VAN SCHONE KUNSTEN NAAR HET MAS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VAN SCHONE KUNSTEN NAAR HET MAS"

Transcriptie

1 1 GEMENGD KOOR CANTAMABILE HAMME VAN SCHONE KUNSTEN NAAR HET MAS STADSWANDELING DOOR HET CENTRUM VAN ANTWERPEN HISTORISCH CENTRUM 01 Ons vertrekpunt is het bronzen fonteinbeeld van Brabo op de Grote Markt, een meesterwerk van beeldhouwer Jef Lambeaux (1887). Het beeld vertelt de volkslegende van de reus Antigoon die de schepen een zware tol liet betalen als ze binnenvaarden. Als de schippers weigerden, werd hun hand afgehakt. De heldhaftige Romeinse kerel Brabo ging de reus te lijf, hakte zijn hand en hoofd af en wierp ze in de Schelde. Dit hand-werpen was volgens de legende de verklaring van Antwerpen. Maar meer waarschijnlijk komt de naam van aenworp, het aangeworpen land waaop de eerste nederzetting ontstond. In het Stadhuis, een renaissancegebouw uit 1565 met Italiaanse invloeden, hebben burgemeester en schepenen hun kantoor op het schoon verdiep. Op vele gildenhuizen op dit driehoekig Frankisch plein pronken nog steeds de gildesymbolen, met veel pracht en praal versierd. Door een poortje aan de Oude Koornmarkt 16 komen we in de Vlaeykensgang, één van de bekendste romantische plekjes van Antwerpen, een oase van rust te midden van het hectische stadsleven. De gang dateert uit Daarvoor maakte de plek al deel uit van de Antwerpse geschiedenis. Het gedeeltelijk overdekte straatje bevat nu een exclusief restaurant, antiekwinkeltjes en kunstgaleries. Vanwege de akoestiek is het straatje een geliefde plek voor het beluisteren van de beiaardconcerten op maandagavond. We komen uit in de Hoogstraat, tegenover de Haarstraat. ONDERGRONDS EN VOLKS 02 Via de Suikerrui 21 kunnen we het Ruihuis instappen. Daar kunnen we een ondergrondse ruienwandeling maken van 1,6 km, uitgerust met overal en laarzen, door de onderbuik van deze stad. Gegraven als afbakening van de stad dienden de ruien als verdediging, voor het afvoeren van regenwater en voor de aanvoer van schoon water.

2 2 Ook konden er indertijd kleine goederenschepen op varen. Pas eeuwen later werden de ruien gebruikt als riool en nadien overwelfd om de stank tegen te gaan. Vlak naast het Ruihuis ligt achter een 19 de eeuwse gevel het moderne Etnografisch museum (Suikerrui 19) waarin je vier continenten kunt ontdekken aan de hand van een collectie dagelijkse voorwerpen. TRENDY CURIOSA We vervolgen onze route via de Grote Pieter Potstraat die de Kleine Pieter Potstraat als zijstraatje heeft en dat beter bekend is om zijn middeleeuws karakter. Eind 18 de eeuw maakten de Fransen van deze omgeving een woonbuurt. Momenteel huizen er tal van leuke restaurantjes en cafés in de nauwe straatjes. 03 Richting de sfeervolle Vlasmarkt belanden we op Sint-Jansvliet, vroeger een drukke binnenhaven, nu een jeugdig bevolkt basketbalpleintje dat op zondag verandert in een vlooienmarkt. Aan de linkerkant bevindt zich de Hoogstraat met een concentratie van trendy curiosa en rechts de Oever waar we het standbeeld van Jacob Jordaens zien staan. 04 We zijn in de volksbuurt Sint-Andries. Een eeuw geleden was dit fraaie 15 de eeuwse stadsdeel een centrum van sociale strijd voor beter wonen en beter werk. In de Kloosterstraat tref je brocante en modern antiquariaat. Het Mariabeeld in de Sint- Andrieskerk werd gekleed door mode-ontwerpster Ann Demeulemeester. Een ommetje via de Muntstraat door de Lange Ridderstraat loont ook de moeite. Daar ontdek je achter de deur op nummer 79 in De Witte Griffoen de rust van wonen rond een mooie binnenplaats. Een van de weinige stegen die zijn overgebleven na de zware saneringen van de vorige eeuw. 05 Loop je een van de vele zijstraatjes in richting Sint-Michielskaai, dan tref je op de hoek van de Goede Hoopstraat het Huis van Roosmalen aan. Dit hoekhuis van architect bob Van Reeth zette als eerste in 1985 de toon voor een nieuwe architectuur aan de kaaien: een maritieme wereld in een zwart-wit motief. De kaaien staan bol van de maritieme verwijzingen zoals scheepsschoorstenen, masten, relingen, patrijspoorten en zelfs vuurtorens. 06 Even verderop vanaf de kaaimuur krijg je een indrukwekkend panorama van de stad en haar torens. Daar ligt ook de blauwe steen, een internationale grens voor scheepsladingen. PERS & KUNST 07 Op de Cockerillkaai wandelen we de Timmerwerfstraat in richting Waalse Kaai. Daar bevindt zich op de hoek het Zuiderpershuis. Deze oude energiecentrale vergaarde water onder druk in de twee torens. Via een ondergronds leidingnet zette deze centrale de bruggen, sluizen en havenkranen in werking. Vandaag is de plek een cultuurcentrum dat theater, muzikale producties en andere podiumkunsten presenteert, meestal van niet-westerse culturen. De Waalse Kaai getuigt net als de Vlaamse Kaai van een volks stadsleven van Belgen en Turken met aantrekkelijke restaurants en cafés.

3 3 08 Even verderop bevindt zich het Museum van Hedendaagse Kunst (Leuvenstraat 32). Dit museum herbergt zijn collectie in een verbouwde graansilo (1922) en een nieuwbouw. De komst van het museum droeg bij tot de heropwaardering van de buurt. 09 Terug op de Waalse Kaai bevindt zich op het nummer 47 het Museum voor Fotografie. Via de Kasteelstraat steken we via de Waterpoort een 17 de eeuwse triomfboog als eerbetoon aan de Spaanse vorst Filips IV vermoedelijk ontworpen door Rubens door naar de Lambermontplaats. LE PETIT PARIS 10 Midden op de Lambermontplaats staat de monumentale beeldengroep Baron Lambermont met boot, een ode aan de sterke havenexpansie in de tweede helft van de 19 de eeuw. Rond dit mooie plein, vroeger ook Le Petit Paris of de Witte Stad genoemd, staan mooie burgerhuizen. Op de zuidelijke kop van de boulevard op de Bolivarplaats staat het nieuwe gerechtshof, naar een ontwerp van de Britse architect Richard Rogers. 11 We wandelen verder richting noorden naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Leopold De Waelplaats). Deze cultuurtempel is een van de meest imposante gebouwen van de stad met een rijke collectie kunstwerken vanaf de 14 de eeuw met werk van grootmeesters uit de Lage Landen. Het baroktrio Rubens, Van Dijck en Jordaens is hier goed vertegenwoordigd. Aan de achterzijde van het museum ligt Het Bootje, een prachtige hoekerker als onderdeel van het gebouw De Vijf Werelddelen, naar een art nouveau ontwerp van architect Frans Smet-Verhas. Elke laatste zondag van de maanden mei tot september) is er hier een openlucht schildersmarkt. Let ook op de fontein der traagheid vóór het museum, een kunstwerk van Cristina Iglesias. De beeldhouwster koos niet voor een spuitende fontein, wel voor een bassin waarin water langzaam opwelt als uit een bron en daarna weer wegstroomt. Het volen leeglopen duurt telkens zo'n 20 minuten. Als het bekken vol is, is het een spiegel waarin vijf minuten lang de indrukwekkende gevel van het museum weerspiegeld wordt, waarna het weer leegloopt, een simulatie van eb en vloed van de zee. MODE TROEF 12 De Marnixplaats is een rechthoekig plein met het bombastische standbeeld Vrijmaking van de Schelde met op de top de god Neptunus. 13 Via de Nationalestraat, honderd jaar geleden een flaneerstraat, wandel je de ModeNatie binnen, waar de befaamde Modeacademie, het Modemuseum en het Flanders Fashion Institute hun vaste stek hebben. In Antwerpen bruist de mode volop sinds de legendarische Zes van Antwerpen, allen ex-studenten van de mode-afdeling van de Koninklijke Academie, wereldfaam verkregen: Walter Van Beirendonck, Ann De Meulemeester, Marian Yee, Dirk Van Saene, Dries Van Noten en Dirk Bikkembergs.

4 4 14 Het nieuwe MoMu, ModeMuseum op de hoek van de Nationalestraat en de Drukkerijstraat, is een museum voor mode, kleding en textiel met een uiterst gevarieerde verzameling van zowel historische als hedendaagse stukken en een eigenzinnig tentoonstellingsbeleid. In de Sint-Antoniusstraat 12 tref je in een voormalige garage de witte winkel Walter aan, een realisatie van Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene. KOFFIE EN THEATER 15 Aan de Boogkeers kan je het knappe gedicht Een minimum van de stadsdichter van 2005, Ramsey Nasr, in alle rust lezen. 16 Vlakbij ligt t Elzenveld (Lange Gasthuisstraat 45), een cultuur- en congrescentrum dat de oude gebouwen van het middeleeuwse Sint-Elisabethziekenhuis betrekt, met o.a. zijn 15 de eeuwse kapel. Je wandelt er doorheen. Een leuk koffiezaakje bevindt zich in de vroegere hovenierswoning van de Botanische Tuin (Leopoldstraat) die is aangelegd om planten te kweken voor de school voor geneeskunde, chemie en plantkunde, die naast het ziekenhuis was gevestigd. Wandel je verder, dan beland je vanzelf op het Theaterplein met de betonnen Stadsschouwburg op de voorgrond. Ook de Bourlaschouwburg (Komedieplaats) is een gebouw met een bijzondere grandeur uit 1830 gebouwd voor de bourgeoisie. Momenteel is hier het toneelgezelschap Het Toneelhuis gevestigd. Het foyer baadt in een decor van burgerlijke elegantie. Dit wordt het Quartier Latin van Antwerpen genoemd. HET RUBENSHUIS 18 Via Hopland, waarde Hortareconstructie pronkt en de elegante Schuttershofstraat, waar zich tal van art decohuizen en trendy speciaalzaken hebben gevestigd, belanden we aan het hoogtepunt van het Antwerpse rijke verleden: het Rubenshuis. 19 Deze kunstenaarswoning met paleisallures vindt nergens zijn weerga. Het leven van de grote barokschilder ontrolt zich hier voor je ogen en laat je zo zijn veelzijdig talent ontdekken: schilder, architect en diplomaat, verzamelaar en geleerde, echtgenoot en vader. Maar bovenal ontdek je er Rubens als de prins van de barok in Europa. Even verder op de hoek kan je even in het Koninklijk Paleis op de Meir, althans tot op de binnenkoer. Keer daarna terug naar het plein. De winkels van de Meir vind je in elke grote stad. DE WILDE ZEE 20 Via de Schuttershofstraat nemen we een stukje van de Huidevettersstraat mee, die lang een van de duurste straten van Antwerpen was. In de verkeersvrije winkelstraten achter de Huidevettersstraat bevindt zich de Wilde Zee met vijf gezellige wandelstraatjes. 21 De politietoren op de Oudaan, het Administratief Centrum van de stad Antwerpen, wordt op architecturaal vlak nog niet naar waarde geschat. 22 De Kammenstraat is een verzamelpunt van skaters, boarderss en hippe jeugd. Het is een straat barstensvol megastores in dienst van de straatcultuur. Er zit ook opnieuw

5 5 muziek in de kerk op de Kammenstraat 81. De gevel van de voormalige Sint- Augustinuskerk, een kloosterkerk voor de Augustijnen, is een van de belangrijkste monumenten van de vroegbarok in de Nederlanden. Vandaag is het gebouw bekend als Amuz, het Augustinus Muziekcentrum. DE VLEGEL EN DE MODE 23 Ook het standbeeld De Vlegel of Den Deugniet, de tegenhanger van Manneken Pis, staat hier op de hoek van de Korte Gasthuisstraat en de Huidevetterssttraat te roepen om een trendy Wilde Zee-outfit. Allez, als hij tenminste niet weer gestolen is. Met zijn broek die hij laat afzakken is hij het symbool van de goedlachse Antwerpenaar. Vlakbij ligt bakkerij Goossens (Korte Gasthuisstraat 31) waar je het bekende Antwerpse Roggeverdommeke kunt kopen, een lekker roggebrood met veel rozijnen. Ook de Antwerpse Handjes, boterkoekjes uit zanddeeg of chocolaatjes met of zonder marsepein in de vorm van een handje, zijn sinds 1934 bekend en gegeerd bij menig Antwerpenaar. Op de hoek van de Lombardenvest en de Lombardenstraat ilgt een oud winkelpand dat erg belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de Belgische mode vanaf de jaren 80. Louis (Lombardenstraat 2) is de zaak van Marjan Eggers van wie de voorganger Geert Bruloot de Zes van Antwerpen heeft gelanceerd. Je kan er naast kleding van gloednieuwe jonge ontwerpers nog de recente stukken van de Zes kopen. FRIETJES ONDER DE KATHEDRAAL 24 De Groenplaats dan. Oudere Antwerpenaren zeggen nog vaak het Groenkerkhof als ze de Groenplaats bedoelen. Een kerkhof was het hier tot de Oostenrijkse bezetters in de 18 de eeuw het begraven binnen de stadsmuren afschaften. Sindsdien is dit het belangrijkste plein van de stad. Een standbeeld van Rubens domineert het plein sinds Menig toerist en Antwerpenaar peuzelt graag een frietje van Fritkot Max. Max is een van de oudste, bekende frituuruitbaters van Antwerpen. Reeds in 1862 stond hij op het Burchtplein, dat bij het rechttrekken van de Schelde verdween. 25 Op de Groenplaats vind je ook het Frietkotmuseum, beslist het kleinste museum van België, maar waar je met friet naar binnen mag en een prachtig uitzicht op de Groenplaats hebt. STENEN KANTWERK 26 De Onze-Lieve-Vrouwkathedraal op de Handschoenmarkt met zijn 123 meter hoge toren domineert als een stenen kantwerk de Antwerpse skyline. Het is de grootste gotische kerk van de Nederlanden waar men 169 jaar heeft aan gebouwd. Er waren twee torens gepland, maar slechts één is er gekomen. De werken aan de tweede toren werden stilgelegd toen er na een zware brand in 1475 geen geld meer was om verder te bouwen. De kerk doorstond tal van branden en plunderingen. Toch bevat ze veel belangrijke kunstwerken. Bijvoorbeeld: vier schilderijen van Rubens met wereldfaam, de kleurrijke glasramen en een subliem beeldhouwwerk. PAUL VAN OSTAIJEN 27 Even verderop Bevindt zich het stemmige Hendrik Consciencepleintje. Dit biedt net als de Vlaeykensgang een oase van rust in het drukke stadscentrum. Voor velen is dit wat Italiaans aandoende plein, het mooiste van de stad. In de jaren 60 werd dit plein

6 6 als eerste in de stad autovrij, na acties en happenings van kunstenaars en buurtbewoners. Vergeet uiteraard niet een bezoek aan de Carolus-Borromeuskerk uit De weelderige aankleding van de zijkapellen geeft een beeld van hoe de kerk er binnenin moet hebben uitgezien, vóór de verwoestende brand van De Grote Goddaard maakte samen met de Minderbroedersrui deel uit van de derde stadsuitbreiding. Het niveauverschil tussen wal en gracht ervaar je nog steeds als je door de vensters van de ondiepe huizen kijkt. Hier bevindt zich het standbeeld van Paul Van Ostaijen, uitkijkend naar het AMVC Letterhuis, met handschriften, documenten en beelden van Vlaamse schrijvers. De Stadswaag is een oud handelskwartier, meer dan in andere wijken is hier het maritieme leven van vele eeuwen nog voelbaar. HET EILANDJE 29 Via de Boterhamstraat passeren we het Hessenhuis, een stapelplaats voor koopliedengoederen. Een stophalte waard is zeker ook het Internationaal Zeemanshuis. Bedoeling van dit gebouw: het verschaffen van een degelijk onderdak, verzorging en ontspanning voor alle buitenlandse en Belgische zeelui. Tussen stand en haven, omringd door dokken en Schelde ligt de oude buurt het Eilandje. Grootse pakhuizen, ingenieuze sluizen, bruggen en droogdokken bepalen hier het beeld. Binnenschippers zijn hier thuis. Trendy jongelui bevolken de loften van de pakhuizen. 30 Ook het pakuis Sint-Felix op de Godefriduskaai, (na restauratie sedert 2006 Felixarchief), uit 1860 is een stop waard. Je kan er door de binnenstraat wandelen, langsheen vierkante meter opslagruimten. 31 Tussen het Willemdok en het Bonapartedok in verrees in 2011 het nieuwe MAS, het Museum Aan de Stroom, een levend museum waarin de collectieve geschiedenis van alle Antwerpenaren wordt verteld, het verhaal van stad, haven en scheepvaart. De spiraalvormige wandelboulevard (open van 9.30 tot 24 uur) biedt een magisch gezicht op de stad. HELLO ON9BD 32 De Scheldestad liet het lichtschip Westhinder III grondig restaureren. Het ligt nu als museumstuk te pronken in het Bonapartedok. Eind vorige eeuw dreven er voor de Belgische kust nog verscheidene lichtschepen. Het waren een soort vuurtorens op zee, die voor anker lagen in de buurt van zandbanken, ondiepten of andere plaatsen waar ze de andere schepen moesten voor waarschuwen. We lopen verder tot aan het water en krijgen een ontzettend mooi overzicht van de haven. 33 De Main Port Antwerpen is de draaischijf van de handel voor Antwerpen en voor West-Europa. 38 Je passeert hier langs de Veemarkt. Aan de overkant van het plein bemerk je de hoofdingang van de Sint-Pauluskerk en even verder op de hoek de zij-ingang langs waar je de kerk binnen kan. Een bezoek aan deze voormalige Dominikanenkerk uit 1571, barokken juweel in een gotisch schrijn en schitterend gerestaureerd na de hevige brand van 1968, is een must.

7 7 U vindt er meer dan 50 schilderijen van beroemde Antwerpse meesters zoals Rubens, Van Dyck en Jordaens, zowat 200 beeldhouwwerken, prachtige barokaltaren en gesculpteerd kerkmeubilair dat tot het mooiste ter wereld behoort. Blikvanger is een indrukwekkende 18de-eeuwse calvarie. Sedert 1805 wordt elke hoogdag gevierd met een grote mis voor koor, soli en orkest. De anderhalf tot twee uur durende plechtigheid lokt telkens meer dan duizend kerkgangers. Via de Veemarkt kom je de Vleeshouwersstraat in. Daar bouwde de rijke Beenhouwersgilde in de 16 de eeuw het Vleeshuis (nrs 38 en 40). Als hoogste burgerlijk gebouw stak het ver boven de huizen uit. Nadat de dieren waren geslacht in de omliggende straten versneden de slagers het vlees en verkochten het. De hogere verdiepingen dienden als vergaderzalen en als kapel. Alle voorwerpen uit dit museum zijn overgebracht naar het MAS. 35 Kijk je richting kaaien, dan zie je daar het oudste stadsgebouw, het Steen, waarin het Nationaal Scheepvaartmuseum huist. Dit oudste stadsgebouw maakte deel uit van een vesting en deed ondermeer dienst als gevangenis. Bij de aanleg van de kaaien eind 19 de eeuw was het Steen het enige gebouw dat gespaard bleef. De oudste stad met 600 huizen verdween definitief. 36 Ook de 3,5 km lange kaaien werden gebouw rond Een hekwerk sloot ze af van het publiek. Om de wandelaars te plezieren bouwde de haven twee terrassen. Zeker zeventig jaar lang keken de bezoekers gefascineerd naar de haven drukte onder zich. Nu liggen de kaaien er verlaten bij. Verderop kan je, tot slot, even verpozen voor een frisse neus aan het Zuiderterras.

8 8

STEENDOK ANTWERPEN ZUID

STEENDOK ANTWERPEN ZUID STEENDOK ANTWERPEN ZUID t ZUID TOPLOCATIE AAN DE SCHELDE Het project STEENDOK is gelegen in het alombekende Zuid te Antwerpen. Hier tref je trendy restaurants, sfeervolle kroegen, literaire cafés, tientallen

Nadere informatie

Brugge. culturele hoofdstad 2002 van Europa. leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002

Brugge. culturele hoofdstad 2002 van Europa. leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002 Brugge culturele hoofdstad 2002 van Europa leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002 1. geschiedenis Brugge is een heel oude stad. Heel lang geleden bouwden de Romeinen er een versterkt kasteel.

Nadere informatie

Ook zullen jullie een aantal opdrachten maken in kleine groepen. De oplossingen van deze opdrachten zullen verder in de lessen PAV besproken worden.

Ook zullen jullie een aantal opdrachten maken in kleine groepen. De oplossingen van deze opdrachten zullen verder in de lessen PAV besproken worden. PAV 2004-2005 Beste leerlingen, Samen met jullie leerkracht zullen jullie Brussel vandaag ontdekken. We zullen een stadswandeling maken doorheen het prachtige centrum. Het is vooral belangrijk om goed

Nadere informatie

info voor leerkrachten

info voor leerkrachten Fitrally info voor leerkrachten Fitrally: info voor leerkrachten De fitrally zet beweging en gezondheid in de kijker op een leuke manier. Door de route te stappen ben je al in beweging en onderweg komen

Nadere informatie

StadsSnuffel. Wie is nu die Lange Wapper? 2012 Vonker Achter t Schop 22 5262PM Vught Nederland info@vonker.eu www.vonker.eu

StadsSnuffel. Wie is nu die Lange Wapper? 2012 Vonker Achter t Schop 22 5262PM Vught Nederland info@vonker.eu www.vonker.eu Wie is nu die Lange Wapper? StadsSnuffel Ontdek al snuffelend en speurend het oude centrum van Antwerpen. Aan de hand van een reeks vragen en opdrachten kom je op de mooiste en meest inspirerende plekjes

Nadere informatie

1. inleiding. thema Antwerpen BuSO Kwadrant Poperinge

1. inleiding. thema Antwerpen BuSO Kwadrant Poperinge leeruitstap Kwadrant donderdag 13 mei 2004 1. inleiding Antwerpen is één van de grootste steden van België. En de stad is wereldbekend. Er wonen meer dan een half miljoen mensen. Het is ook de tweede grootste

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

WAAR GAAN WE NAARTOE?

WAAR GAAN WE NAARTOE? WAAR GAAN WE NAARTOE? De familie Janssens wil op uitstap. Maar vader, moeder en de kinderen hebben hun eigen wensen! Kan je de familie helpen? Bekijk de brochures. Welke uitstap is goed voor iedereen?

Nadere informatie

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk Kerken Het cultureel erfgoed van de gemeente Sint-Laureins wordt weerspiegeld in de vele kerken die onze gemeente rijk is. In elke kerk is er een folder te bekomen met heel wat kunsthistorische informatie.

Nadere informatie

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Op zaterdag 10 oktober 2015 organiseert de Vriendenkring een rondleiding in de universiteitsstad Leuven. Je hoeft niet steeds ver te reizen

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

Renovatieproject DE BATELLERIE

Renovatieproject DE BATELLERIE Renovatieproject DE BATELLERIE 2000 Antwerpen, Falconplein 14 1. de Stad Antwerpen Antwerpen wordt wel eens de beste kleine grootstad van Noord-Europa genoemd en is met de combinatie van één van Europa

Nadere informatie

Jonge Stedenbouwkundigen

Jonge Stedenbouwkundigen herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal VO Museum Het Grachtenhuis Lesmateriaal VO herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal ter voorbereiding of verwerking van een bezoek aan museum Het Grachtenhuis

Nadere informatie

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

Legendes, mythes en sagen

Legendes, mythes en sagen Antwerpen Reuzenstad Antwerpen reuzenstad Antwerpen is een reuzenstad, dat was ze vroeger al en is ze nu nog steeds. De naam van de stad zou volgens een legende zelfs te danken zijn aan een reus! Tijdens

Nadere informatie

Baltische Landen: parels aan de Oostzee

Baltische Landen: parels aan de Oostzee Baltische Landen: parels aan de Oostzee Alle drie Baltische Landen hebben zich na hun onafhankelijkheid vanaf 1991 in sneltreinvaart ontwikkeld. In het statige Vilnius, ooit de hoofdstad van het Pools-

Nadere informatie

Volgende onderwerpen kunnen aan bod komen. De lijst kan naar willekeur ingekort of uitgebreid worden.

Volgende onderwerpen kunnen aan bod komen. De lijst kan naar willekeur ingekort of uitgebreid worden. GESCHIEDENIS VAN ANTWERPEN. Volgende onderwerpen kunnen aan bod komen. De lijst kan naar willekeur ingekort of uitgebreid worden. 1. De legende van Brabo en Antigoon 2. Het historische ontstaan van Antwerpen:

Nadere informatie

Hello sunshine! Reizen langs de Amafi -kust betekent de hee dag buiten zijn. Capri

Hello sunshine! Reizen langs de Amafi -kust betekent de hee dag buiten zijn. Capri Dit soort romantische terrassen kom je overal tegen. Dit is het terras van La Caffeteria op de Piazza del Martiri in Napels. Rechts het strand van beachclub Bagno di Tiberio op Capri. Hello sunshine! Reizen

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

Den Haag Scheveningen Delft

Den Haag Scheveningen Delft Den Haag Scheveningen Delft Zaterdag en zondag 21 en 22 juni 2008 met bezoek aan Mauritshuis Museum Beelden aan zee Vermeercentrum V.V.A. afdeling Brussel G. Gilsonstraat 55, 1090 Brussel tel. 02-479.32.32

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN LOON 130 _

DE FAMILIE VAN LOON 130 _ DE FAMILIE VAN LOON Mooi idee: je familie en huis jarenlang laten portretteren door schilders en fotografen. De roemrijke familie Van Loon uit Amsterdam deed dat. De indrukwekkende stapel familieportretten

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl Londen ipad Londen Tower of Londen Tower of London 1 Londen ipad De Tower of London werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. In de 13e eeuw werd het sterk uitgebreid tot de

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

WONEN IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD

WONEN IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD WONEN IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD inhoudsopgave bergen op zoom een stad met geschiedenis De geschiedenis van Bergen op Zoom gaat ver terug. Al in de Romeinse tijd was het gebied rond de stad bewoond.

Nadere informatie

Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes

Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes FEATURE: HAARLEM Pagina 2 van 5 PRESS FEATURE Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes Haarlem is al eeuwenlang een stad van kunstenaars. Combineer een dag vol cultuur met een wandeling

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage. Dit werkboekje is van:

Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage. Dit werkboekje is van: Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje.

Nadere informatie

Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017

Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017 Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017 Het Gilde Maastricht organiseert voor het komend najaar een excursie naar Amsterdam, behorende

Nadere informatie

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge)

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge) ADORNES ACHTERNA IN HET HEDENDAAGSE BRUGGE Je volgt de route van de middeleeuwse boten en bezoekt enkele historische gebouwen die vroeger en nu belangrijk waren en zijn voor Brugge. Een ommetje langs het

Nadere informatie

INFO UCA CAMP koude maaltijden 1 koude en 1 warme maaltijd 2 warme maaltijden. 55 euro (early booking) 65 euro

INFO UCA CAMP koude maaltijden 1 koude en 1 warme maaltijd 2 warme maaltijden. 55 euro (early booking) 65 euro INFO UCA CAMP 2018 Informatie Datum: 3 en 4 November 2018 Locatie: 'Gymnasium' Sportkot (KULeuven), Tervuursevest 101, Leuven Uur: van 9.30u tot 17u Vierde editie met atleten vanuit BeNeLux Met UCA instructors

Nadere informatie

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse.

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Begeleiding door Patsy en Dirk Nollet en lokale gidsen. Dag 1 : vrijdag 21 september 2012 : Vertrek

Nadere informatie

Inleiding. De hongerigen spijzen. De dors gen laven. De naakten kleden. De vreemdelingen herbergen. De gevangenen verlossen / bezoeken

Inleiding. De hongerigen spijzen. De dors gen laven. De naakten kleden. De vreemdelingen herbergen. De gevangenen verlossen / bezoeken De 7 werken van barmhartigheid wandelboekje 2 19 Gebruik de bankjes rechts van je om even uit te blazen. Zoek samen met je begeleider en je medewandelaars uit of je bij iedere stopplaats het juiste werk

Nadere informatie

AG VESPA VERKOOPT. Steenbergstraat 24-32 2000 Antwerpen

AG VESPA VERKOOPT. Steenbergstraat 24-32 2000 Antwerpen AG VESPA VERKOOPT Steenbergstraat 24-32 2000 Antwerpen In de Steenbergstraat wordt een groot projectgebouw verkocht met in totaal 13 appartementen, een achterhuis met garage en een handelsgelijkvloers.

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

Academiejaar Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg Gent. Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde

Academiejaar Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg Gent. Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde Academiejaar 2014-2015 Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg 1 9000 Gent Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde Seppe De Meyer Bachelor in het Vastgoed: Landmeten 2014-2015 1. Infomarkt

Nadere informatie

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten.

Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Deze verkorte pdf-versie bevat slechts 2 van de 7 foto s per traject (groen / blauw / rood). Bovendien zijn de vragen en antwoorden weggelaten. steunt Nodigt u uit voor een uitzonderlijk bezoek

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

Op 29 september zijn we met de hele klas naar Leuven geweest. We hebben heel veel gezien en bijgeleerd en daar gaan we nu wat meer over vertellen.

Op 29 september zijn we met de hele klas naar Leuven geweest. We hebben heel veel gezien en bijgeleerd en daar gaan we nu wat meer over vertellen. Op 29 september zijn we met de hele klas naar Leuven geweest. We hebben heel veel gezien en bijgeleerd en daar gaan we nu wat meer over vertellen. Andreas,Ward,Karijn Dit gebouw is in gotische stijl gebouwd.

Nadere informatie

Excursie naar Antwerpen Vrijdag 6 maart 2015

Excursie naar Antwerpen Vrijdag 6 maart 2015 Excursie naar Antwerpen Vrijdag 6 maart 2015 Dagindeling: *Ten laatste om 8h 20 op school en vertrek om 8h 25 aanmelden bij de verantwoordelijke vooraleer op de bus te stappen * Ten laatste om 15h op de

Nadere informatie

TOERISME ANTWERPEN Grote Markt 13 B-2000 ANTWERPEN Tel. +32 (0)3 232 01 03 Fax +32 (0)3 231 19 37 visit@stad.antwerpen.be www.visitantwerp.

TOERISME ANTWERPEN Grote Markt 13 B-2000 ANTWERPEN Tel. +32 (0)3 232 01 03 Fax +32 (0)3 231 19 37 visit@stad.antwerpen.be www.visitantwerp. TOERISME Grote Markt 13 B-2000 Tel. +32 (0)3 232 01 03 Fax +32 (0)3 231 19 37 visit@stad.antwerpen.be www.visitantwerp.be Inhoud 1. Het barokke Antwerpen 3 1.1. Rubenshuis 4 1.2. Plantin-Moretusmuseum

Nadere informatie

STADSWANDELING ZUTPHEN

STADSWANDELING ZUTPHEN STADSWANDELING ZUTPHEN ROUTE 5 km 20 17 Deze route laat u de hoogtepunten van de oude Hanzestad Zutphen zien. Zutphen is een van de oudste steden van Nederland, en is al 1700 jaar bewoond. In Zutphen is

Nadere informatie

Grondplan Alden Biesen

Grondplan Alden Biesen Grondplan Alden Biesen Vind makkelijk je weg in Landcommanderij Alden Biesen en ontdek op de plattegrond van het domein wat er allemaal te zien is. Bezoek de schitterende historische gebouwen en prachtige

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht 1 Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht Betty: Ik ben Betty Cerda de Palou. Ik woon in Maastricht al 32 jaar. Ik ben 63 jaar. Ik ben arts, maar

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

Wenen. Wenen. Belvedere

Wenen. Wenen. Belvedere Wenen Belvedere Het Belvedere is een prachtig paleiscomplex in Wenen. Twee barokke paleizen, het Unteres en Oberes Belvedere, staan tegenover elkaar aan weerzijden van een hellend park met formele Franse

Nadere informatie

Milaan. Milaan. Duomo

Milaan. Milaan. Duomo Milaan Duomo De Duomo di Milano, de prachtige gotische kathedraal van Milaan, is een van de grootste kerken ter wereld. De indrukwekkende wit marmeren voorgevel, een van de mooiste ter wereld, domineert

Nadere informatie

België. Jopie Euwe-Beaufort (links)

België. Jopie Euwe-Beaufort (links) België De afgelopen negen jaar mocht ik wonen in de hoofdstad van Europa. Zag ik voorheen Antwerpen als de mooie gezellige stad van België en Brussel als een grauw en grijs bestuursbolwerk, vanaf de eerste

Nadere informatie

Fotomemorie 1. 1 Bron: L. Vidts (eindwerk omgevingsboek Mere, 2008)

Fotomemorie 1. 1 Bron: L. Vidts (eindwerk omgevingsboek Mere, 2008) Fotomemorie 1 Een mooi zicht op de Nieuwstraat rond het midden van de 20 e eeuw. Vandaag vinden we er onder andere een gloednieuwe babywinkel, eetcafé Bierbuik, schoenenwinkel Timie Shoe, serviceflats,

Nadere informatie

Villa Louloudi euros/week

Villa Louloudi euros/week Villa Louloudi Villa Louloudi is een unieke, traditionele villa op Sifnos, Ã Ã n van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is dã perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de Griekse zon, prachtig

Nadere informatie

Cultuurmarkt van Vlaanderen 2011

Cultuurmarkt van Vlaanderen 2011 Cultuurmarkt van Vlaanderen 2011 Zondag 28 augustus, 11.00-18.00 uur, centrum Antwerpen De Cultuurmarkt van Vlaanderen is een evenement waar iedereen welkom is, daarom levert organisator Prospekta extra

Nadere informatie

Thuiskomen in Nieuwpoort

Thuiskomen in Nieuwpoort Residentie SeaBorn 15 IEUWBOUWAPPARTEMETE Thuiskomen in ieuwpoort Unieke combinatie aan de kust De voorbije jaren is ieuwpoort Bad uitgegroeid tot de meest bruisende badstad aan de Belgische kust. De aanwezigheid

Nadere informatie

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985)

Architectenwoning. te Borgerhout. Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Architectenwoning te Borgerhout Cruyslei 1b (hoek Joos Robijnslei) Ontworpen in het expo-jaar 1958 Gebouwd in 1959 Architect : Albert Barentsen (1915 1985) Huis Cruyslei 1b - Architect Albert Barentsen

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Impressie CCC-reis Italië 2014

Impressie CCC-reis Italië 2014 Impressie CCC-reis Italië 2014 De start van deze reis is op camping Schinderhannes in Pfalzfeld. Na het welkomstdiner vertrekken 7 caravans en 6 campers richting Oostenrijk en Italië. Onze eerste camping

Nadere informatie

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe?

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe? Naam: _ GELDERLAND BOS EN WATER Gelderland is een provincie in Midden-Nederland en is de grootste provincie van Nederland. Arnhem is de hoofdstad van de provincie. Nijmegen is de grootste stad. Gelderland

Nadere informatie

Hotelaccommodatie: WALDHOTEL WEINBÖHLA**** Forststrasse 66 01689 Weinböhla

Hotelaccommodatie: WALDHOTEL WEINBÖHLA**** Forststrasse 66 01689 Weinböhla MEERDAAGSE REIS NAAR DRESDEN ZONDAG 09 T/M DONDERDAG 13 JUNI 2013 Datum: zondag 09 t/m donderdag 13 juni 2013 Hotelaccommodatie: WALDHOTEL WEINBÖHLA**** Forststrasse 66 01689 Weinböhla Dit is een correct

Nadere informatie

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 PROGRAMMA BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 Beschrijving van de groep Aantal deelnemers +/-30 deelnemers Periode 4-5 september 2012 Bestemming Lille Duur 2dagen / 1

Nadere informatie

Stijlvol wonen te Stabroek Grote Molenweg 165/167/169

Stijlvol wonen te Stabroek Grote Molenweg 165/167/169 Stijlvol wonen te Stabroek Grote Molenweg 165/167/169 Nieuw appartement met 3 slaapkamers 1 ste VERDIEPING A.1 Ligging: Grote Molenweg 165 Omschrijving: Woonkamer met open keuken, badkamer, apart toilet,

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

Compleet Bulgarije. 7 DAAGSE RONDREIS Ontdek de Balkan. Dag 1: Varna - Vrije Tijd (10km)

Compleet Bulgarije.  7 DAAGSE RONDREIS Ontdek de Balkan. Dag 1: Varna - Vrije Tijd (10km) Dag 1: Varna - Vrije Tijd (10km) Aankomst in Varna. Ontvangst aan de luchthaven van Varna. Transfer naar hotel voor uw overnachting. Dag 2: Varna - Arbanassi - Veliko Tarnovo (ca 229km) Ontbijt. Afreis

Nadere informatie

Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie?

Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie? Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie? Arsenaal Infirmerie Nieuwe kansen! Het Arsenaal staat leeg, de Infirmerie komt leeg. Nieuwe kansen voor het toekomstig gebruik van deze markante

Nadere informatie

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat.

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat. BERLIJN Toen ik student was ben ik in 1963 voor het eerst in Berlijn geweest. Er was nog geen muur maar om naar Oost-Berlijn te gaan moest je langs de Vopo s die het geweer op de mensen hielden. Geen prettig

Nadere informatie

BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN

BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN Vertrek vanuit Salou ± 14.00 h. 23.00 h. Bij binnenkomst in Barcelona rijden we langs het FC Barcelona Camp Nou stadion, indien mogelijk maken we een korte

Nadere informatie

EXCURSIE ANTWERPEN 2016. Donderdag 21 april 2016. Aanmelden bij de leerkracht bij opstappen op de bus.

EXCURSIE ANTWERPEN 2016. Donderdag 21 april 2016. Aanmelden bij de leerkracht bij opstappen op de bus. EXCURSIE ANTWERPEN 2016 Donderdag 21 april 2016 Afspraken Ten laatste om 8:20 op de bus, vertrek om 8:25. Aanmelden bij de leerkracht bij opstappen op de bus. Ten laatste om 15:00 op de busparking, vertrek

Nadere informatie

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Programma Boodschappen PlusBus Borger Odoorn September en oktober 2015 Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Met de mogelijkheid om naast de RABO bank ook de dinsdagmarkt te bezoeken.

Nadere informatie

Vogelmarkt Koepoort Korte Dagsteeg, St Jansvest, Kleine Vleeshuisstraat Gent 20c www.sint-pietersdorp.be

Vogelmarkt Koepoort Korte Dagsteeg, St Jansvest, Kleine Vleeshuisstraat Gent 20c www.sint-pietersdorp.be Vogelmarkt Koepoort Korte Dagsteeg, St Jansvest, Kleine Vleeshuisstraat Gent 20c Je kan alles thuis bekijken op het internet. www.sint-pietersdorp.be Vogelmarkt richting Kouter 1 huis is nog blijven staan

Nadere informatie

De Wallen Tour. Programma. - Ontvangst - Rondleiding - Afsluiting met Be To Be Events. Tijdsduur: 2 uur. Locatie: Amsterdam. Min.

De Wallen Tour. Programma. - Ontvangst - Rondleiding - Afsluiting met Be To Be Events. Tijdsduur: 2 uur. Locatie: Amsterdam. Min. De Wallen Tour Het beroemdste stukje Amsterdam is nog steeds even levendig en smoezelig als je van een grote havenstad mag verwachten. Met de mannen op zee ontwikkelde de prostitutie zich, vanwege het

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

Fotozoektocht Het Laathof Hingene

Fotozoektocht Het Laathof Hingene Fotozoektocht Het Laathof Hingene NAAM VAN DE GROEP :. Enkele afspraken: * De foto s staan in de juiste volgorde. * Kijk regelmatig eens rond zodat je bepaalde foto s die vanuit een andere hoek genomen

Nadere informatie

DagjeWeg.NL Stedengids Antwerpen

DagjeWeg.NL Stedengids Antwerpen 33 leuke uitstapjes in! DagjeWeg.NL Stedengids Haal je boodschappen zonder verpakking! 26-11-2015 Bekijk ze allemaal vanaf pagina 2 >> http://dagjeweg.nl/a19698 Vier de winter tijdens een kerstmarkt in

Nadere informatie

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE HANZESTADSWANDELING ZWOLLE ROUTE 2,4 km Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten

Nadere informatie

Jeruzalem. Veertigdagenkalender Een wandeling over de muren van. Een goede wandeling gewenst!

Jeruzalem. Veertigdagenkalender Een wandeling over de muren van. Een goede wandeling gewenst! Veertigdagenkalender 2014 Een wandeling over de muren van Jeruzalem Jezus was op een ezel Jeruzalem binnengekomen. Het leek toen of hij de koning was, maar in de dagen daarna zou hij gevangengenomen worden

Nadere informatie

HET PALEIS IN DE STAD

HET PALEIS IN DE STAD HET PALEIS IN DE STAD Oriëntatie: standpunt bepalen met afbeelding en plan Tip: deze oefening kan ook gedaan worden met andere afbeeldingen die het paleis vanuit een ander standpunt tonen en te vinden

Nadere informatie

Programma. 10-daagse vliegreis

Programma. 10-daagse vliegreis Verrassend Albanië Het Balkanland Albanië is een van de minst bezochte landen van Europa, en daarmee toeristisch nog niet platgetreden. Het is een speelbal geweest van de grotere landen in de regio en

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019 Reisprogramma Brussel 11-13 oktober 2019 Brussel is de hoofdstad van België en wordt tevens vaak als de hoofdstad van Europa gezien. Deze rol heeft Brussel te danken aan het feit dat het het bestuurlijk

Nadere informatie

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Schuifpui naar de tuin. Tuin in 2013 aangelegd. Grote zolder met dakkapel. Kunststof draai-/kiepramen op 1e verdieping

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Schuifpui naar de tuin. Tuin in 2013 aangelegd. Grote zolder met dakkapel. Kunststof draai-/kiepramen op 1e verdieping Huizen van Hoekstra & van Eck Lijndraaier 93, 1625 ZP Hoorn Tuin in 2013 aangelegd Kunststof draai-/kiepramen op 1e verdieping Grote zolder met dakkapel Schuifpui naar de tuin Eengezinswoning met carport

Nadere informatie

Speuren. Geheugen. Stad. in het. van de. Historisch Centrum Het Markiezenhof Bergen op Zoom. M Cumenu boekje-aangepast.indd1 1 28-08-2006 14:00:0

Speuren. Geheugen. Stad. in het. van de. Historisch Centrum Het Markiezenhof Bergen op Zoom. M Cumenu boekje-aangepast.indd1 1 28-08-2006 14:00:0 Speuren in het Geheugen van de Stad Historisch Centrum Het Markiezenhof Bergen op Zoom M Cumenu boekje-aangepast.indd1 1 28-08-2006 14:00:0 Naam: M Cumenu boekje-aangepast.indd2 2 28-08-2006 14:00:1 We

Nadere informatie

Chartreuse 49 HUURAPPARTEMENTEN IN UTRECHT STAD. zorgeloos huren nabij het stadshart. Oplevering. woneninchartreuse.nl.

Chartreuse 49 HUURAPPARTEMENTEN IN UTRECHT STAD. zorgeloos huren nabij het stadshart. Oplevering. woneninchartreuse.nl. zorgeloos huren nabij het stadshart van Utrecht Oplevering 1 februari 2013 Diverse woningtypes Woonoppervlak van 56,9 tot 112,7 m 2 Inclusief parkeerplaats Voorzien van tuin, terras, balkon of loggia Huurprijs

Nadere informatie

Koning Leopold II en Brugge. Jan D hondt Studiedag Brugge, the place to be 5 december 2015

Koning Leopold II en Brugge. Jan D hondt Studiedag Brugge, the place to be 5 december 2015 Koning Leopold II en Brugge Jan D hondt Studiedag Brugge, the place to be 5 december 2015 Leopold II, koning der Belgen Brussel, 9 april 1935 Laken 17 dec. 1909 x Maria Hendrika v. Oostenrijk Koning sinds

Nadere informatie

Op algemene aanvraag plannen wij een toeristische vakantie naar Noord Holland en verblijven er nog eens in het uniek gelegen strandhotel Het Hoge Duin

Op algemene aanvraag plannen wij een toeristische vakantie naar Noord Holland en verblijven er nog eens in het uniek gelegen strandhotel Het Hoge Duin Op algemene aanvraag plannen wij een toeristische vakantie naar Noord Holland en verblijven er nog eens in het uniek gelegen strandhotel Het Hoge Duin Het is een volledig nieuw programma maar we zullen

Nadere informatie

D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort

D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort Opgelet de kaart is van 1880. De foto s 1930? Stond de fotograaf hier op de brug?

Nadere informatie

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT Hey speurneus, leuk dat je meegaat op deze verrassende tocht door de stad. Met de vragen en opdrachtjes die je onderweg krijgt ontdek je allerlei dingen die je vast nog niet

Nadere informatie

Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug!

Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug! Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug! Dag 1 Vlucht Amsterdam Porto. Na aankomst aan het eind van de ochtend

Nadere informatie

VOORSTELLING ANTWERPEN

VOORSTELLING ANTWERPEN VOORSTELLING ANTWERPEN Antwerpen is de hoofdstad van de provincie Antwerpen. Het is een Vlaamse stad. Er bevindt zich een wereldhaven, het is een internationaal diamantencentrum, maar ook een gezellige

Nadere informatie

elke dag anders. LLOYD Luxe appartementen & Penthouses WONEN IN HET BAKEN VAN ROTTERDAM

elke dag anders. LLOYD Luxe appartementen & Penthouses WONEN IN HET BAKEN VAN ROTTERDAM LLOYD WONEN IN HET BAKEN VAN ROTTERDAM Luxe appartementen & Penthouses elke dag anders. 7303 TYPE B1 1405 3038 930 9303 Lloyd Spectaculaire woonsensatie Ziet u zichzelf al staan? Voor het raam, kop koffie

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Geschiedenis Op 30 april 2013 wordt de Prins van Oranje, beter bekend als Prins

Nadere informatie

Faciliteiten Receptie, lift, bar, ontbijtruimte en airconditioning. Gratis Wifi is beschikbaar in het gehele hotel.

Faciliteiten Receptie, lift, bar, ontbijtruimte en airconditioning. Gratis Wifi is beschikbaar in het gehele hotel. Offerte Mandy Kolkman / 2 personen Porto Vluchtschema 11/12 Eindhoven-Porto 1405-1545 14/12 Porto-Eindhoven 1005-1340 Alleen handbagage is inbegrepen. Bezoek Ribeira, het oude centrum, en geniet van een

Nadere informatie

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Badkamer met ligbad/ whirlpool. 1160m² eigen grond. Helft van stolpboerderij. Op loopafstand van het IJsselmeer

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Badkamer met ligbad/ whirlpool. 1160m² eigen grond. Helft van stolpboerderij. Op loopafstand van het IJsselmeer Huizen van Hoekstra & van Eck Lageweg 19 a, 1628 JS Hoorn 1160m² eigen grond Op loopafstand van het IJsselmeer Helft van stolpboerderij Badkamer met ligbad/ whirlpool Lichte living met vide H14 Kenmerken

Nadere informatie

D27. Vlaanderen straat, en plein lippensplein Fr.Orbanln Fr.Rooseveltln St lievensdoorgang. De stadsvesten van de Keizerspoort tot aan Terplaten

D27. Vlaanderen straat, en plein lippensplein Fr.Orbanln Fr.Rooseveltln St lievensdoorgang. De stadsvesten van de Keizerspoort tot aan Terplaten De stadsvesten van de Keizerspoort tot aan Terplaten St Lievenspoort D27 De Brusselsepoort of de Keizerspoort Vlaanderen straat, en plein lippensplein Fr.Orbanln Fr.Rooseveltln St lievensdoorgang De Muinkbrug

Nadere informatie

VLAMING EN BRUSSELAAR ALS AMBASSADEUR VOOR DE VLAAMSE MEESTERS

VLAMING EN BRUSSELAAR ALS AMBASSADEUR VOOR DE VLAAMSE MEESTERS VLAMING EN BRUSSELAAR ALS AMBASSADEUR VOOR DE VLAAMSE MEESTERS DECEMBER 2018 JANUARI 2019 VISITFLANDERS flemishmasters.com ONDERZOEKSOPZET Kennis van en houding ten aanzien van de Vlaamse Meesters bij

Nadere informatie

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d Rijkdom in Broek in Waterland Versie 3 d.d. 25-09-2014 Rijkdom in Broek in Waterland Beste puzzelaar, Je staat nu midden in Broek in Waterland. Broek betekent een moerassig gebied. In de omgeving zijn

Nadere informatie

BEZOEKERS- EN PASSANTENTELLINGEN CENTRUM ANTWERPEN RAPPORT Q april - juni

BEZOEKERS- EN PASSANTENTELLINGEN CENTRUM ANTWERPEN RAPPORT Q april - juni BEZOEKERS- EN PASSANTENTELLINGEN CENTRUM ANTWERPEN RAPPORT Q2 21 7 april - juni Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 tellingen via wifisensoren 1.1 Inleiding 1.2 Resultaten 1.2.1 Historiek voor het meetpunt Meir/1

Nadere informatie

Nijmegen. Uniek penthouse hartje centrum. In Nijmegen. Unieke sfeer met zichtbare dakconstructie. Prachtig dakterras uitzicht van brug tot brug

Nijmegen. Uniek penthouse hartje centrum. In Nijmegen. Unieke sfeer met zichtbare dakconstructie. Prachtig dakterras uitzicht van brug tot brug Burchtstraat 71c - Nijmegen WONEN In Nijmegen Prachtig dakterras uitzicht van brug tot brug Uniek penthouse hartje centrum Nijmegen Unieke sfeer met zichtbare dakconstructie De verkoper vertelt Ik woon

Nadere informatie