Protocollen Protocol gezondheid, hyiëne en veiligheid.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocollen Protocol gezondheid, hyiëne en veiligheid."

Transcriptie

1 Protocollen Protocol gezondheid, hyiëne en veiligheid. Protocol medicijnverstrekking. Protocol zieke kinderen. Protocol wiegendood. Folder veilig slapen.

2 Protocol gezondheid, hyiëne en veiligheid. Het spreekt natuurlijk voor zich dat iedere gastouder en oppas aanhuis de gastkinderen, net zoals de eigen kinderen, in een hygiënische gezonde en veilige omgeving wilt laten opgroeien. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico s die de kinderen kunnen tegenkomen in huis en in de directe omgeving. In dit document geven wij een opsomming en samenvatting van adviezen en oplossingen om mogelijke risico s te voorkomen. Hiervoor hebben wij de methodes Gezondheidsmanagement en Veiligheidsmanagement geraadpleegd. U kunt zelf beoordelen welke voor u vanzelfsprekend zijn, niet van toepassingen zijn of welke u attenderen op mogelijke gevaren bij u in huis en daarvoor de gewenste aanpassingen of acties te ondernemen. Jaarlijks zullen wij vanuit gastouderbureau CoCo samen met u de situatie doornemen aan de hand van een risico-inventarisatie. Punten van aandacht voor gezondheid, hygiëne en veiligheid: Draag zorg voor een goede handhygiëne van zowel gastouder / oppas aan huis als kind. Was de handen voor het (bereiden van) eten, wondverzorging en na toiletgebruik, verschoning kind, buiten spelen, schoonmaakwerkzaamheden. Gebruik bij het wassen van de handen stromend water, vloeibare zeep en een schone handdoek. Laat kinderen niet met snottebellen rondlopen en gooi zakdoekjes gelijk weg. Leer de kinderen opzij te hoesten met de hand voor de mond. Gebruik schone washandjes (wegwerpwashandjes zijn ideaal), slabben en spuugdoekjes. De toilet is een grote bron van besmetting, draag er zorg voor dat kinderen er niet spelen. Zorg voor een goede tandenborstel hygiëne. Let erop dat het speelgoed schoon is en niet kapot. (Speelgoed kan gemakkelijk gereinigd worden in de wasmachine of vaatwasser). Reinig babyspeelgoed frequent. Houdt speelgoed voor binnen en buiten gescheiden. Let goed op de kwaliteit van babyvoeding: Afgekolfde moedermelk moet gekoeld vervoerd worden en bewaard worden onder de 4C in de koelkast. Accepteer alleen flesvoeding in poedervorm. Spoel flessen na gebruik meteen uit, reinig ze in de vaatwasser, bewaar ze op de kop op een handdoek. Steriliseer de flessen en spenen van baby s (tot en met 7 maanden) voor gebruik Reinig, steriliseer en vervang de fopspeen regelmatig. Controleer deze ook op haarscheurtjes. Zorg voor herkenbare fopspenen en berg ze per kind gescheiden op en draag er zorg voor dat de kinderen deze niet uitwisselen.

3 Ventileer het huis en zeker de slaapruimtes regelmatig. Ben op de hoogte van allergieën van het kind. Stof regelmatig, denk hierbij ook aan het regelmatig verschonen van textiel en te wassen op 60C (knuffels, beddengoed). Let op contact met teken, honden / katten uitwerpselen en wespen. Let vooral op bij zandbakken in speeltuinen. Bij het toedienen van medicatie moet er op gelet worden dat dit volgens het protocol van gastouderbureau LOKOWO gebeurt. Check altijd de vervaldatum en voorschrift! Reinig de thermometer altijd met water en zeep en desinfecteer met alcohol na gebruik. Draag zorg voor rookvrije ruimtes (ook wierrook veroorzaakt rook!!) Wis schoolborden met een natte doek om stof (in de lucht) te voorkomen Controleer de CV-ketel regelmatig Gebruik traphekjes en leer de kinderen jonger dan 4 jaar dat ze niet alleen de trap op en af mogen. Leg geen spullen op de trap en let op dat de trap niet glad is. Bij een natte vloer moet voor uitglijden gewaakt worden, laat ze niet rennen over deze vloer. Breng voorziening aan voor het voorkomen van vallen door de ruit bij deur of raam. Draag er zorg voor dat de voordeur niet geopend kan worden door het kind. Zorg ervoor dat kinderen niet uit bed kunnen vallen: Leg geen knuffels in bed die als opstap dienen. Kinderen tot 1.5 jaar slapen in bed met opstaande rand van min 60 cm. Kinderen van 1.5 tot en met 2.5 jaar slapen in bed met opstaande rand van min 70 cm. Laat kinderen ouder dan 2.5 jaar op een stretcher slapen (en tot en met 6 jaar nooit in het bovenste bed van een stapelbed). Spijlbreedte tussen 4.5 en 6.5 cm. Spijlen moeten doorlopen tm de bodem. Matrasdikte minimaal 8 cm. Een matras past als deze maximaal 2 cm kleiner is dan de ombouw. Volg voor baby s de adviezen van veilig slapen zie hiervoor protocol wiegendood. Hang nooit spenen aan koorden om de nek van kinderen. Laat het kind nooit alleen op het aankleedkussen.. Let op scherpe hoeken en uitstekels in huis. Let op losse voorwerpen op de vloer. Til kinderen nooit aan de handen op, maar onder oksel of bij billen. Zorg voor voldoende licht in huis. Stel huisregels op over opruimen speelgoed, niet klieren in buurt van ramen en verwarming etc. Let op beklemming van vingers bij deur en kast. Denk aan veiligheidsstrips. Zet geen opstapjes bij ramen en voorzie ze van een raambeveiliger. Berg schoonmaakmiddelen apart op en voorzie de deur van kinderbeveiliging. Laat geen medicijnen, gevaarlijke stoffen, schoonmaakmiddelen of sigaretten slingeren. Omhein het terrein, zodat kinderen niet zomaar de tuin uit kunnen rennen.

4 Draag zorg voor veilig buitenspeelgoed aangepast aan de leeftijd. Let op bij water! Laat een kind nooit alleen in bad. Let in de keuken op verbrandingsgevaar, zoals fornuis, oven, hete pannen Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten en laat de stelen van pannen niet naar voren wijzen. Zorg ervoor dat de snelkoker en koffiezetapparaat zo dicht mogelijk tegen de achterwand staan. Drink geen warme dranken als er kinderen op schoot zitten. Berg aanstekers en lucifers goed op. Berg messen veilig op Laat kinderen nooit met plastic zakken spelen. Rookmelders aanwezig in verblijf en slaapruimtes. Houdt de voordeur altijd op slot. Indien u vragen heeft naar aanleiding van bovenstaande kunt u altijd contact opnemen met gastouderbureau CoCo. bron: Veiligheidsmanagement door Stichting Consument en Veiligheid en Gezondheidsmanagement door Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

5 Protocol medicijnverstrekking. Tijdens de opvang kan het gebeuren dat een kind ziek wordt. Ook kan het zo zijn dat de ouders de gastouder verzoeken om medicijnen toe te dienen. In dit protocol geeft Gastouderbureau CoCo een handreiking voor het omgaan met deze situaties. Er zijn drie situaties te onderscheiden: 1. Het kind wordt ziek bij de gastouder. 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek. 3. Medische handelingen. 1. Het kind wordt ziek bij de gastouder. Een kind dat ziek is, is in een rustige omgeving het beste af. Een ziek kind kan niet de aandacht krijgen die het nodig heeft, zonder dat dit ten koste gaat van het gastgezin. Daarnaast dient de gastouder te voorkomen dat andere kinderen besmet raken in geval van een besmettelijke ziekte. Als een kind overdag ziek wordt, worden de ouders op de hoogte gebracht. Zolang de gastouder denkt de verantwoording aan te kunnen, zal het zieke kind, in overleg met de ouder, die dag bij de gastouder blijven. In zijn algemeenheid is de gastouder niet deskundig om een juiste diagnose te stellen, voor wat betreft het al of niet geven van bijvoorbeeld paracetamol. De gastouder moet hiervoor dus altijd toestemming aan de ouder vragen. In de volgende gevallen adviseert Gastouderbureau CoCo de ouder het zieke kind meteen op te halen: Bij hoge koorts. Wanneer het kind zich niet meer kan handhaven in het gastgezin. Bij toename van pijn. Bij verandering van houding (bijvoorbeeld in elkaar krimpen). Bij verandering van de huid (bijvoorbeeld erg bleke of hoogrode kleur). Verandering van gedrag (bijvoorbeeld onrust, afnemen van alertheid). Wanneer de gastouder de ouder niet kan bereiken of wanneer de situatie erom vraagt kan de gastouder direct contact opnemen met de huisarts van het kind. In noodgevallen belt de gastouder met de alarmcentrale via telefoonnummer 112. Uiteraard informeert de ouder de gastouder altijd volledig over de gezondheidstoestand van het kind. Ook wanneer een kind gevaccineerd is, wordt de gastouder hiervan op de hoogte gesteld. Bereikbaarheid Het is belangrijk dat de ouder zorgt dat de gastouders altijd in het bezit zijn van de juiste telefoonnummers, van de ouder(s) en van de huisarts. Hiervoor dienen de ouders een calamiteitenformulier te hebben ingevuld. Deze dient u als gastouder zorgvuldig te bewaren. Algemene voorzorgsmaatregelen: Let op goede handhygiëne bij wondverzorging of insmeren met crème of zalf. Gebruik bij voorkeur geen potjes crème, maar tubes of wegwerpflacons, hierdoor neemt de kans op besmetting af. Draag wegwerphandschoenen bij elk contact met bloed, wondvocht of lichaamsvochten die zichtbaar met bloed zijn vermengd. Was met bloed bevuilde kleding en linnengoed op 60oC. Een koortsthermometer wordt na gebruik gereinigd met water en zeep. Desinfecteer de thermometer voor en na gebruik met alcohol 70%.

6 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek Kinderen krijgen soms medicijnen of andere middelen voorgeschreven die zij een aantal malen per dag moeten gebruiken, dus ook tijdens de opvanguren. Zoals bijvoorbeeld pufjes voor astma, antibiotica of zetpillen bij toevallen. Ouders vragen dan de gastouder om deze middelen te verstrekken. In deze situatie is de toestemming van de ouders gegeven. Gastouderbureau CoCo verzoekt gastouders en ouders om deze toestemming schriftelijk vast te leggen middels de 'verklaring medicijnverstrekking'. Meestal gaat het niet alleen om eenvoudige middelen, maar ook om middelen die bij onjuist gebruik tot schade van de gezondheid van het kind kunnen leiden. In de verklaring medicijnvertrekking kan daarom schriftelijk vast worden gelegd om welke medicijnen het gaat, hoe vaak en in welke hoeveelheden ze moeten worden toegediend en op welke wijze. Enkele praktische adviezen: Neem het medicijn alleen in ontvangst wanneer ze in de originele verpakking zitten en uitgeschreven zijn op naam van het betreffende kind. Lees goed de bijsluiter zodat u op de hoogte bent van eventuele bijwerkingen van het medicijn. Noteer, per keer, op een aftekenlijst dat u het betreffende medicijn aan het betreffende kind gegeven heeft. Mocht de situatie zich voordoen dat een kind niet goed op een medicijn reageert of dat er onverhoopt toch een fout gemaakt wordt bij de toediening van een medicijn bel dan direct met de huisarts of specialist in het ziekenhuis. Bel bij een ernstige situatie direct het landelijk alarmnummer 112. Zorg in alle gevallen dat u alle relevante gegevens bij de hand hebt, zoals: naam, geboortedatum, adres, huisarts en/of specialist van het kind, het medicijn dat is toegediend, welke reacties het kind vertoont (eventueel welke fout is gemaakt). 3. Medische handelingen In hoog uitzonderlijke gevallen zal een ouder aan een gastouder vragen om handelingen te verrichten die vallen onder medisch handelen. Te denken valt daarbij aan het geven van sondevoeding of het meten van de bloedsuikerspiegel bij suikerpatiënten door middel van een vingerprikje. Dit zijn handelingen die volgens de wet alleen door erkend opgeleide beroepsbeoefenaren zoals artsen en verpleegkundigen mogen worden uitgevoerd. Deze voorbehouden handelingen zijn in de wet omschreven omdat ze schade aan de patiënt kunnen toebrengen wanneer ze niet deskundig worden uitgevoerd. In principe mogen deze handelingen niet worden uitgevoerd door de gastouders. In zeer speciale gevallen kan hierop een uitzondering worden gemaakt in overleg met het gastouderbureau en de huisarts van het kind.

7 Richtlijnen hoe te handelen bij een calamiteit ten gevolge van het toedienen van medicijnen aan een kind - Laat het kind niet alleen. Probeer rustig te blijven. Observeer het kind goed en probeer het gerust te stellen. - Waarschuw een volwassene voor bij stand (of laat één van de kinderen een volwassene ophalen, waarbij u duidelijk instrueert wat het kind tegen de volwassene moet zeggen). - Bel direct de huisarts en/of de specialist van het kind. - Bel bij een ernstige situatie direct het landelijk alarmnummer Geef door naar aanleiding van welk medicijn of 'medische' handeling de calamiteit zich heeft voorgedaan (eventueel welke fout is gemaakt). - Zorg ervoor dat u alle relevante gegevens van het kind bij de hand hebt (of laat ze direct door iemand opzoeken) zoals: Naam van het kind Geboortedatum Adres Telefoonnummer van ouders en/of andere, door de ouders aangewezen, persoon Naam en telefoonnummer van huisarts/specialist Ziektebeeld waarvoor medicijnen of medische handeling nodig zijn. Bel de ouders (bij geen gehoor een andere, door de ouders aangewezen persoon) Leg duidelijk uit wat er gebeurd is. Vertel, indien bekend, wat de arts heeft gedaan/gezegd. In geval van opname, geef door naar welk ziekenhuis het kind is gegaan. Bij het opstellen van dit protocol heeft Gastouderbureau CoCo onder meer gebruik gemaakt van het Protocol medicijnverstrekking en medische handelingen op basisscholen van de GGD Fryslân.

8 Protocol zieke kinderen. INLEIDING Als ouder kies je o.a. voor een gastouder omdat de opvang voor je kind flexibel, kleinschalig en persoonsgericht is. Er is veel mogelijk in de gastouderopvang. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen een gastouder niet bezoeken. Dan rijst vanzelf de vraag: wanneer is een kind ziek? In dit protocol wordt uitgelegd hoe met zieke kinderen wordt omgegaan en wat de richtlijnen bij het toedienen van medicijnen zijn. ZIEKE KINDEREN Wat is ziek? Kinderen zijn ziek als: - Hun lichaamstemperatuur boven 38,5 graden koorts is - Ze 1-op-1 aandacht van de gastouder nodig hebben - Ze een besmettelijke ziekte hebben Bij koorts wordt opgemerkt dat dit zeer kindafhankelijk is. Het ene kind voelt zich met een lichaamstemperatuur van 38 graden niet lekker, terwijl een ander kind bij een lichaamstemperatuur van 39 graden nog lekker aan het spelen is. Sommige kinderen hebben vaak verhoging, andere kinderen hebben nooit koorts. Bij het bekijken of een kind bij de gastouder mag blijven of kan komen, wordt in eerste instantie uitgegaan van de lichaamstemperatuur, maar wordt ook gekeken naar het kind. In principe moeten kinderen met een temperatuur boven de 38,5 graden opgehaald worden! Een kind dat 1-op-1 aandacht nodig heeft, voelt zich niet lekker, om wat voor reden dan ook. Er wordt verondersteld dat kinderen zich in een dergelijke situatie thuis het beste op hun gemak voelen en kunnen rusten of beter worden. Bovendien heeft een gastouder vaak meerdere kinderen om voor te zorgen en is er derhalve geen mogelijkheid om een kind gedurende de hele dag 1-op-1 aandacht te geven. Bij besmettelijke ziekten wordt in principe de regel gehanteerd dat een kind niet naar de gastouder kan komen in verband met besmettingsgevaar voor andere kinderen en/of de gastouder. Bij onderstaande ziekten van het gastkind, gastouder of huisgenoot van de gastouder kan het kind niet naar de gastouder komen: * waterpokken (tot de blaasjes zijn ingedroogd: besmetting vindt plaats voordat de blaasjes ontstaan maar ook door het vocht dat uit de blaasjes komt. Doordat kinderen zich niet bewust zijn van het besmettingsgevaar van het vocht, kunnen andere kinderen nog steeds besmet worden. Daarom is ervoor gekozen om kinderen niet toe te laten totdat de blaasjes ingedroogd zijn) * krentenbaard tenzij de plek goed afgedekt kan worden met steriel gaas en kleding * hoofdluis tot de hoofdluis geheel verdwenen is (indien een broertje/zusje hoofdluis heeft, wordt van de ouders verlangd dat zij de gastouder daarvan op de hoogte brengen) * vijfde ziekte * zesde ziekte * bof * diarree

9 * braken * kinkhoest * mazelen * rode hond * roodvonk * RS-virus * hersenvliesontsteking * geelzucht PREVENTIE Om besmetting binnen het opvangadres te voorkomen, worden de volgende maatregelen genomen: 1. kinderen met een besmettelijke ziekte worden niet bij de gastouder toegelaten 2. wanneer de gastouder of een van haar huisgenoten een besmettelijke ziekte heeft, worden kinderen niet toegelaten bij de gastouder 3. kinderen die tijdens het verblijf bij de gastouder ziek worden, moeten zo snel mogelijk door de ouders worden opgehaald. (Met als uitgangspunt binnen 1 uur na verzoek van gastouder). 4. Indien de gastouder of een van haar huisgenoten ziek wordt, moeten gastkinderen zo snel mogelijk door de ouders worden opgehaald. (Met als uitgangspunt binnen 1 uur na verzoek van gastouder). 5. alle handelingen worden verricht met inachtneming de gewenste Hygiëne. Indien een kind ziek wordt tijdens het verblijf bij de gastouder wordt door de gastouder in het schriftje de symptomen, de temperatuur de datum en het tijdstip genoteerd. Vervolgens worden de ouders op de hoogte gebracht en verzocht om hun kind op te (laten) halen. Indien er een besmettelijke ziekte onder de kinderen heerst, worden de ouders en het gastouderbureau daarvan op de hoogte gebracht door de gastouder. Bij twijfel over het ziektebeeld en/of symptomen wordt de huisarts van het kind telefonisch geraadpleegd. Indien er tussen de ouder en de gastouder onenigheid dreigt over het ziektebeeld en/of symptomen en het wel of niet ophalen van het kind, worden de richtlijnen uit dit protocol gevolgd of de GGD-arts geraadpleegd voor advies.

10 Onderstaande richtlijnen zijn aanleiding voor een gastouder om de ouders te bellen: * gedrag * lichamelijke kenmerken * andere signalen * lichaamstemperatuur boven 38,5 graden * wens van de ouders wanneer ze over de situatie van hun kind geïnformeerd willen worden (wordt in het schriftje aangegeven) MEDICIJNEN TOEDIENEN VAN MEDICIJNEN Op advies van de GGD worden medicijnen alleen toegediend als deze door de (huis)arts zijn voorgeschreven. Ouders dienen een verklaring te onderteken waarop zij vermelden welk medicijn wanneer in welke dosering moet worden toegediend. De gastouder noteert in het schriftje het tijdstip van toediening en parafeert daarvoor. PARACETAMOL Paracetamol wordt veel gebruikt bij kleine kinderen, o.a. bij het doorkomen van tanden en kiezen (al dan niet met koorts), na een inenting of bij pijn of koorts zonder directe aanleiding. Op advies van de GGD wordt door de gastouder paracetamol alleen op voorschrift van een (huis)arts toegediend. Koorts heeft namelijk altijd een oorzaak, die vaak niet direct aan te tonen is. Omdat de gastouder aansprakelijk is voor het kind gedurende het verblijf, wordt geen paracetamol toegediend: stel dat het kind ernstig ziek wordt en de koorts is onderdrukt met paracetamol, kan de gastouder aansprakelijk worden gesteld. Om dat te voorkomen, wordt paracetamol alleen op doktersvoorschrift gegeven. Indien ouders s ochtends thuis een kind paracetamol geven, ligt de verantwoording daarvan bij de ouder. De ouders dienen deze toediening te melden bij de gastouder, zodra het kind gebracht wordt. Het is ouders niet toegestaan om gedurende de dag bij de gastouder zelf het kind paracetamol te geven om het kind bij de gastouder te kunnen laten. HOMEOPATISCHE MIDDELEN Veel ouders geven hun kind homeopathische middelen, zoals chamodent of neusspray. Ouders wordt gevraagd een overeenkomst gebruik geneesmiddelen daarvoor in te vullen. Deze is 1 maand geldig en wordt dus per maand opnieuw ingevuld als een middel gedurende langere tijd wordt gegeven. De overeenkomst gebruik geneesmiddelen is op te vragen bij het gastouderbureau en/of de gastouder. MEDISCHE HANDELINGEN De gastouders zijn niet bevoegd om medische handelingen uit te voeren. Mocht er zich een situatie voordoen waarin het noodzakelijk is dat er bij een kind tijdens het verblijf een medische handeling verricht wordt, dan zal het gastouderbureau per geval beslissen of aan dit verzoek gehoor kan worden gegeven. Hierbij worden de regels uit de Wet BIG gevolgd. Deze wet houdt in dat bepaalde handelingen alleen mogen worden verricht als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden: 1. de medische handeling moet worden verricht in opdracht van een beroepsbeoefenaar die voor het verrichten van de handeling zelf wettelijk bevoegd is 2. de persoon die de handeling verricht, moet de aanwijzingen van de opdrachtgever opvolgen 3. de persoon die de handeling verricht, moet bekwaam zijn om de handeling te verrichten

11 4. er wordt een aanvullende overeenkomst met de ouders afgesloten. In een dergelijke overeenkomst worden de afspraken over de aanvullende zorg, de financiering ervan en de aansprakelijkheden van de gastouder nader geregeld. 5. uit de aanvullende overeenkomst moet expliciet blijken voor welke medische handelingen de ouders van het kind toestemming hebben verleend 6. uit een zogenaamd autorisatieformulier dient de toestemming van een arts en bovendien de beschikbaarheid, bekwaamheid en bereidheid van de gastouder te blijken 7. de gastouder ontvangt aanwijzingen van de arts met betrekking tot: 1. de wijze waarop de handeling moet worden uitgevoerd 2. algemene aandachtspunten ter observatie na het uitvoeren van de handeling 3. instructies voor het handelen bij bepaalde verschijnselen 4. de arts bepaalt in hoeverre extra toezicht en tussenkomst van zijn/haar kant noodzakelijk is. Afspraken dienen schriftelijk te worden vastgelegd. NOODSITUATIES De Wet BIG is slechts van toepassing op medische handelingen die beroepsmatig worden verricht. In noodsituaties wordt iedereen geacht naar beste vermogen te handelen en kan het verrichten van voorbehouden handelingen in strijd met de wet zelfs noodzakelijk zijn. In dat geval is er sprake van overmacht en levert de hulpverlening geen strafbaar feit op.

12 Protocol wiegendood. Ouders van baby's ontvangen adviezen over veilig slapen in de regel van het consultatiebureau, verloskundigen of kraamzorg. Gastouderbureau CoCo raadt aan om gastouders die op kinderen passen de adviezen uit de folder veilig slapen' op te volgen. Deze adviezen gelden zeker voor de eerste twee levensjaren. De folder hebben wij als bijlage toegevoegd bij deze protocollen. Wat kunt u doen om de veiligheid te bevorderen? 1. Leg een baby nooit op de buik te slapen Er zijn bepaalde, maar niet vaak voorkomende (aangeboren) afwijkingen waarbij buikligging (tijdelijk) wel wenselijk kan zijn. Als ouders een baby aanbieden met het verzoek dat deze op de door hen toegepaste wijze in te bakeren, dient dit te gebeuren door de juiste veilige methode en met goed materiaal binnen veilige leeftijdsgrenzen. Hiervoor dient echter een formulier te worden ingevuld die wordt ondertekend door de vraagouder(s) en de gastouder. Deze kunt u ook op deze bladzijde vinden en wordt overhandigt tijdens het intake gesprek met de bemiddelingsmedewerker. Een baby die niet in goede conditie is, mag nooit worden ingebakerd. Op verkeerde wijze of met ongeschikte middelen inbakeren kan risicovol zijn en de kans op het ontwikkelen van een heupafwijking bevorderen. Strikte leeftijdsgrenzen zijn van belang: een al wat oudere baby die ingebakerd of losjes ingepakt, er in slaagt om te draaien, belandt in een potentieel levensbedreigende situatie. 2. Voorkom dat de baby te warm ligt. 3. Zorg voor veiligheid in bed. 4. Voorkom gezondheidsschade door (mee)roken. 5. Houd voldoende toezicht. Houd nieuwkomers/jonge baby's zoveel mogelijk extra in het oog. Er zijn sterke aanwijzingen dat veranderingen in omstandigheden en routine bij (jonge) baby s stress veroorzaken. Het is daarom verstandig om ouders van jonge baby's de gelegenheid te bieden om voorafgaand aan plaatsing enkele malen met hun baby op gewenningsbezoek te komen. Gastouders zijn verantwoordelijk voor het toepassen van de regels omtrent veilig slapen. Zij worden geacht eventuele problemen in de praktijk te signaleren. Van belangrijke gebeurtenissen (ongelukken of bijna-ongelukken) moeten zij Gastouderbureau CoCo meteen op de hoogte stellen. Dit gaat via de lijst die elke gastouder ontvangt bij de overeenkomsten. Als er ondanks alle voorzorgen toch een baby in ogenschijnlijk slechte conditie wordt aangetroffen, prikkel het kind dan door het aan te tikken, de voetzolen te kietelen en het op te pakken en zie of het zich herstelt. Zo niet, sla dan terstond alarm ( 112 bellen ) en begin met reanimatie. Roep indien mogelijk hulp in van anderen maar laat kinderen nooit zonder toezicht. Het is van belang om van begin af aan feiten te noteren als tijdstip, de omstandigheden en betrokkenen. Neem contact op met de ouders. Niemand hoeft onder angst voor wiegendood gebukt te gaan. Wie de preventieadviezen volgt, vermindert de kans dat er iets met de baby gebeurt tot het uiterste. Heel veel kan worden voorkomen door bepaalde dingen niet en andere juist wel te doen.

13 Samenvatting preventie maatregelen: 1. Wees goed geïnformeerd over veilig slapen 2. Stel ouders met een jonge baby voorafgaand aan plaatsing in de gelegenheid om hun kind aan de veranderde omstandigheden en eventueel nieuwe routine te laten wennen. 3. Houd jonge baby's tijdens het slapen extra goed in de gaten. 4. Leg een baby nooit op de buik te slapen, tenzij de ouders anders zeggen op medisch advies. 5. Controleer steeds alle kinderen als je er een naar bed brengt en minimaal eens per 3 kwartier. 6. Zet de babyfoon aan. 7. Ventileer de slaapkamer/ruimte regelmatig en zorg dat het er niet te warm is. 8. Maak het bedje laag op en gebruik geen dekbed. 9. Rook nooit in huis.

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Inhoudsopgave 1 Kinderziektes 2 Het kind wordt ziek bij de gastouder 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 Medische handelingen 5 Toestemmingsformulier

Nadere informatie

PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE

PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE Inleiding Als ouder kies je onder andere voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen

Nadere informatie

- Hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is - Ze 1-op 1 aandacht van de leidster nodig hebben - Ze een besmettelijke ziekte hebben

- Hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is - Ze 1-op 1 aandacht van de leidster nodig hebben - Ze een besmettelijke ziekte hebben Protocol zieken kinderen en medicijnen kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik februari 2015 Inhoud 1. Inleiding 2. Zieke kinderen 3. Preventie 4. Wijze van handelen door

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen

Protocol zieke kinderen en medicijnen Protocol zieke kinderen en medicijnen Inleiding Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen

Protocol zieke kinderen en medicijnen Inleiding Protocol zieke kinderen en medicijnen Laatste versie: Februari 2019 Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter

Nadere informatie

Als het kind thuis koorts krijgt, boven de 38,5 c, mag het niet naar de kinderopvang gebracht worden.

Als het kind thuis koorts krijgt, boven de 38,5 c, mag het niet naar de kinderopvang gebracht worden. PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE Inleiding Als ouder kies je onder andere voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar

Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar 2012 Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar Metagegevens Auteur Zef Knooren, Houder Goedkeuring Dennis Gelissen, Manager kinderopvang Eline Köpp, Pedagogisch medewerker Henri Heeren,

Nadere informatie

Protocol: Zieke kinderen en medicijnen.

Protocol: Zieke kinderen en medicijnen. Protocol: Zieke kinderen en medicijnen. Deurne, juni 2015 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN Inleiding Als ouder kies je o.a. voor een buitenschoolse opvang omdat de opvang voor je kind gegarandeerd

Nadere informatie

PROTOCOL ZIEKE KINDEREN 2014

PROTOCOL ZIEKE KINDEREN 2014 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN 2014 Ria Kruiper Inleiding Als ouder kies je o.a. voor een BSO omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen de BSO

Nadere informatie

01-01-2016 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN

01-01-2016 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN Inleiding Het beleid van Villa Oostwold is dat de kinderen zich prettig en gelukkig voelen op de groep, dus het kan soms voorkomen

Nadere informatie

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is. ze 1-op-1 aandacht van de pedagogisch medewerker nodig hebben omdat ze niet in hun normale doen zijn. ze een besmettelijke

Nadere informatie

Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels

Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels Inleiding Een ziek kind is het liefste thuis, dat weten we allemaal. Het begrip ziek is echter voor een ieder anders. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen

Nadere informatie

Kinderdagverblijf Ziza Zebra

Kinderdagverblijf Ziza Zebra Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Kinderdagverblijf Ziza Zebra Versie Januari 2015 Inleiding Een ouder kiest onder andere voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor het kind gegarandeerd

Nadere informatie

HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN

HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN P R O T O C O L HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN Protocol Hoe te handelen bij zieke kinderen april 2011 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding. pag. 3 2. Het kind wordt ziek op de peuterspeelzaal.. pag. 4 3. Het

Nadere informatie

Protocol ziekte kinderen en medicijnen

Protocol ziekte kinderen en medicijnen Protocol ziekte kinderen en medicijnen Datum: 01-01-2016 Versie 1.1 Auteur: Elseline Burgering - van Laar Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Zieke kinderen 3 3 Besmettelijke ziekten 4 4 Medicijnen 5 4.1 Medische

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei

Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind.

Nadere informatie

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015)

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Inhoud Soorten medische handelingen op school 3 Het kind wordt ziek op school 4 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 Opbergen van medicijnen

Nadere informatie

MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN

MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN P r o t o c o l MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN Bijlagen: 1. Toestemmingsformulier voor: het kind wordt ziek op school 2. Toestemmingsformulier voor: het verstrekken

Nadere informatie

Inleiding. Protocol wiegendood

Inleiding. Protocol wiegendood Prococol wiegendood Inleiding Helaas komt het in Nederland af en toe voor dat een baby tijdens kinderopvang overlijdt onder het beeld van wiegendood. Zowel in de dagverblijven als bij de gastouders. In

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Schoonhoven, september 2014 1 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding.... 3 2.0 Het kind wordt ziek op school.. 4 3.0 Het

Nadere informatie

P R O T O C O L MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN. Medicijnverstrekking

P R O T O C O L MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN. Medicijnverstrekking P R O T O C O L MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN Inhoudsopgave - Inleiding. pag. 2 - Het kind wordt ziek op school pag. 3 - Het verstrekken van medicijnen op verzoek.. pag. 4 Bijlagen: 1. Toestemmingsformulier

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING OP ONS KINDERDAGVERBLIJF

PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING OP ONS KINDERDAGVERBLIJF PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING OP ONS KINDERDAGVERBLIJF Kindcentrum Hofferie Protocol Medicijnverstrekking 2016 Pagina 1 Inhoudsopgave - Inleiding pagina 3 - Het kind wordt ziek op het kinderdagverblijf

Nadere informatie

P R O T O C O L MEDICIJNVERSTREKKING OBS JAN LIGTHART VLAARDINGEN

P R O T O C O L MEDICIJNVERSTREKKING OBS JAN LIGTHART VLAARDINGEN P R O T O C O L MEDICIJNVERSTREKKING OBS JAN LIGTHART VLAARDINGEN INHOUDSOPGAVE - Inleiding - Het kind wordt ziek op school - Het verstrekken van medicijnen op verzoek BIJLAGEN: 1 Toestemmingsformulier

Nadere informatie

Protocol medisch handelen. De Wegwijzer

Protocol medisch handelen. De Wegwijzer Protocol medisch handelen De Wegwijzer 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 1 2 Aanleiding 2 3 Doel 2 4 Toepassingsgebied 2 5 Definities / afkortingen 2 6 Inhoud 2 6.1 Inleiding over medicijnverstrekking en

Nadere informatie

Protocol Medicijn verstrekking & Medische handelingen op Magister Alvinus 2017/2018

Protocol Medicijn verstrekking & Medische handelingen op Magister Alvinus 2017/2018 Protocol Medicijn verstrekking & Medische handelingen op Magister Alvinus 2017/2018 Juli 2017 INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 1. Een leerling wordt ziek op school 2 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medisch handelen

Medicijnverstrekking en medisch handelen Medicijnverstrekking en medisch handelen Inhoudsopgave Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 3 1. Een leerling wordt ziek op school 4 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 5 3.

Nadere informatie

Protocol Medisch Handelen & Medicijnverstrekking op het Johannes Fontanus College

Protocol Medisch Handelen & Medicijnverstrekking op het Johannes Fontanus College Protocol Medisch Handelen & Medicijnverstrekking op het Johannes Fontanus College 1 INLEIDING BELANGRIJKE AANDACHTSPUNTEN In dit protocol wordt een onderscheid gemaakt tussen medisch handelen in het algemeen

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school november 2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Protocol Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Inleiding Peuters op de peuterspeelzaal kunnen ziek worden. De Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk is dan niet in staat uw zieke peuter op te vangen

Nadere informatie

Protocol medische handelingen

Protocol medische handelingen Protocol medische handelingen De Tweemaster, Leiden. Inhoud 1 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 1 2 Algemene uitgangspunten... 1 3 Het kind wordt ziek op school... 2 4 Verstrekken

Nadere informatie

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen PROTOCOL Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen November 2007 Inleiding De peuters die onze zalen bezoeken kunnen ziek worden. Ook worden peuterspeelzaalleidsters

Nadere informatie

Protocol medisch handelen en. medicijnverstrekking. medicijnverstrekking. Document. Marijke Hengeveld. Beheerder Marijke Hengeveld

Protocol medisch handelen en. medicijnverstrekking. medicijnverstrekking. Document. Marijke Hengeveld. Beheerder Marijke Hengeveld Protocol medisch handelen en medicijnverstrekking Document Auteur Eigenaar Protocol medisch handelen en medicijnverstrekking Marijke Hengeveld CO Produs Beheerder Marijke Hengeveld Status Concept datum

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op De Uilenburcht

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op De Uilenburcht Inhoud 1.Inleiding... 1 2.Het kind wordt ziek op school... 1 2.1 Waarschuwen van ouders... 2 2.2 Waarschuwen arts/oproep 112... 2 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek... 2 4. Medische handelingen...

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en informatie over medisch handelen op het Dongemond college

Protocol medicijnverstrekking en informatie over medisch handelen op het Dongemond college Beleidsstuk Protocol medicijnverstrekking en informatie over medisch handelen op het Dongemond college MT goedgekeurd op 6 april 2016 (P)MR ingestemd op 9 mei 2016 college van bestuur formeel vastgesteld

Nadere informatie

Medisch protocol OBS Prins Claus

Medisch protocol OBS Prins Claus Medisch protocol OBS Prins Claus Linschoten september 2016 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 EEN KIND WORDT ZIEK OP SCHOOL... 3 HET VERSTREKKEN VAN MEDICIJNEN OP VERZOEK... 3 MEDISCHE HANDELINGEN... 4 OMGAAN

Nadere informatie

Protocol Medisch Handelen

Protocol Medisch Handelen Protocol Medisch Handelen Protocol medisch handelen: Zieke kinderen: Indien het kind ziek wordt tijdens de opvang of een ongelukje krijgt worden de ouders zo spoedig mogelijk geïnformeerd wanneer de pedagogisch

Nadere informatie

Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen

Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen Inleiding... 2 1. Het kind wordt ziek op school... 2 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek... 2 3. Medische handelingen... 2 4. Richtlijnen

Nadere informatie

Protocol. Medicijnverstrekking en Medisch handelen

Protocol. Medicijnverstrekking en Medisch handelen Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Medewerkers op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die

Nadere informatie

Beleid medicijngebruik en medisch handelen op NBS De Hoogakker

Beleid medicijngebruik en medisch handelen op NBS De Hoogakker Beleid medicijngebruik en medisch handelen op NBS De Hoogakker 0 Inhoudsopgave blz 1. Aanleiding 2 2. Visie 2 3. Doelstellingen 2 4. Situaties 2 4.1 Drietal scenario s 2 4.1.1.Het kind wordt ziek op school.

Nadere informatie

Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs

Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs 1 Protocol medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kinderdagverblijf De Droomengeltjes

Kinderdagverblijf De Droomengeltjes Pagina: 1/7 Alle medewerkers van Kinderdagverblijf De Droomengeltjes die betrokken zijn bij de opvang van jonge kinderen worden tijdens de inwerkperiode op de hoogte gebracht van dit protocol. De hieronder

Nadere informatie

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende het verblijf op de basisschool kunnen de ouders hun zeggenschap over de toediening van de medicamenten

Nadere informatie

Protocol Wiegendoodpreventie en maatregelen

Protocol Wiegendoodpreventie en maatregelen Protocol Wiegendoodpreventie en maatregelen Helaas komt het in Nederland af en toe voor dat een baby tijdens kinderopvang overlijdt onder het beeld van wiegendood. Aandacht voor preventie en voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel Protocol Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen Structuur deel Primair proces Datum vaststelling Versie 1.0 06 november 2013 Datum herijking Voorgaande versies Verantwoording Uitwerken met Advies van

Nadere informatie

Protocol. ziekte. medicatieverstrekking op school

Protocol. ziekte. medicatieverstrekking op school Protocol ziekte en medicatieverstrekking op school Inhoudsopgave Inleiding 1. Medische situaties op school 4 2. Leerling wordt ziek op school 5 2.1 Richtlijn bij ziek naar huis gaan 5 2.2 Wanneer moeten

Nadere informatie

1 Handelswijzen en formulieren bij ziekte & medisch handelen

1 Handelswijzen en formulieren bij ziekte & medisch handelen 1 Handelswijzen en formulieren bij ziekte & medisch handelen 1.1 Protocol- medicijnverstrekking op school Met school wordt bedoeld: teamleden van de school, inclusief directeur. Met ouders wordt bedoeld:

Nadere informatie

MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN OP BASISSCHOLEN

MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN OP BASISSCHOLEN HANDREIKING MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN OP BASISSCHOLEN Inhoudsopgave - Inleiding pag. 2 - Het kind wordt ziek op school pag. 2 - Het verstrekken van medicijnen op verzoek pag. 3 - Medische

Nadere informatie

Medische situaties op Konot-scholen

Medische situaties op Konot-scholen Medische situaties op Konot-scholen 1 Inhoud Beleid t.a.v. medische situaties op Konot-scholen Inleiding 3 Konot beleid 3 Medische situaties op school Inleiding 4 Aansprakelijkheid 4 De situaties 1. Het

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school.

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. Pagina 2 Inhoud Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 3 1. Het kind wordt ziek op school... 4 2. Het verstrekken van medicijnen

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medisch handelen SKPO Novum

Medicijnverstrekking en medisch handelen SKPO Novum 1 Medicijnverstrekking en medisch handelen SKPO Novum Protocol 12 september 2011 2 0. Voorwoord Doordat kinderen gedurende een langere aaneengesloten periode in de school verblijven is het niet helemaal

Nadere informatie

Protocol veilig slapen en wiegendoodpreventie

Protocol veilig slapen en wiegendoodpreventie Protocol veilig slapen en wiegendoodpreventie Preventiemaatregelen 1. Stel ouders met een jonge baby voorafgaand aan plaatsing enkele keren in de gelegenheid om hun kind aan de sterk veranderde omstandigheden

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK Doel: Het vastleggen van een uniforme werkwijze bij medicijn verstrekking en het bieden van kaders om te voldoen aan ouderwensen en richtlijnen op het gebied van de algemene gezondheidszorg.

Nadere informatie

Protocol. Medicijn verstrekking en Medische handelingen op school

Protocol. Medicijn verstrekking en Medische handelingen op school Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen op school Herzien: april 2015 Inhoudsopgave Inleiding. 3 Het kind wordt ziek op school 4 Het verstrekken van medicijnen op verzoek... 5 Medische handelingen...

Nadere informatie

Protocollen, regelingen en afspraken

Protocollen, regelingen en afspraken STICHTING OPENBAAR PRIMAIR EN SPECIAAL ONDERWIJS LEIDEN Protocollen, regelingen en afspraken 4J Medische Handelingen aug. 2010 Inleiding Onderwijspersoneel wordt regelmatig geconfronteerd met leerlingen

Nadere informatie

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Wanneer kunnen zieke kinderen naar DONS komen en wanneer moeten zij thuisblijven? Bij verzuim door ziekte letten wij op: 1. Gezondheid en welbevinden van het kind

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnverstrekking

Protocol zieke kinderen en medicijnverstrekking Protocol zieke kinderen en medicijnverstrekking Zieke kinderen bij de gastouder Een gastouder is normaliter niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een rekbaar begrip waardoor soms

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking

Protocol Geneesmiddelenverstrekking 1 Protocol Geneesmiddelenverstrekking 2 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Toediening geneesmiddelen... 3 1.1. Geneesmiddelen zonder voorschrift... 3 1.2. Geneesmiddelen met voorschrift... 3 1.3. Aandachtspunten...

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING

PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING Leraren op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is, zoals hoofdpijn, buikpijn, oorpijn

Nadere informatie

Stichting de Blauwe Loper. A 16 Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school

Stichting de Blauwe Loper. A 16 Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school Stichting de Blauwe Loper A 16 Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school Inhoudsopgave 1 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 3 2. Het kind wordt ziek op school 3 3.

Nadere informatie

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3. Geneesmiddelen verstrekking op verzoek 3.1. Huid- en wondverzorging

Nadere informatie

Protocol medische handelingen op scholen

Protocol medische handelingen op scholen Protocol medische handelingen op scholen OSG Piter Jelles November 2015 Inhoudsopgave Voorwoord.3 1. Soorten medische handelingen op school...4 1.1. Handelingen waarvoor de wet BIG niet geldt 4 1.2. Handelingen

Nadere informatie

Protocol. Omgaan met zieke kinderen. Medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen

Protocol. Omgaan met zieke kinderen. Medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Protocol Omgaan met zieke kinderen Medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen Protocol Omgaan met zieke kinderen (medicijn verstrekking en het verrichten van medische handelingen)

Nadere informatie

Protocol. Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool. Pagina 1 van 9. Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014

Protocol. Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool. Pagina 1 van 9. Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014 Protocol Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014 Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave Samenvatting 1. Medische handelingen 1.2 Hoe is de scholing geregeld

Nadere informatie

Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik

Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik Januari 2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Het kind wordt ziek tijdens Natuurfontein... 3 1.2.1 In de volgende gevallen

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medische handelingen. PPO de Link

Medicijnverstrekking en medische handelingen. PPO de Link Medicijnverstrekking en medische handelingen PPO de Link Inhoudsopgave 1. Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 3 2. Het kind wordt ziek op school... 3 3. Het verstrekken van medicijnen

Nadere informatie

Protocol medische handelingen op scholen SPO Utrecht

Protocol medische handelingen op scholen SPO Utrecht Protocol medische handelingen op scholen SPO Utrecht april 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 1. Beleid medewerking verlenen aan medische handelingen... 2 a. Handelingen waarvoor de wet BIG niet geldt...

Nadere informatie

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige

Nadere informatie

Protocol medische handelingen

Protocol medische handelingen Protocol medische handelingen Voorwoord Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is, zoals hoofdpijn,

Nadere informatie

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Routing cie agendapunt datum Wijzigingsvoorstel GMR 18-01-12 Vastgesteld CvB 08-03-12 9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende

Nadere informatie

Protocol Veilig Slapen en Wiegendoodpreventie

Protocol Veilig Slapen en Wiegendoodpreventie Protocol Veilig Slapen en Wiegendoodpreventie Preventiemaatregelen: 1. Stel ouders met een jonge baby voorafgaand aan plaatsing enkele keren in de gelegenheid om hun kind aan de sterk veranderde omstandigheden

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking

Protocol medicijnverstrekking Protocol medicijnverstrekking Door middel van dit protocol geeft Widdonckschool Weert aan hoe, in voorkomende gevallen bij medicijnverstrekking, te handelen. Er zijn drie te onderscheiden situaties die

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen. Stafdienst

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen. Stafdienst Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen Stafdienst Voorwoord Voor u ligt het protocol medicijnverstrekking en medisch handelen van Aeres. Dit document geeft aan hoe binnen Aeres praktijkonderwijs

Nadere informatie

Medisch handelingsprotocol MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN. Goedgekeurd CvB: Goedkeuring DB: Info GMR: info RvT: d.d: d.d d.d.: d.d.

Medisch handelingsprotocol MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN. Goedgekeurd CvB: Goedkeuring DB: Info GMR: info RvT: d.d: d.d d.d.: d.d. Medisch handelingsprotocol MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN Goedgekeurd CvB: Goedkeuring DB: Info GMR: info RvT: d.d: d.d d.d.: d.d. Opgesteld door: PvA Versie: 1 Aangepaste versie protocol

Nadere informatie

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op school

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op school Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking. 2. Het kind wordt ziek op school. 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek. 4. Medische handelingen. 5. Aansprakelijkheid. Bijlagen: 1. Verklaring

Nadere informatie

Medisch handelingsprotocol

Medisch handelingsprotocol Medisch handelingsprotocol MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN OP BASISSCHOLEN Opgesteld in concept : 29 maart 2010 Besproken in DB : 22 april 2010 Advisering door GMR : 21 juni 2010 Goedkeuring

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen november 2010 Inhoud Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 3 Het kind wordt ziek op school... 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek...

Nadere informatie

B i j l a g e 1 GEZONDE JEUGD / PROTOCOLLEN H E T V E R S T R E K K E N V A N M E D I C I J N E N O P

B i j l a g e 1 GEZONDE JEUGD / PROTOCOLLEN H E T V E R S T R E K K E N V A N M E D I C I J N E N O P B i j l a g e 1 H E T V E R S T R E K K E N V A N M E D I C I J N E N O P V E R Z O E K ( T O E S T E M M I N G S F O R M U L I E R) Verklaring: Toestemming tot het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

Mozarthof school voor ZML

Mozarthof school voor ZML Protocol Geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen Mozartlaan 29/31 1217 CM Hilversum 035-6241932 1/5 Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Hoofdstuk 1 Het kind wordt ziek op school of er is sprake van

Nadere informatie

Protocol Medische handelingen op scholen

Protocol Medische handelingen op scholen Protocol Medische Vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 18 februari 2016 Instemming door de GMR d.d. 16 maart 2016 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Soorten medische handelingen 4 1.1 Handelingen waarvoor

Nadere informatie

Protocol medicijn verstrekking en medische handelingen

Protocol medicijn verstrekking en medische handelingen Protocol medicijn verstrekking en medische handelingen Veiligheidsplan Bijeen, Stichting Openbaar Primair Onderwijs Hoogeveen - versie mei 2014 - Pagina 1 van 15 Inhoudsopgave Inleiding pag. 3 Het kind

Nadere informatie

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN OP DE SCHOLEN van FLUENTA

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN OP DE SCHOLEN van FLUENTA PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN OP DE SCHOLEN van FLUENTA Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Soorten medische handelingen op school a. Handelingen waarvoor de wet BIG niet geldt b. Handelingen waarvoor de wet

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen Protocol medicijnverstrekking en Januari 2015 Inhoud Protocol medicijnverstrekking en... 1 1. Inleiding over medicijnverstrekking en... 3 2. De leerling wordt ziek op school... 4 3. Het verstrekken van

Nadere informatie

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen.

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen. Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen. Dit protocol Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kindercentra is opgesteld door PIKO in augustus 2005 en vervangt

Nadere informatie

Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen

Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen PCPOW Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen 151029 (Website) 1 PCPOW Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen 1. Inleiding 1. Medewerkers worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen

Nadere informatie

Protocol. Medicijn verstrekking en Medische handelingen op basisscholen

Protocol. Medicijn verstrekking en Medische handelingen op basisscholen Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen op basisscholen Medicijnverstrekking en medisch handelen op de basisschool Versie: 2.0 Datum: 1 juli 2011 Revisiedatum: juli 2012 Inhoudsopgave Inleiding:

Nadere informatie

Protocol Medicijn verstrekking. Medische

Protocol Medicijn verstrekking. Medische Protocol Medicijn verstrekking Medische Amsterdam, vastgesteld door CvB d.d. 23 oktober 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2 Het kind wordt ziek op school... Fout! Bladwijzer

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en Medische handelingen

Medicijnverstrekking en Medische handelingen Medicijnverstrekking en Medische handelingen 1 BS Ankertje Kompas/ De Bloesem Inhoud 1. Voorwoord...3 2. Soorten medische handelingen en aansprakelijkheid...4 3. Het verrichten van medische handelingen...

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medische handelingen van de Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs te Lelystad

Protocol medicijnverstrekking en medische handelingen van de Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs te Lelystad Protocol medicijnverstrekking en van de Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs te Lelystad Dit protocol is van kracht per 1 april 2012 Vaststelling DB 14-02-2012 1 Inhoudsopgave: Inleiding.... pag.

Nadere informatie

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen Inleiding Kinderen kunnen bij een kinderdagverblijf ziek worden. Kinderdagverblijf Wonderlief kent daarom een ziektebeleid, waarin afspraken

Nadere informatie

Protocol medisch handelen. Beekdal Lyceum

Protocol medisch handelen. Beekdal Lyceum Protocol medisch handelen Beekdal Lyceum november 2013 Inleiding 3 1. De leerling wordt ziek op school 4 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 3. Medische handelingen 5 Bijlagen: 1. Toestemmingsformulier

Nadere informatie

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op scholen

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op scholen Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op scholen Colofon: Herziene versie: december 2010 Inhoudsopgave Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 4 1. De jongere wordt ziek

Nadere informatie

school honoreert de ziekmelding school honoreert de ziekmelding niet school verstrekt geen medicatie*

school honoreert de ziekmelding school honoreert de ziekmelding niet school verstrekt geen medicatie* protocol medisch handelen en medicijnverstrekking leerling mag van ouders zelfstandig naar huis leerling gaat naar huis en er wordt naar school gebeld als hij veilig thuis is leerling wordt ziek op school

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medisch handelen

Medicijnverstrekking en medisch handelen Egstraat 20 6418 JA Heerlen Tel.: 045-5 41 38 05 E-mail: directie.windwijzer@innovo.nl PROTOCOL Medicijnverstrekking en medisch handelen Augustus 2017 Inleiding Als een kind geneesmiddelen nodig heeft

Nadere informatie

Protocol medisch handelen

Protocol medisch handelen Plein 1455-1 8701 EW Bolsward Tel. 0515-572418 E-mail: directiesintmaartenschool@gmail.com Protocol medisch handelen 1. Soorten medische handelingen op school a. Handelingen waarvoor de wet BIG niet geldt

Nadere informatie

Protocol. Medicijn verstrekking en Medische handelingen op scholen. Inleiding:.pag. 1. Het kind wordt ziek op school: pag. 2

Protocol. Medicijn verstrekking en Medische handelingen op scholen. Inleiding:.pag. 1. Het kind wordt ziek op school: pag. 2 Protocol Medicijn verstrekking en Medische handelingen op scholen I.S.M Inhoudsopgave Inleiding:.pag. 1 Het kind wordt ziek op school: pag. 2 Het verstrekken van medicijnen op verzoek:..pag. 3 Medische

Nadere informatie

Stichting Katholiek Onderwijs Enschede PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN. 29 mei 2013 instemming MR

Stichting Katholiek Onderwijs Enschede PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN. 29 mei 2013 instemming MR Stichting Katholiek Onderwijs Enschede PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN 1 Inhoudsopgave Inleiding Het kind wordt ziek op school Het verstrekken van medicijnen op verzoek Medische handelingen

Nadere informatie

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch Handelen In het Primair Onderwijs

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch Handelen In het Primair Onderwijs Protocol Medicijnverstrekking en Medisch Handelen In het Primair Onderwijs Pagina 1 van 17 Inhoudsopgave Inleiding pag. 3 Het kind wordt ziek op school pag. 4 Het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

Protocol: Ziekte en medicijnen op school. Postbus AD ASSEN

Protocol: Ziekte en medicijnen op school. Postbus AD ASSEN Protocol: Ziekte en medicijnen op school Postbus 186 9400 AD ASSEN Inhoudsopgave: 1 Inleiding over medicijnverstrekking 3 2. Het kind wordt ziek op school 4 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie 1. Inleiding 2. De regelgeving 3. Onderscheiden situaties

Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie 1. Inleiding 2. De regelgeving 3. Onderscheiden situaties Spectrum-SPCO Regeling medicijnverstrekking en medisch handelen Communicatie CvB 18 december 2012 Ter bespreking in staf (o.a. advies Besturenraad ingewonnen) MO 12 januari 2013 Ter eerste advisering GMR

Nadere informatie

Protocol medicijnen op school

Protocol medicijnen op school Protocol medicijnen op school Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4. Wettelijke regels 5. Aansprakelijkheid

Nadere informatie