Opgenomen op de. couveuseafdeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opgenomen op de. couveuseafdeling"

Transcriptie

1 Opgenomen op de couveuseafdeling

2 op de cover: Matthias hiernaast: Matthias en Milou

3 Opgenomen op de couveuse-afdeling: we willen jullie graag helpen Beste mama, Beste papa, Je kindje is opgenomen op de afdeling neonatologie (een ander woord voor couveuse-afdeling), waarschijnlijk omdat het te vroeg geboren is, een te laag gewicht heeft of misschien wel om nog een andere reden. Meestal zal je kindje een speciale behandeling en verzorging nodig hebben, maar soms gaat het alleen maar om een extra observatie. Hoe dan ook, het zal zeker een teleurstelling zijn, maar wij verzekeren je dat het verblijf van je kindje op onze afdeling beslist niet langer zal duren dan noodzakelijk. Onze afdeling streeft er bovendien naar om beide ouders, vanaf het begin zoveel mogelijk bij de zorg te betrekken. Dit om de ouders weer geheel de verantwoording over het kindje, die door ons slechts tijdelijk werd overgenomen, terug te geven. Deze brochu re is er in de eerste plaats om de ouders te helpen en een aantal zaken te verduidelijken. Indien je na het lezen toch nog vragen zou hebben, aarzel dan niet ze te stellen! We zullen ze graag beantwoorden.

4 TIJD Een nieuw leven teer en fijn, het lijkt zo gewoon doch voor jou mocht het niet gewoon zijn. Je toont je een ware vechter in de grote strijd. We zijn er nog niet Wat we nu nodig hebben dat is TIJD! (Jolanda v.d.laan - v.d.acker)

5 Informatie Waarom je kindje opgenomen werd op de couveuse-afdeling zal de kinderarts ongetwijfeld verteld hebben, maar indien je hierover toch nog vragen hebt moet je deze beslist stellen. Juist in het begin kun je zó over vallen zijn door wat er allemaal gebeurt, dat je niet alles van wat er verteld werd onthouden en begrepen hebt. Je kan overigens ten allen tijde vragen hoe het op dit moment met de baby gaat en wat er in de toekomst van verwacht wordt. Dit kan ook telefonisch, dag én nacht. De verpleegkundige/ vroedvrouw die op dat moment voor je kindje zorgt, zal je graag de jongste gegevens meedelen. Wij streven er naar om de ouders altijd en zo volledig mogelijk van alles op de hoogte te houden. Hou er echter rekening mee dat het op de afdeling soms erg druk kan zijn, waardoor er misschien wat minder tijd beschikbaar is om je te informeren. In principe wordt alleen informatie verstrekt aan de ouders van het kindje en NIET aan anderen. Alleen op verzoek van de ouders, kan van deze regel afgeweken worden. Als de mama naar huis gaat en het kindje gehospitaliseerd blijft op onze afdeling, alsook wanneer het kindje overgebracht werd vanuit een ander ziekenhuis, is het noodzakelijk de opnamedienst te verwittigen. Vergeet niet de SIS-kaart mee te nemen! Matthias

6 Bezoek Vanzelfsprekend mogen de ouders altijd op de afdeling komen. Op bepaalde momenten kan het er echter wel eens wat te druk zijn, waardoor het voor de verpleegkundigen soms moeilijk is om je behoorlijk te woord te staan of te helpen. Zo kan het af en toe ook gebeuren dat er gevraagd wordt even te wachten, b.v. als gevolg van zorgen bij een ander, heel ziek kindje. Denk dan alsjeblieft niet dat jullie niet welkom zijn, integendeel. Indien er niemand van de verpleegkundigen aanwezig is op de couveuse-afdeling, dan gaan jullie het best naar de balie in de gang. Wees overigens gerust, jullie kindje wordt nog wel bewaakt de couveuse- afdeling staat via de babyfoon in verbinding met de gang. Voor familie en vrienden is er bezoek gelegenheid van 15u30 tot 16u00 en van 18u30 tot 19u00. Er is echter maximum 1 persoon toegelaten, vergezeld van één van de ou ders. Er kunnen dus maximaal 2 personen tegelijk op de couveuse- afdeling worden toegelaten en dit uitsluitend binnen de hoger vermelde bezoekuren. Wij willen jullie er op wijzen dat het niet toegelaten is om dan jullie kindje uit het bed te nemen. Bezoek met kinderen is jammer genoeg omwille van een verhoogd infectiegevaar niet toegelaten, er is echter altijd de mogelijkheid dat kinderen en vrienden aan het raam naar de baby komen kijken. Wij vragen jullie vriendelijk doch met aandrang deze regels te respecteren en ze ook duidelijk te maken aan familieleden en vrienden. Indien jullie het kindje bezoeken, verzoeken we om alleen maar naar jullie baby te kijken en niet naar de andere kindjes ze zijn misschien klein maar hebben evenveel recht op privacy! Fotograferen en filmen van jullie eigen kindje is toegestaan. Belangrijke opmerking: vergeet zeker niet om waardevolle voorwerpen zoals b.v. portefeuille of handtas mee naar binnen te nemen. Het gebeurt niet vaak, maar diefstal is niet uitgesloten.

7 Hygiëneregels Pasgeboren kinderen en zeker te vroeg geborenen hebben veel minder weerstand tegen infecties dan volwassenen. Dit is dé reden waar om bezoekers zich aan strenge hygiëneregels moeten houden. Deze regels gelden voor iedereen, ook voor de medewerkers. In de toegangssluis moeten de handen gewassen worden, het is daarbij uitermate belangrijk om ringen, horloges e.d. af te doen, omdat anders het wassen niet voldoende is. Alleen zo worden infecties voorkomen. Jassen en andere warme kleren kunnen aan de kapstok hangen. Iemand met een besmettelijke aandoening - zoals b.v. een verkoudheid, hevige diarree, een huidinfectie met puistjes e.d.- mag niet op de afdeling komen. In geval van koortsuitslag op de lippen, is het voordoen van een maskertje echter voldoende. Bij twijfel overleg je eerst met de verpleegkundigen/ vroedvrouwen.

8 MOEILIJK BEGIN Niet knuffelen, niet even een aai over je bolletje, niet even samen genieten. Weg was je, meteen na je geboorte, ik wist niet eens of je een jongen of een meisje was. Alleen het roepen Kinderarts, kinderarts! hoorde ik Drie lange uren later zag ik je voor het eerst. Huilend in de couveuse, allemaal draadjes aan je kleine lijfje. Bang was ik om je vast te houden, je misschien pijn te doen. Hoe anders had ik me je geboorte voorgesteld. Heerlijk met je broertje samen, die eerste dagen en weken. Samen genieten. Je in bad doen, heerlijk wandelen, veel, veel meer. Heel moeilijk was die eerste tijd, voor ons allemaal. Nu, na enkele weken, zie ik hoe je opgroeit tot een heerlijk kereltje met een gulle lach. Opnieuw stromen de tranen over mijn wangen niet meer van verdriet maar van veel, heel veel geluk omdat je nog bij ons bent! (Mw. Van Otterdijk)

9 Apparatuur De meeste kinderen die opgenomen worden op de couveuse-afdeling zullen in een couveuse terecht komen. Een couveuse is eigenlijk een gesloten verpleegeenheid waarin de temperatuur precies geregeld kan worden. In de couveuse wordt steeds verse lucht aangezogen die verwarmd en bevochtigd wordt. Zonodig wordt extra zuurstof toe gediend. Anderzijds maakt de couveuse een goede observatie van het kindje mogelijk en biedt ze bescherming tegen ziektekiemen omdat ze volledig gesloten is. Op en om de couveuse zal je vaak nog allerlei apparaten zien staan, die nodig zijn bij de observatie, de bewaking en de behandeling van je kindje. Bij de meeste kinderen wordt in de eerste periode de hartslag en de ademhaling gecontroleerd. Dit gebeurt met behulp van drie elektrodes die op de borstkas gekleefd worden en die met een monitor verbonden zijn. Wordt op de een of andere manier extra zuurstof gegeven, dan wordt die hoeveelheid zuurstof steeds gecontroleerd d.m.v. een elektrode met lampje op een handje of een voetje (zuurstof-saturatie). Verder wordt er ook nog materiaal gebruikt om de bloeddruk te meten, een infuuspomp zorgt er voor dat het infuus precies geregeld kan worden. Matthias

10 Wat ouders kunnen doen Ook al is jullie kindje erg ziek, mogen jullie hem/haar vanzelfsprekend altijd aanraken, strelen, knuffelen Van al die slangen, snoeren en plakkers die aanwezig zijn hoeven jullie zich niets aan te trekken. Wanneer jullie in het begin het kindje liever nog niet aanraken, is dat helemaal niet erg. Wij zullen jullie aanmoedigen om het wel te doen, omdat het uiterst belangrijk is om al in een vroeg stadium contact te maken met de baby, zo kunnen jullie het immers liefde geven. Zodra dit mogelijk is kunnen jullie ook kangoeroeën. Hierbij ligt het kindje bloot, met alleen een luier om, op de borst van mama of papa. Zo ontstaat er direct (lichamelijk) contact tussen jezelf en het kindje. Dit contact zal bovendien de ademhaling van het kindje gunstig beïnvloeden. Wees gerust, de verpleegkundige/vroedvrouw die jullie kindje verzorgt, zal jullie hierover zeker meer uitleg geven. Mochten jullie of het kindje nog niet aan kangoeroeën toe zijn, dan zijn er nog andere mogelijkheden om toch zo dicht mogelijk bij mekaar te zijn en zoveel mogelijk contact te hebben. Ook hierbij zal de verpleegkundige/vroedvrouw graag helpen. Het is de bedoeling dat de ouders zodra dit mogelijk is, een deel van de verzorging overnemen: verluieren, temperatuur nemen, wassen. Zodra jullie kindje zelf kan drinken, mogen jullie het vanzelfsprekend ook een flesje geven. Kleedjes van thuis mogen uiteraard steeds meegebracht worden alsook een muziekje of een knuffel. Matthias

11 KANGOEROE EN Ik doe net of ik het allemaal niet hoor: het alarm bij een kindje verderop de stemmen van andere ouders de opmerking van de zuster het geluid van de monitor het zoemen van de couveuse het huilen op de gang, of ik de harde stoel niet voel maar wel je warme lijfje tegen me aan verstopt onder een warme doek. Ik voel je kleine handjes met piepkleine nageltjes, en streel je zachte kopje. Ik doe net of we alleen op de wereld zijn, wij samen (Joke Veerman)

12 Voeding Borstvoeding Als je al voor de geboorte van plan was om borstvoeding te geven, dan kan dat nu ook. Moedermelk is een uitstekende voeding voor pasgeborenen én te vroeg geborenen. De verpleegkundige/vroedvrouw die je kindje verzorgt, zal je ook begeleiden met de borstvoeding. Zij zal je gedetailleerd en persoonlijk uit leggen wat te doen. Wel willen we je nu al een aantal vuist regels meegeven ter ondersteuning: zorg dat de baby wakker is. Geef hem eerst een propere luier. zoek een gemakkelijke ontspannen houding, dit kan liggend of zittend zijn de baby moet goed gesteund tegen de mama aanliggen, zorg ervoor dat zijn/haar mond zich tegenover de tepel bevindt, maak even tueel gebruik van enkele kussens de baby ligt met zijn lichaam en hoofd in één lijn naar de mama toe breng de baby naar de borst en niet de borst naar de baby, anders kan de baby zijn/haar greep op de tepel verliezen terwijl de mama zich ontspant een baby die goed aan de borst ligt, heeft zijn mondje wijd open met naar buiten gekrulde lippen en moet een flink deel van de tepelhof in zijn mond hebben. zorg ervoor dat de neus van het kindje vrij is, anders wordt de ademhaling belemmerd. bied steeds beide borsten aan, dit stimuleert de melkproductie. Begin bij elke voeding met de borst waarmee je de vorige keer bent geëindigd. wil je het zuigen onderbreken, plaats dan je pink in de mondhoek van je baby om het vacuüm te verbreken Matthias

13 Wanneer en hoelang aanleggen? Liefst leg je de baby aan, telkens hij/zij er om vraagt. De eerste dagen na de geboorte kan het echter gebeuren dat de baby nog veel slaapt. In dat geval kan je hem/haar beter om de drie à vier uur wakker maken. Hoelang de baby aanligt is sterk individueel afhankelijk en verloopt opbouwend, het is dan ook zeer moeilijk om dit in regels te vatten. Hier komt nog bij dat de baby misschien ziek of te vroeg geboren is. Daarom zal de kinderarts in overleg een schema opstellen dat aangepast is aan de noden van jullie kindje. Dit schema zullen de verpleegkundigen/ vroedvrouwen of de kinderarts graag persoonlijk uitleggen. Het kan ook gebeuren dat je kindje niet rechtstreeks aan de borst wil of kan drinken. Dan kan je beginnen met afkol ven: dit gebeurt door middel van een klein pompje, zodat de melkproductie toch op gang komt. De moedermelk kan vervolgens op een andere manier (flesvoeding of sondevoeding) aan jullie kindje gegeven worden. De eerste keren dat je kolft, komt er meestal nog niet zoveel melk. Geen paniek, dat is normaal, in de loop van de tijd zal dit toenemen.

14 Als het kindje zelf aan de borst zou drinken, zal dat minstens zes à zeven maal per dag zijn. Het zou dus logisch zijn evenveel af te kolven, in de praktijk lijkt dit meestal wel wat te vermoeiend te zijn. Ongeveer vijf maal per dag kolven is dan ook voldoende, zeker als je er voor zorgt dat je voldoende drinkt en rust. Flesjes om afgekolfde melk in te bewaren, geven we mee. Matthias Mocht de hoeveelheid afgekolfde melk ondanks genoeg rust en vocht minder worden, dan overleg je best met de verpleegkundige/vroedvrouw van de couveuse-afdeling. Als er uiteindelijk toch niet voldoende melk is, dan krijgt je kindje gewone flesvoeding. Mocht je daarentegen meer melk hebben dan dat jullie kindje momenteel nodig heeft, dan wordt die in de diepvriezer bewaard en op een ander tijdstip gegeven. Als je erg veel melk hebt, kan je ook thuis afkolven, bewaar de flesjes dan in de koelkast en breng ze éénmaal per dag naar de couveuse-afdeling. Als je niet dagelijks langskomt, vries de melk dan in flesjes in, en breng ze in bevroren toestand mee. Het is uiteraard belangrijk dat op de flesjes de naam van het kindje vermeld wordt en de datum en tijd van afkolven. Zo zijn wij er zeker van dat de melk alleen voor jullie kindje gebruikt wordt en nooit - per vergissing - aan een ander kindje gegeven wordt. Jullie kindje zal nooit melk van een andere moeder krijgen. Afkolfsetjes moeten eens per 24u gesteriliseerd worden. Indien dit thuis niet kan, breng het dan mee naar het ziekenhuis dan doet de verpleeg kundige/ vroedvrouw dat voor jou. Als je nog vragen hebt over borstvoeding, stel die dan gerust. Er zijn genoeg mensen om ze te beantwoorden. Weet wel dat je geheel vrij bent in de keuze of je borstvoeding willen geven of niet, het mag zeker niet de bedoeling zijn dat je het gevoel krijgt dat je een bepaalde keuze wordt op gedrongen.

15 Flesvoeding Je kindje krijgt volgens gewicht en behoefte ongeveer zes à acht flesjes per dag. Het is echter mogelijk dat je kindje in het begin nog niet zo vlot drinkt, waardoor het kan gebeuren dat in eerste instantie de verpleegkundige/ vroedvrouw van de couveuse-afdeling het flesje zal geven. Het is echter wel de bedoeling dat jullie deze taak zo snel mogelijk overnemen. Zo kan je ook ten allen tijde aan de verpleegkundige/vroedvrouw vragen om flesjes te leren maken, er is de mogelijkheid om mee naar de melkkeuken te gaan waar de verantwoordelijke van de flesjes je met plezier zal uitleggen hoe deze klaargemaakt moeten worden. De hoeveelheid en naam/soort van de pap zal je, vóór je met het kindje naar huis mag, meegedeeld worden. Je krijgt een uitgebreide brochure mee, opgesteld door Kind en Gezin, waar alle mogelijke informatie i.v.m. flesvoeding in vermeld staat. Wanneer je kindje flesvoeding krijgt, kan de keuze van de speen uiterst belangrijk zijn. Je kindje is immers gewend aan de spenen die wij op de afdeling gebruiken. Het is daarom raadzaam dat je tijdig voor het ontslag een eigen speen meebrengt, zodat het kindje er al aan kan wennen. De verpleegkundige/vroedvrouw kan je informatie geven over de verschillende soorten spenen en welke je best kan aanschaffen.

16 Sondevoeding Het is mogelijk dat jullie kindje niet zelf kan drinken. In dat geval wordt er gestart met sondevoeding via een maagsonde, een dun slangetje dat via de neus wordt ingebracht tot in de maag. Via de maagsonde kan zowel borstvoeding als flesvoeding gegeven worden, dit is echter maar tijdelijk totdat de zuigreflex van jullie kindje sterk genoeg is. Stella

17 Hoe voelen ouders zich? Wat betekent de opname van je kindje op de couveuse-afdeling voor jou? Bij een onverwachte en veel te vroege bevalling, of als er iets anders met het kindje aan de hand is, bestaat er een grote kans, dat je na de geboorte je kindje nauwelijks gezien hebt. Bovendien gebeurt er in korte tijd ook zo veel, waardoor het kan lijken alsof het allemaal buiten de ouders om gebeurt. Het kan het gevoel geven, dat je niet echt een baby gekregen hebt, dat het niet echt je kindje is dat daar in de couveuse ligt. Je gevoelens kunnen in het begin heel verwarrend zijn en soms zelfs tegenstrijdig. Het kan zijn dat je je schuldig voelt als je je kindje zo aan al die apparatuur ziet liggen. Je kan er echt niets aan doen dat precies jullie kindje ziek is of te vroeg of te klein geboren is. Niettegenstaande kan je toch het gevoel hebben dat je je kindje door deze moeilijke start tekort hebt gedaan. Omgekeerd kan je diep in je hart ook het gevoel hebben dat je kindje jou (en het gezin) heel wat aandoet en neem je het hem of haar misschien wel een beetje kwalijk. Je zal tijd nodig hebben om alles te verwerken. Probeer over die gevoelens te praten en ze te aanvaarden. Daarnaast kunnen de gedachten over de toestand van het kindje, het soms ver moeten reizen om op bezoek te komen, en de belangstellende telefoontjes of bezoekjes van familie en vrienden, er de oorzaak van zijn dat de couveuseperiode van je kindje een zwaar belaste en vermoeiende tijd is. Stella

18 Daaraan is jammer genoeg niet zoveel te veranderen, maar het geeft je wel het recht er van tijd tot tijd voor te zorgen, dat ook jullie ook aan rust, aan jezelf en aan elkaar als partners toekomen. Uiteraard moet iedereen dit op zijn of haar manier oplossen. Het is daarom belangrijk dat jullie goed voor jezelf zorgen en dat jullie ook andere mensen duidelijk maken, dat men minder van jullie mag verwachten dan anders.

19 Hoewel artsen en verpleegkundigen/vroedvrouwen tijdelijk de zorg voor jullie kindje overnemen, kunnen zij de ouders niet vervangen. Jullie zijn diegenen die jullie kindje liefdevolle aandacht kunnen geven door middel van praten en liefkozingen en jullie zijn diegenen die later verder gaan met het inmiddels met het kindje opgebouwde contact. Door zoveel mogelijk bezoek en lichamelijk contact leren jullie mekaar kennen. In het begin zal het omgaan met jullie kindje jullie misschien niet makkelijk afgaan, het is soms zo klein en lijkt ook zo teer. Het durven aanhalen en liefkozen is dan ook iets wat moet wennen of soms geleerd moet worden. Ook al kunnen jullie, in moeilijke omstandigheden, vaak slechts heel weinig aan de verzorging van jullie kindje doen, bedenk dan wel dat jullie bezoek en jullie liefkozingen toch heel troostvol kunnen zijn voor jullie baby! Soms zullen jullie zich in meerdere of mindere mate belemmerd voelen door het feit dat jullie eens niet even alleen kunnen zijn met jullie kindje. Het helpt misschien als jullie weten dat we jullie niet viseren. Dit gevoel zal trouwens verminderen naarmate jullie meer vertrouwd raken met de afdeling en de mensen die daar werken. Wanneer jullie van streek en verdrietig zouden zijn, omdat jullie kindje niet bij jullie is, is dat heel begrijpelijk. Jullie zullen ook merken dat jullie elke keer als er weer wat spanning van jullie afvalt, eigenlijk pas toekomen aan gevoelens, die met de afgelopen periode te maken hebben.

20 RESPECT Een gewoon leven leiden, dat hebben we geprobeerd, maar het is ons snel afgeleerd. Want aangekomen in het leven moest jij hard vechten, en niet voor even! Het ging niet zoals wij hadden gedacht soms loopt alles anders dan verwacht. Toch had jij zin in het leven gekregen we mochten dat -God zij dank- beleven. Elke dag bleven we in jou geloven : onze hoop, die mocht niet doven! Voor jou, kindje, heb ik dit opgeschreven. Ik heb zoveel respect voor je gekregen (Jolanda Bouwhuis)

21 Steun, hulp en informatie Naast de regelmatige contacten met artsen en verpleegkundigen, waarbij de situatie van het kindje dikwijls centraal zal staan, heb je misschien ook behoefte om alles wat het voor jou betekent eens te bespreken met mensen, die er speciaal voor de ouders zijn. Ook in Vlaanderen werd hier een vereniging voor opgericht, je kan deze contacteren op onderstaand adres: VZW Vlaamse Vereniging voor ouders van couveusekinderen Anita Verhille Tervuursevest Leuven Tel.: 016/

22 BEETJE BLIJ Morgen kom je thuis, ik kan er niet van slapen. Morgen kom je thuis, maar voel ik me wel blij? De roze slingers hangen klaar de vlag staat in de gang, je wiegje staat mooi opgemaakt, waarom ben ik toch zo bang? Na al die weken ziekenhuis voel je je daar vast beter thuis. De mensen daar kennen je goed maar weet ik wat ik weten moet? Ik zag je twee, drie maal per dag kwam telkens op bezoek. En al die uren tussendoor die las ik in je boek. Maar hoe je echt bent, kind van ons? We kennen elkaar pas een beetje. Wees welkom bij dit nieuw begin. We houden van je, weet je (Joke Veerman)

23 Naar huis Eindelijk is de grote dag aangebroken, je kindje mag naar huis. Eigen aardig genoeg kan het zijn dat je hier tegenop ziet, ook al hebben je er lang naar uit gezien en er je op voorbereid. Dit gebeurt wel eens als het kindje langdurig een intensieve behandeling en bewaking nodig heeft gehad. Daarom zal er nog vóór je het kindje mee naar huis neemt, een ontslaggesprek plaatsvinden met de arts en de verpleegkundige/ vroedvrouw. Tijdens dit gesprek zal er voldoende ruimte zijn voor je vragen met betrekking tot het ontslag. Soms helpt het om vóór het gesprek al je vragen op te schrijven. De eerste tijd thuis kan je onzeker of extra bezorgd zijn. Maar wees gerust, je kindje is niet meer dat tere, kwetsbare kindje uit de couveuse tijd, dat je tegen alle ziektekiemen moet beschermen en dat die speciale verzorging nodig heeft. Probeer daarom vertrouwen in het kindje te hebben! Als het kindje thuis is, neem dan ook de tijd om aan elkaar te wennen. Zorg er daarom voor dat je de eerste dagen niet teveel bezoek krijgt. Uiteindelijk heb je een hele periode overgeslagen, die ingehaald moet worden: er is nog veel wat je van je kindje niet weet en wat je moet leren.

24 Nu je kindje mee naar huis gaat, willen wij je nog wat informatie en tips geven: Huilen Sommige kinderen hebben in het begin nog moeite met het dag- en nachtritme en kunnen s nachts flink huilen. Een schone luier kan al helpen, maar het kan ook zijn dat je kindje het prettig vindt, als er een lampje brandt of een muziekje speelt. Dit is het immers al gewoon van de couveuse-afdeling. Als het kindje overdag veel huilt kan het zijn dat hij/zij zich verveelt, je kindje heeft immers al wat meer levenservaring dan een pasgeboren kindje. Het komt een enkele keer voor dat het kindje ontroostbaar zal blijven huilen, terwijl verder toch alles in orde lijkt. Uiteraard kan je je hierover heel radeloos voelen. Blijf daarmee niet alleen zitten, maar zoek contact met de afdeling of met de oudervereniging (zie vorige bladzijde). Voedingstijden Als je kindje bij ons voeding op vaste tijden kreeg, dan zullen deze meegedeeld worden, alsook de hoeveelheid en welke voeding je best geeft. Op vraag geven kan maar er moet een minimum aantal voedingen gegarandeerd worden. Borstvoeding Als het kindje op de afdeling borstvoeding kreeg, zal dit thuis alleen maar prettiger en rustiger gaan. Als het kindje goed drinkt zal het zelf wel zorgen dat het voldoende voedsel binnen krijgt. De verpleegkundige/vroedvrouw op de afdeling zal je advies geven zodat je wanneer het kindje thuis is, vertrouwen krijgt en op je eigen inzicht kan verder bouwen.

25 Teruggeven van de voeding Als het kindje na de voeding gemakkelijk melk teruggeeft, kan je hem/haar vóór de voeding verschonen en proberen er voor te zorgen dat hij/zij tijdens de voeding een paar maal een boertje laat. Mocht dit alles niet helpen en je merkt dat het kindje hier last van heeft, raadpleeg dan de kinderarts. Baden Je kindje mag dagelijks een badje krijgen. Het tijdstip waarop dit gebeurt is echt niet belangrijk, sommige kinderen slapen s nachts goed door als ze s avonds een badje krijgen. Warmte Je hoeft thuis niet steeds de temperatuur van het kindje te nemen. Je kan ook aan de voetjes voelen of het kindje het warm genoeg heeft. Zorg er vooral voor dat het kindje niet te warm ligt. Een omgevings- temperatuur van 18 à 20 C is voldoende. Zorg er ook voor dat het niet te koud krijgt. Doe een muts en sokjes aan en wikkel het in een warme doek. Slapen Leg een gewone deken en geen donsdeken in het bed. Leg hoogstens 1 knuffel in bed en laat je kindje op de rug slapen. Rook nooit op de slaapkamer! Leg de baby in een slaapzak die niet te groot is. Kinderen hoeven nog geen kussen.

26 Naar buiten Door de soms lange periode dat het kindje in het ziekenhuis heeft doorgebracht, is het beter om er niet onmiddellijk mee naar buiten te gaan. Neem hiervoor de tijd en bouw het in de loop van enkele weken langzaam op, afhankelijk van het jaargetijde. Overleg bij twijfel met de kinderarts. Milou Naar buiten Wacht tot je kindje 3 kg is om echt op bezoek te gaan en op plaatsen te komen waar veel mensen zijn. Als je naar buiten gaat, doe je kindje dan 1 stuk kleding méér aan dan je zelf aan hebt. Bij vochtig en mistig weer blijf je beter binnen. Vriesweer is geen probleem. Zo, hopelijk hebben we je met deze infobrochure verlost van een aantal prangende vragen en problemen. Blijf je toch nog met een aantal vragen zitten, aarzel dan zeker niet om ze aan de arts of de verpleegkundigen te stellen. We zijn graag bereid je verder te helpen. Wij wensen je en de baby alvast veel geluk! Het couveuse team

27 Ter herinnering nog even de bezoekuren van 15u30 tot 16u00 en van 18u30 tot 19u00 Tel. kraamafdeling: Tel. couveuse:

28 SV MAT /973/3 - juni 2008 Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat Antwerpen tel fax Sint-Jozef Molenstraat Mortsel tel fax GasthuisZusters Antwerpen

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

Welkom op de dienst neonatologie

Welkom op de dienst neonatologie Welkom op de dienst neonatologie Beste ouders, Wij heten u van harte welkom op onze dienst neonatologie. Uw kindje is bij ons opgenomen omdat het nog wat extra zorgen nodig heeft. We proberen u, als ouders,

Nadere informatie

Fotoboek kinderafdeling

Fotoboek kinderafdeling Fotoboek kinderafdeling couveusekamer & babykamer IJsselland Ziekenhuis KIN.023 / 160914.BS Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Opname op de Kinderafdeling 3 2. De couveusekamer 4 Hygiënevoorschriften 6 Contact

Nadere informatie

Welkom op de afdeling neonatologie

Welkom op de afdeling neonatologie Welkom op de afdeling neonatologie Uw kindje is bij ons op de afdeling neonatologie opgenomen. Dit is een kleinschalige afdeling die deel uitmaakt van het geboortecentrum. Door deze kleinschaligheid is

Nadere informatie

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Borstvoeding Als u uw kind op de afdeling reeds borstvoeding heeft gegeven, zal dit thuis alleen maar prettiger en rustiger gaan. Als

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie PATIËNTEN INFORMATIE Neonatologie Inhoudsopgave De dienst neonatologie...4 Welke baby s worden opgenomen...4 Wie kan je allemaal ontmoeten op de neonatologie...4 Inrichting van de dienst...4 De eerste

Nadere informatie

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare Campus Brugsesteenweg Roeselare Inleiding Tijdens het verblijf 1 Geachte ouders 2 Eerste bezoek Uw baby werd opgenomen op de prematurenafdeling. Aan de hand van deze infobrochure geven we u graag informatie

Nadere informatie

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft.

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft. Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling verloskunde 3 Het team van de afdeling verloskunde 4 Hoe draagt u zelf bij aan veilige zorg? 5 Ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Welkom op neonatale zorgen. Infobrochure SAP 4089

Welkom op neonatale zorgen. Infobrochure SAP 4089 Welkom op neonatale zorgen Infobrochure SAP 4089 2 Beste ouders Dit boekje is bedoeld als kennismaking met onze afdeling. Wij heten jullie en jullie kindje welkom en wensen jullie het allerbeste. De problemen,

Nadere informatie

in zachte handen NEONATOLOGIE

in zachte handen NEONATOLOGIE in zachte handen NEONATOLOGIE BESTE OUDERS Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. De opname van uw kindje kan overdonderend zijn. Met deze brochure willen wij zoveel mogelijk duidelijkheid brengen.

Nadere informatie

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare

Prematurenafdeling. Campus Brugsesteenweg Roeselare Campus Brugsesteenweg Roeselare 1 Inleiding Geachte ouders Uw baby werd opgenomen op de prematurenafdeling. Aan de hand van deze infobrochure geven we u graag informatie mee over: de werking van de prematurenafdeling,

Nadere informatie

De zuigelingen-unit. Vrouw Moeder Kind centrum

De zuigelingen-unit. Vrouw Moeder Kind centrum 00 De zuigelingen-unit Vrouw Moeder Kind centrum 1 De geboorte van uw kindje is een speciaal moment. Het zou het fijnste zijn wanneer u de periode hierna samen kunt doorbrengen. Helaas is dit niet altijd

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie

Afdeling Neonatologie Afdeling Neonatologie Geachte ouder(s), verzorger(s) Uw baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Op deze unit bevinden zich de couveuse- en babykamer. Verschillende medische redenen kunnen hier

Nadere informatie

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s Adviezen voor ouders en verzorgers www.nwz.nl Omdat uw kindje te vroeg geboren is, is het opgenomen op de afdeling neonatologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep

Nadere informatie

Praktische informatie bij de start van borstvoeding

Praktische informatie bij de start van borstvoeding Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Praktische informatie bij de start van borstvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding U gaat uw baby borstvoeding geven; de beste voeding voor

Nadere informatie

Met uw baby naar huis

Met uw baby naar huis Gefeliciteerd, uw baby mag naar huis! Na een verblijf op de couveuseafdeling vindt u het natuurlijk prettig om uw kind mee naar huis te nemen. Maar er komt ook veel bij kijken. Daarom biedt deze folder

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie

PATIËNTEN INFORMATIE. Neonatologie PATIËNTEN INFORMATIE Neonatologie Beste ouder(s) Aan de hand van deze brochure willen we je meer informeren over onze dienst neonatologie. Soms gebeurt het immers dat je baby nood heeft aan intensievere

Nadere informatie

Als je het niet meer ziet zitten...

Als je het niet meer ziet zitten... Infobrochure Als je het niet meer ziet zitten... Omgaan met een huilende baby mensen zorgen voor mensen Inhoud Als je het niet meer ziet zitten...4 Huilen...5 Als huilen een probleem is...6 Voeden...6

Nadere informatie

Algemene informatie over het geven van sondevoeding

Algemene informatie over het geven van sondevoeding Algemene informatie over het geven van sondevoeding Folder 1 Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave Inleiding... 2 Deel 1... 3 Waarom sondevoeding?... 3 Wat is sondevoeding?...

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren Informatie voor ouders van prematuren Inleiding De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw baby hartelijk welkom op onze afdeling. Vanwege prematuriteit heeft uw baby zorg nodig op onze afdeling.

Nadere informatie

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst omdat mijn maagje niet groter dan een knikker is; omdat ik vaak kleine beetjes voedsel beter kan verteren; hoe meer en hoe vaker ik drink, hoe meer melk

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Te vroeg geboren of ziek Uw baby is op onze couveuseafdeling opgenomen, omdat hij te vroeg geboren is, te licht van gewicht of misschien wel ziek. De periode

Nadere informatie

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal Welkom in de gezinssuite van St. Antonius Alnatal. Je kunt hier verblijven en 24 uur per dag bij je baby zijn als je baby

Nadere informatie

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje Geboortecentrum Tips bij borstvoeding Gezien vanuit uw kindje Tips bij borstvoeding Als je besluit om je kindje borstvoeding te geven dan wil je dit ook zo goed en prettig mogelijk doen voor je kindje,

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren

Patiënteninformatie. Informatie voor ouders van prematuren Informatie voor ouders van prematuren Inleiding De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw baby hartelijk welkom op onze afdeling. Vanwege prematuriteit heeft uw baby zorg nodig op onze afdeling.

Nadere informatie

Leren drinken bij te vroeg geboren baby s

Leren drinken bij te vroeg geboren baby s Leren drinken bij te vroeg geboren baby s 2 Inleiding Wanneer uw baby te vroeg geboren is (prematuur), of met een te laag geboortegewicht (dysmatuur), kan hij/zij vaak niet meteen zelf (alles) drinken.

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kunstvoeding Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder vindt u informatie over kunstvoeding. Moedermelk is de beste babyvoeding. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de verschillen tussen kunstvoeding

Nadere informatie

Neonatologie. Infoboekje. Neonatologie. 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111

Neonatologie. Infoboekje. Neonatologie. 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 Neonatologie Infoboekje Neonatologie 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 www.sintandriestielt.be materniteit@sintandriestielt.be 12 Februari 2013 2 11 Voorwoord

Nadere informatie

Als je het niet meer ziet zitten...

Als je het niet meer ziet zitten... Infobrochure Als je het niet meer ziet zitten... Omgaan met een huilende baby mensen zorgen voor mensen 2 Inhoud Als je het niet meer ziet zitten...4 Huilen...5 Als huilen een probleem is...6 Voeden...6

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Borstvoeding geven met een tepelhoed

Borstvoeding geven met een tepelhoed Borstvoeding geven met een tepelhoed Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Een tepelhoed is een hulpmiddel bij het geven van borstvoeding. Het is een opzetstuk dat

Nadere informatie

Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby

Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby Tijdens de opname van uw baby hebben wij u zoveel mogelijk betrokken bij de verzorging en het voeden van uw baby. Het kan echter zo zijn dat u

Nadere informatie

Couveuse- en babykamer

Couveuse- en babykamer Couveuseen babykamer Inhoudsopgave Inleiding... 1 Artsen... 1 Hoofdverpleegkundige en teamleider... 1 Verpleegkundigen... 1 Maatschappelijk werk,humanistisch raadsvrouw en geestelijke verzorging.. 2 Fysiotherapeut...

Nadere informatie

Het verzorgen van de baby

Het verzorgen van de baby Het verzorgen van de baby Inleiding Binnenkort mag u met uw baby naar huis. Waarschijnlijk voelt u zich in het begin nog een beetje onwennig bij het verzorgen van uw baby. In deze folder geven wij u daarom

Nadere informatie

Baby s die regelmatig huilen

Baby s die regelmatig huilen Baby s die regelmatig huilen Kinderafdeling Beter voor elkaar Huilen Baby s huilen, dat is normaal. Huilen is voor een baby een vorm van communiceren, om te laten merken dat hij/zij u nodig heeft. Door

Nadere informatie

Informatiebrochure: kind onder narcose

Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: Bezoeker in het operatiekwartier (begeleidende ouders) Door deze brochure goed door te nemen, kunt u uw kind reeds thuis voorbereiden op de ziekenhuisopname,

Nadere informatie

Neonatologie. Informatiebrochure

Neonatologie. Informatiebrochure Neonatologie Informatiebrochure Welkom Van harte welkom op de afdeling neonatologie van het Sint-Andriesziekenhuis. De opname van uw baby op de prematurenafdeling is voor u en uw gezin een ingrijpende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Kangoeroeën. Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie. Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby

Patiënteninformatie. Kangoeroeën. Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie. Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie Kangoeroeën i Patiënteninformatie Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby Slingeland Ziekenhuis Wat is kangoeroeën Kangoeroeën is een unieke manier

Nadere informatie

Marjolein moet naar het ziekenhuis

Marjolein moet naar het ziekenhuis Marjolein moet naar het ziekenhuis Ik ben ziek Een pijntje, een piepje een traantje, een griepje eerst koud en dan heet, een voorhoofd met zweet een drankje een pil, wat lig je daar stil hoe langer hoe

Nadere informatie

Neonatologie. Informatiebrochure

Neonatologie. Informatiebrochure Neonatologie Informatiebrochure 2 Welkom Van harte welkom op de afdeling neonatologie van het Sint-Andriesziekenhuis. De opname van uw baby op de prematurenafdeling is voor u en uw gezin een ingrijpende

Nadere informatie

Met uw baby naar huis

Met uw baby naar huis Met uw baby naar huis 1 Inleiding Gefeliciteerd, uw baby mag naar huis! Na een verblijf op de couveuseafdeling vindt u het natuurlijk prettig om uw kind mee naar huis te nemen. Maar er komt ook veel bij

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden 2 Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Missie. Visie. Wij zijn een autonoom, algemeen ziekenhuis dat vanuit een christelijke inspiratie specialistische gezondheidszorg aanbiedt.

Missie. Visie. Wij zijn een autonoom, algemeen ziekenhuis dat vanuit een christelijke inspiratie specialistische gezondheidszorg aanbiedt. Missie Wij zijn een autonoom, algemeen ziekenhuis dat vanuit een christelijke inspiratie specialistische gezondheidszorg aanbiedt. Visie Wij maken deel uit van een netwerk waarin we, in overleg met de

Nadere informatie

man, vrouw en kind info voor de ouders Praktische informatie voor ouders

man, vrouw en kind info voor de ouders Praktische informatie voor ouders man, vrouw en kind info voor de ouders Praktische informatie voor ouders Inhoud 01 Welkom... 04 02 Indeling... 04 03 Het neonatologieteam... 04 04 De afdeling binnenkomen... 05 05 Badges en inrijkaarten...

Nadere informatie

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg Te vroeg geboren, wat langer geduld Orbis Jeugdgezondheidszorg Inleiding Couveusekinderen zijn kinderen die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De

Nadere informatie

Te vroeg geboren Wat langer geduld

Te vroeg geboren Wat langer geduld Te vroeg geboren Wat langer geduld Deze folder gaat over het eerste half jaar van het leven van couveusekinderen. Anders? In de eerste zes maanden kunnen couveusekinderen echt anders reageren dan kinderen

Nadere informatie

Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby Vrouw - Moeder - Kind centrum Borstvoeding Uit allerlei onderzoeken blijkt dat borstvoeding goed is voor alle baby s. Ook voor premature baby s (prematuur

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

Borstvoeding is... INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Borstvoeding is... INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Borstvoeding is... INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUDSTAFEL 1. Beste ouders 4 2. Waarom kiezen voor borstvoeding? 5 3. Prenatale lessen over borstvoeding 5 4. Op het Verloskwartier 6 5. Op de Kraamafdeling

Nadere informatie

De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi.

De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi. 1 De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi. Je zet ze op het potje en daarna heb je nooit meer een natte broek.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de dienst neonatologie

Patiënteninformatie. Welkom op de dienst neonatologie Patiënteninformatie Welkom op de dienst neonatologie 2 Inhoud Inleiding... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team... 4 Verpleegkundig team... 5

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U gaat naar huis, samen met uw baby naar uw eigen vertrouwde omgeving. In deze folder kunt u meer lezen over het geven van borstvoeding. U kunt

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-Centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding kunt geven. In dat geval

Nadere informatie

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276 Welkom op materniteit Infobrochure SAP 4276 2 Geachte Binnenkort verblijft u op de dienst materniteit in het Az Damiaan Oostende. Dit is voor u een belangrijke gebeurtenis. De materniteit bevindt zich

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Onthaalbrochure neonatologie

Onthaalbrochure neonatologie Onthaalbrochure neonatologie Een baby wordt geboren met behoefte aan liefde en groeit daar nooit overheen. (Maxim Deabon) Inhoudstafel Wie wordt opgenomen? 4 Frequent voorkomende onderzoeken 5 Opname 6

Nadere informatie

Prematuriteit en Dysmaturiteit

Prematuriteit en Dysmaturiteit 1/5 Kindergeneeskunde Prematuriteit en Dysmaturiteit Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie in verband met een prematuriteit en/of een dysmaturiteit. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

Prematuur en/of dysmatuur geboren baby. Afdeling Neonatologie

Prematuur en/of dysmatuur geboren baby. Afdeling Neonatologie Prematuur en/of dysmatuur geboren baby Afdeling Neonatologie Als een baby bij een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken wordt geboren dan spreken we van een prematuur geboren baby. Als het geboortegewicht

Nadere informatie

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Onrustige baby Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Inleiding Baby s huilen. Dit is normaal voor een baby. Maar úw kind blijft huilen en niets lijkt daarbij te helpen om uw baby te troosten. Klinkt

Nadere informatie

Welkom op de dienst Neonatologie

Welkom op de dienst Neonatologie Welkom op de dienst Neonatologie INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDERS INHOUD 1. INLEIDING...4 2. BEZOEK...5 3. VERZORGINGSMOMENTEN...7 4. WAT MAG JE ALS OUDER DOEN...8 5. DE KANGEROEMETHODE...9 6. ENKELE

Nadere informatie

neosuite in het Anna Paviljoen

neosuite in het Anna Paviljoen neosuite in het Anna Paviljoen Inhoud Bezoek 4 Bezoek van kinderen tot 6 jaar 4 Bloemen 5 Contact met het Anna Paviljoen 6 Couveusecamera 3 Fotograferen en filmen in het Anna Paviljoen 5 Geld en kostbaarheden

Nadere informatie

borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC

borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC Belangrijke info waar kun je terecht met vragen: verloskundige, gynaecoloog kraamverzorgster jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau)

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Couveusesuites en couveusekamer

Couveusesuites en couveusekamer Couveusesuites en couveusekamer Uw kind is opgenomen op een couveusesuite of op de couveusekamer van het Maasziekenhuis Pantein. In deze folder leest u alles over de afdeling dat voor u, als ouder, belangrijk

Nadere informatie

AZ - VESALIUS. Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11. tel afdeling: 012/39 62 56

AZ - VESALIUS. Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11. tel afdeling: 012/39 62 56 AZ - VESALIUS Introductiebrochure voor studenten Algemeen ziekenhuis Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren tel: 012/39 61 11 tel afdeling: 012/39 62 56 INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN NEONATALOGIE A2

Nadere informatie

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis.

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Dit werkboek is bedoeld als ondersteuning bij het trainingsprogramma. De droogbedtraining is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram)

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram) Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen (mictiecystogram) De afspraak voor het mictiecystogram Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van

Nadere informatie

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen.

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. info voor kinderen die op bezoek komen man, vrouw en kind Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. Ga je mee? 01. Voorwoord Hallo, ik ben Raf, de giraf! Binnenkort kom

Nadere informatie

Borstvoeding als uw kind in het Catharina Ziekenhuis is opgenomen

Borstvoeding als uw kind in het Catharina Ziekenhuis is opgenomen Kindergeneeskunde Borstvoeding als uw kind in het Catharina Ziekenhuis is opgenomen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud U heeft gekozen voor het geven van borstvoeding... 3 Bijvoeden... 3 Bijvoeden met cupfeeding...

Nadere informatie

Als uw kindje naar huis toe mag

Als uw kindje naar huis toe mag Kindergeneeskunde Als uw kindje naar huis toe mag Uw kindje mag naar huis, fijn! We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft over de verzorging van uw kind thuis. In deze folder geven we u informatie

Nadere informatie

Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen

Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen z Uw baby heeft in het ziekenhuis bijvoeding gekregen, dat wil zeggen, flesvoeding

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Lactatiekundige. Hulp bij borstvoeding

Lactatiekundige. Hulp bij borstvoeding Lactatiekundige Hulp bij borstvoeding Inleiding Borstvoeding (leren) geven gaat niet altijd zonder problemen. In de meeste gevallen is begeleiding van de kraamvrouw door de verpleging voldoende. Als dit

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg op de couveuseafdeling van het CWZ

Ontwikkelingsgerichte zorg op de couveuseafdeling van het CWZ Ontwikkelingsgerichte zorg op de couveuseafdeling van het CWZ 2 Ontwikkelingsgerichte zorg Ontwikkelingsgerichte zorg houdt in dat je uitgaat van de ontwikkeling van het kind en de behoeftes die het kind

Nadere informatie

Woord vooraf. Aan de ouders/verzorgers,

Woord vooraf. Aan de ouders/verzorgers, Pasgeborenen 1 Woord vooraf Aan de ouders/verzorgers, Dit boekje geeft u informatie over de pasgeborene/zuigelingenafdeling van het Ikazia Ziekenhuis. De afdeling bevindt zich op de 7 e etage achterin

Nadere informatie

Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen. (renografie)

Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen. (renografie) Nucleair onderzoek van de nieren bij kinderen (renografie) De afspraak voor de renografie Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van te voren verwacht

Nadere informatie

het allerbeste plekje op de hele wereld!

het allerbeste plekje op de hele wereld! het allerbeste plekje op de hele wereld! voor gebruik binnenshuis tijdens de kraamperiode, zowel thuis als in het ziekenhuis onbezorgd uitrusten en zelfs in slaap vallen met je baby veilig op je buik huid-op-huid

Nadere informatie

Prematuur geboren kinderen. Bevalling. Couveusetijd

Prematuur geboren kinderen. Bevalling. Couveusetijd Prematuur geboren kinderen Couveusekinderen zijn baby s die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De meeste couveusekinderen zijn te vroeg en/of ziek

Nadere informatie

Intensieve Neonatale Zorgen. info. Neonatologie - Met Zorg bekeken MB 2549. Brochure: met zorg bekeken l Ziekenhuis Oost-Limburg

Intensieve Neonatale Zorgen. info. Neonatologie - Met Zorg bekeken MB 2549. Brochure: met zorg bekeken l Ziekenhuis Oost-Limburg Intensieve Neonatale Zorgen Neonatologie - Met Zorg bekeken info MB 2549 1 Inhoud > Welkom 3 Voorstelling van de afdeling 5 Hygiëne 6 Bezoek 7 Dagindeling / comfortverpleging 9 Ontslag 10 Dagboekje / notities

Nadere informatie

Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2.

Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2. Welkom Beste ouders Wij heten u en uw kind van harte welkom op verpleegeenheid D2. Om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, geven wij u hierbij graag wat meer informatie over de dagelijkse gang van

Nadere informatie

Signalen dat het kind niet goed is aangelegd Voeden: hoe lang en wanneer

Signalen dat het kind niet goed is aangelegd Voeden: hoe lang en wanneer Borstvoeding Als de baby zijn voeding uit de borst krijgt, noemen we dit borstvoeding. De voedingsstoffen in borstvoeding zijn precies afgestemd op wat de baby nodig heeft. Borstvoeding beschermt de baby

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Borstvoeding in 10 stappen. bij te vroeg geboren baby s

Borstvoeding in 10 stappen. bij te vroeg geboren baby s Borstvoeding in 10 stappen bij te vroeg geboren baby s Inleiding Als uw baby te vroeg geboren is en wellicht nog sondevoeding krijgt, is het ook belangrijk om samen alvast te wennen aan het geven van

Nadere informatie

Opname afdeling Neonatologie

Opname afdeling Neonatologie Opname afdeling Neonatologie Lactatiekundige Telefoon 020 510 89 11 en vraag naar sein 6696 Neonatologie afdeling Telefoon 020 510 8431 Route 34 Welkom Uw baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie

Nadere informatie

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie

Nadere informatie

Er was eens op de NEONATOLOGIE... EENHEID VOOR MOEDER EN KIND Site St-Michiel NEONATOLOGIE

Er was eens op de NEONATOLOGIE... EENHEID VOOR MOEDER EN KIND Site St-Michiel NEONATOLOGIE Er was eens op de NEONATOLOGIE... EENHEID VOOR MOEDER EN KIND Site St-Michiel NEONATOLOGIE 2 INLEIDING 3 ER WAS EENS OP DE NEONATOLOGIE... WELKOM OP DE Beste ouders, Eerst en vooral wensen wij u proficiat

Nadere informatie

Het is belangrijk dat de baby binnen 1 uur na de geboorte aan de borst wordt gelegd

Het is belangrijk dat de baby binnen 1 uur na de geboorte aan de borst wordt gelegd Borstvoeding Het LangeLand ziekenhuis is in het bezit van het keurmerk van Baby Friendly Nederland. Dit houdt in dat wij werken volgends de 5 standaarden van Baby Friendly. Het is belangrijk dat de baby

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie