VvE risico s rond duurzaamheid Risicodeskundigen Richard Dekker en Bert Dikker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VvE risico s rond duurzaamheid Risicodeskundigen Richard Dekker en Bert Dikker"

Transcriptie

1 VvE risico s rond duurzaamheid Risicodeskundigen Richard Dekker en Bert Dikker

2 Groen MJOP LED verlichting Gevelisolatie Warmtepomp HR ++ Zonne energie en energie opslag Zonnepanelen installaties en gebruik van lithium-ion accu s

3 Het kan veilig en goed Maar dat is helaas niet vanzelfsprekend

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13 Hoe haal je zo n potentieel gevaarlijke verbinding er eigenlijk uit? Meten? Visueel? Thermografie? Geen van alle! De verbinding functioneert immers

14 Nog meer kabels

15 Microcracks Eeehhhh.. Microcracks? Stelling: een paneel zonder microcracks bestaat niet

16

17

18

19 Je voegt gewicht toe aan een dak, waarop niet is gerekend. Kan dat zomaar? 19

20 Is dat gewicht nou allemaal wel nodig? Vallen de gevolgen onder de polis dekking van de VvE? 20

21 Terug naar de kernvraag: Hoe krijgt u een veilige en goede installatie op dak?

22 Als eerste: weet wat u koopt Hoe borgt uw leverancier dat alleen goede panelen zijn ingekocht, waarmee steeds zorgvuldig is omgegaan? Wie stuurt uw leverancier het dak op? Hoe zit het met vakkennis en vakmanschap? Spreek ook direct af dat een opleveringskeuring wordt gedaan, door wie en volgens welke normen (NEN 1010:2015 en NEN-EN- IEC Of eventueel NTA 8013). Calculeer ook een periodieke herkeuring in De erkennings- en certificatieregelingen zijn commerciële initiatieven. Daar zit ook kaf tussen het koren.

23 Kan uw dak deze extra belasting dragen? Laat altijd een constructieberekening maken. Laat niet zomaar een installatie op dak leggen omdat het wel goed zal gaan. Hanteer ook de goede normen. Pas er voor op dat met te gunstige belastingen wordt gerekend. Of dat wordt toegerekend naar het kan zo wel. Als het nodig is: laat het dak aanpassen. Liggen de panelen eenmaal op dak? Dan is dakonderhoud moeilijker.

24 Maak uw elektrische installatie geschikt voor het aansluiten van de zonnepanelen Onderzoek goed wat nodig is om de installatie veilig op uw elektrische installatie te kunnen aansluiten. Is er invloed op de aardlekschakelaars? Meld de installatie aan bij de netbeheerder (is verplicht)

25 Goedkoop is duurkoop Er is veel verschil in prijs van materialen: - de zonnepanelen (ook 2 e hands te koop) - Kabels - Connectoren - Omvormers Overweeg glas-glas panelen Kies voor een systeem met power optimizers. Dat is goed voor opbrengst, flexibiliteit en veiligheid. Belangrijk: altijd het systeem aarden! Ook als het niet verplicht is.

26 Nog wat aandachtspunten Ga ook af en toe zelf kijken. Gebruik het GBV. Voorkom schaduw, zeker ook dunne of kleine schaduw Houdt de panelen schoon. Plaats omvormers altijd op een brandveilige plaats. Zorg dat als hier brand ontstaat, alleen de omvormer zelf verbrandt. Tip: hang er een rookmelder bij. Geen ingebouwde vlamboogdetectie? Overweeg dan dit separaat te installeren. Is een bliksembeveiligingsinstallatie aanwezig? Haal dan de specialist er bij om te bepalen wat dat betekent voor de PVinstallatie en of koppelen van beide installaties nodig is. Beveiliging tegen overspanning

27 Energieopslag, het kan fout gaan En dan zijn de gevolgen vaak groot

28 De actualiteit Een van de oorzaken van het relatieve hoge aantal branden bij gezinnen ligt bij de aanwezigheid van elektrische apparatuur, zoals smartphones, tablets, maar ook speelgoed zoals hoverboards. Die zijn vaak uitgerust met sterke batterijen, die na te lang opladen of opladen met niet-originele laders oververhit raken en uiteindelijk vlam kunnen vatten. Algemeen Dagblad 31 oktober 2018 Veel vaker brand bij gezinnen: batterij in smartphone en hoverboard boosdoener Brand breekt veel vaker uit bij gezinnen dan bij mensen zonder kinderen. Belangrijke oorzaken: batterijen in smartphones, laptops en hoverboards die vlam kunnen vatten én het ouderwetse spelen met vuur. Carla van der Wal , 03:00 Laatste update: 10:17

29 De risico s en gebruik van lithium-ion batterijen Door defect, verhitting en beschadiging kan brand ontstaan. Door de samenstelling van de accu zijn de gevolgen groot. Lithium-ion accu s zijn statistisch niet onveilig. Er zijn veiligheidssystemen ingebouwd. Sterke groei in het gebruik, risico (kans/gevolgen) nemen hierdoor toe. We hebben vaker brand en dat zijn moeilijke branden. Nog geen passende regelgeving (PGS15) Nog geen handelingsperspectief Brandweer. Populair door geringe gewicht, hoge energiedichtheid en herlaadbaarheid. Enkele toepassingen; telefoons, laptop, tablet, elektrische fietsen, scooters.

30 De oorzaak Defect, beschadiging en verhitting kan voor verhoging van de temperatuur in de batterij zorgen. Hierdoor verandert de conditie van de batterij. Wat leidt tot een thermisch op hol slaan thermal runaway Gevolgd door brand. Cellen van batterijen kunnen bij brand zelf zuurstof produceren. Hoge temperatuur bij brand, daardoor moeilijk te bestrijden. In 2017 naar schatting iedere week tien incidenten met brandweerinzet waarbij dit soort batterijen betrokken zijn.

31 Wat gaat er fout ithium+ion+battery

32 De gevolgen Snelle branduitbreiding als er brandbaar materiaal in de nabijheid is. Brandbare rookgassen, explosies, steekvlammen en meerdere brandhaarden Vrijkomen zeer giftige stoffen (waterstoffluoride), explosies (knalgas), vervuiling milieu (bluswater). Brandgedrag heeft forse invloed op de scenario s bij brand. Bij woningbrand vaker totaal verlies en meer gevaar voor aanwezigen. Zorgen over scenario van brand in een VvE parkeergarage door e-bikes, hybride/elektrische voertuigen.

33 Do s en Dont s in de VvE Kijk naar de specificaties en lees de gebruiksaanwijzing. Lithium-ion batterij in opkomst in scootmobiel. Volgens model huishoudelijk reglement mag de gebruiker een scootmobiel in de gemeenschappelijke ruimte stallen, als in het privé gedeelte geen geschikte plek is. Zorg voor locaties in de VvE met laadinfrastructuur voor WMO voorzieningen en E-bikes, leg dit vast in het HHR. Zorg dat er geen E-bikes of scootmobielen of andere WMO voorzieningen in de vluchtwegen staan. Zorg dat hier voldoende vaste stopcontacten zijn om de laders op aan te sluiten.

34 Do s en Dont s in de VvE Geen brandbaar materiaal bij de lader en accu binnen een straal van 2,5 meter en zorg voor voldoende ventilatie Plaats een rookmelder met doormelding naar een PAC/ RAC, gebouwbeheerinstallatie of bewoners. Plaats een (N-EXT) of F-500 EA-brandblusser of een haspel voor een brand in aanvang bij de laadplek. Zorg in huis dat er tijdens het laden iemand aanwezig is. Zorg in huis voor rookmelders, zeker in de ruimte waar je batterijen oplaadt. Gebruik in huis vaste stopcontacten als stroomaansluiting.

35 Do s en Dont s Gebruik alleen een door de fabrikant geleverde en/of geadviseerde acculader en accu. Voorkom dat de batterijen op (te) warme plaatsen en in de zon liggen, zorg dat ze hun warmte kwijt kunnen. Behandel accu s voorzichtig, voorkom ook kleine beschadigingen. Voer batterijen die beschadigd zijn of een verdachte geur/damp verspreiden af, of laat ze controleren. Producten zoals een E-bike met batterij nooit met hogedrukspuit schoonmaken.

36 De toekomst 1. Verwachte groei, klimaatakkoord maakt alternatieve energie noodzakelijk. Denk aan mobiliteit en zonne-energie. 2. Trend toenemend gebruik en risico s. 3. Verwachting door groei in gebruik vaker brand. 4. Gemiddeld huishouden bezit 125 batterijen, steeds vaker zijn dit lithium-ion batterijen. 5. Verdere toename in gebruik consumenten elektronica. 6. Batterijen van grote waarde voor opslag van energie, toename aantal batterijen (buurtbatterij/e-containers).

37 Toekomstige ontwikkelingen 1. De buurtbatterij of smart storage (huisje of container vol met lithiumion batterijen en regelapparatuur). 2. Bedoeld om opgewekte stroom ( zonnepanelen) die niet direct nodig is, lokaal op te slaan. 3. Of om een eventuele stroomdip van het elektriciteitsnet op te vangen. 4. Regelgeving voor deze containers met batterijen ontbreekt. 5. Alleen bouwvergunning nodig om een zeecontainer neer te zetten. 6. Brandweer weet niet hoeveel het er zijn en waar ze staan. 7. Vorig jaar ging een zeecontainer gevuld met lithium-ion-batterijen in brand in België. 40 mensen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. In een straal van 5 km giftige gassen meetbaar.

38 Wat te doen De units zijn vaak eenvoudig te herkennen, banner energiebedrijf. Als je bezorgd bent over een buurtbatterij bij de VvE dan kun je navraag doen over de veiligheid. Vraag het energiebedrijf dat de buurtbatterij geplaatst naar de veiligheidssystemen waarmee de container is uitgerust. Neem contact op met de gemeente of de brandweer en vraag of zij op de hoogte zijn van de plaatsing van de buurtbatterij en of er een veiligheidsprotocol voor calamiteiten is opgesteld. Op deze manier draagt de VvE bij aan bewustwording en aan de veiligheid in je wijk.

39 Dank voor de aandacht Richard Dekker en Bert Dikker

Energietransitie. Sander Lepelaar Veiligheidsregio Haaglanden Adviseur omgevingsveiligheid

Energietransitie. Sander Lepelaar Veiligheidsregio Haaglanden Adviseur omgevingsveiligheid Energietransitie Sander Lepelaar Veiligheidsregio Haaglanden Adviseur omgevingsveiligheid Energietransitie Waar lopen wij tegen aan. Klimaatakkoord Akkoord op 12 december 2015. Bovengrens van 2 graden

Nadere informatie

Scootmobielen. Tips voor een brandveilig gebruik

Scootmobielen. Tips voor een brandveilig gebruik Scootmobielen Tips voor een brandveilig gebruik Plaats een scootmobiel nooit in de vluchtroute Scootmobiel of elektrische rolstoel? Een scootmobiel is niet hetzelfde als een elektrische rolstoel. Een scootmobiel

Nadere informatie

LITHIUM- ACCU S: LITHIUM-ION-ACCU SPECIAL NIET ZO ONSCHULDIG ALS ZE LIJKEN

LITHIUM- ACCU S: LITHIUM-ION-ACCU SPECIAL NIET ZO ONSCHULDIG ALS ZE LIJKEN LITHIUM-ION-ACCU SPECIAL LITHIUM- ACCU S: NIET ZO ONSCHULDIG ALS ZE LIJKEN Lithium-ion-accu s worden tegenwoordig overal voor gebruikt. Neem bijvoorbeeld lithium-polymeer-accu s (lipo-accu s), die we vinden

Nadere informatie

Fold-E Gebruikshandleiding

Fold-E Gebruikshandleiding Gebruikshandleiding Fold-E Gebruiksaanwijzing In deze gebruikershandleiding vindt u alle informatie over de juiste omgang met uw E-bike. Wij raden u daarom aan om deze handleiding zorgvuldig door te lezen.

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

Risico s in de bouwsector. Wat is volgens ondernemers in de bouw het grootste risico in de sector?

Risico s in de bouwsector. Wat is volgens ondernemers in de bouw het grootste risico in de sector? Wat is volgens ondernemers in de bouw het grootste risico in de sector? Personeel!! Risico s in de bouwsector Verkrijgbaarheid materialen / Stijging bouwkosten Mijn ervaring: Ga het gesprek aan vanuit

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

Symposium Zonne-energie & brandveiligheid

Symposium Zonne-energie & brandveiligheid Symposium Zonne-energie & brandveiligheid Risico-analyse van fotovoltaïsche installaties Maandag 14 september 2009 zaal Den Boomgaard, Ranst Energieadvies Energie Prestatie Binnenklimaat (EPB) richtlijn

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

Fireblocking systems LITHIUM- ACCU S. Niet zo onschuldig als ze lijken. Jan asecos

Fireblocking systems LITHIUM- ACCU S. Niet zo onschuldig als ze lijken. Jan asecos Fireblocking systems LITHIUM- ACCU S Niet zo onschuldig als ze lijken Jan-2018 De accu s lijken onschuldig, maar brengen zeker risico s met zich mee. Ze hebben een zeer hoge energiedichtheid, kunnen spontaan

Nadere informatie

16 brandveiligheids. Veilig gebruik van elektrische apparatuur INFO

16 brandveiligheids. Veilig gebruik van elektrische apparatuur INFO 16 brandveiligheids INFO Veilig gebruik van elektrische apparatuur Meer informatie of andere folders uit deze serie? Ga naar de brandweer kazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Zo n zesduizend

Nadere informatie

Smart Grid. Verdiepende opdracht

Smart Grid. Verdiepende opdracht 2015 Smart Grid Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over het onderwerp Smart Grid. Pagina 1 Inhoud 1. Smart Grid... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 8 Pagina

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Maak de zorg brandveilig

Nadere informatie

Keuring elektrische installatie

Keuring elektrische installatie Keuring elektrische installatie Voor klanten met een elektrische installatie clausule op de verzekeringspolis 39725CB_0219 2 Keuring elektrische installatie Brand is een veelvoorkomende oorzaak van schade

Nadere informatie

PowerMust 400/600/1000 Offline UPS - Uninterruptible Power System

PowerMust 400/600/1000 Offline UPS - Uninterruptible Power System NL GEBRUIKERSHANDLEIDING PowerMust 400/600/1000 Offline UPS - Uninterruptible Power System 1 BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES BEWAAR DEZE INSTRUCTIES Deze handleiding bevat belangrijke instructies voor

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektrische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u door zijn elektrische ondersteuning

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is een belangrijk

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB1-v4.indd

Nadere informatie

De toekomst van omvormers, monitoring en energieopslag. Michiel Klees

De toekomst van omvormers, monitoring en energieopslag. Michiel Klees De toekomst van omvormers, monitoring en energieopslag Michiel Klees mklees@mastervolt.com 21-03-2017 Historie residentiele PV omvormers Mastervolt produceert al 25jr PV omvormers, met alle concepten ervaring.

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB3-v3.indd 1 20-06-17 09:33 Maak

Nadere informatie

Brandveiligheid, Zonnepanelen en PV installaties op platte daken

Brandveiligheid, Zonnepanelen en PV installaties op platte daken Brandveiligheid, Zonnepanelen en PV installaties op platte daken Brandveiligheid en aanverwante gevaren Zonnepanelen en PV installaties op platte daken Algemene eisen De zonnepanelen en omvormers dienen

Nadere informatie

De installatie zelf. Opbrengst

De installatie zelf. Opbrengst De installatie zelf Risico s van het installeren en beheren van zonnepanelen Frank Smits Directeur eigenaar Parkstad Inspecties Vice voorzitter vakgroep Beheer en Inspecties Bestuurslid UNETO-VNI GG klein

Nadere informatie

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Werkblad 1, mbo Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit al jaren vrij stevig. En de wereldwijde behoefte aan energie groeit mee: we kúnnen simpelweg niet meer zonder

Nadere informatie

Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen

Het zwakste paneel bepaalt het maximale stroom vermogen Montage Deze zonnepanelen worden in een serie geschakeld. Omvormer Serie schakeling Parallel schakeling minder gevoelig Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen Wij controleren uw zonnepanelen

Nadere informatie

ALCT 6/24-2 GEBRUIKSAANWIJZING

ALCT 6/24-2 GEBRUIKSAANWIJZING ALCT 6/24-2 GEBRUIKSAANWIJZING [1] b c g d f e a [2] 0,5 1 2 NL Gebruiksaanwijzing ALCT 6/24-2 VOORWOORD Geachte klant, Dank u voor de aanschaf van de ANSM ANN lader ALC T 6-24/2. Deze gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Universele notebook autolader, 90W

Universele notebook autolader, 90W Universele notebook autolader, 90W Handleiding DA-10191 Geniet nu van uw trip met de wereld s kleinste universele DC-adapter met een vermogen van 90W voor notebooks en USB-oplaadbare apparatuur. Dankzij

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

START SET DRAADLOOS SCHAKELEN

START SET DRAADLOOS SCHAKELEN START-LINE GEBRUIKERSHANDLEIDING Op www.klikaanklikuit.nl vindt u altijd de meest recente gebruiksaanwijzingen Lees deze eenvoudige instructies. Bij onjuiste installatie vervalt de garantie op dit product.

Nadere informatie

123zonnepanelen vergelijken.nl

123zonnepanelen vergelijken.nl 123zonnepanelen vergelijken.nl Zonnepanelen kopen Waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen? Checklist voor het bellen naar leveranciers en beoordelen van offertes. Dit E-book geeft u informatie

Nadere informatie

Is uw VvE toekomstbestendig?

Is uw VvE toekomstbestendig? Is uw VvE toekomstbestendig? Ing. G.B. (Gerard) Groenendijk RT Bouwkundig adviseur Register taxateur Klik om de titelstijl van het model te bewerken VvE Belang Is uw VvE toekomstbestendig? Uit welk bouwjaar

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Fotovoltaïschepanelen en brandveiligheid PanneauxPhotovoltaïqueset sécuritéincendie. Jo NEYENS BelPV

Fotovoltaïschepanelen en brandveiligheid PanneauxPhotovoltaïqueset sécuritéincendie. Jo NEYENS BelPV Fotovoltaïschepanelen en brandveiligheid PanneauxPhotovoltaïqueset sécuritéincendie Jo NEYENS BelPV Zonnepanelen & Brandveiligheid STANDPUNT VAN DE PV - SECTOR 2 BELPV? BelPV = sectorfederatie van fotovoltaїsche

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Elektriciteitopslag ZX ronde 4 december 2016

Elektriciteitopslag ZX ronde 4 december 2016 Elektriciteitopslag ZX ronde 4 december 2016 In een van eerdere verhaaltje heb ik iets verteld over alternatieve vormen van elektriciteit opwekking en opslag daarvan. Wel het is zover, momenteel wordt

Nadere informatie

PORTABLE POWER VERKLAARD

PORTABLE POWER VERKLAARD PORTABLE POWER VERKLAARD Introductie Smartphones en tablets zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Hoewel de batterij levensduur van deze draagbare apparaten is toegenomen, zal

Nadere informatie

GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING

GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING GASTRO BUFFET - SALADEBAR GEBRUIKSAANWIJZING EN ONDERHOUDSHANDLEIDING SBM3 / 125.505 SBM4 / 125.510 SBM6 / 125.520 INHOUDSOPGAVE 1. DOEL en BEREIK 2. AANSPRAKELIJKHEID 3. AANWIJZINGEN 4. BASISEIGENSCHAPPEN

Nadere informatie

Mini-UPS (Lithium-ionbatterij)

Mini-UPS (Lithium-ionbatterij) NL Mini-UPS (Lithium-ionbatterij) Handleiding 31999 De UPS van ednet voor huishoudelijke apparaten die werken op 12 V DC en 5 V DC biedt de ideale oplossing voor constante stroomtoevoer voor camera's,

Nadere informatie

Lithium Jumpstarter en DC power source GEBRUIKSAANWIJZING. Lees goed de gebruiksaanwijzing voordat u het product gebruikt.

Lithium Jumpstarter en DC power source GEBRUIKSAANWIJZING. Lees goed de gebruiksaanwijzing voordat u het product gebruikt. Lithium Jumpstarter en DC power source GEBRUIKSAANWIJZING Lees goed de gebruiksaanwijzing voordat u het product gebruikt. WAARSCHUWING Laad de Jump Starter niet op op gevaarlijke plaatsen, zoals in de

Nadere informatie

Elektrische apparatuur. Tips voor een brandveilig gebruik

Elektrische apparatuur. Tips voor een brandveilig gebruik Elektrische apparatuur Tips voor een brandveilig gebruik Ieder jaar dodelijke slachtoffers Onzorgvuldig gebruik van elektrische apparaten is vaak de oorzaak van een woningbrand. De brandweer rukt jaarlijks

Nadere informatie

PACO VOLAUTOMATISCHE 7-STAPPEN ACCULADER

PACO VOLAUTOMATISCHE 7-STAPPEN ACCULADER PACO VOLAUTOMATISCHE 7-STAPPEN ACCULADER 1. KENMERKEN 7-STAPPEN AUTOMATISCH OPLADER Gebruiksaanwijzing Dit is een volledig automatische acculader met zeven fasen. Zodra de eindspanning de ondergrens bereikt,

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Register your product and get support at SBA3010/00. Gebruiksaanwijzing

Register your product and get support at   SBA3010/00. Gebruiksaanwijzing Register your product and get support at www.philips.com/welcome SBA3010/00 Gebruiksaanwijzing 1 Belangrijk Veiligheid Belangrijke veiligheidsinstructies Let op waarschuwingen. Volg alle instructies.

Nadere informatie

Keuring elektrische installatie

Keuring elektrische installatie Keuring elektrische installatie Brochure 2019 39725_0219 2 Keuring elektrische installatie Brand is een veelvoorkomende oorzaak van schade aan bedrijfspanden. Ruim een derde van alle brandschades wordt

Nadere informatie

Duwen en trekken aan het distributienet. 15 december 2010

Duwen en trekken aan het distributienet. 15 december 2010 Duwen en trekken aan het distributienet 15 december 2010 Ontwikkelingen Verduurzaming energie: better city, better life Toename e-vraagkant: Warmtepompen in plaats van gasketels E-auto in plaats van benzineauto

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...4 2 Display en bediening... 6 2.1 Functies stuurbediening... 6 2.2 Functies display... 7 2.3 Gashendel (Optioneel)... 9 3 atterijpakket en lader...

Nadere informatie

Gebruikers handleiding versie

Gebruikers handleiding versie Gebruikers handleiding versie 280109 Gebruikers handleiding 1. Gebruik Een fiets met VTS ondersteuning rijdt als een gewone fiets, waarbij het VTS systeem zorgt voor een extra ondersteuning die instelbaar

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u meer mogelijkheden

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem.

Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem. Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem. Een temperatuur verhoging van 10 C boven de, door de fabriek

Nadere informatie

Op het dak van uw woning zijn zonnepanelen aangebracht. In deze handleiding geven wij u uitleg over het gebruik van deze zonnepanelen.

Op het dak van uw woning zijn zonnepanelen aangebracht. In deze handleiding geven wij u uitleg over het gebruik van deze zonnepanelen. Gefeliciteerd! Uw woning heeft zonnepanelen Op het dak van uw woning zijn zonnepanelen aangebracht. In deze handleiding geven wij u uitleg over het gebruik van deze zonnepanelen. 1. Inleiding Hoe werkt

Nadere informatie

SMART HOME STANDAARD PAKKET. ECO SMART HUIS met KNX systeem

SMART HOME STANDAARD PAKKET. ECO SMART HUIS met KNX systeem SMART HOME STANDAARD PAKKET ECO SMART HUIS met KNX systeem We bouwen Eco-Smart huizen met een ingebouwd systeem om het huis, op basis van het wereldwijde standaard, KNX systeem, te bedienen en te controleren.

Nadere informatie

STIHL AP 100, 200, 300. Veiligheidsinstructies

STIHL AP 100, 200, 300. Veiligheidsinstructies { STIHL AP 100, 200, 300 Veiligheidsinstructies Nederlands Inhoudsopgave Vertaling van de originele handleiding 1 Veiligheidsinstructies................................ 1 1.1 Waarschuwingssymbolen...........................

Nadere informatie

Innovation Protection Conseil

Innovation Protection Conseil Pagina 1 van 7 PULVERISATEUR DORSAL AUTONOME Elektrische autonome rugsproeier met continue druk KENMERKEN : o Het reservoir is uitgerust met een membraanpomp met Viton-afdichting die wordt bediend met

Nadere informatie

Adviesrapport buurtbatterij Schilderskwartier

Adviesrapport buurtbatterij Schilderskwartier Adviesrapport buurtbatterij Schilderskwartier Anton Mauvestraat t.h.v. 111 in Woerden Kenmerk: 28332 Opsteller: J.P. Keyser Beleidsmedewerker Risicobeheersing Datum opgesteld: 21-12-2018 Versie 1.0 Inhoudsopgave

Nadere informatie

VEILIG WERKEN MET ACCU S

VEILIG WERKEN MET ACCU S VEILIG WERKEN MET ACCU S Bij het laden en installeren van accu s gebeuren veel ongelukken. Bij werkzaamheden aan de elektrische installaties van auto s en werktuigen ook. Met als mogelijke gevolgen: ernstig

Nadere informatie

Universeel USB-reislader

Universeel USB-reislader Universeel USB-reislader Gebruikshandleiding DA-10193 U kunt met de universele USB-reislader van Digitus al uw apparatuur opladen (notebooks, ultrabooks, convertibles, tablets, smartphones, enz.). Het

Nadere informatie

TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING

TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING Professional Supplies TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING (*680.100 /*680.200) Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig alvorens het apparaat in gebruik te nemen. -1- INDEX Hoofdstuk Omschrijving Blz 1 Inleiding...2

Nadere informatie

Zonnepanelen, een gevaar of niet?

Zonnepanelen, een gevaar of niet? Zonnepanelen, een gevaar of niet? Fotovoltaïsche systemen & brandweerinterventies Inhoud Fotovoltaïsche installaties Voorschriften bij brandweerinterventies Waar vind ik meer informatie? 1 Fotovoltaïsche

Nadere informatie

CEDEL SOLAR AUTONOOM. Informatie, specificaties en handleiding

CEDEL SOLAR AUTONOOM. Informatie, specificaties en handleiding CEDEL SOLAR AUTONOOM Informatie, specificaties en handleiding De Cedel Solar Autonoom systemen zijn door Cedel B.V. samengesteld. Kijk voor meer informatie op webshop.cedel.nl. Cedel B.V. Portugallaan

Nadere informatie

CCS COMBO 2 ADAPTER. Handleiding

CCS COMBO 2 ADAPTER. Handleiding CCS COMBO 2 ADAPTER Handleiding WAARSCHUWINGEN BEWAAR DEZE BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES. Dit document bevat belangrijke instructies en waarschuwingen die bij het gebruik van de CSS Combo 2-adapter

Nadere informatie

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 ZONNE - PANELEN INFORMATIE Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 www.bruggink-bv.nl Oktober 2012 ZONNE - PANELEN 1. Algemene informatie Inhoud 2. Landelijke subsidieregeling, afkomstig

Nadere informatie

Bestnr SUNSET Solar stroomset AX 55 S

Bestnr SUNSET Solar stroomset AX 55 S Bestnr. 11 02 60 SUNSET Solar stroomset AX 55 S Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is

Nadere informatie

Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar TCP320/00. Gebruiksaanwijzing

Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar   TCP320/00. Gebruiksaanwijzing Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar www.philips.com/welcome TCP320/00 Gebruiksaanwijzing 1 Belangrijk Veiligheid Belangrijke veiligheidsinstructies Lees deze instructies. Volg alle

Nadere informatie

1 Overzicht onderdelen 1.1 Stuurbediening

1 Overzicht onderdelen 1.1 Stuurbediening Handleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...2 1.1 Stuurbediening... 2 1.2 Batterijpakket en lader... 3 2 Stuurbedieningsunit...4 2.1 Functies van de stuurbedieningsunit... 4 2.2 Parkeerhulp en boostfunctie...

Nadere informatie

Module 3. Magazijn en opslag Vraag Antwoord Mogelijke maatregelen Prioriteit Toelichting

Module 3. Magazijn en opslag Vraag Antwoord Mogelijke maatregelen Prioriteit Toelichting Branche RI&E vereniging SZS (versie oktober 2008) 3.1 3.1 Is de vloer vrij van oneffenheden, zodat transportmiddelen veilig kunnen rijden en geen ongemakken geeft? Verwijder drempels in de vloer. Egaliseer

Nadere informatie

Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten

Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten Telefoon opladen? Leg de telefoon op een tafel of (nacht)kastje, niet op bank of bed. Stof kan door hitte vlam vatten. Elektrische apparaten moeten hun

Nadere informatie

Mobility. Energy. Anytime. Anywhere.

Mobility. Energy. Anytime. Anywhere. Mobility Energy. Anytime. Anywhere. Inhoudsopgave Introductie 3 De Impulse II lader 4 Impulse II laders - technische informatie 6 Over Victron Energy 7 2 Energy. Anytime. Anywhere. Introductie Mobiliteit

Nadere informatie

Uitzonderingen. Er moeten in deze gevallen extra maatregelen worden genomen voor montage van zonnepanelen.

Uitzonderingen. Er moeten in deze gevallen extra maatregelen worden genomen voor montage van zonnepanelen. Uitzonderingen In sommige situaties is het installeren van zonnepanelen op je dak per definitie niet mogelijk of zijn er extra kosten mee gemoeid. Dit zijn uitzonderingssituaties. Hieronder beschrijven

Nadere informatie

Uitzonderingen. Situatie Wat is de impact? Hoe gaan we hiermee om?

Uitzonderingen. Situatie Wat is de impact? Hoe gaan we hiermee om? Uitzonderingen In sommige situaties is het installeren van zonnepanelen op je dak per definitie niet mogelijk of zijn er extra kosten mee gemoeid. Dit zijn uitzonderingssituaties. Hieronder beschrijven

Nadere informatie

Uitzonderingen. Er moeten in deze gevallen extra maatregelen worden genomen voor montage van zonnepanelen.

Uitzonderingen. Er moeten in deze gevallen extra maatregelen worden genomen voor montage van zonnepanelen. Uitzonderingen In sommige situaties is het installeren van zonnepanelen op je dak per definitie niet mogelijk of zijn er extra kosten mee gemoeid. Dit zijn uitzonderingssituaties. Hieronder beschrijven

Nadere informatie

STIHL AK 10, 20, 30. Veiligheidsinstructies

STIHL AK 10, 20, 30. Veiligheidsinstructies { STIHL AK 10, 20, 30 Veiligheidsinstructies Nederlands Inhoudsopgave Vertaling van de originele handleiding 1 Veiligheidsinstructies................................ 1 1.1 Waarschuwingssymbolen...........................

Nadere informatie

www.speelnietmetvuur.be brandgevaar

www.speelnietmetvuur.be brandgevaar www.speelnietmetvuur.be Reageren Omgaan met op brandgevaar Jaarlijks zijn er in België een 10.000 branden. U kan zich hiertegen wapenen door een aantal eenvoudige maatregelen. Als u toch te maken krijgt

Nadere informatie

Powerpack. gebruikshandleiding

Powerpack. gebruikshandleiding Powerpack gebruikshandleiding 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding De RMA powerpack is een hulpmiddel voor de begeleiding. Het vergemakkelijkt het duwen van een rolstoel gebruiker. De hulpmotor is niet ontworpen

Nadere informatie

SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter

SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter Overzicht van een PV-systeem Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit Een omvormer zet de door de panelen opgewekte DC- stroom om naar net-conforme

Nadere informatie

Behorende bij het raadsbesluit wijziging Stimuleringsregeling Duurzame maatregelen Duurzaamheidsagenda

Behorende bij het raadsbesluit wijziging Stimuleringsregeling Duurzame maatregelen Duurzaamheidsagenda BIJLAGE Behorende bij het raadsbesluit wijziging Stimuleringsregeling Duurzame maatregelen Duurzaamheidsagenda 2016-2020 In de bestaande tekst zijn de woorden en leestekens waaraan iets verandert, cursief

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB2-v3.indd 1 20-06-17

Nadere informatie

Bedienungsanleitung. Bitte lesen diese Anleitung vor Inbetriebnahme genau durch und bewahren Sie diese für spätere Bezugnahme sorgfältig auf!

Bedienungsanleitung. Bitte lesen diese Anleitung vor Inbetriebnahme genau durch und bewahren Sie diese für spätere Bezugnahme sorgfältig auf! NL Art.-Nr. 16526 POWER PACK BULLY 1000 Ampere Starthilfe Bedienungsanleitung Bitte lesen diese Anleitung vor Inbetriebnahme genau durch und bewahren Sie diese für spätere Bezugnahme sorgfältig auf! 1

Nadere informatie

Nokia Extra Power DC-11/DC-11K /2

Nokia Extra Power DC-11/DC-11K /2 Nokia Extra Power DC-11/DC-11K 5 2 4 3 9212420/2 2008-2010 Nokia. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Met de Nokia Extra Power DC-11/ DC-11K (hierna DC-11 genoemd) kunt u de batterijen van twee compatibele

Nadere informatie

28V Laadapparaat voor robotgazonmaaier NL

28V Laadapparaat voor robotgazonmaaier NL WA3744 1 2 a b A B C 1. Netstroomadapter 2. Aansluiting Niet alle afgebeelde of beschreven toebehoren worden standaard meegeleverd. Wij adviseren u alle accessoires te kopen in de winkel waar u het gereedschap

Nadere informatie

Brandveilig op kamers. Tips voor een brandveilige kamer

Brandveilig op kamers. Tips voor een brandveilige kamer Brandveilig op kamers Tips voor een brandveilige kamer Een brand overkomt mij niet. Wat je kunt doen Plaats een rookmelder op elke verdieping in de gangen en bij voorkeur ook in je eigen kamer. Bepaal

Nadere informatie

STIHL AK 10, 20, 30. Veiligheidsinstructies

STIHL AK 10, 20, 30. Veiligheidsinstructies { STIHL AK 10, 20, 30 Veiligheidsinstructies Inhoudsopgave Vertaling van de originele handleiding................................ 1 1.1 Waarschuwingssymbolen........................... 1 1.2 Gebruik conform

Nadere informatie

Studiegroep Zonnestroom voor VvE s

Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Technisch adviesbureau Zonne-energie Jesse Karthaus Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Technisch adviesbureau Zonne-energie Jesse Karthaus Studiegroep Zonnestroom voor

Nadere informatie

Buispomp pomp T250 Handleiding

Buispomp pomp T250 Handleiding Buispomp pomp T250 Handleiding Versie November 2013 Bom Aqua B.V. Tel. 078-6150402 Oosteind 47 Email: info@bom-aqua.nl 3356 AB website: www.bom-aqua.nl Papendrecht Capaciteiten Pomp Opvoerhoogte van 0-150

Nadere informatie

S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ A C C U S E T O F F G R I D ]

S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ A C C U S E T O F F G R I D ] S I M P L Y S O L A R H A N D L E I D I N G [ A C C U S E T O F F G R I D ] U ontvangt een complete set, inclusief alle kabels en connectoren. Installatie is heel eenvoudig, hieronder staat alles in een

Nadere informatie

Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A PR41 1,4 145 7,9 3,6 0,58

Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A PR41 1,4 145 7,9 3,6 0,58 Product Zink-luchtbatterij Modelnaam IEC Nominaal Nominaal Diameter Hoogte Gewicht Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A

Nadere informatie

E-Bike. Gebruikers handleiding versie B2

E-Bike. Gebruikers handleiding versie B2 E-Bike Gebruikers handleiding versie 160609-B2 Gebruikers handleiding 1. Ingebruikname Een Target fiets met elektrische ondersteuning rijdt als een gewone fiets, waarbij het elektrisch systeem zorgt voor

Nadere informatie

Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar SBT50/00. Gebruiksaanwijzing

Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar  SBT50/00. Gebruiksaanwijzing Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar www.philips.com/welcome SBT50/00 Gebruiksaanwijzing a b c d e f BEEP PHILIPS SBT50 1 Belangrijk Veiligheid Belangrijke veiligheidsinstructies

Nadere informatie

VEILIG WERKEN MET ACCU S

VEILIG WERKEN MET ACCU S VEILIG WERKEN MET ACCU S Bij het laden en installeren van accu s gebeuren veel ongelukken. Bij werkzaamheden aan de elektrische installaties van auto s en werktuigen ook. Met als mogelijke gevolgen: ernstig

Nadere informatie

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen Algemene informatie Het initiatief De Groepsaankoop Zonnepanelen Geertruidenberg is een samenwerking tussen de gemeente Geertruidenberg en het Regionaal

Nadere informatie

ZONNEPANELEN. Goed voor uw portemonnee. en het milieu!

ZONNEPANELEN. Goed voor uw portemonnee. en het milieu! ZONNEPANELEN Goed voor uw portemonnee en het milieu! Thuis in de buurt Zonnepanelen... Tiwos wil de woonlasten van haar huurders nu en in de toekomst betaalbaar houden. Besparen op energiekosten draagt

Nadere informatie

VEILIGHEID IN EN ROND HET COMPLEX

VEILIGHEID IN EN ROND HET COMPLEX VEILIGHEID IN EN ROND HET COMPLEX Branden en explosies plaats in appartementsgebouwen 3 x prijs in Schiedam/Vlaardingen de afgelopen 3 maanden Wat kunt u er aan doen? VEILIGHEIDSPLAN BRAND VAN HAARENLAAN

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...4 2 Display en bediening... 6 2.1 Functies stuurbediening... 6 2.2 Functies display... 8 2.3 Gashendel... 11 3 Batterijpakket en lader... 12 3.1 Batterijpakket

Nadere informatie

E-bike : regelgeving & evolutie bekeken vanuit de fietssector en mobiliteitsmarkt

E-bike : regelgeving & evolutie bekeken vanuit de fietssector en mobiliteitsmarkt + E-bike : regelgeving & evolutie bekeken vanuit de fietssector en mobiliteitsmarkt Philippe Decrock, directeur studiedienst (federatie FEDERAUTO, FEDERVELO- FEDERPROCYCLE) + AANDACHTSPUNTEN E-bikes Elektronisch

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING VAN EIGENAREN. The Dunes. Te Cadzand Bad. Verkorte versie voor huurders

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING VAN EIGENAREN. The Dunes. Te Cadzand Bad. Verkorte versie voor huurders HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING VAN EIGENAREN The Dunes Te Cadzand Bad Verkorte versie voor huurders 1 Vereniging van Eigenaren The Dunes Dit huishoudelijk reglement geldt voor alle appartementdelen

Nadere informatie

Technische data Volledig geïntegreerd elektrisch opslagsysteem voor woning en werk

Technische data Volledig geïntegreerd elektrisch opslagsysteem voor woning en werk Technische data Volledig geïntegreerd elektrisch opslagsysteem voor woning en werk Inhoud van een compleet monofasig systeem van 16 kwh. Het totale systeem GREEN ROCK, het zout water opslagsysteem is verkrijgbaar

Nadere informatie

DE SOLARREVOLUTIE. MyReserve. DE THUISACCU VAN DE TOEKOMST IS ER AL

DE SOLARREVOLUTIE. MyReserve. DE THUISACCU VAN DE TOEKOMST IS ER AL DE SOLARREVOLUTIE MyReserve. DE THUISACCU VAN DE TOEKOMST IS ER AL MYRESERVE WELKOM BIJ DE ENERGIEVOORZIENING VAN DE TOEKOMST! SOLARWATT de nieuwe revolutie voor uw energievoorziening: MyReserve levert

Nadere informatie

Fotovoltaïsche panelen en brandveiligheid Panneaux Photovoltaïques et sécurité incendie. Ir. Guy Van de gaer BVV

Fotovoltaïsche panelen en brandveiligheid Panneaux Photovoltaïques et sécurité incendie. Ir. Guy Van de gaer BVV Fotovoltaïsche panelen en brandveiligheid Panneaux Photovoltaïques et sécurité incendie Ir. Guy Van de gaer BVV Brandweer en nieuwe technologie 1. Het brandt altijd bij de buurman 2. Onze leefwereld verandert

Nadere informatie

Het interventievoertuig voor elektrische wagens. De VAB EV-Poly. Auto-Technisch Adviseur

Het interventievoertuig voor elektrische wagens. De VAB EV-Poly. Auto-Technisch Adviseur Het interventievoertuig voor elektrische wagens De VAB EV-Poly Koen Vanderheyden Auto-Technisch Adviseur VAB snellader EV Poly: Pechverhelping voor elektrische wagens 11 september 2012 De Elektrische wagen

Nadere informatie