Parochiecluster Ubach over Worms

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parochiecluster Ubach over Worms"

Transcriptie

1

2 Parochiecluster Ubach over Worms Mieng kerk, mie dörp In mie dörp sjteet de kirk, ee sjtaats gebouw, me kint d'r bów nit langs kieke. t Bild is vertrouwd, ze sjteet al sinds miensjeheugenis en hat vuur mich ee groeët aantal herinneringe. Ich bin doa gedupt woeëde, han de Communie gedoa, t Hillig Vormsel ontvange, bin d r getrouwd, mieng ege kinger loate deupe en, joamer genóg, begrafenisse mitgemakt van luuj die mich zieër an t hats loge. Dit alles hat nit weg te dinke herinneringe bij mich hingergeloate en, went t zich vuurdeet, dink ich nog truuk an die dinger die in mie geheuge vas ligge. Wat óch zoeë tót de verbeelding sjprikt is wents-te voet bis geweë, óp vakans of get wat doa op liekt, en me richting heem kunt. Vanoet de huëgde ziet me dit nit weg te dinke gebouw ligge, t geveul va heem zieë kunt al vuurdat me in zie ege hoes in de ege sjtroat is aangeland. Doe dinks: "Ich bin werm heem". En bis-te heem, de kóffere oet d'r auto, de wesjmasjieng aa, dan geëve de sjleëg van de kirkklokke aa, wie laat t is, zoeë bekind en zoeë vertrouwd. Vier zint, vuur t groeëtste deel, katholiek opgevoed in ós dörp, dat wil zage vier gónt regelmatig noa de kirk ( Krismis, Poasje) maar de rest van t joar is ditzelfde gebouw óch oape. Messe weëde durch de weëk geleëze, joamer genóg al nit miee gidder daag, doa is in dis maatsjappij ging tied mieë vuur en, umdat vier op huu ee cluster hant van 4 parochies, mot ózze pastoeër mit zieng parochieassistente keuzes make, inne kaploan is d'r laider óch nit. Dat dit allemoal nog lang maag blieve besjtoa is dökker nog ing vroag. Vrijwilligers zint lestig te vinge, vöal luuj hant ging tied mieë um ing hank oet te sjteëke, lót sjtoa ing functie op wat vuur ing maneer dan óch in te vulle. Dankbaar zint vier de luuj, die dit trouwens waal dónt, die móts-te in de watte legge en oge oape houwe um nujje te vinge um zake op te vange. Vier weëde d'r allemoal nit jonger op en, vöal heng make t werk gemekkeliker. Financieel zint d'r gans zieëker óch leuëker, t ongerhoud is peëperduur en vuur de kirk geet de zon óch nit vuur nieks óp, dat is joamer genóg ezoeë.

3 Woa ing parochie(cluster) lang op hat kenne sjtoeke, is de kerkbijdrage die, van vreuger heër durch alle (katholieke) gezinne betaald is. Doamit woeëde dinger wie onderhoud, óngerwies (dink an vuurbereiding van de Communie, t Vormsel en zoeë wieër) beköstigd. Mar dizze bijdrage zient vier mit t joar truuklope tót ing deepte, woa-uëver vier ós zörg make. Besjtimde zieëkerhete zint inins nit miee zoeë zieëker. Döks weëd gesjtopt mit die bijdrage. Missjiens motte die bronne opnuij aageboord weëde, um al die tradities en de kirk wieër te kenne loate besjtoa. Al klinkt dat raar, mar is waal ee feit. t Zouw sjun zieë, went gidderinne zich ins wil verdepe in dis zake, of um te beginne, d'r ing meugelikheed besjteet, um ee bedrag in vorm van ing bijdrage te kenne misse, zoeëdat ózze joarelange tradities nit versjwiende. Vier hoape dat ós jeugd, dat zint de luuj van later, dezelfde zieëkerhete maag mitmake, zoeë wie vier dat gewend woare. Vier geëve t sjtekske geweun durch, óch dat is toekomst in mieng oge en doa deet me t toch vuur. Sjun went ier dit sjtuk gans hat geleëze en t in uch hat opgenoame. Mit vruntelike gruss, d r Fer Weijers Noasjrift: Luuj die al an de gezinsbijdrage mitdónt hoeve zich zieëker nit aagesjproake te veule. Gelukkig zint d r dat nogal ee deel! Bedankt heivuur! Met dank aan Jean Paulssen voor de correcties in de schrijfwijze van ons dialect!

4 In het midden van het dorp staat een kerk. Een markant gebouw. Misschien wel het mooiste van het dorp Niet zelden herkent men in Limburg de dorpen aan de kerktoren. Hij torent boven de huizen uit. Misschien geeft de kerktoren de tijd aan. Of laat hij meermaals per dag van zich horen in de vertrouwde klank van kerkklokken. Hun geluid hoort bij het dorpsleven Deze kerk is ooit gebouwd door onze voorouders als het hart van het dorp. En in de recente geschiedenis bleek de kerk die functie inderdaad te vervullen: alle grote momenten van het leven vonden er een plek, maar ook in het gewone leven en werken van alledag speelde het kerkgebouw een centrale rol De zorg voor de kerken ons overgeleverd komt anno 2018 ons toe Ons dat zijn de huidige inwoners van Ubach over Worms Een kerk wordt niet betaald door staat of gemeente, noch door paus of bisschop, maar door mensen uit het dorp zelf die zich verbonden voelen met de kerkgebouwen en die hun steentje bijdragen om de gebouwen overeind te houden. Een kerk leeft daarom enkel en alleen van wat mensen doneren Wat is de kerk ons waard?

5 KERKBESTUUR De kerk is van de parochianen, overgeleverd door onze voorouders, om te koesteren en door te geven aan een volgende generatie. Een aantal van hen vormen samen het kerkbestuur, dat zorgdraagt voor het reilen en zeilen van alles wat er in en vanuit en rondom die kerk gebeurt, maar dat als grootste taak heeft de zorg voor en het onderhoud van de gebouwen. V.l.n.r. Fer Weijers, Dimitri Quaden, Joyce Meens-Bartholomeus, Jan Krutzen, Wiel Moonen, pastoor Ed Smeets, Judith Weijers-Verhaeg

6 Markante gebouwen In Ubach over Worms vormen de vier parochies samen een cluster, dat wil zeggen dat er één pastoor en één kerkbestuur is. Het bestuur draagt zorg voor de afzonderlijke parochies. Weliswaar wordt er een gezamenlijk bestuurlijk beleid gevoerd, maar financieel zijn de parochies zelfstandig. De vier kerkgebouwen zijn stuk voor stuk mooi en verkeren vooralsnog in goede staat, dank zij het onderhoud dat de laatste decennia trouw heeft plaatsgevonden. Drie van de vier kerken zijn rijksmonumenten.

7 Vele vrijwilligers uit jeugdgroepen en kerkkoren zijn doorlopend op pad om iedereen van 60 jaar en ouder op zijn of haar lustrumverjaardag een kaarsje aan te bieden, met de hartelijke groeten van de paus!

8 Kerken overdag open.. De kerken van Waubach en Rimburg liggen op plekken waar veel mensen wandelen. Daarom dat ze allebei elke dag van s morgens tot s avonds geopend zijn. Velen wippen er even binnen om te genieten van de rust of een kaarsje aan te steken. Overigens bezitten al onze kerken schitterend glas-in-lood.

9 Hallo Ik ben Joeri Weijers, ik ben 20 jaar, ik studeer geneeskunde in Maastricht, ik ben net afgetreden als Prins Carnaval van VV De Geete in de Groenstraat en ik ben inmiddels 12 jaar misdienaar en acoliet in de kerken van Ubach over Worms. Ik dien elke vrijdagavond de Mis en ook een paar zondagen. Ik kom graag de mis dienen om net iets intensiever de eucharistie te beleven. Het dienen in de kerk heeft mij laten zien dat je door hele kleine dingen mensen en God gelukkig kunt maken. Hierdoor leer ik ook om gelukkig te zijn met alle kleine gelukzaligheden in het leven. Dit zorgt ervoor dat ik vreugdevol ben en elke morgen met een lach op sta. Deze vreugde deel ik graag!

10 Huis van God, huis van mensen Kerken zijn huizen van God, plaatsen waar God huist. God is overal, maar op een bijzondere manier in de kerk: een huis ter ere van Hem gebouwd door onze voorouders en Hem toegewijd. Tegelijk is dat huis van God ook een plek waar mensen God en elkaar kunnen ontmoeten. Dat geldt allereerst in de eredienst, de liturgie, die met grote zorg omringd wordt met dank aan de mensen die de kerk vrijwillig (!) verzorgen en schoonmaken, kosters, misdienaars, koren en vele andere vrijwilligers, maar ook daarbuiten, want vanuit ons geloof proberen we als parochies actief te zijn op vele vlakken. We doen veel aan jeugdwerk, zijn present op scholen, proberen actief te zijn in het verenigingsleven, bezoeken zieken en ouderen en vergeten de mensen van 60 jaar en ouder die jarig zijn niet door hen eens in de vijf jaar een bezoekje te brengen en een kaarsje aan te reiken

11

12

13

14

15 Waubach Waubach kent net als Rimburg een hele oude geschiedenis. In de 10e eeuw viel het gebied onder Eygelshoven, dat samen met Voerendaal, Gangelt, en Geilenkirchen tot de oudste parochies uit heel de streek behoorde. Vanaf 1700 groeide de wens te komen tot een eigen parochie in Waubach. Ubach over Worms telde toen meer parochianen dan Eygelshoven zelf. Het zal niet verbazen dat de pastoor van Eygelshoven over dit plan niet al te enthousiast was Toch komt er een kerkje het huidige Theater Landgraaf, gebouwd door Dominicus Werden, wiens initialen nog steeds aan de gevel prijken. Het hoorde eerst nog bij Eygelshoven, maar vanaf 1770 groeit een onafhankelijkheidswens. Pas met de komst van de Fransen volgt er een herindeling en wordt Waubach zelfstandig. Hoewel de pastoor liever had gezien dat de Groenstraat niet tot zijn werkgebied werd gerekend de oude annalen spreken zijn zorg uit over beschaving, geloof en moraal in de Groenstraat! gebeurde dit toch. Die Gottverlassene Grünstrasse, sowohl wie das Glaubensseelige Waubach vallen sindsdien onder de parochie Waubach-Groenstraat. Het kerkje aan de Kerkberg werd te klein en bovendien kampte men er voortdurend met vocht. In 1877 wordt de nieuwe kerk aan de Kerkstraat ingewijd. Waubach is heden ten dage een vrij grote parochie, met een bloeiend verenigingsleven. Het percentage kerkgangers ligt er relatief nog steeds aan de hoge kant.

16 Lauradorp In 1926 kwam de mijn Julia goed op gang. De directie rekende op een toeloop van duizenden arbeiders. Daarom besloot het bestuur tot het bouwen van mijnwerkerswoningen. Men voorzag een dorp met een eigen grote kerk, klooster, patronaatsgebouw, kosterswoning, scholen, onderwijzerswoningen, een dokterswoning met apotheek en winkels. In 1926 werd begonnen met de bouw van de kerk. Vier jaar later was de bouw van 400 moderne woningen gereed: ze hadden grote ramen, elektrisch licht, riolering en een waterleiding. Bovendien werden de straten verhard en kwamen er brede trottoirs. Daarmee werd Lauradorp een ideaal woonoord. Uit het hele land kwamen arbeiders hier graag naar toe. Dr. Poels behartigde namens het bisdom de katholieke sociale zorg. Hij wilde met name grote aandacht voor de opgroeiende jeugd, de toekomst van de kerk. In 1925 reisde hij naar Turijn om kennis te maken met het werk van Don Bosco en zijn opvolgers, de paters Salesianen. Hij vond bij hen wat hij voor Limburg zocht. Het lag voor de hand de paters naar Limburg te vragen en hen een eigen project in handen te geven. Dat werd in 1928 de latere parochie Lauradorp. Pater Fischer kreeg de opdracht de komst van de Salesianen voor te bereiden. Hij bouwde in de geest van Don Bosco het Oratorium. Toen het in 1929 klaar was kon het werk voor de jeugd beginnen. De mijn ondersteunde het hele initiatief door rijkelijk financiële middelen ter beschikking te stellen. In werd de kerk gebouwd. Hoewel Lauradorp bloeiende was en men bovendien van heinde en verre ter bedevaart kwam, was er ook hier vanaf de 70er en 80er jaren een grote teruggang te zien. De Salesianen gaven in 1993 de parochie en daarmee hun project uit handen. Opvolgers hadden ze niet. Daarom werd ook Lauradorp aan de zorg van de pastoor van Waubach toevertrouwd. Inmiddels wordt gekeken hoe de kerk een mogelijk andere bestemming kan krijgen: als kerk is ze boventallig in het gebied, maar ook dit bijzondere rijksmonument mag niet verloren gaan! Vandaar de zoektocht van het kerkbestuur naar een goede nieuwe invulling.

17 Als vrijwilligster mag ik met mijn schilderijen de levendigheid en schoonheid van Evangelie en Bijbelverhalen dichter bij de mensen brengen. Verdieping in het Evangelie, het vieren van de H. Mis en wandelend het hoofd vrijmaken zijn mijn bronnen van inspiratie. Sabine Müller

18 Abdissenbosch In tegenstelling tot Waubach en Rimburg kent Abdissenbosch geen rijke geschiedenis. Het grondgebied behoorde tot aan de Franse Revolutie tot het prive-eigendom van de abdis van Thorn Abdissenbosch. De Fransen lijfden het in bij de gemeente Ubach over Worms. In 1900 staan er in het hele huidige Abdissenbosch slechts twee woningen: de boerderij Nieuwhof, behorend aan de kasteelheer van Rimburg en later genoemd naar een van de pachters: De la Haye, verbasterd tot Heihof. De andere was de Panneschop van de familie Velraeds, schuin tegenover de huidige betonfabriek aan de Europaweg-Noord. Burgemeester Beckers was voorstander van uitbreiding van het aantal woningen, met name om de mijnarbeiders te huisvesten. Er groeide spontaan een wijk. In 1935 woonden er 600 mensen, waarvan iets meer dan de helft katholiek was. Dat was voor de bisschop van Roermond aanleiding over te gaan tot het stichten van een parochie. Pastoor Peters van Waubach ondersteunde het bisschoppelijk initiatief: voor parochianen uit D r Bösch moest de afstand naar de kerk van Waubach overbrugd worden. Oorspronkelijk was er een hulpkerk van Waubach gepland. Zo ontstaat het rectoraat Abdissenbosch. Kapelaan Merckelbach van Waubach werd de eerste rector. Een comité moest gaan zorgen voor de bouw van een kerk. In tegenstelling tot Lauradorp ging het hier niet om een van boven af geleid initiatief, maar om een eigen inzet van de parochie Waubach en de bewoners van D r Bösch. Om de benodigde gelden bij elkaar te krijgen werd er alom gecollecteerd: misschien niet zozeer in Abdissenbosch zelf gezien de sociale situatie leverde dat niet veel op! als wel in de parochies rondom. Het sprak voor zich dat de nieuwe kerk sober en beperkt van omvang zou worden. In 1935 stichtte het kerkbestuur van Waubach de kerk. Architect Peutz uit Heerlen maakte het ontwerp van kerk en belendende pastorie. In 1962 werd Van Sloun de eerste pastoor. Sinds 1997 behoort de parochie weer aan het zielzorg-gebied van de pastoor van Waubach. Of de kerk als parochiekerk in gebruik blijft? Ook voor deze kerk zoekt het kerkbestuur een goede herbestemming, om het gebouw een bestendige toekomst te geven!

19 Rimburg Eind 1725 vatte kasteelvrouwe Anna Maria von Boeymer het plan op om ter ere van de H. Drievuldigheid uit dankbaarheid voor een langdurige vrede in haar gebied, een kapel te bouwen. Na de Franse Revolutie - wanneer de zeggenschap over de kapel niet meer volledig in handen van de kasteelheer ligt groeit Rimburg uit tot een zelfstandige parochiekerk met een eigen pastoor en kerkbestuur, omvattende Rimburg en Broekhuizen. Heden ten dage geldt nog steeds wat sindsdien reeds een feit was: dat de hechte gemeenschap van Rimburg de kerk draagt en dat de kerk op haar beurt weliswaar niet meer als enige! een bindende factor binnen de dorpsgemeenschap vormt. Vanaf 1997 na het vertrek van de laatste inwonende pastoor - behoort Rimburg tot de parochies die door de pastoor van Waubach bediend worden, samenvallend met het grondgebied van de voormalige gemeente Ubach over Worms. De kerk uiterlijk ook zichtbaar middels het rijks-monumentale kerkgebouw is nog steeds prominent aanwezig in het dorp en de sfeer rond de zondagse hoogmis is ronduit prettig te noemen.

20

21 Ons parochieblad valt maandelijks op adressen in de bus! Ik ben Henk Verhaeg, parochie-assistent binnen ons cluster. Ik ga graag met mensen om. Ik ben gepensioneerd en heb daarom voldoende tijd om veel te doen. Ik werk met de misdienaars en bezoek hun ouders. Ook bezoek ik mensen bij een lustrum-verjaardag en ik verdeel de presentjes onder de vrijwilligers die eveneens deze lustrum-jarigen bezoeken. Ik mag dat graag doen! Verder maak ik binnen de parochie deel uit van de diaconie-groep die eveneens tot doel heeft mensen te bezoeken waar een bezoekje nodig of gewenst is. Wekelijks assisteer ik in de liturgie binnen ons cluster en dit vind ik heel bijzonder omdat dit voor mij iedere keer weer een herbronning voor mijn geloof en mijn mind is!

22 Mijn naam is Henny, getrouwd met Wim van het parochiekantoor. Ik onderhoud samen met andere vrijwilligers het kerkgebouw: schoonmaken en schoonhouden, het koperwerk en het verzorgen van de kerkenwas. Ik bezoek mensen namens de parochie vanuit de diaconiegroep. Mijn geloof inspireert mij om dit te doen. Ik kan hierdoor openstaan voor de medemens. Als gelovige vind ik het belangrijk dat voor de Heer zowel de binnen als de buitenkant schoon is!

23 Hoe verwoord je iets dat eigenlijk niet met woorden te vatten is... De liefde voor mijn kinderen die de communie deden en daarna misdienaar zijn geworden hebben mij opnieuw in contact gebracht met het geloof. Het is ongrijpbaar en grijpbaar tegelijk, het heeft mij veel kracht, troost inzicht en liefde gebracht. Vanzelf, alsof het zo hoort, mag ik mijn moeiteloze - want zo voelt het - steentje bijdragen in de activiteiten van de misdienaarsgroep. Het is elke keer een feestje om samen met deze kinderen het geloof te beleven! Kim Hermans Ik ben Gertie Kranendonk en ben al heel wat jaren actief als vrijwilliger op het secretariaat van onze parochie. Ik doe het werk met veel plezier omdat het heel afwisselend is en omdat ik iets kan betekenen voor de mensen die op de pastorie komen of contact opnemen met vragen of misintenties. Mijn naam is Wim Franken, loop al meer dan 60 jaren mee als misdienaaracoliet in ons cluster en ken veel mensen. Daarom is het voor mij vrij makkelijk om als dienstbare christen onze parochianen met raad en daad bij te staan zowel mondeling op kantoor als ook schriftelijk door medewerking te verlenen aan de tot stand koming van een actueel Kirkebledje.

24 Samenvatting financiële resultaten in 2014, 2015 & 2016 Het parochiecluster Ubach over Worms bestaat uit vier zelfstandige parochies. De direct aan een parochie toe te wijzen kosten worden door de betreffende parochie betaald. Gezamenlijke kosten worden op basis van een verdeelsleutel toegerekend aan de parochies. Om inzicht te geven in de totale ontvangsten en uitgaven is onderstaand overzicht opgenomen van ontvangsten en uitgaven van de vier parochies gezamenlijk ONTVANGSTEN Kerkbijdragen Collecten Stipendia Uitvaarten Offerblokken en kaarsen Ontvangen giften Huurinkomsten en beleggingen Grafrechten Totaal ontvangsten UITGAVEN Kosten onroerend goed Begraafplaats kosten Personeelskosten Kosten eredienst Kosten pastoraal Afdracht bisdom Beheerskosten Rentelasten en bankkosten Totaal uitgaven Exploitatiesaldo (4.943) (629) Zoals uit nevenstaand overzicht blijkt, zijn de inkomsten van de parochies in 2016 wederom gedaald. Helaas wijken wij hiermee niet af van de landelijke trend. Het is niet meer voor iedereen vanzelfsprekend om deel te nemen aan de kerkbijdragen. Mede door de afname van het aantal uitvaarten dalen ook de ontvangen stipendia. De personeelskosten betreffen voornamelijk het salaris van de pastoor, twee catechese-assistenten, huishoudelijk personeel en vergoedingen aan organisten en dirigenten. Ten gevolge van de benoeming van de pastoor tot vicaris wordt een gedeelte van de kosten van pastoor doorbelast aan het Bisdom. Hierdoor dalen de personeelskosten welke ten laste van de parochies komen. Het grootste deel van de uitgaven betreffen de kosten van het onroerend goed. Onderstaand zijn deze kosten per gebouw gespecificeerd.

25 Kerk Waubach Kerk Rimburg Kerk A bosch Kerk Lauradorp Pastorie en appartementen Totaal 2016 Onderhoud Energie Zakelijke lasten BRIM (18.383) (20.820) (39.203) Totaal Onderhoud Energie Zakelijke lasten BRIM (18.383) (20.820) (39.203) Subsidie Bisdom (13.600) (1.250) (14.850) Totaal Onderhoud Energie Zakelijke lasten BRIM (18.383) (20.820) - - (39.203) Totaal De afgelopen jaren hebben wij mede dankzij subsidies een aantal noodzakelijke restauratiewerkzaamheden aan de kerken in Waubach en Rimburg kunnen uitvoeren. De hogere zakelijke lasten voor Lauradorp in 2016 en 2015 worden veroorzaakt door de advieskosten inzake het onderzoek naar de herbestemming van de kerk. Zoals blijkt, worden wij geconfronteerd met dalende inkomsten terwijl de kosten, mede ten gevolge van het onderhoud van de vier kerken, fors zijn. Om op termijn financieel de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, buigt het kerkbestuur zich momenteel over de mogelijkheden om de inkomsten uit de gezinsbijdrage te verhogen en de kosten te verlagen door verder te gaan met het zoeken van herbestemmingen voor kerkgebouwen.

26 De zorg voor de kerkgebouwen in Ubach over Worms gaat velen aan het hart. Aan allen, die de parochies reeds steunen, zeggen we dank je wel! Aan allen die erover nadenken de kerk (ook) in financiële zin mee te dragen, moedigen we aan een bedrag over te maken! Of kerken open blijven is enkel en alleen afhankelijk van de betrokkenheid van de mensen die er wonen! Het bisdom sluit geen kerken: het volgt enkel de ontwikkelingen ter plaatse. Als parochies het financieel niet meer redden zit er geen andere oplossing meer in dan het bisdom te vragen de kerk aan de eredienst te onttrekken en te sluiten. Of er in de toekomst kerken in de buurt zijn hangt van u af! Wat u kunt doen? Natuurlijk uw betrokkenheid financieel tot uitdrukking brengen! Maar u kunt als betalende parochiaan ook proberen anderen te enthousiasmeren eveneens een bijdrage te leveren! Mogelijk kunnen ook de sociale media daar een grote rol in vervullen! Onze kerken zijn bijzonder mooie en prominente gebouwen in het midden van onze dorps- en leefgemeenschappen, het zijn plaatsen van eredienst, stilte en gebed, open en toegankelijk (Waubach & Rimburg), de plaatsen ook waar vele kinderen gedoopt worden en de Communie en het Vormsel doen en waar we regelmatig samen komen voor het afscheid van lieve dierbaren. Bovenal zijn er wekelijks inspirerende vieringen! Wat zijn de kerken u waard? We lezen het graag af aan de inkomsten uit de kerkbijdrage! Vindt u de kerk ook een plek van betekenis, voor uzelf, voor anderen? Want dat willen we graag zijn, én blijven. Omdat de kerk als instituut geen subsidies krijgt, is de parochie financieel afhankelijk van de bijdragen van haar leden. Uw gift is zeer welkom: elke gift, groot of klein, eenmalig of jaarlijks. Maar als we een richtbedrag mogen noemen, dan is dat net geen tientje per maand. Dat klinkt misschien als merkwaardig bedrag, maar we volgen in deze de tariefstelling van het Bisdom Roermond. Het richtbedrag voor 2018 en komende jaren is vastgesteld op 110,- op jaarbasis.

27 Vanouds geldt dat wanneer men gedurende een bepaalde tijd voor dit normbedrag meedoet aan de kerkbijdrage, er bij een uitvaart of andere bijzondere gelegenheden geen stipendium in rekening wordt gebracht. Zo wordt van de rekening voor genoemde diensten het bedrag afgetrokken dat de laatste vier jaar aan kerkbijdrage is betaald. Helpt u pastoor, kerkbestuur en vele vrijwilligers om een kerkgemeenschap van blijvende waarde in stand te houden! Als u (wederom) mee wilt doen, verzoeken wij u om uw bijdrage over te maken op het bankrekening- of gironummer dat u hiernaast kunt vinden. Giften aan parochies zijn (deels) fiscaal aftrekbaar. Overigens, sinds 2014 geldt dat een periodieke gift voor meerdere jaren niet meer bij de notaris hoeft te worden vastgelegd, maar middels een schriftelijke overeenkomst met de parochie geregeld kan worden. Uw gift aan de parochie is een periodieke gift als u de gift hebt laten vastleggen, regelmatig (minstens 1 keer per jaar) bedragen overmaakt naar de parochie die in de schriftelijke overeenkomst wordt genoemd, deze bedragen steeds (ongeveer) even hoog zijn en u deze bedragen minimaal 5 jaar achter elkaar overmaakt naar dezelfde parochie. Neemt u gerust contact op met het parochiekantoor als u hiervan gebruik wilt maken! De medewerkers op het parochiekantoor zijn graag bereid u te helpen! U kunt uw financiële zaken regelen zoals u eerder gewend was te doen. Mocht u willen overstappen op incasso door het kerkbestuur dan kunt u contact opnemen met het parochiekantoor op weekdagen (dinsdag tot en met vrijdag) tussen 10 en 12 uur. Kerkbijdrage WAUBACH Parochie H. Jozef NL15 INGB NL54 RABO LAURADORP Parochie HH.Theresia en Don Bosco NL64 INGB NL57 RABO ABDISSENBOSCH Parochie H. Bernadette NL88 INGB NL50 RABO RIMBURG Parochie H. Drievuldigheid NL48 INGB NL74 RABO

28 Parochies Ubach over Worms Kerkberg ES Landgraaf pastorie.waubach@hetnet.nl

Jaarlijkse actie Wat doen wij zoal met uw bijdrage?

Jaarlijkse actie Wat doen wij zoal met uw bijdrage? PAROCHIE H. ANDREAS Jaarlijkse actie Ook dit jaar doet de Andreasparochie weer mee met de jaarlijkse actie Kerkbalans. De actieperiode is van 19 januari t/m 2 februari. Het thema is hetzelfde als vorig

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

Jan van Haaf. Wiel Roeselers. De zoeёmer kumt! Ich wil naoё boete Ich wil der oet Ich wil mich neet opsjlete Ich blief neet in de boet

Jan van Haaf. Wiel Roeselers. De zoeёmer kumt! Ich wil naoё boete Ich wil der oet Ich wil mich neet opsjlete Ich blief neet in de boet Veldjboeket de veldjer zind in de zoeëmer ee blome kleed Ich stoa verstiljd dat zoeë get sjoeëns besjteet wiej kint zoeë get sjpontaan gebuëre al die sjoeën blome en kluëre margriet en vergeët mich neet

Nadere informatie

Jaarlijkse actie Kerk zijn we samen

Jaarlijkse actie Kerk zijn we samen PAROCHIE H. ANDREAS Jaarlijkse actie Op 20 januari start de actie Kerkbalans. Het thema is dit jaar 'geef voor je kerk'. De kerk krijgt zoals u weet geen overheidssubsidie en is dus afhankelijk van de

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANDREAS 2017

PAROCHIE H. ANDREAS 2017 PAROCHIE H. ANDREAS 2017 Jaarlijkse actie De actie Kerkbalans is dit jaar van 21 januari tot en met 5 februari. De kerken doen dan een beroep op hun leden om ruimhartig te geven voor de plaatselijke kerk.

Nadere informatie

Liturgierooster parochies Ubach over Worms februari 18 t/m juli 18

Liturgierooster parochies Ubach over Worms februari 18 t/m juli 18 Liturgierooster parochies Ubach over Worms februari 18 t/m juli 18 Datum Mnd Tijd Kerk Zondag Celeb Lector Koor Misdienaars K Za. 03 18.00 A 5e zondag dhj B G Zo. 04 10.00 R ZM pagina 714 P Tiny Gregoriaans

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht Beleidsvisie 2016-2015 Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht 1 Beleidsplan 2016-2025 1. Inleiding 2. Onze missie: waar staan we

Nadere informatie

Parochie nodig. Pagina 1

Parochie nodig. Pagina 1 Parochie nodig Katholiek worden Wanneer u als volwassene er over nadenkt om katholiek te worden willen wij u daar graag bij begeleiden. Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden dan kunt u contact

Nadere informatie

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden WELKOM! Per 1 januari 2015 Emmaus, West Willibrord, Maaspoort San Salvator, Orthen Waarom zijn we hier bij elkaar? Vanwege onze opdracht als gedoopten: Staand

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

Liturgierooster parochies Ubach over Worms maart 16 t/m oktober 16

Liturgierooster parochies Ubach over Worms maart 16 t/m oktober 16 Liturgierooster parochies Ubach over Worms maart 16 t/m oktober 16 Datum Mnd Tijd Kerk Zondag Celeb Lector Koor Misdienaars K Za. 05 18.00 A 4 e zondag 40d C P Fieke VZ PH & soliste Zoë - Sarah B - Lune

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANDREAS 2016 Mijn kerk inspireert Kortom: de Andreaskerk is een inspirerende plek!

PAROCHIE H. ANDREAS 2016 Mijn kerk inspireert Kortom: de Andreaskerk is een inspirerende plek! PAROCHIE H. ANDREAS 2016 Van 17 tot en met 31 januari wordt de jaarlijkse actie Kerkbalans gehouden. Alle kerken vragen hun leden dan om gul te geven voor de plaatselijke kerk. Ook onze parochie doet mee.

Nadere informatie

NUMMER OMSCHRIJVING PAR. H. MARIA

NUMMER OMSCHRIJVING PAR. H. MARIA Pagina 1 Jaarrekening Parochies H.Maria, Maaspoort, San Salvator en Emmaus 2014 ACTIVA BALANS 100 ONROEREND GOED Kerken en pastorieën 1.095.229,00 1,00 147.478,57 1.242.708,57 Totaal 1.095.229,00 1,00

Nadere informatie

Liturgierooster parochies Ubach over Worms oktober 17 t/m januari 18

Liturgierooster parochies Ubach over Worms oktober 17 t/m januari 18 Liturgierooster parochies Ubach over Worms oktober 17 t/m januari 18 Datum Mnd Tijd Kerk Zondag Celeb Lector Koor Misdienaars K Za. 30 Sept 19.00 L Theresia Alberdine Harm. Laura Mila Justin Adine W Zo.

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek

Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek Ons even voorstellen : wie zijn wij Tonen enkele foto

Nadere informatie

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal Allemaal zoeken we naar een zinvol leven. Gelovigen hebben in die zoektocht eigen ankerpunten om met die grote en kleine vragen die het

Nadere informatie

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD Nalaten aan het netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD De Kerk is een netwerk van liefde De Kerk is een netwerk van liefde rond Christus. Voor velen is het beeld van het netwerk van liefde iets

Nadere informatie

Liturgierooster parochies Ubach over Worms maart 17 t/m oktober 17

Liturgierooster parochies Ubach over Worms maart 17 t/m oktober 17 Liturgierooster parochies Ubach over Worms maart 17 t/m oktober 17 Datum Mnd Tijd Kerk Zondag Celeb Lector Koor Misdienaars K Wo. 1 Mrt 17.30 R Aswoensdag P Mia Volkszang Jelle - Camiel P Mrt 19.00 W P

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2015-2020 Beleidsplan 2015-2020 Parochie Z. Titus Brandsma Inleiding Deze nota vormt een verkorte weergave van de beleidsplannen van de parochie Z. Titus Brandsma. In par.2 wordt een schets

Nadere informatie

Went vier get later woare Zoat ze op de vinsterbank te granke Of ze zage wool, woa blief gier? Es ze t op houw, vergoot ze os noeëts te bedanke

Went vier get later woare Zoat ze op de vinsterbank te granke Of ze zage wool, woa blief gier? Es ze t op houw, vergoot ze os noeëts te bedanke De meëling Opins woarze doa, de meëling Ze zoog neet gezonk oet Heur broen vereg et sjloemelig Och woar ze get mager um de sjnoet Mieng vrouw goof heur get broeëd Ze noom dat oet heur hank Alsof ze zich

Nadere informatie

Liturgierooster parochies Ubach over Worms vanaf 11 maart 2019

Liturgierooster parochies Ubach over Worms vanaf 11 maart 2019 Liturgierooster parochies Ubach over Worms vanaf 11 maart 2019 Datum Mnd Tijd Kerk Zondag Celeb Lector Koor Misdienaars K Zo. 10 10.00 R ZM pagina 784 P Tiny Gregoriaans Annika-Hub-Minke-Dion-Gwyn P 11.30

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Parochieblad Samen Kerk

Parochieblad Samen Kerk Parochieblad Samen Kerk Speciale editie: Kerkbalans 2009 Samen Kerk is het gezamenlijke parochieblad van de Grote Kerk en de Paterskerk te Venray Kerkbestuur Sint Petrus Banden (Grote Kerk): 48.41.00.017

Nadere informatie

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan?

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? De vertrouwde parochie gaat binnenkort met de buurparochies (in enkele gevallen: wel tien of meer) één nieuwe clusterparochie vormen. Wat gaan we daarvan

Nadere informatie

Liturgierooster parochies Ubach over Worms vanaf 1 juni 2019

Liturgierooster parochies Ubach over Worms vanaf 1 juni 2019 Liturgierooster parochies Ubach over Worms vanaf 1 juni 2019 Datum Mnd Tijd Kerk Zondag Celeb Lector Koor Misdienaars K Za. 01 Jun xxx xxx 7 e Paaszondag C Xxx xxx Xxx Xxx W Zo. 02 Jun 10.00 R ZM pagina

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

Uw Kerkelijke Uitvaart

Uw Kerkelijke Uitvaart Uw Kerkelijke Uitvaart 2 Adressen Pastor T.F. Buitendijk OCarm Westelijk Halfrond 1 1183 HN Amstelveen tel. 020 641 63 01 e-mail: tom.buitendijk@hetnet.nl Pastor Ph. Kint Ronde Hoep Oost 31 1191 KC Ouderkerk

Nadere informatie

Aan Zijne hoogwaardige Excellentie mgr. André Dupuy, Carnegielaan 5 2517 KH 'S-Gravenhage apost.nuntiatuur@inter.nl.net

Aan Zijne hoogwaardige Excellentie mgr. André Dupuy, Carnegielaan 5 2517 KH 'S-Gravenhage apost.nuntiatuur@inter.nl.net Aan Zijne hoogwaardige Excellentie mgr. André Dupuy, Carnegielaan 5 2517 KH 'S-Gravenhage apost.nuntiatuur@inter.nl.net Mariahout, 17 september 2014 Onderwerp: Toekomst van Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk

Nadere informatie

50e JAARGANG NO 26 vrijdag 15 augustus 2014

50e JAARGANG NO 26 vrijdag 15 augustus 2014 OOS NUUTS PERIODIEK GENHOUTER PAROCHIEBLAD Berichten, mededelingen en advertenties vóór maandagavond 20.00 uur digitaal bezorgen op: redactie@sint-hubertus-genhout.nl Bankrekening: NL17RABO0104906510 o.v.v.

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19 PAROCHIE H ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H JOHANNES DE DOPER LIMMEL Administrator: Pastoor P Backus Adviseur van de pastoor: mevr A Schoonbroodt Pastorie en parochiesecretariaat: Kerkstraat 8, 6223

Nadere informatie

Cijfers. Kerkbalans 2015

Cijfers. Kerkbalans 2015 Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Cijfers Kerkbalans 2015 Mr. J.L.W.M. Zuijdwijk R.-K. Economencollege Inleiding In 2017 wordt voor de 44 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan

Nadere informatie

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude R.K. Parochie St. Jan de Doper, Vecht en Venen Geloofsgemeenschap HH. Cosmas en Damianus Kerkstraat 23 1391 HB Abcoude 0294 281335 secretariaat@cosmasendamianus.nl www.stjandedoper-vechtenvenen.nl Aan

Nadere informatie

Cijfers. Kerkbalans 2016

Cijfers. Kerkbalans 2016 Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Cijfers Kerkbalans 2016 Mr. J.L.W.M. Zuijdwijk R.-K. Economencollege Inleiding In 2018 wordt voor de 45 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan

Nadere informatie

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette?

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Waarmee vullen bedevaarders hun flessen aan de grot van Lourdes? Welke twee gebeden bid

Nadere informatie

Persmap. Kerkbalans Wat is de kerk jou waard?

Persmap. Kerkbalans Wat is de kerk jou waard? Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Persmap Kerkbalans 2012 Wat is de kerk jou waard? drs. E.F.J. Duijsens R.-K. Economencollege Inleiding In 2012 wordt voor de 40 e maal de landelijke actie Kerkbalans

Nadere informatie

Stappenplan catechumenaatsweg

Stappenplan catechumenaatsweg Stappenplan catechumenaatsweg o Iemand biedt zich aan om gedoopt te worden. Hij neemt contact op met de pastoor, de diaken, de parochieassistent, een parochiaan of het parochievicariaat. Met wie hij ook

Nadere informatie

Liturgierooster parochies Ubach over Worms december 18 t/m maart 19

Liturgierooster parochies Ubach over Worms december 18 t/m maart 19 Liturgierooster parochies Ubach over Worms december 18 t/m maart 19 Datum Mnd Tijd Kerk Zondag Celeb Lector Koor Misdienaars K Za. 01 18.00 A 1 e advent C P Yvonne Volkszang PH Chimène-Nayara-Daphne P

Nadere informatie

PAROCHIEAVOND 22 NOVEMBER Welkom

PAROCHIEAVOND 22 NOVEMBER Welkom PAROCHIEAVOND 22 NOVEMBER 2018 Welkom WAT WILLEN WE VANAVOND BEREIKEN? Parochieleden krijgen inzicht in de voorliggende keuzes van de komende jaren Parochieleden moeten de gelegenheid hebben om feedback

Nadere informatie

ACTIE KERKBALANS. Voor de campagne van 2018 is het thema. "Geef voor je kerk"

ACTIE KERKBALANS. Voor de campagne van 2018 is het thema. Geef voor je kerk ACTIE KERKBALANS Voor de campagne van 2018 is het thema "Geef voor je kerk" Een plek om tot jezelf te komen of anderen te ontmoeten, een plek om te vieren en te geloven voor iedereen heeft de kerk een

Nadere informatie

Rapportageschema. 29 april Uitgebreide exploitatie. Alle bedragen zijn in EUR. Rapportageschemaregel: Datumfilter:

Rapportageschema. 29 april Uitgebreide exploitatie. Alle bedragen zijn in EUR. Rapportageschemaregel: Datumfilter: Pagina 1 KOSTEN ONROEREND GOED 111.1 Kosten gewoon onderhoud 1.329,06 7.800,00 961,54 6.470,94 121.1 Energiekosten 2.240,94 2.500,00 3.437,27 259,06 131.1 Zakelijke lasten en verzeker. 4.733,91 5.940,00

Nadere informatie

De exploitatiegegevens (winst- en verliesrekening) van de hele parochie toont het volgende beeld:

De exploitatiegegevens (winst- en verliesrekening) van de hele parochie toont het volgende beeld: Bijlage 3 Financiën Op verschillende manieren kan gekeken worden naar de financiële situatie van de St. Ursula-parochie en de deelgemeenschappen. In deze paragraaf komen verschillende invalshoeken aan

Nadere informatie

week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD

week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD De ochtend is nog pril, de zon gaat op in pastelkleuren als Maria van Magdala doet wat haar hart haar ingeeft: de

Nadere informatie

Titus Brandsma Parochie. Vervolg op De Regionale Bezinningsdag 16 juni Doel bijeenkomst

Titus Brandsma Parochie. Vervolg op De Regionale Bezinningsdag 16 juni Doel bijeenkomst Titus Brandsma Parochie Vervolg op De Regionale Bezinningsdag 16 juni 2008 Doel bijeenkomst Bijpraten ontwikkelingen Toekomst verkennen Opdrachten meegeven aan delegatie naar regioraad van 30 juni 2008

Nadere informatie

droom ervan een kerk te kunnen bouwen MADRID_versie2.indb 58 10/09/12 20:38

droom ervan een kerk te kunnen bouwen MADRID_versie2.indb 58 10/09/12 20:38 58 Ik droom ervan een kerk te kunnen bouwen MADRID_versie2.indb 58 10/09/12 20:38 MADRID_versie2.indb 59 10/09/12 20:38 59 Kimberly Hamers, stagiair-architecte, is op 21-jarige leeftijd gevormd na een

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

Analyse ingezonden promotiemateriaal Kerkbalans Brief per parochiekern - Informatieboekje (Voorschoten)

Analyse ingezonden promotiemateriaal Kerkbalans Brief per parochiekern - Informatieboekje (Voorschoten) Analyse ingezonden promotiemateriaal Kerkbalans 2018 Maria Sterre der Zee Brief per geloofsgemeenschap - Segmenten: (1) gevers (2) niet-gevers - Folder per geloofsgemeenschap - H. Bartholomeus Brief -

Nadere informatie

Cijfers. Kerkbalans 2017

Cijfers. Kerkbalans 2017 Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Cijfers Kerkbalans 2017 Mr. J.L.W.M. Zuijdwijk R.-K. Economencollege 1 Inleiding In 2019 wordt voor de 46 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan

Nadere informatie

Hervormde Gemeente te Dirksland

Hervormde Gemeente te Dirksland Hervormde Gemeente te Dirksland Beste leden van de Hervormde Gemeente van Dirksland, We maken deel uit van een gemeente, dit verbindt ons met elkaar en inspireert ons. We verblijden en steunen elkaar in

Nadere informatie

Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph. Jaarverslag 2015

Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph. Jaarverslag 2015 Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph Jaarverslag 2015 Jaarprogramma 2016 Jaarverslag 2015 en Jaarprogramma 2016 van de parochie Christus Hemelvaart H. Joseph Voorwoord Voor u ligt het Jaarverslag 2015

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

Een kerk is van blijvende waarde, een kerk is heel wat waard, zomaar wat slogans van de Actie

Een kerk is van blijvende waarde, een kerk is heel wat waard, zomaar wat slogans van de Actie Een kerk is van blijvende waarde, een kerk is heel wat waard, zomaar wat slogans van de Actie Kerkbalans van de afgelopen jaren. Opnieuw hebben we dit jaar de vraag centraal gesteld wat is de kerk mij

Nadere informatie

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Cursusaanbod Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Studiejaar 2012-2013 CURSUS GROEIEN IN GELOOF In september 2012 opnieuw van start Wil jij Jezus Christus als leidraad van je leven? Vind je het moeilijk

Nadere informatie

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt Daden van geloof Heb je naaste lief HDe inzet voor een betere wereld komt voort uit de inspiratie van Jezus van Nazareth. Mensen die lopen in het voetspoor van Jezus hebben van Hem een duidelijke richtingaanwijzer

Nadere informatie

De pastoors van Einighausen 1836-2011. Bidprentje Fons Peutz. Pagina 56

De pastoors van Einighausen 1836-2011. Bidprentje Fons Peutz. Pagina 56 De pastoors van Einighausen 1836-2011 Bidprentje Fons Peutz. Pagina 56 Wilbert van Rens. Administrator (waarnemend pastoor) van Einighausen 01-03- 2006-2012. Wilbert van Rens werd in 1943 geboren te Maastricht,

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Welke ster imponeert ons?

Welke ster imponeert ons? Welke ster imponeert ons? Kerstspecial 2016 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven Algemene informatie Pastoor J.E.M. van der Mee 0182-382455 vandermee@kerkmail.nl St.

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

INFOAVOND DD 10/9/2018

INFOAVOND DD 10/9/2018 INFOAVOND DD 10/9/2018 VRAAG 1: WAT IS EEN VORMSELTRAJECT : Het vormsel is geen plotse gebeurtenis. het is belangrijk dat kinderen én hun ouders een traject afleggen, letterlijk op weg gaan naar het vormsel.

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

Heeft onze kerk toekomst?

Heeft onze kerk toekomst? Heeft onze kerk toekomst? Visie op kerk en pastoraat in 2024 De parochie. Een korte terugblik Het kerkelijk leven in Twente en Oldenzaal in de laatste decennia Hoe nu verder? Kerk-zijn in de toekomst Stellingen

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. Laat de kinderen tot Mij komen, zei Jezus De kerkgemeenschap zegt, zoals Jezus, tegen kinderen en jongeren:

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers 1411.1260 Betreft een herbestemming van de R.K. Kerk van de H. Andreas en Antonius van Padua; een beschermd Rijksmonument gebouwd in

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Intentieverklaring. God wil wonen in onze woorden en daden. Walfriedgemeenschap

Intentieverklaring. God wil wonen in onze woorden en daden. Walfriedgemeenschap 1 Walfriedgemeenschap Lewenborg - Beijum - De Hunze - Van Starkenborg - Zilvermeer - Drielanden - Noorddijk - Ruischerbrug - Engelbert - Middelbert - Harkstede - Oosterhoogebrug - Ulgersmaborg - Meerstad

Nadere informatie

WAT IS DE KERK MIJ WAARD?! ACTIE WALFRIED PAROCHIE GRONINGEN EMMAUSKERK LEWENBORG

WAT IS DE KERK MIJ WAARD?! ACTIE WALFRIED PAROCHIE GRONINGEN EMMAUSKERK LEWENBORG WAT IS DE KERK MIJ WAARD?! ACTIE 2014 WALFRIED PAROCHIE GRONINGEN EMMAUSKERK LEWENBORG 1 Het gebied van de Walfriedparochie Beijum - De Hunze - Van Starkenborg - Lewenborg - Zilvermeer - Drielanden - Noorddijk

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

Geschiedenis Sint Augustinusparochie. Kromme Spieringweg 400, 2141 AM Vijfhuizen

Geschiedenis Sint Augustinusparochie. Kromme Spieringweg 400, 2141 AM Vijfhuizen Geschiedenis Sint Augustinusparochie Kromme Spieringweg 400, 2141 AM Vijfhuizen Geschiedenis Sinds 1929 vormen wij, de katholieke inwoners van Vijfhuizen, een eigen zelfstandige parochie. Onze geloofsgemeenschap

Nadere informatie

Welkom! Parochie Licht van Christus Zorgzaam en Zichtbaar

Welkom! Parochie Licht van Christus Zorgzaam en Zichtbaar Welkom! Parochie Licht van Christus Zorgzaam en Zichtbaar 1 Inhoud 3 Welkom! 4 Pastoor Martin Los 5 Pastoraal werker Yuri Saris 6 De kerken 7 De parochie 8 Gemeenschapsopbouw 10 Liturgie 11 Catechese 13

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Oase veelgestelde vragen:

Oase veelgestelde vragen: Oase veelgestelde vragen: De mensen van Oase krijgen vaak vragen van mensen buiten Oase, met name van katholieken van wie de thuis-kerk gesloten is. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.

Nadere informatie

BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN

BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN Bisdom Gent tarieven en vergoedingen kerkelijke diensten - 2018 1 BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN 1. Misstipendium 1.1 Overeenkomstig het decreet

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 25 september 2016 Grote Kerk 9.30 uur. wijkgemeente Markus

Orde van dienst zondag 25 september 2016 Grote Kerk 9.30 uur. wijkgemeente Markus Orde van dienst zondag 25 september 2016 Grote Kerk 9.30 uur wijkgemeente Markus Voorganger: ds.h.l.versluis Organist: Simon Marbus 2 Orgelspel Welkom en mededelingen Zingen: Psalm 97 : 1 en 6 1.Groot

Nadere informatie

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen Wijzelf zoeken naar zin en betekenis, net als onze samenleving. Als gelovigen willen we met onze en hun vragen aan de slag gaan. Dit

Nadere informatie

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden.

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. Adventactie. In de voorbereidingsweken op het feest van kerstmis willen de geloofsgemeenschappen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan. Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018

Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan. Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018 Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018 Programma Opening Het proces van samenwerking van parochies diocesaan-administrator Mgr. Hub Schnackers Noodzaak

Nadere informatie

Begroting 2016 Protestantse Wijkgemeente Emmaüs BEGROTING BEGROTING WERKELIJK Uitgaven 2016 2015 2014 1. Predikanten, kerkelijk werkers, kosters en organisten 331.600 316.900 312.432 2. Gebouwen 109.000

Nadere informatie

Door: Mgr. drs. H.W.Woorts, bisschoppelijk vicaris voor Liturgie

Door: Mgr. drs. H.W.Woorts, bisschoppelijk vicaris voor Liturgie Inleiding Diocesane Kostersdag Aartsbisdom Utrecht Plaats: Utrecht, Nicolaïkerk Datum: 16 januari 2010 Door: Mgr. drs. H.W.Woorts, bisschoppelijk vicaris voor Liturgie Excellentie, geachte kosters, u allen,

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3

Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3 Volwassenencatechese In de R.K. Federatie H. Maria Magdalena Programma 2014-2015 INHOUDSOPGAVE Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3 Programma 2014-2015 5 Christen worden

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

HERVORMDE GEMEENTE DUSSEN-HANK. Financieel verslag 2016

HERVORMDE GEMEENTE DUSSEN-HANK. Financieel verslag 2016 HERVORMDE GEMEENTE DUSSEN-HANK 2017 Financieel verslag 2016 Geachte lezer, Voor u ligt het financieel overzicht van onze hervormde gemeente over het jaar onzes Heren 2016. Vanwege allerlei omstandigheden

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP

NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP NIEUWS UIT REGIO DE NOORDKOP Regio breed? Omarm het! Ziekenzalving Een keer per jaar houden wij een eucharistieviering in de Keyzershof te Anna Paulowna waarin de mensen het H. Oliesel kunnen ontvangen.

Nadere informatie

RK Federatie Vlietstreek

RK Federatie Vlietstreek RK Federatie Vlietstreek UITVAARTFOLDER Als een dierbare komt te overlijden, komen er vele vragen op de nabestaanden af. Diepere vragen over het mysterie van het leven en de dood, maar ook veel praktische

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019 Nieuwsbrief Aflevering 2019-3 Maart 2019 In deze aflevering: - Langzaam maar zeker. - Cakeverkoop: sponsoractie Taizé-reis. - Paasfakkeltocht. - Wat kan de parochie betekenen? - Ter herinnering. - Informatie

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Cijfers. Kerkbalans 2014

Cijfers. Kerkbalans 2014 Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Cijfers Kerkbalans 2014 Mr. J.L.W.M. Zuijdwijk R.-K. Economencollege Inleiding In 2016 wordt voor de 43 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan

Nadere informatie

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool.

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. Onder leiding van pastoor Van de Pavoort werden er op een perceel grond naast de kerk 2 scholen gebouwd voor de kinderen uit de nieuwe parochie. Zoals gebruikelijk

Nadere informatie

Beleidsplan 2011-2017 VDGH "Ploegen, zaaien en oogsten "

Beleidsplan 2011-2017 VDGH Ploegen, zaaien en oogsten Beleidsplan 2011-2017 VDGH "Ploegen, zaaien en oogsten " De afbeelding op deze pagina 1s van Marc Chagall Concept beleidsplan 2011-2017 :Ploegen,zaaien en oogsten ". Inleiding: Deze aanzet tot het beleidsplan

Nadere informatie

Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies

Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies HOE GAAN WE DAT AANPAKKEN? A. Kerngroep vitalisering B. Kloostermoment STAP 1 Wie zijn wij? Verkenning van ons geloof in deze wereld STAP 2: Het

Nadere informatie

Pastoraal Hoekje week

Pastoraal Hoekje week Pastoraal Hoekje week 40 2018 Bedankt en tot ziens. Aanstaande zaterdag, 6 oktober, is het dan zover. Na een maand van opstarten van het nieuwe werkjaar, verwelkomen van een nieuwe collega en afscheid

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent vormsel

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

Antonius in Beweging uit Best noemt zich 'ongeneeslijk katholiek', ook al hoort ze niet meer bij de Rooms-Katholieke Kerk

Antonius in Beweging uit Best noemt zich 'ongeneeslijk katholiek', ook al hoort ze niet meer bij de Rooms-Katholieke Kerk Antonius in Beweging uit Best noemt zich 'ongeneeslijk katholiek', ook al hoort ze niet meer bij de Rooms-Katholieke Kerk BEST - Vijf jaar geleden werd Antonius in Beweging uit de Rooms-Katholieke Kerk

Nadere informatie