VAN DE REDACTIE VAN DE AALMOEZENIER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VAN DE REDACTIE VAN DE AALMOEZENIER"

Transcriptie

1 VAN DE REDACTIE Dit jaar sluit de 42 e jaargang van het informatiebulletin regio Nijmegen. De eerste uitgaven van het bulletin zijn bewaard. Bij het teruglezen ervaar je een hele ontwikkeling. Mochten wij vroeger alles op stencil uittypen, nu gaat alles elektronisch. Het KSCC beschikte al snel over een RONERO kleuren stencil apparaat. Nou dat was een heel ontwikkeling, maar je moest wel de tekeningen op een stencil laten branden. Eerst gebeurde dat bij de broeders aan de Sterreschans, later bij de pastoor in Weurt. Een hele vooruitgang was dat het KSCC een eigen inbrandapparaat kocht. Nu wordt alles elektronisch ingebrand. Voor Paul is het een fluitje van een cent. Gelukkig hebben de andere dames van het kantoor ook in geval van nood geleerd met deze apparatuur om te gaan. Het bulletin is niet klaar wanneer de teksten gestencild zijn: het moet gevouwen, geniet en bijzondere nummers zoals de KERST SPECIAL moet ook netjes gesneden zijn. Kortom: er komen heel veel handjes en heel veel denkwerk aan te pas voordat de Kerstspecial klaar is. De artikelen zijn zeer gevarieerd, maar zij sluiten allemaal bij ons KSCC en het Pastoraat aan: Het sociaal pastorale werk vanuit ons KSCC en Pastoraat. Voor de kerstspecial worden mensen van de organisatie, de politiek, kerkelijke vertegenwoordigers uitgenodigd bruikbare boodschap te schrijven. Wij bieden hen een podium om hun boodschap met de hele scheepvaart wereld te delen. Uit de reacties blijkt dat hun bijdrage goed wordt gelezen. De redactie dankt de adverteerders: zonder hun financiële bijdrage zou het informatiebulletin niet kunnen bestaan. Ook de vaste redactieleden zeggen wij dank. En last but not least verdienen de vouw- en nietploeg, de mensen die het bulletin in weer en wind rond brengen een extra pluim. En nog even dit: wanneer u het bulletin elektronisch wilt ontvangen: geef uw adres door aan het KSCC: info@kscc.nl Tot slot: hebt u onze vernieuwde website al opengeslagen? Geef uw mening aan ons door. Het volgende bulletin komt op 8 januari 2015 uit. De redactie wenst u veel leesplezier en een zalig en gezegend De redactie VAN DE AALMOEZENIER Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil. Vrede, wat is vrede. Het groot woordenboek van Dale heeft als definitie: Maar dat zijn betekenis op papier. Als ik aan u zou vragen wat vrede is, wat zou u dan als antwoord geven? We kunnen er wel een paar bedenken, dat is niet zo moeilijk. Mensen geven meestal als antwoord hoe het zou moeten zijn. Echte vrede heeft te maken met je verstand en je hart: ik voel mij geborgen, ik mag mezelf zijn.

2 Dat is eigenlijk niet genoeg: vrede heeft ook te maken met de ander: ik voel me geborgen- herinnert u zich de TV beelden van de stoet rouw auto's na de ramp MH 17, op weg van Eindhoven naar Hilversum, herinnert u zich de beelden van de viering ter nagedachtenis op maandag 10 november met dat 13 jarige meisje dat zo prachtig haar relatie met haar moeder schilderde- en door mijn omgeving bevestigd. Ik mag mijn talenten ten diensten stellen voor anderen. Het mooie hiervan is, naar mijn smaak: vrede krijgt een gezicht: een uitdrukking op het gelaat, je voelt, je ziet, je ervaart vrede. Zou God daarom zijn Zoon Jezus naar de wereld hebben gestuurd om ons dit duidelijk te maken? Tijdens de kerstdagen worden alle traditionele kerstliedjes uit de kast gehaald en uit volle borst gezongen. Sommige woorden moet je niet hoeven uit leggen: vrede moet je voelen. En als je vrede in je hart voelt kun je ook vrede met anderen delen. Op de laatste dag van het jaar maken mensen nog wel een balans op van het afgelopen jaar. Te vaak wordt er een materiele, financiële balans op gemaakt. Een balans opmaken van je verhouding van persoon tot persoon, vader naar moeder en kinderen, vrienden en kennissen is zo verschrikkelijk moeilijk: hen moet een kijkje in jouw privé gegund worden. Moet dat dan? Het zou moeten kunnen. Je mag je ook wel eens de vraag stellen: investeer ik nog geestelijk in mijn relatie, is mijn vriendschap echte vriendschap of is het alleen maar uiterlijk vertoon: gezellig op vakantie, maar een gesprek van mens tot mens is er nooit bij. Toch goed om daar eens over na te denken en een piepklein voornementje te maken dat handen en voeten, verstand en een heel groot hart nodig heeft om vorm te krijgen. Integratieacte BLN Koninklijke vereniging Schuttevaer feestelijk getekend. Aan deze ondertekening is heel heel veel vooraf gegaan. Visies sloten niet op elkaar aan, er was geen gezamenlijk vertrouwen en een visie de toekomst gericht was ver zoek en toch hield men het ene ideaal voor ogen: één sterkte branche organisatie. Maar u en ik weten dat idealen en werkelijkheid soms ver uit elkaar kunnen liggen. Maar nu is er een akkoord: In de zaal heerste maar één gedachte: één branche organisatie. Nu is die ene branche organisatie er nog niet helemaal. Het nodige water zal nog door de Waal moeten vloeien voordat het zover is. Open vizier en bereidheid om naar elkaars argumenten te luisteren naar waar het nu echt om gaan lijken mij van vitaal belang betreffende de Corbussenis: de hele binnenvaartvloot. Natuurlijk weten wij dat er een aantal zijn niet of nog niet goed zijn opgepakt. Daarvoor is het contact met de leden belangrijk. Dat moet op de tafel van de directie en betreffende het beleid op de bestuurstafel komen.

3 Structureel contact met de basis, gesprekken in het gangboord, zelfreflectie, functioneringsgesprekken, en evaluatie van bestuur, directie medewerkers en coördinatoren van werkgroepen zijn voorwaarden om te weten of de koers goed is of bijgesteld moet worden. Van het KSCC en het pastoraat is het idee geopperd om met de pastores en sociaal werkende een of hooguit 2 keer per jaar met directie en delegatie van bestuur aan tafel te gaan. Hoe is de hartslag van het welzijn in de binnenvaart. De RK bond heeft haar RK identiteit laten vallen. Maar goed dit vraagt een heel proces. Misschien herinner u zich de tijd dat ouders in de besturen van de internaten zaten. Het is toch prachtig om te zien hoe de ouders een eigen stem hebben gekregen en met de directies en bestuursleden en medewerkers een eigen partij speelden: In een dergelijk brede organisatie hoort naar onze smaak niet meer. Dat is de taak van het pastoraat. Afscheid van Erik van Toor, directeur voorheen BBU. Het is meermalen gezegd: Jammer dat Erik uit het BLN weggaat. Eriks slagzin was: de binnen branche is de basis waaruit ik werk. In alle toonaarden heeft hij deze boodschap uitgedragen: Hij was er voor en met de mensen. In de tijd dat hij in de raad van Toezicht zal van Meander beklemtoonde hij dit telkens weer in de vergadering. Onze meningen sloten naadloos bij elkaar aan. Wij stonden en staan achter elkaar. Door goed en open met elkaar van gedachten te wisselen kom je verder. Mede zijn werk is bekroond door de ondertekening van het integratieaccoord. Volaan Vooruit in Gods en Don Bosco s Naam. Aan Eric maar ook aan Anita zijn vrouw, zijn we veel dank verschuldigd. Erik wordt op 1 januari directeur van de veerdienst in Schoonhoven. Een woord van dank Het KSCC en de parochie drijven op 10 tallen vrijwilligers. Hen en aan hun achterban zeggen wij hartelijk dank voor het vele werk dat zij verricht hebben. Het gebeurt allemaal elke keer, het gaat vanzelf. Pas als iemand ziek is of door andere omstandigheid iets niet kan, dan valt het op. Dank zeggen doe je nooit genoeg. Een goede bekende van ons houdt wel eens een toespraak t.g.v. een afscheid. Hij eindigt altijd met 3 woorden: dank, dank dank. Graag herhalen wij deze woorden voor u voor jou: DANK, DANK, DANK. De vrijwilligers, medewerkers, directie pastoraat team en bestuur wensen u een zalig kerstfeest en een gezegend 2015.

4 B.E.M. van Welzenes sdb Directeur KSCC Landelijk aalmoezenier FINANCIËLE ACTIES Financiële acties KSCC en het KSW Blij mogen wij zijn dat veel mensen ons met de handjes en grote inzet ons ondersteunen. Zonder hen - en wij hebben dit u al meer keren geschreven - zou ons werk niet kunnen bestaan. Maar goed en wel: er zijn toch ook nog veel eurootjes nodig voor zaken die betaald moeten worden. Bestuur en directie maken elk jaar een begroting. Deze houden wij goed in de gaten. Maar er zijn zaken die wij niet in de hand hebben: Zo heeft de gemeente Nijmegen een fiks bedrag teruggevorderd. Het betrof een definitieve afrekening van de gesubsidieerde ID banen: ,--. Daarbij verhogingen van een aantal zaken: controle van alarminstallatie, havengeld, het tekort op de KSCC vakantievaartocht en noem nog maar een paar zaken op en je komt al snel tot een bedrag van ,-- Tel daar bij op de personeelslasten en je begroting klopt niet meer. Wij zijn blij met gulle gevers van kleine en grote giften. De deelnemers aan de actie gezinsbijdrage en de KSCC donatieactie zijn we ook veel dank verschuldigd. Ik denk met u mee: weer een bedelbrief, weer een brief met allemaal argumenten om geld te geven. Maar lieve mensen, we vragen het niet voor onszelf. Je hoort nog wel eens: wat heb ik er aan. Maar als ze zelf hulp nodig hebben dan komt men erachter wat er allemaal gedaan wordt. Met uw (financiële) hulp houden wij het KSCC en Pastorale werk drijvend. Daarom graag uw aandacht voor twee zaken: Er zijn mensen die vanaf 1975 meedoen aan de actie Kerkbijdrage. Mogen wij hen vragen die dit bedrag nooit hebben bijgesteld te overwegen dit bedrag bij te stellen naar de financiële situatie van 2014? Wij vragen u die met de actie gezinsbijdrage en de KSCC donatie actie meedoet, collega s, relaties vrienden en bekenden te werven. Na de heilige Mis op Nieuwjaarsdag zullen wij u informeren over het financiële reilen en zeilen van het KSCC en pastoraat.

5 Met uw (financiële) hulp blijven het KSCC en het Pastorale werk drijven. Namens het bestuur, directie en pastoraal team: B.E.M. van Welzenes, sdb Aalmoezenier Directeur KSCC Geluk kun je vermenigvuldigen door het te delen! WETHOUDER ECONOMIE, WERK & INKOMEN Welkom in Nijmegen, stad aan de Waal! Nijmegen, oudste stad van het land, is prachtig gelegen aan de Waal. Of eigenlijk moet ik zeggen wéér prachtig gelegen aan de Waal. Want met de vernieuwing van de Waalkade kunnen de binnenvaart en de cruisevaart weer volledig aanmeren. De nieuwe Waalkade biedt meer afmeermogelijkheden voor de scheepvaart, de walstroomkasten zorgen voor een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast en de kade zelf is opnieuw ingericht. De containerterminal ligt nu direct aan de Waal door de aanleg van een nieuwe kade. Met een lengte van 310 meter is de kade toegerust om vanaf maart 2015 de groei van containers op te vangen. Kortom, een hele verbetering. Een mooi welkom voor u in onze stad, denken wij! De nieuwe brug De Oversteek is inmiddels voor u een vertrouwd beeld. Maar de stad wordt nog mooier door de plannen voor de nieuwe Nevengeul en de dijkteruglegging. Omgaan met hoogwater is een onderwerp dat niet alleen in Nederland, maar ook internationaal hoog op de agenda staat. Veel buitenlandse gasten zijn al komen kijken hoe wij dit hebben aangepakt. Nijmegen is voor veel schippers een thuishaven. En de Waalhaven vervult daarin een belangrijke sociale functie voor de binnenvaart. Het KSCC Schipperscentrum is met de Kerst voor de deur dé ontmoetingsplaats voor schippers. Het gebied rond de voor u zo vertrouwde Waalhaven is in ontwikkeling. Op deze plek komt een nieuwe stadswijk met ruim 2500 nieuwe woningen en de daarbij behorende voorzieningen. De ontwikkelingen in het Waalfront zijn van groot belang voor de directe omgeving van de woonbootbewoners en de binnenvaart. Maar in de plannen blijft de haven zijn oorspronkelijke functie en karakter behouden. Het is en blijft een van de weinige havens

6 waar binnenschepen langer dan drie nachten mogen blijven liggen en waar schippersfamilies vakantie kunnen houden. We investeren in de Waalhaven. Na overleg met de schippers hebben we de locatie voor de nieuwe hoogwatersteiger in de Waalhaven bepaald. Deze hoogwatervoorziening komt aan de zuidzijde van de Waalhaven, op de kortste oversteek. Daarnaast kunt u straks beter aanleggen bij de ligplaatsen achter het Schipperscentrum. In het verlengde van de steiger worden twee extra afmeerpalen geplaatst. Dit gebeurt in de eerste maanden van Zowel voor de hoogwatersteiger als de ligplaatsen achter het Schipperscentrum geldt dat die in het voorjaar walstroom kunnen gebruiken. En, ook belangrijk om te noemen: als het om havenzaken gaat, dan blijven we met elkaar in overleg. Via het KSCC Schipperscentrum en de Koninklijke Schuttevaer. Ik wens u fijne feestdagen, een behouden vaart en een gelukkig en gezond Nieuwjaar. Turgay Tankir, Wethouder Economie, Werk & Inkomen VAN DE STAF Het KSCC, regio Nijmegen en de parochielocatie Nijmegen bieden u in de kersttijd weer een heel gevarieerd programma. Gelukkig dat er nog veel schippers hun thuishaven kiezen om met het gezin, familie en vrienden kerst en oud en nieuw te vieren. Uit de verhalen hoor je dat er altijd gepast en gemeten moet worden, maar dat het uiteindelijk toch allemaal lukt. De laatste jaren draait de wereldeconomie 24 uur op volle toeren. We beginnen de 24-uurseconomie gewoon te vinden. Naar mijn smaak komen we onszelf nog eens tegen: de mens, u, jij en ik hebben op gezette tijden rust nodig: weg van smarttelefoon, de IPad, de agenda: gewoon tot jezelf komen. Kerstmis biedt hiervoor een uitstekende gelegenheid, maar ja, dan moet de gelegenheid wel aangepakt worden. In de jaren 70 tot 90 van de vorige eeuw was deze tijd ook helemaal volgepland: KSCC-kerstbal 2 de kerstdag, in de beginjaren van de Millingse Schippersvereniging organiseerde deze vereniging ook een Kerstbal op 2 de kerstdag. Dan had je de jaarvergadering RK bond St. Nicolaas met aansluitend een kerstbal, de jaarvergadering van de Koninklijke Schuttevaer en het kerstbal van het jongeren-kscc, de nieuwjaarsreceptie 1 januari uur: kortom je moest sterk van gezondheid zijn om alles mee te maken. De rust keerde aan boord terug, nadat de schepen, begeleid door de bakenmeesters o.a. G. van Angelen de haven uitvoeren.

7 Nu is het anders: er zijn bijna geen gezinsbedrijven, de schepen zijn gewoon economische eenheden geworden met personeel. Dat vraagt ook een strakke planning. Er is een dergelijk grote keuze in vermaak, recreatie, wij zijn allemaal mobiel, zitten vol op de social media: kortom is er nog behoefte aan een kerstbal? Het KSCC en de parochie vinden gezin, familiekring van groot belang. En toch! Uit de praktijk blijkt dat de behoefte er is, men wil na een copieus diner graag even uitbuiken om elkaar te treffen, gewoon te ontmoeten en ook weer wat kennis op te steken. Daarom leent zich deze tijd er uitstekend voor om de vergadering van BLN Schuttevaer op maandag 29 december bij te wonen of deel te nemen aan de Telematicadag op dinsdag 30 december. Maar deze tijd biedt ook de gelegenheid om eens bij jezelf stil te staan: wie ben ik, wie mag ik voor de ander en de ander voor mij zijn? Deelname aan een kerstviering, een nachtmis of een nieuwjaarsviering kan je soms een zetje geven om tot jezelf te komen. Misschien een stichtelijke woord, een traditioneel (kerst)liedje, het even toeven bij de kerststal Mogelijkheden die allemaal voor het oprapen liggen, maar je moet ze wel oprapen. Nieuws vanuit de Commissie Watergebonden Belangen Nijmegen. Terwijl wij onderweg waren naar de Commissie Watergebonden Belangen in Zwijndrecht, kwam er een telefoontje van de heer Jeroen Jansen EZ Nijmegen. Het ging over het hoogwatervrije steiger en de extra meerpalen in de haven. De realisering van dit plan wordt uitgesteld tot zo zei hij half, eind januari. Het is een pittige klus die tijd vraagt. De feestdagen komen er aan, de schepen lopen over enkele dagen de haven binnen en dan moet het werk gestaakt worden. De heer Jeroen Jansen heeft zich met verve ingezet voor dit plan, wij zijn er al een paar jaar mee bezig. Nou, op een paar maanden komt het ook niet aan. Elektriciteit Waalhaven. De bedrading van uit de NUON-stroomkast is aan vernieuwing toe. Voorgesteld is de gemeente Nijmegen is ook bezig centrale stroomkasten voor de binnenvaart te realiseren de bedrading ondergronds te leggen. Ten 2 de komt er een elektriciteitskast voor de scheepvaart op de KSCC- steiger. Een goede zaak, een ontlasting van het KSCC-elektriciteitsnetwerk. De plannen zijn in een vergevorderd stadium. Op kunt u het vervolg lezen. Soos is in. Een idee eerlijk we geven het toe: elders afgekeken van leden van de coo rdinatieraad. In Zwijndrecht, Maasbracht en Millingen aan de Rijn wordt er een SOOS-middag georganiseerd. Ze slaan goed aan. Vrijwilligers draaien de SOOS met succes. Nu de introductie van de SOOS MET in het KSCC-schipperscentrum. Wanneer: de 2 de donderdag van de maand uur. Het concept is: 'een SOOS MET'. Wat dat 'MET' is, blijft een verrassing: maar het is goed eetbaar. Als u onze Ria kent, onze gastvrouw, dan weet u dat dit 'MET' zeer goed zal zijn. Zoals het een goede Soos betaamt: er is geen programma.

8 U mag doen wat u wilt: kaarten, sjoelen, jeu de boules, hobbyen, enfin teveel om op te noemen. Op de 2 de donderdag van de maand januari, dus 8 januari wordt de aftrap gegeven. Welkom. Fijne en gezegende feestdagen. De hele crew van het KSCC en het pastoraat. B.E.M. van Welzenes, sdb. Aalmoezenier / directeur K.S.C.C. BERICHT VAN VERENIGING VAN WOONSCHEPEN IN DE WAALHAVEN, NIEUW NIJMEEGS PEIL Na al de reuring van het baggeren en de aanleg van een verlengde steiger in de voorafgaande twee jaar is 2014 relatief rustig verlopen. Een kleine verandering aan onze steiger was de plaatsing van een drijvend aanlegponton voor de slepers van Rimar Services en de Herman-Gre. De verbeteringen geven de haven smoel. En het is nog niet gedaan: er gaat gewerkt worden aan de elektrische bekabeling die nu nog in een wirwar aan roestige palen hangt. We hopen op een oplossing die niet alleen de veiligheid dient, maar ook de beeldkwaliteit. En wist u dat er overleg is geweest met de gemeente over de auto s die over de kaderand het water in kieperden? Een voor de hand liggende oplossing lijkt gevonden, dwars zetten in plaats van met de neus naar het water. En dan het ankerkunstwerk. Het is bijna af. De ankers staan op een dikke stalen plaat, klaar om in het voorjaar te worden geplaatst. Het voetstuk is nog het meest ingewikkelde aan het verhaal, het moet stevig zijn, maar niet te groot. Veilig maar ook mooi en tegelijkertijd betaalbaar! Als laatste weetje: er zijn besprekingen gaande over de toekomst van de havenkraan. De eigenaar wil de kraan eventueel als B&B exploiteren. Dit in het kader van Waalweelde, een recreatieve visie over de Waalkade, oevers en de Waalhaven. We horen meer volgend jaar. NNP gaat met goede moed het nieuwe jaar in en wenst de binnenvaart, het KSCC en andere Waalhavengebruikers fijne kerstdagen en een voorspoedig Marij Steenbeek. DANKBETUIGING Voor de talrijke bewijzen van belangstelling, kaarten, bloemen, telefoontjes, etc. zeg ik u allemaal hartelijk dank. Het gaat weer goed met mij. Dank u wel namens, Greet Hakkert-van der Hoeven. DE GLIMLACH VAN EEN KIND Hoe komt het dat kinderen een enorme aantrekkingskracht op ons hebben? Hun lach, met die twinkelende ogen, kuiltjes in de wangen die straalt overal doorheen! Als je weet dat het leven daadwerkelijk begint met dat eerste echte contact met je kind, met het allereerste lachje, dan is het niet verwonderlijk dat ouders hiervan smelten, compleet van in vervoering raken. Het eerste lachje wordt vastgelegd en verstuurd naar een ieder die het zien wil. Als je bedenkt dat het leven werkelijk stopt

9 als men niet meer lachen kan, dan speelt het leven zich af tussen de eerste en de laatste lach. Hoe wezenlijk is dat? In elk oudergeheugen zitten deze lichtgevende kinderlachjes gegrift. Kinderen zijn zo open en eerlijk. In de nabijheid van een kind, sta je altijd in het licht. Kan het mooier? Juist om deze reden zetten we bij de LOVK het belang van het kind bij elke beslissing voorop. Het is onze missie om de varende kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op het regulier onderwijs, zodat de doorstroming probleemloos kan verlopen, rekening houdend met de specifieke situatie. De LOVK levert naast complete onderwijsleerpakketten, intensieve begeleiding. Hierbij geven we het kind iets extra s mee dat samengevat kan worden in drie kernwoorden: Relatie: Kinderen willen relatie ervaren; kort gezegd, kinderen moeten zich veilig voelen, zich geaccepteerd weten, zichzelf kunnen zijn. Competentie: Kinderen willen competentie ervaren; dat wil zeggen dat kinderen taken dienen te krijgen die bij hen passen en die voldoende uitdaging bieden, zodat zij elke dag groeien, bijleren. Zelfstandigheid: Kinderen hebben behoefte aan zelfstandigheid, waardoor zij (uiteraard aangepast aan hun leeftijd) ook verantwoordelijkheid leren dragen. Met deze visie op onderwijs en opvoeden wil de LOVK ouders behulpzaam zijn bij de lesgevende en opvoedende taak die, voor ouders die een varend bestaan leiden, gecompliceerd kan zijn. In deze tijd van het jaar staat de geboorte van Jezus centraal. Niet voor niets staat een klein kind in een kribbe centraal. Dit kind veroverde de wereld met zijn lach, zette alles in het licht met zijn woorden en daden en werd een lichtend voorbeeld voor velen over de gehele wereld. De overtuiging dat een ieder die zich veilig en geaccepteerd voelt zal groeien, bijleren, uitdagingen aan zal gaan en zijn verantwoordelijkheid zal nemen, zal kinderen doen lachen van geluk! De glimlach van een kind, doet je beseffen dat je leeft. Goede feestdagen gewenst! Anita van Laren LOVK Hartelijk dank voor de vele Kerst- en Nieuwjaarswensen die wij dit jaar weer mochten ontvangen KERST - EN NIEUWJAARSWENSEN K.S.C.C. Schipperscentrum Nijmegen Aalmoezenier, bestuur en medewerk(st)ers

10 STICHTING MEANDER Pakketje stilte. Het zijn bijzondere turbulente tijden, we leven momenteel in een wereld waarin veel in beweging is. De nieuwsberichten verkondigen veel rampspoed en verdriet. Miljoenen mensen verkeren in nood en zijn dakloos, hebben honger en zoeken een veilige plek op deze aardbol. Ook dichterbij spelen zich veel zaken af in het nieuws maar ook in onze buurt, dorpen en steden. Armoede is een ingeburgerd begrip geworden in onze samenleving. Een samenleving die moet wennen aan veel veranderingen in zorg en regelgeving. Moet leren te managen met de gevolgen van de bankencrisis, de oude zekerheden zijn niet meer van zelfsprekend. Ja, er gebeurt heel veel. We jachten en jagen om alles zo goed mogelijk voor elkaar te hebben. Voor onze kinderen, geliefden en vrienden en toch we gaan door. We zijn er allemaal erg druk mee en rennen en rennen. Ik wil u een cadeautje geven, alstublieft het is voor u: een pakketje stilte Ik hoop dat u het pakketje aanneemt en het voorzichtig uitpakt. Het is nogal kwetsbaar en teer, dit pakketje Stilte. Het is zo kapot en verdwenen. Je kunt het niet goed zien, stilte, het heeft uw volle aandacht nodig. Neem er even de tijd voor. Als je het uitpakt en je hebt dit stille moment benut, dan vind je er vaak de mooiste dingen in. Elk pakketje is heel persoonlijk en voor iedereen is het anders. Het is een uniek cadeau!! Tijd om te reflecteren is wat er in het pakketje kan zitten. Of opeens het inzicht dat anderen voor u en uw kinderen klaar staan. Misschien wel het opnieuw ervaren van de waardering die u gegeven wordt. U kunt zomaar weer zien wat u zelf bijdraagt aan het leven van anderen. Bent u er tevreden mee? Heel even stil staan bij alles wat u heeft: is het de knuffel van uw kind, uw plekje in uw gezin, uw vriendenkring, de sterrenhemel, het vrolijke welkom van uw hond, de aandacht die u van anderen krijgt, de genoeglijke woning, de liefde van uw kinderen? Kortom, ik hoop dat u even de rust krijgt om stil te staan bij de goede dingen die u heeft en weer weet dat het zo belangrijk is om datgene te waarderen wat we om ons heen hebben.

11 Dat maakt u een rijk mens! Als je rijk bent kun je makkelijk delen met anderen die het ook nodig hebben. Wat gaat u delen? Namens Stichting Meander wens ik u allen mooie feestdagen toe en een voorspoedig Nieuwjaar. Toos Barrett, Stichting Meander Directeur de Prinsenvaart Maasbracht FOTO VERHALEN 2014 NU OOK OP HET WEB VAN HET KSCC Op en bij het schipperscentrum hebben in het jaar 2014 weer heel wat acties en gebeurtenissen plaats gevonden. In het tweewekelijks uitgegeven bulletin kunt u daar vaak uitgebreid over lezen maar de laatste tijd kunt u deze gebeurtenissen ook via foto s bekijken op: en dan klikken op: foto/video. Op het schipperscentrum is het (binnen) vaak moeilijk om goede foto s te maken. Dat komt door de rood-bruine kleuren die daar overheersen, vooral de lage plafonds geven dan een rode reflexie op de foto s. Ook door de enge ruimten is het soms moeilijk om op een goede positie bij het object te komen. Maar al met al is het toch aardig gelukt om een duidelijke impressie te geven van de activiteiten die op het schipperscentrum hebben plaats gevonden. Fotograferen vind ik een leuke en inspirerende hobby en als ik tijd en gelegenheid heb zal ik deze hobby graag blijven doen. De foto s die ik voor het centrum maak lever ik daar dan aan via een USB stick. Gelukkig is Tonny toch telkens weer bereid om, tussen haar drukke werkzaamheden door, deze bestanden, op een bestand van het KSCC, op te slaan en daar ben ik haar heel dankbaar voor. Ook zorgt zij er voor dat deze foto s op de website van het KSCC geplaatst worden. Dat is telkens weer een hele klus waar veel aandacht aan besteed wordt. Gwendy is de specialist die, van enkele van deze foto s, een speelse compilatie maakt en deze op de informatie panelen plaatst, zodat de bezoekers van het centrum telkens weer; vers van de pers geïnformeerd kunnen worden. Beide dames ben ik dan ook zeer dankbaar dat zij dit telkens weer willen doen. Vanaf november 2013 tot begin december 2014 heb ik zo n 500 foto s gemaakt van de gebeurtenissen die hebben plaats gevonden op en rond het centrum. Hiervan zijn er door mij ca. 400 geselecteerd en bewerkt, waardoor het telkens weer een duidelijk en interessant fotoverhaal is geworden. Dan een tip: Wil men de foto s van het KSCC, die op de website staan, in de juiste volgorde bekijken dan moet men de laatste foto aanklikken(van de betreffende gebeurtenis) en op het aanwezige (<) terug pijltje de foto s verder bekijken. (dus in achterwaartse volgorde!) Helaas is het Tonny niet gelukt om dit euvel op de website in de juiste volgorde te krijgen. Verder wens ik ieder een rustige en vredige Kerst met unieke plaatjes, Gerus Brugman

12 DE MOGELIJKHEDEN VAN HET BUREAU ZELFSTANDIGEN VAN DE GEMEENTE NIJMEGEN Het jaar loopt op zijn eind en de dagen van Kerst en Oud en Nieuw breken aan. Voor veel ondernemers in de binnenvaart betekende 2014 een jaar van voorzichtig herstel sinds de crisis van 2008, waarbij de sector extra zwaar werd getroffen. Het aanbod van lading en de daarbij behorende tarieven blijken echter ook in 2014 nog niet het gewenste niveau te hebben bereikt. In de jaren 2008 t/m 2012 hebben veel ondernemers werkzaam in de binnenvaart, maar ook ondernemers die een bedrijf aan de wal hebben, een beroep op de gemeente moeten doen omdat zij niet meer in de eigen kosten van levensonderhoud konden voorzien. Vaak werden zij door de bank, het steunpunt binnenvaart of hun adviseur doorverwezen maar ook wist de ondernemer zelf rechtstreeks contact te leggen met de gemeente. In enkele situaties hebben ondernemers met behulp van het Bbz-2004 de crisis kunnen doorstaan en is erger leed zoals een faillissement voorkomen. De afgelopen jaren waren voor de sector in financiële zin zwaar, de rek is er uit! Ons bereiken de laatste tijd regelmatig geluiden, dat financiers de kredietfaciliteiten opzeggen en overgaan tot het uitwinnen van schepen. In enkele situaties kan het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz-2004) en/of de Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk gewezen zelfstandigen (IOAZ) de financiële malaise enigszins verzachten. De gemeenten in Nederland zijn belast met de uitvoering van beide regelingen. Nijmegen is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangewezen als een van de negen gemeenten in Nederland die het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz-2004) voor de ondernemers in de binnenvaart uitvoeren. In Nijmegen wordt de regeling uitgevoerd door Bureau zelfstandigen, een onderdeel van de afdeling Economische zaken van de gemeente. Wanneer u een beroep op de IOAZ wilt doen kunt u zich wenden tot de gemeente waar u staat in geschreven. Indien u meent voor deze regeling in aanmerking te komen is het verstandig in een vroeg stadium een aanvraag in te dienen. Op uw verzoek kan er altijd een informatief/oriënterend gesprek bij u aan boord plaatsvinden. U kunt een verzoek indienen bij één van de negen aangewezen gemeenten waar u op dat moment met uw schip bent. Te weten; Gemeente Groningen, Zwolle, Nijmegen, Nieuwegein, Amsterdam, Rotterdam, Terneuzen, Geertruidenberg en Maasbracht. Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen: een oplossing voor u? Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje. Bedrijfskapitaal (lening) Als uw schip binnen afzienbare tijd forse investeringen moet ondergaan (denk aan een nieuw vlak of een andere motor), kunt u een beroep doen op het Bbz. Dat kan alleen als er geen mogelijkheden zijn om dit via de bank te financieren.

13 U kunt de regeling niet toepassen voor uitbreidings-investeringen. De hoogte van de maximale Bbz-lening bedraagt ,--. Tijdelijke (aanvullende) uitkering voor levensonderhoud U kunt een beroep doen op een tijdelijke aanvulling op het inkomen (zowel van uzelf als dat van uw partner) tot aan bijstandsniveau. De belangrijkste voorwaarde om voor deze regeling in aanmerking te komen is dat het bedrijf rechtmatig gevestigd is en bedrijfseconomisch gezien levensvatbaar is. Beëindigende ondernemers kunnen eveneens een beroep op het Bbz doen. Gedurende de beëindigingsfase kunt u dan een tijdelijke aanvulling op het inkomen krijgen tot aan bijstandsniveau. Als u 55 jaar of ouder bent en u heeft een marginaal inkomen van ten minste 7.578,- dan kunt u in aanmerking komen voor een aanvulling tot aan bijstandsniveau. Bovendien bestaat de mogelijkheid voor een bedrijfskapitaal om niet van maximaal 9.541,- voor bijvoorbeeld kleinere noodzakelijke investeringen. Ioaz (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen) De Ioaz biedt ondernemers vanaf 55 jaar die de exploitatie willen beëindigen een uitkering op bijstandsniveau tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Daarvoor moet uw gemiddelde inkomen in de laatste drie jaar minder dan ,- per jaar hebben bedragen en dit inkomen moet naar de toekomst toe duurzaam minder dan ,- per jaar bedragen. Het eigen vermogen blijft voor een aanzienlijk deel buiten beschouwing. Heeft u vragen over de Bbz of Ioaz-regeling? Of wilt u een aanvraag indienen? Dan kunt u terecht bij: Bureau Zelfstandigen van de gemeente Nijmegen Mariënburg 30, 6511 PS Nijmegen De heer H.J. (Harry) Seegers ( of ) helpt u graag verder. Wij wensen u en uw gezin een gelukkig kerstfeest en een gezond Bureau zelfstandigen van de Gemeente Nijmegen Dhr. H.J. Seegers. VAN BLN-KONINKLIJKE SCHUTTEVAER AFDELING GELDERLAND Binnenvaartkrachten bundelen Het moet welhaast te bedenken zijn dat mensen in de stuurhut zich afvragen hoe de walbewoners naar de binnenvaart kijken. Is het een goede vervoerder van goederen, die weinig hinder veroorzaakt en is het wel milieuvriendelijk en veilig? Kan de eigenaar van het passagiers- of vrachtschip de onderneming rendabel runnen? Is een varend schip te prevaleren boven een stilliggend schip en, misschien nog wel belangrijker, hoe is het leven aan boord? Mijmeren is altijd goed, maar dat eindigt als er zaken moeten worden geregeld en de schipper privé of als ondernemer contact opneemt met iemand uit het

14 bedrijfsleven of van een instantie. Is er begrip voor de speciale situatie, waarin de schipper, zijn gezin of zijn personeel leven en werken? Veel kan worden afgehandeld in de thuishaven, maar die ligt niet altijd op de route en dan is het mooi als er op niet al te grote afstanden een aanlegplaats of een overnachtinghaven is. En al meer dan 165 jaar verzorgen vrijwilligers en later ook medewerk(st)ers de wensen op nautisch technisch gebied, die bij een goed resultaat indirect een economisch voordeel kunnen opleveren. Een vaarweg moet op diepte zijn, sluizen moeten worden bediend en bruggen moeten, indien nodig, kunnen worden geopend. Koninklijke Schuttevaer is nu anders dan ruim anderhalve eeuw geleden, maar ook niet meer hetzelfde als ongeveer dertig jaar terug. Het aantal dragers daalt evenals het aantal afdelingen. De samenstelling van de vloot binnenschepen is in een korte tijd enorm veranderd en op Nederlandse schepen zijn veel personeelsleden, die hun roots buiten de landsgrenzen hebben. Dat zijn zaken die om een aanpassing vragen, ook omdat de beheerders van vaarwegen en havens met andere ogen naar een vaarwater of haven kijken dan enkele tientallen jaren geleden. Ook omdat heel veel instanties op zoek zijn naar die ene binnenvaartvertegenwoordiger. En ook omdat de solidariteit om deel te nemen in de binnenvaart helaas niet groot is. Na de opheffing van enkele binnenvaartorganisaties, die zich uitsluitend met sociaal economische zaken ophielden, na de oprichting van Binnenvaart Logistiek Nederland en ook na de toetreding van BBU, VEB en CBOB is het nu tijd voor Koninklijke Schuttevaer. In de Jaarvergaderingen van de zeventien afdelingen, die tussen 20 december 2014 en 17 januari 2015 worden gehouden, kunnen de leden zich uitspreken over een integratie. Op 17 november 2014 is er in Arnhem, onder voorbehoud van instemming van een meerderheid van de leden, een Toetredingsovereenkomst getekend. Op maandag 29 december 2014 is in het Kolpinghuis aan de Smetiusstraat in Nijmegen de Jaarvergadering van afdeling Gelderland. De opening is om uur en de vergadering wordt gevolgd door een feestavond. Hoofdthema van de ledenvergadering is communicatie en dat zal op diverse manieren worden besproken. Met elkaar in verbinding zijn kan ook betekenen dat er een sterker binnenvaartgeluid gehoord kan worden, dat belangen en krachten worden gebundeld. Iedereen die iets met binnenvaart heeft zal dat moeten uitdragen. Stappen zetten naar elkaar, maar ook naar die andere partijen, die aan tafel zitten, zoals ambtenaren, politici, ministers en mensen van uitvoerende instanties, van banken, van commissies die voorschriften uitwerken, is meer dan nodig. De binnenvaart verdient een plekje in het hart, in het hoofd van hen die er iets verder van af staan. Wij wensen alle lezeressen en lezers van dit bulletin een gezegend Kerstfeest en een voorspoedig 2015 en hopelijk vindt u altijd een weg naar de haven, die een thuis biedt. Henry Mooren namens het bestuur van BLN-Koninklijke Schuttevaer afdeling Gelderland.

15 WANDELNIEUWS Beste vriendinnen en vrienden van de wandelsport, Hoe houden we alle ontwikkelingen rondom ons heen onder controle. Het leven is goed gevuld en de maatschappij is in beweging. Grote en kleine taken wachten op een afronding, de klokt tikt naar een deadline en personen vragen om aandacht. Voor de een kan er niet genoeg om handen zijn en een ander ziet op tegen een beetje werk, het huishouden, het volgen van wijzigingen in de regelgeving. Al dan niet wetenschappelijk bewezen, is het in ieder geval goed om op tijd de ontspanning te zoeken. Het kan een geweldige nachtrust zijn, een uurtje op de bank, maar zeer zeker ook een luchtje scheppen door een rondje op de fiets af te leggen of een paar kilometer te wandelen. Binnenkort staat op het programma: 4 januari 9 e Snertmars te Nijmegen WIOS 81 en wandelvereniging Gelderland Startplaats: Cipresstraat 154, - Starttijd: uur info@wios81.nl Veel wandelplezier, ook in het komende jaar, Henry Mooren K.S.C.C. Kerstbal 2 e Kerstdag - 26 december 2014 Aanvang vanaf 20:00 uur aan boord van het KSCC Schipperscentrum Nijmegen

16 m.m.v. entertainer Hans van Seggelen Entree voor jong en oud 2,50 ONZE JARIGEN HIEP HIEP HOERAAAAAA Dhr. Han van Angelen (65 jaar!!); mevr. Lenie Arntz; Linda Zijlmans, mvs Esti ; Theo Nuy John Rutjes; A.J. Vink-Nab.

17 21-12 Annie Derksen-Bishchops; Jos van Oyen; Noel Diks; dhr. H. Sieger Astrid Bouwens; dhr. Eugené Savelkoul; Bo Bosman Nol Verberck m/s Elithe ; Nico van Lent, m/s. Maja ; Victor Peters; Anja Benda Dhr. Jan Derksen, vh. Pax; Antoinette van Weel, Reina ; Johanna Lagarde Maurice Vranken; Maurice Kievits Mary v.d Donk-v.d. Heuvel; Laura Pruyn Senna Hoveling Hans Peters Mevrouw A. Huibers - van Lent; Henry van Ommen; Gerard Jansen Dhr. A.J. Meeuwsen Gert-Jan Nuy Valentijn Peters; Gwendy van Raaij Rinaldo Kerkhof; Dennis van Zoest; John Brugman; Finette Stenssen Mevrouw Tonissen-Coenen; mevr. Huibers-Knieriem; Jan Heymen, Stomerette; J. v/d Broek; Jeroen Abbing; Bart Span; Quinten van der Klocht; Armand v/d Donk Roland Teuben Mevr. Jetty van Oijen-v/d Berg, m/s "Montanara"; George de Bot; Wilke Basten; Simon Sep; Wolter Buil Bianca Wolthuis-Beyer; Irene Poppelier Silvia v/d Vooren; dhr. Piet Rutjes; Jan van Ommen; Marijn Jansen Thijs van den Berg Thea Bennink; Dora Koks; Anke Peters. Jarigen Kerstbulletin 2014 KERSTAGENDA 2014 K.S.C.C. NIJMEGEN - 39 e inofficieel verjaardag Schipperscentrum e Jaargang KSCC Informatie bulletin - Zondag 21 december :00 uur H. Mis m.m.v. KSCC koor Vierde adventszondag Maandag 22 december :00 uur Herhalingscursus Reanimatie / AED o.l.v. Tessa Paal-Zijlstra Woensdag 24 december :00 uur Herdertjesviering voor de kinderen m.m.v. Alexe, Lisette en Clarine Wagemakers Doris Wendt (harp) en Femke en Hidde Kuenen Kinderen met muziek instrument/liedje welkom 21:30 uur Kerstnachtviering m.m.v. KSCC koor m.m.v. Tromba Cantare (trompet) en Doris Wendt (harp) Donderdag 25 december 2014

18 11:00 uur 1 ste kerstdagviering m.m.v. KSCC koor m.m.v. Sylvia en Ingeborg (solozang) Vrijdag 26 december :00 uur 2 de kerstdagviering -39 e inofficieel verjaardag Schipperscentrum- Samenzang m.m.v. M. Hoenselaar Na de dienst de traditionele ontmoeting met koffie en/of thee 20:00 uur SchippersKerstbal a/b van het KSCC m.m.v. entertainer Hans van Seggelen Zondag 28 december :00 uur Zaalvoetbaltoernooi KSCC t Zuiden in Sporthal Amerhal te Made 11:00 uur H.Mis a/b van het Schipperscentrum Maandag 29 december :30 uur Schuttevaervergadering in het Kolpinghuis Smetiusstraat 1, Nijmegen 20:00 uur Feestavond Schuttevaerbal in het Kolpinghuis Dinsdag 30 december :00 uur Telematicadag Binnenvaart 2014 Thema: Binnenvaart, digitaal op koers Donderdag 1 januari :00 uur H. Mis Schippersvereniging M.S.V. St. Nicolaas aansluitend Brunch in zaal De Kastanje Millingen a/d Rijn 19:00 uur Nieuwjaarsviering KSCC Nijmegen m.m.v. KSCC Koor m.m.v. Hettie, Margo en Jozien van der Borg 20:00 uur Nieuwjaarsreceptie KSCC Nijmegen Zondag 3 januari :00 uur H. Mis m.m.v. KSCC koor Dinsdag 6 januari :00 uur Start cursus Gymnastiek. Woensdag 7 januari :30 uur Start De Waalkanters. Donderdag 8 januari :00 uur Start van de Soos met 14:30 uur Verzorgen informatie bulletin :00 uur Start repetitie K.S.C.C. Kerkkoor. DE ANDERE WERELD

19 Ik rij al jaren rondjes in Nijmegen en parkeer geregeld bij de haven. Daar liggen ze. De mensen van de andere wereld. Ik noem het schippersvolk. Ik ken er maar een paar, nou ja echt kennen, dat dan weer niet. Ik was nog maar net wijkagent in het Waterkwartier toen ik voor het eerst kennis maakte met een schipper. Er was een auto van de kade gedonderd, hup zo het water in. Handrem vergeten. Niet aangemeerd. Het wachten op het sleepbedrijf duurde lang en ik was koud geworden. Vanaf het KSCC kwam iemand naar me toe lopen. Hij nodigde me uit. In al die jaren wist ik niet wat het betekende KSCC. Sterker nog, ik had het nooit opgemerkt, wel die politie- en de brandweerboot. Binnen in het KSCC zaten een paar schippers, kort voor de feestdagen gezellig aan een tafel. Ik werd welkom geheten en ik voelde me ook welkom. Bakje koffie agent, lekker. Wat een drukte hier rond de kerst dacht ik. Er was ook een man. Iedereen kende de man en de man kende iedereen. Even later zaten we aan tafel. Hij was de Aalmoezenier van de schippers. Hij maakt meer kilometers met het vliegtuig dan op het water concludeerde ik. Overal volgt hij zijn parochianen. Ik neem een slok koffie en verwerk de eerste indrukken. Schippers hebben geen wijkagent en ik denk dat ze die ook niet nodig hebben. Mijn gedachten dwalen. Hoe zou het zijn als ik mijn gezin altijd bij me zou hebben tijdens mijn werk. Kom ik ergens aanrijden in een politiecamper met zwaailicht en sirene. Ik behandel de aanrijding en daarna drink ik koffie met mijn vrouw. Ik rapporteer en samen rijden we naar de school om de kinderen te halen. Ik schud mijn hoofd, maar besluit af en toe binnen te lopen. Trossen los en aanmeren. Je weet maar nooit. Misschien hebben ze me een keer nodig. Ik heet Bas Berents en ben Wijkagent van politie Team Nijmegen Noord - WATERkwartier bas.berents@politie.nl BUREAU VOORLICHTING BINNENVAART 25 Jaar binnenvaartpromotie Op 24 november bestond het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) precies 25 jaar. Een mijlpaal waar het BVB even bij stil heeft gestaan. Want 25 jaar binnenvaartpromotie is niet. Het bureau is opgericht in een turbulente tijd toen de binnenvaart een slecht imago had. Om mede hier verandering in te brengen is in 1989 het BVB opgericht als gezamenlijk initiatief van tien binnenvaartorganisaties. Er is in die jaren veel veranderd en zeker ook bereikt. Na al die jaren promotie is het imago van de binnenvaart inmiddels verbeterd, staat binnenvaart bij steeds meer overheden op de agenda en is een groeiend aantal verladers overtuigd van de toegevoegde waarde van de binnenvaart. Het belangrijkste doel van het BVB was en is nog steeds om mensen buiten de sector te informeren en te overtuigen van de vele mogelijkheden en de voordelen die vervoer over het water biedt. Het BVB heeft dus met name een externe focus. Middels diverse promotieartikelen, voorlichtingsmateriaal en activiteiten als de altijd succesvolle werkbezoeken, diverse beurzen en havendagen, draagt het BVB dagelijks de boodschap van de binnenvaart uit. De wijze waarop de boodschap overgebracht wordt, verschilt per doelgroep. Een verlader wil immers andere informatie dan een leerling van de basisschool die een spreekbeurt gaat houden. Aan het BVB om hier in de communicatie op een goede manier mee om te gaan. Wel allemaal onder de naam the Blue Road.

20 The Blue Road is het overkoepelende branchemerk waarmee de binnenvaart met één gezicht naar buiten treedt en laat zien dat het een professionele en duurzame vorm van transport is. Een van de kerntaken van het BVB is om verladers ervan te overtuigen de binnenvaart als transportmodaliteit te overwegen. Om dit structureel en professioneel aan te pakken is het project Maatwerk Voorlichting Binnenvaart in het leven geroepen. Het doel van dit project is meer ladingstromen naar de binnenvaart te genereren middels persoonlijk advies op maat. Een team van ervaren logistieke consultants met kennis van de binnenvaart en logistiek is hiervoor aan het BVB verbonden. En er worden veel successen geboekt. Veel verladers zijn al overtuigd dat the Blue Road voor hen een toegevoegde waarde heeft in de keten. Er zijn al bijna vrachtwagenbewegingen van de weg naar het water gehaald. En meer zit in de pijplijn. Het BVB is bijvoorbeeld samen met de EVO actief in Overijssel en ook hier zit veel potentie. Het aantal zal dus alleen maar groeien. Hier zal het BVB zich voor blijven inzetten. De binnenvaart wordt steeds meer gezien als een milieuvriendelijke, veilige, filevrije, betrouwbare en professionele modaliteit. Een beeld wat het BVB graag wil behouden en zich dus voor inzet. Voor én mét de binnenvaart! Want zonder haar sponsors kan het BVB haar werk niet doen. We hopen dan ook dat de sector ons aankomende 25 jaar wil blijven steunen door een bijdrage te leveren aan binnenvaartpromotie. Het bestuur en de medewerkers van het BVB wensen u een prettige kerst en een succesvol en voorspoedig nieuw jaar! Petra Figee Programma Telematicadag dinsdag 30 december 2014 (wijzigingen voorbehouden) Dagvoorzitter Henk van Laar uur Inloop en koffie uur Plaza: Welkom en opening door Bernhard van Welzenes Aansluitend op het Plaza diverse interviews door Henk van Laar uur: Veiligheid en verdrinking: Man Over Boord, terugkoppeling ontwikkelingen Marleen Buitendijk (KSV-BLN) en Bernhard van Welzenes (KSCC) uur: Nieuwe BICS, introductie van het volledig vernieuwde programma voor E-melden Brian Vrijaldenhoven (RWS) uur: CoVadem - coöperatieve dieptemeting

21 Meeuwis van Wirdum (Marin) uur: AIS-ECDIS verplichting op de Rijn Ivo Ten Broeke (RWS) *** uur PLAZA LUNCH Tijdens de lunch: Uitreiking Binnenvaart Telematica Award 2014 door Sijko Veninga, voorzitter Bureau Telematica Binnenvaart *** uur Start workshops nr. 1 t/m nr uur Workshops nr. 5 t/m nr uur PLAZA Discussie - de rafelranden van ICT in de samenleving en binnenvaart - Wat gebeurt er met de data die we uitwisselen - Privacy etc uur PLAZA Afsluiting en receptie uur Start workshops 1 t/m 4 Workshop nr. 1 Workshop nr. 2 Workshop nr 3 AIS en Elektronische vaarkaart - de eisen van CCR Kerkgedeelte (begane grond) Ivo Ten Broeke (RWS) en Herman Wagter (Connekt) VCM Verkeersmanagement Centrale van Morgen Bibliotheek (bovendek) Cas Willems (RWS) CoVadem - coöperatieve dieptemeting Andre Derksenzaal (bovendek) Meeuwis van Wirdum (MARIN) Workshop nr. 4 Alternatieven voor Inland ECDIS vaarkaarten! Stuurhut (bovendek) Diederik Vogelsang en Marianne Kuik (Stentec) ****** uur workshops 5 t/m 7 Workshop nr. 5 Workshop nr. 6 Workshop nr. 7 Bargelink Big Data Kerkgedeelte (begane grond) Axel Götze-Rohen (Bargelink) BICS versie 5 - het compleet vernieuwde BICS Bibliotheek (bovendek) Brian Vrijaldenhoven en Peter Oudenes (RWS) Wi-FI in binnenhavens en RWS overnachtingshavens Andre Derksenzaal (bovendek) Ries Bode (BND)

22 uur Plaza Informatiemarkt Deelnemers: St. Abri Administratie en Advieskantoor binnenvaart Autena Marine Nautische automatisering (o.a. ContainerPlanner) BICS Helpdesk Hulp bij elektronisch melden Binnenvaart Netwerk Diensten Wi-FI in binnenhavens Cuore EHBO / AED / EID (tablet met EHBO protocollen) IDVV BICS, IDOS, VOS, VCM i-vox Frequent bellen en gebeld worden in het buitenland LogoS Calculeren op basis van duidelijke marktinformatie Onderwijs Centrum Binnenvaart Bevorderen kwaliteit Binnenvaartopleidingen Stuwplan2000 Containerstuwage Stuwplan2000 Stentec Navigatie software Tresco Navigatie software en aanverwante diensten VAN DE WERKGROEP GEZINSBIJDRAGE De betekenis van een pastoraat Niet de weg alleen is van belang, maar meer wie u heeft ontmoet en wat u voor haar of hem heeft kunnen betekenen. Het zijn prachtige woorden, die op zekere hoogte betrekkelijk zijn, omdat het nog een opgave is om contact te maken en hoeveel wilt u dan prijsgeven of investeren? Is er ruimte vrij om echt aandacht te schenken, is er daadwerkelijk tijd om ervaringen met elkaar te delen en kan dit dan leiden tot een verrijking van het leven? Spontane ontmoetingen kunnen dit teweeg brengen, soms tussen twee mensen, maar in groepsverband is er een grotere gelegenheid om onderwerpen uit het alledaagse leven te kunnen bespreken. Samen vieren, elkaar sterken bij verdriet, een hart onder de riem steken bij een teleurstelling of bij een ziekte. Er is heel vaak een verlangen naar een gemeenschap, die in verscheidenheid, een gevoel van saamhorigheid biedt. En nog steeds is er vaak een band met een kerkgemeenschap, en natuurlijk is die heel anders dan ongeveer vijftig jaar geleden, en ook veel minder intens gekoppeld aan de eucharistie. Het is momenteel een periode waarin automatismen aan erosie onderhevig zijn. Het maakt het niet gemakkelijk, omdat er veerkracht nodig is om de structuur er in te houden. Het vraagt dus ook om een baken dat een houvast biedt en misschien is zo n baken wel het pastoraat, gevormd door mensen die vooral twee benen op de grond hebben. Het woord pastoraat is gevallen en veel van u die dit lezen zullen bekend zijn met de Nederlandse parochie voor mensen uit de binnenvaart, uit de kermis- en de circuswereld. Natuurlijk heeft de boodschap van Jezus, wiens geboorte we wederom vieren, een rol, maar bovenal geeft het een bindende kracht. En daar horen mensen bij, meestal vrijwilligers, en voorzieningen. In o.a. Raamsdonksveer, Rotterdam en Nijmegen zijn er centra en het ontmoeten staat hier centraal. Ondanks dat heel veel werk door mensen wordt gedaan, die daar niets voor vragen, worden er kosten gemaakt. En bijvoorbeeld door het ontvangen

23 van een Gezins- of kerkbijdrage is het mogelijk om heel veel dingen te kunnen blijven doen. In 2014 is onderzocht welke mensen in de regel meedoen met de actie Gezinsbijdrage van het Katholiek Schipperswerk of op een andere manier schenken aan het KSCC. Over de laatste jaren zijn dat er gemiddeld 200 en dank voor de deelname is hier dan ook zeker op zijn plaats. Verder is gekeken naar de bedragen die individueel worden overgemaakt en of zij, die periodiek, automatisch op per incasso een bedrag overboeken en dat al vaak meer dan twintig jaar doen, dat bedrag kunnen spiegelen aan de dag van vandaag. Verder wordt er met de gedachte geleefd of een korting kan worden gegeven aan hen die een eucharistieviering laten verzorgen en ook bovengemiddeld bijdragen. Maar bovenal nodigen wij allen die dit lezen uit om de schouders onder het pastorale en sociale werk te zetten. Laat uw naam terug te vinden zijn in de lijst van hen die een steentje bijdragen. Als u uw gedachten wel eens laat gaan over uw nalatenschap dan is het een overweging waard om het KSW of het Schipperscentrum daarin op te nemen. U kunt voor informatie contact opnemen met aalmoezenier van Welzenes sdb. via of Voor andere vragen kunt u ook terecht bij Henry Mooren: (of mooren.spesnova@vaart.net) Geld doneren kan op NL25INGB t.n.v. Penningmeester stg. KSW Nijmegen. Namens de anderen van de werkgroep Gezinsbijdrage wens ik u mooie Kerstdagen en voor 2015 veel geluk. Henry Mooren DOET U MEE AAN DE ACTIE GEZINSBIJDRAGE! Ja, ik doe mee.. Ik stort een bijdrage aan het R.K. Schippersparochie Rekening:.... euro per maand/ half jaar/ jaar Naam:. Straat en huisnummer:.. Postcode en woonplaats:... Geboortedatum: Tel.:

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

ZO MOOI WAS ONS KERST-STERREN-FEEST

ZO MOOI WAS ONS KERST-STERREN-FEEST ZO MOOI WAS ONS KERST-STERREN-FEEST Ondanks het barre winterweer hebben we op 20 december jl. een bijzonder en heel fijn kerstfeest gevierd. De H.J. Smitband speelde de sterren van de hemel en het Geuzenborgkoor

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Voor de ouders en verzorgers,

Voor de ouders en verzorgers, Voor de ouders en verzorgers, Het is duidelijk te merken dat Sinterklaas weer in het land is, een gezellige tijd en tegelijkertijd een spannende tijd voor veel kinderen. We volgen binnen de school de lijn

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari CBS De Regenboog Mars 1 Postbus 285 9600AG Hoogezand 0598-321031 december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Weekbrief. Donderdag 17 december 2015. Activiteitenoverzicht. Aanwezigheid directie / MIB

Weekbrief. Donderdag 17 december 2015. Activiteitenoverzicht. Aanwezigheid directie / MIB Donderdag 17 december 2015 Weekbrief Activiteitenoverzicht 19 december t/m 3 januari Kerstvakantie 4 januari Luizenpluizen Aanwezigheid directie / MIB Woensdag 6 januari Donderdag 7 januari Woensdag 6

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017 Nieuwsbrief Aflevering 2017-12 December 2017 In deze aflevering: - Geboren. - Kerstpakketten acties. - Kerstvieringen. - Kerst-inn. - Vooraankondiging. - Algemene gegevens. Geboren. Dat geboren mag worden

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Dinsdag 3 februari 2015 Aanvang: 20.00 uur (Inloop vanaf 19.45 uur)

Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Dinsdag 3 februari 2015 Aanvang: 20.00 uur (Inloop vanaf 19.45 uur) J a a r g a n g 1 0, n r. 5 2 1 j a n u a r i 2 0 1 5 Informatieavond Vijf Gelijke Dagen Model Toename aantal leerlingen: We starten met een derde groep 1/2. Belangrijke data 2 1 2 Informatieavond Vijf

Nadere informatie

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5

INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 INFORMATIE DECEMBER 2015 NUMMER 5 schooljaar 2015 2016 Geachte ouders, beste leerlingen, Dit is de laatste Van Hasseltschool nieuwsbrief van 2015. Het is ook de allerlaatste van mijn hand. Na ruim 40 jaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap.

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zorggemeenschap. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer we het hebben over een gemeenschap als samenleving, dan weet iedereen precies

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december

AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december Schooljaar 2011-2012 Vrijdag 16 december 2011 nr. 7 AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december Woensdag 21 december Woensdag 21 december Vrijdag 23 december Zaterdag 24 december t/m zondag 8 januari

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou!

Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou! Nieuwsbrief 17 Christus kwam ook voor jou! Intro Het club- en verenigingseizoen is alweer in volle gang. We kijken met dankbaarheid terug naar de opening van het winterwerk. Verderop in deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Saskia van den Heuvel MISSCHIEN GEBEURT ER VANDAAG IETS. Gedichten. Muitgeverij. Mmarmer. m armer

Saskia van den Heuvel MISSCHIEN GEBEURT ER VANDAAG IETS. Gedichten. Muitgeverij. Mmarmer. m armer Saskia van den Heuvel MISSCHIEN GEBEURT ER VANDAAG IETS Gedichten Muitgeverij m armer Mmarmer Mmarmer M INHOUD KANTOOR Ode 13 Wat we zeiden toen we het ons nog herinnerden 14 Ze hebben het beste met ons

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Wat doen wij als Cliëntenraad Werk en Bijstand van de gemeente Tytsjerksteradiel voor u?

Wat doen wij als Cliëntenraad Werk en Bijstand van de gemeente Tytsjerksteradiel voor u? Maart 2014 In deze nieuwsbrief: 1. Over de cliëntenraad 2. Tot ziens en welkom 3. Verslag achterbanbijeenkomst 18 maart 2013 4. SUN (Stichting Urgente Noden) 5. Werkcafé 6. Dyn Ynset 7. Stichting Leergeld

Nadere informatie

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan?

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Jolanda gaat op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Jolanda (33) werkt als hypotheekadviseur in het bankwezen.

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Muziek: Klokkengelui Gedicht Gij badt op enen berg alleen, en... Jesu, ik en vind er geen waar 'k hoog genoeg kan klimmen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kerst Agenda

Nieuwsbrief. Kerst Agenda Jaargang 2016-2017 23 december 2016 nummer 6 Nieuwsbrief Kerst 2016 In de weken van advent leven we met de kinderen toe naar het kerstfeest. In een donkere nacht in Bethlehem straalt plotseling een licht.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

INFORMATIE BULLETIN 29 augustus 2015 WEEKOVERZICHT

INFORMATIE BULLETIN 29 augustus 2015 WEEKOVERZICHT INFORMATIE BULLETIN 29 augustus 2015 WEEKOVERZICHT Maandag 31 augustus 19.00 uur Ouderavonden groepen 8 19.30 uur Ouderavonden groepen 1/2, 3 en 6 Dinsdag 1 september Meester Tim s ochtends afwezig Juf

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 3 e jaargang - februari 2015 - nr. 2 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z.

NIEUWSBRIEF. 3 e jaargang - februari 2015 - nr. 2 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. NIEUWSBRIEF 3 e jaargang - februari 2015 - nr. 2 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Een nieuwe start. Na de beschadigende brand van december zijn we al weer een paar weken met zijn allen aan

Nadere informatie

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2016 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting. Dit plan beschrijft

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Lezing: Marcus 12 : 28 34 De herfst brengt voor veel mensen een zekere weemoedigheid.: de bladeren vallen, de zomer is echt voorbij. In de herfst

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

De erfenis. Notaris. Snif, ik mis opa zo! Daniël, Mijn vader was jouw opa helemaal niet! Gerrie

De erfenis. Notaris. Snif, ik mis opa zo! Daniël, Mijn vader was jouw opa helemaal niet! Gerrie Deze theaterleestekst is gratis te downloaden. Het is een voorproefje uit: Verkeerd verbonden, geschreven door Annemarie Bon. Illustraties: Eric Heuvel. Uitgeverij de Inktvis. In het boek staan nog veel

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn/onze... Voornaam Achternaam

Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn/onze... Voornaam Achternaam Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn/onze... Een ieder koos hiervoor een eigen manier: in de vorm van woorden, bloemen, praktische hulp of een

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN -

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN - Beste collega, Ik houd van quotes. Zoals je misschien wel weet, plaats ik dagelijks waardevolle tips, verhalen, video s en quotes op mijn Facebookpagina: www.fb.com/positiefleren.nl Ik merk dat ik veel

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VOORBEDE Soms moeten gebeurtenissen en dingen met naam worden genoemd. Soms moet je de dingen meer openlaten, opdat iedereen zijn eigen ervaringen erin kan herkennen. De voorbede

Nadere informatie

Zin op Zondag 2 juli 2017 Lucas 10: Ds. A.J.Wouda

Zin op Zondag 2 juli 2017 Lucas 10: Ds. A.J.Wouda Zin op Zondag 2 juli 2017 Lucas 10: 38-42 Ds. A.J.Wouda Geliefden van God Mensen die hier thuis zijn, gasten en mensen die thuis de viering meebeleven Toen ik dacht aan Tjeerd, Eisje en Griet nu zij stoppen

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie