NanoNu NIEUWE DIMENSIES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MuHKA @ NanoNu NIEUWE DIMENSIES 09.11 10.11.07"

Transcriptie

1 NanoNu NIEUWE DIMENSIES

2 NanoNu NIEUWE DIMENSIES

3 VOORWOORD NIEUWE DIMENSIES Op uitnodiging van het viwta [Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek] selecteerde het MuHKA [Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen] voor NIEUWE DIMENSIES, het tentoonstellingsluik binnen NanoNu, een reeks kunstenaars van diverse generaties, die allen een fascinatie hebben voor wetenschappelijke beeldtaal, of die wetenschappelijke processen in hun praktijk betrekken. De meesten van hen focussen niet rechtstreeks op de nano-technologie, maar exploreren in hun werk wel fenomenen die dankzij de nano-wetenschap niet langer pure fantasie of hypothese hoeven te blijven. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is een grensverleggende attitude. In hun werk komen toepasselijke thema s aan bod zoals instabiele identiteit, actieve dimensies, sensoriële perceptie, de electronische ruimte en conceptuele, dan wel categorische verwarring. Stuk voor stuk zijn het kunstenaars die systematisch onze vertrouwde noties van realisme, beeldtaal, wetenschap en kunst ondergraven, om nieuwe kruisbestuivingen uit te proberen. Zo koppelt Angelo Vermeulen ecologie aan gamecultuur, een experiment dat in reële tijd te volgen is vanuit zijn tijdelijke werkplek in Ohio, USA. Peter De Cupere lanceert zijn eerste geurloze parfum, die de nadruk helemaal op de fysieke respons legt. Louis De Cordier en Dirk Vander Eecken vertrekken vanuit de microscopische beeldanalyses, waarvan ze de patronen transponeren naar andere materialen. Honoré δ O creëert een dynamische omgeving door middel van een groteske golfbeweging, een zonsondergang in paniek. Anne-Mie Van Kerckhoven en Nick Ervinck genereren hun unieke beeldtaal vanuit puur mentale constructies en concepten. JODI transformeert bestaand audiovisueel bronmateriaal tot een hybride, ongrijpbare realiteit. En het duo Auriea Harvey & Michaël Samyn voert ons van de vervreemding weer terug naar de intimiteit, door technologie aan introspectie te koppelen. De schrijver/filosofe Patricia De Maertelaere tenslotte schreef een tekst over onze obsessie voor verandering, onze behoefte aan nieuwe dimensies.

4 Patricia De Martelaere EEN FILOSOFISCH SPROOKJE OVER ONZE TIJD Patricia De Martelaere is als hoogleraar verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbeerte aan de K.U. Leuven waar ze ondermeer een vak over het taoïsme doceert. Voor NanoNu levert ze een tekstbijdrage over controle en veranderlijkheid. We kunnen ons voorstellen dat binnen afzienbare tijd een uiterst gesofisticeerde computer body-watch ons op ieder moment inlicht over de processen die zich in ons eigen lichaam afspelen [.] Dan zullen we zelf onze eigen Tamagochi geworden zijn. flow.doorsofperception.com/content/ martelaere_trans.html EEN FILOSOPHISCH SPROOKJE OVER ONZE TIJD In november 2002 organiseerde Doors of Perception een conferentie over het thema Flow in de context van design en computertechnologie. Centraal thema van de conferentie was het eventuele verdwijnen van de computer als concrete machine [the vanishing computer], niet ten voordele van een computerloze wereld, maar in tegendeel van een alomtegenwoordige, onzichtbare computer [pervasive computing], die als het alziend oog van God alle vloeiende en permanent veranderende patronen in de menselijke samenleving, van economie tot geneeskunde, simultaan in beeld zou kunnen brengen. Het energieverbruik van flatgebouwen en hele steden, de kleinste fluctuaties in de beurs, het hartritme en cholesterolgehalte van een lichaam, het zou allemaal in een continu zichtbare en controleerbare flow representeerbaar worden. Dank zij de alles penetrerende perceptie van de computer zouden we de kleinste veranderingen in alle sectoren van ons bestaan kunnen waarnemen nog voor ze zich manifesteren voor het dagelijkse oog van de gewone sterveling. Patricia De Martelaere schreef naar aanleiding van deze conferentie de onderstaande tekst Een filiosofisch sprookje over onze tijd, die ze nu vertaalde ter gelegenheid van NanoNu.

5 Louis De Cordier YOTA Louis de Cordier maakt sculpturen en installaties die vertrekken vanuit een ruim, kosmisch wereldbeeld. Refererend aan architectuur en techniek tracht hij er ruimtes van te maken van gedachten en gevoelens. Voor NanoNu brengt De Cordier een nieuw sculptuur Yota. Het werk is geïnspireerd op de Egyptische obelisk en de koolstof nanobuis, wereldwijd gekend als de buckytube en genoemd naar de Amerikaanse architect en filosoof R. Buckminster Fuller, die de geodetische koepel ontwikkelde. De structuur wordt geplaatst onder de koepel van het Vlaams parlement, die volgens dezelfde architecturale principes werd ontworpen. Laten we, als we het, in de geest van de tijd, over flow willen hebben, eerst even teruggaan naar het begin van de westerse filosofie. Alles vloeit, stelde Heraclitus. Hij werd afgebeeld als de wenende filosoof, misschien wel omdat hij naar verluidt geen twee keer in dezelfde rivier kon afdalen. Maar anderzijds, wie had dat dan wel gekund? Bij nader inzien was het echter nog erger met hem gesteld: Heraclitus bleek zelfs niet in staat om een enkele maal in dezelfde rivier af te dalen, en wel omdat de rivier tijdens die onderneming zelf onvermijdelijk zou veranderen, en hij zelf overigens eveneens. De rivier is de rivier niet, en wij zijn niet wie we zijn. Het universum is permanente verandering. De dingen zijn vergankelijk en ongrijpbaar. We willen ze grijpen maar ze glippen ons door de vingers als korrels zand of stromend water, en zo zijn het ook wijzelf en onze handen zelf die proberen de dingen vast te grijpen. De levende werkelijkheid blijkt geheel aan onze controle te ontsnappen. Genoeg om in tranen uit te barsten.

6 Parmenides daarentegen, verdedigde het tegenovergestelde standpunt: verandering is slechts een oppervlakkig en bedrieglijk fenomeen, de ware werkelijkheid bestaat uit onveranderlijke zijnstoestanden die perfect kunnen begrepen worden door de denkende geest. De pijl die werd afgeschoten en die zo n sierlijke boog maakt door de lucht, beweegt eigenlijk helemaal niet. Op elk ondeelbaar moment is die op één en slechts één enkele plaats. Beweging is een illusie, het resultaat van gezichtsbedrog. Parmenides had blijkbaar een digitale, mathematische kijk op de wereld, ongeveer zoals wij vandaag de dag naar video s kijken; we kunnen elk beeld bevriezen waar en wanneer wij dat wensen. Peter De Cupere NANOLOVE Peter De Cupere gebruikt verschillende media in zijn werk, dat draait rond geuren, waar de kunstenaar een intuitief en wetenschappelijk onderzoek naar voert. De bezoekers van NanoNu worden bij het binnengaan van de tentoonstelling besprenkeld met [geurloze] feromonen. Eén ingang is voorbehouden voor mannelijke bezoekers, de andere voor vrouwelijke; ze krijgen respectievelijk androsteron en copuline mee in hun parfum. Binnenin kunnen ze zich via de website NanoLove.be aansluiten bij de NanoLove Community. Verder toont Peter De Cupere in de filmzaal ook zijn werk Sniff Receptor, een geurfilm die de olfactorische beleving van de toeschouwer prikkelt. /

7 De tegenstelling tussen Heraclitus en Parmenides is er een tussen de wereld van de levende, organische ervaring en die van het abstracte, berekenende denken. Wat hierbij op het spel staat is de notie van controle, en het gevoel van controle-verlies zodra veranderingen zouden kunnen optreden in perfect statische beelden. Mensen hebben blijkbaar altijd een grondige afkeer gehad van verandering in plaats daarvan verkozen ze veiligheid, kennis, controle en voorspelbaarheid. Dit komt doordat mensen niet graag doodgaan. De dood is de ultieme verandering die alle controle overstijgt. Plato s oplossing hiervoor is beroemd geworden: hij creëerde een hogere wereld van absoluut Zijn dat oorspronkelijker was dan de contingente wereld waarin we leven en die gekend kon worden door de contemplatieve kracht van bijzonder begaafde individuele mensen. Niet alleen de filosofie bleef eeuwenlang trouw aan deze platoonse focus op het zijn, de moderne wetenschap werd van bij haar prille begin geïnspireerd door dezelfde obsessie, en de christelijke religie deed op haar manier van meet af aan hetzelfde. Filosofie, wetenschap en religie: drie zeer uiteenlopende domeinen die, elk op zich, uit zijn op hetzelfde: iets eeuwigs en onveranderlijks, of dat nu de vorm aanneemt van een idee, een natuurwet of een goddelijk wezen. Honoré δ O PARLEMENTQUANTUM FLUX~XULFMUTNAUQ TNEMELRAP Het werk van Honoré δ O valt op door de poëtische manier waarop hij alledaagse voorwerpen transformeert tot wondere kunstobjecten. PARLEMENTQ UANTUMFLUX~XULFMUTNAUQTNEMEL RAP is de belichaming van een kwantumflux doorheen de postlokettenzaal van het parlementsgebouw. Alles - alles wat dan ook - is tegelijk deeltje en veld. Als pars pro toto van onszelf nemen we een subatomair deeltje. We zijn voor de gelegenheid stralingsenergie die een onderdeel of aspect van een golfpatroon vormen, die op elk moment op alle plaatsen met een bepaalde kanswaarde te vinden is, in alle toestanden die een golf of deeltje kan aannemen.

8 Dirk Vander Eecken ZONDER SCHAAL Dirk Vander Eecken is graficus en schilder. Een recente interesse van de kunstenaar ligt in de visuele parallellen die bestaan tussen zijn beelden, en patronen en texturen in de microscopische beelden uit de nanotechnologie. Dirk Vander Eecken slaagt er in om plastische imaginaire werelden op te bouwen die zich aan elke schaal onttrekken en daardoor essentieel hun plaats en belang vinden in de kunst. Dat ging zo door tot aan het begin van de twintigste eeuw. Toen veranderde ons wereldbeeld vrij radicaal, en dit onder invloed van talrijke, gelijktijdig optredende factoren, zoals het darwinisme, het toenemende atheïsme en de nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap. Dat wil zeggen, een onderdeel van ons wereldbeeld veranderde radicaal, het andere deel bleef onveranderd. We gaven het idee van het zijn op, maar het verlangen naar controle bleef meer dan ooit aanwezig. De hedendaagse samenleving probeert te leven met het feit dat het zijn, in al zijn aspecten - religieus, wetenschappelijk, moreel onherroepelijk verloren is gegaan. We zijn nu veeleer geobsedeerd door veranderingen en door de uitdaging om patronen van veranderingen af te beelden. Een afbeelding van een verandering is de beste manier om een statisch beeld te benaderen zonder er volledig mee samen te vallen. Maar verandering als zodanig kan niet worden afgebeeld, misschien zelfs niet worden gedacht. Veranderingen kunnen enkel doorleefd worden en aan den lijve worden ervaren. Een gevolg hiervan is dat een simultane weergave van wereldwijd actieve flows niet meer dan gezichtsbedrog kan zijn, een simulatie en nooit een werkelijke waarneming. Ze brengt ons geen haar dichter bij wat het ook moge wezen waar we dichterbij zouden willen zijn, ze toont ons veeleer hoe ver we verwijderd en vervreemd zijn van een directe ervaring van de wereld en zelfs van onszelf. Ze biedt ons enkel een artificiële directheid.

9 Nick Ervinck SIUTOBS + STUDIES In zijn nog jonge oeuvre gebruikt Ervinck een waaier aan uitdrukkingsmiddelen: digitale prints, video, tekeningen en vooral sculpturale vormen uit beschilderd gips, polyester en hout die op een secure wijze gepresenteerd worden in een gegeven ruimte. Digitale beelden besmetten voortdurend zijn driedimensionale, organisch ogende vormen en omgekeerd. De ruimtelijke installatie en de video die hier worden getoond illustreren de permanente wisselwerking tussen virtuele constructies en handgemaakte sculpturen zoals die steeds aanwezig is in het werk van Nick Ervinck. In naam van een maximale controle zijn we kennelijk bereid om onze hele wereld artificieel te maken en om de prioriteiten uit het werkelijke leven om te draaien: gesimuleerde en meetbare gegevens worden ons voorgeschoteld als directe kennis, terwijl het intieme en subjectieve contact met de wereld afgedaan wordt als illusoir, onbetrouwbaar en waardeloos. Hoe gaat het met mij?, is tegenwoordig onze eerste vraag aan de specialist achter zijn bureau. Hij zal vervolgens vooreerst alle grafische weergaves van ons lichaam bestuderen die hij ter beschikking heeft en ons dan vertellen wat onze condititie is, veel beter dan wij dat zelf zouden kunnen. In de goede oude tijd vroegen mensen elkaar hoe gaat het met jou? maar nu zijn we er trots op te hebben achterhaald dat niemand de juiste diploma s heeft om die vraag zelf te kunnen beantwoorden.

10 Meer nog: wat is reële tijd eigenlijk, en wat betekent precies het hier en het nu? Het vergt weinig reflexie om te beseffen dat dit uiteindelijk op helemaal niets neerkomt. Het gegeven ogenblik kan zelf onderverdeeld worden in tienden en honderdsten en duizendsten van steeds korter wordende ogenblikken die uiteindelijk verdwijnen in een limietfunctie naar het pure niets. Zelfs de wetenschap moest tot de conclusie komen dat de tijd niet echt bestaat. Er is geen tegenwoordige tijd die tegenwoordig is. Maar het leven dient geleefd te worden. Het ogenblik dat we in gedachten proberen te veroveren en dat we onmogelijk kunnen grijpen, is perfect toegankelijk voor ons levende organisme. Tijd is wat we zijn, ook al kunnen we hem met ons denken niet vatten. In plaats van dit mysterieuze ogenblik simpelweg genietend te ondergaan, verspillen we ons leven door constant beelden te bekijken van wereld-processen of processen van ons eigen lichaam en door onze wanhopige pogingen om in te grijpen. We willen de tijd te snel af zijn, als iemand die zijn schaduw achterna zit. Met het alomtegenwoordig worden van de computer [pervasive computing of the disappearing computer] zullen het wijzelf zijn die zullen verdwijnen. Auriea Harvey & Michaël Samyn THE KISS, INCORPORATOR Auriea Harvey & Michaël Samyn werken exclusief samen sinds Eerst als Entropy8Zuper! en daarna als Tale of Tales. Harvey & Samyn verwijderen de conventies van regels, wedijver en actie en introduceren nieuwe vormen van interactie en verhalen vertellen. The Kiss is een interactief 3D werk waarin je met de camera kan navigeren in een 3D scan van de kussende lichamen van de kunstenaars, wat de sensatie creëert van door een dikke vloeistof te drijven. Er is een symbolisch gedeeld hart te zien en driedimensionaal geluid. Een bijzonder zinnelijke ervaring. kiss.entropy8zuper.org/tale-of-tales.com

11 Het soort van flow waar we naar streven zal allesbehalve een natuurlijke flow zijn. Wat we willen is een soort waterkraan die permanent openstaat, met vlot en eindeloos stromend water en de loodgieter in de buurt zodra iets dreigt fout te gaan: een nieuw beeld van de eeuwigheid en de goddelijke perfectie [inclusief het alziende, alomtegenwoordige oog]. In zijn natuurlijke omgeving stroomt water evenwel helemaal anders: zijn loop is bezaaid met obstructies en versnellingen, het vloeit over in een andere stroom of eindigt in een meer en uiteindelijk eindigen alle rivieren in de zee, waar het stromen stopt of overgaat in andere processen, zoals golven en verdamping. Wat ons zo aantrekt in de natuur, is het idee van een ecosysteem waarin alles voor een bepaalde tijd probleemloos en schijnbaar vanzelf verloopt. Wat we liever vergeten is dat natuur ook staat voor strijd en catastrofe, en dat voor al wat leeft stromen ook onvermijdelijk betekent: ophouden met stromen, en dus sterven. JODI MATRIX.FX Door een Playstation Eyetoy te kraken en los te laten op populaire programma s, klassieke films en cartoons creëert het duo JODI een absurde beeldenstroom van muterende mediabeelden, die als het ware door een spelvirus werden besmet. De eye toy illustreert de wereld door de ogen van een computer. Realiteit en betekenis worden ingewisseld voor symbolen, tekens en simulaties op basis van kleuren, geluiden, beelden, beweging.

12 Anne-mie Van Kerckhoven FROZEN EQUIPOISE Anne-Mie Van Kerckhoven is geïnteresseerd in de relatie tussen kunst, wetenschap, politiek en sociale thema s. Op een respectievelijk abstracte, verbale en figuratieve manier peilt ze naar onvermoede conceptuele vermogens van de mens. De hier getoonde configuratie van drie collages/schilderijen is ontstaan naar aanleiding van werkverblijven in Berlijn en Shanghai, In deze werken tast ze de grenzen af van het gebruik van cijfers en lettertekens in haar werk. De dood kan niet afgebeeld worden. Of zullen we ook van de dood een artificiële ervaring gaan maken? Mensen beginnen hun eigen dood nu al te filmen of te ensceneren. En hoe vaak horen we game-boy kids niet uitroepen: Ik ben dood of, iets minder dramatisch: Ik heb maar twee levens meer. Beeld je in dat binnen afzienbare tiijd een uiterst gesofisticeerde computer body-watch, een computer-horloge dat ons op ieder moment inlicht over de processen die zich in ons eigen lichaam afspelen, op een bepaald moment zou rapporteren:: U zou beter trager beginnen ademen, u heeft nog slechts tien inademingen te gaan Ik zou me voelen als mijn eigen Tamagochi.

13 Angelo Vermeulen BIOMODD [ATH1] Na het behalen van zijn doctoraat in de biologie volgde Angelo Vermeulen een opleiding fotografie die hem op het spoor van de beeldende kunst bracht. In zijn werk combineert hij vaak het domein van de biologie en wetenschap met dat van de beeldende kunst. In deze tentoonstelling kan het publiek in real-time volgen hoe de kunstenaar tijdens zijn residentie aan het Aesthetic Technologies Lab in Ohio werkt aan een sociaal en interactief kunstproject dat ecologie en hedendaagse gamecultuur met elkaar verbindt. Levende cellen en organismen worden binnengebracht in een computerlichaam en leven er in een creatieve symbiose met elektronica. Enkele bijkomende gedachten over controle : Er is niets mis met verlangen naar controle. Dat verlangen is wellicht wezenlijk verbonden met de menselijke natuur. Meer zelfs: het verlangen naar controle is eigen aan al wat leeft: alle levende wezens doen niet anders dan met alle mogelijke middelen hun omgeving proberen te controleren. Alleen heeft de mens, vergeleken met andere levende wezens, zijn middelen tot controle op een spectaculaire wijze kunnen doen toenemen.

14 Maar controle kan zowel intern als extern gezocht worden. Het Oosten [als we even deze karikaturale veralgemenende term mogen gebruiken] is helemaal niet vrij van de drang tot controle, in tegendeel zelfs, het is uit op supreme controle, net zoals het Westen. Maar de richting waarin het Oosten controle zoekt is [of was] prioritair de innerlijke. De oosterse wijze ging ervan uit dat uiterlijke omstandigheden geheel buiten onze controle vallen en ons alleen maar ongelukkig kunnen maken door hun onvoorzienbare veranderingen. Daarom streefde hij ernaar om zich zo onafhankelijk mogelijk te maken van de uiterlijke wereld, door de controle over zijn eigen innerlijke energie te optimaliseren. Hoe teleurstellend de wereld ook moge zijn, zelf slaagt hij erin onverstoorbaar gelukkig te zijn en te blijven. De westerse wereld heeft triomfantelijk bewezen dat we wel degelijk kunnen ingrijpen in uiterlijke omstandigheden, wat een niet te onderschatten prestatie is. Onze welvaart, onze voeding, verwarming, kledij, hygiëne, technische innovatie zijn geen louter bijkomstige toevalligheden in onze maatschappij, maar tonen aan dat het materiële een belangrijke bron van welzijn en geluk is voor de mens. Zoals er niets mis is met verlangen naar controle, zo is er ook niets mis met streven naar externe controle als zodanig. Het externe is nu eenmaal niet minder belangrijk dan het interne, en valt niet te verwaarlozen. Gevaarlijk wordt het pas wanneer obsessioneel gestreefd wordt naar een controle die exclusief extern is, met verwaarlozing van iedere innerlijke cultivatie. Het ultieme risico is dat we in het andere uiterste stranden dan de oosterse wijze: we beschikken over alle denkbare uiterlijke accomodatie en blijken desondanks, tot onze grote verwondering, niet meer gelukkig te kunnen zijn. En we zullen nooit kunnen achterhalen waarom niet, we zullen nooit vinden wat ons ontbreekt, omdat wat ontbreekt enkel in de orde van het externe gezocht wordt, en daarin natuurlijk helemaal niets ontbreekt. Patricia de Martelaere > Patricia Demartelaere is als hoogleraar verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbeerte aan de K.U. Leuven waar ze ondermeer een vak over het Taoïsme doceert

15 COLOFON NIEUWE DIMENSIES De tentoonstelling NIEUWE DIMENSIES is het resultaat van een samenwerking tussen het MuHKA en het viwta. MuHKA Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen Leuvenstraat Antwerpen > T +32 [0] > info@muhka.be > viwta Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek Vlaams Parlement 1011 Brussel > T +32 [0] > viwta@vlaamsparlement.be > Met dank aan Louis De Cordier, Peter De Cupere, Patricia De Martelaere, Honoré δ O,Nick Ervinck, Auriea Harvey & Michaël Samyn, JODI, Dirk Vander Eecken, Anne-Mie Van Kerckhoven, Angelo Vermeulen Samenstelling tentoonstelling Edwin Carels [MuHKA] Productie tentoonstelling Ruth Renders Tekst & vormgeving MuHKA V.U. Bart De Baere p/a Leuvenstraat Antwerpen NIEUWE DIMENSIES is mogelijk gemaakt door de steun van Märklin Het MuHKA is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en wordt gesteund door Provinciebestuur Antwerpen, Stad Antwerpen, Nationale Loterij en Klara

16

Eindexamen Filosofie havo I

Eindexamen Filosofie havo I Opgave 2 Denken en bewustzijn 8 Een goed antwoord bevat de volgende elementen: een omschrijving van het begrip bewustzijn 2 argumentatie aan de hand van deze omschrijving of aan Genghis bewustzijn kan

Nadere informatie

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko is altijd bezig met de werking van het medium fotografie. De kritische blik van de beschouwer is wat ze met haar werk wil overbrengen.

Nadere informatie

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 PLAATJESKUNST Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 1 Het internet, nog nooit is er in mijn beleving zo n bijzondere uitvinding

Nadere informatie

1. Inleiding. De normale, driedimensionale ervaring is nog maar een begin van wat het leven te bieden heeft. De levensbloem

1. Inleiding. De normale, driedimensionale ervaring is nog maar een begin van wat het leven te bieden heeft. De levensbloem 1. Inleiding De levensbloem De ingekleurde levensbloem staat symbool voor de vierde dimensie. Jij voegt een extra dimensie aan je leven toe wanneer je jouw bloem gaat openen. De tijd is er rijp voor! Sinds

Nadere informatie

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt "Geluk is vooral een kwestie van de juiste levenshouding" Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt Ons geluk wordt voor een groot stuk, maar zeker niet alleen, bepaald

Nadere informatie

Kunstproject De Cocon

Kunstproject De Cocon Kunstproject De Cocon -Educatief pakketen info over Will Beckers Wat is cradle to cradle? Workshops van kunstenaar Will Beckers Floraliën 2016 1 Wat is Cradle to Cradle? We kennen allemaal het teken Dit

Nadere informatie

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005 Uit: Niks relatief Vincent Icke Contact, 2005 Dé formule Snappiknie kanniknie Waarschijnlijk is E = mc 2 de beroemdste formule aller tijden, tenminste als je afgaat op de meerderheid van stemmen. De formule

Nadere informatie

PERSBERICHT. BLACK CUBE CINZENTO Stan Van Steendam. Expositie: 23 Februari > 17 Maart 2018 Vernissage: Donderdag 22 Februari - van 18u tot 21u

PERSBERICHT. BLACK CUBE CINZENTO Stan Van Steendam. Expositie: 23 Februari > 17 Maart 2018 Vernissage: Donderdag 22 Februari - van 18u tot 21u PERSBERICHT BLACK CUBE CINZENTO Stan Van Steendam Expositie: 23 Februari > 17 Maart 2018 Vernissage: Donderdag 22 Februari - van 18u tot 21u OVER DE EXPOSITIE Cinzento, Portugees voor grijs, is een reeks

Nadere informatie

Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014

Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014 Persmap Wereld Taiji en Qigong dag 2014 Inhoud persmap Persbericht 3 Over taijiquan 4 Over qigong 5 Factsheet wereld taiji en qigong dag 6 2 Zevende editie van de Wereld Taiji en Qigong dag in Antwerpen

Nadere informatie

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin 1. Intro 1 2. Wat is mijn selfie 2 3. Waarom mijn selfie 4 4. Evaluatie medestudenten 5 5. Bijlage

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Weten het niet-weten

Weten het niet-weten Weten het niet-weten Over natuurwetenschap en levensbeschouwing Ger Vertogen DAMON Vertogen, Weten.indd 3 10-8-10 9:55 Inhoudsopgave Voorwoord 7 1. Inleiding 9 2. Aard van de natuurwetenschap 13 3. Klassieke

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I Opgave 3 Vreemder dan alles wat vreemd is 12 maximumscore 3 de twee manieren waarop je vanuit zingevingsvragen religies kunt analyseren: als waarden en als ervaring 2 een uitleg van de analyse van religie

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Visie op duurzaam Veranderen

Visie op duurzaam Veranderen Visie op duurzaam Veranderen Ruysdael Ruysdael is een gerenommeerd bureau dat zich sinds haar oprichting in 1994 heeft gespecialiseerd in het managen van veranderingen. Onze dienstverlening kent talloze

Nadere informatie

Met NLP de kredietcrisis te lijf Duurzaam winst behalen door compassie

Met NLP de kredietcrisis te lijf Duurzaam winst behalen door compassie Steven Smit Voor de mens in organisaties Met NLP de kredietcrisis te lijf Duurzaam winst behalen door compassie Door Steven Smit 2008 Steven Smit BV voor de mens in organisaties Chopinstraat 148 1817 GD

Nadere informatie

Voorwoord. Bernt Schneiders Burgemeester van Heemskerk.

Voorwoord. Bernt Schneiders Burgemeester van Heemskerk. Voorwoord Heemskerk is een veelzijdige gemeente. Soms is het stedelijk, dan weer dorps. Er is veel natuur en anderzijds de staalindustrie. Ook op het gebied van cultuur is Heemskerk veelzijdig. In de openbare

Nadere informatie

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 2 Panta rhei alles stroomt; Mijn schilderijen zijn in beweging, ze lijken te stromen, zoals ook het leven zich geen stilstand

Nadere informatie

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel)

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel) Wat is realiteit? De realiteit is de wereld waarin we verblijven met alles wat er is. Deze realiteit is perfect. Iedere mogelijkheid die we als mens hebben wordt door de realiteit bepaald. Is het er, dan

Nadere informatie

Module 1. Bewustwording.

Module 1. Bewustwording. Module 1. Bewustwording. Dag 3. Visioning Ontdek wat jouw ziel te zeggen heeft over jouw bestemming en werk. Je staat op het punt om te gaan luisteren naar de wijsheid van je ziel als het gaat over jouw

Nadere informatie

F A B S C H O L K I D S

F A B S C H O L K I D S F A B S C O H O L K I D S Over FabSchool Kids In Fabschool Kids staat zelf dingen maken, creativiteit en samenwerken centraal. In hands-on workshops in het Fablab Amsterdam leren kinderen alles over digitale

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

Erwin Clauws "The Conscious Quintessence of the Abstract"

Erwin Clauws The Conscious Quintessence of the Abstract Het ROGERRAVEELMUSEUM tentoonstellingspartner bij het artistiek onderzoek The Conscious Quintessence of the Abstract van ERWIN CLAUWS Onderzoek geaccrediteerd door Onderzoeksraad Sint Lucas Beeldende Kunst

Nadere informatie

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de ogenschijnlijke stijlbreuk die

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Heeft God het Kwaad geschapen?

Heeft God het Kwaad geschapen? Heeft God het Kwaad geschapen? Zondagavond 22 september 2013 (Genade & Waarheid Preek) Inleiding A. Genade & Waarheid Preken (Soms) Ingewikkelde of wettisch toegepaste onderwerpen bekeken vanuit Genade

Nadere informatie

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten Astrid van den Hurk Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten De Toverbal, Venray Hoe leren kinderen? De wereld rondom ons In ons hoofd De boekenwereld op school 2. Bostypen Men onderscheidt

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl

geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl geloof en wetenschap Prof.dr. Cees Dekker Kavli Institute of NanoScience Delft http://www.mb.tn.tudelft.nl Utrecht, 16-6-2006 1. Is het waar, dat recente vondsten in de wetenschap Godsgeloof verzwakken?

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Tekstboek Module 1. Bewustwording

Tekstboek Module 1. Bewustwording Tekstboek Module 1. Bewustwording Dag 1. Doe Het Zelf Werkelijkheid. Daar gaan we! Vandaag start je met dag 1 van module 1: bewustwording. Deze module vormt het fundament van de cursus. Je ontdekt tijdens

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld meer liefde 39 Oefen je met de buitenwereld meer evenwicht

Nadere informatie

De vier onmetelijke vermogens van de geest

De vier onmetelijke vermogens van de geest De vier onmetelijke vermogens van de geest Geluk is alleen mogelijk als er liefde is. Ware liefde heeft het vermogen iedere situatie waarin we ons bevinden te genezen en te veranderen, en ons leven een

Nadere informatie

Pietá, Michelangelo DRAAGBAAR

Pietá, Michelangelo DRAAGBAAR Pietá, Michelangelo DRAAGBAAR In de Sint Pieterskerk in Rome staat het beeld Piëta van Michelangelo: een kleine zittende vrouw over wier schoot een slappe, volwassen man ligt. Ze kan hem nauwelijks dragen,

Nadere informatie

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge.

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge. Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE voor de morgendienst op zondag 2 september 2012 in deze dienst zal Julia Brugge gedoopt worden thema: Zoals klei in de hand van de pottenbakker Voorganger: ds. J.J.

Nadere informatie

Waarom zou ik geloven?

Waarom zou ik geloven? Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2015 Deel #2: 22 nov 2015 Mijn doel met de 2 toespraken Ik probeer je te laten zien dat het christelijke

Nadere informatie

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria:

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Regie Documentaire Weet in een door de student zelf gemaakte film al basaal te boeien

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp Uit je eigen keuken Gerecht van je keuze je eigen onderwerp We gaan rond de tafel met elkaar in gesprek over dat onderwerp dat jij graag aan wil kaarten in gezelschap van een groep vrienden en bekenden

Nadere informatie

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets 11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets Opdracht 1 Wat is de Sokratische methode? Opdracht 2 Waarom werd Sokrates gedwongen de gifbeker te drinken? Opdracht 3 Waarom zijn onze zintuigen

Nadere informatie

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens 16-02-2014 Het thema van vandaag is Wijsheid Hoe we wijs kunnen handelen heb ik verstopt in de volgende preek Elk mens heeft een Licht in

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015 WIE BENT U? IN GESPREK GAAN MET OUDEREN OVER HUN WAARDEN EN VISIE OP HET LEVEN De ergotherapeut als brug tussen thuis en het WZC - 8/09/15 Liselotte Van Ooteghem Achtergrond Wie ben ik? Medewerker zingeving,

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Gemeente in Christus,

Gemeente in Christus, meditatie voor 3 mei 2015 thema geloof EN wetenschap Gemeente in Christus, Misschien heb je wel eens gehoord van de film The Matrix, of misschien heb je m zelfs wel eens gezien. De film gaat over een kleine

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren NH - 24 november 2013 Psalm 103

Ontmoetingskerk Laren NH - 24 november 2013 Psalm 103 Ontmoetingskerk Laren NH - 24 november 2013 Psalm 103 Het is hard, maar waar: vroeg of laat word je vergeten. Het menselijk leven lijkt op een bloem op het veld, zegt de psalm die we lazen. Je komt op,

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie

Tolstoj als pedagoog CAHIER. Waarom Tolstoj onderwijs in aardrijkskunde en geschiedenis overbodig en zelfs schadelijk vond

Tolstoj als pedagoog CAHIER. Waarom Tolstoj onderwijs in aardrijkskunde en geschiedenis overbodig en zelfs schadelijk vond Tolstoj als pedagoog CAHIER 3h Waarom Tolstoj onderwijs in aardrijkskunde en geschiedenis overbodig en zelfs schadelijk vond Waarom Tolstoj onderwijs in aardrijkskunde en geschiedenis overbodig en zelfs

Nadere informatie

Sectormoment Architectuurcultuur. Dinsdag 11 december 2018

Sectormoment Architectuurcultuur. Dinsdag 11 december 2018 Sectormoment Architectuurcultuur Dinsdag 11 december 2018 Foto: Jasper Gregory Léonard van Toor Een substantieel sterkere architectuurcultuursector kan de noodzakelijke vernieuwing brengen bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Ruimte, Ether, Lichtsnelheid en de Speciale Relativiteitstheorie. Een korte inleiding:

Ruimte, Ether, Lichtsnelheid en de Speciale Relativiteitstheorie. Een korte inleiding: 1 Ruimte, Ether, Lichtsnelheid en de Speciale Relativiteitstheorie. 23-09-2015 -------------------------------------------- ( j.eitjes@upcmail.nl) Een korte inleiding: Is Ruimte zoiets als Leegte, een

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

Stipendium. Anne Vaandrager

Stipendium. Anne Vaandrager Stipendium Anne Vaandrager Introductie Afwijken van de norm Tegenwoordig kunnen we door middel van technologie radicaal ingrijpen op het ontwerp van ons lichaam. De centrale positie van de mens als maatstaaf

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

Grijp niet naar de rivier, je kunt haar niet pakken

Grijp niet naar de rivier, je kunt haar niet pakken Rust in Zijn Zijn is het Hart van alle verschijnselen in binnen- en buitenwereld. Rust in de oneindige, roerloze presentie daarvan. Laat alles verschijnen zoals het wil en weer oplossen in Zijn. Jij hoeft

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Christa Mesnaric. Aristoteles. voor. managers

Christa Mesnaric. Aristoteles. voor. managers Christa Mesnaric Aristoteles voor managers BBNC uitgevers Rotterdam, 2011 Inhoud Aristoteles een managementgoeroe in de 21 ste eeuw 9 Wie was Aristoteles? Een beknopte biografie 15 Succesformules in het

Nadere informatie

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten 1 Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding G.J.E. Rutten Introductie In dit artikel wil ik het argument van de Amerikaanse filosoof Alvin Plantinga voor

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

RECHT EN SAMENLEVING ANDERS BEKEKEN

RECHT EN SAMENLEVING ANDERS BEKEKEN Wim Weymans RECHT EN SAMENLEVING ANDERS BEKEKEN Filosofische perspectieven Recht en samenleving anders bekeken Filosofische perspectieven Wim Weymans Acco Leuven / Den Haag Verantwoording 13 Inleiding 17

Nadere informatie

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum

Nadere informatie

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Jouw werkbladen In NEMO Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Welkom bij Fenomena! Deze hele

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Heeft u m al gezien? Misschien al een stukje in gelezen? Dit jaar is er een bijzonder boek uitgekomen, en het haalde gelijk grote verkoopcijfers. Ik

Nadere informatie

WIE IS. Kees-JanDiepstraten. Hij legt de branche het vuur na aan de schenen VISIONAIR

WIE IS. Kees-JanDiepstraten. Hij legt de branche het vuur na aan de schenen VISIONAIR VISIONAIR In zijn scriptie over strategische allianties stelde hij dat bezit zal verdwijnen en accountancy gebaseerd op kosten op een dood spoor zit. Hij zakte bijna omdat zijn docenten hem niet geloofden.

Nadere informatie

SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider?

SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider? SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider? LEVENDAAL 11, 6715 KJ EDE - TELEFOON 06 21 24 22 55 leidjew@xs4all.nl - www.leidjewitte.nl SPIRITUALITEIT De aangeboren menselijke behoefte

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

VAKKANJERS STRP SCHOOL RONDLEIDING

VAKKANJERS STRP SCHOOL RONDLEIDING VAKKANJERS STRP SCHOOL RONDLEIDING Deelnemers nemen een kijkje bij de finale van de VakkanjerWedstrijden. Dat zijn spannende wedstrijden voor de beste technici van het mbo. De vonken vliegen ervan af:

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen.

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. De verhalen van vandaag uit het evangelie van Marcus

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord: Ruud van Nistelrooy 9. Inleiding: Flow is flow Weten waar je samen heen wilt 19 collectieve ambitie

Inhoud. Voorwoord: Ruud van Nistelrooy 9. Inleiding: Flow is flow Weten waar je samen heen wilt 19 collectieve ambitie Flow Inhoud Voorwoord: Ruud van Nistelrooy 9 Inleiding: Flow is flow 11 1. Weten waar je samen heen wilt 19 collectieve ambitie 2. Gedeelde afspraak 33 Gezamenlijk doel 3. Wat willen we? 41 Teamwaarden

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Samenvatting. Dutch Summary.

Samenvatting. Dutch Summary. Samenvatting Dutch Summary. 125 126 Dutch Summary Nederlandse Samenvatting (Summary in Dutch) Door de aanwezigheid van omstanders helpen mensen elkaar minder snel en minder vaak. Dit geldt voor zowel noodsituaties,

Nadere informatie

Rene Descartes. René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain

Rene Descartes. René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain Rene Descartes René Descartes, een interview door Roshano Dewnarain Cogito ergo sum, ik denk dus ik ben. Een uitspraak van René Descartes. Een belangrijk wiskundige en filosoof in de geschiedenis. Volgens

Nadere informatie

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008.

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008. Voor Rustin is schilderen de hoofdzaak van zijn kunstenaarspraktijk, maar tekenen heeft hij daarnaast ook altijd gedaan. Hij deed dat op de momenten dat hij niet kon schilderen, zoals s avonds als het

Nadere informatie

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Jaarplan GESCHIEDENIS Algemene doelstellingen Eerder gericht op kennis en inzicht 6 A1 A2 A3 A4 A5 Kunnen hanteren van een vakspecifiek begrippenkader en concepten, nodig om zich van het verleden een wetenschappelijk

Nadere informatie

Filosofie VWO 4 periode 1 Dikgedrukt: betekent dat dit woord in de woordenlijst staat

Filosofie VWO 4 periode 1 Dikgedrukt: betekent dat dit woord in de woordenlijst staat Filosofie VWO 4 periode 1 Dikgedrukt: betekent dat dit woord in de woordenlijst staat Het begin van de natuurfilosofie Filosofen beginnen zich dingen af te vragen, waar je gewoonlijk niet zo over na zou

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I Beoordelingsmodel Opgave 1 Het bestaan van God en het voortbestaan van religie 1 maximumscore 3 een uitleg hoe het volgens Anselmus mogelijk is dat Pauw en Witteman het bestaan van God ontkennen: het zijn

Nadere informatie

Pim Broekhof. Art Media en Me. Autobiotic Selfie Verslag G&I1A 19-11-2015. Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin

Pim Broekhof. Art Media en Me. Autobiotic Selfie Verslag G&I1A 19-11-2015. Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin Pim Broekhof G&I1A 19-11-2015 Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin Art Media en Me Autobiotic Selfie Verslag WHAT THE **** IS FLAT DESIGN? THE FALLOUT SHELTER APP PRESENTED BY VAULT

Nadere informatie

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek Cultuurbeleving Junipeiling Bewonerspanel Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Cultuur Ontwikkelorganisatie Gemeente

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht [Gepubliceerd in Erik Heijerman & Paul Wouters (red.) Praktische Filosofie. Utrecht: TELEAC/NOT, 1997, pp. 117-119.] Van mij Een gezicht is geen muur Jan Bransen, Universiteit Utrecht Wij hechten veel

Nadere informatie

pagina 2 van 5 Laten we maar weer eens een willekeurige groep voorwerpen nemen. Er bestaan bijvoorbeeld -- om maar iets te noemen -- allerlei verschil

pagina 2 van 5 Laten we maar weer eens een willekeurige groep voorwerpen nemen. Er bestaan bijvoorbeeld -- om maar iets te noemen -- allerlei verschil pagina 1 van 5 Home > Bronteksten > Plato, Over kunst Vert. Gerard Koolschijn. Plato, Constitutie (Politeia), Amsterdam: 1995. 245-249. (Socrates) Nu we [...] de verschillende elementen van de menselijke

Nadere informatie

Het leven leren. De theorie en visie achter het levo lesmateriaal

Het leven leren. De theorie en visie achter het levo lesmateriaal Het leven leren De theorie en visie achter het levo lesmateriaal Waar gaat kaderdocument Het leven leren (2003) over? De levensbeschouwelijke ontwikkeling èn beroepsethische vorming van onderwijsdeelnemers

Nadere informatie

de krijtlijnen van de leegte

de krijtlijnen van de leegte de krijtlijnen van de leegte soms kan men bij het zien van iets een gevoel krijgen van déja-vu, een aanvoelen dat dit ergens op zijn plaats is in je eigen ideeënwereld. dit verklaart de grote affiniteit

Nadere informatie

Kerk en duurzaamheid. Van duurzaamheid naar levenskunst

Kerk en duurzaamheid. Van duurzaamheid naar levenskunst Kerk en duurzaamheid Van duurzaamheid naar levenskunst Duurzaamheid hangt in de lucht. Je kunt geen blad meer openslaan of je oog valt op duurzame producten. Bijna elk zichzelf respecterend bedrijf of

Nadere informatie

WIJ zijn hier gekomen niet alleen om jullie en alle anderen hier te

WIJ zijn hier gekomen niet alleen om jullie en alle anderen hier te SAMENVATTING VAN DE REDEVOERINGEN GEHOUDEN VOOR DE JEUGD IN SURINAME EN DE NEDERLANDSE ANTILLEN Willemstad, 19 oktober 1955, Oranjestad, 22 oktober 1955. Paramaribo, 5 november t 955 WIJ zijn hier gekomen

Nadere informatie

De Werking van een Ei

De Werking van een Ei Van Henk Beerepoot aan Zebulon Heeft U ooit goed nagedacht over een vogelei? Het grapje van velen wat er het eerst was de kip of het ei toont aan dat men zich nog niet geheel bij zijn naïviteit heeft neergelegd...

Nadere informatie

Het onbewaakte moment #2

Het onbewaakte moment #2 Het onbewaakte moment #2 De gecontroleerde ongecontroleerdheid bij het tekenen De tentoonstelling toont hoe de tekening ook vandaag, in een tijd van hoge technologie, een ideaal medium is om het kantelmoment

Nadere informatie

handleiding bij Jan Knops

handleiding bij Jan Knops handleiding bij Jan Knops Jan KNOPS is directeur van vzw Initia, bureau voor kunst- en cultuurinitiatieven in Brussel en initiator van verschillende artistieke en filosofische projecten. Hij is auteur

Nadere informatie

Dolfijnen boodschappen vol licht

Dolfijnen boodschappen vol licht Jeanne Ruland Anne-Mareike Schultz Dolfijnen boodschappen vol licht Uitgeverij Akasha Inhoud Opdracht 8 Voorwoord 9 Hoe gebruik je deze kaarten? 11 De dolfijnenkaarten 1 11:11 14 2 Aangename kennisosmose

Nadere informatie