54e jaargang, nummer 2 DIALOOGJE. zondag 11 maart t/m zondag 22 april 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "54e jaargang, nummer 2 DIALOOGJE. zondag 11 maart t/m zondag 22 april 2018"

Transcriptie

1 54e jaargang, nummer 2 DIALOOGJE zondag 11 maart t/m zondag 22 april 2018 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website:

2 LITURGISCHE AGENDA. Zondag 11 maart uur. ZONDAG LAETARE : Oecumenische viering in de Eshof. Voorganger: ds Ellie Boot. Bijzonderheden: De 'roze zondag' in de Veertigdagentijd wordt een bijzondere viering die we gezamenlijk in de Eshof zullen vieren. Elders in dit Dialoogje vindt u een aankondiging van wat er op deze dag na de kerkdienst verder nog staat te gebeuren. Ellie Boot Zondag 18 maart uur. Woord- en Communieviering met medewerking van het Pauluskoor. Voorganger: Lector: Werkgroep: Collecten: Diaken Rini Bouwman. José Ursem. Liedkeuze. 1.Onderhoud Pauluscentrum. 2. pastorale activiteiten. Intenties: Ben Kroon. - Cor Vendrig. Christina van Daatselaar-Telkamp. Antoon Telkamp. Wim van Valkengoed. - Overleden ouders van Valkengoed-van Daatselaar. Bijzonderheden: Vijfde zondag van de Veertigdagentijd. Koffie uur Zondag 25 maart uur. Eucharistieviering met medewerking van het Pauluskoor. Voorganger: Lector: Misdienaar: Werkgroep: Collecten: Kapelaan Karel Donders. Riet van Hofwegen. Frank van de heuvel. Liedkeuzecommissie. 1. Onderhoud Pauluscentrum. 2. Pastorale activiteiten. Intenties: Anton van Esveld. - Voor tante Alie. - Frans van Bemden. Alie van der Heijden-Voskuilen. Overleden ouders van de Wolfshaar-van de Hoven. Bijzonderheden: Palmzondag. Koffie uur.

3 Vespers in de Eshof op zondag 25; maandag 26; dinsdag 27; en woensdag 28 maart om uur: Donderdag 29 maart uur: Oecumenische viering met medewerking van de Cantorij en het Pauluskoor. Voorgangers: ds Ellie Boot en pastor Ben Piepers. Collecten: 1. Onderhoud Pauluscentrum. 2. Pastorale activiteiten. Bijzonderheden: Witte Donderdag Vrijdag 30 maart uur: Kruisweg. Deze zal worden verzorgd door Betty Obdeijn en Wim Eggenkamp. Als inleiding op de overweging van de Kruisweg hoort u meditatieve muziek uit Taizé. Ook is er gelegenheid om bloemen bij het Kruis te leggen. Vrijdag 30 maart uur: Oecumenische viering in de Eshof. Voorgangers: ds Ellie Boot en pastor Ben Piepers. Bijzonderheden: Goede Vrijdag Zaterdag 31 maart uur: Oecumenische viering in de Eshof. Voorgangers: ds Ellie Boot en Pastor Ben Piepers. Bijzonderheden: Paaswake.

4 Zondag 1 april uur: Woord- en Communieviering met medewerking van het Pauluskoor. Voorganger: Antoinette Bottenberg. Lector: Wim Eggenkamp. Werkgroep: Liturgie. Collecten: 1. Onderhoud Pauluscentrum. 2. Pastorale activiteiten. Intenties: Ben Kroon.- Ben Lammers. Anton Keijzer. Overleden familie van der Tol.- Leo de Rijk. Ton Schoonderbeek. - Nella van Straalen-Raven. Elizabeth Henkemans-Saravanja. - Brouwer-Joosten. Riek van Bekkum. Theo van Wandelen. Bijzonderheden: 1 e paasdag Woensdag 4 april uur. Eucharistieviering. Voorganger: Kapelaan Karel Donders. Intentie: Cor Hilhorst Zondag 8 april uur: Woord- en Communieviering met samenzang. Voorganger: pastor Niels Morpey Lector: Jan Heine. Werkgroep: Liedkeuzecommissie. Collecten: 1. Onderhoud Pauluscentrum. 2. Pastorale activiteiten. Intenties: Cor Vendrig. - Bijzonderheden: na de viering is er koffie. Zondag 15 april uur: parochianen gaan voor met medewerking van het Pauluskoor. Gaan voor: Thera Mulder en José Ursem. Collecten: 1. Onderhoud van het Pauluscentrum. 2.Pastorale activiteiten. Intenties: Wim van Valkengoed. Overleden ouders van Valkengoed-van Daatselaar. Bijzonderheden: Na de viering is er koffie Zondag 22 april uur: woord- en Communieviering met samenzang. Voorganger: pastor Fred Kok.

5 Lector: Werkgroep: Collecten: Linda de Wals. Liedkeuzecommissie. 1. Onderhoud Pauluscentrum en Pastorale activiteiten. 2. Roepingenzondag. Bijzonderheden: Na de viering is er koffie WIJ ZIJN ER VOOR U!!!!! De pastoraatsgroep van de Paulusgeloofsgeemeenschap bestaande uit: Riet van Hofwegen tel Gerda Kammeijer tel Betty Obdeijn tel Lies Traa tel (vrijwilligers-coördinator) (liturgie) (diaconie-bezoek) (jongeren en oecumene) BETALEN. Wie in 2018 de Kerkbalans of Intenties gaat betalen: Rabobank : NL17 RABO ING Bank: NL12 INGB Schrijf er wel bij waar het voor is. t.n.v. St Paulusgeloofsgemeenschap Hoevelaken Kerkbalans: wij hebben weer vertrouwen in jullie gulle gaven Intenties: 10,00 per keer Intenties kunt u inleveren bij: Mevr C.A.Voskuilen (zie achterzijde Dialoogje)

6 Bron: Gedichtensite. Samen oplopen Op een weg, stoffig en lang liep ik zo n tijd heel alleen. Bedroeft, eenzaam en bang, geen bescherming om me heen. Plots riep een stem van verre. Kom, en neem hier even rust. Je bent er niet en moet nog ver. De weg is zwaar, ga doelbewust Ik keek wie tot mij had gesproken, maar zag een spelonk als open graf, dacht aan Wiens lichaam was gebroken. Een steen terzijde, het zegel was er af. Hij stond daar en ik durfde niet hopen. Hij nam mijn hand, samen zijn wij opgelopen.

7 WIJ GAAN WAAR NIEMAND GAAT! In ons laatste Dialoogje zat een folder over dit thema van ons Vastenactie campagneproject in Mbala, in Zambia. Tevens was een vastenactie-zakje ingesloten om een steentje bij te dragen aan deze actie of te doneren aan Vastenactie 2018 (IBAN: NL21 INGB ). Uw vastenzakje met donatie kunt u de gehele vastentijd, bij uw kerkbezoek, in de vastenactie-melkbus in onze kerkhal stoppen; daarvoor onze hartelijke dank. Tijdens de vastenperiode luidt het motto van de Vastenactie: 'Even minderen...voor een ander'. Doe mee en help daarmee de zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria. Hun inzet gaat naar de inwoners in Mbala waar haast niemand een menswaardig bestaan heeft en de nood erg hoog is. Namens de MOV-groep, Marijke Kroon.

8 SAMEN OP WEG NAAR PASEN Op zondag 11 maart is het zondag laetare : verheug je! naar Jesaja 66,10: Verheug je, Jeruzalem! We kijken vooruit naar het Paasfeest. Even licht het paars van de Veertigdagentijd op en wordt roze. We vieren deze zondag gezamenlijk als Paulusgemeenschap en Eshofgemeente, dubbel feest dus. En na afloop van kerkdienst en koffie maken we er een driedubbel feest van. Er zullen verschillende workshops zijn in de beide kerkgebouwen en tussendoor eten we samen een boterham. WAAROM DIT ALLES? Als we toeleven naar het Kerstfeest, is er vaak van alles aan de hand. Een kerstmiddag. Een samenzang. Allerlei kerstvieringen. En als we toeleven naar Pasen? Dan is dat alles veel kariger. De commercie speelt in op het naderende Paasfeest door chocolade eieren, paasbroden en krulwilgtakken te verkopen, maar weten we nog waar het met Pasen om gaat? Pasen komt er vaak bekaaid af, terwijl het toch het hoogfeest is van de kerk. Daarom gaan we op zondag 11 maart samen op weg naar Pasen. Met iedereen die mee wil, van binnen en van buiten onze kerkgemeenschappen. Je kunt bijvoorbeeld een workshop paasstuk maken doen onder leiding van Vera de Boer. Of luisteren naar een verhaal over en muziek uit diverse passionen door Emile van Lent. Ben Piepers zal ons via beelden meenemen naar het Paasfeest. Dichteres Jantine Dijkstra gaat met wie dat wil paasgedichten schrijven. Kinderen maken paasschilderijen onder leiding van kunstenaar Cees Otte. Jongeren gaan graffiti spuiten. En zo is er nog meer. Je kunt kiezen naar welke workshop je wilt gaan en op welk moment je aan wilt haken: s morgens om 10 uur (en dan de viering meevieren), of op een later moment. En voor de allerjongste kinderen is er oppas! De leden van de Oeganda groep gaan voor hen zorgen. De eerste workshopronde start om uur, aansluitend aan de koffie. Na een uur staat er een lunchbuffet voor ons klaar, samengesteld uit eenvoudig en goed eten. Om ongeveer uur start de tweede workshopronde. Wie wil, kan daarna nog een drankje drinken. Ook wie liever de tijd gebruikt om met iemand bij te praten, kan daarvoor kiezen. Zo willen we met inhoudelijk boeiende en verrijkende workshops gezamenlijk de weg naar Pasen gaan. In de komende weken zult u gelegenheid krijgen u op te geven voor de workshops en/of het eten. Houd daarvoor de publicaties in het Pauluscentrum en/of de Eshof in de gaten. Ook is het mogelijk om u alvast aan te melden voor 1 of meerdere workshops door een te sturen naar dkneppersdoornekamp@kpnmail.nl (Diana Kneppers-Doornekamp). We hopen op een vrolijke, verheugende zondag laetare. Van harte welkom! Hieronder vindt u alvast een kort overzicht van de workshops. Namens de organisatie, Diana Kneppers-Doornekamp

9 Workshop: Graffiti spuiten. Feije Duim en Maarten KneppersDoornekamp Thema om op gang te komen is Op weg naar je toekomst... en Pasen. Spuit de borden vol met graffiti en laat zien hoe jij hiertegen aan kijkt. Als scholier mag jij je uitleven in kleur en vorm. Schets je eigen beelden. Esther Duine Workshop: Kom in beweging. We maken in stilte een korte wandeling naar het Hoevelakens bos. Onderweg verzamelen we natuurlijke voorwerpen waarmee we als groep een collage maken als gezamenlijk teken van een nieuw begin. Tijdens de terug wandeling is er ruimte om uit te wisselen. Emile van Lent Workshop: Passieverhalen in muziek en beelden Het begrip passie (= lijden) is ontleend aan de aankondiging van het liturgisch lijdensverhaal uit het evangelie. Reeds in de 5e eeuw werd het lijdensverhaal ingepast in de Goede Week: volgens Mattheus op Palmzondag, volgens Marcus op dinsdag, Lucas op woensdag en Johannes op vrijdag. Dit gaf gaandeweg aanleiding tot twee soorten bewerkingen van de passie: zuiver dramatisch en overwegend muzikaal. Tegenwoordig spreekt ons de oratorium passie wel het meest aan met als bekroning de "Passionen" van Johann Sebastian Bach. Maar er zijn nog andere invalshoeken die de 70-dagen tijd muzikaal in beeld brengen Kom, luister en kijk! Ben Piepers Workshop: Beelden van de Stille Week. In mijn workshop op zondag 11 maart wil ik met de deelnemers de grote symbolen van de Stille Week verkennen: Kruis en levensboom, Water en vuur, Dood en leven. Daarbij zal er aandacht zijn voor kunst en eigen ervaring.

10 Workshop: Paasgedichten schrijven. Jantine Dijkstra Woorden doen opstaan. Stenen van je hart rollen. Ik nodig iedereen uit om deel te nemen aan een uur Paasgedichten schrijven. Ervaring is niet nodig en iedereen is welkom, jong en oud, dyslectisch of niet. Ook kinderen (ongeveer vanaf groep 7). Na een kleine taal warming-up gaan we schrijven en onze vondsten met elkaar delen, als je dat wilt. Niks hoeft, alles mag. Ik zie jullie graag komen. Workshop: Paasstuk maken. Vera de Boer en Ria Reiling Bloemsier- kunst in de veertigdagentijd, kan dat? Jazeker, dat kan... Graag nodig ik u uit om dat te ervaren tijdens een uur durende Paasstuk-workshop. U kunt gezellig aanschuiven om een kleurrijk symbolisch bloemstuk met een open binnenkant te komen maken, waar u nog heel veel plezier van zult beleven. NB Neem 5 euro mee (voor de materiaalkosten) en een rozenschaar. Workshop: Zand tekenen. Lieske Duim Tekenen met zand, dat is wat we in deze workshop gaan doen. We kijken naar (een cd van) een echte zandtovenaar die zandtekenend iets van het paasverhaal laat zien en proberen dan of het zand ook ons verhaal kan vertellen. Korter: Niet schilderen met verf, maar tekenen met... zand. Je wordt al vrolijk als je eraan denkt! Workshop: Wandelen met kwast en verf. Cees Otte Aan de wandel met je kwast en verf. Met de basisschoolkinderen gaan we samen op panelen met inspiratie en bezieling schilderen onder leiding van een echte kunstenaar.

11 Workshop: Verhalenverteller. Jan Baas Workshop: Sing op weg naar Pasen Free ZONDAG LAETARE : 11 MAART De 'roze zondag' in de Veertigdagentijd wordt een bijzondere viering die we gezamenlijk in de Eshof zullen vieren. Elders in dit Dialoogje vindt u een aankondiging van wat er op deze dag na de kerkdienst verder nog staat te gebeuren. Ook staat er een groot aanmeldingsbord in de hal en zijn er folders waar de details op te vinden zijn. Ik wil er daarom hier niet veel over zeggen. Enkel dit: we hopen dat veel mensen, zowel van binnen als van buiten de Paulusgemeenschap en de Eshofgemeente, mee zullen doen aan de workshops en de lunch! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En hoe meer verbinding. Enne wie op deze roze zondag roze accenten wil aanbrengen in haar of zijn kleding, is daar natuurlijk van harte toe uitgenodigd.

12 Avondgebeden in de Stille Week Vanaf de avond van Palmzondag zullen er vier dagen achtereen oecumenische avondgebeden gehouden worden in De Eshof. Ze beginnen om uur en duren telkens ongeveer een half uur. Stenen inspireren ons dit jaar in de Stille Week. Stenen zijn hard en ondoordringbaar. En stenen verbeelden het wonder van Pasen: rotsen die open gaan. Hoe kunnen rotsen opengaan? In de bijbel gebeurt het telkens opnieuw. Stenen wijken. Rotsen blijken niet wat ze lijken te zijn. We bidden dat de steen van onze maag gehaald wordt. We luisteren naar steengoede verhalen. Zo bereiden we ons voor op de hoge feestdagen van Pasen. Voorgangers in deze avondgebeden zijn Simon Drost, Gerda van Vilsteren, Lieske Duim, Ellen van der Linden, Cees Otte en Linda de Wals. Op deze plaats willen we graag ieder uitnodigen deze avonden met ons mee te komen vieren. Paas triduüm Het Paas triduüm, zo heten de drie vieringen van Pasen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake/Paasmorgen. Je hoort het woord drie in deze naam. Dat wil niet zeggen dat het altijd om drie vieringen is gegaan. Er is een traditie om al op Palmzondag te beginnen. In feite doen wij dat zelf ook een beetje, door vanaf Palmzondag iedere avond een avondgebed te houden. We vieren het triduüm dit jaar net als vorig jaar samen, als buren van Paulusgemeenschap en Eshofgemeente. Eerst vieren we op 29 maart om uur Witte Donderdag in het Pauluscentrum. De volgende dag vieren we op dezelfde tijd Goede Vrijdag in de Eshof. Beide vieringen zijn open diensten (waarin we bij elkaar te gast zijn) en beginnen om uur. Tot zover gaat het zoals we al jaren gewend zijn. Dan komt de paaswake. Die zullen we op 31 maart om uur gezamenlijk vieren in een open dienst in de Eshof. Pauluskoor en Eshofcantorij zullen de zang ondersteunen. Het gezamenlijke Paas triduüm biedt ons de mogelijkheid om een doorlopende lijn te kiezen die door alle drie de vieringen heen loopt. Die rode draad is het evangelie van Marcus. Op Witte Donderdag zullen we lezen hoe Jezus wordt gezalfd door een vrouw en hoe hij het brood breekt met zijn twaalf leerlingen (Marcus 14). Op Goede Vrijdag lezen we over de nachtwake in de hof van Getsemane en de arrestatie van Jezus, het verhoor en de veroordeling en tenslotte de kruisiging en graflegging van Jezus (Marcus 14 en 15). En in de Paaswake lezen we het oorspronkelijke slot van het Marcusevangelie: hoe drie vrouwen op pad gaan om Jezus te balsemen en een opengelegd graf vinden met daarin een in het wit geklede jongeman die hen toespreekt; en hoe ze wegvluchten en tegen niemand iets zeggen (Marcus 16,1-8). Ben Piepers en Ellie Boot zullen in deze drie vieringen samen voorgaan.

13 Hierna volgt de Paasmorgen. Die ligt liturgisch gezien in het verlengde van de Paaswake: de opstanding, waar op 31 maart al van gelezen is, wordt juichend gevierd. In het Pauluscentrum zal Antoinette Bottenberg voorgaan in een viering die om 9.15 uur begint en zal het gewijde paaslicht worden binnengebracht. In de Eshof zal om uur Ellie Boot voorgaan in een doopdienst: een tastbaar begin van nieuw leven. OEGANDA QUEEN OF PEACE PROJECT INTERVIEW ANJE BOSWIJK Hoi! Ik ben Anje Boswijk en ik ben 18 jaar oud. Ik zit nu in 6vwo op het Vathorst College in Amersfoort. Mijn hobby's zijn muziek luisteren, lezen, en stappen met vrienden en vriendinnen. Ik hou ook heel erg van reizen. Ik kom al mijn hele leven in De Eshof, omdat mijn moeder daar dominee is. Ik heb hele leuke herinneringen aan De Eshof, vooral van toen ik meedeed aan de jeugdmusical in 2013 en van toen ik meedeed aan het jongerenproject naar Moldavië in Ik vind het dan ook heel leuk dat ik weer mee kan doen aan een jongerenproject, dit keer naar Oeganda. Mijn belangrijkste reden dat ik mee ga naar Oeganda is dat ik de mensen daar graag wil helpen. Het lijkt me ook heel leuk om ze te ontmoeten en om mee te maken hoe ze daar leven. Ik hoop dat de mensen daar het ook leuk zullen vinden om ons te ontmoeten, en ik hoop dat we iets moois kunnen achterlaten daar. Voor mij is het project geslaagd als het schoolgebouw af is en als de leerlingen daar goede nieuwe schoolspullen hebben, zodat ze een mooie toekomst kunnen opbouwen. De komende maanden moeten we nog aan de slag om de rest van het geld bij elkaar te krijgen, maar ik denk dat, dat met de steun van alle geweldige mensen in de gemeente zeker gaat lukken!

14 EERSTE COMMUNIE Die dag van de eerste Communie is bijna zover. In verschillende bijeenkomsten hebben de kinderen van de Lucasparochie uit Hoevelaken en Nijkerk gewerkt aan het project Blijf dit doen. We hebben naar elkaar geluisterd, verhalen over Jezus verteld, samen gezongen, geknipt, geplakt en gekleurd. Het waren vrolijke, gezellige en leerzame avonden. Samen kleurden we het leven en met de vele geschenkjes maakten we elkaar blij. De dag van de eerste Communie is een feestdag. Je viert iets dat te maken heeft met durven, met kiezen. Kiezen voor God, voor Jezus, voor deelnemen aan de Eucharistie, voor delen met elkaar, voor iets goed doen voor een ander. Na het feest komen er weer gewone dagen: dagen zonder taart en slingers, dagen van gewone dingen. Gewoon? Een raar woord: gewoon. Je bent eraan gewend betekent het. Niets bijzonders dus, niet belangrijk. Het is maar hoe je het zelf bekijkt. Als je goed kijkt, goed luistert, zie je dat gewone dingen soms kleine feesten zijn. Dan hoor je dat gewone mensen jou iets bijzonders te zeggen hebben. Dan merk je dat jij bijzonder bent voor andere mensen. Je mag er zijn. Als je maar durft, als je maar kiest. Daar mogen deze kinderen nu mee beginnen. Joris Stoffels, Laura Alfrink, Lotte van Noordenburg, Noor Smink en Tamara Ypma. We wensen de kinderen en hun ouders een mooie, feestelijke en zinvolle afsluiting van de voorbereidingsperiode en feliciteren ze van harte met hun nieuwe begin als ze in de Eucharistieviering hun Heilige Communie ontvangen. De viering zal zijn zondag 15 april om uur in de St.Catharinakerk in Nijkerk. Als voorgangers zullen aanwezig zijn Kapelaan K. Donders en Diaken R. Bouwman. Namens de werkgroep: Alie en Sylvia

15 BEDANKJE MEDEWERKERS KERKBALANS De kerkbalans is dit jaar weer goed en vlot verlopen. Met dit schrijven willen we allen die hieraan meegewerkt hebben, hartelijk bedanken. Tonny Hilhorst en Peter Hendriks VOORAANKONDIGING PAULUSBIJEENKOMST Op zondag 27 mei 2018 om uur is er weer een Paulusbijeenkomst. Noteer deze datum alvast! De agenda komt in het volgende Dialoogje. Als u zelf een onderwerp aan de orde wilt stellen, dan kan dat altijd. Lever uw agendapunt voor 15 april in bij een van de mensen van de locatieraad of per naar gerda.kammeijer@kpnmail.nl Locatieraad en pastoraatsgroep THUIS DE H. COMMUNIE ONTVANGEN. Voor wie niet naar het Paulus centrum kan komen en wel graag de H. Communie wil ontvangen, is er de mogelijkheid om een afspraak te maken. Wij brengen dan de H. Communie bij U thuis. Dat kan altijd en ook in de Paastijd. Neemt U dan contact op met mij op tel. nr Groet Betty Obdeijn

16 PROGRAMMA VORMING EN TOERUSTING HET ZIT M IN EEN KLEIN HOEKJE! In deze workshop ontdekken we het hoe en waarom van een aandachtshoekje. Wat stellen we ons voor bij een aandachtshoekje? Het woord geeft het zelf al aan: een hoekje dat de aandacht trekt en dat met aandacht wordt gemaakt. Het kan een hoekje zijn dat herinneringen en emoties oproept. Een bijzondere schelp, in de vakantie gevonden op het strand, wordt in een laagje zand in een schaal gelegd, wat kleine schelpjes er omheen, een vakantiefoto erbij van de ondergaande zon Dit kan een inspiratiebron zijn. Alledaagse voorwerpen kunnen een verhaal vertellen. Een hoekje als gedenkplek van een dierbare overledene. Een verwijzing naar de seizoenen, feesten van het jaar. Kortom een verwijzing naar iets waar je warm van wordt, wat je iets te zeggen heeft, wat emoties oproept... Het verrassende is ook dat het geschikt is voor iedereen, jong en oud! Jullie zijn welkom om elkaar te verrijken en inspiratie op te doen voor het creëren van een bijzonder hoekje. Het gewone, alledaagse geven we een kleur vertelt een verhaal Datum en tijd: Donderdag 15 maart 2018, uur Plaats: de Eshof Leiding: Mieke van de Brug en Gerda van Vilsteren Deelname: Vrijwillige bijdrage

17 Inleider Pater Adri Maat. REFORMATIE EN CONTRAREFORMATIE De vraag van de commissie Vorming en Toerusting aan mij was: Leeft bij de katholieken de aandacht voor de 500 jaar reformatie van Maarten Luther? Mijn antwoord kon kort zijn: Ik weet het niet. Natuurlijk paus Franciscus is bij de start van de herdenkingen naar Zweden gereisd om het begin mee te maken. Dat is zo n beetje alles wat ik weet. Nou, niet helemaal. De maatschappij die onze grote kloosters verzekert, stuurde mij als goede klant een glossy over Luther. Heel interessant en leerzaam. Ik bemerkte dat ik maar weinig wist van Maarten Luther en zijn reformatie. Bleef bij mij de vraag: Waarom zoveel aandacht voor Luther? Nederland wordt toch altijd als een calvinistisch land afgeschilderd. Zijn er grote verschillen tussen de twee reformatoren? Een goed onderwerp voor een lezing. Maar dan wil ik graag nog wat verder gaan. Zijn de verschillen tussen katholieken en gelovigen uit de reformatie nog steeds groot, zo groot zelfs dat ze onoverbrugbaar zijn? Wat heeft de katholieke kerk gedaan nadat ze wakker was geschud door de acties van Luther, Calvijn en Zwingli? Dat betekent dat we stil moeten staan bij de zogenaamde Contrareformatie. Een beweging die trachtte de misstanden in de katholieke kerk een halt toe te roepen en terug te gaan naar de basiselementen van het geloof. En geloof het of niet maar we komen dan zelfs even in de kunstgeschiedenis terecht. Onbesproken mag ook niet blijven de invloed die het Concilie van Trento heeft uitgeoefend door de eeuwen heen. Evenmin ontkomen we eraan om stil te staan bij sommige vooroordelen die er nog altijd bestaan zowel bij de katholieken als bij de protestanten. Nog onlangs had ik een gesprek met twee serieuze jonge vrouwen die me wisten te vertellen dat de roomsen de maagd Maria aanbidden. Lieve dames, ik word niet graag rooms genoemd en we hebben zeker veel aandacht voor Maria, maar aanbidden doen we alleen God. Als er tijdens de lezing tijd genoeg is, zal ik zeker ingaan op de roomse Mariaverering. Het lijkt me mooi als de informatie bij al die vragen niet alleen van mij komt maar dat u zelf ook bouwstenen aandraagt. We kunnen veel van elkaar leren. Datum en tijd: Donderdag 5 april 2018, uur Plaats: de Eshof. Leiding: Adri Maat s.d.b. Deelname: Vrijwillige bijdrage OP BEZOEK BIJ DE BIOBOEREN JONKER Eshof-leden Hans en Trudy Jonker wonen en werken sinds kort op de biologische boerderij 'Veld en Beek in Doorwerth. In het voorjaar van 2018 gaan we er een kijkje nemen. Hans schrijft erover (in de Rondom van maart 2017): 'Een prachtige boerderij met blaarkop koeien, grote natuurgebieden waar de ossen lopen, een potstal die ook als kas gebruikt wordt en ondernemers die streven naar een natuurlijke kringloop.

18 Maar ook een boerderij waar nog volop geëxperimenteerd wordt en het hard werken is om die kringloop te realiseren.' Zie ook We krijgen uitleg van Hans over het reilen en zeilen van het bedrijf en daarna gaan we wandelen in het natuurgebied naast de boerderij, de uiterwaarden van de rivier de Rijn. Datum en tijd: Zaterdag 14 april 2018, uur Vertrek: De parkeerplaats bij de Eshof om uur Terug in Hoevelaken: Rond uur Aantal deelnemers: Minimaal 10, maximaal 30 Deelname: 10 eigen bijdrage per persoon, indien mogelijk Leiding: Werkgroep Duurzame Eshof Contactpersoon: Henk Boswijk

55e jaargang, nummer 1 DIALOOGJE. Zaterdag 26 januari t/m 9 maart 2019

55e jaargang, nummer 1 DIALOOGJE. Zaterdag 26 januari t/m 9 maart 2019 55e jaargang, nummer 1 DIALOOGJE Zaterdag 26 januari t/m 9 maart 2019 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl Liturgische agenda. Zondag 27 januari 11.00 uur: Eucharistieviering

Nadere informatie

54e jaargang, nummer 3 DIALOOGJE. zondag 29 april t/m zondag 24 juni 2018

54e jaargang, nummer 3 DIALOOGJE. zondag 29 april t/m zondag 24 juni 2018 54e jaargang, nummer 3 DIALOOGJE zondag 29 april t/m zondag 24 juni 2018 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl Liturgische agenda. Zondag 29 april 09.15 uur. Woord-

Nadere informatie

DIALOOGJE. 55e jaargang, nummer 2. Zondag 17 maart t/m zondag 21 april 2019

DIALOOGJE. 55e jaargang, nummer 2. Zondag 17 maart t/m zondag 21 april 2019 DIALOOGJE 55e jaargang, nummer 2 Zondag 17 maart t/m zondag 21 april 2019 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl 2 Liturgische agenda. Zondag 17 maart 11.00 uur: Woord-

Nadere informatie

DIALOOGJE. 55e jaargang, nummer 3. Zondag 28 april t/m zondag 23 juni 2019

DIALOOGJE. 55e jaargang, nummer 3. Zondag 28 april t/m zondag 23 juni 2019 DIALOOGJE 55e jaargang, nummer 3 Zondag 28 april t/m zondag 23 juni 2019 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl 2 Liturgische agenda. Zondag 28 april 11.00 uur: Woord-

Nadere informatie

53e jaargang, nummer 5 DIALOOGJE. zaterdag 9 september t/m donderdag 2 november 2017

53e jaargang, nummer 5 DIALOOGJE. zaterdag 9 september t/m donderdag 2 november 2017 53e jaargang, nummer 5 DIALOOGJE zaterdag 9 september t/m donderdag 2 november 2017 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl zaterdag 9 september 19.00 uur: Eucharistieviering

Nadere informatie

54e jaargang, nummer 7 DIALOOGJE. Zaterdag 15 december 2018 t/m 20 januari 2019

54e jaargang, nummer 7 DIALOOGJE. Zaterdag 15 december 2018 t/m 20 januari 2019 54e jaargang, nummer 7 DIALOOGJE Zaterdag 15 december 2018 t/m 20 januari 2019 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl Liturgische agenda. Zondag 9 december om 17.00

Nadere informatie

DIALOOGJE. zaterdag 11 maart t / m zondag 23 april 2017

DIALOOGJE. zaterdag 11 maart t / m zondag 23 april 2017 DIALOOGJE 53 e jaargang nummer 2 zaterdag 11 maart t / m zondag 23 april 2017 Sint Paulusgeloofsgemeenschap Hoevelaken website: www.katholiekhoevelaken.nl LITURGISCH ROOSTER Zaterdag 11maart 19.00 uur:

Nadere informatie

DIALOOGJE. 55e jaargang, nummer 4. Zondag 29 juni t/m zondag 1 september 2019

DIALOOGJE. 55e jaargang, nummer 4. Zondag 29 juni t/m zondag 1 september 2019 DIALOOGJE 55e jaargang, nummer 4 Zondag 29 juni t/m zondag 1 september 2019 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl 2 Liturgische agenda. Zondag 30 juni 10.00 uur:

Nadere informatie

DIALOOGJE. zondag 29 januari t / m zondag 5 maart 2017

DIALOOGJE. zondag 29 januari t / m zondag 5 maart 2017 DIALOOGJE 53 e jaargang nummer 1 zondag 29 januari t / m zondag 5 maart 2017 Sint Paulusgeloofsgemeenschap Hoevelaken website: www.katholiekhoevelaken.nl Rooster Liturgische Vieringen Er is één keer in

Nadere informatie

54e jaargang, nummer 1 DIALOOGJE. zondag 28 januari t/m woensdag 7 maart 2018

54e jaargang, nummer 1 DIALOOGJE. zondag 28 januari t/m woensdag 7 maart 2018 54e jaargang, nummer 1 DIALOOGJE zondag 28 januari t/m woensdag 7 maart 2018 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl LITURGISCHE AGENDA. Zondag 28 januari 11.00 uur.

Nadere informatie

53e jaargang, nummer 4 DIALOOGJE. zondag 2 juli t/m woensdag 6 september 2017

53e jaargang, nummer 4 DIALOOGJE. zondag 2 juli t/m woensdag 6 september 2017 53e jaargang, nummer 4 DIALOOGJE zondag 2 juli t/m woensdag 6 september 2017 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl zondag 2 juli 11.00 uur: Woord- en Communieviering

Nadere informatie

53e jaargang, nummer 3 DIALOOGJE. zondag 30 april t/m zondag 25 juni 2017

53e jaargang, nummer 3 DIALOOGJE. zondag 30 april t/m zondag 25 juni 2017 PINKSTEREN. 53e jaargang, nummer 3 DIALOOGJE zondag 30 april t/m zondag 25 juni 2017 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl Zondag 30 april 09.15 uur: Woord- en Communieviering

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD VAN KRUIS NAAR OPSTANDING April 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 1 april ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 2 april 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

DIALOOGJE. zondag 18 december 2016 t / m zondag 22 januari 2017

DIALOOGJE. zondag 18 december 2016 t / m zondag 22 januari 2017 DIALOOGJE 52 e jaargang nummer 7 zondag 18 december 2016 t / m zondag 22 januari 2017 Sint Paulusgeloofsgemeenschap Hoevelaken website: www.katholiekhoevelaken.nl LITURGISCH ROOSTER Er is één keer in de

Nadere informatie

54e jaargang, nummer 4 DIALOOGJE. zondag 1 juli t/m woensdag 5 september 2018

54e jaargang, nummer 4 DIALOOGJE. zondag 1 juli t/m woensdag 5 september 2018 54e jaargang, nummer 4 DIALOOGJE zondag 1 juli t/m woensdag 5 september 2018 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl LITURGISCHE AGENDA Zondag 1 juli 11.00 uur. Woord-

Nadere informatie

54e jaargang, nummer 6 DIALOOGJE. Zaterdag 28 oktober t/m zaterdag 8 december 2018

54e jaargang, nummer 6 DIALOOGJE. Zaterdag 28 oktober t/m zaterdag 8 december 2018 54e jaargang, nummer 6 DIALOOGJE Zaterdag 28 oktober t/m zaterdag 8 december 2018 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl Liturgische agenda. Zondag 28 oktober 09.15

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Overdenking zondag 27 maart 2016, 1 e Paasdag, in de Terskflierkerk Lezing Lucas 24:13-33 Door Ds. A.J.Wouda Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Hebben jullie de Passion gezien, donderdag? Is

Nadere informatie

53e jaargang, nummer 6 DIALOOGJE. Zondag 5 november t/m zondag 10 december 2017

53e jaargang, nummer 6 DIALOOGJE. Zondag 5 november t/m zondag 10 december 2017 53e jaargang, nummer 6 DIALOOGJE Zondag 5 november t/m zondag 10 december 2017 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl LITURGISCHE AGENDA. zondag 5 november 10.00 uur:

Nadere informatie

54e jaargang, nummer 5 DIALOOGJE. Zaterdag 8 september t/m zondag 21 oktober 2018

54e jaargang, nummer 5 DIALOOGJE. Zaterdag 8 september t/m zondag 21 oktober 2018 54e jaargang, nummer 5 DIALOOGJE Zaterdag 8 september t/m zondag 21 oktober 2018 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl Liturgische agenda. Zaterdag 8 september 19.00

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist:

zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist: zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist: Gerjan Kamerling Foto bloemstuk Liturgische bloemschikking.

Nadere informatie

VERLANGEN NAAR VREDE

VERLANGEN NAAR VREDE Eerste Advent 2016 samen met mensen met een verstandelijke beperking VERLANGEN NAAR VREDE Troon van vrede symbool van hoop Zij zullen hun zwaarden en speren laten smelten in vuur, en ze zullen er gereedschap

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 21 Website Zenderen: www.zenderen.nl 23 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 24 maart 2018 31 maart 2018 Parochie

Nadere informatie

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Pasen met de Samenleesbijbel Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Samenleesbijbel De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met ruim 500 pagina

Nadere informatie

Het is zondag 20 maart 2016. Voorganger: ds. F.W. Kuipers Organist: Jan Tornij

Het is zondag 20 maart 2016. Voorganger: ds. F.W. Kuipers Organist: Jan Tornij Welkom en goedemorgen in De Ark! Het is zondag 20 maart 2016 Voorganger: ds. F.W. Kuipers Organist: Jan Tornij Welkom in de Ark! PALMPASEN De zondag voor Pasen heet Palmpasen. Dan wordt stilgestaan bij

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017 Nieuwsbrief Aflevering 2017-12 December 2017 In deze aflevering: - Geboren. - Kerstpakketten acties. - Kerstvieringen. - Kerst-inn. - Vooraankondiging. - Algemene gegevens. Geboren. Dat geboren mag worden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie maart 2018 5de jaargang # 3 Van de Redactie Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van Pasen. Pasen, het grootste feest van de christenen. Overal ter wereld zullen de kerken weer vol zijn met mensen

Nadere informatie

Zondag uur Eucharistieviering/ Doopviering Priester Byzantijnse kerk. Charlotte Schravenmade.

Zondag uur Eucharistieviering/ Doopviering Priester Byzantijnse kerk. Charlotte Schravenmade. Liturgische agenda Heilig Hart kerk Maarssen 5 Mei 2018 tot 29 Juni 2018 6 mei 2018 6e Zondag van Pasen Dopeling: / Doopviering Priester Byzantijnse kerk Byzantijns koor Han Brinkhof en Sander van Maarseveen

Nadere informatie

Eerste Heilige Communie

Eerste Heilige Communie Eerste Heilige Communie 3 juni 2018 Open Hof Thema: Iedereen telt mee Voor de kinderen Een stapje verder Toen je gedoopt werd, hebben je ouders de eerste stap gezet op de weg van Jezus. Nu je wat groter

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015 Op verhaal komen Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin september-december 2015 In en rond de kerkjes van Schoorl en Groet gebeurt meer dan je denkt. In dit boekje vind je

Nadere informatie

Jaarkalender 2014-2015

Jaarkalender 2014-2015 Inspiratie en betrokkenheid, een leer weg in de liturgie Met kinderen leren vieren Jaarkalender 2014-2015 Voor kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar, hebben de parochies Sint Maarten en Trinitas in Leidschendam

Nadere informatie

Voedsel voor de ziel

Voedsel voor de ziel Voedsel voor de ziel Activiteiten Protestantse gemeente Schoorl Groet Camp programma 2016-2017 De Protestantse Gemeente van Schoorl Groet en Camp is een open gemeenschap met een programma-aanbod voor iedereen

Nadere informatie

Protestantse Gemeente. Vlissingen. Orde van Dienst voor zondag 10 maart 1 e zondag van de veertigdagentijd

Protestantse Gemeente. Vlissingen. Orde van Dienst voor zondag 10 maart 1 e zondag van de veertigdagentijd Protestantse Gemeente Vlissingen Orde van Dienst voor zondag 10 maart 1 e zondag van de veertigdagentijd Voorganger : Ds. Pim Steenbergen Ouderling van dienst : Martin Dekker Organist : Jos Vogel Lector

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Werkvorm Pasen! Schilderijen

Werkvorm Pasen! Schilderijen Werkvorm Pasen! Pasen is het belangrijkste feest in het christendom. We vieren de verrijzenis van Jezus en dat het leven wint van de dood. Het thema Pasen en de daarmee gepaard gaande theologie rondom

Nadere informatie

r.k.b.s. de Hoeksteen directeur: Anja Reckers Hoofdkanaal O.Z. 86 teamleider: Truida Oosting 7881 CN Emmer Compascuum

r.k.b.s. de Hoeksteen directeur: Anja Reckers Hoofdkanaal O.Z. 86 teamleider: Truida Oosting 7881 CN Emmer Compascuum r.k.b.s. de Hoeksteen directeur: Anja Reckers Hoofdkanaal O.Z. 86 teamleider: Truida Oosting 7881 CN Emmer Compascuum e-mail: hoeksteen@primenius.nl tel: 0591-352677 https://www.rkbsdehoeksteen.nl Weekbericht

Nadere informatie

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Voorganger Organist Beamer : ds. Peter van de Peppel : Maarten Groen : Dirk Dallinga Thema: De verloren zoon Welkom en mededelingen

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Oecumenisch Roze Viering zondag 6 maart 2016 om 15.00 uur THEMA Hoe ik ook ben Voorganger ds. Ilse Hogeweg Paradijskerk Nieuwe Binnenweg 25, Rotterdam Gedachten

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT 1 20 maart 2016 nr. 11 De bestelde huispaaskaarsen zijn binnen. U kunt ze tegen contante betaling afhalen op De Pastorie. De gastvrouw is van maandag

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 23 maart in de Dagkapel 19:00 uur: Eucharistische aanbidding

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 23 maart in de Dagkapel 19:00 uur: Eucharistische aanbidding Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 23 maart in de Dagkapel 19:00 uur:

Nadere informatie

Een stille week. Een bezinningsmoment aan het begin van de Stille Week. Je kunt beginnen een eenvoudige maaltijd koken met en

Een stille week. Een bezinningsmoment aan het begin van de Stille Week. Je kunt beginnen een eenvoudige maaltijd koken met en Een stille week Leeftijd: 13-16 Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: heel programma, dramatische expressie, muziek, film Thema: Pasen Tijdsduur: hele nacht of aparte bijeenkomsten van ongeveer

Nadere informatie

Han Brinkhof en Jos Plum

Han Brinkhof en Jos Plum Liturgische agenda Heilig Hart kerk Maarssen 30 Juni 2018 tot 31 Aug 2018 1 juli 2018 13e Zondag door het jaar Koor: Woord- en Communieviering Pastor J. van Os Gemengd koor Han Brinkhof en Jos Plum Misintenties:

Nadere informatie

53e jaargang, nummer 7 DIALOOGJE. zondag 17 december 2017 t/m zondag 21 januari 2018

53e jaargang, nummer 7 DIALOOGJE. zondag 17 december 2017 t/m zondag 21 januari 2018 53e jaargang, nummer 7 DIALOOGJE zondag 17 december 2017 t/m zondag 21 januari 2018 SINT PAULUSGELOOFSGEMEENSCHAP HOEVELAKEN website: www.katholiekhoevelaken.nl LITURGISCHE AGENDA. Zondag 17 december 10.00

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten LICHT zondag 23 december 2012 4 e Advent voorganger: ds. Tom Mikkers organist: Erik Visser liederen komen uit de bundel LICHT 100 liedjes voor iedereen Coot van

Nadere informatie

Zondag 8 april. Welkom in De Regenboog

Zondag 8 april. Welkom in De Regenboog Zondag 8 april Welkom in De Regenboog Voorganger : ds. Wolter Broekema Ouderling van dienst : Sandra Dubbink Organist Lector Koster : Rien Hoekjen : Ria Brouwer : Dinand Dubbink Thema Thema in deze dienst:

Nadere informatie

R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort

R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort Geloofsgemeenschap St. Joseph Hooglanderveen-Vathorst Pastorie: van Tuyllstraat 29, 3829 AB Hooglanderveen Secretariaat geopend op vrijdagmorgen 9.00 12.00

Nadere informatie

MARTINUSBERICHT Nr: mei tot en met 1 juni 2019

MARTINUSBERICHT Nr: mei tot en met 1 juni 2019 Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MEDEDELINGEN MARTINUSBERICHT Nr: 10 19 mei tot en met 1 juni 2019 Meimaand Mariamaand Komt u deze zomer nog in de pastorietuin, oftewel de Hortus Martinicus, gelegen

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019 Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019 voorganger: ds. Job Stein organist: Marion Röber lector: Nynke van Genderen - Hiemstra Klokgelui DIENST VAN HET SAMENKOMEN De allerkleinsten

Nadere informatie

VOORBEREIDEN op ontmoeting

VOORBEREIDEN op ontmoeting VOORBEREIDEN op ontmoeting De klok luidt Muziek NADEREN tot de Eeuwige Intocht met lied Wees welkom allemaal Ontsteken van de kaarsen Stilte en welkom Aanvangsgebed met Bemoediging (C2G en gemeente) Votum

Nadere informatie

Johanneskapel. Ontmoeting en inspiratie. Een nieuwe lente

Johanneskapel. Ontmoeting en inspiratie. Een nieuwe lente Johanneskapel Ontmoeting en inspiratie Een nieuwe lente Programma januari-april 2014 Welkom Voor u ligt het nieuwe programma van De Johanneskapel. Het is nog winter, maar we kijken alweer uit naar de lente.

Nadere informatie

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Voorganger: ds. Ada Rebel Gastvrouw: Mieke Hendrickx, Lector: Kees Huizing. Diaken: Truus

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT 5 en 6 September 2015 nr. 37 OPROEP In het weekend van 2, 3 en 4 oktober a.s. wordt er weer het Oogstdankfeest gehouden. Dit jaar met een speciaal

Nadere informatie

maandag 14 april 2014 dinsdag 15 april 2014 woensdag 16 april 2014 Witte Donderdag 17 april 2014 Avondgebed 19.30 uur Ds. S. Janse

maandag 14 april 2014 dinsdag 15 april 2014 woensdag 16 april 2014 Witte Donderdag 17 april 2014 Avondgebed 19.30 uur Ds. S. Janse Sionbrief voor de Stille Week en Pasen NIEUWSBRIEF VAN DE GEREFORMEERDE SIONKERK AMEIDE JAARGANG 3 nr.15a 9-4-2014 Diensten in de Stille Week In de Stille Week, de week voor Pasen, is er op maandag, dinsdag

Nadere informatie

De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen. Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus.

De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen. Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus. 1 Preek op Paasmorgen Maartenskerk Bij Marcus 14, 1-8 Teun Kruijswijk Jansen I De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus. Dat

Nadere informatie

MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een. gezegend 2019

MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een. gezegend 2019 Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari 2019 MEDEDELINGEN De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een gezegend 2019 Trudy, Ingrid, Suson, Sjaak,

Nadere informatie

Als ik een ezel was. Kidschurch op Palmpasen Protestantse Gemeente Wassenaar. Zondag 14 april 2019, Dorpskerk

Als ik een ezel was. Kidschurch op Palmpasen Protestantse Gemeente Wassenaar. Zondag 14 april 2019, Dorpskerk Als ik een ezel was Kidschurch op Palmpasen Protestantse Gemeente Wassenaar Zondag 14 april 2019, Dorpskerk Als ik een ezel was Zondag 14 april 2019, Dorpskerk Kidschurch op Palmpasen Voorganger: Ds. Jilles

Nadere informatie

~ Een nieuw begin: geduld ~

~ Een nieuw begin: geduld ~ Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Orde van dienst Zondag 24 maart 2019 De eigenaar van een vijgenboom heeft geduld: misschien zal de boom volgend jaar vruchten geven. ~ Een nieuw begin: geduld ~ voorganger

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings

Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Spoor ❶ Het begin Stille Week De week die morgen (zondag) begint, noemen we wel de Stille Week. Het is

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Vorming & Gesprek 2018-2019 St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Voorwoord Mede gezien de kosten ervan, zullen er dit jaar geen boekjes

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Oudewater

Protestantse Gemeente Oudewater Protestantse Gemeente Oudewater Welkom in deze kerkdienst van de PROTESTANTSE GEMEENTE OUDEWATER. Een hartelijke groet gaat ook uit naar degenen die via de Kerk TV deze dienst meemaken. Zondag 20 maart:

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

St. Martinuskerk, Wergea-Warten

St. Martinuskerk, Wergea-Warten Sint Vitusparochie St. Martinuskerk, Wergea-Warten 22 feb 2018 6 e Jrg. nr 1. 2018 Beste Lezers van de Digitale Muurkrant, Alweer de 6 e jaargang van onze Digitale Muurkrant. En jawel, als buiten-gebied

Nadere informatie

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording

Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Kerkbrief Hervormde gemeente Wijk Oost Bennekom Protestantse Gemeente Bennekom in wording Zondag 17 maart 2019 kleur: paars Dienst: Ichthuskerk om 9.30 uur Voorganger: mevr. Ds. A. Verbaan-van den Heuvel

Nadere informatie

Liturgie voor Zondag 25 februari 2018

Liturgie voor Zondag 25 februari 2018 Liturgie voor Zondag 25 februari 2018 Voorganger Organist Lector Ontvangst Ds. W. Nijkamp Jan Zwart Janny de visser Henk van Zanten Orgelspel Woord van welkom Gemeente gaat staan na het aansteken van de

Nadere informatie

Orde van dienst voor zaterdag 20 april

Orde van dienst voor zaterdag 20 april Orde van dienst voor zaterdag 20 april Stille Zaterdag // De Paaswake Voorganger: Ouderling: Organist: ds. John Boogaard Peter van Krugten Erik Westerhout Denkt u bij de uitgang aan de Zendingsbus? De

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland ONTMOETINGSAANDELEN-ACTIE MARTINUSBERICHT 31 oktober + 1 november 2015 nr. 45 Dit weekend van 31 Oktober en 1 november vraagt het inloophuis De Ontmoeting aandacht

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde voor de viering op zondag 3 februari 2019 om 10.00 uur in Open Hof Aandacht voor de afsluiting van de tentoonstelling Al waren onze monden vol van zang van de classicale werkgroep

Nadere informatie

MET HART EN ZIEL VIEREN EN VERBINDEN

MET HART EN ZIEL VIEREN EN VERBINDEN MET HART EN ZIEL VIEREN EN VERBINDEN DUINZICHTKERK - STARTZONDAG zondag 21 september 2014 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Van harte welkom in de Duinzichtkerk op startzondag. De activiteiten rond deze

Nadere informatie

2 Februari Feest Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis) 19 Maart Hoogfeest Heilige Jozef, Bruidegom van de Heilige Maagd Maria

2 Februari Feest Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis) 19 Maart Hoogfeest Heilige Jozef, Bruidegom van de Heilige Maagd Maria Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr 52 31 december tot en met 13 januari 2018 MEDEDELINGEN Bidden voor vrede De Nederlandse bisschoppen willen in het jaar 2018 samen met alle katholieken

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK

HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK zondagsbrief 18 december 2016 HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK 4 e Zondag van Advent Zondag Rorate Kleur: Paars Kleur van (be)rouw, inkeer, bezinning Voorganger: ds. Wim Schaap Orgel: Bert Wisgerhof De

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande DUINZICHTKERK, zondag 17 maart 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. S. H. Smits, s-gravenhage Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Izabella Hus Organist: Roelfien Folkersma

Nadere informatie

Protestantse Gemeente. Vlissingen. Orde van Dienst voor zondag 7 april. Vijfde zondag van de Veertigdagentijd

Protestantse Gemeente. Vlissingen. Orde van Dienst voor zondag 7 april. Vijfde zondag van de Veertigdagentijd Protestantse Gemeente Vlissingen Orde van Dienst voor zondag 7 april Vijfde zondag van de Veertigdagentijd Zondag Judica ( Doe mij recht, psalm 43) Voorganger : Ds. Pim Steenbergen Ouderling van dienst

Nadere informatie

De Bijbelverhalen In de projectweken van School-Kerk In de kleutergroepen

De Bijbelverhalen In de projectweken van School-Kerk In de kleutergroepen De Bijbelverhalen In de projectweken van School-Kerk worden in de groepen 1 t/m 8 Bijbelverhalen verteld rondom het thema Heb je lef? (voor thema uitleg: zie hieronder). De Bijbelverhalen die verteld kunnen

Nadere informatie

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur PROTESTANTSE KERK CASTRICUM Dorpskerk Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur Zij raken niet vergeten die ons zijn voorgegaan. blijvend met ons verbonden. Namen, gedragen en geschrevenin de holte van

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Zinnig en Zalig. Activiteiten Protestantse Gemeente Schoorl- Groet- Camp januari tot en met augustus 2018

Zinnig en Zalig. Activiteiten Protestantse Gemeente Schoorl- Groet- Camp januari tot en met augustus 2018 Zinnig en Zalig Activiteiten Protestantse Gemeente Schoorl- Groet- Camp januari tot en met augustus 2018 De Protestantse Gemeente is een open gemeenschap met een programma-aanbod voor iedereen die op zoek

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

eertigdagentijd en Pasen

eertigdagentijd en Pasen Naam: eertigdagentijd en Pasen V Datum: 1. Veertigdagentijd Vink twee goede antwoorden aan. De veertigdagentijd is een soort woestijntijd, omdat er veel woestijnen zijn in de landen van het Zuiden (en

Nadere informatie

PROGRAMMA voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig Hartkerk te Heerhugowaard De Noord

PROGRAMMA voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig Hartkerk te Heerhugowaard De Noord PROGRAMMA 2019-2020 voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig Hartkerk te Heerhugowaard De Noord 1 PROGRAMMA 2019 2020 voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig

Nadere informatie

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade.

Na afloop van elke zondagsdienst is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie/thee/limonade. Zondagsbrief voor zondag 10 september 2017 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. Kaj van der Plas Ouderling: Sytske Koopmans Diaken: Jan Menno

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Voor de ouders en verzorgers,

Voor de ouders en verzorgers, Voor de ouders en verzorgers, Het is duidelijk te merken dat Sinterklaas weer in het land is, een gezellige tijd en tegelijkertijd een spannende tijd voor veel kinderen. We volgen binnen de school de lijn

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend aan barmhartigheid Protestantse Gemeente Nuenen werken Orde van Dienst voor zondag 6 april 2014 Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend Voorganger:

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Lichtbron mei Lichtbron-inspiratie

Nieuwsbrief De Lichtbron mei Lichtbron-inspiratie Nieuwsbrief De Lichtbron 11 18 mei 2018 Lichtbron-inspiratie Kliederkerk in de Lier Afgelopen dinsdag was op NPO2 in het programma Met hart en ziel de Kliederkerk in de Lier te zien. http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/434434/met_hart_en_ziel.html

Nadere informatie

De ander / de Ander verstaan in en rond Alkmaar

De ander / de Ander verstaan in en rond Alkmaar De ander / de Ander verstaan in en rond Alkmaar Feestweek van de oecumene 2018 'De ander / de Ander verstaan' is het thema van de feestweek van de oecumene 2018 in Alkmaar. U moet er even voor gaan zitten

Nadere informatie

Liturgie voor de viering op 20 november 2016

Liturgie voor de viering op 20 november 2016 Liturgie voor de viering op 20 november 2016 Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. In deze dienst wordt gedoopt Donna Juliana Isabella Berende voorganger ds. Wil van Egmond ambtsdrager Judith Ooms lector

Nadere informatie

Plechtigheden Goede Week en Pasen

Plechtigheden Goede Week en Pasen Plechtigheden Goede Week en Pasen 1 april Palmzondag 10.00 uur Hoogmis Jezus wordt feestelijk onthaald in Jeruzalem. Wij vieren de Eucharistie met palmwijding en processie en nodigen jong en oud hierbij

Nadere informatie