Het vierde visioen van Zacharia door dr. A. Dirkzwager

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het vierde visioen van Zacharia door dr. A. Dirkzwager"

Transcriptie

1 Het vierde visioen van Zacharia door dr. A. Dirkzwager Het vierde visioen 1 Daarna liet Hij mij de hogepriester Jozua zien, die voor het aangezicht van de Engel van Jahweh stond, terwijl de satan aan zijn rechterhand stond om hem aan te klagen. 2 Jahweh zei echter tegen de satan: Jahweh zal u bestraffen, satan! Jahweh, Die Jeruzalem verkiest, zal u bestraffen. Is deze Jozua niet een stuk brandhout dat aan het vuur ontrukt is? 3 Nu was Jozua in vuile kleren gekleed, terwijl hij voor het aangezicht van de Engel stond. 4 Toen nam Hij het woord en zei tegen hen die voor Zijn aangezicht stonden: Trek hem de vuile kleren uit! Daarop zei Hij tegen hem: * Zie, Ik heb uw ongerechtigheid van u weggenomen en zal u feestkleren aantrekken. 5 Vervolgens zei Ik: Laat hen een reine tulband op zijn hoofd zetten. Daarop zetten zij de reine tulband op zijn hoofd en trokken hem feestkleren aan, terwijl de Engel van Jahweh erbij stond. 6 Toen verzekerde de Engel van Jahweh Jozua: 7 Zo zegt Jahweh van de legermachten: Als u in Mijn wegen gaat en als u uw taak ten behoeve van Mij vervult, dan zult ú ook Mijn huis richten, en ook Mijn voorhoven bewaken, en zal Ik u omgang geven met dezen die hier staan. 8 Luister toch, hogepriester Jozua, u en uw vrienden die op uw verschijnen wachten, zij zijn immers een door Mij opgedragen voorspellende uitbeelding want zie, Ik ga Mijn Knecht, de Spruit, doen komen. 9 Want zie, wat betreft de steen die Ik voor Jozua neergelegd heb, op die ene steen zullen zeven ogen zijn. Zie, Ik zal er Zijn gravering in aanbrengen, spreekt Jahweh van de legermachten. Ik zal de ongerechtigheid van dit land op één dag wegnemen. 10 Op die dag, spreekt Jahweh van de legermachten, zal ieder zijn naaste uitnodigen onder de wijnstok en onder de vijgenboom. Het motief van de Spruit (vers 8) en van de Steen (vers 9) vergen zoveel toelichting, dat de stof in een apart artikel in deze reeks zijn ondergebracht, Zacharia VI. Het vierde visioen bevat bovendien nog zoveel aspecten die uitvoerige toelichting vragen, dat de notities in de volgende onderdelen gebracht worden om de overzichtelijkheid te behouden: a De rechtvaardiging van Jozua (vers 1-5) b De taak in de tempel en de vrienden (vers 7-8)

2 c Het wegnemen van de ongerechtigheid (vers 9) d Onder wijnstok en vijgenboom (vers 10) a De rechtvaardiging van Jozua (vers 1-5) De situatie is duidelijk. Jozua is om een of andere reden met zonden beladen. Iedere mens is dat altijd. Dat is dus niets bijzonders. Anderzijds is de hogepriester uit Babel gekomen en zal dus onrein zijn door allerlei zaken die hij daar opgelopen kan hebben. De duivel klaagt hem dus terecht aan. Jozua's kleren zijn ook vuil, als symbool van dit feit. De duivel klaagt gelovigen graag aan. Zie Op 12: 10 Want de aanklager van onze broeders, die hen dag en nacht aanklaagde bij onze God, is (buiten)geworpen. Jozua wordt gereinigd. Het is opvallend, dat de Engel van Jahweh dat doet. Zoals bekend, is de Engel van Jahweh dezelfde persoon als Jezus. Uiteraard is Hij degene die het best geplaatst is om zonden te vergeven. Dat Hij dat doet, voordat Hij aan het kruis gehangen heeft, is geen probleem. Ook op andere plaatsen in het Oude Testament wordt op krediet genade geschonken (1). Een tweede opvallend feit is, dat Jozua niet alleen witte kleren krijgt, maar speciale kledij. Witte kleren zouden wijzen op zondenvergeving, maar wat hier gebeurt, wijst op meer. Het Hebreeuwse woord dat voor die kleding gebruikt wordt, vinden we ook in Jesaja 3: 22. Daar worden allerlei sieraden en kledingstukken genoemd ie de vrouwen van Sion uitdagend dragen. Het zal dus gaan over ofwel feestkledij, ofwel speciale opvallende kledij, mogelijk het ambtsgewaad van de hogepriester. Ten derde valt op, dat over God gezegd wordt, dat Hij Jeruzalem verkiest. In het boek Zacharia staat de bouw van de tempel centraal. Omdat God dus opnieuw in Jeruzalem de tempel wil bouwen, krijgt Jozua zondenvergeving, speciale kledij en een tulband. Dit laatste is symbool van zijn hogepriesterschap. Die kledij mogelijk ook. We zien, dat Jozua door God zelf in zijn hogepriesterschap gelegitimeerd wordt, juist zoals dat in de laatste profetie van Haggaï met Zerubbabel gebeurd was. Zie het derde artikel in deze reeks. Zie voor een volgend aspect van Jozua's rechtvaardiging de notities aan het eind van het volgende onderdeel (b). b De taak in de tempel en de vrienden (vers 7-8) Jozua zal de tempel richten en de voorhoven bewaken. Dit is uiteraard een belangrijke positie. Het slot van vers 7 en vers 8 worden normaal anders vertaald dan ik hierboven weergaf: en zal Ik u omgang geven met hen die hier staan. 8 Luister toch, hogepriester Jozua, u en uw vrienden die vóór u zitten, zij zijn immers een wonderteken want zie, Ik ga Mijn Knecht, de Spruit, doen komen.

3 (Herziene Statenvertaling) Ik krijg de indruk, dat men vindt, dat er hier losse opmerkingen te vinden zijn. Jozua krijgt omgang met een aantal niet benoemde hemelse personen. Wat dat inhoudt en wat dat oplevert, wordt niet uitgedrukt. Jozua en zijn vrienden normaal uitgelegd als collega-priesters zijn een wonderteken, wat dat ook mag betekenen. De Spruit, Jezus dus, gaat komen. Toch staat er want,כ י) ki) zie. Dit want moet uitdrukken, dat er een logisch verband bestaat tussen het wonderteken zijn en de komst van Jezus. We gaan een poging doen om de zogezegd losse opmerkingen te verbinden. We bevinden ons nog steeds in het verslag van een visioen. Het ligt dan ook m.i. voor de hand, dat Zacharia hen die hier staan ook ziet in het visioen. Later zal hij ze echt ontmoeten. Die voor u zitten is in het Hebreeuws ה י ש ב ים ל פ נ יך (ha-josjviem le-panècha). Letterlijk vertaald is het tweede woord voor uw aangezicht. Het eerste woord is afgeleid van het ישב ל- (jaasjav), dat als standaardbetekenis inderdaad zitten heeft. Maar ישב werkwoord (jaasjav le-...) kan ook betekenen wachten op. Zo vinden we het bijvoorbeeld in Exodus 24: 14 Wacht op ons. Je krijgt dan de vertaling die ik hierboven gebruikte en zal Ik u omgang geven met dezen die hier staan. 8 Luister toch, hogepriester Jozua, u en uw vrienden die op uw verschijnen wachten, zij zijn immers een door Mij opgedragen voorspellende uitbeelding want zie, Ik ga Mijn Knecht, de Spruit, doen komen. Ik moet ook nog de vertaling door Mij opgedragen voorspellende uitbeelding verklaren. Het Hebreeuwse woord dat gebruikt is, luidt מו פ ת (mofeet). Dit woord betekent wonder, maar kan in bepaalde omstandigheden ook iets anders wat van God komt aanduiden. Ik kies door God opgedragen voorspellende uitbeelding op grond van wat wij lezen in Ezechiël En u, mensenkind, maak voor uzelf bagage voor de ballingschap gereed en ga voor hun ogen overdag in ballingschap: voor hun ogen moet u vanuit uw woonplaats naar een andere plaats in ballingschap gaan. Misschien zullen zij inzien dat zij een opstandig huis zijn. 4 Overdag moet u voor hun ogen uw bagage als bagage voor ballingschap naar buiten brengen. Zelf moet u dan voor hun ogen 's avonds naar buiten gaan, zoals ballingen wegtrekken. 5 Breek voor uzelf voor hun ogen door de muur heen en breng daar alles door naar buiten. 6 U moet het voor hun ogen op uw schouder dragen. In het donker moet u het naar buiten brengen. Uw gezicht moet u bedekken, zodat u het land niet kunt zien, want Ik heb u als wonderteken מו פ ת (mofeet) gegeven voor het huis van Israël. 7 Toen deed ik precies zoals mij geboden was. Overdag bracht ik mijn bagage naar buiten als bagage voor ballingschap en 's avonds brak ik voor mijzelf met de hand door de muur heen. In het donker bracht ik alles naar buiten en droeg ik het voor hun ogen op mijn schouder.

4 8 's Morgens kwam het woord van Jahweh tot mij: 9 Mensenkind, heeft het huis van Israël, dat opstandige huis, niet tegen u gezegd: 'Wat bent u aan het doen?' 10 Zeg tegen hen: 'Zo zegt Jahweh de Heer: Deze last geldt de vorst in Jeruzalem en heel het huis van Israël, dat in hun midden is.' 11 Zeg: 'Ik ben uw wonderteken (mofeet). Zoals ik gedaan heb, zo zal met hen gedaan worden: zij zullen door מו פ ת ballingschap in gevangenschap gaan. 12 En de vorst die in hun midden is, zal de bagage op zijn schouder dragen, in het donker, en naar buiten gaan. Etc. Hier blijkt, dat het wonderteken inhoudt, dat Ezechiël in opdracht van God moet uitbeelden wat later zal gaan gebeuren met de koning en het volk. Door God opgedragen voorspellende uitbeelding lijkt mij dan ook een juiste weergave. Het element door God opgedragen voeg ik toe, omdat mofeet ook wonder betekent. De strekking van de tekst van Zacharia is dus het volgende. Jozua de hogepriester en zijn vrienden vormen een voorspellende uitbeelding in verband met de komst van Jezus, die uiteraard de Knecht en de Spruit is. Over deze aanduidingen van Jezus handelt het onderdeel Zacharia VI. Jozua en de vrienden wachten op het aangezicht van Zacharia, waarschijnlijk om een boodschap te horen alvorens iets te doen ter uitbeelding. De omgang met hen betreft dan het overbrengen van de boodschap en mogelijke verdere daden. De vraag is, waar we dit vervolg op dit visioen vinden. Jozua met metgezellen wachtend op Zacharia gaan iets uitbeelden over de Spruit. Het vervolg hiervan vinden we uiteraard in 6: 9vv., de opdracht van God over Jozua, een aantal ballingen uit Babel en de Spruit. De juist besproken passage uit Zacharia 3 bepaalt dus de uitleg van 6: 9vv. Zie voor het vervolg van het juist besprokene dus de bespreking van 6: 9vv. Overigens is het goed mogelijk, dat Jozua ook al eerder in ons gedeelte mofeet is geweest. De rechtvaardiging door de Engel van Jahweh en het aantrekken van de feestkleren kunnen heel goed uitbeelden wat iedere gelovige meemaakt door in Jezus' kruisoffer te geloven. c Het wegnemen van de ongerechtigheid (vers 9) Vers 9 zegt, dat de ongerechtigheid van het volk in één dag weggenomen zou worden. Na het noemen van de Knecht, de Steen en de Spruit volgt vers 9 zonder onderbreking, onmiddellijk aansluitend, nog steeds in poëzie. Erna volgt proza. De conclusie is voor de hand liggend: de Spruit gaat voor dit wegnemen van de ongerechtigheid zorgen. De kruisdood heeft op één dag eens voor altijd de zonde weggedaan voor wie in dat feit gelooft. fd Onder wijnstok en vijgenboom (vers 10) Vers 10 brengt de voorspelling, dat ieder zijn naaste uitnodigt onder de wijnstok en onder de vijgenboom. De werkwijze van Zacharia is, zo hebben we vaak gezien, profetieën op te pikken van andere profeten die voor hem geweest zijn. We moeten dus Micha 4 en het begin van 5 bij onze verklaring betrekken. Omdat het relevante gedeelte nogal lang is, volgt de bespreking in delen.

5 4 1 Het zal echter in het laatste der dagen geschieden dat de berg van het huis van Jahweh vast zal staan als de hoogste van de bergen, en dat hij verheven zal worden boven de heuvels, en dat de volken ernaartoe zullen stromen. 2 Vele heidenvolken zullen op weg gaan en zeggen: Kom, laten wij opgaan naar de berg van Jahweh, naar het huis van de God van Jakob; dan zal Hij ons onderwijzen aangaande Zijn wegen, en zullen wij Zijn paden bewandelen. Want uit Sion zal de wet uitgaan en het woord van Jahweh uit Jeruzalem. 3 Hij zal oordelen tussen vele volken en machtige heidenvolken vonnissen, tot ver weg. Zij zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegscharen en hun speren tot snoeimessen. Geen volk zal tegen een ander volk het zwaard opheffen. Oorlog voeren zullen zij niet meer leren. 4 Maar zij zullen zitten, ieder onder zijn wijnstok en onder zijn vijgenboom, niemand zal ze schrik aanjagen, want de mond van Jahweh van de legermachten heeft het gesproken. 5 Want alle volken gaan op weg, elk in de naam van zijn god, maar wij zullen op weg gaan in de Naam van Jahweh, onze God, voor eeuwig en altijd. Micha 4: 1-5 De Knecht van Jahweh en de Spruit hebben in de profetieën een heel programma uit te voeren. Bovenstaand gedeelte van Micha laat zien, hoe de vrede, waarin men elkaar thuis kan uitnodigen, verband houden met een grote internationale vrede. Die vrede houdt verband met Gods bestuur vanuit Jeruzalem. 6 Op die dag, spreekt Jahweh, zal Ik verzamelen wie mank gaat, bijeenbrengen wie verdreven is en wie Ik kwaad aangedaan heb. 7 Ik zal wie mank gaat, stellen tot een overblijfsel en wie verdreven was tot een machtig volk, en Jahweh zal over hen Koning zijn op de berg Sion, van nu aan tot in eeuwigheid. 8 En u, Schaapstoren, Ofel van de dochter van Sion, naar u zal gaan, ja, naar u zal komen de heerschappij van vroeger, het koningschap van de dochter van Jeruzalem. Micha 4: 6-8

6 Het koningschap van God is een herstel van de heerschappij van vroeger. Er hoort ook terugkeer uit ballingschap bij. 9 Nu, waarom slaat u zo'n luid alarm? Is er geen Koning onder u? Is uw Raadsman omgekomen, dat smart u aangegrepen heeft als van een barende vrouw? 10 Krimp ineen en schreeuw het uit, dochter van Sion, als een barende vrouw, want nu moet u de stad uit en in het open veld wonen. U zult tot in Babel komen. Daar zult u gered worden, daar zal Jahweh u verlossen uit de hand van uw vijanden. 11 Nu verzamelen zich tegen u vele heidenvolken. Zij zeggen: Laat haar ontheiligd worden, en laten onze ogen Sion aanschouwen. Micha 4: 9-11 Tegelijk beschrijft Micha het ontbreken van het koningschap wegens de deportatie naar Babel. Vanuit die ballingschap zal het herstel komen. In het gedeelte na het achtste visioen beschrijft Zacharia de kroning van Jozua de hogepriester. Daarbij leveren ballingen uit Babel gaven voor de kroon. 12 Zíj echter kennen de gedachten van Jahweh niet. Zij begrijpen Zijn raadsbesluit niet: dat Hij hen bijeengebracht heeft als graanschoven op de dorsvloer. 13 Sta op en dors, dochter van Sion, want Ik zal uw hoorn van ijzer maken en uw hoeven van brons. U zult vele volken verpletteren en Ik zal hun winstbejag met de ban slaan: het is voor Jahweh, hun vermogen is voor de Heer van heel de aarde. 14 Nu, groepeer u, dochter van de strijdbende! Zij gaan een belegering tegen ons opzetten. Zij zullen met een stok de rechter van Israël op de kaak slaan. Micha 4: Dit alles gebeurt volgens Gods plan, zowel het dorsen van Gods volk als de wraak op de volken die onderdrukt hadden. Als laatste punt noemt Micha de belegering, precies zoals Zacharia 14 een belegering van Jeruzalem beschrijft en Zacharia 12 de strijd in Juda bij die belegering. 5 1 En u, Bethlehem-Efratha,

7 al bent u klein om te zijn onder de duizenden van Juda, uit u zal voor Mij voortkomen Hij, die een Heerser zal zijn in Israël. Zijn oorsprongen zijn van oudsher, van eeuwige dagen af. 2 Daarom zal Hij hen overgeven tot de tijd dat zij die baren zal, gebaard heeft. Dan zal de rest van Zijn broeders zich bekeren, met de Israëlieten. 3 Hij zal staan en hen weiden in de kracht van Jahweh, in de majesteit van de Naam van Jahweh, Zijn God. Zij zullen veilig wonen, want nu zal Hij groot zijn tot aan de einden van de aarde. Micha 5: 1-3 We moeten doorlezen, over de grens van de hoofdstukken heen. De identificatie van de Koning die dit alles zal doen, de Spruit dus ook, blijkt duidelijk: Iemand die van eeuwigheid bestaat en in Bethlehem geboren gaat worden. Ook het veilig wonen, waarmee onze zoektocht in Micha begonnen was, staat er weer bij.

Wie is als Jahweh? Micha. God houdt Zijn Woord. Micha 7 : 18-20

Wie is als Jahweh? Micha. God houdt Zijn Woord. Micha 7 : 18-20 Wie is als Jahweh? Micha God houdt Zijn Woord Micha 7 : 18-20 koningen en profeten in Israël 839 Juda Israël Hoort 1 2 3 Micha 1-2 volken allemaal! Micha 3-5 hoofden van Jakob / Israël Micha 6-7 naar wat

Nadere informatie

we ook dat dit het geïnspireerde woord van God is. Zacharia We gaan naar Zacharia 1:1 waar staat:

we ook dat dit het geïnspireerde woord van God is. Zacharia We gaan naar Zacharia 1:1 waar staat: - 1 - Zacharia We gaan naar Zacharia 1:1 waar staat: In de achtste maand, in het tweede jaar van Darius, kwam het woord van de Heere tot Zacharia, de zoon van Berechja, de zoon van Iddo, de profeet. Zacharia:

Nadere informatie

De Bijbel open (27-10)

De Bijbel open (27-10) 1 De Bijbel open 2012 42 (27-10) Vanmorgen denken we na over een vraag van een luisteraar, die betrekking heeft op wat men vroeger wel noemde: de vierschaar beleving. Een uitdrukking die u misschien niet

Nadere informatie

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote.

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Zacharia over de aardse koning versus de hemelse Koning. Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Welke stad zou uiteindelijk behouden blijven? Zie Zacharia

Nadere informatie

LIEFLIJKHEID, SAMENBINDING. Hoe heten de stokken die in onderstaand vers genoemd worden? de ene noemde Ik. de andere. en Ik weidde die schapen.

LIEFLIJKHEID, SAMENBINDING. Hoe heten de stokken die in onderstaand vers genoemd worden? de ene noemde Ik. de andere. en Ik weidde die schapen. De profeet Zacharia en de twee stokken. Hoe heten de stokken die in onderstaand vers genoemd worden? Zacharia 11:7, tweede deel Ik nam voor Mijzelf twee stokken de ene noemde Ik LIEFLIJKHEID, de andere

Nadere informatie

Preek over Zacharia 3:8 en 9 2 e Zondag van Advent Liturgie:

Preek over Zacharia 3:8 en 9 2 e Zondag van Advent Liturgie: Preek over Zacharia 3:8 en 9 2 e Zondag van Advent 2013 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gez. 80:1,2,3,4 De Tien Woorden Zingen: Ps. 101:1,2,5 Gebed Schriftlezing: Zacharia 3 Zingen: Ps. 132:7,8,9 Tekst:

Nadere informatie

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6 Zicht op de toekomst blok A - nivo 3 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Jesaja 2:2-5 19.30 Jezus regeert en komt terug 19.45 Eén lijn of twee lijnen 20.00 Prestatie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het laatste der dagen

Hoofdstuk 1: Het laatste der dagen Hoofdstuk 1: Het laatste der dagen Sommige christenen beweren dat er vóór de wederkomst van Christus een messiaanse tijd op aarde zal aanbreken 4. Men baseert deze gedachte op Jesaja 2:2-4. Daar staat

Nadere informatie

Er zijn drie manieren waarop men de toekomst probeert te voorspellen.

Er zijn drie manieren waarop men de toekomst probeert te voorspellen. Een waarmerk De meeste mensen zijn benieuwd naar wat de toekomst zal brengen.vooral in spannende en angstige tijden, zoals onze tijd, is er veel vraag naar wat er staat te gebeuren. Er zijn drie manieren

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het laatste der dagen

Hoofdstuk 1: Het laatste der dagen Hoofdstuk 1: Het laatste der dagen Sommige christenen geloven dat er vóór de wederkomst van Christus een messiaanse tijd zal aanbreken 4. Men baseert deze gedachte op Jesaja 2:2-4. Daar staat geschreven:

Nadere informatie

Wat kreeg de profeet Zacharia te horen?

Wat kreeg de profeet Zacharia te horen? 9 De profeet Zacharia verwijst naar Jezus. Wat kreeg de profeet Zacharia te horen? Zacharia 8:9 9 Het woord van de HEERE kwam tot mij: 10 Neem van de ballingen, van Cheldaï, Tobia en Jedaja, gaven in ontvangst.

Nadere informatie

Gedoopt wordt Stijn Jacob Hagoort

Gedoopt wordt Stijn Jacob Hagoort Liturgie voor de doopdienst op zondag 1 december 2013 Dorpskerk De Bilt Gedoopt wordt Stijn Jacob Hagoort 1 Psalm 122: 1 Ik ben verblijd, wanneer men mij Godvruchtig opwekt: "Zie, wij staan Gereed, om

Nadere informatie

Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda?

Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda? Sion en de Spruit. Welk opmerkelijk feit gaat gebeuren volgens de profetie van Jesaja met het volk Juda? Jesaja 4:1 1 Op die dag zullen zeven vrouwen één man vastgrijpen [en] zeggen: Ons [eigen] brood

Nadere informatie

WAARVOOR KOMT DE MESSIAS? 2 e adventszondag.

WAARVOOR KOMT DE MESSIAS? 2 e adventszondag. WAARVOOR KOMT DE MESSIAS? 2 e adventszondag. Psalm 8:5-7 Wat is dan de sterveling, dat U aan hem denkt, en het mensenkind, dat U naar hem omziet? Toch hebt U hem weinig minder gemaakt dan de engelen en

Nadere informatie

Het tweede en derde visioen van Zacharia door Dr. A. Dirkzwager

Het tweede en derde visioen van Zacharia door Dr. A. Dirkzwager Het tweede en derde visioen van Zacharia door Dr. A. Dirkzwager Het tweede visioen 1:18 Ik sloeg mijn ogen op en zag, en zie: vier horens. 19 En ik zei tegen de engel die met mij sprak: Wat betekenen deze

Nadere informatie

we ook dat dit het geïnspireerde woord van God is. Zacharia We gaan naar Zacharia 1:1 waar staat:

we ook dat dit het geïnspireerde woord van God is. Zacharia We gaan naar Zacharia 1:1 waar staat: - 1 - Zacharia We gaan naar Zacharia 1:1 waar staat: In de achtste maand, in het tweede jaar van Darius, kwam het woord des Heren tot de profeet Zacharia, de zoon van Berekja, de zoon van Iddo: Zacharia:

Nadere informatie

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan.

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan. De profeet Zacharia en de vierde droom. Wie is de bron van elk profetisch Woord? 2 Petrus 1:21 21 Want de profetie is voortijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar de heilige mensen Gods,

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen?

Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen? De reden waarom Jeremia een akker koopt. Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen? Jeremia 32:6-7 6 Jeremia zei:

Nadere informatie

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken.

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4. Zingen Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen. Kom gauw, kom gauw, we wachten op jou.

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4. Zingen Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen. Kom gauw, kom gauw, we wachten op jou. Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen. Kom gauw, kom gauw, we wachten op jou. We willen vertellen aan groot en aan klein. Dat Jezus de Redder en Helper

Nadere informatie

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens?

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? De profetie in de Bijbel. Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? Spreuken 14:31 31 Als je zwakke mensen onderdrukt, beledig

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7 Eén eeuwig verbond blok F - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, herhaling 19.20 Discussie over de positie van Israël 19.30 Twee manieren van bijbellezen 19.35

Nadere informatie

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan?

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi en Gods tempel. Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi 3:1 die voor Mij de weg bereiden zal. 1 Zie, Ik zend Mijn engel, Plotseling zal naar Zijn tempel komen die Heere, Die u aan het

Nadere informatie

Jesaja. Jesaja wordt in Hebr. 11 genoemd als één van de geloofshelden en de woorden "doormidden gezaagd" hebben betrekking op hem.

Jesaja. Jesaja wordt in Hebr. 11 genoemd als één van de geloofshelden en de woorden doormidden gezaagd hebben betrekking op hem. - 1 - Jesaja Zijn naam betekent: Jahwé is verlossing. Jesaja werd opgevoed aan het hof, want zijn vader was de zoon van een koning Hij behoorde tot een rijke familie en had zijn leven lang toegang tot

Nadere informatie

Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd?

Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd? De profeet Micha en de eindtijd. Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd? Micha 4:1 1 Maar in het laatste der dagen zal het geschieden, dat de berg van het huis des Heeren zal vastgesteld zijn op de

Nadere informatie

Welke stad wordt hier bedoeld en tot welke conclusie komt God?

Welke stad wordt hier bedoeld en tot welke conclusie komt God? Het oordeel. gericht te gaan. Helaas blijkt de situatie niet volgens Gods wil te zijn. Welke stad wordt hier bedoeld en tot welke conclusie komt God? Jesaja 1:21 21 Hoe is de trouwe stad tot een hoer geworden!

Nadere informatie

Wat zag de profeet Zacharia daarna?

Wat zag de profeet Zacharia daarna? e profeet Zacharia, de derde droom. Wat zag de profeet Zacharia daarna? Zacharia 2:1 1 Weer hief ik mijn ogen op, en ik zag; en ziet, er was een man, en in zijn hand was een meetsnoer. Welke vraag stelde

Nadere informatie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en

Nadere informatie

Onze analyse van Openbaring zal gebaseerd zijn op de volgende structuur:

Onze analyse van Openbaring zal gebaseerd zijn op de volgende structuur: Les 1 voor 5 januari 2019 Het boek Openbaring is een verzameling van de visioenen die Johannes had tijdens zijn gevangenschap op het eiland Patmos, dichtbij Turkije in de Egeïsche Zee. We moeten de structuur

Nadere informatie

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham Wat God zegt, gebeurt ook echt Er is hoop voor alle mensen, dat heeft God in Zijn woord beloofd. Daarom is er een nieuw leven, voor een ieder die gelooft. Wat God zegt, gebeurt ook echt, wat God zegt,

Nadere informatie

provincies: de vorstin onder de landschappen. En nu in het heden door de inname van Babyloniërs: Is zij onderworpen aan herendienst.

provincies: de vorstin onder de landschappen. En nu in het heden door de inname van Babyloniërs: Is zij onderworpen aan herendienst. - 1 - Het boek Klaagliederen Klaagliederen 1:1 begint met het woord "Hoe" van de regel: Hoe zit zij eenzaam neder, de eens volkrijke stad. In de Hebreeuwse bijbel heet dit boek dan ook niet "Klaagliederen"

Nadere informatie

Heeft de profeet Micha aangegeven in welke plaats de zoon van God eens geboren zal worden?

Heeft de profeet Micha aangegeven in welke plaats de zoon van God eens geboren zal worden? De profeet Micha en het overblijfsel. Heeft de profeet Micha aangegeven in welke plaats de zoon van God eens geboren zal worden? Micha 5:1, eerste deel 1 En gij, Bethlehem Efratha! zijt gij klein om te

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

De grote maaltijd van God. Openbaring 19: Sietse J.A. Schaafsma

De grote maaltijd van God. Openbaring 19: Sietse J.A. Schaafsma De grote maaltijd van God Openbaring 19: 11-21 Sietse J.A. Schaafsma Het moment waarvan Henoch profeteerde. Judas 1: 14,15 Zie de Heere is gekomen met zijn tienduizenden heiligen, om over allen het oordeel

Nadere informatie

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Overzicht 1. Inleiding 2. De Messias in het Oude Testament 3. De komst van Christus 4. Christus en Israël 5. Christus en de heidenen

Nadere informatie

De Messias in Genesis 5

De Messias in Genesis 5 Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Bijbel voor Kinderen presenteert EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar?

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? De profeet Zacharia en de koning van Sion. Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? Zie Zacharia 9, 10, 11, 12, 13, 14 De hoofdstukken 9-14 handelen bijna uitsluitend over de toekomst.

Nadere informatie

Wie zal komen aan het einde der tijden?

Wie zal komen aan het einde der tijden? Jesaja over de Messias in de eindtijd. Wie zal komen aan het einde der tijden? Jesaja 2:2 2 Het zal in het laatste der dagen geschieden dat de berg van het huis van de HEERE Hij vast zal staan als de hoogste

Nadere informatie

Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn?

Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn? Hij zal voor u een heiligdom zijn. 1 Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn? Jesaja 8:13 13 De HEERE van de legermachten, Hem moet u heilig achten; Hij is uw vrees en Hij is uw verschrikking. De HEERE

Nadere informatie

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12?

Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Een danklied aan God. Welk danklied wordt beschreven in Jesaja 12? Jesaja 12:1-3 1 Op die dag zult u zeggen: Ik dank U, HEERE, dat U toornig op mij geweest bent, [maar] Uw toorn is afgekeerd en U troost

Nadere informatie

Gods Verbonden: Deel 6: Davidische verbond

Gods Verbonden: Deel 6: Davidische verbond Gods Verbonden: Deel 6: Davidische verbond U herkent uiteraard de naam van David. David was de tweede koning, eerst was daar Saul. Saul echter week af van Gods gebod en werd verworpen. Een verschil tussen

Nadere informatie

Aanbidding het eind en het begin

Aanbidding het eind en het begin Aanbidding het eind en het begin Openbaring 13, 1 & 8 En ik zag uit de zee een beest opkomen, dat zeven koppen en tien hoorns had, en op zijn hoorns waren tien diademen, en op zijn koppen een godslasterlijke

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen dag 1 dag 2 de schepping wereldbol God, Die de wereld maakte Genesis 1: 1 2: 3 In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1: 1) hebt gemaakt. zonde en verdriet appel met slang Adam en Eva,

Nadere informatie

Welke in Gods ogen juiste handeling had Saul na de dood van Samuel laten uitvoeren?

Welke in Gods ogen juiste handeling had Saul na de dood van Samuel laten uitvoeren? De verkeerde keuzes van Saul. Welke in Gods ogen juiste handeling had Saul na de dood van Samuel laten uitvoeren? 1 Samuel 28:3 3 Samuel nu was gestorven en heel Israël had rouw over hem bedreven. Zij

Nadere informatie

Orde van de dienst op de Tweede Zondag van Advent,

Orde van de dienst op de Tweede Zondag van Advent, Orde van de dienst op de Tweede Zondag van Advent, 10 december 2017 voorbereid met de liturgiecommissie Vrede frustrerend visioen? Organist: Mar van der Veer Voorganger: ds. Freek Schipper 1 Welkom en

Nadere informatie

Jesaja. Jesaja wordt in Hebr. 11 genoemd als één van de geloofshelden en de woorden "doormidden gezaagd" hebben betrekking op hem.

Jesaja. Jesaja wordt in Hebr. 11 genoemd als één van de geloofshelden en de woorden doormidden gezaagd hebben betrekking op hem. - 1 - Jesaja Zijn naam betekent: Jahwé is verlossing. Jesaja werd opgevoed aan het hof, want zijn vader was de zoon van een koning Hij behoorde tot een rijke familie en had zijn leven lang toegang tot

Nadere informatie

Hoe lang zou Gods volk in ballingschap zijn en wie zou voor de bevrijding zorgen?

Hoe lang zou Gods volk in ballingschap zijn en wie zou voor de bevrijding zorgen? ores laat de Joden naar Jeruzalem terugkeren. Hoe lang zou Gods volk in ballingschap zijn en wie zou voor de bevrijding zorgen? Jeremia 29:10, 14 10 Want zo zegt de HEERE: Voorzeker, pas wanneer zeventig

Nadere informatie

Welke vraag werd er gesteld en welk antwoord gaf Jesaja?

Welke vraag werd er gesteld en welk antwoord gaf Jesaja? De roeping en opdracht van Jesaja. Welke vraag werd er gesteld en welk antwoord gaf Jesaja? Jesaja 6:8; zie 2 Timotheüs 2:21 8 Daarna hoorde ik de stem van de Heere. Hij zei: Wie zal Ik zenden? Wie zal

Nadere informatie

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is?

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? De schuld van het volk vastgesteld. Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? Jesaja 1:2 2 Luister, hemel, neem ter ore, aarde! Want de HEERE spreekt: Ik heb kinderen

Nadere informatie

Kerstfeest 2017 groep 5

Kerstfeest 2017 groep 5 Kerstfeest 2017 groep 5 Ere zij God, ere zij God, in den hoge, in den hoge, in den hoge. Vrede op aarde, vrede op aarde. In de mensen een welbehagen. Ere zij God in den hoge, ere zij God in den hoge. Vrede

Nadere informatie

Christus in de Psalmen

Christus in de Psalmen De Bijbel Open seizoen 2011-20 27 aug Christus in de Psalmen Een inleiding op de Psalmen 24 sep Ps. 2 Christus, de Zoon 29 okt Ps. 8 Christus, de Mens 26 nov Ps. 16 Christus, de Dienaar 17 dec Ps. 22,23

Nadere informatie

Beloofd is beloofd! Programma voor de viering van het Kerstfeest met de kinderen van de gemeente op Eerste Kerstdag 2015

Beloofd is beloofd! Programma voor de viering van het Kerstfeest met de kinderen van de gemeente op Eerste Kerstdag 2015 Beloofd is beloofd! Programma voor de viering van het Kerstfeest met de kinderen van de gemeente op Eerste Kerstdag 2015 Inleidende muziek Samenzang Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van

Nadere informatie

Wie trok Juda binnen en welke stad werd bedreigd door de inval van vijandelijke troepen?

Wie trok Juda binnen en welke stad werd bedreigd door de inval van vijandelijke troepen? Sanherib belegert Jeruzalem. Wie trok Juda binnen en welke stad werd bedreigd door de inval van vijandelijke troepen? 2 Kronieken 32:1-2, eerste deel 1 Na deze gebeurtenissen en deze blijk van trouw kwam

Nadere informatie

Preek 14 september 2008, viering heilig avondmaal Thema: Leven van genade Zacharia 3 Zacharia s visioen van Jozua de hogepriester

Preek 14 september 2008, viering heilig avondmaal Thema: Leven van genade Zacharia 3 Zacharia s visioen van Jozua de hogepriester 1 Preek 14 september 2008, viering heilig avondmaal Thema: Leven van genade Zacharia 3 Zacharia s visioen van Jozua de hogepriester Visioen: een kijkje achter de schermen Vanmorgen bezien we weer een visioen.

Nadere informatie

Waarom moest de profeet Micha namens God een streng oordeel over Gods volk laten horen?

Waarom moest de profeet Micha namens God een streng oordeel over Gods volk laten horen? De profeet Micha, deel 3. Waarom moest de profeet Micha namens God een streng oordeel over Gods volk laten horen? Micha 2:1-2 1 Wee hun die kwaad in de zin hebben en op hun bed boze plannen smeden. Al

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

Hoe is de inhoud van het boek Joël te verdelen?

Hoe is de inhoud van het boek Joël te verdelen? De profeet Joël. Hoe is de inhoud van het boek Joël te verdelen? Zie Joël 1, 2, 3 Joël 1 gaat over Gods recente oordelen. Joël 2 handelt over het toekomstig oordeel van God; toont Gods erbarmen; hoe God

Nadere informatie

bouwen in Jeruzalem, in Juda. Wie nu onder u tot enig deel van zijn volk behoort, de Here, zijn God, zij met hem, hij trekke op.

bouwen in Jeruzalem, in Juda. Wie nu onder u tot enig deel van zijn volk behoort, de Here, zijn God, zij met hem, hij trekke op. - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Wie volgde koning Uzzia op en hoelang was hij koning van Israël?

Wie volgde koning Uzzia op en hoelang was hij koning van Israël? Geloofsbeproeving bij het Blekersveld. Wie volgde koning Uzzia op en hoelang was hij koning van Israël? 2 Koningen 15:32 In het tweede jaar van Pekah, den zoon van Remalia, den koning van Israël, werd

Nadere informatie

Want dit water brengt nieuw leven en verfrist mij elke dag. 't Is een stroom van uw genade, waar 'k U steeds ontmoeten mag.

Want dit water brengt nieuw leven en verfrist mij elke dag. 't Is een stroom van uw genade, waar 'k U steeds ontmoeten mag. Hartelijk welkom De Rivier Opwekking 642 Al mijn zonden, al mijn zorgen, neem ik mee naar de rivier. Heer, vergeef mij en genees mij. Vader, kom, ontmoet mij hier. Want dit water brengt nieuw leven en

Nadere informatie

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding)

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding) - 1 - Pasen (de opstanding) De Heer is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Bijbel voor Kinderen presenteert JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Morgen Kerstmis! Ten Bos, vierde adventszondag 2006 in rusthuis de Hopperank

Morgen Kerstmis! Ten Bos, vierde adventszondag 2006 in rusthuis de Hopperank Morgen Kerstmis! Ten Bos, vierde adventszondag 2006 in rusthuis de Hopperank INTREDELIED 2006advent4.doc pag. 1 WELKOM, KRUISTEKEN (EN ADVENTSKAARS AANSTEKEN ALS ER ÉÉN IS?!?) Welkom lieve mensen! Morgen

Nadere informatie

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden.

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden. - 1 - De zegen uit Numeri 6 Het is Gods verlangen om Zijn volk te zegenen. Dat blijkt al in het oude testament en we lezen hierover in Numeri 6:24/26 waar staat: De Heere zegene u en behoede u! De Heere

Nadere informatie

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment?

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Het erfelijk koningschap aan David toegezegd. Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Zie 2 Samuel 7 Veel van de omringende volken, die de voorspoed van Israël zagen,

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 Jesaja 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie

Nadere informatie

Door God geroepen: JESAJA. Jesaja 6:1-13

Door God geroepen: JESAJA. Jesaja 6:1-13 Door God geroepen: JESAJA Jesaja 6:1-13 Uzzia was zestien jaar oud toen hij koning werd, en hij regeerde tweeënvijftig jaar in Jeruzalem. Hij deed wat juist was in de ogen van de HEERE, In de dagen dat

Nadere informatie

Het Nieuwe Verbond voor Israël

Het Nieuwe Verbond voor Israël Het Nieuwe Verbond voor Israël Inhoud: Inleiding 1. Wanneer? 2. Door wie? 3. De kenmerken 4. En wat daarna? Oud/nieuw Inleiding: Het Nieuwe Verbond Het oude verbond Hebr. 8:13 Als Hij spreekt van een nieuw

Nadere informatie

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden.

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden. - 1 - De zegen uit Numeri 6 Het is Gods verlangen om Zijn volk te zegenen. Dat blijkt al in het oude testament en we lezen hierover in Numeri 6:24/26 waar staat: De Heere zegene u en behoede u! De Heere

Nadere informatie

Wat zal aan het einde der tijden gebeuren?

Wat zal aan het einde der tijden gebeuren? Zacharia en de reiniging van zonden. Wat zal aan het einde der tijden gebeuren? Zacharia 12:9 9 En het zal te dien dage geschieden, dat Ik zal zoeken te verdelgen alle heidenen, die tegen Jeruzalem aankomen.

Nadere informatie

Wie zal komen en overwinnen?

Wie zal komen en overwinnen? Zacharia over Gods definitieve overwinning. Wie zal komen en overwinnen? Zacharia 14:1 1 Zie, er komt een dag voor de HEERE waarop de buit, op u behaald, in uw midden zal worden verdeeld. Jesaja 2:12 Want

Nadere informatie

HET MESSIAANSE VREDERIJK

HET MESSIAANSE VREDERIJK HET MESSIAANSE VREDERIJK JEZUS EINDTIJDREDE IS EEN ANTWOORD OP DRIE VRAGEN VAN ZIJN DISCIPELEN IN VS. 3: Zeg ons: 1. Wanneer zullen deze dingen gebeuren? 2. en wat is het teken van Uw komst? 3. en van

Nadere informatie

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here s toekomst - op weg naar shalom Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild Zie, er komt een dag voor de Here s toekomst - op weg naar shalom Nebukadnezar Kores Babel Meden 606 536 ballingschap s toekomst

Nadere informatie

Christus komt! En dan?

Christus komt! En dan? de Ark Assen Christus komt! En dan? ma ma ma do 2 oktober 30 oktober 27 november 14 december De opname van de gemeente De rechterstoel van Christus Oordeel over schapen en bokken De grote, witte troon

Nadere informatie

DAG 1: Eerbied, want God is groot Lees Psalm 95:1-6 Stel je voor dat je op je hurken gaat zitten voor een flat of een kerktoren. Je kijkt omhoog. Wat is dat flat hoog! Wat is die kerktoren hoog! En wat

Nadere informatie

Liedjes over Gods naam?

Liedjes over Gods naam? Liedjes over Gods naam? En als de golven overslaan, dan blijf ik hopen op uw Naam. Opwekking 789 Heer, ik prijs uw grote naam. Heel mijn hart wil ik U geven. Want U bent de weg gegaan die mij redding bracht

Nadere informatie

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat?

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? Johannes de Doper De op één na laatste profeet van het Oude Verbond Matteüs 26:28 want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond,

Nadere informatie

David als voorloper van de Messias. 1. De komst van het Lam, de Koning-Knecht 2. De komst van de Leeuw uit de stam van Juda

David als voorloper van de Messias. 1. De komst van het Lam, de Koning-Knecht 2. De komst van de Leeuw uit de stam van Juda David als voorloper van de Messias 1. De komst van het Lam, de Koning-Knecht 2. De komst van de Leeuw uit de stam van Juda De leeuw uit de stam van Juda Openbaringen 5:1-5 En ik zag op de rechterhand van

Nadere informatie

Welke beschrijving is te lezen in Jesaja 11:11-14?

Welke beschrijving is te lezen in Jesaja 11:11-14? Het verstrooide overblijfsel uit alle volken bijeengebracht. Welke beschrijving is te lezen in Jesaja 11:11-14? Jesaja 11:11-14 En het zal op die dag gebeuren dat de Heere opnieuw, voor de tweede keer,

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

Engelenverhalen (Inleiding) 2 Koningen 6; Psalm 80. Gert Hijkoop 22 juli 2018

Engelenverhalen (Inleiding) 2 Koningen 6; Psalm 80. Gert Hijkoop 22 juli 2018 Engelenverhalen (Inleiding) 2 Koningen 6; Psalm 80 Gert Hijkoop 22 juli 2018 2 Koningen 6:8-23 (HSV) 8 De koning van Syrië voerde oorlog tegen Israël en pleegde overleg met zijn dienaren en zei: Mijn legerkamp

Nadere informatie

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Bijbel voor Kinderen presenteert EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Lucas 1: 5-25 NLB 598 NLB 103e Gezang 80 : 1, 2, 3 en 4 Lied 122 : 1, 3 en 5 Lied 126 : 1 en 2 Opwekking 126 Psalm 106 : 21 Gemeente Kerstfeest!

Nadere informatie

Maher Sjalal Chasj Baz.

Maher Sjalal Chasj Baz. Maher Sjalal Chasj Baz. Wat moest Jesaja op een schrijfbord schrijven en wat is de vertaling van deze woorden? Jesaja 8:1 1 Verder zei de HEERE tegen mij: Neem u een groot schrijfbord en schrijf daarop,

Nadere informatie

Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden?

Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden? e profeet Zacharia, de tweede droom. Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden? Jakobus 1:5, NBV2004 "Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en hij, die aan iedereen geeft, zonder

Nadere informatie

Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014.

Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014. Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014. Orde van dienst: Welkom Tienduizend redenen Opw. 773 Wat houd ik van uw huis (Psalmen voor nu) Zie, de koning komt! Architect! Votum/Zegen Laat het

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

zal een groot licht zien.

zal een groot licht zien. Want een Kind is ons geboren. Welke blijde boodschap laat Jesaja dan horen? Jesaja 9:1-2 1 Het volk dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien. Zij die wonen in het land van de schaduw van de

Nadere informatie

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8 - 1 - Hebreeën 8 1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo'n Hogepriester hebben wij, 2 Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen. Hier

Nadere informatie

Zusters en broeders, Waar kom je vandaan? Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Waar kom je vandaan?

Zusters en broeders, Waar kom je vandaan? Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Waar kom je vandaan? Utrecht 04-06-17 Pinksteren Ezechiël 11:16-20; Handelingen 2:1-13 Zusters en broeders, Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Soms weet ik niet goed wat ik daarop moet antwoorden. Want waar

Nadere informatie

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17)

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17) Les 6 voor 6 februari 2016 JEZUS Wat betekenen de namen van de Heiland in Mattheüs 1:20-23? De namen JEZUS ( De Heer redt ) en IMMANUEL ( God met ons ) vertegenwoordigen de twee doelen van de missie van

Nadere informatie

Onze zonden werpt u in de diepten van de zee.

Onze zonden werpt u in de diepten van de zee. Micha en de pleitrede van God. Wat valt op bij de profetie van Jesaja 1 en de profetie in Micha 6 en 7? Jesaja 1:18 18 De HEER zegt: Laten we zien wie er in zijn recht staat. Al zijn je zonden rood als

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Ezechiël 11 vers 14 t/m 25 Lied 214 vers 1, 2, 3 en 4 (Op Toonhoogte) Psalm 46 vers 6 (Schoolpsalm) Psalm 86 vers 6 en 8 Lied 54 vers

Nadere informatie