Maerlantroute. 46 Damme Sluis Maldegem. De tocht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maerlantroute. 46 Damme Sluis Maldegem. De tocht"

Transcriptie

1 Maerlantroute 46 Damme Sluis Maldegem Heel vroeg op een zomermorgen, als er nog geen toeristen zijn, is Damme op zijn mooist. De cafeetjes en restaurants zijn nog niet open en alleen het geluid van je voetstappen wordt weerkaatst door de eeuwenoude gevels rondom het stadhuis. Jacob van Maerlant heeft je wel opgemerkt, maar wees gerust, hij zal het niet voortvertellen. Ook onderweg in de polders is de prille zomermorgen een uitgelezen tijdstip. Behalve een vroege landbouwer of melkophaler is er niemand die de natuur stoort tijdens het ontwaken. Je hebt de wegen voor jezelf, geen geuren of geluiden afkomstig van de beschaving vermengen zich met die van de natuur. Tenzij natuurlijk het zoeven van je wielen en het geblaf van een hond die werd opgeschrikt door een fietser op dit ongewoon vroege uur. De taken zijn mooi verdeeld op deze fietsroute: de intelligente Jacob van Maerlant wees je de weg bij de start; bij de aankomst mag je slimmerik Uilenspiegel verwachten. Waar nu de Maerlantroute loopt, was er vroeger een moerassig gebied. De streek werd ingepolderd en drooggelegd met behulp van kronkelende dijken en rechte kanalen. De stormvloed van 1134 leidde tot de aanleg van een dam om het achterland te beschermen. Reeds een halve eeuw later werden stadsrechten toegekend aan de nederzetting achter die dam, Damme dus. De tocht km Verlaat de Markt (1) van Damme via de Jacob Van Maerlantstraat. Heel spoedig laat je de bebouwing achter je, al heb je nog even een zicht op wat overbleef van de noordelijke stadswallen. In de omgeving van de Markt van Damme en in het hele centrum worden niet alleen lekkerbekken, maar ook boekenliefhebbers verwend. Onder het toeziend oog van Jacob Van Maerlant werkte Damme zich de voorbije jaren op tot het Vlaamse trefpunt voor liefhebbers van oude en minder oude boeken. De stads- Jacob van Maerlant: vader der Dietschen dichter algader Jacob van Maerlant (+/ /- 1293), zonder twijfel de belangrijkste Nederlandstalige auteur van de middeleeuwen, was een zeer veelzijdig en zeer belezen man. Hij vertaalde werken uit het Frans, onder meer Merlin van Robert de Boron, en uit het Latijn. Het meest befaamd is hij wellicht om zijn natuurencyclopedie Der Naturen Bloeme en om De Spieghel Historiael, een wereldkroniek in verzen. Naar men aanneemt, werd hij geboren in het gebied ten noorden van Brugge en Damme. Tijdens de tweede helft van zijn leven vestigde hij zich in Damme.

2 Langs polders en kreken Praktisch AFSTAND 52 km. BEWEGWIJZERING Zeshoekige borden met de naam van de route. VEILIGHEID Geen kruispunten met grote wegen. AARD VAN DE WEG Over het algemeen rustige, landelijke wegen. Wegdek in goede staat. Slechts 1 % verkeersvrij. AANBEVOLEN VERTREKPUNT Markt, Damme. INFORMATIE Toerisme Damme, Huyse De Grote Sterre, Jacob Van Maerlantstraat 3, 8340 Damme, , M toerisme@damme.be, 2 en 2 Toerisme Maldegem, Oud Schepenhuis, Marktstraat 38, 9990 Maldegem, , M toerisme@maldegem.be, 2 FIETSENVERHUUR Toerisme Damme, Huyse De Grote Sterre, Jacob Van Maerlantstraat 3, 8340 Damme, , M toerisme@damme.be. Tijl en Nele, Jacob Van Maerlantstraat 2, 8340 Damme, , M tijl.nele@pandora.be. Ben s Bike Rental, St.-Kwintensstraat 12, 8340 Oostkerke, of , 2 ETEN EN DRINKEN Smulkroeg Ter Kloeffe, Jacob van Maerlantstraat 5, 8340 Damme, In deze gezellige taverne met wit-rode tafellakens en zitplaatsen tussen oude grammofoons heb je een ruime keuze aan dagmenu s, pannenkoeken en ijs. In Damme heb je verder nog een zeer gevarieerd aanbod van cafés, tavernen, eethuizen en restaurants. wallen dateren uit de 17de eeuw. De restanten ervan worden aan een archeologisch onderzoek onderworpen met de bedoeling ze op hun historisch juiste plaats te reconstrueren. Een deel van de stadswallen herbergt het natuurreservaat de Oude Stadswallen. Dat is enkel te bezoeken met een gids. Na de fietstocht kun je een bezoek brengen aan het historische centrum van Damme. Laat je onderweg niet afleiden door de bewegwijzering van het fietsnetwerk Brugse Ommeland, dat eveneens deze mooie regio doorkruist.

3 319 Kanalen en kreken Een eindje rechts van de Rabattestraat voert de Lieve water aan uit de omgeving van Gent. In 1262 groeven de Gentenaars de Lieve, een kanaal naar Damme dat later werd doorgetrokken naar het Zwin. Via een sas (Gentse Speye) kwam deze waterloop tot in het stadscentrum. Damme was toen immers zowat de belangrijkste haven van Vlaanderen. Deze verbinding was dus voor Gent van groot economisch belang. Toen het Zwin verzandde, verloor de Lieve haar belang. Wat verder fiets je op de Zuiddijk. Links loopt de Stampershoekbeek. Nabij een bruggetje over de Lievegeleed draai je links in de Waterhoek. In de deelgemeente Moerkerke blijf je min of meer rechtuit trappen. Maerlantroute km Aan de overzijde van het kanalenduo Schipdonk en Leopold (2) volg je de oever een halve kilometer naar links. Het Schipdonkkanaal, een afleidingskanaal van de Leie, werd vanaf 1847 deels in de loop van de Lieve gegraven. Langs het even oude Leopoldkanaal wordt eerder zuiver water aangevoerd. Verlaat de oever via de Paalweg en neem wat verder de Sint-Pietersdijk. Bij een kruispunt kies je t Molentje naar links. In september 1944 woedde in de wijk t Molentje, aan de noordzijde van de kanalen, een zware veldslag toen de Canadezen optrokken tegen de Duitsers. De Vredestraat brengt je naar Lapscheure. Lapscheure was reeds bekend in 1110, toen het vermeld werd als een van de kapellen van Oostkerke. Vooral in de 13de eeuw werd het land in de omgeving ingepolderd. Twee zeer grote overstromingen troffen het dorp: in 1437 bij een dijkdoorbraak na een bijzonder zware storm en in 1583 toen de dijken doorgestoken werden in de strijd tegen de geuzen. Bij die laatste overstroming ontstond het Lapscheurse Gat. Wat verder links wacht de Blauwe Sluis, in 1764 gebouwd om de polders af te wateren naar het Lapscheurse Gat. Voorbij de Hoogstraat (rechtdoor) moet je links op de Groenendijk en dan nogmaals links op de Kaleshoek. Bij een wegsplitsing fiets je links de Zeedijk op. Maak vervolgens een rechte hoek naar links in Fort Sint-Donaas. Volg die straat tot je rechts door het Moordenaarsstraatje naar de Damse Vaart kunt. Links van het traject tussen Lapscheure en de Damse Vaart liggen een aantal beschermde kreken. De zowat 14 kilometer lange Damse Vaart verbindt Brugge met Sluis sinds Soms wordt ook de naam Napoleonkanaal gebruikt, omdat Napoleon zelf de opdracht gaf voor de aanleg ervan door Spaanse krijgsgevangenen. Om de scheepvaart op dit kanaal niet te hinderen, werden het Schipdonkkanaal en het Leopoldkanaal bij hun aanleg, zowat 30 jaar later, onder de Damse Vaart doorgetrokken ,5 km Het zelfbedieningsveer (3) Kobus brengt je naar de andere oever. Die volg je naar rechts, tot een halve kilometer over de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Over de houten Parmabrug kun je weer naar de andere oever van de Damse Vaart, op het Blauwe Torenpad in Sluis.

4 A17 E403 Leie km 12 km km 28 km 40 km LEUVEN ANTWERPEN Zelfbedieningsveer Schipdonkkanaal en Leopoldkanaal E19 Nijvel BRUSSEL Grote Markt van Damme E429 E40 GENT Schelde Kapelletje van Sarepta Strobrugge Elderschans Aardenburg 13,5 km 4 Westpoort Sluis 1 vertrek E17 E40 Damme REFERENTIEPUNTEN AFSTAND 52 km FRANKRIJK IJzer Oostende BRUGGE NOORDZEE SITUERING 0% verkeersvrij 0 1 N m ge ug Br p e rs hoek beek D aa ev rt 2 Leo pol 7 3 dka Moerkerke s am Hoeke WEST-VLAANDEREN Vijvenkapelle DAMME S ta m Oostkerke N374 N m 4 N97 naa l Donk N MALDEGEM Eeklo > Strobrugge Middelburg Eede Heille Stierskreek AARDENBURG NEDERLAND OOSTVLAANDEREN Kanaal van Schipdonk De Hoorn St.-Rita N49 Lapscheure SLUIS Ede Sint-Joris < t rt Ga Va a rse se heu Da m sc Lap lee d 46 Lie veg e ROUTE 320

5 Wegwijzer 321 Vertrekpunt: Markt (1) (Damme) 1 t 2 5 km Jacob van Maerlantstraat Ketelstraat Slekstraat Rabattestraat Oude Sluissedijk Zuiddijk Waterhoek 2 t 3 7 km Leopold- en Schipdonkkanaal (2) Leopoldvaart Oost Paalweg Sint-Pietersdijk t Molentje Vredestraat Hoogstraat Groenendijk Kaleshoek Zeedijk Fort Sint-Donaas Moordenaarsstraatje 3 t 4 1,5 km Zelfbedieningsveer (3) Damse Vaart Noord Vaartstraat Parmabrug 4 t 5 6,5 km Westpoort (4) Fietspad Nieuwstraat Heilleweg Kruisschans Heilleweg Ezelstraat Zuiderbruggeweg 5 t 6 8 km Elderschans (5) Herendreef Eedeweg Krakeelweg Nieuwe Weg Tol Meulekreek Rentestraat Dinantstraat Kloosterstraat Schorreweg Dijkstraat 6 t 7 12 km Strobrugge (6) Aardenburgse Kalseide Paddepoelestraat Paddepoelestraat Vakebuurtstraat Vakebuurtstraat Butswervestraat Butswervestraat Heirweg Brezendedreef Passiedreef Doornstraat Sareptastraat 7 t 1 12 km Kapel van Sarepta (7) Brieversweg Altenaweg Weststraat Sijselesteenweg Vierscharestraat Moerkerksesteenweg Pijpeweg Legeweg Broekweg Polderstraat Polderstraat Kerkstraat Markt (1) (Damme)

6 Even in Nederland en Oost-Vlaanderen 4 5 6,5 km Aan de gerestaureerde Westpoort (4) in Sluis moet je rechts over het fietspad dat je langs de wallen en stadsgrachten richting Zuidpoort leidt. Verlaat het aangename koopstadje door de Nieuwstraat naar rechts. Op de Heilleweg rijd je rustig rechtdoor tot je rechts omheen de Kruisschans kunt. Wend de steven naar de piepkleine dorpskern van Heille, ongeveer twee kilometer verder. Onderweg dwars je de Stierskreek. In Heille zoek je de richting Aardenburg door de Ezelstraat en de Zuiderbruggeweg km Fiets links omheen de Elderschans (5). Dan kun je rechtuit naar Aardenburg. In 1604 werd de Elderschans aangelegd als verdediging van Aardenburg en haar haven. Op het einde van dezelfde eeuw werd de schans evenwel reeds ontmanteld. Het kasteeltje dat er nu staat, werd in de 19de eeuw gebouwd in opdracht van een toenmalige burgemeester. Rijd driemaal rechts, achtereenvolgens in de Eedeweg, de Krakeelweg en de Nieuwe Weg. Slechts eenmaal moet je naar links; door Tol kom je weer in Vlaanderen. Je bezoek aan Middelburg loopt onder meer door de Dinantstraat. De Dinantstraat in Middelburg verwijst naar koperslagers uit Dinant die hier in 1466 werden uitgenodigd nadat hun stad was verwoest. Laat Middelburg achter je via de Schorreweg naar links. Door de Middelburgsche Polder kom je weer aan het Schipdonk- en Leopoldkanaal. Volg de oever naar links in de richting van Strobrugge km In Strobrugge (6) moet je rechts over het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal, net voor de plaats waar ze parallel beginnen lopen. Over het bruggetje van de Ede loopt de route eerst naar links en dan rechts in de Paddepoelestraat. Steeds rechts voert deze straat door het gelijknamige bos en wat verder links neem je de Vakebuurtstraat, die doorsneden wordt van de zeer drukke N49. Je mijdt de dorpskern van Maldegem door rechts de aangename Butswervestraat te kiezen: twee kilometer fietsen richting Donk. Let op bij het kruisen van de Albertlaan. Vanaf de wegsplitsing met de Heirweg raak je bochtenvrij in de dorpskern van Donk. Voorbij het dorpsplein brengt de Brezendedreef je naar een kapelletje met dezelfde naam. Neem de Passiedreef links; zo kom je in de Doornstraat in Sijsele. Rechts wacht de Sareptastraat. In de Doornstraat (Sijsele) bevindt zich de Damme Golf & Country Club, die het vroegere recreatiedomein Stockmanshoeve van de kaart veegde. Tijd voor Damme km Aan het kruispunt met de kapel van Sarepta (7) neem je links de Brieversweg, die je bijna twee kilometer volgt vooraleer rechts af te slaan in de Altenaweg. De huidige kapel van Sarepta werd in 1923 gebouwd in Byzantijnse stijl met stenen van de abdijkapel die het jaar voordien was afgebroken. Tussen 1483 en 1579 stond hier een klooster van de zusters van Biervliet, waarvan de kapel deel

7 323 uitmaakte. Sarepta was een weduwe uit Sidonië wier olievaatje onuitputtelijk werd, nadat ze een profeet voedsel en onderdak had bezorgd. Bij de eerste mogelijkheid die zich voordoet, fiets je naar links. Enig bochtenwerk leidt je langs de Sijselesteenweg naar de Vierscharestraat. Volg voorzichtig de Moerkerkesteenweg naar links en haast je dan om over de Pijpeweg links in de Aardenburgseweg te rijden. De Pijpeweg dankt zijn naam aan de loden pijp waarlangs vroeger het water naar Damme werd geleid. Maerlantroute De hond van Damme Je vraagt je wellicht af waarom er een hond staat afgebeeld op het wapenschild van Damme? Oorspronkelijk heette het stadje Hondsdamme, vandaar de hond. Maar dit is een foutieve interpretatie van de Damse voorvaders, want hond is eigenlijk een verbastering van het oudere woord honte : een modderige plaats in de monding van een stroom. Volgens een legende over het ontstaan van Damme zou ten tijde van de dijkenaanleg de duivel, vermomd als een huilende, dolende hond, daar hebben rondgezworven. Bij een dijkbreuk sloeg de dapperste onder de dijkenbouwers de hond de kop in en hij stak hem in de bres. Resultaat: de dijk was gedicht en de dijkenbouwers waren verlost van de angstaanjagende hond. Je blijft slechts even in de Aardenburgseweg; rechts wacht de Broekweg. Ongeveer ter hoogte van het Zuidervaartje vind je rechts de kronkelende Polderstraat die je nabij de Damse Vaart geruime tijd naar rechts volgt. Aan een wegsplitsing kun je links in de Kerkstraat en zo fiets je weer naar de Markt (1) van Damme. Uilenspiegel verwelkomt je. Omheen de Markt van Damme tref je tal van historische gebouwen, vaak gebouwd in de meest welvarende periode (13de tot 15de eeuw). Het opvallendst is ongetwijfeld het bijzonder mooie stadhuis uit 1464 in gotische stijl. In de nissen huizen onder meer Karel de Stoute en Filips van de Elzas. Toerisme Damme en het Uilenspiegelmuseum zijn ondergebracht in Huyse de Grote Sterre, oorspronkelijk een patriciërswoning uit de 15de eeuw, die later heropgebouwd werd. Het Sint-Janshospitaal zou in 1249 gebouwd zijn in opdracht van Margareta van Constantinopel. De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd zo n kwarteeuw eerder gebouwd. Maar in 1725 werden de middenbeuk, de zijbeuken, het transept en de bouwvallige torenspits verwijderd. En dan zijn er natuurlijk nog de talrijke boekhandels en spijshuizen die een bezoek verwachten.

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

Nom de rue Straatnaam. Code postal Postcode

Nom de rue Straatnaam. Code postal Postcode FAVV - AFSCA 1 / 6 E : rue entièrement dans la zone / straat ligt volledig in het gebied EN : rue partiellement dans la zone et cette section de rue est entièrement dans la zone / straat ligt gedeeltelijk

Nadere informatie

DAMME. Land van kanalen

DAMME. Land van kanalen DAMME Land van kanalen Damme is een klassieker onder de wandelingen. Met haar oude gebouwen heeft het romantische stadje heel wat te bieden. De gebogen bomenrijen langs het water of de uitgestrekte polders

Nadere informatie

INTERCLUBWEDSTRIJD 1.1 VOOR JUNIORES MOERKERKE ZONDAG 19 MAART 2017

INTERCLUBWEDSTRIJD 1.1 VOOR JUNIORES MOERKERKE ZONDAG 19 MAART 2017 INTERCLUBWEDSTRIJD 1.1 VOOR JUNIORES MOERKERKE ZONDAG 19 MAART 2017 INSCHRIJVING: ENKEL VOORINSCHRIJVINGEN AFHALEN RUGNUMMERS: Zondag 19 maart 2017 van 11 uur tot 12 uur in Stadhuis te Damme (markt). BRIEFING

Nadere informatie

INTERCLUBWEDSTRIJD 1.1 VOOR JUNIORES MOERKERKE ZONDAG 18 MAART 2018

INTERCLUBWEDSTRIJD 1.1 VOOR JUNIORES MOERKERKE ZONDAG 18 MAART 2018 INTERCLUBWEDSTRIJD 1.1 VOOR JUNIORES MOERKERKE ZONDAG 18 MAART 2018 INSCHRIJVING: ENKEL VOORINSCHRIJVINGEN AFHALEN RUGNUMMERS: Zondag 18 maart 2018 van 11 uur tot 12 uur in Stadhuis te Damme (markt). BRIEFING

Nadere informatie

Spermalieroute. 47 Middelkerke Sint-Pieters-Kapelle Leffinge. De tocht

Spermalieroute. 47 Middelkerke Sint-Pieters-Kapelle Leffinge. De tocht Spermalieroute 47 Middelkerke Sint-Pieters-Kapelle Leffinge Tijdens deze fietstocht doe je het Middelland aan. Die term verwijst niet naar een of ander sprookjesland, maar wel naar de periode waarin het

Nadere informatie

1. Onteigening: Lievebermen van 80 m breed; over 6 km lang 2. Verstoring van een levensnoodzakelijk afwateringsnet 3. Onderbreking van het eeuwenoude

1. Onteigening: Lievebermen van 80 m breed; over 6 km lang 2. Verstoring van een levensnoodzakelijk afwateringsnet 3. Onderbreking van het eeuwenoude 1. Onteigening: Lievebermen van 80 m breed; over 6 km lang 2. Verstoring van een levensnoodzakelijk afwateringsnet 3. Onderbreking van het eeuwenoude wegennet 4. De sluis tussen Lieve en Zwin moest 4 keer

Nadere informatie

Persbericht. Omvorming N49 naar A11 op het grondgebied van Maldegem. Wijziging streefbeeld N49

Persbericht. Omvorming N49 naar A11 op het grondgebied van Maldegem. Wijziging streefbeeld N49 Persbericht Omvorming N49 naar A11 op het grondgebied van Maldegem Wijziging streefbeeld N49 Maldegem, 30 november 2015 De N49, de zogenaamde expresweg tussen Antwerpen en Westkapelle (Knokke), dateert

Nadere informatie

Toerrit Zeeuws Vlaanderen

Toerrit Zeeuws Vlaanderen Toerrit Zeeuws Vlaanderen Voorbeeld van een uitgeschreven toerrit.. De lengte van deze toerrit is ongeveer 60 km. Deze rit is als concept uitgezet moet worden nagereden en aangevuld met speedy's en opdrachten

Nadere informatie

C C C. Meer over deze ringdijk leest u op het infobord langs de Krinkeldijk.

C C C. Meer over deze ringdijk leest u op het infobord langs de Krinkeldijk. Ten noorden de kanalen Vanuit het dorpscentrum van Oostkerke kan u parallel met de Damse Vaart Noord de Krinkeldijk (A) volgen, richting Hoeke. De Krinkeldijk - die heen en weer kronkelt als het schrijverke

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. 200 jaar Damse Vaart

Nieuwsbrief. De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. 200 jaar Damse Vaart 25 april 2015 Nieuwsbrief Nieuws uit Damme De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. Het nieuwe streekmagazine 'Genieten in het Brugse Ommeland

Nadere informatie

De geschiedenis van het Zwin

De geschiedenis van het Zwin De geschiedenis van het Zwin Situering (doorheen de tijd): Evolutie van het Zwin onderhevig aan cultivering door de mens. Oudheid en de bevolking voor de indijking van de Vlaamse kustvlakte De eerste fase

Nadere informatie

De D13 gaat enkel over de Vlaamse Kaai en de situatie rond de brug naar Ledeberg

De D13 gaat enkel over de Vlaamse Kaai en de situatie rond de brug naar Ledeberg De D13 gaat enkel over de Vlaamse Kaai en de situatie rond de brug naar Ledeberg Schelde Sluis aan de Brusselsepoort rond 1920 De stadsgracht was niet bevaarbaar tssn deze hier en de st- Lievenspoort.

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

45 Koekelare Vladslo Bovekerke

45 Koekelare Vladslo Bovekerke Kooklarenoeneroute 45 Koekelare Vladslo Bovekerke Een futuristisch marktplein als dat van Koekelare, tussen Torhout en Diksmuide, verwacht je niet meteen in het hartje van West-Vlaanderen. Behalve dat

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Vlaanderen 6 dagen per trein

Vlaanderen 6 dagen per trein Vlaanderen 6 dagen per trein individuele fietsvakantie vanaf 440 Het Brugse ommeland en de weidse polders Van oost naar west, van noord naar zuid: "In Vlaanderen geraakt ge overal in een ommezien", zoals

Nadere informatie

Inventaris van kapellen en ander klein devotioneel erfgoed in Maldegem Categorie Beschrijving Site straat + nr. Postcode Gemeente Kapel, deel van

Inventaris van kapellen en ander klein devotioneel erfgoed in Maldegem Categorie Beschrijving Site straat + nr. Postcode Gemeente Kapel, deel van Inventaris van kapellen en ander klein devotioneel erfgoed in Maldegem Categorie Beschrijving Site straat + nr. Postcode Gemeente Kapel, deel van gebouw Kapel van broeders van Hiëronimieten Voormalig klooster

Nadere informatie

Luswandeling in het groen: DAMME

Luswandeling in het groen: DAMME Luswandeling in Damme Damme heeft alles in huis om bezoekers een dag te onderhouden: een belangrijk historisch verleden waarvan nog behoorlijk wat behouden bleef, bijzondere figuren als de grote schrijver

Nadere informatie

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main-Radweg Actief genieten op de fietsroute langs de Main Algemeen: 7 dagen waarvan ook 7 dagen fietsen. Lengte volledige fietstocht: ongeveer 340km Overnachtingen:

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

Terug naar het Grenslandpad-overzicht. ANWB-bord in Heille.

Terug naar het Grenslandpad-overzicht. ANWB-bord in Heille. Terug naar het Grenslandpad-overzicht. ANWB-bord in Heille. Gulden boterbloem, Ranunculus auricomus. Heille - St. Jan in Eremo. Middelburg. Zaterdag 26-5-2007. Heille - St. Jan in Eremo. Na het ontbijt,

Nadere informatie

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije 29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije Met gids Lia Vriend, geograaf en voormalig aardrijkskundelerares Startpunt: Fort bij Krommeniedijk (Fort K ijk) in Uitgeest De zesde excursie van

Nadere informatie

De Brugse Reien vanaf de Rozenhoedkaai met het Belfort op de achtergrond

De Brugse Reien vanaf de Rozenhoedkaai met het Belfort op de achtergrond Brugge is scône, 's nuchtens vroeg, Os d'n dauw over de reitjes hangt, En 't toptje van de torren, 't Eèste zunnestroltje vangt, 'n Stroltje die ton ofzakt, ip 't koude vule grysd van torren en van gevels.

Nadere informatie

Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten

Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten ZOMER 2015 www.fietsersbond.be/kontich Tips en afspraken Met deze fotozoektocht leidt Fietsersbond vzw afdeling Kontich je deze zomer (tot 20 september) naar

Nadere informatie

6. POLDERWANDELING 8,3 km

6. POLDERWANDELING 8,3 km 6. POLDERWANDELING 8,3 km Parcours: markt, Kerkstraat, Slekstraat, Rabattestraat, Zuiddijk, - weg langs Het Geleed -, Schipdonkvaart-Zuid, Oude Sluissedijk, Kerkstraat, markt. 1 Marktplein De glorietijd

Nadere informatie

48 Bredene Stalhille Passendale

48 Bredene Stalhille Passendale t Paddegat 48 Bredene Stalhille Passendale Tijdens deze fietsroute is water vaak erg dichtbij. Niet het zeewater, zoals je zou verwachten. De route loopt immers slechts even parallel aan de kust, en dan

Nadere informatie

Door de polders naar Brugge

Door de polders naar Brugge Door de polders naar Brugge 44 Zuienkerke - Lissewege Brugge - Meetkerke De polders hebben alles aan de zee te danken. Tot in de vroege middeleeuwen werd dit toenmalige moerassige gebied geregeld door

Nadere informatie

Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt 89 verbindt de vijf routes.

Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt 89 verbindt de vijf routes. FusieFietsFun vijf verrassende fietsroutes voor jong en oud in uw nieuwe gemeente Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt verbindt de vijf routes. Startpunt knooppunt De Pietendriesmolen: de oudste houten

Nadere informatie

Over de Kempense Heide

Over de Kempense Heide Over de Kempense Heide Wuustwezel Maria-ter-Heide Brasschaat De eerste vermelding van het woord Kempen (als Campinia) lezen we in de beschrijving van het leven van de heilige Trudo uit 1055. Stephelinus,

Nadere informatie

Vanuit Gedinne. (fietser) wandelaar) Beschrijving. 0 min Vertrek aan het station : verlaat het station en volg de richting Gedinne-centre.

Vanuit Gedinne. (fietser) wandelaar) Beschrijving. 0 min Vertrek aan het station : verlaat het station en volg de richting Gedinne-centre. Vanuit Gedinne Voor fietsers en sportieve wandelaars. U kan Gedinne bereiken vanuit Beauraing met de trein of met de bus. De gevolgde wegen zijn geasfalteerd. U kan deze tocht dus ook per fiets doen. Uitrusting

Nadere informatie

Stopplaats Centrum Damme

Stopplaats Centrum Damme PROVINCIALE FIETSZOEKTOCHT WEST-VLAANDEREN Stopplaats Centrum Damme De antwoorden op vraag 1 tot en met vraag 6 vinden jullie in de omgeving van het Marktplein. Voor de antwoorden op vraag 7 tot en met

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Terug naar het Grenslandpad-overzicht. Camping Oud Heille

Terug naar het Grenslandpad-overzicht. Camping Oud Heille Terug naar het Grenslandpad-overzicht. Camping Oud Heille Groot streepzaad, Crepis biennis. Knolboterbloem, Ranunculus Grenslandpad Vrijdag 25-5-2007. Sluis - Heille. Na een week Sharm El Sheik èn daarna

Nadere informatie

D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort

D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort Opgelet de kaart is van 1880. De foto s 1930? Stond de fotograaf hier op de brug?

Nadere informatie

WAARSCHOOT. Waterwegen en vijvers verkennen

WAARSCHOOT. Waterwegen en vijvers verkennen WAARSCHOOT Waterwegen en vijvers verkennen Het gebied tussen Eeklo, Gent en Deinze wordt gekenmerkt door een vlak en laaggelegen cultuurlandschap, dat onder het bewind van de graven van Vlaanderen stelselmatig

Nadere informatie

Over de rit van vandaag

Over de rit van vandaag Over de rit van vandaag Wat is er nu méér rustgevend dan fietsen langs het water. Vandaag doen we dat gedurende vele kilometers! Niet alléén direct langs het water, maar ook op korte afstand ervan: het

Nadere informatie

Fietsmidweek Het Brugse Ommeland Maandag 29 juli tot en met vrijdag 2 augustus 2019

Fietsmidweek Het Brugse Ommeland Maandag 29 juli tot en met vrijdag 2 augustus 2019 Fietsmidweek Het Brugse Ommeland Maandag 29 juli tot en met vrijdag 2 augustus 2019 Nagenoeg alle deelnemers waren maandagnamiddag ruim op tijd in het Van der Valk Hotel voor de start van de fietsmidweek.

Nadere informatie

Aspergeroute. 2 Weert Hingene Puurs. De tocht

Aspergeroute. 2 Weert Hingene Puurs. De tocht Aspergeroute Hingene Puurs Een oksel van de is groot genoeg om Klein-Brabant af te schermen van de wereld daarbuiten. Het hoekje van de provincie Antwerpen dat Klein-Brabant heet, omvat drie gemeenten:

Nadere informatie

Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart

Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart U kan Givet bereiken vanuit Beauraing of Dinant met de bus. Uitrusting : wandelschoenen en fluorescerend hesje voor de wandelaars; fietshelm en

Nadere informatie

Het Ieperleekanaal. Historisch

Het Ieperleekanaal. Historisch Het Ieperleekanaal Historisch Een goed bevaarbare waterweg betekende voor vele steden in de beschaafde middeleeuwse wereld een grote troef voor snelle, soms explosieve groei en bloei. In die tijd hoorde

Nadere informatie

Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers

Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers Afgelegd parcours Het parcours is zeer gevarieerd, met steile beklimmingen en afdalingen Uitrusting : wandelschoenen, fluorescerend hesje. Respecteer de

Nadere informatie

DAMME - MOERKERKE - LAPSCHEURE - HOEKE - OOSTKERKE - DAMME 35,5 km

DAMME - MOERKERKE - LAPSCHEURE - HOEKE - OOSTKERKE - DAMME 35,5 km 1. DAMME NOORD DAMME - MOERKERKE - LAPSCHEURE - HOEKE - OOSTKERKE - DAMME 35,5 km Parcours: markt, Kerkstraat, Slekstraat, Rabattestraat, Zuiddijk, Hulsterlo, Konduitput, Legeweg, s Heer Heynsweg, Waterhoek,

Nadere informatie

Waterlandkerkje, St. Margri...

Waterlandkerkje, St. Margri... Waterlandkerkje, St. Margri... Zeeland Schoondijke 30,40 (ongeveer 1:47 u) Fietsroute 136592 53 47 78 77 52 41 74 83 86 Leaflet (http://leafletjs.com) 2016 Falkplan BV, OpenStreetMap contributors (http://www.openstreetmap.org/copyright)

Nadere informatie

2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele

2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele 2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele andere manier worden vermenigvuldigd of verspreid. traject

Nadere informatie

WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE

WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE De voorbije 2 jaar vormde de Vlaamse Landmaatschappij samen met haar partners een voormalig industrieterrein in Doornzele-Kanaalzijde (Evergem & Gent) om tot een

Nadere informatie

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat.

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat. OOSTHOEKWANDELING v 2017.07.05 We starten onze wandeling aan de Sint- Blasiuskerk op het Dorpsplein. De oudste delen van deze kerk ( onderbouw van de toren) dateren uit de eerste helft van de twaalfde

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 8 DECEMBER 1998. - Besluit van de Vlaamse regering tot aanduiding van de oppervlaktewateren bestemd voor de productie van drinkwater categorie A1, A2 en A3, zwemwater,

Nadere informatie

Molenaars Route. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen.

Molenaars Route. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen. Droge voeten, daar zorgden vroeger de molens voor, boezemmolens, maar ook kleinere zoals de mooie wipwatermolens. Je gaat ze allemaal zien tijdens deze fietstocht. Tegenwoordig hebben ze daar moderne machines

Nadere informatie

Gansrijdersroute. 3 Stabroek Zandvliet Ossendrecht. De tocht

Gansrijdersroute. 3 Stabroek Zandvliet Ossendrecht. De tocht Gansrijdersroute Stabroek Zandvliet Ossendrecht In de polders ten noorden van Antwerpen blijven ze de oude traditie van het gansrijden trouw. Vroeger reden boeren en knechten te paard onder een levende

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Gent 14c. De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort. Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort

Gent 14c. De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort. Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort Gent 14c De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort Verdwenen citee van 1862 aan de Keizersvest foto van 1962 heden een nieuwbouw

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

VENSTER OP HET LANDSCHAP (3) De Zwingeul tussen Sint-Anna ter Muiden en Sluis

VENSTER OP HET LANDSCHAP (3) De Zwingeul tussen Sint-Anna ter Muiden en Sluis Tenslotte moest de aannemer aan beide zijden van het dak een goot van dobbel tijckloot en een af. oerpijp hangen die het hemelwater naar de regenbak leidde. Volgens het bestek kwam het vervoer van de bouwmaterialen

Nadere informatie

HET PALEIS IN DE STAD

HET PALEIS IN DE STAD HET PALEIS IN DE STAD Oriëntatie: standpunt bepalen met afbeelding en plan Tip: deze oefening kan ook gedaan worden met andere afbeeldingen die het paleis vanuit een ander standpunt tonen en te vinden

Nadere informatie

De Hoogkale. De huidige Durmbrug over de Brugse Vaart in de Durmen(wijk) zonder woningen.

De Hoogkale. De huidige Durmbrug over de Brugse Vaart in de Durmen(wijk) zonder woningen. De Hoogkale. De Hoogkale had haar brongebied in Sint-Joris-Beernem aan de waterscheiding tussen het Scheldebekken en het IJzerbekken waar twee beekjes, de Mizeriebeek en de Slabbaertbeek, samenvloei(d)en

Nadere informatie

Een andere mogelijke betekenis is dat het zou gaan over een verheffing naast de Zenne

Een andere mogelijke betekenis is dat het zou gaan over een verheffing naast de Zenne Heffen: Verklaring naam Heffen: Eerste maal vermelding in 1088 Heffena = Heffe en A Wil zeggen bezinksel en water Mogelijke betekenis: modderbeek of moerasgebied Een andere mogelijke betekenis is dat het

Nadere informatie

WANDEL ZOEK TOCHT WARANDE TERVUREN

WANDEL ZOEK TOCHT WARANDE TERVUREN WANDEL ZOEK TOCHT WARANDE TERVUREN VisitTervuren Start de zoektocht in het bezoekerscentrum (Markt 7B). Daar vind je ook het antwoord op de eerste vragen. 1 Bezoekerscentrum Welk woud ligt op 16 km afstand

Nadere informatie

De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp

De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp Lenzen door de luiken De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp vanuit de dichtste hemel te bekijken. Door de hoge luiken fotografeerden ze in de vier windrichtingen.

Nadere informatie

Zondag 8 mei Mariaroute. voor de 9 de keer en dit jaar langs de Mariakapelletjes in De Klinge, Meerdonk, Verrebroek, Kieldrecht

Zondag 8 mei Mariaroute. voor de 9 de keer en dit jaar langs de Mariakapelletjes in De Klinge, Meerdonk, Verrebroek, Kieldrecht Zondag 8 mei 2016 Mariaroute voor de 9 de keer en dit jaar langs de Mariakapelletjes in De Klinge, Meerdonk, Verrebroek, Kieldrecht Thema: 7 werken van Barmhartigheid Start vanaf de kapel van O.L.Vrouw

Nadere informatie

Wat is het Stevin-project?

Wat is het Stevin-project? Wat is het Stevin-project? Stevin versterkt het Belgische elektriciteitsnet tussen Zomergem en Zeebrugge en bestaat uit: Aanleg dubbele hoogspanningsverbinding van 380 kv en drie hoogspanningsstations

Nadere informatie

Trajectwijziging GR 565 / Tekstaanpassing Streek GR Kempen/ Hoge Mouw - bijkomende referentiepunt 34A

Trajectwijziging GR 565 / Tekstaanpassing Streek GR Kempen/ Hoge Mouw - bijkomende referentiepunt 34A GR 565 SNIEDERSPAD Trajectwijziging GR 565 / Tekstaanpassing Streek GR Kempen/ Hoge Mouw - bijkomende referentiepunt 34A Pad: GR 565 Topogids: GR 565 Sniederspad Streek-GR KEMPEN Pagina tekst: p.63 en

Nadere informatie

Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten

Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten ZOMER 2015 www.fietsersbond.be/kontich Tips en afspraken Met deze fotozoektocht leidt Fietsersbond vzw afdeling Kontich je deze zomer (tot 20 september) naar

Nadere informatie

6x happen en trappen met WTC Lambroek seizoen 2017

6x happen en trappen met WTC Lambroek seizoen 2017 6x happen en trappen met WTC Lambroek seizoen 2017 30 april - Haspengouw - Bloesemroute 46,5 km 18 juni - Cadzand Zwinroute 35 km 28 mei - Tielt Molenlandroute 49,5 km 16 juli Aardbeienroute 48,8 km 27

Nadere informatie

Voor Iedereen Toegankelijke Wandelingen

Voor Iedereen Toegankelijke Wandelingen Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Beperking Nieuwpoort Voor Iedereen Toegankelijke Wandelingen Het parcours van deze wandelingen is integraal toegankelijk wat wil zeggen dat er geen hoge stoepranden,

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

Krokusfietstocht de dodendraad leeft. Lengte 10, 20 of 30 kilometer

Krokusfietstocht de dodendraad leeft. Lengte 10, 20 of 30 kilometer Krokusfietstocht de dodendraad leeft Lengte 10, 20 of 30 kilometer In het najaar van 2015 werden door zo n 500 vrijwilligers, scholieren en geocachers 24.000 witte krokusbolletjes geplant langs het voormalige

Nadere informatie

2. DE STER VAN DAMME 3,5 km

2. DE STER VAN DAMME 3,5 km 2. DE STER VAN DAMME 3,5 km Parcours: markt, Kerkstraat, Speystraat, Damse Vaart-Zuid, parking, wandelpad langs Zuidervaartje, brugje over Zuidervaartje, Polderstraat, Kerkstraat, Oude Sluissedijk, Rabattestraat,

Nadere informatie

De van Gogh Fietsroute

De van Gogh Fietsroute Vincent van Gogh is met de Snikke, de trekschuit, gevaren van Hoogeveen naar Nieuw- Amsterdam. Kort buiten Hoogeveen passeerde hij de plek waar nu het dorpje Geesbrug ligt. Het dorpje waar Bed en Breakfast

Nadere informatie

ENFORCEMENT ALS SLUITSTUK. Jan Bonneure

ENFORCEMENT ALS SLUITSTUK. Jan Bonneure ENFORCEMENT ALS SLUITSTUK Jan Bonneure ENFORCEMENT ALS SLUITSTUK - van een integrale aanpak van verkeersonveiligheid, - kan rekenen op een draagvlak bij weggebruikers èn bij politie ENFORCEMENT ALS SLUITSTUK

Nadere informatie

ROUTE BESCHRIJVINGEN. 1-4-2008 looproutes 1

ROUTE BESCHRIJVINGEN. 1-4-2008 looproutes 1 ROUTE BESCHRIJVINGEN 1-4-2008 looproutes 1 Alle routes in dit overzicht zijn gelopen door Hans Cuvelier en Steven Hummel in hun voorbereiding op de New YORK marathon. De afstanden zijn vastgelegd middels

Nadere informatie

Onderdoorgang Rozemarijnbrug opent voor voetgangers en fietsers

Onderdoorgang Rozemarijnbrug opent voor voetgangers en fietsers Onderdoorgang Rozemarijnbrug opent voor voetgangers en fietsers Op dinsdag 30 augustus 2016 om 14 uur fietsten schepen Watteeuw, samen met gedeputeerde Peter Hertog, de pas aangelegde onderdoorgang aan

Nadere informatie

Oudenburg in het Brugse Ommeland

Oudenburg in het Brugse Ommeland Oudenburg in het Brugse Ommeland Oudenburg, nu eigenlijk een rustig plattelandsstadje op de grens tussen polder- en zandstreek in het Brugse Ommeland, behoort tot de oudste steden van ons land. De Romeinen

Nadere informatie

Twin Cities Oost Route

Twin Cities Oost Route Twin Cities Oost Route De Twin Cities Oost fietsroute verbindt de oude vestingsteden Schoonhoven en Nieuwpoort met een tocht langs de rivier de Lek. Het pontje van Ameide vaart van april tot oktober en

Nadere informatie

Voormiddag. Middag. Namiddagwandeling

Voormiddag. Middag. Namiddagwandeling NAAR GENT OP STAP MET DE JARIGE PROF door Jozef Goderis 21.02.09. Deze keer is het vooral een treinreis geworden. In de namiddag sluiten nog drie deelnemers aan met eigen personenwagen. De talrijkste groep

Nadere informatie

WEST VLAANDEREN FIETSPOCKET

WEST VLAANDEREN FIETSPOCKET WEST VLAANDEREN FIETSPOCKET 1 REGISTREER JE FIETSPOCKET VIA WWW.UPDATE.KNOOPPUNTER.COM Blijf op de hoogte van alle aanpassingen in de fietsroutes uit deze Knooppunter-fietspocket. www.knooppunter.com Teksten:

Nadere informatie

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km Route 6 47.1 km Midden-Delflandroute Midden-Delfland is een mini-groen Hart, dat ingeklemd ligt tussen Den Haag, Rotterdam en Delft. Het is nog steeds verrassend rustig en landelijk in dit mooie polderland.

Nadere informatie

Molenaars Route. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen.

Molenaars Route. Struinen = rondlopen, om te zien of je er iets kunt vinden Vorsen = onderzoek doen, nasporen. Droge voeten, daar zorgden vroeger de molens voor, boezemmolens, maar ook kleinere zoals de mooie wipwatermolens. Je gaat ze allemaal zien tijdens deze fietstocht. Tegenwoordig hebben ze daar moderne machines

Nadere informatie

Fietszoektocht 2018 Tocht doorheen Damme Ramskapelle Retranchement Sluis. 15 mei - 15 september 2018

Fietszoektocht 2018 Tocht doorheen Damme Ramskapelle Retranchement Sluis. 15 mei - 15 september 2018 Fietszoektocht 2018 Tocht doorheen Damme Ramskapelle Retranchement Sluis 15 mei - 15 september 2018 1 Colofon Verantwoordelijke uitgever: Neos Nationaal Willebroekkaai 37 1000 BRUSSEL 2 Fietszoektocht

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 7 Nederland Zuid-Holland Bodegraven-Reeuwijk 900m 35.7 (ongeveer 2:04 u.) Fietsroute 115186 2015 Falkplan BV 2 van 7 Nederland Zuid-Holland Bodegraven-Reeuwijk

Nadere informatie

Bij Lamme Goedzak op de trappers

Bij Lamme Goedzak op de trappers Bij Lamme Goedzak op de trappers In het welige land rond Damme ontmoeten heel uiteenlopende menselijke geneugten mekaar. Fietsen doorheen een vlak landschap. Hoog op de dijken wandelen en naar gave landschappen

Nadere informatie

1. Ga even zitten en lees

1. Ga even zitten en lees Secretariaat: Beatrijslaan 49, 3110 Rotselaar 016/58.09.27 Email : Bond.gepens.bb@gmail.com 1. Ga even zitten en lees Website : http://www.b-g-b.be/ 15 oktober 2014 Het woordje van de voorzitter: Dat heet

Nadere informatie

IJsselmeer sportief, 6 dagen

IJsselmeer sportief, 6 dagen IJsselmeer sportief, 6 dagen individuele fietsreis vanaf 485 Rondje om het IJsselmeer Nederlands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende tour rond het IJsselmeer. Eén van de mooiste

Nadere informatie

FIETSPOCKET VLAANDEREN

FIETSPOCKET VLAANDEREN FIETSPOCKET VLAANDEREN REGISTREER JE FIETSPOCKET VIA WWW.UPDATE.KNOOPPUNTER.COM Blijf op de hoogte van alle aanpassingen in de fietsroutes uit deze Knooppunter-fietspocket. www.knooppunter.com Teksten:

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DAMME/KNOKKE-HEIST

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DAMME/KNOKKE-HEIST Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DAMME/KNOKKE-HEIST VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018 2010

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdstad geel,

Nadere informatie

Historische fietstocht langs de oude tramlijn door Zijpe ( ) en over de oude dijken terug

Historische fietstocht langs de oude tramlijn door Zijpe ( ) en over de oude dijken terug Historische fietstocht langs de oude tramlijn door Zijpe (1913-1935) en over de oude dijken terug We vertrekken vanaf het Zijper Museum en gaan r.a. de Schagerweg op en vervolgens l.a. de J.A. de Boerstraat

Nadere informatie

Wandelen in Elsendorp door alle windstreken

Wandelen in Elsendorp door alle windstreken Wandelen in Elsendorp door alle windstreken Kerkplein Paradijs Kassen Gerele Peel Limbraweg Stichtingseweg Totale route ca. 20 km (blauwe route, wandelen) West route ca. 5 km. (gele route) Noord route

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie Naam: Klas: 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdplaats

Nadere informatie

Infodossier Noorderlaanbrug

Infodossier Noorderlaanbrug Infodossier Noorderlaanbrug DEEL 1: PROJECTINFORMATIE Laatste update: 9/0/08 Inhoudstafel Inleiding Pagina 3 Situering Noorderlaanbrug 4 Onderdeel van het project Bruggen Albertkanaal 5 Huidige situatie

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

Kalender Datum Naam van de rit Afstand Start Inschrijving Afstanden vanaf inrichtende organisatie!!! (verplaatsing enkel)

Kalender Datum Naam van de rit Afstand Start Inschrijving Afstanden vanaf inrichtende organisatie!!! (verplaatsing enkel) Datum Naam van de rit Afstand Start Inschrijving Afstanden vanaf inrichtende organisatie!!! (verplaatsing enkel) zaterdag 23 februari Provinciale Openingsrit Ardooie 90 km 9u00 Feestzaal De Mythe,Biekorfstr5,Aardooie

Nadere informatie

Fiets route ZAANROUTE 30/45/65KM

Fiets route ZAANROUTE 30/45/65KM VVV Stichting Toerisme Wijk aan Zee Julianaplein 13-15 1949 AT Wijk aan Zee Tel: 0031 (0) 251 374253 Fax: 0031 (0) 251 375464 www.visitwijkaanzee.nl e-mail: infovisitwijkaanzee.nl www.visitwijkaanzee.nl

Nadere informatie

NEUZEN IN HISTORISCH GENT

NEUZEN IN HISTORISCH GENT Uitgiftekantoor 1730 ASSE - P 309798 34ste jaargang - n 11 - extra editie PB- PP BELGIE(N) - BELGIQUE NEUZEN IN HISTORISCH GENT F.V. SCHEIDSRECHTERSKRING NOORD-WEST BRABANT # SEIZOEN 2016 / 2017 # DAGUITSTAP

Nadere informatie

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE Het start- en eindpunt van de wandeling is bij het Heer Arendhuis, Torenring 46 in s-heer Arendskerke, vlak bij de kerk. Er zijn 2 routes, Arendpad 1: 6,8 kilometer en Arendpad 2: 9,3 kilometer. Arendpad

Nadere informatie

De Zeeschelde: varen tussen Temse en Antwerpen

De Zeeschelde: varen tussen Temse en Antwerpen Leerlingen Naam: De Zeeschelde: varen tussen Temse en Antwerpen Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde Het gebied van de Schelde en haar bijrivieren heeft een

Nadere informatie

De Donk (Alblasserwaard)

De Donk (Alblasserwaard) 11 De Donk (Alblasserwaard) 12 De Donk (Alblasserwaard) GPS: N 51 53.631 - E 4 47.222 De Donk is een afgelegen plek in de Alblasserwaard, een van de oudste polders in Nederland. De Alblasserwaard is omsloten

Nadere informatie