Energie winnen voor dagelijks gebruik. Onafhankelijkheid. Onafhankel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Energie winnen voor dagelijks gebruik. Onafhankelijkheid. Onafhankel"

Transcriptie

1 Warm water DuurzamE Energie Verwarming Energie winnen voor dagelijks gebruik. Warmtepompen Ventilatie Zonnesysteem Onafhankelijk Onafhankelijkheid Onafhankel

2 Duurzame energie. Energievoorziening met een natuurlijk evenwicht. Bevrijd u nagenoeg van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals gas en olie. Met onze op maat gesneden oplossingen op basis van duurzame energie ontsluiten wij voor u op uiterst efficiënte wijze de meest natuurlijke energiebronnen op aarde. Want de natuur barst van de energie.

3 Hernieuwbare energie Inhoud Onderneming Systeemoplossing Onafhankelijkheid Warmtepomptechniek Ventilatietechniek Zonnetechniek Kwaliteit is geen kwestie. van ongeveer 04 Stiebel Eltron biedt voor elk probleem een oplossing. 06 De warmtevoorziening van de toekomst. 08 Warmte opwekken met koude. 12 Gezonde verse lucht zonder warmteverlies. 18 Zonnecollectoren. Meelachen wanneer de zon schijnt. 20 Warmtepompen Lucht water-warmtepomp 24 Brine water-warmtepomp 33 Water water-warmtepomp 39 Boiler 40 Verswaterstation 43 Ventilatiesystemen Ventilatiesystemen 46 Zonnewarmte en fotovoltaïk Zonnethermie 52 Boiler 55 Technische gegevens De belangrijkste informatie in een overzicht 58

4 Kwaliteit is geen kwestie van ongeveer, maar van heel precies. STIEBEL ELTRON staat sinds 1924 voor innovatieve oplossingen. Net zoals toen ontwikkelen we nog steeds functioneel uitgekiende producten op het allerhoogste kwaliteitsniveau. En combineren we innovatieve technologie, betrouwbare kwaliteit en partnerservice tot merkproducten in de beste traditie. Onconventioneel denken en praktische uitvindingen die hele markten bepalen, zijn altijd al het belangrijkste kapitaal van onze onderneming geweest. Op deze basis creëren we producten en systemen van perfecte kwaliteit en bieden deze aan op een veeleisende markt. Continuïteit dankzij passie. Met hetzelfde enthousiasme waarmee we vroeger producten voor het heden ontwikkelden, werken we vandaag aan optimale oplossingen voor de toekomst. STIEBEL ELTRON biedt u vandaag en in de toekomst comfortabele en efficiënte oplossingen aan voor warm water, duurzame energie en verwarming. Met talloze individuele componenten en complexe systeemoplossingen sparen we het milieu en grondstoffen, zonder dat u aan comfort moet inboeten. STIEBEL EltrON. Specialist in warmtepompen. Al meer dan 35 jaar. Al meer dan 35 jaar geleden hebben wij als een van de eerste ondernemingen in Duitsland de warmtepomptechniek marktrijp gemaakt. We fabriceren nu warmtepompen in een van de grootste en modernste warmtepompfabrieken van Europa. Op dat fundament hebben we een breed scala aan producten ontwikkeld voor het werken met duurzame energie. Van uiterst efficiënte compacte toestellen via ingebouwde combinatie-installaties tot modulair uitbreidbare systeem-oplossingen hebben we een compleet programma waarmee we de uitdaging van het energievraagstuk in de toekomst het hoofd bieden. Zowel op de particuliere markt als de zakelijke markt. Wij ontwikkelen onze producten volgens de wettelijke normen en regels. Met als doel de klant niet alleen kwaliteitsproducten maar ook oplossingen op maat aan te reiken. Daartoe werken we samen met een netwerk van gekwalificeerde systeempartners en bieden we onze klanten een persoonlijke service ter plaatse. Sinds onze oprichting in 1924 zijn de technische mogelijkheden weliswaar drastisch veranderd, maar onze doelstellingen zijn dezelfde gebleven: dat u zich, door te kiezen voor hoogwaardige producten en oplossingen van STIEBEL ELTRON, altijd behaaglijk voelt.

5 Onderneming Verhogen van energierendement is een onafhankelijkheidsbeweging. Weg van de afhankelijkheid van gas en olie. Weg van de uitstoot van voor het milieu schadelijke broeikasgassen zoals CO2. Naar een milieuvriendelijk gebruik van duurzame energie. Die weg bewandelen wij. Gaat u mee? Onafhankelijkheid betekent Succes dankzij ideeën. In 1924 richtte Dr. Theodor Stiebel de firma op met de bedoeling producten met gering energieverbruik te ontwikkelen. Een verplichting die met de oliecrisis van 1973 een nieuwe betekenis kreeg. Het juiste moment voor ons om een begin te maken met de ontwikkeling van de techniek van warmtepompen.... duurzaam groeien uit de fundering van een onderneming. Het grootste kapitaal van onze onderneming is de creativiteit van onze medewerkers. Met passie doen wij onderzoek en ontwikkelen wij oplossingen voor de wereld van morgen. Want de toekomst behoort aan hen die haar actief vormgeven. de weg effenen voor knappe ideeën. Duurzame woonconcepten zijn een kwestie van techniek. Bijvoorbeeld in het energieplushuis dat meer energie opwekt dan verbruikt. Met marktrijpe producten openen we ook op dit terrein nieuwe deuren voor efficiency.... zelf richtinggevende oplossingen ontwikkelen.

6 STIEBEL EltrON biedt voor elk probleem een oplossing. Nieuwe methoden voor energiewinning stellen nieuwe eisen. stiebel EltrON biedt met zijn brede assortiment systeemoplossingen een overtuigend antwoord op veel vragen. De basis wordt steeds gevormd door innovatieve en solide techniek, die in Duitsland wordt ontwikkeld, uitgewerkt en vaak ook geproduceerd. Warmtepompen Warmte gebruiken die er gewoon is Warmtepompen gebruiken de in het milieu opgeslagen zonne-energie. Met het medium als criterium wordt onderscheid gemaakt tussen lucht water-, brine water- en water water-warmtepompen. De veelvoud van systemen die STIEBEL ELTRON aanbiedt, betekent voor elke toepassing een oplossing. Ventilatie Automatisch ventileren, bijna zonder warmteverlies Hoe beter gebouwen worden geïsoleerd, des te belangrijker wordt een geregelde ventilatie, om bouwschade zoals schimmels te voorkomen. STIEBEL ELTRON heeft op maat gemaakte oplossingen, die naast ventilatie ook de verwarming, de warmwaterbereiding en in de zomer zelfs de koeling voor hun rekening nemen, zoals bijvoorbeeld de compacte oplossing LWZ 304/404 SOL. Boiler Warmte op voorraad Voor efficiënte verwarming, maar ook voor toepassing van een installatie voor zonnewarmte is een voldoende ruim bemeten boiler, buffervat of systeemboiler onmisbaar. STIEBEL ELTRON heeft op dat gebied, dankzij een uitgebreid assortiment, voor elke toepassing een passend toestel.

7 Systeemoplossing Zonnewarmte fotovoltaïk Zonne-energie intelligent gebruiken Wie de kans krijgt zijn energiekosten met behulp van de zon te reduceren, krijgt van STIEBEL ELTRON eerste klas duurzame producten aangereikt. Net zo goed voor warmwaterondersteuning door de zon als voor het opwekken van stroom met zonne-energie. Ook op deze terreinen betaalt onze kwaliteit niet alleen door duurzaamheid, maar ook door een uitstekend rendement uit. Toebehoren Zodat er niets ontbreekt de accessoires van STIEBEL ELTRON Om te voorkomen dat het verhogen van het rendement op details verloren gaat, heeft STIEBEL ELTRON een uitgebreid assortiment accessoires. Dat maakt het mogelijk de gekozen systeemoplossing uiterst nauwkeurig te laten aansluiten op de omstandigheden en zo bijvoorbeeld aan bijzondere wensen voor bedieningsgemak tegemoet te komen. Aardsondes Oplossingen met diepgang Een groot voordeel van de sondetechnologie is het geringe beslag op oppervlakte. Voor de installatie van de sondes voor het ontsluiten van de aardwarmte is slechts een fractie van het perceel nodig. Samen met competente partners biedt Stiebel Eltron u ideale voorwaarden voor vakkundige totaaloplossingen.

8 De warmtevoorziening van particuliere woningen slokt in Nederland een kwart van de totale energieproductie op. Het wordt tijd dat de energiehonger van dat onroerend goed wordt gestild met moderne techniek. Uitdagingen met nieuwe energie tegemoet treden. De meeste verwarmingssystemen doen wat je ervan verwacht: ze verwarmen. Wat vroeger echter gold als een eenvoudig uitvoeringskenmerk van een woning, heeft zich nu ondertussen ontwikkeld tot een kernvraag met het oog op de toekomst: Hoe kunnen we onze warmtevoorziening veiligstellen zonder steeds schaarsere en duurdere bronnen uit te putten? En bovenal tegen welke prijs? Want het is een feit: nog langer kostbare grondstoffen als gas en olie verbranden is een doodlopende straat waarvan het einde ras naderbij komt. De natuur barst van de energie. En wij barsten van de ideeën om iets te doen met die energie. Met producten en systemen die u onafhankelijk maken van dure en slinkende grondstoffen. Welkom in het nieuwe energietijdperk. Stelt u het zich eens voor: fossiele brandstoffen zijn de energiespaarpot van de aarde uit een heel geologisch tijdperk. Ze worden verbruikt in een miljoenste (!) deel van de tijd die nodig was om ze te vormen. Daarom is er nu behoefte aan langdurig efficiënte systemen. Ook al is het ogenschijnlijk ver weg: de dichtstbijzijnde oplossing, op 150 miljoen kilometer van de aarde, is de zon. De stralingsenergie en de in de natuur opgeslagen zonnewarmte, zijn toereikend voor onze energievoorziening. We hoeven die alleen maar te gebruiken. STIEBEL ELTRON heeft nu al oplossingen, waarmee het energieverbruik drastisch kan worden gereduceerd en duurzame energie kan worden gewonnen. En dat tegen een prijs die ver beneden de prijs van klassieke energievoorziening ligt. Want wij zijn van mening dat innovatieve techniek vriendelijk moet zijn voor beide: het milieu en de portemonnee.

9 Onafhankelijkheid De energie uit de natuur Onafhankelijk van gas en olie Gratis en dagelijks bruikbaar Milieu- en klimaatvriendelijk Geen uitstoot Onbeperkt beschikbaar Toekomstbestendig Ideeën als energievermogen. Voor niets gaat de zon op en onder. Die levert nu juist de energie die wij dagelijks nodig hebben. De natuur levert meer dan genoeg energie volstrekt kosteloos. En wel in de vorm van stralings- en warmte-energie. Met een intelligente techniek kunnen die enorme reserves worden aangeboord als bron voor energievoorziening voor particulier en zakelijk onroerend goed. Bijvoorbeeld met de warmtepomptechniek, met fotovoltaïsche energie of met installaties voor zonnewarmte. Samen met een intelligent energiebeheer, systemen voor warmteterugwinning en andere maatregelen ter bevordering van efficiënt energiegebruik kan ter plaatse praktisch volledig worden afgezien van het gebruik van gas en olie. En dat alles niet pas in de verre toekomst. Maar nu. Niet voor niets is STIEBEL ELTRON al meer dan 35 jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van producten op basis van duurzame energie en heeft het nu een van de breedste in de praktijk getoetste assortimenten met oplossingen en systemen voor de energievoorziening van morgen. Wij willen graag spaarzaam zijn. Maar niet met informatie. Energie kan de meest uiteenlopende vormen aannemen en in de meest uiteenlopende vormen worden gebruikt. Vooral echter als warmte. Als u zich even indenkt dat bijna 90 % van het totale energieverbruik in het huishouden voor rekening komt van warmwatervoorziening en verwarmingswarmte, begrijpt u het wel: de mogelijkheden om te besparen zijn gigantisch. Of andersom geredeneerd wie kan het zich in de toekomst nog permitteren om zo veel energie te verkwisten? Rendabele milieubescherming. Het gebruik van duurzame energie is al lang niet meer alleen maar rendabel op economische gronden. Verantwoord omgaan met kostbare energiebronnen wordt een van de belangrijkste uitdagingen in de toekomst. En levert nu al wat op: Wie in duurzame energie investeert, beschermt het milieu en profiteert van besparing op de kosten voor verwarmingsenergie op lange termijn. Energieverbruikers in het huishouden % 1,4 % Verlichting 3,7 % Koken 6,6 % Elektrische apparatuur 10,5 % Warm water 77,8 % Verwarming Basis: Eengezinswoning, bron: AG Energiebilanzen

10 Wij hebben de energie om dingen te verander len we al meer dan 35 jaar lang een verwarmi van duurzame energie. Tot aan standaardpro ziende blik. Zodat we ook in de toekomst, het kunnen genieten van een betaalbare warmtev

11 en. Daarom ontwikkengstechniek op basis ductie. En met vooruitgas en de olie voorbij, oorziening. Hernieuwbare energie 10 11

12 Warmte opwekken met koude. Een korte introductie in de wereld van de warmtepomp. Normaal gesproken kan warmte alleen worden gewonnen uit bronnen die een hogere temperatuur hebben dan de directe omgeving. Bijvoorbeeld uit de vlam in een cv-ketel. Een medium, meestal water, stroomt om de energiebron en neemt door het grote temperatuurverschil de warmte op. Warmte-energie stroomt van een hoge temperatuur naar een lagere temperatuur. Het medium water transporteert de uit de brandervlam opgenomen warmte daarheen waar de warmte moet worden gebruikt: de radiator. In principe eenvoudig: Warmtepomptechniek 1 Elektrische energie 2 Compressor Verdamper Expansieventiel 4 Condensor 3 Omgevingswarmte Verwarmingswarmte Aanvoer Retour Warmtepomptechniek werkt in principe net zo. Evenwel wordt daarbij gebruikgemaakt van in het milieu opgeslagen zonne-energie die naar het verwarmingssysteem wordt geleid. En daarmee wordt geput uit een praktisch nooit versagende energiebron. Omdat de te gebruiken milieu-energie een veel minder hoge temperatuur heeft, moet het medium dat de energie moet opnemen, kouder zijn om een temperatuurverschil te doen ontstaan. Als medium wordt daarom niet water maar een koelmiddel gebruikt. Het procedé verloopt als volgt: Het afgekoelde vloeibare koelmiddel wordt om te beginnen naar de warmtewisselaar, de zogenaamde verdamper, gevoerd. Daar neemt het koelmiddel de warmte uit de omgeving op, waarbij het verdampt. Het dan gasvormige koelmiddel wordt door de compressor aangezogen en samengeperst. Daarbij wordt de druk groter en stijgt de temperatuur. Een tweede warmtewisselaar, de zogenaamde condensor, zorgt ervoor dat deze warmte terechtkomt in het verwarmingssysteem. Door de warmteafgifte condenseert tegelijkertijd het koelmiddel zodat het weer vloeibaar wordt. Tot slot wordt de druk verlaagd met behulp van het expansieventiel en begint de kringloop weer van voren af aan. Het principe komt overeen met dat van een koelkast. Zij het dat een koelkast koelt en niet verwarmt. 1 Een afgekoeld vloeibaar koelmiddel wordt naar de warmtewisselaar (verdamper) van de warmtepomp gevoerd. Door het temperatuurverschil neemt het energie op uit de omgeving. Het koelmiddel gaat daarbij over in gasvormige toestand. 2 In de verdichter wordt het gasvormige koelmiddel samengeperst. De hogere druk heeft een hogere temperatuur tot gevolg. 3 Een tweede warmtewisselaar, de condensor, transporteert deze warmte naar het verwarmingssysteem, het koelmiddel wordt weer vloeibaar gemaakt en koelt af. 4 De druk van het koelmiddel wordt in het expansieventiel gereduceerd. Het proces begint opnieuw. Rendement een kwestie van techniek. Met behulp van zeer efficiënte techniek heeft STIEBEL ELTRON het rendement van zijn warmtepompen voortdurend kunnen verhogen. Praktisch de enige energie die een warmtepomp in bedrijf nodig heeft, is de stroom die nodig is voor de compressor. Uit 1 kwh stroom produceren een paar warmtepompen van STIEBEL ELTRON tot 5,6 kw bruikbare verwarmingsenergie. De installaties werken extreem betrouwbaar en behoeven vrijwel geen onderhoud. Veel van dergelijke installaties zijn al meer dan 35 jaar continu storingsvrij in bedrijf.

13 Warmtepomptechniek 12 13

14 Verwarmen met warmtepompen. Bij de beslissing voor een nieuwe verwarming speelt ook steeds vaker de vraag of moet worden overgestapt op een ander systeem. Hebben de klassieke brandstoffen aardolie en aardgas nog toekomst? stiebel EltrON heeft voor u conventionele verwarmingssystemen vergeleken met warmtepompen. CO 2 -uitstoot wordt drastisch gereduceerd Alomvattende gratis energie (slechts voor de verbruikte stroom hoeft te worden betaald) Geringe ruimtebehoefte Vrijwel onafhankelijk van de prijs van grondstoffen Bij een directe vergelijking van systemen valt op dat een warmtepomp beter presteert dan zowel een moderne lage-temperatuurverwarming met olie als aardgasverwarming met condensatietechniek. En dat zowel in het verbruik van primaire energie als in uitstoot van CO 2. Tegen het licht van slinkende energiebronnen en daardoor duurder worden grondstoffen bieden warmtepompen zeker innovatieve technologie. Vergelijking van verschillende verwarmingssystemen (Verwarming) Verbruik van primaire energie in vergelijking CO 2 -emissie Monovalente elektrowarmtepomp jaararbeidsfactor 4 (Warmtebron bodem) Gascondensatie Lage-temperatuurverwarming met olie Bron: BWP geregistreerde vereniging

15 Warmtepomptechniek 14 15

16 Milieu-energie vrij huis. In de praktijk hebben drie vormen van energiewinning zich bewezen: Energie uit de omgevingslucht, ontsluiting van de bodem als warmteleverancier en het gebruik van grondwater als warmtebron. Met een van deze drie basistypen kunnen huizen en woningen van vrijwel elke bouwstijl en omvang worden uitgerust dan wel gerenoveerd. Warmtebron lucht Warmtebron lucht. Met een stil werkende ventilator wordt buitenlucht aangezogen. Een warmtewisselaar onttrekt de energie aan de lucht. De warmtepomp zet deze energie om in bruikbare warmte voor het huis. Door de lage installatiekosten is dit principe bijzonder geschikt voor ombouw van een bestaand verwarmingssysteem naar een systeem met een warmtepomp. Maar ook veel energiezuinige woningen worden met deze techniek verwarmd. Warmtebron aarde Warmtebron aarde. Bij de geothermische methode worden naar behoefte één of meerdere sondes meter diep in de bodem aangebracht. Een warmtedragervloeistof transporteert de aardwarmte naar de warmtepomp, waar de warmte bruikbaar wordt gemaakt voor het huis. Dit meest gebruikte type warmtepomp levert dankzij de constante temperaturen diep onder de grond het hele jaar door vrijwel even veel rendement. Voor de boringen is een relatief klein oppervlak nodig. Warmtebron grondwater Warmtebron grondwater. Daar waar grondwater aanwezig is, kan het ook worden gebruikt voor warmtewinning. Via een zuigput wordt het grondwater naar een warmtewisselaar geleid, waar de warmtepomp energie opneemt en in de vorm van warmte bruikbaar maakt. Het grondwater vloeit via een tweede put, de zogenaamde retourput, weer terug. Gebruik van grondwater als warmtebron levert het hele jaar door een maximaal rendement.

17 Warmtepomptechniek In acht stappen de juiste warmtepomp. 1 Huis-check Onze experts controleren de bouwkundige omstandigheden en de plaatselijke omstandigheden. Daarna maken ze voorstellen voor een ideale installatie. 2 Berekening van de verwarmingslast De energievraag laat zich berekenen met behulp van het oppervlak van de woning en de isolatie. Onze specialisten beginnen steeds met het berekenen van optimale dimensionering van de verwarmingsinstallatie. 3 Gewenste functies Al onze warmtepompen zorgen voor verwarming en warm water. Onze partners geven antwoord op vragen of extra functies voor bijvoorbeeld ventilatie en koelen nog mogelijkheden voor besparing of extra comfort bieden. 4 Opstelruimte van de warmtepomp Onze warmtepompen kunnen binnen, buiten en in de kelder worden geplaatst. Een lucht water-warmtepomp bespaart ruimte. Die is ook geschikt voor plaatsing buiten. 5 Type warmtepomp Op basis van stap 1 tot en met 4 wordt uit ons brede productassortiment de optimale warmtepompoplossing voor uw woning geselecteerd. 6 Uw persoonlijk aanbod Onze partners maken een bindende offerte voor alle voorkomende kosten, stellen een bindend tijds- en verloopschema op en organiseren alle betrokken werkzaamheden tot aan de ontsluiting van de warmtebron. 7 Service verlenen Plaatselijke servicepartners stellen de installatie in bedrijf, zijn beschikbaar voor de technische nooddienst, die 24 uur per dag via een hotline bereikbaar is, en staan garant voor snelle levering van vervangende onderdelen. 8 Garantie waarmaken De tweejarige fabrieksgarantie kan optimaal tot zeven jaar worden uitgebreid en omvat alle STIEBEL ELTRON-onderdelen die bij de verwarmingsinstallatie horen.

18 Verse lucht voor allen. STIEBEL EltrON heeft voor alle typen huizen en alle behoeften een op maat gemaakte oplossing. Of het nu gaat om ventileren, warm water, verwarmen of koelen Bijna elke wens naar meer comfort kan worden vervuld. Daarbij kunnen de systemen nauwkeurig worden aangepast aan etagewoningen, oudbouw, moderne passieve woningbouw en energiezuinige woningen. Wens: comfortabel ventileren, warm water, verwarmen en koelen. Met de verregaand geïntegreerde ventilatiesystemen biedt STIEBEL ELTRON high end oplossingen aan die nauwelijks nog iets te wensen overlaten. Moderne eengezinswoningen krijgen zo de totale techniek van verwarming via warmwaterbereiding tot air conditioning en ventilatie in één toestel. Voor iedereen die de hoogste eisen stelt aan comfort en rendement. Voor extra rendementswinst kunnen de systemen worden gecombineerd met installaties voor zonne-energie. Wens: comfortabel ventileren. Met name bij flatbouw is voldoende ventilatie bijzonder belangrijk om schade aan het bouwwerk in de vorm van schimmels langdurig te vermijden. STIEBEL ELTRON heeft op dit gebeid los van de vraag of het om nieuwbouw of renovatie gaat toestellen die uitsluitend bedoeld zijn om te ventileren. Het voordeel: al bestaande verwarmings- en warmwatersystemen hoeven niet te worden vervangen. Wens: comfortabel ventileren en warm water. Natuurlijk kan het ventilatiesysteem behalve voor ventilatie, ook worden ingezet voor decentrale warmwaterbereiding.

19 Ventilatietechniek 18 19

20 Zonnecollectoren. Meelachen wanneer de zon schijnt. Als het gaat om het winnen van voor het huishouden bruikbare energie met behulp van de zon, zijn er in principe twee technologieën. Aan de ene kant is er fotovoltaïk waarmee stroom wordt opgewekt, en de andere kant zonnewarmte waarbij de stralingsenergie wordt omgezet in warmte die wordt gebruikt voor warmwaterbereiding en ondersteuning van de verwarming. Fotovoltaïk Installaties waarbij zonnestraling wordt omgezet in elektriciteit. Een omvormer transformeert de gelijkstroom naar 230 V wisselstroom waarmee het net kan worden gevoed. Op dit terrein heeft STIEBEL ELTRON de kwalitatief hoogwaardige, in Duitsland gefabriceerde reeks zonnemodules TEGREON die voldoet aan strenge milieuspecificaties. Kwaliteitsonderdelen en een kwalitatief optimale fabricage bieden een hoge graad van zekerheid voor de investering, met een langdurige garantie en hoge rendementen. Geautomatiseerde en kwalitatief geoptimaliseerde fabricage Gemaakt met ecologisch onverdachte materialen Zonnewarmte produceert per jaar tot 70 % van de energievraag voor warm water Fotovoltaïk produceert per jaar vrijwel 100 % van de energie bij een doorsnee behoefte aan stroom Zonnewarmte. Als de stralingsenergie van de zon wordt omgezet in warmte, wordt gesproken van zonnewarmte. Die wordt gebruikt voor verwarming en warmwaterbereiding. Het pleit voor zonnewarmte dat bijna 90 % van de in een huishouden verbruikte energie voor rekening komt van verwarming en warmwaterbereiding. De zonnecollectoren van STIEBEL ELTRON worden gekenmerkt door een enorme stralingsopname, geringe uitstraling en een indrukwekkend lange levensduur. Door de som van alle technische componenten realiseren deze een extreem hoog collectorrendement van meer dan 80 %. De kwaliteitsproducten van STIEBEL ELTRON worden gemaakt van ecologisch verantwoorde materialen in de hoogste verwerkingskwaliteit. Een geschenk van de zon. De zon schijnt niet altijd even intens. In de warme maanden tussen mei en september kan met een installatie voor zonnewarmte tot 90 % van de vraag naar warmte-energie worden afgedekt. Maar zelfs in december kan de laag staande winterzon nog een aandeel van 25 % leveren. Zo kan de zon over het hele jaar tot 70% van de energiebehoefte voor warm water voor zijn rekening nemen. De gewonnen warmte wordt daarbij met behulp van speciale warmtewisselaars afgevoerd naar een boiler, van waaruit verschillende aftappunten worden voorzien. Wie bijvoorbeeld een voor zonneenergie geschikte vaatwasser installeert, bespaart stroom die anders nodig is voor het verhitten van het water.

21 Zonnetechniek Zonnestraling over de loop van het jaar Zonnestraling (zonneklimaatzone II) kwh [ m² / dag ] Globale straling Directe zonnestraling Verspreide straling jan feb maart april mei juni juli aug sept okt nov dec Heel eenvoudig genieten van de zon. Zonnesystemen van STIEBEL ELTRON bieden op alle terreinen veel comfort. De systemen werken volautomatisch en behoeven heel weinig onderhoud. De installatie levert zo een belangrijke bijdrage aan het tegemoet komen aan alle regels voor energiebesparing, verhogen de waarde van uw onroerend goed en reduceren de kosten voor energie. Bovendien kunnen de zonnecollectoren met warmtepompen worden gecombineerd tot een compleet systeem voor duurzame energie. Schijnt goed. De zon schijnt jaarlijks 1400 tot 1900 uur op Nederland. Dat levert gratis energie op tot 1000 kwh per vierkante meter per jaar. Dat komt overeen met de energie van ongeveer 180 kg bruinkool, 230 kg brandhout of 95 m 3 aardgas. Is goed. Met 4 6 m 2 collectoren kan een gezin van zeven personen per jaar, geëxtrapoleerd, in 70 % van de behoefte aan warm water voorzien. Een zonne-installatie kan in Nederland geëxtrapoleerd over een heel jaar een besparing van 70 % betekenen op de kosten voor warmwaterbereiding.

22 Warmtepompen. Omdat het milieu barst van de energie. In een CV-ketel wordt gas of olie verbrand. In een warmtepomp niet. Die maakt gebruik van duurzame energie die onbeperkt beschikbaar is. Ik vind dat dat beter bij mij past.

23 Warmtepompen 22 23

24 Snel warm water uit natuurlijk koude. Krachtige techniek bij u thuis De WPL 5 N plus bepaalt de nieuwe norm. Want door de toerentalgeregelde compressor wordt altijd slechts zoveel energie verzorgd, als op dat moment nodig is. En door het gebruik van kooldioxide als natuurlijk koelmiddel worden nieuwe wegen in de warmtepomptechniek bewandeld die vooral in de warmwaterbereiding zeer efficiënte normen bepalen. Met weinig ruimte en fluisterzachte werking kan dit systeem dat bestaat uit een warmtepomp en boiler, uitermate goed in nieuwbouw, in rijtjeshuizen of hoogwaardige appartementen worden ingezet. De warmtepomp is geschikt voor wandmontage en wordt zowel elektrisch als hydraulisch met de boilermodule verbonden. De module bestaat uit een geëmailleerde warmwaterboiler van 200 liter en de geïntegreerde warmtepompmanager. De vereiste circulatiepompen voor verwarming en warm water, alsmede de noodverwarming voor mono-energetische verwarmingswerking zijn reeds standaard ingebouwd. WPL 5 N plus WPL 5 N plus Inverter-compressor Geschikt voor beperkte bouwruimten Geoptimaliseerd voor de combinatie warmwaterbereiding en verwarming Natuurlijk koelmiddel CO 2 Warmwatertemperaturen tot + 65 C Hydraulische verbinding tussen warmtepomp- en boilermodule Voordelen voor uw woning Aanpassing van het warmtevermogen aan de warmtebehoefte van het gebouw Zeer stille werking Optimaal geschikt voor nieuwbouw Circulatiepompen met Energieklasse A

25 Lucht water-warmtepomp Uitstekende verwarmingstechniek en bekroond ontwerp. Variabele aanvoertemperatuur De WPL HT IK is technologisch de top in het segment voor moderne lucht water-warmtepompen. Hij produceert hoge aanvoertemperaturen en is daarom even geschikt voor radiatoren als voor warmwaterbereiding. Een elektrische noodverwarming of een tweede warmtegenerator is niet nodig. Het bijzondere: twee invertercompressoren in één koelcircuit. Hun toerental wordt nauwkeurig aangepast aan de warmtebehoefte. Maar ook andere technische details verhogen het rendement en het verwarmingsvermogen: zo optimaliseert een elektronisch expansieventiel het vermogensgetal. Bij lage temperaturen verbetert de damptusseninjectie automatisch het toepassingsgebied. Afhankelijk van de installatieconfiguratie kan - door de geïntegreerde, gepatenteerde boiler - worden afgezien van een extern buffervat. Op die manier zijn de ombouwmaatregelen voor het verwarmingssysteem minimaal. WPL HT IK WPL HT IK Gepatenteerd koelcircuit Een koelcircuit met twee invertercompressoren Damptusseninjectie Elektronisch expansieventiel Monovalent verwarmingsbedrijf is mogelijk Tot + 75 C verwarmingsaanvoertemperatuur Groot warmwatercomfort Voordelen voor uw woning Aanpassing van het warmtevermogen aan de warmtebehoefte van het gebouw Zeer stille werking Bekroond design Werking is mogelijk zonder buffervat

26 Zo eenvoudig kan modernisering zijn: met premiumtechniek. Ten warmste aan te bevelen Warmtepompen kunnen steeds makkelijker gebruikt worden in de modernisering van bestaande verwarmingen. De nieuwe lucht water-warmtepomp met hoge temperatuur WPL HT laat in dit opzicht nog meer toepassingen toe. Hij kan zowel binnen als buiten worden geplaatst en heeft een overtuigende optie. Hij produceert warm water zonder bijkomende verwarming en is dus de ideale warmtepomp voor de warmwaterbereiding in verwarmings- en drinkwatertoepassingen. Want de WPL HT bereikt aanvoertemperaturen tot maar liefst + 75 C. Deze hoge temperaturen zijn mogelijk dankzij een compressor met twee invertoren, die in een koelcircuit werken. Hun vermogen wordt nauwkeurig aangepast aan de actuele warmtebehoefte van het gebouw. Het vermogensgetal wordt geoptimaliseerd via een elektronisch expansieventiel. Bovendien verbetert de damptusseninjectie bij lage buitentemperaturen het toepassingsgebied, waardoor het rendement en het verwarmingsvermogen stijgen. WPL HT voor buitenopstelling WPL HT Gepatenteerd koelcircuit Een koelcircuit met twee invertercompressoren Damptusseninjectie Elektronisch expansieventiel Monovalent verwarmingsbedrijf is mogelijk Tot + 75 C verwarmingsaanvoertemperatuur Als model voor buiten- of binnenopstelling Voordelen voor uw woning Aanpassing van het warmtevermogen aan de warmtebehoefte van het gebouw Toptoestel met premiumtechniek Zeer stille werking Groot warmwatercomfort

27 Lucht water-warmtepomp Werkt graag in de open lucht. Verwarmt en koelt binnen. Maak ruimte in uw kelder Want dankzij de robuuste behuizing, de extreem stille werking en de speciale kap kan de WPL E zijn werk ook in de buitenlucht doen. Enkel de stroomaansluiting en de toevoerleidingen naar de boiler moeten door de gevel worden gevoerd. Met de variant WPL cool met ingebouwde koelfunctie beschikt u over alle moderne mogelijkheden om ruimten op temperatuur te brengen. De optimale regeling van de processen wordt verzekerd door een elektronisch expansieventiel. Het kan met behulp van de unieke regelelektronica optimaal ingesteld worden voor verwarmen en koelen. WPL E cool WPL E cool Damptusseninjectie Elektronisch expansieventiel Koelcircuit verwarmt de ontdooibak Hoge vermogensgetallen Tijdbesparende en energiezuinige kringloopomkeerontdooiing Als model voor buiten- of binnenopstelling Met geïntegreerde warmtevolume- en stroommeter Voordelen voor uw woning Optimaal geschikt voor modernisering Hoog vermogen en goede specifieke warmteopbrengst; ook bij een lage buitentemperatuur Efficiënte ontdooiing

Natuurlijk en slim verwarmen. met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie

Natuurlijk en slim verwarmen. met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie LIVING Environment Systems Natuurlijk en slim verwarmen met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie ZUINIG, MILIEUVRIENDELIJK EN TOEKOMSTGERICHT 1 Inleiding Inhoud Verwarm met hernieuwbare energie

Nadere informatie

Het geniale warmtepomp-principe

Het geniale warmtepomp-principe 100 % onafhankelijk van olie en gas 50 % minder verwarmingskosten verwarmen met warmtepompen Het geniale warmtepomp-principe WARMTE POMPEN veilig bouwen en renoveren voor de toekomst Laat u niet langer

Nadere informatie

Vul uw leefruimte met warmte

Vul uw leefruimte met warmte WARM WATER DUURZAME ENERGIE VERWARMING Vul uw leefruimte met warmte ACCUMULATOREN BADKAMERRADIATOREN CONVECTOREN Comfort 0 9 20 12 Verwarmingscomfort, probleemloos te regelen Elektrische verwarming behoort

Nadere informatie

NATUURLIJK VERWARMEN LEVERT EEN ECHTE BESPARING OP ECODAN, LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN MET EEN HOOG RENDEMENT

NATUURLIJK VERWARMEN LEVERT EEN ECHTE BESPARING OP ECODAN, LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN MET EEN HOOG RENDEMENT Heat pumps and air conditioning NATUURLIJK VERWARMEN LEVERT EEN ECHTE BESPARING OP ECODAN, LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN MET EEN HOOG RENDEMENT ZONNE-ENERGIE AAN NULTARIEF EEN GESCHENK VAN MOEDER NATUUR Energiezuinig

Nadere informatie

WE CREATE NEW SOLUTIONS Producten en technologieën

WE CREATE NEW SOLUTIONS Producten en technologieën WE CREATE NEW SOLUTIONS Producten en technologieën VOORWOORD Al jaren behoort Mitsubishi Electric Living Environment Systems tot de marktleidende aanbieders op het gebied van klimatisatietechnologie. De

Nadere informatie

Warmtepompen tot 1 500 kw. Group

Warmtepompen tot 1 500 kw. Group Warmtepompen tot 1 500 kw Group 2/3 Verwarmen met hernieuwbare energie uit de natuur - ook in het hogere vermogenssegment Natuurlijke warmte is een modern en kostenbesparend alternatief voor fossiele

Nadere informatie

20+ jaren. De investering van de toekomst voor maximaal comfort. energiebesparingen. heating.danfoss.com. Danfoss Warmtepompen

20+ jaren. De investering van de toekomst voor maximaal comfort. energiebesparingen. heating.danfoss.com. Danfoss Warmtepompen Danfoss Warmtepompen De investering van de toekomst voor maximaal comfort 20+ jaren energiebesparingen Met een levensverwachting van meer dan 20 jaar, zal investeren in een Danfoss warmtepomp u comfort

Nadere informatie

Met onze oplossingen verhogen wij de energie-efficiëntie en bieden blijvende bescherming van de levensruimtes van de toekomst.

Met onze oplossingen verhogen wij de energie-efficiëntie en bieden blijvende bescherming van de levensruimtes van de toekomst. inhoud editorial 4 van Grindelwald naar suriname Een reis naar de oorsprong van de firma Sauter AG 6 Zoals water en lucht, zon en hemel tot handelsmerk worden SAUTER op weg naar merkpersoonlijkheid 8 Het

Nadere informatie

BQLS, Brink Quality of Life System. De nieuwe filosofie voor verwarmen, ventileren, koelen en warm tapwater

BQLS, Brink Quality of Life System. De nieuwe filosofie voor verwarmen, ventileren, koelen en warm tapwater BQLS, Brink Quality of Life System De nieuwe filosofie voor verwarmen, ventileren, koelen en warm tapwater Alle comfortwensen zijn mogelijk. Het inno een per en e warm De cijfers verwijzen naar de schematische

Nadere informatie

Inleiding 2 Zonne-energie De samenstelling van een thermisch zonne-energiesysteem 4 Zonnecollectoren 5 De warmteopslag 6 De naverwarming

Inleiding 2 Zonne-energie De samenstelling van een thermisch zonne-energiesysteem 4 Zonnecollectoren 5 De warmteopslag 6 De naverwarming Warmte uit zonlicht INHOUD 1 Inleiding... 1 2 Zonne-energie... 2 2.1 De zon als energiebron...2 2.2 Toepassingen van zonne-energie...3 2.3 Toepassingen van actieve thermische zonne-energie...3 3 De samenstelling

Nadere informatie

Bespaar tot 60% op uw warmwaterproductie 100% op uw elektriciteitsfactuur. Investeer in een zonnesysteem en laat uw geld renderen

Bespaar tot 60% op uw warmwaterproductie 100% op uw elektriciteitsfactuur. Investeer in een zonnesysteem en laat uw geld renderen Zonne-energiegids 2015 Investeer in een zonnesysteem en laat uw geld renderen Bespaar tot 60% op uw warmwaterproductie 100% op uw elektriciteitsfactuur Juni 2015 Energie van de zon gratis aan huis geleverd

Nadere informatie

omfort all-in-one toepassingen voor residentiële en commerciële DAIKIN ALTHERMA VERWARMINGSYSTEEM CATALOGUS VOOR DE INSTALLATEUR

omfort all-in-one toepassingen voor residentiële en commerciële DAIKIN ALTHERMA VERWARMINGSYSTEEM CATALOGUS VOOR DE INSTALLATEUR omfort all-in-one voor residentiële en commerciële toepassingen CATALOGUS VOOR DE INSTALLATEUR DAIKIN ALTHERMA VERWARMINGSYSTEEM Verwarmen, koelen en sanitair warmwater Duurzame & efficiënte energieoplossingen

Nadere informatie

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen

huis vol energie inspiratie voor INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina 10 3 routes naar energieneutraal wonen INTERVIEW: Herenhuis aan de Maas pagina Voorbeelden: routes naar energieneutraal wonen pagina INTERVIEW: bliksemsnelle renovatie pagina technische details en onderbouwing vanaf pagina huis vol energie

Nadere informatie

De warmtepomp. Haal uw warmte uit de natuur

De warmtepomp. Haal uw warmte uit de natuur De warmtepomp Haal uw warmte uit de natuur Inhoud Zuinig met energie... 3 Wat is een warmtepomp?... 3 Hoe werkt een warmtepomp?... 4 Compressietechniek... 4 Absorptietechniek... 5 Wat zijn de voordelen

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ NATUUR.BLAD HET VERENIGINGSBLAD VAN NATUURPUNT - VAN SEPTEMBER-OKTOBER-NOVEMBER 2006 JAARGANG 5 NUMMER 3.

BIJLAGE BIJ NATUUR.BLAD HET VERENIGINGSBLAD VAN NATUURPUNT - VAN SEPTEMBER-OKTOBER-NOVEMBER 2006 JAARGANG 5 NUMMER 3. BIJLAGE BIJ NATUUR.BLAD HET VERENIGINGSBLAD VAN NATUURPUNT - VAN SEPTEMBER-OKTOBER-NOVEMBER 2006 JAARGANG 5 NUMMER 3. Natuur.huis MET DE STEUN VAN HET VLAAMS GEWEST BINNEN HET PRESTI5-PROGRAMMA 20 tips

Nadere informatie

her nieuw bare energie

her nieuw bare energie architectenmap izen energy systems Fotovoltaïsche zonnepanelen Zonneboiler Warmtepomp Warmtepompboiler Energieonafhankelijk wonen her nieuw bare energie 1 2 inhoud 4 8 bedrijfsvoorstelling ecohome 13 IZEN

Nadere informatie

Energiehelden in Breda

Energiehelden in Breda Energiehelden in Breda In dit boekje komt een aantal mensen aan het woord over hun eigen huis. Mensen die met liefde en zorg aan het (ver)bouwen zijn gegaan en heel veel aandacht hebben besteed aan de

Nadere informatie

Infoavond alternatieve verwarmingssystemen: textuele versie. 1. Wat loopt er mis met ons klimaat

Infoavond alternatieve verwarmingssystemen: textuele versie. 1. Wat loopt er mis met ons klimaat Infoavond alternatieve verwarmingssystemen: textuele versie. 1. Wat loopt er mis met ons klimaat Almaar stijgend energieverbruik CO² percentage in atmosfeer stijgt Earth Overshoot Day steeds vroeger Alles

Nadere informatie

Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten

Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten 2 Duurzaam Koelen van datacenters Inhoud Duurzaam Koelen van datacenters 3 1 Het koudewiel van KyotoCooling 6 2 Het koelconcept DataCenterCooling

Nadere informatie

Naar duurzame energie bij collectieve verwarmingsinstallaties

Naar duurzame energie bij collectieve verwarmingsinstallaties Afdrukdatum 02 08 2010 1 Naar duurzame energie bij collectieve verwarmingsinstallaties Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Installeer zelf en bespaar 50%

Installeer zelf en bespaar 50% ENERGIEGIDS OP WEG NAAR OPTIMAAL ENERGIEVERBRUIK OKTOBER 2007 PASSIEFHUIZEN Huizen zonder centraal verwarmingssysteem die het hele jaar door een aangename binnentemperatuur hebben: het kan. Passiefhuizen

Nadere informatie

Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen

Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen Wonen en ondernemen in de energiewereld van morgen INHOUDSOPGAVE PowerMatching City: pitstop in de energietransitie PowerMatching City take-aways Leven in PowerMatching City Wat vinden de bewoners? Wat

Nadere informatie

Nog meer energie besparen?

Nog meer energie besparen? Benut de zon optimaal ook voor stroom! PV-panelen, met zon stroom opwekken Zonlicht is uitstekend geschikt om duurzaam elektriciteit mee op te wekken. Dit gebeurt met PV-panelen. Het principe is als volgt:

Nadere informatie

Zonne-energie in de historische omgeving. Groene gids

Zonne-energie in de historische omgeving. Groene gids Zonne-energie in de historische omgeving Groene gids Overige groene gidsen of wegwijzers: Zonne-energieplannen en monumenten: wegwijzer voor vergunningverleners Zonne-energie en uw monument: wegwijzer

Nadere informatie

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen 100 tips om energie te besparen Overzicht Verbruik minder energie en bescherm uw portemonnee, uw gezondheid én het milieu 3 Waarom op energie besparen? 4-5 Rationeel energie verbruiken zonder één euro

Nadere informatie

Duurzame energie; de zon en wind als onuitputtelijk bronnen Wie? Ik? Veel te duur.

Duurzame energie; de zon en wind als onuitputtelijk bronnen Wie? Ik? Veel te duur. Duurzame energie; de zon en wind als onuitputtelijk bronnen Wie? Ik? Veel te duur. Bijna iedereen begrijpt dat op enig moment het Nederlandse aardgas op is. Misschien wachten we niet eens tot het moment

Nadere informatie

Het Nuon Warmtepompsysteem. Comfortabel, modern, milieuvriendelijk. Bewaar deze informatiemap bij de meterset. Storing?

Het Nuon Warmtepompsysteem. Comfortabel, modern, milieuvriendelijk. Bewaar deze informatiemap bij de meterset. Storing? Het Nuon Warmtepompsysteem. Comfortabel, modern, milieuvriendelijk. Bewaar deze informatiemap bij de meterset. Storing? Bel 0800 0513 Welkom in uw nieuwe woning. Welkom in uw nieuwe woning. Uw woning

Nadere informatie

Met het allstor systeem

Met het allstor systeem Met het allstor systeem Altijd de gewenste temperatuur Modulair buffersysteem allstor Het comfort van altijd de gewenste De allstor is een eenvoudig te installeren modulair buffersysteem geschikt voor

Nadere informatie

Verwarmingsinfo Het magazine van de mazout verwarmingssector

Verwarmingsinfo Het magazine van de mazout verwarmingssector Verwarmingsinfo Nr. Het magazine van de mazout verwarmingssector 169 Maart 2015 Trimestriële uitgave van Informazout 1e trimester 2015 Afgiftekantoor Gent X P608369 DOSSIER De opgemerkte start van de kamazoutra-campagne

Nadere informatie

Vaillant hrsolide De HR-ketel die zijn naam waar maakt

Vaillant hrsolide De HR-ketel die zijn naam waar maakt Vaillant hrsolide De HR-ketel die zijn naam waar maakt De meest solide HR-ketel allertijden Solide keuze Een nieuwe cv-ketel kopen. Dat klinkt aanzienlijk eenvoudiger dan het is. Want zodra u zich begint

Nadere informatie