LITURGISCHE VIERINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LITURGISCHE VIERINGEN"

Transcriptie

1 Federatie Sint-Kruis Week 24 dd LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 21 juni: Twaalfde zondag door het jaar: Zelfs wind en water gehoorzamen Hem. (Mc. 4, 35-41) Zondag 21 juni: H. Aloïsius Gonzaga, kloosterling: Als zoon van de kasteelheer van Castiglione werd hij novice bij de Jezuïeten in Rome. Hij leefde zeer gestreng, rechtschapen en vol zelfbeheersing. Tijdens een pest-epidemie (1590) droeg hij een pestlijder op de schouder en werd zelf door de ziekte aangetast. Hij was 23 jaar toen hij stierf. Maandag 22 juni: HH. Johannes Fisher, bisschop en Thomas More, martelaren: John Fisher ( ), bisschop van Rochester en Thomas More ( ), kanselier van Engeland, werden door Hendrik VIII ter dood veroordeeld om hun weigering zijn echtscheiding en het gezag van de koning over de Engelse kerk te erkennen. Beiden hadden een hoge culturele achtergrond en waren diepgelovig. Woensdag 24 juni: Feest van de geboorte van Johannes de Doper: De Kerk viert met vreugde de geboorte van Johannes de Doper die, op de drempel van de nieuwe tijd, gekomen is om te getuigen van het Licht. Jezus zelf heeft de onvergelijkbare rol van zijn Voorloper onderstreept toen Hij zei: Onder hen die uit vrouwen geboren zijn, is niemand opgestaan die groter is dan Johannes de Doper (Mt. 11,11). Zaterdag 27 juni: H. Cyrillus van Alexandrië, bisschop en kerkleraar: Cyrillus ( ), bisschop van Alexandrië, is verbonden met het concilie van Efese, waar hij de onoverwinnelijke verdediger was van het goddellijk moederschap van Maria. SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË Zaterdag 20 juni u. Eucharistieviering. Woensdag 24 juni u. Eucharistieviering. Zaterdag 27 juni u. Eucharistieviering.

2 HEILIGE KRUISVERHEFFING Zondag 21 juni u. Eucharistieviering voor Mevr. Lena Deckmyn, Mevr. Yvonne Mallet, weduwe van de Hr. Joseph Jacobs, de Hr. André Naeyaert, weduwnaar van Mevr. Marie Louise Roels, de Hr. Charles Tamsyn, weduwnaar van Mevr. Mariette De Grande, de Hr. Robert Noteboom, echtgenoot van Mevr. Annie Maes en Mevr. Hilda De Groote, die de voorbije maanden in onze parochie overleden. Maandag 22 juni u. Eucharistieviering. Woensdag 24 juni u. Morgengebed (getijdengebed) in de kapel. Donderdag 25 juni u. Eucharistieviering. Vrijdag 26 juni u. Avondgebed (getijdengebed) in de kapel. Zaterdag 27 juni u. Huwelijksviering Siebe Hindryckx en Judith Demeyer. Zondag 28 juni u. Eucharistieviering. SINT-THOMAS VAN KANTELBERG Zaterdag 20 juni u. Eucharistieviering voor een overledene. Zondag 21 juni u. Jaarmis voor de Hr. Patrick Verlinde. Dinsdag 23 juni u. Eucharistieviering voor een overleden vrouw. Woensdag 24 juni u. Eucharistieviering voor rechtvaardigheid in de familie. Donderdag 25 juni u. Eucharistieviering voor rechtvaardigheid in de familie. Vrijdag 26 juni u. Eucharistieviering voor rechtvaardigheid in de familie.

3 Zaterdag 27 juni u. Eucharistieviering voor rechtvaardigheid in de familie. Zondag 28 juni u. Feestelijke eucharistieviering voor alle inwoners van Male op kermiszondag. Deze viering wordt ondersteund door het kinderkoor. Tevens een vaarwel aan het kinderkoor. Na de viering krijgen de kinderen die in de kerk waren een ijsje. Maandag 29 juni u. Eucharistieviering voor de overleden inwoners van Male. 20 jaar kerk Sint-Thomas van Kantelberg en 5 jaar pastoor Hugo

4 Homilie op Pinksteren naar aanleiding van 20 jaar kerk in Sint-Thomas van Kantelberg en 5 jaar pastoor Hugo. Beste broeders en zusters in het zelfde geloof, INLEIDING Ik dacht eerst om een prachtig boeket met vele soorten bloemen te gebruiken en Rita zou dat prachtig maken want de versiering vandaag is echt feestelijk. Maar ik las bij Johan Van der Vloet: de pastoors vertellen op zondag vaak met een mooi beeld één of ander uit het evangelie maar ze vertellen zo weinig over inzicht in het geloof. Ik dacht deze uitdaging moet ik aangaan op deze feestelijke dag van Pinksteren. Als bronnen gebruikte ik: spreken over christelijke identiteit van Johan Van der Vloet, een boekje van Mgr. Albert Rouet voormalig aartsbisschop van Poitiers en de exhortatie de vreugde van het evangelie van onze paus Franciscus. DE HEILIGE GEEST Dit als inleiding. Maar nu de opener: Jezus zegt in het evangelie: ontvangt de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest? Wat is de Heilige Geest? Als ik het u vraag kun je antwoorden? Velen zouden zeggen: ja wat je me nu vraagt ik weet wel iets maar ik kan het nu niet zeggen. Wel: Jezus leefde en deed goed vanuit zijn relatie met zijn Vader. Het was een relatie van onbegrensde liefde en respect. Welnu de Heilige Geest inspireert ons deze relatie verder zetten. Dit is onze missie. HERDER TE ZIJN VOOR ELKAAR ZOALS JEZUS DAT WAS We worden dus geroepen om samen te herderen voor elkaar. Dit zoals de eerste christelijke gemeenschappen deden. Voor dit samen herderen vinden we enorm veel inspiratie bij Jezus zelf. Ik geef maar één voorbeeld uit de bergrede. Samen herderen is barmhartig aanwezig zijn in het leven van elke dag. Letterlijk betekent het een hart hebben voor armen die we ontmoeten. En dit is niet alleen bedoeld voor zij het financieel heel moeilijk hebben. We zijn ook arm in het leven, als we zwaar verlies meemaken. Ik geef twee voorbeelden: Het verlies van een kind is bijna altijd als een rotsblok in het leven. Deze rotsblok blokkeert verdere zelfontplooiing. Dan mensen nabij zijn met de juiste woorden van hoop over de eeuwige liefde, waartoe de Heilige Geest ons inspireert dat is het! En hoeveel mensen worden niet zwaar gekwetst in hun job op het werk? Op de duur ga je twijfelen aan alles. Met de inspiratie van de Heilige Geest deze mensen nabij zijn en hoop en houvast bieden. Dat is het!

5 Het doel van onze inspiratie is dus mensen nabij te zijn door liefdevol aanwezig te zijn in het leven. Deze aanmoediging om het leven te laten stromen is er natuurlijk ook voor onszelf. HISTORISCHE MIDDELEN Om dit te realiseren hebben wij Katholieken in de voorbije twintig eeuwen tal van middelen ontwikkeld: We bouwden kerken met dit doel. Wij en ik zijn superblij met de pastores, leden van de kerkraden en vele niet gekende vrijwilligers die dit gebouw mogelijk maakten. En zo lang dit middel zinvol is om ons geloof te vieren en te verdiepen is het heel zinvol. Wij Katholieken bouwden ook een heel hiërarchische structuur uit om het doel te bereiken. U kent het wel: paus, bisschoppen, priesters, diakens, religieuzen, verantwoordelijke leken enz. Zo lang deze structuur ons inspireert door de Heilige Geest om met de liefde van Jezus voor zijn Vader bij de mensen aanwezig te zijn in het leven is er niets mis mee. Maar van de middelen een doel maken onder het motto we moeten onze Katholieke identiteit verdedigen is een brug te ver. Onze identiteit is niet het verdedigen van een gebouw of een structuur. Als we dit doen verliezen we ons doel uit het oog. ONZE ROEPING IS TE HERDEREN Onze roeping is om samen te herderen en de spirit van de Heilige Geest bij onszelf en de mensen te brengen. Dit herderen is een groeiproces waarbij de pastoor jullie dienstknecht is. Mijn taak is niet anders dan de bronnen van ons geloof telkens opnieuw te laten stromen en jullie te ondersteunen. Zodat we niet vastlopen maar telkens opnieuw het leven laten stromen. Als we dit samen doen hebben we toekomst. De rest is invulling. Hugo, Pinksteren 2015 Repetitie voor de viering van het dames- en herenkoor onder leiding van Carolien en aan de piano Erwin.

6 Carolien zoals steeds enthousiast om het koor te dirigeren. Pastoor Hugo en Dirk zijn enthousiast om de viering te beginnen samen met acolieten Emelie, Rohan en Marie.

7 Een volle kerk voor de viering. Het dames- en herenkoor ondersteunt de viering. Pastoor Dirk Debruyckere leest het evangelie, acolieten Rohan en Marie zorgen voor de nodige luister met de kaarsen.

8 Pastoor Hugo verzorgt de homilie. Alle mensen in de kerk komen hun handen leggen op het evangelieboek. Een bijzonder gebeuren in de viering... waarbij iedereen belijdt... dit is de bron van mijn inspiratie.

9 Zuster Viviane gaat 100% akkoord dat het Woord... haar inspireert. Een trouwe kerkganger van elke week doet zoals zovelen het zelfde... deze Woorden inspireren ons. Kinderen rond het altaar bij het bidden van het 'Onze Vader'

10 Toespraak door Johan Devoghel naar aanleiding van 20 jaar kerk en 5 jaar pastoor Hugo. Van links naar rechts... Jos, Geert, Hugo en Peter zorgden voor een passende muzikale omlijsting op het kerkplein tijdens de receptie.

11 Maria, Luc en... halen frietjes tijdens de receptie. Carolien en Geert op de receptie. Dank je wel Carolien en Geert voor alles wat jullie doen voor het koor, de vormselcatechese en de parochie! Duizendmaal dank.

12 Receptie op het kerkplein... van links naar rechts zie je... Luc Van Eeghem, Zuster Albertine, Zuster Alfonsine, Leo Ponseele, Noëlla Buyck... genietend tijdens de receptie van friet, frikandel en drank. Een beeld van de receptie... wie zich herkent op de foto en het vertelt aan de pastoor... krijgt... iets... Een achternicht van de pastoor wie naam kent.. krijgt ook iets...

13 EVEN BEZINNEN PAROCHIALE BERICHTEN HEILIGE KRUISVERHEFFING NEOS Vrijdag 19 juni om uur: pétanque in de Gulden Kamer achter Studio Hall KERKBESTUUR Maandag 22 juni om uur in de pastorie: bijeenkomst van het kerkbestuur. SLEAFORD Woensdag 24 juni om uur: bijeenkomst van het Sleaford-comité ter voorbereiding van het komende bezoek. SINT-THOMAS VAN KANTELBERG OVERLEGGROEP De overleggroep komt samen op dinsdag 23 juni om uur. KINDERKOOR Woensdag 24 juni van tot uur: repetitie in de weekkapel.

14 JAARPLANNING In verband met de planning voor het werkjaar worden de verantwoordelijken van de werkgroepen en verenigingen gevraagd hun jaarplanning te bezorgen in de pastorie, liefst vóór eind juni. Deze planning is evenwel geen reservatie van t Couvent. De reservatie van t Couvent dient afzonderlijk aangevraagd te worden bij de verantwoordelijke Dirk De Smidt, Babbaertstraat 6,

15 NIEUWS UIT DE BUURT STUDIESESSIE HUWELIJK EN GEZIN IN WEER EN WIND Er leeft heel wat rond huwelijk en gezin. Met de twee synodes over deze thematiek werd het debat over huwelijk, verschillende relaties en samenlevingsvormen sterk gestimuleerd. Dit brengt ook grote vragen met zich mee: wat betekent het huwelijk binnen de christelijke traditie? Hoe kijken we naar nieuwe en anders samengestelde gezinnen? Kan de Bijbel ons op weg zetten? Hoe kunnen we groeien naar een zinvolle seksualiteitsbeleving? Het zijn maar enkele van de vragen waar verschillende sprekers op ingaan. Deze sessie gaat door van 1 tot 3 juli in het Grootseminarie, Potterierei 72, 8000 Brugge. Woensdag 1 juli uur: Onthaal met koffie uur: Opening van de sessie uur: Een sociologische kijk op het gezin door Hans Van Crombrugghe (Hoger Instituut Gezinswetenschappen)

16 11.00 uur: Een theologische kijk op het gezin door Dieter Van Belle (CCV bisdom Gent) uur: Middaggebed, gevolgd door maaltijd uur: Het huwelijk in de Bijbel door Luc Devisscher (CCV Vlaams-Brabant) uur: Koffiepauze uur: Pastoraal bij echtgescheidenen door Hilde Pex (Interdiocesane Dienst Gezinspastoraal) uur: Avondgebed en eucharistie, gevolgd door avondmaal uur: Een zinvolle invulling voor het huwelijk vandaag door Aldegonde Brenninkmeijer- Werhahn (Intams) Donderdag 2 juli uur: Morgendienst en ontbijt uur: Elkaar ontmoeten in verschil: inspiratie vanuit de Bijbelse scheppingsverhalen door Hans Debel (Grootseminarie Brugge) uur: Koffiepauze uur: Vier seizoenen van liefde: over huwelijksspiritualiteit door Katie Velghe (Interdiocesane Dienst Gezinspastoraal) uur: Middaggebed, gevolgd door maaltijd uur: Stapstenen op weg naar een zinvolle seksualiteitsbeleving door Tomas Folens (CCV bisdom Brugge) uur: Koffiepauze uur: Keuzelezing - Kansen tot huwelijksvoorbereiding door Filip Carpentier - Gezinspastoraal door Anne Moerman - Geloofsopvoeding in het gezin door Dieter en Veerle Ghijs-Gouwy - Het huwelijkssacrament door Stefaan Franco - Nietigverklaring van het kerkelijk huwelijk door Patrick Degrieck - Marriage Encounter door Jacques en Mieke Depuydt-Cheroutre uur: Avondgebed en eucharistie, avondmaal uur: Zing van de liefde met het koor De Colores Vrijdag 3 juli uur: Morgendienst en ontbijt uur: Ethische verkenningen van nieuwe en anders samengestelde gezinnen door Thomas Knieps - Port le Roi (KU Leuven) uur: Koffiepauze uur: Panelgesprek met Geert Delbeke, Gert-Jan Monteyne, Philip Pintelon, Cathy Van Reusel en Mia Verduyn uur: Middaggebed, gevolgd door maaltijd uur: Tussen twee synodes in: een synthese door Philippe Hallein (Grootseminarie Brugge) uur: Koffie Inschrijven Inschrijvingsstrook downloaden via ccv.be, klikken op Brugge. Stuur de ingevulde inschrijvingsstrook op naar het CCV-secretariaat, Bosdreef 5, 8820 Torhout of mail de gegevens naar brugge@ccv.be.

17 Je bent pas ingeschreven als je ook het verschuldigde bedrag stort op rekening BE van CCV, p/a Geldenaaksebaan 277, 3001 Heverlee. Vermeld duidelijk voor- en familienaam van de deelnemer. Je schrijft in vóór woensdag 24 juni Info: CCV secretariaat, , FIETSTOCHTEN DAVIDSFONDS Van harte welkom op onze volgende vrijdagavond-fietstocht op 19 juni. Startplaats: kerkplein in de Boogschutterslaan, St.-Kruis Wij verzamelen vanaf uur en vertrekken stipt om uur. We zijn terug tussen en uur en rijden een 30-tal km. Voor elke deelnemer is er gratis Bloso- sportverzekering tegen lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid. Info bij Davidsfonds Sint-Kruis via en ook bij mede-organisator Gezinsbond Sint-Kruis via

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 23 dd 10-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 juni: Elfde zondag door het jaar: Het rijk is als een mosterdzaadje (Mc. 4, 26-34). Dinsdag 16 juni:

Nadere informatie

Vormsel Heilige Kruisverheffing

Vormsel Heilige Kruisverheffing Vormsel Heilige Kruisverheffing Dinsdag 19 mei was er ook voor de vormelingen van de H. Kruisverheffing een wake. In een eerste deeltje werden de voorbije catechesebijeenkomsten kort opgeroepen. Daarna

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 17 dd 27-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER De maand mei is bijzonder toegewijd aan de heilige Maria Zondag 1 mei: Zesde paaszondag: De H.Geest zal U alles

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 25 dd 24-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 juni: Dertiende zondag door het jaar: Opwekking van het dochtertje van Jaïrus (Mc. 5, 21-43). Zondag

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 15 dd 13-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 17 april: Vierde paaszondag: Ik geef eeuwig leven aan mijn schapen (Joh.10, 27-30) (roepingenzondag).

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 02 dd 08-01-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 januari: Doopsel van de Heer: Jezus doop in de Jordaan: Dit is mijn welbeminde Zoon, luistert naar

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 16 dd 22-04-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 26 april: Vierde paaszondag: De goede herder geeft zijn leven (Joh.10, 11-18). Woensdag 29 april: H.

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 18 dd 06-05-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 10 mei: Zesde paaszondag: Dat mijn vreugde in u moge zijn en uw vreugde volkomen wordt (Joh. 15, 09-17).

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 16 dd 20-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 24 april: Vijfde paaszondag: Een nieuw gebod geef ik u (Joh. 13, 31-35). Maandag 25 april: H. Marcus,

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel.

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. Samen schilderen en knutselen. Aandachtig voor de Jezus-film. Nog even

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 24 dd 15-06-2016 Federatie Sint-Kruis Editie: 1268 Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 19 juni: Twaalfde zondag door het jaar: De Mensenzoon moet veel lijden (Lc. 9,

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 23 dd 08-06-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 juni: Elfde zondag door het jaar: Haar zonden zijn haar vergeven, want ze heeft veel liefde betoond

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 33 dd 19-08-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 23 augustus: Eenentwintigste zondag door het jaar: Naar wie zouden we gaan? (Joh.6, 60-69). Maandag 24

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

WE VERWELKOMEN IN ONZE GEMEENSCHAP

WE VERWELKOMEN IN ONZE GEMEENSCHAP EVEN BEZINNEN LIEF EN LEED WE VERWELKOMEN IN ONZE GEMEENSCHAP Arwen De Pourcq, gedoopt op 14 mei in AZ Sint-Jan. Lou Claerhout, gedoopt op 11 juni in Sint-Baafs. Axelle Lefevere, gedoopt op 25 juni in

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 06 dd 10-02-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 februari: Eerste zondag in de veertigdagentijd: Door de Geest naar de woestijn gevoerd (Lc. 4, 1-13).

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 24 dd 14-06-2017 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 18 juni: Elfde zondag door het jaar: de oogst is groot, maar arbeiders zijn er weinig (Mt. 9,36-10,8).

Nadere informatie

Sint-Thomas Male. Kerstnachtviering: Alles is klaar. Net voor de viering Jezus is er nog niet.

Sint-Thomas Male. Kerstnachtviering: Alles is klaar. Net voor de viering Jezus is er nog niet. Sint-Thomas Male Kerstnachtviering: Alles is klaar Net voor de viering Jezus is er nog niet. Opening van de viering door pastoor Hugo. Els Arnout (sopraan) en Elien Rogiers (piano) ondersteunen de nachtviering.

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 22 dd 01-06-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 5 juni: Tiende Zondag door het jaar: Jongeling, ik zeg je, sta op (Lc. 7, 11-17). Zondag 5 juni: H. Bonifatius,

Nadere informatie

Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen

Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen In de wereld, maar niet van de wereld Broeders en zusters, de Kerk is in de wereld, maar niet van de wereld. Immers, Jezus Christus zit aan de rechterhand

Nadere informatie

David aan de piano begeleidt zijn dochter Rachel met enkele stukjes voor fagot.

David aan de piano begeleidt zijn dochter Rachel met enkele stukjes voor fagot. Een van de oudste huizen, nu infocentrum voor toeristen. Nog een gezellig straatje in de oude binnenstad. Zaterdagavond 30 juli was er een Social Evening Programme, een gezellig samenzijn met medewerkers

Nadere informatie

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel Nieuwsbrief van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Oostkamp mei 2019 Bekijk de webversie PASTORALE EENHEID NIEUWSBRIEF mei 2019 Voorwoord De laatste drukke periode van het werkjaar komt er aan: de meimaand

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 20 dd 20-05-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 24 mei: Hoogfeest van Pinksteren: Ontvang de Heilige Geest (Joh 20, 19-23). De Geest des Heren heeft

Nadere informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie Kring 12 Info-avond vormsel 2017 1 Algemene informatie 2 1 De W(eet)-vragen Waarom? Wanneer? Waar? Wat? Wie? 3 Wat? Vormsel is één van de 7 sacramenten Maakt deel uit van de initiatiesacramenten (samen

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer, In deze brochure

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de Eucharistie (1 e communie) St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.:

Nadere informatie

Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit.

Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit. Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit. In de linker kolom zie je hieronder de data, uren en kerken waarop gedoopt wordt. In de rechterkolom zie je dat bij elke doopdatum een voorbereidingsavond hoort. Daar

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 03 dd 15-01-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 19 januari: Tweede zondag door het jaar: Lam Gods dat de zonde wegneemt (Joh. 1. 29-34). Maandag 20 januari:

Nadere informatie

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw Trouwen voor de Kerk Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw een praktische wegwijzer Sint-Michielsstraat 6 bus 3101 3000 Leuven Tel. 016 32 84 30

Nadere informatie

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer Trouwen voor de Kerk een praktische wegwijzer Trouwen voor de Kerk stapsgewijs In de voorbereiding op een kerkelijk huwelijk kun je in het algemeen deze stappen onderscheiden. De aanvraag De aanvraag tot

Nadere informatie

Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing

Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing Intredeprocessie met twaalf apostelen. De voetwassing ten teken van dienstbaarheid. De apostelen rond het altaar. Aanbidding op het einde van de viering. Goede Vrijdag

Nadere informatie

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen)

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen) Dag van het Woord OPNAME IN DE KERKGEMEENSCHAP & overhandiging Evangelie/ Woord van God Opname in de Kerkgemeenschap Catechumenen of geloofsleerlingen zijn volwassenen die een lange weg afleggen om christen

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 29 dd 22-07-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 26 juli: Zeventiende zondag door het jaar: Hij liet de broden uitdelen zoveel men maar wilde (Joh.6,1-15).

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2015-2016 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2015-2016. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 34 dd 24-08-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 augustus: Tweeëntwintigste zondag door het jaar: Wie zich verheft, wordt vernederd (Lc. 14, 1-14).

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. Laat de kinderen tot Mij komen, zei Jezus De kerkgemeenschap zegt, zoals Jezus, tegen kinderen en jongeren:

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 33, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, 2015-2016 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer,

Nadere informatie

Parochieberichten Geldrop

Parochieberichten Geldrop Parochieberichten Geldrop Contact: Stationsstraat 21, 5664 AP, Geldrop 040-2862364 mail: geldrop@parochienicasius.nl website: www.parochienicasius.nl Jaargang 5 nummer 6 Juni 2019 Tweede Pinksterdag, 10

Nadere informatie

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Beloftevol land! Tijdens het openingslied en de intredeprocessie draagt de lector een hak mee en plaatst deze voor de lezenaar.

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS.

DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS. DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS. HEILIGE LODWIJK VAN MONTFORT ZONDAG om 9.30 viering elke DERDE zondag van de maand koffie na de viering elke VIERDE zondag

Nadere informatie

Citykerk H. Lodewijk Liturgisch centrum

Citykerk H. Lodewijk Liturgisch centrum Citykerk H. Lodewijk Liturgisch centrum 1 Weekbericht Pastoor: J.H. Smith Kapelaan: M.P. Remery Pastorie: Steenschuur 19 2311 ES Leiden Telefoon: 071-5130700 ING Bank: 60 72 98 Rabobank: 33.55.22.351 t.n.v.

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent vormsel

Nadere informatie

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C)

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Openingslied (koor) P. Vooreerst voor ieder van u een zalig Nieuwjaar. Moge het u allen in het komende jaar goed gaan onder de milde zegen

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2017

EERSTE COMMUNIE 2017 EERSTE COMMUNIE 2017 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Het was een vrijwillige keuze én een engagement om

Nadere informatie

Samana 2016: teksten kersttijd en advent

Samana 2016: teksten kersttijd en advent Nota Datum: 30/10/2016 Voor: Werkgroep Zingeving Volg nr.: IH Samana 2016: teksten kersttijd en advent Teksten als bouwstenen voor een bezinning, gebedsdienst of eucharistie Verwachtingen advent gebeurt

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD VAN KRUIS NAAR OPSTANDING April 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 1 april ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 2 april 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS.

DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS. DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS. HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT VIERINGEN & WOORD- EN COMMUNIEDIENST ZONDAG om 9.30 viering elke DERDE zondag van de maand

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN Drie-en-dertigste zondag door het jaar, 13 november 2016 Nederlandse vertaling: NRL, 2015

Nadere informatie

Plaatselijke werking Sint-Pieter ONS STAPPENPLAN PROGRAMMABOEKJE VORMSEL Houd deze site zeker in de gaten!

Plaatselijke werking Sint-Pieter ONS STAPPENPLAN PROGRAMMABOEKJE VORMSEL Houd deze site zeker in de gaten! Plaatselijke werking Sint-Pieter ONS STAPPENPLAN PROGRAMMABOEKJE VORMSEL 2016-2017 www.vormsel.be Houd deze site zeker in de gaten! ALGEMENE ACTIVITEITEN Hieronder vermelde activiteiten zijn voor alle

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. Laat de kinderen tot Mij komen, zei Jezus De kerkgemeenschap zegt, zoals Jezus, tegen kinderen en jongeren:

Nadere informatie

2015-2016. Lambertuskerk - Rotterdam. Catechese. Geloofsvorming. Inleidingen. Verdieping

2015-2016. Lambertuskerk - Rotterdam. Catechese. Geloofsvorming. Inleidingen. Verdieping 2015-2016 Lambertuskerk - Rotterdam Catechese Geloofsvorming Inleidingen Verdieping Locatie en contactgegevens Kerk Oostzeedijk beneden 3 (geen brievenbus) Pastorie Hoflaan 121 3062 JE Rotterdam (bezoek-

Nadere informatie

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Ter gelegenheid van het 50 ste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie werd door Paus Benedictus XVI het kerkelijke

Nadere informatie

Antonius in Beweging uit Best noemt zich 'ongeneeslijk katholiek', ook al hoort ze niet meer bij de Rooms-Katholieke Kerk

Antonius in Beweging uit Best noemt zich 'ongeneeslijk katholiek', ook al hoort ze niet meer bij de Rooms-Katholieke Kerk Antonius in Beweging uit Best noemt zich 'ongeneeslijk katholiek', ook al hoort ze niet meer bij de Rooms-Katholieke Kerk BEST - Vijf jaar geleden werd Antonius in Beweging uit de Rooms-Katholieke Kerk

Nadere informatie

Op weg naar PINKSTEREN

Op weg naar PINKSTEREN Op weg naar PINKSTEREN Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed voorbeeld liturgie: voor het avondgebed in de kerk (19.15-19.45 uur) voor het gebed thuis voor het gebed in twee- of drietallen

Nadere informatie

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Intredelied: ZJ nr. 540: Heer, onze Heer, hoe zijt gij aanwezig, strofe 1, 2 en 3. Begroeting P. Welkom zusters en broeders,

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal Trouwen voor de Kerk Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal een praktische wegwijzer Sint-Michielsstraat 6 bus 3101 3000 Leuven Tel. 016 32 84 30 E-mail:

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2017-2018 Inhoudsopgave 1. Het project 2. Misdienen 3. Goed doel 4. Verhindering 5. Taak van de ouders 6. Ouderavond 7. Kerkversiering en fotograaf 8. Financiële bijdrage 9. Aanmelden

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Openingslied: ZJ 501: Magnificat, strofen 1 en 2. Begroeting en inleiding P. Op het feest van de ten hemelopneming van Maria, Jezus moeder,

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof HET VORMSELTRAJECT Samen groeien in geloof Opnieuw kiezen. Je wordt niet als christen geboren, je moet het worden! Doopsel: keuze van de ouders Vormsel: keuze van het kind en de ouders samen Twee accenten

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2015-2016 Inhoudsopgave 1. Het project 2. Misdienen 3. Goed doel 4. Verhindering 5. Taak van de ouders 6. Ouderavond 7. Kerkversiering en fotograaf 8. Financiële bijdrage 9. Aanmelden

Nadere informatie

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam?

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Wie is de huidige paus? Ken je namen van pausen? Hoe heette de man die het volk van Israël uit de slavernij van Egypte bevrijdde

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 34 dd 20-08-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 24 augustus: Eenentwintigste zondag door het jaar: Ik geef u de sleutels van het Rijk de Hemelen (Mt.

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2011 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 26 (27-28) dd 25-06-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 29 juni: Hoogfeest van de HH. Petrus en Paulus, apostelen: De omstandigheden waarin Petrus en

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015 Op verhaal komen Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin september-december 2015 In en rond de kerkjes van Schoorl en Groet gebeurt meer dan je denkt. In dit boekje vind je

Nadere informatie

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand Viering voor de eerste zondag van de missiemaand 1 oktober 2017 26 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 527 Bekleedt u met de nieuwe mens Begroeting

Nadere informatie

NIEUWS uit de Sint-Geertruiparochie Leuven. Uit de pen van de pastoor. Jaargang 17 nummer 55 31 augustus 2014

NIEUWS uit de Sint-Geertruiparochie Leuven. Uit de pen van de pastoor. Jaargang 17 nummer 55 31 augustus 2014 NIEUWS uit de Sint-Geertruiparochie Leuven Jaargang 17 nummer 55 31 augustus 2014 Uit de pen van de pastoor Wanneer op een zomeravond de lucht dreigend donker wordt en de wind begint op te steken dan weten

Nadere informatie

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer Trouwen voor de Kerk een praktische wegwijzer Trouwen voor de Kerk in vier stappen De voorbereiding op een kerkelijk huwelijk verloopt niet overal op dezelfde manier, maar algemeen kun je deze vier stappen

Nadere informatie

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude R.K. Parochie St. Jan de Doper, Vecht en Venen Geloofsgemeenschap HH. Cosmas en Damianus Kerkstraat 23 1391 HB Abcoude 0294 281335 secretariaat@cosmasendamianus.nl www.stjandedoper-vechtenvenen.nl Aan

Nadere informatie

de Preekstoel elke dinsdagavond van juli en augustus 20:00 uur - Sint Waldetrudiskerk Herentals 06/7 13/7 20/7 27/7 03/8 10/8 17/8 24/8 31/8

de Preekstoel elke dinsdagavond van juli en augustus 20:00 uur - Sint Waldetrudiskerk Herentals 06/7 13/7 20/7 27/7 03/8 10/8 17/8 24/8 31/8 de Preekstoel Pater Kristiaan Caroline Steyaert Mgr. Johan Bonny Ingrid Verduyn Guido Belcanto Dries de Bakker Jos Marien Liliane Vervoort Mark Eyskens 06/7 13/7 20/7 27/7 03/8 10/8 17/8 24/8 31/8 elke

Nadere informatie