Beknopte handleiding Modular Evolution

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beknopte handleiding Modular Evolution"

Transcriptie

1 Beknopte handleiding Modular Evolution Versie 1.2 Lees alstublieft aanvullend ook de uitvoerige handleiding, die zowel in gedrukte vorm (zwart-druk) als in de vorm van een Daisy luisterboek op cd is bijgevoegd. Aan de voorzijde van het apparaat bevinden zich twee lange toetsen, die u met de duimen kunt bedienen. De linker toets navigeert in de tekst naar links ofwel naar boven en wordt hierna aangeduid met [L]. De rechter toets navigeert in de tekst naar rechts ofwel naar beneden en wordt hierna als [R] aangeduid. Daar achter vindt u de 8 functietoetsen, die ook als invoertoetsen gebruikt kunnen worden. Deze functietoetsen worden van links naar rechts met B1 tot B8 aangeduid. Ze dienen ook voor de braille-invoer. Zoals gebruikelijk bij brailletoetsenborden, corresponderen de toetsen B1 tot en met B8 voor braille-invoer met de volgende braillepunten: Achter de invoertoetsen bevinden zich de 64 respectievelijk 88 ergonomische braillecellen met geïntegreerde cursorrouting toetsen. Met de in de braillecellen geïntegreerde cursorrouting toetsen, hierna aangeduid met CR-toetsen, kan de cursor direct op de tekstpositie van de braillecel geplaatst worden. Links en rechts van de rij braillecellen bevinden zich de zogenaamde Triple Action toetsen. Ze zijn zo in de behuizing verzonken, dat ze niet boven de braillecellen uit steken. Deze knoppen kunnen bovenaan, in het midden en onderaan ingedrukt worden. Daarbij hebben de Triple Action toetsen de volgende functies: De linker ofwel de rechter Triple Action toets aan de bovenzijde ingedrukt: dient net als de linker duimtoets [L] als leestoets om zich in de tekst achterwaarts te bewegen en wordt in het vervolg [TLB] respectievelijk [TRB] genoemd. De linker ofwel de rechter Triple Action toets naar onderen ingedrukt dient net als de rechter duimtoets [R] om voorwaarts te lezen en wordt hierna [TLO] respectievelijk [TRO] genoemd. U kunt dus zowel de lange duimtoetsen als de Triple Action toetsen gebruiken voor het navigeren in de tekst. Wanneer de linker en rechter Triple Action toetsen in het midden worden ingedrukt, komen verschillende aanvullende functies beschikbaar. Hieronder vindt u nogmaals een overzicht van de aanduiding van de Triple Action toetsen: Linker Triple Action toets, boven ingedrukt [TLB] Linker Triple Action toets, in het midden ingedrukt: [TLM] Linker Triple Action toets, onderaan ingedrukt: [TLO] Rechter Triple Action toets, boven ingedrukt [TRB] Rechter Triple Action toets, in het midden ingedrukt [TRM] Rechter Triple Action toets, onderaan ingedrukt [TRO] Boven de rij braillecellen bevindt zich het platform, waarop het Modular toetsenbord of het Modular brailletoetsenbord wordt vastgeklikt. Op de Modular Evolution 88 kan aanvullend naar keuze rechts of links het Modular nummerblok worden vastgeklikt. De 16 toetsen van het Modular nummerblok zijn in vier rijen van ieder vier toetsen als volgt gerangschikt:

2 Bovenste rij B Tweede rij B Derde rij B Onderste rij B12 B13 0 B14 Aan de rechterkant van de behuizing bevindt zich de aan/uit schakelaar. Als u deze naar u toe kiept, is het apparaat ingeschakeld. Direct achter de schakelaar bevindt zich een vrije USB-poort om een apparaat naar keuze aan de computer aan te sluiten. Aan de achterkant van het apparaat bevindt zich helemaal links nog een vrije USB-poort. De kleine schuifschakelaar rechts daarnaast dient voor het in- en uitschakelen van het interne geheugen. Uw Modular Evolution is met 4 GB intern geheugen uitgerust. Wanneer de schuifschakelaar van de voorkant af gezien naar links staat, dan kunt u via de PC dit geheugen benaderen en uw persoonlijke gegevens daar opslaan. Het interne geheugen van de Modular Evolution wordt als schijf met de naam Modular door de PC herkend. Als de schuifschakelaar naar rechts staat, dan heeft u geen toegang tot dit geheugen. Rechts naast de schuifschakelaar bevindt zich het ronde aansluitpunt voor de adapter. Rechts daarvan de USB type B poort voor het aansluiten van de computer. Deze kunt u aan de vierkante vorm herkennen. Aan de linkerkant van het apparaat vindt u eveneens een vrije USB-poort, waaraan u een apparaat naar keuze kunt aansluiten. Software Installatie Voor u de Modular Evolution aan uw computer aansluit, moet u om te beginnen de meegeleverde software installeren. Verzeker u er eerst van, dat de door u gebruikte screenreader geïnstalleerd is. Stop vervolgens de cd met het softwarepakket in de cd-rom drive van uw computer. Start het programma setup.exe op de cd. Dit installatieprogramma installeert de nieuwste driver voor uw screenreader, evenals deze handleiding. Volg de aanwijzingen van het installatieprogramma, om de noodzakelijke softwarecomponenten te installeren. Na succesvolle installatie kunt u uw Modular Evolution aan uw computer aansluiten. Aansluiten van de aansluitkabel De meegeleverde aansluitkabel dient zowel om de Modular Evolution aan de PC aan te sluiten, als om op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Aan de bovenkant bevinden zich beide stekkers, die op de achterkant van de Modular Evolution worden aangesloten. Het deel voor de stroomverzorging steekt u in het ronde aansluitpunt op de achterkant van het apparaat, de USB-kabel in het hoekige aansluitpunt rechts daarvan. Aan het andere uiteinde van de aansluitkabel bevindt zich de stekker voor het stopcontact, dat u nu in een stopcontact kunt steken, waar u gemakkelijk bij kunt. Als u van het elektriciteitsnet loskoppelt, gaat u dan in omgekeerde volgorde te werk. Het overblijvende kabeluiteinde verbindt u met een vrije USB-poort van uw PC.

3 Active Tactile Control (ATC) De in uw Modular Evolution ingebouwde ATC Technologie maakt het voor het eerst mogelijk, dat de door u aangeraakte braillepunten worden herkend. Door de waardering van de individuele aftaststerktes wordt uw leespositie op de brailleleesregel vastgesteld. Met behulp van de instelbare assistentiefuncties kan de leespositie voor de aansturing van uw screenreader worden benut. Afhankelijk van het vastgestelde leesgedrag worden zogenaamde acties uitgevoerd. Er worden de volgende vier leesgedragingen onderscheiden: Normaal lezen: de leespositie beweegt zich van links naar rechts Snel lezen: is de leessnelheid boven een instelbare waarde in tekens per seconde Stilstaan: als een teken langer dan een ingestelde tijd afgetast wordt Achterwaarts lezen: de leespositie beweegt zich van rechts naar links Aan ieder leesgedrag kan een actie worden toegewezen. Er zijn twee individuele instellingen, zogenaamde assistentiefuncties: Lezen en Leren. Door middel van het tabblad ATC van het instelmenu voor Handy Tech brailleleesregels, kunt u het gedrag van uw Modular Evolution en uw screenreader instellen. Afhankelijk van of u de assistentiemodus Lezen of Leren gekozen heeft, gedraagt uw screenreader zich overeenkomstig de instellingen die u hier heeft vastgelegd. Om het instellingenvenster te openen, drukt u de toetsen [1 8] ofwel [B4 + B8] tegelijk in. Door middel van het selectievakje ATC gebruiken kunt u de ATC functie in- en uitschakelen. Sneller gaat dat door [L + 1 7] ofwel [L + B1 + B4] (brailletoetsencombinatie A) in te drukken. Standaard is deze functie uitgeschakeld. In het veld Assistentiemodus kunt u in een uitklaplijst instellen, of u de assistentiefuncties voor het lezen of voor het leren van braille wilt gebruiken. Als u een van beide functies heeft geactiveerd, kunt u door middel van de knop Instellingen bepalen, hoe uw screenreader op uw leesgedrag moet reageren. ATC-assistentie bij het lezen of leren Afhankelijk van uw leesgedrag kunt u instellen, hoe uw screenreader daarop moet reageren. U kunt een van de volgende acties uitvoeren: Geen actie Letters uitspreken: de letter op de leespositie wordt door de spraakuitvoer uitgesproken. Woord uitspreken: bij het aanraken van de eerste letter van een woord wordt dit uitgesproken. Optioneel kan de spraakuitvoer ook pas na het lezen van het volledige woord plaatsvinden. Hierbij kan ook een vertragingstijd worden ingesteld. Brailleregel uitspreken: de tekst, die op de brailleleesregel wordt weergegeven, wordt door de spraakuitvoer voorgelezen. Lage toon Hoge toon Brailleregel uitspreken en doorschakelen: met deze instelling bij het snel lezen kunt u een tekst per brailleregel snel doorlezen, tot u op een punt komt, waarop u zonder spraakuitvoer verder wilt lezen. Als u doorgaat naar de volgende regel, wordt het voorlezen van de vorige regel onderbroken en wordt de nieuwe regel voorgelezen.

4 Alles uitspreken en brailleleesregel laten volgen: deze actie start het voorlezen van de gehele tekst. De brailleleesregel wordt daarbij synchroon met de spraakuitvoer automatisch ververst. Bij het herkennen van een willekeurig leesgedrag wordt het voorlezen onderbroken en bevindt de brailleleesregel zich op de actieve tekstpositie. Attribuut op leespositie vermelden: het attribuut van de tekst op de leespositie wordt vermeld, bijvoorbeeld: Vet Arial 12. Verandering van attribuut op leespositie vermelden: wanneer het attribuut van de tekst op de leespositie verandert, bijvoorbeeld van normaal naar vet, dan wordt Vet gemeld. Veranderen ook het lettertype en de grootte, dan wordt bijvoorbeeld Vet Arial 12 vermeld. Muisaanwijzer leespositie laten volgen: de muisaanwijzer wordt afhankelijk van het leesgedrag met de leespositie meegevoerd. Deze actie is vooral nuttig om bijvoorbeeld een vergrotingsgebied op het beeldscherm met de brailleleespositie te synchroniseren. Toetsen voor de screenreaderfunctie Voor de verschillende screenreaders JAWS, Hal/SuperNova en Window-Eyes is de toewijzing van toetsen op de Modular Evolution zoveel mogelijk hetzelfde. In de tabel hieronder vindt u de toewijzing voor het voorbeeld van JAWS voor Windows. In de uitvoerige handleiding vindt u ook de tabellen voor Hal/SuperNova en Window-Eyes, evenals de complete tabel voor JAWS. Toets / braillepunt Functie [B1] / [7] Activeert het volgen van de PC cursor. [B2] / [3] Geeft het begin van het venster weer (venstertitel). [B3] / [2] Beweegt de brailleleesregel naar links [B4] / [1] Beweegt het braillefragment een regel naar boven, zonder de horizontale positie te veranderen. [TLB] of [TRB] of [L] Als er tekst links van het braillefragment staat, wordt deze naar links bewogen, of anders een regel naar boven. [TLB] of [TLB] of [R] Als er tekst rechts van het braillefragment staat, wordt deze naar rechts bewogen, of anders een regel naar beneden. [B5] / [4] Beweegt het braillefragment een regel naar beneden, zonder de horizontale positie te veranderen. [B6] / [5] Beweegt de brailleleesregel naar rechts. [B7] / [6] Geeft het einde van het venster weer. [B8] / [8] Trekt de JAWS cursor naar de PC cursor en activeert de JAWS cursor [L + R] Schakelt de statuscellen aan of uit. [B9] of [B1 + B8] / [7 8] Schakelt tussen gestructureerde modus, knop- of spraakuitvoer modus. [B10] of [B2 + B8] / [3 8] Verandert de cursorweergave (punt 7 en8, alle 8 punten, met of zonder knipperen). [B11] of [B3 + B8] / [2 8] Schakelt tussen 6- en 8-punts braille [B12] of [B4 + B8] / [1 8] Handy Tech configuratiedialoog (vanaf Handy Tech JAWS driver 3.x) [B13] of [B5 + B8] / [4 8] Omschakelen tussen tekst op de brailleleesregel verzamelen / weergave zoals op het beeldscherm.

5 Toets / braillepunt Functie [B14] of [B6 + B8] / [5 8] Activeert de JAWS cursor [B2 + B3] / [2 3] Begin van de regel [B6 + B7] / [5 6] Eind van de regel [B2 + B3 + B4] / [1 2 3] Begin van het bestand [B5 + B6 + B7] / [4 5 6] Eind van het bestand [B1 + B2 + B7] / [3 6 7] Spraakonderbreking aan/uit [0] tot en met [9] Cijfers 0 tot en met 9 [B1 + B2 + B7 + B8] / [3 6 7 Taakbalk weergeven 8] [TLM] Tab [TRM] Shift + Tab [TLM + TRM] Enter [L + B1 + B4] / [L + 1 7] ATC aan/uit [L + B2 + B3 + B4] / ATC leesprotocol aan/uit [L ] [L + B1 + B3 + B4] / Braille-invoer aan/uit [L ] [L + B1 + B2 + B3 + B4 ] / Als tekst links van het braillefragment staat, wordt deze naar [L ] links bewogen en anders een regel omhoog. [R + B5 + B6 + B7 + B8] / Als tekst rechts van het braillefragment staat, wordt deze naar [R ] rechts bewogen en anders een regel omlaag. [L + R + B1 + B2 + B3 + B4] Beweegt het braillefragment een regel naar boven. / [L + R ] [L + R + B5 + B6 + B7 + B8] Beweegt het braillefragment een regel naar beneden. / [L + R ]

Beknopte handleiding Braille Star 80

Beknopte handleiding Braille Star 80 Beknopte handleiding Braille Star 80 Versie 4.2 Leest u alstublieft ook de gedetailleerde handleiding, die zowel in geprinte vorm (zwarschrift), is bijgevoegd. Als u uw hand van voren naar achteren langs

Nadere informatie

Aan de Slag Nederlands

Aan de Slag Nederlands Aan de Slag Nederlands Copyright 2007 Revised July 2007 Optelec, the Netherlands All rights reserved Optelec P.O. Box 399 2990 AJ Barendrecht The Netherlands Telephone: +31 (0)88 6783 444 Fax: +31 (0)88

Nadere informatie

Snelstart handleiding Nederlands

Snelstart handleiding Nederlands Snelstart handleiding Nederlands UDC-02026A Copyright 2014 Revised April 2014 Optelec, the Netherlands All rights reserved Optelec P.O. Box 399 2990 AJ Barendrecht The Netherlands Telephone: +31 (0)88

Nadere informatie

De HumanWare Brailliant met Jaws schermlezer

De HumanWare Brailliant met Jaws schermlezer 1 De HumanWare Brailliant met Jaws schermlezer Het gebruik van de Brailliant toetsen Brailletoetsenbord Gebruik de 8 brailletoetsen (die geplaatst zijn zoals op de bekende Perkins brailletypemachine) om

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding ICY1801TP Thermostat Programmer Installatiehandleiding en gebruiksaanwijzing I.C.Y. B.V. Introductie De Thermostat Programmer vergemakkelijkt het programmeren van de Timer-Thermostaat, doordat u één keer

Nadere informatie

De HumanWare Brailliant met Jaws schermlezer

De HumanWare Brailliant met Jaws schermlezer 1 De HumanWare Brailliant met Jaws schermlezer Het gebruik van de Brailliant toetsen Brailletoetsenbord Gebruik de 8 brailletoetsen (die geplaatst zijn zoals op de bekende Perkins brailletypemachine) om

Nadere informatie

De HumanWare Brailliant met een ios apparaat Een productieve combinatie.

De HumanWare Brailliant met een ios apparaat Een productieve combinatie. 1 De HumanWare Brailliant met een ios apparaat Een productieve combinatie. Alle Apple ios apparaten (ipod touch, iphone en ipad) hebben een ingebouwde braille uitvoer wanneer de VoiceOver schermlezer wordt

Nadere informatie

De HumanWare Brailliant met Supernova schermlezer

De HumanWare Brailliant met Supernova schermlezer 1 De HumanWare Brailliant met Supernova schermlezer Het gebruik van de Brailliant toetsen Brailletoetsenbord Gebruik de 8 brailletoetsen (die geplaatst zijn zoals op de bekende Perkins brailletypemachine)

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Inleiding 9 Het toetsenbord van je pc 9 Groot en klein 9 Snel programma s oproepen met een toetscombinatie 11 Windows 10 13 Algemeen 14 Combinaties met de Windows-toets 17 Opdrachtprompt

Nadere informatie

tiptel 545/570 office tiptel 545/570 SD PC Software en Driver Installatie In Windows XP/ Windows 7 (32/64 Bit)

tiptel 545/570 office tiptel 545/570 SD PC Software en Driver Installatie In Windows XP/ Windows 7 (32/64 Bit) tiptel 545/570 office tiptel 545/570 SD PC Software en Driver Installatie In Windows XP/ Windows 7 (32/64 Bit) Installatie van PC Software Volg de onderstaande stappen: 25.05.2011 1. Plaats de cd-rom die

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler 1 Installatie van de PLEXTALK Pocket 1. Draai de PLEXTALK Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

BrailleStudio-doe-dag. Instructies en opdrachten

BrailleStudio-doe-dag. Instructies en opdrachten BrailleStudio-doe-dag Instructies en opdrachten 01. Starten met een nieuwe leerling Iedere leerling krijgt zijn eigen brp bestand. Daarin worden alle vorderingen opgeslagen. Voor een nieuwe leerling open

Nadere informatie

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL Innovative Growing Solutions Datalogger DL-1 software-versie: 1.xx Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL DL-1 Datalogger gebruikershandleiding Bedankt voor het aanschaffen van de TechGrow

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. 9. Balpunt pen. Alvorens gebruik, laad uw nieuwe camera pen alstublieft gedurende 4 uur op voor optimale prestatie.

GEBRUIKSAANWIJZING. 9. Balpunt pen. Alvorens gebruik, laad uw nieuwe camera pen alstublieft gedurende 4 uur op voor optimale prestatie. EP535/MP948 CAMERA PEN GEBRUIKSAANWIJZING LEES DEZE GEBRUIKSAANWIJZING ALSTUBLIEFT VOOR HET EERSTE GEBRUIK, BEWAAR DEZE GEBRUIKSAANWIJZING OP EEN VEILIGE PLEK VOOR TOEKOMSTIGE REFERENTIE! PRODUCT OMSCHRIJVING

Nadere informatie

Touch pen Management Tool GEBRUIKSAANWIJZING

Touch pen Management Tool GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR Touch pen Management Tool GEBRUIKSAANWIJZING Versie 3.0 Modellen waarop dit van toepassing is (sinds augustus 2017) PN-60TB3/PN-60TW3A/PN-70TB3/PN-70TW3A/PN-80TC3A/PN-L603B/PN-L603WA/PN-L703B/

Nadere informatie

Snel van start met de Daisy speler Classmate Reader

Snel van start met de Daisy speler Classmate Reader Snel van start met de Daisy speler Classmate Reader Handleiding gemaakt door: Opdidakt Supplies Schoonstraat 23 5384 AK Heesch 0412-450577 info@opdidaktsupplies.nl www.opdidaktsupplies.nl Snel van start

Nadere informatie

Quha Zono. Gebruikershandleiding

Quha Zono. Gebruikershandleiding Quha Zono Gebruikershandleiding 2 Powerknop / Indicatorlampje USB poort Montagebevestiging Welkom bij Quha Zono muis. Deze gebruikershandleiding leidt u door de functies en mogelijkheden van uw apparaat.

Nadere informatie

SEIKA. Braille Display. Handleiding V3 Pro Versie 1.0

SEIKA. Braille Display. Handleiding V3 Pro Versie 1.0 SEIKA Braille Display Handleiding V3 Pro Versie 1.0 Snelle installatiegids De onderstaande stappen zijn bedoeld als de schermuitlezer al is geïnstalleerd. Installeer de Seika Braille driver. Installeer

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Het plaatsen van de batterij in de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen.

Nadere informatie

Braille leesregel (0182) Papenmeier BRAILLEX Live 20. Bel voor persoonlijk advies direct(0182) Meridiaan DA Gouda

Braille leesregel (0182) Papenmeier BRAILLEX Live 20. Bel voor persoonlijk advies direct(0182) Meridiaan DA Gouda Papenmeier BRAILLEX Live 20 Het jongste lid in de BRAILLEX familie is aanzienlijk kleiner dan zijn grote broer. Gebruik Apps, lees en schrijf berichten op uw smartphone of werk met gebruikelijke toepassingen.

Nadere informatie

Bridgemate Pager. Berichtensysteem voor wedstrijdleiders. Handleiding Bridge Systems BV

Bridgemate Pager. Berichtensysteem voor wedstrijdleiders. Handleiding Bridge Systems BV Bridgemate Pager Berichtensysteem voor wedstrijdleiders Handleiding 2017 Bridge Systems BV Bridgemate Pager Handleiding Pagina 2 Inhoud Introductie... 3 Benodigdheden... 3 Werking van de pagers... 3 Het

Nadere informatie

Versie 4.4.3 RTD Het Dorp B.V. Juni 2009. Handleiding SeeTech Oogbesturing

Versie 4.4.3 RTD Het Dorp B.V. Juni 2009. Handleiding SeeTech Oogbesturing Versie 4.4.3 RTD Het Dorp B.V. Juni 2009 Handleiding SeeTech Oogbesturing Technische gegevens Specificaties Processor Pentium processor met 1,5 GHz Geheugen 1 GB RAM Besturingssysteem Windows XP Aansluitingen

Nadere informatie

De HumanWare Brailliant met een ios of Mac OS apparaat. Een productieve combinatie.

De HumanWare Brailliant met een ios of Mac OS apparaat. Een productieve combinatie. 1 De HumanWare Brailliant met een ios of Mac OS apparaat Een productieve combinatie. Alle Apple ios apparaten (ipod touch, iphone en ipad) hebben een ingebouwde braille uitvoer wanneer de VoiceOver schermlezer

Nadere informatie

Nederlands. BT-02N Gebruikershandleiding

Nederlands. BT-02N Gebruikershandleiding BT-02N Gebruikershandleiding 1 Index 1. Overzicht.....3 2. Aan de slag....5 3. Uw Bluetooth hoofdtelefoon aansluiten...5 4. Het gebruik van uw Bluetooth hoofdtelefoon..... 9 5. Technische specificaties

Nadere informatie

b. verbind je laptop ook met het smartboard via de usb kabel. Deze kabel sluit je aan op het usb kabel aan de rechterkant van het bord.

b. verbind je laptop ook met het smartboard via de usb kabel. Deze kabel sluit je aan op het usb kabel aan de rechterkant van het bord. Workshop 1 Smartboard training Het SMART Board starten 1 Zorg ervoor dat het Smartboard en de projector zijn aangesloten op de computer: a. verbind je laptop met de beamerkabel of VGA kabel met het smartboard.

Nadere informatie

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding

Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Cursorbesturing en toetsenbord Gebruikershandleiding Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler 1 Installatie van de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

Seika brailleleesregels

Seika brailleleesregels Seika brailleleesregels slechtziend.nl introduceert nieuwe brailleleesregels van het merk Seika. De populariteit van deze leesregels neemt steeds verder toe door de gebruiksvriendelijkheid, de zeer hoge

Nadere informatie

Bekijk het PC-beeld op de televisie! BELANGRIJKE INFORMATIE voor Europese klanten. De PC op een televisie of videorecorder aansluiten

Bekijk het PC-beeld op de televisie! BELANGRIJKE INFORMATIE voor Europese klanten. De PC op een televisie of videorecorder aansluiten TV Out gebruiken Bekijk het PC-beeld op de televisie! Uw nieuwe RAGE 128-grafische kaart beschikt over de voorziening TV Out. Sluit uw nieuwe kaart eenvoudigweg op een televisie en/of monitor aan. U kunt

Nadere informatie

1. Onderdelen en functies

1. Onderdelen en functies Inhoud 1. Onderdelen en functies... 2 1.1 Bicycle Interface... 2 1.2 Koppelstukken voor Fietsaansluiting van Bicycle Interface... 3 1.2.1 Koppelstuk Li-ion Laderplugaansluiting... 3 1.2.2 Koppelstuk NiMH

Nadere informatie

Van start gaan. Inhoudsopgave. Quick User Guide - Nederlands

Van start gaan. Inhoudsopgave. Quick User Guide - Nederlands Van start gaan Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Pro 3 Wifi. Lees deze handleiding aandachtig door voor u deze scanner en de bijbehorende software in gebruik neemt.

Nadere informatie

Predator Pro 3D USB. Predator Pro 3D USB. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

Predator Pro 3D USB. Predator Pro 3D USB. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 Predator Pro 3D USB Gebruikershandleiding Versie 1.0 Auteursrecht Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fabrikant enig deel van deze handleiding te reproduceren

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Nederlands Italiano Español

Nederlands Italiano Español Nederlands Italiano Español Installatie Download Manager Aansluiten op uw PC Opmerking: u moet over de rechten van systeembeheerder beschikken om het programma onder Windows 2000 en XP te installeren.

Nadere informatie

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide 05-2014 / v1.0 1 I. Productinformatie I-1. Inhoud van de verpakking Smart Plug Switch Snelstartgids CD met snelle installatiegids I-2. Voorzijde Power LED Switch

Nadere informatie

MP300011/MP Sweex MP3 Player 128 MB/256 MB

MP300011/MP Sweex MP3 Player 128 MB/256 MB MP300011/MP300021 Sweex MP3 Player 128 MB/256 MB Voordelen FM Radio FM opname Flash Geheugen Spraakopname - Luister naar uw favoriete radiostation. - Neem tijdens het luisteren uw favoriete song op in

Nadere informatie

Aan de slag met de Easi-Speak

Aan de slag met de Easi-Speak Aan de slag met de Easi-Speak Zing de sterren van de hemel of neem interessante interviews af! Door het microfoonontwerp is het product erg aantrekkelijk voor kinderen om te gebruiken. Laat uw leerlingen

Nadere informatie

Proteus EEC 2505 / 3000 / 3005

Proteus EEC 2505 / 3000 / 3005 Proteus EEC 2505 / 3000 / 3005 Korte handleiding van het computergedeelte Dit systeem is ontworpen voor een programmeerbare magnetische elliptical trainer. Er zijn 3 onderdelen die tot dit systeem behoren,

Nadere informatie

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUCT BESCHRIJVING ] [ Dit vernuftige on-screen toetsenbord met virtuele muis klik mogelijkheden en spraak uitvoer maakt snel typen

Nadere informatie

DOMOTICA TC-FL4 FL4.220415 VERGRENDELINGEN. t 088 500 2800 f 088 500 2899 89 MODEL KS4210

DOMOTICA TC-FL4 FL4.220415 VERGRENDELINGEN. t 088 500 2800 f 088 500 2899 89 MODEL KS4210 DOMOTICA KS4210 INSTALLATIE 1. Sluit op de interface de antenne aan. 2. Plug de netwerkkabel in de netwerkpoort. 3. Plug de adapter in de interface. De interface maakt automatisch verbinding met de server

Nadere informatie

Touchpad en toetsenbord

Touchpad en toetsenbord Touchpad en toetsenbord Artikelnummer van document: 410773-331 April 2006 In deze handleiding wordt de werking van het touchpad en 4het toetsenbord van de computer beschreven. Inhoudsopgave 1 Touchpad

Nadere informatie

HANDLEIDING. Telex Scholar Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren

HANDLEIDING. Telex Scholar Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren HANDLEIDING Telex Scholar Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren Hartelijk dank voor uw aanschaf van de Telex Scholar Daisy speler. Wij hopen dat u plezier zult beleven aan

Nadere informatie

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan.

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan. Inhoudsopgave 1. Belangrijke veiligheidsinstructies... 2 2. Mee geleverde producten voor de DVR... 2 3. Uitleg bedieningspaneel... 2 4. Uitleg afstandsbediening... 3 5. Aan de slag met de DVR... 3 5.1

Nadere informatie

TAB364 GOTAB GRAVITY 8 TABLET ANDROID 4.1.1 JELLY BEAN UPGRADE INSTRUCTIES

TAB364 GOTAB GRAVITY 8 TABLET ANDROID 4.1.1 JELLY BEAN UPGRADE INSTRUCTIES TAB364 GOTAB GRAVITY 8 TABLET ANDROID 4.1.1 JELLY BEAN UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 8 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle

Nadere informatie

IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1

IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1 Handleiding IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1 Toevoeging aansluiten USB Lite Base Station 1213 2 Inhoud Inhoud... 3 Het Lite Base Station aansluiten op de USB-poort... 4 Voorgeïnstalleerde

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G E L V 1 5

H A N D L E I D I N G E L V 1 5 H A N D L E I D I N G E L L @ V 1 5 INHOUD Revision Data... 2 Introductie... 3 Ell@ Layout... 4 Aanzetten Ell@... 5 Unlocken van Ell@... 5 Hoofdmenu... 5 Raadplegen planning... 6 Invoeren prestatie...

Nadere informatie

Braille leesregel (0182) 52 58 89. Papenmeier BRAILLEX Live 20. Bel voor persoonlijk advies direct(0182) 52 58 89. James Wattstraat 13-b 2809 PA Gouda

Braille leesregel (0182) 52 58 89. Papenmeier BRAILLEX Live 20. Bel voor persoonlijk advies direct(0182) 52 58 89. James Wattstraat 13-b 2809 PA Gouda Papenmeier BRAILLEX Live 20 Het jongste lid in de BRAILLEX familie is aanzienlijk kleiner dan zijn grote broer. Gebruik Apps, lees en schrijf berichten op uw smartphone of werk met gebruikelijke toepassingen.

Nadere informatie

TAB07-100 LUNA 7 TABLET ANDROID 4.1 UPGRADE INSTRUCTIES

TAB07-100 LUNA 7 TABLET ANDROID 4.1 UPGRADE INSTRUCTIES TAB07-100 LUNA 7 TABLET ANDROID 4.1 UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 8 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Instructie XUBUNTU. Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact?

Instructie XUBUNTU. Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact? Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact? Instructie XUBUNTU Zet het beeldscherm maar aan. Aan en uitknop meestal helemaal rechts. Zet de pc aan. U ziet: Boven in het scherm de werkbalk.

Nadere informatie

Instructies voor het bijwerken van uw USB driver voor Smartinterfaces

Instructies voor het bijwerken van uw USB driver voor Smartinterfaces Instructies voor het bijwerken van uw USB driver voor Smartinterfaces Instructies voor het bijwerken van de driver onder Windows 7 Windows installeert automatisch de betreffende driver nadat u uw Smartinterface

Nadere informatie

HANDLEIDING NEDERLANDS ( 1 4 )

HANDLEIDING NEDERLANDS ( 1 4 ) 1 HANDLEIDING NEDERLANDS ( 1 4 ) ::: DMC2 Handleiding ::: Deze handleiding geeft uitleg hoe u de Numark DMC2 controller snel kunt aansluiten en bedienen. Neem svp een paar minuten de tijd om deze handleiding

Nadere informatie

Brailliant BI 32 - BI 40 - B 80 Gebruikershandleiding door HumanWare Vertaald door Lexima Reinecker Vision

Brailliant BI 32 - BI 40 - B 80 Gebruikershandleiding door HumanWare Vertaald door Lexima Reinecker Vision Brailliant BI 32 - BI 40 - B 80 Gebruikershandleiding door HumanWare Vertaald door Lexima Reinecker Vision Version NL1-20150319 Wanneer u de Brailliant gebruikt i.c.m. Supernova, Jaws of ios apparaten,

Nadere informatie

Installatieaanwijzing USB - interfaceleiding

Installatieaanwijzing USB - interfaceleiding KERN & Sohn GmbH Ziegelei 1 D-72336 Balingen E-mail: info@kern-sohn.com Tel.: +49-[0]7433-9933-0 Fax: +49-[0]7433-9933-149 Internet: www.kern-sohn.com Installatieaanwijzing USB - interfaceleiding KERN

Nadere informatie

Inleiding. Inhoud van de verpakking. Specificaties. Systeemeisen. Nederlandse versie. IP002 Sweex USB Internet Phone

Inleiding. Inhoud van de verpakking. Specificaties. Systeemeisen. Nederlandse versie. IP002 Sweex USB Internet Phone Inleiding IP002 Sweex USB Internet Phone Allereerst hartelijk bedankt voor de aanschaf van de Sweex USB Internet Phone. Met deze eenvoudig aan te sluiten telefoon kun je telefoongesprekken voeren via het

Nadere informatie

We beginnen met wat begrippen, zodat we weten waar we het over hebben.

We beginnen met wat begrippen, zodat we weten waar we het over hebben. 1 2 We beginnen met wat begrippen, zodat we weten waar we het over hebben. 3 Er zijn 3 soorten kaartbestanden: de basis kaart (nodig om de Zūmo te laten werken), de primaire kaart en de aanvullende kaart

Nadere informatie

SimPhone. Handleiding Gebruik. Nederlands. Versie 3.0

SimPhone. Handleiding Gebruik. Nederlands. Versie 3.0 pc SimPhone Handleiding Gebruik Versie 3.0 Nederlands Gefeliciteerd met uw SimPhone! Wist u dat? U heeft 1 jaar lang gratis hulp en ondersteuning van een SimCoach! Bel of mail een SimCoach + 31 (0)20 422

Nadere informatie

Installatiehandleiding voor Ccleaner.

Installatiehandleiding voor Ccleaner. Installatiehandleiding voor Ccleaner. In deze handleiding wordt de installatie van het programma Ccleaner stap voor stap beschreven. We beginnen met het downloaden van het installatieprogramma. Dit doen

Nadere informatie

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software 811.1 Gebruiksaanwijzing WTW PC-software Inhoudsopgave 1 FUNCTIONELE SPECIFICATIES........................................................................... 1 2 INSTALLATIE.............................................................................................

Nadere informatie

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Handleiding

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Handleiding WBelectronics Infinity USB Phoenix - Handleiding Introductie Dank u voor de aanschaf van de Infinity USB Phoenix van WB Electronics! Het installeren van de Infinity USB Phoenix geschiedt in 3 eenvoudige

Nadere informatie

OPTAC Download Tool Gebruikshandleiding

OPTAC Download Tool Gebruikshandleiding OPTAC Download Tool Gebruikshandleiding Helpdesk Nummer: 020 712 13 96 E-mail: optacnl@stoneridge.com Document version 2.1 Document No. 6939-176 Page 1 1 LEGENDA... 4 2 INTRODUCTIE... 4 2.1 Wat doet de

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

Controlelijst bij het uitpakken

Controlelijst bij het uitpakken Onderdeelnummer: 67P4583 Controlelijst bij het uitpakken Hartelijk gefeliciteerd met uw nieuwe IBM ThinkPad X Series computer. Controleer of u alle items in deze lijst hebt ontvangen. Mocht een van de

Nadere informatie

HANDLEIDING Plextalk PTN-1

HANDLEIDING Plextalk PTN-1 HANDLEIDING Plextalk PTN-1-1 - Aan de slag met PTN-1 Welkom bij de nieuwe speler voor digitale gesproken boeken. De PTN-1 is gebruikersvriendelijk en ideaal om uw favoriete bestsellers, romans en tijdschriften

Nadere informatie

Bedienerhandleiding. Digital Compressor Controller.

Bedienerhandleiding. Digital Compressor Controller. Bedienerhandleiding Digital Compressor Controller. FHT Perslucht B.V. www.fhtperslucht.nl info@fhtperslucht.nl +31(0)493-354633 Handleiding versie 1.0 M.Knaapen 21-5-2012 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding:...

Nadere informatie

Handleiding KE 4209 USB Barcode scanner

Handleiding KE 4209 USB Barcode scanner Handleiding KE 4209 USB Barcode scanner Versie 2.4 Bedankt Bedankt voor de aanschaf van onze barcode scanner. In deze handleiding vind u een korte uitleg over het gebruik van de barcodes in de Quick Guide.

Nadere informatie

BakkerElkhuizen compact toetsenbord UltraBoard 940 Gebruikershandleiding

BakkerElkhuizen compact toetsenbord UltraBoard 940 Gebruikershandleiding BakkerElkhuizen compact toetsenbord UltraBoard 940 Gebruikershandleiding Dit is een Nederlandstalige beknopte handleiding. Instructies voor andere talen zijn te vinden op onze website, www.bakkerelkhuizen.com.

Nadere informatie

HANDLEIDING. Victor ClassicX Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren

HANDLEIDING. Victor ClassicX Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren HANDLEIDING Victor ClassicX Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren Hartelijk dank voor uw aanschaf van de Daisy speler Victor Classic. Wij hopen dat u plezier zult beleven aan

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

mobile PhoneTools Gebruikershandleiding

mobile PhoneTools Gebruikershandleiding mobile PhoneTools Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Vereisten...2 Voorafgaand aan de installatie...3 mobile PhoneTools installeren...4 Installatie en configuratie mobiele telefoon...5 On line registratie...7

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Epson multimedia projector EB-595Wi

Gebruikershandleiding Epson multimedia projector EB-595Wi Gebruikershandleiding Epson multimedia projector EB-595Wi Algemene tips: - Gebruik geen whiteboard stiften op het middenbord, maar alleen de bijgeleverde digitale pennen. - Bedien de beamer alleen via

Nadere informatie

B a s i c B r a i l l e en Bas i c B r a i l l e B l u e t o o t h

B a s i c B r a i l l e en Bas i c B r a i l l e B l u e t o o t h H a n d l e i d i n g B a s i c B r a i l l e en Bas i c B r a i l l e B l u e t o o t h Versie 1.6 Juni 2013 Handy Tech Brunnenstraße 10; 72 160 Horb; Duitsland Tel: +49 7 4 5 1 55 46 0; Fax: +49 7 4

Nadere informatie

SmartHome Huiscentrale

SmartHome Huiscentrale installatiehandleiding SmartHome Huiscentrale Vervanging voor WoonVeilig Huiscentrale (model WV-1716) INSTALLATIEHANDLEIDING SMARTHOME HUISCENTRALE Website WoonVeilig www.woonveilig.nl Klantenservice Meer

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

LCD scherm va LCD scherm

LCD scherm va LCD scherm scherm 1. Gebruik scherm Met het in Uw scooter ingebouwde scherm kunt U alle rij-, stuuracties, remmen en bedienen van het voertuig bepalen. De elektrische installatie van de scooter en de elektronica

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Referentie voor Sneltoetsen

Referentie voor Sneltoetsen Referentie voor Sneltoetsen Sneltoetsen voor Desktop, Laptop en Aanraakschermen Deze informatie is beschikbaar in alternatieve formaten te verkrijgen op www.yourdolphin.com Introductie 1 Dit boekje geeft

Nadere informatie

HULPPROGRAMMA VAN AANRAAKPEN GEBRUIKSAANWIJZING

HULPPROGRAMMA VAN AANRAAKPEN GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR HULPPROGRAMMA VAN AANRAAKPEN GEBRUIKSAANWIJZING Versie 2.0 Modellen waarop dit van toepassing is (sinds januari 2016) PN-60TA3*/PN-60TB3/PN-60TW3/PN-70TA3*/PN-70TB3/PN-70TW3/PN-80TC3/ PN-L603A*/PN-L603B/PN-L603W/PN-L703A*/PN-L703B/PN-L703W/PN-L803C/

Nadere informatie

VIP X1600-chassis module

VIP X1600-chassis module VIP X1600-chassis module NL 2 Beknopte installatiehandleiding VIP X1600-chassis module Waarschuwing Lees altijd eerst de veiligheidsvoorschriften in het overeenkomstige hoofdstuk van de gebruikershandleiding.

Nadere informatie

TPC-200. Draadloos schakelen vanaf uw PC. Handleiding voor de KlikAan-KlikUit PC gestuurde zender en timer. Programma versie TPC200b.

TPC-200. Draadloos schakelen vanaf uw PC. Handleiding voor de KlikAan-KlikUit PC gestuurde zender en timer. Programma versie TPC200b. TPC-200 Draadloos schakelen vanaf uw PC Handleiding voor de KlikAan-KlikUit PC gestuurde zender en timer. Programma versie TPC200b. Inleiding De TPC-200 is een computergestuurde zender en timer voor het

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 3 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

CycloAgent v2 Handleiding

CycloAgent v2 Handleiding CycloAgent v2 Handleiding Inhoudsopgave Inleiding...2 De huidige MioShare-desktoptool verwijderen...2 CycloAgent installeren...4 Aanmelden...8 Uw apparaat registreren...8 De registratie van uw apparaat

Nadere informatie

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F.

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Introductie Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Belangrijke tekstgedeelten worden aangegeven doormiddel van dit soort kaders Handelingen die stap

Nadere informatie

Schijfeenheden. Artikelnummer van document:

Schijfeenheden. Artikelnummer van document: Schijfeenheden Artikelnummer van document: 405759-331 Mei 2006 In deze handleiding worden de vaste schijf van de computer en optionele externe schijfeenheden beschreven. Inhoudsopgave 1 Onderhoud van schijfeenheden

Nadere informatie

Sneltoets Combinaties. Hoofdstuk 6 Sneltoetsen

Sneltoets Combinaties. Hoofdstuk 6 Sneltoetsen Hoofdstuk 6 Sneltoetsen Sneltoetsen zijn combinaties van toetsen die ZoomText bevelen uitvoeren zonder dat de ZoomText gebruikersinterface geactiveerd dient te worden. Er zijn sneltoetsen voor bijna alle

Nadere informatie

WAARSCHUWING: STIKGEVAAR: kleine onderdelen. Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar. Waarschuwingen

WAARSCHUWING: STIKGEVAAR: kleine onderdelen. Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar. Waarschuwingen WAARSCHUWING: STIKGEVAAR: kleine onderdelen. Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar. Waarschuwingen Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor toekomstig gebruik. Easi-Scope 2 bevat een ingebouwde oplaadbare

Nadere informatie

Focus 40 Blue Brailleleesregel gebruikershandleiding

Focus 40 Blue Brailleleesregel gebruikershandleiding Focus 40 Blue Brailleleesregel gebruikershandleiding Freedom Scientific April 2013 Gepubliceerd door Freedom Scientific 11800 31st Court North St. Petersburg, Florida 33716-1805 USA http://www.freedomscientific.com

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7

Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7 Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7 Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar

Nadere informatie

Calisto P240. USB-handset GEBRUIKERSHANDLEIDING

Calisto P240. USB-handset GEBRUIKERSHANDLEIDING Calisto P240 USB-handset GEBRUIKERSHANDLEIDING Welkom Gefeliciteerd met uw nieuwe Plantronics-product. In deze handleiding vindt u instructies voor de installatie en het gebruik van uw Calisto P240 USB-handset

Nadere informatie

Inhoud van de handleiding

Inhoud van de handleiding BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Inhoud van de handleiding 3 U hebt de beschikking over twee boekjes die u helpen zich vertrouwd te maken met uw Bang & Olufsen-product. De Het bedie- referentiehandboeningshandleiding

Nadere informatie

Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen. Snelstartgids

Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen. Snelstartgids Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen Snelstartgids Welkom bij ZoomText Express ZoomText Express is een betaalbaar en eenvoudig te gebruiken schermvergrotings

Nadere informatie

draaimolen programmeren PC

draaimolen programmeren PC Roboc@r draaimolen programmeren PC Draaimolen inleiding tot het programmeren Een draaimolen kom je in verschillende uitvoeringen tegen op dorpsfeesten en in pretparken. De eerste door een motor aangedreven

Nadere informatie

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING SIM SAVER KORTE HANDLEIDING (WinXP en 2000: Indien u het toestel niet in dezelfde USB-poort steekt, zal de drive voor de tweede poort opnieuw moeten worden gedefinieerd. Dit probleem heeft te maken met

Nadere informatie

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem (2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem Raadpleeg eerst de Quick-Start Guide voor het installeren van uw DSL-aansluiting voordat u deze handleiding leest. Versie 30-08-02 Handleiding

Nadere informatie

Microsoft Word Kolommen en tabellen

Microsoft Word Kolommen en tabellen Microsoft Word 2010 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabtoets en tabstops 8.2 Tabellen maken 8.3 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.4 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad De iphone, ipad en ipod touch bieden veel mogelijkheden, vooral ook voor slechtziende en blinde gebruikers. Dit dankzij de standaard ingebouwde functies

Nadere informatie

Schijfeenheden Gebruikershandleiding

Schijfeenheden Gebruikershandleiding Schijfeenheden Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

1 WORD A4 NL Data Manager - USB / / 6020 Alco-Connect

1 WORD A4 NL Data Manager - USB / / 6020 Alco-Connect 1 WORD A4 NL Data Manager - USB / 2014-04-05 / 6020 Alco-Connect Inleiding... 4 Wat is de Cosmos Software?... 4 Waarvoor dient de PC-software?... 4 Kan ik dat alles niet doen zonder bijkomende software?...

Nadere informatie