Boekentips voor baby s en peuters van 0 tot 3 jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boekentips voor baby s en peuters van 0 tot 3 jaar"

Transcriptie

1 Boekentips voor baby s en peuters van 0 tot 3 jaar Proeven van taal Boeken met versjes en liedjes Samengesteld door Tania Van Acker S. Abramsz en Bert Bouman. Rijmpjes en versjes uit de oude doos. Meulenhoff, 2005 Een boek in groot formaat met liedjes en versjes van vroeger, van generatie op generatie doorgegeven. Om samen te zingen, te bewegen, gebaren te maken, te kijken en te raden. Annemie Berebrouckx Eén, twee drie vier : een scala van kinderliedjes. Afijn, 2005 Jonge kinderen luisteren graag naar liedjes en houden van samen zingen. In dit grote, prachtig uitgegeven boek staan 43 bekende en minder bekende kinderliedjes. Bij elk liedje hoort een mooie illustratie waarop veel te zien en te zoeken is. Miep Diekmann en Thé Tjong- Khing Ik zie je wel, ik hoor je wel Querido, 2004 Verzameling van drie poëziebundeltjes uit de jaren 70 en 80: Wiele wiele stap, Stappe stappe step en Ik en jij spelen wij. Versjes over peuterbelevenissen en peutergevoelens in een sprankelende taal. Bij elk versje horen grappige, wat ouderwets aandoende strooitekeningetjes in zwart-wit. Lida Dijkstra en Marijke Klompmaker (ill.) Rollebollebom Gottmer, 2006 (30 p.) Nog meer versjes op peutermaat in Rollebollebom. Met veel humor vertellen ze over een eigentijds peutermeisje dat computerspelletjes speelt, met papa een afhaalmaaltijd gaat kopen, in de regen loopt, kwaad wordt. De prenten zijn afwisselend in kleur en zwartwit. Hans en Monique Hagen en Marit Törnqvist Ik zie lichtjes in je ogen Querido, 2006 Gedichtjes over alledaagse dingen in het leven van peuters en kleuters : op de trap stappen, naar een verhaaltje luisteren, buikpijn, opstaan, telefoneren naar opa, enz. Ook al begrijpen jonge kinderen nog niet alle woordgrapjes, ze zullen wel genieten van de ritmische taal en van de mooie grote illustraties in grijstinten. Jan Van Coillie, Klaas Verplancke en Annemie van Riel Ozewiezewoze. Het ABC van de kinderliedjes. De Eenhoorn, 2003 Honderd klassieke kinderliedjes worden in dit boek opgefrist met prachtige en verrassende illustraties van Klaas Verplancke.

2 Kennismaken met boeken Speel- en knuffelboekjes. Linne Bie Baby Leon op stap Baby Leon eet Clavis, 2004 Baby Leon gaat naar buiten. Wat ziet hij daar? Baby Leon eet. Wat vindt hij lekker? Eén voorwerp per pagina in deze stoffen babyboekjes. Jet Boeke Dikkie Dik Kiekeboek Gottmer, 2006 Baby s zijn dol op kiekeboespelletjes. Met dit stoffen flapjesboek over de bekende poes kunnen ze telkens weer zoeken wat er verstopt zit onder de knisperende flapjes. Lucy Cousins Muis Lapjesboek: Lekker spelen, Muis! Leopold, 2001 Met dit zachte, stoffen boekje kunnen baby s al kennismaken met de populaire Muis! Jo Lodge Gezichten Gottmer, 2003 Een stoffen boekje in zwart-wit met gele accenten. De eenvoudige patronen en vormen spreken baby s aan. De knisperende bladzijden en het spiegeltje op de omslag maken dit boekje extra aantrekkelijk. Max Velthhuijs Kikker in het water Leopold, 2003 Plastic badboekje met prenten van kikker in allerlei natte situaties. Sandra Lousada Babykoppies. Gottmer, 2002 Baby s kijken graag naar andere baby s. Dat kan met dit stevig kartonboekje met ronde bladzijden, samengehouden door een touwtje met een rammelaar. Naast elke babyfoto in zwart-wit staat een kort zinnetje : baby is blij, baby speelt, Pauline Oud Sem in bad ImageBooks Factory, 2004 Een plastic boekje over Sem die in bad gaat. Eerst zie je een bad vol schuim, dan Sem in zijn onderbroek, badspeeltjes en op de laatste bladzijde zit Sem in bad. Over Sem heb je ook een stoffen boekje, Sem gaat slapen, en een kartonnen boekje, Sem op het potje. De drie boekjes kan je allemaal opbergen in een klein plastic tasje. Liesbet Slegers Mijn vriendjes Clavis, 2004 Grote, duidelijke afbeeldingen van mama, papa, hond, poes, knuffeleend en zus in een plastic boekje dat mee in bad kan.

3 Max Velthuijs Kikker in het water Leopold, 2002 Plastic badboekje met prenten van Kikker in allerlei natte situaties. Fiona Watts en Rachel Wells (ill.) Kip Usborne, 2004 Stoffen boek met afbeeldingen van dieren die baby s en peuters al gauw zullen herkennen. Samen achter de flapjes kijken, aan dingen voelen en ontdekken dat het boek ook geluid maakt dankzij een piepertje.

4 Alles heeft een naam Aanwijsboeken en kijkboeken. Eenvoudige aanwijsboeken voor jonge peuters. Linne Bie Kleine Leon is bloot Clavis, 2004 Kleine Leon staat in zijn blootje en wil graag kleertjes aan. Dit boekje maakt deel uit van een hele reeks over het dagelijkse leven van Kleine Leon. De tekeningen zijn simpel, grappig en vertederend. Armelle Boy Het grote boek van Tom en Lea Bakermat, 2004 Wassen, eten, kleuren kijken en aankleden: aan de hand van flapjes en verschuifbare stukjes maak je zelf het verhaal. Lucy Cousins Welk huis is van Muis? Leopold, 2005 In dit flapjesboek wordt telkens gevraagd : Woont Muis hier? Zes keer is het nee. De zevende keer is het raak. Ondertussen ontdekt de peuter achter de flapjes wel wie de vriendjes van Muis zijn en waar ze wonen. Yves Got De aaibeesten van Dotje Gottmer, 2005 Baby s en peuters kunnen de dierenknuffels van Dotje ook echt voelen en aaien in dit stevige kartonboek.

5 Kijk mee naar: Tegenstellingen, Beweging, Tijd, Tellen, Vormen Dirk Nielandt en An Candaele (ill.) Is van mij! Ik wil mee! Ik speel mee! Dat wil ik ook! Davidsfonds/Infodok, 2005 Deze kartonboekjes in frisse kleuren en met afgeronde hoekjes passen al in de kleinste peuterhandjes. De titels verwijzen naar zelfbewuste peuters die weten wat ze willen. De vier hoofdfiguurtjes -dieren in mensenkleren- maken wel eens ruzie, gaan samen op stap, spelen samen en verkleden zich. Helen Oxenbury Ik voel Gottmer, 2002 Op elke pagina zie je een duidelijke prent van één voorwerp of van een peuter die de wereld verkent. Kartonboekje met fijne, zacht ingekleurde prenten. Pitteau en Gervais Tegenstellingen Luister, 2003 Voorkant en achterkant, dichtbij en ver weg, vierkant en rond, alle tegenstellingen worden met de hulp van olifanten getoond. Origineel en grappig. Marjolein Pottie Luna en Linde Davidsfonds/Infodok, 2005 Peuter Luna wil graag alles kunnen wat haar grote zus Linde ook kan : fietsen, tekenen, zwemmen De duidelijke zwart omlijnde tekeningen zijn speels en soms een beetje ondeugend. In dezelfde reeks verschenen ook : Lieve Luna, Lang leve Luna en Luna leert lopen. Liesbet Slegers Mijn gezicht. Mijn auto Mijn huis Clavis, 2004 Originele boekjes waar in enkele zwart omlijnde vlakken en heldere kleuren een kindergezichtje, een auto of een huis worden opgebouwd. Duidelijk en herkenbaar zodat de allerkleinsten er keer op keer pret aan zullen beleven. Liesbet Slegers Waar ben ik? Clavis, 2005 Peuters houden van raden. Dat kan met dit vraag-en antwoordboekje. Op de grof geborstelde prenten zie je twee voorwerpen die samen een voor de peuter vertrouwde plek oproepen.door de rechterpagina open te klappen, ziet de peuter of hij goed geraden heeft! Guido van Genechten Het grote billen-boek Clavis, 2004 Een heleboel (dieren)billen op een rijtje in dit kartonboek. De zindelijkheidstraining op een grappige en vrolijke manier bekeken.

6 Klaas Verplancke Wat doet de kip? De Eenhoorn, 2006 Een klassieker voor jonge peuters. Een stevig vierkant kartonboekje over geluiden. Wat doet de kip? Wat doet de auto? Peuters en voorlezers krijgen er niet genoeg van. In deze reeks verscheen ook : Wat doet baby?

7 Kijkboeken voor peuters en voor nog lang daarna Rotraut Susanne Berner Wat een winter! Lannoo, 2004 Een sfeervol en wat ouderwets ogend kijkboek in een stevige uitvoering over de winter en de eindejaarssfeer. Op elke dubbele prent is enorm veel te zien. Een hele reeks figuren keert op elke plaat terug. Uren fantaseer-, kijk- en speurplezier verzekerd met dit vrolijke winterboek. In 2005 verscheen ook Leve de Lente! Kijk- en zoekboek. Kathy Couprie en Antonin Louchard Heel de wereld In de tuin Lannoo, 2004 Fijne kijkboekjes waarbij de lezer zelf een verhaal kan verzinnen. De auteur vertelt over de wereld rondom en over het buitenleven alleen met plaatjes. Geretoucheerde foto s, tekeningen en kunstwerkjes nodigen uit tot het verzinnen van nieuwe verhalen. Charlotte Dematons De gele ballon Lemniscaat, 2003 Een groot kijkboek dat je meeneemt op een reis rond de wereld in tijd en ruimte. De steeds terugkerende elementen zoals een gele ballon, een fakir, een blauw autootje, en de gedetailleerde illustraties zorgen ervoor dat de lezer zelf zijn verhaal kan verzinnen bij de prenten. De oudste peuters ontdekken vast bekende figuren zoals Roodkapje, Pippi Langkous of Batman. Bravi en Soledad (ill.) Tsjiep! Het boek vol geluiden Gottmer, 2006 Vertaling: J.H. Gever Peuters ontdekken elke dag iets nieuws. Hoe kunnen ze daarover aan papa en mama vertellen? Benoemen is nog moeilijk, maar wijzen is leuk! In dit stevige, vierkanten aanwijsboek met dunne kartonnen bladzijden staat bij elk ding, dier of begrip een geluid. Alain le Saux en Grégoire Solotareff Het kleine museum Querido, 2004 Sommige boeken kan je een leven lang koesteren. Zonder overdrijven: dit is er zo één. Elke prent op het eerste gezicht van een simpel voorwerp uit het dagelijkse leven - blijkt een detail van een wereldberoemd schilderij. De aardappel? Uit een meesterwerk van Van Gogh. De waterlelies? Van Monet! De hoed? Van Ensor. Voor de kleinsten is het een onvergetelijke kennismaking met kunst. En zelf ga je de werken met een heel andere blik bekijken. Helen Oxenbury Kietelhandjes Gottmer, 2003 Een bont gezelschap van jonge peuters kliedert lekker met modder, gaat in bad, kamt zijn haar en speelt kriebelspelletjes. Geen echt verhaal in dit grote kartonnen boek, maar op de prenten is er lekker veel te zien. De korte tekst op rijm laat zich prima voorlezen en is al snel na te zeggen. Het is uitkijken naar het kriebelspelletje aan het einde van het boek: genieten maar! In dezelfde reeks verschenen ook Handje-klap, Slaapspelletjes en Oeps! Boem!.

8 Leo Timmers Toeta! Clavis, 2006 Het succesvolle prentenboek Wie rijdt is nu op maat van peuters gesneden: in drie felle kartonboekjes ontdekken ze voertuigen en de dieren die ze besturen. In Toeta! razen de tram, de viskar en andere wagens met toeters in knallende kleuren voorbij. De prenten vragen erom: luid meeroepen is de boodschap! Tingelingeling vrolijk mee met Gino de ijscoman en geniet van de knipoogjes die in de prenten verstopt zijn. In dezelfde reeks verschenen ook Broem en Vroem. Zijn eieren vierkant? Het Spectrum, 2005 Rare vragen, gekke antwoorden: peuters zijn er dol op. Zijn eieren vierkant? Hebben lieveheersbeestjes vierkante stippen? Is een deur rond? Dit boekje plaagt zijn jonge lezers: eerst toont een prent het foute antwoord, pas op de volgende bladzijde volgt het juiste. De vierkante doorkijkgaatjes in de kaft en in de pagina s prikkelen de nieuwsgierigheid. Alain le Saux en Grégoire Solotareff (samenst.) Het kleine museum Querido, 2004 Een bijzonder prentenboek van eerste woordjes. Dit keer geen simpele lijntekening van het bedoelde woord, maar een detail uit een schilderij. Een onuitputtelijke bron van kijkplezier, een eigenzinnige catalogus die zeker discussies over kunst zal losweken. Voor alle leeftijden. Thé Tjong-Khing Waar is de taart? Picknick met taart Lannoo, Boeken zonder tekst waarbij de prenten echter een eindeloos verhaal vertellen. De taart van meneer en mevrouw Hond wordt gestolen maar door wie en vooral waar is ze naartoe? De prachtige illustraties zijn goed voor urenlang zoek-, kijk- en fantaseerplezier.

9 Een boek heeft een begin en een einde. Boeken met een klein, eenvoudig verhaaltje Kathleen Amant Lekker zwemmen Clavis, 2004 Anna gaat voor het eerst zwemmen. In een eenvoudige taal en met duidelijk omlijnde, overwegend blauwe illustraties wordt dit avontuur stap voor stap getoond, de schrik en ook het plezier. Over de belevenissen van Anna verscheen nog een hele reeks peuterboekjes op dik papier en met afgeronde hoeken Jeanne Ashbé Uk en Poes ruimen op De Eenhoorn, 2005 Vertaling: Bart Desmyter Uk is een peuter en Poes zijn knuffel. Ze hebben samen gespeeld en nu ligt het speelgoed allemaal op de grond. Uk ruimt flink op maar kan Poes dan niet meer vinden. Waar is Poes gebleven? Van dit boekje met grote stevige flappen kunnen jonge peuters eindeloos genieten. Er verschenen nog drie anderen stijlvolle boekjes over Uk en Poes. Dawn Bentley en Heather Cahoon Vroemm! Vroemm! Een boek vol kleur en geluid. Ploegsma, 2005 Negen plastic autootjes, zichtbaar door uitsparingen in de kaft, maken zich klaar voor een spannende race. Op elke bladzijde gebeurt er iets waardoor er telkens één auto afvalt. Als je de laatste bladzijde omslaat, hoor en zie je weer alle auto s. Een stevig en speels kartonboek voor stoere peuters die houden van actie. Rotraut Susanne Berner Kareltje gaat boodschappen doen Querido, 2005 Als Kareltje met papa boodschappen gaat doen, moet mama ettelijke keren vragen: Hebben jullie alles? Leuk door het herhalingseffect. Cressida Cowell en Ingrid Godon Wat moeten we doen met de boe-hoe baby? Leopold, 2002 Voeden, sussen, een badje geven? Alle dieren bemoeien zich ermee, maar niets helpt om de boe-hoe baby stil te krijgen. In bed dan maar Olivier Dunrea Gonnie Gonnie en Gijsje Ollie wil ook! Gottmer, Vertaling : J.H. Gever Gonnie is een gansje met rode laarsjes. In het eerste deel speelt ze die kwijt. In het tweede boekje maakt ze ruzie met haar kersverse vriendje. In het derde komt Ollie erbij. Kleine avonturen met weinig tekst en veelzeggende, beetje ouderwetse tekeningen. Deby Gliori Het dekentje van Deesje Kitt/Unieboek, 2003 Deesjes dekentje is zoek. Papa en mama konijn, en alle broertjes en zusjes zoeken overal. Uiteindelijk belanden ze in het grote bed en daar onder papa s kussen

10 Anne Gutman en Georg Hallensleben Julia op school Leopold, 2004 Een fris verhaal met grof geborstelde schilderijtjes over Julia, een blauw beertje. De makers zijn bijzonder spitsvondig geweest met flapjes. Een feest voor kleintjes om spelenderwijs hun motoriek te oefenen. Over Julia verscheen ook : Julia in de sneeuw en Welterusten Julia. Judy Hindley en William Benedict De grote rode bus Gottmer, 2005 Een grote rode bus komt vast te zitten in een gat in de weg. Er ontstaat een file : de bestelwagen, de auto, de motor, het kiepwagentje en de wals, allemaal staan ze stil achter de bus. Een eenvoudig en grappig stapelverhaal voor peuters die van auto s houden. Barbro Lindgren en Eva Eriksson (ill.) Max en het speentje Gottmer, 2005 De hond, de poes en de eend van Max willen zijn fopspeentje hebben. Max verdedigt zijn speentje met hand en tand. Eenvoudige maar heel expressieve tekeningen in dit kartonboekje waarin met heel weinig tekst toch een volwaardig verhaal verteld wordt. Er zijn nog 4 andere boekjes over Max. Brigitte Minne en Merel Eyckerman (ill.) Konijn en Zus maken ruzie Konijn en Zus willen de grootste zijn De Eenhoorn, 2004 Toegankelijke verhaaltjes over gevoelens en gedragingen die peuters heel goed kennen: niet willen delen en de grootste willen zijn. Aan het eind vinden de ruziënde konijnen zelf een oplossing. Liesbet Slegers Kaatje in de winkel Karel in het ziekenhuis Clavis, Liesbet Slegers schreef een hele reeks boekjes over herkenbare peuterbelevenissen van Karel en Kaatje: onder de douche,winkelen, een broertje krijgen, verhuizen, enz. Aantrekkelijke boekjes met weinig tekst en met heel toegankelijke illustraties. Betty Sluyzer en Leen van Durme (ill.) Alle auto s staan stil Kimio, 2003 Een politieman op de motor zoekt zijn hond in een stilstaande file.veel kijkplezier voor peuters die van voertuigen houden. Ze genieten er ook van als zij de ondeugende hond wel op elk plaatje kunnen aanwijzen.. Anu Stohner en Henrike Wilson (ill.) Ikke niet! zegt Wied Lemniscaat, 2003 Een eenvoudig verhaal over een peuterleeuw in zijn koppigheidsfase met grappige tekeningen. Wied heeft een hekel aan opruimen, haren wassen en achter in de auto zitten. Ikke niet. s Avonds wil hij wel graag een nachtzoen en een verhaaltje. Ikke wel.

11 Ophélie Texier Mijn vriendje Dit is mijn huis Mijn kleintjes Dit is lekker Davidsfonds/infodok, 2005 (Minikidi) Vertaling: Margot Blom Een reeks informatieve boekjes voor nieuwsgierige driejarigen die druk bezig zijn de wereld rondom hen te ontdekken. Door flapjes open te maken en uit te trekken krijgen kleuters op een speelse manier informatie over het voedsel van dieren, hoe ze wonen, hoe grote en kleine dieren nuttig zijn voor elkaar, enz. Guido van Genechten Klein wit visje Clavis, 2006 Klein wit visje huilt want hij is zijn mama kwijt. Hij ontmoet tal van andere dieren in de mooiste kleuren. Op de laatste bladzijde vindt hij eindelijk zijn mama terug, een mooie, grote vis met alle kleuren van de regenboog. Een lief en eenvoudig boekje om spelenderwijs de kleuren te leren kennen. Annemarie van Haeringen Kleine Ezel zoekt een vriendje Kleine Ezel kleedt zich uit Leopold, Te klein, te groot, te lang staat er telkens onder een prent van een dier wanneer Kleine Ezel op zoek gaat naar een vriendje. Wanneer Kleine Ezel vuil is en in bad gaat,trekt hij één voor één al zijn kleertjes uit. Op de laatste bladzijde staat hij in zijn blootje voor het bad. Wat is dat koud. Vierkante kartonboekjes met prachtige illustraties. Eric Hercules en Janneke Otten (ill.) Kip en Pim Gottmer, 2005 Peuters kunnen zich lekker uitleven met deze stevige bundel met negen korte verhaaltjes. Pim en zijn beste vriend Kip doen alles samen: de was ophangen, zwemmen, bloemen water geven, een brief posten. De twee voelen elkaar perfect aan en voor elk probleem vinden ze wel een originele oplossing. Zalig om voor te lezen: Kip praat dan wel niet, maar hij tokt erop los! Eric Carle De spin die het te druk had Gottmer, 2006 Een zacht briesje brengt spin naar een boerderij. Daar begint ze een web te weven. Aan elke nieuwe draad kan je voelen. De verleidelijke uitnodigingen van de andere dieren moet Spin helaas afslaan: geen tijd! De hele veestapel komt bij haar langs maar spin stuurt de dieren telkens weer wandelen. Net als in het wereldberoemde Rupsje Nooitgenoeg vertellen kleurige collages hun krachtige verhaal. En is het ene beestje is het andere niet Brigitte Minne en Ingrid Godon (ill.) Naar de bieb De Eenhoorn, 2005 O wee als Gust zijn lievelingsboek moet terugbrengen naar de bieb! Al een geluk dat de bieb nog meer boeken heeft. En dat het zelfs mooie boeken zijn. Die hij naar huis mag nemen bovendien! Gust ontdekt het wonder van de bieb samen met mama en beer in dit herkenbare kartonboekje. De gevoelvolle illustraties in koesterkleuren tillen het verhaal op.

12 Guido van Genechten Nieuwe laarzen Clavis, 2006 Jan heeft nieuwe laarzen die hem doen glimmen van trots. Met zijn aanwinst verkent Jan de wereld: hij voetbalt, klimt en springt. Het werkt aanstekelijk om hem zo vrolijk te zien bewegen. Het verhaal van Guido Van Genechten is opnieuw uitgegeven met stevige kartonbladzijden. De prenten charmeren door hun eenvoud, de kleuren stralen kracht uit.

13 Prentenboeken Eenvoudige prentenboeken Kristien Aertssen De Knuffelkoningin De Eenhoorn, 2006 Omdat haar mama het veel te druk heeft, gaat de kleine prinses op zoek naar de Knuffelkoningin. Ze ontmoet tal van Koninginnen prachtig afgebeeld maar waar blijft die knuffel? Annemie Berebrouckx De eend van Jules Zwijsen-Infoboek, 2004 Jules had er zich zo op verheugd om zijn nieuwe trui met de eend erop aan te trekken. Maar als hij dat doet, is de eend opeens verdwenen. Stefan Boonen en Marja Meijer (ill.) Met opa op de fiets Clavis, 2004 Isa en opa maken een fietstochtje. Onderweg komen ze telkens vriendjes tegen die ook wel mee willen. Opa zegt nooit nee. Tot Door de herhaling, de humor en de toegankelijke illustraties kunnen peuters al genieten van dit stapelverhaal. Mies Bouwman en Philip Hopman (ill.) Rambamboelie Ploegsma, 2006 Een klein hondje blaft niet meer, maar loeit, miauwt, blaat achtereenvolgens. De dokter komt erbij en de menigte toeschouwers op straat neemt almaar toe. Sam Mc Bratney en Anita Jeram Raad eens hoeveel ik van je hou Lemniscaat, 2002 Een klassieker geworden ondertussen, dit juweeltje over onmetelijke liefde. Inspirerend en heerlijk om na te spelen. Marianne Busser en Ron Schröder en Dagmar Stam Liselotje op het potje Van Holkema & Warendorf, 2002 Het vlotte rijm en de grappige situaties maken van de Liselotje-boeken echte voorleestoppers. Emma Chichester Clark Mijn kleine broertje Lemniscaat,2002 Vertaling: L.M. Niskos Zonnige, frisse kleuren, vrolijke tekeningen van twee aapjes die de lezer de tegenstellingen uitleggen zoals snel en traag, groot en klein, nat en droog. Eenvoudig en goed gedaan. Amy Hest en Anita Jeram En nu lekker slapen, Sam! Lemniscaat, 2004 Voor Sam kan gaan slapen, moet er nog veel gebeuren. Een verhaaltje vertellen, lekker instoppen, zijn knuffels mee in bed en een glaasje melk. Mama vergeet één ding: een nachtzoen.

14 Christian Merveille en Virginie Vertonghen (ill.) Knorretje, zo mag je niet naar buiten! Altiora Averbode, 2001 Te koud, te nat of het waait te hard Altijd is er die stem die zegt dat Knorretje iets meer moet aantrekken. Dan glipt ie toch naar buiten, recht in de modder! Jan Ormerod Opstaan De Vries-Brouwers, 2005 Een klein meisje kust haar papa wakker. Ze ontbijten samen en papa laat de toast verbranden. Het meisje kan zich al helemaal zelf aankleden en zorgt ervoor dat haar ouders op tijd aan de dag beginnen. In een opeenvolging van grote en kleine prenten, voel je de landerigheid van de vroege morgen. Helen Oxenbury en Michael Rosen (ill.) Wij gaan op berenjacht Gottmer, 2005 Door met veel expressie te vertellen, kan je van deze berenjacht een echt avontuur maken. Phyllis Root en Christopher Denise (ill.) Wat nu, Olivier? Lemniscaat, 2002 Beertje Olivier gaat een dwarrelend herfstblad achterna tot hij hopeloos verdwaald is. Wat moet hij doen? Heel hard brullen misschien? Guido Van Genechten Het geheim van Ijsje Clavis, 2004 Ijsbeer Ijsje houdt veel van zijn mama en heeft iets bedacht om haar dat ook te tonen.voorlopig is het nog een geheim. Grote tekeningen in pastelkleuren ondersteunen het verhaal. Natuurlijk heeft het ijsbeertje met zijn zachte velletje extra aantrekkingskracht. Heleen van Rossum en Peter van Harmelen Wil je me dragen? Zirkoon, 2004 Kleintje wordt moe op het eind van de dag, en mama is bijzonder inventief in het verzinnen van afleidingsmanoeuvres. Een vindingrijk nee op de oervraag van peuters: Wil je me dragen? Zeer herkenbaar en schitterend om na te spelen.

15 Prentenboeken voor de oudste peuters Kitty Crowther In het pikkedonker Querido, 2005 Kikkertje Jeroen kan pas gerust gaan slapen als hij met papa is gaan kijken waar al die nachtgeluiden vandaan komen. Sylviane Donnio en Dorothée de Monfreid Ik zou wel een kindje lusten Gottmer, 2005 Kleine krokodil moet veel bananen eten om groot en sterk te worden. Maar vandaag zou hij wel eens een kindje lusten en daar is hij niet van af te brengen, wat zijn ouders ook proberen. Tim Gladdines en Han Janken Jongetje Tjongetje Bakermat, 2003 In dit vrolijke prentenboek springt Jongetje Tjongetje uit zijn bed, van de trap, naar buiten, over de daken, langs berg en dal, in de zee, naar de maan en weer in bed. Zalig om rustig te bekijken met onvermoeibare peuters. Julia Hubery en John Bendall-Bruno Het stoutste varkentje Lemniscaat, 2003 Vert. L.M. Niskos Moeder varken moet weer eens op zoek naar haar stoutste big. In al zijn enthousiasme om de andere dieren te helpen heeft hij een ware ravage aangericht op het erf. Na een zoektocht langs alle dieren vindt moeder haar zoon uiteindelijk verstopt in het hooi. Yvonne Jagtenberg Balotje en de beren Leopold, 2004 Grote, sfeervolle prenten vertellen een eenvoudig, maar toch niet voor de hand liggend verhaal. Balotjes bed ligt vol met beren, en de nieuwste kan er niet bij. Daar moet iets aan gedaan worden. Nancy Kaufman en Jung Hee Spetter Dag! Lemniscaat, 2003 Varkentje Bram gaat voor het eerst naar school. Alle mama s en papa s mogen mee in de klas, maar dan moet Bram afscheid nemen van papa. Eerst nog een knuffel, een kus, een verhaaltje, eens kietelen, eens vliegen De ochtend is zo voorbij. Ole Könnecke Anton en de meisjes Gottmer, 2005 Anton komt bij de zandbak met zijn schop, zijn emmer en een grote speelgoedauto. Hij wil graag meespelen met de meisjes. Hij doet zijn uiterste best om indruk op hen te maken. Zij zien hem niet eens staan! Pas als het huis dat hij bouwde, invalt en hij begint te wenen, kijken ze naar hem en mag hij meedoen. Maar daar komt Lucas met een emmer en een schop Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen (ill.) Kleine Ezel en de oppas Leopold, 2003 Kleine Ezel is geen doetje. Hij maakt het de oppas niet gemakkelijk. Maar zij hem ook niet! Kleine Ezel en Kip zitten op het eind toch maar lekker kort bij elkaar, temidden van de troep die ze maakten.

16 Tan Koide en Yasuko Koide Klop, klop, wie is daar? Gottmer, 1999 Drie marmotten verdwalen in een donker en mistig bos. Gelukkig zien ze een huis waar licht brandt. Mogen ze blijven slapen in het grote lege bed? Een spannend verhaal, met veel herhaling en grappige details in de warme, toegankelijke illustraties. Elke generatie kinderen is weer opgelucht bij de goede afloop. Nannie Kuiper en Dagmar Stam De eend op de pot en andere peuterverhalen. Leopold, 2004 Marijke durft niet op de grote- mensen- wc. Ze neemt haar pot, in de vorm van een eend, overal mee naar toe. Maar dan vergeet ze hem op het verjaardagsfeestje van Jasper. Er staan nog twee andere verhalen in dit dikke boek. Door de korte zinnen, de heldere taal en de toegankelijke illustraties kunnen deze verhalen voorgelezen worden aan peuters. Sjoerd Kuyper en Jan Jutte Een muts voor de maan Leopold, 2004 Aap, Krokodil en Kip hebben medelijden met de maan in de koude winternacht. Ze willen haar best hun warme winterkleren geven, maar de maan staat te hoog. Samen blazen dan maar, tot de maan warm ingeduffeld zit in wollige wolkjes. Sieb Posthuma Waar is Rintje? Querido, 2005 Rintje, een jonge hond, gaat met zijn mama en zijn vriendjes naar de stad. In het drukke warenhuis loopt hij reddeloos verloren. Op de grote prenten is veel te zien en te ontdekken. Sylvia Van Ommen De verrassing Lemniscaat 2005 Schaap rijdt voortdurend heen en weer met haar scootertje. Wat is er aan de hand? In dit tekstloze boek vertellen de grote prenten in heldere kleuren een vrolijk en spannend verhaal, waarbij jong en oud zich heel de tijd afvragen wat schaap nu toch aan het doen is. Sabine Wisman Blij!Blij! Zirkoon, 2004 Het aan-leuke-dingen-denken-boek. Dit is geen typisch peuterboek, maar kleintjes pikken wel de bedoeling op : vertellen over alle dingen die je leuk vindt. Dick Bruna Vogel Piet Mercis, 2006 Dat Dick Bruna meer in huis heeft dan Nijntje, Boris en Betje Big bewijst zijn nieuwste boek. Vogel Piet moet zonder veren door het leven. Prettig vindt hij dat niet, maar zijn vrienden hebben er iets op gevonden! Nog meer dan anders kiest Bruna voor ontroerende eenvoud. De korte tekstblokjes vormen een mooi geheel met de uitgepuurde prenten. Het verhaal eindigt hartverwarmend, al voegt de auteur er zelf aan toe dat dit alleen kan in een verhaal. Stof tot napraten

17 Kitty Crowther Mini wordt wakker: een avontuur van Mini en haar papa Querido, 2006 Vertaling: Jacques Dohmen Mini, een creatief vliegje, steekt haar zes pootjes uit de mouwen om haar papa uit bed te krijgen. Een vermoeiende klus! Veel woorden zijn er niet nodig in dit zonnige verhaal over opstaan. De zachte, sfeervolle potloodtekeningen vullen de tekst perfect aan. Voor wakkere kinderen die houden van details. Juliëtte de Wit Waar gaat Ollie naartoe? Lannoo, 2006 Ollie s papa krijgt een bakfiets voor zijn verjaardag. Die moet dringend worden getest! Ollie en papa maken samen een ritje naar zee. Ze fietsen door de stad, over het platteland naar de duinen en het strand: warme tekeningen verbeelden die avontuurlijke tocht. Tekst is er niet. Bij elke kijkbeurt zie je weer nieuwe details en ontdek je andere verhalen. Paula Gerritsen Noten Lemniscaat, 2005 Soms komen de dingen in het leven gewoon aangewaaid. Kijk naar wat Muis overkomt in dit kleine verhaal. In haar dikke, rode jas gaat Muis op zoek naar lekkere noten. Een opstekende storm stuurt haar plannen echter in de war. Dit is een boek om je helemaal in onder te dompelen. De grote prenten ademen de pracht van de herfst. De dappere muis straalt door de nonchalante maar rake lijnen waarmee ze getekend is. Het grote Kimioboek voor de allerkleinsten Mercis/Kimio, 2005 Voor deze bundel koos uitgeverij Kimio de sterkste verhalen, versjes en liedjes uit boeken die ze de voorbije twintig jaar op de markt bracht voor kinderen tussen één en vijf jaar. Er is voor elk wat wils want de meest verschillende thema s, auteurs en illustratoren komen aan bod. Een boek dat zin geeft om te luisteren, te kijken, te zoeken en te zingen. Lucrèce L Ecluse en Leen van Durme (ill.) De schoenen van mama De Eenhoorn, 2005 Blijf op een drukke plek maar eens dicht bij mama en papa als jij klein bent en iedereen rond je groot. Warre heeft er iets op gevonden. Op de markt houdt hij de mooie, rode schoenen van mama vastberaden in de gaten. Als ik die volg, raak ik haar niet kwijt, denkt hij. Verkeerd gedacht! Duidelijke en kleurrijke tekeningen tonen Warres zoektocht naar zijn mama. Petr Horácek Kleine Muis zoekt een huis Gottmer, 2006 Vertaling: J.H. Gever Een ondernemende muis met gestreepte sokken heeft een mooie, rode appel gevonden. Maar wie heeft in zijn huisje plaats voor zo n groot stuk fruit? Door de gaatjes in de bladzijden gluurt de muis bij verschillende dieren thuis binnen. De sfeer is exotisch, de vormgeving origineel. De zoektocht en de contrasterende kleuren in de grove collageprenten bekoren steeds weer. Een puur genot om samen met muis telkens een hapje meer uit de appel te nemen

18 Carl Norac en Ingrid Godon (ill.) Mijn mama kan toveren Leopold, 2006 Vertaling: Nannie Kuiper Al heeft mama geen toverstaf of punthoed, in de ogen van haar dochter kan ze toveren. Als mama zingt, komen de vlinders luisteren. En als ze haar mooiste jurk draagt, die blauwe met witte wolkjes, dan is de lucht nooit grijs. De prachtige illustraties vertellen veel meer dan de korte tekst. Je kunt er eindeloos naar kijken. Dit tedere prentenboek over de band tussen een jong meisje en haar mama is meer dan een waardige opvolger voor Mijn papa is een reus. Komako Sakai Mama, jij bent de liefste De Eenhoorn, 2005 Vertaling: Petra Moeyersoon Mama, jij bent de liefste het lijkt het begin van alweer een schattig verhaaltje. Tot een eigenwijs konijn op de volgende bladzijde al vertelt dat mama helemaal niet de liefste is. De subliem geschilderde prenten tonen waarom konijn zo kwaad is: zijn mama slaapt te lang, ze kijkt naar domme televisieprogramma s, zij mag uren staan kletsen terwijl hij altijd moet opschieten. En bovendien, en bovendien redenen genoeg om weg te lopen! Da-ag, domme mama! Max Velthuijs Kikker en beertje Leopold, 2006 In 2005 stierf tekenaar Max Velthuijs. Zijn laatste drie verhalen staan samen in deze bundel. En drie keer ontroeren ze. Als Kikker en Beertje elkaar vinden, als ze samen naar een schat graven, als ze met de andere dieren weer vrolijk worden. Naar goede gewoonte legt Velthuijs gevoelens en situaties treffend vast in felgekleurde prenten. De Kikkerverhalen zijn terecht evergreens.

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voor ouders Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Baby s vinden voorlezen heel plezierig. Het betekent aandacht en contact. Het is fijn

Nadere informatie

Honderd klassieke kinderliedjes worden in dit boek opgefrist met prachtige en verrassende illustraties van Klaas Verplancke.

Honderd klassieke kinderliedjes worden in dit boek opgefrist met prachtige en verrassende illustraties van Klaas Verplancke. Boekentips voor baby s en peuters van 0 tot 3 jaar Proeven van taal Boeken met versjes en liedjes S. Abramsz en Bert Bouman. Rijmpjes en versjes uit de oude doos. Meulenhoff, 2005 Een boek in groot formaat

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? BoekStart www.boekstart.nl Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? BABY S VAN 2 TOT 3 MAANDEN: KNUS EN GEZELLIG Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het voorlezen dat je jezelf kunt

Nadere informatie

Stadsbibliotheek Tienen

Stadsbibliotheek Tienen Boeken om met je baby/peuter van te smullen vind je ook in de bib! Stadsbibliotheek Tienen Baby's en boeken? Natuurlijk! Kinderen die van bij de geboorte verwend worden met boeken, liedjes, versjes en

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat:

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat: Wat is Boekstart/Boekenpret?: Boekstart/Boekenpret is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is taalontwikkeling te

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het voorlezen dat je jezelf kunt

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpret Bibliotheek Montferland

Boekstart/Boekenpret Bibliotheek Montferland Bibliotheek Montferland 2019-2020 Wat is? is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is de taalontwikkeling te stimuleren,

Nadere informatie

Centrale prentenboeken Bibliotheek Montferland

Centrale prentenboeken Bibliotheek Montferland Centrale prentenboeken Bibliotheek Montferland Eend op de fiets door David Shannon Thema: dieren, boerderij, fietsen Als Eend de dieren van de boerderij heeft laten zien dat hij kan fietsen, willen zij

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Kerst www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 7 Kathleen Amant Anna en de kerstboom Clavis (2010) isbn 97890448131 Het is bijna Kerstmis. Samen

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Sinterklaas www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 8 Charlotte Dematons Sinterklaas Lemniscaat (2007) isbn 9789056379858 Prachtig en beroemd

Nadere informatie

Kleertjes uit, pyjamaatjes aan

Kleertjes uit, pyjamaatjes aan Het boordevolle boek voor baby s en peuters Kleertjes uit, pyjamaatjes aan Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 7 Inhoud 24 Naar de kinderboerderij Carry Slee met tekeningen van Dagmar Stam 13 Kleertjes uit,

Nadere informatie

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voor ouders Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Baby s vinden voorlezen heel plezierig. Het betekent aandacht en contact. Het is fijn

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk. 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk

Weekprogramma: 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk. 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk Ik en mijn familie Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Baby speelt met kleding. 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk 3 jaar Kinderen

Nadere informatie

Zwart-wit boekjes... 2. Buggyboekjes... 3. Knisperboekjes... 4. Stoffen boekjes... 5. Plastic boekjes... 6. Kartonboekjes... 7

Zwart-wit boekjes... 2. Buggyboekjes... 3. Knisperboekjes... 4. Stoffen boekjes... 5. Plastic boekjes... 6. Kartonboekjes... 7 Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr. www.ellyvanderlinden.nl 22 januari 2014 Inhoud Zwart-wit boekjes...

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Graag vóór 21 juni 2013 inleveren of mailen naar secr@bibliotheekhoogeveen.nl Bibliotheek Hoogeveen ter attentie van team Cultuur & Educatie

Nadere informatie

Versjes en rijmpjes. Voorleesboeken. Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, Sterren ISBN

Versjes en rijmpjes. Voorleesboeken. Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, Sterren ISBN Versjes en rijmpjes Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, 2000 - Sterren ISBN 90 214 6478 0 Ziezo Annie M.G. Schmidt Querido, 1988 - Insektenbevolkingsregister - Van zeven mannetjes - De baard

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

TOV kleuters. Een overzicht van de prentenboeken

TOV kleuters. Een overzicht van de prentenboeken 1. 2,5 jarigen TOV kleuters Een overzicht van de prentenboeken BC Gebruikt Suggesties Licht en donker M. WADDELL en B. FIRTH, Welterusten Kleine Beer, Lemniscaat, Rotterdam, 1988 (1 e druk), isbn 90 606

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Inhoudsopgave Inleiding 2 Toetsing 3 Aanbieden 4 Gebaren Algemeen 5 Familie 16 Eten en drinken 20 Binnen en buiten spelen 33 Verzorging en kleding 44 Het weer

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Kriebelbeestjes! Bijlagen activiteitencyclus najaar Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

Vreemde Eend boekenlijst

Vreemde Eend boekenlijst Vreemde Eend boekenlijst SINTERKLAAS Sinterklaasje, Liesbet Slegers, Clavis, 2010. Een boekje dat veel facetten van het overbekende Sinterklaasverhaal uitbeeldt: de Sint die met zijn Pieten in Spanje woont,

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Kleintje Leesplan 2011-2012. Leesbevordering voor Kinderdagverblijf en Peuterspeelzaal

Kleintje Leesplan 2011-2012. Leesbevordering voor Kinderdagverblijf en Peuterspeelzaal Kleintje Leesplan 2011-2012 Leesbevordering voor Kinderdagverblijf en Peuterspeelzaal Kleintje Leesplan 2011 2012 Kleintje Leesplan is het leesbevorderingsaanbod van de bibliotheek voor kinderen van nul

Nadere informatie

Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr.

Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr. Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr. www.ellyvanderlinden.nl april 2014 Inhoud Zwart-wit boekjes... 2

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpret Wat is Boekstart/Boekenpret? Boekstart/Boekenpretproject Kosten De kosten zijn 30,00 per groep, per periode.

Boekstart/Boekenpret Wat is Boekstart/Boekenpret? Boekstart/Boekenpretproject Kosten De kosten zijn 30,00 per groep, per periode. Wat is? is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is de taalontwikkeling te stimuleren, waardoor de aansluiting bij

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Hier wonen wij! Bijlagen activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie José Hillen en Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

Voorleesboeken. Zelfleesboeken

Voorleesboeken. Zelfleesboeken Voorleesboeken De ogen van Olivia, over een lui oog en scheel zien Christine Kliphuis Sjaloom en Wildeboer, 1996 Olivia's ogen staan scheef. Daarom wordt haar goede oog een tijdje afgeplakt. Daarna moet

Nadere informatie

Oef, wat is het warm!

Oef, wat is het warm! Oef, wat is het warm! In het thema Oef, wat warm! staat warm weer en het verschil tussen warm en koud centraal. Oef, wat warm! vindt bij uitstek plaats tijdens een warm voorjaar of een warme zomer. Het

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 18 mei t/m 22 mei 0 jaar De baby spelen met knuffels en ervaren hoe knuffels voelen

Weekprogramma: Week 1; 18 mei t/m 22 mei 0 jaar De baby spelen met knuffels en ervaren hoe knuffels voelen Knuffels! Weekprogramma: Week 1; 18 mei t/m 22 mei 0 jaar De baby spelen met knuffels en ervaren hoe knuffels voelen 1 jaar De kinderen laten hun knuffel zien en spelen met hun knuffel 2 jaar De kinderen

Nadere informatie

Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx

Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx prentenboeken +3 prentenboeken +4 isbn 978.90.5535.241.8 Bloemen van Jules isbn 978.90.5535.223.4 De eend van Jules isbn 978.90.5535.182.4 De

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

Lang leve Klein Konijn is een vrolijk prentenboek vol details. Het verhaal is in rijmende coupletjes geschreven.

Lang leve Klein Konijn is een vrolijk prentenboek vol details. Het verhaal is in rijmende coupletjes geschreven. VOORBEREIDING Deze lesbrief bij Lang leve Klein Konijn is gemaakt door Lida Dijkstra en Natascha Stenvert. OVER HET BOEK Het is nog vroeg, maar Klein Konijn springt juichend uit zijn bed. Lang leve ik!

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

De kinderen spelen dat ze met de trein naar oma gaan. 2 De kinderen praten over hun familie terwijl ze hun foto s bekijken

De kinderen spelen dat ze met de trein naar oma gaan. 2 De kinderen praten over hun familie terwijl ze hun foto s bekijken Ik en mijn familie In het thema; Ik en mijn familie staat familie centraal. De kinderen ontdekken welke mensen bij hun familie horen. Ze praten over jong en oud, verschillende familieleden, verjaardagen

Nadere informatie

Boekenpret. Bibliotheek: Datum: Levertijd: 3 weken. Bestelnummer:

Boekenpret. Bibliotheek: Datum: Levertijd: 3 weken. Bestelnummer: 311.70.001 Babyfolder Nederlands 50 9,11 311.70.002 Babyfolder Turks 10 1,96 311.70.003 Babyfolder Engels 10 1,96 311.70.004 Babyfolder Frans 10 1,96 311.70.005 Babyfolder Farsi 10 1,96 311.70.006 Babyfolder

Nadere informatie

Hartelijk dank, de werkgroep Verteltas

Hartelijk dank, de werkgroep Verteltas Beste ouder, Dit is een verteltas, een tas vol materialen om samen met uw kind te lezen, te spelen, te leren en plezier te maken. Kinderen vinden het heerlijk om samen een boek te bekijken en erover te

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Beweeg je mee? Activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld van een informatiebrief

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Regen. ( 20 oktober 14 november)

Regen. ( 20 oktober 14 november) Regen ( 20 oktober 14 november) In Nederland regent het vaak. Kinderen komen dus van jongs af aan in aanraking met regen. In het thema leren de kinderen allerlei begrippen die met regen te maken hebben.

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan kleuters Thema Sinterklaas www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 7 Paul Biegel / illustraties van Sanne te Loo De kleren van Sinterklaas Lemniscaat (2011)

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Titelaanbod Taaltas Basisonderwijs

Titelaanbod Taaltas Basisonderwijs Titelaanbod Taaltas Basisonderwijs 2013-2014 De Beer en het varkentje - Max Velthuijs Inhoud: De beer heeft de hele zomer lekker lui in het zonnetje gezeten en geen wintervoorraad aangelegd. En dan wordt

Nadere informatie

Wat is Boekstart/Boekenpret? Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat:

Wat is Boekstart/Boekenpret? Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat: Wat is Boekstart/Boekenpret? Boekstart/Boekenpret is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is de taalontwikkeling te

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Scholen van nu voor mensen van morgen

basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Scholen van nu voor mensen van morgen Scholen van nu voor mensen van morgen basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Vrijdag 04 februari 2011, uitgave 8 van 2010-2011 Beste ouders

Nadere informatie

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode Pagina 1 BoekStart Bibliotheekcode: Referentie: Bibliotheeknaam: Besteldatum: Productiedatum: 05-02-2017 Naam besteller: Datum verwerkt NBD: 2015.08.4939 Arrhenius, Ingela P. Kijk Beer! AB 11,21 2016.43.1048

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode Pagina 1 BoekStart Bibliotheekcode: Referentie: Bibliotheeknaam: Besteldatum: Productiedatum: 12-12-2018 Naam besteller: Datum verwerkt NBD: 2014.45.1217 Arrhenius, Ingela P. Kijk bus! AB 8,85 2015.08.4939

Nadere informatie

Voorleesboeken. Roza je rok zakt af Mieke van Hooft Holland, 1997 Korte verhalen over Rosa die op een boot woont. - Schrijven ISBN 90 251 0763 X

Voorleesboeken. Roza je rok zakt af Mieke van Hooft Holland, 1997 Korte verhalen over Rosa die op een boot woont. - Schrijven ISBN 90 251 0763 X Voorleesboeken Alweer die groep drie! Vivian den Hollander Van Holkema & Warendorf, 1999 Verhalen over kinderen in groep drie. Over de lastige letters b en d, natte geschilderde hoofdletters en een omgevallen

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

ALLES HEEFT EEN KLEUR

ALLES HEEFT EEN KLEUR ALLES HEEFT EEN KLEUR Dagopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Esther en Ingrid Maart 2017 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk werkt vanuit de methode Startblokken van

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor!

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Julia Boehme Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 432 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wardje Wasbeer

Nadere informatie

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Begrijpend luisteren Annemarieke Kool CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Strategieën en voorbeelden 4. Differentiëren mbv taxonomie 5. Oefening

Nadere informatie

Peuterboeken (2-4 jaar)

Peuterboeken (2-4 jaar) Peuterboeken (2-4 jaar) Samengesteld door Elly van der Linden, Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0-7 jaar www.ellyvanderlinden.nl Inhoud Boeken met rijmpjes, versjes en liedjes... 2 Woordenschatboeken...

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het boek van VISJE BLUB Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het is 8 juni, een paar dagen voor de Slootjesdag in Diessen. Een vrijwilligster van de groep zit rustig wat te lezen bij t Turkaa tot

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend?

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend? Achttien knusse voorleesverhalen over de vriendschap tussen Beer en Bever. Ideaal om voor te lezen voor het slapengaan: met humor en soms een beetje filosofisch. Beer en Bever zien elkaar elke dag. Beer

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren

Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs november 2010 ZIEN! is een product van, in samenwerking

Nadere informatie

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j Idee en tekst: Betty Sluyzer Tekeningen: Esther van Gijn Voorlezen Kinderboerderij is geschikt voor baby's, peuters en kleuters. Je kunt het prentenboek

Nadere informatie

Gefeliciteerd, je hebt ADHD!

Gefeliciteerd, je hebt ADHD! Gefeliciteerd, je hebt ADHD! Eerste druk, augustus 2012 2012 Petra van der Burg-Jansen Illustrator: Roel van Gestel Kaft: Denise Kennedy van Dam & Roel van Gestel Voorwoord: Mw. E. Chatrou, kinder- en

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids Themabrief Wij gaan voorlezen Maart en april 2014 Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350 violierkids@komkids Wat willen wij? In het begin van de zomer gaan wij in de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Boek van de week: 1; Kinderboerderij; Betty Sluyzer 2; Kinderboerderij/kijkdoosserie 3; Het grote voorleesboek van de Kinderboerderij 4; Boeken over

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Ik en mijn familie. Hoe ziet dit thema eruit? >>> DOEN DOEN DOEN! <<<

Ik en mijn familie. Hoe ziet dit thema eruit? >>> DOEN DOEN DOEN! <<< Ik en mijn familie Hoe ziet dit thema eruit? Vanaf week 18 (maandag 29 april) t/m week 23 (vrijdag 7 juni) gaan we bezig met het thema Ik en mijn familie. In dit thema staat familie centraal. De kinderen

Nadere informatie

Christine Nöstlinger met tekeningen van Philip Hopman. s Morgens vroeg Toon Tellegen. Vivian den Hollander met tekeningen van Rotraut Susanne

Christine Nöstlinger met tekeningen van Philip Hopman. s Morgens vroeg Toon Tellegen. Vivian den Hollander met tekeningen van Rotraut Susanne Inhoud 9 Nannie Kuiper met tekening van Jeska Verstegen 11 Papa is ziek Pieter Feller met tekeningen van Natascha Stenvert 14 Een stoere surfer 32 Piraat Lars Yvon Jaspers Christine Nöstlinger met tekeningen

Nadere informatie

Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave.

Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave. Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave. Als het regent vangt ze het water op en giet ze het

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT:

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT: ADRES: Kinderopvang Knuffel Machteld Versweyveld Columbiastraat 231 2030 Antwerpen NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL CONTACTGEGEVENS: 035413154 KDV.knuffel@stad.antwerpen.be ACTIVITEIT: TREFWOORDEN: VOORTDUREND

Nadere informatie

THEMA LENTE Auditieve oefeningen

THEMA LENTE Auditieve oefeningen THEMA LENTE Auditieve oefeningen Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord Tulp Gras Wei Letters samenvoegen tot een woord Kalfje Krokus Lente Narcis Zaaien Veulen Groeien Paashaas je Poesje

Nadere informatie

Eten, slapen & zindelijk worden

Eten, slapen & zindelijk worden Eten, slapen & zindelijk worden Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien,

Nadere informatie

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat KDV VUURVOGEL NR 3 september 2015 Weer aan de slag! We zijn alweer enkele weken op onze eigen locatie en dat voelt goed! Maar het was ook leuk op de Maasstraat. Daar hebben we 6 weken samengespeeld met

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Inhoud. ellyvanderlinden@planet.nl Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0-7 jaar 1. www.ellyvanderlinden.nl

Inhoud. ellyvanderlinden@planet.nl Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0-7 jaar 1. www.ellyvanderlinden.nl Boekenlijst peuterboeken 2-4 jaar Samengesteld door Elly van der Linden, Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0-7 jaar www.ellyvanderlinden.nl april 2014 Inhoud Boeken met rijmpjes, versjes en liedjes...

Nadere informatie

Marja Baeten. Speel- & Leerbrief. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar. houden van! redactie PIPPO

Marja Baeten. Speel- & Leerbrief. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar. houden van! redactie PIPPO Pedagogisch werken met plezier s 1-3 jaar pa pluis jaargang 26 - januari 9 2015-3,95 - P-50954 a Max vindt om! de liefste maandblad voor peuters Een heel boekje over houden van! bv, 1953-2015 copyright

Nadere informatie

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013 Nieuwsbrief Waalwijk centrum Juli 2013 De bladeren zijn weer aan het vallen: de herfst is begonnen. We genieten nog van een paar mooie zonnige najaarsdagen. Buiten valt er weer genoeg te ontdekken en beleven.

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Brrr wat is het koud! Ik wil een diamant Bijlagen activiteitencyclus Op de volgende pagina: Bijlage 1 Informatiebrief aan ouders over het thema Beste ouder(s)

Nadere informatie