Honderd klassieke kinderliedjes worden in dit boek opgefrist met prachtige en verrassende illustraties van Klaas Verplancke.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Honderd klassieke kinderliedjes worden in dit boek opgefrist met prachtige en verrassende illustraties van Klaas Verplancke."

Transcriptie

1 Boekentips voor baby s en peuters van 0 tot 3 jaar Proeven van taal Boeken met versjes en liedjes S. Abramsz en Bert Bouman. Rijmpjes en versjes uit de oude doos. Meulenhoff, 2005 Een boek in groot formaat met liedjes en versjes van vroeger, van generatie op generatie doorgegeven. Om samen te zingen, te bewegen, gebaren te maken, te kijken en te raden. Jan Van Coillie, Klaas Verplancke en Annemie van Riel Ozewiezewoze. Het ABC van de kinderliedjes. De Eenhoorn, 2003 Honderd klassieke kinderliedjes worden in dit boek opgefrist met prachtige en verrassende illustraties van Klaas Verplancke. Miep Diekmann en Thé Tjong- Khing Ik zie je wel, ik hoor je wel Querido, 2008 Verzameling van drie poëziebundeltjes uit de jaren 70 en 80: Wiele wiele stap, Stappe stappe step en Ik en jij spelen wij. Versjes over peuterbelevenissen en peutergevoelens in een sprankelende taal. Bij elk versje horen grappige, wat ouderwets aandoende strooitekeningetjes in zwart-wit. Lida Dijkstra en Marijke Klompmaker (ill.) Rollebollebom Gottmer, 2006 (30 p.) Nog meer versjes op peutermaat in Rollebollebom. Met veel humor vertellen ze over een eigentijds peutermeisje dat computerspelletjes speelt, met papa een afhaalmaaltijd gaat kopen, in de regen loopt, kwaad wordt. De prenten zijn afwisselend in kleur en zwartwit. Fiona Land (ill.) Baby s eerste versjesboek Van Holkema & Warendorf, 2008 (10 p.) Vrolijk en speels kartonboek met bekende liedjes, ritmische versjes en kleurrijke afbeeldingen. Voor dreumessen geven de platen met zoekopdrachten veel ontdekplezier. Met voelelementen en doorkijkgaten. In de reeks Baby s eerste verschenen nog vijf delen, bijvoorbeeld over geluiden en kleuren.

2 Kennismaken met boeken Speel- en knuffelboekjes. Jet Boeke Dikkie Dik Kiekeboek Gottmer, 2006 Baby s zijn dol op kiekeboespelletjes. Met dit stoffen flapjesboek over de bekende poes kunnen ze telkens weer zoeken wat er verstopt zit onder de knisperende flapjes. Dick Bruna Nijntje in dromenland: knisperboekje Mercis, 2006 (in herdruk: september 2008) Een stoffen knisperboekje met flapjes over Nijntje, het beroemde meisjeskonijn. Lucy Cousins Spet spat, Muis! Leopold, 2008 (8 p.) Muis gaat lekker in bad. Op de kleurige pagina s zie je wat ze daar allemaal bij nodig heeft. Net als het washandje en de zeep van Muis, kan dit plastic aanwijsboekje mee in bad. Voor een ander nat verhaaltje uit dezelfde reeks, lees je Muis gaat naar zee. Naar bed, naar bed Didier Jean en Zad (ill.) De Fontein, 2007 (6 p.) Vertaling: Bette Westera Een kuiken gaat op zoek naar een slaapplaats: het modderbed van Varken of de vijver van Eend bijvoorbeeld. Twee knuffelkuikentjes zitten met een lint aan het stoffen boekje vast en vergezellen je op de zoektocht. Een vrolijk voel- en speelboek voor baby s. Sandra Lousada Babykoppies. Baby s kijken graag naar andere baby s. Dat kan met dit stevige kartonboekje met ronde bladzijden, samengehouden door een touwtje met een rammelaar. Naast elke babyfoto in zwart-wit staat een kort zinnetje: baby is blij, baby speelt, Max Velthuijs Kikker in het water Leopold, 2003 Plastic badboekje met prenten van kikker in allerlei natte situaties. De brandweerauto ImageBooks Factory, 2008 (12 p.)

3 Brand! Gelukkig is er Bas de brandweerman om poes Snoezie uit de dakgoot van een brandend huis te redden. En als je wil, kan je mee uitrukken met Bas: dit stevige, kleurrijke kartonboekje in de vorm van een brandweerwagen heeft twee echte wielen en kan rijden. In dezelfde reeks verschenen ook deeltjes in de vorm van een politieauto en een jeep.

4 Alles heeft een naam Aanwijsboeken en kijkboeken. Eenvoudige aanwijsboeken voor jonge peuters. Baby ziet stippen en bollen Standaard, 2006 Baby s kunnen al vlug zwart-witcontrasten onderscheiden. Later komen daar kleuren bij, eerst rood, dan blauw, groen en geel. Dit kartonnen boekje speelt daar op in met eenvoudige patronen van witte en zwarte stippen, bollen en vierkanten. Boerderij Van Goor, 2008 (26 p.) Een schattig geel kuiken op de felgroene cover van dit kartonboekje nodigt je uit om ook de andere foto s van boerderijdieren en hun jongen te bekijken. En er is meer: foto s van een glooiend hooilandschap, een stal, enkele landbouwwerktuigen... In dezelfde reeks verschenen ook fotoboekjes over puppy s, wilde dieren, voertuigen en kleuren. Armelle Boy Het grote boek van Tom en Lea Bakermat, 2004 Wassen, eten, kleuren kijken en aankleden: aan de hand van flapjes en verschuifbare stukjes maak je zelf het verhaal. Bravi en Soledad (ill.) Tsjiep! Het boek vol geluiden Gottmer, 2006 Vertaling: J.H. Gever Peuters ontdekken elke dag iets nieuws. Hoe kunnen ze daarover aan papa en mama vertellen? Benoemen is nog moeilijk, maar wijzen is leuk! In dit stevige, vierkanten aanwijsboek met dunne kartonnen bladzijden staat bij elk ding, dier of begrip een geluid. Dick Bruna De wereld van Nijntje: een doe-, voel- en luisterboek Rubinstein, 2008 (12 p.) Dit kartonboek, in de vorm van Nijntje, verscheen als eerste deeltje in de reeks Onbeperkt Lezen met doe-, voel- en luisterboeken voor kinderen met of zonder leeshandicap. De aanwijspagina s hebben tekst in drukletters en in braille en zwartomlijnde tekeningen met voelelementen. Inclusief voorleescd. Eric Carle Mijn eerste boek over kleuren Gottmer, 2007 (19 p.) Vertaling: J.H. Gever Een sober, stevig en stijlvol kartonboekje met pagina s in twee helften: bovenaan een kleurvlak, onderaan de afbeelding van een voorwerp. En een simpele opdracht: welke kleuren en voorwerpen horen bij elkaar? Is de citroen blauw? Rood? Groen? Roos? Nee. Geel? Ja!

5 Ook al kunnen peuters de kleuren nog niet benoemen, het is heerlijk om samen met hen uit te zoeken wat bij elkaar past. Lucy Cousins Welk huis is van Muis? Leopold, 2005 In dit flapjesboek wordt telkens gevraagd: Woont Muis hier? Zes keer is het nee. De zevende keer is het raak. Ondertussen ontdekt de peuter achter de flapjes wel wie de vriendjes van Muis zijn en waar ze wonen. Lucy Cousins Muis ontdekt de natuur Leopold, 2008 (14 p.) Op een mooie dag trekt Muis de natuur in. Ze ontdekt er kleine dieren, zaadjes, jonge plantjes, bloemen en een bij. En een eendje dat uit een ei komt. Trek aan de flapjes en laat je verrassen. Wat dacht je van een bloem die zich openvouwt? Een kleurig aanwijsboek vol speelse zoekelementen. Xavier Deneux Lieve dieren Standaard, 2008 (10 p.) Een poes, een vogel, krokodil, kikker en nog zes andere dieren vullen de pagina s in dit boek. In zwart silhouet, met een enkel felgekleurd accent en af en toe een spannend doorkijkgaatje. Om aan te wijzen en te benoemen. Olivier Dunrea Gonnie & vriendjes: een drukke dag Gottmer, 2007 (12 p.) Kartonboek in groot formaat over gansje Gonnie met haar rode lievelingslaarzen. En over al haar vriendjes: Gijsje met de blauwe laarsjes, Eddie met het rode petje, blauwe Bo en bruine Ollie. Elke dubbele pagina heeft een thema, zoals de boerderij of de tuin. Met opzoektabs en opklapflapjes. Van gansje Gonnie bestaan ook kleine kartonboekjes. Arianne Faber Bo maakt alles zelf De Eenhoorn, 2008 (18 p.) Het figuurtje Bo bestaat uit drie vierkantjes, een driehoek en een cirkel als hoofd. Met twee of meer van die vormen maakt hij een huis, een auto, een vis en een vogel. Eenvoudige vindingrijkheid met losse vormen, die mooi en duidelijk uitkomen tegen een witte achtergrond. In dezelfde reeks verscheen ook Bo is jarig. Mylo Freeman Allemaal oogjes Clavis, 2008 (14 p.) Door twee uitgespaarde rondjes kijkt een paar ogen met beweegbare pupillen. Eerst zijn het de ogen van een panda op de cover. Als je de pagina s omslaat, worden het die van een tijger, een zebra, een poes, een giraffe en een varken. Elk dier kijkt je anders aan: boos, verlegen, verbaasd Zo komen er zes verschillende emoties aan bod. Een erg grappig boekje.

6 Yves Got De aaibeesten van Dotje Gottmer, 2005 (in herdruk: januari 2009) Baby s en peuters kunnen de dierenknuffels van Dotje ook echt voelen en aaien in dit stevige kartonboek. Anne Gutman en Georg Hallensleben (ill.) Nero en Nina op reis Lemniscaat, 2007 Grof geborstelde schilderijtjes tonen alle mogelijke vervoersmiddelen van de twee puppies, Nero en Nina. Een mooi aanwijsboek voor nieuwsgierige peuters en kleuters. Matthijs Immink en Nathalie Faber Buitendingen Gottmer, 2008 (30 p.) Waar komt dat zandkasteel vandaan? En wie maakte van de frisbee een vijvertje? Gaat pop lekker uit zeilen in een klomp? Dit fotoboekje blinkt uit in fijne foto s vol subtiele details die steeds vanuit een originele invalshoek zijn genomen. Voor uren kijk-, vergelijk- en fantasieplezier. In dezelfde reeks verscheen ook Binnendingen. Fiona Land Baby s eerste speel- en voelboek Standaard, 2006 Vertaling: Martine van Giessen Dit stevige kartonboek in felle kleuren, met flapjes en uitsparingen in verschillende vormen, speelt in op de nieuwsgierigheid van baby s. Benoit Marchon en Soledad Bravi (ill.) Mmm lekker! Lannoo, 2007 (40 p.) Een hapje voor de poes, voor de kanarie, voor de vlieg op het plafond en voor de mevrouw op het schilderij. Zo raakt het bordje wel leeg! Fijne, warme en tedere uitgave voor kleintjes vanaf 1,5 jaar. Lees ook: Slaap lekker met tal van lieve manieren om een baby welterusten te wensen. Mijn eerste 100 woorden Piccolo, 2006 Vertaling: Winnie Mathu (in herdruk augustus 2008) In dit grote kartonboek staan per pagina acht of negen duidelijke foto s over een bepaald onderwerp: badtijd, ik, buiten, rijdende dingen In deze reeks verschenen ook al Mijn eerste 100 dieren en Mijn eerste 100 voertuigen. Dirk Nielandt en An Candaele (ill.) Is van mij! Ik wil mee! Ik speel mee!

7 Dat wil ik ook! Davidsfonds/Infodok, 2005 Deze kartonboekjes in frisse kleuren en met afgeronde hoekjes passen al in de kleinste peuterhandjes. De titels verwijzen naar zelfbewuste peuters die weten wat ze willen. De vier hoofdfiguurtjes -dieren in mensenkleren- maken wel eens ruzie, gaan samen op stap, spelen samen en verkleden zich. Helen Oxenbury Ik voel Gottmer, 2002 Op elke pagina zie je een duidelijke prent van één voorwerp of van een peuter die de wereld verkent. Kartonboekje met fijne, zacht ingekleurde prenten. Marjolein Pottie Luna en Linde Davidsfonds/Infodok, 2005 Peuter Luna wil graag alles kunnen wat haar grote zus Linde ook kan : fietsen, tekenen, zwemmen De duidelijke zwart omlijnde tekeningen zijn speels en soms een beetje ondeugend. In dezelfde reeks verschenen ook: Lieve Luna, Lang leve Luna en Luna leert lopen. Roger Priddy Op het potje Van Goor, 2008 (14 p.) Vrolijke kinderen op kleurrijke potjes: op het potje gaan is een feest in dit kartonboekje. Een eenvoudige tekst vertelt precies hoe het moet. Op een klein potje, maar ook op een heuse, grote WC. Een fotoboekje waarin veel te zien, te herkennen en aan te wijzen valt voor peuters. Liesbet Slegers Waar ben ik? Clavis, 2005 Peuters houden van raden. Dat kan met dit vraag-en antwoordboekje. Op de grof geborstelde prenten zie je twee voorwerpen die samen een voor de peuter vertrouwde plek oproepen.door de rechterpagina open te klappen, ziet de peuter of hij goed geraden heeft! Liesbet Slegers Wat zie ik? Clavis, 2008 (25 p.) Een herkenbaar aanwijsboek voor peuters vol eenvoudige raadsels waarin ze in één haal door kleur, vorm en functie van voorwerpen leren kennen. Voor het antwoord op de vraag Wat zie ik? kan je uit vier tekeningen kiezen. Heb je het bij het juiste eind? Daarvoor moet je de rechterpagina uitklappen. Een stevig boekje met heerlijk zacht gevulde omslag. In dezelfde reeks verschenen ook Wat hoor ik en Wat voel ik. Leo Timmers Toeta! Clavis, 2006 Het succesvolle prentenboek Wie rijdt is nu op maat van peuters gesneden: in drie felle kartonboekjes ontdekken ze voertuigen en de dieren die ze besturen. In Toeta! razen de tram, de viskar en andere wagens met toeters in knallende kleuren voorbij. De prenten vragen erom: luid

8 meeroepen is de boodschap! Tingelingeling vrolijk mee met Gino de ijscoman en geniet van de knipoogjes die in de prenten verstopt zijn. In dezelfde reeks verschenen ook Broem en Vroem. Leo Timmers Kijk wat ik kan! Clavis, 2008 (12 p.) Een verrassend flapjesboek voor de allerkleinsten: trek aan de flapjes en kijk hoe de onderdelen van de heftruck, brandweerwagen en graafmachine echt bewegen. De mooiste verrassing komt aan het eind: wanneer een vliegtuig omhoog popt. Ook de bestuurders van de voertuigen zijn erg aantrekkelijk: ze kijken je aan met speelse, bolle pretoogjes. In het andere deeltje uit de reeks, Kijk wat ik meeneem, maak je kennis met andere voertuigen. Klaas Verplancke Wat doet de kip? De Eenhoorn, 2006 Een klassieker voor jonge peuters. Een stevig vierkant kartonboekje over geluiden. Wat doet de kip? Wat doet de auto? Peuters en voorlezers krijgen er niet genoeg van. In deze reeks verscheen ook: Wat doet baby?

9 Kijkboeken voor peuters en voor nog lang daarna Rotraut Susanne Berner Wat een winter! Lannoo, 2004 (in herdruk: augustus 2008) Een sfeervol en wat ouderwets ogend kijkboek in een stevige uitvoering over de winter en de eindejaarssfeer. Op elke dubbele prent is enorm veel te zien. Een hele reeks figuren keert op elke plaat terug. Uren fantaseer-, kijk- en speurplezier verzekerd met dit vrolijke winterboek. Er verschenen ook boeken over de lente, de zomer en de herfst. Kathy Couprie en Antonin Louchard Heel de wereld In de tuin Lannoo, 2004 Fijne kijkboekjes waarbij de lezer zelf een verhaal kan verzinnen. De auteur vertelt over de wereld rondom en over het buitenleven alleen met plaatjes. Geretoucheerde foto s, tekeningen en kunstwerkjes nodigen uit tot het verzinnen van nieuwe verhalen. Lucy Cousins Het woordenboek van Muis Leopold, 2007 (in herdruk november 2008) Bekende dingen aanwijzen en benoemen of nieuwe woorden leren, het kan allemaal met dit grote woordenboek. Aankleden, muziek maken en lekker spelen zijn enkele van de drieëntwintig thema s waarrond de woorden gegroepeerd zijn. Antje Damm Wat is dat? Gottmer, 2007 Vertaling: J.H. Gever Op de rechterpagina staat een foto van alledaagse voorwerpen, op de linkerpagina, in grote letters: Wat is dat? Als je de bladzijde omslaat, zie je het verrassende antwoord. Franςois Delebecque De dieren in de dierentuin Gottmer, 2008 (18 p.) Onder de flapjes met glanzend zwarte dierensilhouetten, zitten kleurenfoto s van dezelfde dieren, in dezelfde houding verstopt. Het erg mooi vormgegeven boek stimuleert de waarneming op een verrassende manier: van abstract naar concreet, van contouren naar details. In eenzelfde uitvoering verscheen ook De dieren op de boerderij. Charlotte Dematons De gele ballon Lemniscaat, 2003 Een groot kijkboek dat je meeneemt op een reis rond de wereld in tijd en ruimte. De steeds terugkerende elementen zoals een gele ballon, een fakir, een blauw autootje, en de gedetailleerde illustraties zorgen ervoor dat de lezer zelf zijn verhaal kan verzinnen bij de prenten. De oudste peuters ontdekken vast bekende figuren zoals Roodkapje, Pippi Langkous of Batman.

10 Annette Fienieg Een speurtocht door het jaar: een kijk- en zoekboek voor peuters en kleuters Cyclone, 2008 (12 p.) Vertaling: Marleen Fröhlich Fleurig kijk- en zoekboek over de seizoenen. Met grote gedetailleerde prenten waarop veel te bekijken valt. Als houvast vind je op elke plaat Fabian en Eva met hun ouders Karel en Anneke. Voor ijverige speurders zijn er ook wisselende zoekopdrachten per prent. Erg bruikbaar boek met verschillende mogelijkheden voor peuters vanaf ruim 2 jaar. Ingrid Godon Naar zee Lannoo, 2007 Dit mooie prentenboek zonder woorden laat je meegenieten van een dagje aan zee met Jasper en zijn familie. Aandachtige peuters zullen op bijna elke bladzijde het vliegertouw of een stukje staart van Jaspers vlieger ontdekken. Alain le Saux en Grégoire Solotareff Het kleine museum Querido, 2004 Sommige boeken kan je een leven lang koesteren. Zonder overdrijven: dit is er zo één. Elke prent op het eerste gezicht van een simpel voorwerp uit het dagelijkse leven - blijkt een detail van een wereldberoemd schilderij. De aardappel? Uit een meesterwerk van Van Gogh. De waterlelies? Van Monet! De hoed? Van Ensor. Voor de kleinsten is het een onvergetelijke kennismaking met kunst. En zelf ga je de werken met een heel andere blik bekijken. Thé Tjong-Khing Waar is de taart? Picknick met taart Lannoo, Boeken zonder tekst waarbij de prenten echter een eindeloos verhaal vertellen. De taart van meneer en mevrouw Hond wordt gestolen maar door wie en vooral waar is ze naartoe? De prachtige illustraties zijn goed voor urenlang zoek-, kijk- en fantaseerplezier.

11 Een boek heeft een begin en een einde. Boeken met een klein, eenvoudig verhaal. Dawn Bentley en Heather Cahoon Vroemm! Vroemm! Een boek vol kleur en geluid. Ploegsma, 2005 Negen plastic autootjes, zichtbaar door uitsparingen in de kaft, maken zich klaar voor een spannende race. Op elke bladzijde gebeurt er iets waardoor er telkens één auto afvalt. Als je de laatste bladzijde omslaat, hoor en zie je weer alle auto s. Een stevig en speels kartonboek voor stoere peuters die houden van actie. Cressida Cowell en Ingrid Godon Wat moeten we doen met de boe-hoe baby? Leopold, 2002 Voeden, sussen, een badje geven? Alle dieren bemoeien zich ermee, maar niets helpt om de boe-hoe baby stil te krijgen. In bed dan maar Olivier Dunrea Gonnie Gonnie en Gijsje Ollie wil ook! Gottmer, Vertaling : J.H. Gever Gonnie is een gansje met rode laarsjes. In het eerste deel speelt ze die kwijt. In het tweede boekje maakt ze ruzie met haar kersverse vriendje. In het derde komt Ollie erbij. Kleine avonturen met weinig tekst en veelzeggende, beetje ouderwetse tekeningen. Guido Van Genechten Het grote billen-boek Clavis, 2004 Een heleboel (dieren)billen op een rijtje in dit kartonboek. De zindelijkheidstraining op een grappige en vrolijke manier bekeken. Guido van Genechten Klein wit visje Clavis, 2006 Klein wit visje huilt want hij is zijn mama kwijt. Hij ontmoet tal van andere dieren in de mooiste kleuren. Op de laatste bladzijde vindt hij eindelijk zijn mama terug, een mooie, grote vis met alle kleuren van de regenboog. Een lief en eenvoudig boekje om spelenderwijs de kleuren te leren kennen. Eveline den Heijer En nu lekker slapen! Mercis, 2007 (20 p.) Verschillende peuterbeestjes worden ingestopt: door mama poes, papa hond, oma vogel Maar na een slokje water, een verhaaltje en een wiegeliedje moeten ze écht gaan slapen. Met tekst op rijm die rustig maakt voor het slapengaan. Elly van der Linden en Marijke ten Cate (ill.)

12 Jop en Boeboe Clavis, 2006 Peuter Jop en zijn knuffel Boeboe spelen de hoofdrol in dit vierkante boekje met afgeronde hoeken en bladzijden van stevig papier. De eenvoudige prenten spreken voor zich en nodigen samen met de korte tekst uit om mee te spelen. Barbro Lindgren en Eva Eriksson (ill.) Max en het speentje Gottmer, 2005 De hond, de poes en de eend van Max willen zijn fopspeentje hebben. Max verdedigt zijn speentje met hand en tand. Eenvoudige maar heel expressieve tekeningen in dit kartonboekje waarin met heel weinig tekst toch een volwaardig verhaal verteld wordt. Er zijn nog 4 andere boekjes over Max. Brigitte Minne en Ingrid Godon (ill.) Naar de bieb De Eenhoorn, 2005 O wee als Gust zijn lievelingsboek moet terugbrengen naar de bieb! Al een geluk dat de bieb nog meer boeken heeft. En dat het zelfs mooie boeken zijn. Die hij naar huis mag nemen bovendien! Gust ontdekt het wonder van de bieb samen met mama en beer in dit herkenbare kartonboekje. De gevoelvolle illustraties in koesterkleuren tillen het verhaal op. Liesbet Slegers Karel in het ziekenhuis Clavis, Liesbet Slegers schreef een hele reeks boekjes over herkenbare peuterbelevenissen van Karel en Kaatje: onder de douche, winkelen, een broertje krijgen, verhuizen, enz. Aantrekkelijke boekjes met weinig tekst en met heel toegankelijke illustraties. Prentenboeken Eenvoudige prentenboeken Kristien Aertssen De Knuffelkoningin De Eenhoorn, 2006 Omdat haar mama het veel te druk heeft, gaat de kleine prinses op zoek naar de Knuffelkoningin. Ze ontmoet tal van Koninginnen prachtig afgebeeld maar waar blijft die knuffel? Annemie Berebrouckx De eend van Jules Zwijsen-Infoboek, 2004 (in herdruk: februari 2009) Jules had er zich zo op verheugd om zijn nieuwe trui met de eend erop aan te trekken. Maar als hij dat doet, is de eend opeens verdwenen. Annemie Berebrouckx De buren van Jules Zwijsen-Infoboek, 2005 Jules heeft een blanke en een zwarte buurvrouw. Met een eenvoudige tekst bij duidelijke en kleurrijke prenten en een leuke zoekprent achteraan, is dit een mooi boekje om de wereld van peuters een stukje groter te maken.

13 Rotraut Susanne Berner Ina wil naar buiten Lannoo, 2008 (16 p.) Vertaling: Edward van de Vendel Ina wil lekker naar buiten, pakt haar schaatsen, maar blijkt veel te laat: er zwemmen al eendjes in de vijver! Dit deeltje uit een reeks van vier kartonboekjes bevat geen uitgewerkt verhaal. Wel situaties die met elkaar verband houden en uitnodigen om te praten over het weer of de seizoenen. Stefan Boonen en Marja Meijer (ill.) Met opa op de fiets Clavis, 2004 Isa en opa maken een fietstochtje. Onderweg komen ze telkens vriendjes tegen die ook wel mee willen. Opa zegt nooit nee. Tot Door de herhaling, de humor en de toegankelijke illustraties kunnen peuters al genieten van dit stapelverhaal. Mies Bouwman en Philip Hopman (ill.) Rambamboelie Ploegsma, 2006 (in herdruk: januari 2011) Een klein hondje blaft niet meer, maar loeit, miauwt, blaat achtereenvolgens. De dokter komt erbij en de menigte toeschouwers op straat neemt almaar toe. Sam Mc Bratney en Anita Jeram Raad eens hoeveel ik van je hou Lemniscaat, 2002 Een klassieker geworden ondertussen, dit juweeltje over onmetelijke liefde. Inspirerend en heerlijk om na te spelen. Marianne Busser en Ron Schröder en Dagmar Stam Liselotje op het potje Van Holkema & Warendorf, 2002 (in herdruk: september 2008) Het vlotte rijm en de grappige situaties maken van de Liselotje-boeken echte voorleestoppers. Eric Carle De spin die het te druk had Gottmer, 2006 Een zacht briesje brengt spin naar een boerderij. Daar begint ze een web te weven. Aan elke nieuwe draad kan je voelen. De verleidelijke uitnodigingen van de andere dieren moet Spin helaas afslaan: geen tijd! De hele veestapel komt bij haar langs maar spin stuurt de dieren telkens weer wandelen. Net als in het wereldberoemde Rupsje Nooitgenoeg vertellen kleurige collages hun krachtige verhaal. En is het ene beestje is het andere niet Emma Chichester Clark Mijn kleine broertje Lemniscaat,2002 Vertaling: L.M. Niskos Zonnige, frisse kleuren, vrolijke tekeningen van twee aapjes die de lezer de tegenstellingen uitleggen

14 zoals snel en traag, groot en klein, nat en droog. Eenvoudig en goed gedaan. Guido Van Genechten Het geheim van Ijsje Clavis, 2004 (in herdruk: januari 2009) Ijsbeer Ijsje houdt veel van zijn mama en heeft iets bedacht om haar dat ook te tonen.voorlopig is het nog een geheim. Grote tekeningen in pastelkleuren ondersteunen het verhaal. Natuurlijk heeft het ijsbeertje met zijn zachte velletje extra aantrekkingskracht. Guido van Genechten Nieuwe laarzen Clavis, 2006 Jan heeft nieuwe laarzen die hem doen glimmen van trots. Met zijn aanwinst verkent Jan de wereld: hij voetbalt, klimt en springt. Het werkt aanstekelijk om hem zo vrolijk te zien bewegen. Het verhaal van Guido Van Genechten is opnieuw uitgegeven met stevige kartonbladzijden. De prenten charmeren door hun eenvoud, de kleuren stralen kracht uit. Amy Hest en Anita Jeram En nu lekker slapen, Sam! Lemniscaat, 2004 Voor Sam kan gaan slapen, moet er nog veel gebeuren. Een verhaaltje vertellen, lekker instoppen, zijn knuffels mee in bed en een glaasje melk. Mama vergeet één ding: een nachtzoen. Judy Hindley en William Benedict De grote rode bus Gottmer, 2005 Een grote rode bus komt vast te zitten in een gat in de weg. Er ontstaat een file: de bestelwagen, de auto, de motor, het kiepwagentje en de wals, allemaal staan ze stil achter de bus. Een eenvoudig en grappig stapelverhaal voor peuters die van auto s houden. Antoinette de Jong Dit is geen doos Lannoo, 2008 (32 p.) Vertaling: Sylvia Vanden Heede Een konijn zit in een doos. Tenminste, voor de lezer die niet goed kijkt. Want voor konijn zelf is het helemaal geen doos. Wel een racewagen, een berg, een luchtballon, een raket en nog veel meer. Met slechts enkele lijnen en kleuren brengt dit prentenboek een ode aan de fantasie. Een prachtig boek om te bekijken met kinderen vanaf twee jaar. En met een kartonnen doos bij de hand natuurlijk! Jan Ormerod Opstaan De Vries-Brouwers, 2005 Een klein meisje kust haar papa wakker. Ze ontbijten samen en papa laat de toast verbranden. Het meisje kan zich al helemaal zelf aankleden en zorgt ervoor dat haar ouders op tijd aan de dag beginnen. In een opeenvolging van grote en kleine prenten, voel je de landerigheid van de vroege morgen.

15 Audrey Poussier Mijn trui Van Goor, 2007 Vertaling: Henny Kroonenberg Een klein, roze konijn met een blauwe trui staat te wenen. De trui is te klein, hij prikt en is stom. Zijn vrienden trekken op de beurt de trui aan. Sobere illustraties tonen op een schitterende, vaak hilarische manier de wisselende gemoedstoestand van konijn en zijn vrienden. Camilla Reid en Ailie Busby (ill.) Lulu s schoenen Holland, 2008 (14 p.) Vertaling: Marieke Hoogland Lulu heeft voor elke gelegenheid een paar schoenen. Mooie roze met een bandje, gympen voor de speeltuin, veterschoenen, strandslippertjes, konijntjespantoffels en natuurlijk haar prachtige, rode regenlaarzen. Een origineel voel- en doeboekje, met aaibare pantoffeltjes, veters om te strikken en bandjes die je naar hartenlust open en dicht kan doen. Phyllis Root en Christopher Denise (ill.) Wat nu, Olivier? Lemniscaat, 2002 Beertje Olivier gaat een dwarrelend herfstblad achterna tot hij hopeloos verdwaald is. Wat moet hij doen? Heel hard brullen misschien? Betty Sluyzer en Leen van Durme (ill.) Alle auto s staan stil Kimio, 2003 Een politieman op de motor zoekt zijn hond in een stilstaande file.veel kijkplezier voor peuters die van voertuigen houden. Ze genieten er ook van als zij de ondeugende hond wel op elk plaatje kunnen aanwijzen. Max Velthuijs Het grote boek van Kikker en Varkentje Leopold, 2008 (16 p.) Kikker en Varkentje zijn de beste maatjes. Alleen raken ze het niet eens over wat ze zullen doen.tot Varkentje voorstelt iets lekkers te maken. Een Kikker-uitgave in reuzenformaat: extra handig in groepen, omdat alle kinderen de prenten goed kunnen zien bij het voorlezen. Lees in eenzelfde reuzenuitvoering ook Het grote boek van Kikker en Eend.

16 Prentenboeken voor de oudste peuters Dick Bruna Vogel Piet Mercis, 2006 Vogel Piet moet zonder veren door het leven. Prettig vindt hij dat niet, maar zijn vrienden hebben er iets op gevonden! Nog meer dan anders kiest Bruna voor ontroerende eenvoud. De korte tekstblokjes vormen een mooi geheel met de uitgepuurde prenten. Het verhaal eindigt hartverwarmend, al voegt de auteur er zelf aan toe dat dit alleen kan in een verhaal. Stof tot napraten Kitty Crowther Mini wordt wakker: een avontuur van Mini en haar papa Querido, 2006 Vertaling: Jacques Dohmen Mini, een creatief vliegje, steekt haar zes pootjes uit de mouwen om haar papa uit bed te krijgen. Een vermoeiende klus! Veel woorden zijn er niet nodig in dit zonnige verhaal over opstaan. De zachte, sfeervolle potloodtekeningen vullen de tekst perfect aan. Voor wakkere kinderen die houden van details. Lees ook de andere avonturen van Mini en haar papa. Sylviane Donnio en Dorothée de Monfreid Ik zou wel een kindje lusten Gottmer, 2005 Kleine krokodil moet veel bananen eten om groot en sterk te worden. Maar vandaag zou hij wel eens een kindje lusten en daar is hij niet van af te brengen, wat zijn ouders ook proberen. Lucrèce L Ecluse en Leen van Durme (ill.) De schoenen van mama De Eenhoorn, 2005 Blijf op een drukke plek maar eens dicht bij mama en papa als jij klein bent en iedereen rond je groot. Warre heeft er iets op gevonden. Op de markt houdt hij de mooie, rode schoenen van mama vastberaden in de gaten. Als ik die volg, raak ik haar niet kwijt, denkt hij. Verkeerd gedacht! Duidelijke en kleurrijke tekeningen tonen Warres zoektocht naar zijn mama. Guido van Genechten Net zoals jij Clavis, 2008 (42 p.) Dieren hebben oren, ogen en een mond net zoals jij, ze eten met veel smaak net zoals jij, ze drinken helemaal zoals jij Dit prentenboek laat zien hoe weinig mensen en dieren van elkaar verschillen. Met duidelijke, zwartomlijnde illustraties over dieren, hun bezigheden en hun jongen. Het herhalingselement in de tekst verhoogt de pret. Paula Gerritsen Noten Lemniscaat, 2005 Soms komen de dingen in het leven gewoon aangewaaid. Kijk naar wat Muis overkomt in dit kleine verhaal. In haar dikke, rode jas gaat Muis op zoek naar lekkere noten. Een opstekende storm stuurt haar plannen echter in de war. Dit is een boek om je helemaal in onder te dompelen. De grote prenten ademen de pracht van de herfst. De dappere muis straalt door de nonchalante maar rake lijnen waarmee ze getekend is.

17 Tim Gladdines en Han Janken Jongetje Tjongetje In dit vrolijke prentenboek springt Jongetje Tjongetje uit zijn bed, van de trap, naar buiten, over de daken, langs berg en dal, in de zee, naar de maan en weer in bed. Zalig om rustig te bekijken met onvermoeibare peuters. Eric Hercules en Janneke Otten (ill.) Kip en Pim Gottmer, 2005 Peuters kunnen zich lekker uitleven met deze stevige bundel met negen korte verhaaltjes. Pim en zijn beste vriend Kip doen alles samen: de was ophangen, zwemmen, bloemen water geven, een brief posten. De twee voelen elkaar perfect aan en voor elk probleem vinden ze wel een originele oplossing. Zalig om voor te lezen: Kip praat dan wel niet, maar hij tokt erop los! Petr Horácek Kleine Muis zoekt een huis Gottmer, 2006 Vertaling: J.H. Gever Een ondernemende muis met gestreepte sokken heeft een mooie, rode appel gevonden. Maar wie heeft in zijn huisje plaats voor zo n groot stuk fruit? Door de gaatjes in de bladzijden gluurt de muis bij verschillende dieren thuis binnen. De sfeer is exotisch, de vormgeving origineel. De zoektocht en de contrasterende kleuren in de grove collageprenten bekoren steeds weer. Een puur genot om samen met muis telkens een hapje meer uit de appel te nemen Julia Hubery en John Bendall-Bruno Het stoutste varkentje Lemniscaat, 2003 Vertaling: L.M. Niskos Moeder varken moet weer eens op zoek naar haar stoutste big. In al zijn enthousiasme om de andere dieren te helpen heeft hij een ware ravage aangericht op het erf. Na een zoektocht langs alle dieren vindt moeder haar zoon uiteindelijk verstopt in het hooi. Yvonne Jagtenberg Balotje en de beren Leopold, 2004 Grote, sfeervolle prenten vertellen een eenvoudig, maar toch niet voor de hand liggend verhaal. Balotjes bed ligt vol met beren, en de nieuwste kan er niet bij. Daar moet iets aan gedaan worden. Nancy Kaufman en Jung Hee Spetter Dag! Lemniscaat, 2003 Varkentje Bram gaat voor het eerst naar school. Alle mama s en papa s mogen mee in de klas, maar dan moet Bram afscheid nemen van papa. Eerst nog een knuffel, een kus, een verhaaltje, eens kietelen, eens vliegen De ochtend is zo voorbij. Ole Könnecke Anton en de meisjes

18 Gottmer, 2005 Anton komt bij de zandbak met zijn schop, zijn emmer en een grote speelgoedauto. Hij wil graag meespelen met de meisjes. Hij doet zijn uiterste best om indruk op hen te maken. Zij zien hem niet eens staan! Pas als het huis dat hij bouwde, invalt en hij begint te wenen, kijken ze naar hem en mag hij meedoen. Maar daar komt Lucas met een emmer en een schop Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen (ill.) Kleine Ezel en de oppas Leopold, 2003 Kleine Ezel is geen doetje. Hij maakt het de oppas niet gemakkelijk. Maar zij hem ook niet! Kleine Ezel en Kip zitten op het eind toch maar lekker kort bij elkaar, temidden van de troep die ze maakten. Tan Koide en Yasuko Koide Klop, klop, wie is daar? Gottmer, 1999 Drie marmotten verdwalen in een donker en mistig bos. Gelukkig zien ze een huis waar licht brandt. Mogen ze blijven slapen in het grote lege bed? Een spannend verhaal, met veel herhaling en grappige details in de warme, toegankelijke illustraties. Elke generatie kinderen is weer opgelucht bij de goede afloop. Nannie Kuiper en Dagmar Stam De eend op de pot en andere peuterverhalen. Leopold, 2004 Marijke durft niet op de grote- mensen- wc. Ze neemt haar pot, in de vorm van een eend, overal mee naar toe. Maar dan vergeet ze hem op het verjaardagsfeestje van Jasper. Er staan nog twee andere verhalen in dit dikke boek. Door de korte zinnen, de heldere taal en de toegankelijke illustraties kunnen deze verhalen voorgelezen worden aan peuters. Sjoerd Kuyper en Jan Jutte Een muts voor de maan Leopold, 2004 (bestellen bij uitgever) Aap, Krokodil en Kip hebben medelijden met de maan in de koude winternacht. Ze willen haar best hun warme winterkleren geven, maar de maan staat te hoog. Samen blazen dan maar, tot de maan warm ingeduffeld zit in wollige wolkjes. Carl Norac en Ingrid Godon (ill.) Mijn mama kan toveren Leopold, 2006 Vertaling: Nannie Kuiper Al heeft mama geen toverstaf of punthoed, in de ogen van haar dochter kan ze toveren. Als mama zingt, komen de vlinders luisteren. En als ze haar mooiste jurk draagt, die blauwe met witte wolkjes, dan is de lucht nooit grijs. De prachtige illustraties vertellen veel meer dan de korte tekst. Je kunt er eindeloos naar kijken. Dit tedere prentenboek over de band tussen een jong meisje en haar mama is meer dan een waardige opvolger voor Mijn papa is een reus. Sieb Posthuma Waar is Rintje? Querido, 2005

19 Rintje, een jonge hond, gaat met zijn mama en zijn vriendjes naar de stad. In het drukke warenhuis loopt hij reddeloos verloren. Op de grote prenten is veel te zien en te ontdekken. Sylvia Van Ommen De verrassing Lemniscaat 2005 Schaap rijdt voortdurend heen en weer met haar scootertje. Wat is er aan de hand? In dit tekstloze boek vertellen de grote prenten in heldere kleuren een vrolijk en spannend verhaal, waarbij jong en oud zich heel de tijd afvragen wat schaap nu toch aan het doen is. Helen Oxenbury en Michael Rosen (ill.) Wij gaan op berenjacht Door met veel expressie te vertellen, kan je van deze berenjacht een echt avontuur maken. Komako Sakai Mama, jij bent de liefste De Eenhoorn, 2005 Vertaling: Petra Moeyersoon Mama, jij bent de liefste het lijkt het begin van alweer een schattig verhaaltje. Tot een eigenwijs konijn op de volgende bladzijde al vertelt dat mama helemaal niet de liefste is. De subliem geschilderde prenten tonen waarom konijn zo kwaad is: zijn mama slaapt te lang, ze kijkt naar domme televisieprogramma s, zij mag uren staan kletsen terwijl hij altijd moet opschieten. En bovendien, en bovendien redenen genoeg om weg te lopen! Da-ag, domme mama! Ophélie Texier Mijn vriendje Dit is mijn huis Dit is lekker Davidsfonds/infodok, 2005 (Minikidi) Vertaling: Margot Blom Een reeks informatieve boekjes voor nieuwsgierige driejarigen die druk bezig zijn de wereld rondom hen te ontdekken. Door flapjes open te maken en uit te trekken krijgen kleuters op een speelse manier informatie over het voedsel van dieren, hoe ze wonen, hoe grote en kleine dieren nuttig zijn voor elkaar, enz. Max Velthuijs Kikker en beertje Leopold, 2006 In 2005 stierf tekenaar Max Velthuijs. Zijn laatste drie verhalen staan samen in deze bundel. En drie keer ontroeren ze. Als Kikker en Beertje elkaar vinden, als ze samen naar een schat graven, als ze met de andere dieren weer vrolijk worden. Naar goede gewoonte legt Velthuijs gevoelens en situaties treffend vast in felgekleurde prenten. De Kikkerverhalen zijn terecht evergreens. Sabine Wisman Blij!Blij! Zirkoon, 2004 (in herdruk: augustus 2008) Het aan-leuke-dingen-denken-boek. Dit is geen typisch peuterboek, maar kleintjes pikken wel de bedoeling op : vertellen over alle dingen die je leuk vindt.

20 Michel van Zeveren Deur dicht! Lemniscaat, 2008 (64 p.) Varkentje heeft de badkamer eindelijk helemaal voor zich alleen en laat een bad vollopen. Helaas komt mama binnen met de baby om in Varkentjes bad te plonzen, moeten de tweelingbroertjes dringend naar de wc en komt papa uitgebreid zijn tanden poetsen. Maar dan kan de deur eindelijk dicht! Een grappig, woordloos prentenboek met nieuwe details op elke pagina en een aandoenlijk meisjesvarken in de hoofdrol.

21 Verzamelbundels Jet Boeke (ill.) en Arthur van Norden Het dikke verjaardagsboek van Dikkie Dik Gottmer, 2008 (187 p.) Feestelijke verzamelbundel met dertig Dikkie Dik-verhalen voor de dertigste verjaardag van de bekende oranje kater. Elk verhaal bestaat uit zes plaatjes met vier regels eenvoudige, goedlopende tekst. Op de cover, versierd met glitterconfetti, prijkt een vrolijk bewegend hologram. Dit mooie, dikke voorleesboek is een feest voor 2 jaar en ouder! Het grote Kimioboek voor de allerkleinsten Mercis/Kimio, 2005 Voor deze bundel koos uitgeverij Kimio de sterkste verhalen, versjes en liedjes uit boeken die ze de voorbije twintig jaar op de markt bracht voor kinderen tussen één en vijf jaar. Er is voor elk wat wils want de meest verschillende thema s, auteurs en illustratoren komen aan bod. Een boek dat zin geeft om te luisteren, te kijken, te zoeken en te zingen. Annie M.G. Schmidt, Dick Bruna e.a. In de maneschijn: een groot boek voor kleine mensen Van Holkema & Warendorf, 2008 (127 p.) Een mooi uitgegeven verzamelbundel met liedjes, versjes, verhalen, kijk- en aanwijsplaten voor baby s en peuters. Een broertje krijgen, tanden poetsen, een knuffeldoek kwijt zijn of op het potje gaan: het alledaagse viert hoogtij in dit dikke boek. Een ideaal geboortegeschenk voor jonge ouders en een mooie eerste kennismaking met het boekenaanbod voor de allerkleinsten.

Boekentips voor baby s en peuters van 0 tot 3 jaar

Boekentips voor baby s en peuters van 0 tot 3 jaar Boekentips voor baby s en peuters van 0 tot 3 jaar Proeven van taal Boeken met versjes en liedjes Samengesteld door Tania Van Acker S. Abramsz en Bert Bouman. Rijmpjes en versjes uit de oude doos. Meulenhoff,

Nadere informatie

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voor ouders Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Baby s vinden voorlezen heel plezierig. Het betekent aandacht en contact. Het is fijn

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? BoekStart www.boekstart.nl Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? BABY S VAN 2 TOT 3 MAANDEN: KNUS EN GEZELLIG Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het voorlezen dat je jezelf kunt

Nadere informatie

Centrale prentenboeken Bibliotheek Montferland

Centrale prentenboeken Bibliotheek Montferland Centrale prentenboeken Bibliotheek Montferland Eend op de fiets door David Shannon Thema: dieren, boerderij, fietsen Als Eend de dieren van de boerderij heeft laten zien dat hij kan fietsen, willen zij

Nadere informatie

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Voorlezen aan baby s van twee of drie maanden verloopt anders dan het voorlezen dat je jezelf kunt

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat:

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat: Wat is Boekstart/Boekenpret?: Boekstart/Boekenpret is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is taalontwikkeling te

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpret Bibliotheek Montferland

Boekstart/Boekenpret Bibliotheek Montferland Bibliotheek Montferland 2019-2020 Wat is? is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is de taalontwikkeling te stimuleren,

Nadere informatie

Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Inschrijfformulier voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven Graag vóór 21 juni 2013 inleveren of mailen naar secr@bibliotheekhoogeveen.nl Bibliotheek Hoogeveen ter attentie van team Cultuur & Educatie

Nadere informatie

Zwart-wit boekjes... 2. Buggyboekjes... 3. Knisperboekjes... 4. Stoffen boekjes... 5. Plastic boekjes... 6. Kartonboekjes... 7

Zwart-wit boekjes... 2. Buggyboekjes... 3. Knisperboekjes... 4. Stoffen boekjes... 5. Plastic boekjes... 6. Kartonboekjes... 7 Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr. www.ellyvanderlinden.nl 22 januari 2014 Inhoud Zwart-wit boekjes...

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Sinterklaas www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 8 Charlotte Dematons Sinterklaas Lemniscaat (2007) isbn 9789056379858 Prachtig en beroemd

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk. 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk

Weekprogramma: 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk. 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk Ik en mijn familie Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Baby speelt met kleding. 1 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk 2 jaar Kinderen kleden Puk uit en kiezen kleren voor Puk 3 jaar Kinderen

Nadere informatie

Versjes en rijmpjes. Voorleesboeken. Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, Sterren ISBN

Versjes en rijmpjes. Voorleesboeken. Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, Sterren ISBN Versjes en rijmpjes Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, 2000 - Sterren ISBN 90 214 6478 0 Ziezo Annie M.G. Schmidt Querido, 1988 - Insektenbevolkingsregister - Van zeven mannetjes - De baard

Nadere informatie

Kleertjes uit, pyjamaatjes aan

Kleertjes uit, pyjamaatjes aan Het boordevolle boek voor baby s en peuters Kleertjes uit, pyjamaatjes aan Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 7 Inhoud 24 Naar de kinderboerderij Carry Slee met tekeningen van Dagmar Stam 13 Kleertjes uit,

Nadere informatie

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voor ouders Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Baby s vinden voorlezen heel plezierig. Het betekent aandacht en contact. Het is fijn

Nadere informatie

Stadsbibliotheek Tienen

Stadsbibliotheek Tienen Boeken om met je baby/peuter van te smullen vind je ook in de bib! Stadsbibliotheek Tienen Baby's en boeken? Natuurlijk! Kinderen die van bij de geboorte verwend worden met boeken, liedjes, versjes en

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Kerst www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 7 Kathleen Amant Anna en de kerstboom Clavis (2010) isbn 97890448131 Het is bijna Kerstmis. Samen

Nadere informatie

Vreemde Eend boekenlijst

Vreemde Eend boekenlijst Vreemde Eend boekenlijst SINTERKLAAS Sinterklaasje, Liesbet Slegers, Clavis, 2010. Een boekje dat veel facetten van het overbekende Sinterklaasverhaal uitbeeldt: de Sint die met zijn Pieten in Spanje woont,

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

TOV kleuters. Een overzicht van de prentenboeken

TOV kleuters. Een overzicht van de prentenboeken 1. 2,5 jarigen TOV kleuters Een overzicht van de prentenboeken BC Gebruikt Suggesties Licht en donker M. WADDELL en B. FIRTH, Welterusten Kleine Beer, Lemniscaat, Rotterdam, 1988 (1 e druk), isbn 90 606

Nadere informatie

Oef, wat is het warm!

Oef, wat is het warm! Oef, wat is het warm! In het thema Oef, wat warm! staat warm weer en het verschil tussen warm en koud centraal. Oef, wat warm! vindt bij uitstek plaats tijdens een warm voorjaar of een warme zomer. Het

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Hier wonen wij! Bijlagen activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie José Hillen en Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr.

Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr. Boekenlijst babyboekjes dreumesboekjes 0-2 jaar Samengesteld door Elly van der Linden; Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0 7 jr. www.ellyvanderlinden.nl april 2014 Inhoud Zwart-wit boekjes... 2

Nadere informatie

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode Pagina 1 BoekStart Bibliotheekcode: Referentie: Bibliotheeknaam: Besteldatum: Productiedatum: 12-12-2018 Naam besteller: Datum verwerkt NBD: 2014.45.1217 Arrhenius, Ingela P. Kijk bus! AB 8,85 2015.08.4939

Nadere informatie

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Inhoudsopgave Inleiding 2 Toetsing 3 Aanbieden 4 Gebaren Algemeen 5 Familie 16 Eten en drinken 20 Binnen en buiten spelen 33 Verzorging en kleding 44 Het weer

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Kriebelbeestjes! Bijlagen activiteitencyclus najaar Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx

Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx prentenboeken +3 prentenboeken +4 isbn 978.90.5535.241.8 Bloemen van Jules isbn 978.90.5535.223.4 De eend van Jules isbn 978.90.5535.182.4 De

Nadere informatie

NAAM: Instructies in de klas Voer de opdrachten uit. 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin.

NAAM: Instructies in de klas Voer de opdrachten uit. 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin. Werkbundel Instructies in de klas 1. Zet een kruisje op de olifant. 2. Kleur het haar van de juf bruin. 3. Kleur de boeken op de onderste plank rood. 4. Zet een kring rond het meisje. 5. Doorstreep het

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpret Wat is Boekstart/Boekenpret? Boekstart/Boekenpretproject Kosten De kosten zijn 30,00 per groep, per periode.

Boekstart/Boekenpret Wat is Boekstart/Boekenpret? Boekstart/Boekenpretproject Kosten De kosten zijn 30,00 per groep, per periode. Wat is? is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is de taalontwikkeling te stimuleren, waardoor de aansluiting bij

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

Voorleesboeken. Zelfleesboeken

Voorleesboeken. Zelfleesboeken Voorleesboeken De ogen van Olivia, over een lui oog en scheel zien Christine Kliphuis Sjaloom en Wildeboer, 1996 Olivia's ogen staan scheef. Daarom wordt haar goede oog een tijdje afgeplakt. Daarna moet

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

ALLES HEEFT EEN KLEUR

ALLES HEEFT EEN KLEUR ALLES HEEFT EEN KLEUR Dagopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Esther en Ingrid Maart 2017 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk werkt vanuit de methode Startblokken van

Nadere informatie

Voorleesboeken. Roza je rok zakt af Mieke van Hooft Holland, 1997 Korte verhalen over Rosa die op een boot woont. - Schrijven ISBN 90 251 0763 X

Voorleesboeken. Roza je rok zakt af Mieke van Hooft Holland, 1997 Korte verhalen over Rosa die op een boot woont. - Schrijven ISBN 90 251 0763 X Voorleesboeken Alweer die groep drie! Vivian den Hollander Van Holkema & Warendorf, 1999 Verhalen over kinderen in groep drie. Over de lastige letters b en d, natte geschilderde hoofdletters en een omgevallen

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

Hartelijk dank, de werkgroep Verteltas

Hartelijk dank, de werkgroep Verteltas Beste ouder, Dit is een verteltas, een tas vol materialen om samen met uw kind te lezen, te spelen, te leren en plezier te maken. Kinderen vinden het heerlijk om samen een boek te bekijken en erover te

Nadere informatie

Regen. ( 20 oktober 14 november)

Regen. ( 20 oktober 14 november) Regen ( 20 oktober 14 november) In Nederland regent het vaak. Kinderen komen dus van jongs af aan in aanraking met regen. In het thema leren de kinderen allerlei begrippen die met regen te maken hebben.

Nadere informatie

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j Idee en tekst: Betty Sluyzer Tekeningen: Esther van Gijn Voorlezen Kinderboerderij is geschikt voor baby's, peuters en kleuters. Je kunt het prentenboek

Nadere informatie

THEMA LENTE Auditieve oefeningen

THEMA LENTE Auditieve oefeningen THEMA LENTE Auditieve oefeningen Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord Tulp Gras Wei Letters samenvoegen tot een woord Kalfje Krokus Lente Narcis Zaaien Veulen Groeien Paashaas je Poesje

Nadere informatie

Boekenpret. Bibliotheek: Datum: Levertijd: 3 weken. Bestelnummer:

Boekenpret. Bibliotheek: Datum: Levertijd: 3 weken. Bestelnummer: 311.70.001 Babyfolder Nederlands 50 9,11 311.70.002 Babyfolder Turks 10 1,96 311.70.003 Babyfolder Engels 10 1,96 311.70.004 Babyfolder Frans 10 1,96 311.70.005 Babyfolder Farsi 10 1,96 311.70.006 Babyfolder

Nadere informatie

basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Scholen van nu voor mensen van morgen

basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Scholen van nu voor mensen van morgen Scholen van nu voor mensen van morgen basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Vrijdag 04 februari 2011, uitgave 8 van 2010-2011 Beste ouders

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Wat is Boekstart/Boekenpret? Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat:

Wat is Boekstart/Boekenpret? Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat: Wat is Boekstart/Boekenpret? Boekstart/Boekenpret is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is de taalontwikkeling te

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

Lang leve Klein Konijn is een vrolijk prentenboek vol details. Het verhaal is in rijmende coupletjes geschreven.

Lang leve Klein Konijn is een vrolijk prentenboek vol details. Het verhaal is in rijmende coupletjes geschreven. VOORBEREIDING Deze lesbrief bij Lang leve Klein Konijn is gemaakt door Lida Dijkstra en Natascha Stenvert. OVER HET BOEK Het is nog vroeg, maar Klein Konijn springt juichend uit zijn bed. Lang leve ik!

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 18 mei t/m 22 mei 0 jaar De baby spelen met knuffels en ervaren hoe knuffels voelen

Weekprogramma: Week 1; 18 mei t/m 22 mei 0 jaar De baby spelen met knuffels en ervaren hoe knuffels voelen Knuffels! Weekprogramma: Week 1; 18 mei t/m 22 mei 0 jaar De baby spelen met knuffels en ervaren hoe knuffels voelen 1 jaar De kinderen laten hun knuffel zien en spelen met hun knuffel 2 jaar De kinderen

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

Titelaanbod Taaltas Basisonderwijs

Titelaanbod Taaltas Basisonderwijs Titelaanbod Taaltas Basisonderwijs 2013-2014 De Beer en het varkentje - Max Velthuijs Inhoud: De beer heeft de hele zomer lekker lui in het zonnetje gezeten en geen wintervoorraad aangelegd. En dan wordt

Nadere informatie

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode

Pagina 1. Bestelnummer Aantal Hoofdwoord/Opmerking/Bijlage Titel/Deeltitel/Reeks/Boeksoort Siso/Genre/Taal/Leeftijd Prijs Medium/Inwerkmethode Pagina 1 BoekStart Bibliotheekcode: Referentie: Bibliotheeknaam: Besteldatum: Productiedatum: 05-02-2017 Naam besteller: Datum verwerkt NBD: 2015.08.4939 Arrhenius, Ingela P. Kijk Beer! AB 11,21 2016.43.1048

Nadere informatie

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor!

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Julia Boehme Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 432 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wardje Wasbeer

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Boek van de week: 1; Kinderboerderij; Betty Sluyzer 2; Kinderboerderij/kijkdoosserie 3; Het grote voorleesboek van de Kinderboerderij 4; Boeken over

Nadere informatie

Bobbi is een vrolijke beer. Met zijn knuffelvriendjes gaat hij naar de kinderboerderij of voetballen, doet boodschappen, logeert bij opa en oma of

Bobbi is een vrolijke beer. Met zijn knuffelvriendjes gaat hij naar de kinderboerderij of voetballen, doet boodschappen, logeert bij opa en oma of Wie is wie? Alle Bobbi boekjes op een rij! 1ja5ar Bobbi is een vrolijke beer. Met zijn knuffelvriendjes gaat hij naar de kinderboerderij of voetballen, doet boodschappen, logeert bij opa en oma of bakt

Nadere informatie

Kleintje Leesplan 2011-2012. Leesbevordering voor Kinderdagverblijf en Peuterspeelzaal

Kleintje Leesplan 2011-2012. Leesbevordering voor Kinderdagverblijf en Peuterspeelzaal Kleintje Leesplan 2011-2012 Leesbevordering voor Kinderdagverblijf en Peuterspeelzaal Kleintje Leesplan 2011 2012 Kleintje Leesplan is het leesbevorderingsaanbod van de bibliotheek voor kinderen van nul

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE JUNI 14

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE JUNI 14 NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE JUNI 14 BESTE OUDERS/ VERZORGERS, Het einde van het schooljaar nadert, dus tijd voor ons laatste thema: water, wat doe je ermee. Onze themakast hebben we

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Schoolkrant Juli 2012

Schoolkrant Juli 2012 Schoolkrant Juli 2012 Van Dumont Tot mond Niels Finsenstraat 35 2035 CZ Haarlem Tel.: 023-5332017 E-mail: info@dumonthaarlem.nl HET THEMA IS DEZE KEER: DIEREN Dierenspelletjes In de vakantie heb je veel

Nadere informatie

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend?

Kinderen zullen zich graag herkennen in de grappige kleine Bever. En wie wil er niet zo n lieve, grote Beer als vriend? Achttien knusse voorleesverhalen over de vriendschap tussen Beer en Bever. Ideaal om voor te lezen voor het slapengaan: met humor en soms een beetje filosofisch. Beer en Bever zien elkaar elke dag. Beer

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Inhoudsopgave 8 Naar de dierentuin 10 Appelboom 13 Vliegen 16 Zaterdag 28 Klein wit visje 38 Daan en Doortje bij de kapper 40 Gewoon gek

Inhoudsopgave 8 Naar de dierentuin 10 Appelboom 13 Vliegen 16 Zaterdag 28 Klein wit visje 38 Daan en Doortje bij de kapper 40 Gewoon gek Inhoudsopgave 8 10 13 16 28 38 40 42 44 46 52 68 76 79 Naar de dierentuin Juliette de Wit Appelboom Jet Boeke met tekst van Arthur van Norden Vliegen Annie M.G. Schmidt met tekeningen van Fiep Westendorp

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Beweeg je mee? Activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld van een informatiebrief

Nadere informatie

Lemniscaat / 2010 / Boek. Lemniscaat / 2011 / Boek. Gottmer / 2013 / Boek. Gottmer / 2012 / Boek. Gottmer / 2013 / Boek

Lemniscaat / 2010 / Boek. Lemniscaat / 2011 / Boek. Gottmer / 2013 / Boek. Gottmer / 2012 / Boek. Gottmer / 2013 / Boek Voorleesfavorieten 1. Het is een boek Lane Smith Lemniscaat / 2010 / Boek http://zoeken.harelbeke.bibliotheek.be?itemid= library/marc/vlacc 7886693 2. Het is een boekje Lane Smith Lemniscaat / 2011 / Boek

Nadere informatie

Kijk, de vogel zingt. Bente Jonker Moniek Peek. De Vier Windstreken. Jonker - Peek Kijk, de vogel zingt. Het verhaal van Jet en haar dove zusje

Kijk, de vogel zingt. Bente Jonker Moniek Peek. De Vier Windstreken. Jonker - Peek Kijk, de vogel zingt. Het verhaal van Jet en haar dove zusje Kijk, de vogel zingt vertelt het verhaal van Jet die een doof zusje krijgt. Voor Jet maakt het niets uit, ze begrijpt haar zusje Keet toch wel! Haar ouders zijn geschrokken, ze geloven het eigenlijk niet.

Nadere informatie

BOEKENLIJST GROEP 1 & 2. Algemeen Ik vind jou lief. Sanderijn van der Doef, Ploegsma, 2009. De allereerste zoen. Guido van Genechten, Clavis, 2013

BOEKENLIJST GROEP 1 & 2. Algemeen Ik vind jou lief. Sanderijn van der Doef, Ploegsma, 2009. De allereerste zoen. Guido van Genechten, Clavis, 2013 BOEKENLIJST GROEP 1 & 2 Ik vind jou lief. Sanderijn van der Doef, Ploegsma, 2009. De allereerste zoen. Guido van Genechten, Clavis, 2013 Kleine Aap s Grote Plascircus. Tjibbe Veldkamp, Lannoo, 2005 De

Nadere informatie

Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave.

Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave. Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave. Als het regent vangt ze het water op en giet ze het

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Doos der wijzen: opdracht één

Doos der wijzen: opdracht één Doos der wijzen: opdracht één Zet de schoenendoos voor je voet, en bekijk alle kanten goed. De bodem zie je nu helemaal niet, heb daarover geen verdriet. Neem het deksel er eens van, hoeveel kanten zie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013 Nieuwsbrief Waalwijk centrum Juli 2013 De bladeren zijn weer aan het vallen: de herfst is begonnen. We genieten nog van een paar mooie zonnige najaarsdagen. Buiten valt er weer genoeg te ontdekken en beleven.

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids

Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350. violierkids@komkids Themabrief Wij gaan voorlezen Maart en april 2014 Peuterspeelzaal Viooltjes Stockholm 1 3124 SG Schiedam 06-44726350 violierkids@komkids Wat willen wij? In het begin van de zomer gaan wij in de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Speel- & Leerbrief november 2014 1

Speel- & Leerbrief november 2014 1 Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief nland jsjes in alle kleuren t regent er zuurtjes! 0 1 1 1 4 Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv, 1953-2014 dag nijntje, tot de volgende keer!

Nadere informatie

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar NOVEMBER 2015 DOE MEER MET EEN BOEK!

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar NOVEMBER 2015 DOE MEER MET EEN BOEK! Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief NOVEMBER 2015 DOE MEER MET EEN BOEK! ook agje zijn bang n spook meer zijn! Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv, 1953-2015 dag nijntje, tot de

Nadere informatie

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar.

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. -Wijs zelf Flynn aan -Zijn jullie even oud als Flynn /ook vier jaar? Wie is ouder dan Flynn /dus vijf

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13 NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13 BESTE OUDERS/ VERZORGERS, Ons eerste thema van dit nieuwe schooljaar is weer van start gegaan. Dit keer hebben we gekozen voor het thema In de

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar.

Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar. Wat is Voortouw? Voortouw is een (voor)leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier jaar. De bibliotheek biedt de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Best de mogelijkheid om kinderen

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Brrr wat is het koud! Ik wil een diamant Bijlagen activiteitencyclus Op de volgende pagina: Bijlage 1 Informatiebrief aan ouders over het thema Beste ouder(s)

Nadere informatie

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel.

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel. Pasen Wat lijkt het lang geleden dat we met Kerst de geboorte van Jezus vierden. Het thema van Pasen is vasthouden en loslaten. Om te ontdekken dat het geloof in Jezus houvast biedt, moeten de mensen om

Nadere informatie

Boekentip 27. november 2008

Boekentip 27. november 2008 R I D D E R K E R K Boekentip 27 november 2008 en: - Piratenpieten! - Tjibbe Veldkamp & Wouter Tulp (6+) - Derde schoorsteen rechts - Judith Eiselin & Martijn van der Linden (6+) - Pietje Pedro en de mijter

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JUNI 2015 BABY S ZIJN OVERAL Kinderen die PIPPO lezen, zien vaak baby s om zich heen. Natuurlijk in de kinderopvang maar ook omdat vriendjes of zijzelf

Nadere informatie

Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren

Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren Prentenboeken kikker Gebruiksmogelijkheden in het kader van Waarnemen > Begrijpen > plannen > realiseren Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs november 2010 ZIEN! is een product van, in samenwerking

Nadere informatie

Babygebaren. Kinderdagverblijf Tomaz. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg TOMAZ

Babygebaren. Kinderdagverblijf Tomaz. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg TOMAZ Babygebaren Kinderdagverblijf Tomaz Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg TOMAZ Waarom babygebaren gebruiken? Het Babygebaren-concept bestaat al ruim 20 jaar in de Verenigde Staten en sinds

Nadere informatie

Peuterboeken (2-4 jaar)

Peuterboeken (2-4 jaar) Peuterboeken (2-4 jaar) Samengesteld door Elly van der Linden, Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0-7 jaar www.ellyvanderlinden.nl Inhoud Boeken met rijmpjes, versjes en liedjes... 2 Woordenschatboeken...

Nadere informatie

thema: Huis Opzegliedje: we bouwen een huis We bouwen een huis, een heel groot huis Deurtje open en deurtje toe; Kiekeboe!

thema: Huis Opzegliedje: we bouwen een huis We bouwen een huis, een heel groot huis Deurtje open en deurtje toe; Kiekeboe! thema: Huis Beste ouders, verzorgers, Het huis is een plaats die veiligheid biedt en bescherming, een basisbehoefte van een kind. Het project huis staat dichtbij de ervaringswereld van ieder kind. Voor

Nadere informatie

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs Overzicht algemene fiches Lopke 3 de kleuterklas: algemene fiche

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT:

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT: ADRES: Kinderopvang Knuffel Machteld Versweyveld Columbiastraat 231 2030 Antwerpen NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL CONTACTGEGEVENS: 035413154 KDV.knuffel@stad.antwerpen.be ACTIVITEIT: TREFWOORDEN: VOORTDUREND

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie