Instructiekaart veilig werken welzijn op het werk



Vergelijkbare documenten
Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen

Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen

Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen

MAAIOPRAAPWAGEN. Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen). 112 en leidinggevende verwittigen.

Instructiekaart veilig werken welzijn op het werk

LADINGZEKERHEID. Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en leidinggevende verwittigen

200 bar, 15 l/min., l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport.

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Instructiekaart veilig werken welzijn op het werk

de graafmachine veilig werken met Bij nood 1. Waarschuwing en algemene richtlijnen 2. VEILIGHEIDSVOORZIENINGEN Machine

3. BEDIENINGSVOORSCHRIFTEN

HANDLEIDING ZODENSNIJDER CLASSEN SC-12 SC-18 SC-20 SC-24

Veel gestelde vragen bij examen E bij B

VEILIG WERKEN LANGS WEGEN

Max. last op de koppeling. (Kipperknobbel): kg

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten.

Transport over land en te water laten van de boot

Instructiekaart veilig werken welzijn op het werk

Instructiekaart veilig werken welzijn op het werk

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op

Wie is evofenedex? kennis in logistiek en internationaal ondernemen

Garagekrik 3 ton + assteunen 3 ton Handleiding

MOTORCODE - CARROSSERIEVERSIE

HAKSELAAR. gemonteerd op tractor. Bij nood OPGEPAST. 1. Waarschuwing en algemene richtlijnen

SIGNALISATIE OP LANDBOUWVOERTUIGEN

BOSLIER GEMONTEERD OP TRACTOR. 1. Waarschuwing en algemene richtlijnen. Machine stilleggen en vergrendelen. 112 en leidinggevende verwittigen.

Voertuigcontrole 9-VLD E achter B

Aanhangwagens en caravans trekken

Aanhangswagens en caravans trekken

Verhuisservice. Nog vragen? Wanneer u nog vragen heeft over onze verhuisservice, dan kunt u terecht bij de medewerkers van onze afdeling Wonen.

Met de aankoop van een Weijer aanhangwagen of paardentrailer heeft u gekozen voor kwaliteit en duurzaamheid.

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen?

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELEKTROMOBIEL

Veiligheidsinstructies Belangrijk: Lees deze instructies zorgvuldig voor u de heater in elkaar zet en gebruik neemt, en volg ze na.

Powerpack. gebruikshandleiding

UITLEENOVEREENKOMST CARAVAN

27 JANUARI Koninklijk besluit betreffende <praalwagens>

Rekeningnummer:... Vertegenwoordigd door:... Telefoon/GSM contactpersoon:... Mail:...

ONTHAALBROCHURE WELKOM BIJ...

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Gebruikershandleiding Bodemsaneringswagen Deco-SV400T

Uitdeukset hydraulisch 4 ton Handleiding

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7)

Van n Bike draagsysteem

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies

De nieuwe generatie schrob-/zuigmachines RA 505 IBC RA 505 IBCT RA 605 IBCT

Niets uit deze documentatie mag worden gereproduceerd in welke vorm dan ook zonder

3.32 Verlichting en belading van aanhangwagens

604_38_063 ALFA MITO JTD NL :07 Pagina 1 ALFA MiTo S E R V I C E

Banden de- en montage machine

Wielen vervangen GEREEDSCHAPSSET HET RESERVEWIEL VERWIJDEREN AFSLUITBARE WIELMOEREN


KB Ladingvervoer LP/ NAVB-CNAC 2

Dierenvervoer.txt KLEINSCHALIG DIERVERVOER EN DE HOOFDREGELS. Inleiding

Werken met zelfrijdende hoogwerker (IS-005) (inclusief: Werken met schaarlift (AV-003)) Versie TC-K

Gebruiks- en montage instructies VERWARMINGSTOESTEL

Werken met vorkheftruck gevorderd (IS-001) Versie TC-K

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies

Toolbox Werken met grondverzetmaterieel

GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER

Praktijk Vragen over auto

HANDLEIDING CHAPEPOMP

Een caravan of aanhanger trekken

Sulky Line Painter 1200

GEBRUIKSAANWIJZING LGM-3500

Onderhoudsvoorschrift

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG

Aanhangwagens. Een uiteenzetting over het gebruik van aanhangwagens. Hierbij komen de volgende subonderwerpen

DM-CD (Dutch) Dealershandleiding. Kettingapparaat SM-CD50

Komplet DS 1020 gebruikershandleiding

Werken met starre verreiker (IS-003) Versie TC-K

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL

GEBRUIKSHANDLEIDING Hakselaars CIPPO 7 S

ContiComfortKit Handleiding

Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF

Hoe maak je jack-up van een auto (of

Transcriptie:

AANHANGWAGEN VOERTUIGEN 1. Waarschuwing en algemene richtlijnen Bij nood OPGEPAST Machine stilleggen en vergrendelen (sleutel verwijderen) 112 en boswachter verwittigen Aanhangwagens (al dan niet voorzien van pomp-, laad- en/of kipinstallaties) die in aandrijving grote krachten ontwikkelen, vragen kennis, inzicht en ervaring, zowel voor het aan- en afkoppelen als voor de bediening. De nodige omzichtigheid is vereist. ONGEVALLENPREVENTIE lees de gebruikshandleiding wees aandachtig tijdens het gebruik let op de restrisico s, ze zijn met veiligheidsstickers aangeduid op het werktuig respecteer de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen waak erover dat gebruikers ouder zijn dan 18 jaar en dat ze beschikken over voldoende vakopleiding, kennis, inzicht en ervaring 2. VEILIGHEIDSVOORZIENINGEN MACHINE identificatieplaat met MTMwaarde oplooprem en handrem lasthaken

3. RISICO EN PREVENTIE Niet uitvoeren zonder de vermelde preventiemaatregelen Extra aandacht en voorzorgen, preventiemaatregelen treffen GEVAREN Te weinig kennis en ervaring kan leiden tot verkeerde handelingen en zo tot zware of dodelijke verwondingen, aan zichzelf of derden. Onverwachte hindernissen en onvoldoende inzicht in stabiliteit en belasting kan leiden tot kantelgevaar, met zware tot dodelijke verwondingen als gevolg Kantelgevaar door verkeerd (of te licht) trekkend voertuig PREVENTIE waak erover dat gebruikers ouder zijn dan 18 jaar en dat ze beschikken over voldoende vakopleiding, kennis, inzicht en ervaring laat geen personen in de directe omgeving komen hou voldoende afstand met obstakels en hindernissen waak erover dat gebruikers ouder zijn dan 18 jaar en dat ze beschikken over voldoende vakopleiding, kennis, inzicht en ervaring verken het werkterrein pas je rijgedrag aan aan de omstandigheden respecteer het slepend vermogen van het trekkend voertuig de MTM waarden vermeld op het voertuig en aanhanger zijn beslissend, niet de gewichten die men heeft geladen Verkeerde werkhouding let op een correcte werkhouding wissel werkhouding en werkzaamheden regelmatig af Handcontact met scherpe delen bij afstelling en af- of aankoppeling kan leiden tot verwondingen draag handschoenen en gebruik geschikt gereedschap Gekneld geraken onder de aanhangwagen aanhanger vakkundig aan- en afkoppelen Morsen en lekken van olie, vet, remvloeistof, enz. morsen voorkomen eventueel gemorste of lekkende vloeistof opvangen en verwijderen let erop dat leidingen niet gekneld of beschadigd raken gebruik zoveel mogelijk milieuvriendelijke producten Deze aanhanger mag enkel gebruikt worden door opgeleid personeel dat de handleiding en de veiligheidsinstructies heeft doorgenomen.

4. BIJZONDERE AANDACHTSPUNTEN BIJ GEBRUIK, TRANSPORT EN ONDERHOUD 1. Werkvoorbereiding Controleer de Maximum Toegestane Massa (MTM) van de aanhangwagen en het Maximale Toegestane Sleepvermogen (MTS) van het voertuig dat de aanhangwagen zal slepen. Controleer de grootte en het gewicht van de lading. Controleer de omgeving en route. 2. Aanhangwagen gebruiksklaar maken Zorg ervoor dat de aanhanger voorzien is van alle wettelijk voorgeschreven verlichting, veiligheidssignalisatie, nummerplaten, pictogrammen, enz. en zorg ervoor dat deze functioneren en goed zichtbaar zijn. Controleer de aanhangwagen op zichtbare gebreken en/of beschadigingen. Controleer het bandenprofiel en de bandenspanning, en hou hierbij rekening met de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd, het terrein waarover zal gereden worden, de vracht die vervoerd wordt, enz. Zorg er voor dat de aanhangwagen stabiel is opgesteld vooraleer deze aan- of af te koppelen, maak gebruik van de steunpoten en/of -wielen indien aanwezig. Koppel de aanhangwagen aan. Plaats de lostrekkabel en koppel de stekker in. 3. Gebruik van de aanhangwagen 3.1. Aanhangwagen laden Zorg ervoor dat het zwaartepunt in het midden van de aanhangwagen zit en 10 tot 20 cm voor de as zit. Dat doe je door in de voorste helft van de aanhangwagen iets meer gewicht te plaatsen dan in de achterste helft. Stel de trekhaak bij zodat de aanhangwagen vlak staat of lichtjes naar voren helt. De aanhangwagen mag nooit naar achteren hellen. Controleer de maximum toegestane massa van de aanhangwagen. Dit moet duidelijk gemarkeerd zijn op de aanhanger. De maximale trekhaakbelasting mag niet overschreden worden. Laad voorzichtig in en werk daarbij vanaf de vier kanten (links en rechts, voor- en achterkant). Zware ladingen plaats je in het midden van de aanhanger. Maak de lading goed vast. De lading mag : (1 DECEMBER 1975. KB algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg Art. 46 Lading vd voertuigen) > > maximaal 0.5 meter achteraan uitsteken > > maximaal 0.3 meter zijdelings uitsteken > > maximaal 4 meter hoog gestapeld zijn De breedte van de aanhanger mag maximaal 2.55 meter zijn, tenzij > > Voor het vervoer van balen: max. breedte 2.75 meter > > Voor transport over minder dan 25km: max. breedte 3 meter goed FOUT

Welk rijbewijs voor welke aanhangwagen? Rijbewijs Voertuig Aanhanger B MTM < 3500 kg MTM maximaal 750 kg; MTM > 750 kg, op voorwaarde dat: - MTM van voertuig en aanhangwagen samen maximaal 3.500 kg bedraagt; - MTM van de aanhangwagen kleiner is dan de eigen massa van het voertuig. B + E MTM < 3500 kg MTM > 750 kg als: - MTM van voertuig en aanhangwagen samen meer dan 3.500 kg bedraagt; - MTM van de aanhangwagen groter is dan de eigen massa van het voertuig. C1 MTM > 3500 kg en < 7500 kg - MTM maximaal 750 kg C1 + E MTM > 3500 kg en < 7500 kg MTM > 750 kg, op voorwaarde dat: - MTM van voertuig en aanhangwagen samen maximaal 12.000 kg bedraagt; - MTM van de aanhangwagen kleiner is dan de eigen massa van het voertuig. C MTM > 7500 kg MTM maximaal 750 kg C + E MTM > 7500 kg MTM meer dan 750 kg; - Of niet voldaan aan eisen C1 + E Sleepvermogen trekkend voertuig Ongeremde aanhanger: MTM aanhanger mag maximaal 750 kg zijn en lager dan MTSM ongeremd van het voertuig. Geremde aanhanger met oplooprem: MTM aanhanger moet kleiner zijn dan het Maximale Toegestane Massa van het voertuig voor aanhangers met oplooprem. MTM = Maximaal Toegestane Massa = gewicht vermeld op de aanhanger MTSM = Maximaal Toegestane Sleepbare Massa MTMS = MTM sleep = MTM voertuig + MTM aanhanger Voorbeeld 1: Toyota Rav 4 2.2Diesel Ledige massa trekkend voertuig: 1695 kg. Sleepvermogen ongeremd : 750kg Ongeremde aanhanger MTM 730 kg Ja, want 730 < 750 Rijbewijs B is ok Voorbeeld 2: Toyota Rav 4 2.2Diesel Ledige massa trekkend voertuig: 1695 kg Sleepvermogen geremd : 2000kg Geremde aanhanger MTM 2500 kg Nee, met geen enkel type rijbewijs, want 2500 > 2000 Voorbeeld 3: Nissan Navara 2.5D Ledige massa trekkend voertuig: 2210 kg Sleepvermogen geremd : 3000kg Geremde aanhanger MTM 2500 kg Ja, want 2500 < 3000 Rijbewijs B + E is nodig 3.2. Rijden met aanhangwagen Anticipeer stops en rem tijdig. Hou ten minste vier seconden afstand met je voorligger. Geef jezelf wat extra draai- en manoeuvreerruimte. Op hete dagen kan de motor op lange hellingen oververhit raken. Schakel naar een lagere versnelling om de motor af te koelen. Sta nooit tussen de aanhanger en het voertuig, tenzij de handrem is opgetrokken, de motor is stilgelegd en de versnellingsbak in versnelling staat. Begeef je nooit binnen de draaicirkel van voertuig en aanhanger. Is de totale massa (trekkend voertuig en aanhanger samen) meer dan 3500kg, dan mag je max. 90 km/h rijden. Pas je snelheid aan bij felle wind of windstoten.

3.3. Gevaarlijke situaties De aanhangwagen gaat slingeren -> plaats het zwaartepunt van de aanhangwagen naar voren, beperk het gewicht, verhoog de bandendruk van het voertuig en de aanhangwagen volgens de specificaties van de constructeur, monteer een gierdemper, rijd trager. De aanhangwagen gaat overstuur in bochten -> verplaats het zwaartepunt naar de achterkant van het aanhangwagen. Aanhangwagen duikt in de bochten -> verhoog de druk in de achterste banden van het sleepvoertuig, beperk het gewicht van de trailer. 3.4. Vervoer van gevaarlijke stoffen Vervoer van brandstoffen (slechts één product) De bepalingen van het ADR zijn niet van toepassing op: vervoer in draagbare verpakkingen (jerrycans): niet meer dan 60 liter het vervoer dat door bedrijven wordt verricht maar BIJKOMSTIG is ten opzichte van hun hoofdactiviteit (maw het agentschap vervoert brandstof niet als transportbedrijf maar als gebruiker) in hoeveelheden van niet meer dan 450 liter per verpakking en: > > Regel = Eigen volume in liter vermenigvuldigd met factor VC (vervoerscategorie) < 1000 factor VC: Diesel = 1 factor VC: Bezine = 3 > > Maximaal 500 liter op een aanhanger Dus : Voor diesel: 2x450 liter (speciale tank) waarvan maximaal één op de aanhanger. Voor benzine: 333 liter (speciale tank). Vervoer van gasflessen Regel = Eigen volume in liter vermenigvuldigd met factor VC (vervoerscatergorie) < 1000 factor VC: Zuurstof = 1 factor VC: Butaan/propaan = 3 factor VC: Acetyleen = 3 factor VC: Argon = 1 Voorbeeld: 4 flessen butaan van 50kg 4 flessen x 50 kg x 3 (factor VC) = 600 (< 1000) Mag vervoerd worden zonder ADR verplichting. Gecombineerd vervoer Regel = Eigen volume in liter vermenigvuldigd met factor VC (vervoerscategorie) < 1000 Maximaal 500 liter op een aanhanger Voorbeeld 1: 60 liter diesel en 40 liter benzine 60x1 + 40x3 = 180<1000 Daarvan mag maximaal 60 liter in draagbare verpakkingen en de rest in een speciale tank. Voorbeeld 2: 200 liter diesel,150 liter benzine en 2 gasflessen butaan van 50 kg 200 x1 + 150x3 + 2x50x3 = 950 < 1000 Diesel en benzine beide in speciale tank en samen is het 500 liter, dus mag het nog op een aanhanger. Voorbeeld 3: 200 liter diesel, 200 liter benzine en 2 gasflessen butaan van 50 kg 200x1 + 200x3 + 2x50x3 = 1100 >1000 Deze combinatie is niet ADR vrijgesteld.

Preventiemaatregelen Zowel het trekkend voertuig als de aanhanger moeten een ABC poederblusser hebben. Alle verpakkingen moeten gesloten zijn. Bij gasflessen: verwijder de ontspanners, sluit de kraan en plaats de beschermkap. Alle verpakkingen en gasflessen moeten goed worden vastgelegd met behulp van spanbanden. Gasflessen worden indien mogelijk, verticaal vervoerd. Bij horizontaal transport moeten de gasflessen vóór gebruik minstens een half uur verticaal staan. Let op voor lekken, ze kunnen leiden tot: > > milieuhinder > > brandgevaar > > explosiegevaar In het kader van een eventuele aanrijding van achteren, moeten brandbare en explosieve zaken (gasflessen, jerrycans) zoveel mogelijk vooraan tegen het schutbord van de aanhanger geplaatst worden. 3.5. Na de werken Beveilig de aanhanger ( met handrem en/of blokken) alvorens deze af te koppelen. Maak de laadbak schoon. 4. Onderhoud van de aanhangwagen Laat herstellings- en onderhoudswerken enkel door een vakman uitvoeren. Er mogen geen wijzigingen aangebracht worden aan wagen en de aanbouwapparatuur. Gebruik voor het schoonmaken van de machine nooit benzine of licht ontvlambare producten. Vervang veiligheidsstickers als deze onleesbaar worden. Controleer de werking van de oplooprem en smeer het mechanisme. Controleer alle verlichting. Smeer alle scharnieren. 5. Milieu Mors geen olie, smeervet of remvloeistof. Gebruik milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Reinig en onderhoud de aanhanger op een plaats waar het vuil kan worden opgevangen, zodat het geen milieuschade veroorzaakt.

5. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Deze instructiekaart vervangt de handleiding niet Niet alle aanhangers werken op dezelfde manier, er zijn verschillen tussen merken en modellen. Lees daarom steeds de handleiding bij een eerste gebruik. Deze instructiekaart kan worden aangevuld met MSDS-fiches, bijkomende interne veiligheidsmaatregelen, enz. Deze maken integraal deel uit van deze instructies. Zelfs bij toepassing van alle veiligheidsmaatregelen blijft er steeds een restrisico bestaan dat nooit helemaal kan worden uitgesloten. Wees daarom steeds alert voor onvoorziene omstandigheden en onverwachte gebeurtenissen. Aangezien aanhangwagens in combinatie met een voertuig worden gebruikt, dient men ook de instructiekaart van het trekkend voertuig door te nemen Voor het vervoer van bepaalde stoffen/materialen zijn wettelijke verplichtingen en bepalingen van toepassing, zoals ADR, rijbewijs, keuring materiaal, enz. Draag steeds oogbescherming bij het opsporen van lekken aan hydraulische leidingen. Voorzie de aanhangwagen van de nodige reflectoren /verlichting. Zo is deze steeds goed zichtbaar in het verkeer; zowel overdag als s nachts en onder alle weersomstandigheden. Voor bijkomende praktische info of bijhorende opleidingen contacteer: Kurt Van Beneden projectcoördinator veiligheid Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 22 B-1000 Brussel T +32 2 553 27 23 F +32 2 553 17 60 kurt.vanbeneden@lne.vlaanderen.be www.natuurenbos.be Deze instructiekaart is een publicatie van het Agenschap voor Natuur en Bos in samenwerking met de afdeling Bestuurszaken van de Vlaamse Overheid en Inverde. Veiligheidsfiche Mobiele Arbeidsmiddelen uitgave 2011

NOTITIES