Provincie Oost-Vlaanderen:

Vergelijkbare documenten
DETAILHANDEL RESOC Brugge Voornaamste resultaten Feitenfiches Kennisnetwerk Detailhandel

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor lokale besturen ter ondersteuning van de detailhandel.

Oost-Vlaanderen Provinciale dienstverlening in functie van detailhandelsbeleid voor lokale besturen en middenstands- en handelsverenigingen

Provincieraadsbesluit

Feitenfiche BAARLE-HERTOG. BAARLE-HERTOG is 1 van de 8 gemeenten in de provincie Antwerpen, geclassificeerd volgens VRIND als "platteland"

Feitenfiche OVERPELT. OVERPELT is 1 van de 9 gemeenten in de provincie Limburg, geclassificeerd volgens VRIND als "kleinstedelijk provinciaal"

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor middenstands- en handelsverenigingen ter ondersteuning van de detailhandel

Feitenfiche detailhandel DESTELBERGEN

Feitenfiche MERELBEKE. MERELBEKE is 1 van de 5 gemeenten in de provincie Oost-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "grootstedelijke rand"

Feitenfiche EEKLO. EEKLO is 1 van de 6 gemeenten in de provincie Oost-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "structuurondersteunende steden"

Interprovinciale studie Detailhandel. Rapport Provincie Vlaams-Brabant Kaartenboek -

Voor elke provincie is een detailhandelsrapport opgemaakt door onderzoeksbureau IDEA Consult, in samenwerking met Geo Intelligence en Mas Research.

Provincieraadsbesluit

Interprovinciale studie Detailhandel. Rapport Provincie West-Vlaanderen Kaartenboek -

Interprovinciale studie Detailhandel. Rapport Provincie Limburg Kaartenboek -

Feitenfiche KAPRIJKE. KAPRIJKE is 1 van de 29 gemeenten in de provincie Oost-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "platteland"

Interprovinciale studie Detailhandel. Rapport Provincie Antwerpen Kaartenboek -

Feitenfiche GENT. GENT is 1 van de 1 gemeenten in de provincie Oost-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "grootsteden"

Feitenfiche detailhandel ALKEN

Feitenfiche stad Leuven

Plaatsingslijst van het archief van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent. Burgerlijke stand. Indices. Overdracht 2006 / S. Bradt, W. Hermans.

Feitenfiche LOKEREN. Januari 2015

Provincieraadsbesluit

Feitenfiche BEERSE. BEERSE is 1 van de 4 gemeenten in de provincie Antwerpen, geclassificeerd volgens VRIND als "regionaalstedelijke rand"

Feitenfiche detailhandel GENT

Feitenfiche KALMTHOUT. KALMTHOUT is 1 van de 34 gemeenten in de provincie Antwerpen, geclassificeerd volgens VRIND als "overgangsgebied"

Verslag aan de Provincieraad

Feitenfiche BALEN. BALEN is 1 van de 34 gemeenten in de provincie Antwerpen, geclassificeerd volgens VRIND als "overgangsgebied"

Feitenfiche detailhandel KNESSELARE

Feitenfiche detailhandel MORTSEL

Feitenfiche detailhandel LEOPOLDSBURG

Feitenfiche LINT. LINT is 1 van de 14 gemeenten in de provincie Antwerpen, geclassificeerd volgens VRIND als "grootstedelijke rand"

Feitenfiche BRASSCHAAT. BRASSCHAAT is 1 van de 34 gemeenten in de provincie Antwerpen, geclassificeerd volgens VRIND als "overgangsgebied"

Feitenfiche HARELBEKE

Feitenfiche GROBBENDONK. GROBBENDONK is 1 van de 34 gemeenten in de provincie Antwerpen, geclassificeerd volgens VRIND als "overgangsgebied"

Feitenfiche KAPELLE-OP-DEN-BOS

Feitenfiche MAARKEDAL. MAARKEDAL is 1 van de 29 gemeenten in de provincie Oost-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "platteland"

Feitenfiche detailhandel DILSEN-STOKKEM

Feitenfiche LUMMEN. LUMMEN is 1 van de 17 gemeenten in de provincie Limburg, geclassificeerd volgens VRIND als "overgangsgebied"

Feitenfiche detailhandel MAASEIK

Feitenfiche detailhandel BEGIJNENDIJK

Feitenfiche WERVIK. WERVIK is 1 van de 34 gemeenten in de provincie West-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "platteland"

Feitenfiche LILLE. LILLE is 1 van de 34 gemeenten in de provincie Antwerpen, geclassificeerd volgens VRIND als "overgangsgebied"

Feitenfiche LAAKDAL. LAAKDAL is 1 van de 34 gemeenten in de provincie Antwerpen, geclassificeerd volgens VRIND als "overgangsgebied"

Feitenfiche RUMST. RUMST is 1 van de 34 gemeenten in de provincie Antwerpen, geclassificeerd volgens VRIND als "overgangsgebied"

Feitenfiche detailhandel RIJKEVORSEL

Feitenfiche ZWEVEGEM. ZWEVEGEM is 1 van de 13 gemeenten in de provincie West-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "regionaalstedelijke rand"

Feitenfiche detailhandel HOLSBEEK

Feitenfiche BOORTMEERBEEK. BOORTMEERBEEK is 1 van de 27 gemeenten in de provincie Vlaams-Brabant, geclassificeerd volgens VRIND als "overgangsgebied"

Feitenfiche BEVEREN. BEVEREN is 1 van de 6 gemeenten in de provincie Oost-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "kleinstedelijk provinciaal"

Feitenfiche TORHOUT. TORHOUT is 1 van de 6 gemeenten in de provincie West-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "kleinstedelijk provinciaal"

Feitenfiche detailhandel ZEDELGEM

Feitenfiche detailhandel HAACHT

Feitenfiche detailhandel TIELT

Feitenfiche detailhandel KASTERLEE

Feitenfiche detailhandel BRASSCHAAT

Feitenfiche detailhandel ZWEVEGEM

Feitenfiche OOSTENDE. OOSTENDE is 1 van de 4 gemeenten in de provincie West-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "centrumsteden"

Feitenfiche PEER. PEER is 1 van de 12 gemeenten in de provincie Limburg, geclassificeerd volgens VRIND als "platteland"

Feitenfiche SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

Feitenfiche detailhandel MOL

Feitenfiche detailhandel BILZEN

Feitenfiche TREMELO. TREMELO is 1 van de 27 gemeenten in de provincie Vlaams-Brabant, geclassificeerd volgens VRIND als "overgangsgebied"

Feitenfiche detailhandel ASSE

Feitenfiche detailhandel PEER

Feitenfiche detailhandel WESTERLO

Feitenfiche KOKSIJDE. KOKSIJDE is 1 van de 3 gemeenten in de provincie West-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "overgangsgebied"

Feitenfiche detailhandel AARTSELAAR

Feitenfiche NIEUWPOORT. NIEUWPOORT is 1 van de 34 gemeenten in de provincie West-Vlaanderen, geclassificeerd volgens VRIND als "platteland"

Feitenfiche SINT-TRUIDEN

Verslag aan de Provincieraad

Feitenfiche detailhandel AARSCHOT

Feitenfiche detailhandel GENK

Feitenfiche detailhandel GEEL

Feitenfiche ZAVENTEM. Januari 2015

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

Feitenfiche MIDDELKERKE

Voorwoord 2. Inleiding 3. Kengetallen verkooppunten per provincie naar groep in % 4. Kengetallen oppervlakten in m² per provincie naar groep in % 5

Voorwoord. Peter Nieland Directeur Locatus Nederland

Voorwoord. Peter Nieland Directeur Locatus Nederland

Uw gemeente in cijfers: Zelzate

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

Provincieraadsbesluit

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

Uw gemeente in cijfers: Wachtebeke

ondersteunt uw gemeentelijk detailhandelsbeleid

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

Locatus Retail Facts Kengetallen over de Belgische detailhandel

Actualisatie DPO t Heen Katwijk

Uw gemeente in cijfers: Gent

Locatus inzetten als tool voor kernversterking

Uw gemeente in cijfers: Lochristi

DETAILHANDELSONDERZOEK OOST-VLAANDEREN

Mobiel Crisis team. Ontstaan 26/06/2017

Uw gemeente in cijfers: Wetteren

Transcriptie:

Provincie Oost-Vlaanderen: Data (gebundeld via Kennisnetwerk Detailhandel) Overleg: - Provinciaal platform detailhandel: denktank en adviesgroep die richting en prioriteiten aangeeft met betrekking tot detailhandelstudie en beleid in de provincie in elke provincie, 3 tot 4 keer per jaar panel van schepenen, ambtenaren en intermediaire organisaties actief rond detailhandel - Netwerksessies detailhandel: infosessies gericht naar alle steden en gemeenten Subsidiereglementen ter versterking van middenstand en (detail)handel Begeleiding via EROV

Kennisnetwerk Detailhandel (1) EFRO-project, looptijd 2 jaar, provincies en AO ondersteunen van gemeentelijk detailhandelsbeleid beter inzicht in detailhandel door aanreiken van data, analyses op maat en monitoring Locatus winkeldatabestand Gratis voor 308 Vlaamse steden en gemeenten Jaarlijkse actualisatie Aanbodinventarisatie, branchestudie, socio-economische dossiers, beleidsplannen

Kennisnetwerk Detailhandel (2) Interprovinciale studie detailhandel (2013-2014) Feitenfiches Socio-economische data, winkelaanbod en koopstromen Jaarlijkse actualisatie SWOT-fiches juni 2014 incl. bezoekersmotieven en vervoersmodi Monitorinstrument voor elke stad en gemeente

Kennisnetwerk Detailhandel (3) Portaalsite detailhandel www.detailhandelvlaanderen.be Studies, rapporten, persitems, aankondiging van evenementen, financieringsinstrumenten, subsidieoproepen, enz.

Locatus

Locatus databestand (1) Wat? Winkeldatabestand: o o o o Alle commerciële, publieksgerichte panden voor detailhandel, dienstverlening en horeca Inclusief leegstaande commerciële panden Jaarlijkse inventarisatie: actuele data o november 2012-september 2013 o -> opnames na een jaar heropgestart Evolutie vanaf 2008 -> opvragen bij Kathy Voor wie? Gratis toegang voor alle (Oost-)Vlaamse steden en gemeenten tot online winkeldatabestand: detailinfo eigen gemeente, benchmarking andere steden en gemeenten

Locatus databestand (2) Indicatoren Aantal verkooppunten, winkelvloeroppervlakte, naar branche, naar inwonersaantal, naar winkelformules, enz. Waarvoor Locatus gebruiken? Aanbodinventarisatie, branchestudie, socio-economische dossiers, beleidsplannen Verfijnen van data, met als doel Locatus beter af te stemmen op de Vlaamse realiteit Toevoegen van deelgemeenten, type bebouwing (binnen/buiten bebouwde kom, bedrijventerrein), leegstandsduur (! individueel pandniveau, wel globaal beeld)

Data uit de feitenfiches Socio-economische data Winkelaanbod, incl. horeca, diensten en cultuur Koopstromen

aantal inwoners 01/01/2014 bevolking bevolkingsdichtheid inwoners/km 2 01/01/2014 gemiddeld inkomen per inwoner inkomstenjaar 2011 (aanslagjaar 2012) welvaart inkomenspeil (Vlaanderen = 100) Destelbergen 17 794 669 19 815 115,6 Evergem 34 188 456 17 883 104,3 Gent 250 281 1 602 16 462 96,0 Lochristi 21 903 363 18 639 108,7 Melle 11 142 733 19 089 111,3 Merelbeke 23 782 650 19 740 115,1 Moerbeke 6 242 165 17 542 102,3 Oosterzele 13 470 313 19 172 111,8 Wachtebeke 7 335 213 17 249 100,6 Zelzate 12 500 912 16 430 95,8 Oost-Vlaanderen 1 467 569 492 17 364 101,3 RESOC/SERR GRG 398 637 799 17 098 99,7 Vlaanderen 6 404 715 474 17 146 100,0 Bron: Rijksregister (observatiedatum RR 18/01/2014), FOD Economie - ADSEI, berekeningen Studiedienst Huis van de economie

tewerkstelling 31/12/2011 zelfstandigen (excl. helpers) 31/12/2011 totale werkgelegenheid 31/12/2011 detailhandel horeca detailhandel horeca detailhandel horeca Destelbergen 236 90 293 154 529 244 Evergem 387 120 409 208 796 328 Gent 6 491 3 359 3 304 2 077 9 795 5 436 Lochristi 418 152 342 171 760 323 Melle 132 66 151 76 283 142 Merelbeke 737 110 355 164 1 092 274 Moerbeke 43 5 78 39 121 44 Oosterzele 82 60 220 89 302 149 Wachtebeke 71 10 88 49 159 59 Zelzate 311 44 112 89 423 133 Oost-Vlaanderen 29 481 10 070 20 714 10 759 50 195 20 829 RESOC/SERR GRG 8 908 4 016 5 352 3 116 14 260 7 132 Bron: RSZ, RSVZ, berekeningen Idea Consult, Geo Intelligence, Studiedienst Huis van de economie

Overzicht Winkelaanbod per Fusiegemeente Jaar 2008 2010 2013 2008-2013 Destelbergen Aantal panden 261 254 258-1,2% WVO (m 2 ) * 16 304 15 437 17 020 4,2% Evergem Aantal panden 534 520 529-0,9% WVO (m 2 ) * 38 512 37 988 39 324 2,1% Gent Aantal panden 5 869 5 673 5 575-5,3% WVO (m 2 ) * 467 354 499 774 505 235 7,5% Lochristi Aantal panden 329 364 373 11,8% WVO (m 2 ) * 40 825 51 740 58 340 30,0% Melle Aantal panden 171 166 174 1,7% WVO (m 2 ) * 11 327 12 728 13 728 17,5% Merelbeke Aantal panden 339 341 345 1,7% WVO (m 2 ) * 31 532 32 157 32 945 4,3% Moerbeke Aantal panden 77 76 82 6,1% WVO (m 2 ) * 2 304 2 453 4 592 49,8% Oosterzele Aantal panden 170 175 175 2,9% WVO (m 2 ) * 11 071 9 350 9 363-18,2% Wachtebeke Aantal panden 134 135 124-8,1% WVO (m 2 ) * 11 971 12 918 11 915-0,5% Zelzate Aantal panden 313 309 302-3,6% WVO (m 2 ) * 24 121 24 518 24 780 2,7% Oost-Vlaanderen Aantal panden 28 976 29 002 29 077 0,3% WVO (m2) * 2 593 464 2 732 049 2 884 829 10,1% RESOC/SERR GRG Aantal panden 8 197 8 013 7 937-3,3% WVO (m 2 ) * 655 321 699 063 717 242 8,6% Vlaanderen Aantal panden 127 621 129 628 130 154 1,9% WVO (m 2 ) * 11 589 276 12 423 802 13 147 032 11,8% Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie * WVO: enkel betrekking op detailhandel s.s. + leegstand

Jaar Aantal panden naar Soort Goederen Aantal panden naar Hoofdbranche 2008 2010 2013 % 2013 Destelbergen Totaal aantal panden 261 254 258 Destelbergen Leegstand 7 5 14 5,4% Dagelijkse Goederen 53 48 49 19,0% Levensmiddelen Levensmiddelen 45 41 42 Persoonlijke Verzorging Persoonlijke Verzorging 8 7 7 Periodieke Goederen 32 29 26 10,1% Kleding en Mode Kleding & Mode 11 11 9 Schoenen & Lederwaren 4 4 4 Juwelier & Optiek 5 5 5 Huishoudelijke Artikelen Huishoudelijke- & Luxe Artikelen 4 3 3 Vrije Tijd Sport & Spel 3 3 2 Hobby 5 3 3 Uitzonderlijke Goederen 29 25 25 9,7% In en om Woning Plant & Dier 6 6 6 Wonen 10 8 7 Bruin en Witgoed Bruin & Witgoed 3 3 4 Auto en Fiets Auto & Fiets 6 4 4 Doe-Het-Zelf Doe-Het-Zelf 1 Overige Detailhandel Detailhandel Overig 3 4 4 Niet-detailhandel 140 147 144 55,8% Transport en Brandstoffen Automotive 13 15 15 Brandstoffen 4 4 4 Horeca Horeca 51 48 46 Cultuur Cultuur 2 2 2 Ontspanning Ontspanning 5 5 4 Diensten Verhuur 1 1 Ambacht 25 34 34 Financiële Instelling 23 23 23 Particuliere Dienstverlening 16 15 16 Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Jaar Aantal panden naar Soort Goederen Aantal panden naar Hoofdbranche 2008 2010 2013 % 2013 Evergem Totaal aantal panden 534 520 529 Evergem Leegstand 16 7 13 2,5% Dagelijkse Goederen 103 101 105 19,8% Levensmiddelen Levensmiddelen 88 87 91 Persoonlijke Verzorging Persoonlijke Verzorging 15 14 14 Periodieke Goederen 48 45 42 7,9% Kleding en Mode Kleding & Mode 19 17 16 Schoenen & Lederwaren 2 1 2 Juwelier & Optiek 9 9 8 Huishoudelijke Artikelen Huishoudelijke- & Luxe Artikelen 13 13 11 Vrije Tijd Sport & Spel 2 1 1 Hobby 3 3 3 Media 1 1 Uitzonderlijke Goederen 78 76 73 13,8% In en om Woning Antiek & Kunst 1 Plant & Dier 15 18 18 Wonen 22 19 18 Bruin en Witgoed Bruin & Witgoed 10 10 10 Auto en Fiets Auto & Fiets 11 11 10 Doe-Het-Zelf Doe-Het-Zelf 9 8 8 Overige Detailhandel Detailhandel Overig 10 10 9 Niet-detailhandel 289 291 296 56,0% Transport en Brandstoffen Automotive 30 33 33 Brandstoffen 5 7 7 Horeca Horeca 92 91 93 Cultuur Cultuur 9 3 4 Ontspanning Ontspanning 10 12 12 Diensten Verhuur 3 3 3 Ambacht 70 75 76 Financiële Instelling 49 45 44 Particuliere Dienstverlening 21 22 24 Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Jaar Aantal panden naar Soort Goederen Aantal panden naar Hoofdbranche 2008 2010 2013 % 2013 Gent Totaal aantal panden 5 869 5 673 5 575 Gent Leegstand 298 189 351 6,3% Dagelijkse Goederen 1 010 1 036 986 17,7% Levensmiddelen Levensmiddelen 806 828 783 Persoonlijke Verzorging Persoonlijke Verzorging 204 208 203 Periodieke Goederen 888 846 801 14,4% Kleding en Mode Warenhuis 4 6 4 Kleding & Mode 401 384 387 Schoenen & Lederwaren 83 81 81 Juwelier & Optiek 106 101 88 Huishoudelijke Artikelen Huishoudelijke- & Luxe Artikelen 89 80 67 Vrije Tijd Sport & Spel 45 47 46 Hobby 78 70 64 Media 82 77 64 Uitzonderlijke Goederen 671 617 557 10,0% In en om Woning Antiek & Kunst 62 44 36 Plant & Dier 92 86 68 Wonen 186 178 163 Bruin en Witgoed Bruin & Witgoed 116 100 88 Auto en Fiets Auto & Fiets 40 35 32 Doe-Het-Zelf Doe-Het-Zelf 76 67 69 Overige Detailhandel Detailhandel Overig 99 107 101 Niet-detailhandel 3 002 2 985 2 880 51,7% Transport en Brandstoffen Automotive 159 161 156 Brandstoffen 49 47 50 Horeca Horeca 1 389 1 436 1 376 Cultuur Cultuur 76 73 73 Ontspanning Ontspanning 79 103 88 Diensten Verhuur 44 45 30 Ambacht 542 516 512 Financiële Instelling 313 284 260 Particuliere Dienstverlening 351 320 335 Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Jaar Aantal panden naar Soort Goederen Aantal panden naar Hoofdbranche 2008 2010 2013 % 2013 Lochristi Totaal aantal panden 329 364 373 Lochristi Leegstand 12 9 6 1,6% Dagelijkse Goederen 54 61 59 15,8% Levensmiddelen Levensmiddelen 46 52 50 Persoonlijke Verzorging Persoonlijke Verzorging 8 9 9 Periodieke Goederen 39 36 48 12,9% Kleding en Mode Warenhuis 1 1 1 Kleding & Mode 16 15 21 Schoenen & Lederwaren 5 5 7 Juwelier & Optiek 4 5 4 Huishoudelijke Artikelen Huishoudelijke- & Luxe Artikelen 6 4 4 Vrije Tijd Sport & Spel 3 2 4 Hobby 2 3 5 Media 2 1 2 Uitzonderlijke Goederen 49 57 59 15,8% In en om Woning Plant & Dier 13 17 17 Wonen 16 19 20 Bruin en Witgoed Bruin & Witgoed 5 4 4 Auto en Fiets Auto & Fiets 4 4 4 Doe-Het-Zelf Doe-Het-Zelf 8 10 10 Overige Detailhandel Detailhandel Overig 3 3 4 Niet-detailhandel 175 201 201 53,9% Transport en Brandstoffen Automotive 22 25 25 Brandstoffen 5 5 5 Horeca Horeca 61 69 69 Cultuur Cultuur 5 5 5 Ontspanning Ontspanning 7 11 10 Diensten Verhuur 2 2 1 Ambacht 31 40 40 Financiële Instelling 33 34 32 Particuliere Dienstverlening 9 10 14 Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Jaar Aantal panden naar Soort Goederen Aantal panden naar Hoofdbranche 2008 2010 2013 % 2013 Melle Totaal aantal panden 171 166 174 Melle Leegstand 8 2 5 2,9% Dagelijkse Goederen 28 31 34 19,5% Levensmiddelen Levensmiddelen 23 25 28 Persoonlijke Verzorging Persoonlijke Verzorging 5 6 6 Periodieke Goederen 16 17 17 9,8% Kleding en Mode Kleding & Mode 6 7 6 Schoenen & Lederwaren 1 1 Juwelier & Optiek 5 4 4 Huishoudelijke Artikelen Huishoudelijke- & Luxe Artikelen 3 2 3 Vrije Tijd Sport & Spel 1 Hobby 1 3 3 Uitzonderlijke Goederen 25 24 22 12,6% In en om Woning Plant & Dier 6 6 5 Wonen 4 5 3 Bruin en Witgoed Bruin & Witgoed 6 5 5 Auto en Fiets Auto & Fiets 2 2 2 Doe-Het-Zelf Doe-Het-Zelf 2 4 5 Overige Detailhandel Detailhandel Overig 5 2 2 Niet-detailhandel 94 92 96 55,2% Transport en Brandstoffen Automotive 14 12 12 Brandstoffen 2 2 3 Horeca Horeca 29 29 31 Cultuur Cultuur 1 1 1 Ontspanning Ontspanning 2 2 2 Diensten Verhuur 3 3 2 Ambacht 19 18 19 Financiële Instelling 16 15 15 Particuliere Dienstverlening 8 10 11 Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Jaar Aantal panden naar Soort Goederen Aantal panden naar Hoofdbranche 2008 2010 2013 % 2013 Merelbeke Totaal aantal panden 339 341 345 Merelbeke Leegstand 10 5 7 2,0% Dagelijkse Goederen 60 62 63 18,3% Levensmiddelen Levensmiddelen 50 52 52 Persoonlijke Verzorging Persoonlijke Verzorging 10 10 11 Periodieke Goederen 34 34 33 9,6% Kleding en Mode Kleding & Mode 16 14 12 Schoenen & Lederwaren 3 3 4 Juwelier & Optiek 4 4 4 Huishoudelijke Artikelen Huishoudelijke- & Luxe Artikelen 6 9 9 Vrije Tijd Sport & Spel 1 Hobby 2 2 2 Media 2 2 2 Uitzonderlijke Goederen 41 42 42 12,2% In en om Woning Antiek & Kunst 1 Plant & Dier 12 10 10 Wonen 7 9 9 Bruin en Witgoed Bruin & Witgoed 7 7 5 Auto en Fiets Auto & Fiets 3 3 3 Doe-Het-Zelf Doe-Het-Zelf 8 10 11 Overige Detailhandel Detailhandel Overig 3 3 4 Niet-detailhandel 194 198 200 58,0% Transport en Brandstoffen Automotive 29 29 29 Brandstoffen 7 7 8 Horeca Horeca 56 55 58 Cultuur Cultuur 2 3 3 Ontspanning Ontspanning 5 9 9 Diensten Verhuur 5 4 4 Ambacht 46 48 46 Financiële Instelling 31 28 28 Particuliere Dienstverlening 13 15 15 Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Jaar Aantal panden naar Soort Goederen Aantal panden naar Hoofdbranche 2008 2010 2013 % 2013 Moerbeke Totaal aantal panden 77 76 82 Moerbeke Leegstand 5 5 6,1% Dagelijkse Goederen 19 17 20 24,4% Levensmiddelen Levensmiddelen 17 15 17 Persoonlijke Verzorging Persoonlijke Verzorging 2 2 3 Periodieke Goederen 7 5 8 9,8% Kleding en Mode Kleding & Mode 1 1 1 Juwelier & Optiek 1 1 Huishoudelijke Artikelen Huishoudelijke- & Luxe Artikelen 4 4 4 Vrije Tijd Sport & Spel 1 1 Hobby 1 Uitzonderlijke Goederen 7 5 8 9,8% In en om Woning Antiek & Kunst 1 Plant & Dier 3 2 2 Auto en Fiets Auto & Fiets 1 1 2 Doe-Het-Zelf Doe-Het-Zelf 2 2 3 Overige Detailhandel Detailhandel Overig 1 Niet-detailhandel 44 44 41 50,0% Transport en Brandstoffen Automotive 1 1 1 Brandstoffen 2 2 2 Horeca Horeca 20 19 19 Cultuur Cultuur 1 1 2 Ontspanning Ontspanning Diensten Verhuur 1 Ambacht 7 9 7 Financiële Instelling 11 11 9 Particuliere Dienstverlening 1 1 1 Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Jaar Aantal panden naar Soort Goederen Aantal panden naar Hoofdbranche 2008 2010 2013 % 2013 Oosterzele Totaal aantal panden 170 175 175 Oosterzele Leegstand 3 4 5 2,9% Dagelijkse Goederen 31 31 31 17,7% Levensmiddelen Levensmiddelen 26 26 26 Persoonlijke Verzorging Persoonlijke Verzorging 5 5 5 Periodieke Goederen 11 11 10 5,7% Kleding en Mode Kleding & Mode 3 3 2 Schoenen & Lederwaren 1 1 1 Juwelier & Optiek 1 1 1 Huishoudelijke Artikelen Huishoudelijke- & Luxe Artikelen 2 2 2 Vrije Tijd Sport & Spel 2 2 2 Hobby 1 2 2 Media 1 Uitzonderlijke Goederen 23 21 22 12,6% In en om Woning Plant & Dier 8 7 7 Wonen 2 2 3 Bruin en Witgoed Bruin & Witgoed 4 4 4 Auto en Fiets Auto & Fiets 3 2 2 Doe-Het-Zelf Doe-Het-Zelf 3 3 3 Overige Detailhandel Detailhandel Overig 3 3 3 Niet-detailhandel 102 108 107 61,1% Transport en Brandstoffen Automotive 15 16 16 Brandstoffen 5 4 4 Horeca Horeca 42 42 43 Cultuur Cultuur 3 2 2 Ontspanning Ontspanning 1 2 2 Diensten Ambacht 14 20 20 Financiële Instelling 20 19 18 Particuliere Dienstverlening 2 3 2 Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Jaar Aantal panden naar Soort Goederen Aantal panden naar Hoofdbranche 2008 2010 2013 % 2013 Wachtebeke Totaal aantal panden 134 135 124 Wachtebeke Leegstand 11 12 8 6,5% Dagelijkse Goederen 25 27 26 21,0% Levensmiddelen Levensmiddelen 22 24 23 Persoonlijke Verzorging Persoonlijke Verzorging 3 3 3 Periodieke Goederen 10 8 7 5,6% Kleding en Mode Kleding & Mode 4 4 4 Schoenen & Lederwaren 1 Juwelier & Optiek 1 1 1 Huishoudelijke Artikelen Huishoudelijke- & Luxe Artikelen 1 1 Vrije Tijd Sport & Spel 1 1 1 Hobby 1 1 1 Media 1 Uitzonderlijke Goederen 16 15 13 10,5% Plant & Dier Plant & Dier 5 5 5 Wonen 2 2 1 Bruin en Witgoed Bruin & Witgoed 4 3 3 Auto en Fiets Auto & Fiets 2 2 2 Doe-Het-Zelf Doe-Het-Zelf 2 2 2 Overige Detailhandel Detailhandel Overig 1 1 Niet-detailhandel 72 73 70 56,5% Transport en Brandstoffen Automotive 6 6 5 Brandstoffen 3 3 3 Horeca Horeca 28 30 30 Cultuur Cultuur 2 2 2 Ontspanning Ontspanning 3 2 2 Diensten Verhuur 1 1 1 Ambacht 13 13 13 Financiële Instelling 14 14 12 Particuliere Dienstverlening 2 2 2 Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Jaar Aantal panden naar Soort Goederen Aantal panden naar Hoofdbranche 2008 2010 2013 % 2013 Zelzate Totaal aantal panden 313 309 302 Zelzate Leegstand 21 22 27 8,9% Dagelijkse Goederen 50 47 46 15,2% Levensmiddelen Levensmiddelen 41 38 37 Persoonlijke Verzorging Persoonlijke Verzorging 9 9 9 Periodieke Goederen 44 41 38 12,6% Kleding en Mode Kleding & Mode 19 17 16 Schoenen & Lederwaren 6 5 5 Juwelier & Optiek 4 5 5 Huishoudelijke Artikelen Huishoudelijke- & Luxe Artikelen 6 5 3 Vrije Tijd Sport & Spel 3 3 2 Hobby 3 3 3 Media 3 3 4 Uitzonderlijke Goederen 42 41 32 10,6% In en om Woning Antiek & Kunst 2 3 1 Plant & Dier 6 5 6 Wonen 12 10 5 Bruin en Witgoed Bruin & Witgoed 9 9 7 Auto en Fiets Auto & Fiets 4 5 4 Doe-Het-Zelf Doe-Het-Zelf 4 5 5 Overige Detailhandel Detailhandel Overig 5 4 4 Niet-detailhandel 156 158 159 52,6% Transport en Brandstoffen Automotive 12 13 12 Brandstoffen 4 4 4 Horeca Horeca 64 60 63 Cultuur Cultuur 2 2 2 Ontspanning Ontspanning 2 4 5 Diensten Verhuur 2 2 Ambacht 32 34 34 Financiële Instelling 20 19 17 Particuliere Dienstverlening 18 20 22 Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Aantal panden, niveau Deelgemeente (detailhandel s.l.) Gemeente Deelgemeente 2008 2010 2013 2008-2013 Destelbergen Destelbergen 147 147 150 2,0% Heusden 114 107 108-5,6% Evergem Ertvelde 167 145 147-13,6% Evergem 246 243 248 0,8% Kluizen 18 18 100,0% Sleidinge 121 114 116-4,3% Gent Afsnee 7 5 100,0% Desteldonk 15 18 100,0% Drongen 187 185 170-10,0% Gent 4 107 3 951 3 880-5,9% Gentbrugge 187 201 214 12,6% Ledeberg 278 254 237-17,3% Mariakerke 183 141 140-30,7% Mendonk 1 1 100,0% Oostakker 170 144 149-14,1% Sint-Amandsberg 379 356 338-12,1% Sint-Denijs-Westrem 152 155 171 11,1% Sint-Kruis-Winkel 20 20 100,0% Wondelgem 136 148 142 4,2% Zwijnaarde 90 95 90 0,0% Lochristi Beervelde 41 38 38-7,9% Lochristi 201 236 247 18,6% Zaffelare 49 53 51 3,9% Zeveneken 38 37 37-2,7% Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Aantal panden, niveau Deelgemeente (detailhandel s.l.) Gemeente Deelgemeente 2008 2010 2013 2008-2013 Melle Gontrode 9 8 8-12,5% Melle 162 158 166 2,4% Merelbeke Bottelare 22 22 23 4,3% Lemberge 8 9 9 11,1% Melsen 16 15 14-14,3% Merelbeke 274 273 277 1,1% Munte 10 10 10 0,0% Schelderode 9 12 12 25,0% Moerbeke Moerbeke 77 76 82 6,1% Oosterzele Balegem 41 45 45 8,9% Gijzenzele 9 10 10 10,0% Landskouter 1 1 1 0,0% Moortsele 8 8 8 0,0% Oosterzele 58 61 61 4,9% Scheldewindeke 53 50 50-6,0% Wachtebeke Wachtebeke 134 135 124-8,1% Zelzate Zelzate 313 309 302-3,6% Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

WVO - Detailhandel s.s. Gemeente Deelgemeente 2008 2010 2013 2008-2013 Destelbergen Destelbergen 11 427 11 706 12 705 10,1% Heusden 4 877 3 731 4 315-13,0% Evergem Ertvelde 11 365 10 396 10 659-6,6% Evergem 17 716 18 332 18 545 4,5% Kluizen 620 620 100,0% Sleidinge 9 431 8 640 9 500 0,7% Gent Afsnee 80 155 100,0% Desteldonk 570 440 100,0% Drongen 13 465 13 653 13 288-1,3% Gent 298 553 283 466 279 824-6,7% Gentbrugge 11 455 12 124 15 621 26,7% Ledeberg 29 818 27 695 23 874-24,9% Mariakerke 17 779 12 625 15 033-18,3% Mendonk - Oostakker 16 436 18 769 30 726 46,5% Sint-Amandsberg 33 384 34 252 25 788-29,5% Sint-Denijs-Westrem 32 937 77 502 81 922 59,8% Sint-Kruis-Winkel 880 855 100,0% Wondelgem 9 259 13 877 14 350 35,5% Zwijnaarde 4 268 4 281 3 359-27,1% Lochristi Beervelde 1 450 1 225 1 225-18,4% Lochristi 37 030 48 020 54 720 32,3% Zaffelare 1 400 1 440 1 340-4,5% Zeveneken 945 1 055 1 055 10,4% Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

WVO - Detailhandel s.s. Gemeente Deelgemeente 2008 2010 2013 2008-2013 Melle Gontrode 1 037 1 037 1 037 0,0% Melle 10 290 11 691 12 691 18,9% Merelbeke Bottelare 3 601 3 406 3 631 0,8% Lemberge 30 30 30 0,0% Melsen 330 330 130-153,8% Merelbeke 26 411 27 146 27 909 5,4% Munte 1 100 1 030 1 030-6,8% Schelderode 60 215 215 72,1% Moerbeke Moerbeke 2 304 2 453 4 592 49,8% Oosterzele Balegem 1 692 1 687 1 687-0,3% Gijzenzele 174 174 174 0,0% Landskouter - Moortsele 40 20 20-100,0% Oosterzele 6 913 5 372 5 343-29,4% Scheldewindeke 2 252 2 097 2 139-5,3% Wachtebeke Wachtebeke 11 971 12 918 11 915-0,5% Zelzate Zelzate 24 121 24 518 24 780 2,7% Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Aantal panden, naar Formule Jaar 2008 2010 2013 % 2013 Destelbergen Totaal aantal panden 261 254 258 Zelfstandigen 225 208 212 82,2% Formules/ketens 36 46 46 17,8% Evergem Totaal aantal panden 534 520 529 Zelfstandigen 452 430 443 83,7% Formules/ketens 82 90 86 16,3% Gent Totaal aantal panden 5 869 5 673 5 575 Zelfstandigen 5031 4782 4568 81,9% Formules/ketens 838 891 1 007 18,1% Lochristi Totaal aantal panden 329 364 373 Zelfstandigen 275 285 287 76,9% Formules/ketens 54 79 86 23,1% Melle Totaal aantal panden 171 166 174 Zelfstandigen 146 133 136 78,2% Formules/ketens 25 33 38 21,8% Merelbeke Totaal aantal panden 339 341 345 Zelfstandigen 287 285 287 83,2% Formules/ketens 52 56 58 16,8% Moerbeke Totaal aantal panden 77 76 82 Zelfstandigen 63 62 69 84,1% Formules/ketens 14 14 13 15,9% Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Aantal panden, naar Formule Jaar 2008 2010 2013 % 2013 Oosterzele Totaal aantal panden 170 175 175 Zelfstandigen 147 148 150 85,7% Formules/ketens 23 27 25 14,3% Wachtebeke Totaal aantal panden 134 135 124 Zelfstandigen 111 110 101 81,5% Formules/ketens 23 25 23 18,5% Zelzate Totaal aantal panden 313 309 302 Zelfstandigen 251 244 240 79,5% Formules/ketens 62 65 62 20,5% Oost-Vlaanderen Totaal aantal panden 28 976 29 002 29 077 Zelfstandigen 24 335 23 982 23 722 81,6% Formules/ketens 4 641 5 020 5 355 18,4% RESOC/SERR GRG Totaal aantal panden 8 197 8 013 7 937 Zelfstandigen 6 988 6 687 6 493 81,8% Formules/ketens 1 209 1 326 1 444 18,2% Vlaanderen Totaal aantal panden 127 621 129 628 130 154 Zelfstandigen 108 599 108 476 107 097 82,3% Formules/ketens 19 022 21 152 23 057 17,7% Bron: Locatus (update januari 2014), berekeningen Studiedienst Huis van de economie

Koopstromen op niveau van de fusiegemeente, bevraging 2013 Destelbergen Evergem Gent Lochristi Melle Merelbeke Moerbeke naar Soort Goederen Dagelijkse goederen Periodieke goederen Uitzonderlijke goederen Horeca Cultuur (Inwoners 2013) koopbinding (%) 50,2% 9,4% 15,9% 27,0% 9,5% koopattractie (%) 20,2% 27,4% 43,1% 42,2% 39,3% verzorgingsgebied (in feq. inwoners - FT) 11 118 2 437 4 535 8 260 2 773 17 772 koopbinding (%) 70,8% 15,1% 44,2% 37,2% 31,1% koopattractie (%) 7,6% 25,3% 32,5% 23,9% 15,8% verzorgingsgebied (in feq. inwoners - FT) 25 853 6 672 22 807 16 463 12 439 33 961 koopbinding (%) 93,8% 89,6% 84,2% 89,6% 94,8% koopattractie (%) 16,6% 50,6% 42,7% 45,5% 63,5% verzorgingsgebied (in feq. inwoners - FT) 279 528 450 120 375 032 408 160 644 959 284 813 koopbinding (%) 86,1% 58,3% 52,0% 52,6% 15,5% koopattractie (%) 22,8% 57,8% 54,5% 32,4% 5,2% verzorgingsgebied (in feq. inwoners - FT) 24 332 30 780 25 233 16 963 3 554 21 901 koopbinding (%) 36,2% 11,6% 17,4% 14,1% 14,9% koopattractie (%) 32,4% 26,9% 46,0% 21,2% 25,2% verzorgingsgebied (in feq. inwoners - FT) 5 907 1 766 4 048 1 975 2 194 11 025 koopbinding (%) 83,5% 16,3% 51,5% 34,2% 20,0% koopattractie (%) 24,0% 33,9% 46,7% 33,8% 6,6% verzorgingsgebied (in feq. inwoners - FT) 25 817 5 628 26 582 12 150 5 032 23 638 koopbinding (%) 64,4% 11,9% 24,1% 25,0% 37,2% koopattractie (%) 2,5% 0,0% 15,7% 54,8% 0,0% verzorgingsgebied (in feq. inwoners - FT) 4 071 736 1 944 3 411 2 295 6 248 Bron: MAS (2013), berekeningen Idea Consult, Geo Intelligence, Studiedienst Huis van de economie

Oosterzele Wachtebeke Zelzate Oost-Vlaanderen RESOC/SERR GRG naar Soort Goederen Koopstromen op niveau van de fusiegemeente, bevraging 2013 Dagelijkse goederen Periodieke goederen Uitzonderlijke goederen Horeca Cultuur (Inwoners 2013) koopbinding (%) 31,8% 8,7% 20,9% 25,7% 18,1% koopattractie (%) 5,9% 0,8% 19,7% 33,3% 27,2% verzorgingsgebied (in feq. inwoners - FT) 4 544 1 185 3 530 5 169 3 345 13 458 koopbinding (%) 60,2% 7,3% 33,4% 29,8% 27,6% koopattractie (%) 34,5% 25,6% 36,6% 59,4% 32,0% verzorgingsgebied (in feq. inwoners - FT) 6 697 710 4 005 5 348 2 956 7 295 koopbinding (%) 90,9% 38,6% 59,3% 57,5% 25,6% koopattractie (%) 31,1% 38,6% 37,3% 17,6% 0,0% verzorgingsgebied (in feq. inwoners - FT) 16 490 7 771 12 551 8 717 3 195 12 509 koopbinding (%) 63,3% 26,3% 38,0% 46,2% 30,0% koopattractie (%) 18,1% 33,9% 38,3% 31,3% 21,5% verzorgingsgebied (in feq. inw. - FT) 1 451 708 1 462 083 1 516 134 1 411 239 1 337 963 1 460 944 verzorgingsgebied (in feq. inwoners - FT) 404 357 507 805 480 267 486 616 682 742 432 620 Bron: MAS (2013), berekeningen Idea Consult, Geo Intelligence, Studiedienst Huis van de economie

Subsidies voor projecten ter ondersteuning van de lokale (detail)handel en middenstand

1. Subsidiereglement voor de lokale besturen Met dit reglement wil de Provincie Oost-Vlaanderen haar lokale besturen ondersteunen voor de ontwikkeling van een eigen middenstands- en handelsbeleid.

Aard van het project het ontwikkelen van een (digitaal) serviceloket om een maximale dienstverlening en ondernemingsvriendelijk beleid te kunnen voeren projecten bij het opzetten en uitvoeren van een beter (boven)lokaal handels- en middenstandsbeleid

projecten bij de uitvoering van het (boven)lokaal commercieel (detail)handelsplan en centrummanagement projecten ter promotie van de collectieve belangen van de plaatselijke middenstanders en handelaars

Aanvraagcriteria gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen goedkeuring hebben van alle betrokken partijen voor de projectrealisatie project moet plaatsvinden op het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen project moet duurzaam karakter hebben

Subsidiecriteria Volgende criteria worden gehanteerd bij beoordeling van de aanvragen en toekenning van de subsidie aard en doelstelling project actieve betrokkenheid tussen gemeenten onderling, gemeente/onderneming en of gemeente/onderneming/burger meerwaarde project het vernieuwend karakter

Bedrag van de subsidie Het subsidiebedrag bedraagt tot 80 % van de door de deputatie aanvaarde kosten of maximaal 10 000,00 EUR

2. Subsidiereglement voor de middenstands- en handelsverenigingen Met dit reglement wil de Provincie Oost-Vlaanderen de lokale middenstandsen handelsverenigingen ondersteunen voor projecten die betrekking hebben op de imagovorming, de professionalisering en de promotie van de lokale handel en middenstand.

Aanvraagcriteria lokale vereniging van middenstanders en/of handelaars met rechtspersoonlijkheid, zetel en werking in Oost-Vlaanderen project moet plaatsvinden op grondgebied provincie Oost-Vlaanderen project moet een duurzaam effect nastreven en inspelen op actuele vragen, ontwikkelingen en behoeften binnen een bepaalde sector of binnen het lokale middenstands- en handelsbeleid

Subsidiecriteria Volgende criteria worden gehanteerd bij beoordeling van de aanvragen en toekenning van de subsidie aard en doelstelling project de relatie van het initiatief met het lokale detailhandelsbeleid de representativiteit en het draagvlak meerwaarde project het vernieuwend karakter

Bedrag van de subsidie Het subsidiebedrag bedraagt tot 80 % van de door de deputatie aanvaarde kosten of maximaal 5 000,00 EUR

BELANGRIJK zowel de steden en gemeenten als de handels- en middenstandsverenigingen hebben recht op één subsidie per jaar de subsidie kan niet gecumuleerd worden met een andere subsidie van Oost-Vlaanderen of met een ondersteuningsmaatregel van een andere overheid

BELANGRIJK het gesubsidieerd project moet ten laatste worden uitgevoerd in de loop van het budgetjaar, volgend op de aanvraag uiterlijk binnen de 2 maanden na de voltooiing van het project volgende gegevens bezorgen: overzichtelijk en gedetailleerd financieel verslag van het project (+ afschrift opgesomde inkomsten en uitgaven) bondig verslag/evaluatie project

Aanvraagprocedure De aanvraag van de subsidie moet vóór 30 september van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin het project plaatsvindt, worden ingediend Voor projecten die plaatsvinden in 2014 moet de aanvraag ingediend zijn vóór 31 mei 2014

Aanvraagprocedure Via het daartoe bestemde aanvraagformulier bij de Deputatie Provincie Oost-Vlaanderen Dienst Economie, Europese en Internationale samenwerking Gouvernementstraat 1 9000 Gent

Inlichtingen Provincie Oost-Vlaanderen dienst Economie, Europese en Internationale samenwerking Huis van de Economie Seminariestraat 2 9000 Gent contactpersoon: Liva Goedertier Tel. 09 267 87 41 Email: liva.goedertier@oost-vlaanderen.be

WEBSITE De reglementen en de aanvraagformulieren www.oost-vlaanderen.be Economie en Landbouw Huis van de economie Directie Economie, Landbouw en Platteland en Internationale samenwerking Projectsubsidies (onderaan)

Contactpersonen Provincie Oost-Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen Dienst Economie Kathy Gillis (KND, overleg en data) beleidsmedewerker studiecel en detailhandel tel. 09 267 86 18, mailto:kathy.gillis@oost-vlaanderen.be Liva Goedertier (subsidiereglementen) medewerker ondersteuning middenstand tel. 09 267 87 41, mailto:liva.goedertier@oost-vlaanderen.be Provincie Oost-Vlaanderen Economische Raad voor Oost-Vlaanderen Carolien Ongena (begeleiden steden en gemeenten) tel. 09 267 86 27, mailto:carolien.ongena@oost-vlaanderen.be Huis van de economie Seminariestraat 2 9000 Gent