Juryrapport Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2015



Vergelijkbare documenten
Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Je gaat een werkstuk over dieren maken.

Een spreekbeurt houden

* * * Boekje met opdrachten * * *

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand

Fotografie is als dansen

Onderhandelen met lef en liefde

Moeten we het rijbewijs al afpakken?

Pluskrant periode plusklas Ommen. ik heb geleerd dat je erg veel informatie op internet kunt vinden over alles wat je maar kunt verzinnen.

Concentratie verbeteren

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Erfelijkheid. Het verhaal van Bogi

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Techniekkaart: Het houden van een interview

In gesprek met het beeld en met elkaar Beschouwen en reflecteren met kinderen

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Time-management Help! Ik houd tijd over

Teksten: Wie en wat heb je nodig? Spel Korte inhoud:

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

Wat je irriteert bij de ander is een tekortkoming bij jezelf

Beste Patrialiefhebbers, medewerkers en familieleden, Mij is gevraagd een stukje te schrijven op deze prachtige fansite naar aanleiding van de

Lucy heeft een ballon

Kijk eens wat ik kan! Prago

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco. Blz.

Transcriptie:

Juryrapport Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2015 Het was heel, heel lastig kiezen. Bijna alle omslagen waren ontzettend goed gelukt! Ik was erg onder de indruk van het niveau en creativiteit, het is geweldig om te zien hoe iedereen zijn best heeft gedaan. Complimenten voor alle deelnemers! Mijn opdracht was 5 nominaties uit te kiezen én een winnaar. Een hele klus! Na vier lange dagen bestuderen, wikken en wegen en selecties maken is het me gelukt. De nominaties zijn: - Merel Vermeer (Den Haag) Op een morgen stond ze daar - Zoë Schaaf (Den Haag) Kijk niet meer om - Annemarie Linnenbank (Hengelo) Anna Dressed in Blood - Marit Does (Hengelo) De Boogschutter van Hirado - Lucas Versteeg (Groningen) Superhelden.nl 3 Ontwerp: Merel Vermeer Boek: Op een morgen stond ze daar Het ontwerp van Merel sprong er meteen uit! Ik was erg onder de indruk van de keuze van kleuren en hoe deze zijn gecombineerd. Het ontwerp is een heuse blikvanger! Merel heeft, naast het kiezen van een mooi kleurenpalet, ook technisch geëxperimenteerd met verf. Het oog bijvoorbeeld is prachtig helder doordat ze van donker naar licht gewerkt heeft. Dit geeft het ontwerp een frisse en levendige sfeer. De lettertypes van de kop vond ik ook erg goed gelukt. Haar font sluit goed aan bij de illustratie en maakt het één geheel. Erg goed gedaan! Ontwerp: Zoë Schaaf Boek: Kijk niet meer om Zoë heeft een zeer indrukkende collage gemaakt door foto s, verf en inkt te combineren. Ook heeft het ontwerp mooie structuren die met precisie en liefde zijn uitgevoerd! Het ontwerp heeft een goede balans, er is veel te zien maar het oogt niet druk of slordig. Integendeel, de verschillende technieken en details zetten een prachtige mysterieuze sfeer neer. Zoë, complimenten dat je zo je best hebt gedaan om originele structuren te vinden en te creëren. Het is erg goed gelukt en het geeft jouw ontwerp net dat beetje extra. Knap werk!

Ontwerp: Annemarie Linnenbank Boek: Anna Dressed in Blood In plaats van een volledig gezicht te tekenen heeft Annemarie gekozen om de helft van het gezicht te laten zien en de ander helft leeg te laten met alleen een oog en mond. Dit is erg gedurfd maar ook heel effectief! Ik kon in één oogopslag zien dat dit een spannend verhaal was. Niet altijd even makkelijk om te doen maar Annemarie is daar heel erg goed in geslaagd! En ze heeft het op een verrassende en originele manier gedaan. We zien direct twee hele verschillende kanten van iemand; een prachtige vrouw en een angstaanjagende geest, die samen een gezicht vormen. De bloeddruppels benadrukken de griezelige sfeer. Spannend en technisch erg goed getekend! Goed gedaan! Ontwerp: Marit Does Boek: De Boogschutter van Hirado Marit heeft een sprookjesachtig ontwerp gemaakt dat mij aansprak. De sfeervolle kleuren en mooie sierlijke vormen geven het geheel een dromerig gevoel. Hierdoor wordt de kijker meegenomen in een ander wereld die avontuur en misschien wel romantiek belooft. Marit heeft gekozen voor een wat abstractere illustratie en heeft de nadruk meer op sfeer gelegd dan letterlijk op de hoofdpersonages. Er wordt niet veel uitgelegd in het ontwerp waardoor je nieuwsgierig wordt naar het verhaal. Het lettertype van de kop is erg goed gekozen en past heel goed bij de illustratie. De sierlijke vormen komen terug en de lijntjes onder de tekst zijn kleine golfjes wat ook weer bij de illustratie past. Het is Marit gelukt een wonderlijke, sfeervolle wereld te creëren met een paar elementen en dat is een knappe prestatie!

WINNAAR Ontwerp: Lucas Versteeg Boek: Superhelden.nl 3 De winnaar van de Jonge Jury Ontwerpwedstrijd is Lucas Versteeg. Lucas heeft voor het boek Superhelden.nl 3 zijn creatieve grenzen opgezocht en is daarna nog een stapje verder gegaan. Het ontwerp van Lucas heeft een donkere, mysterieuze sfeer en het nodigt je uit om beter te kijken. Er is veel te zien in het ontwerp. Lucas heeft een slimme oplossing gevonden (door verschillende schermen te gebruiken) om meerdere gebeurtenissen uit het verhaal te belichten zonder dat het slordig of onduidelijk wordt. Door een duidelijke voorgrond en achtergrond neer te zetten ontstaat er diepte in het ontwerp. Je kijkt mee met het figuurtje waardoor je een deel van het verhaal wordt. De kleuren die zijn gebruikt zijn zorgvuldig gekozen om de sfeer goed neer te zetten. Ze stralen mysterie en spanning uit. De voorgrond is iets helderder van kleur waardoor de diepte nog eens wordt versterkt. De illustratie is technisch en origineel gemaakt met oog voor detail. Het is met verschillende papiervormen en structuren opgebouwd. Lucas heeft heel goed gekeken wat bij wat past. Zo heeft hij bijvoorbeeld een plastic plaatje voor de beeldschermen geplaatst om een glas/tveffect te krijgen. Door twee stijlen te gebruiken schermen zijn fotografische collages en de voorgrond is een papieren collage is het Lucas gelukt twee verschillende werelden neer te zetten. De letters van de kop passen goed bij de computer en de schermen. Het feit dat Lucas nog een icoontje van een vergrootglas erbij heeft geplaatst geeft het verhaal nog meer een digitale sfeer en ook een knipoog naar een detective verhaal. Slim bedacht. Kortom, Lucas, je hebt een goed doordacht en origineel ontwerp weten te maken. Gefeliciteerd!