EEN TRIESTE PRIMEUR! SLOBKOUSNIEUWS 21 jrg2

Vergelijkbare documenten
Het slobkous jaaroverzicht 2013

SLOBKOUSNIEUWS 21 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 3 jrg6

SLOBKOUSNIEUWS 42 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 03 jrg2

Het slobkous jaaroverzicht 2015

SLOBKOUSNIEUWS 20 jrg6

SLOBKOUSNIEUWS 11 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 39 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 3 jrg3. Deze keer bleven de slobkousjes niet achter de stoof zitten! Kijk maar:

Het slobkous jaaroverzicht 2014

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie

SLOBKOUSNIEUWS 12 jrg6

SLOBKOUSNIEUWS 8 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 36 jrg5

Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie

Nr. 2 Jaargang 4 VLINDERNIEUWS. Vlinderwerkgroep HESPERIA Nieuwsbrief februari 2015 Nr. 2 Jaargang 4

SLOBKOUSNIEUWS 7 jrg3

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. Na de wandeling in de omgeving hebben we onze heerlijke jaarlijkse BBQ weer.

SLOBKOUSNIEUWS 27 jrg3. Als ik de foto's bekijk zijn de slobkousjes deze keer op safari geweest!

SLOBKOUSNIEUWS 4 jrg3

Welkom op onze activiteiten

SLOBKOUSNIEUWS 17 jrg6

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg6

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. A: Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie

- NIEUWSBRIEF JANUARI Welkom op onze activiteiten

SLOBKOUSNIEUWS 17 jrg7

MT-S Nieuwsbrief november 2014

Leiding: Hesperia Samenkomst: om 13u30 Kanaalstraat ter hoogte van zaal 'De Heidegalm' te Lommel- Kerkhoven.

Januari BE

SLOBKOUSNIEUWS 08 jrg7

Nr. 1 Jaargang 4 VLINDERNIEUWS. Vlinderwerkgroep Hesperia Wenst u een voorspoedig. Vlinderwerkgroep HESPERIA Nieuwsbrief januari 2015 Nr.

Activiteiten Kemados.

Miserie miserie miserie!

Nieuwsbrief jeugd: november

SLOBKOUSNIEUWS 8 jrg6

oktober 2017

STERK AAN HET WERK: cursus is reeds gestart en loopt verder op onderstaande data

SLOBKOUSNIEUWS 42 jrg4

Aankondiging nieuwe cursussen TPV/NAC

SLOBKOUSNIEUWS 01 jrg7

ALGEMEEN VERGEET HET LIDGELD NIET TE BETALEN + INFOBROCHURES NIET VERGETEN IN TE VULLEN

SLOBKOUSNIEUWS 45 jrg5

FC KERKSKEN: programma week 12

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg2

Nieuwsbrief 1 van 2016

SLOBKOUSNIEUWS 1 jrg6

Cursus Natuurgids Turnhout

Mortsel, 20 januari Beste reisclubvrienden,

MAANDSCHORS SCOUTS ZELLIK APRIL 2016

Scouting Frederik Hendrik

Tot eind augustus zijn jullie allemaal iedere vrijdag welkom om een balletje te slaan en/of voor een babbel aan de toog.

A K T I V I T E I T E N P R O G R A M M A 14 oktober tot 20 oktober 2016

Nieuwsbrief NOVEMBER 2018

GROEN NATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD. GROENGRIJS is een fotoproject van het Centrum voor Beeldexpressie en Natuurpunt. Meer info:

SLOBKOUSNIEUWS 38 jrg3

18a HASSELT - HOUTHALEN - NEERPELT - ACHEL

SLOBKOUSNIEUWS 30 jrg8

Ph. De Denterghemlaan 7 Latemstraat Deurle 9830 Sint-Martens-Latem tel. 09/ tel. 09/ fax. 09/ fax.

30ste jaargang. nr 08. korte inhoud

SLOBKOUSNIEUWS 43 jrg2

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar Kerstvakantie 2013

Kind op maandag. In deze periode ( t/m )

AGENDA - resultaten 2017

Verslag werkgroep Koeling&Warmte

Nieuwsbrief Vrije Tijd

Hoe ziet een avond eruit? een woordje uitleg Over het IBO

Wij wensen u alvast een fijne voorjaarsvakantie en zien u en uw kinderen maandag 4 maart weer op school!

Jaargang 33 nr. 1 februari maart 2011

Informatie avond voor alle ouders

Het Lepelaartje. Voetballen op het schoolplein. Afscheid juf Marjan. Leerlingraad

krantje - Computerwerkgroep - 50-plus

SLOBKOUSNIEUWS 22 jrg4

Speelfijne zomer. Wereld. Met superhelden en een romantisch sprookjesliefde, het Vliegend Varken zet de wereld op zijn kop!

Jaarprogramma 2016 IVN Afdeling Sittard-Geleen

Gezondheidswandelingen. Wandel 30 min. en win gezondheid!

Vlindernieuws. Belangrijke data. Sinterklaasfair GMR

ISU 2018 (102KM ultratrail)

t Zonnebloemblaadje Wist je dat krantje voor en door ouders van de Zonnebloem februari 2015 Belangrijke data voor in je agenda!

Extra ondersteuning voor ouders op school

Beste ouders. Indien u toch nog met vragen zit, kan u contact opnemen via groepsploeg@gmail.com. Beste ouders

Belangrijke data: 13 januari: Nieuwjaarsontbijt OP Baloe. Januari

Hallo (Nummer 7, 17 januari 2016 )

- 2 - REDACTIONEEL Denk erom, de 28ste Vredewijkfeesten - 15 en 16 september komen eraan! De voorbereidingen zijn al volop aan de gang.

60 jaar. Januari /05

Belangrijke data. Activiteiten. Waar zijn wij als school mee bezig. Nr. 12 maandag 5 december. Rapporten

Sint-Aloysius Basis Weggevoerdenstraat Ninove +32 (0) Ninove, 28 oktober 2016.

Dagverzorgingscentrum De Triangel

Blikvanger Weekinfo Maandag 9 november 2015

Beste ouders, beste kinderen, Nieuws vanuit onze school. Even voorstellen

Zomervakantie. Vestigingsplaats Paal

Via deze nieuwsbrief brengen wij u op de hoogte van de volgende belangrijke informatie.

Infobrief juli en augustus 2019

Januari - februari 2019

Nieuwbrief stal Agnes

NieuwsBrief nr. , 2010 Naar Binnen. Beste lezer,

Beste ouders/verzorgers

Voorbereiding Heilig Avondmaal

Nieuwsbrief 2, 15 september 2017

De Vogelwerkgroep heet U welkom!

Transcriptie:

SLOBKOUSNIEUWS 21 jrg2 EEN TRIESTE PRIMEUR! Voor de allereerste keer sinds het ontstaan van de Slobkousjes moest een wandeling vroegtijdig worden afgebroken. Ik kon omwille van andere verplichtingen enkel de start meemaken en zag 12 ijverige slobkousen op stap gaan maar s anderendaags kreeg ik van Ine volgende mail: Hoi Jan, Voor de eerste keer in de geschiedenis van 'de Slobkousjes' een wandeling vroegtijdig afgebroken! We waren amper een half uurtje op weg, of er pakten zich wel erg donkere wolken samen boven het Hageven. Toen het ook nog stevig begon te waaien besloten we maar terug te keren naar de Wulp om de bui af te wachten. Maar de eerste druppels en de lichtflitsen voorspelden noodweer, dus snel naar huis.. Geen lijst maar jammer genoeg ook geen wandeling. gr.ine De foto s op de volgende pagina, die Luc doorstuurde, maken een en ander duidelijk.

Een tegenslag mag de pret niet bederven dus doen we stevig door. PROGRAMMA WIJZIGING! Volgende woensdag stond klein zwart water op het programma met vertrek aan de Katershoeve. Omdat we niet tijdig de vergunning klaarkregen en we toch het maximum willen halen uit deze locatie zullen we wisselen met de wandeling in het plat die voorzien was op 4 juli. Volgende woensdag trekken we dus door t Plat. MEN ZEGGE HET VOORT! Volgende woensdag 30 mei 2012 gaan dus we rondneuzen in het PLAT. Wie ons wil vergezellen is als altijd van harte welkom. We verzamelen om 19:00 uur aan parking van het PLAT (schaapskooi) op het einde van de Pallisstraat in Overpelt

Cursus Schermbloemigen en composieten : Volgende donderdag 31 mei starten we met onze cursus composieten en schermbloemigen. We starten om 19:30 uur met een theorieles in het Wateringhuis. De cursus is reeds sedert februari volzet! Er is dus geen plaats meer voor losse inschrijvingen! Voor wie het allemaal niet goed meer weet geven we hierna een overzicht: Als er twee plantenfamilies zijn die vele natuurliefhebbers een punthoofd bezorgen, dan zijn het wel de schermbloemen en composieten. In beide families zijn er talrijke soorten die zo sterk overeenkomen dat het onbegonnen werk lijkt ze uiteen te houden. Neem je een traditionele flora bij de hand dan wordt meestal meteen naar de kenmerken van de vruchten gevraagd. Ben je te vroeg voor vruchten, dan sta je daar! Meteen de reden waarom de cursus schermbloemen en composieten ook en vooral de andere kenmerken van schermbloemen en composieten belicht. Wist je trouwens dat schermbloemen en composieten evolutionair gezien nauw verwant zijn? Het waarom hiervan verneem je ook op de cursus schermbloemen en composieten. ORGANISATIE: DE SLOBKOUSJES (Natuurpunt Plantenwerkgroep) met de praktische ondersteuning van Natuurpunt Noord-Limburg WAAR EN WANNEER:De theorieles gaat door in het wateringhuis. De juiste locatie voor de wandelingen zal later worden gekozen in functie van de beschikbare flora. Daarom wordt nu enkel de plaats van samenkomst vastgelegd van waaruit later eventueel nog een kleine verplaatsing wordt gemaakt in carpooling. Onderstaande tabel geeft overzichtelijk alle detail. DATA BEGINUUR EINDUUR PLAATS VAN SAMENKOMST Theorie: donderdag 31 mei 2012 19u30 22u30 Wateringhuis Wateringstraat Lommel Praktijk: Donderdagen: 7 juni 2012 19u00 22u00 Wateringhuis Wateringstraat Lommel 21 juni 2012 19u00 22u00 BC De Wulp, Tussenstraat 10 Neerpelt Zaterdag 8 september 2012 09u00 12u00 Wateringhuis Wateringstraat Lommel 15 september 2012 09u00 12u00 Parking kerk kerkplein Eksel Lesgever: Hans Vermeulen, educatieve medewerker van Natuurpunt-Educatie Deze cursus is vooral op de praktijk gericht. De noodzakelijke theorie blijft beperkt tot één avond en daarna trekken we het veld in. Degene die het enthousiasme en de uitgebreide kennis van de lesgever Hans Vermeulen kennen weten waarom deze cursus niet te missen is, en dat er niet uitsluitend naar schermbloemen en composieten zal worden gekeken.

MOSSEN & KORSTMOSSEN: Van Krien Hansen kreeg ik volgend bericht: Beste Natuur.studiewerkgroep, Waarschijnlijk ben je er al wel van op de hoogte dat Natuurpunt Studie vzw een samenwerkingsovereenkomst ondertekende met de Vlaamse Werkgroep voor Bryologie en Lichenologie (VWBL). In het kader van deze samenwerkingsovereenkomst, organiseren de specialisten van de VWBL, inventarisatie-excursies in Natuurpuntgebieden. De eerstvolgende excursie vindt plaats op zaterdag 2 juni in het Griesbroek, te Balen. Dit is een unieke gelegenheid om jouw kennis over mossen en korstmossen te vergroten en om kennis te maken met onze collega's van VWBL. En, wie weet, doe je wel een bijzondere vondst, zoals Karl en Henri deden. Zie hier voor het natuurbericht over de vondst van een nieuw korstmos in België. Contactpersoon voor de excursie is Dirk De Beer (dirk.debeer@telenet.be). Afspraak om 9.30 aan de kerk van Balen. Meer info over het gebied vind je hier. Bezorg deze mail zeker aan andere geïnteresseerden of aan mensen die ik vergat aan te schrijven. Met vriendelijke groet, Krien Krien Hansen Natuurpunt Studie Werkgroepencoördinator 015-77 01 52 www.natuurpunt.be Uit latere mails kan ik wel opmaken dat men van de deelnemers enige kennis van mossen verwacht. INVENTARISATIEWERK VOOR LIKONA: Intussen zijn we met een beperkte groep gestart met de inventarisatie van twee IFBL kilometerhokken op vraag van de plantenwerkgroep van LIKONA. Eén ligt dicht bij de Achelse kluis de ander in het Kolisbos. In de loop van het jaar zullen we deze hokken dan ook enkele keren bezoeken. Eén bezoek is opgenomen in het reguliere programma. Wie graag aan dit werk wil deelnemen en ons wil vergezellen op een van de andere uitstappen kan zich bij mij melden en krijgt dan telkens tijdig een uitnodiging.

Biodiversiteitweekend III Tot slot wil ik jullie aandacht vragen voor het biodiversiteitweekend dat volgend weekend doorgaat in Lommel. Speciale aandacht moet gaan naar twee wandelingen die worden geleid door Rutger Barendse. Op zaterdag van 8:00 tot 12:00 wordt gewandeld in de Maat in Mol in de namiddag van 13:00 tot 17:30 gaat hij op stap in het Waaltjesbos in Lommel. Beide wandelingen vertrekken telkens aan de lokalen van Akindo op Lommel werkplaatsen. Voor het vervoer naar de eigenlijke startplaats zijn busjes voorzien. Deelname aan de wandelingen is gratis. Omdat er nog veel meer te beleven valt voor de natuurliefhebber geven we het volledige programma in bijlage. Vriendelijke groeten Jan