SPELREGELS MINIBASKETBAL PROVINCIE ANTWERPEN SEIZOEN RONDE 2

Segmentering Op basis van het proefproject Oost-Vlaanderen ( )

Wat is Peanuts basketbal?

OPLEIDINGSSESSIES: 29/11/12 EN 6/12/12

SPELREGELS. voor - 12 JARIGEN. Vlaamse Basketballiga 0 SPELREGELS voor - 12 JARIGEN

(Pré-Microben en) Microben seizoen De wedstrijden worden gespeeld op een een gehomologeerd terrein (max. 28 x 15; min.

Infosessie Minibasketbal. mei 2018

Spelregels U12. (5 tegen 5)

Spelregels minibasketbal seizoen

De U8 competitie staat open voor spelers geboren in 2011, 2010 en Spelregels minibasketbal seizoen

Leerlijn Een Basketbal Vlaanderen leerlijn Ontstaan Doel Voorwaarden Visie op jeugdopleiding. Creatief Coachen vzw

De U10 competitie staat open voor spelers geboren in 2009 en 2008.

Spelregels U8. (3 tegen 3)

Wat is Peanuts? Peanuts in een notendop. Aangepaste spelvorm

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken.

Spelregels U10. (4 tegen 4)

Evaluatie minibasketbal seizoen

Introductie basketbal seizoen

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

FUN WEDSTRIJD EN TUSSEN VORMEN. Initiator Voetbal (Getuigschrift C)

2.2 Eventueel kunnen 2 tornooien naast elkaar worden georganiseerd: 1 voor aangeslotenen en 1 voor niet -aangeslotenen.

Workshop Leiderschap & sportiviteit BS3

Spelregels drietal hockey

Voor de wedstrijd Marathon Kantine Het Basketballspel Marathon Marathon

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m.

Workshop Spelregelkennis. Deel 2

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Leerlijn VBL. Agenda. Verwelkoming Waarom dit project Wie kan deelnemen Spelregels bij deelname Inhoud Leerlijn Vervolgtraject Vragen

PUPILLEN IN BEELD EN AAN HET WOORD. Geveldoek dia - afbeelding

WELKOM op de Informatie bijeenkomst seizoen

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen

Opleiding Tafelofficial (ook voor coaches)

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

afdeling ZUID Peanutstoernooi zaterdag 13 mei 2017 in Vlijmen Sporthal Die Heygrave

Instructieboekje Tafelfunctionarissen

NIVEAUBEPALING. Het is belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken in welke categorie wedstrijden/tornooien gespeeld/georganiseerd worden.

Het verbeteren van de split-vision adhv ball-handling/passing en combinatiedrills :

CREATIVITEIT BIJ HET SWINGEN VAN DE BAL. Jan Callewaert - Kaderweekend 2014

Opleidingsvisie KVK Ninove

Het nieuwe pupillenvoetbal Plezier en ontwikkeling voorop

www. voetbaltrainer.be

Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben. Kaderweekend VBL 21 mei 11

BEHEERSINGSNIVEAU 3 INHOUD BEHEERSINGSNIVEAU 3

Opleiding Tafelofficial

Jeugdhandbal nieuwe stijl. visie NHV "Geef kinderen hun spel terug"

Talentontwikkeling. Informatie over de Mini / D-jeugd pilot in de afdeling Oost. Handbal. Voor sporters met passie, tactiek en ambitie!

Opleiding Tafelofficial 12/09/2017

Het creëren van kansen en het scoren. Uiteindelijk moet er gescoord worden. Hoe creëer je kansen en wat is van belang bij het benutten van kansen?

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2017

Inhoud: 1. Taken juryleden

WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET)

Donderdag 28 december Sportpark Duinwetering

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Coaching Boekje U7-U12 Dragons

COACH-DE-COACH AVOND. 25 augustus 2014

HBSS Schoolvoetbalcompetitie

De spelers en speelsters van beide ploegen en de scheidsrechter dienen een minuut voor het aanvangstijdstip van de wedstrijd opgesteld te staan.

Opleiding Tafelofficial 30/08/2013

Uitleg en introductie voor de jeugd

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

SCHOLING -VV REUVER -ZATERDAG 7 JANUARI 2017

Wat wordt er van je verwacht als je bij een wedstrijd een tafelfunctie hebt?

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

HANDLEIDING Timer en 24 sec Operator

Dank je wel voor je engagement. In deze bundel vind je heel wat informatie om alles vlot te laten verlopen. Neem even tijd om hem door te nemen,

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

Transcriptie:

Waarom 3 tegen 3? Vergelijking met andere landen Vb. Zweden, Frankrijk, Engeland, Israël, Rusland, Spanje: op leeftijd U8 en U10: geen georganiseerd basketbal, 3-3 of 4-4 Vergelijking met ander balsporten Volleybal (3-3), Voetbal (5-5) Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 2

Waarom 3 tegen 3? Uit studie RUG blijkt dat er in 3-3 t.o.v.5-5: Meer shots ondernomen worden. Er wordt dichter bij doel gescoord. Er wordt beter gebruikt gemaakt van de ruimte. De spelers krijgen meer tijd om de juiste beslissing te nemen. Minder balverlies. Meer aanvallen resulteren in een doelpoging. Ondanks het kleiner aantal spelers minder aanvallen over 1 of 2 stations en anderzijds meer aanvallen over 3 en 4 stations gaan. Er wordt meer in ploeg gespeeld met 3 spelers op het terrein. Iedere speler komt meer aan bod Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 3

Waarom 3 tegen 3? Conclusie: reglement- en organisatorische aanpassingen dringen zich op voor deze leeftijdscategorie. VBL is dit seizoen gestart met een proefproject in de provincie Oost-Vlaanderen. Vanaf volgend seizoen wordt het voorbeeld gevolgd in andere provincies. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 4

Voordelen: Waarom 3 tegen 3? Meerdere spelers kunnen zich uitdrukken in alle aspecten van het basketbal (doelen, dribbel, passen en vangen, vrijspelen, rebound en verdediging). Veel intenser (snelle overschakeling van verdediging naar aanval en omgekeerd). Spelers komen meer aan de bal. Reglementen worden vereenvoudigd. Spel- en succesbeleving is groter. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 5

Doelstelling: Waarom 3 tegen 3? De spelers kunnen dus veel beter FUNDAMENTEEL geschoold worden. Beter opleiden van spelers. Optimale leerkansen bieden met nadruk op SPELBELEVING en SPELPLEZIER voor elk kind. Op deze leeftijd is het belangrijk dat kinderen SPELEND LEREN. Winnen en verliezen is van ondergeschikt belang. Lange termijn visie. Alles verloopt in een KINDVRIENDELIJKE sfeer waar sportiviteit centraal staat. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 6

Mentaliteitswijziging Nieuw concept sceptici. Moet nog wat tijd krijgen! Bij coaches: Score wordt niet bijgehouden, geen klassement (dus er hoeft niet gespeeld te worden voor winst). Je wint ELKE wedstrijd: winst is de vooruitgang die geboekt wordt bij elke speler op het einde van de wedstrijd. Men kan streng zijn op gebied van de uitvoering van de fundamentals en toepassing van de spelregels (loopfouten). Ingrijpen hier heeft dus geen directe invloed op het eindresultaat. Beide ploegen coachen. Focus is ALLE spelers beter maken en niet die van je eigen ploeg alleen. Je loopt op het terrein en legt het spel stil indien nodig. Coachen vooral gericht op aanvallende compartiment. Verdediging komt op deze leeftijd minder aan bod. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 7

Bij ouders: Mentaliteitswijziging Ouders zien hun kind graag winnen. minder beleving van de ouders?? Maar veel positieve reacties van de ouders! Kindvriendelijker. Minder stress bij de kinderen (prestatiedruk valt weg). Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 8

Hoe aanpakken? Vertrekkend vanuit de initiatorcursus: Basketbal Module 2: Drie tegen Drie Ingedeeld in 4 niveaus. Elk niveau opgesplitst in 3 structurele delen: Doelen Kansen creëren (collectief individueel) Opbouw (in balbezit blijven, hoe beter positioneren, vrijspelen) Maakt gebruik van speelregels en aandachtspunten. Speelregels: actie-reactie regel om efficiënt te spelen (als-dan). Aandachtspunt: Tip bij een bewegingsuitvoering, hoe handelen. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 9

Hoe aanpakken? Voorbeeld niveau 1: Doelen: scoren dicht bij doel (setshot). Kansen creëren: Pas geven en doorsnijden. Bij vrije doorgang naar doel dribbelen. Opbouwen In balbezit blijven: Stoppen en pivoteren naar doel. Oogcontact. Passen en vangen met beide handen. Positioneren: links en rechts van de bal. Vrijspelen: veranderen van richting en snelheid. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 10

De wedstrijd 3 tegen 3 Voorbereiding: Bereid je slangensysteem reeds voor op papier. Tijdswinst tussen de periodes. Gebruik van een vast sjabloon is hier handig. Zie VBL. In Optie A (2x 3t/3) Een ploeg mag maximum 12 spelers, minimum 6 spelers op het wedstrijdblad inschrijven. In Optie B (1x 3t/3) Een ploeg mag maximum 6 spelers, minimum 3 spelers op het wedstrijdblad inschrijven. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 11

De wedstrijd 3 tegen 3 Contact met de coach van de tegenstander: Voor de warming-up. Eventueel checklist overlopen: Welke aandachtspunten wil je beklemtoond zien? Beschermd balbezit of niet? (strikt toegepast bij U8 en bij U10 beginners, kan weggelaten worden bij de U10 gevorderden) Hoe spelregels toepassen: loopfouten, verdedigende fouten, Hoe verdeel je de ploegen: sterk minder sterk of gemengd? Coaches wisselen van terrein na helft, ploegen blijven tegen elkaar spelen. Ploegen onderling wisselen. nadeel: 1 trainer heeft dan dezelfde groep de hele tijd. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 12

Warming up: De wedstrijd 3 tegen 3 Klassieke vaste opwarming?? Variërende opwarming ifv accenten per niveau?? Briefing voor de wedstrijd Spreek kort afgesproken speelregels en aandachtspunten af. Geef eventueel een vaste startspot na out of bounds. (wie geeft de bal in?, wie brengt de bal op? wissel hier elke periode af) Geef de bankzitters een opdracht (als coach of als ref). (verscherpt de aandacht, vraag feedback na elk kwart) Als coach: noteer/tel aantal gemaakte jumpstops, pass en go, aantal passen, Als ref: loopfouten, persoonlijke fouten, Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 13

De wedstrijd 3 tegen 3 Wedstrijdduur en rust 8 perioden van 6 minuten doorlopende tijd. Tussen elke periode is er 2 minuten rust, behalve tussen periode 4 en 5. Dan is er 10 minuten rust voorzien. Bij de start van periode 5 wordt er gewisseld van speelrichting tussen beide ploegen. De coaches wisselen ook van terrein. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 14

De wedstrijd 3 tegen 3 Start van de wedstrijd Vóór de start van de wedstrijd en vóór elke periode staan de spelers tegenover elkaar en geeft de coach aan op wie ze moeten verdedigen. Bij de start van elke periode wordt de bal afwisselend ingegeven aan de eindlijn weg van het aanvallende doel van de ploeg met balbezit: ploeg A (thuisploeg) krijgt balbezit bij de start van P2, P4, P6 en P8; ploeg B (bezoekende ploeg) krijgt balbezit bij de start van P1, P3, P5 en P7. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 15

De wedstrijd 3 tegen 3 Rol van de coach Als ref Maak gebruik van een fluitje: duidelijk voor de spelers of je reageert als ref (fluitsignaal) of als coach (spreken). Treedt streng op waar nodig (bij gevorderde spelers) en/of minder streng bij minder sterke spelers of beginners. Probeer aan beide speelhelften dezelfde regels te hanteren. Als coach Begeleidt het spel. (niet statisch staan kijken) Voornamelijk aanvallend werken. Positief benaderen van de kinderen. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 16

Tips en tricks Begin van de wedstrijd: Vraag de namen van de tegenstander. Hierdoor kan je ze meer gericht en persoonlijker gaan aanspreken. Leg spots op het terrein als hulpmiddel. Kinderen kunnen zich beter oriënteren op het terrein. Bij voorkeur 2 verschillende kleuren per terrein. Einde van de wedstrijd: gezamenlijke yell: basket is FUN, ONE TEAM, Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 17

Wedstrijd Tijdens clinic spelen we 4 keer 6 minuten. Periode 1, 2 en 3 met een coach op elk terrein, periode 4 met beide coaches op één terrein (1x 3-3). Na 2 periodes wisselen coaches van terrein. We belichten de 4 niveaus zoals in de initiatorcursus: Niveau 1 en 2 nadruk op halfcourt fundamentals. Niveau 3 en 4 nadruk op fullcourt fundamentals. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 18

Wedstrijd Periode 1: 2 coaches elk op helft, 2 ploegen coachen Enkele speelregels/aandachtspunten: NIVEAU 1 Nadruk op balontvangst in jumpstop + pivoteren naar doel Als je een pas geeft, snij je door naar doel. (pass en go) Passen en vangen met twee handen. Steeds iemand li en re van de bal. Scoren dicht bij doel (setshot) Bankzitter(s) rol als coach: tel aantal pass & go s

Wedstrijd Periode 2: 2 coaches elk op helft, 2 ploegen coachen Enkele speelregels/aandachtspunten : NIVEAU 2 Als je de ruimte hebt, dribbel naar doel Werk af in lay up indien mogelijk. Als je de bal niet kan krijgen, speel je dan vrij. Bankzitter(s) rol als coach: tel aantal lay ups Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 20

Wedstrijd Periode 3: 2 coaches elk op helft, 2 ploegen coachen Enkele speelregels/aandachtspunten : NIVEAU 3 focus op full court. Als je de rebound neemt, dan dribbel je zo snel mogelijk over. Werk af in snelle lay up indien mogelijk. Als iemand vrij loopt voor jou, pas hem dan de bal. Positioneer je snel in tegenaanval. Bankzitter(s) rol als ref: aandacht voor loopfouten

Wedstrijd Periode 4: 2 coaches op zelfde terrein, elk coacht/fluit zijn ploeg. Enkele speelregels/aandachtspunten : NIVEAU 4 focus op full court. Bij rebound wegdraaien/drb weg van verdediger. Lay up na pass. 3-2 situatie Positioneren in gelijkheidssituatie. Bankzitter(s) rol als ref: aandacht voor loopfouten. Frank Vanderkimpen en Peter Vanheule 22