Hoe tafel doen? 1. Hoe de wedstrijd- en 24 klok bedienen?

Basketball Tafelofficieel: een introductie

Opleiding Tafelofficial 30/08/2013

Opleiding Tafelofficial 12/09/2017

Opleiding Tafelofficial 8-10/09/2015

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2017

Opleiding Tafelofficial. Papieren wedstrijdformulier. 29 augustus en 5 september 2019

Het wedstrijdblad. Hoe correct in vullen? Kon BC Gistel Oostende Duva Fruit 592

Hoe het wedstrijdblad correct invullen vanaf U12

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2018

Opleiding Tafelofficial (ook voor coaches)

Cursus Tafelofficial

Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad

De bedoeling van dit document is een basis te geven van de taak van tafelofficieel.

BBC AS. Tafelofficieel

Belangrijke begrippen

Ook in de versie 2007 is het de bedoeling een basis te geven van de taak van tafelofficieel na de wijzigingen in de Officiële Basketbalregels.

Spelregels U12. (5 tegen 5)

Landelijke Departement Scheidsrechters. 24 seconden regel. Johnny Jacobs - Frank Van Meel. Departement Scheidsrechters

SPELREGELS U12 GEWESTELIJK (B- reeks)

1 Inhoudstafel. Voor een controlelijst, print dan enkel pag 3 & 4 & 6 & 22 & 23 & 24 & 25.

Departement scheidsrechters VBL

SPELREGELS. voor - 12 JARIGEN. Vlaamse Basketballiga 0 SPELREGELS voor - 12 JARIGEN

Spelregels minibasketbal seizoen

Merk op dat er nieuwe signalen zijn voor de scheidsrechter. Deze signalen worden niet vermeld in dit document.

Tafelcursus Becege Doetinchem

CURSUS TAFELOFFICIEEL 2

Cursus tafelen. Inleiding. September 2011

Inhoudsopgave. Bijlagen: Voorbeeld scoresheet NBB. Blanco scoresheet. scoringscursus

CURSUS SCOREN EN TIMEN - KTC. Inleiding. Taken van de scorer

Handleiding voor Tafelofficials

Handleiding Jurytafel

INLEIDING... 2 WEDSTRIJD VOORBEREIDING... 2

(Pré-Microben en) Microben seizoen De wedstrijden worden gespeeld op een een gehomologeerd terrein (max. 28 x 15; min.

Cursus tafelofficial

TAFEL-CURSUS. Basketballvereniging Simple Dribble - 1

Spelregelwijzigingen. Driven by BB passion

De U10 competitie staat open voor spelers geboren in 2009 en 2008.

Presentation made by Johnny Jacobs

Wat wordt er van je verwacht als je bij een wedstrijd een tafelfunctie hebt?

Herhaling W + Time Out. 6 en 12 september 2011 Sander Gransjean

ALGEMENE INSTRUCTIE. De jurytafel is als volgt ingericht: SPEELVELD. Tijdwaarnemer ; Scorer ; 24 Seconde operator

Instructieboekje. Jurytafel en Scorebord. Instructieboekje Jurytafel en Scorebord BV Rooi

G-cursus. Basketballvereniging Uitsmijters Almelo Peter Veldhuizen. Basketballvereniging Uitsmijters Almelo

Beste Bavi-basketbalvrienden,

Spelregelwijzigingen 2018

Instructieboekje. Jurytafel en Scorebord

TAFEL CURSUS Basketballvereniging Eastwood Tigers

De U8 competitie staat open voor spelers geboren in 2011, 2010 en Spelregels minibasketbal seizoen

Tafelmanieren Theo van der Linden oktober 2011

Cursus Jeugdscheidsrechter Correct invullen van het wedstrijdblad

Uitleg spel en spelregels voor ouders

Topics. Spelregelswijzigingen. 1. Nieuwe basketbal regels 2018/19 2. Mini-basket: wijzigingen 3. Tafelofficieel 07/09/2018

SCHOTKLOK ZAALSEIZOEN OKTOBER 2016

Leidraad voor ploegafgevaardigde m/v / wedstrijdofficieel m/v

Het belang van goed tafelen

2.2 Eventueel kunnen 2 tornooien naast elkaar worden georganiseerd: 1 voor aangeslotenen en 1 voor niet -aangeslotenen.

F-cursus Rayon Oost. Hand-out. september Versie 2.3

Departement Scheidsrechters

Terrein 1 (Bord tegen gang kleedkamers) 10 Minuten, scores, fouten,... Handleiding bediening nieuw scorebord Westerstrand.

Art. 5 GEKWETSTE SPELERS

Den Boek (Pré) Microben

Wijzigingen spelregels Seizoen

Koninklijke Belgische Zwembond Centrale Scheidsrechterscommissie. Waterpoloreglement België Samenvatting van de aanpassingen

HANDLEIDING Timer en 24 sec Operator

Informatieavond Spelregels BV Schijndel

Handleiding Cursus tafelen + klok. BC APOLLO Amsterdam

HANDLEIDING JURY- TAFEL. Versie Wyba

Samenvatting spelregels. Ten behoeve van scheidsrechtercursus Black Shots

SPELREGELS SPELVORM 3T/3 (U8-U10)

Handleiding Scorebord Horstacker (Nijmegen) Wildcats; november 2011; Versie 1.1 Page 1

Instructieboekje Tafelfunctionarissen. Instructieboekje Tafelfunctionarissen Bron NBB

BEACH HANDBAL SPELREGELS

Transcriptie:

Hoe tafel doen? 1. Hoe de wedstrijd- en 24 klok bedienen? 1.1. De tijdopnemer 2 1.1.1. Functie 2 1.1.2. Hoe de klok bedienen? 2 1.2. De 24 Seconden operator 3 1.2.1. Set en Reset 3 1.2.2. Balbezit 3 1.3. Pijl Sprongbal 4 2. Wegwijs bij het invullen van het wedstrijdblad 2.1. Voor de wedstrijd 5 2.1.1.Door de thuisploeg : 5 2.1.2. Door de bezoekende ploeg : 6 2.2. Tijdens de wedstrijd 7 2.2.1. Score : 7 2.2.2. Persoonlijke fouten 8 2.2.3. Time-Outs 8 2.2.4. Vervangingen 8 2.3. Tijdens de rust 8 2.4. Na de wedstrijd 8 Blz 1

Hoe tafel doen? 1. Hoe de wedstrijd- en 24 klok bedienen? 1.1. De tijdopnemer 1.1.1. Functie De tijdopnemer is voorzien van een wedstrijdklok een chrono voor de Time-Outs. Hij dient de speeltijd en de onderbrekingen, belaste time out en rustperioden bij te houden. Een wedstrijd, vanaf benjamins, duurt 4 periodes van 10 minuten. Bij microben en supermicroben worden 8 periodes van 4 minuten gespeeld. Een verlenging duurt 5 minuten. Opgelet : Bij de jeugd bestaan er geen verlengingen in competitie, enkel bij bekerwedstrijden. Bij een belaste Time-Out (duurt 1 minuut) dient hij door middel van een signaal na 50 de scheidsrechters te verwittigen. Elke ploeg (vanaf benjamins) heeft recht op 2 (twee) Time-Outs in de 1 e speelhelft (eerste twee periodes) en 3 (drie) Time Outs in de 2 e speelhelft (periode drie en vier). Voor supermicroben en microben geldt 1 (één) Time out per speelhelft (4 periodes). Voor elke verlenging heeft men recht op 1 (één) Time out. Voor de eerste en derde periode dient hij ruim 3 minuten voor de aanvang van de wedstrijd de scheidsrechter te verwittigen. Hij moet door middel van een LUID signaal aangeven dat het einde van de periode of verlenging is verstreken. Mocht het signaal niet weerklinken, moet de tijdopnemer alles in het werk stellen om de scheidsrechter te waarschuwen. 1.1.2. Hoe de klok bedienen? In principe moet de scheidsrechter met een gestrekte arm een neerwaartse beweging maken als teken dat de klok mag starten. Nochtans dient de tijdopnemer perfect te weten wanneer de klok moet gestart worden, want hij is de persoon die hiervoor verantwoordelijk is. Hij dient de wedstrijdklok te stoppen bij elk fluitsignaal van de scheidsrechter en nog enkele andere punten van het reglement (zie hieronder. De wedstrijdklok wordt aangezet : - als de bal bij een sprongbal (enkel begin van de 1 e periode) door één van de spelers getikt wordt. - Bij een inworp als de bal een speler op het veld raakt. - Bij de laatste niet gelukte vrije-worp, als de bal een speler in het veld raakt. De wedstrijdklok wordt stopgezet : - wanneer de speeltijd verstreken is na elke periode of verlenging - wanneer de scheidsrechter fluit, als de bal levend is. - Wanneer een velddoelpunt wordt gescoord tegen een ploeg EN die een belaste Time- Out heeft aangevraagd. - Wanneer een velddoelpunt wordt gescoord tijdens de laatste 2 (twee) minuten van de 4 e periode en elke verlenging. Blz 2

1.2. De 24 Seconden operator 1.2.1. Set en Reset Het 24-secondenapparaat dient als volgt bediend te worden : Het apparaat moet worden gestart of herstart zodra een speler op het terrein een levende bal in bezit (controle) heeft. Het apparaat moet worden stilgezet en teruggezet naar 24 seconden als : - er een velddoelpunt wordt gescoord. - De bal bij een doelpoging de ring raakt. - Bij een persoonlijke, technische, onsportieve of diskwalificerende fout - De wedstrijd wordt onderbroken door een actie van een tegenstander van de ploeg in balbezit. - Gekwetste speler van de tegenstrever. - Vrijwillig voetbal van de tegenstrever (enkel bij teken van de scheidsrechter) Het apparaat wordt slechts dan teruggezet en opnieuw ingeschakeld als een tegenstander op het veld terug balbezit heeft gekregen van een levende bal. Het louter raken van de bal door een tegenstander is niet voldoende om een nieuwe periode van 24 sec te laten beginnen. Het apparaat moet worden stilgezet maar niet teruggezet wanneer een inworp wordt genomen door dezelfde ploeg die in balbezit was voordat deze uitging als gevolg van : - een uitbal - een dubbelfout - het onderbreken van de wedstrijd ten gevolge van een actie van de ploeg in balbezit. - Sprongbal en het balbezit blijft in de ploeg die balcontrole had. - Compenserende fouten - Gekwetste speler binnen de eigen ploeg Het grote verschil tussen het aanzetten van de wedstrijdklok en 24-secondenapparaat is het volgende : - de wedstrijdklok wordt aangezet bij het contact van eender welke speler binnen het terrein. - Het 24-secondenapparaat wordt aangezet wanneer een ploeg/ speler binnen het terrein balbezit heeft. 1.2.2. Balbezit - Een speler heeft balbezit als hij een levende bal vasthoudt, ermee dribbelt of hem ter beschikking heeft voor een inworp of vrije worp. - Een ploeg heeft balbezit als een speler van die ploeg een levende bal in zijn bezit heeft of dat een levende bal wordt overgespeeld tussen ploeggenoten. Als de 24 seconden dienen teruggezet worden op last van de scheidsrechter maakt hij het teken nr 9 (met gestrekte arm met de wijsvinger een ronddraaiende beweging maken). Blz 3

1.3. Pijl Sprongbal De rode pijl op de wedstrijdtafel duidt aan welke ploeg balbezit krijgt bij de volgende sprongbal. Hoe de pijl bedienen? Onmiddellijk na de opworp (bij de aanvang van de wedstrijd) wordt de pijl gericht naar de korf waar de ploeg die op dat moment niet in balbezit is, moet scoren. Bij elke sprongbal dient de pijl, onmiddellijk na de inworp, naar de andere richting gezet worden. Opgelet : - Elke aanvang van een nieuwe periode wordt aanzien als sprongbal. Dus balbezit voor de ploeg waar de pijl naar wijst. - Bij aanvang van de derde periode wordt er van speelhelft gewisseld. Hierdoor moet de pijl tijdens de rust van richting veranderd worden. Tip : - Zet na de tweede periode een kruisje op het wedstrijdblad achter de naam van de ploeg die balbezit krijgt in de derde periode. Zo heb je altijd zekerheid, want tijdens de pauze kunnen kinderen en zelfs spelers de pijl verwisselen. Blz 4

2. Wegwijs bij het invullen van het wedstrijdblad Zowel de thuisploeg als de bezoekende ploeg zijn verantwoordelijk dat het wedstrijdblad tijdig ingevuld is. Het is de thuisploeg die het wedstrijdblad levert. Tijdens de wedstrijd is het de bezoekende ploeg die de aantekenaar (scorekeeper) levert. Deze moet aangesloten zijn bij de KBBB. Voor het wedstrijdblad geldt steeds : A = Thuisploeg; B = Bezoekende ploeg 2.1. Voor de wedstrijd Het invullen van het wedstrijdblad gebeurt altijd in blauwe balpen (zwart kan uitzonderlijk). De aantekenaar begint aan de wedstrijd met een rode balpen. Per kwart moet een verschillende kleur gebruikt worden. (bv. Rood zwart groen blauw) 2.1.1.Door de thuisploeg : Plaats op het blad Rubriek Omschrijving rubriek Als Leopoldsburg thuisploeg is : Onder titel Team A Naam Thuisploeg Union BBC Leopoldsburg Bovenste kader Game N Volgnummer wedstrijd Zie licentieboek Bovenste kader Div Reeks waar ploeg speelt Bv : Min Heren A, Jun Heren D, Benj A Bovenste kader Time Aanvangsuur wedstrijd In te vullen door scheidsrechters Bovenste kader Date Datum wedstrijd Bv : 4 sept 04 Kader Team A Team A Naam Thuisploeg Un. Leopoldsburg Kader Team A Mat Stamnummer club 1095 Kader Team A Tabel Spelers - Lic - Name of Players - N - Player In - In te vullen volgens oplopende nummers vanaf nr 4 - Laatste 2 cijfers geboortejaar - Naam van de spelers in drukletters + initiaal Voornaam - Nummer van de speler - Aanduiden wanneer de speler aan de wedstrijd deelneemt. Enkel starters krijgen een cirkel rond het kruis. Kader Team A Coach Naam van de coach + Nr licentie Kader Team A Assisten Coach Naam van de assistencoach Indien niet aanwezig wordt dit open gelaten. Kader linksonder blad Time keeper Naam van de persoon die de wedstrijdklok doet + laatste 2 cijfers van geboortejaar Kader linksonder blad 24 operator (vanaf Naam van de persoon die de pupillen) 24 chrono doet + laatste 2 cijfers van geboortejaar Kader linksonder blad Deleg. A Naam van de ploegafgevaardigde + laatste 2 cijfers van geboortejaar Zie blad Licentieboek Zie licentieboek Zie licentieboek de KBBB de KBBB de club Blz 5

2.1.2. Door de bezoekende ploeg : Plaats op het blad Rubriek Omschrijving rubriek Als Leopoldsburg bezoekende ploeg is : Onder titel Team B Naam bezoekende ploeg Union BBC Leopoldsburg Kader Team B Team B Naam bezoekende ploeg Un. BBC Leopoldsb Kader Team B Mat Stamnummer club 1095 Kader Team B Tabel Spelers - Lic - Name of Players - N - Player In - In te vullen volgens oplopende nummers vanaf nr 4 - Laatste 2 cijfers geboortejaar - Naam van de spelers in drukletters + initiaal Voornaam - Nummer van de speler - Aanduiden wanneer de speler aan de wedstrijd deelneemt. Enkel starters krijgen een cirkel rond het kruis. Zie blad Licentieboek Kader Team B Coach Naam van de coach + Nr Zie licentieboek licentie Kader Team B Assisten Coach Naam van de assistencoach Zie licentieboek Kader linksonder blad scorekeeper Naam van de persoon die het scoreblad bijhoudt + laatste 2 cijfers van geboortejaar de KBBB Kader linksonder blad Deleg. B Naam van de ploegafgevaardigde + laatste 2 cijfers van geboortejaar de club 20 minuten voor de wedstrijd brengt de thuisploeg het wedstrijdblad, samen met de licentieboeken naar de scheidsrechters. 10 minuten voor het begin van de wedstrijd dienen de coaches de spelerslijst te paraferen na hun naam met rood. Zij duiden ook de starters aan met een rood kruis na de naam in de kolom Player In. 1 minuut voor tijd worden de open zijen in de rubriek Name of players van voor tot achter doorstreept met een horizontale lijn. Blz 6

2.2. Tijdens de wedstrijd Bij verlengingen moet er telkens weer van kleur gewisseld worden. Opgelet de 4 foutenregel blijft gelden. De ploegen hebben recht op 1 Time-Out per verlenging. Bij de jeugd zijn er geen verlengingen De aantekenaar dient de score, persoonlijke fouten, Time-Outs en vervangingen bij te houden. 2.2.1. Score : De score wordt bijgehouden in de kolommen Running Score. De punten gescoord door ploeg A komen onder A en de punten door B gescoord komen onder B ongeacht naar welke basket ze spelen. Voor 2 of 3 punten wordt een diagonale lijn getrokken over de punten en wordt het nummer van de doelende speler ernaast genoteerd. Voor een 3-puntdoel wordt de nummer van de speler omcirkeld. Bij vrijworpen wordt het punt met een bolletje gekleurd en wordt het nummer van de doelende speler ernaast genoteerd. De scheidsrechter duidt na elke geldige korf het aantal punten aan voor die korf. Na elke periode of verlenging wordt zowel bij A als bij B de lopende score omcirkeld en wordt één lijn getrokken onder die lopende score. Het aantal gescoorde punten per periode wordt in het vak Scores (links onder) ingevuld. Opgelet : dit is, uitgezonderd de 1 e periode, niet de totaalscore die de ploeg op dat moment heeft. 2.2.2. Persoonlijke fouten Alle fouten worden genoteerd naast het nummer van de in fout zijnde speler. We onderscheiden 6 verschillende fouten : Persoonlijke fout wordt opgeschreven met P Technische fout speler wordt opgeschreven met T Technische fout voor de coach persoonlijk wordt opgeschreven met C Technische fout voor de bank (maar wordt altijd op naam van de coach geschreven) wordt opgeschreven met B Onsportieve fout wordt opgeschreven met U Diskwalificerende fout wordt opgeschreven met D Elke fout welke vrijworpen tot gevolg heeft, dient aangegeven te worden door het aantal achter de respektievelijke letter te zetten. Wanneer fouten begaan worden door verschillende ploegen waarbij de sancties vervallen omdat het straffen zijn met gelijke sancties, krijgen deze een C achter de fout. Per periode moet het aantal ploegfouten aangekruist worden in het vak Team Fouls. Wanneer de bal levend wordt na de 4 e ploegfout, zal de aantekenaar het rode plaatje (vlag) omhoog zetten aan de zijde waar de spelersbank is van de ploeg met de 4 ploegfouten. Na elke periode worden de fouten (achter het spelersnummer) met doorlopende lijn afgesloten. De ploegfouten die per periode nog niet gebruikt zijn (minder dan 4 ploegfouten) moeten doorstreept worden met een dubbele horizontale lijn. Blz 7

2.2.3. Time-Outs Telkens een ploeg een Time Out toegekend krijgt, wordt in het vak Time Outs één vakje doorkruist bij hun ploegvak. Elke ploeg (vanaf benjamins) heeft recht op 2 Time Outs in de 1 e helft en 3 Time Outs in de 2 e helft. Voor de supermicroben en microben geldt slecht 1 Time Out per wedstrijdhelft. 2.2.4. Vervangingen De aantekenaar doet bij de aanvang van de wedstrijd controle of de 5 starters (aangeduid door de coach 10 voor de wedstrijd) wel degelijk op het veld staan en trekt een cirkel rond het kruisje (Player In) naast hun nummer. Bij elke vervanging zal hij een kruisje zetten naast de speler(s) die het terrein op komen. Dit gebeurt slechts éénmaal per speler (1 e keer het veld betreedt). 2.3. Tijdens de rust Alles wordt identiek afgesloten als bij het eind van een quarter. De vrije vakken van de Time-Outs van de 1 e speelhelft worden doorstreept met een dubbele horizontale lijn. 2.4. Na de wedstrijd Hij sluit de eindscore van de wedstrijd (opgelet bij verlengingen, pas een dubbele lijn na de laatste verlenging) van beide ploegen af met een dubbele lijn. De eindscore wordt in het vak Final Score genoteerd met de volledige naam van de winnnende ploeg. Door alle vrije vakken bij de spelersfouten wordt een horizontale lijn getrokken. Door alle vrije vakken van de Time Outs wordt een dubbele horizontale lijn getrokken. Door alle vrije vakken in het vak Extra Periods dient een dubbele horizontale lijn getrokken te worden. Indien er geen assisten-coach opgeschreven stond, zal dit vak horizontaal doorstreept worden. Bij thuiswedstrijden dient men het witte en groene wedstrijdformulier aan een bestuurslid in onze sporthal te geven. Blz 8