SPELREGELS MINIBASKETBAL PROVINCIE ANTWERPEN SEIZOEN RONDE 2

Samenvatting spelregels. Ten behoeve van scheidsrechtercursus Black Shots

Cursus tafelen. Inleiding. September 2011

Workshop Spelregelkennis. Deel 1

SPELREGELS U8

Instructieboekje. Jurytafel en Scorebord

Landelijke Departement Scheidsrechters. 24 seconden regel. Johnny Jacobs - Frank Van Meel. Departement Scheidsrechters

BAL BASKETBAL. gine troost rocva ellen manson en gine troost 2006 BASKETBAL

Tafelcursus Becege Doetinchem

Instructieboekje. Jurytafel en Scorebord. Instructieboekje Jurytafel en Scorebord BV Rooi

Merk op dat er nieuwe signalen zijn voor de scheidsrechter. Deze signalen worden niet vermeld in dit document.

Instructieboekje Tafelfunctionarissen. Instructieboekje Tafelfunctionarissen Bron NBB

Voor de wedstrijd Marathon Kantine Het Basketballspel Marathon Marathon

Basiskennis Spelregelboekje 2012

BEACH HANDBAL SPELREGELS

Inhoudsopgave. Bijlagen: Voorbeeld scoresheet NBB. Blanco scoresheet. scoringscursus

TAFEL-CURSUS. Basketballvereniging Simple Dribble - 1

Tafelen bij een wedstijd. Hoe werkt dat en waar moet ik allemaal aan denken?

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Schoolbasketbaltoernooi

INLEIDING... 2 WEDSTRIJD VOORBEREIDING... 2

Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregeltoepassingen. Driven by BB passion

HANDLEIDING JURY- TAFEL. Versie Wyba

speelrichting speelrichting.

Spelregelwijzigingen 2018

Meer spelplezier door wijziging (spel)regels!

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

G-cursus. Basketballvereniging Uitsmijters Almelo Peter Veldhuizen. Basketballvereniging Uitsmijters Almelo

Schoolbasketbal Leusden 4 januari 2018

1 SPELREGELS 3-TALLEN 5m 5m 5m 2m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m.

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

Zaaltaken cursus Opleidingscommissie

Scheidsrechter volleybal.

Mini-Basketball Spelregels is een uitgave van de Nederlandse Basketball Bond.

Handleiding Cursus tafelen + klok. BC APOLLO Amsterdam

Om te bepalen wie er verantwoordelijk is voor het lichamelijke contact gelden er diverse principes.

Spelregels ploegbegeleiders

TAFEL CURSUS Basketballvereniging Eastwood Tigers

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Dames Jeugd Challenge

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord:

SPELREGELS. voor - 12 JARIGEN. Vlaamse Basketballiga 0 SPELREGELS voor - 12 JARIGEN

KROKUS SCHOOLBASKETBALLTOERNOOI 2019

BBC AS. Tafelofficieel

Basisboek voor basketbalscheidsrechters

Spelregels drietal hockey

2.2 Eventueel kunnen 2 tornooien naast elkaar worden georganiseerd: 1 voor aangeslotenen en 1 voor niet -aangeslotenen.

BIJLAGE ( 2.3c van de spelregels) Scheidsrechtersgebaren. c Het nemen van de vrije worp Als deel 1

Beste Bavi-basketbalvrienden,

Overzicht Spelregelvragen

SPELREGELS SPELVORM 3T/3 (U8-U10)

INTRODUCTIE SPELREGELS RECREANTEN(GEMERT) Erik Wieleman Voorjaar 2013

Herhaling W + Time Out. 6 en 12 september 2011 Sander Gransjean

Manegevoetbal Asten. Spelregels Manegevoetbal Asten Versie Manegevoelbal Asten Versie Lotusstraat ZV, Asten Pagina 1 van 8

Spelregels U10. (4 tegen 4)

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Transcriptie:

Break Out 88 Basketbalvereniging Opgericht 6 juni 1988 Aan ouders en verzorgers, Hierbij bieden wij de ouders en verzorgers van onze leden een informatieboekje aan, betreffend het spel van basketbal en de spelregels die hierbij gelden. Ons doel hiervan is dat de ouders op de hoogte zijn van het spel en de spelregels rondom basketbal. Begrip voor besluiten van scheidsrechters en coaches willen wij hiermee vergroten, waarbij respect en sportiviteit voorop staan! Op deze manier kunnen zij een goede steun en met name toeschouwer voor hun kind zijn. Voor meer uitgebreide informatie over de basketbalregels: http://www.basketball.nl/ Bestuur Break Out 88

Inhoudsopgave 1. Het basketbalveld 1.1 Speelveld en lijnen 1.2 De basket 1.3 Aanwezig personen 2. Scoresheet 3. De wedstrijd 4. Handelingen van de scheidsrechter 5. Fouten 5.1 Persoonlijke fouten 5.2 Andere soorten fouten

1. Het basketbalveld Een basketbalveld bestaat uit verschillende lijnen die samen het verloop van het spel bepalen.

1.1 Speelveld en lijnen Het speelveld heeft een lengte van 28 meter en een breedte van 15 meter. Het speelveld wordt begrensd door de grenslijnen, bestaande uit de achterlijnen (aan de korte zijden) en de zijlijnen (aan de lange zijden). Deze lijnen maken geen deel uit van het speelveld. Indien een speler met bal de grens overschrijdt, dan is de bal uit en wordt de bal toegekend aan de tegenpartij. De middenlijn is onderdeel van de verdedigingshelft, het dient om beide speelhelften te scheiden. De middencirkel dient voor de sprongbal bij aanvang van de wedstrijd. Van elk team springt een speler naar de bal, opgegooid door de scheidsrechter om het spel te beginnen. Vanaf de vrijeworplijn worden de vrije worpen genomen door één speler, deze vrije worpen worden genomen indien er een fout is gemaakt door een speler van het andere team. De fout wordt gemaakt bij een worppoging of in een tweetellenritme voor schotpoging. Indien een team 4 teamfouten heeft gemaakt in een kwart speeltijd, dan mogen er ook vrije worpen genomen worden. Dit bestaat altijd uit 2 vrije worpen, indien de fout wordt gemaakt in het driepuntgebied gelden er drie vrije worpen. De bucket dient om spelers te limiteren in het onder de basket staan. Het houdt in dat een aanvallende speler die actief meedoet aan het speel maximaal 3 seconden zich in dit gebied mag bevinden. De drie seconden gaan opnieuw in na een schot of nadat de speler uit de bucket stapt en er opnieuw instapt. Aan elke zijde van het veld ligt een lijn die de gehele bucket omringt, dit is de driepunterslijn. Als vanachter deze lijn wordt gescoord telt de score voor drie punten.

1.2 De basket De basket heeft een hoogte van 2,60 meter bij de mini s en u12. Bij de jeugd vanaf u14 en senioren is de hoogte van de basket 3,05 meter. De bal mag niet boven op het bord of tegen de zijkant aankomen tijdens de wedstrijd, de bal is dan uit en wordt automatisch aan de tegenstander toegekend. 1.3 Aanwezige personen - Teams Van elk team mogen maximaal twaalf spelers meedoen aan een wedstrijd. Tijdens het spel staan er vijf op het speelveld, zij mogen tijdens de wedstrijd vervangen worden. Bij het team is er een coach aanwezig en indien gewenst een assistent coach. Zij nemen plaats op de bank bij de vervangende spelers, de bank staat naast het veld. - Scheidsrechters Tijdens de wedstrijd zijn er twee scheidsrechters aanwezig. Zij regelen het reilen en zeilen van de wedstrijd. Van belang is: DE SCHEIDSRECHTER HEEFT ALTIJD GELIJK!! Tijdens de wedstrijd mag men niet in discussie gaan met de scheidsrechter, dit mag alleen tijdens onderbreking van het spel. De scheidsrechter start de wedstrijd, onderbreekt en eindigt hem. Een scheidsrechter is in het bezig van een diploma F. - Scorer De scorer houdt via het scoreformulier (sheet) bij wie scoort, een fout maakt, een time out aanvraagt etc. - Timer Naast de scorer zit de timer. De timer houdt via een klok de tijd bij en geeft door deze door aan de scorer. De klok staat stil bij vrije worpen, pauzes en time outs. Ook wordt de klok stil gezet bij elke andere onderbreking van de wedstrijd. Dit wordt absolute speeltijd genoemd.

2. Scoresheet

3. De wedstrijd Een wedstrijd bestaat uit 4 perioden van ieder 10 minuten. 1 e periode Voordat de wedstrijd begint, geeft de scheidsrechter 3 minuten voor aanvang een fluitsignaal en steekt drie vingers in de lucht, dit gebeurt nog eens 1 minuut voor aanvang van de wedstrijd. Iedereen is op deze manier op de hoogte hoe lang het nog duurt voordat de wedstrijd start. De wedstrijd begint door middel van een sprongbal. Alleen de 1e periode begint met een sprongbal, de enige tijdens de wedstrijd. Tijdens de 1 e periode kan elk team een time out aanvragen en zoveel wissels inbrengen als nodig wordt geacht. De scheidsrechter geeft een fluitsignaal als de 10 minuten om zijn. Tussen de 1 e en 2 e periode zit 2 minuten pauze. 2 e periode De 2 e periode verloopt precies zoals de 1 e periode, de bal wordt alleen nu vanaf de zijlijn ingenomen. Ook een time out per team en ongelimiteerd wisselen zijn geoorloofd. Na 10 minuten geeft de scheidsrechter weer een fluitsignaal en is het rust, 5 à 10 minuten. 3 e periode Na de rust wordt nu ook weer de 3 minuten en 1 minuut aangegeven door de scheidsrechter. De teams spelen nu in tegengestelde richting ten opzichte van de eerste helft. Dezelfde regels gelden als in de 1 e en 2 e periode. Na tien minuten is er weer een korte pauze van 2 minuten. 4 e periode Dezelfde regels gelden ook in deze periode zoals voorgaande, alleen mogen beide teams nu 2 time outs nemen in plaats van 1. Na 10 minuten geeft de scheidsrechter een fluitsignaal en de wedstrijd is ten einde. Bij gelijkspel is er een verlenging van 5 minuten.

Bij de mini s en de U12 gelden andere perioden en tijden voor de wedstrijd. Zij spelen 8 perioden van ieder 4 minuten. Na de 4 e periode is een pauze van 8 minuten. Na de 2 e en 6 e periode is een korte pauze van 2 minuten. Tussen de overige perioden geldt 1 minuut als time out. Daarnaast moeten alle spelers evenveel gespeeld hebben. Er kan niet gewisseld worden tijdens het spel, alleen bij blessures. Voor uitgebreide informatie over spelregels mini basketbal: http://www.basketball.nl/

4. Handelingen van de scheidsrechter De scheidsrechter hanteert verscheidene tekens om gebeurtenissen aan de scorer en de spelers duidelijk te maken. Hieronder de belangrijkste van deze tekens. Persoonlijke fout De scheidsrechter houdt een hand in de vorm van zijn vuist naast zijn hoofd en wijst met de andere hand naar de speler die de fout heeft gemaakt. Sanctie: zie hoofdstuk fouten. Lopen De scheidsrechter maakt met zijn vuisten een draaiende beweging. De speler heeft meer dan 2 looppassen gedaan met de bal in zijn handen of opsprong met de bal in zijn handen en daarna weer landde zonder te passen. Sanctie: zijkant tegenpartij. Second dribble De scheidsrechter beweegt zijn platte handen naast elkaar op en neer. De speler heeft gedribbeld met een tussenstop, heeft de bal vervolgens met twee handen aangepakt en is weer verder gaan dribbelen. Sanctie: zijkant tegenpartij.

Overhalen / meenemen De scheidsrechter haalt een gestrekt arm langs zijn hoofd. De speler in kwestie heeft tijdens het dribbelen de bal boven zijn heup gebracht, dit is niet geoorloofd. Sanctie: zijkant tegenpartij. Terugspelen op eigen helft Na een score wordt de bal uitgenomen door de aanvallende partij. Als de bal over de middenlijn is geweest, mag deze niet meer teruggespeeld worden naar de verdedigingshelft. Sanctie: zijkant tegenpartij. Sprongbalsituatie De scheidsrechter houdt zijn beide duimen omhoog. Twee spelers vochten samen om de bal of beiden hielden de bal vast. Ook is het mogelijk dat de scheidsrechters niet konden bepalen naar welke partij de bal zou moeten gaan, wanneer deze één van de grenslijnen passeerde. Sanctie: pijl op scoretafel geeft aan welke speelrichting de bal krijgt. Time out De scheidsrechter houdt zijn handen (wijsvinger in de handpalm) in de vorm van een T om een pauze in de periode in te lassen. Deze pauze kan worden aangevraagd door beide teams en door de scheidsrechters zelf.

Wissel Een wissel wordt aangegeven door beide armen gekruist te houden. Er mag alleen gewisseld worden als het spel stil ligt, bal moet worden ingenomen vanaf de zijkant, tijdens time outs en pauzes en voor een vrije worp. Na een score kan niet gewisseld worden. 3 seconden De scheidsrechter houdt drie vingers in de lucht naar voren gericht, om aan te geven dat één van de aanvallende spelers te lang in de bucket stond. De speler doet actief met het spel mee of de speler ontvangt de bal en staat dan al 3 seconden in de bucket. Sanctie: zijkant tegenpartij.

5. Fouten Er zijn een aantal fouten die spelers maken tijdens een wedstrijd, die consequenties hebben. 5.1 Persoonlijke fouten Persoonlijke fouten zijn de meest voorkomende fouten. Er zijn drie verschillende persoonlijke fouten. - Persoonlijke fout zonder schotpoging Op de aanvallende speler met de bal wordt een fout gemaakt zonder dat hij een schotbeweging naar de basket maakt. De speler van de tegenpartij (verdedigende partij) krijgt een fout op het scoreformulier. De speler met de bal (aanvallende partij) mag de bal vanaf de zijkant innemen. - Persoonlijke fout met schotpoging binnen de driepuntlijn Op de aanvallende speler met de bal wordt een fout gemaakt terwijl hij een schotbeweging of lay up maakt. De speler die de fout maakt, krijgt een fout op het scoreformulier. De aanvallende speler mag twee vrije worpen nemen indien de schotpoging niet kon worden benut. Scoort de speler tijdens het maken van de fout, tellen de punten en krijgt hij één vrije worp (bonus). - Persoonlijke fout met schotpoging buiten de driepuntlijn Zelfde principe als voorgaande. Maar nu mag de speler op wie de fout is gemaakt, drie vrije worpen nemen. Ook de bonusprincipe geldt hier. Bij vijf fouten mag een speler niet meer meedoen aan de wedstrijd. Bij vier teamfouten (totaal aantal fouten van een team) binnen een periode mag de aanvallende partij bij de volgende fouten binnen die periode altijd twee vrije worpen nemen, ongeacht waar en hoe de fout is gemaakt.

5.2 Andere soorten fouten - Onsportieve fout Wordt toegekend bij onsportief spel zoals benen uitsteken. Sanctie: de speler krijgt een fout op het scoreformulier met een U erbij vermeld. De speler, op wie de fout begaan is, krijgt een vrije worp (aantal vrije worpen afhankelijk van plaats waar de fout werd gemaakt, wel of niet schotpoging en geslaagd schot dan een bonus) en mag daarna de bal ter hoogte van de middenlijn, vanaf de zijkant, innemen. - Technische fout Wanneer een speler zich (agressief) afreageert op een speler van de tegenpartij of tegen de scheidsrechters. (zonder lichamelijk contact) Sanctie: de speler krijgt een fout op het scoreformulier met een T erbij vermeld. De speler, op wie de fout begaan is, krijgt een vrije worp (aantal vrije worpen afhankelijk van plaats waar de fout werd gemaakt, wel of niet schotpoging en geslaagd schot dan een bonus) en mag daarna de bal ter hoogte van de middenlijn, vanaf de zijkant, innemen. - Diskwalificerende fout Wordt toegekend wanneer een speler bijvoorbeeld de scheidsrechter slaat of schopt, evenals een speler van de tegenpartij. Sanctie: de speler mag niet meer meedoen aan de wedstrijd, moet de zaal verlaten en de speler krijgt een fout op het scoreformulier met een D erbij vermeld. De speler, op wie de fout begaan is, krijgt een vrije worp (aantal vrije worpen afhankelijk van plaats waar de fout werd gemaakt, wel of niet schotpoging en geslaagd schot dan een bonus) en mag daarna de bal ter hoogte van de middenlijn, vanaf de zijkant, innemen.