Tekst en foto s: Aviculture Europe.



Vergelijkbare documenten
OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten

De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

Tekst en foto s: Robert Hoornstra

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

Door: Aviculture-Europe Eindredactie: Sytze de Bruine

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann

De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN

Door: Fabio van Olst (NL)

De Mookee. Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland

Felegyhazer Tuimelaar

Tekst en foto s: Willem van Ballekom

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Mogen wij u voorstellen:

Tekst: Jan Willem Hondelink

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015

Algemene Richtlijnen & Vakuitdrukkingen. Vakterm, Jargon, bewoording

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK)

Serama. Raskenmerken haan:

Meer over de West f o England Tuimelaar in Amerika Do or: Chuck Zeller

CHIBI & TOSA CHIBI. Boven: Tosa-Chibi haan en hen. Met dank aan Bert Santema. Foto's Klaas Dillema.

In het jaar dat de Satinetten geimporteerd

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009

Tekst en tekeningen: N. Akkerman

Tekst en foto s (archief) Gregor Mathieu

De S.A.O.-er. Het clubblad van de Sierduivenfokkersvereniging Amersfoort en Omstreken Januari

Tekst en foto s: Aviculture Europe. Een aantal NBS ERE-CERTIFICAAT winnaars, Met onze felicitaties!!

De eerste nieuwsbrief van de FCN

KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen.

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

standaardeisen DIAMANTDUIVEN

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD

Hollandse Kropper. Tekst en foto s: Aviculture Europe (tenzij anders vermeld)

DE NEDERLANDSE UILEBAARD

WIERINGERLANDSHOW NOVEMBER 2006

Aandachtspunten bij Brahma s Keurmeesterscongres 2009

HET HERVE HOEN. Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen.

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine


Sierduiven: Herkomst en aanschaf.

gelegen in de Duitse deelstaat Beieren

Aandachtpunten bij het keuren van Zijdehoenders en hun dwergvorm

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif.

het cluborgaan van de sierduivenfokkersvereniging amersfoort en omstreken oktober 2014

Gaarne vragen wij nu al uw aandacht voor de 9 e Sierduivenshow Zuid Nederland.

BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2

Gestreepte Plymouth Rock

Lavendel gekleurde Blondinetten

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES

Door: Mick Bassett. Bij de meeste rassen

Jubileumtentoonstelling. 100 jaar, NUT & SPORT Woerden (Utrecht NL) oktober 2006 DEEL 3. Foto s: Ronald van Dijk

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen)

Adrie de Nooijer Arnemuiden wint St. Vincent 2016

Transcriptie:

Tekst en foto s: Aviculture Europe. Op zaterdag 21 maart jl. ging de redactie op bezoek bij Shafik in Helmond, daartoe opmerkzaam gemaakt door zijn plaatsgenoot en bekend sierduiven liefhebber Ben Kocken. Het bezoek was alleszins de moeite waard en niet in de laatste plaats vanwege de zeer gastvrije ontvangst. We zagen een nieuw duivenras, de Musafer duif, met een tekening, die op z n minst zeer opmerkelijk was. Shafik Nader is afkomstig uit Afghanistan, hij is 41 jaar oud en verblijft sinds 12 jaar in Nederland. Hij woonde in Afghanistan in de hoofdstad Kaboel en heeft de duivensport in zijn land, die daar enorm populair is, bewust meegemaakt en beoefend. Kaboel telt op dit moment naar schatting meer dan 3 miljoen inwoners, zodat je wel van wereldstad mag spreken. De duivensport wordt daar sinds eeuwen op n manier bedreven, die doet denken aan die met de Amsterdamse duivenkasten met de duivenplatjes. Eigenlijk zoals dat vroeger in alle grote steden van Europe werd gedaan, zoals in Londen (GB), Barcelona (E) en Modena in Italië. Rechts: Shafik toont hier een Musafer duif met de specifieke tekening, namelijk één vleugel inclusief het schild, is wit en de andere is gekleurd. Dat kan links of rechts zijn. De waarde van de duif wordt bepaald door de nauwkeurigheid van de tekening. Een witpen is al een ernstige mistekening. Links: Een koppel jonge Musafer duiven. Beiden hebben een juiste koptekening, die volgens kenners doet denken aan die van de voorouders van de Lahore. De linker duif heeft de eenzijdige tekening, terwijl de andere duif, naast de koptekening, volledig wit gekleurd is.

Rechts: Een gele en een blauwe Musafer duif. De gele is links getekend en heeft rechts een witte vleugel met een wit schild. De blauwe is rechts gekleurd en is aan de linkerzijde wit. Jammer genoeg had Shafik geen foto s uit Afghanistan, maar hij kan vertellen dat de duiven daar in zwermen (klit) worden gehouden. Waarbij het de bedoeling is dat er duiven gevangen worden van een andere zwerm. Daarbij worden verschillende technieken toegepast. Op de eerste plaats zijn de duiven zo getraind, dat ze op vlaggen reageren en zelfs wordt er met verschillend gekleurde vlaggen gewerkt. Door het zwaaien met een bepaalde gekleurde vlag, zal de zwerm duiven verder van het hok gaan cirkelen, met b.v. een rode vlag, zal de zwerm juist dichterbij gaan cirkelen, maar nog niet landen en weer met een andere kleur zal de zwerm terugkeren op het hok, waardoor men andere duiven binnenhaalt of juist de eigen zwerm ververst wordt door een nieuwe, of jonge duiven; zodat de andere zwerm verder vermoeid kan raken, waardoor het vangen vergemakkelijkt wordt. Een zwerm of klit is niet persé altijd samengesteld uit duiven met dezelfde kleur, zoals dat vroeger wel in Amsterdam het geval was. Naast de verschillende vlaggen heeft de duivenliefhebber tijdens het spel ook altijd een vangnet bij de hand. Het is de behendigheid van de omgang hiermee, die bepaald hoeveel duiven er worden gevangen. Links: Dit blauw gekleurde jong heeft een juiste koptekening, die los van het oog moet zijn en een volgekleurd rechter vleugelschild met gekleurde slagpennen. Er is overigens iets aanzet tot voetbevedering te zien. Nog een zeer opmerkelijk gegeven is dat de zwerm of klit is samengesteld uit alleen maar doffers, waaraan één duivin is toegevoegd, die leiding aan de zwerm geeft. Duiven worden in drie verschil- hokken gehouden, dat is lende het vliegduivenhok, het hok met de broedkoppels en het hok met de jonge duiven.

Rechts: Een duivenkast, zoals die vroeger in meerdere Europese hoofdsteden heel gebruikelijk was. Tekening: Fleming. Shafik vertelt dat het houden van duiven in Afghanistan, vaak bij de jeugd tussen de 7 en 14 jaar begint. Begonnen wordt vaak met bastaards, maar na die tijd zie je al snel dat voor een groep van die liefhebbers het wat serieuzer wordt; er komen betere (duurdere) duiven, meer rasgericht. Maar dit is vooral afhankelijk van de financiële mogelijkheden. Een goed getekende duif kost op dit moment in Afghanistan tussen de 20 en 200 euro en dat is voor Afghaanse begrippen een vermogen. De groep die niet over die financiële middelen beschikt, specialiseert zich in vliegduiven, die over het juiste karakter beschikken om andere duiven te vangen. De mooiste (duurste) duiven worden in volières gehouden en bewonderd om hun kleur en tekening. Ze worden hooguit tegen de avond kort uitgelaten. Tenslotte worden er in Afghanistan ook duiven uitsluitend voor de mestproductie gehouden en voor eigen consumptie aangewend. Zelf heeft Shafik het duiven houden meegekregen van zijn grootvader. Maar eigenlijk is het onontkoombaar, je komt ermee in contact in Afghanistan, of je wilt of niet, je zit er middenin, het is overal om je heen, je groeit ermee op. Het zit in het volk, bijna in de genen. Zover men zich kan herinneren zijn ze er ook altijd geweest, want literatuur bestaat er niet over. Dit is trouwens toch een moeilijk punt omdat 90 tot 95% van de bevolking analfabeet is, waardoor er al helemaal geen sprake is van enige rasomschrijving of specificatie. Er bestaat ook geen organisatievorm of iets wat maar op een vereniging lijkt. Er zijn meesters die de geheimen van het duivenhouden aan hun leerlingen overdragen. In de vliegperiode worden de duiven hoofdzakelijk gevoerd met oliehoudende zaden en in de rustperiode wordt er een geheim voedermengsel gegeven. De leerling (Taliban in het Afghaans) betaalt zijn meester voor deze scholing door middel van de betere gevangen duiven. Andere gevangen duiven worden in Afghanistan naar de duivenwinkel gebracht en verkocht. Boven: Een rechtsgetekende en hiernaast een linksgetekende blauwe Musafer duif.

Links: Duivenringen uit Afghanistan. Kleurrijke sierraden voor de vliegduiven. Boven: Deze bewerkte Afghaanse duiven- tussenringen liggen ringen zijn al oud en kostbaar. Ze maken geluid en wanneer een zwerm duiven op het dak neerstrijkt dan lijkt het wel een compleet orkest. Links: Deze vilten tussen de rammelaars en de duiventenen. Rechts: Nog wat oudere onbewerkte Afghaanse duivenringen. Links: Goedkopere, moderne duivenringen die geluid maken. De roze kleinere ring wordt als tussenring toegepast tussen de tenen en groene rammelaar. De laatste vijf jaren is Shafik erin geslaagd o m met enkele Afghaanse duivenliefhebbers, die buiten Afghanistan woonachtig zijn, contacten te leggen en duiven uit te wisselen. De laatste keer kwam hij via een Internet veiling met een in Nederland woonachtige Afghaanse duivenliefhebber in contact, die zijn duiven te koop aanbood. Toch is hij niet helemaal zeker van de raszuiverheid van de dieren, omdat er geen openheid van zaken wordt gegeven over de manier hoe men in het bezit ervan is gekomen. Jarenlang was er een exportverbod, dus moest het allemaal illegaal gebeuren en daar is men uiteraard niet al te mededeelzaam over. Naspeuringen van Shafik naar de Afghaanse Musafer duif in de omringende landen hebben niets opgeleverd.

Rechts: Shafik is trots op zijn Afghaanse Musafer duiven. Hij heeft zelfs zijn favoriete wijnen van een duivenetiket voorzien. Vrienden worden door hem op gastvrij ontvangen en tot onze verbazing kregen wij zelfs bij het afscheid deze wijnen van hem cadeau. Sinds enkele jaren is hij lid van de Sierduivenvereniging Het Zuiden. Hij voelt zich daar geaccepteerd, ofschoon men niet helemaal begrijpt waar hij mee bezig is. Dit voorjaar hield hij een voordracht tijdens de Kleine keurmeestervereniging bijeenkomst in Leerdam en constateerde daar een overweldigende belangstelling. Hij speelt op dit moment serieus met de gedachte om hier een vereniging op te richten voor Afghaanse duiven en vooral van Afghaanse duivenliefhebbers in Nederland, zodat de Nederlandse duivenhouderscultuur kan worden overgebracht bij de Afghanen. De eerste voorzet is gedaan, Shafik heeft een voorlopige standaard van de Musafer duif gemaakt en vooruitlopend op de oprichting van zo n Afghaanse duivenvereniging, wil Shafik belangstellenden bij hem thuis ontvangen, tijdens een soort tentoonstelling, zodat hij geïnteresseerden kan laten zien waar hij mee bezig is. De grote vraag van Shafik is de verklaring van dit a- symmetrische verervingspatroon van de Afghaanse Musafer duiven. Op dit moment heeft hij zelfs nog geen regelmaat kunnen vaststellen in het links of rechts vererven en wat er gebeurt als er een links en rechts getekende aan elkaar wordt gekoppeld. Of wanneer een goed getekende Musafer duif aan een volledig gekleurde of juist aan een volledig witte wordt gepaard. Vragen die in de nabije toekomst antwoorden zullen opleveren, waardoor meer over dit ras bekend zal worden. Tot slot De Afghaanse Musafer duif is een vitale duif, gemakkelijk in de omgang. Zij stellen geen hoge eisen aan hun onderkomen en brengen hun jongen perfect groot. Niet bijzonder ziektegevoelig of andersoortige problemen. Een duif die alle mogelijkheden heeft om met de steun van deze enthousiaste duivenambassadeur, tot een bijzondere tentoonstellingsduif uit te groeien, waarbij de vliegliefhebber van dit ras ook alle plezier wordt gegund. Boven: Links getekende gele Musafer duif. Foto: Shafik Nader.

Rechts: Een Musafer jong, links getekend. Voorlopige Standaard: Afghaanse Musafer duif Land van oorsprong: Afghanistan Algemeen voorkomen Vrij fors vliegtype; normale stand en houding Raskenmerken Type: Enigszins gestrekt, brede borst Stand: Tamelijk laag, horizontaal Kop: Gerond; redelijk gevulde voorkop Ogen: Donker Oogranden: Rood Snavel: Normale snavel, kleur blank. Ook bij blauw en zwart. Neusdoppen: Fijn Keel: Goed uitgesneden Hals: Fors aan de basis, naar de kop toe dunner wordend Borst: Breed, goed gevuld Rug: Breed Vleugels: Vleugeldracht normaal Staart: Staartdracht normaal Benen: Middellang Bevedering: Glad aanliggend Links: Zwarte rechtsgetekende Musafer duif. Een links of rechts getekende duif wordt als Tjap tekening aangeduid. Kleurslagen Zwart, rood, geel, blauw zwartgeband Amri: beide vleugels gekleurd blauw met zwarte banden. Shirazi: beide vleugels gekleurd zwart, rood, of geel. Tjap: de ene vleugel gekleurd, de andere wit. Khal: beide vleugels wit. Kleur en tekening Zie voor kleuren het hoofdstuk "Specificatie van kleuren" in de NBS-standaard. De kleuren intensief, respectievelijk zuiver. Gekleurd zijn: de bovenkop met niet te lange uitloper naar de nek (helm) Boven de ogen een dunne witte rand die net voor het oog begint, geleidelijk breder wordt en met een lichte boog achter de ogen naar beneden loopt. Afhankelijk van de kleurslag een of beide vleugels. Bij voorkeur op de rug een scheiding tussen de vleugels. De staart geheel gekleurd conform vleugels of geheel wit.

Rechts: Uiteraard komen er ook echte misgetekenden voor, zoals witpennen. Dat is niet gewenst. Bovendien staat deze gemarmerde uitvoering (nog) niet in de voorlopige standaard opgenomen. Fouten Smal type; te hoge stand; sterk opgerichte houding; te lange helm; te brede witte rand boven oog Beoordeling Na het algemeen voorkomen zijn de volgende raskenmerken in onderstaande volgorde van betekenis: - Type en stand - Koptekening - Oog- en/of snavelkleur - Kleur en tekening Ringmaat: 9 mm Links: De duivenhokken van Shafik zien er zeer verzorgd en overzichtelijk uit en broedhokken met roosters op de vloer zie je al helemaal zelden. Zie hieronder. Voor meer informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met: Shafik Nader, tel.: 0492-532950. m1u2s3i4 heeft een video met jou gedeeld op YouTube: Deze video staat voor u op You Tube, groeten, Shafik Afghaanse duiven/ Kaftar Afghani Afghaanse Musafer duiven Afghanische Musafer tauben Afghan Musafer pigeon. Copyright 2009 Aviculture-Europe. All rights reserved by VBC.