Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen

OUDE CATEGORIE NIEUWE CATEGORIE OUDE CATEGORIE NIEUWE CATEGORIE

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U6 tot U13

HOOFDSTUK 3: DE BEKER VAN BELGIE U21 BETAALD VOETBAL

PROGRAMMA VOETBAL MEISJES 8 november 2017 Basvelden Zonhoven, Muizenstraat

DEEL 1 Competitie voor eerste elftallen Heren. DEEL 2 Competitie voor eerste elftallen Vrouwen. DEEL 3 Competitie voor reserve-elftallen

DEEL 1 Competitie voor eerste elftallen Heren. DEEL 2 Competitie voor eerste elftallen Vrouwen. DEEL 4 Competitie voor jeugdploegen

Met 3v3 info. Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden van U6 tot en met U13

Reglementering jeugdkampioenschappen seizoen Elite jeugdkampioenschappen

Voetbal 1 CATEGORIEEN 2 DEELNAME 3 MATERIAAL 4 WEDSTRIJDREGLEMENT. Piramidaal provinciaal

Provinciale Scheidsrechterscommissie Antwerpen Augustus 2014

4.1 Er wordt gespeeld volgens de reglementen van de KBVB.

Artikel 452 Basisvoorwaarden om een jeugdlicentie VFV voor interprovinciaal of provinciaal voetbal te bekomen

Vademecum als bijvoegsel van het kalenderboekje

Onderrichtingen bij de Regels van het Voetbalspel Uitgave 2011 Wijzigingen seizoen

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal.

OPLEIDINGSCURSUS VOOR KANDIDAAT-SCHEIDSRECHTER

VLAAMSE STUDIECOMMISSIE

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers.

SPELREGELS MINIBASKETBAL PROVINCIE ANTWERPEN SEIZOEN RONDE 2

SPELREGELS U12 GEWESTELIJK (B- reeks)

MODALITEITEN VOOR DE KAMPIOENSCHAPPEN SEIZOEN Competitie voor eerste elftallen - Heren INHOUD

21 september Reglement

Wijzigingen aan de Regels van het Voetbalspel /08/2016

Werkingscel Nat. Bekers

SPELREGELS U10

Dank je wel voor je engagement. In deze bundel vind je heel wat informatie om alles vlot te laten verlopen. Neem even tijd om hem door te nemen,

1. REEKSINDELING 2 2. OPMAAK KLASSEMENT 2. Competitieregels 7 tegen 7 3

PROVINCIAAL COMITE ANTWERPEN. Planning kampioenschappen

KONINKLIJKE BELGISCHE LIEFHEBBERSVOETBALBOND

ONTWERP MODALITEITEN DEEL 4 Competitie voor jeugdploegen

3de PROVINCIAAL Drie reeksen van 16 ploegen. Drie stijgers naar 2de Provinciaal (eerste van iedere reeks); (eindronde eerst geklasseerden voor

S.V. Moorslede vzw ZESENTWINTIGSTE ZAALVOETBALTORNOOI. Zaterdag 26 december Sporthal Moorslede. Deelnemende ploegen

ALGEMEEN TORNOOIREGLEMENT INSCHRIJVINGEN

4.1 De competitie verloopt over het algemeen over 3 speeldagen. Er wordt afgesloten met een provinciale finale.

Nationale bekercompetitie opengesteld voor alle Belgische clubs aangesloten bij de K.B.V.B. K.B.V.B. Stamnummer 9512

BEKER VAN ANTWERPEN - DAMES

MODALITEITEN VOOR DE KAMPIOENSCHAPPEN SEIZOEN

14 & 15 Januari 2017

VADEMECUM. Seizoen 2016/2017. Provincie Brabant. Provinciale AV van

Spelregels U12. (5 tegen 5)

1. Categorieën. 2. Deelname. Per wedstrijd mogen er max. 14 spelers (7 basisspelers en 7 wisselspelers) op het wedstrijdblad staan. 3.

Minivoetbaltornooi. Ingericht op de terreinen van FC Meensel-Kiezegem door. Supportersclub De Wanhoop

SPELREGELS. voor - 12 JARIGEN. Vlaamse Basketballiga 0 SPELREGELS voor - 12 JARIGEN

Wij zijn als team op de hoogte dat de organisatie het recht heeft ons te diskwalificeren bij het niet naleven

Wedstrijdreglementen KNVB Schoolvoetbal 2015/ 16

Rekrutering van scheidsrechters

20 ste KERST - INDOORTORNOOI 2018 K STORMVOGELS LOPPEM TORNOOIREGLEMENT ZATERDAG 29 DECEMBER u15-16u15 16u40-18u40 18u45-21u40

13 & 14 Januari 2018

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Dos K. 7 x 7 Toernooi Mannen 45 + DOS K.

INDOORTORNOOI CLUB ROESELARE

(Pré-Microben en) Microben seizoen De wedstrijden worden gespeeld op een een gehomologeerd terrein (max. 28 x 15; min.

6 de Vlasserscup Indoorhappening SV Wevelgem City KSV Moorsele. U7 (Voormiddag) ZATERDAG 28 december 2013

Beker van Belgie Dames

BIJLAGE 4 G-VOETBAL TITEL 1 DE KBVB TITEL 2 DE BONDSINSTANTIES TITEL 3 DE CLUBS TITEL 8 DE SCHEIDSRECHTERS

OVERZICHT VAN DE WIJZIGINGEN AAN HET REGLEMENT (enkel voetbal) 1. ORGANISATIE KBVB

BEKER VAN ANTWERPEN - VROUWEN SEIZOEN

8 e Vlasserscup Indoor happening SV Wevelgem City KSV Moorsele

Welkom op het Nederlands Kampioenschap 7x7 35/45+

Jeugdopleiding Vaartland. Oudervergadering 27/03/2014

SPELREGELS VOOR U6 TOT U13

U11 Groep 1 (Namiddag)

VERSIE ALGEMEENHEDEN. Wat is mini-volleybal?

S.V. Moorslede vzw ZEVENENTWINTIGSTE ZAALVOETBALTORNOOI. Woensdag 28 december Sporthal Moorslede. Deelnemende ploegen U13

Jeugdcup Het Nieuwsblad ste editie Jeugdcup meisjes U13 U16

KFC SPARTA PETEGEM. 20 e INDOOR KERSTTORNOOI ZAALVOETBAL Voor DUIVELS en PREMINIEMEN MAANDAG 26 DECEMBER 2016

1/ reglement geldig voor dit toernooi. Inschrijven voor het toernooi betekent automatisch het aanvaarden van dit reglement.

VERGADERING K.SK RONSE JEUGDWERKING 25 april 2014

AANVULLINGEN BIJ DE REGELS VAN HET VOETBALSPEL

Spelregels competities West I

SPELREGELS SPELVORM 3T/3 (U8-U10)

9 e Vlasserscup Indoor happening SV Wevelgem City KSV Moorsele U10. Vrijdag 30 december 2016

Deel Administratie. Huishoudelijk Reglement

3 de gewestelijke cursus 15/03/2016

SEIZOEN SPELREGELS VOOR DEBUTANTJES, DUIVELTJES, PREMINIEMEN, MINIEMEN EN U8 TOT U13. Redactie: KBVB, Michel Sablon, Technisch Directeur

RAPIDE CLUB LEBBEKE. Reglement & wedstrijdschema KBVB 8601

Transcriptie:

Bij de start van de jeugdkampioenschappen seizoen 2014-2015 (interprovinciaal provinciaal gewestelijk) herinneren wij U volgende reglementswijzigingen in het jeugdvoetbal tot en met U17. Het Uitvoerend Comité nam in zitting van 28 augustus enkele interpretatieve beslissingen ter verduidelijking. Zie bijlage 2. U6 speelt 2 tegen 2 wedstrijden (NIEUW) Alle informatie kunnen jullie op de website www.dribbelvoetbal.be vinden. Wij roepen de verantwoordelijke clubleiders, TVJO s en jeugdopleiders nogmaals op dit sportief project een eerlijke kans te geven en deze 5-jarigen niet meer 5 tegen 5 te laten spelen. U7, U8 en U9 spelen 5 tegen 5 wedstrijden Maximaal aantal spelers op het wedstrijdblad: 8 spelers Wedstrijdduur : 4x15 minuten (4 quarters) U10, U11, U12 en U13 spelen 8 tegen 8 wedstrijden Maximaal aantal spelers op wedstrijdblad : 12 spelers Wedstrijdduur : 4x15 minuten (4 quarters) Afmetingen terrein U10 en U11 zijn kleiner dan U12 en U13 Voor de U12 en U13: de middellijn en het doelgebied, over de ganse breedte van het veld. Voor de U10 en U11: de middellijn en het strafschopgebied, vanaf de zijlijn tot aan de tegenoverliggende verlenging van het strafschopgebied Ze kunnen ook doorgaan op de door de KBVB erkende voetbalpleinen ingericht voor deze wedstrijden, en waarbij de afmetingen mogen schommelen tussen U12 en U13: lengte: 50 tot 60 meter; breedte: 40 tot 45 meter. U10 en U11: lengte: 40 tot 50 meter; breedte: 30 tot 35 meter Hoekschop : gebeurt vanaf de samenvloeiing van doellijn en zijlijn (in de hoek van het terrein). U14, U15, U16 en U17 spelen 11 tegen 11 wedstrijden Maximaal aantal spelers op wedstrijdblad : 16 spelers Wedstrijdduur : 4x20 minuten (4 quarters). Het verhaal van de quarters (U7 tot en met U17) De time-out tussen quarter 1 en quarter 2, en tussen quarter 3 en quarter 4 bedraagt maximaal 2 minuten. De rust tussen quarter 2 en quarter 3 bedraagt maximum 10 minuten. Ieder quarter wordt na de voorziene tijd afgefloten door de scheidsrechter. Na de 2' rust wordt er hernomen met een aftrap in het midden van het speelveld. Deze aftrap gebeurt beurt om beurt. Om geen tijd te verliezen wordt er enkel na de rust van kamp gewisseld, niet na quarter 1 en quarter 3.

Het verhaal van de pelers en wisselprocedures bij wedstrijden 11v11 (inclusief wedstrijden 8v8 indien geleid door officiële scheidsrechters of indien onderling afgesproken) Na het eerste en het derde quarter dienen de verplichte doorgevoerd te worden, dit wil zeggen alle pelers (inclusief eventuele reservekeeper) dienen opgesteld te worden. Zij dienen het quarter volledig uit te spelen, zodat er een minimum speelgelegenheid van 50% voor elke speler gegarandeerd wordt. Tijdens de rust mag de opstelling van de ploeg volledig vrij herschikt worden, zonder dat dit aan de scheidsrechter moet worden meegedeeld. Bij kwetsuur gedurende een quarter mag een speler vervangen worden, maar deze vervangen speler mag nadien niet meer aantreden in deze wedstrijd (uiteraard is men niet verplicht om bij kwetsuur onmiddellijk een wissel door te voeren). Verduidelijking bij het voetbal 8 vs 8 Voetbalfederatie Vlaanderen vraagt de PSC s officiële scheidsrechters aan te duiden voor de wedstrijden van de U13 en U12. In de mate van de mogelijkheden (indien voldoende refs ter beschikking zijn) zullen deze worden aangeduid, in volgorde voor interprovinciale, provinciale en gewestelijke wedstrijden. Om te weten of dit voor uw team van toepassing is kan U terecht op de website bij de wekelijkse aanduidingen. Voor wedstrijden U11 en U10 worden nog steeds geen officiële scheidsrechters aangeduid. In wedstrijden geleid door officieel aangeduide scheidsrechters zijn verplichte van toepassing tussen de quarters 1 en 2, evenals 3 en 4. In wedstrijden met clubscheidsrechters mag er, indien gewenst gespeeld worden met verplichte of met vliegende. Dit geldt ook voor 5vs5. Clubs die aan provinciaal of interprovinciaal jeugdvoetbal deelnemen vergaderden afgelopen week met de sporttechnische verantwoordelijken over de Provinciale Jeugdopleiding, de aangepaste opleidingsvisie en de jeugdhervorming. Wij danken voor de constructieve samenwerking. De clubs die aan het gewestelijk jeugdvoetbal deelnemen krijgen eerstdaags nog een uitnodiging om na 8/9 deel te nemen aan een gelijkaardige vergadering. De ervaringen van de eerste speeldag(en) zullen dan ook kunnen worden besproken. In elke Vlaamse provincie gaat zo n vergadering door.

Voorstel tot wijziging van artikel 1222 Wisselspelers en wisselprocedure 1. Motivering Geconfronteerd met de volgende bemerkingen, diende het Uitvoerend Comité een aantal verduidelijkingen aan te brengen, die als interpretatieve beslissing worden uitgevaardigd: - Een aantal praktische vragen tonen aan dat er nood is aan meer duidelijkheid voor de verplichte : wanneer, hoe wordt er terug afgetrapt. - Het niet toepassen van disciplinaire maatregelen voor de leeftijdscategorieën tot en met U13 is in strijd met regel 12 van de regels van het voetbalspel, en hierdoor missen we ook discipline en opvoeding aan de basis. 2. Goedkeuring vereist van: Pro League, NVL, ACFF, VFV 3. Inwerkingtreding Door interpretatie UC: onmiddellijk Na beslissing NSC: 1/7/2015 4. Voorgestelde teksten Artikel 1222 Wisselspelers Wisselprocedures 1. Soorten We onderscheiden 3 systemen van : 11. De gewone : waarbij er een bepaald maximaal aantal spelers mag gewisseld worden, te putten uit een maximaal toegelaten aantal ingeschreven pelers op het wedstrijdblad. 12. De doorlopende : waarbij al de ingeschreven pelers op het wedstrijdblad mogen opgesteld worden, en waarbij een gewisselde speler opnieuw aan het spel mag deelnemen. 13. De verplichte, waarbij al de pelers na een time out het veld ingestuurd worden, en minstens het volgende quarter uitspelen, zodat er een minimum speelgelegenheid van 50% voor elke speler gegarandeerd wordt. 2. Systeem van - Toegelaten aantal pelers en toegelaten aantal Gewone Vliegende Verplichte Wisselspelers BETAALD VOETBAL (competitie, eindronde, ) Eerste ploeg 1 ste en 2 de nationale x 7 3 Beloftecompetitie 1 ste nationale x 7 4 Reserven 2 de nationale x 7 4 BEKER VAN BELGIE Heren Tot en met speeldag 5 x 4 3 vanaf 1/16 de finales x 7 3 provinciaal niveau x 4 3 (Provinciale Algemene vergadering kan 4 toelaten BEKER VAN BELGIE Dames tot en met 4 de ronde x 4 3 vanaf 1/8 ste finales x 7 3 BEKER VAN BELGIE U21 x 7 3

WOMENS BENE-LEAGUE x 7 3 EERSTE PLOEGEN AMATEURS x 4 3 RESERVEN AMATEURS 3 de nationale, bevordering x 4 4 Provinciaal / gewestelijk x 4 Gewone Vliegende Verplichte Wisselspelers ELITE JEUGD U19 x 4 4 U15, U16, U17 x 4 U8 tot U14 x 6 INTERPROVINCIALE, PROVINCIALE en GEWESTELIJKE JEUGD Wedstrijdvorm 5/5 x x 3 Wedstrijdvorm 8/8 in wedstrijden in wedstrijden 4 geleid door clubscheidsrechters (**) geleid door officieel aangeduide scheidsrechters Wedstrijdvorm 11/11 Mogelijk bij x 5 U14- U15- U16- U17 kwetsuur (*) U19-U21 x 5 (*) Als basisregel geldt de gewone wissel. Maar in geval van blessure tijdens een quarter, mag de gekwetste speler gewisseld worden, maar mag hij niet meer aan het spel deelnemen tijdens deze wedstrijd. (**) Indien gewenst, mag er wel gespeeld worden met verplichte 21. Zonder af te wijken van de door de spelregels bepaalde grenzen, en mits de scheidsrechter vóór de wedstrijd wordt ingelicht, kan het aantal pelers dat op het wedstrijdblad mag ingeschreven worden en het aantal dat is toegestaan tijdens vriendschappelijke wedstrijden en tornooien in gemeen overleg bepaald worden door de deelnemende ploegen. 22. De namen van de pelers dienen voor de aanvang van de wedstrijd op het wedstrijdblad ingeschreven te zijn. De ongebruikte vakken dienen geschrapt vóór de wedstrijd, de namen van spelers die niet komen opdagen dienen te worden doorgehaald na de wedstrijd en door de scheidsrechter te worden geparafeerd. 23. De pelers moeten gekozen worden uit het maximum op het wedstrijdblad toegestane aantal. 3. Wisselprocedure voor gewone : zie Aanvullingen bij de regels van het voetbalspel, regel 3. 4. Procedure voor doorlopende : zie Aanvullingen bij de regels van het voetbalspel, regel 3. 5. Procedure voor verplichte 51. Na het eerste en het derde quarter dienen de verplichte doorgevoerd te worden d.w.z. al de pelers dienen opgesteld te worden, en dienen het quarter volledig uit te spelen 52. Tijdens de rust mag de opstelling van de ploeg volledig herschikt worden, zonder dat dit aan de scheidsrechter wordt medegedeeld. 53. In geval van blessure tijdens een quarter, mag de gekwetste speler gewisseld worden, maar mag hij niet meer aan het spel deelnemen tijdens deze wedstrijd. 5.6. De doorlopende en verplichte moeten niet op het wedstrijdblad vermeld worden, gezien alle ingeschreven spelers beschouwd worden als effectief aan het spel te hebben deelgenomen. 6.7. Borden voor : zie Aanvullingen bij de regels van het voetbalspel, regel 5. 7.8. De spelers of vervangers mogen niet veranderen van ploeg, wanneer meerdere wedstrijden gelijktijdig worden gespeeld.

Artikel 1231 Duur van de wedstrijden Rust Kampwisseling en aftrap 1. Duur van de officiële wedstrijden (kampioenschap, nationale en provinciale beker) Duur Elite jeugd Interprovinciale, Damesvoetbal provinciale en gewestelijke jeugd 2 x 45 de seniores, behalve voor deze U19 U19- U21 Eerste ploegen van een bepaalde leeftijd opgesteld in de provinciale U17 U20 reserven (veteranen); 2 x 40 U16 U15 2 x 35 de seniores van een bepaalde leeftijd, opgesteld in provinciale reserven (veteranen); 3 x 25 U11 tot U14 5 x 15 U8 tot U10 4 x 20 U14 tot U17 (11/11) U16 (11/11) 4 x 15 U7 tot U13 (5/5 en 8/8) U16 (8/8 en 5/5) U13 (8/8 en 5/5) U11 (5/5) Zelfs bij onderling akkoord mag deze duur niet verkort worden. Hij mag ook niet verlengd worden, behalve in de gevallen waar het reglement verlengingen en/of een strafschoppenserie voorziet 2. Duur van de vriendschappelijke wedstrijden en tornooien Bovenstaande bepalingen zijn eveneens van toepassing op vriendschappelijke wedstrijden en wedstrijden van tornooien. Toch kan voor deze wedstrijden, in buitengewone omstandigheden en mits onderling akkoord tussen de betrokken clubs, de duur worden verkort, op voorwaarde dat zulks vooraf aan het publiek wordt ter kennis gebracht. 3. Rust of time-outs Kampwisseling en aftrap 31. Wedstrijden met 2 speelhelften 311. De rust tussen iedere helft wordt vastgesteld op maximum vijftien minuten. Voor de U15 en U17 is dit maximum 10 minuten. 312. Kampwisseling na eerste speelhelft, aftrap beurt om beurt bij begin van elke speelhelft 32. Wedstrijden met 3 of 5 speelperiodes 321. De rust tussen iedere periode wordt vastgesteld op maximum 10 minuten 322. Kampwisseling na iedere periode, aftrap beurt om beurt bij iedere periode 33. Wedstrijden met 4 quarters 331. De time-out tussen quarter 1 en quarter 2, en tussen quarter 3 en quarter 4 bedraagt maximaal 2 minuten De rust tussen quarter 2 en quarter 3 bedraagt maximum 10 minuten. 332. Kampwisseling gebeurt enkel na het einde van het 2 de quarter (rust) Aftrap gebeurt beurt om beurt bij het begin van elk quarter. 4. Wedstrijd die de reglementaire duur niet gehad heeft: zie Aanvullingen bij de regels van het voetbalspel, regel 7 De uitslag van de wedstrijd mag, in voorkomend geval, door de bevoegde instantie gewijzigd worden indien de voorgeschreven handelwijze strikt wordt in acht genomen. Indien ze niet wordt gevolgd, wordt geen enkele klacht of scheidsrechtersverslag in overweging genomen.

Artikel 1236 Andere bijzonderheden voor de wedstrijdvormen 8/8 en 5/5 Regel 4: Schoeisel Regel 8: Aftrap Begin van het spel Regel 11: Buitenspel Regel 12: Gele en rode kaarten Regel 13: Vrijschoppen Regel 14: Strafschop Regel 16: Doelschop 5/5 8/8 Er mogen enkel multistuds of pantoffels worden gebruikt. Het dragen van schoenen met aluminiumnoppen is verboden Bij de aanvang van elke speelhelft of ieder quarter, en na ieder doelpunt wordt de aftrap gegeven in het midden van het veld. De tegenstrevers moeten minstens op 8 meter staan. De buitenspelregel wordt niet toegepast. Gele en rode kaarten zijn niet van toepassing tot en met de leeftijdscategorie U13. Ze zijn echter wel van toepassing in de hogere leeftijdscategorieën. In de leeftijdscategorieën ouder dan U13, zijn de gele en rode kaarten van toepassing In de leeftijdscategorieën tot en met U13, zijn enkel de rode kaarten van toepassing Alle vrijschoppen zijn onrechtstreeks. Bij een vrijschop moeten de tegenstrevers minstens op 8 meter van de bal staan. Wanneer een fout begaan wordt op minder dan 8 meter van het doel, wordt de vrijschop genomen op 8 meter van de doellijn. Deze regel wordt niet toegepast. De doelschop gebeurt volgens de Spelregels vanuit het fictief doelgebied. Voor elite kampioenschappen tot en met U12: doelman mag uitdribbelen 5. Invloed op inhoudstafels Numerieke inhoudstafel: Benaming van de artikels 1222 en 1231 aanpassen Alfabetische inhoudstafel: toevoegen Wisselprocedures 1222 Kampwisseling 1231