Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Vergelijkbare documenten
Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Toyota Prius ( )

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

BMW 5-Serie ( )

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Lexus GS450h. Anders denkend. Hybride

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Renault Megane Estate

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Smart ForTwo Electric Drive

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Jaguar XF Sportbrake ( )

Toyota Prius PHV. Natuurlijk uit Japan. Hybride

Mini Countryman ( )

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Volkswagen Polo ( )

Hyundai i10 ( )

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Fiat 124 Spider. Pretrit. Uitrusting

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in

Renault Twingo ( )

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

Citroën C3 ( )

Volvo V60 T8. Met één been in de toekomst. Plug-in hybrid

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Toyota Auris Touring Sports

Skoda Rapid Spaceback

Dacia Logan MCV. Meer van hetzelfde. Uitrusting

Volvo S60 ( )

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Smart ForTwo electric drive

Opel Insignia Sports Tourer

Publicatiedatum: 16 december Mazda 2. Hazumi

Toyota Verso. Groeistuipen. Comfort

Mazda 2. Alles of niets. Interieur

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Mercedes-Benz GLC 350e

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Skoda Citigo. Van het volk, voor het volk. Simply clever

Kia Carens. Speciale aanbieding. Luxe

Seat Ibiza. Prettig. Ruimte. "met Beats-audio biedt de Ibiza de beste stereo in zijn klasse!"

Ford B-Max. Moderne architectuur. Toegankelijk. voor een auto als deze" "Het gevoel in het stuurwiel is van uitzonderlijke kwaliteit

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet (2010

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake

Kia Niro PHEV. Overbruggingskrediet. Van Hybride naar plug-in hybride

Honda CR-V ( )

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Hyundai i10. Tien plus. Ruimte. "Op het gebied van veiligheid is iedere i10 meer dan royaal bedeeld"

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Opel Ampera-e. De laatste druppel. Ruimte. "De Opel Ampera-e neemt de laatste bezwaren tegen elektrisch rijden weg"

Ford Focus Wagon. Keuzestress. Ruimte. "Bij de Focus koos Ford nooit voor het ene of het andere, maar steevast voor het ene en het andere"

Dacia Duster. Overvloed. Ruimte

Mercedes-Benz GLC. Hoogstaand

SsangYong Actyon Sports

Audi A4 Avant. Loon naar werken. Virtual Cockpit

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Renault Clio Estate. Het nuttige met het aangename verenigen. Ruimte

Toyota C-HR. Ruwe bolster, blanke pit. Ruimte

Skoda Octavia ( )

Chevrolet Volt. Zoete wraak. Range Extender. "Wie gebruik maakt van groene stroom, heeft aan de Volt de schoonste auto van dit moment"

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Suzuki Swift. Hebben, hebben, hebben! Weggedrag. "de Suzuki Swift is leuker om te rijden dan de veel duurdere MINI of Audi A1"

Opel Combo Tour ( )

Toyota RAV4. Meer spanning. "De besturing geeft een vertrouwenwekkend gevoel en dat vertrouwen wordt nooit geschonden"

Dacia Sandero Stepway

Kia Stonic. Liefde is vreemd. Verleiden. "Als het gaat om het rijden, is de Stonic niet half zo spannend als hij er uitziet"

Fiat 500X. Pretnummer

Hyundai Kona Electric

Mazda CX-5. Verfijning in het groot. Ruimte. "Na een week rijden geeft de nieuwe CX-5 het gevoel dat dit is hoe de eerste generatie had moeten zijn"

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Audi A3. Drie maal is scheepsrecht

Lexus RX ( ) Reus met raffinement. Motor

Peugeot 508 ( )

Citroën C1. Knollen voor Citroënen verkopen? Uiterlijk

Renault Kangoo Maxi ZE

Volkswagen Tiguan ( )

Renault Espace. Groots denken

Maserati Ghibli. Perfectie is saai

Volvo V60. Nieuw en toch vertrouwd

Transcriptie:

Lexus IS Goed voorelkaar Autotest Er is een verschil tussen zomaar een zakenauto en een "premium" zakenauto. De gewone auto biedt alle gangbare luxe, volop ruimte, en prima prestaties tegen een nette prijs. De "premium" variant biedt op alle vlakken meer dan gebruikelijk, en dat geldt ook voor de prijs. De nieuwe Lexus IS is een echte premium sedan, alleen de prijs ligt beduidend lager. Wat is het geheim van deze Lexus? Het geheim van de derde generatie van de Lexus IS is het geheim van iedere Lexus: hybride-aandrijving. Daarmee ligt het verbruik beduidend lager dan bij vergelijkbare auto's. Omdat de aanschafprijs en gebruikskosten van een auto grotendeels afhankelijk zijn van het verbruik, kan Lexus de IS aanbieden tegen de prijs van een heel gewone zakenauto. Hybride-aandrijving gaat niet ten koste van de prestaties of het comfort. Lexus, en moederbedrijf Toyota, hebben vele jaren ervaring met deze techniek waarbij een traditionele benzinemotor en een elektromotor worden gecombineerd. Voor de Lexus IS wordt het beproefde recept toegepast, maar worden unieke onderdelen gebruikt. Met andere woorden: de Lexus IS is geen grote Toyota Prius. Hybride Onder de motorkap zijn een 2.5 liter viercilinder benzinemotor en een elektromotor te vinden. De benzinemotor is bedoeld voor gebruik bij hoge constante snelheden, de elektromotor is actief tijdens acceleraties en langzaam rijden in de stad. De accu's die nodig zijn voor de elektromotor, worden tijdens het remmen of uitrollen bijgeladen. De IS hoeft dus nooit aan het stopcontact te worden opgeladen. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product" 1

De computer bepaalt wanneer de accu's worden geladen, wanneer welke motor actief is of wanneer beide motoren actief zijn. Rijden met de Lexus IS vraagt daarom geen bijzondere kennis van de chauffeur. Sterker nog: iedere IS300h is standaard voorzien van een automatische versnellingsbak en rijdt dus zelfs eenvoudiger dan een traditionele auto. Het is vooral het uitstekende weggedrag dat voor het nodige rijplezier zorgt. De IS is achterwielaangedreven en heeft daarom een puur gevoel in het stuurwiel. Bovendien is het onderstel lekker stevig en bijten de wielen zich vastberaden vast in snelgenomen bochten. De IS is zelfs zo mooi in balans, dat de auto ook op dit punt overtuigt als "premium" model. Prestaties Verbruik Toch heeft de bestuurder wel invloed op de inzet van de beide motoren. Zo is er een sportknop waarmee beide motoren elkaar zo veel mogelijk aanvullen voor maximale prestaties. Lexus stelt dat de IS300h zich gedraagt als een auto met 3.0 liter motor dankzij de assistentie van de elektromotor. Wanneer wordt gekozen voor de economische modus, is de reactie op het gaspedaal minder direct. Dan nodigt de IS uit tot een kalme, gelijkmatige rijstijl. Dat maakt de auto op de eerste plaats uiterst comfortabel. Op de snelweg is de benzinemotor simpelweg onhoorbaar. Ook de geluiden van de rijwind zijn nauwelijks hoorbaar, en daarom blijven alleen de geluiden van de banden over. Dit geluid is veel dieper dan gebruikelijk, waardoor het bandengeluid als minder storend wordt ervaren. Wanneer puur naar de cijfers wordt gekeken, maakt de IS300h die claim niet waar. De sprint van 0 naar 100 km/u kost 8.3 seconden en zelfs concurrenten met kleinere motoren doen dat sneller. Echter: een elektromotor levert vanaf het eerste moment het maximale koppel en daarom reageert de IS bijzonder gretig op de commando's van de bestuurder. Het gevoel is daarom wel degelijk dat van een grotere motor. 2

chique materialen en smetteloze afwerking is de IS een schoolvoorbeeld van een "premium" product. Behalve comfortabel is de IS300h in de eco-stand zeer zuinig. Helaas is er opnieuw een verschil tussen theorie en praktijk. Volgens de brochure verbruikt de IS300h gemiddeld 1 op 22.7. Het instapmodel op smallere banden zou zelfs 23.3 km op een liter brandstof af kunnen leggen. Nog meer dan bij andere auto's is de bestuurder omringd door het interieur. Dit geeft een geborgen gevoel, maar betekent ook dat de hoofdruimte gering is (het optionele zonnedak is daarom geen aanrader) en de beweegruimte rondom de voorstoelen minimaal. De stoelen zijn niet alleen elektrisch te verwarmen, maar ook te koelen (bijzonder in deze prijsklasse). De beenruimte achterin is redelijk, de hoofdruimte matig. De vormgevers van het dashboard gingen overduidelijk uit van het principe: hoe meer knoppen, hoe beter de auto. Van de portieren via het stuurwiel tot de middentunnel: alles is bezaaid met knoppen. Aanvankelijk is dit enigszins intimiderend, maar dankzij de logische indeling en duidelijke symbolen blijkt al snel waar alles toe dient. Dan blijkt ook dat de IS over alle (veiligheids)systemen beschikt die mogen worden verwacht van een auto als deze. In de praktijk zijn deze waarden echter onhaalbaar. Wanneer uiterst kalm wordt gereden (niet harder dan 100 km/u) en alle grootverbruikers (airco, etc.) zijn uitgeschakeld, is 1 op 19 het best haalbare. Reken met een vlotte rijstijl op 1 op 16. Comfort Zoals het goede weggedrag bijdraagt aan een bovengemiddeld sportief gevoel, draagt het luxe interieur bij aan een weelderig gevoel. Dankzij de 3

Conclusie Lexus introduceert de nieuwe IS. Dankzij de hybride-aandrijving is deze premium zakenauto voordeliger in aanschaf en gebruik. Toch zijn de voordelen niet zo groot als Lexus wil doen geloven. De prestaties zijn prima en op geen enkel moment voelt de IS300h ondergemotoriseerd. Echter: in dit segment ligt de lat heel hoog. Concurrenten die zich van traditionele techniek bedienen zijn sneller en door hun geringere gewicht dynamischer. De IS300h is zuiniger dan alle tegenstrevers, maar lang niet zo zuinig als de brochure vermeldt. Dankzij de hybride-aandrijving ligt het comfort juist hoger dan bij traditionele auto's. De enige echte misser is de "joystick" waarmee het audio-, communicatie- en navigatiesysteem wordt bediend. Deze is uiterst gevoelig en omdat er weinig feedback is, leidt het bedienen ervan af van het verkeer. Als alternatief is spraakherkenning beschikaar, maar deze verstaat de bestuurder zo slecht dat de joystick nog de minst bezwaarlijke optie is. Waar de IS uiteindelijk het meest mee overtuigt is kwaliteit en pure luxe. Het uiterlijk, het zitcomfort, de stilte, de verfijning van het mechaniek en de prachtige materialen dragen er allemaal aan bij dat de IS een echte "premium" auto is. Het grote verschil met andere premium-producten is, dat dit exemplaar goed is voor het milieu, voor het budget én voor de berijder. Optioneel kan de Lexus IS worden voorzien van een audiosysteem van specialist "Mark Levision". De geluidskwaliteit hiervan is voortreffelijk. De klank is zelfs zo helder dat mp3-bestanden op een telefoon genadeloos door de mand vallen, terwijl CD's beter klinken dan in de meeste huiskamers. Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product! 4

Specificaties Lexus IS 300h Luxury Line Maten en gewichten Lengte x breedte x hoogte Wielbasis Gewicht Aanhanger Aanhanger geremd Tankinhoud Bagageruimte Bandenmaat 467 x 181 x 143 cm 280 cm 1.595 kg 750 kg 750 kg 66 l 450 l 225/40R18 Motor en prestaties Motorinhoud Cilinders / kleppen Vermogen Koppel Aandrijving Acceleratie 0-100 km/u Topsnelheid Verbruik gemiddeld Verbruik stad Verbruik buitenweg CO2 uitstoot 2494 cc 4/4 223 pk @ 6000 tpm 221 Nm @ 4200 tpm achterwielen 8,4 sec. 200 km/u 4,6 l / 100 km 4,7 l / 100 km 4,8 l / 100 km 107 gr. / km Prijs Prijs Prijs instapmodel 5 55.595, 41.395,-