Michelin Challenge Bibendum 2011

Vergelijkbare documenten
Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Lexus CT 200h. Onmogelijk goed. Prius in een net pak, maar die bewering wordt al na enkele meters rijden ontkracht"

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Mitsubishi Outlander PHEV

Smart ForTwo electric drive

Smart ForTwo Electric Drive

Toyota Prius PHV. Natuurlijk uit Japan. Hybride

Lexus IS. Goed voorelkaar. Hybride. "Deze Lexus verwent alle zintuigen, en zo hoort het bij een premium-product"

Honda Insight ( )

Smart ForFour Electric Drive

Toyota RAV4 Hybrid. Op eigen terrein. Facelift

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Toyota Prius ( )

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Hyundai i10 ( )

Toyota C-HR. Ruwe bolster, blanke pit. Ruimte

BMW X1 ( ) Nog 1x. Facelift

Toyota Auris Touring Sports

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Chevrolet Volt. Zoete wraak. Range Extender. "Wie gebruik maakt van groene stroom, heeft aan de Volt de schoonste auto van dit moment"

Toyota Prius Wagon. Geen smoesjes meer. Ruimte. "Ondanks de extra ruimte is de Prius Wagon (veel) zuiniger dan een traditionele auto"

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Opel Combo Tour ( )

Volvo V60 T8. Met één been in de toekomst. Plug-in hybrid

Renault Kangoo Maxi ZE

Autosalon van Geneve 2011

Kia Niro. Het moet wel leuk blijven. Ruimte

Toyota Yaris. Kiezen voor kaizen

Audi A3 Sportback. Meerwaarde. Rijeigenschappen. "Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten rolt de A3 Sportback uit alsof de auto vederlicht is"

Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY

Lexus GS450h. Anders denkend. Hybride

BMW 5-Serie ( )

Nissan Qashqai. Rebel in maatpak. "Het is niet overdreven om te stellen dat deze crossover minstens zo goed stuurt als een traditionele auto"

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Fiat 500L. Veelzijdige familievriend

SsangYong Actyon Sports

Nissan Note. De Note aan de man brengen. Ruimte. "Met de dieselmotor is de Note niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk zeer zuinig"

Mercedes-Benz GLC 350e

Honda CR-V. Omdat het altijd slimmer kan. Hybride: de theorie

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Opel Mokka. Vies is lekker. Een echte Opel. "Wanneer uiterst kalm wordt gereden, is de Mokka diesel zelfs zuiniger dan de fabrieksopgave"

Toyota Camry. Welkom terug! Ruimte

Fiat Panda 4x4. Stille wateren, diepe gronden. Wie niet sterk is, moet slim zijn

Toyota Auris 1.8 Full Hybrid Executive

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Toyota RAV4. Meer spanning. "De besturing geeft een vertrouwenwekkend gevoel en dat vertrouwen wordt nooit geschonden"

Kia Niro PHEV. Overbruggingskrediet. Van Hybride naar plug-in hybride

Hyundai Kona Electric

Skoda Yeti. De verschrikkelijke... Ruimte. "Geheel volgens de traditie van het merk, is deze Skoda op veel punten slimmer dan de rest"

Kia Sportage. Verdeel en heers

Mazda CX-3. Het braafste jongetje van de klas. Uitrusting

Nissan Leaf. Stille revolutie. Gewoon elektrisch

Volkswagen Passat GTE

Volvo XC60. Recht op het doel af. Ruimte

Ford Transit Connect. Nieuwe gezichten. Uitrusting

Opel Ampera-e. De laatste druppel. Ruimte. "De Opel Ampera-e neemt de laatste bezwaren tegen elektrisch rijden weg"

Volkswagen Polo ( )

Ford Focus Wagon ( )

Citroën C4 Aircross. Uit het juiste hout gesneden. Vormgeving

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Volkswagen Golf Plus. Nieuw en toch vertrouwd. Facelift

Hyundai i10 ( )

Mini Countryman ( )

Volvo S60 ( )

Honda CR-V. Verstand komt met de jaren. Ruimte

Subaru XV. Gevoel versus verstand. Ruimte

Citroën e-mehari. Luxueus kamperen. Eenvoud troef

Hyundai i30 Wagon. De verstandigste. Ruimte

Ford Fiesta. Technofeestje. Ontwerp

Ford C-MAX ( )

Dacia Sandero Stepway

Renault Twingo ( )

Bezoek Opel-fabriek. Alles op rolletjes. Het begin

Smart ForTwo ( )

15 mythes over elektrische auto's

Citroën C3 ( )

Opel Meriva. Het geheim van Rüsselsheim. Alles flex

Renault Megane Estate

Smart ForTwo 45kW Pure

Renault Twingo RS. IJzervretertje. compromisloos karakter en dat is alleen maar bewonderenswaardig" "Renault heeft gekozen voor een

Autosalon Parijs 2010

Toyota Verso-S. Gezinsuitbreiding. met de stoel in de hoogste stand nog steeds vele centimeters hoofdruimte over" "Zelfs lange bestuurders hebben

Jaguar XF Sportbrake ( )

Lexus RX450h. De verlosser. Uitrusting

Hyundai Kona Electric

Toyota Aygo. Tekenen bij het kruisje. "zelden was een kleine auto zo'n dankbaar object voor de fotograaf"

Chevrolet Trax. Legerbasis. "Precies zoals Chevrolet belooft, is het weggedrag goed te vergelijken met dat van een gewone personenauto"

Tesla Model S. Voor idealisten en fiscalisten. Sedan

Opel Insignia Sports Tourer

Opel Crossland X. De blitz maken. Inspelen op de trend

Volkswagen e-up! Up en top groen

Peugeot Wat een leuke auto! Schuifdeuren

Opel Ampera-e. De toekomst begint vandaag. "De Ampera-e is watervlug in de stad en gemeen snel tijdens tussenacceleraties op de snelweg"

Transcriptie:

Michelin Challenge Bibendum 2011 Rookvrije zone Evenement De "Michelin Challenge Bibendum" is een evenement voor milieuvriendelijke auto's dat ieder jaar op een andere plaats op de wereld wordt gehouden. Dit jaar streek het groene circus neer in Berlijn. Op "Michelin Challenge Bibendum 2011" zijn niet alleen stands van autofabrikanten en toeleveranciers te vinden. Bezoekers krijgen zelf de kans om met de meest uiteenlopende voertuigen te rijden. Autozine doet verslag vanaf Duitslands' grootste rookvrije zone. Plaats van handelen is vliegveld Tempelhof, de voormalige luchthaven van Berlijn. Omringd door megalomaan grote gebouwen, zijn het juist de kleine autootjes die de aandacht trekken. Tijdens deze elfde "Bibendum Challenge" laten niet alleen grote automerken de laatste stand van de groene techniek zien, ook kleine autofabrikanten zijn van de partij. Bijna meelijwekkend klein is de "Tazzari Zero", een 100% elektrische auto van Italiaanse makelij. Ondanks het aandoenlijke uiterlijk, rijdt de dappere Tazzari als een rasechte Italiaan. De auto reageert zeer gretig op het "gaspedaal" en mede dankzij de minimale afmetingen laat de Zero zich overal behendig tussendoor sturen. Ondanks de vele rammels in het interieur, is dit een heerlijk autootje en een veelbelovend begin van de dag! "Voor de verre toekomst moet waterstof een blijvende oplossing bieden" I am Mia Minstens zo schattig is de "Micro Bus" van het Franse "Mia Electric". De makers hebben maximaal gebruik gemaakt van het feit dat elektromotoren nauwelijks ruimte innemen en accu's overal geplaatst kunnen worden. De bestuurder zit daarom in het midden. De achterbank biedt plaats aan twee personen, die de benen naast de voorstoel kwijt kunnen. Dankzij deze slimme opzet, biedt dit miniatuurtje verrassend veel 1

binnenruimte. Bovendien stuurt een auto met het stuurwiel in het midden heerlijk en is manoeuvreren makkelijker. Toch is ook de Micro Bus onmiskenbaar een prototype. Het onderstel is op z'n zachtst gezegd weinig verfijnd en dit pre-productie exemplaar is allerminst vrij van rammels. Op 1 juni 2011 start de daadwerkelijke productie en nu al heeft Mia 2.500 exemplaren verkocht (in Frankrijk en Duitsland). Dat is mede te danken aan de lage prijs (+/- 22.500 euro) en de bruikbare actieradius (130 km of 3 uur). De mooiste en meest opwindende auto van "Bibendum 2011" maakt al gebruik van "Active Wheel" en luistert naar de naam "Venturi Volage". De prestaties zijn ronduit verpletterend en het bijzondere ontwerp met vleugeldeuren maakt de hele belevenis nog opwindender. Helaas staat dit project nog in de kinderschoenen: dit product uit het altijd zonnige Monaco is niet waterdicht en door regen op het circuit kon slechts heel kort worden gereden. Ook van Mia is een Suzuki Splash die tot elektrische auto is gemaakt. Bijzonder hierbij is dat de elektromotoren in de wielen zijn geplaatst. Dat levert een hoger rendement en daarmee een groter bereik op. De keerzijde is een hoog "onafgeveerd gewicht", hetgeen de wegligging negatief beïnvloedt. Daarom is ook een actief veersysteem in het wiel geplaatst, om overhellen of duiken te voorkomen. Een proefrit leert dat het "Active Wheel", dat in samenwerking met Michelin is ontwikkeld, voortreffelijk werkt. De testauto heeft zelfs een betere wegligging dan de originele Suzuki Splash! Lupo EL Een team van de TU Eindhoven is in Berlijn aanwezig met de "Lupo EL". Deze superzuinige Volkswagen is ooit op Marktplaats.nl gekocht en door studenten nog zuiniger gemaakt. De lichtgewicht carrosserie en het gestroomlijnde koetswerk van de "Lupo 3 liter" vormde echter een ideaal uitgangspunt. Omdat de auto als studieobject wordt gebruikt, is het dashboard 2

een wirwar van draden en meetapparatuur. Van alle "zelfgebouwde" elektrische auto's in Berlijn rijdt de Lupo desondanks het beste! De auto rolt zeer gemakkelijk uit en het mechaniek is nauwelijks hoorbaar. Smart Om alle kleinschalige maar goedbedoelde projecten op hun waarde te kunnen schatten, is ook een proefrit gemaakt met een oude bekende: de Smart Electric Drive. Al vanaf de eerste meter is het duidelijk: de elektrische Smart geeft veel meer het gevoel van een volwassen en productierijpe auto. De Smart presteert in stadsverkeer uitstekend. Boven de 80 km/u is het gedaan met het kwieke karakter. Op de startbaan van het vliegveld wist de Smart na een zeer lange aanloop een topsnelheid van 110 km/u neer te zetten, iets sneller dan de fabrieksopgave van 100 km. De "Audi Q5 Hybrid" is inmiddels in productie genomen en staat binnen afzienbare tijd bij de dealer. De Q5 Hybrid bedient zich van traditionele hybride-techniek, maar geeft er een sportief karakter aan. Ondanks het extra gewicht van de accu's en de tweede motor, stuurt de Q5 Hybrid even scherp als een gewone Q5. Dankzij de combinatie van een 2.0 liter turbomotor en een elektromotor, zijn de prestaties subliem. In tegenstelling tot hybrides van andere merken, behoudt de Q5 de vierwielaandrijving als hybride-auto. Ford experimenteert met een hybride-voertuig dat een elektromotor en een bio-ethanol motor combineert. De "Escape Plug-In Hybrid" is typisch Amerikaans: onmogelijk groot, extreem zacht geveerd en compleet gevoelloos in de bediening. Het gaat echter om de techniek onder de motorkap en een proefrit bewijst dat die deugt. Een woordvoerder van Ford meldt dan ook trots dat deze zelfde techniek binnenkort daadwerkelijk beschikbaar is in meer gangbare modellen zoals de C-Max. Hybride Als alternatief voor de volledig elektrische auto's zijn allerhande hybridevoertuigen aanwezig. Deze hebben als belangrijkste voordeel dat ze een grotere actieradius hebben, omdat ze een elektrische motor en een verbrandingsmotor combineren. 3

Toyota Highlander en dat is misleidend. De "FCHV" ziet er bepaald niet spannend uit en presteert matig. De techniek onderhuids is echter veelbelovend. Een waterstofauto biedt namelijk de actieradius van een benzineauto, maar is even schoon als een elektrische auto. De waterstof wordt omgezet in elektriciteit, met als enige bijproduct puur water. Waterstof ontstaat als restproduct van diverse productieprocessen, maar kan ook op duurzame wijze worden opgewekt. De huidige generatie van de FCHV heeft vele problemen uit het verleden opgelost. Zo is de auto nu ook bruikbaar bij temperaturen tot -35 graden en is de actieradius gegroeid tot een kleine 800 km (tankinhoud: 156 liter). Massaproductie is daarmee weer een stapje dichterbij gekomen. De overbekende Toyota Prius is in Berlijn beschikbaar als "plugin hybrid". Dat wil zeggen dat de auto aan het stopcontact kan worden geladen en dan 60 km geheel elektrisch aflegt (tegenover 3 km voor de traditionele Prius, die wordt geladen tijdens remmen en uitrollen). Om de 60 elektrische kilometers optimaal te kunnen benutten, is bovendien een hoge kruissnelheid op de elektromotor mogelijk (+/- 70 km/u), waardoor de "Prius Plugin Hybrid" ook merkbaar anders rijdt dan de gewone Prius. De "plugin" weegt slechts 80 kg meer dan een doorsnee Prius, het weggedrag is daarom gelijk. Waterstof Toyota bracht ook een experimentele waterstofauto mee naar Tempelhof. De "FCHV" is gebaseerd op de Conclusie De "Michelin Challenge Bibendum 2011" is een jaarlijks evenement voor milieuvriendelijke voertuigen. Die voertuigen lopen uiteen van 4

elektrische fietsen tot schone vrachtwagens. De hoofdrol is weggelegd voor personenauto's. "Bibendum 2011" bestaat niet alleen uit een show en diverse zuinigheidsraces. Op het enorme terrein van het voormalige vliegveld Tempelhof zijn diverse parcours uitgezet waarop de bezoekers zelf mogen rijden. Kort nadat de deuren voor het publiek open gingen, reed al een bonte stoet van elektrische auto's de rondjes op het circuit. Maar aan het begin van de middag viel het evenement vrijwel stil. De elektrische auto's moesten noodgedwongen worden opgeladen. Vanaf dat moment waren alleen de hybride-auto's en waterstofauto's nog te vinden op de testbaan. Zo zal de toekomst er waarschijnlijk ook uitzien: door de beperkte actieradius zijn de meeste elektrische auto's alleen bruikbaar op de korte afstand. Hybride-auto's vormen daarom op de korte termijn het beste alternatief. Voor de verre toekomst moet waterstof een blijvende oplossing bieden. 5