Lokale bewerkingen in Lightroom



Vergelijkbare documenten
Nieuw in Lightroom 2.0

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding

Tutorial exposure blending. Myriam Vos

Avatar.

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Portret Bewerkingen.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS2. Januari Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren.

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

Week 2 Cursus Photoshop

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2. Johan W. Elzenga

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Portretten Retoucheren

Contrasten. Contrast verhogen

Afbeeldingen Module 11

Picasa voor beginners

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

CAMERA EN ACCESSOIRES

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

3D pixel stretch effect

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Foto: Matt Kloskowski. Portretten retoucheren

Abstracte fotografie in rook op laten gaan

Creature Design / Photobash. Hier nog een Tutorial over Brushes with brushes

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

Meisje en schil.

Overvloeimodi. Foto verouderen Schilderachtig Portret

Verzamelingstructuur = mapstructuur


Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding

27/08/2007. Lut Ronsmans

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

Onscherp masker. Onscherp masker heeft drie instelmogelijkheden:

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie

KLEUR VOORWERP VERVANGEN

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

Rode ogen verwijderen CS2

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Techniek: Het samenvoegen van belichtingen

Plaatjes-bewerken.nl Pixlr basisgereedschap paneel

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Presentatievormgeving

Poster maken in Photoshop

Tips voor Adobe Photoshop Lightroom

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

Fantasie manipulatie met foto's

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Inhoudsopgave. Inleiding 9

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

Wonderen bestaan niet of toch...

Pinnacle studio 14. Workshop

Adobe Photoshop Express

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie.

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

DESIGNLCL.NL INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Hand-out Photoshop Lifestyle week 1 Dromen. Photoshop LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN

1 van :43

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Hoe maak je een HDR-foto?

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Doordrukken en tegenhouden in Photoshop

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr?

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Tutorial HDR door combinatie van verschillende belichtingen in Photoshop. Danny Matthys (aka dama)


7 tips voor zwart-wit fotografie

Werken met Paint 2014

File > Catalog Settings

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4?

Bestanden bewaren met SkyDrive

Broodje bakken in Photoshop

Les13 Allerlei correcties En ook aandacht bij het opslaan, zeker afbeeldingsgrootte controleren!!!! max. breedte/hoogte 800px /800px

Aanp assi ngen. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Fotobewerking op de computer ISBN

Duizenden woorden - blz 1

Door van Excel 97 (intern versienr 8) over te stappen

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Transcriptie:

Lokale bewerkingen in Lightroom Hoewel Lightroom 1.0 niet was bedoeld als vervanger van Photoshop was een veelgehoorde kritiek toch dat bewerkingen alleen op de gehele foto konden worden toegepast en niet op beperkte onderdelen. Adobe heeft hier naar geluisterd en voor Lightroom 2 uitgebreide functionaliteit voor lokale bewerkingen toegevoegd, waardoor de meeste bewerkingen nu direct in Lightroom kunnen worden uitgevoerd. Lightroom bood (en biedt) uitgebreide functionaliteit om foto s achteraf nog bij te stellen, bijvoorbeeld de belichting aan te passen, de witbalans bij te stellen en extra contrast in de foto te introduceren. Deze bewerkingen worden standaard op de gehele foto toegepast, als een bewerking wordt gekozen om een specifiek deel van de foto te corrigeren, dan hebben andere delen van de foto last van die aanpassing. Het blijft dus een compromis. Met Lightroom 2.0 heeft Adobe in de Develop module de mogelijkheid geïntroduceerd om lokale bewerkingen toe te passen op foto s (sneltoets K). Toepassingen zijn bijvoorbeeld het verzachten van onregelmatigheden in de huid door de Clarity instelling op een negatieve waarde in te stellen, of juist rimpels extra aan te zetten met een positieve Clarity, extra verscherpen van de ogen door hier meer verscherping in te tekenen, kleur in de achtergrond versterken door deze met 1 stop minder belichting (Exposure) in te tekenen, wolkenluchten van meer contrast te voorzien, etc. Het model dat Adobe hiervoor heeft gekozen is die van het bewerkingspenseel (adjustment brush). Dit heeft veel weg van de manier waarop Photoshop werkt met Layer Masks. Je tekent als het ware de bewerkingen in het beeld, door eerst het gedeelte te markeren (een masker te maken) dat bewerkt moet worden en vervolgens daar één of meerdere bewerkingen op toe te passen. Deze bewerkingen gaan van aanpassingen in belichting en contrast tot aanpassingen in kleurverzadiging en lokale verscherping. De bewerkingen zijn niet-destructief, dat betekent dat ze niet op het originele bestand worden toegepast en dat wijzigingen achteraf makkelijk zijn door te voeren zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Masker Elk ingetekend masker wordt op de foto weergeven als een punt (waar je bent begonnen met het intekenen van het masker) zodat je het masker kunt selecteren. Het geselecteerde masker krijgt een zwarte stip. Soms moet je een keer op de H toets drukken, terwijl het adjustment brush gereedschap is geselecteerd, als de punten niet zichtbaar zijn. Een ingetekend masker verplaatsen is niet mogelijk, je kunt een masker wel verwijderen met de DEL toets, en je kunt hem ook niet omdraaien (inverse mask) zoals in Photoshop. Zo lang je niet naar een ander gereedschap dan de adjustment brush gaat of niet op New drukt, worden alle delen van de foto onder hetzelfde masker geplaatst. Zo kun je twee losse delen links bovenin en rechts bovenin toch als één bewerking behandelen terwijl ze niet met elkaar verbonden zijn.

Lokale bewerkingen worden rood gemarkeerd Soms zijn de wijzigingen die je toepast heel subtiel, het is dan niet meteen duidelijk te zien waar het masker precies loopt tijdens het intekenen of achteraf. Door op de O toets te drukken kun je, nadat je het masker hebt geselecteerd, zien welke gedeeltes van de foto precies in het masker zitten. Dit wordt met een rode kleur aangegeven (de kleur kun je eventueel ook wijzigen met Shift+O, een rood masker op een foto met rode appels werkt niet zo goed). De grootte van het penseel kun je wijzigen met de [ (kleiner) en ] (groter) toetsen, met het scrollwheel van de muis of door de schuifbalk van de brush te verplaatsen. Andere instellingen zijn Feather hoe snel loopt het effect af, hoe hoger de waarde hoe minder sterk de randen worden en Flow hoe snel wordt het effect ingetekend. Door deze laatste waarde te verlagen kun je op minder krachtige computers iets beter met deze gereedschappen werken. Met Density stel je in hoe sterk de intekening wordt, deze waarde is later niet te wijzigen. Je kunt een A en een B penseel maken, zodat je snel tussen sterktes en groottes kunt wisselen. Als een foto veel detail heeft dan is het soms lastig het masker correct in te tekenen. Door de Auto Mask optie in te schakelen kun je langs de randen tekenen zonder er overheen te gaan, Lightroom kijkt hierbij naar gebieden met grotendeels dezelfde kleur. Ga je toch over de rand heen, met de ALT toets verandert het penseel in een erase (verwijder) penseel waarmee je die wijziging ongedaan maakt. Density op 0 zetten heeft hetzelfde effect. De standaard optie om een wijziging ongedaan te maken, ALT+Z, helpt hierbij niet, die wist vaak het complete ingetekende masker. Effecten Zoals gezegd, je kunt meerdere aanpassingen op basis van één selectie toepassen, bijvoorbeeld iets meer licht in de ogen, maar ze ook verscherpen. Standaard geeft het selectiemenu bij Effect maar één optie, maar door de schakelaar om te zetten aan de rechterkant kun je alle bewerkingsmogelijkheden bij elkaar laten weergeven en zo snel meerdere aanpassingen toepassen.

Haal de schakelaar om en je kunt snel meerdere aanpassingen selecteren Kies hieruit een basisbewerking, deze kun je altijd later nog wijzigen als het effect te sterk is of niet sterk genoeg. Je kunt de belichting (Exposure), helderheid (Brightness), contrast (Contrast), kleurverzadiging (Saturation), lokaal contrast (Clarity) en verscherping (Sharpness) aanpassen. Daarnaast kun je ook een kleur aan je penseel meegeven, bijvoorbeeld om ergens warmer licht in te tekenen of een stukje van een zwartwit foto in te kleuren. De combinaties van effecten kun je ook opslaan, zo kun je nog sneller werken. Doe dit door bij Effect de optie Save Current Settings as New Preset te kiezen. Maak bijvoorbeeld een preset voor het witter maken van tanden, het verzachten van de huid of het verscherpen van ogen. En per foto kun je op basis van dit startpunt het effect dan nog versterken of verzwakken. Een snelle manier om rap weer naar de volgende foto door te kunnen.

In deze foto van oma heb ik er voor gekozen de achtergrond en het vest donkerder te maken met een adjustment brush op -2,53 stop belichting. Hierdoor leidt de achtergrond minder af. Daarnaast zijn de ogen iets verscherpt met het verscherpings penseel. Mijn werkwijze is meestal dat ik een sterkte van de kwast kies (Density) en eerst het masker inteken. Om tijdens het intekenen te zien waar ik geweest ben druk ik op de O toets om met rood te tonen welke delen van de foto geselecteerd zijn. Afhankelijk van de gekozen sterkte van de kwast en/of flow ga ik meerdere keren over hetzelfde deel heen. Vervolgens schakel ik de kleur met O weer uit en kies met de schuiven de gewenste positieve of negatieve effecten. Grijsverloopfilter Lezers die deze site al langere tijd volgen zullen wellicht weten dat ik erg enthousiast ben over grijsverloopfilters. Het is een onmisbaar accessoire voor mijn landschapsfoto s. Het filter zorgt er voor dat het contrastverschil tussen de lucht en de grond kleiner wordt, waardoor er onder andere meer kleur en detail in de lucht bewaard blijven of de lucht dramatischer wordt aangezet. In Lightroom kun je dit effect ook toepassen (hoewel je een wit uitgebeten lucht niet meer terug kunt halen) met behulp van de Gradient Filter (sneltoets M) functie. Het filter plaats je net zoals een lokale bewerking met

behulp van een punt, waarna een drietal lijnen worden geplaatst. Door de lijnen uit elkaar te trekken wordt de overgang tussen het donkere (bovenste) deel en het lichte (onderste) deel groter waardoor de overgang geleidelijker verloopt en het effect minder sterk wordt. Door de muis aan de linker- of rechterkant van de foto te houden verschijnen er twee gekromde pijltjes, hiermee kun je het filter draaien zodat deze zo veel mogelijk gelijk loopt met de horizon of, zoals in onderstaande foto, zo min mogelijk horizontale delen van de foto doorsnijdt: De belichting is op -2 stops ingesteld, wat overeen komt met een 0.6ND/4ND grijsverloopfilter. Door de onderen bovenkant van het filter te slepen kan het effect sterker of minder sterk worden gemaakt. Elk filter dat je maakt kun je, vanzelfsprekend zou ik haast zeggen, ook opslaan als een preset. Heb je geen zin je eigen presets te maken, dan heeft Sean McCormack van Lightroom-Blog.com een mooie optie. Voor slechts 6 (incl. BTW) kun je bij hem een set grijsverloopfilter presets downloaden die hard en soft ND0.3, ND0.6 en ND0.9 filters simuleren in zowel landschap als portret formaat. En hij heeft ook het Tobacco filter ingevoegd. Je kunt ook een demo uitproberen.

Stofcorrectie Een laatste mogelijkheid voor lokale bewerkingen is de stofcorrectie functie. Digitale camera sensors zijn vatbaar voor stof en als je stof op de sensor hebt zie je dat terug op de foto in de vorm van een donker rondje. Hoe dichter het diafragma (hoge f-waarde), hoe sterker dit effect. Gelukkig kent Lightroom de spot en clone gereedschappen (sneltoets N) om deze stofjes uit de foto weg te poetsen. In dit artikel heb ik hierover meer geschreven, ook prima te gebruiken om kleine problemen uit een foto weg te poetsen. Een goede manier om er zeker van te zijn dat je alle delen hebt gehad is door gebruik te maken van de nieuwe Page Up en Page Down functionaliteit in Lightroom 2.0. Links bovenin in de Navigator staat een kleine afbeelding van je foto. Zorg er voor dat je een inzoom niveau hebt gekozen waarmee je lekker kunt werken (bijvoorbeeld 1:2) en druk op Page Down om de foto scherm voor scherm af te lopen. De beweging gaat van links-boven naar links-onder en vervolgens springt het scherm automatisch weer naar boven om de tweede kolom af te gaan. Uiteindelijk kom je zo aan het einde van de afbeelding terecht. Met Page Up kun je trouwens terug door de foto lopen. Photoshop Heb je Photoshop dan helemaal niet meer nodig? Nee, dat is ook weer niet het geval. Lightroom biedt veel functionaliteit speciaal geschikt voor fotografen, maar niet alle functies zijn even uitgebreid. Zo biedt Photoshop meer controle over de fijne details in lagen, lagen kunnen omgedraaid worden, veel meer specifieke functies voor het aanpassen van enkele pixels. Daarnaast kun je in Photoshop ook eenvoudiger composities maken en bijvoorbeeld tekst op de foto toevoegen of iemand uit de foto knippen. Daar staat tegenover dat Lightroom voor standaard aanpassingen veel sneller werkt, in een vereenvoudigde interface speciaal ontwikkeld voor fotografen. Photoshop is vooral bedoeld voor echte minutieuze aanpassingen, Lightroom is een product om wat sneller mee te werken, de grote lijnen snel neer te zetten en eerder weer gereed te zijn voor het maken van nieuwe foto s. Ikzelf maak geen gebruik van Photoshop, ik kan vrijwel alles af in Lightroom. Heel soms zou ik wat meer controle willen hebben, zoals bij het klonen van elementen op grotere oppervlakken. De gereedschappen van Lightroom werken dan niet altijd lekker, maar eigenlijk komt dit zelden voor. Gelukkig heeft Adobe met Adobe Photoshop CS4 en Lightroom 2.0 extra aandacht besteed aan de integratie van de programma s en kunnen bewerkte foto s als Smart Object in Photoshop worden geladen zodat je hierin gewoon verder kunt gaan waar je in Lightroom was gebleven. Een reden waarom een aantal mensen nog steeds voor Photoshop kiest is de performance. Photoshop werkt bij veel mensen net wat sneller, omdat er minder getoond hoeft te worden in beeld. Een Lightroom bibliotheek

doorlopen met daarin een flink aantal bewerkte foto s vraagt veel van de hardware, op mijn vrij nieuwe 24 imac met 4GB werkgeheugen merk ik na de zesde of zevende foto die ik bewerk wel dat het allemaal iets langzamer gaat. Even het programma sluiten en weer openen helpt dan. Lightroom vereist dus een krachtige computer, hoewel het er ook aan ligt hoeveel aanpassingen je doet. Hopelijk maakt Lightroom in de toekomst steeds meer gebruik van de kracht van de videokaart, zoals Photoshop dit nu ook doet. Lightroom is een goed alternatief voor duurdere en veel uitgebreidere beeldbewerkingsprogramma s zoals Photoshop. De meeste functies die een fotograaf zou willen toepassen zijn in het pakket te vinden, de functionaliteit voor lokale aanpassing is enorm krachtig en veelzijdig. Dat de performance af en toe wat stokt is niet zo vreemd als je bedenkt wat er allemaal moet gebeuren tijdens het in real-time bewerken. Het is daarnaast ook een mooie reden om te proberen tijdens het nemen van de foto al zo veel mogelijk goed te doen in de camera. Dan ben je minder tijd kwijt aan de nabewerking.