DOSSIER NR 2 INSTALLATIES MET OPEN AARDGASTOESTELLEN. conform de normen NBN D (2004) en NBN B (2006) VERBRANDINGSLUCHTTOEVOER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOSSIER NR 2 INSTALLATIES MET OPEN AARDGASTOESTELLEN. conform de normen NBN D51-003 (2004) en NBN B61-002 (2006) VERBRANDINGSLUCHTTOEVOER"

Transcriptie

1 Inforgas DOSSIER NR 2 INSTALLATIES MET OPEN AARDGASTOESTELLEN conform de normen NBN D (2004) en NBN B (2006) VERBRANDINGSLUCHTTOEVOER AFVOER VAN DE VERBRANDINGSPRODUCTEN A A N B E V E L I N G E N V A N D E K. V. B. G.

2 Voorwoord Dit dossier behandelt de aardgastoestellen met open verbrandingskring voor wat betreft de toevoer van hun verbrandingslucht en de afvoer van de verbrandingsproducten. Dit dossier is bedoeld voor de installateur die door een klant geroepen wordt voor een ingreep zoals: depannage van een gastoestel, vervangen van een bestaand gastoestel, bijplaatsen van een gastoestel, klachten over de goede werking van een gastoestel, uitvoeren van een nieuwe aardgasinstallatie, in een bestaande of nieuwe installatie, uitgevoerd na het in werking treden van de 4 de uitgave van de norm NBN D , in een ééngezinswoning (nominaal vermogen P n < 70 kw) of in een appartement in een flatgebouw (P n 30 kw). Dit dossier geeft aanwijzingen in verband met de technische ingrepen van de installateur op het niveau van open aardgastoestellen en hun omgeving. De aanbevelingen in dit dossier vervangen in geen geval de reglementaire voorschriften van de normen (o.a. NBN D de uitgave, NBN D , NBN B , NBN B , NBN S , wanneer van toepassing) die altijd integraal moeten nageleefd worden. Dit dossier gaat niet in op de verantwoordelijkheid van de betrokken partijen bij dergelijke tussenkomsten of op de problematiek van de aardgastoevoer tot aan het toestel (bv. gasdichtheid van de binnenleiding, gebruikte materialen en verbindingen,...). Dit onderwerp wordt in INFORGAS dossier nr 1 behandeld. Dit dossier kan ook door de gebruiker aangewend worden voor een routinenazicht van zijn toestellen voordat hij een beroep doet op een gehabiliteerd installateur voor de eventuele aanpassingen.

3 A. Toevoer van verbrandingslucht A.1. Principe Er is zuurstof en dus lucht nodig voor de verbranding van aardgas. Er dient een continue toevoer van voldoende lucht te zijn om de bij de verbranding verbruikte lucht te vervangen. Bij open toestellen voorzien van een trekonderbrekervalwindafleider is er bovendien verdunningslucht nodig. Onvoldoende toevoer van lucht kan oorzaak zijn van het slecht functioneren van het afvoersysteem en eventueel terugslag van de verbrandingsproducten tot gevolg hebben. A.2 Opstellingsruimten waar een luchttoevoeropening moet voorzien zijn Een permanente en voldoende grote toevoeropening voor buitenlucht is voorzien in elke opstellingsruimte van een open aardgastoestel uitzonderingen Verbrandingslucht wordt rechtstreeks toegevoerd van buiten. Onder bepaalde voorwaarden mag de luchttoevoeropening echter een doorstroomopening zijn. Een doorstroomopening is een niet afsluitbare permanente opening waardoor lucht vrij van de ene naar de andere binnenruimte kan stromen. - het geïnstalleerd nominaal vermogen is niet groter dan 30 kw, - het betreft een bestaand gebouw, - er mogen maximum twee doorstroomopeningen gebruikt worden maximum drie openingen in serie (2 doorstroomen 1 rechtstreekse opening naar buiten), - enkel in één van de volgende gevallen: hetzij bij het vervangen van een toestel type A door een toestel type A of B, hetzij bij het vervangen van een toestel type B door een toestel van hetzelfde type, hetzij bij het plaatsen van een bijkomend toestel, dat geen centrale verwarmingsketel is en waarvan de opstellingsruimte geen slaapkamer, badkamer, stortbadruimte of opschikkamer is. A.3. Plaats van de luchttoevoeropeningen De luchttoevoeropeningen moeten beneden in de opstellingsruimte uitmonden bv. 10 cm boven de vloer. Indien de verbrandingsproducten afgevoerd worden door een afvoerkanaal, mag de luchttoevoeropening aan de bovenzijde van de opstellingsruimte worden aangebracht. Zij mogen niet kunnen worden afgesloten. Indien de verbrandingslucht toegevoerd wordt met behulp van een verticaal kanaal, moet dit conform de norm NBN B zijn en de verbrandingslucht langs de onderzijde van het gebouw aanzuigen. A.4. Welk is de minimale doorlaat van de luchttoevoer- en doorstroomopeningen? De minimale doorlaat wordt bepaald zoals aangegeven in onderstaande tabel maar mag nooit kleiner zijn dan 50 cm 2 : Type toestel Voorwaarden waaraan gelijktijdig moet worden voldaan om doorstroomopeningen te mogen gebruiken: Luchttoevoeropening direct naar buiten Doorlaat van elke opening per type van ventilatie cm 2 /kw Nieuw of Bestaand gebouw a) vernieuwd gebouw a) of CV-installatie Luchttoevoeropening en één doorstroomopening (twee openingen in het totaal) Luchttoevoeropening en twee doorstroomopeningen (drie openingen in het totaal) Luchttoevoeropening direct naar buiten A* B1* B2* a) de voorwaarden vermeld bij A.2 Uitzondering zijn van toepassing

4 Uitzonderingen Bij gebrek aan een niet afsluitbare opening mag de lucht toegevoerd worden door een permanente uitsparing aan de onderzijde van een deur op voorwaarde dat de hoogte ervan minstens 2,5 cm en de oppervlakte minstens 150 cm 2 bedraagt. De luchttoevoeropening moet minstens 150 cm 2 zijn in de volgende twee gevallen: - het gaat om een toestel van het type A 1AS, A.6 WISSELWERKING TUSSEN OPGESTELDE OPEN TOESTELLEN EN AFZUIGSYSTEMEN ZOALS DAMPKAP EN DROOGKAST Indien opstellingsruimten mogelijk in onderdruk geplaatst worden door het gebruik van een dampkap, een droogkast of een ander apparaat met een gelijksoortig afvoersysteem naar buiten, moet gezorgd worden voor een bijkomende luchttoevoeropening, direct van buiten, met een doorlaat van 160 cm 2 per 100 m 3 /h afgezogen lucht. - het gaat om een toestel type B, geplaatst in een slaapkamer, badkamer, stortbadruimte of opschikkamer, dat vervangen wordt door een toestel van hetzelfde type. A.5 VENTILATIE VAN OPSTELLINGSRUIMTEN VOOR GASVERBRUIKSTOESTELLEN Natuurlijke ventilatie Voor de open toestellen moet er steeds een toevoeropening van verbrandingslucht aanwezig zijn. Deze opening wordt ook beschouwd als toevoeropening voor de ventilatielucht; in dit geval moet er geen bijkomende opening voorzien worden. De afvoer van de verontreinigde lucht moet conform de normen NBN D en NBN B (voor CV-ketels) zijn. Mechanische ventilatie In de aldus geventileerde opstellingsruimten mogen enkel gasverbruikstoestellen opgesteld worden die conform de normen NBN D en NBN B (voor CV-ketels) zijn.

5 B. afvoer van de verbrandingsproducten B.1. Afvoer van de verbrandingsproducten van toestellen type A 1AS (keukengeiser) Een keukengeiser van het type A 1AS (toestel 5 liter/minuut) mag enkel gebruikt worden voor onderbroken gebruik gebruik gedurende een tijd, bij al dan niet continue werking, die 10 minuten per half uur niet overschrijdt. Te volgen voorschriften bij de installatie: - er moet een niet afsluitbare permanente luchttoevoeropening van minstens 150 cm 2 aanwezig zijn, - er moet een luchtafvoeropening of luchtafvoerkanaal bovenaan in het lokaal aanwezig zijn met een minimumdoorlaat van 150 cm 2 en rechtstreeks uitgevend naar buiten, - geen enkele hindernis mag het zicht in rechte lijn belemmeren tussen de afvoeropening van het toestel en de afvoeropening of de opening van het kanaal voor bovenventilatie van de opstellingsruimte. Bijzonder geval: keukengeiser geplaatst in een hangkast - kast langs onder en langs boven (voor type A 1AS ) volledig open laten. Voorschriften bij vervanging van een bestaande keukengeiser type A indien alleen als voeding voor lavabo, gootsteen, (onderbroken gebruik): verplicht toestel type A 1AS plaatsen volgens de bovenvermelde voorschriften, indien als voeding voor een stortbad: - bij voorkeur een gesloten badverwarmer (type C) plaatsen of een badverwarmer met schoorsteenaansluiting (type B 11BS ), - zo hieraan niet kan voldaan worden, dienen volgende alternatieve oplossingen onderzocht: ofwel een badverwarmer (type C of B 11BS ) in een ander lokaal plaatsen, ofwel de warmwaterproductie aan de centrale verwarming koppelen; - in afwijking is, uitzonderlijk tot 31 december 2008, de vervanging van een keukengeiser type A die een stortbad bedient door een keukengeiser type A 1AS toegelaten voor zover het een onderbroken gebruik van het toestel betreft en de uitvoering van een andere oplossing, zoals het vervangen door een badgeiser type B of C, niet op een normale wijze kan worden verwezenlijkt.

6 B.2. afvoer van de verbrandingsproducten van toestellen type B 11 door natuurlijke trek Opgelet: Enkel de huishoudelijke aardgastoestellen type B 11 worden hier behandeld. Voor de andere toestellen type B: zie de norm NBN D De aansluit- en afvoerkanalen van CV-ketels met een nominaal vermogen kleiner dan 70 kw dienen te beantwoorden aan de voorschriften van de norm NBN B B.2.1. Algemene eisen De toestellen van het type B 11 moeten de CEmarkering dragen en moeten van het type B 11AS, B 11BS of B 11CS zijn, uitgezonderd de toestellen die in open lucht geïnstalleerd zijn: zij mogen van het type B 11 zijn. Ieder toestel type B wordt aangesloten op een individueel ingebouwd of losstaand afvoerkanaal Een afvoerkanaal is een kanaal dat de verbrandingsproducten tot buiten het gebouw brengt. Een ingebouwd afvoerkanaal maakt deel uit van de constructie van het gebouw (de schoorsteen) terwijl dat niet het geval is voor een losstaand afvoerkanaal (bv. een kanaal dat aan de buitengevel bevestigd wordt). B.2.2. Uitvoering van het afvoerkanaal a. Uitvoering van een ingebouwd afvoerkanaal Eisen: Diameter: moet zo zijn dat, ongeacht het regime van het aangesloten toestel, de trek op natuurlijke wijze ontstaat. Voor CV-ketels, met een nominaal vermogen kleiner dan 70 kw, moet de diameter berekend worden conform de norm NBN B Dichtheid: zo dat geen verbrandingsproducten kunnen ontsnappen in de lokalen waar het afvoerkanaal doorheen loopt dichtheidseisen: volgens de norm NBN B Gevolgde weg: zo veel mogelijk de verticale, vertrekkend van de toestelaansluiting, benaderen plotse veranderingen van richting en doorlaat vermijden. Bij het ontwerpen van een afvoerkanaal voor een CV-ketel moet gezorgd worden voor beperking van de geluidshinder veroorzaakt door de verbrandingsproducten in het afvoerkanaal. De plaatsing van de afvoerkanalen dient te gebeuren conform de eisen in verband met de brandveiligheid uit de norm NBN B Uitmonding: deze bevindt zich steeds minstens 2,50 m boven de afvoerstomp van het toestel en niet in een statische overdrukzone. Uitzondering Toestellen uitgerust met een atmosferische brander waarvan het totaal nominaal vermogen per opstellingruimte kleiner is dan 70 kw mogen, indien de plaatselijke omstandigheden niet toelaten om ieder toestel op een individueel afvoerkanaal aan te sluiten, onder bepaalde voorwaarden worden aangesloten op een gemeenschappelijk afvoerkanaal (zie C.3.).

7 Zone I : toegelaten Zone II : enkel toegelaten indien er een statische afvoerkap op het uiteinde van het afvoerkanaal wordt voorzien Zone III : verboden

8 Naburige gebouwen kunnen een hindernis zijn voor de correcte afvoer van de verbrandingsproducten : voldoende verwijderd zijn van de schoorsteenmond om de afvoer van de verbrandingsproducten niet af te remmen en te hinderen: - er dienen vier zijdelingse openingen aangebracht op de gemetste schoorsteenuitmonding, - de totale vrije doorlaat van die 4 openingen moet minstens gelijk zijn aan tweemaal de doorlaat van het afvoerkanaal. Isolatie: om te beletten dat de verbrandingsproducten te sterk afkoelen in het afvoerkanaal bv. wanneer het door een onverwarmde ruimte loopt en/of een buitenwand heeft kan bijkomende isolatie noodzakelijk zijn. Een afvoerkanaal in het midden van de woning is een goed geïsoleerd afvoerkanaal. Het gedeelte van een afvoerkanaal boven het dak moet altijd geïsoleerd zijn (bv. dubbelwandige geïsoleerde metalen kanalen). II is een verwaarloosbare hindernis omdat de waarnemingshoek < 30 is, III is een verwaarloosbare hindernis omdat de afstand tot de uitmonding van het afvoerkanaal groter is dan 15 m. Statische afvoerkap: aangepast aan de diameter van de afvoerbuis, te voorzien op ieder afvoerkanaal dat uitmondt in de zone II. Bij voorkeur geen kap in zone I (vrije uitmonding). Een kap met beweegbare delen of regelbare openingen is verboden. Een statische afvoerkap kan gebruikt worden als regenbescherming. Gemetste schoorsteenuitmonding: de doorlaat van het afvoerkanaal mag niet verkleinen ter hoogte van de uitmonding; een schoorsteendekplaat moet dus Op bovenstaande diagrammen bemerkt men de positieve invloed van een goede isolatie op de temperatuur van de verbrandingsproducten en de daaruit voortvloeiende natuurlijke trek van het afvoerkanaal.

9 Indien er condensatie optreedt in een schoorsteen (temperatuur van de verbrandingsgassen daalt beneden ± 56 C), trekt deze slecht en kunnen er na verloop van tijd eventueel bruine of zwarte vochtvlekken ontstaan in de woning. Materialen: - Inox : de kwaliteiten ANSI 316L, ANSI 316Ti, ANSI 316, ANSI 304L, ANSI 304 en ANSI 904L, - Aluminium : de kwaliteiten Al + 1% Mn, Al 99% en Al 99,5%, - Beton : niet geschikt voor installatie met condenserend toestel, - Gebakken aarde : niet geschikt voor installatie met condenserend toestel, - Flexibele metalen buizen mogen enkel gebruikt worden als tubering van een bestaand afvoerkanaal. Voor meer details: zie norm NBN B c. Controle van de trek van afvoerkanalen na enkele minuten werking van het toestel op zijn nominaal debiet (= opwarming van de schouw), ofwel onderdruk aan de schouw meten met schuine manometer of deprimometer: minimum 5 Pa, ofwel controleren dat er geen terugslag van warme verbrandingsproducten aan, rond, of in de omgeving van de trekonderbreker is: - met koud spiegeltje, - met lucifer, kaars, wiek,... - met de hand,... controleren dat de afvoerbeveiliging correct werkt. b. Bijzondere eisen voor de uitvoering van een losstaand afvoerkanaal Ineenschuiven: dient te gebeuren derwijze dat de buizen niet spontaan uit elkaar kunnen vallen en met het verwijde deel naar boven gericht. Bevestiging: een losstaand afvoerkanaal bestaande uit ineenschuifbare elementen moet voorzien worden van de geschikte stutten. Er mag geen onbeschermd brandbaar materiaal gebruikt worden op minder dan 15 cm van het afvoerkanaal. Thermische isolatie: door het feit dat dit afvoerkanaal geen deel uitmaakt van de constructie van het gebouw, moet extra zorg besteed worden aan de isolatie ervan door de keuze en het aanbrengen van aangepaste materialen.

10 C. Aansluiting op het afvoerkanaal C.1. Basisprincipes maak het aansluitkanaal zo kort mogelijk en plaats het nooit in dalende lijn indien de lengte groter is dan 0,50 m: oplopend naar het afvoerkanaal toe, zorg voor een zo gering mogelijke weerstand aan de doorstromende verbrandingsproducten richtingsveranderingen vermijden, indien dit niet mogelijk is: realiseren met een minimumaantal bochten, zorg dat de aansluiting een doormeter heeft die minstens gelijk is aan de doormeter van de uitlaat van het toestel, plaats nooit kleppen (handbediende of automatische) in de aansluiting, het aansluitkanaal mag geen andere trekonderbreker bevatten dan de origineel voor het toestel voorziene; wijzig ook nooit de hoogte van de trekonderbreker boven het toestel, plaats het verwijde uiteinde van de ineenschuifbare buizen steeds gericht in de zin van de stroming van de verbrandingsgassen, plaats de langsnaad van blikken buizen nooit langs de onderkant van het aansluitkanaal, voer het aansluitkanaal uit in materialen die aangepast zijn aan het toestel, voldoende geïsoleerd en luchtdicht zijn, en conform de norm NBN B geen enkel brandbaar materiaal mag onbeschermd gebruikt worden op minder dan 15 cm van het aansluitkanaal, bij een afvoerkanaal opgebouwd uit metselwerk wordt een metalen aansluitkanaal zo afgesneden en geplaatst dat de buis 20 mm uitspringt aan de bovenzijde en 5 mm aan de onderzijde ten opzichte van de binnenwand van het afvoerkanaal; op die manier kunnen er geen verontreinigingen afkomstig van het afvoerkanaal in het aansluitkanaal terechtkomen. C.2. één toestel per afvoerkanaal controleer dat het inderdaad het enig aangesloten toestel is (geen open gaten, het kanaal wordt niet gebruikt voor ventilatie van andere lokalen,..), aansluiting van een toestel met verticale afvoerstomp: - toestellen van dit type die een nominaal vermogen hebben kleiner dan 70 kw hebben een aansluitkanaal met een verticaal gedeelte van minstens 0,50 m rechtstreeks op het toestel, - na dit verticale gedeelte wordt de aansluiting op het afvoerkanaal uitgevoerd met een bochtstuk van minimum 90, - indien een bijkomend gedeelte vereist is tussen dit bochtstuk en het afvoerkanaal, mag de totale lengte van het aansluitkanaal niet groter zijn dan één vierde van de trekhoogte van het afvoerkanaal is de trekhoogte kleiner dan 8 m dan mag de totale lengte toch maximum 2 m bedragen, - de totale lengte van het aansluitkanaal wordt gemeten tussen de buitenrand van de afvoerstomp of de trekonderbreker van het toestel en de aansluitopening in het afvoerkanaal; een bijkomend bochtstuk wordt gerekend als een lengte van 0,50 m. 10

11 C.3. Meerdere toestellen op één afvoerkanaal C.3.1. Algemene opmerking Op eenzelfde afvoerkanaal mogen enkel toestellen met dezelfde brandstof en van hetzelfde type aangesloten worden (voorwaarden: zie hierna): - allemaal gastoestellen met atmosferische brander en natuurlijke trek (type B 11BS ), - allemaal kolenkachels, NOOIT samen op hetzelfde afvoerkanaal aansluiten: - een gastoestel met atmosferische brander en een toestel met ventilatorbrander, - een gastoestel en een dampkap, - een gastoestel en een open haard, - een gastoestel en een kolenkachel, - een gastoestel en een mazoutketel, - een gastoestel type B 11BS en een gastoestel van een ander type bv. B 22 of B 23. C.3.2. Aansluiting op een gemeenschappelijk afvoerkanaal a. Algemene eisen Enkel de toestellen van het type B 11BS mogen worden aangesloten op een gemeenschappelijk afvoerkanaal en dit voor zover aan alle hierna volgende voorwaarden is voldaan: - wanneer alle toestellen gelijktijdig in werking zijn, mag geen enkele storing van de trek optreden, - wanneer een toestel niet in werking is mag er geen terugslag van verbrandingsproducten in zijn trekonderbreker optreden ten gevolge van de werking van de andere toestellen. - de werking van één van de toestellen mag de werking van de andere niet storen, 11

12 b. De toestellen bevinden zich op dezelfde verdieping Aansluiting op een gemeenschappelijk afvoerkanaal toegelaten voor zover ze zich in dezelfde opstellingsruimte bevinden. De aansluiting wordt verwezenlijkt: - ofwel rechtstreeks: het hoogteverschil tussen de aansluitmiddelpunten moet dan ten minste gelijk zijn aan het dubbel van de grootst gebruikte diameter met een minimum van 0,50 m, - ofwel met behulp van een collectoraansluiting waarvan de doorlaat minstens gelijk is aan 80% van de som van de oppervlakten van de doorsneden van de gebruikte aansluitkanalen ENKEL TOEGELATEN INDIEN GEEN VAN BEIDE TOESTELLEN EEN CV-KETEL IS. 12

13 c. De toestellen bevinden zich op verschillende verdiepingen Enkel toegelaten wanneer de aansluiting zo is verwezenlijkt dat aan één van de volgende twee voorwaarden is voldaan: - ofwel is de aansluiting uitgevoerd op een gemeenschappelijk enkelvoudig afvoerkanaal: in dat geval mogen de aansluitingen slechts op 3 verschillende niveaus uitgevoerd worden en het hoogteverschil tussen de as van het aansluitkanaal van het hoogst geplaatste toestel en de uitmonding van het afvoerkanaal bedraagt ten minste 4 m, - ofwel is de aansluiting uitgevoerd op een gemeenschappelijk meervoudig afvoerkanaal (type shuntschoorsteen ): in dat geval moet elk individueel aansluitstuk een minimale hoogte van 2,50 m hebben en moet het hoogteverschil tussen de as van het aansluitkanaal van het hoogst geplaatste toestel en de uitmonding van het afvoerkanaal ten minste 4 m zijn; daarenboven is in dit geval het aantal toestellen aangesloten op het gemeenschappelijk hoofdafvoerkanaal beperkt tot drie voor nieuw gebouwde en tot vijf voor bestaande afvoerkanalen. 13

14 D. Plaatsing en onderhoud D.1. Plaatsing De plaatsing van een verbruikstoestel omvat: - de aansluiting op de binneninstallatie, - de aansluiting op het afvoerkanaal van de verbrandingsproducten, wanneer zulks nodig is, - het aanvoeren van de verbrandingslucht. De plaatsing moet steeds uitgevoerd worden volgens de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant. Lees aandachtig de bedieningsvoorschriften en bewaar ze. Elk nieuw geïnstalleerd toestel moet geschikt zijn voor het Belgisch distributienet (d.w.z. op het kenplaatje moet de aanduiding Land van bestemming: BE voorkomen), drager zijn van de CE-markering en geschikt zijn voor: - het gedistribueerde gas en de overeenkomstige gasdruk, d.w.z. dat het toestel behoort tot de categorie I 2E+, I 2E(S)B, I 2E(R)B, II 2E+3+ of II 2E+3P (de categorie staat vermeld op de kenplaat van het toestel en MOET gecontroleerd worden vóór het toestel aangesloten wordt), - het aanwezige afvoerkanaal het type van het toestel (A, B of C) geeft hierover uitsluitsel, - de aanwezige toevoer van verbrandingslucht. D.2. Onderhoud De toestellen, de afvoerkanalen van de verbrandingsproducten en de luchttoevoer- en afvoersystemen moeten regelmatig worden nagezien op hun goede werking; zo nodig moet een onderhoud worden uitgevoerd. De periodiciteit van dit onderhoud hangt af van de gebruiksfrequentie en van de omgeving waarin het toestel geplaatst is. Doe steeds een beroep op een vakbekwame installateur voor de installatie en het onderhoud van uw gasinstallaties en toestellen. 14

15 E. Algemene aanbevelingen Het gebruik van Hoog Rendementstoestellen (HR+) heeft tot gevolg dat de hoeveelheid verbrandingsproducten kleiner is en de temperatuur lager ligt dan bij een klassiek toestel en dat bijgevolg de natuurlijke trek in het traditionele afvoerkanaal vermindert. Een verbetering van de natuurlijke trek kan door: - een betere isolatie van het afvoerkanaal, - het plaatsen van een voering in het afvoerkanaal (tuberen), - de plaatsing van een extractor buiten het toestel die het afvoerkanaal in onderdruk plaatst over zijn ganse lengte; dit is specialistenwerk niet alleen het type en het debiet van de extractor moeten bepaald worden maar de installatie moet ook positief beveiligd worden om de werking van de toestellen ondergeschikt te maken aan de onderdruk in het afvoerkanaal en er moeten maatregelen genomen worden tegen overlast door geluid en trillingen. Bij het vervangen van een bestaand toestel zonder afvoerbeveiliging (bv. B 11 ) door een toestel dat die beveiliging (bv. TTB toestel type B 11BS ) wel heeft dient de perfecte werking gecontroleerd van de aanvoer van verbrandingslucht en de afvoer van de verbrandingsgassen (het afvoerkanaal). Indien dit niet het geval is zal het nieuwe toestel regelmatig in veiligheid gaan. Indien u er aan twijfelt of de luchtaanvoer en de afvoer van de verbrandingsproducten correct kunnen verwezenlijkt worden, kies dan voor een gesloten toestel type C. Toestellen type B mogen niet opgesteld worden in een slaapkamer, een badkamer, een stortbadruimte of een opschikkamer behalve bij de vervanging van een bestaand toestel. Een bestaande CV-ketel type B echter mag enkel vervangen worden indien de opstellingsruimte geen slaapkamer is en het nominale vermogen van de ketel kleiner is dan of gelijk aan 30 kw. CV-ketels type B met een nominaal vermogen groter dan 30 kw maar kleiner dan 70 kw zijn toegelaten in ééngezinswoningen voor zover de opstellingsruimte geen woonfunctie heeft woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer, studeerkamer, speelkamer of een toiletruimte/ WC is. WEL in bv. een garage of een berging. Deze ketels zijn slechts toegelaten in appartementsgebouwen zowel met centrale stookplaats als met individuele CV-installaties indien ze opgesteld zijn in een technische ruimte zie de norm NBN B Indien een verbruikstoestel geïnstalleerd is in een kast, muurkast, bergruimte of gelijkwaardige ruimte, dient zowel de opstellingsruimte als de ruimte waarin ze uitmondt, te voldoen aan de toestelgebonden eisen (aanvoer verbrandingslucht en afvoer verbrandingsproducten) voor de geïnstalleerde toestellen. Indien een niet-conformiteit met de norm of een ondichtheid in de binnenleiding wordt vastgesteld en deze inbreuk onmiddellijk gevaar inhoudt, wordt verwacht dat de nodige schikkingen worden genomen om de toestand veilig te stellen en de plaatselijke distributienetbeheerder en de gebruiker van de installatie hiervan onmiddellijk op de hoogte te stellen. U vindt allerlei informatie over aardgas en FAQ's op de website U kunt op die site ook allerlei vragen stellen en suggesties doen in verband met aardgas, de KVBG verbindt er zich toe u snel te antwoorden. 15

16 Verantwoordelijke uitgever: An De Backer, Rodestraat Linkebeek - Februari 2008

Info avond schouwspel

Info avond schouwspel Info avond schouwspel Programma 19u00 Ontvangst 19u15 Infosessie: toelichting door de heer Didier Geraerts van Schootec 20u00 Vragenronde 20u20 Warm Limburg: toelichting door mevrouw Cathérine Schepers

Nadere informatie

Gemeenschappelijke schoorstenen in bestaande appartementsgebouwen

Gemeenschappelijke schoorstenen in bestaande appartementsgebouwen Gemeenschappelijke schoorstenen in bestaande appartementsgebouwen 1 Inhoudsopgave Bestaande situatie Atmosferische ketels Gemeenschappelijk opbouwvoorbeeld Werkingsprincipe Verse luchttoevoer Rookgasafvoer

Nadere informatie

KNOEIWERK. FOTO 2 Aansluitkanaal - twee stukken flexibele metalen buis met verschillende doormeter aan elkaar vastgezet.

KNOEIWERK. FOTO 2 Aansluitkanaal - twee stukken flexibele metalen buis met verschillende doormeter aan elkaar vastgezet. KNOEIWERK FOTO 1 Foutief gebruik van flexibele metalen buizen als aansluitkanaal [NBN B 61-002 ( 7.3.2)]: - twee metalen flexibels; - de lengte is in beide gevallen groter dan 1 m; - elk van de aansluitkanalen

Nadere informatie

DOSSIER NR 3. INSTALLATIES MET GESLOTEN AARDGASTOESTELLEN conform de normen NBN D (2004) en NBN B (2006)

DOSSIER NR 3. INSTALLATIES MET GESLOTEN AARDGASTOESTELLEN conform de normen NBN D (2004) en NBN B (2006) Inforgas DOSSIER NR 3 INSTALLATIES MET GESLOTEN AARDGASTOESTELLEN conform de normen NBN D51-003 (2004) en NBN B61-002 (2006) EUROPESE INDELING EISEN VAN DE NORMEN NBN D51-003 EN NBN B61-002 A A N B E V

Nadere informatie

KVBG aanbeveling in verband met de collectoraansluiting voor verbrandingsgassen van meerdere op aardgas gestookte warmtegeneratoren

KVBG aanbeveling in verband met de collectoraansluiting voor verbrandingsgassen van meerdere op aardgas gestookte warmtegeneratoren KVBG aanbeveling in verband met de collectoraansluiting voor verbrandingsgassen van meerdere op aardgas gestookte warmtegeneratoren 1. Probleemstelling We zien de laatste tijd een stijgende vraag om gastoestellen

Nadere informatie

Wetgeving in stooklokalen

Wetgeving in stooklokalen Wetgeving in stooklokalen Wat wordt er verwacht van U? Welke norm is van toepassing? Waar moet of kan u op letten? Is het een nieuw stooklokaal of renovatie? Stookplaats boven 70kW volgens NBN B61-001

Nadere informatie

KVBG KVBG aanbeveling in verband met de ventilatievoorzieningen voor type A stralingverwarmingstoestellen

KVBG KVBG aanbeveling in verband met de ventilatievoorzieningen voor type A stralingverwarmingstoestellen KVBG aanbeveling in verband met de ventilatievoorzieningen voor type A stralingverwarmingstoestellen 1 Inleiding Voor installateurs en fabrikanten van type A stralingverwarmingstoestellen is het niet steeds

Nadere informatie

Gastoestellen: De problematiek van de gemeenschappelijke rookgasafvoer. Ing. Wouter VAN AKEN

Gastoestellen: De problematiek van de gemeenschappelijke rookgasafvoer. Ing. Wouter VAN AKEN Gastoestellen: De problematiek van de gemeenschappelijke rookgasafvoer. Ing. Wouter VAN AKEN Beter rendement verplicht? Nieuw toestel Na 26 september 2015 Ruimteverwarming en warm water (en WKK) Energy

Nadere informatie

STOOKPLAATSNORMEN...

STOOKPLAATSNORMEN... STOOKPLAATSNORMEN... Programma NBN 61-002 NBN 61-001 Stookplaats Toepassingsgebied Definities Types toestellen Opstellingsruimte Toevoer B toestellen Afvoer B toestellen t Brandveiligheid Materiaaleisen

Nadere informatie

Geachte mevrouw, Geachte heer, Ernstige gebreken aan uw aardgasinstallatie

Geachte mevrouw, Geachte heer, Ernstige gebreken aan uw aardgasinstallatie Geachte mevrouw, Geachte heer, Betreft: Ernstige gebreken aan uw aardgasinstallatie Bij de tussenkomst op uw installatie gelegen op bovengenoemd adres werd vastgesteld dat er ernstige gebreken zijn die

Nadere informatie

ATMOSFERISCHE BRANDER

ATMOSFERISCHE BRANDER Op het attest van oplevering alsook van periodieke controle van een verwarmingsketel dient het type brander (atmosferisch, premix of ventilator) aangeduid te worden (zie Fig. 1). Fig. 1 Uittreksel uit

Nadere informatie

Zone 1. Zone 2. ruimten waarin een open ketel mag opgesteld worden

Zone 1. Zone 2. ruimten waarin een open ketel mag opgesteld worden Opstellingsruimte van een stookketel met open verbrandingskring Ketels die vandaag op de markt komen hebben een gesloten verbrandingskring. Toch zijn er nog heel wat open ketels in gebruik. Heeft je klant

Nadere informatie

HOOFDSTUK IV AFVOER VAN DE VERBRANDINGSPRODUCTEN, TOEVOER VAN VERBRANDINGSLUCHT EN VENTILATIE VAN DE OPEN GASTOESTELLEN

HOOFDSTUK IV AFVOER VAN DE VERBRANDINGSPRODUCTEN, TOEVOER VAN VERBRANDINGSLUCHT EN VENTILATIE VAN DE OPEN GASTOESTELLEN HOOFDSTUK IV AFVOER VAN DE VERBRANDINGSPRODUCTEN, TOEVOER VAN VERBRANDINGSLUCHT EN VENTILATIE VAN DE OPEN GASTOESTELLEN Inhoud 1. INLEIDING 2 2. TOEVOER VAN VERBRANDINGSLUCHT EN VENTILATIE VAN DE OPSTELLINGSRUIMTEN

Nadere informatie

OPLEVERINGSATTEST VAN EEN VERWARMINGSSYSTEEM VAN TYPE 2

OPLEVERINGSATTEST VAN EEN VERWARMINGSSYSTEEM VAN TYPE 2 OPLEVERINGSATTEST VAN EEN VERWARMINGSSYSTEEM VAN TYPE 2 EPB-verwarmingsadviseur VTI : Onderneming :..... Particulier Naam :... Erkenningsnummer :... Onderneming :... BTW-nummer :... Straat :... Huisnummer

Nadere informatie

Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel

Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel 1 Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel 1 Wat wordt in het kader van de energieprestatieregelgeving verstaan onder een verbouwing? In het kader van de energieprestatieregelgeving is een

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per jaar of zoveel vaker als nodig

Nadere informatie

Module 2.3. Ventilatievoorzieningen in residentiële gebouwen: Voorbeeld. Versie 2.1 februari 2006. Module 2.3

Module 2.3. Ventilatievoorzieningen in residentiële gebouwen: Voorbeeld. Versie 2.1 februari 2006. Module 2.3 Ventilatievoorzieningen in residentiële gebouwen: Voorbeeld 1 Concreet voorbeeld Eenvoudige woning Niveau -1 Kelder + inkom Niveau 1 Gelijkvloers Niveau -1 2 2 Concreet voorbeeld 3 Gelijkvloers: Woonkamer

Nadere informatie

GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat)

GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat) GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installaties Deel 00 Algemeen deel (2005-11) Deel 04 Ontwerpen en installeren van gasinstallaties

Nadere informatie

12 mei 2011. Geachte,

12 mei 2011. Geachte, 12 mei 2011 Geachte, Hierbij vindt u de Cerga aanbeveling 2011/01 CERGA aanbeveling in verband met de essentiële veiligheidseisen voor bestaande huishoudelijke aardgasbinneninstallaties. Officieel zijn

Nadere informatie

ventilatie voorontwerp

ventilatie voorontwerp ADRES Vismarkt 29 3980 Tessenderlo CONTACT Tel. 013 67 65 24 info@steto.be www.steto.be ventilatie voorontwerp BOUWEN VAN EEN EENGEZINSWONING Bouwheer: Jochen Knoops Kerkstraat 8b 3665 As Bouwplaats: Nieuwstraat

Nadere informatie

Ventilatie voorontwerp

Ventilatie voorontwerp Tessenderlo, donderdag 12 januari 2017 Ventilatie voorontwerp Bouwheer: Dries Delvaux Duivelsbroek 3 2400 Mol Ontwerper: Steto bvba Vismarkt 29 Dossiernummer: 2016-0233_JC Bouwplaats: Omschrijving bouwwerk:

Nadere informatie

Open toestel zonder trekonderbreker, lucht uit opstellingsruimte, rookgasafvoer bovendaks,

Open toestel zonder trekonderbreker, lucht uit opstellingsruimte, rookgasafvoer bovendaks, 7.3 Rookgasafvoer en luchttoevoer 7.3.1 Aansluitmogelijkheden Tijdens de installatie kan nog worden gekozen voor een gesloten of open uitvoering. Door middel van een adapter RGA/LTV excentrisch (optioneel

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer;

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per

Nadere informatie

OPLEVERINGSATTEST VAN EEN VERWARMINGSSYSTEEM VAN TYPE 1

OPLEVERINGSATTEST VAN EEN VERWARMINGSSYSTEEM VAN TYPE 1 OPLEVERINGSATTEST VAN EEN VERWARMINGSSYSTEEM VAN TYPE 1 Erkende verwarmingsinstallateur VTI : Onderneming :..... Particulier Naam :... Erkenningsnummer :... Onderneming :... BTW-nummer :... Straat :...

Nadere informatie

Goede praktijk voor de plaatsing van rookgasafvoerkanalen

Goede praktijk voor de plaatsing van rookgasafvoerkanalen Goede praktijk voor de plaatsing van rookgasafvoerkanalen Gunther Van Broeck beleidsmedewerker milieuhinder Vlaamse overheid departement LNE, afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid Goede

Nadere informatie

OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN

OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN 1 JANUARI 2011 DEEL 1 - TERMINOLOGIE NIEUWE DEFINITIES 3.1.62.1

Nadere informatie

Ventilatie voorontwerp

Ventilatie voorontwerp maandag 27 maart 2017 Ventilatie voorontwerp Bouwheer: Pieter Denckens en Leentje Willems Steenbergen 11 2430 Laakdal Ontwerper: Ventovita bvba Liersesteenweg 185/12 Dossiernummer: 2017-0033_ DW Bouwplaats:

Nadere informatie

Module 2.6. Ventilatie van niet-residentiële gebouwen: Concreet voorbeeld. Versie 2.1 februari 2006. Module 2.6

Module 2.6. Ventilatie van niet-residentiële gebouwen: Concreet voorbeeld. Versie 2.1 februari 2006. Module 2.6 Ventilatie van niet-residentiële gebouwen: Concreet voorbeeld Voorbeeld: het PROBE gebouw Verdieping 1 : kantoren Verdieping 0 : kantoren Verdieping -1 : archief + stookplaats Het PROBE-gebouw bestaat

Nadere informatie

Ventilatie voorontwerp

Ventilatie voorontwerp Tessenderlo, donderdag 23 februari 2017 Ventilatie voorontwerp Bouwheer: Martine Tempels F. Rigasquare 16 1030 Brussel (Schaarbeek) Ontwerper: Steto bvba Vismarkt 29 Dossiernummer: 2017-0043_DW_CM Bouwplaats:

Nadere informatie

Algemene Regels voor GasInstallaties op aardgas. Uitgegeven door Vinçotte

Algemene Regels voor GasInstallaties op aardgas. Uitgegeven door Vinçotte Algemene Regels voor GasInstallaties op aardgas Uitgegeven door Vinçotte Editie augustus 2011 TABLE OF CONTENTS 1. DOEL VAN DEZE PUBLICATIE 3 2. TOEPASSINGSGEBIED 4 3. VEILIGHEIDSAANDACHTSPUNTEN 5 4. VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

KVBG 23/11/2006 KVBG aanbeveling in verband met de ventilatievoorzieningen voor type B straalverwarmingstoestellen

KVBG 23/11/2006 KVBG aanbeveling in verband met de ventilatievoorzieningen voor type B straalverwarmingstoestellen KVBG aanbeveling in verband met de ventilatievoorzieningen voor type B straalverwarmingstoestellen 1 Inleiding Voor installateurs en fabrikanten van type B niet huishoudelijke straalverwarmingstoestellen

Nadere informatie

Beveiligingen voor huishoudelijke sanitaire toestellen

Beveiligingen voor huishoudelijke sanitaire toestellen Beveiligingen voor huishoudelijke sanitaire toestellen 1 Na de watermeter Na de watermeter dient steeds een algemene afsluitkraan en goedgekeurde controleerbare keerklep (type A) geïnstalleerd te zijn.

Nadere informatie

Installatie-instructies

Installatie-instructies Inhoud Aansluitmogelijkheden op droger Installatie-instructies Installatiemogelijkheden Veiligheidsinstructies... 1 Aansluitmogelijkheden op de droger... 2 Installatie-instructies... 3 Installatiemogelijkheden...

Nadere informatie

Checklist HAF v03 Veiligheid voor bestaande kleine aardgasbinneninstallaties

Checklist HAF v03 Veiligheid voor bestaande kleine aardgasbinneninstallaties Checklist HAF 2000 - v03 Veiligheid voor bestaande kleine aardgasbinneninstallaties DE CONTROLE BEPERKT ZICH TOT DE OP HET OGENBLIK VAN DE UITVOERING BEREIKBARE EN ZICHTBARE DELEN VAN DE INSTALLATIE CONTROLEONDERWERPEN

Nadere informatie

ATTEST VAN PERIODIEKE CONTROLE

ATTEST VAN PERIODIEKE CONTROLE ATTEST VAN PERIODIEKE CONTROLE Erkende verwarmingsketeltechnicus VTI : Onderneming :... Particulier Naam :... Identificatienummer :... Onderneming :... BTW-nummer :... Straat : Nr.:... Postcode & gemeente:...

Nadere informatie

Bijlage G (normatief) Muur- en dakdoorvoer van de eindstukken voor gasverbruikstoestellen type C

Bijlage G (normatief) Muur- en dakdoorvoer van de eindstukken voor gasverbruikstoestellen type C ! Bijlage G (normatief) Muur- en dakdoorvoer van de eindstukken voor gasverbruikstoestellen type C G.1 Algemeen Ter herinnering, men verstaat onder "instroomopening": - een opening die door zijn bestemming

Nadere informatie

De ventilatie van nieuwe stookplaatsen

De ventilatie van nieuwe stookplaatsen De EPB-reglementering verwarming Technische inhoud voor opleidingsinstellingen De ventilatie van nieuwe stookplaatsen Voor verwarmingsspecialisten: erkende verwarmingsketeltechnici Revisie 2 Versie maart

Nadere informatie

De ventilatie van nieuwe stookplaatsen

De ventilatie van nieuwe stookplaatsen EPB-verwarmingsreglementering Technische inhoud voor opleidingsinstellingen De ventilatie van nieuwe stookplaatsen Voor verwarmingsspecialisten: erkende verwarmingsketeltechnici (L G1 G2) Herziening 1-Versie

Nadere informatie

Installatievoorschriften. Bel-Ro-combi CLV systeem

Installatievoorschriften. Bel-Ro-combi CLV systeem Installatievoorschriften Bel-Ro-combi CLV systeem Inhoudsopgave Bel-Ro-combi CLV systeem 1 Inhoudsopgave 2 Bedrijfsgegevens 3 Voorwoord 4 Toepassingsgebied 5 Temperatuurklasse 5 Keuze systeem & diameter

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Systeemopbouw: In één of meerdere vertrekken heeft u een decentrale ventilatieunit die voor de ventilatie van dat vertrek zorgt. In de overige vertrekken is

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012. Toevoer van verbrandingslucht en afvoer van rookgas

Bouwbesluit 2012. Toevoer van verbrandingslucht en afvoer van rookgas Bouwbesluit 2012 Toevoer van verbrandingslucht en afvoer van rookgas Een groot aantal voorschriften over het (ver)bouwen, gebruiken en slopen van gebouwen en andere bouwwerken is samengevoegd in het Bouwbesluit

Nadere informatie

Schoorsteenkanalen bij grote stookplaatsen

Schoorsteenkanalen bij grote stookplaatsen Schoorsteenkanalen bij grote stookplaatsen Harmoniseren van opponenten Rendementswedloop Energie besparende maatregelen Hogere comforteisen CO2 en NOx uitstoot normeringen Isolatietechnieken Thermiek schoorsteeneffect

Nadere informatie

Newskrant juni 2010. Geachte lezer, Welkom op onze Newskrant van juni 2010. INHOUD. De inox schouw in opmars

Newskrant juni 2010. Geachte lezer, Welkom op onze Newskrant van juni 2010. INHOUD. De inox schouw in opmars Newskrant juni 2010 Geachte lezer, Welkom op onze Newskrant van juni 2010. INHOUD De inox schouw in opmars Toepassing wandventilatoren in EPB-regelgeving : de laatste richtlijnen van VEA Project in de

Nadere informatie

ventilatie voorontwerp

ventilatie voorontwerp ADRES Vismarkt 29 3980 Tessenderlo CONTACT Tel. 013 67 65 24 info@steto.be www.steto.be ventilatie voorontwerp BOUWEN VAN 11 appartementen Bouwheer: Kolmont Woonprojecten nv Havermarkt 45 3500 Hasselt

Nadere informatie

PRAKTISCHE FICHE / DE VOORBEREIDING Beschikbaar op www.legrand.be

PRAKTISCHE FICHE / DE VOORBEREIDING Beschikbaar op www.legrand.be Het A.R.E.I. en verlichtingskringen De verlichting in uw woning is het belangrijkste onderdeel van uw elektrische installatie n De kringen Een verlichtingskring wordt bekabeld met draden van 1,5 mm 2 en

Nadere informatie

Product-Data-Blad. Avanta CW6. De compacte ketel met grootse prestaties

Product-Data-Blad. Avanta CW6. De compacte ketel met grootse prestaties Product-Data-Blad Avanta CW6 Avanta CW6 De compacte ketel met grootse prestaties Avanta Breed inzetbaar Door het grote vermogensbereik van de Remeha Avanta CW6 (5 t/m 25 kw) is hij toepasbaar zowel in

Nadere informatie

CONVECTIEVERWARMING GASGESTOOKTE CONDENSERENDE LUCHTVERHITTERS. Vermogens : 26,5 tot 61,7 kw BVBA BLONDEAU & ZONEN. Fabriekstraat, 56 B - 2547 Lint

CONVECTIEVERWARMING GASGESTOOKTE CONDENSERENDE LUCHTVERHITTERS. Vermogens : 26,5 tot 61,7 kw BVBA BLONDEAU & ZONEN. Fabriekstraat, 56 B - 2547 Lint CONVECTIEVERWARMING BVBA BLONDEAU & ZONEN Fabriekstraat, 56 B - 2547 Lint Tel. +32-3/454.38.50 Fax +32-3/454.38.44 info@blondeau.be www.blondeau.be GASGESTOOKTE CONDENSERENDE LUCHTVERHITTERS Vermogens

Nadere informatie

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen Rapportage Energiebus BC Kleine Jan, Huizen Type woningen: 54 eengezinswoningen met een oppervlak van 100 m2. Bouwjaar: 1957 Op verzoek van: Bewonerscommissie Verhuurder: De Alliantie Datum bezoek: 21-6-2013

Nadere informatie

Preventie van CO-vergiftigingen. - Halloween -

Preventie van CO-vergiftigingen. - Halloween - Preventie van CO-vergiftigingen - Halloween - 1 Inhoud Inleiding... 3 Voor u aanbelt... 4 1) De schoorsteen...4 2) De gebruikte materialen... 6 3) Condensatie op de muren... 6 Bij het binnenkomen van de

Nadere informatie

De schoonheid van eenvoud. www.element4-fires.com

De schoonheid van eenvoud. www.element4-fires.com De schoonheid van eenvoud www.element4-fires.com De schoonheid van eenvoud U houdt van de warmte, sfeer en de gezelligheid van echt, levend vuur? Maar zonder de rompslomp van breken en bouwen? Dan hebben

Nadere informatie

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw)

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Onderhoud / storing Belangrijk: Maak 1x per maand de twee filters in de wtw-unit schoon en vervang ze minimaal 2 per jaar. Zowel voor het schoonmaken

Nadere informatie

Bouwbesluit Toetsing BB 2012

Bouwbesluit Toetsing BB 2012 Projectnummer : Datum : Tekening: Versie : Opdrachtgever : Nijverheidsweg te Heemstede BG PR6304 2 juni 205 v.0 AG architecten bv d.d. 26 mei 205 gemaakt door: RDG Bouwbesluit Toetsing BB 202 ijverheidsweg

Nadere informatie

Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem

Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem bouwmaterialen Zo kiest u het juiste ventilatiesysteem Productoverzicht Stappenplan installatie Keuzehulp Waarom ventileren? Wij brengen ongeveer 90% van ons leven door in gesloten ruimtes, waarvan ongeveer

Nadere informatie

Aangifteplichtige : WoninGent. Ligging : Louis Schuermansstraat 4, Sint-Amandsberg. App 2.4 Resultaat : K-peil : geen (*) E-peil : geen (*)

Aangifteplichtige : WoninGent. Ligging : Louis Schuermansstraat 4, Sint-Amandsberg. App 2.4 Resultaat : K-peil : geen (*) E-peil : geen (*) Aangifteplichtige : WoninGent Ligging : Louis Schuermansstraat 4, Sint-Amandsberg Woord vooraf : Dit verslag (startberekening) geeft alle materialen/installaties weer die noodzakelijk zijn voor het behalen

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN VENTILATIE: ONTWERP EN AFSTELLING LENTE 2019 Berekening van de ventilatiedebieten voor residentiële gebouwen Muriel BRANDT 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N De regels voor

Nadere informatie

SYNTHESENOTA EPB Overzicht met betrekking tot EPB-regelgeving

SYNTHESENOTA EPB Overzicht met betrekking tot EPB-regelgeving SYNTHESENOTA EPB Overzicht met betrekking tot EPB-regelgeving VOORWERP BOUWPLAATS BOUWHEER ARCHITECT STUDIEBUREAU Renovatie van een eengezinswoning Sint Jozefstraat 69, 8301 Knokke-Heist T Heist Best cvba

Nadere informatie

HeatMaster. Montage- en installatiehandleiding. 201 Booster. HeatMaster. 200N (Gas) Booster. HeatMaster ENGLISH FRANCAIS NEDERLANDS ITALIANO NL 1

HeatMaster. Montage- en installatiehandleiding. 201 Booster. HeatMaster. 200N (Gas) Booster. HeatMaster ENGLISH FRANCAIS NEDERLANDS ITALIANO NL 1 Heataster ENGLISH ontage- en installatiehandleiding Heataster 201 Booster FANCAIS Heataster 200N (Gas) Booster NEDELANDS NL 1 ENGLISH WAASCHUWINGEN 2 Bestemmelingen van deze handleiding 2 Symbolen 2 Certificatie

Nadere informatie

Hoe de renovatie van individuele verwarmingsketels in mede-eigendom aanpakken?

Hoe de renovatie van individuele verwarmingsketels in mede-eigendom aanpakken? Seminarie Duurzame Gebouwen Stookplaatsrenovatie 7 december 2018 Hoe de renovatie van individuele verwarmingsketels in mede-eigendom aanpakken? Ecodesignregelgeving en problematiek van de collectieve schoorstenen

Nadere informatie

LASTENBOEK -------------------------------------------------------------

LASTENBOEK ------------------------------------------------------------- lastenboek bladzijde 1 LASTENBOEK ------------------------------------------------------------- Algemene Beschrijving van de werken en materialen INHOUD Hoofdstuk 08: Isolatie Hoofdstuk 09: Bezetwerken

Nadere informatie

Schoorsteendiameter en nominaal vermogen bepalen met behulp van formules

Schoorsteendiameter en nominaal vermogen bepalen met behulp van formules Schoorsteendiameter en nominaal vermogen bepalen met behulp van formules Door Ernest Demol-Ing. - Consultant - Technisch adviseur CIGES 1 Inleiding De tweede versie van de norm NBN B61-001 (nominaal vermogen

Nadere informatie

tips en tricks voor uw ventilatie C en D

tips en tricks voor uw ventilatie C en D tips en tricks voor uw ventilatie C en D 1 Wie doet wat? De EPB verslaggever: Afd10,art10, 2: In het kader van de toewijzingsprocedure van een aannemingsopdracht, bezorgt de opdrachtgever of de architect

Nadere informatie

TECHNISCHE INSTALLATIES

TECHNISCHE INSTALLATIES TECHNISCHE INSTALLATIES INSTALLATIES 1) ELEKTRICITEIT 2) GAS / STOOKOLIE /. 3) VERWARMING & CO-risico Elektriciteit Beoordelingsbasis = niet : AREI! WEL : art. 5, 5 VWC : voldoende en veilige elektrische

Nadere informatie

CERTIFICATIE EN EPB-VERWARMING

CERTIFICATIE EN EPB-VERWARMING CERTIFICATIE EN EPB-VERWARMING INFORMATIE OVER TE NEMEN UIT DE HANDELINGEN VAN EPB-VERWARMING. INLEIDING Het geldende protocol voor de "EPB-certificatie" van wooneenheden bepaalt dat de certificateur zich

Nadere informatie

Condensatie op mijn ramen

Condensatie op mijn ramen 1-5 De vorming van condensatie op je ramen is niet altijd te wijten aan een fout aan je ramen, het kan het gevolg zijn van een natuurlijk fenomeen. Hoe ontstaat condensatie? Lucht kan, volgens zijn temperatuur,

Nadere informatie

De ventilatie van nieuwe stookplaatsen

De ventilatie van nieuwe stookplaatsen EPB-verwarmingsreglementering Technische inhoud voor opleidingsinstellingen De ventilatie van nieuwe stookplaatsen Voor verwarmingsspecialisten: erkende verwarmingsketeltechnici (L G1 G2) Versie oktober

Nadere informatie

EPB-OPLEVERINGSATTEST VAN EEN VERWARMINGSSYSTEM. Eigenaar / Houder / Aangever milieuvergunning

EPB-OPLEVERINGSATTEST VAN EEN VERWARMINGSSYSTEM. Eigenaar / Houder / Aangever milieuvergunning ADMINISTRATIEVE GEGEVENS Erkende professional EPB-verwarmingsketeltech. GI GII L EPB-verwarmingsadviseur type 1 type 2 erkenningsnummer: voornaam/naam: naam van de onderneming: Adres van de EPB-eenheid

Nadere informatie

Collectieve kunststof rookgasafvoersystemen. Geen kunst met kunststof!

Collectieve kunststof rookgasafvoersystemen. Geen kunst met kunststof! Collectieve kunststof rookgasafvoersystemen Geen kunst met kunststof! COLLECTIEVE KUNSTSTOF ROOKGASAFVOERSYSTEMEN Ubbink is dé specialist in kunststof rookgasafvoersystemen. Wij bieden tal van oplossingen

Nadere informatie

TAD: Technologische AdviesDienst

TAD: Technologische AdviesDienst informeert TAD: Technologische AdviesDienst Verdeelborden In een elektrische installatie mag er slechts veilig elektrisch materieel gebruikt worden. Volgens deze algemene regel betekent dit dus ook dat

Nadere informatie

Rookgasafvoerkanalen

Rookgasafvoerkanalen Rookgasafvoerkanalen Rookgasafvoer van gesloten CV-ketels Rookgasafvoerkanalen dienen te voldoen aan het gestelde in NEN 6. De NEN 6 gaat alleen in op eisen voor het normale gebruik. Als aan deze norm

Nadere informatie

Augustus 2013 Pagina 1

Augustus 2013 Pagina 1 Aanvullende Installatiehandleiding t.b.v. Tzerra & Calenta koppeling met de WTW unit met ingebouwde terugslagklep en voedingsspanning aansluiting voor de ketel Inleiding Met gebalanceerde ventilatie met

Nadere informatie

Strategie voor energiezuinig wooncomfort

Strategie voor energiezuinig wooncomfort VENTILATIE IN WONINGEN Ventilatie en renovatie Informatie-avond 18 mei 2011 Paul Van den Bossche WTCB Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Strategie voor energiezuinig wooncomfort

Nadere informatie

Ubbink 5-serie. De complete lijn dakdoorvoeren voor een beter resultaat én uiterlijk

Ubbink 5-serie. De complete lijn dakdoorvoeren voor een beter resultaat én uiterlijk Ubbink 5-serie De complete lijn dakdoorvoeren voor een beter resultaat én uiterlijk DESIGN GECOMBINEERD MET TOPPRESTATIES De 5-serie van Ubbink is een complete lijn dakdoorvoeren, waarbij design is gecombineerd

Nadere informatie

Ventilatie in woning en utiliteitsbouw

Ventilatie in woning en utiliteitsbouw Wetgeving Ventilatie in woning en utiliteitsbouw Maandag 5 december 2005 EPB informatie op maat van de aannemer Besluit Vlaamse regering 11 maart 2005 : energieprestatieregelgeving Bijlage V en VI : Het

Nadere informatie

Studio pakket buitenlucht

Studio pakket buitenlucht Studio pakket buitenlucht for 500, 1, 2 & 3 Cassette & Vrijstaande modellen Gebruikshandleiding Installatie en Onderhoud Voor gebruik in NL (Nederland) BELANGRIJK Lees deze instructies zorgvuldig door,

Nadere informatie

INOX FLEXIBEL ENKELWANDIG, FLEXIBEL EN TWIN / INOX FLEXIBEL. Te bestellen. Op voorraad. Samenstelling. INOX 316 of INOX 904

INOX FLEXIBEL ENKELWANDIG, FLEXIBEL EN TWIN / INOX FLEXIBEL. Te bestellen. Op voorraad. Samenstelling. INOX 316 of INOX 904 Op voorraad Samenstelling INOX 316 of INOX 904 condenserend enkel geprofileerd AISI 316-0,12 mm stoffen (hout, gas, stookolie) - Binnenwand AISI 316L 0,10 mm - Buitenwand AISI 316L - Dubbel geprofileerd

Nadere informatie

Een elektrische installatie moet altijd door een erkend organisme worden gekeurd bij :

Een elektrische installatie moet altijd door een erkend organisme worden gekeurd bij : Een elektrische installatie moet altijd door een erkend organisme worden gekeurd bij : - de indienststelling, - elke verzwaring van de aansluiting, - elke belangrijke wijziging of uitbreiding. Dit organisme

Nadere informatie

GEHABILITEERD AARDGASINSTALLATEUR

GEHABILITEERD AARDGASINSTALLATEUR GEHABILITEERD AARDGASINSTALLATEUR SYLLABUS KONINKLIJKE VERENIGING VAN BELGISCHE GASVAKLIEDEN VERSIE 01 JANUARI 2007 GEHABILITEERD AARDGASINSTALLATEUR - VOORWOORD VOORWOORD Deze syllabus bevat ENKEL de

Nadere informatie

AANBRENGEN VAN MEETOPENINGEN

AANBRENGEN VAN MEETOPENINGEN / Code van goede praktijk AANBRENGEN VAN MEETOPENINGEN Code van goede praktijk / 7.03.2019 www.omgevingvlaanderen.be Disclaimer: De regelgeving omtrent centrale stooktoestellen wordt regelmatig bijgewerkt.

Nadere informatie

Installatievoorschrift METALOTERM EN Versie

Installatievoorschrift METALOTERM EN Versie Installatievoorschrift METALOTERM EN Versie 260302 Toepassingsgebied: Algemeen METALOTERM EN is geschikt als rookkanaal voor toepassing op stooktoestellen voor genormeerde vloeibare en vaste brandstoffen

Nadere informatie

kies een badverwarmer op gas van Vaillant.

kies een badverwarmer op gas van Vaillant. Badverwarmers op gas Uw warmwatercomfort is belangrijk, kies een badverwarmer op gas van Vaillant. atmomag XZ atmomag GX turbomag Een badverwarmer van Vaillant 140 jaar ervaring inclusief Sinds meer dan

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie energieprestatiecertificaat straat Hoogstraat nummer 570 bus postnummer 9235 gemeente Fruitrode bestemming eengezinswoning type open bebouwing softwareversie 1.0 berekend energieverbruik (kwh/m²): 380

Nadere informatie

De Aqua Air Flow is een revolutionaire Hydro -kachel, die tot 50% van zijn geproduceerde warmte-energie aan de centrale verwarming kan afgeven.

De Aqua Air Flow is een revolutionaire Hydro -kachel, die tot 50% van zijn geproduceerde warmte-energie aan de centrale verwarming kan afgeven. De Aqua Air Flow is een revolutionaire Hydro -kachel, die tot 50% van zijn geproduceerde warmte-energie aan de centrale verwarming kan afgeven. Het grootste verschil ten opzichte van bestaande "Hydro -kachels

Nadere informatie

datum: 3 oktober 2016 auteur: Afdeling Milieuvergunningen Dienst Beste Beschikbare Technieken en Erkenningen

datum: 3 oktober 2016 auteur: Afdeling Milieuvergunningen Dienst Beste Beschikbare Technieken en Erkenningen Vlaamse overheid Afdeling Milieuvergunningen Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 BRUSSEL T 02 553 79 97 F 02 553 79 95 erkenningen@lne.vlaanderen.be Aanbrengen van meetopeningen: code van goede praktijk

Nadere informatie

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2):

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2): certificaatnummer 20110627-0000869054-00000007-9 straat Wijngaardstraat nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2): Het berekende

Nadere informatie

Voorbeeld van een woning met meerdere vuurhaarden op één schouw. Openvuur (Engeland 14de eeuw)

Voorbeeld van een woning met meerdere vuurhaarden op één schouw. Openvuur (Engeland 14de eeuw) De schouw Geschiedenis Openvuur (Engeland 14de eeuw) Voorbeeld van een woning met meerdere vuurhaarden op één schouw. Geschiedenis In de plaats van een openvuur in de woonplaats => Gesloten kachel (vanaf

Nadere informatie

Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen

Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen Concentrisch systeem, flexibele-en starre voering. Duinkerkenstraat 27 Postbus 509 9700 AM Groningen Telefoon: 0503139944 Telefax : 0503185423

Nadere informatie

Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid MODULAIR HANDBOEK CENTRALE VERWARMING MODULE 7: GASINSTALLATIES, BOEKDEEL 3 BIJLAGEN

Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid MODULAIR HANDBOEK CENTRALE VERWARMING MODULE 7: GASINSTALLATIES, BOEKDEEL 3 BIJLAGEN Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid MODULAIR HANDBOEK CENTRALE VERWARMING MODULE 7: GASINSTALLATIES, BOEKDEEL 3 VOORWOORD MODULE 7: BOEKDEEL 3 VOORWOORD Situering Er bestaan al verschillende

Nadere informatie

LASTENBOEK -------------------------------------------------------------

LASTENBOEK ------------------------------------------------------------- lastenboek bladzijde 1 LASTENBOEK ------------------------------------------------------------- Algemene Beschrijving van de werken en materialen INHOUD Hoofdstuk 08: Isolatie Hoofdstuk 09: Bezetwerken

Nadere informatie

MATERIAALVOORSTELLING EPB 14/01/2014

MATERIAALVOORSTELLING EPB 14/01/2014 Veldstraat 11, 8760 Meulebeke Tel. 051-48 85 48 Fax. 051-48 86 16 e-mail: info@gc-a.eu MATERIAALVOORSTELLING EPB 14/01/2014 Dossiernaam 079-13 Decock - Vanbiervliet Werfadres Eeckhoutstraat z/n, 8850 Ardooie

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

Bijlage G (informatief)

Bijlage G (informatief) Bijlage G (informatief) Muurdoorvoer van de eindstukken voor gasverbruikstoestellen type C 1, C 3 en C 5 waarvan het nominaal vermogen kleiner dan of gelijk aan 30 kw is G.1 Algemeen Ter herinnering, men

Nadere informatie

VvE Koning Karel 12 e

VvE Koning Karel 12 e Reactie op vragen/opmerking rapportage haalbaarheids onderzoek vervanging rookgasafvoeren d.d. 16-08-2010 Uitgangspunten: de ontvangen rapportages van Nefit en VvE beheer en de ontvangen foto s van een

Nadere informatie

GASGESTOOKTE DONKERE STRALINGSBUIZEN BLONDEAU INDUSTRIAL HEATING

GASGESTOOKTE DONKERE STRALINGSBUIZEN BLONDEAU INDUSTRIAL HEATING Bij verwarming door middel van gasgestookte donkere stralingsbuizen worden oppervlaktes verwarmd - geen volumes meer - zonder lucht- en / of stofverplaatsing. Dit biedt tal van mogelijkheden en voordelen,

Nadere informatie

Ventilatieberekening. Projectnummer Project : Vrijstaande woning aan de Roswinkelermarke 15 ter Apel

Ventilatieberekening. Projectnummer Project : Vrijstaande woning aan de Roswinkelermarke 15 ter Apel Ventilatieberekening Projectnummer 16.01 18-10-2016 Project : Vrijstaande woning aan de Roswinkelermarke 15 ter Apel ventilatie Het Bouwbesluit stelt in afdeling 3.10 van het Bouwbesluit de volgende eisen

Nadere informatie

BIOLET. Installatiehandleiding. Model 10 20-45 en 60. Composttoilet.be. Wat je moet weten over de installatie van je Biolet Composttoilet

BIOLET. Installatiehandleiding. Model 10 20-45 en 60. Composttoilet.be. Wat je moet weten over de installatie van je Biolet Composttoilet BIOLET Installatiehandleiding Model 10 20-45 en 60 Wat je moet weten over de installatie van je Biolet Composttoilet Composttoilet.be HANDLEIDING BIOLET Inhoudstafel Installatie... 2 Installatie van het

Nadere informatie

Installatievoorschriften NEN 7203

Installatievoorschriften NEN 7203 Installatievoorschriften NEN 7203 d.d. 04-06-2014 1 Inhoudsopgave Toepassingsgebied... 3 Voorbereiding... 3 Installatie... 3 Keuze diameter... 4 Bevestigingsmiddelen... 4 Aansluiting... 4 Opbouw... 4 Verslepingen...

Nadere informatie

DISCRETO INBOUW bij nieuwbouw -- OPBOUW bij bestaande schoorsteen

DISCRETO INBOUW bij nieuwbouw -- OPBOUW bij bestaande schoorsteen opties voor de haard HD GLAS = 90 % ontspiegeld glas knettergeluid ( afstandbediend ) 3D houtset = 3 stammen door glas aansluitingen aan rechterkant dieptekader 4 zijdig < niet onderaan dieptekader 6 zijdig

Nadere informatie