Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 45

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 45"

Transcriptie

1 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 45 Complicaties CAPD Het infectierisico bij CAPD is groot. Vooral buikvliesontsteking (peritonitis) en huidpoort- en tunnelinfectie (infectie langs de onderhuids getunnelde katheter) komen regelmatig voor. De belangrijkste oorzaak van infectie is onvoldoende hygiëne. Om het infectierisico te beperken, wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van steriel materiaal bij het wisselen van de spoelvloeistof. De verzorging van de huidpoort is afhankelijk van hoe vers de huidpoort is en van de conditie van de huidpoort. De meest voorkomende complicaties bij CAPD zijn: 2 Problemen met de huidpoort, de huidtunnel of de katheter: huidpoort of tunnel problemen; katheterdislocatie; lekkage langs de katheter. Complicatie ten gevolge van de CAPD: peritonitis; ondervulling; overvulling; buikpijn; rode/ roze uitloop. Problemen met het toedienen en met het toedieningsysteem voor CAPD (zie hoofdstuk materialen) NB Over het algemeen spreekt het dialysecentrum waar de cliënt in behandeling is af hoe er gehandeld dient te worden bij complicaties. De behandeling kan per dialysecentrum verschillen. Problemen met de huidpoort, de huidtunnel of de katheter Beoordelen van de huidpoort De conditie van de huidpoort kan ingedeeld worden volgens bepaalde kenmerken 3 : Deze indeling kan helpen om te bepalen of en welke maatregelen genomen moeten worden 4. Een twijfelachtige huidpoort: In de holte (sinus) rondom de insteekplaats van de katheter is wat bloederige of pussige afscheiding aanwezig die vaak zichtbaar is op het verband. Er ontstaat wat overdadig groeiend granulatieweefsel rond de huidpoort en in de sinus. Er is roodheid zichtbaar die kleiner is dan 3 mm in doorsnede. Pijn zwelling en extreme afscheiding zijn afwezig. Acute ontsteking: Pussige of bloederige afscheiding vanuit de huidpoort, spontaan of na druk op de sinus. Soms is er zwelling en/of roodheid aanwezig die groter is dan 3 mm in doorsnede. Een acute ontsteking herstelt binnen 4 weken en kan gepaard gaan met pijn, groei van granulatieweefsel (wild vlees) rond de huidpoort of in de sinus en de aanwezigheid van een korst C.F.H. Versluijs et al., dialyse verpleegkunde, 995 Handboek Dialysecentrum, Flevoziekenhuis, 200 richtlijn VenVN dialyse verpleegkunde en nefrologie Richtlijn huidpoort verzorging van de peritoneale dialyse katheter, VenVN Dialyse en nefrologie, werkgroep peritoneale dialyse, 200 Complicaties CAPD: (van 5)

2 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 46 Chronische ontsteking: Pussige of bloederige afscheiding vanuit de huidpoort, spontaan of na druk op de sinus en/of overdadig groeiend granulatieweefsel (wild vlees) rond de huidpoort of in de sinus. Het epitheel in de huidpoort is teruggetrokken. Een chronische ontsteking duurt langer dan 4 weken en korsten zijn vaak aanwezig. Twijfelachtige huidpoort, behandeling Wanneer de huidpoort rood, maar droog is, de huid elke dag schoonmaken met wattenstokjes, gedrenkt in huiddesinfectans. Hierbij wordt van de katheter af gewerkt, één streek per wattenstokje. De werkgroep peritoneaal dialyse beveelt aan de cliënt de huidpoort vaker te laten douchen 2. Ontstoken huidpoort, behandeling De behandeling van een ontstoken huidpoort gebeurt altijd in overleg met de arts/ dialysecentrum. De Nederlandse federatie voor Nefrologie beveelt bij ernstige huidpoort ontstekingen behandeling aan met hypertoon NaCl 3% ( eetlepel zout opgelost in 500 ml steriel water) 3, één of tweemaal per dag, gaas gedrenkt in deze oplossing, gedurende 5 minuten op de huidpoort leggen. Het gebruik van desinfectantia wordt afgeraden. Een kweek wordt afgenomen in overleg met de arts/ het dialysecentrum. Een kweek wordt altijd afgenomen voor het starten met antibiotica. Tunnelinfectie Een tunnelinfectie hoeft niet altijd duidelijk zichtbare verschijnselen te geven. De ontsteking komt meestal vanuit de huidpoort en verspreidt zich door de gehele tunnel (= tunnelinfectie). Een ernstige tunnelinfectie kan aanleiding geven tot een buikvliesontsteking. : rode pussende, pijnlijke huidpoort; verdikking rond de huidpoort; pijn onderhuids in de tunnel; koorts. : De huidpoort niet schoonmaken; Overleg altijd met de arts/ dialysecentrum. Wild vlees Wild vlees is een gevolg van overmatige groei van granulatieweefsel. Het kenmerkt zich door een glanzend uiterlijk en het bloedt gemakkelijk. Het is ongevaarlijk, maar het belemmert de aanmaak van epitheel wat over het granulatieweefsel heen moet groeien. X per week aanstippen met zilvernitraat tot het wild vlees verdwenen is. Bescherm hierbij zo nodig het omliggende weefsel en de katheter met vaseline. Bij per ongeluk morsen kan geneutraliseerd worden met NaCl 0,9% 2 3 Werkgroep Infectiepreventie. Dialyse (CAPD/CCPD). Verpleeghuis-, woon- en thuiszorg. September 2004 (ingezien 200). ( Richtlijn huidpoort verzorging van de peritoneale dialyse katheter, VenVN Dialyse en Nefrologie, werkgroep peritoneale dialyse, 200 Samenvatting Richtlijnen Peritoneale Dialyse gerelateerde infecties, Nederlandse federatie voor Nefrologie, 2007 Complicaties CAPD: 2 (van 5)

3 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 47 Katheterdislocatie Slechte of houdingsafhankelijke dialysaat uitloop; Langzame gewichtstoename; Soms pijn op de plaats van de kathetertip. Overleg met de arts/ dialysecentrum; Volle darmen moeten gelaxeerd worden. Lekkage langs de katheter Lekkage kan plaatsvinden direct na de katheterplaatsing of in een later stadium van de behandeling. Lekkage kan verholpen worden door de katheter een tijdje niet te gebruiken. De lekkage kan dan verholpen zijn doordat de katheter weer goed in de buikwand is vastgegroeid. Dialyse moet gestaakt worden; Overleg met de arts/ dialysecentrum. Problemen als gevolg van CAPD Complicatie ten gevolge van de CAPD zijn onder te verdelen in: peritonitis; ondervulling; overvulling; buikpijn; rode/ roze uitloop. Peritonitis (buikvliesontsteking) troebele uitloopvloeistof; misselijkheid; buikpijn; koorts; afname in ultrafiltratie; loslaatpijn. Direct contact opnemen met de arts/ dialysecentrum Maak de wisseling af, bewaar de uitloop. Troebele uitloop meenemen naar het ziekenhuis. Arts/dialysecentrum bepaalt het vervolg, dit kan zijn: controle van de uitloop op bacteriën; starten met antibiotica volgens behandelingsprotocol; Tijdens een peritonitis moet een cliënt intensief gecontroleerd worden door arts/dialysecentrum. Ondervulling droge huid; dorst; daling van de bloeddruk, lage bloeddruk; duizeligheid; gewichtsafname. C.F.H. Versluijs et al., dialyse verpleegkunde, 995 Complicaties CAPD: 3 (van 5)

4 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 48 /oplossingen gebruik lagere glucoseconcentratie voor de spoeling; laat de cliënt tijdelijk meer drinken; bouillon drinken. Als acties niet helpen contact opnemen met arts/dialysecentrum. Overvulling oedeem: s ochtends vochtophoping rond de ogen; s avonds in de benen / rond enkels; kortademigheid bij platliggen; stijging bloeddruk, hoge bloeddruk; gewichtstoename. vochtinname beperken; controle op urineproductie; tijdelijk spoelen met een hogere glucoseconcentratie; Als beide acties niet helpen contact opnemen met arts/dialysecentrum. Buikpijn Oorzaken Buikpijn kan veroorzaakt worden door peritonitis, maar kan ook andere oorzaken hebben. Doe een CAPD wisseling, is de uitloop troebel handel als bij peritonitis. Wanneer klachten aanhouden contact opnemen met arts/dialysecentrum. Roze/rode uitloop Mogelijke oorzaken: menstruatie; eisprong; knappen van een klein bloedvaatje door zwaar tillen of hoesten. bij twijfel contact opnemen met de arts/ dialysecentrum; meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen een paar dagen. Medicijngebruik bij CAPD Vele medicijnen worden door de nieren uitgescheiden. Wanneer de nieren niet meer werken, vereist het gebruik van medicijnen extra aandacht. Veel voorkomende medicijnen bij CAPD patiënten zijn: Fosfaatverlagende middelen Deze binden het fosfaat uit het voedsel in de darmen, zodat het via de ontlasting uitgescheiden kan worden. Fosfaat kan namelijk niet voldoende door de dialyse verwijderd worden, en daardoor kan het fosfaatgehalte in het bloed te hoog worden. Een te hoog fosfaatgehalte kan botafwijkingen (ontkalking) veroorzaken. Fosfaatverlagende middelen voor of tijdens de maaltijd innemen. Calciumverhogende middelen Deze houden het calciumgehalte in het bloed op peil, om de botstructuur zo normaal mogelijk te houden. Vitamine-D-tabletten bevorderen opname van calcium uit het voedsel in het bloed. Kaliumverlagende middelen Deze worden gegeven bij een te hoog kaliumgehalte in het bloed. Kalium wordt dan met de ontlasting uitgescheiden. Complicaties CAPD: 4 (van 5)

5 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 49 Bloeddrukverlagende middelen Vitamine B-complex en vitamine C Deze wateroplosbare vitaminen worden tijdens de dialyse uitgespoeld en worden daarom in tabletvorm bijgegeven. Foliumzuur (vitamine B ) Bevordert de aanmaak van rode bloedlichaampjes. IJzerpreparaat Laxantia Erytropoëtine (Eprex) Is een hormoon dat het beenmerg stimuleert bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. De meeste nierpatiënten hebben een tekort aan dit hormoon, waardoor ze chronische bloedarmoede hebben. Dit moet via injectie toegediend worden. Complicaties CAPD: 5 (van 5)

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Dialyse (CAPD/CCPD)

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Dialyse (CAPD/CCPD) Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Dialyse (CAPD/CCPD) Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Dialyse (CAPD/CCPD)

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Dialyse (CAPD/CCPD) Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Dialyse (CAPD/CCPD) Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers

Nadere informatie

PROBLEEMOPLOSSING BIJ DIALYSE Dialyseafdeling FRANCISCUS VLIETLAND

PROBLEEMOPLOSSING BIJ DIALYSE Dialyseafdeling FRANCISCUS VLIETLAND PROBLEEMOPLOSSING BIJ DIALYSE Dialyseafdeling FRANCISCUS VLIETLAND Soms gaat het niet zoals u wenst. Hier leest u wat uzelf kunt doen en wanneer er ondersteuning van de dialyseafdeling nodig is. Loslaten

Nadere informatie

PD: Peritoneale Dialyse

PD: Peritoneale Dialyse PD: Peritoneale Dialyse Uw kind is opgenomen op de Intensive Care (IC) kinderen en krijgt een behandeling die zijn of haar nierfunctie gaat vervangen, genaamd Peritoneale Dialyse (PD). De arts zal u en

Nadere informatie

Huidpoortclassificatie. Sig PD Bettie Hoekstra, verpleegkundig specialist Trian Bellemakers, dialyseverpleegkundige

Huidpoortclassificatie. Sig PD Bettie Hoekstra, verpleegkundig specialist Trian Bellemakers, dialyseverpleegkundige Huidpoortclassificatie Sig PD Bettie Hoekstra, verpleegkundig specialist Trian Bellemakers, dialyseverpleegkundige 2 Inhoud Preoperatieve zorg Postoperatieve zorg Chronische zorg Classificatie: hoe, wat,

Nadere informatie

Revalidatiecentra. Dialyse (CAPD/CCPD)

Revalidatiecentra. Dialyse (CAPD/CCPD) Revalidatiecentra Dialyse (CAPD/CCPD) Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: december 2008 Revisie: december 2013 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers van

Nadere informatie

Huidpoortclassificatie : Bij elk bezoek de huidpoort onder de loep

Huidpoortclassificatie : Bij elk bezoek de huidpoort onder de loep Huidpoortclassificatie : Bij elk bezoek de huidpoort onder de loep p de NND dagen van 3 en 4 april 2007 werd een workshop gehouden voor peritoneale dialyse verpleegkundigen. Middels het beoordelingsdiagram

Nadere informatie

Het inbrengen van een peritoneale dialysekatheter

Het inbrengen van een peritoneale dialysekatheter Het inbrengen van een peritoneale dialysekatheter HET PLAATSEN VAN EEN PERITONEALE DIALYSEKATHETER U heeft van de nefroloog (arts gespecialiseerd in nierziekten) te horen gekregen dat u binnenkort moet

Nadere informatie

PERITONEAAL DIALYSE. Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis. Dienst Dialyse : 057/ 35 61 40 Dienst peritoneale: 057/35 61 45

PERITONEAAL DIALYSE. Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis. Dienst Dialyse : 057/ 35 61 40 Dienst peritoneale: 057/35 61 45 PERITONEAAL DIALYSE Consuo nsultat Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis Dr. Ann Van Loo - Dr. Wim Terryn - Dr. Hilde Vanbelleghem In deze brochure blijven wij even langer stilstaan bij de behandelingsmethode

Nadere informatie

Inhoud. Wat is dialyse?... 3 Wat is peritoneale dialyse?... 4. Wat is een peritoneale katheter?... 6 Welke soorten peritoneale dialyses zijn er?...

Inhoud. Wat is dialyse?... 3 Wat is peritoneale dialyse?... 4. Wat is een peritoneale katheter?... 6 Welke soorten peritoneale dialyses zijn er?... Inhoud Wat is dialyse?... 3 Wat is peritoneale dialyse?... 4 Wat is een peritoneale katheter?... 6 Welke soorten peritoneale dialyses zijn er?... 7 Twin-Bag = C.A.P.D.... 8 Home-Choice = A.P.D.... 9 Complicaties...

Nadere informatie

Het inbrengen van een CAPD-katheter

Het inbrengen van een CAPD-katheter Het inbrengen van een CAPD-katheter Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt bij u een CAPD-katheter ingebracht voor dialyse. CAPD is de afkorting voor

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u Prednison voorgeschreven in verband met een ontstekingsziekte van de darm. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

Peritoneaal dialyse katheter

Peritoneaal dialyse katheter Peritoneaal dialyse katheter Afdeling dialyse Vooraf Na gesprekken met uw internist is duidelijk geworden dat u binnenkort moet gaan beginnen met buikvliesdialyse, ook wel peritoneaal dialyse genoemd.

Nadere informatie

Het inbrengen van een CAPD-catheter

Het inbrengen van een CAPD-catheter Het inbrengen van een CAPD-catheter Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Nefrologie april 2012 pavo 0477 Inleiding Binnenkort wordt bij u een CAPD-catheter ingebracht voor dialyse. CAPD is de afkorting

Nadere informatie

Infectie bij een prothese

Infectie bij een prothese Infectie bij een prothese U bent nu opgenomen op de verpleegafdeling Orthopedie omdat er mogelijk sprake is van een infectie bij uw prothese. In deze folder vindt u informatie over een infectie en de

Nadere informatie

Peritoneaal dialyse N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper

Peritoneaal dialyse N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper Peritoneaal dialyse 92.009N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net 1 In deze brochure blijven wij even langer stilstaan bij de behandelingsmethode

Nadere informatie

Functieafdeling. PEG-katheter verzorging

Functieafdeling. PEG-katheter verzorging Functieafdeling PEG-katheter verzorging Patiënteninformatie over PEG-katheter verzorging Wij verzoeken u deze brochure zorgvuldig te lezen en de aanwijzingen nauwkeurig op te volgen. 3 Inhoudsopgave Patiënteninformatie

Nadere informatie

Handboek PD Dialysecentrum

Handboek PD Dialysecentrum Handboek PD Dialysecentrum F1014 juni 2015 1-24 2-24 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen blz: 5 1.1 Peritoneaal dialyse 1.2 Verschillende vormen van PD 1.3 Voor-en nadelen van PD 1.4 Overzicht van de PD

Nadere informatie

Suprapubische katheter. Poli Urologie Route 60

Suprapubische katheter. Poli Urologie Route 60 00 Suprapubische katheter Poli Urologie Route 60 Het onderwerp suprapubische katheter is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. De algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere

Nadere informatie

PERITONEAALDIALYSE 722

PERITONEAALDIALYSE 722 PERITONEAALDIALYSE 722 Deze folder bevat informatie over peritoneaaldialyse (PD) in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Patiënten, toekomstige patiënten, hun familieleden en andere belangstellenden

Nadere informatie

PEG katheter. maag-, darm- en leverziekten

PEG katheter. maag-, darm- en leverziekten PEG katheter Bij u wordt binnenkort een PEG katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) ingebracht. Een PEG katheter wordt gebruikt bij mensen die gedurende langere tijd (meer dan vier weken) niet

Nadere informatie

Prednison, prednisolon (corticosteroïden)

Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Uw behandelend arts heeft u prednison voorgeschreven. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan

Nadere informatie

HEMODIALYSE. Consuo. nsultat. Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis. Dienst Dialyse : 057/ 35 61 40

HEMODIALYSE. Consuo. nsultat. Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis. Dienst Dialyse : 057/ 35 61 40 HEMODIALYSE Consuo nsultat Dienst nierdialyse Jan Yperman Ziekenhuis Dr. Ann Van Loo - Dr. Wim Terryn - Dr. Hilde Vanbelleghem Nefrologie verpleegkundige Tel: 057/ 35 67 48 - Fax: 057/ 35 36 37 e-mail:

Nadere informatie

Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum

Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met Prednison. In deze

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten

Maag-, darm- en leverziekten Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten Prednison bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met Prednison.

Nadere informatie

Operatie aan de bijschildklier(en)

Operatie aan de bijschildklier(en) Operatie aan de bijschildklier(en) Waarom een operatie Een operatie aan de bijschildklieren wordt gedaan, omdat één of meerdere bijschildklier(en) te hard werken, omdat deze vergroot zijn of omdat er sprake

Nadere informatie

Het inbrengen van een hemodialysekatheter

Het inbrengen van een hemodialysekatheter Het inbrengen van een hemodialysekatheter Inleiding Binnenkort start u met hemodialyse. Een behandeling waarbij bloed wordt afgenomen en via een slangetje naar een machine wordt gebracht. Deze machine

Nadere informatie

Peritoneaal dialyse. Ziekenhuis Bernhoven Ania Szalek

Peritoneaal dialyse. Ziekenhuis Bernhoven Ania Szalek Peritoneaal dialyse Ziekenhuis Bernhoven Ania Szalek Inhoud Dialysevormen Voor / nadelen PD Peritoneum Catheter PD vloeistoffen Wat betekent PD voor een patiënt Functies PD verpleegkundige Complicaties

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Implantatie peritoneale dialyse (PD) katheter

PATIËNTEN INFORMATIE. Implantatie peritoneale dialyse (PD) katheter PATIËNTEN INFORMATIE Implantatie peritoneale dialyse (PD) katheter 2 PATIËNTENINFORMATIE Inhoud Waarom deze folder?... 4 Peritoneale dialyse... 4 Hulpverleners op de afdeling Peritoneale dialyse... 5 Peritoneale

Nadere informatie

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa)

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van prednison/ prednisolon. In

Nadere informatie

NIERZIEKTEN WEGWIJS IN UW BLOEDUITSLAGEN

NIERZIEKTEN WEGWIJS IN UW BLOEDUITSLAGEN NIERZIEKTEN WEGWIJS IN UW BLOEDUITSLAGEN WEGWIJS IN UW BLOEDUITSLAGEN 03 Rode bloedcellen 03 Witte bloedcellen 04 Bloedplaatjes 04 Hematocriet 04 Hemoglobine 04 Ureum 05 Creatinine 05 Urinezuur 05 Natrium

Nadere informatie

Ovarieel Hyper Stimulatie Syndroom (OHSS)

Ovarieel Hyper Stimulatie Syndroom (OHSS) Gynaecologie Ovarieel Hyper Stimulatie Syndroom (OHSS) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GYN017 / Ovarieel Hyper Stimulatie Syndroom (OHSS)

Nadere informatie

Centraal infuus PICC-lijn. Poli Chirurgie

Centraal infuus PICC-lijn. Poli Chirurgie 00 Centraal infuus PICC-lijn Poli Chirurgie Uw behandelend arts heeft met u besproken dat bij u een PICC-lijn geplaatst gaat worden. Dit is in verband met een langdurige behandeling via het infuus. PICC

Nadere informatie

CVVH(DF): Continue Veno-Veneuze Hemo (DiaFiltratie)

CVVH(DF): Continue Veno-Veneuze Hemo (DiaFiltratie) CVVH(DF): Continue Veno-Veneuze Hemo (DiaFiltratie) Uw kind is opgenomen op de Intensive Care (IC) kinderen en krijgt een behandeling die zijn of haar nierfunctie gaat vervangen, genaamd Continue Veno-Veneuze

Nadere informatie

PEG-katheter. MDL-centrum

PEG-katheter. MDL-centrum PEG-katheter Bij u wordt binnenkort een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) ingebracht. Een PEG-katheter wordt gebruikt bij mensen die gedurende langere tijd (meer dan vier weken) niet

Nadere informatie

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding.

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding. Patiënteninformatie MDL Voedingsproblemen Wanneer u voedingsproblemen heeft krijgt u een PEG-sonde. PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie, dat is een verbinding met de maag door de buikwand

Nadere informatie

Hoe lang en hoe vaak op een dag krijgt u de antibiotica?

Hoe lang en hoe vaak op een dag krijgt u de antibiotica? Antibiotica Antibiotica Antibiotica zijn medicijnen die worden gebruikt bij infecties die worden veroorzaakt door bacteriën. Deze infecties ontstaan doordat bacteriën het lichaam binnendringen en zich

Nadere informatie

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde 00 Alvleesklierontsteking acuut Interne Geneeskunde De alvleesklier De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 centimeter lang en 1-3 centimeter dik. De alvleesklier

Nadere informatie

Prednison. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Prednison. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Prednison U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat u voor uw reumatische klachten Prednison gaat gebruiken. In deze folder leest u meer over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Inbrengen van een centraal veneuze katheter PICC-lijn

Inbrengen van een centraal veneuze katheter PICC-lijn Inbrengen van een centraal veneuze katheter PICC-lijn 2 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het inbrengen van een PICC-lijn. De behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie, locatie Lucas.

Nadere informatie

nierfalen in leven. Als dialysepatiënten ophouden met functioneren van de nieren.

nierfalen in leven. Als dialysepatiënten ophouden met functioneren van de nieren. Factsheet Nieren en nierschade deel 8 Dialyse Transplantatie is vaak de beste behandeling bij nierfalen, maar dit is medisch gezien niet altijd mogelijk en niet voor iedereen wenselijk. Dialyse is dan

Nadere informatie

Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Prednis(ol)on. In deze folder krijgt

Nadere informatie

Informatie longkanker. Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere.

Informatie longkanker. Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere. Informatie longkanker Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere. Inhoud 3 Waarom heeft uw arts Taxotere voorgesteld? Hoe wordt Taxotere toegediend? 4 Bijwerkingen op het

Nadere informatie

INFORMATIE PORT-A-CATH

INFORMATIE PORT-A-CATH INFORMATIE PORT-A-CATH 565 Inleiding Deze folder geeft informatie over een implanteerbaar poortsysteem: de port-a-cath. Uw arts heeft u een behandeling voorgeschreven waarbij regelmatig en/of langdurig

Nadere informatie

PICC-lijn (centraal infuus)

PICC-lijn (centraal infuus) Voor uw behandeling is het nodig dat u een centraal infuus () krijgt. Wat is een? Hoe wordt de ingebracht? Dat en meer leest u in deze folder. Wat is een? is een katheter (lijn) en staat voor Perifeer

Nadere informatie

Blaasspoeling oncologisch

Blaasspoeling oncologisch Blaasspoeling oncologisch Urologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding U bent onder behandeling van de uroloog omdat er bij u blaaspoliepen zijn geconstateerd. Om het ontstaan van nieuwe poliepen te remmen,

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject Informatie voor patiënten F1016-1011 november 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Suprapubische katheter

Suprapubische katheter Suprapubische katheter Urologie Beter voor elkaar 2 Inleiding In overleg met uw arts zal er bij u een suprapubische blaaskatheter ingebracht worden. Het doel van deze katheter is om te zorgen dat de permanente

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling

Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling Afdeling dialyse Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Algemene informatie over de nieren blz. 3 Verschijnselen bij nierziekten blz. 4 Nierfunctievervangende behandeling

Nadere informatie

Het inbrengen en de verzorging van een hemodialysekatheter

Het inbrengen en de verzorging van een hemodialysekatheter Het inbrengen en de verzorging van een hemodialysekatheter HET INBRENGEN EN De VERZORGING VAN een HEMODIALYSEKATHETER Binnenkort wordt bij u een hemodialysekatheter ingebracht, of uw katheter wordt vervangen.

Nadere informatie

PICC-lijn (centraal infuus)

PICC-lijn (centraal infuus) patiënteninformatie PICC-lijn (centraal infuus) Voor uw behandeling is het nodig dat u een centraal infuus (PICC-lijn) krijgt. Wat is een PICC-lijn? Hoe wordt de PICC-lijn ingebracht? Dat en meer leest

Nadere informatie

Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn

Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn Patiënteninformatie Methotrexaat bij de Ziekte van Crohn rkz.nl Uw MDL-arts (maag-,darm-,leverarts) heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van de Ziekte van Crohn. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

Nefrostomie katheter (NSK)

Nefrostomie katheter (NSK) Nefrostomie katheter (NSK) Inhoudsopgave Waarom een nefrostomie katheter?... 3 Nefrostomie katheter... 3 Inbrengen van de nefrostomie katheter... 4 Redenen voor het plaatsen van een nefrostomie katheter...

Nadere informatie

PD-katheter en huidpoortverzorging

PD-katheter en huidpoortverzorging PD-katheter en huidpoortverzorging Als u in overleg met uw nefroloog voor PD kiest is er een permanente katheter (PD-katheter) nodig waardoor de dialysevloeistof in- en uit de buikholte loopt. De nefroloog

Nadere informatie

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden Besnijdenis Informatie voor patiënten F0308-3415 december 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL

Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL Methotrexaat (MTX) bij de ziekte van Crohn MDL Inhoudsopgave Algemeen...4 Werking...4 Gebruik...5 Bijwerkingen...6 Foliumzuur...6 Aanvullende informatie...7 Zwangerschap en borstvoeding...7 Tot slot...8

Nadere informatie

Nefrostomie katheter. Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis

Nefrostomie katheter. Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Nefrostomie katheter Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Inleiding In overleg met uw arts is besloten bij u een nefrostomie katheter in te brengen. Dit is een dun slangetje dat via de huid in uw

Nadere informatie

Urineweginfecties en antibiotica

Urineweginfecties en antibiotica Urologie Urineweginfecties en antibiotica www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Algemene oorzaken urineweginfecties... 3 Blaasontsteking... 4 Verschijnselen kunnen zijn:... 4 Diagnose... 4 Behandeling... 5

Nadere informatie

Blaasspoeling oncologisch

Blaasspoeling oncologisch Blaasspoeling oncologisch Urologie alle aandacht Inleiding U bent onder behandeling van de uroloog omdat er bij u blaaspoliep(en) zijn geconstateerd. Om het ontstaan van nieuwe poliep(en) te remmen, krijgt

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject De gynaecoloog heeft met u besproken dat het ijzergehalte van uw bloed te laag is. Als een behandeling met een ander middel onvoldoende resultaat heeft, kunt u

Nadere informatie

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei Jij bent opgenomen met een blindedarmontsteking op de kinder- en jongerenafdeling. De medische naam voor blindedarm is appendix. De

Nadere informatie

Centrale katheter via de arm (PICC) Oncologisch dagcentrum

Centrale katheter via de arm (PICC) Oncologisch dagcentrum Centrale katheter via de arm (PICC) Oncologisch dagcentrum Inleiding U bent door uw behandelend arts naar de afdeling Radiologie verwezen om een katheter via de arm (PICC) in te laten brengen. Deze ingreep

Nadere informatie

Een suprapubische blaaskatheter

Een suprapubische blaaskatheter Een suprapubische blaaskatheter HET PLAATSEN VAN EEN SUPRAPUBISCHE BLAASKATHETER In overleg met uw arts zal er bij u een suprapubische blaaskatheter ingebracht worden. Het doel van deze katheter is om

Nadere informatie

Versie 2, datum: 1-5-2009. Lesmateriaal behorende bij de Verpleegkundige Bijscholing PD

Versie 2, datum: 1-5-2009. Lesmateriaal behorende bij de Verpleegkundige Bijscholing PD Versie 2, datum: 1-5-2009 Lesmateriaal behorende bij de Verpleegkundige Bijscholing PD Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Baxter B.V. Kobaltweg 49 3542 CE Utrecht Tel: 030-2488781 pagina 2 van

Nadere informatie

Centrale katheter via de arm (PICC)

Centrale katheter via de arm (PICC) Centrale katheter via de arm (PICC) Oncologisch dagcentrum Locatie Purmerend/Volendam Inleiding U bent door uw behandelend arts naar de afdeling Radiologie verwezen om een katheter via de arm (PICC) in

Nadere informatie

Peritoneaal Dialyse Martini Niercentrum. W.M.T. Janssen Martini Ziekenhuis Groningen

Peritoneaal Dialyse Martini Niercentrum. W.M.T. Janssen Martini Ziekenhuis Groningen Peritoneaal Dialyse Martini Niercentrum W.M.T. Janssen Martini Ziekenhuis Groningen INLEIDING Patiënt met nierfalen wordt gemiddeld steeds ouder Patiënt wil zorg graag zoveel mogelijk in de thuissituatie

Nadere informatie

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen

Nadere informatie

Dit is een manuele techniek voor het uitvoeren van een dialyse, dit wil zeggen dat u geen machine nodig heeft.

Dit is een manuele techniek voor het uitvoeren van een dialyse, dit wil zeggen dat u geen machine nodig heeft. Peritoneale dialyse Principe Peritoneale dialyse (PD) is, naast de hemodialyse en de niertransplantatie, één van de drie nierfunctievervangende behandelingen die mogelijk zijn. Na een aanleerfase kunt

Nadere informatie

Verwijderen van de blindedarm bij volwassenen

Verwijderen van de blindedarm bij volwassenen Verwijderen van de blindedarm bij volwassenen Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0332 Inleiding U wordt in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van uw blindedarm. In deze folder leest

Nadere informatie

PICC Radboud universitair medisch centrum

PICC Radboud universitair medisch centrum PICC Inhoud De PICC 3 Waarom een PICC? 4 Inbrengen 4 Complicaties 5 Leefregels 6 Verzorging insteekplaats 6 Het heparineslot 7 Contact opnemen 7 Tot slot 7 In overleg met uw behandelend arts is besloten

Nadere informatie

Therapie met ABVD (Celremmende therapie) PATIËNTENBROCHURE

Therapie met ABVD (Celremmende therapie) PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Therapie met ABVD (Celremmende therapie) Inleiding Deze brochure biedt u de nodige informatie over uw therapie ABVD. U leest hierin meer over de behandeling zelf, bijzondere richtlijnen

Nadere informatie

Hoe werken de nieren en wat als de nieren niet meer werken?

Hoe werken de nieren en wat als de nieren niet meer werken? Hoe werken de nieren en wat als de nieren niet meer werken? Nierfunctie en nierfunctievervangende therapie J. Lips, nefroloog 27-4-2011 1 27-4-2011 2 Inhoud Anatomie normale nieren Functie nieren Wat als

Nadere informatie

Spinale infuusbehandeling

Spinale infuusbehandeling Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Infuusbehandeling 14 Spinale infuusbehandeling Spinale infuusbehandeling vindt plaats via een katheter die is ingebracht in de spinale ruimten.

Nadere informatie

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen

Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen Prednison / Prednisolon (corticosteroïden) bij de ziekte van Crohn en Collitus Ulserosa bij kinderen In overleg met de behandelend arts is besloten dat uw kind het medicijn Prednison gaat gebruiken. De

Nadere informatie

Manchester Fothergrill operatie

Manchester Fothergrill operatie Gynaecologie Manchester Fothergrill operatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GYN115 / Manchester Fothergrill operatie / 08-02-2019 2 Manchester

Nadere informatie

INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling H15.031-01 Inhoudsopgave Uw afspraak... 2 Inleiding... 2 Wat is een PEG-sonde?... 2 Waarom kan een PEG-sonde nodig zijn?... 2 Vloeibare medicijnen... 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Inleiding Wat is Methotrexaat? Voor welke patiënten is Methotrexaat geschikt? Wanneer mag Methotrexaat niet gebruikt worden?

Inleiding Wat is Methotrexaat? Voor welke patiënten is Methotrexaat geschikt? Wanneer mag Methotrexaat niet gebruikt worden? METHOTREXAAT 1173 Inleiding In deze folder vindt u informatie over de werking en bijwerkingen van Methotrexaat. De folder is bedoeld voor psoriasispatiënten die behandeld worden met Methotrexaat. Wat is

Nadere informatie

Nefrostomiekatheter Radboud universitair medisch centrum

Nefrostomiekatheter Radboud universitair medisch centrum Nefrostomiekatheter In overleg met uw behandelend arts is er besloten om bij u een nefrostomie-katheter in te brengen. In deze folder staat de gang van zaken rondom het plaatsen, het verzorgen en complicaties

Nadere informatie

H Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)

H Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) H.40063.0119 Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) 2 Inleiding Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is doorgaans gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid die een verbinding heeft door de huid

Nadere informatie

Methotrexaat bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat bij de ziekte van Crohn Methotrexaat bij de ziekte van Crohn 2 Uw maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT)

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een blaastumor? 1 Wat is een TURT? 3 Voor de operatie 3 Verdoving 3 De operatie 3 Na de

Nadere informatie

Neusbijholtenoperatie FESS

Neusbijholtenoperatie FESS Neusbijholtenoperatie FESS Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 De neusbijholten 3 Neusbijholten chirurgie 4 Wat kunt u verwachten na de operatie? 4 Spoelen 5 Pijnmedicatie 6 Dagelijks leven 7

Nadere informatie

Neusbijholtenoperatie FESS

Neusbijholtenoperatie FESS Neusbijholtenoperatie FESS Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt u behandeld aan een chronische bijholteontsteking. In deze folder kunt u lezen over de behandeling/operatie genaamd FESS (Engelse

Nadere informatie

Methotrexaat. bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Methotrexaat. bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Methotrexaat bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar MTX (Methotrexaat) bij IBD (ziekte van Crohn) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Chronische nierschade en nierfalen

PATIËNTEN INFORMATIE. Chronische nierschade en nierfalen PATIËNTEN INFORMATIE Chronische nierschade en nierfalen Inhoud Waarom deze folder?... 3 Waar zitten de nieren en hoe zien ze eruit?... 3 Wat doen de nieren?... 4 Wat is chronische nierschade?... 4 Wat

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een

Transurethrale resectie van een Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Urologie Bij een transurethrale resectie van een blaastumor wordt via een operatie een tumor in de blaas verwijderd. Deze ingreep wordt TURT genoemd: transurethrale

Nadere informatie

De Perifeer Ingebrachte Centraal Veneuze Katheter (PICC-lijn)

De Perifeer Ingebrachte Centraal Veneuze Katheter (PICC-lijn) OLVG, locatie West De Perifeer Ingebrachte Centraal Veneuze Katheter (PICC-lijn) Uw dokter heeft u een behandeling voorgesteld waarbij regelmatige toediening van medicatie of andere vloeistoffen direct

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Inhoud. Wat is dialyse?... 5 Toegang tot de bloedbaan... 6. Een fistel... 6. Een katheter... 8

Inhoud. Wat is dialyse?... 5 Toegang tot de bloedbaan... 6. Een fistel... 6. Een katheter... 8 Inhoud Wat is dialyse?... 5 Toegang tot de bloedbaan... 6 Een fistel... 6 Een katheter... 8 Een femoraliskatheter... 9 Hoe werkt de kunstnier?... 10 Hoe verloopt de behandeling?... 11 Hoe lang duurt een

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling Maagperforatie 1. Inleiding In deze folder leest u informatie over de operatie en krijgt u een aantal richtlijnen en adviezen die bijdragen aan uw herstel. In de informatiefolder Dagbehandeling of, indien

Nadere informatie

Arava. Leflunomide. Sterk in beweging

Arava. Leflunomide. Sterk in beweging Arava Leflunomide Sterk in beweging Inhoudsopgave Werking 3 Gebruik 3 Bijverschijnselen 4 Gebruik bij zwangerschapswens 5 Gebruik naast andere medicijnen 5 Vaccinaties 5 Sint Maartenskliniek 7 Colofon

Nadere informatie

Suprapubisch katheter

Suprapubisch katheter Suprapubisch katheter Afdeling urologie In overleg met uw arts is besloten om bij u een suprapubisch blaaskatheter in te brengen. In deze folder leest u meer informatie over het inbrengen van deze katheter.

Nadere informatie

Epidurale en spinale pijnbestrijding

Epidurale en spinale pijnbestrijding Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Epidurale en spinale pijnbestrijding Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld.

Nadere informatie

Angiografie. Plaatsing van een PICC. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Angiografie. Plaatsing van een PICC. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Angiografie Plaatsing van een PICC Informatie voor patiënten F1070-4410 september 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Epiduroscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten tot deze behandeling. Bij een epiduroscopie brengt de

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Urostoma, zorg na ontslag. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Urostoma, zorg na ontslag. rkz.nl Patiënteninformatie Urostoma, zorg na ontslag rkz.nl Nazorg door de stomaverpleegkundige Tijdens de controles in de polikliniek ondersteunen wij u bij het omgaan met de stoma. Die ondersteuning bestaat

Nadere informatie

Methotrexaat bij kinderen. (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat bij kinderen. (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat bij kinderen (Ledertrexate, Emthexate ) Inhoud Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bloedcontrole 4 Bewaren van Methotrexaat 4 Mogelijke bijwerkingen 4

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Binnenkort wordt bij u of bij uw zoon een besnijdenis verricht. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding, de operatie en de nazorg. De medische term voor besnijdenis

Nadere informatie