Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- )"

Transcriptie

1 Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- )

2 Oprichting In 1768 werd het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen officieel opgericht. De aanleiding vormde een initiatief uit Vlissingen tot de oprichting van een lokale organisatie van wetenschapsbeoefening in De Staten van Zeeland juichten dit initiatief toe, maar wilden het verbreden, een regionale uitstraling geven, naar het voorbeeld van de al in 1752 opgerichte Hollandse Maatschappij van Wetenschappen. De oprichting van wetenschappelijke gezelschappen paste fraai binnen het gedachtegoed van de Verlichting. De maatschappij moest worden verbeterd en daartoe moest onderzoek worden verricht en de resultaten daarvan in publicaties vastgelegd. In de beginperiode van het Zeeuwsch Genootschap de titel 'Koninklijk' zou pas in de twintigste eeuw worden toegevoegd lag de nadruk op geneeskunde, theologie en toegepaste wetenschap. Alles werd nog volop geplaatst in het kader van Gods schepping. Immers, wanneer de natuur wetenschappelijk zou worden onderzocht, leidde dit tot meer inzicht in God en Zijn bedoeling met de schepping. Om onderzoek te stimuleren werden prijsvragen uitgeschreven. Bekroonde prijsvragen werden gepubliceerd door het genootschap.

3 Verhandelingen Het eerste deel van de Verhandelingen van het Genootschap verscheen al in 1769, een jaar na de oprichting. Op de titelpagina staan veel symbolische figuren afgebeeld, waaronder de godin Minerva met de Bijbel in haar hand, de nog immer gebruikte spreuk 'non sordent in undis' (zij staan in hoog aanzien), een altaar aan de godin Nehalennia gewijd, een portret van de stadhouder die 'protector' was van het genootschap, de wapens van Vlissingen en Middelburg, een wereldbol, boeken, muziekinstrumenten, planten, potjes, een telescoop en op de achtergrond de stad Vlissingen, de geboortegrond van het genootschap.

4 Verzameling Met de publicaties begon ook de verzameling van het genootschap. Al in de achttiende eeuw werden grote collecties aangelegd, soms afkomstig uit de overzeese gebiedsdelen, zoals planten, schelpen en gebruiksvoorwerpen. Verder werden munten en penningen verzameld, boeken, instrumenten en alles wat maar enigszins een voor die dagen wetenschappelijke betekenis had. In die tijd werd de basis gelegd van de huidige omvangrijke èn bijzonder waardevolle collectie van het genootschap. Er werd ook voor huisvesting gezorgd en wel in Vlissingen, waar het genootschap een pand aan de Oude Haven betrok, waar nu het Bellamypark is. Middelburg, waar toch de meeste leden woonden, begon een eigen afdeling in 1784, onder de naam Departement Middelburg. De Franse Tijd bracht de nodige onrust en in 1799 overwoog het bestuur van het genootschap ernstig zichzelf op te heffen en de bezittingen te verkopen. Dat ging het Departement Middelburg te ver. Men besloot de Vlissingse vestiging op te heffen.

5 Middelburg In 1801 werden alle bezittingen overgebracht naar de Middelburgse vestiging, het Museum Medioburgense in de Latijnse Schoolstraat. Daarmee werd het genootschap van de ondergang gered. Onder invloed van de Franse Revolutie en de bezetting veranderde de doelstelling van het genootschap. Het ging niet langer om 'nuttige kunsten en wetenschappen', maar om 'bespiegelende wetenschappen'. In die tijd nam ook de belangstelling voor de historie toe, zodanig dat werd begonnen met het verzamelen van puur historische voorwerpen, zoals oude handschriften, muntenvondsten en voorwerpen van belangrijke personen. In die tijd groeiden vooral de bibliotheek en de collectie oude handschriften. Dat werd niet in de laatste plaats bespoedigd doordat in 1801 in het reglement werd bepaald dat ieder lid hetzij tijdens zijn leven, hetzij bij overlijden een boek, een penning of een ander object aan het genootschap moest schenken.

6 Zelandia Illustrata De publicaties, die enige tijd uit het zicht waren verdwenen, begonnen ook weer te verschijnen. De lezingen of voordrachten waren altijd al doorgegaan en werden gehouden in het Museum Medioburgense. Halverwege de negentiende eeuw verdween het systeem van prijsvragen. Het bood geen antwoord meer op de vragen die in de maatschappij leefden. Inmiddels kostte het de nodige moeite om alle bezittingen op een adequate manier te ordenen en te beheren. Daartoe werd een reorganisatie ingevoerd, waarbij het bestuur werd bijgestaan door conservatoren voor de verschillende collecties. In 1863 kwam een bijzondere collectie prenten en tekeningen in het bezit van het genootschap. Op de zolder van het kasteel Popkensburg te Sint-Laurens, waar de alom bekende familie Van Citters resideerde, was een enorme collectie aanwezig. Het kasteel werd, na het overlijden van de laatste bewoner, gesloopt, maar er was bepaald dat de collectie eerst aan het genootschap zou worden aangeboden. Daarmee was de Zelandia Illustrata geboren, want het genootschap besloot tot aankoop.

7 Huisvesting Eind van de eeuw werd het genootschap verblijd met de schenking van een pand aan de Wagenaarstraat, waardoor de collecties op een voor die tijd moderne wijze museaal konden worden gepresenteerd. Vanaf 1856 verscheen jaarlijks het Archief van het Zeeuwsch Genootschap, waarmee de publicaties tot op de dag van vandaag een structureel karakter kregen.

8 Collectie Rond de eeuwwisseling veranderde er nogal wat in het beheersbeleid van het genootschap. Delen van de collectie werden in bruikleen gegeven aan andere instellingen. Zo gingen de boeken- en handschriftenverzameling en de gedrukte kaarten naar de Provinciale Bibliotheek in de Lange Delft en de getekende kaarten naar het Rijksarchief. Bij het bombardement van 17 mei 1940 ging een groot deel van de collectie van het genootschap in de Provinciale Bibliotheek verloren. Unieke voorwerpen als schilderijen, geïllumineerde handschriften, porselein en belangrijke voorwerpen gingen in vlammen op. De boeken- en handschriftenverzameling liep ernstige (water)schade op. Na de Tweede Wereldoorlog zakte de belangstelling voor het genootschap danig af. Men stelde andere prioriteiten en de tijd van de inbreng door de gegoede burgerij de jarenlange stimulator van het genootschap was voorbij.

9 Reorganisatie Na de oorlog kwam er opnieuw een reorganisatie. Het genootschap moest meer naar buiten treden. Vanaf die tijd werden excursies, lezingen, congressen en publicaties verzorgd. Aan het eind van de jaren zestig besloot het genootschap de collectie die het nog in eigen beheer had onder te brengen in de nieuwe Zeeuwse Museumstichting. Enkele jaren later werd het pand aan de Wagenaarstraat verkocht. Andere onderdelen van de collectie zijn in beheer en worden tentoongesteld in andere musea, waaronder enkele landelijke, zoals het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Inmiddels is de collectie internationaal gewaardeerd. De bruikleennemers:

10 Werkgroepen Vanaf de jaren zestig werd ook besloten tot de oprichting van werkgroepen, waarvan de eerste de Werkgroep Historie en Archeologie was (1964), die het jaar daarop nauw ging samenwerken met de Vereniging voor Dialectonderzoek. In 1966 kwam de Werkgroep Geologie tot stand, in 1968 gevolgd door de Juridische Werkgroep, in 1977 de Werkgroep Muziek en in 1982 de Werkgroep Theologie. Daarnaast werden commissies ingesteld, voor het realiseren van publicaties zoals de Encyclopedie van Zeeland, die begin jaren tachtig het licht zag. Ook het systeem van conservatoren werd verbeterd.

11 Levende organisatie Tegen het einde van de twintigste eeuw werd het genootschap geconfronteerd met enkele financiële- en organisatorische problemen, waarop een forse vernieuwing plaatsvond. Het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen wil nu een organisatie zijn die, naast het beheren van de unieke collecties, midden in de tijd wil staan. Vanuit die optiek goede afspraken wil maken met de instellingen, die de collecties willen beheren en vanuit een eigen verantwoordelijkheid naar buiten wil treden, met lezingen, excursies, congressen, aansprekende tentoonstellingen en publicaties en zelfs een actieve rol wil vervullen bij het ondersteunen van maatschappelijke ontwikkelingen, die het cultuuren natuurhistorisch erfgoed van de provincie Zeeland betreffen. Het Zeeuws Genootschap: een levende organisatie met een indrukwekkende collectie.

Beleidsplan. Inhoud. 1 Woord vooraf. 2 Beleidsplan 2.1 Inleiding 2.2 De verzamelingen 2.3 De werkzaamheden 2.4 De organisatie 2.

Beleidsplan. Inhoud. 1 Woord vooraf. 2 Beleidsplan 2.1 Inleiding 2.2 De verzamelingen 2.3 De werkzaamheden 2.4 De organisatie 2. Beleidsplan Inhoud 1 Woord vooraf 2 Beleidsplan 2.1 Inleiding 2.2 De verzamelingen 2.3 De werkzaamheden 2.4 De organisatie 2.5 De financiën Bijlagen 1 Deelverzamelingen 1 1 Woord vooraf Het Zeeuws Genootschap:

Nadere informatie

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Pagina 1 van 9 Inhoud Inleiding... 4 Aanleiding... 4 Betrokkenen... 4 Geldigheidsduur... 4 Publicatie... 4 Organisatie... 4 Rechtspersoonlijkheid....

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

CONCEPT JAARREKENING 2016 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN

CONCEPT JAARREKENING 2016 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN CONCEPT JAARREKENING 2016 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN Middelburg, 30 mei 2017 TOELICHTING OP DE BALANS ACTIVA 1. Materiële vaste activa 31-12-2016 31-12-2015 Onroerende zaken 0,45

Nadere informatie

Concept Jaarrekening 2017 Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen april 2018 ACTIVA PASSIVA

Concept Jaarrekening 2017 Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen april 2018 ACTIVA PASSIVA Concept Jaarrekening 2017 Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen april 2018 B A L A N S P E R 3 1-1 2-2 0 17 ACTIVA 31-12-2017 31-12-2016 PASSIVA 31-12-2017 31-12-2016 VASTE ACTIVA EIGEN VERMOGEN

Nadere informatie

CONCEPT JAARREKENING 2015 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN

CONCEPT JAARREKENING 2015 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN CONCEPT JAARREKENING 2015 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN Middelburg, 13 juli 2016 TOELICHTING OP DE BALANS ACTIVA 1. Materiële vaste activa 31-12-2015 31-12-2014 Onroerende zaken 0,45

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Zeeuws maritiem muzeeum

Zeeuws maritiem muzeeum Zeeuws maritiem muzeeum Ganzenbord, WimHofman Nota museale collectie gemeente Vlissingen drs. W.I.M. Weber juli 2001 directeur .. Inleiding. De gemeente Vlissingen heeft sinds 1890 een eigen museum. Dit

Nadere informatie

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding 1. Inleiding De geschiedenis van de Nederlandse psychologie, pedagogiek en onderwijskunde verdween uit de curricula van Nederlandse universiteiten en waardevol historisch materiaal gerelateerd aan deze

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw

Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw Samenvatting door D. 823 woorden 18 juni 2013 6,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Kunst De bespiegeling DE BESPIEGELING Burgerlijke

Nadere informatie

CONCEPT JAARREKENING 2013 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN

CONCEPT JAARREKENING 2013 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN CONCEPT JAARREKENING 2013 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN Middelburg, 2 juli 2014 TOELICHTING OP DE BALANS ACTIVA 1. Materiële vaste activa 31-12-2013 31-12-2012 Onroerende zaken 0,45

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN LOON 130 _

DE FAMILIE VAN LOON 130 _ DE FAMILIE VAN LOON Mooi idee: je familie en huis jarenlang laten portretteren door schilders en fotografen. De roemrijke familie Van Loon uit Amsterdam deed dat. De indrukwekkende stapel familieportretten

Nadere informatie

Schenken aan een museum?!

Schenken aan een museum?! Schenken aan een museum?! Er worden heel veel objecten en dus erfgoed bij de mensen thuis bewaard. Het begint meestal met een dingetje dat - vaak per toeval - gekregen of aangekocht wordt. Eens men daar

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

Zeeuws slavernijverleden

Zeeuws slavernijverleden www.prismaproject.nl Fris je geheugen op 1 Zeeuws slavernijverleden Hoe komt een inheemse kauri-schelp uit de Maladiven op de Zeeuwse stranden terecht? Deze schelpen werden gebruikt als betaalmiddel om

Nadere informatie

CONCEPT JAARREKENING 2012 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN

CONCEPT JAARREKENING 2012 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN CONCEPT JAARREKENING 2012 KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN Middelburg, 3 juli 2013 TOELICHTING OP DE BALANS ACTIVA 1. Materiële vaste activa 31-12-2012 31-12-2011 Onroerende zaken 0,45

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek 1. In welk museum werkt u? 61 2. Type museum? Kunst 36,1% 22 Cultuurhistorisch 47,5% 29 Natuurhistorisch 3,3% 2 Bedrijf en techniek 6,6% 4 Wetenschap 3,3% 2 Volkenkundig

Nadere informatie

Duurzame. Glans. Maastrichts zilver

Duurzame. Glans. Maastrichts zilver Duurzame Glans Maastrichts zilver Duurzame Glans Maastrichts zilver Na een pre-opening in maart zal Museum aan het Vrijthof in juni 2012 groots openen met de langverwachte expositie over het vermaarde

Nadere informatie

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Rijksmuseum Amsterdam Najaarsbijeenkomst SNAAI 25 november 2013 Ramses van Bragt, archivaris RKD Inhoud Korte introductie RKD

Nadere informatie

WAARD OM TE WETEN CORNELIS BOEKSCHOTEN ( ) door. Dr. P.W. de Lange. Als dit stukje verschijnt zal het bijna vijf

WAARD OM TE WETEN CORNELIS BOEKSCHOTEN ( ) door. Dr. P.W. de Lange. Als dit stukje verschijnt zal het bijna vijf WAARD OM TE WETEN CORNELIS BOEKSCHOTEN (1906-1978) Een laat in memoriam en nog wat door Dr. P.W. de Lange Als dit stukje verschijnt zal het bijna vijf jaar geleden zijn dat Cornelis Boekschoten na een

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Conservator Marije van Rijnswou neemt afscheid

Nieuwsbrief. Conservator Marije van Rijnswou neemt afscheid Nieuwsbrief Gemeentemuseum Maassluis, 7 januari 2013 Conservator Marije van Rijnswou neemt afscheid Marije van Rijnswou. Foto: Herwin Jan Steehouwer Met de opening van een spetterende tentoonstelling en

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE

museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER PASSÉ COMPOSÉ HET ONTSTAAN VAN DE GRUUTHUSECOLLECTIE Gezellemuseum, Rolweg 64, 8000 Brugge Tentoonstelling van 6 juni 2015 tot 3 januari 2016 Passé composé. Het

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

CULTUUR. Provincieraadsbesluit van 22 mei 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement kunstuitleen collectie provincie Antwerpen

CULTUUR. Provincieraadsbesluit van 22 mei 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement kunstuitleen collectie provincie Antwerpen 923 CULTUUR Provincieraadsbesluit van 22 mei 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement kunstuitleen collectie provincie Antwerpen De provincieraad van Antwerpen, Gelet op de bepalingen van het

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

Voorstelling van een universiteitsmuseum UGent. Danny Segers Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen

Voorstelling van een universiteitsmuseum UGent. Danny Segers Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen Voorstelling van een universiteitsmuseum UGent Danny Segers Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen 21 september 1815: Willem I wordt koning der Nederlanden 1816: oprichting van 3 universiteiten

Nadere informatie

Een overzicht van de jubileumactiviteiten

Een overzicht van de jubileumactiviteiten In 2019 bestaat het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (Genootschap) 250 jaar. Zeeland kan daar met recht trots op zijn. Niet alleen omdat het genootschap springlevend is en een grote reputatie

Nadere informatie

Het Frans Walkate Archief, de nalatenschap van Henk van Ulsen en een verrassende ontdekking

Het Frans Walkate Archief, de nalatenschap van Henk van Ulsen en een verrassende ontdekking in de etalage Het Frans Walkate Archief, de nalatenschap van Henk van Ulsen en een verrassende ontdekking Op 28 augustus 2009 overleed geheel onverwacht op een logeeradres in Bussum de in 1927 in Kampen

Nadere informatie

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Jantje Steenhuis, voorzitter BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland) en directeur Gemeentearchief Rotterdam Die plaat voor

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Commissie van advies betreffende s Rijks Ethnographisch Museum ( )

Inventaris van het archief van de Commissie van advies betreffende s Rijks Ethnographisch Museum ( ) Nummer archiefinventaris: 2.04.40.11 Inventaris van het archief van de Commissie van advies betreffende s Rijks Ethnographisch Museum (1902-1903) Auteur: J.A.A. Bervoets Nationaal Archief, Den Haag 2015

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - erfgoedbibliotheken Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed

Nadere informatie

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Herplaatsing Beijenscollectie in museum Bronbeek. BW-nummer. Programma / Programmanummer Cultuur / 9530

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Herplaatsing Beijenscollectie in museum Bronbeek. BW-nummer. Programma / Programmanummer Cultuur / 9530 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Herplaatsing Beijenscollectie in museum Bronbeek Programma / Programmanummer Cultuur / 9530 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting In onze vergadering van

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2012

Nieuwsbrief december 2012 Nieuwsbrief december 2012 Nieuwe aanwinsten van de vereniging Wij ontvingen van Arie Oudhof uit Maartensdijk een fraaie kaart van Zeist, waarop Den Dolder nog maar net staat aangegeven. Vermoedelijk is

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Het Scheepvaartmuseum Amsterdam

Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Het Scheepvaartmuseum Amsterdam Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Het Scheepvaartmuseum Amsterdam 1. Algemeen Het scheepvaartmuseum in Amsterdam is het belangrijkste maritieme museum van Nederland. Het is gevestigd in s Lands

Nadere informatie

Beantwoording vragen inzake overdracht van archiefmateriaal. Aan de Raad der gemeente Haarlem

Beantwoording vragen inzake overdracht van archiefmateriaal. Aan de Raad der gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 39/2008 5 februari 2008 SBA 2008/123996 Beantwoording vragen inzake overdracht van archiefmateriaal Aan de Raad der gemeente Haarlem Ingevolge het bepaalde

Nadere informatie

WAT ANDEREN DOEN Collectie Tweede Wereldoorlog in het Streekarchief

WAT ANDEREN DOEN Collectie Tweede Wereldoorlog in het Streekarchief WAT ANDEREN DOEN Collectie Tweede Wereldoorlog in het Streekarchief Bij het Streekarchief voor het Gooi en de Vechtstreek in Hilversum bevindt zich een collectie die uitsluitend materiaal over de tweede

Nadere informatie

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland Beleidsplan 2019-2022 Vastgesteld op 4 december 2018 Historisch Genootschap Midden- Kennemerland Historisch Genootschap Midden-Kennemerland 1. INLEIDING Dit is het eerste beleidsplan van de vereniging

Nadere informatie

Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging

Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging Peter François (Conservator AST Stad Halle) Wie ben ik? Historicus en musicoloog Conservator van een museum en medewerker van een

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan

Meerjarenbeleidsplan Meerjarenbeleidsplan 2015-2018 [Geef de naam van het bedrijf op] 2 Inhoud Meerjarenbeleidsplan 2015 2018... 3 1. UITGANGSPUNTEN... 3 2. CULTUREEL ERFGOED... 3 3. ORGANISATIE... 4 4. BELEID 2015 2018...

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1997 1998 25 013 Cultuurnota 1997 2000 Nr. 17 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Museum Spakenburg Een jaar in beeld

Museum Spakenburg Een jaar in beeld Museum Spakenburg Een jaar in beeld Ontdek, Beleef, Verwonder! Ook in het jaarverslag. Het jaar begon traditioneel met een nieuwjaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers. In het voorjaar werd de TOP, het

Nadere informatie

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668 Onderwerp Uitvoering motie 249, Nationaal Historisch

Nadere informatie

Nummer Toegang: 476 Inventaris van de collectie aquasi boachi, prins van ashanti (c )

Nummer Toegang: 476 Inventaris van de collectie aquasi boachi, prins van ashanti (c ) Nummer Toegang: 476 Inventaris van de collectie aquasi boachi, prins van ashanti (c. 1843-1904) Archief Delft 476 Aquasi Boachi, prins van Ashanti 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING

Nadere informatie

Vacante betrekkingen van attaché bij de wetenschappelijke instelling van de Staat Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Vacante betrekkingen van attaché bij de wetenschappelijke instelling van de Staat Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis Vacante betrekkingen van attaché bij de wetenschappelijke instelling van de Staat Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis 1. Momenteel zijn er drie vacante betrekkingen van attaché in

Nadere informatie

Viering 25-jarig bestaan van het Belgisch Museum voor Radiologie

Viering 25-jarig bestaan van het Belgisch Museum voor Radiologie Viering 25-jarig bestaan van het Belgisch Museum voor Radiologie 9 oktober 2015 Frans Zonneveld Door enorme inspanning van de zijde van curator René van Tiggelen, het Militair Ziekenhuis Koningin Astrid

Nadere informatie

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN MUSEA BRUGGE SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN VAN 22 SEPTEMBER 18 TOT 27 JANUARI 19 / COLLECTIEPRESENTATIE / ARENTSHUIS INTRO Dit jaar is het zestig jaar

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Beschermwaardigheidstoetsing Gezicht op de abdij van Grottaferrata van Caspar van Wittel

Beschermwaardigheidstoetsing Gezicht op de abdij van Grottaferrata van Caspar van Wittel Beschermwaardigheidstoetsing Gezicht op de abdij van Grottaferrata van Caspar van Wittel Toetsingscommissie beschermwaardigheid (TCB) 17 juli 2017 Beschermwaardigheidstoetsing In dit rapport wordt verslag

Nadere informatie

Crash gaat verhuizen.. Inhoud

Crash gaat verhuizen.. Inhoud Crash 40-45 gaat verhuizen.. Inhoud 1. Projectinformatie 2. Uitwerking opdracht 3. Vaktaalveld 4. Beroep en opleiding 5. Organisatie 6. Afronding project 7. Bijlagen: A. Plan van aanpak B. Persoonlijk

Nadere informatie

Verder hebben we samen met de Gemeente Zoetermeer de activiteiten rondom Monumentendag, met als thema Europa, georganiseerd. In t Nieuwe Huys was

Verder hebben we samen met de Gemeente Zoetermeer de activiteiten rondom Monumentendag, met als thema Europa, georganiseerd. In t Nieuwe Huys was Jaarverslag 2018 1 Inleiding Het jaar 2018 was voor de vereniging een succesvol jaar, het was het eerste volle jaar in de nieuwe pand t Nieuwe Huys aan de Dorpsstraat 132 te Zoetermeer. De kinderziekten

Nadere informatie

Inventaris. Archief van Emile Wauters ( ?), kunstschilder,

Inventaris. Archief van Emile Wauters ( ?), kunstschilder, Inventaris Archief van Emile Wauters (1899-1983?), kunstschilder, 1827-1983 Turnhout, 2012 Referentie 151 Titel Datering 1827-1983 Omvang Algemene beschrijving Archief van Emile Wauters 17 archiefdozen

Nadere informatie

Stichting Geschiedenis Fysiotherapie

Stichting Geschiedenis Fysiotherapie Beleidsplan Stichting Geschiedenis Fysiotherapie 2014-2019 Opgesteld door het Bestuur van de SGF. Geaccordeerd per:2 juni 2014 Beleidsdocument 2014-2019 Stichting Geschiedenis Fysiotherapie Page 1 Inleiding

Nadere informatie

Activiteiten. - Lezing Graafs Veer

Activiteiten. - Lezing Graafs Veer Jaarverslag 2015 De Stichting Vrienden van het Graafs Museum is in 2013 opgericht met als doel het ondersteunen van de Stichting Graeft Voort (Graafs Museum en Graafs Kazemattenmuseum) in de meest ruime

Nadere informatie

Alle ANBI gegevens op een rij: Onze stichting is erkend als culturele ANBI wat extra fiscale voordelen voor u als begunstiger oplevert!

Alle ANBI gegevens op een rij: Onze stichting is erkend als culturele ANBI wat extra fiscale voordelen voor u als begunstiger oplevert! Alle ANBI gegevens Alle ANBI gegevens op een rij: Onze stichting is erkend als culturele ANBI wat extra fiscale voordelen voor u als begunstiger oplevert! 1 naam: Stichting Zendingserfgoed 2 RSIN nummer:

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal gemaakt door een groep Indiaanse

Nadere informatie

WAT ANDEREN DOEM. NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren.

WAT ANDEREN DOEM. NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren. WAT ANDEREN DOEM NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren. Plaats : De Vaart, Hilversum, aanvang 20.00 uur. 25 januari 1984 Lezing, samen met "Albertus

Nadere informatie

VERENIGING HISTORISCH PURMEREND BELEIDSPLAN 2013-2018

VERENIGING HISTORISCH PURMEREND BELEIDSPLAN 2013-2018 VERENIGING HISTORISCH PURMEREND BELEIDSPLAN 2013-2018 1. Voorwoord In 2008 heeft de Vereniging Historisch Purmerend (VHP) voor het eerst een beleidsplan uitgebracht. De vereniging werd daarin onder de

Nadere informatie

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET

NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET museabrugge.be MUSEA BRUGGE PERSDOSSIER indrukwekkend NIEUWE TOPSTUKKEN UIT HET BRUGSE PRENTENKABINET OUDE MEESTERS ARENTSHUIS MODERNE GRAFIEK GROENINGEMUSEUM 31.10.2015-14.02.2016 SELECTIE 1 05.03.2016-19.06.2016

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2012

Nieuwsbrief 1 maart 2012 Nieuwsbrief 1 maart 2012 De Heemshof Het gebied rond De Heemshof in Heemskerk wordt bedreigd door nieuwbouwplannen van de gemeente. Op verzoek van Lambert Koppers, eigenaar van De Heemshof en deelnemer

Nadere informatie

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Inhoud Inleiding... 1 Indeling van bevolkingsregisters... 2 Registers die zijn ingedeeld op huis, wijk en straat... 2 Registers met een alfabetische indeling... 3 Werkwijze

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Veranderende representaties in Museum Bronbeek ( )

Veranderende representaties in Museum Bronbeek ( ) VeranderenderepresentatiesinMuseumBronbeek(1949 2012) Naam NienkevanderBurg Adres OudeArnhemseweg59,3702BBZeist E mailadres nienkevdburg@hotmail.com Studentnummer 3108554 Studie MasterCultuurgeschiedenis,UniversiteitUtrecht

Nadere informatie

Jaarverslag 1949. Stichting Het Nederlands Belastingmuseum"

Jaarverslag 1949. Stichting Het Nederlands Belastingmuseum Jaarverslag 1949 /'2 - a -icy y// 3' Stichting Het Nederlands Belastingmuseum" E 17 Directeur: Prof. Dr J. van der Poel, Conservator voor het fiscaal zegel: C. Eeltjes, Geestbrugweg 114, Rijswijk. Archivaris:

Nadere informatie

VTO-cultuurvragen. Pagina 1 van 12 Cultuurvragen uit VTO SCP/CBS

VTO-cultuurvragen. Pagina 1 van 12 Cultuurvragen uit VTO SCP/CBS VTO-cultuurvragen Onderstaand zijn de vraagformuleringen zoals gehanteerd in VTO2012 afgedrukt. De respondenten kregen een brief toegestuurd waarin ze uitgenodigd werden om de VTOenquête via het internet

Nadere informatie

Archief van de. Vereniging. Van der Lek de Clerq kleuterschool. te Stavenisse

Archief van de. Vereniging. Van der Lek de Clerq kleuterschool. te Stavenisse Archief van de Vereniging Van der Lek de Clerq kleuterschool te Stavenisse 1898-1982 2 Inleiding Op 2 maart 1898 richtte Mr. Johan van der Lek de Clercq, vice-president bij de arrondissementsrechtbank

Nadere informatie

Schoenmaker blijf bij je leest!

Schoenmaker blijf bij je leest! Cultureel ondernemerschap in Nederlandse musea Schoenmaker blijf bij je leest! Door Wouter Hijnberg en Jaap van der Burg, Helicon Conservation Support Nederland heeft de grootste museumdichtheid ter wereld.

Nadere informatie

Guido & Cordelia. persdossier. Originele Gezellehandschriften uit de schenking van het Guido Gezellegenootschap

Guido & Cordelia. persdossier. Originele Gezellehandschriften uit de schenking van het Guido Gezellegenootschap persdossier Guido & Cordelia Originele Gezellehandschriften uit de schenking van het Guido Gezellegenootschap tentoonstelling 14/09/2013 > 19/01/2014 Gezellemuseum, Rolweg 64, 8000 Brugge info: www.museabrugge.be

Nadere informatie

Zeeuws Museum Beleidsplan 2012-2106

Zeeuws Museum Beleidsplan 2012-2106 Zeeuws Museum Beleidsplan 2012-2106 Het Zeeuws Museum verbindt nieuwe generaties met het erfgoed van Zeeland. De collectie en de Zeeuwse cultuur bieden op verschillende niveaus aanknopingspunten aan huidige

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Egmond Bunkermuseum Jansje Schong

Beleidsplan Stichting Egmond Bunkermuseum Jansje Schong Beleidsplan Inhoud Inleiding 3. Missie, visie en strategie 4. De doelstelling Huidige situatie en toekomst 5. Financieel beleid 6. Organisatie 7. 2 Inleiding Stichting Egmond 40-45 wil graag licht brengen

Nadere informatie

GEGEVENS STICHTING. Postbus 256, 2170 AG SASSENHEIM RSIN nummer: 819315631 KVK nummer: 27317264 www.vandenbroekfoundation.nl www.lamlisse.

GEGEVENS STICHTING. Postbus 256, 2170 AG SASSENHEIM RSIN nummer: 819315631 KVK nummer: 27317264 www.vandenbroekfoundation.nl www.lamlisse. GEGEVENS STICHTING Naam van de stichting: Stichting VandenBroek Foundation Postadres: Postbus 256, 2170 AG SASSENHEIM RSIN nummer: 819315631 KVK nummer: 27317264 Website: www.vandenbroekfoundation.nl www.lamlisse.nl

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten WEB /5 Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed en Archieven VOORSTEL Samenvatting:

statenstukken Provinciale Staten WEB /5 Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed en Archieven VOORSTEL Samenvatting: Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: belast met Nr: WEB-324 behandeling: Waveren, H. van Agenda nr: Vergadering GS: 09-01-2007 Nr: WEB0700211/5 Onderwerp: Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo II

Eindexamen geschiedenis vwo II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen Vanaf de zomer van 1789 trokken veel Franse vluchtelingen naar Oostenrijk. 1p 1 Waarom vormde dit voor het Franse revolutionaire

Nadere informatie

Bijlage B Sport en cultuur. Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek

Bijlage B Sport en cultuur. Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek Bijlage B Sport en cultuur Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek Ter toelichting Deze bijlage bevat beschrijvende tabellen van de deelname aan diverse specifieke vormen van cultuurbezoek en cultuurbeoefening

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

Collectie R. A. Papegaaij

Collectie R. A. Papegaaij Inventaris Collectie R. A. Papegaaij Oorlogsdocumentatie 1940-1945 Inhoudsopgave Inleiding p. 3 Inventaris p. 4 I Algemeen p. 4 II Persoonlijke documenten p. 4 III Verzameld materiaal met betrekking tot

Nadere informatie

provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei Antwerpen

provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei Antwerpen provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei 22 2018 Antwerpen Sinds 2006 organiseert de provincie Antwerpen jaarlijks een provinciale infodag

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum.

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum. Stand van zaken transitie Noordelijk Scheepvaartmuseum naar historisch museum M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 06 51407779 0 6714400 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

H V W. Beleidsplan 2014 2019

H V W. Beleidsplan 2014 2019 Inleiding H V W Beleidsplan 2014 2019 In het programma van de coalitie van CDA en PvdA in 2002 was opgenomen het punt: De oprichting van een historische vereniging om de geschiedenis van de gemeente Marum

Nadere informatie

Vereniging ter Bevordering der Bijenteelt in Nederland, afdeling Doorn, Driebergen en omstreken H.J. Postema December 2014

Vereniging ter Bevordering der Bijenteelt in Nederland, afdeling Doorn, Driebergen en omstreken H.J. Postema December 2014 310 Vereniging ter Bevordering der Bijenteelt in Nederland, afdeling Doorn, Driebergen en omstreken 1906-1994 H.J. Postema December 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Aanwijzingen voor de gebruiker...3

Nadere informatie

Maanden. groep 5/6. september oktober november. december januari februari. maart april mei. juni juli augustus

Maanden. groep 5/6. september oktober november. december januari februari. maart april mei. juni juli augustus Maanden maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari februari groep 5/6 Inleiding Maanden Ben jij dol Ons op chocolade? jaar telt 12 maanden. Op een reep? Ze hebben allemaal

Nadere informatie

Canonvensters Michiel de Ruyter

Canonvensters Michiel de Ruyter ARGUS CLOU GESCHIEDENIS LESSUGGESTIE GROEP 8 Canonvensters Michiel de Ruyter Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd op 23 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn ouders waren niet rijk. Michiel was een stout

Nadere informatie

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt Bijgewerkt: 20 oktober 2008 Zoek: ga. Begin: Nieuws Amstelveen Geschiedenis Foto's Gebeurtenissen Monumenten Partnersteden Straten Kerken Exposities Links Sponsoren Over de site Javier Gómez en Arian Winterink

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Nummer archiefinventaris: 3.12.17

Nummer archiefinventaris: 3.12.17 Nummer archiefinventaris: 3.12.17 Inventaris van het archief van het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie [later: Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis] te Leiden, (1815) 1839-2005 Auteur: A.A.

Nadere informatie

Goudse Rembrandts bekend!

Goudse Rembrandts bekend! PERSBERICHT 17 juli 2014 Goudse Rembrandts bekend! De jury (directeur Museum Gouda, Gerard de Kleijn) heeft ruim honderd tekeningen en schilderwerken ontvangen voor de tekenwedstrijd: Wie is de beste Rembrandt

Nadere informatie

ANBI gegevens CONCEPT 2013 Inhoud:

ANBI gegevens CONCEPT 2013 Inhoud: ANBI gegevens CONCEPT 2013 Inhoud: 1. Naamstelling 2 2. Doelstelling 2 3. Beleidsplan 3 4. Beloningsbeleid 13 5. Jaarverslag Coördinatie commissie 14 6. Jaarverslag secretaris 20 7. Concept Jaarrekening

Nadere informatie

WERKPLAN 2014. Geplande tentoonstellingen 2014 (onder voorbehoud)

WERKPLAN 2014. Geplande tentoonstellingen 2014 (onder voorbehoud) 1 WERKPLAN 2014 1 COLLECTIE Beheer en behoud collectie. Het hele jaar door worden de gebruikelijke voorzorgs- en controlemaatregelen genomen. Het klimaat (de luchtvochtigheid en de temperatuur) worden

Nadere informatie

Familiekunde. Vlaanderen

Familiekunde. Vlaanderen Familiekunde Vlaanderen Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis Van Heybeeckstraat 3, 2170 Merksem, België +32 (0)3 646 99 88 administratie@familiekunde-vlaanderen.be www.centrumfamiliegeschiedenis.be

Nadere informatie

COLLECTIEBELEIDSPLAN. Voorgeschiedenis

COLLECTIEBELEIDSPLAN. Voorgeschiedenis COLLECTIEBELEIDSPLAN Voorgeschiedenis SMAT staat voor Stichting Museum en Archief voor Tijdmeetkunde. Maar dat is niet altijd zo geweest. Op initiatief van H.C. Faddegon ondersteunt het bestuur van de

Nadere informatie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie 07 SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

Casestudy Op de museale weegschaal. Op bezoek bij een verzamelaarsechtpaar

Casestudy Op de museale weegschaal. Op bezoek bij een verzamelaarsechtpaar Casestudy Op de museale weegschaal Op bezoek bij een verzamelaarsechtpaar 2 Casestudy Op de museale weegschaal Inleiding De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de methodiek uit Op de museale

Nadere informatie