Veel gestelde vragen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veel gestelde vragen. http://www.grafonline.be/"

Transcriptie

1 Veel gestelde vragen 1. Waarom zou ik regenwater gebruiken? 2. Uit welke componenten moet een installatie voor regenwaterrecuperatie bestaan? 3. Waarom zou ik een ondergrondse tank uit kunststof nemen? 4. Waarom zou ik een tank van Graf nemen? 5. Blijft het regenwater dat ik in de tank heb verzameld lang vers? 6. Hoe groot moet een regenwatertank zijn? 7. Kan ik zorgenloos met regenwater wassen? 8. Hoe dikwijls moet ik mijn regenwaterinstallatie reinigen? 9. Zijn er wettelijke normen rond regenwaterinstallaties? 10. Wat gebeurt er wanneer mijn regenwatertank vol is? 11. Moet ik met mogelijke vorst rekening houden? 12. Kan ik mijn regenwatertank ingraven onder mijn oprit? 13. Krijg ik subsidies omdat ik regenwater hergebruik? 14. Hoe zorg ik voor de beste waterkwaliteit?

2 Waarom zou ik regenwater gebruiken? Ons drinkwater wordt alsmaar duurder. In de laatste 10 jaar is de gemiddelde waterprijs met ca. 15% gestegen : Het gemiddeld dagelijks waterverbruik is ongeveer 110 liter. Wanneer je regenwater gebruikt voor de minderwaardige huishoudelijke toepassingen, bv. voor het toilet, de wasmachine, om te poetsen, voor tuin- en kamerplanten, kan je meer dan 50% besparen op je kostbaar drinkwater. En wordt je drinkwaterfactuur ook lager. Regenwater is bovendien milieuvriendelijker en ethisch meer verantwoord : je verbruikt minder van de steeds schaarser worden drinkwatervoorraden. Regenwater is bovendien zachter dan leidingwater en dus beter voor je was.

3 Uit welke componenten moet een installatie voor regenwaterrecuperatie bestaan? Om uw tuin te besproeien volstaan reeds eenvoudige en prijsgunstige oplossingen. Indien u een grote tuin hebt met veel waterverbruik of ook regenwater in huis wil gebruiken, raden wij u een ondergrondse installatie aan. In elke installatie moet steeds een filter geplaatst worden die het regenwater filtert vooraleer het in de tank terechtkomt. Indien het regenwater ongefilterd in de tank komt zullen bladen, mossen en andere verontreinigingen ontbinden in uw tank en uw regenwater vervuilen. Om het regenwater uit een ondergrondse tank te halen hebt u een pomp nodig, die ofwel in de tank ofwel buiten de tank geplaatst wordt. Installaties die ook water in huis aanvoeren, kunnen best voorzien worden met een regenwatercentrale die naar het drinkwaternet overschakelt, wanneer de tank leeg komt te staan. En opnieuw terugschakelt naar de regenwatertank van zodra de eerste regendruppel de tank opnieuw bereikt. Let wel : om extra controles te vermijden opteert u best voor een Belaqua gekeurde installatie. In een installatie waarbij regenwater in huis wordt aangevoerd, kunnen extra reinigingsstappen zorgen voor een nog betere kwaliteit van het opgeslagen regenwater. Een rustige toevoer zorgt ervoor dat het regenwater niet opwoelt bij elke regenbui, zodat de fijne onzuiverheden die toch door de filter zijn gegaan, op de bodem blijven, en de aan de oppervlakte dirjvende onzuiverheden, zoals pollen, ook daar blijven. Een goede rustige toevoer zorgt bovendien voor een toevoer van zuurstof in de tank. Een overloopsifon voert de drijvende onzuiverheden af door skimmer-effect, en verhindert geurneerslag vanuit gracht of riolering op het regenwater in de tank. Een drijvende aanzuigleiding zorgt ervoor dat het door de pomp aangezogen water daar wordt weggenomen waar het water het zuiverst is : ca. 10cm onder het wateroppervlak. Voor een ideale waterkwaliteit raden wij aan nog een extra fijnfilter met terugspoeling na de pomp te plaatsen.

4 Waarom zou ik een ondergrondse tank uit kunststof nemen? Tanks uit polyethyleen of polypropyleen hebben verschillende voordelen ten opzichte van de meer traditionele materialen : Kunststof tanks zijn licht in gewicht waardoor je geen zware kraan nodig hebt, en bij renovatie je huidige terrein veel minder beschadigt : enkel de omgeving van de tank moet weggegraven worden, de rest van je tuin of oprit blijft ongeschonden. Door de kleine gewicht van de tank of het tankdeel zijn ook de moeilijkst bereikbare werven te bereiken. Ook de kostenbesparing op de kraan (geen kraan / lichtere kraan) mag niet onderschat worden. Polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) zijn kunststoffen met een hoge chemisch bestendigheid, waardoor kunststof tanks bestand zijn tegen de chemicaliën uit omgeving of ondergrond. Bovendien zijn het kunststoffen met een hoge slijtagevastheid. Kunststof tanks kennen dan ook een zeer lange levensduur. Dankzij de gladde binnen- en buitenzijden van een kunststof tank, wordt een zeer hoge waterkwaliteit gewaarborgd en indien toch nodig een uiterst makkelijke reiniging. Kunststof tanks zijn volledig waterdicht, waardoor regenwater van een optimale kwaliteit blijvend kan gegarandeerd worden : uw regenwater zal immers nooit verontreinigd worden door insijpelend grondwater, noch door cement.

5 Waarom zou ik een tank van Graf nemen? Graf beschikt over meer dan 50 jaar ervaring in de ontwikkeling en productie van bijzonder hoogwaardige artikelen uit kunststof. Graf is momenteel Europees marktleider in kunststof tanks voor regenwaterrecuperatie. Door het grootste assortiment wereldwijd kan uw installatie aangepast worden aan uw behoeften. Moduleerbare systemen zorgen voor een eenvoudige montage. Gespecialiseerde productieprocessen en hieraan aangepaste kunststoffen zorgen ervoor dat Graf tanks de meest stabiele tanks op de markt zijn. Alle tanks mogen ingebouwd worden zonder omringend gestabiliseerd zand en/of bovenliggende betonplaat, sommigen zelfs wanneer er vrachtwagenverkeer overrijdt en/of de tank geplaatst wordt op een plaats met hoge grondwaterstand. Bij Graf is kwaliteit de 1 ste prioriteit. Gekwalificeerde werknemers, geoptimaliseerde productie en kwaliteitsbeheersprocessen zorgden ervoor dat de ISO norm behaald werd. Elk product wordt dan ook gecontroleerd op maatvastheid, wanddiktes, gewicht en kleur. Alle productieparameters, zoals materiaalsamenstelling, machineïnstelling en productie-arbeider worden voor elk product vastgelegd en gedocumenteerd. Hierdoor kan een constante en gelijkblijvende kwaliteit gewaarborgd blijven. Graf geeft dan ook extreem lange garantietermijnen op haar producten. Verschillende tanks zijn dan ook TUV gekeurd. De Carat S tank heeft in België een Benor keur. Graf is ISO50001 gecertificeerd omdat ze volop inzetten op ecologisch produceren. Meer dan 50% van de verwerkte grondstoffen zijn recyclagegrondstoffen, deels verkregen uit het eigen doorgedreven grondstof-recyclageprogramma. Bovendien zijn alle producten 100% recycleerbaar. Een continue investering in nieuwe machines zorgt voor een continue vermindering van de energiebehoeftes. Zo wordt de geproduceerde warmte nu al gebruikt voor de verwarming van de gebouwen. Graf wordt in België geïmporteerd door 3B Plastics, waar eveneens meer dan 50 jaar ervaring in bouwkunststoffen aanwezig is.

6 Blijft het regenwater dat ik in de tank heb verzameld lang vers? Een ondergrondse tank is ideaal voor de opslag van regenwater, omdat de grond de tank beschermd tegen licht en warmte. De temperatuur van het water uit een ondergrondse tank bedraagt het ganse jaar door slechts 6 tot 8 C. Dankzij de afwezigheid van licht in de tank en de constante watertemperatuur krijgen algen of micro-organismen niet de kans om te groeien. Zo wordt een constante waterkwaliteit verzekerd. Ook bij bovengrondse regenwatertanks of regentonnen moet er op toegekeken worden dat deze geen licht doorlaten. Regentonnen en bovengrondse tanks van Graf zijn daarom of volledig afsluitbaar of vormen ze een afgesloten geheel. Om een sterke waterverwarming te vermijden, is het aangeraden deze tanks op een schaduwrijke plaats te installeren.

7 Hoe groot moet een regenwatertank zijn? De grootte van een regenwatertank hangt vooral af van 3 factoren : 1. Plaatselijke te verwachten hoeveelheid regenwater per m 2 2. Aangesloten dakoppervlakte waar het regenwater opgevangen wordt 3. Regenwaterverbruik In de rubriek producten regenwater van onze site vindt u in nuttige links een berekeningsprogramma voor uw ideale tankgrootte. In vele gevallen zal de tankgrootte in België echter bepaald worden door de wettelijke verplichtingen hierrond zie ook vraag 9 hier rond.

8 Kan ik zorgenloos met regenwater wassen? Het volledig kalkvrije regenwater heeft in vergelijking met de meestal hardere leidingwaters duidelijke voordelen. Door het zachtere regenwater te gebruiken heeft u minder wasmiddel nodig, en behoort het gebruik van wasverzachters en ontkalkers tot het verleden. Zo worden betere wasresultaten behaald en het milieu gezuiverd. Ziektekiemen komen trouwens vooral via de vuile was in de wasmachine en niet via het regenwater. Sommige wasmachineproducenten raden zelfs het gebruik van regenwater aan voor het behalen van de beste wasresultaten.

9 Hoe dikwijls moet ik mijn regenwaterinstallatie reinigen? Regenwatertanks waar een voorfilter, een rustige toevoer en een overloopsifon geïnstalleerd is, moeten om de 10 tot 15 jaar gereinigd worden. Op de bodem van de tank bouwt zich zeer langzaam een sedimentatielaag op, die voor een grondige reiniging van het regenwater zeer belangrijk is. Teveel reinigen van de tank, zou de werking van deze laag verstoren. Door een regelmatig overlopen van de regenwatertank over een overloopsifon wordt het regenwater regelmatig van drijvende stoffen (b.v. bloemenpollen) ontdaan. Regenwatertanks die aan de riolering aangesloten zijn, moeten via een geurslot (sifon) en een ongediertebescherming (rattenbeveiliging) tegen alle andere kwalijke invloeden beschermd worden. Hoe dikwijls een filter gereinigd moet worden, hangt vooral af van het filtermodel en de plaatselijke omstandigheden. B.v. de zelfreinigende Optimax-Pro filter van Graf moet normaliter slechts een tot tweemaal per jaar nagekeken en gereinigd worden.

10 Zijn er wettelijke normen rond regenwaterinstallaties? De Vlaamse Regering heeft op 5 juli 2013 een nieuwe verordening hemelwater definitief goedgekeurd. De nieuwe verordening is een aanzienlijke verstrenging van de huidige regelgeving: Elke constructie of verharding groter dan 40m² zal aan de verordening moeten voldoen. De meeste constructies zullen over een infiltratievoorziening moeten beschikken. Nieuwe gebouwen en woningen groter dan 100m² zullen een hemelwaterput van minimum liter moeten voorzien. Dat is aanzienlijk groter dan de liter die momenteel als minimum geldt. Voor percelen kleiner dan 250 m² wordt een uitzondering gemaakt en bij beperkte uitbreiding en verbouwing is geen nieuwe put vereist. Bij nieuwe verkavelingen zullen collectieve infiltratievoorzieningen verplicht worden. De beslissing is nog niet van kracht. Ze moet gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad en treedt in werking de eerste dag van de derde maand na publicatie (wellicht eind 2013/begin 2014). Provinciale of gemeentelijke verordening kunnen strenger zijn dan de regionale verordeningen. Deze tekst en meer info vindt u integraal op In het Brussels gewest wordt een regenwater tank verplicht met een volume van 33 liter per m 2 dakoppervlak. Het Brussels gewest heeft eens speciale tool ontwikkeld die bouwheren en ontwerpers wil helpen bij hun keuze van regenwaterbeheerinrichtingen. U vindt deze tool op : In Wallonië is momenteel nog geen verordening van kracht.

11 Wat gebeurt er wanneer mijn regenwatertank vol is? Ondergrondse tanks en tanks geplaatst in kelders moeten met een overloop geïnstalleerd worden, via dewelke het teveel aan water naar de riolering, de gracht of het infiltratiebekken kan overlopen. Bij aansluiting aan riolering of gracht moet ervoor gezorgd worden dat de overloop boven het terugslagniveau ligt. Indien dit onmogelijk is, moet een terugslagklep ervoor zorgen dat het water van de riolering of de gracht het regenwater uit de put niet verontreinigt. Bovengrondse tanks en regentonnen moeten via een valpijpfilter aangesloten worden. Een goede valpijpfilter stopt de toevoer van water wanneer de tank of ton vol is; het water vloeit dan direct via de valpijp in de riolering, gracht of infiltratiebekken.

12 Moet ik met mogelijke vorst rekening houden? Als u uw regenwater wilt gebruiken voor het doorspoelen van uw toilet en/of voor uw wasmachine, moet de ondergrondse tank en filter evenals de watervoerende leidingen over het algemeen ca. 60cm tot 100cm diep in de bodem geplaatst worden, om tegen vorst beveiligd te zijn. Best vraagt u bij uw architect en/of uw gemeentelijke administratie naar de lokaal geldende normen. Vorstvrij ingebouwde tanks moeten in de winter niet geledigd worden. Bovengronds geïnstalleerde tanks of tonnen moeten in de winter in de regel afgelaten worden.

13 Kan ik mijn regenwatertank ingraven onder mijn oprit? Verschillende Graf ondergrondse tanks mogen in combinatie met gietijzeren of betonnen deksels onder de oprit ingegraven worden, zelfs zonder er een betonnen plaat tot op de vaste ondergrond boven de tank voorzien wordt. Sommige tanks mogen zelfs met vrachtwagens overreden worden.

14 Krijg ik subsidies omdat ik regenwater hergebruik? In Vlaanderen verschilt het subsidiebedrag van gemeente tot gemeente. Ook de voorwaarden hangen af van de gemeentelijke verordeningen. Zoek daarom via op of er in uw gemeente een subsidie voor een hemelwaterput bestaat. Minimum voorwaarden opgelegd door het Vlaamse gewest : na 1 januari 2008 gebouwd of na 1 januari 2008 in overeenstemming gebracht met de reglementering dienaangaande min. Inhoud volgens wetgeving de regenwaterput ontvangt het regenwater van volledige dakoppervlakte van het gebouw of bij herbouw in een gesloten bebouwing de helft van de horizontale dakoppervlakte. een aangesloten pomp de regenwaterput moet geplaatst zijn ten laatste zes maanden nadat het gebouw in gebruik is genomen. De volledige tekst vindt u op : De renovatiepremie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorziet een premies van maximum 1500 euro voor de plaatsing of het herstel van een regenwaterput. Ga na of u beantwoordt aan de criteria om gebruik te kunnen maken van deze premie via Een aantal Brusselse gemeenten geven, onder bepaalde voorwaarden, eveneens een premie voor de installatie van een regenwaterput. Deze premies bedragen gemiddeld 500 Euro, afhankelijk van de gemeente. Informeer bij uw gemeente en ga na of u aan de vereiste criteria voldoet. Het Waals gewest voorziet momenteel enkel in algemene bouw & renovatiepremies. Voor meer info zie :

15 Hoe zorg ik voor de beste waterkwaliteit? Een permanent hoge waterkwaliteit wordt bij Graf regenwaterrecuperatiesystemen gewaarborgd door een meerfasig reinigingsproces : stap 1 - Het regenwater loopt over het gepatenteerde filtersysteem. Het gereinigde water komt in de tank en verontreinigingen worden met een beetje restwater naar de riool gespoeld. stap 2 - Opdat zich zeer fijne vuildeeltjes (<0,35mm) op de tankbodem kunnen afzetten, wordt het gefilterde water door de rustige toevoer naar de bodem geleid. Zo wordt een permanente werveling van het water verhinderd en zuurstof in het water toegevoegd, waardoor de vuildeeltjes bacteriologisch afgebroken worden. Daardoor blijft het water helder en fris. stap 3 - Vuildeeltjes, lichter als water (b.v. pollen) zetten zich op het water af als drijvende oppervlaktelaag. Door de in de tank gemonteerde overloop, wordt bij het overlopen van de tank deze laag verwijderd. Overlopen van de tank is belangrijk voor een gelijkblijvende waterkwaliteit. stap 4 - Het opgeslagen water wordt door een vlotteraansluiting aangezogen vanuit de bovenste laag van de tank. Ca. 10 cm onder het wateroppervlak bevindt zich immers het zuiverste water.

AANDACHTSPUNTEN VOOR ARCHITECTEN, BOUWERS en VERBOUWERS

AANDACHTSPUNTEN VOOR ARCHITECTEN, BOUWERS en VERBOUWERS AANDACHTSPUNTEN VOOR ARCHITECTEN, BOUWERS en VERBOUWERS HEMELWATERBUFFERING en -RECUPERATIE Net zoals in andere Vlaams-Brabantse gemeenten gelden ook in Opwijk de bepalingen van de provinciale stedenbouwkundige

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket 1. Het Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de

Nadere informatie

Regenwaterhergebruik in Vlaanderen

Regenwaterhergebruik in Vlaanderen Regenwaterhergebruik in Vlaanderen Wendy Francken Directeur VLARIO Inhoud Wetgevend kader Draagvlak Enkele technische aspecten Kosten en baten Duurzaamheid Wetgevend kader Waarom afkoppelen? vermindering

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket regenwater Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket 1. Het Reni ADVANCED BETON pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF pakket Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF pakket 1. Het Reni ADVANCED KUNSTSTOF pakket Wilt u hemelwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en wilt

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON (+) pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni ADVANCED BETON (+) pakket 1. Het Reni ADVANCED BETON (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine

Nadere informatie

Technische Fiche Reni PLUS BETON Z (+) pakket

Technische Fiche Reni PLUS BETON Z (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni PLUS BETON Z (+) pakket 1. Het Reni PLUS BETON Z (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk binnen uw woning gebruiken en wilt u daarvoor voldoende regenwater in voorraad

Nadere informatie

Technische Fiche Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket

Technische Fiche Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket Technische Fiche Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket 1. Het Reni PLUS KUNSTSTOF (+) pakket Wilt u hemelwater voornamelijk binnen uw woning gebruiken en wilt u daarvoor voldoende hemelwater in voorraad hebben,

Nadere informatie

Technische Fiche Reni MAXI BETON pakket

Technische Fiche Reni MAXI BETON pakket Technische Fiche Reni MAXI BETON pakket 1. Het Reni MAXI BETON pakket Wilt u hemelwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en wilt u daarvoor voldoende

Nadere informatie

Technische Fiche Reni MAXI KUNSTSTOF pakket

Technische Fiche Reni MAXI KUNSTSTOF pakket regenwater Technische Fiche Reni MAXI KUNSTSTOF pakket 1. Het Reni MAXI KUNSTSTOF pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en

Nadere informatie

Technische Fiche Reni MAXI BETON (+) pakket

Technische Fiche Reni MAXI BETON (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni MAXI BETON (+) pakket 1. Het Reni MAXI BETON (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en

Nadere informatie

Technische Fiche Reni PLUS BETON pakket

Technische Fiche Reni PLUS BETON pakket regenwater Technische Fiche Reni PLUS BETON pakket 1. Het Reni PLUS BETON pakket Wilt u regenwater voornamelijk binnen uw woning gebruiken en wilt u daarvoor voldoende regenwater in voorraad hebben, dan

Nadere informatie

Dé oplossingen voor regenwaterrecuperatie

Dé oplossingen voor regenwaterrecuperatie Dé oplossingen voor regenwaterrecuperatie www.caratmilieu.be Carat - ondergrondse regenwatertank Production monitored certified design Tanks uit PE overtuigen verder door de gladde binnen- en buitenuniek

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket Technische Fiche Reni ADVANCED BETON pakket 1. Het Reni ADVANCED BETON pakket Wilt u hemelwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en wilt u daarvoor

Nadere informatie

SCHEMA REGENWATERPUT

SCHEMA REGENWATERPUT SCHEMA REGENWATERPUT 1.Voorfilter 2.Regenton 3.Rustige watertoevoer 4.Overloop 5.Vlotterfilter 6.Drukschakelaar 7.Regenwaterpomp 8.Besturingssysteem 9.Aftapkraan 9 6 7 8 1 1a a 1b 2 5 4 3 1. De voorfilter

Nadere informatie

Technische Fiche Reni COMFORT KUNSTSTOF (+) pakket

Technische Fiche Reni COMFORT KUNSTSTOF (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni COMFORT KUNSTSTOF (+) pakket 1. Het Reni COMFORT KUNSTSTOF (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk buiten uw woning gebruiken (vb. voor het sproeien van de tuin) en wilt

Nadere informatie

REGENWATERTANKS. Ronde regenwatertanks. Standaard uitvoering ECO uitvoering. Rechthoekige regenwatertanks. Standaard uitvoering ECO uitvoering

REGENWATERTANKS. Ronde regenwatertanks. Standaard uitvoering ECO uitvoering. Rechthoekige regenwatertanks. Standaard uitvoering ECO uitvoering REGENWATERTANKS Ronde regenwatertanks Standaard uitvoering ECO uitvoering Rechthoekige regenwatertanks Standaard uitvoering ECO uitvoering Versterkte verticale regenwatertanks Versterkte horizontale regenwatertanks

Nadere informatie

Filters Hemelwaterput 4 september 2017

Filters Hemelwaterput 4 september 2017 1 Inleiding Indien je een hemelwaterput met hergebruik plaatst is een goede voorfilter cruciaal voor de goede werking. Er zijn verschillende filters beschikbaar op de markt. De keuze van filter is afhankelijk

Nadere informatie

Beton vs. Kunststof EEN BEWUSTE AFWEGING.

Beton vs. Kunststof EEN BEWUSTE AFWEGING. Beton vs. Kunststof EEN BEWUSTE AFWEGING www.grafonline.be Sterk en duurzaam Vandaag gaat men er nog steeds van uit dat betonnen regenwatertanks sterk en slijtvast zijn terwijl kunststof tanks duidelijk

Nadere informatie

Hemelwater, een duurzame oplossing!

Hemelwater, een duurzame oplossing! 8 Hemelwater, een duurzame oplossing! Regenwater is in oorsprong van zeer goede kwaliteit. Deze kwaliteit gaat echter achteruit door contact met stoffen die zich bevinden in de lucht en op daken, door

Nadere informatie

Gescheiden riolering voor bestaande woningen

Gescheiden riolering voor bestaande woningen Gescheiden riolering voor bestaande woningen een geschenk uit de hemel gebruik je nuttig. Daarom houden we hemelwater en afvalwater graag apart. WaT uit de hemel komt, hoort niet In de riolering Water

Nadere informatie

Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening

Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Subsidieaanvraag hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Ontvangstdatum Gemeentebestuur Destelbergen Dienst Leefmilieu Dendermondesteenweg 430, 9070 DESTELBERGEN Tel. 09 218 92 60 Fax 09 228

Nadere informatie

Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding

Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding RO-01-131028 Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u nagaan

Nadere informatie

Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen

Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen Subsidiereglement betreffende de afkoppeling van hemelwater afkomstig van particuliere woningen Zitting van 24 mei 2007. Gepubliceerd op 29 mei 2007. Artikel 1. Definities - dakoppervlakte: de oppervlakte

Nadere informatie

Technische Fiche Reni MAXI BETON Z (+) pakket

Technische Fiche Reni MAXI BETON Z (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni MAXI BETON Z (+) pakket 1. Het Reni MAXI BETON Z (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving voor bouwers en verbouwers. Slim omgaan met regenwater

Nieuwe regelgeving voor bouwers en verbouwers. Slim omgaan met regenwater Nieuwe regelgeving voor bouwers en verbouwers Slim omgaan met regenwater Bouwt of verbouwt u? Dan moet u vanaf 1 januari 2014 rekening houden met een nieuwe Vlaamse verordening. Die verplicht u om regenwater

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON Z (+) pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON Z (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni ADVANCED BETON Z (+) pakket 1. Het Reni ADVANCED BETON Z (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine

Nadere informatie

Regenwatergebruik bij woningen

Regenwatergebruik bij woningen Regenwatergebruik bij woningen Rainproof Een regenwatergebruikssysteem bespaart drinkwater en houdt regenwater vast. Dit regenwater kan gebruikt worden voor de wasmachine, de wc en de tuin. Regenwater

Nadere informatie

Bijlage 4: regenwater, een duurzame oplossing

Bijlage 4: regenwater, een duurzame oplossing Bijlage 4: regenwater, een duurzame oplossing binnen 1 Regenwater is in oorsprong van zeer goede kwaliteit. Deze kwaliteit gaat echter achteruit door contact met stoffen die zich bevinden in de lucht en

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Definities

Hoofdstuk 1: Definities OPGELET: De Vlaamse Regering heeft op 5 juli 2013 deze nieuwe verordening hemelwater definitief goedgekeurd. Het besluit treedt in werking op 1 januari 2014. Hieronder vindt u de tekst die van toepassing

Nadere informatie

stad brugge woondienst

stad brugge woondienst stad brugge woondienst GEMEENTELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN EEN PREMIE VOOR HET AFKOPPELEN VAN DE HEMELWATERAFVOER VAN HET GEMEENTELIJK RIOLERINGSNET EN HET GEBRUIK VAN HEMELWATER BIJ BESTAANDE

Nadere informatie

Regenwater een hemels geschenk. Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer

Regenwater een hemels geschenk. Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer Regenwater een hemels geschenk Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer Hergebruik en afkoppelen van regenwater Bouw- of verbouwplannen? Maak meteen uw regenwaterafvoer klimaatbestendig!

Nadere informatie

Milieu. Subsidiereglement voor het plaatsen van een hemelwaterinstallatie. Art. 1.- Definities:

Milieu. Subsidiereglement voor het plaatsen van een hemelwaterinstallatie. Art. 1.- Definities: Milieu. Subsidiereglement voor het plaatsen van een hemelwaterinstallatie Art. 1.- Definities: dakoppervlakte: horizontale projectie van de buitenafmetingen van het dak; hemelwater: verzamelnaam voor regen,

Nadere informatie

Addendum B25 Verordening hemelwater

Addendum B25 Verordening hemelwater Addendum B25 Verordening hemelwater 1 Met dit addendum kunt u nagaan of uw aanvraag of melding voldoet aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening van 5 juli 2013 inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen,

Nadere informatie

STEDELIJK AANMOEDIGINGSREGLEMENT INZAKE DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE BIJ BESTAANDE PARTICULIERE GEBOUWEN

STEDELIJK AANMOEDIGINGSREGLEMENT INZAKE DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE BIJ BESTAANDE PARTICULIERE GEBOUWEN Artikel 1 - Definities Hemelwater Verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater (in niet-verontreinigde toestand) Hemelwaterinstallatie Het geheel van een reservoir voor het opvangen

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement voor het plaatsen en gebruiken van regenwaterputten door particulieren plaatsing vanaf 01/01/2009

Gemeentelijk subsidiereglement voor het plaatsen en gebruiken van regenwaterputten door particulieren plaatsing vanaf 01/01/2009 Gemeentelijk subsidiereglement voor het plaatsen en gebruiken van regenwaterputten door particulieren plaatsing vanaf 01/01/2009 Artikel 1: Definities. horizontale dakoppervlakte hemelwater hemelwaterput

Nadere informatie

Na regen komt Duborain. Tuinvriendelijk regenwaterbeheer om de woning

Na regen komt Duborain. Tuinvriendelijk regenwaterbeheer om de woning Na regen komt Duborain Tuinvriendelijk regenwaterbeheer om de woning Regenwater: houd de tuin eenvoudig droog Nederland is het regenland bij uitstek. Door de veranderende klimatologische omstandigheden,

Nadere informatie

PREMIEAANVRAAG VOOR DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE EN/OF INFILTRATIEVOORZIENING

PREMIEAANVRAAG VOOR DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE EN/OF INFILTRATIEVOORZIENING PREMIEAANVRAAG VOOR DE AANLEG VAN EEN HEMELWATERINSTALLATIE EN/OF INFILTRATIEVOORZIENING Datum indiening:. (in te vullen door de gemeente) 1. Identificatiegegevens gemeentelijke controleur Naam:.. Functie:....

Nadere informatie

Stedelijk aanmoedigingsreglement inzake de aanleg van een hemelwaterinstallatie bij bestaande particuliere gebouwen

Stedelijk aanmoedigingsreglement inzake de aanleg van een hemelwaterinstallatie bij bestaande particuliere gebouwen Stedelijk aanmoedigingsreglement inzake de aanleg van een hemelwaterinstallatie bij bestaande particuliere gebouwen Artikel 1 - Definities Hemelwater Hemelwaterinstallatie Horizontale dakoppervlakte Verharde

Nadere informatie

GR punt 18: Leefmilieu wijziging subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties voor woningen - goedkeuring

GR punt 18: Leefmilieu wijziging subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties voor woningen - goedkeuring GR20140227 punt 18: Leefmilieu wijziging subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties voor woningen - goedkeuring De raad Gelet op het gemeentedecreet; Gelet op het decreet van 18 juli 2003 betreffende

Nadere informatie

WINFORMATIE OVER REGENWATERGEBRUIK.doc

WINFORMATIE OVER REGENWATERGEBRUIK.doc INFORMATIE OVER REGENWATERGEBRUIK 1 Zuinig omspringen met drinkwater. Het gemiddeld drinkwaterverbruik in België schommelt rond 120 liter per dag en per inwoner. Hiervan gaat een groot deel naar het toilet

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1

Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1 Gemeentelijk subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen 1 Gelet op art. 135 2 van de nieuwe gemeentewet; Gelet op art. 42 van het

Nadere informatie

Na regen komt Duborain

Na regen komt Duborain V-flow infiltratiesysteem Na regen komt Duborain Duurzame oplossingen bouwen voor regenwater. Dat is Duborain. Wateroverlast, uitgedroogde bodems, grondverzakkingen... Het zijn allemaal gevolgen van intensieve

Nadere informatie

V-flow infiltratiesysteem. Lokale wateroverlast vermijden met verticale infiltratie

V-flow infiltratiesysteem. Lokale wateroverlast vermijden met verticale infiltratie V-flow infiltratiesysteem Lokale wateroverlast vermijden met verticale infiltratie V-flow infiltratiesysteem Na regen komt Duborain Duurzame oplossingen bouwen voor regenwater. Dat is Duborain. Wateroverlast,

Nadere informatie

Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005.

Het besluit treedt in werking op 1 februari 2005. besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie-voorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden

Nadere informatie

SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT

SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT SUBSIDIE-AANVRAAG AANLEG REGENWATERPUT aanvrager : naam : adres : gemeente :. telefoon : adres installatie : aard van de woning : bestaande woning/gebouw nieuwbouw verbouwing Gegevens Hemelwaterinstallatie

Nadere informatie

grundfos BETROUWBARE DOMPELBARE DRUKVERHOGINGSPOMPEN &SBA DOMPELBARE DRUKVERHOGINGSPOMPEN

grundfos BETROUWBARE DOMPELBARE DRUKVERHOGINGSPOMPEN &SBA DOMPELBARE DRUKVERHOGINGSPOMPEN grundfos BETROUWBARE DOMPELBARE DRUKVERHOGINGSPOMPEN SB &SBA DOMPELBARE DRUKVERHOGINGSPOMPEN GRUNDFOS POMP OPLOSSINGEN De Grundfos dompelbare pompoplossingen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen,

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER

GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER Onderhavige verordening bevat voorschriften inzake het plaatsen

Nadere informatie

collect & use rainwater

collect & use rainwater rainwater Joepie het regent in België Je kan het leuk vinden of niet maar we wonen in België en het regent hier nu éénmaal vaak. Reden te meer om dit ongemak om te buigen in uw voordeel. Wist je dat regenwater

Nadere informatie

Na regen komt Duborain. Regenwaterbeheer voor de particuliere woning

Na regen komt Duborain. Regenwaterbeheer voor de particuliere woning Na regen komt Duborain Regenwaterbeheer voor de particuliere woning Regenwater: houd uw terrein eenvoudig droog België krijgt regelmatig af te rekenen met hevige regenbuien en onweer. Door de veranderende

Nadere informatie

INFOSESSIE GEWESTELIJKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING HEMELWATER BVR 5/7/2013

INFOSESSIE GEWESTELIJKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING HEMELWATER BVR 5/7/2013 INFOSESSIE GEWESTELIJKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING HEMELWATER BVR 5/7/2013 OVERZICHT Algemeen kader Inhoud van de verordening Praktische voorbeelden Belangrijkste verschillen ALGEMEEN KADER 1. Vaststellingen

Nadere informatie

Aalsters reglement op de rioolaansluitingen: aanstiplijst.

Aalsters reglement op de rioolaansluitingen: aanstiplijst. Pagina 1 van 7 Aalsters reglement op de rioolaansluitingen: aanstiplijst. Met dit formulier kan u nagaan of uw aanvraag voldoet aan alle in Aalst geldende voorschriften op de rioolaansluitingen.het dient

Nadere informatie

Raming totaalproject: 6.277.804 EUR

Raming totaalproject: 6.277.804 EUR Project gemeente Schelle: Wegen- en rioleringsproject Steenwinkelstraat, Tuinlei, Hulstlei, A. Rodenbachplaats en Hoge Weg - Aanleg gescheiden riolering en wegenis - Status ontwerpfase - Raming totaalproject:

Nadere informatie

Addendum B25 Aanstiplijst hemelwater. 1 Vul de aanstiplijst hemelwater in.

Addendum B25 Aanstiplijst hemelwater. 1 Vul de aanstiplijst hemelwater in. Addendum B25 Aanstiplijst hemelwater 1 Vul de aanstiplijst hemelwater in. Controle van de voorwaarden uit de verordening hemelwater bij een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning of een melding

Nadere informatie

BUFFEREN EN INFILTRATIE VAN REGENWATER. Buffertanks Infiltratieblokken

BUFFEREN EN INFILTRATIE VAN REGENWATER. Buffertanks Infiltratieblokken BUFFEREN EN INFILTRATIE VAN REGENWATER Buffertanks Infiltratieblokken Inhoudstadel Buffertanks 3 Karakteristieken 3 Werking 3 Versterkte horizontale 4 Opties 5 Infiltratieblokken 6 Karakteristieken 6 Opties

Nadere informatie

Gebruik uw gratis regenwater!

Gebruik uw gratis regenwater! Gebruik uw gratis regenwater! Bestel bij de grootste online regenwatershop! www.regenwatershop.com Kolk 52, NL-4241 TJ Arkel info@regenwatershop.com Met deze brochure februari-2008 komen alle voorgaande

Nadere informatie

Automatisch systeem Regenwaterzuivering

Automatisch systeem Regenwaterzuivering Automatisch systeem Regenwaterzuivering Regenwater Voorfiltering AQUALOOP UV Drinkbaar PURAIN Zuivering water** Werking Het regenwater wordt in verschillende fases gezuiverd. Voor het regenwater in de

Nadere informatie

Provincie Vlaams-Brabant Provinciale stedenbouwkundige verordeningen hemelwater: aanstiplijst

Provincie Vlaams-Brabant Provinciale stedenbouwkundige verordeningen hemelwater: aanstiplijst Provincie Vlaams-Brabant Provinciale stedenbouwkundige verordeningen hemelwater: aanstiplijst versie 1/3/2007 gemeente. Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u nagaan of uw aanvraag voldoet

Nadere informatie

VERTRAAGD AFVOEREN EN INFILTRATIE VAN REGENWATER. Tanks voor vertraagd afvoeren Infiltratieblokken

VERTRAAGD AFVOEREN EN INFILTRATIE VAN REGENWATER. Tanks voor vertraagd afvoeren Infiltratieblokken VERTRAAGD AFVOEREN EN INFILTRATIE VAN REGENWATER Tanks voor vertraagd afvoeren Infiltratieblokken Inhoudstadel Tanks voor vertraagd afvoeren 3 Karakteristieken 3 Werking 3 Versterkte horizontale 4 Opties

Nadere informatie

SUBSIDIEFORMULIER HEMELWATERINSTALLATIE, INFILTRATIE- OF BUFFERVOORZIENING

SUBSIDIEFORMULIER HEMELWATERINSTALLATIE, INFILTRATIE- OF BUFFERVOORZIENING SUBSIDIEFORMULIER HEMELWATERINSTALLATIE, INFILTRATIE- OF BUFFERVOORZIENING Identificatiegegevens gemeentelijke controleur Naam: Functie: Gemeente Sint-Katelijne-Waver Handtekening (+ datum invullen formulier):

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE SUBSIDIE VOLLEDIGE AFKOPPELING HEMELWATER HEMELWATERINSTALLATIE INFILTRATIEVOORZIENING GROENDAK Gemeente Tervuren, dienst milieu en duurzame ontwikkeling Brusselsesteenweg

Nadere informatie

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater.

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater. Drainage Horizontaal en Verticaal Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater

Nadere informatie

betreffende de oprichting van een Vlaams fonds voor lekkende stookolietanks

betreffende de oprichting van een Vlaams fonds voor lekkende stookolietanks stuk ingediend op 1932 (2012-2013) Nr. 1 27 februari 2013 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de dames Marleen Van den Eynde, Agnes Bruyninckx-Vandenhoudt en Linda Vissers en de heren Pieter Huybrechts

Nadere informatie

Dé oplossingen voor regenwaterrecuperatie

Dé oplossingen voor regenwaterrecuperatie Dé oplossingen voor regenwaterrecuperatie www.grafonline.be Drinkwaterrecuperatie : een noodzaak! Drinkwater is het levensmiddel Nr. 1 Drinkwater is : - Waardevol - Zeldzaam - Duur Drinkwater wordt zeldzamer

Nadere informatie

Ondergrondse water gamma. Inleiding. Omschrijving van de tanks. Grondstoffen

Ondergrondse water gamma. Inleiding. Omschrijving van de tanks. Grondstoffen Ondergrondse water gamma Inleiding Omschrijving van de tanks De Titan Eko tanks in polyethyleen zijn bestemd voor het voorbehandelen van afvalwater afkomstig van woningen, collectiviteiten, kantoren en

Nadere informatie

Subsidiedossier Hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening

Subsidiedossier Hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Milieudienst Femke Kennis Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier Hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening Aanvraagformulier vind je op

Nadere informatie

www.regenwater.com Tuin Woningbouw Regenwater Regenwater Tuin Utiliteitsbouw Regenwater Grijswater Infiltratie Afvalwater

www.regenwater.com Tuin Woningbouw Regenwater Regenwater Tuin Utiliteitsbouw Regenwater Grijswater Infiltratie Afvalwater www.regenwater.com Afvalwater Infiltratie Grijswater Utiliteitsbouw Woningbouw in de tuin paal RVS Ondergrondse tuintankfilter Flatline regenwatertank (zie pagina 6) Dompelpomp X-Press tankfilter X-Press

Nadere informatie

Infovergadering project: Betonweg Ellikom. Doortocht centrum Ellikom

Infovergadering project: Betonweg Ellikom. Doortocht centrum Ellikom Infovergadering project: Betonweg Ellikom Doortocht centrum Ellikom Infrax Elektriciteit Aardgas Kabeltelevisie Riolering De taken van Infrax riolering Investeringen Onderhoud en exploitatie Project ontwerpen

Nadere informatie

UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad

UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad ZITTING VAN 16/06/2011. Provincie West-Vlaanderen Gemeente 8755 Ruiselede Aanwezig : G. De Roo : Burgemeester-voorzitter ; M. De Muynck, H. Gyselbrecht, C.

Nadere informatie

Infovergadering. Project: Hoogland

Infovergadering. Project: Hoogland Infovergadering Project: Hoogland De taken van Infrax Investeringen Onderhoud en exploitatie Project ontwerpen en uitvoeren Waterbeleid: Rationeel Watergebruik (RWG) Wetgeving Europese kaderrichtlijn water

Nadere informatie

Ga naar schema van deze verordening. nee Soort vermelden. 0,00 m² A

Ga naar schema van deze verordening. nee Soort vermelden. 0,00 m² A Provincie Vlaams-Brabant - Provinciale stedenbouwkundige verordeningen hemelwater: aanstiplijst ( als het project voldoet aan deze verordening, voldoet het automatisch aan de gewestelijke verordening)

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Schoon water Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte in leerdagboek

Nadere informatie

FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN

FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Hemelwater Studiedag KNVA, 28 februari. Michel Cuypers

Hemelwater Studiedag KNVA, 28 februari. Michel Cuypers Studiedag KNVA, 28 februari Michel Cuypers Waterbronnen Hemelwater kwalitatief ok investeren in waterbassin/silo/filter/ontsmetting /algenbestrijding Grondwater beschikbaarheid milieuvergunning aanwezigheid

Nadere informatie

VET AFSCHEIDERS. Vet afscheiders

VET AFSCHEIDERS. Vet afscheiders VET AFSCHEIDERS Vet afscheiders Standaard uitvoering (te plaatsen in gestabiliseerd zand) Versterkte uitvoering (te plaatsen in zand) Zonder en met slibvanger Volgens EN 1825-1 Inhoudstadel Wat zijn vet

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Leefmilieu Brussel VOORBEELDEN VAN WATERBEHEER Maggy HOVERTIN MATRIciel Plan van de uiteenzetting "Ducuroir"-project: flatgebouwen in Vorst waterbeheer,

Nadere informatie

Begrippen enkel van toepassing voor particulieren met een tank groter dan 5000 liter of professionelen.

Begrippen enkel van toepassing voor particulieren met een tank groter dan 5000 liter of professionelen. Begrippen enkel van toepassing voor particulieren met een tank groter dan 5000 liter of professionelen. 1. Wat is een professioneel gebruiker? Indien u uw mazoutreservoir voor verwarming hoofdzakelijk

Nadere informatie

Infovergadering 17 november Weg naar Opoeteren Weg naar Opitter Groenstraat - Waterlozestraat

Infovergadering 17 november Weg naar Opoeteren Weg naar Opitter Groenstraat - Waterlozestraat Infovergadering 17 november 2016 Weg naar Opoeteren Weg naar Opitter Groenstraat - Waterlozestraat Infrax Elektriciteit Aardgas Kabeltelevisie Riolering De taken van Infrax riolering Investeringen Onderhoud

Nadere informatie

12/02/2014. Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven

12/02/2014. Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven 12/02/2014 Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven 1 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. Voorstelling van het project

Nadere informatie

SITUATIES. Of u voorziet een hemelwaterput van 5 000 l (verplichte minimale inhoud) met hergebruik. Of u voorziet een groendak.

SITUATIES. Of u voorziet een hemelwaterput van 5 000 l (verplichte minimale inhoud) met hergebruik. Of u voorziet een groendak. SITUATIES Hieronder worden enkele bouwprojecten schematisch voorgesteld met de belangrijkste bepalingen op basis van de gewestelijke verordening en het algemeen bouwreglement van de Stad Gent inzake hemelwater

Nadere informatie

Montage- / Installatiehandleiding

Montage- / Installatiehandleiding Montage- / Installatiehandleiding GEP-Trident 150 Boxfilter - Voor installatie en gebruik Lezen! - Alle veiligheidsvoorschriften in acht nemen! - Voor toekomstig gebruik bewaren! Deze montage en gebruikshandleiding

Nadere informatie

REGENWATERBEHANDELING. Haal méér uit je regenwater

REGENWATERBEHANDELING. Haal méér uit je regenwater REGENWATERBEHANDELING Haal méér uit je regenwater Bespaar drastisch op je waterfactuur met regenwater! Gemiddeld waterverbruik in liter per Belg per dag [Vlaamse Milieumaatschappij] Elke Belg gebruikt

Nadere informatie

Standaard installatie van een BioKube

Standaard installatie van een BioKube Standaard installatie van een BioKube Inhoudsopgave BioKube systeem 5 10 IE (Venus en Pluto)... 2 BioKube systeem 15 -- 20 25 30 IE (Mars)... 4 BioKubesysteem voor meerdere woningen (10 30 IE)... 6 Elektrische

Nadere informatie

OPSLAGTANKS dubbelwandige in HDPE

OPSLAGTANKS dubbelwandige in HDPE OPSLAGTANKS dubbelwandige in HDPE Voor opslag mazout-diesel-olie en regenwater MILIEUBESCHERMING? NATUURLIJK! IQ BEPROEFDE KWALITEIT HDPE niet gerecycleerd, gecertificeerd materiaal. Spiraalvormige dubbelwandige

Nadere informatie

RECUPERATIE REGENWATER EN INFILTRATIE CONCRETE VOORBEELDEN EN ELEMENTEN VOOR EEN GOEDE DIMENSIONERING

RECUPERATIE REGENWATER EN INFILTRATIE CONCRETE VOORBEELDEN EN ELEMENTEN VOOR EEN GOEDE DIMENSIONERING 1 Integraal beheer van het regenwater op het perceel Leefmilieu Brussel RECUPERATIE REGENWATER EN INFILTRATIE CONCRETE VOORBEELDEN EN ELEMENTEN VOOR EEN GOEDE DIMENSIONERING Johan Vanmarsenille 1 Doelstelling(en)

Nadere informatie

NARO TANKS. Nederlands.

NARO TANKS. Nederlands. NARO TANKS Nederlands www.rotoplast.com NARO TANKS BASIC De basisversie bestaat uit een tank om in te graven en 3 voorgeïnstalleerde dichtingen (voor de uitloop, de inloop en de overloop). Deze basisversie

Nadere informatie

Trident 150 Boxfilter

Trident 150 Boxfilter Trident 150 Boxfilter GEP Artikel nr.: 401124 Montage- / Installatiehandleiding GEP-Trident 150 Boxfilter - Voor installatie en gebruik Lezen! - Alle veiligheidsvoorschriften in acht nemen! - Voor toekomstig

Nadere informatie

REGENWATERFILTER EN TERUGSLAGKLEP HANDLEIDING

REGENWATERFILTER EN TERUGSLAGKLEP HANDLEIDING ALPHACLEAN REGENWATERFILTER EN TERUGSLAGKLEP HANDLEIDING 1. Alphaclean filter 1.1 Omschrijving Zelfreinigende doorstroomfilter met inox filterzeef voor inbouw in kunststof en betonnen regenwatertanks Filterbehuizing

Nadere informatie

VERSLAG ADVIES AFKOPPELING

VERSLAG ADVIES AFKOPPELING VERSLAG ADVIES AFKOPPELING GEGEVENS PAND Adres:... Kadasternummer/Perceelnummer:.. Gegevens eigenaar : Naam :... Adres + gemeente :... Tel. / GSM :... E-mail :... Gegevens huurder (indien van toepassing)

Nadere informatie

voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver

voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver Mobiele waterzuivering voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver ing Afvalwater zuiveren voor de deur Afvalwater zuiveren voor de deur? Niet

Nadere informatie

Voorbeelden berekeningen

Voorbeelden berekeningen GEWESTELIJKE HEMELWATERVERORDENING 1. Aanleg van niet overdekte constructies in zij- en achtertuin met een totale opp. van max. 80m² is niet vergunningsplichtig en valt buiten het toepassingsgebied van

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN M.B.T. SEPTISCHE PUT, IBA, REGENWATERPUT, INFILTRATIE- VOORZIENING EN SCHEIDING RWA/DWA.

VEELGESTELDE VRAGEN M.B.T. SEPTISCHE PUT, IBA, REGENWATERPUT, INFILTRATIE- VOORZIENING EN SCHEIDING RWA/DWA. OVERZICHTSDOCUMENT ARCHITECTEN EN ONTWERPERS VEELGESTELDE VRAGEN M.B.T. SEPTISCHE PUT, IBA, REGENWATERPUT, INFILTRATIE- VOORZIENING EN SCHEIDING RWA/DWA. VEEL GEMAAKTE FOUTEN VEEL GESTELDE VRAGEN HEMELWATERPUT

Nadere informatie

Afdichting van gas en waterlekken zonder afbraak

Afdichting van gas en waterlekken zonder afbraak 2015 Afdichting van gas en waterlekken zonder afbraak Firma ALLEGRETTI BVBA Dilbeekstraat 104 1080 Brussel Telefoon : +32(2)410.88.80. Fax : +32(2)414.81.60. Email : info@allegretti.be Website : www.allegretti.be

Nadere informatie

SEPTISCHE PUTTEN. Ronde septische putten. Standaard uitvoering ECO uitvoering. Rechthoekige septische putten. Standaard uitvoering ECO uitvoering

SEPTISCHE PUTTEN. Ronde septische putten. Standaard uitvoering ECO uitvoering. Rechthoekige septische putten. Standaard uitvoering ECO uitvoering SEPTISCHE PUTTEN Ronde septische putten Standaard uitvoering ECO uitvoering Rechthoekige septische putten Standaard uitvoering ECO uitvoering Versterkte verticale septische putten Versterkte horizontale

Nadere informatie

Comfort en gerustheid. Warmte is ons element. Warmtepompen Glycolwater/water Vermogenbereik : 6 tot 17 kw. Logatherm WPS/WPS K. [ Lucht ] [ Water ]

Comfort en gerustheid. Warmte is ons element. Warmtepompen Glycolwater/water Vermogenbereik : 6 tot 17 kw. Logatherm WPS/WPS K. [ Lucht ] [ Water ] [ Lucht ] [ Water ] Warmtepompen Glycolwater/water Vermogenbereik : 6 tot 17 kw [ Aarde ] [ Buderus ] Comfort en gerustheid Logatherm WPS/WPS K De Logatherm glycolwater/water warmtepompen WPS van Buderus

Nadere informatie

Installatie voor het gebruik van hemelwater in woningen

Installatie voor het gebruik van hemelwater in woningen Maatregelen Water Gebruik 'ander' water Gebruik van regenwater Installatie voor het gebruik van hemelwater in woningen Installatie voor het gebruik van hemelwater in woningen Water Energie Sociaal-maatschappelijke

Nadere informatie

- Grondwaterstabiel tot midden tanklichaam - Te plaatsen in rolgrind of zand

- Grondwaterstabiel tot midden tanklichaam - Te plaatsen in rolgrind of zand Regenwaterrecuperatie 3B Plastics Ondergrondse regenwatertanks Carat - Verkeerslasten mogelijk tot 12 T - Grondwaterstabiel tot bovenzijde tanklichaam (2700 L - 3750 L) tot midden tanklichaam (4800 L -

Nadere informatie

OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN

OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN De meest voorkomende inrichtingen worden hieronder vermeld. Voor meer details, raadpleeg www.nwrm.eu (NWRM: Natural Water Retention Measures), Europese nomenclatuur

Nadere informatie

UltraFleece. Professioneel Bandfilter. Gebruiksaanwijzing

UltraFleece. Professioneel Bandfilter. Gebruiksaanwijzing UltraFleece Professioneel Bandfilter Gebruiksaanwijzing Proficiat met de aanschaf van uw UltraFleece Professioneel Bandfilter! U bezit hiermee een hoogwaardig mechanisch filter volgens de nieuwste technologische

Nadere informatie

Energie uit drinkwater en afvalwater

Energie uit drinkwater en afvalwater Energie uit drinkwater en afvalwater Inhoud 1. De cyclus van de stedelijke drinkwatervoorziening en afvalwater 2. Installeren van een turbine in het drinkwaternet 2.1. De druk in drinkwaternetten 2.2.

Nadere informatie