Dissen am Teutoburgerwald

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dissen am Teutoburgerwald"

Transcriptie

1 Dissen am Teutoburgerwald Dissen Röwekamp - Schollegge - Timmer Egge - Webdeberg - Kalksteinklippen - Johannislaube - Hülsbrink - Kronensee - Schwarze Welle - Puskental - Steinbrink - Steinegge - Röwekamp ***** - 21,5 Km Hm - 6:30 uur Deze lange en zware rondwandeling gaat door het hoogste gedeelte van het Teutoburgerwald bij Osnabrück, maar is eenvoudig in te korten tot een route van 10 of 15 kilometer. Het gaat vooral van bergtop naar bergtop over de bergkam met tussendoor steeds weer een afdaling. Daarom bevat de route veel hoogtemeters en is dan ook heel geschikt om de klimspieren al vast te oefenen voor stevige bergtochten in de Alpen. Het natuurgebied waar we doorheen trekken is zeer afwisselend en natuurlijk zijn er vanaf de toppen prachtige uitzichten te verwachten. In het middendeel rond Hülsbrink en het Puskental zijn het de golvende landschappen die de wandeling aantrekkelijk maken. De route bevat vooral onverharde maar goed toegankelijke paden, hier en daar krijgen we ook te maken met stukjes asfalt. Deze weggetjes zijn echter zeer rustig met verkeer.

2 Het beginpunt is de parkeerplaats Waldgasthaus Röwekamp bij Dissen am Teutoburgerwald. Vanaf Oldenzaal volgen we de E30 naar Osnabrück, daarna over op de E33 richting Bielefeld. Bij afslag 13, Dissen - Bad Rothenfelde, verlaten we de Autobahn en gaan onderaan de afslag linksaf. We rijden dan gelijk het stadje Dissen al in. Achter het dorp aan de noordzijde ligt Röwekamp, (invoeren navigatie), recht onder de grote zendmast boven op de berg die vanuit het hele stadje te zien is. De Röwekamp is een doodlopend straatje en eindigt voor het Waldgasthaus. Daar ligt een ruime parkeerplaats waar we een plekje voor de wagen zoeken. Om half tien komen we daar aan en beginnen met het in orde maken van de wandeluitrusting. Rugzakken, wandelschoenen aan en de wandelstokken instellen op de juiste lengte, met de verwachte hoogtemeters voor vandaag zijn de stokken een hele goede ondersteuning. Vooraan bij de parkeerplaats gaat een smal asfaltweggetje in de richting van een windmolen, tussen deze weg en de parkeerplaats loopt een bospaadje schuin het bos in. Deze moeten we hebben, het is de Fritz Homann Wanderweg. Eerst gaat het langs een afgerasterd gebied van een Schützenverrein, daarna begint het al snel aan hoogte te winnen. Het eerste kruispunt met een breder pad steken we recht over, vanaf hier kunnen we ons richten op de markeringen van de Ahornweg. Een wit Ahornblad op een zwarte achtergrond. Straks komt daar de 'H' van de Hermannsweg nog bij, twee lange afstand wandelroutes die hier gelijk oplopen met onze route en die we ook de rest van de dag regelmatig terug zien. We komen langs een Schutzhütte, daarna is het nog een korte klim tot op de Kammweg. Boven aangekomen slaan we linksaf. Aan het einde van de dag gaan we daar van rechts weer terug komen. Deze Kammweg gaan we nu langere tijd volgen, steeds boven over de bergketen. De dichte begroeiing geeft in de zomer veel schaduw, maar verhindert dan wel het uitzicht. Nu de bladeren nog niet aan de bomen zitten kunnen we echter toch gelijk al een mooie indruk van de omgeving krijgen. Het pad gaat na enkele meters al stevig omhoog, daarna wordt het vlakker om vervolgens weer verder te klimmen naar de Schollegge op 252m hoogte. Een duidelijke top is er niet en er staan ook geen bordjes dat we de top hebben bereikt. Dat we het hoogste punt hebben gehad merken we pas als we daarna alleen maar verder afdalen. Op het laagste punt, een Sattel tussen twee toppen, lopen we een schitterend stukje bos in met fraai gevormde bomen.

3 Daar is ook een splitsing naar links waar de Ahornweg naar toe gaat. Wij gaan er rechtdoor om dan dadelijk aan de volgende klim te beginnen en blijven zo boven op de Kamm. Het buigt verderop naar rechts waar dan nog een steil kopje te beklimmen is, maar daarna gaan we in een keer door afdalen tot onder in het dal. Eerst nog tamelijk steil omlaag, daarna geleidelijker tot we bij een Y-splitsing staan. De Ahorn komt er van links en gaat rechtdoor, wij slaan scherp rechtsaf en volgen opnieuw de Ahorn bordjes. Na nog een laatste steil stukje omlaag komen we bij een zandpad het bos uit en zien er rechts een prachtig dalletje. Hier slaan we linksaf en lopen tussen de huizen door naar een hoofdweg. Dit is de weg naar de Noller Schlucht. We steken recht over het asfaltweggetje in, en kruisen daarna nog een pad waar het dan rechtdoor verder gaat als karrenspoor. (Links bij deze laatste kruising is nog een Wanderparkplatz met informatieborden.) We blijven maar even op dit pad, tot aan de volgende bosrand. Daar gaat de Ahorn linksaf het bos in. Wij ook. Met een boog door het bos, daarna de helling omhoog tot het pad ons boven op een volgende Kammweg brengt. De Timmer Egge. Daar gaat het rechtsaf de berg omhoog en al na enkele meters lopen we op de zwaarste helling van vandaag. Het gaat lange tijd in een stevige hellinghoek omhoog, na de winterperiode best zwaar om te doen, maar perfect als voorbereiding op de zomervakantie in Oostenrijk. Na deze lange helling wordt het vlak en lopen we langs een mooi uitzichtpunt van waar af in de verte een oude steengroeve zichtbaar is onder het topje van de Asberg. (244m) Heel geleidelijk gaat het dan nog verder omhoog tot aan de 258m hoge Webdeberg, daarna zet de afdaling weer in en gaat het steeds meer naar links omlaag. Na een lange prachtige afdaling wordt het pad breder en eindigt op een T- splitsing met een brede bosweg bij een bankje. Op deze weg gaan we naar rechts en lopen we een weer heel ander mooi natuurgebied in. Weer licht omhoog. We blijven deze weg alsmaar rechtdoor volgen, steeds verder omhoog door een nog mooier natuurgebied. Tot we bijna boven aangekomen de 'H' van de Hermannsweg weer terug zien bij een splitsing met een smal pad links de berg op. Daar gaan we dadelijk deze 'H' links omhoog volgen, maar eerst lopen we nog een stukje rechtdoor tot de volgende scherpe bocht naar links met weer een bankje.

4 Daar om de hoek kunnen we een 'Natur Denkmal' bekijken, de Kalksteinklippen van de Hohnagel compleet met informatiebord. Het is ondertussen twaalf uur geworden zodat we het bankje gelijk maar gebruiken om te lunchen. Een broodje en een kop hete soep gaan er wel in na de vele hoogtemeters die we al hebben gemaakt. Met hernieuwde energie lopen we het stukje terug om daarna rechts de 'H' de berg op te volgen. Deze keer geen grote hoogteverschillen meer maar weldra wel open plekken met een erg mooi uitzicht richting de Steinbrink en de Noller Schlucht. Verderop komen we langs een Schutzhütte links in het bos, hadden we dat geweten dan hadden we daar de broodjes kunnen eten. Daarna gaat het weer omlaag een dicht bos in. Na een korte afdaling komen we bij een splitsing met daarbij een routebord. Nu houden we rechts aan, een breed bospad, en tevens weer de Ahorn route. Weer een geleidelijke afdaling. Het pad is in het onderste deel nogal modderig, maar rechts ervan loopt dan een beter begaanbaar paadje voor wandelaars. Voor een groot kruispunt staat links weer een schuilhut, de Johannislaube. We steken er recht over en blijven daarmee de Ahornweg en de X25 volgen in de richting van de Kronensee en Beutling. 5Km licht golvend rechtdoor, maar absoluut geen saai gedeelte. Eerst is het nog een vlak pad door dicht bos, dan buigt het naar rechts waar we de volgende kruising weer recht oversteken. (We kruisen hier onze Noller Schlucht route.) Nu hebben we asfalt onder de wandelschoenen, en we blijven daar op tot de asfaltweg naar links gaat bij een volgende kruising. Ook daar gaan we rechtdoor op het brede bospad, de Ahorn tekens staan overal duidelijk aangegeven. Door een afwisselend bosgebied gaan we alsmaar rechtdoor, tot we bij Hülsbrink een boerderij links van het pad zien staan. Daar verlaten we het bos en krijgen we rechts een heerlijk uitzicht over de velden, met in de verte boven op de berg de zendmast annex uitkijktoren Steinegge. Achter die toren staat onze auto op ons te wachten.

5 Bij de huizen gaat het weer op asfalt verder, ook steeds rechtdoor de volgende helling omhoog. En weer volgt een stuk bos, met daarna nog eens een prachtig open gedeelte, tot we na een laatste bosgebied op een T-splitsing met een asfaltweg staan. Er is een bushalte, en eenmaal uit de bos gekomen is er een mooi uitzicht in het dal rechts. We gaan er rechtsaf en lopen op het Gasthof beneden aan de hoofdweg af. Een heerlijke lichte afdaling met mooie vergezichten. Onder in het dal steken we een leuk beekje over, daarna gaan we links van het Gasthaus langs naar de hoofdweg. Op deze drukke weg moeten we een klein stukje naar links en daarna gelijk weer rechtsaf het bos in. Een brede bosweg met bij de kruising informatieborden over de Kronensee die daar links achter de heuvels ligt. Tussen de bomen door kunnen we er straks iets van zien, maar er bij komen is niet mogelijk. De See is alleen toegankelijk voor gasten van het bungalowpark dat bij de See hoort. We gaan verder het bos in en op de volgende Y-splitsing houden we links aan. Het gaat weer geleidelijk wat omhoog en we passeren enkele paden die links omlaag lopen naar het park. We blijven op het brede pad, waar we verderop links een beekje door het bos zien kronkelen. Dit is de Hase, die ook de Kronensee van water voorziet. Bij de eerste afslag naar links ligt een bruggetje over de beek, deze kunnen we nog negeren. Na nog een stukje rechtdoor geklommen te hebben met steeds de Hase links, komen we bij een grotere splitsing. 20m voor deze splitsing van brede boswegen gaat een smal paadje linksaf, daar staat een routebord bij met de 'Schwarze Welle 400m'. Hier kiezen we dit paadje en steken even later via een vlonderbrug de Hase over. Daarna op de T-splitsing gaat het rechtsaf verder door een mooi jong bos. Het pad wordt al snel breder, lopen we langs een imposante rotswand, en gaan dan verderop rechtsaf weer een smal paadje in waar de Ahorn staat aangegeven. Even later komen we bij de Schwarze Welle aan. Een paar honderd meter verderop ontspringt de Hase en het water van deze beek komt hier aan de oppervlakte borrelen. Er staan verschillende bankjes en picknicktafels om het water heen opgesteld, we besluiten hier een tweede pauze te beleggen.

6 Eerst moeten we nu de brede bosweg van zoëven weer opzoeken door na het water links aan te houden. Op deze weg gaan we rechts verder en volgend het pad weer de berg omhoog en daarna sterk naar links draaiend. Net voor we het bos weer verlaten zijn er links nog twee diepe gaten, terwijl we rechts tussen de bomen door al een eerste blik kunnen werpen op het Puskental. Het pad komt uit op een asfaltweggetje die we rechtsaf gaan volgen, doorlopend tot onder in het dal waar we recht op een boerderij af gaan. Voor de boerderij gaan we op de splitsing rechtsaf, weer een asfaltweg door een schitterende omgeving. De eerste weg naar links, 100m verderop, gaat tussen twee woningen door naar verderop liggende huizen. Deze moeten we negeren en daar rechtdoor licht omhoog verder gaan. Daarna gaat de weg linksaf naar een boerderij in de verte en gaat er ook een pad rechtdoor recht op het bos af. Deze laatste kiezen we nu om daarna het bos in te lopen. Vooraan in het bos ligt weer een splitsing waarop we linksaf slaan, een pad dat daarna naar rechts gaat. We blijven hier op tot aan een T-splitsing voor een weiland, een erg mooi stukje tegen een berghelling aan. Op de splitsing gaat het linksaf verder met het grasland aan de rechterzijde. Nog meer mooie vergezichten volgen terwijl we het pad door het glooiende landschap aflopen. Het maakt een haakse bocht naar rechts, en daarna gaat het weer op een stuk bos af. We blijven op dit pad en lopen het bos in met weldra links een mooi open gedeelte met daarachter de top van de Steinbrink. (209m) Het blijft licht stijgen terwijl we alle zijwegen negeren en het pad hogerop meer gaat kronkelen. Net voor het hoogste punt van deze weg, we zijn dan aan de achterzijde op de Steinbrink aangekomen, maakt de weg een haakse bocht naar links. Daar gaat ook een pad naar rechts, (rechtdoor), die we moeten negeren. De volgende weg naar rechts moeten we wel hebben, die krijgen we in het oog als we na de haakse bocht een tijdje vlak op hoogte hebben doorgelopen. Een van de weinige vlakke gedeelten van deze rondwandeling. Het pad naar rechts gaat al snel weer behoorlijk stijgen, omhoog naar de bergkam boven Dissen a.t. Bijna boven aangekomen is er links nog een schitterend uitzichtpunt, daarna komen we op de Kamm aan. Nu gaan het scherp rechtsaf verder over het smalle wandelpad de berg op. Dit is weer onderdeel van de Hermannsweg zodat we ons op de 'H' kunnen richten.

7 Het gaat nu in een keer door naar het hoogste topje van vandaag, de 307m hoge Hankenüll. Net als in het eerste deel van vanmorgen gaat het wat op en neer, tot we boven op de Hankenüll zijn. Daar hangt een bordje en er staan een paar grensstenen. Dit is de oude grens tussen Preussen en Hannover. De route is verder heel eenvoudig, we blijven over de Kamm lopen tot we weer kunnen afdalen naar de parkeerplaats. Vanaf de Hankenüll gaat het omlaag naar een kruising waar we recht oversteken. Daarna wordt het pad breder en lopen we gemoedelijk over de bergrug, nog slecht licht op en neer, en negeren daarbij alle andere zijwegen. De volgende hoogte is de Ascher Egge, 264m hoog, en vanaf daar gaat het tamelijk vlak verder tot aan de Steinegge. Op de 266m hoge Steinegge staat een grote zendmast annex uitzichttoren. Wie aan de 1000 hoogtemeters nog niet genoeg heeft kan hier ter afsluiting van de wandeling nog omhoog klimmen naar het uitzichtplatform. Toen we hier met een andere wandeling al eens langs kwamen hebben we de toren wel beklommen, deze keer laten we het aan ons voorbij gaan. We blijven langs de toren rechtdoor lopen, tot we bij een smalle kloof een brug over moeten steken. Aan de overzijde gaat het weer behoorlijk omhoog, maar dat is de helling die we vanmorgen al hebben gedaan. Aan de overzijde van de brug gaat een smal paadje links naar onderen, dat is het zelfde pad waar we vanmorgen vandaag zijn gekomen. We gaan dan ook links en volgen de inmiddels bekende route terug naar de parkeerplaats. De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt superfamilie.nl Het is toegestaan deze PDF routebeschrijving af te drukken of te downloaden naar een locale harde schijf voor enkel persoonlijk en non-commercieel gebruik. Voor meer informatie zie: Auteursrecht & Disclaimer

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Elpe Wolkenberg Uitzichtpunt Birkegge Haardt Wasserfall - Elpe ***** - 16,4 Km - 772 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling bij Elpe Olsberg, niet ver van Winterberg, is

Nadere informatie

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont - Ourthe - Uitzichtpunt 'Twee Ourthes' - Uitzichtpunten Barrage de Nisramont - Filly - Grande Mormont ***** - 11,5 Km - 400 Hm - 4:00 uur Deze

Nadere informatie

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Dörenther Klippen II

Dörenther Klippen II Dörenther Klippen II Dörenther Berg - Hockendes Weib - Kletterwand - Trimmpfad - Brochterbeck - Dörenther Berg ***** - 12,5 Km - 300 Hm - 4:00 uur Over onze eerste Dörenther Klippen rondwandeling krijgen

Nadere informatie

Borgholzhausen. ***** - 18 Km - 430 Hm - 5:30 uur

Borgholzhausen. ***** - 18 Km - 430 Hm - 5:30 uur Borgholzhausen Johannisegge - Vicarien Kopf - Hankenüll - Blauer See - Schwarze Welle - Neukirchener Berg - Borgholzhausen - Luisenturm - Johannisegge ***** - 18 Km - 430 Hm - 5:30 uur Deze rondwandeling

Nadere informatie

Georgsmarienhütte. ***** - 17 Km Hm - 5:30 uur

Georgsmarienhütte. ***** - 17 Km Hm - 5:30 uur Georgsmarienhütte Georgsmarienhütte - Dörenberg Hermannsturm - Am Urberg - Achter de welt - Baumannsknollen - Varusquelle - Varusturm - Bardenburg - Reremberg - Georgsmarienhütte ***** - 17 Km - 680 Hm

Nadere informatie

Rondwandeling Kirchrarbach Schmallenberg

Rondwandeling Kirchrarbach Schmallenberg Rondwandeling Kirchrarbach Schmallenberg Kirchrarbach Auf m Brauke Vogelstange Grillplatz Kreuzberg Kapelle Auf dem Köpfe Mönekind Elmecke Sögtrop - Kirchrarbach ***** - 11,7 Km - 505 Hm - 3:15 uur Onze

Nadere informatie

Rondwandeling Brand II

Rondwandeling Brand II Rondwandeling Brand II Dorfbahn Brand - Panoramabahn - Burtschasattel - Parpfienzsattel - Innere Parpfienzalpe - Niggenkopf - Palüdhütte - Palüdmaisäss - Innertal - Dorfbahn Brand ***** - 12 Km - +380/-1030

Nadere informatie

Wellingholzhausen. Wellingholzhausen - Beutling - Schwarze Welle - Blauer See - Steinegge - Nolle - Rehquelle 6,5 uur, 17,5Km, 480 hoogtemeters

Wellingholzhausen. Wellingholzhausen - Beutling - Schwarze Welle - Blauer See - Steinegge - Nolle - Rehquelle 6,5 uur, 17,5Km, 480 hoogtemeters Wellingholzhausen Wellingholzhausen - Beutling - Schwarze Welle - Blauer See - Steinegge - Nolle - Rehquelle 6,5 uur, 17,5Km, 480 hoogtemeters Hoogtepunten van deze wandeling zijn de prachtige uitzichten

Nadere informatie

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Russbach - Traunwaldalm - Angerkaralm - Rinnbergalm - Russbach ***** - 9 Km - 740 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling ten noorden van Russbach am Pass Gschütt is

Nadere informatie

Naßfeld Gasteinertal

Naßfeld Gasteinertal Naßfeld Gasteinertal Sportgastein Naßfeld - Naturschauweg - Uitzichtpunt - Veitbauernhütte - Naßfeldfalm - Pottinger Hütte - Moises Hütte - Schareckalm - Sportgastein ***** - 8 Km - 280 Hm - 4:30 uur Deze

Nadere informatie

Borgholzhausen Oldendorf

Borgholzhausen Oldendorf Borgholzhausen Oldendorf Oldendorf - Ruïne Ravensberg - Clever Schlucht - Hesseltal - Große Egge - Barenberg - Oldendorf ***** - 15 Km - 540 Hm - 5:00 uur Deze rondwandeling tussen Borgholzhausen en Halle

Nadere informatie

De bossen tussen Manhay en Mormont

De bossen tussen Manhay en Mormont De bossen tussen Manhay en Mormont Grandmenil - Petite-Hoursinne - Mormont - Grandmenil ***** - 17,5 Km - 530 Hm - 5:30 uur Wandelen langs de bosranden is vaak veel interessanter dan door de bossen zelf,

Nadere informatie

Barkhausen, Dinosaurier sporen

Barkhausen, Dinosaurier sporen Barkhausen, Dinosaurier sporen Barkhausen - Dinosauriër sporen - Kellenberg - Grüner See - Nonnenstein - Barkhausen ***** - 14,5 Km - 590 Hm - 4:30 uur Het moeilijkste van deze wandeling is het vinden

Nadere informatie

Hagen Am Teutoburgerwald

Hagen Am Teutoburgerwald Hagen Am Teutoburgerwald Hagen at - Waterkotten - Bergrug - Grafentafel - Sudenfeld - Höneberg - Teutoburger Wald-See - Hohle Berg - Mittelberg - Am Borgberg - Waterkotten - Hagen at ***** - 18,5 Km -

Nadere informatie

Bure en het dal van de Lomme

Bure en het dal van de Lomme Bure en het dal van de Lomme Bure - Lomme dal - Bois de Dessous - Lomme dal - Bure 12,5 Km (Optie 7Km) 330 Hm Deze wandelroute laat ons het prachtige dal van de Lomme zowel vanonder uit het dal als ook

Nadere informatie

Schesatobel Murbruch

Schesatobel Murbruch Schesatobel Murbruch Tschapina - Murbruch - Baumgarten - (Bürser Schlucht) - Bürserberg Boden - Tschapina 2.5 uur, 5 Km en 420 hoogtemeters (Optie: Verlengen met route Bürser Schlucht Totaal 5.5 uur, 11

Nadere informatie

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur Reißrachkopf Rauris Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn ***** - 5,5 Km - 570 Hm - 4:00 uur Deze rondwandeling over de Schwarzwand en Reißrachkopf is geen

Nadere informatie

Mullerthal Luxemburg

Mullerthal Luxemburg Mullerthal Luxemburg Grundhof - Siweschloeff - Zigzagschoeff - Felsenlabyrinth - Binzeltschloeff - Predigtstull - Weerschrumschloeff - Mullerthal - Freilichtbühne - Perekop - Berdorf - Casselt - Grundhof

Nadere informatie

Panorama route Mühlbach am Hochkönig

Panorama route Mühlbach am Hochkönig Panorama route Mühlbach am Hochkönig Mühlbach am Hochkönig - Karbachalm - Skiklub Hütte - Schneeberg - Schneebergkreuz - Salzburger Almenweg - (Klingelbergalm) - Kabachalm - Mühlbach am Hochkönig *****

Nadere informatie

Vessertal, Vesser en Adlersberg

Vessertal, Vesser en Adlersberg Vessertal, Vesser en Adlersberg Schmiedefeld am Rennsteig - Salzberg - Vesserquelle - Vessertal - Zehn Teiche - Bergbaumuseum - Vesser - Stutenhaus - Adlersberg - Adlersbergbaude - Schmiedefeld ***** -

Nadere informatie

Rondwandeling Tecklenburg Ledde

Rondwandeling Tecklenburg Ledde Rondwandeling Tecklenburg Ledde Tecklenburg - Ledde - Hupenberg - Habichtswald - Brandenberg - Knoblauchsberg - Tecklenburg ***** - 19 Km - 360 Hm - 5:30 uur Deze rondwandeling ten noorden van Tecklenburg

Nadere informatie

Embach en Kitzlochklamm

Embach en Kitzlochklamm Embach en Kitzlochklamm Raurisertal - Maria Elend - Kalvarienberg - Embach - Uitzichtpunt - Embachrein - Salzach - Kitzlochklamm - Raurisertal ***** - 8,5 Km - 650 Hm - 4:00 uur De Kitzlochklamm is een

Nadere informatie

Verpeilhütte Kaunertal

Verpeilhütte Kaunertal Verpeilhütte Kaunertal Feichten - Verpeiltal - Verpeilalm - Verpeilhütte - (Mooskopf) - Verpeilalm - Feichten ***** - 9 Km - 850 Hm - 5:00 uur Door het Verpeiltal omhoog naar de Verpeilhütte is een schitterende

Nadere informatie

Schneekopf Gehlberg Ilmenau

Schneekopf Gehlberg Ilmenau Schneekopf Gehlberg Ilmenau Gehlberg - Meininger Hütte - Uitzicht rots - Dürrenberger Hütte - Plänckners Aussicht - Grosser Beerberg - Suhler Ausspanne - Hohe Geiersberg - Suhler Hütte - Sneekopf - Neue

Nadere informatie

Wörth - Rauris. Wörth - Rauriser Ache - Vorstanddorf - Wörtherberg - Rauris - Hochberg - Seidlwinkltal - Wörth. ***** - 11,5 Km Hm - 3:30 uur

Wörth - Rauris. Wörth - Rauriser Ache - Vorstanddorf - Wörtherberg - Rauris - Hochberg - Seidlwinkltal - Wörth. ***** - 11,5 Km Hm - 3:30 uur Wörth - Rauris Wörth - Rauriser Ache - Vorstanddorf - Wörtherberg - Rauris - Hochberg - Seidlwinkltal - Wörth ***** - 11,5 Km - 280 Hm - 3:30 uur Voor vakantiegangers in het Raurisertal is er een leuke

Nadere informatie

Luis Trenker Steig. Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl. ***** - 6 Km Hm - 3 uur

Luis Trenker Steig. Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl. ***** - 6 Km Hm - 3 uur Luis Trenker Steig Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl ***** - 6 Km - 410 Hm - 3 uur Deze lichte rondwandeling bij Arzl, waar het Pitztal in het Inntal uitmondt,

Nadere informatie

Filzmoos Dachstein rondwandeling II

Filzmoos Dachstein rondwandeling II Filzmoos Dachstein rondwandeling II Unterhofalm - Wastl Lackner Steig - Hofpürglhütte - Kesselwand - Bibelsteig - Dachstein Rundwanderweg - Hofkogel - Gosaustein - Almsee - Unterhofalm ***** - 8 Km - 730

Nadere informatie

Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens

Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens Hochzeigerbahn - Zollkreuz - Hochzeiger - Niederjöchl - Sechszeiger - Kalbenalm - Hochzeigerbahn ***** - 8 Km - 680 Hm - 5:30 uur Voor deze rondwandeling over de Hochzeiger

Nadere informatie

Nasses Dreieck, Riesenbeck Rheine

Nasses Dreieck, Riesenbeck Rheine Nasses Dreieck, Riesenbeck Rheine Nasses Dreieck - Hermannsweg - Uitzichtpunten - Schinkensteinhútte - Postdamm - Ehrenfriedhof - Grotten - Riesenbeck - Bevergern - Nasses Dreieck ***** - 14 Km - 255 Hm

Nadere informatie

Bollendorf - Biesdorf

Bollendorf - Biesdorf Bollendorf - Biesdorf Bollendorf - Römischen Villa - Ossenlay - Fraubillenkreuz - Wikingerburg - Schwarzenbruch - Biesdorf - Predigtstuhl - Muhmenlay - Lingelslay - Mariensäule - Bollendorf ***** - 21,5

Nadere informatie

Rondwandeling Barkhausen Bad Essen

Rondwandeling Barkhausen Bad Essen Rondwandeling Barkhausen Bad Essen Barkhausen - Linner Berg - Rattinghausen - Friedeberghütte - Essener Berg - Sonnenbrik toren - Bad Essen - Hüsede - Linnerheide - Barkhausen ***** - 22 Km - 730 Hm -

Nadere informatie

Großer Zschirnstein tafelberg

Großer Zschirnstein tafelberg Großer Zschirnstein tafelberg Kleingießhübel - (Kleiner Zschirnstein) - Wildbrethöhle - Großer Zschirnstein - Zschirnsteinweg - Wolfsberg - Uitzichtpunt - Skulpturenwanderweg - Kleingießhübel ***** - 14

Nadere informatie

Radurschl-Schlucht Pfunds

Radurschl-Schlucht Pfunds Radurschl-Schlucht Pfunds Pfunds Stuben - Pfunds Dorf - Stampfau - Radurschl-Schlucht - Berghof - Greit - Pfunds Stuben ***** - 9 Km - 600 Hm - 3:30 uur Deze korte rondwandeling vanuit Pfunds in het Oberinntal

Nadere informatie

Rondwandeling bij Bouillon

Rondwandeling bij Bouillon Rondwandeling bij Bouillon Bouillon - uitzichttoren - bergkam - uitzichtpunten - Abdij - Bouillon - uitzichtpunten - Bouillon ***** - 8-14 Km - 390-540 Hm - 3:30-5:30 uur Dat een korte rondwandeling toch

Nadere informatie

De Semois bij Cugnon - Mortehan

De Semois bij Cugnon - Mortehan De Semois bij Cugnon - Mortehan Cugnon - Mortehan - uitzichtpunt - vijver - Mortehan - uitzichtpunt - topkruis - grot - Cugnon ***** - 15,5 Km - 470 Hm Deze rondwandeling bij Cugnon loopt in een achtvorm

Nadere informatie

De Hörselberge - Schönau Wutha

De Hörselberge - Schönau Wutha De Hörselberge - Schönau Wutha Schönau - Zapfengrund - Venushöhle - Grosser Hörselberg - Hörselberghaus - Nesseltalblick - Kleiner Hörselberg - Wutha Farnroda - Kahlenberg - Schönau ***** - 13 Km - 535

Nadere informatie

Rondwandeling Albaum Rothaargebirge

Rondwandeling Albaum Rothaargebirge Rondwandeling Albaum Rothaargebirge Albaum Alte Kirchweg Richtplätzchen Kriegerweg Krähenpfuhl - Lütke Aa Ober Albaum Albaumer Klippen Böminghausen - Albaum ***** - 15,5 Km - 701 Hm - 4:30 uur Onze rondwandeling

Nadere informatie

Brandnertal Loischkopf

Brandnertal Loischkopf Brandnertal Loischkopf Tschengla Bürserberg - Schesatobel Murbruch - Burtschaalpe - Burtschasattel - Loischkopf - Parpfienzsattel - Alte Stattweg - Tschengla Bürserberg ***** - 15,5 Km - 1130 Hm - 7:00

Nadere informatie

Steinkreise en Mottakopf

Steinkreise en Mottakopf Steinkreise en Mottakopf Landal Tschengla - Dunza - Steinkreise - Vilschene - Mottakopf - Ronaalpe - Landal Tschengla ***** - 7 Km - 350 Hm - 3:00 uur Deze korte rondwandeling in het Brandnertal rond de

Nadere informatie

Gosaukamm Vordere Gosausee

Gosaukamm Vordere Gosausee Gosaukamm Vordere Gosausee Gosausee - Gosaukammbahn - Sonnenalm - Zwieselalmhütte - Edtalm - Ameisensee - Sonnenalm - Steig Gosausee - Gosausee ***** - 12 Km - +650/-1200 Hm - 5:30 uur De prachtige rondwandeling

Nadere informatie

Lienen Barfußpark en Jausenstation

Lienen Barfußpark en Jausenstation Lienen Barfußpark en Jausenstation Lienen - Barfußpark - Waterval - Brüggeliet Quelle - Felsen Quelle - Westerbecker Berg - Kalksteen groeve - Liener Berg - Jausenstation Malepartus - Lienen ***** - 16,5

Nadere informatie

De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne

De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne La Roche-en-Ardenne - Belvédére - Wildpark - de Ourthe - La Roche - Beausaint La Roche - Uitzichtpunt - La Roche-en-Ardenne ***** - 15 Km - 570 Hm - 5:30 uur

Nadere informatie

Rondwandeling Ourthedal

Rondwandeling Ourthedal Rondwandeling Ourthedal Tonny - Ourthe - Bonnerue - Pironpré - Haies de Tillet - Tompré - Tonny 8,5 Km 170 Hm Een lichte wandelroute door het fraaie Ourthedal door bossen en velden met verschillende schitterende

Nadere informatie

Bad Iburg - Hagen am Teutoburgerwald

Bad Iburg - Hagen am Teutoburgerwald Bad Iburg - Hagen am Teutoburgerwald Urberg - Mentrup - Duvensteine - Hagen a.t.w. - Varusturm Lammersbrink - Karlsplatz - Urberg ***** - 19,5 Km - 540 Hm - 6:00 uur Deze wandeling volgt vooral de Ahornweg,

Nadere informatie

Tambach-Dietharz Bergsee Ebertswiese

Tambach-Dietharz Bergsee Ebertswiese Tambach-Dietharz Bergsee Ebertswiese Tambach-Dietharz - Rennsteig - Quelle - Schnapsbuche - Spittergrund - Spitterfall - Bergsee Ebertswiese - Mittlerer Höhenberg - Wanderherberge Weidmannsruh - Nesselhof

Nadere informatie

Weissenbachklamm Jadersdorf

Weissenbachklamm Jadersdorf Weissenbachklamm Jadersdorf Jadersdorf - Weissenbachklamm - Wasserfall - Radnig - Jadersdorf 4 uur, 7.5 Km en 300 hoogtemeters (Optie: 2.5 uur, 5 Km en 250 hoogtemeters) Wil je er even lekker uit maar

Nadere informatie

Rondje Gailtal bij Kirchbach

Rondje Gailtal bij Kirchbach Rondje Gailtal bij Kirchbach Schönboden - Forst - Kirchbach - Ob. Döbernitzen - Stranig - Reisach - Schönboden 4.5 uur, 12 Km en 300 hoogtemeters Vaak focussen we ons in het berglandschap op de hoge toppen

Nadere informatie

De Meller Berge. ***** - 15 Km - 400 Hm - 5:00 uur

De Meller Berge. ***** - 15 Km - 400 Hm - 5:00 uur De Meller Berge Weberhaus - Bakum - Eickener Egge - Zwickenbachtal - Steig - Thomaskreuz - Stuckenbergturm - Ottohöhe (Ottoshöhe) - Zwickenbach - Weberhaus ***** - 15 Km - 400 Hm - 5:00 uur Een rondwandeling

Nadere informatie

Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen

Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen Sterenborg - Ter Wupping - Veele - Giezelbaarg - Wessinghuizen - Ruige Berg - Sterenborg ***** - 12,5 Km - 3:30 uur Tussen Ter Wupping en Höfte bij Wessinghuizen liggen

Nadere informatie

Externsteine en Egge Turm

Externsteine en Egge Turm Externsteine en Egge Turm Lönsstein - Externsteine - Silberbachtal - Eggeturm - Velmerstot - Silbermühle 5,5 uur - 13.5 Km - 520 hoogtemeters Ongelooflijk mooi is deze wandelroute langs enkele verbazingwekkende

Nadere informatie

Rondwandeling Willingen Sauerland

Rondwandeling Willingen Sauerland Rondwandeling Willingen Sauerland Willingen Hoppern Richtplatz Langenberg Clemensberg Neuer Hagen heide Mühlenkopfschanze Willingen Hopern ***** - 18,5 Km - 615 Hm - 5:30 uur Willingen, maar ook Winterberg

Nadere informatie

Pillermoor Lehrpfad en Kulturweg

Pillermoor Lehrpfad en Kulturweg Pillermoor Lehrpfad en Kulturweg Fuchsmoos - Pillermoor - Uitzichttoren - Moorlehrpfad - Pillerhöhe - Naturparkhaus Kaunergrat - Pillerhöhe - Kulturweg - Piller See - Fuchsmoos ***** - 9 Km - 350 Hm -

Nadere informatie

Kolm Saigurn Raurisertal

Kolm Saigurn Raurisertal Kolm Saigurn Raurisertal Lenzanger - Rauriser Urwald - Durchgangsalm - Gainschniggalm - Ammererhof - Naturfreundehaus Kolm Saigurn - NP Museum - Lenzanger - (Goldwaschplatz Bodenhaus) ***** - 5,5 Km -

Nadere informatie

Bad Iburg Musenberg. Musenberg - Limberg - Jahnhalzplatz - Hohnsberg - Grosser Freeden - Bad Iburg - Musenberg. ***** - 17,5 Km Hm - 5:30 uur

Bad Iburg Musenberg. Musenberg - Limberg - Jahnhalzplatz - Hohnsberg - Grosser Freeden - Bad Iburg - Musenberg. ***** - 17,5 Km Hm - 5:30 uur Bad Iburg Musenberg Musenberg - Limberg - Jahnhalzplatz - Hohnsberg - Grosser Freeden - Bad Iburg - Musenberg ***** - 17,5 Km - 500 Hm - 5:30 uur Deze route bestaat uit af en toe een smal paadje, enkele

Nadere informatie

Rondwandeling Leeden Lengerich

Rondwandeling Leeden Lengerich Rondwandeling Leeden Lengerich Leeden Kortlüke Hohle Berg Mittelberg Kahle Berg Sudenfeld- Kalksteengroeve Lengericher Berg Oberberge - Leeden ***** - 22,5 Km - 565 Hm - 6:30 uur Deze stevige rondwandeling

Nadere informatie

Drachenschlucht en Schloss Wartburg Eisenach

Drachenschlucht en Schloss Wartburg Eisenach Drachenschlucht en Schloss Wartburg Eisenach Hohe Sonne - Drachenschlucht - Marienquelle - Sängerwiese - Schloss Wartburg - Teufelskanzel - Rennsteig - Wilde Sau - Otto Ludwig Stein - Hohe Sonne *****

Nadere informatie

Böser-Tritt-Steig Lünersee

Böser-Tritt-Steig Lünersee Böser-Tritt-Steig Lünersee Lünerseebahn dalstation - Böser Tritt Steig - Lünersee - Lünerseealpe - Douglashütte - Böser Tritt Steig - Lünerseebahn dalstation ***** - 9 Km - 500 Hm - 4:30 uur Zeg je Brandnertal

Nadere informatie

Tecklenburg - Leeden - Lengerich

Tecklenburg - Leeden - Lengerich Tecklenburg - Leeden - Lengerich Tecklenburg - Burcht - Altstadt - Brandenberg - Leedener Berg - Leeden - Lengericher Berg- Tecklenburg 6 uur, 18 Km (optie 14 Km) en 380 hoogtemeters Deze schitterende

Nadere informatie

Rondwandeling Kirchhundem Selbecke via de Rothaarsteig

Rondwandeling Kirchhundem Selbecke via de Rothaarsteig Rondwandeling Kirchhundem Selbecke via de Rothaarsteig Kirchhundem Selbecke - Rinsecke - Schwarze Kreuz - Waldschule - Rothaarsteig - Rhein-Weser-Turm - Kahleberg - Alpenhaus - Hölzernes Kreuz - Steinernes

Nadere informatie

Filzmoos Dachstein rondwandeling

Filzmoos Dachstein rondwandeling Filzmoos Dachstein rondwandeling Wöhrerhütte - Hofpürglhütte - Dachstein Rundwanderweg Austriaweg - Losegg top - Mahdalm - Sulzkaralm - Arzbergalm - Kirchgasshütte - Wöhrerhütte ***** - 10 Km - 750 Hm

Nadere informatie

Auernig top, Garnitzenberg en Gugga

Auernig top, Garnitzenberg en Gugga Auernig top, Garnitzenberg en Gugga Nassfeldpass - Auernig - (Garnitzenberg) - Gugga - Garnitzentörl - Watschiger Alm 4 uur, 5 Km en 450 hoogtemeters Deze relatief korte rondwandeling in Kärnten bij de

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Rondwandeling langs de Lomme bij Rochefort en Éprave

Rondwandeling langs de Lomme bij Rochefort en Éprave Rondwandeling langs de Lomme bij Rochefort en Éprave Rochefort - Montrival - Éprave - Watermolen - De Lomme - Uitzichtpunt - Grotte d'éprave - Ste. Odile - Hamerenne - Chapel de Lorette Rochefort *****

Nadere informatie

Chiny bossen en rivieren

Chiny bossen en rivieren Chiny bossen en rivieren Chiny - Moulin Cambier - Semois - Ruisseau Burnéchamps - Notre Dame - La Vierre - Stuwdam - Chiny ***** - 17,5 Km - 380 Hm - 6:00 uur De Belgische Ardennen en Gaume staan vooral

Nadere informatie

Winterberg Kühhude. Kühhude - Hangbrug - Zinseseck - Latrop - Dicke Eiche - Altarstein - Schanze - Kühhude 6 uur, 20 Km en 610 hoogtemeters

Winterberg Kühhude. Kühhude - Hangbrug - Zinseseck - Latrop - Dicke Eiche - Altarstein - Schanze - Kühhude 6 uur, 20 Km en 610 hoogtemeters Winterberg Kühhude Kühhude - Hangbrug - Zinseseck - Latrop - Dicke Eiche - Altarstein - Schanze - Kühhude 6 uur, 20 Km en 610 hoogtemeters Deze rondwandeling in het bosrijke Rothaargebirge, volgt een groot

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

Rondwandeling bij Hagen A.T.

Rondwandeling bij Hagen A.T. Rondwandeling bij Hagen A.T. Jägerberg - Hüggel - Heidhornberg - Heidberg - Silberberg - Jägerberg - Silbersee ***** - 13 of 17 Km 380 of 450 Hm - 4:00 of 5:30 uur Met deze korte en lange versie van een

Nadere informatie

Panoramaroute Hoher Frassen

Panoramaroute Hoher Frassen Panoramaroute Hoher Frassen Muttersberg - Frassenhütte - Hoher Frassen - Klesialpe - Tiefenseealpe - Muttersberg 6 uur, 10 Km en 800 hoogtemeters De net geen 2000m hoge bergtop Hoher Frassen, huisberg

Nadere informatie

'Hermanns Denkmal' rondwandeling

'Hermanns Denkmal' rondwandeling 'Hermanns Denkmal' rondwandeling Holzhausen Ext - Burcht Falkenburg - Hermanns Denkmal - Berlebeck - Holzhausen Ext 6,5 uur - 20 Km - 740 hoogtemeters Deze wandelroute is een pittige. Niet alleen de kilometers,

Nadere informatie

Door het prachtige Pitztal

Door het prachtige Pitztal Door het prachtige Pitztal (wandelroute / mountainbike route) Jerzens - Tieflehn - Neurur - Piösmes - St. Leonhard im Pitztal - Bichl - Enzenstall - Jerzens ***** - 1-26 Km - +350 en -1100 Hm - 1-7 uur

Nadere informatie

Jukbichl bergtop bij Kötschach 1889m

Jukbichl bergtop bij Kötschach 1889m Jukbichl bergtop bij Kötschach 1889m Kötschach - Lanz - Stelzling - Jukbichl - Dellacher Alm - Stelzling - Lanz - Kötschach 6,5 uur, 8.5 Km en 830 hoogtemeters De Jukbichl is bij lange na niet de hoogste

Nadere informatie

Franz-Senn-Hütte. Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte. 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters

Franz-Senn-Hütte. Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte. 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters Franz-Senn-Hütte Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters Een niet al te zware wandeling is deze naar de Franz-Senn-Hütte. De paden zijn

Nadere informatie

Rondwandeling Reifferscheid en Wildenberg burchten Hellenthal

Rondwandeling Reifferscheid en Wildenberg burchten Hellenthal Rondwandeling Reifferscheid en Wildenberg burchten Hellenthal Burg Reifferscheid Hellenthal Burg Bungenberg Winten Burg Wildenberg Benenberg Zingscheid Kuhberg Felsen Wollenberg Burg Reifferscheid Hellenthal

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen STRUIN BULLETIN April 2015 Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen Bos en Water rondom Plasmolen Door: Frans Sijben - Nijmegen In het Achterbroek Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen 1 Hoe

Nadere informatie

Schmilka Großer Winterberg

Schmilka Großer Winterberg Schmilka Großer Winterberg Schmilka - Schmilksche Mühle - Grenzweg Tsjechië - Richterschlüchte - Kleiner Winterberg - Großer Winterberg - Kipphorn Uitzichtpunt - Schmilka ***** - 14,5 Km - 790 Hm - 5:30

Nadere informatie

Bürser Schlucht en Kuhloch

Bürser Schlucht en Kuhloch Bürser Schlucht en Kuhloch Bürs - Bürser Schlucht - (Schesatobel Murbruch) - Spial - Kuhloch - Bürs 2.5 uur, 5 Km en 210 hoogtemeters (Optie: Verlengen met route Murbruch Bürserberg. Totaal 5.5 uur, 11

Nadere informatie

Drie lussen route Herbeumont

Drie lussen route Herbeumont Drie lussen route Herbeumont Herbeumont - BBQ plaats - Roche de Moulin - Spoorbrug - Tombeau du Chevalier - Burcht ruïne 11 km - 400 hoogtemeters Een rondwandeling zonder een wat saaier moment kom je eigenlijk

Nadere informatie

Teufelsschlucht en Felsenweiher

Teufelsschlucht en Felsenweiher Teufelsschlucht en Felsenweiher Ernzen - Teufelsschlucht - Ferschweiler - Schloss Weilerbach - Felsenweiher - Ernzen ***** - 16 Km - 480 Hm - 6 uur Bijna 20 jaar geleden hebben wij voor het eerst in de

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

Brochterbeck Tecklenburg Teutoburgerwald

Brochterbeck Tecklenburg Teutoburgerwald Brochterbeck Tecklenburg Teutoburgerwald Bocketal Trimmpfad Dreikeiserstuhl Konigstein Brochterbeck Blucherfelsen Waldkapelle Waldlehrpfad Sundern Oelrich Tecklenburg Schloss Munsterland Blick Felsenstieg

Nadere informatie

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM Algemeen: Limburg en zeker Zuid-Limburg is erg toeristisch. Je bent dus zelden of nooit alleen op een pad en de wegen en paden worden ook door wandelaars en mountainbikers

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Naar de Nürnbergerhütte

Naar de Nürnbergerhütte Naar de Nürnbergerhütte Spitz - Bsuachalm Langental -Nürnbergerhütte - Bsuachalm - Spitz 5.5 uur, 10 Km, 950 hoogtemeters Deze schitterende wandeling naar de Nürnbergerhütte begint met een lichte klim

Nadere informatie

Rond het Grosswalsertal

Rond het Grosswalsertal Rond het Grosswalsertal Plazera - Lasanggabrücke - Stuwmeer Raggal - Walserweg - Garsella - Litze - Plazera 4.5 uur, 8 Km en 400 hoogtemeters Deze rondwandeling is een ontdekkingstocht door een van de

Nadere informatie

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed STRUINBULLETIN 22 September 2012 Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Door: Frans Sijben - Nijmegen 22 : Landgoed

Nadere informatie

Rondwandeling Sy - Bomal - Sy

Rondwandeling Sy - Bomal - Sy Rondwandeling Sy - Bomal - Sy Sy - Verlaine - Herbet - Bomal - Logne - Ferme de Pâlogne - Sy 11-14 Km en 550Hm Eén van de mooiste en afwisselendste rondwandelingen start in Sy en biedt enkele pittige klimmetjes

Nadere informatie

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

De zilte lucht van Bad Rothenfelde

De zilte lucht van Bad Rothenfelde De zilte lucht van Bad Rothenfelde Eggeweg - Bad Laer - Blomberg - Lüdenstein - Bad Rothenfelde - Bismarkhütte - Eggeweg 4.5 uur, 14 Km en 310 hoogtemeters Anders dan we vooraf op papier hadden verwacht

Nadere informatie

Brandnertal Amatschonjoch

Brandnertal Amatschonjoch Brandnertal Amatschonjoch Brand Dorfbahn - Parpfienzalpe - Niggenkopf - Alpengasthof Palüdhütte - Berghaus Melkboden - Innerpalüdalpe - Amatschonjoch - Lorenzatäli - Dorfbahn Brand ***** - 11,5 Km - 730

Nadere informatie

Obertraun Dachstein rondwandeling

Obertraun Dachstein rondwandeling Obertraun Dachstein rondwandeling Hoher Krippenstein - Heilbronnerweg - IJsgrot - Däumelsee - Hai - Steig Margschierf - Heilbronner Kreuz - Mariedl - Hirzkarkogel - (Gjaidalm) - Niederer Krippenstein *****

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. Korte Struin 2. Uitgave: december De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven

STRUIN BULLETIN. Korte Struin 2. Uitgave: december De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven STRUIN BULLETIN Korte Struin 2 Uitgave: december 2009 De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven Door: Frans Sijben - Nijmegen

Nadere informatie

Rondwandeling Seewaldsee

Rondwandeling Seewaldsee Rondwandeling Seewaldsee Sonntag Seeberg - Säge - Garlitt - Seewaldsee - Sonntag Seeberg 4 uur, 6.5 Km en 350 hoogtemeters Deze rondwandeling is een lichte tocht waar je wel lang over doet. De prachtige

Nadere informatie

Fulseck Schuhflicker Dorfgastein

Fulseck Schuhflicker Dorfgastein Fulseck Schuhflicker Dorfgastein Dorfgastein - Fulseck - Arltörl - Goldgräberweg - Schuhflicker - Schuhflickersee - Hochegg - Hias Wallner Steig - Paulbauernalm - Steiner Hochalm - Dorfgastein ***** -

Nadere informatie

Door de heuvels langs kapelletjes

Door de heuvels langs kapelletjes ROUTE 7 afstand: DUUR: type: ZWAARTE: LAAGSTe punt: 12,0 km 3,5 uur rondwandeling 2 (afstand, klimmen) 0m, Hoogste punt: 300m kokkari Door de heuvels langs kapelletjes Er naar toe Kokkari ligt aan de noordkust

Nadere informatie