Eenheidsprijzen Duurzame Energiesystemen SenterNovem Utrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eenheidsprijzen Duurzame Energiesystemen SenterNovem Utrecht"

Transcriptie

1 Eenheidsprijzen Duurzame Energiesystemen SenterNovem Utrecht Deerns raadgevende ingenieurs bv Rijswijk, 27 maart 2008 HOMEPAGE PROJECTNUMMER STATUS DOCUMENTCODE definitief H:\PRJ\180\08\02330\03\RAPPORT\ Senter Novem Duurzame energietechnieken AUTEUR PROJECTLEIDER/GROEPSLEIDER de heer ing. M.P. Jorritsma de heer ing. B.G.M. Karstenberg PARAAF PARAAF Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de opdrachtgever. Indien dit rapport in opdracht werd uitgebracht, wordt voor de rechten en verplichtingen van opdrachtgever en opdrachtnemer verwezen naar de DNR 2005, dan wel naar de betreffende ter zake tussen partijen gesloten overeenkomst.

2 I N H O U D Hoofdstuk Blad 1. Samenvatting 1 2. Inleiding 3 3. Systeemomschrijvingen en uitgangspunten Zonneboiler systeem Warmtepomp systeem PV systeem 8 4. Eenheidsprijzen duurzame energietechnieken Eenheidsprijzen zonneboilersysteem Eenheidsprijzen warmtepompsysteem Eenheidsprijzen PV systeem Conclusies en aanbevelingen 14 Bijlage informatie leveranciers 1 Bijlage prijsinformatie detail 1

3 SAMENVATTING De prijs van technieken voor duurzame energie toepassingen is slecht bekend. Kopers hebben weinig idee van wat redelijke prijzen zijn en voor het maken van voorspellingen wordt elke keer weer gezocht naar prijsinformatie. In dit rapport worden eenheidsprijzen voor een aantal duurzame energietechnieken samengesteld. Van deze systemen worden de prijsbepalende uitgangspunten vastgesteld. Zonneboiler systeem Warmtepomp systeem PV systeem De prijzen zijn opgesteld voor twee situaties, een consumentenprijs en een projectprijs: De projectprijzen zijn lager, vooral door inkoopvoordeel en montagegemak in nieuwbouwsituatie. Zonneboiler systeem een systeem waarin op het dak geplaatste plaatcollectoren zonne-energie opvangen. Deze energie wordt gebruikt om water in een boilervat te verwarmen. Zonneboiler systeem (ca. 100 liter boilervat) Consumentenprijs (incl. BTW) Projectprijs (excl. BTW) Zonnecollector, boiler en pomp, gemiddeld Montage collector en boiler, incl. leidingwerk Totaal

4 Warmtepomp systeem een systeem waarmee aardwarmte wordt opgewerkt naar een niveau waarop het voor de verwarming van een grondgebonden nieuwbouwwoning gebruikt kan worden. Warmtepomp systeem (ongeveer 7 kw thermisch) Consumentenprijs nieuwbouw (incl BTW) Projectprijs (excl. BTW) Warmtepomp Leidingwerk, appendages en montage Inbedrijfstelling Gesloten verticale bron Totaal PV systeem een systeem waarin zonne-energie wordt omgevormd naar bruikbare 230 V netspanning. PV systeem (ongeveer 1 kw piek) Consumentenprijs (incl. BTW) Projectprijs (excl. BTW) PV systeem Montage PV systeem Bijkomende elektrotechnische installaties Totaal

5 INLEIDING De prijs van technieken voor duurzame energie toepassingen is slecht bekend. Kopers hebben weinig idee van wat redelijke prijzen zijn en voor het maken van voorspellingen wordt elke keer weer gezocht naar prijsinformatie. De gehanteerde bedragen lopen vaak erg uiteen. Dit blijkt een knelpunt te zijn voor de verdere groei van de markt duurzame energiesystemen. Deerns is benaderd prijsinformatie te verstrekken van duurzame energietechnieken voor de woningbouw, dit betreft; Zonneboiler Warmtepompsysteem PV systeem De basis uitgangspunten van de drie systemen zijn door SenterNovem vastgesteld; Een zonneboiler van 2,5 tot 3 m² met ca. 100 liter opslag (gemiddeld systeem). De prijs voor een project nieuwbouw en voor een consument (bestaande bouw), inclusief installatiewerk. Een warmtepompsysteem van ongeveer 7 kw thermisch voor een tweetal nieuwbouwwoningen inclusief bodemwarmtewisselaar, maar zonder afgiftesysteem. Omdat een warmtepompsysteem in de bestaande bouw lastig te realiseren is zonder aanpassingen aan de thermische schil en/of het afgiftesysteem, dient hier de prijs voor één nieuwbouw twee-onder-één-kap-woning en één nieuwbouw tussenwoning (die deel uitmaakt van een rij van 10) gegeven te worden. Uitgangspunt is dat de woningen voorzien zijn van een minimale isolatiewaarde van de thermische schil (Rc 3,0 m²k/w, HR++ beglazing, houten kozijnen en een WTW-unit. Een PV systeem van 1 kwp geïnstalleerd door een installateur. Hierbij wordt verschil gemaakt tussen een projectprijs (nieuwbouw) en een consumentenprijs (bestaande bouw). Voor de zonneboiler en het warmtepomp systeem is aanvullende een CV ketel benodigd om aan de totale temperatuur warmte vraag te voldoen. Deze installatie is in het rapport buiten beschouwing gelaten.

6 SYSTEEMOMSCHRIJVINGEN EN UITGANGSPUNTEN De volgende systemen zijn onderzocht: Zonneboiler systeem Warmtepomp systeem PV systeem 3.1. Zonneboiler systeem Een zonneboiler systeem bestaat in de basis uit een collector en een boilervat. In de collector wordt de energie uit de zonnestraling opgevangen en omgezet in warmte. Deze warmte wordt door een medium aan het tapwater in het boilervat afgegeven. De collectoren zijn in verschillende varianten leverbaar. De meest bekende collector is de vlakke plaatcollector. Hiernaast zijn tevens vacuümbuizen verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Een uitvoering waarin een medium door een collector in de vacuümbuis stroomt, en een versie waarbij de opgevangen warmte via een heat-pipe wordt afgegeven aan een medium. Deze vacuümbuis collectoren hebben een hoger rendement, maar zijn ook duurder in de aanschaf. Binnen deze opdracht zal alleen de plaatcollector in beschouwing worden genomen.

7 Daarnaast zijn er twee verschillende circulatiesystemen. Terugloop systeem Als de collector minder warmte opneemt dan een vooraf ingestelde waarde dan zal de pomp uitschakelen. Het medium dat zich in de collector bevindt zal teruglopen naar het voorraadvat zodat de collector geen medium meer bevat. Voordelen: Er is geen antivries nodig, Nadelen: Er is een zwaardere pomp nodig om het telkens opnieuw te vullen, collector moet hoger dan het boilervat geplaatst worden Continu gevuld systeem Het circuit tussen de collector en boiler blijft continue gevuld. Voordelen: Kleinere (en dus energiezuinige) pomp. Collector kan lager dan het boilervat worden geplaatst, Nadelen: er is een antivriesmiddel nodig in het medium, wat milieubelastend en rendement verlagend is. Voor het zonneboiler systeem is het uitgangspunt een gemiddeld systeem met een collector van ongeveer 2,5 tot 3,0 m². Het merendeel van de leveranciers biedt systemen aan met een enkele of een dubbele collector (oppervlaktes voor een enkele collector liggen rond de 2,5 m², voor de dubbele collector rond de 4,5 m²). Het boilervat (voorraadvat) heeft een inhoud van ca. 100 liter.

8 Warmtepomp systeem Een warmtepomp onttrekt warmte uit een beschikbare bron en geeft deze af aan een afgiftesysteem. In principe is elke beschikbare warmtebron bruikbaar, maar binnen deze opdracht wordt alleen bodemwarmte in beschouwing genomen. Alternatieve warmtebronnen zijn bijvoorbeeld de retourlucht van een ventilatiesysteem, oppervlaktewater, buitenlucht e.d. Het rendement van een warmtepomp is sterk afhankelijk van het temperatuurverschil tussen de bron en het afgiftesysteem. Bij een klein temperatuurverschil presteert de warmtepomp optimaal. Hierdoor zijn warmtepompen met name geschikt voor lage temperatuurverwarming (LTV). Deze systemen zijn alleen toe te passen in woningen met een hoge isolatiewaarde. Mede aangezien dergelijke systemen een groot oppervlakte nodig hebben om de warmtevraag te kunnen dekken (denk aan vloerverwarmingssystemen) is deze techniek niet/moeilijk toepasbaar in bestaande woningen. Net als bij ketels is er een onderscheid te maken tussen warmtepompen die alleen voor verwarming dienen (CV ketels) en warmtepompen die tevens voor warm tapwater bereiding toepasbaar zijn (combiketels). Ook voor de energievoorziening van de warmtepomp zijn alternatieven. Er zijn gasgestookte warmtepompen (gas-absorbtie-warmtepomp) en elektrisch aangedreven warmtepompen.

9 Binnen deze opdracht zal alleen de elektrisch aangedreven warmtepomp worden beschouwd. Bodemcollectoren worden op verschillende manieren uitgevoerd; Gesloten bron Eén boorgat wordt voorzien van een retour- en aanvoerleiding (gesloten lus). Door deze leiding circuleert een medium dat warmte opneemt uit de bodem. De opgenomen warmte wordt door de warmtepomp uit het medium gehaald. Geschikt voor individuele en kleinschalige collectieve bronsystemen. Er kan nog onderscheid worden gemaakt tussen een horizontale bron (lussen in de bodem over een groot oppervlakte) en een verticale bron (boorgat met hierin de lus). Open bron Bij een open bron wordt direct grondwater uit de bodem onttrokken. Dit grondwater geeft zijn warmte via een warmtewisselaar af aan de warmtepomp. Het afgekoelde grondwater wordt via een ander boorgat teruggebracht in de bodem. Geschikt voor collectieve bronsystemen. Binnen deze opdracht zullen alleen gesloten bronsystemen worden beschouwd.

10 PV systeem Een PV systeem (Photovoltaic system) bestaat uit een aantal zonnepanelen (fotovoltaïsche cellen). Deze panelen zetten zonlicht om in een gelijkspanning. Om deze energie direct in een woning te kunnen gebruiken zal deze door middel van een converter naar 230V wisselspanning worden geconverteerd. Indien de opgewekte stroom niet (geheel) wordt afgenomen in het eigen gebruik wordt de niet gebruikte stroom teruggeleverd aan de energieleverancier.

11 EENHEIDSPRIJZEN DUURZAME ENERGIETECHNIEKEN Voor de prijsinformatie van de drie duurzame energietechnieken is contact opgenomen met een aantal leveranciers. Er wordt uitgegaan van de bruto prijslijsten met kortingen. Door de projectgrootte en afnamehoeveelheid ontstaat er een verschil in kortingen tussen de consumentenprijs en de projectprijs. Netto prijs = Bruto prijs * (1 kortingspercentage) De prijsinformatie van het installatiewerk is afkomstig uit de calculatiesoftware die binnen Deerns raadgevende ingenieurs bv gebruikt wordt. De hierin opgenomen prijzen zijn gekoppeld aan actuele leveranciersdatabases. Voor de consumentenprijs wordt gerekend inclusief BTW Voor de projectprijs wordt gerekend exclusief BTW. Eventuele subsidies zijn buiten beschouwing gelaten. De benaderde leveranciers zijn opgenomen in hoofdstuk 6 (Bijlage Conclusies en aanbevelingen). De exacte prijsinformatie is opgenomen in hoofdstuk 7 (Bijlage prijsinformatie detail) 4.1. Eenheidsprijzen zonneboilersysteem Voor deze eenheidsprijzen is contact gezocht met een aantal leveranciers. De leveranciers leveren een paneel met een oppervlakte van ongeveer 2,5 m² (varieert tussen 2,37 en 2,75 m²) en een boilervat van ongeveer 100 liter. Zonneboiler consumentenprijs bestaande woning De prijs voor een zonnecollector systeem voor een consument, in te bouwen in een bestaande grondgebonden woning. Bestaande uit collector, leidingwerk, appendages en boilervat (voorraadvat). Zonneboiler projectprijs nieuwbouw woning - De prijs voor een zonnecollector systeem voor een projectontwikkelaar. Het systeem in te bouwen in een grote serie grondgebonden nieuwbouwwoningen. Bestaande uit collector, leidingwerk, appendages en boilervat (voorraadvat). Voor de prijsvorming wordt er van uitgegaan dat de panelen op een schuin dak worden geplaatst, en dat de boiler zich dicht bij de panelen bevind (onder het dak, minder dan 3 meter afstand).

12 Consumentenprijs Omschrijving Consumentenprijs Consumentenprijs (excl. BTW) (incl. BTW) Zonnecollector, boiler en pomp, gemiddeld Montage collector en boiler, incl. leidingwerk Totaal Projectprijs Omschrijving Projectprijs Projectprijs (excl. BTW) (incl. BTW) Zonnecollector, boiler en pomp, gemiddeld Montage collector en boiler, incl. leidingwerk Totaal

13 Eenheidsprijzen warmtepompsysteem Voor deze eenheidsprijzen is contact gezocht een aantal leveranciers. Het vermogen van de combiwarmtepomp is gesteld op ongeveer 7 kw thermisch. Er wordt vanuit gegaan dat de warmtepomp op de begane grond wordt geplaatst, relatief dicht bij de aansluiting van een verticale gesloten bron (minder dan 3 meter). Warmtepomp consumentenprijs enkele nieuwbouwwoning - De prijs van een warmtepomp systeem voor één enkele grondgebonden nieuwbouwwoning met een eigen gesloten bron. Bestaande uit bronsysteem, leidingwerk, appendages en warmtepomp. Het afgiftesysteem wordt buiten beschouwing gelaten. Warmtepomp projectprijs per nieuwbouwwoning (grote serie) - De prijs van een warmtepomp systeem voor één enkele grondgebonden nieuwbouwwoning met een eigen gesloten bron. Uitgangspunt is dat het systeem wel voor een groot aantal woningen tegelijkertijd besteld en geïnstalleerd wordt om rekening te houden met schaalvoordeel. Voor de prijsvorming wordt er van uitgegaan dat de warmtepomp nabij de aansluiting van de bron op de begane grond of in de kelder wordt geplaatst. Consumentenprijs enkele nieuwbouwwoning Omschrijving Consumentenprijs (excl BTW) Consumentenprijs (incl. BTW) Warmtepomp Leidingwerk, appendages en montage Inbedrijfstelling Gesloten verticale bron Totaal

14 Projectprijs Omschrijving Projectprijs (excl BTW) Projectprijs (incl. BTW) Warmtepomp Leidingwerk, appendages en montage Inbedrijfstelling Gesloten verticale bron Totaal

15 Eenheidsprijzen PV systeem Er wordt uitgegaan van een PV systeem van 1 kwp (kw piek) en doordat het vermogen hoger is dan 700 Wp moet het systeem op een extra groep worden aangesloten. Er kunnen afhankelijk van de bestaande situatie grote verschillen in kosten ontstaan als de kabel naar zolder onzichtbaar moet worden weggewerkt (in onderstaande tabellen onder de noemer Bijkomende elektrotechnische installaties ). PV systeem consumentenprijs enkele woning De prijs voor een PV systeem voor een bestaande grondgebonden woning. Het systeem bestaat uit de zonnepanelen, een converter (omvormer) en de bijkomende elektrotechnische installaties. PV systeem projectprijs enkele woning De projectprijs voor een PV systeem voor een grondgebonden nieuwbouw woning die binnen een groot project gerealiseerd wordt. Het systeem bestaat uit de zonnepanelen, een converter (omvormer) en de bijkomende elektrotechnische installaties. Voor de prijsvorming wordt er van uitgegaan dat de panelen op een schuin dak worden geplaatst. Consumentenprijs Omschrijving Consumentenprijs Consumentenprijs (excl. BTW) (incl. BTW) PV systeem Montage PV systeem Bijkomende elektrotechnische installaties Totaal Projectprijs Omschrijving Projectprijs Projectprijs (excl. BTW) (incl. BTW) PV systeem Montage PV systeem Bijkomende elektrotechnische installaties Totaal

16 CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN Er blijkt duidelijk verschil te zijn tussen de consumentenprijs en de projectprijzen. Het verschil tussen de consumentenprijs en de projectprijs is voor een groot deel te verklaren uit het inkoopvoordeel dat bij grotere projecten beschikbaar komt. Tevens is de montage in een nieuwbouwwoning in aanbouw eenvoudiger. Systeem Consumenteprijs incl. BTW Projectprijs excl. BTW Zonneboilersysteem Warmtepompsysteem PV systeem Bij de zonneboilersystemen is het aan te raden de boiler zo dicht mogelijk bij het boilervat te plaatsen. Grote afstanden zorgen voor een significante prijsstijging omdat er meer geïsoleerd leidingwerk aangelegd dient te worden. Hetzelfde geldt voor de warmtepompsystemen. Plaatsing van de warmtepomp op de begane grond of in de kelder nabij de aansluiting van de bron is kostentechnisch voordelig. Bij het PV systeem kan opgemerkt worden dat voor het beschouwde systeem van ongeveer 1 kw piek een extra groep aangelegd dient te worden. Bij een systeem van maximaal 700 W is dit niet benodigd. Dit zou vooral in bestaande bouw het systeem aantrekkelijker kunnen maken..

17 Bijlage BIJLAGE INFORMATIE LEVERANCIERS Zonneboilers Er is contact opgenomen met de volgende leveranciers: Nefit (Solarline) Daalderop (MonoSolar) Remeha (Quinta) AGPO Ferroli (Aquasol 4) Viessman (Vitosol / Vitocell) ZEN renewables Warmtepompen Er is contact opgenomen met de volgende leveranciers: Nefit (Auris E) Vaillant (VWS) Techneco (Toros) Itho (alleen projecten) PV systemen Er is contact opgenomen met een aantal leveranciers: RE-source Pfixx ZEN renewables Oskomera

18 Bijlage BIJLAGE PRIJSINFORMATIE DETAIL Hieronder is de prijsinformatie zonder afrondingen opgenomen. De prijzen van de onderdelen zijn bepaald door de prijsinformatie van de verschillende leveranciers (bruto prijzen en kortingen) met elkaar te middelen. Zonneboilers consumentenprijs consumentenprijs projectprijs projectprijs excl. BTW incl. BTW excl. BTW incl. BTW Zonneboilersysteem Montage collector en boiler, incl. leid. en mat Warmtepompen consumentenprijs consumentenprijs projectprijs projectprijs excl. BTW incl. BTW excl. BTW incl. BTW Warmtepomp leidingwerk, appendages en montage inbedrijfstellen Gesloten vertikale bron PV Systemen consumentenprijs consumentenprijs projectprijs projectprijs excl. BTW incl. BTW excl. BTW incl. BTW PV systeem installatiekosten extra groep in groepenkast

Warmtepompen en warmtebronnen. Warmtepompen

Warmtepompen en warmtebronnen. Warmtepompen Warmtepompen en warmtebronnen (augustus 2006) Warmtepompen Wat is een warmtepomp? Warmtepompen zijn duurzame energiesystemen die energie uit de omgeving, zoals buitenlucht, bodem of grondwater, omzetten

Nadere informatie

Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren. product-

Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren. product- Itho Daalderop Zonneboilers en zonnecollectoren product- 2 De zonneboilers van Itho Daalderop Itho Daalderop heeft twee verschillende soorten zonneboilers; de Solior en de Voorverwarmer. De Solior is een

Nadere informatie

Samen aan de slag Opwekken en verwarmen

Samen aan de slag Opwekken en verwarmen Samen aan de slag Opwekken en verwarmen Opwekken en verwarmen Zonnepanelen (elektra) Zonnecollectoren (warm tapwater) Warmtepomp Zonnepanelen Zonnepanelen (elektra) Zonnecollectoren (warm tapwater) Warmtepomp

Nadere informatie

www.pletteinstallaties.nl Bosch Solar zonne-energie

www.pletteinstallaties.nl Bosch Solar zonne-energie 1 Bosch Solar zonne-energie 2 Bosch: dat klinkt bekend én vertrouwd! Geen wonder, want miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de producten van Bosch. Dag in, dag uit. Huishoudelijke apparaten,

Nadere informatie

Zonne Energie iets voor WBB?

Zonne Energie iets voor WBB? Zonne Energie iets voor WBB? 23 januari 2012 Fernando de Beurs 06 55 163 013 jfdebeurs@debeurs partners.nl Agenda Introductie Achtergrond Doel van vanavond Vragen op de uitnodiging Zonne energie in het

Nadere informatie

Introductie. Ernst van Tongeren. Directeur Besseling Installatietechniek

Introductie. Ernst van Tongeren. Directeur Besseling Installatietechniek Introductie Ernst van Tongeren Directeur Besseling Installatietechniek Programma 1. Presentatie duurzame technieken (E. vantongeren) 2. Bouwkundige randvoorwaarden (H. Nieman) 3. Presentatie praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten Concepten EPC 0.4 Om een EPC 0.4 te realiseren voor de referentiewoningen zijn er verschillende concepten ontwikkeld die onderling verschillen op de wijze van ventileren en verwarmen. Aan de basis van

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

Prijslijst Augustus 2014

Prijslijst Augustus 2014 Prijslijst Augustus 2014 Zorgeloos warmte en warm water 20131128 7615017 Consumenten Prijslijst 2014.indd 1 21-07-14- wk30 11:56 Prijslijst Augustus 2014 Bruto adviesprijzen incl. 21% BTW Zorgeloos warmte

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Warmwaterboilers VARIANTEN AFMETINGEN

Warmwaterboilers VARIANTEN AFMETINGEN Een boiler is een goed geïsoleerd voorraadvat waarin een bepaalde hoeveelheid drinkwater wordt opgewarmd, opgeslagen en op temperatuur gehouden. De boiler is met leidingen aangesloten op de tapwaterpunten

Nadere informatie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie 2 Bosch Solar Bosch: dat klinkt bekend én vertrouwd! Geen wonder, want miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de producten van Bosch. Dag in, dag

Nadere informatie

U n i e k i n t e c h n i e k e n v o r m g e v i n g

U n i e k i n t e c h n i e k e n v o r m g e v i n g monosolar zonneboilersysteem met hoogrendement bouwen op duurzame energie U n i e k i n t e c h n i e k e n v o r m g e v i n g Onze producten worden wereldwijd verkocht vanwege hun ongeëvenaarde technische

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

Warmwater collectorsystemen

Warmwater collectorsystemen Warmwater collectorsystemen Warmwater collectorsystemen. Warmwater collectorsystemen zijn vloeistof gevulde installaties waar vloeistof door de buizen in de collector stroomt. Om de buizen in de collector,

Nadere informatie

VMBO PIE. Zonneboiler

VMBO PIE. Zonneboiler VMBO PIE Zonneboiler Colofon Uitgave: Ontwerp: Illustraties: Auteurs: Bewerking: De rede Terneuzen XXX XXX XXX XXX Deze uitgave is uitsluitend bestemd voor gebruik door leden van de Vereniging Platform

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld:

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld: Besteco wil aan de hand van een korte, eenvoudige uitleg algemene informatie verstrekken omtrent warmtepompinstallaties en waar de aandachtspunten liggen. De meest optimale installatie is een zuinige installatie.

Nadere informatie

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine Zonneboilersystemen

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine Zonneboilersystemen Nefit SolarLine Zonneboilers Nefit houdt Nederland warm SolarLine Zonneboilersystemen Eindeloos profiteren van de zon Duurzame energie, besparing op uw gasrekening Thermische zonne-energie is noodzakelijk

Nadere informatie

Info sessie warmtepompen met bodem energie

Info sessie warmtepompen met bodem energie Info sessie warmtepompen met bodem energie Waarom warmtepomp Werking warmtepomp Waarom hybride Werking hybride Leo Janssen TPA Vaillant T.b.v Omgevings Dienst Midden Holland November 2013 Waarom een warmtepomp?

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Subsidies en regelingen ~38% Energielabel D of lager Anticiperen op

Nadere informatie

TECHNECO INFORMATIE TOROS COMBIWARMTEPOMP

TECHNECO INFORMATIE TOROS COMBIWARMTEPOMP TOROS COBIWARTEPOP INLEIDING Techneco heeft een jarenlange ervaring in de warmtepompmarkt. Sinds 8 jaar biedt Techneco met de, binnen 1 behuizing, de oplossing voor:» individuele ruimteverwarming;» individuele

Nadere informatie

DAALDEROP, VEELZIJDIG IN WARMTE

DAALDEROP, VEELZIJDIG IN WARMTE DAALDEROP, VEELZIJDIG IN WARMTE Daalderop, opgericht in 1880 in Tiel, is marktleider op het gebied van de ontwikkeling, productie en verkoop van hoogwaardige warmwaterapparatuur en toonaangevend leverancier

Nadere informatie

Meer wooncomfort. Nu tijdelijk 250,- korting op. van een zonneboiler. en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon

Meer wooncomfort. Nu tijdelijk 250,- korting op. van een zonneboiler. en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon WIJ REGELEN HET VOOR U! Nu tijdelijk 250,- korting op uw zonnepanelensysteem bij de aanschaf van een zonneboiler Zonneboiler Meer wooncomfort en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon voltalimburg.nl/zonneboiler

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? Heijmans ontwikkelt op Forteneiland comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen.

Nadere informatie

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas. Maart 2018

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas. Maart 2018 SolarFreezer Comfort zonder aardgas Maart 2018 Wie zijn we? Geschiedenis: 2013 SolarFreezer BV opgericht 2015 Investeringsronde 2016 SolarFreezer systeem volledig functionerend 2017 7 systemen operationeel

Nadere informatie

Prijslijst. januari 2010

Prijslijst. januari 2010 Prijslijst januari 2010 Prijslijst januari 2010 www.remeha.nl Op www.remeha.nl kunt u uitgebreid kennismaken met Remeha en haar producten, het systeem zoeken dat bij u past of eenvoudig opzoeken waar bij

Nadere informatie

Nederlands Platform Warmtepompen

Nederlands Platform Warmtepompen De nieuwe generatie combi-warmtepompen Oktober 2016 Energie Den Bosch 1 Kennismaken Techneco» oprichting 1995 (21 jaar), vestiging in Delft» ca. 3.500 duurzame projecten in Nederland» 30 medewerkers (verkoop,

Nadere informatie

echt Nul op de meter HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen

echt Nul op de meter HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen echt Nul op de meter HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen Agenda Wie is HRsolar Zonnewarmte V1.0 De markt Zonnewarmte V2.0 Zonnewarmte NOM Wie is HRsolar Nederlandse fabrikant van complete

Nadere informatie

Zon op je Dak 2008 Zon op je Dak

Zon op je Dak 2008 Zon op je Dak Zon op je Dak 2008 Vanaf 16 september kunt u via de campagne Zon op je Dak met een flinke subsidie uw eigen huis verduurzamen en zo uw energierekening verlagen. Subsidie voor duurzame energietechnieken

Nadere informatie

Aardwarmte / Luchtwarmte

Aardwarmte / Luchtwarmte 2015 Aardwarmte / Luchtwarmte Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel kun je meer leren over het onderwerp Aardwarmte/Luchtwarmte. Pagina 1 Inhoud 1.Aardwarmte / luchtwarmte...3 1.1 Doel van de

Nadere informatie

Prijslijst Januari 2015. Zorgeloos warmte en warm water

Prijslijst Januari 2015. Zorgeloos warmte en warm water Prijslijst Januari 2015 Zorgeloos warmte en warm water Prijslijst Januari 2015 Bruto adviesprijzen incl. 21% BTW Zorgeloos warmte en warm water Remeha cv-ketels Remeha Tzerra Tzerra M 24c CW3 6,1-20,9

Nadere informatie

Echt nul op de meter. HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen

Echt nul op de meter. HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen Echt nul op de meter HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen Agenda Zonthermie V1.0 -> V3.0 Zonthermie V3.0 / warmtepompen Wie is HRsolar Nederlandse fabrikant van zonthermische oplossingen

Nadere informatie

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm Nefit SolarLine Zonneboilers Nefit houdt Nederland warm SolarLine Zonneboilers Eindeloos profiteren van Duurzame energie, duurzame kwaliteit Het Nederlandse merk Nefit bracht als eerste ter wereld de succesvolle

Nadere informatie

Cv-ketels, (zonne)boilers, zonnestroom, geisers en toebehoren. Nefit houdt Nederland warm

Cv-ketels, (zonne)boilers, zonnestroom, geisers en toebehoren. Nefit houdt Nederland warm Cv-ketels, (zonne)boilers, zonnestroom, geisers en toebehoren Nefit houdt Nederland warm Adviesprijzen januari 2012 Nefit TopLine Nefit TopLine Single TopLine HR 25/30/45 HR-toestellen zonder warmwatervoorziening

Nadere informatie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie

Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie Bosch Solar Optimaal profiteren van zonne-energie 2 Bosch Solar Bosch: dat klinkt bekend én vertrouwd! Geen wonder, want miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken de producten van Bosch. Dag in, dag

Nadere informatie

Warmtepompen en zonneboilers

Warmtepompen en zonneboilers Warmtepompen en zonneboilers 1 De Warmte pomp + zonneboilers De keuze voor een warmtepomp en/of zonneboilers wordt bepaald door: 1) Energieneutraal willen zijn EN energie en kosten besparing, 2) Wat is

Nadere informatie

Nefit SolarLine II zonneboilers. SolarLine II Warm water met zonneenergie

Nefit SolarLine II zonneboilers. SolarLine II Warm water met zonneenergie Nefit SolarLine II zonneboilers SolarLine II Warm water met zonneenergie Nefit SolarLine II zonneboiler Eindeloos profiteren van de zon Thermische zonne-energie is noodzakelijk voor een duurzame toekomst.

Nadere informatie

aurostep plus zonneboiler

aurostep plus zonneboiler aurostep plus zonneboiler Veel warm water dankzij zonne-energie 01-09 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam verzekerd van veel warm water Open de

Nadere informatie

AS-ta PV systemen. As-ta wil zonnestroom voor iedereen bereikbaar maken en biedt daarom de hoogwaardige Sunit systeempakketten van Siemens aan.

AS-ta PV systemen. As-ta wil zonnestroom voor iedereen bereikbaar maken en biedt daarom de hoogwaardige Sunit systeempakketten van Siemens aan. AS-ta PV systemen. As-ta wil zonnestroom voor iedereen bereikbaar maken en biedt daarom de hoogwaardige Sunit systeempakketten van Siemens aan. Deze eenvoudige voor u samengestelde Sunit systemen bestaan

Nadere informatie

aurostepplus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort

aurostepplus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort aurostepplus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort aurostepplus Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam douchen en baden dat kan met de aurostepplus zonneboiler. De aurostepplus van Vaillant zorgt

Nadere informatie

S OLARL INE VOOR DE ZAKELIJKE MARKT. Nefit houdt Nederland warm S OLARL INE Z ONNE- ENERGIEOPLOSSINGEN

S OLARL INE VOOR DE ZAKELIJKE MARKT. Nefit houdt Nederland warm S OLARL INE Z ONNE- ENERGIEOPLOSSINGEN S OLARL INE VOOR DE ZAKELIJKE MARKT Nefit houdt Nederland warm S OLARL INE Z ONNE- ENERGIEOPLOSSINGEN Duurzame systeemoplos Het Nefit SolarLine-systeem is dé verwarmings- en warmwatervoorziening waarmee

Nadere informatie

Warmtepompen - de toekomst. Hans Wiessner Welkom

Warmtepompen - de toekomst. Hans Wiessner Welkom Warmtepompen - de toekomst Hans Wiessner 21-06-2018 Welkom Moderne techniek als de Warmtepomp heeft de toekomst Installatietechniek, regeltechniek, LT afgifte systemen, wooncomfort Wat is een warmtepomp

Nadere informatie

Kees Bakker

Kees Bakker Kees Bakker info@energiehuishelmond.nl Vrijwilliger Energiehuis op cover blad Eigen Huis! Ervaringsdeskundige! Verwarmen van een woning verwarmt met aardgas gestookte CV verwarmt elektrisch met warmtepomp

Nadere informatie

oppeling DE CV-KETEL ERUIT WHITEPAPER Wat zijn goede alternatieven?

oppeling DE CV-KETEL ERUIT WHITEPAPER Wat zijn goede alternatieven? oppeling WHITEPAPER DE CV-KETEL ERUIT Wat zijn goede alternatieven? Inhoudsopgave 1 Inleiding pag. 3 2 Wel of geen nieuwe cv-ketel? pag. 4 3 Alternatieve oplossingen pag. 6 4 De klant adviseren pag. 10

Nadere informatie

Introductiecursus zonnewarmte. Robbert van Diemen

Introductiecursus zonnewarmte. Robbert van Diemen Introductiecursus zonnewarmte Robbert van Diemen 1 Inhoud 1. Waarom zonnewarmte 2. De markt 3. Type zonnewarmtesystemen 4. Type collectoren 5. Basis systemen 6. Toepassingen 7. Dimensionering 8. Subsidie

Nadere informatie

Warmtepompen. Een introductie

Warmtepompen. Een introductie Warmtepompen Een introductie Inhoud presentatie Introductie 040energie Warmtepompen: Principe Varianten Financieel Is mijn huis geschikt? Vragen? Introductie 040Energie 040energie is een vereniging van

Nadere informatie

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Uitgangspunt Bestaand, oorspronkelijk gebouw had als gebruik een mix aan functies. Dit waren

Nadere informatie

Agenda Informatieavond Zonnepanelen

Agenda Informatieavond Zonnepanelen Informatieavond Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) 16 mei 2013 19:30 21:45 Agenda Informatieavond Welkom Aanleiding Energiepunt Wonen (Gem. Utrecht)

Nadere informatie

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP De duurzame energiebron is onuitputtelijk, maar heeft een te laag temperatuurniveau om de CV rechtstreeks op aan te kunnen sluiten. De temperatuur zal dus eerst verhoogd moeten worden, waardoor wij onze

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Onderdeel Casus ingevuld opnameformulier. Algemene projectgegevens Projectnaam: Woning Jansen Kenmerk: Adres: Guido Gezellelaan Huisnummer: 00 Postcode: 2624

Nadere informatie

Rijksoverheid. Veel besparingsmogelijkheden t/m t/m 100. Dubbel glas. Dubbel glas. Niet extra geïsoleerd. Niet van toepassing. Nee.

Rijksoverheid. Veel besparingsmogelijkheden t/m t/m 100. Dubbel glas. Dubbel glas. Niet extra geïsoleerd. Niet van toepassing. Nee. Rijksoverheid Energielabel woning Westvest 191 2611BZ Delft BAG-ID: 0503010000010395 Veel besparingsmogelijkheden Energielabel B Registratienummer 863374920 Datum van registratie 13-01-2016 Geldig tot

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Informatie over: - Duurzaam (ver)bouwen - Energie besparen - Zelf duurzame energie opwekken - Duurzame financiering - Subsidies

Duurzaam Bouwloket. Informatie over: - Duurzaam (ver)bouwen - Energie besparen - Zelf duurzame energie opwekken - Duurzame financiering - Subsidies Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak; 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen; 4. Informatieronden Workshop isolatie Workshop duurzame energie opwekken; 5. Warmtepompen (centraal); 6. Subsidies

Nadere informatie

Duurzame Woning Duurzame Energie. Energie: Trias Energetica

Duurzame Woning Duurzame Energie. Energie: Trias Energetica Duurzame Woning Duurzame Energie Energie: Trias Energetica Trias Energetica Stap 1. Beperk het energieverbruik door beperking van de vraag (goed geïsoleerd en luchtdicht bouwen). Stap 2. Gebruik duurzame

Nadere informatie

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine. Zonneboilersystemen

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine. Zonneboilersystemen Nefit SolarLine Zonneboilers Nefit houdt Nederland warm SolarLine Zonneboilersystemen Eindeloos profiteren van Duurzame energie, duurzame kwaliteit Het Nederlandse merk Nefit bracht als eerste ter wereld

Nadere informatie

AquaSol 4 Zonlichtsysteem

AquaSol 4 Zonlichtsysteem energiek in duurzame klimaatconcepten AquaSol 4 Zonlichtsysteem van Ferroli Nederland 5,4 GJ > > > Z O N L I C H T ONEINDIGE BRON VAN ENERGIE < < < Kies duurzaam, kies zonlichtenergie Voordelen AquaSol

Nadere informatie

Energieconcepten voor duurzame woningen met PV-T

Energieconcepten voor duurzame woningen met PV-T Facilitair Advies Bureau Troost Zesde Slagen 28 5233VJ 'S- Hertogenbosch Tel: 06 46 95 44 49 E. info@f-a-t.nl Energieconcepten voor duurzame woningen met PV-T U overweegt te investeren in een nieuwe verwarmingsinstallatie

Nadere informatie

De zon als warmtebron. Hoe werkt een zonneboiler?

De zon als warmtebron. Hoe werkt een zonneboiler? koud tapwater 0900-9892 Zonneboilers Algemene informatie over actieve thermische zonne-energie De zon als warmtebron De zon is een onuitputtelijke bron van energie Zonne-energie omgezet in warmte is de

Nadere informatie

DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING

DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING Bij de ontwikkeling van Landgoed Drenkeling heeft duurzaamheid een hoge prioriteit. Duurzaamheid betekent in dit geval dat de gebouwde omgeving voldoet aan hoge duurzaamheidseisen

Nadere informatie

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp Pagina 1 van 7 Joran van Reede MBGOO17B4..-05-2019 Pagina 2 van 7 Inleiding Voor u ligt een verslag over de installatie techniek van de Bieschbos hal. In

Nadere informatie

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER INLEIDING WAT STAAT ER OP HET PROGRAMMA? 19:30 uur Energiebesparende maatregelen (Energieloket) 20:15 uur Pauze met koffie en thee 20:30 uur Informatiemarkt:

Nadere informatie

Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Voor onafhankelijke informatie en advies over: Raoul Santibanez Voor onafhankelijke informatie en advies over: Energie besparen en energie opwekken Luchtkwaliteit in huis Comfortverbetering in huis Levensloopbestendig wonen Klimaat adaptief wonen Subsidies,

Nadere informatie

Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII

Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII Stichting Spaarnesant 04 februari 2014 9X3803 Entrada 301 Postbus 94241 1090 GE Amsterdam +31 20 569 77 00 Telefoon 020-5697701 Fax info@amsterdam.royalhaskoning.com

Nadere informatie

Open en gesloten WKO systemen. Open systemen

Open en gesloten WKO systemen. Open systemen Open en gesloten WKO systemen Open systemen Een kenmerk van open systemen is dat er grondwater onttrokken en geïnfiltreerd wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen doubletsystemen, monobronsystemen

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? AM ontwikkelt in Park Centraal comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen. Deze

Nadere informatie

Opnameformulier Energielabel woningen 1. Algemene projectgegevens

Opnameformulier Energielabel woningen 1. Algemene projectgegevens Opnameformulier Energielabel woningen 1. Algemene projectgegevens Projectnaam: Kenmerk: Adres: Postcode: Klantnaam: Contactpersoon: Datum woning bezoek: 3817PR-45 Hobbemastraat 3817 PR Plaats: Amersfoort

Nadere informatie

Contra-expertise ketelprijzen ten behoeve van de warmtewet

Contra-expertise ketelprijzen ten behoeve van de warmtewet Contra-expertise ketelprijzen ten behoeve van de warmtewet Deerns raadgevende ingenieurs bv Rijswijk, 12 november 2009 HOMEPAGE www.deerns.nl PROJECTNUMMER 180-09-02876-03 STATUS Definitief 2.0 DOCUMENTCODE

Nadere informatie

TECHNEA. duurzaam WARMTEPOMPEN AT TEC WARMTEPOMPEN AARDWARMTEPOMP 2-4 KW HOGE COP & SUPER STIL MODULEREND ONLINE (STEM)BEDIENING INTELLIGENTE REGELING

TECHNEA. duurzaam WARMTEPOMPEN AT TEC WARMTEPOMPEN AARDWARMTEPOMP 2-4 KW HOGE COP & SUPER STIL MODULEREND ONLINE (STEM)BEDIENING INTELLIGENTE REGELING TECHNEA duurzaam AARDWARMTEPOMP 2-4 KW HOGE COP & SUPER STIL MODULEREND ONLINE (STEM)BEDIENING INTELLIGENTE REGELING OVER AT-TEC Al 35 jaar zijn we gespecialiseerd in het produceren van warmtepompen van

Nadere informatie

Zonneboiler-systemen. Comfort-lijn Hygiëne-lijn Systemen op maat

Zonneboiler-systemen. Comfort-lijn Hygiëne-lijn Systemen op maat Zonneboiler-systemen Comfort-lijn Hygiëne-lijn Systemen op maat Maatwerk in zonneboilers De zonneboiler-systemen van TechniQ Energy zijn perfect in balans en van hoge kwaliteit. Naast de standaard systemen,

Nadere informatie

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG Beschrijving voorgesteld (energetisch) maatregelenpakket om EPC 0,2 te halen. De maatregelen die benodigd zijn om een EPC van

Nadere informatie

Bestaande huizen van het aardgas af? Hans van Wolferen 18 april 2018 KIVI

Bestaande huizen van het aardgas af? Hans van Wolferen 18 april 2018 KIVI Bestaande huizen van het aardgas af? Hans van Wolferen 18 april 2018 KIVI Van Wolferen Research Ervaring Verwarming, warmtapwater, koeling Rapporteur EPG en EMG (NEN 7120 / 7125) Betrokken bij CEN normen

Nadere informatie

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas SolarFreezer Comfort zonder aardgas Jacques Mathijsen April 2017 1 Energie per woning Gemiddeld energie verbruik in Nederland woning met 2.2 personen Elektrische energie 100% = 3.500 kwh Thermische energie

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Onderdeel 2 Voorbeeldopdracht Examendatum: Naam kandidaat: Soort en nummer legitimatiebewijs: Lees zorgvuldig onderstaande informatie Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

aurostep plus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort

aurostep plus zonneboiler Duurzaam warmwatercomfort Duurzaam warmwatercomfort 01.04.2011 aurostep plus Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam douchen en baden dat kan met de. De aurostep plus van Vaillant zorgt voor een krachtigere straal heerlijk

Nadere informatie

BUVA EcoClimate warmtepomp. Duurzaam verwarmen, koelen en warm water voor elke woning.

BUVA EcoClimate warmtepomp. Duurzaam verwarmen, koelen en warm water voor elke woning. BUVA EcoClimate warmtepomp Duurzaam verwarmen, koelen en warm water voor elke woning. Aangename warmte in de winter, verfrissende koeling in de zomer en warmwatercomfort. Dat kan met de BUVA EcoClimate

Nadere informatie

In 2016 is er 70 miljoen subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het aantal buizen in de collector:

In 2016 is er 70 miljoen subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het aantal buizen in de collector: Allereerst hartelijk dank voor uw getoonde interesse in onze Solesta Zonneboiler. In dit document vindt u informatie over het door ons samengestelde systeem. Het rendement van een zonneboiler Een zonneboiler

Nadere informatie

HET VRAAGSTUK WARMTAPWATER BIJ WARMTEPOMPEN

HET VRAAGSTUK WARMTAPWATER BIJ WARMTEPOMPEN HET VRAAGSTUK WARMTAPWATER BIJ WARMTEPOMPEN Uitdagingen zijn er om te overwinnen. Zo ook als het gaat om warmtapwater in combinatie met een warmtepomp in woningbouw. In de meeste gevallen wordt daarbij

Nadere informatie

Specialist in warmtepompen TOROS VISION DE NIEUWE GENERATIE COMBIWARMTEPOMPEN STIL, EFFICIËNT, COMPACT EN MET MONITORING!

Specialist in warmtepompen TOROS VISION DE NIEUWE GENERATIE COMBIWARMTEPOMPEN STIL, EFFICIËNT, COMPACT EN MET MONITORING! Specialist in warmtepompen TOROS VISION DE NIEUWE GENERATIE COMBIWARMTEPOMPEN STIL, EFFICIËNT, COMPACT EN MET MONITORING! DE NIEUWE GENERATIE COMBIWARMTEPOMPEN GESCHIKT VOOR NUL OP DE METER We hebben ons

Nadere informatie

Toros Vision. Kennismaken. De nieuwe generatie combi-warmtepomp. Oktober 2015 Energie Den Bosch

Toros Vision. Kennismaken. De nieuwe generatie combi-warmtepomp. Oktober 2015 Energie Den Bosch Toros Vision De nieuwe generatie combi-warmtepomp Oktober 2015 Energie Den Bosch Kennismaken Techneco Groep» oprichting 1995 (20 jaar), vestiging in Delft» ca. 2.500 duurzame projecten in Nederland» 20

Nadere informatie

De nieuwe standaard in eenvoud, design en rendement

De nieuwe standaard in eenvoud, design en rendement Product-Data-Blad ZentaSO Upgrade Technische gegevens ZentaSO zonneboilersysteem DST opbrengst 1 collector 3,4 DST opbrengst 2 collectoren 4,4 Maximale bedrijfstemperatuur ºC 80 Opvoerhoogte (bij extra

Nadere informatie

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam GREEN PACKAGE Energie uit de lucht - 100% duurzaam Het comfort van vloerverwarming, koeling en warmtapwater in een duurzaam energiesysteem voor bij u thuis. Frisse Lucht Green Package, duurzame energie

Nadere informatie

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit h o u d t Nederla nd w a r m. Zonneboilersystemen

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit h o u d t Nederla nd w a r m. Zonneboilersystemen Nefit SolarLine Zonneboilers Nefit h o u d t Nederla nd w a r m SolarLine Zonneboilersystemen Eindeloos profiteren van Duurzame energie, duurzame kwaliteit Het Nederlandse merk Nefit bracht als eerste

Nadere informatie

Bewonerskosten voor warmte van wooncomplex Het Breed

Bewonerskosten voor warmte van wooncomplex Het Breed Bewonerskosten voor warmte van wooncomplex Het Breed Ymere/Eigen Haard Amsterdam Deerns raadgevende ingenieurs bv Rijswijk, 25 november 2010 HOMEPAGE www.deerns.nl PROJECTNUMMER 160-10-03480-03 STATUS

Nadere informatie

ENERGIE MET RESPECT VOOR DE TOEKOMST

ENERGIE MET RESPECT VOOR DE TOEKOMST ENERGIE MET RESPECT VOOR DE TOEKOMST Duurzame energie helpt klimaatverandering tegen te gaan en voorkomt dat energie opraakt. De bronnen van duurzame energie, zoals de wind en de zon, kunnen niet opraken.

Nadere informatie

Warmtepomp type WPU-3 en WPU-5

Warmtepomp type WPU-3 en WPU-5 Toepassing De Itho warmtepompunit wordt toegepast in grondgebonden woningen en appartementen. De unit is een onderdeel van het Itho Energiewoning concept. Omschrijving De Itho warmtepompunits, type WPU-3

Nadere informatie

Aardgasloos wonen! de ENERGIEVAKMAN wil u graag helpen bij uw zoektocht. Programma: Presentatie in Trefpunt Heeten -- 4 oktober

Aardgasloos wonen! de ENERGIEVAKMAN wil u graag helpen bij uw zoektocht. Programma: Presentatie in Trefpunt Heeten -- 4 oktober Aardgasloos wonen! de ENERGIEVAKMAN wil u graag helpen bij uw zoektocht Presentatie in Trefpunt Heeten -- 4 oktober 2018 -- Programma: Even voorstellen Begrippen BENG (2020) Schil Ventileren Anders verwarmen

Nadere informatie

Nederland. Doekle Terpstra (UNETO-VNI): De installatiesector wordt spelbepaler. En hybride is een belangrijke troef.

Nederland. Doekle Terpstra (UNETO-VNI): De installatiesector wordt spelbepaler. En hybride is een belangrijke troef. arm Magazine over woningbouw, utiliteit en duurzaamheid APRIL 2018 Nederland Doekle Terpstra (UNETO-VNI): De installatiesector wordt spelbepaler. En hybride is een belangrijke troef. 4 14 Golfplaatfabriek

Nadere informatie

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine Zonneboilersystemen

Nefit SolarLine Zonneboilers. Nefit houdt Nederland warm. SolarLine Zonneboilersystemen Nefit SolarLine Zonneboilers Nefit houdt Nederland warm SolarLine Zonneboilersystemen Eindeloos profiteren van de zon Duurzame energie, besparing op uw gasrekening Thermische zonne-energie is noodzakelijk

Nadere informatie

ZONNEBOILERS ZONNEBOILERS PRIJS EXCL. BTW EUR. TYPE ARTIKEL nr OMSCHRIJVING. (prijslijst onder voorbehoud van eventuele wijzigingen of fouten)

ZONNEBOILERS ZONNEBOILERS PRIJS EXCL. BTW EUR. TYPE ARTIKEL nr OMSCHRIJVING. (prijslijst onder voorbehoud van eventuele wijzigingen of fouten) TYPE ARTIKEL nr OMSCHRIJVING Zonneboiler SBS 1 wisselaar voor zonnesysteem W Geïsoleerd met CFC-vrij polyurethaanschuim, 1 warmtewisselaar, eenvoudig toegankelijk inspectieluik, 2 voelerhulzen van 15 mm,

Nadere informatie

Buurkracht Alteveer-Cranevelt

Buurkracht Alteveer-Cranevelt Buurkracht Alteveer-Cranevelt Alteveer-Cranevelt - Buurtscan - Woningscan - Overzicht maatregelen - Financiering en subsidies Buurtscan - 1.575 huishoudens - 3.135 inwoners - 7 % vrijstaand - Jaren 30

Nadere informatie

Duurzaam wonen zonder gas of stadsverwarming 15 april 2014 Piet Vink Centrum, Den Haag

Duurzaam wonen zonder gas of stadsverwarming 15 april 2014 Piet Vink Centrum, Den Haag Duurzaam wonen zonder gas of stadsverwarming 15 april 2014 Piet Vink Centrum, Den Haag Hilbrand Does www.energiegarant.nl september2013 Agenda 19:30-19:50: Inloop 19:50-20:00: Opening en introductie door

Nadere informatie

Itho Energiewoning. De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing.

Itho Energiewoning. De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing. Itho Energiewoning De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing. Minimaal energieverbruik maximaal wooncomfort Wooncomfort, een gezond binnenklimaat en energiebesparing worden steeds belangrijker.

Nadere informatie

ATC Afd. Apeldoorn Presentatie Duurzame energievoorziening d.d

ATC Afd. Apeldoorn Presentatie Duurzame energievoorziening d.d ATC Afd. Apeldoorn Presentatie Duurzame energievoorziening d.d. 18-09-2017 Vanavond is onze spreker Jan Putman samen met Tim Hulshorst van het bedrijf 'Solar Energie Booster' te Duiven. Na de volle aardgasbel

Nadere informatie

Opnameformulier woningen voor EP-certificaat

Opnameformulier woningen voor EP-certificaat Opnameformulier woningen voor EP-certificaat Hieronder worden de opnameformulieren gegeven die een EPA-adviseur nodig heeft om een opname van de woning op papier te kunnen verrichten. Om het opnameformulier

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Hoe komt energielabel tot stand Relatie (of niet!)

Nadere informatie

TECHNECO INFORMATIE AQUATOP S WARMTEPOMP

TECHNECO INFORMATIE AQUATOP S WARMTEPOMP AQUATOP S WARMTEPOMP INLEIDING De Aquatop S warmtepomp is een zeer energiezuinig, zeer geluidsarme en compacte warmtepomp. Met deze warmtepomp is het mogelijk om in bijna alle nieuwbouwwoningen, van zowel

Nadere informatie

Technieken en financiering van de aardgasvrijoplossingen

Technieken en financiering van de aardgasvrijoplossingen Nieuwbouw is relatief eenvoudig aardgasvrij te realiseren. Er zijn grofweg twee alternatieven: - Verzwaard elektriciteitsnet met een lucht- of bodemwarmtepomp in de woning (all electric) - collectieve

Nadere informatie

De nieuwe standaard in eenvoud, design en rendement

De nieuwe standaard in eenvoud, design en rendement Product-Data-Blad ZentaSOL Zonneboilersysteem De nieuwe standaard in eenvoud, design en rendement ZentaSOL Zonneboilersysteem De nieuwe standaard in eenvoud, design en rendement Dit goed isolerende vat

Nadere informatie