Portugal (update 02/2015)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Portugal (update 02/2015)"

Transcriptie

1 Portugal (update 02/2015) Portugal is een republiek in het zuidwesten van Europa. Het land is sinds 1986 lid van de Europese Unie. Portugal behoort tot één van de armste landen van Europa. Het is een parlementaire democratie en een republiek met een president die voor een termijn van vijf jaar gekozen wordt door de bevolking. Godsdienten: voornamelijk het christendom, daarnaast ook joden en hindoes. Portugal kent vrijheid van religie. Het verdrag van Den Haag van 29 mei 1993 inzake de Bescherming van Kinderen en de Samenwerking op het gebied van Interlandelijke adoptie trad in werking in Portugal op 1 juli Bevoegde Centrale Autoriteit: Instituto da Segurança Social, I.P.. Rua Castilho n Lisboa Portugal Tel / Fax + 213/ iss@seg-social.pt Verantwoordelijke: - Isabel PASTOR Chef de Secteur de l adoption Wetgeving U kan de wetgeving van kracht op datum van het onderzoek steeds opvragen bij het VCA.! opgelet! U moet ook aan de Belgische wetgeving voldoen. Kinderen in Portugal Er verblijven momenteel 9000 kinderen in instituten en 3000 kinderen bij andere familieleden dan het eigen gezin. Het systeem van pleegzorg, zoals wij dat kennen, bestaat niet in Portugal. Er zijn veel binnenlandse adopties in Portugal (ongeveer 500 per jaar). Er zijn ongeveer wezen door allerlei oorzaken.

2 Kinderen die in aanmerking komen voor adoptie De kinderen die nood hebben aan een internationale adoptie zijn gezonde kinderen vanaf 9 à 10 jaar, 3 of meer broers of zussen en kinderen met gezondheidsproblemen en/of ontwikkelingsproblemen 1. Portugese koppels die in het buitenland wonen kunnen hetzelfde kindprofiel opgeven als binnenlandse adoptanten (0-5 jaar). Kinderen zijn wettelijk adoptabel als ze geplaatst werden onder de zorg en controle van een particulier met het oog op adoptie en jonger zijn dat 15 jaar op het moment van de aanvraag. Welke kinderen kunnen onder de zorg en controle van een tehuis of particulier geplaatst worden met het oog op adoptie? kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. Kinderen vanaf 12jaar moeten zelf hun toestemming geven.(art en 1981 Civil Code) wanneer de nodige toestemmingen voor de adoptie zijn gegeven. Een moeder kan haar toestemming ten vroegste 6 weken na de geboorte geven. (art en 1982 Civil Code) wanneer de ouders ongekend zijn of het kind wees is. (hcch: profil d etat pour l adoption internationale maart 2010) wanneer de ouders de gezondheid, veiligheid, opleiding, ontwikkeling van het kind op het spel hebben gezet, zowel door hun handelen als hun stilzitten. (art.l 1978 Civil Code) kinderen die verlaten zijn door hun ouders. (artikel 1978 Civil Code) wanneer de kinderen worden opgevangen in een tehuis of bij een particulier en hun ouders geen interesse in hen hebben. Desinteresse moet van die aard zijn dat de verdere relatie tussen ouder en kind ernstig in gevaar is. (art Civil Code) Toestemmingen Toestemmingen die nodig zijn voor een plaatsing met het oog op adoptie kunnen voor elke familierechtbank in Portugal worden gegeven. De rechter informeert steeds over de gevolgen van het geven van de toestemming. De verklaring van instemming kan opgevraagd worden door degenen die hun toestemming moeten geven, door de sociale diensten of door de Public Minister. (art Civil Code) Portugal heeft 23 publieke adoptiediensten, deze hebben bij wet een aantal taken gekregen. Zij beschikken over multidisciplinaire teams die de situatie van het kind bestuderen en indien nodig aan de rechtbank een verklaring van adoptabiliteit van het kind vragen. Enkel minderjarigen kinderen die adoptabel zijn verklaard door de rechtbank kunnen internationaal geadopteerd worden. 1 mail CA Portugal.

3 Voorwaarden kandidaat-adoptanten* 1. Leeftijd Gehuwden wanneer ze beide ouder zijn dan 25 jaar en minstens 4 jaar getrouwd zijn. (art Code Civil) Wettelijke samenwonenden kan ook, moet ook minstens 4 jaar zijn. (hcch: profil d etat pour l adoption internationale maart 2010) Een alleenstaande moet minstens 30 jaar zijn. (art Code Civil) KA die op het moment van de plaatsing met het oog op adoptie jonger dan 60 jaar zijn. Leeftijdsverschil mag niet meer dan 50 jaar zijn. Bij siblings wordt gekeken naar het oudste kind. (art Code Civil) Bij stiefouderadoptie telt het leeftijdsverschil + de maximumleeftijd niet. (art Code Civil) 2. Burgerlijke staat KA moeten minstens 4 jaar getrouwd zijn als men samen wil adopteren. (art Code Civil) Alleenstaanden kunnen adopteren: zowel mannen als vrouwen. (art Code Civil) Holebi s kunnen niet samen adopteren. * Kandidaat-adoptanten moeten ook aan de Belgische wetgeving voldoen. Procedure (voor KA met Portugese nationaliteit) 1) KA laten hun dossier door VCA verzenden voor een adoptieprocedure van een kind uit Portugal. Dossier (gelegaliseerd en met apostille) bestaat uit: - geschiktheidsvonnis - kopie van de identiteitskaarten of paspoorten van de KA - kopie van de geboorteaktes (maximaal 6 maanden oud) van de KA en de eventuele kinderen die bij hen wonen - kopie van de huwelijksakte, scheidingsakte of akte van overlijden van de partner indien van toepassing - medisch attest - Bewijs van goed gedrag en zeden - bewijs van de financiële situatie van het gezin en bewijs van huisvesting - attest van de werkgever - uittreksel uit het strafregister - Foto-album - Bewijs van nazorg

4 2) Portugal bevestigt ontvangst van het ouderdossier. Als ouderdossier wordt goedgekeurd, komen ze in database. Wanneer er een kind adoptabel is dat matcht met de adoptanten krijgt VCA een formeel voorstel met een kinddossier. Het kinddossier bevat volgende informatie: - voorgeschiedenis van het kind - juridisch statuut van het kind - factoren die hebben geleid tot het adoptabel verklaren van het kind - gezondheidstoestand van het kind - fysieke en psychologische ontwikkeling van het kind - schoolrapport VCA aanvaardt kinddossier al dan niet. Bij aanvaarding worden KA op de hoogte gebracht. Op basis van deze gegevens kunnen de KA er nog steeds voor gaan om voor een bepaald voorstel niet te gaan. Ze blijven dan hun plaats op de wachtlijst gewoon behouden tot er een volgende match kan plaatsvinden. Er zal door geen enkele partij druk worden uitgeoefend. Binnen de maand dient er een antwoord te komen. 3) Nadat KA het kindvoorstel aanvaardt en de Portugese Centrale Autoriteit over het attest beschikt, kan de procedure in Portugal opgestart worden. 1. Afreis naar Portugal Na een kennismakingsperiode van 2 à 4 weken, verschijnen de ouders voor de rechtbank De rechtbank levert een certificaat transfer of guardianship, identiteitskaart, geboorteakte, bewijs van adoptabiliteit en certificaat van pre-adoptieperiode af. Een kopie van deze documenten wordt bezorgd aan de VCA zodat zij een attest voor de ambassade kunnen opstellen zodat er een visum met het oog op adoptie kan worden afgeleverd. De KA gaan met het kind naar België 2. Adoptie in België Nazorg wordt opgestart en de opvolgrapporten worden bezorgd aan de centrale autoriteit Portugal verwacht twee opvolgrapporten (integratierapporten genoemd in Portugal): 3 en 6 maanden na het vertrek van het kind uit Portugal. Na minimum 6 maanden kan de adoptie in België worden uitgesproken en wordt het conformiteitsattest + vonnis bezorgd aan de centrale autoriteit van Portugal. Na de adoptie in België moeten geen opvolgrapporten meer gestuurd worden naar Portugal. Kind houdt de Portugese nationaliteit, tenzij de adoptieouders specifiek verzoek doen en bewijzen dat kind een andere nationaliteit heeft.

5 Na de adoptie De adoptie wordt uitgesproken in België en het Burgerlijk Wetboek is dus van toepassing. Portugal verwacht twee nazorgrapporten: één na 3 en één na 6 maanden. Overwegingen Voor ons onderzoek van het kanaal Portugal hebben we ons voornamelijk gebaseerd op informatie verkregen van de kandidaat-adoptieouders, de Federale Centrale Autoriteit, het landenrapport over Portugal van International Social Service, contact dat we zelf hadden met de centrale autoriteit van Portugal en de wetgeving op het vlak van adoptie. 1. Adoptabiliteit zowel juridisch als sociaalpsychologisch De voorwaarden van rond adoptabiliteit die Portugal stelt komen overeen met de voorwaarden die in de Belgische wetgeving worden opgelegd. De adoptieprocedure in Portugal via de centrale autoriteit gaat na of de adoptiekinderen nog plaatsbaar zijn in een gezin (en dus sociaalpsychologisch adopteerbaar zijn). 2. Subsidiariteit Het principe van subsidiariteit wordt nageleefd door de te volgen procedure in Portugal. 3. Toepasselijke wetgeving wordt nageleefd door alle actoren en er wordt gehandeld in het belang van het kind De beschreven procedure (zie bijlage 2) is compatibel met de Belgische en Vlaamse regelgeving. Het belang van het kind wordt in de beschreven procedure, steeds afgewogen in de te nemen beslissingen: Er is een professionele matching door de centrale autoriteit in Portugal. Als er een kind adoptabel is dat toegewezen kan worden aan de adoptanten dan krijgt VCA een formeel voorstel met een kinddossier. Het kinddossier bevat volgende informatie: voorgeschiedenis van het kind juridisch statuut van het kind factoren die hebben geleid tot het adoptabel verklaren van het kind gezondheidstoestand van het kind fysieke en psychologische ontwikkeling van het kind schoolrapport - De rechtbank levert een certificaat transfer of guardianship, identiteitskaart, geboorteakte, bewijs van adoptabiliteit en certificaat van pre-adoptieperiode af. Een kopie van deze documenten wordt bezorgd aan het VCA zodat zij een attest voor de ambassade kunnen opstellen zodat er een visum met het oog op adoptie kan worden afgeleverd.

6 4. Financiële transparantie De kosten zijn op het moment van het kanaalonderzoek moeilijk in te schatten omdat het zal gaan om legalisaties, vertalingen, kosten die afhankelijk zijn van de gemeente in Portugal. De procedure in Portugal is gratis. De kandidaat-adoptieouders moeten alle kosten bijhouden en na afronding van de procedure een overzicht bezorgen. Beoordeling VCA Niet elke aanvraag tot zelfstandige adoptie uit Portugal heeft dezelfde achtergrond of verloopt via hetzelfde kanaal. Wij geven graag kort mee wanneer er een onderzoek werd afgerond en wat het besluit van VCA was specifiek voor het ingediende kanaal. Kanaalonderzoek 12/2014: Het kanaal werd goedgekeurd omwille van de werking conform aan het Haags Verdrag. Er is een goed werkende centrale autoriteit en een duidelijke procedure. De centrale autoriteit behoudt de controle over elke stap in de adoptieprocedure. Doordat het gaat om kandidaten met Portugese nationaliteit is de procedure voor matching ook zeer gestuurd vanuit Portugal.

Haïti (update 05/2013)

Haïti (update 05/2013) Haïti (update 05/2013) De eilandstaat in de Caribische Zee werd in januari 2010 getroffen door een zware aardbeving. De ramp kostte aan vele mensen het leven en maakte zo n 1,5 miljoen mensen dakloos.

Nadere informatie

Adoptie Stap voor stap

Adoptie Stap voor stap Adoptie Stap voor stap Heb je interesse om een kindje te adopteren? Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) maakt je graag wegwijs in de verschillende adoptieprocedures. Adoptiekinderen kunnen zowel weeskinderen

Nadere informatie

Corruptie in Kameroen is wijdverspreid. De Belgische ambassade meldt dat niet-reglementaire adopties niet uitgesloten kunnen worden.

Corruptie in Kameroen is wijdverspreid. De Belgische ambassade meldt dat niet-reglementaire adopties niet uitgesloten kunnen worden. Kameroen Kameroen werd onafhankelijk op 01/01/1961. Corruptie in Kameroen is wijdverspreid. De Belgische ambassade meldt dat niet-reglementaire adopties niet uitgesloten kunnen worden. Kameroen is een

Nadere informatie

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10 AANMELDING VOOR DE ADOPTIE VAN EEN KIND VAN DE FAMILIE UIT HET BUITENLAND Met dit formulier start je de adoptieprocedure voor een kind van je familie dat in het buitenland verblijft. In te vullen door

Nadere informatie

Honduras is het tweede armste land van Centraal-Amerika met bijna 8 miljoen inwoners waarvan meer dan 3 miljoen kinderen (onder 18 jaar).

Honduras is het tweede armste land van Centraal-Amerika met bijna 8 miljoen inwoners waarvan meer dan 3 miljoen kinderen (onder 18 jaar). Honduras Honduras is het tweede armste land van Centraal-Amerika met bijna 8 miljoen inwoners waarvan meer dan 3 miljoen kinderen (onder 18 jaar). 62% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Honduras

Nadere informatie

Adoptie Stap voor stap

Adoptie Stap voor stap Adoptie Stap voor stap Heb je interesse om een kindje te adopteren? Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) maakt je graag wegwijs in de verschillende adoptieprocedures. Adoptiekinderen kunnen zowel weeskinderen

Nadere informatie

DR Congo (update 12/2012)

DR Congo (update 12/2012) DR Congo (update 12/2012) De Democratische Republiek Congo ligt in centraal Afrika en heeft Kinshasa als hoofdstad. Het land werd onafhankelijk van België in 1960. DR Congo heeft verschillende burgeroorlogen

Nadere informatie

Peru (update 06/2013)

Peru (update 06/2013) Peru (update 06/2013) Sinds 2002 is de economische groei in Peru groot, deze groeit er sneller dan in de omliggende landen. Toch werpen de strategieën om armoede te bestrijden voorlopig weinig vruchten

Nadere informatie

Elke adoptiedienst heeft een werking uitgebouwd in verschillende herkomstlanden: Overzicht in landenschema per dienst:

Elke adoptiedienst heeft een werking uitgebouwd in verschillende herkomstlanden: Overzicht in landenschema per dienst: Adoptiediensten Elke adoptiedienst heeft een werking uitgebouwd in verschillende herkomstlanden: Overzicht in landenschema per dienst: Overzicht per land Bijzondere voorwaarden gesteld aan KA Nazorgvereisten

Nadere informatie

Interlandelijke adoptie

Interlandelijke adoptie Interlandelijke adoptie Inleiding U hebt beslist om een kind uit het buitenland te adopteren. U vraagt zich af: tot wie u zich moet richten? welke procedures u moet volgen? welke gevolgen de adoptie heeft?

Nadere informatie

Verenigde Staten (Illinois-Family Resource Center) (update 02/2015)

Verenigde Staten (Illinois-Family Resource Center) (update 02/2015) Verenigde Staten (Illinois-Family Resource Center) (update 02/2015) De Verenigde Staten is een federatie van 50 staten. Bevolking: 313 miljoen. Gemiddelde levensverwachting in 2011 was 78,8 jaar. 1 Godsdiensten:

Nadere informatie

De informatiesessie Raadgevend Comité van het Vlaams Centrum voor Adoptie 7 oktober 2013

De informatiesessie Raadgevend Comité van het Vlaams Centrum voor Adoptie 7 oktober 2013 De informatiesessie Raadgevend Comité van het Vlaams Centrum voor Adoptie 7 oktober 2013 Steunpunt Adoptie vzw Nieuw sinds 1 januari 2013 Bundeling expertise 3 pijlers: Informatie & voorbereiding Ondersteuning

Nadere informatie

nr. 124 van LORIN PARYS datum: 13 november 2015 aan JO VANDEURZEN Interlandelijke adoptie - Oeganda

nr. 124 van LORIN PARYS datum: 13 november 2015 aan JO VANDEURZEN Interlandelijke adoptie - Oeganda SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 124 van LORIN PARYS datum: 13 november 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Interlandelijke adoptie - Oeganda In 2013 en 2014 werden jaarlijks

Nadere informatie

ZUID_AFRIKA THAILAND. Gewone verdragsland. Volle verdragsland. Min. 1 jaar Enkel hetero. Geen voorwaarde (zowel hetero als holibi)

ZUID_AFRIKA THAILAND. Gewone verdragsland. Volle verdragsland. Min. 1 jaar Enkel hetero. Geen voorwaarde (zowel hetero als holibi) Adoptiediensten Elke adoptiedienst heeft een werking uitgebouwd in verschillende herkomstlanden Aanduiding gewone of volle adoptie Aanduiding Conventioneel: Dit herkomstland maakt deel uit van de landen

Nadere informatie

Interlandelijke adoptie

Interlandelijke adoptie Interlandelijke adoptie Inleiding U hebt beslist om een kind uit het buitenland te adopteren. U vraagt zich ongetwijfeld af tot wie u zich moet richten, welke procedures u moet volgen of welke gevolgen

Nadere informatie

Datum 29 juni 2009 Onderwerp Beantwoording vragen van het lid Langkamp (SP) over adopties uit Nigeria en Malawi

Datum 29 juni 2009 Onderwerp Beantwoording vragen van het lid Langkamp (SP) over adopties uit Nigeria en Malawi > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.justitie.nl

Nadere informatie

Pro-actief kanaalonderzoek

Pro-actief kanaalonderzoek Pro-actief kanaalonderzoek Beleidskeuze Decreet 12 januari 2012 begrip proactief kanaalonderzoek belang van voldoende en voldoende verschillende goed werkende adoptiekanalen kan niet overschat worden,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 22 maart 2013 betreffende het inzagerecht en de bemiddeling bij interlandelijke adoptie, het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

wegwijs in adoptie procedures in Vlaanderen

wegwijs in adoptie procedures in Vlaanderen wegwijs in adoptie procedures in Vlaanderen 2 wegwijs in adoptie voorwoord Beste kandidaat-adoptant, Je hebt interesse om een kindje te adopteren? De Vlaamse Centrale Autoriteit (VCA) maakt je graag wegwijs

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING VOORONTWERP VAN DECREET HOUDENDE DE INSTEMMING MET HET SAMENWERKINGSAKKOORD VAN TOT WIJZIGING VAN HET SAMENWERKINGSAKKOORD VAN 12 SEPTEMBER 2005 TUSSEN DE FEDERALE STAAT, DE VLAAMSE GEMEENSCHAP, DE FRANSE

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING De minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

Nadere informatie

Wettelijk kader interlandelijke adoptie

Wettelijk kader interlandelijke adoptie Wettelijk kader interlandelijke adoptie Inhoud Internationaal kader - Kinderrechtenverdrag - Haags adoptieverdrag Nationaal kader -Burgerlijk wetboek en Gerechtelijk wetboek - Decreet interlandelijke adoptie

Nadere informatie

De (herziene) Europese Overeenkomst inzake adoptie van kinderen

De (herziene) Europese Overeenkomst inzake adoptie van kinderen De (herziene) Europese Overeenkomst inzake adoptie van kinderen SARiV Advies 2013/19 SAR WGG Advies 11 juli 2013 Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen Boudewijnlaan 30 bus 81 1000 Brussel T.

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE BINNENLANDSE

INFORMATIEBROCHURE BINNENLANDSE INFORMATIEBROCHURE BINNENLANDSE A D O P T I E 1 INLEIDING Wie in zijn praktijk geconfronteerd wordt met een vrouw die ongewenst zwanger is en overweegt haar kind af te staan voor adoptie vindt in deze

Nadere informatie

Aanvraag adoptie-uitkering*

Aanvraag adoptie-uitkering* Aanvraag adoptie-uitkering* Werknemers Stuur dit document zo spoedig mogelijk, ingevuld en ondertekend, terug naar uw ziekenfonds. Wie doet wat? De werknemer die een adoptie-uitkering wil aanvragen, vult

Nadere informatie

Info avond Ray of Hope: Stand van zaken.

Info avond Ray of Hope: Stand van zaken. Info avond Ray of Hope: Stand van zaken. Inhoud 1. Welkom 2. Toelichting nieuw BVR 3. Stand van zaken werking Ray of Hope 1 Nieuwe voorzitter: Katrien Schryvers Leden van de RVB Christel Vergauwen Christine

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ministerie van Veiligheid en Justitie Ministerie van Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan aspirant-adoptiefouders die vanuit de VS willen adopteren Datum 17 oktober 2011 Onderwerp Informatiebrief Adopties

Nadere informatie

Beste, De hervorming van de adoptie is op 1 september 2005 in werking getreden. Deze hervorming was nodig om België de mogelijkheid te bieden het

Beste, De hervorming van de adoptie is op 1 september 2005 in werking getreden. Deze hervorming was nodig om België de mogelijkheid te bieden het Beste, De hervorming van de adoptie is op 1 september 2005 in werking getreden. Deze hervorming was nodig om België de mogelijkheid te bieden het Verdrag van Den Haag van 29 mei 1993 inzake de internationale

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:8005

ECLI:NL:RBDHA:2017:8005 ECLI:NL:RBDHA:2017:8005 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 17072017 Datum publicatie 03082017 Zaaknummer C/09/522456 / FA RK 168986 Rechtsgebieden Personen en familierecht Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

Aanvraag Belgische nationaliteit

Aanvraag Belgische nationaliteit Aanvraag Belgische nationaliteit De nationaliteits verleent het recht om de Belgische nationaliteit te verkrijgen op basis van het afleggen van een. De wet over de Belgische nationaliteit is vanaf 1 januari

Nadere informatie

Geachte heer, Geachte mevrouw,

Geachte heer, Geachte mevrouw, Directoraat-generaal Gezondheidszorg Dienst Gezondheidsberoepen en Beroepsuitoefening UW BRIEF VAN UW REF. ONZE REF. DATUM BIJLAGE(N) CONTACT TEL. 02/524.97.97 FAX E-MAIL visa@gezondheid.belgie.be BETREFT:

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 1012 (2001-2002) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 24 januari 2002 ONTWERP VAN DECREET houdende instemming met het verdrag inzake de bescherming van kinderen en de samenwerking op het gebied

Nadere informatie

Het nieuwe Belgische naamrecht. Inwerkingtreding op 01 juni 2014

Het nieuwe Belgische naamrecht. Inwerkingtreding op 01 juni 2014 Het nieuwe Belgische naamrecht Inwerkingtreding op 01 juni 2014 Rechtsbronnen Wet van 08 mei 2014 (Staatsbl. 26 mei 2014) Wijziging Burgerlijk Wetboek Gelijkheid tussen mannen en vrouwen bij naamsoverdracht

Nadere informatie

a) Door welke adoptiedienst werd dit kanaalonderzoek ingediend bij het VCA? b) Wat is de begin- en einddatum van het onderzoek door het VCA?

a) Door welke adoptiedienst werd dit kanaalonderzoek ingediend bij het VCA? b) Wat is de begin- en einddatum van het onderzoek door het VCA? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 613 van LORIN PARYS datum: 29 juni 8 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Interlandelijke adoptie - Kanaalonderzoek Een adoptiekanaal is een kanaal

Nadere informatie

VOORSTEL VAN DECREET HOUDENDE DE REGELING VAN DE BINNENLANDSE ADOPTIE VAN KINDEREN

VOORSTEL VAN DECREET HOUDENDE DE REGELING VAN DE BINNENLANDSE ADOPTIE VAN KINDEREN VOORSTEL VAN DECREET HOUDENDE DE REGELING VAN DE BINNENLANDSE ADOPTIE VAN KINDEREN Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen en definities Art. 1. Dit decreet

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 22 maart 2013 betreffende het inzagerecht en de bemiddeling bij interlandelijke adoptie, het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Conceptnota voor nieuwe regelgeving. betreffende binnenlandse adoptie

Conceptnota voor nieuwe regelgeving. betreffende binnenlandse adoptie ingediend op 233 (2014-2015) Nr. 1 3 februari 2015 (2014-2015) Conceptnota voor nieuwe regelgeving van Lorin Parys betreffende binnenlandse adoptie verzendcode: WEL 2 233 (2014-2015) Nr. 1 INHOUD 1. Context...

Nadere informatie

1. Het adres van inschrijving in de bevolkingsregisters van een niet-ontvoogde minderjarige:

1. Het adres van inschrijving in de bevolkingsregisters van een niet-ontvoogde minderjarige: Algemene Onderrichtingen van 7 oktober 1992 betreffende het houden van de bevolkingsregisters (gecoördineerde versie van 27 april 2007), deel I, nr. 68: 68. De inschrijving van niet-ontvoogde minderjarigen:

Nadere informatie

VR DOC.1026/1

VR DOC.1026/1 VR 2016 3009 DOC.1026/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 37, 40 en 43 van

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DECREET. inzake interlandelijke adoptie HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. Artikel 1

VLAAMS PARLEMENT DECREET. inzake interlandelijke adoptie HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. Artikel 1 VLAAMS PARLEMENT DECREET inzake interlandelijke adoptie HOOFDSTUK I Algemene bepalingen Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid. Artikel 2 In dit decreet wordt verstaan onder : 1 interlandelijke

Nadere informatie

Adoptie van een kind in Nederland

Adoptie van een kind in Nederland Adoptie van een kind in Nederland Uitvoeringswet Verdrag inzake de bescherming van kinderen en de samenwerking op het gebied van de interlandelijke adoptie Hoofdstuk 4. Prodedure in geval van interlandelijke

Nadere informatie

Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie

Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie www.gewenstkind.be Inhoud 1 2 3 4 5 6 Woord vooraf 4 De bevalling 6 De dag na de bevalling 10 Ontslag uit het ziekenhuis 12 Facturatie 13 Aangifte op de bevolkingsdienst

Nadere informatie

Datum 10 juni 2009 Onderwerp Antwoorden kamervragen over onrust onder aspirant-adoptiefouders

Datum 10 juni 2009 Onderwerp Antwoorden kamervragen over onrust onder aspirant-adoptiefouders > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Justitieel

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS Hoofdstuk 28-1 8/02/2010 INHOUDSOPGAVE ALGEMEENHEDEN - Toelichting - Gebruiksvoorwaarden - Wie heeft een IRB nodig? MODEL VAN HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS OVERHEID

Nadere informatie

CIRCULAIRE NOTA SPECIAAL STATUUT VAN DE GEZINSLEDEN VAN HET PERSONEEL VAN INTERNATIONATIONALE INSTELLINGEN. (10 januari 2013)

CIRCULAIRE NOTA SPECIAAL STATUUT VAN DE GEZINSLEDEN VAN HET PERSONEEL VAN INTERNATIONATIONALE INSTELLINGEN. (10 januari 2013) ons kenmerk P1.3/PRO 03.01 CIRCULAIRE NOTA SPECIAAL STATUUT VAN DE GEZINSLEDEN VAN HET PERSONEEL VAN INTERNATIONATIONALE INSTELLINGEN (10 januari 2013) De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse

Nadere informatie

Conceptnota voor nieuwe regelgeving. van de heer Lorin Parys. betreffende Binnenlandse Adoptie

Conceptnota voor nieuwe regelgeving. van de heer Lorin Parys. betreffende Binnenlandse Adoptie Conceptnota voor nieuwe regelgeving van de heer Lorin Parys betreffende Binnenlandse Adoptie Inhoud 1. Context... 3 1.1. Historische situering en actuele situatie... 3 1.2. Hoorzittingen... 5 1.3. Definiëring...

Nadere informatie

Waar en hoe? Welke stukken dienen voorzien te worden bij de aangifte?

Waar en hoe? Welke stukken dienen voorzien te worden bij de aangifte? INFO - HUWELIJK DE AANGIFTE Waar en hoe? Voor het bepalen van dag en uur van het burgerlijk huwelijk, melden de verloofden zich aan in het administratief centrum, dienst Burgerlijke Stand, Veld 1 te 9970

Nadere informatie

CIRCULAIRE NOTA. (16 mei 2008)

CIRCULAIRE NOTA. (16 mei 2008) K O N I N K R I J K BE L G I Ë F e d e r a l e O v e r h e i d s d i e n s t B u i t e n l a n d s e Z a k e n, B u i t e n l a n d s e H a n d e l e n O n t w i k k e l i n g s s a m e n w e r k i n g

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 3 1. Toelichting... 3 2. Gebruiksvoorwaarden... 3 3. Wie heeft het internationale rijbewijs nodig... 3 II. MODEL VAN

Nadere informatie

INFORMATIEFICHE BETREFFENDE HET HUWELIJK

INFORMATIEFICHE BETREFFENDE HET HUWELIJK Ambassade van België te Tunis 47, rue du 1er juin 1002 TUNIS-BELVEDERE Fax : (00.216) 71 781 493 E-mail : tunis@diplobel.fed.be Site web : www.diplomatie.belgium.be/tunisia Alle telefonische oproepen betreffende

Nadere informatie

Activiteitenverslag Adoptie

Activiteitenverslag Adoptie Activiteitenverslag Adoptie 2013 4. Binnenlandse adoptie Inhoudstafel 1. Het Vlaams Centrum voor Adoptie 1.1 Informatieverstrekking... 4 p. 1.2 Inzage van adoptiedossiers... 5 p. 1.3 Partners... 7 p. 1.3.1

Nadere informatie

Inhoud 1. Voorwoord (door de voorzitter)... 2

Inhoud 1. Voorwoord (door de voorzitter)... 2 Jaarverslag raadgevend comité van het Vlaams centrum voor adoptie Werkjaar 2013-2014 Inhoud 1. Voorwoord (door de voorzitter)... 2 2. Samenstelling van het comité... 3 3. Aantal vergaderingen en aanwezigheden...

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP VANBELGIE EN DE REGERING VAN DE SOCIALISTISCHE REPUBLIEK VIETNAM BETREFFENDE DE SAMENWERKING INZAKE

OVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP VANBELGIE EN DE REGERING VAN DE SOCIALISTISCHE REPUBLIEK VIETNAM BETREFFENDE DE SAMENWERKING INZAKE OVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP VANBELGIE EN DE REGERING VAN DE SOCIALISTISCHE REPUBLIEK VIETNAM BETREFFENDE DE SAMENWERKING INZAKE ADOPTIE VAN KINDEREN OVEREENKOMST TUSSI~N DE VLAAMSJ~ GE~IEENSCHAP

Nadere informatie

Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin

Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin TOESPRAAK Toespraak van Naar aanleiding van Datum en uur Plaats JO VANDEURZEN STATEN-GENERAAL DAOPTIE 14.12, 9u-10u Koning Albert

Nadere informatie

Familierechtbank Brussel (Ned.), vonnis van 26 oktober 2015

Familierechtbank Brussel (Ned.), vonnis van 26 oktober 2015 Familierechtbank Brussel (Ned.), vonnis van 26 oktober 2015 Interlandelijke adoptie Internationale bevoegdheid Artikel 66 WIPR Belgische rechter Toepasselijk recht De wijze van totstandkoming Artikel 69

Nadere informatie

Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie

Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie Begeleiding vanuit het ziekenhuis bij adoptie Gewenst Kind De Mutsaard VZW www.gewenstkind.be Inhoud De bevalling 4 De dag na de bevalling 7 Ontslag uit het ziekenhuis 9 Facturatie 10 Aangifte op de bevolkingsdienst

Nadere informatie

Wat is gezag? De ouder Gezag en erfrecht Wie heeft het gezag? de NOTARIS en. Gezag. en voogdij

Wat is gezag? De ouder Gezag en erfrecht Wie heeft het gezag? de NOTARIS en. Gezag. en voogdij Wat is gezag? De ouder Gezag en erfrecht Wie heeft het gezag? de NOTARIS en Gezag en voogdij Inhoud Wat is gezag? 2 De ouder 3 Gezag en erfrecht 3 Wie heeft het gezag? 4 Huwelijk 4 Man en vrouw 4 Vrouw

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 6 november

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 6 november A D V I E S Nr. 1.623 ------------------------------ Zitting van dinsdag 6 november 2007 ------------------------------------------------- Artikel 30 ter van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

De keuze van de achternaam. Ministerie van Justitie

De keuze van de achternaam. Ministerie van Justitie Ministerie van Justitie De keuze van de achternaam Burgerlijk Wetboek Boek 1, Personen- en familierecht Titel 2 Het recht op de naam Artikel 5 1. Indien een kind alleen in familierechtelijke betrekking

Nadere informatie

Bij het toepassen van het nieuwe naamrecht komen steeds dezelfde vragen terug:

Bij het toepassen van het nieuwe naamrecht komen steeds dezelfde vragen terug: 1 HET NIEUWE BELGISCHE NAAMRECHT I. Krachtlijnen van de nieuwe wetgeving Wet van 8 mei 2014 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek met het oog op de invoering van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:6614

ECLI:NL:RBDHA:2017:6614 ECLI:NL:RBDHA:2017:6614 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 19-06-2017 Datum publicatie 13-07-2017 Zaaknummer C/09/520036 / FA RK 16-7841 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Personen-

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. VOORWOORD... v DEEL I. GRONDVOORWAARDEN VOOR ADOPTIE CHRISTOPH CASTELEIN...1 HOOFDSTUK 1. AFBAKENING...3 HOOFDSTUK 2. ALGEMEEN...

INHOUDSOPGAVE. VOORWOORD... v DEEL I. GRONDVOORWAARDEN VOOR ADOPTIE CHRISTOPH CASTELEIN...1 HOOFDSTUK 1. AFBAKENING...3 HOOFDSTUK 2. ALGEMEEN... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... v DEEL I. GRONDVOORWAARDEN VOOR ADOPTIE CHRISTOPH CASTELEIN...1 HOOFDSTUK 1. AFBAKENING...3 HOOFDSTUK 2. ALGEMEEN...5 1. Structuur van de wet...5 2. Kenmerken van de adoptie...5

Nadere informatie

Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels

Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels Afzender DIBISS P.B 17 Sint-Agatha-Berchem-Schweitzer BE-182 Sint-Agatha-Berchem dienst GEZINSPRESTATIES rekeningnummer BE91 96 149 1276 kantoor verzendingsdatum

Nadere informatie

Een kind adopteren. Informatie over (interlandelijke) adoptie en de adoptieprocedure

Een kind adopteren. Informatie over (interlandelijke) adoptie en de adoptieprocedure Een kind adopteren Informatie over (interlandelijke) adoptie en de adoptieprocedure Voorwoord < Deze brochure is bedoeld voor mensen die overwegen een kind uit het buitenland te adopteren. Adopteren is

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 3 1. Toelichting... 3 2. Gebruiksvoorwaarden... 3 3. Wie heeft het internationale rijbewijs nodig... 3 II. MODEL VAN

Nadere informatie

1.14 bewijs van inkomsten: als u werknemer bent: 1. recente werkgeversverklaring (op onze dienst te verkrijgen),

1.14 bewijs van inkomsten: als u werknemer bent: 1. recente werkgeversverklaring (op onze dienst te verkrijgen), 1. Algemeen: ALLEEN IN DE VOORMIDDAG TUSSEN 9.00 U EN 12.00 U deze openingstijden gelden vanaf inschrijving tot en met aanvragen elektronische kaart daarna zijn de algemene openingstijden van toepassing.

Nadere informatie

De dienst Demografie van de Stad Brussel bestaat uit verschillende diensten zoals bevolking, burgerlijke stand, het strafregister,...

De dienst Demografie van de Stad Brussel bestaat uit verschillende diensten zoals bevolking, burgerlijke stand, het strafregister,... Diensten van De dienst van de Stad Brussel bestaat uit verschillende diensten zoals bevolking, burgerlijke stand, het strafregister,... Bevolking bevolkingbrussel@brucity.be Adreswijziging adreswijziging@brucity.be

Nadere informatie

» Samenvatting. » Uitspraak. 1. Verloop van de procedure. 2. Verdere beoordeling

» Samenvatting. » Uitspraak. 1. Verloop van de procedure. 2. Verdere beoordeling JPF 2010/82 Rechtbank Haarlem 13 april 2010, 150107/FA RK 08-3358; LJN BM5937. ( Mr. Otter Mr. Van Andel Mr. Ayal ) [Namen verzoekers], beiden te [plaats], hierna mede te noemen: verzoekers, advocaat:

Nadere informatie

Basisopleiding gezinshereniging

Basisopleiding gezinshereniging Lijst van bijlagen Bijlage 15bis Bijlage 41bis Bijlage 3 & 4 omzendbrief 21/06/2007 Bijlage 19ter 1 Basisopleiding gezinshereniging Gent - 19 februari 2013 2 1 Artikel 10 en 10bis Artikel 10: vreemdeling

Nadere informatie

Internationale kinderontvoeringen

Internationale kinderontvoeringen Internationale kinderontvoeringen INLEIDING Mijn partner dreigt ermee mijn 2-jarig kind naar Tunesië te nemen en niet meer terug te brengen. Ik ga hier niet mee akkoord. Mijn vrouw heeft zonder mijn toestemming

Nadere informatie

Activiteitenverslag Adoptie

Activiteitenverslag Adoptie Activiteitenverslag Adoptie 2014 Inhoudstafel 1. VLAAMS CENTRUM VOOR ADOPTIE 1. Informatieverstrekking................................................................................4 2. Inzage van adoptiedossiers...5

Nadere informatie

Nog vragen? Wilt u de gegevens die voor de kinderbijslag over u bewaard worden, inkijken of verbeteren?

Nog vragen? Wilt u de gegevens die voor de kinderbijslag over u bewaard worden, inkijken of verbeteren? Aanvraag om wezenbijslag contact telefoon fax e-mail dossiernummer Voor de Kinderbijslagwet is een wees een kind van wie één van de volgende verwanten overleden is: de vader, de moeder of een adoptieouder.

Nadere informatie

Erkenning van beroepskwalificaties van Europese onderdanen en gelijkgestelde personen

Erkenning van beroepskwalificaties van Europese onderdanen en gelijkgestelde personen Erkenning van beroepskwalificaties van Europese onderdanen en gelijkgestelde personen De Vlaamse regelgeving bepaalt dat je pas aan de slag kan als kinderbegeleider of verantwoordelijke in de kinderopvang

Nadere informatie

NIETIGHEID TERUGGAVE DUPLICAAT OMWISSELING VAN EEN OUD

NIETIGHEID TERUGGAVE DUPLICAAT OMWISSELING VAN EEN OUD NIETIGHEID TERUGGAVE DUPLICAAT OMWISSELING VAN EEN OUD MODEL TEGEN EEN NIEUW MODEL INHOUDSOPGAVE Nietigheid van het rijbewijs Teruggave van het rijbewijs Duplicaat In welke omstandigheden wordt een duplicaat

Nadere informatie

LIMOUSINE Wijziging(en) van statuten

LIMOUSINE Wijziging(en) van statuten Per post te verzenden naar het volgende adres: GOB - Brussel Mobiliteit Directie Taxi s Vooruitgangstraat 80/1 1035 Brussel LIMOUSINE Wijziging(en) van statuten Of af te geven in de brievenbus van de loketten

Nadere informatie

De keuze van de achternaam

De keuze van de achternaam De keuze van de achternaam Ieder mens heeft een voornaam en een achternaam. Die krijgen we bij de geboorte, meestal van onze ouders. Namen zijn belangrijk. In het dagelijks leven zorgt de naam voor onderscheid

Nadere informatie

Gecombineerde vergunning Single permit

Gecombineerde vergunning Single permit Gecombineerde vergunning Single permit FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Inleiding Juridische grondslag

Nadere informatie

Informatie over adoptie en pleegzorg. Zorgen voor een. Chapeau voorzijde _Adoptie.indd :00

Informatie over adoptie en pleegzorg. Zorgen voor een. Chapeau voorzijde _Adoptie.indd :00 Informatie over adoptie en pleegzorg Zorgen voor een Chapeau voorzijde Kop kind voorzijde van een ander 305788_Adoptie.indd 1 10-06-13 15:00 Pleegzorg of adoptie U denkt erover om voor een kind van een

Nadere informatie

Dossier Draagmoeder. Beleidsinformatie:

Dossier Draagmoeder. Beleidsinformatie: Dossier Draagmoeder Een draagmoeder is een vrouw die zwanger is voor een ander: de wensouder(s). De draagmoeder staat het kind na de geboorte af aan de wensouders. Niet-commercieel draagmoederschap is

Nadere informatie

Banko di Seguro Sosial

Banko di Seguro Sosial Banko di Seguro Sosial Mijn vader is overleden. Kom ik dan in aanmerking voor een wezenpensioen? Hoeveel wezenpensioen ontvang ik? Toelichting behorend bij het aanvraagformulier voor een wezenpensioen

Nadere informatie

EISEN ZUID-AFRIKA VOOR INTERNATIONAAL REIZENDE MINDERJARIGEN

EISEN ZUID-AFRIKA VOOR INTERNATIONAAL REIZENDE MINDERJARIGEN EISEN ZUID-AFRIKA VOOR INTERNATIONAAL REIZENDE MINDERJARIGEN 1. Achtergrond Op grond van de wijzigingen van 2011 van de Immigratiewet, 2002 (wet nr. 13 van 2002) en de daaropvolgende immigratiewetgeving

Nadere informatie

activiteitenverslag 2009

activiteitenverslag 2009 activiteitenverslag 2009 inhoudstafel Adoptie in een veranderende wereld 1. De Vlaamse Centrale Autoriteit inzake Adoptie... p.6 2. Informatieverstrekking... p.8 3. Interlandelijke adoptie... p.9 3.1

Nadere informatie

Nog vragen? Wilt u de gegevens die voor de kinderbijslag over u bewaard worden, inkijken of verbeteren?

Nog vragen? Wilt u de gegevens die voor de kinderbijslag over u bewaard worden, inkijken of verbeteren? Aanvraag om een adoptiepremie contact telefoon fax e-mail dossiernummer Met dit formulier kunt u een adoptiepremie aanvragen als: - werknemer (of ambtenaar) - zelfstandige - werkloze - invalide - gepensioneerde

Nadere informatie

Activiteitenverslag Adoptie

Activiteitenverslag Adoptie Activiteitenverslag Adoptie 2011 2 Inhoudstafel Inhoudstafel Voorwoord 1. De Vlaamse Centrale Autoriteit inzake Adoptie...p. 6 2. Informatieverstrekking...p. 8 3. Interlandelijke adoptie...p. 9 3.1 Voorbereiding...p.

Nadere informatie

Conceptnota voor nieuwe regelgeving. inzake interlandelijke adoptie

Conceptnota voor nieuwe regelgeving. inzake interlandelijke adoptie ingediend op 600 (2015-2016) Nr. 1 15 december 2015 (2015-2016) Conceptnota voor nieuwe regelgeving van Katrien Schryvers, Vera Jans, Cindy Franssen, Griet Coppé, Tinne Rombouts en Sonja Claes inzake interlandelijke

Nadere informatie

Aanvraag om adoptiepremie

Aanvraag om adoptiepremie T 078 15 40 25 F 078 15 50 25 www.xerius.be kinderbijslag@xerius.be Aanvraag om adoptiepremie Model E-ter Dossiernummer / Met dit formulier kunt u een adoptiepremie aanvragen als: werknemer (of ambtenaar)

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID. Directie-generaal Sociaal Beleid. Domein Regelgeving Kinderbijslag. Ministeriële omzendbrief nr.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID. Directie-generaal Sociaal Beleid. Domein Regelgeving Kinderbijslag. Ministeriële omzendbrief nr. FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID Directie-generaal Sociaal Beleid Domein Regelgeving Kinderbijslag Ministeriële omzendbrief nr. 596 Omzendbrief aan de mevrouwen Ministers, aan de heren Ministers,

Nadere informatie

Inschrijvingsaanvraag

Inschrijvingsaanvraag Consulaat-generaal van het Koninkrijk België Madrid Paseo de la Castellana 18-6 28046 Madrid Tel. 00.34.915.776.300 E-mail: madrid@diplobel.fed.be Website: http://spain.diplomatie.belgium.be Inschrijvingsaanvraag

Nadere informatie

Datum 23 november 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de gehanteerde leeftijdsgrens voor aspirant-adoptieouders

Datum 23 november 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de gehanteerde leeftijdsgrens voor aspirant-adoptieouders 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Aanvraag van onderbrekingsuitkeringen in het kader van het Vlaams zorgkrediet

Aanvraag van onderbrekingsuitkeringen in het kader van het Vlaams zorgkrediet Aanvraag van onderbrekingsuitkeringen in het kader van het Vlaams zorgkrediet Departement Werk & Sociale Economie Vlaams zorgkrediet Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 BRUSSEL Tel. 1700 vlaamszorgkrediet@vlaanderen.be

Nadere informatie

Sectorwerkstuk Nederlands Adoptie

Sectorwerkstuk Nederlands Adoptie Sectorwerkstuk Nederlands Adoptie Sectorwerkstuk door een scholier 2271 woorden 14 februari 2006 6,7 44 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Voor school moest je een werkstuk maken over een onderwerp

Nadere informatie

BELANGRIJK: De consulaire afdeling is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

BELANGRIJK: De consulaire afdeling is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. BELANGRIJK: 1). Cheques worden niet geaccepteerd 2). Vergeet niet het betalingsbewijs bij uw aanvraag in te dienen 3). Dien visumaanvragen van 3 maanden of langer (iedere categorie) op tijd in aangezien

Nadere informatie

Zorgen voor een Kop voorzijde

Zorgen voor een Kop voorzijde Informatie over adoptie en pleegzorg Chapeau voorzijde Zorgen voor een Kop voorzijde kind van een ander Pleegzorg of adoptie U denkt erover om voor een kind van een ander te gaan zorgen. Misschien omdat

Nadere informatie

Gezagsdragers hebben (anders dan pleegouders) de plicht te voorzien in het levensonderhoud van het kind waarover zij het gezag uitoefenen.

Gezagsdragers hebben (anders dan pleegouders) de plicht te voorzien in het levensonderhoud van het kind waarover zij het gezag uitoefenen. GEZAG EN VOOGDIJ WAT IS GEZAG? De wet geeft als omschrijving van gezag: de plicht en het recht om een minderjarig kind (dat is een kind jonger dan 18 jaar) te verzorgen en op te voeden. Wat betekent dit

Nadere informatie

De keuze van de achternaam

De keuze van de achternaam De keuze van de achternaam Inhoudsopgave Deze brochure 2 Naamskeuze voor kinderen door de ouders 3 Kiezen van de voornaam 3 Kiezen van de achternaam 3 Wie krijgt in Nederland met naamskeuze te maken 3

Nadere informatie

Aanvraag om een adoptiepremie

Aanvraag om een adoptiepremie Aanvraag om een adoptiepremie Met dit formulier kunt u een adoptiepremie aanvragen als: werknemer (of ambtenaar), zelfstandige, werkloze, invalide of gepensioneerde. De aanvrager kan de adoptant (m/v)

Nadere informatie

DOSSIER HET HUWELIJK

DOSSIER HET HUWELIJK DOSSIER HET HUWELIJK NUTTIGE INFORMATIE UITGEGEVEN DOOR HET GEMEENTEBESTUUR Verantwoordelijke uitgever: Gemeentebestuur ZULTE Schepen van burgerlijke stand 2013 Wie elkaar waarachtig liefhebben voelen

Nadere informatie

INSTRUCTIE VOOR DE ONDERDANEN VAN EU-LIDSTATEN EN VOOR DE FAMILIELEDEN VAN EU-BURGERS

INSTRUCTIE VOOR DE ONDERDANEN VAN EU-LIDSTATEN EN VOOR DE FAMILIELEDEN VAN EU-BURGERS INSTRUCTIE VOOR DE ONDERDANEN VAN EU-LIDSTATEN EN VOOR DE FAMILIELEDEN VAN EU-BURGERS ALGEMENE BEPALINGEN Alle procedures met betrekking tot het verblijf van een EU-burger op het grondgebied van de Republiek

Nadere informatie

over het Activiteitenverslag Adoptie 2014 van het Vlaams Centrum voor Adoptie

over het Activiteitenverslag Adoptie 2014 van het Vlaams Centrum voor Adoptie 465 (2014-2015) Nr. 1 ingediend op 10 september 2015 (2014-2015) Verslag van de hoorzitting namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uitgebracht door Caroline Croo over het Activiteitenverslag

Nadere informatie