Boven: Drie kleurslagen Saksische Schildduiven, van links naar rechts: roodwitgeband, blauwzilverwitgeschubd en een blauwwitgeband.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boven: Drie kleurslagen Saksische Schildduiven, van links naar rechts: roodwitgeband, blauwzilverwitgeschubd en een blauwwitgeband."

Transcriptie

1 Bezoek aan Louis Verelst, Rijkevorsel België Tekst en Foto s: Nico van Benten Een sierduivenman in hart en nieren. Hij is er mee opgegroeid en grootgebracht. Zijn vader had al sierduiven en met z n broer, bezochten ze als kleine jongens met hun vader alle vergaderingen en tentoonstellingen van de Koninklijke Sierduivenvereniging de Prachtduif te Turnhout (België). Voor Louis is het houden van sierduiven in de laatste 50 jaar een passie geworden, of eigenlijk een verslaving, waar hij zich volledig en met succes aan overgeeft. Sinds een paar jaar is Louis met pensioen en hij heeft zich nog geen moment verveeld. We waren zo n tien jaar terug ook al eens bij hem op hokbezoek. Louis had toen nog zeer verdienstelijke roodschild Voorburgse Schildkroppers. Ik herinnerde mij het imposante etagehok met veel glas en met een prachtige compartimentenindeling. Het hok is er nog, maar inmiddels heeft Louis zich wat meer gespecialiseerd en hebben de Saksische kleurduiven nu zijn volledige aandacht. Ze zijn er als Snipduif en als Schildduif, zowel ongekapt als enkelen dubbelgekapt. Op dit moment (het is begin november) zijn er ca. 160 sierduiven op het hok. Links: Helemaal achteraan in het etagehok, zijn nóg een aantal compartimenten en hier, omgeven door trainingskooien, heeft Louis een tafel en wat stoelen staan, zodat hij al observerend z n administratie optimaal kan bijhouden. Voor Louis begint de fok al in januari, nadat de fokparen zorgvuldig zijn samengesteld. Hiervoor gebruikt hij dieren die elkaar op onderdelen aanvullen en alleen in uiterste noodzaak een broer en zus combinatie. Je moet variatie houden, dan is het voortbestaan van je stam verzekerd. Om die reden zijn kampioensvogels meestal minder geschikt voor de fok. Fokdieren zijn dan ook totaal verschillend van showdieren. Een goede administratie is daarom onontbeerlijk en een zorgvuldig afwegen van de waarde van een fokdier in een specifiek fokkoppel is bepalend voor het resultaat. Rechts: Een prachtig etagehok, met veel glas en een goede ventilatie. Dit hok is kurkdroog, een ideale plek voor de duiven. De compartimenten sluiten aan op een achterliggende doorgang, waardoor alles overzichtelijk is en gemakkelijk te bereiken.

2 Boven: Drie kleurslagen Saksische Schildduiven, van links naar rechts: roodwitgeband, blauwzilverwitgeschubd en een blauwwitgeband. Als je de zaak goed op papier hebt staan, kun je het heel lang volhouden, voordat zich inteeltverschijnselen gaan voordoen. De belangrijkste factor hierin is selectie op vitaliteit, zoals algemene gezondheid en voortplanting. Daarna komt pas de selectie op uiterlijke kenmerken. Links: Saksische Schildduif gekapt, zwartwitgeband. Tijdens en direct na afloop van het broedseizoen selecteert Louis vooral op het aantal witte slagpennen, dat moeten er 8 tot 10 zijn. De ouderdieren mogen hier gerust van afwijken, zowel in aantal naar onderen als naar boven, dus minder dan 8 of meer dan 10 witte slagpennen. Belangrijk is dat deze dieren elkaar in het koppel aanvullen. Verder let hij op de schuwheid van de dieren en het is opvallend dat zijn duiven, ook met vreemden in het hok, zich redelijk rustig gedragen. Rechts: Steeds 12 duiven per compartiment, met aparte zitplaatsen, levert een overzichtelijk en vooral voor de duiven een rustig onderkomen op.

3 Links: Saksische Schildduif blauwzilver witgeschubd met een schitterende tekening. Een ander aandachtspunt is de voetbevedering, die volgens het thuisland (Duitsland) niet meer onbeperkt groot mag zijn, maar eerder gevulder en rond en zeker niet sprieterig. Zelfs de gierhakken mogen wat bescheiden in afmeting zijn tegenwoordig. Uiteraard brengen alle fokkoppels hun eigen jongen groot, voedsterduiven zie ik hier niet. De productie blijkt voortreffelijk, want eind mei heeft hij z n 100 ringen opgebruikt en stopt hij met broeden. Lang genoeg, vindt Louis, omdat hij in januari al was begonnen en hierdoor hebben de ouderdieren de gelegenheid om vanaf dat moment een volledige rui af te maken. Dit laatste is vooral bij voetbevederde dieren van belang; ze moeten daarvoor ook in de juiste conditie zijn zodat de rui regelmatig en in alle rust kan plaatsvinden. Verstoringen, door stress of ziekte geven al snel een groeionderbreking in de veren, wat bij voetbevedering een jaar lang zichtbaar blijft. Boven en rechts: Dezelfde dubbelgekapte zwarte Saksische Schildduif. De snavelrozet is hierop wat minder zichtbaar, maar de schelpkap mag toch indrukwekkend worden genoemd. Opvallend is dat de eerste twee rondes de beste resultaten geven; daarin worden bij Louis de kampioenen geboren. Een aantal jaren terug heeft Louis als experiment eens n ander ras ingekruist. Je zou verwachten dat dit een kleurduif van een ander ras zou zijn, maar nee hoor, hij nam een King. Met als enige doel om meer borstdiepte op zijn duiven te krijgen. Dit lukte hem binnen enkele jaren, met gerichte selectie en de juiste (terug) paringen. Gevolg was veel krachtiger dieren, die ook minder schuw waren en een enorme vitaliteit uitstraalden. Toch vraag je je af of zoiets dan weer niet tot verrassingen leidt? Ja hoor, zegt Louis, er werd bij mij ooit eens een dubbelgekapt jong geboren uit twee gladkoppige ouders.

4 Links: Saksische Schildduiven, waarvan de meesten rood- en blauwwitgeschubd, zowel gladkoppig als gekapt. Toch is dit bij nadere beschouwing niet zo vreemd. De kap is een recessief verervend onderdeel en is kennelijk niet op het geslachtschromosoom gelegen, waardoor het wel degelijk dubbel (door ieder van de beide ouderdieren één maal) en dus zichtbaar kan worden doorgegeven in de nafok. Rechts: Alweer een prachtige collectie Saksische Schildduiven, waarop een bijzonder fijne tekening is te zien, zoals bij de geschubten achterin, maar wat te denken van de rijke kapbevedering van de twee voorste dieren! Er wordt bij kleurduiven nogal eens gedacht dat de kleur het allerbelangrijkste onderdeel is. Op zich is dat natuurlijk wel zo, hierop zijn op de tentoonstellingen de meeste punten te verdienen, maar voor een echte kampioen moeten die perfecte kleuren dan wel op een fantastische duif zitten en als er ook nog sprake is van voetbevedering en kopversierselen, dan geeft dit al aan dat er op heel wat zaken gelet moet worden. Links: Drie beeldjes als ereprijs gewonnen. In het midden van de SCK-België (Belgische Speciaal Club Kleurduiven) Hasselt 2004 en de beide links en rechts zijn resp. van 2003 en 2002 van de provinciale bond.

5 Rechts: Het pronkstuk van zijn duivenfokkerscarrière was het behalen van het Europees Kampioenschap met een Saksische Schildduif blauwzilver witgeschubd tijdens het Europees kampioenschap van de Saksische kleurduiven, gehouden in Zwönitz (D) januari Boven: Kampioensdiploma voor de Fraaiste Neurenberger Zwaluw blauw ongeband, behaald tijdens de Europashow van 1992 te Zuidlaren. Tevens behaalde hij toen een kampioenschap voor het fraaiste ingezonden viertal Saksische Snipduiven met een totaal van 367 punten. Links: Een klein gedeelte van de totale collectie bekers en kampioensvanen hier bij Louis Verelst. Rechts: Een van de felbegeerde kampioenswimpels, die door Louis Verelst in Zwönitz (D) 2006 werd gewonnen.

6 Rechts: Fokkersprijs ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de Belgische Speciaal Club voor Kleurduiven Links: Erebanden, behaald in Zwönitz, voorafgaande aan het succesjaar 2006 waarop het Europees Kampioenschap werd behaald. Tijdens de fok Uit voorzorg wordt bij de voetbevederde rassen voor het broedseizoen de voetbevedering wat ingekort (afgeknipt) waardoor er minder kans bestaat dat de eieren door de volle voetbevedering uit het nest worden gewipt en kapot zullen gaan. Overigens maakt Louis zijn broedschalen zelf. Hij giet ze van gips, naar eigen ontwerp. Ze zijn namelijk iets hoger en daardoor dieper, wat hem beter bevalt. Bovendien zijn ze massief en bieden dus een betere isolatie. In de broedschaal gebruikt Louis een vilten matje, waaraan een biologische luisbestrijding is toegevoegd. Links: Rood witgebande Saksische Schildduif. Rechts: Zwart witgeschubd Saksische Schildduif, dubbel gekapt.

7 Links: Saksische Snipduif zwart, met een ongelofelijk schone en onbeschadigde voetbevedering. Rechts: Saksische Schildduif blauwzilver witgeschubd, dubbelgekapt. Links: Detailopname van het schild van een blauwzilver witgeschubde Saksische Schildduif. Rechts: Saksische Schildduif, zwartwitgeband, dubbelgekapt. Bodembedekker Op de vloer gebruikt Louis zilverzand, daar geeft hij per jaar zo n 50,- aan uit en eigenlijk wordt er het hele jaar door, steeds wat zand bijgevuld, want Louis zeeft iedere dag al het zand van al zijn hokken, volières en afdelingen. Dit laatste kan ook niet anders bij voetbevederde duivenrassen, anders zou je ze niet zo schoon kunnen houden als hier. Natuurlijk gaat dit in combinatie met de juiste zitplaatsen, die bestaan uit ronde plankjes die met een metalen steun een eindje van de wand zijn bevestigd. De duif die daarop plaatsneemt zit stil op die ene plek, met de uiteinden van de voetbevedering vrijhangend buiten het zitplankje en zeker vrij van de wand. Het is nu november en er zijn al een aantal shows achter de rug. De duiven zien er zonder uitzondering perfect uit. De verzorging is hier optimaal. Op de afgelopen show van de Koninklijke Prachtduif te Turnhout stuurde hij 40 duiven in, die allemaal getoiletteerd moesten worden, gewassen en gedroogd. Voor het wassen gebruikt hij babyshampoo en het drogen gebeurt met een haardroger. Alleen dat is al weken werk, wat je dus niet op de laatste dag kunt laten aankomen. Daarom werkt Louis allang van tevoren naar een show toe, mede door preventief de vloer schoon te houden en het toiletteren van de kappen gaat

8 in gedeelten. Na veel observeren, de duif in de hand nemen en weer terug zetten, dan toch maar een veertje wegknippen, of...? U zult begrijpen dat weg is weg en een weggeknipt veertje komt pas weer terug, na de volgende rui. In tegenstelling tot een getrokken veertje, dat is na zes weken weer volgroeid terug. De jonge duiven worden bij Louis al van jongs af aan getraind voor de show. Al vanaf vier weken oud gaan ze regelmatig in de tentoonstellingskooien, zodat ze zich daar op hun gemak voelen. Het is geen vreemde omgeving, ze voelen zich er thuis. Boven: Versele Laga, het zogenaamde Show Plus voer, waaraan een geëxtrudeerde korrel is toegevoegd. Rechtsboven enkele van die korrels die een diversiteit aan kleuren hebben. Verzorging en het voer Die intensieve en bijna individuele zorg die zijn duiven krijgen komt ook tot uitdrukking in het voeren. Hij gebruikt van Versele Laga het zogenaamde Show Plus, waaraan een geëxtrudeerde korrel is toegevoegd. In deze korrel bevindt zich een juiste verhouding mineralen en (pro)vitaminen die door Versela Laga in samenwerking met Belgische topfokkers en sierduivenverenigingen werd samengesteld. Gevolg is een succesvoer wat gezonde duiven en goede resultaten geeft. Dit voer zou Louis het liefst op een bordje aan iedere duif persoonlijk willen voorzetten, maar hij beperkt zijn roomservice tot tweemaal daags met een maatbeker dit fameuze voer in de voerbakken van de compartimenten uit te gieten. Met een dergelijke verzorging zonder overbevolking en/of stress zijn z n duiven nooit echt ziek, dus heeft hij geen ervaring met de dierenarts, behalve voor het preventief enten tegen paramyxo wat verplicht is in België voor deelname aan de show. Verder wordt er gedruppeld in de hals tegen externe parasieten. Daarnaast doet Louis er alles aan om mussen en muizen te weren, omdat die volgens hem de grootste ziektenverspreiders zijn. Links: Met dit tangetje worden de nagels van de Saksische Schildduiven geknipt. Een zeer efficiënt apparaatje en kennelijk nodig bij dit ras. Het showen Hij showt vrijwel uitsluitend met jonge duiven; daarvoor is hij het hele jaar in de weer om ze klaar te maken voor de show. Pas daarna wordt bepaald welke jonge dieren er mogen blijven en welke oude dieren er plaats gaan maken. Dat geldt trouwens niet voor de echte kampioenen. Die mogen blijven en gaan met pensioen, zoals de laatste Voorburgse Schildkropper die wel 15 jaar oud is geworden.

9 Op de begane vloer heeft Louis nog een soort keuken, we drinken er koffie en bekijken er de ereprijzen die hij in de loop der jaren heeft behaald. Hij doet er wat nonchalant over, maar ondertussen hangt er toch maar een kampioensdiploma voor de Fraaiste Neurenberger Zwaluw blauw ongeband, behaald tijdens de Europashow van 1992 te Zuidlaren. Tevens behaalde hij toen een kampioenschap voor het fraaiste ingezonden viertal Saksische Snipduiven met een totaal van 367 punten. Rechts: Dan valt ons oog op een prachtig houten beeldje van een Voorburgse Schildkropper op ware grootte. Het draagt als titel: ter herinnering aan C.S.Th. van Gink, de maker van de Voorburgse Schildkropper. Volgens Louis heeft hij deze prijs gewonnen door drie maal de Clubshow te winnen van de Speciaalclub, met een jonge Voorburger in geel of rood. Navraag naar de herkomst van dit beeld, leverde als informatie op dat er ooit in opdracht van Mevr. van Gink drie van deze beeldjes zijn gemaakt door de Duitse houtsnijder, kunstenaar Gerhard Birner, waarvan er één naar Dhr. Witmann, de toenmalige voorzitter van de Duitse Speciaalclub is gegaan, één heeft mevr. van Gink er zelf gehouden en de derde kreeg dhr. Nebbeling, die hem vervolgens weer enkele jaren voor zijn dood aan de speciaalclub heeft geschonken. Nu hij geen Voorburgse Schildkroppers meer heeft, is dit bijzondere houten beeld voor Louis nog steeds een fijne herinnering. Maar eens zal dit beeld naar Nederland teruggaan, zo beloofde Louis oprecht. De allermooiste waardering heeft Louis daarna toch wel gekregen toen hij in januari 2006 in Zwönitz (Duitsland) Europees kampioen werd met zijn Saksische Kleurduiven. Nota bene in het thuisland van deze duiven, in aanwezigheid van alle specialisten en topfokkers. Bijna onvoorstelbaar dat Louis jarenlang heeft weten door te gaan, vertrouwend in zich zelf en eigen kunnen. Om zich dan te presenteren in het hol van de leeuw waarvoor hij ook nog eens een reis van ruim 700 km voor moest maken, met dit fantastische resultaat. Het kan niet anders dan dat het ideaalbeeld hem al die tijd haarscherp op het netvlies moet hebben gestaan. Het is dan ook typerend voor Louis, dat hij soms bij echt onterecht lage en tegenvallende beoordelingen van zijn duiven tijdens tentoonstellingen in Nederland en België, dit alles wat schouderophalend opneemt. Dan is het toch weer de verenigingsman die het belangrijker vind om mee te doen, maar ondertussen zelf heel goed weet wat zijn duiven waard zijn. En is het toch prachtig als je op zo n manier in je hobby en jezelf kunt blijven geloven! Daarom is hij een trouwe inzender van de shows in Nederland en België en soms in Duitsland. Hij neemt met zijn duiven soms wel aan 8 shows in één seizoen deel, zoals het vroegere Ornithophilia (NL), Brugge (B), Sierduiven Show Zuid-Nederland (NL), Show van KSV De Prachtduif in Turnhout (B) en dan nog wat lokale shows, waaronder Dessel

10 (B). En dat allemaal voor een simpele Kempenaar, met hart voor z n hobby, merkt Louis dan bescheiden op. Besturen en de toekomst Louis was 20 jaar lang medebestuurder van de Belgische speciaalclub van kleurduivenfokkers, maar inmiddels heeft hij daar afstand van genomen. Hij maakt zich zorgen over de toekomst, over de opvolgers om deze prachtige rassen in stand te houden. Er zijn (te) weinig jonge liefhebbers die echt in deze hobby geïnteresseerd zijn, terwijl hij ze graag zou willen helpen, zoals hij dat vroeger ook deed bij de Voorburgse Schildkroppers. Voor meer informatie Louis nodigt iedereen uit zijn website te bezoeken met tal van fraaie foto s: en hij is bereid om werkelijk geïnteresseerden met raad en daad bij te staan, dus heeft u vragen, neem gerust contact met hem op: Louis Verelst, Zwartvenstraat 6, B-2310 Rijkevorsel (België), tel.: 0032 (33) Speciaalclubs: Nederlandse Kleurduiven Liefhebbers Vereniging secr. S. Broersma, Pastoryleane 41, 8804 SB Tzum (NL), tel.: 0031 (0) Website: Belgische Speciaalclub voor kleurduiven Secr.: Koen Druyts, Waarloossteenweg 26, B-2570 Duffel, tel.: 0032 (0) 15/ Sonderverein Sächsische Flügel-, Schwalben- u. Schildtauben (gegr. 1920) Reiner Wolf, Annaberger Str. 38, D Schönfeld Deutschland Tel.: 0049 (0) / Fax: 0049 (0) / Sonderverein der Zuchter Sächsischer Farbentauben von Copyright 2007 Aviculture-Europe. All rights reserved by VBC

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? WAT IS ER GEBEURD MET DE Door: Hein van Grouw (NL/UK) NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? In 1997 werd de Nederlandse Krulveerkropper in zijn land van oorsprong erkend als een nieuw ras. Andere landen volgden,

Nadere informatie

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland)

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland) 63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland) DEEL 4 Foto s: Mick Bassett. Dit foto-overzicht van onze in Duitsland woonachtige Engelse verslaggever

Nadere informatie

De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra

De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra Tekst en foto s: Aviculture Europe Eerlijkheidshalve moet gezegd worden, dat het hoofddoel van ons bezoek aan Robert, aanvankelijk zijn Twentse Krielen waren (zie

Nadere informatie

Door: Marnicq Demeur Kortenaken België

Door: Marnicq Demeur Kortenaken België Door: Marnicq Demeur Kortenaken België Foto genomen tijdens de VDT Sinsheim 2004 Geschiedenis: De ganse groep witstaartrassen zijn zeer oude kleurduivenrassen. Wel is het zo dat in de oudste geschriften

Nadere informatie

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland)

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) 64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) DEEL 1 Tekst en foto s: Mick Bassett, eindredactie: Sytze de Bruine Dit foto-overzicht van onze in Duitsland woonachtige

Nadere informatie

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw De geschiedenis van de Krulduif In het Verenigd Koninkrijk Door:, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw Waar precies de krulduif oorspronkelijk vandaan komt zal waarschijnlijk wel nooit

Nadere informatie

Tekst en foto s: Mick Bassett

Tekst en foto s: Mick Bassett NEURENBERG - VDT 2006 (Verband Deutscher Rassetaubenzüchter) Duitse Nationale Sierduiven Bondsshow 2006, kortheidshalve VDT-show genoemd. Tekst en foto s: Mick Bassett De VDT Show in Neurenberg en de Europa

Nadere informatie

De sierduiven op de Martinishow 2007 gehouden van 7 9 december in de Martini Plaza te Groningen. Een verslag met tekst en foto s van: Rikus Hagenauw

De sierduiven op de Martinishow 2007 gehouden van 7 9 december in de Martini Plaza te Groningen. Een verslag met tekst en foto s van: Rikus Hagenauw Deel 1 De sierduiven op de Martinishow 2007 gehouden van 7 9 december in de Martini Plaza te Groningen Een verslag met tekst en foto s van: Rikus Hagenauw In 2008 zal de Martinishow weer plaatsvinden van

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties 1 The Middle Thüringer Rassetauben Club Show, 9-13 November 2005 Door: Mick Bassett 2 800 Duiven, 70 rassen, van 68 inzenders. De Club heeft

Nadere informatie

Tekst en foto s: Robert Hoornstra

Tekst en foto s: Robert Hoornstra 75-jarige Jubileum-Show van de Duitse Speciaalclub voor Spreeuwduiven Ondergebracht bij de EUROPA SHOW LEIPZIG 2012, de 27e Europa Show voor pluimvee, duiven, konijnen, cavia s en kooivogels. Gehouden

Nadere informatie

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ Door Marcel Eissens (NL) De Welsumer heeft zijn naam te danken aan het Overijsselse plaatsje Welsum en is in eerste instantie bekend geworden om de productie van grote

Nadere informatie

Jubileumtentoonstelling. 100 jaar, NUT & SPORT Woerden (Utrecht NL) oktober 2006 DEEL 3. Foto s: Ronald van Dijk

Jubileumtentoonstelling. 100 jaar, NUT & SPORT Woerden (Utrecht NL) oktober 2006 DEEL 3. Foto s: Ronald van Dijk Jubileumtentoonstelling 19 21 oktober 2006 DEEL 3 Foto s: Ronald van Dijk 100 jaar, NUT & SPORT Woerden (Utrecht NL) Fraaiste Oorspronkelijk Watervogel, Bahama Pijlstaart, van Tinus Rietveld Fraaiste Gedomesticeerde

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky Engelse Kropper en Engelse Dwergkropper De Engelse Kropper De Engelse Kropper kan bogen op een lang en roemrijk verleden. Reeds in 1735 werd dit ras beschreven. De oorsprong zou bestaan uit een kruising

Nadere informatie

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif.

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif. Aan het woord is Jan Luchtmeijer uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif. Eindredactie: Sytze de Bruine Er is mij gevraagd iets

Nadere informatie

MAGISCHE DATA. Door: Bill Burnside

MAGISCHE DATA. Door: Bill Burnside advertentie MAGISCHE DATA Door: Bill Burnside Doordat Aviculture Europe een Europees tijdschrift is, kunnen bepaalde genoemde datums misschien verwarrend zijn voor de lezers elders in de wereld. Neem bijv.

Nadere informatie

Door: Mick Bassett DEEL 2 EEN RAS KIEZEN

Door: Mick Bassett DEEL 2 EEN RAS KIEZEN DEEL 2 EEN RAS KIEZEN Door: Mick Bassett Het zou te ver gaan om hier alle bestaande sierduivenrassen op te noemen. Alleen in Duitsland zijn er al meer dan 400 erkende rassen, dus rassen met een standaardbeschrijving,

Nadere informatie

Tekst en foto s: Mick Basset

Tekst en foto s: Mick Basset Tekst en foto s: Mick Basset Duitsland, 2-4 December 2005. De VDT (de nationale Bondsshow van de Duitse Sierduiven) was zoals gewoonlijk een grote show, met 28.000 sierduiven en daarbij nog de ruim 7.000

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Provinciale Kampioenen: Parkvogels: Ronquièreskalkoen van Geert Roosens Watervogels: Carolina

Nadere informatie

EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN

EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN SIERDUIVEN Tekst en foto s: Hennie Schwarz en Mick Bassett Onder: Pauwstaart geelschild, foto: H. Schwarz. EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN Even een paar wetenswaardigheden: vier zeer grote

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 4

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 4 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 De Friesche Sierduiven Club Show van 7-9 november 2014 Fries Congrescentrum - Drachten (NL) In het weekend van 7 t/m 9 november hield

Nadere informatie

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Links: Fraaie roodschimmel Ned. Krulveerkropper Onder: Witte Ned. Krulveerkropper met een matige krulling en structuur. Voetbevering en blaaswerk zijn echter wel naar

Nadere informatie

Voor u ligt weer het vraagprogramma voor onze clubshow 2015 die weer gehouden word in ons clublokaal Cafe Zaal t Vrijthof te Oirschot

Voor u ligt weer het vraagprogramma voor onze clubshow 2015 die weer gehouden word in ons clublokaal Cafe Zaal t Vrijthof te Oirschot Voorwoord clubshow 2015 Beste leden, Voor u ligt weer het vraagprogramma voor onze clubshow 2015 die weer gehouden word in ons clublokaal Cafe Zaal t Vrijthof te Oirschot Wij nodigen u dan ook weer van

Nadere informatie

7 t/m 9 december 2011 te Enschede

7 t/m 9 december 2011 te Enschede Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 7 t/m 9 december 2011 te Enschede In samenwerking met 27 aangesloten verenigingen. Foto s: Dick Hamer Boven: Vinkduif, koperkleurig,

Nadere informatie

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub Op 4 en 5 oktober 2013 vierde de Wyandotteclub het 90-jarig jubileum met een mooie tentoonstelling in Amersfoort, waar alleen Wyandotten

Nadere informatie

Vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 November 2012 Tentoonstelling K.C. De Prachtduif In Den Donk te Zevendonk (Turnhout België)

Vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 November 2012 Tentoonstelling K.C. De Prachtduif In Den Donk te Zevendonk (Turnhout België) Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 5 Vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 November 2012 Tentoonstelling K.C. De Prachtduif In Den Donk te Zevendonk (Turnhout België)

Nadere informatie

Tekst en foto's: Remco de Koster Eindredactie: Sytze de Bruine

Tekst en foto's: Remco de Koster Eindredactie: Sytze de Bruine Tekst en foto's: Remco de Koster Eindredactie: Sytze de Bruine Er zijn heel veel, ja haast ongelooflijk veel duivenrassen. Rassen, die je vroeger (in mijn geval zeg maar een dertig jaren geleden) slechts

Nadere informatie

Deel 1 JANUARI Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties

Deel 1 JANUARI Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 JANUARI 2011 Een fotoverslag met medewerking van diverse Speciaalclubs en redactieleden van Aviculture Europe In het kader van het

Nadere informatie

Tekst en foto s: Nico van Benten

Tekst en foto s: Nico van Benten Op bezoek bij Herman Vloedgraven in Luttenberg Tekst en foto s: Nico van Benten Als stadsmens reed ik op n woensdagmiddag in mei wat onwennig rond in Salland, op weg naar het dorp Luttenberg. Na eerst

Nadere informatie

Op zaterdag 2 april jl. werden de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars van het 1 e Virtueel Sierduivenkampioenschap

Op zaterdag 2 april jl. werden de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars van het 1 e Virtueel Sierduivenkampioenschap 1 e Virtueel Sierduivenkampioenschap 2010-2011 Op zaterdag 2 april jl. werden de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars van het 1 e Virtueel Sierduivenkampioenschap 2010 2011. Algemeen kampioen met Duitse

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 75 jarige Jubileumshow Gallinova Barneveld 6 en 7 november 2009 Zoals altijd is Gallinova er weer in geslaagd om een prachtige show

Nadere informatie

Tekst en foto s: Aviculture Europe

Tekst en foto s: Aviculture Europe Op bezoek bij Wim te Brake in Aalten Tekst en foto s: Aviculture Europe Dit bezoek vond plaats op zondag 28 februari van dit jaar. Sinds een paar dagen leek de kou van deze lange winter voorbij, alleen

Nadere informatie

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Mijn naam is Tiziano Trinci, ik ben 42 en woon in Pistoia, een stadje zo n 30 km van Florence, in Italië. Ik woon op het platteland

Nadere informatie

Jubileumshow van de Eerste Zuid-Hollandse Sierduivenliefhebbers Vereniging gehouden van vrijdag 16 t/m zondag 20 november 2005

Jubileumshow van de Eerste Zuid-Hollandse Sierduivenliefhebbers Vereniging gehouden van vrijdag 16 t/m zondag 20 november 2005 1930-2005 Jubileumshow van de Eerste Zuid-Hollandse Sierduivenliefhebbers Vereniging gehouden van vrijdag 16 t/m zondag 20 november 2005 De Show werd geopend door Dick Hamer, de bekende duivenpromotor,

Nadere informatie

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 Tekst en foto s: Sytze de Bruine Met 108 duiven in 9 van de 10 clubrassen toch een mooie inzending, alleen de Giant Homer ontbrak op het appel. We laten

Nadere informatie

ANCONA s. seizoen 2010/2011. Door: Bernard Hanskamp

ANCONA s. seizoen 2010/2011. Door: Bernard Hanskamp ANCONA s seizoen 2010/2011 Door: Bernard Hanskamp De stand van de Ancona nu Als hoen is de Ancona nu langzamerhand zeldzaam geworden. Het lijkt er sterk op dat de Middellandse Zeerassen helemaal uit de

Nadere informatie

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL DE WATERMAALSE BAARDKRIEL HUN HISTORIE IN AUSTRALIË Er zijn maar heel weinig Watermaalse Baardkrielen in Australië. Zelfs vandaag, nu er heel veel interesse is in deze leuke kleine krielen, zijn de aantallen

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4. De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4. De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012 Showverslag door Kevin Kelly Foto s gemaakt door Owen Fitzgerald De Ierse

Nadere informatie

Moezelaardag Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland)

Moezelaardag Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland) Moezelaardag 2015 Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland) Door: Martin Treffers Foto s: Bennie Janse en Martin Treffers Eindredactie: Sytze de Bruine Op 7 november 2015 organiseerde

Nadere informatie

DE KLEINE WITTE? WYANDOTTEKRIELEN NU EN MORGEN

DE KLEINE WITTE? WYANDOTTEKRIELEN NU EN MORGEN DE KLEINE WITTE? WYANDOTTEKRIELEN NU EN MORGEN Door: Frank Harrer, Duitsland Willen we echt topdieren met een gewicht van 1600 g. (hennen) en 1900 g. (hanen)? Kan het standaardgewicht van 1100 g. tot 1300

Nadere informatie

DE NEDERLANDSE UILEBAARD

DE NEDERLANDSE UILEBAARD DE NEDERLANDSE UILEBAARD Tekst: Jan Kraan. Foto s: Piet Kroon, Rolf de Ruiter, Rolinka Snijders en Jan Kraan. Waarom kiezen voor de Nederlandse Uilebaard? In stand houden van een Zeldzaam Oud Nederlands

Nadere informatie

Door: Mick Bassett. Bij de meeste rassen

Door: Mick Bassett. Bij de meeste rassen Deel 6 - Opfok en selectie Door: Mick Bassett De Opfoktijd Om zo goed mogelijk uit te groeien, hebben jonge duiven alles nodig wat hun ouders nodig hebben, maar dan van alles meer! Veel ruimte om hun vleugels

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 De Sierduivenshow Noord Nederland is de meest unieke duivenshow van Nederland! Gehouden van 12 t/m 15 november 2015 in het Fries

Nadere informatie

kocht ringen en ging ook met zijn dieren naar de show. Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europa

kocht ringen en ging ook met zijn dieren naar de show. Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europa Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europa Na het bezoek aan Willy en Kris Borgers, gingen we gezamenlijk op weg naar Achilles en Jeannine De Reys, twee andere leden van de Belgische Kleindierfokvereniging

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS 117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS Door: Uwe Held, Duitsland Sinds 1972 fok ik dit indrukwekkende duivenras. Was het aanvankelijk zo maar voor het plezier, die situatie veranderde abrupt in

Nadere informatie

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD Door: Luuk Hans. Boven: Het Pluimveemuseum, met een volière met Barnevelders ervoor. Foto: Gerard van de Bruinhorst, PR Pluimvee Museum. Het Pluimveemuseum in Barneveld was

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 Oost-Vlaamse provinciale wedstrijden MERELBEKE (BELGIË) 21-23 oktober 2011 Met het Europees raskampioenschap voor de Gentse kropper.

Nadere informatie

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 Door: Wes Murphy, Irish Coloured Racing Pigeon Club. In juli 2015 besloot de Ierse Kleurpostduiven Club om de allereerste Online Show te organiseren voor alle volgers van onze

Nadere informatie

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine NIEUWS VAN DE BRAHMACLUB NEDERLAND Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine Het tentoonstellingsseizoen 2015 zit er weer

Nadere informatie

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel FAVEROLLES Frans, Duits en kriel We hebben hier te maken met een ras wat je over de hele wereld tegenkomt, een ras waar vele schilders en tekenaars inspiratie bij vonden. Naast een spectaculair show ras,

Nadere informatie

1960, de Oud Hollandse meeuwen, Oud Hollandse tuimelaars en de Duitse Schoonheidspostduiven. Daarna kwamen de Vinkduiven

1960, de Oud Hollandse meeuwen, Oud Hollandse tuimelaars en de Duitse Schoonheidspostduiven. Daarna kwamen de Vinkduiven Tekst: Nico van Benten Foto s: D.J. Hamer en Aviculture Europe Tekeningen: Jan de Jong De 64-jarige vutter van Camp uit Apeldoorn voelt zich allerminst bejaard; hij is niet alleen in de sierduivensport

Nadere informatie

Tekst en foto s: Aviculture Europe. Een aantal NBS ERE-CERTIFICAAT winnaars, Met onze felicitaties!!

Tekst en foto s: Aviculture Europe. Een aantal NBS ERE-CERTIFICAAT winnaars, Met onze felicitaties!! De Sierduiven op de Champion Show In Utrecht Tekst en foto s: Aviculture Europe Een aantal NBS ERE-CERTIFICAAT winnaars, Met onze felicitaties!! Koningsberger Reinoog wit m/j. Pred. 96 punten. Inzender:

Nadere informatie

Combinatie Lokhorst Doornspijk Duivensport met de paplepel ingegoten

Combinatie Lokhorst Doornspijk Duivensport met de paplepel ingegoten Combinatie Lokhorst Doornspijk Duivensport met de paplepel ingegoten De Comb. Lokhorst heb ik voor het eerst ontmoet eind 2013 toen ik een doffer van hun had gekocht uit hun geweldenaar Siem, ben toen

Nadere informatie

Meer over de West f o England Tuimelaar in Amerika Do or: Chuck Zeller

Meer over de West f o England Tuimelaar in Amerika Do or: Chuck Zeller Meer over de West of f England Tuimelaar in Amerika Door: Chuck Zeller Onlangs schreef ik in dit tijdschrift een artikel over de West of England Tuimelaar in Amerika. Dat stuk ging vooral over de historie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbersverenigingen

Nieuwsbrief Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbersverenigingen Nieuwsbrief Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbersverenigingen September 2019. Beste sierduivenliefhebber, Voor u ligt weer onze digitale nieuwsbrief van de NBS. Wij proberen u hiermee op een gemakkelijke

Nadere informatie

Tekst en foto s: Willem van Ballekom

Tekst en foto s: Willem van Ballekom Tekst en foto s: Willem van Ballekom Boven: een Japanse Koeyoshi. Fokker Dhr. Ito (Japan) Foto Julia Keeling (Isle of Man) De Koeyoshi De Japanse Koeyoshi behoort, ondanks zijn imponerende vechthoenderuiterlijk,

Nadere informatie

Jan gebruikte de Oud Hollandse Kapucijnen als voedsterduif

Jan gebruikte de Oud Hollandse Kapucijnen als voedsterduif Op bezoek bij Jan Spaepen Tekst en foto s: Nico van Benten in Dessel, België Zo las Jan, na diens overlijden, in de agenda van zijn vader dat het op 14 mei 1953 erg hard regende, maar ook stond daarbij

Nadere informatie

Gebr. Snoep aan de start van hun carrière

Gebr. Snoep aan de start van hun carrière Gebr. Snoep aan de start van hun carrière Zoals ondertussen wel bekend is bezoekt de jeugdcommissie elk jaar een jeugdlid om daar een reportage over te schrijven. Vorige keer waren we in Walcheren bij

Nadere informatie