Protocol vermoedens integriteitsschendingen politieke ambtsdragers gemeente Stichtse Vecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol vermoedens integriteitsschendingen politieke ambtsdragers gemeente Stichtse Vecht"

Transcriptie

1 Protocol vermoedens integriteitsschendingen politieke ambtsdragers gemeente Stichtse Vecht I. ALGEMENE BEPALINGEN 1. Algemeen 1.1. Onder politieke ambtsdrager worden verstaan: de burgemeester, de leden van het college, raadsleden en leden van raadscommissies In gevallen waarin dit protocol niet voorziet of waarbij de toepassing niet eenduidig is, wordt de handelwijze bepaald door het fractievoorzittersoverleg, het college of de locoburgemeester, afhankelijk van de vraag of de melding een raads(- of raadscommissie)lid, een collegelid of de burgemeester betreft Het protocol is openbaar en door derden te raadplegen De burgemeester, de leden van het college, de leden van de raad (en van raadscommissies) ontvangen bij hun aantreden een exemplaar van dit protocol Bij het gebruik van dit protocol zijn de Gedragscode Integriteit volksvertegenwoordigers in de gemeente Stichtse Vecht (2017) en de Gedragscode Integriteit college van burgemeester en wethouders in de gemeente Stichtse Vecht (2017) uitgangspunt Onder externe onderzoeker wordt verstaan de onderzoeker of het onderzoeksbureau die in opdracht van de burgemeester onderzoek doet naar aanleiding van een melding van integriteitsschending of een incident. II. PROCEDURELE BEPALINGEN 2. Melding 2.1. Een melding van een vermoeden van integriteitsschending door een politieke ambtsdrager kan door een ieder worden gedaan Anonieme meldingen worden in beginsel niet behandeld Nadat de burgemeester is geïnformeerd over het vermoeden van een integriteitsschending begaan door een politieke ambtsdrager, bevestigt hij de ontvangst van de melding schriftelijk aan de melder Nadat de ontvangst van de melding is bevestigd onderzoekt de burgemeester ambtshalve de melding tegen de achtergrond van de vraag of zij zodanig concreet is en van een zodanige ernst dat een vooronderzoek als bedoeld in artikel 3 noodzakelijk is. Over de vraag naar de concreetheid en ernst van de melding kan de burgemeester zich laten adviseren Indien de burgemeester vaststelt dat de melding onvoldoende concreet is dan wel een onvoldoende ernstig karakter heeft, besluit hij het onderzoek niet verder voort te zetten. Van deze beslissing worden de melder en de politieke ambtsdrager over wie de melding is gedaan schriftelijk binnen een redelijke termijn in kennis gesteld Indien de burgemeester op grond van de bevindingen vaststelt dat de melding voldoende concreet en een voldoende ernstig karakter heeft, besluit hij een vooronderzoek als bedoeld in artikel 3 in te stellen Meldingen over de burgemeester worden gedaan in een samengestelde commissie van fractievoorzitters. Deze commissie treedt in de plaats van de burgemeester bij de behandeling van de melding.

2 3. Vooronderzoek 3.1. Het vooronderzoek vindt plaats op een door de burgemeester te bepalen wijze, waarbij voor de betreffende melding de meest geëigende onderzoeksmethode wordt gekozen Van het vooronderzoek wordt een rapport van bevindingen opgemaakt De burgemeester doet vertrouwelijk mededeling van de resultaten van het vooronderzoek aan het fractievoorzittersoverleg en het college Als het vooronderzoek geen aanleiding geeft voor het instellen van een nader onderzoek, besluit de burgemeester het onderzoek niet verder voort te zetten. Van deze beslissing worden de melder alsmede de politieke ambtsdrager over wie de melding is gedaan schriftelijk in kennis gesteld Indien op grond van de bevindingen uit het vooronderzoek als bedoeld in artikel 3 de noodzaak blijkt tot het verrichten van een nader onderzoek, besluit de burgemeester een feitenonderzoek als bedoeld in artikel 4 in te stellen In het geval van een vermoeden van integriteitsschending van de burgemeester wordt, indien op grond van de bevindingen uit het vooronderzoek besloten wordt tot het instellen van een feitenonderzoek, de Commissaris van de Koning in kennis gesteld. 4. Feitenonderzoek 4.1. Van de beslissing een feitenonderzoek in te stellen wordt met inachtneming van artikel 5 de betrokken politieke ambtsdrager in kennis gesteld. Tevens wordt het fractievoorzittersoverleg als ook het College, de gemeentesecretaris en de melder in kennis gesteld De burgemeester kan in overleg met het fractievoorzittersoverleg een schriftelijke opdracht voor het feitenonderzoek aan een onafhankelijke externe onderzoeker verstrekken. De opdracht wordt voorbereid door de externe deskundige als adviseur van de burgemeester In de opdracht is in ieder geval opgenomen: a) de aanleiding van het feitenonderzoek; b) de onderzoeksopdracht met duidelijk omschreven onderzoeksvragen en -methoden; c) de verwachte duur van het feitenonderzoek; d) de overeengekomen kosten van het feitenonderzoek; e) van welke bevoegdheden de externe partij gebruik mag maken; f) dat de externe partij werkt met inachtneming van dit Protocol De bevindingen uit het feitenonderzoek worden vastgelegd in een onderzoeksrapportage. 5. Kennisgeving aan betrokkene 5.1. De betrokken politieke ambtsdrager wordt over het instellen van het feitenonderzoek tijdig per brief geïnformeerd In de brief is in ieder geval opgenomen: a) een omschrijving van het handelen of nalaten dat aanleiding is tot het instellen van onderzoek; b) de melding dat betrokkene en getuigen kunnen worden gehoord; c) de melding dat de betrokken politieke ambtsdrager zich kan laten bijstaan door een advocaat; d) de melding dat als andere feiten en omstandigheden bekend worden die van belang zijn voor het bepalen van de omvang, aard en ernst van de integriteitsschending, het onderzoek zich kan uitstrekken tot die feiten en omstandigheden; e) het Protocol vermoedens integriteitsschendingen politieke ambtsdragers gemeente Stichtse Vecht; f) de vigerende gedragscode.

3 6. Onderzoeksrapportage 6.1. De onderzoeksrapportage wordt door de burgemeester vertrouwelijk aangeboden aan het college en de raad. De onderzoeksrapportage bevat alle informatie die nodig is om een oordeel te kunnen vormen over de aannemelijkheid en mate van verwijtbaarheid van het vermoeden van de integriteitsschending De raad besluit in hoeverre en op welke wijze de onderzoeksrapportage geheel of gedeeltelijk openbaar wordt gemaakt en wie daartoe mandaat krijgt De onderzoeksrapportage wordt opgenomen in een afzonderlijke (digitale) archiefkast vertrouwelijke stukken. Deze wijze van opslag laat onverlet dat aan de persoon in kwestie, in geval van een ten aanzien van hem gestarte rechtspositionele procedure, alle relevante stukken ter beschikking worden gesteld. 7. Besluitvorming 7.1. Na kennisname van de onderzoeksrapportage beoordeelt de raad of de rapportage aanleiding geeft om aangifte te doen en/ of een ander middel in te zetten. III. SLOTBEPALINGEN 8. Horen van betrokkene en getuigen 8.1. De betrokken politieke ambtsdrager en getuigen kunnen worden gehoord De betrokken politieke ambtsdrager en getuigen worden vooraf op de hoogte gesteld van de aard en de mogelijke duur van het gesprek. Hen wordt meegedeeld dat zij zich kunnen laten bijstaan door een raadsman In het geval van een feitenonderzoek wordt er een gespreksverslag opgemaakt en ondertekend door de onderzoekers en de getuigen/ betrokken politieke ambtsdrager Degene die is gehoord krijgt de mogelijkheid om binnen vijf werkdagen schriftelijk te reageren op het betreffende gespreksverslag Als degene die is gehoord weigert het gespreksverslag te ondertekenen wordt daarvan melding gemaakt in het verslag. Als degene die is gehoord dat wilt, wordt er een schriftelijke weergave van diens afwijkende mening bij het gespreksverslag gevoegd. 9. Communicatie 9.1. De burgemeester zorgt voor de interne- en externe communicatie Voor de interne- en externe communicatie worden de verschillende belangen, voornamelijk het belang van het onderzoek, het belang van het beschermen van de persoonlijke levenssfeer van de betrokken politieke ambtsdrager en het belang van transparantie, nauwkeurig afgewogen. 10. Aangifte Als er op enig moment een vermoeden is van een strafbaar feit doet de burgemeester na overleg met het college of het fractievoorzittersoverleg aangifte bij de politie Vanaf dat moment wordt alle beschikbare informatie voorgelegd aan de politie, eventueel na overleg met de officier van justitie Het bestaan van een strafrechtelijk onderzoek naar een strafbaar feit laat onverlet dat de burgemeester een feitenonderzoek, zoals bedoeld in artikel 4, kan instellen of een civielrechtelijke procedure tegen de betrokken politieke ambtsdrager kan instellen.

4 11. Vermoeden van een opzettelijke valse beschuldiging Als er op enig moment een vermoeden is van een opzettelijke valse beschuldiging doet de burgemeester, indien naar zijn oordeel sprake is van een strafbaar feit, aangifte bij de politie De gemeente kan bij een vermoeden van een opzettelijke valse beschuldiging de betreffende melder aansprakelijk stellen voor eventuele door de gemeente geleden schade. 12. Registratieformulier integriteitsschendingen De gemelde vermoedens van integriteitsschendingen, de aard van de daarop volgende onderzoeken en de afdoeningen worden vastgelegd in het formulier registratie integriteitsschendingen politieke ambtdragers Het in het vorige lid bedoelde formulier Landelijk modelformulier Registratie integriteitsschendingen is als bijlage bij dit protocol gevoegd Jaarlijks worden het college en de raad schriftelijk geïnformeerd over het gevoerde bestuurlijke integriteitsbeleid.

5 Landelijk modelformulier Registratie integriteitsschendingen Let op: in het geval van meerdere betrokkenen dient u per betrokkene een apart formulier in te vullen. A Administratieve informatie 1 Wat is de datum van de melding? 2 Wat is de datum van afronding? 3 Zijn er meerdere betrokkenen? Ja, aantal Nee (vul totaal aantal in) B Informatie over de melding 4 Is de melding afkomstig uit de eigen organisatie? Ja: interne melding Nee: externe melding 5 Betreft het een melding in het kader van de Ja Nee klokkenluidersregeling? 6 Betreft het een melding van Meldpunt M? Ja Nee (voor anonieme melders) C Informatie over de betrokkene (de vermoedelijke pleger van de schending) 7 Is bekend wie de - vermoedelijke - pleger van Ja Nee Onbekend de schending is? 8 Is de betrokkene in dienst van de organisatie? Ja Nee Onbekend 9 Heeft de betrokkene een leidinggevende Ja Nee Onbekend functie? 10 Is de betrokkene een bestuurder of Ja Nee Onbekend volksvertegenwoordiger? D Type schendingen en conclusie onderzoek (u kunt meerdere typen vermoedelijke schendingen aanvinken) 11a Financiële schendingen 11b Misbruik positie en belangenverstrengeling 11c Lekken en misbruik van informatie 11d Misbruik bevoegdheden 11e Misbruik geweldsbevoegdheid 11f Ongewenste omgangsvormen (met specificatie naar interne en externe benadeelde) Diefstal / verduistering Fraude Nevenactiviteiten, financiële belangen Omkoping (corruptie) Geschenken, uitnodigingen. Lekken, misbruik van informatie Verlies/diefstal informatiedragers (laptop, usb-sticks ed.) Opsporingsmethoden, dwangmiddelen Meineed, valsheid in geschrifte Afgifte vergunningen, identiteitsbewijzen Fysiek geweld Vuurwapengebruik Extern (burger, bedrijf) Intern (organisatie) Discriminatie Seksuele intimidatie Verbale agressie en geweld Fysieke agressie en geweld

6 11g Misbruik bedrijfsmiddelen en overschrijding interne regels 11h Misdragingen in privé-sfeer 11i Misstanden volgens de klokkenluidersregeling Misbruik en ongewenst gebruik van / internet Misbruik van bedrijfsmiddelen (telefoon, auto ed.) Namelijk Een schending van wettelijke voorschriften of beleidsregels Een gevaar voor de gezondheid, de veiligheid of het milieu Een onbehoorlijke wijze van functioneren die een gevaar vormt voor het goed functioneren van de openbare dienst 12 Conclusie onderzoek per type schending Geen onderzoek Conclusie onderzoek onbekend Vul het type schending in: Aangetoond Weerlegd Niet Overig, aangetoond namelijk 1 e 2 e 3 e 4 e E Bestuurlijke en ambtelijke afdoening 13 Is er onderzoek gedaan? Ja, volledig feitenonderzoek Ja, alleen vooronderzoek Nee, geen onderzoek Onbekend 14 Welke afdoening heeft er plaatsgevonden? Geen (meerdere antwoorden mogelijk) Onbekend Disciplinair: Strafontslag onvoorwaardelijk Strafontslag voorwaardelijk Schriftelijke berisping onvoorwaardelijk Overige disciplinaire afdoening Overige afdoeningen: Overig ontslag (ongeschiktheidsontslag, zelf ontslag) Ambtelijke afdoening (waarschuwingsbrief, coaching, ed.) F Strafrechtelijk traject 15 Is de politie, het OM of de Rijksrecherche Ja, aangifte Nee ingeschakeld? Ja, alleen melding Onbekend 16 Wat is, indien van toepassing, de strafrechtelijke Niet bekend afdoening? Seponering door OM Transactie / boete Veroordeling

gemeente Eindhoven integriteitschendingen politieke ambtsdragers gemeente Eindhoven

gemeente Eindhoven integriteitschendingen politieke ambtsdragers gemeente Eindhoven gemeente Eindhoven Besluit De raad, het college en de burgemeester van Eindhoven, besluiten: vast te stellen het navolgende Protocol vermoedens integriteitschendingen politieke ambtsdragers gemeente Eindhoven

Nadere informatie

Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers Gemeente Bronckhorst

Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers Gemeente Bronckhorst Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers Gemeente Bronckhorst Algemeen 1. Onder politieke ambtsdragers wordt verstaan: de burgemeester, de leden van het college,

Nadere informatie

Protocol bij melding vermoedens van integriteitsschendingen Bijlage bij de Gedragscode integriteit raadsleden en bestuurders Coevorden 2017

Protocol bij melding vermoedens van integriteitsschendingen Bijlage bij de Gedragscode integriteit raadsleden en bestuurders Coevorden 2017 Protocol bij melding vermoedens van integriteitsschendingen Bijlage bij de Gedragscode integriteit raadsleden en bestuurders Coevorden 2017 Artikel 1 begripsbepaling In dit protocol wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politiek ambtsdragers

Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politiek ambtsdragers Bijlage 1 Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politiek ambtsdragers Algemeen 1. Onder politiek ambtsdragers wordt verstaan: de burgemeester, de leden van het college, de raadsleden

Nadere informatie

Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politiek ambtsdragers

Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politiek ambtsdragers GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hilversum. Nr. 111233 24 november 2015 Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politiek ambtsdragers Stappenplan onderzoek en registratie

Nadere informatie

Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politiek ambtsdragers

Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politiek ambtsdragers Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politiek ambtsdragers Algemeen 1. Onder politiek ambtsdragers wordt verstaan: de burgemeester, de leden van het college, de raadsleden en de

Nadere informatie

Toelichting stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers.

Toelichting stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers. Toelichting stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers. 1 Algemeen In gevallen waarbij het gedrag van een raadslid aan de orde komt, vindt bespreking plaats in

Nadere informatie

iz-nummer 75 onderwerp Besluit gemeenteraad over het stappenplan integriteitsschendingen politieke ambtsdragers

iz-nummer 75 onderwerp Besluit gemeenteraad over het stappenplan integriteitsschendingen politieke ambtsdragers besluit van de gemeenteraad voorstelnummer iz-nummer 75 onderwerp Besluit gemeenteraad over het stappenplan integriteitsschendingen politieke ambtsdragers de raad van de gemeente Gouda besluit: 1. Het

Nadere informatie

Protocol onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers Valkenburg aan de Geul

Protocol onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers Valkenburg aan de Geul Protocol onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers Valkenburg aan de Geul Dit stappenplan maakt onderdeel uit van de gedragscode gemeenteraad Valkenburg aan de Geul en de

Nadere informatie

Bijlage 1 bij Raadsvoorstel Processtappen bij vermoeden van integriteitsschending door politieke ambtsdragers. Toelichting 1

Bijlage 1 bij Raadsvoorstel Processtappen bij vermoeden van integriteitsschending door politieke ambtsdragers. Toelichting 1 Bijlage 1 bij Raadsvoorstel Processtappen bij vermoeden van integriteitsschending door politieke ambtsdragers Toelichting 1 1. Algemeen Rollen: wie doet wat? burgemeester: geeft advies over de vraag of

Nadere informatie

Jaarverslag Vertrouwenspersoon Integriteit Stichting Tabijn

Jaarverslag Vertrouwenspersoon Integriteit Stichting Tabijn Jaarverslag Vertrouwenspersoon Integriteit Stichting Tabijn 1 januari t/m 31 december 2016 www.devertrouwenspersoon.nl Freek Walther / Jeanette Jager April 2017 Inhoudsopgave Inleiding 3 Contactgegevens

Nadere informatie

De Vertrouwenspersonen

De Vertrouwenspersonen De Vertrouwenspersonen Jeugdafdeling v.v. De Alblas Patty Biemond Vertrouwenspersoon v.v. De Alblas M 06 41762122 E patty.biemond@xs4all.nl W www.vvdealblas.nl Willy Heussen Vertrouwenspersoon v.v. De

Nadere informatie

PROTOCOL (MOGELIJKE) INTEGRITEITSSCHENDINGEN DOOR RAADSLEDEN, FRACTIEVOLGERS OF WETHOUDERS GEMEENTE EDE 2016

PROTOCOL (MOGELIJKE) INTEGRITEITSSCHENDINGEN DOOR RAADSLEDEN, FRACTIEVOLGERS OF WETHOUDERS GEMEENTE EDE 2016 PROTOCOL (MOGELIJKE) INTEGRITEITSSCHENDINGEN DOOR RAADSLEDEN, FRACTIEVOLGERS OF WETHOUDERS GEMEENTE EDE 2016 Reikwijdte protocol Dit protocol moet mede worden bezien in het kader van de aanstaande wijziging

Nadere informatie

Regeling melden van vermoeden van integriteitschending en misstand Gemeente Zaanstad 2018

Regeling melden van vermoeden van integriteitschending en misstand Gemeente Zaanstad 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zaanstad Nr. 142070 4 juli 2018 Regeling melden van vermoeden van integriteitschending en misstand Gemeente Zaanstad 2018 Inleiding Aandacht voor integriteit

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Bestuur en recht Naam regeling: Gedragscode politieke ambtsdragers Zundert Citeertitel: Gedragscode politieke ambtsdragers Zundert Wettelijke grondslag

Nadere informatie

5. Onder de betrokkene wordt verstaan degene(n) wiens gedragingen een (vermoedelijke) integriteitsschending opleveren.

5. Onder de betrokkene wordt verstaan degene(n) wiens gedragingen een (vermoedelijke) integriteitsschending opleveren. 1 7.j. Protocol integriteitsschendingen provincie Fryslân Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 1. Dit protocol heeft betrekking op de melding van een integriteitsschending of vermoeden daarvan als bedoeld

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling PThU

Klokkenluidersregeling PThU Klokkenluidersregeling PThU Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. een melder: degene die (het vermoeden) van een misstand meldt. b. bevoegd

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling Integriteitsmeldingen

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling Integriteitsmeldingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haarlem. Nr. 123374 18 december 2015 Regeling Integriteitsmeldingen gemeente Haarlem A. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt

Nadere informatie

Deel 1: Registratieformulier integriteit

Deel 1: Registratieformulier integriteit vermoedens vermoedens vermoedens vermoedens vermoedens vermoedens vermoedens ongewenste misdragingen oneigenlijk misstand groeien Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk. 1 Enquête t.b.v. de rapportage over

Nadere informatie

Stappenplan gedragscode politieke ambtsdragers gemeente Aalten

Stappenplan gedragscode politieke ambtsdragers gemeente Aalten Stappenplan gedragscode politieke ambtsdragers gemeente Aalten Onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers 1. Algemeen 1.1. Onder politieke ambtsdragers wordt verstaan: de burgemeester,

Nadere informatie

Procedurereglement bij vermoeden van misstanden gemeente Hellevoetsluis 2014

Procedurereglement bij vermoeden van misstanden gemeente Hellevoetsluis 2014 CVDR Officiële uitgave van Hellevoetsluis. Nr. CVDR330957_1 7 november 2017 Procedurereglement bij vermoeden van misstanden gemeente Hellevoetsluis 2014 Nummer: 20140159 Het college van de gemeente Hellevoetsluis;

Nadere informatie

Regeling integriteitmeldingen gemeente Waalwijk, P&O/cfw, 11/0007253 Vastgesteld door het college van de gemeente Waalwijk d.d. 16 augustus 2011 1

Regeling integriteitmeldingen gemeente Waalwijk, P&O/cfw, 11/0007253 Vastgesteld door het college van de gemeente Waalwijk d.d. 16 augustus 2011 1 Regeling integriteitmeldingen Gemeente Waalwijk respectvol, open en eerlijk samenwerken Vastgesteld door het college van de gemeente Waalwijk d.d. 16 augustus 2011 1 Inleiding Een goede regeling voor het

Nadere informatie

Regeling Melding Vermoeden Misstand

Regeling Melding Vermoeden Misstand Regeling Melding Vermoeden Misstand 1. ALGEMEEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. Ambtenaar: een ieder die werkzaam is of is geweest bij de Modulaire Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Gewijzigde Voorbeeldregeling Melding Vermoeden Misstand 2013

Gewijzigde Voorbeeldregeling Melding Vermoeden Misstand 2013 Gewijzigde Voorbeeldregeling Melding Vermoeden Misstand 2013 Het bevoegd gezag van [GEMEENTE OF ORGANISATIE INVULLEN]; gelet op het bepaalde in artikel 15:2 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van de wethouder van Middelen en Sport van 4 juni 2003, P&O nr. 03/2314;

Gelezen het voorstel van de wethouder van Middelen en Sport van 4 juni 2003, P&O nr. 03/2314; Regeling melden Integriteitschendingen Burgemeester en Wethouders van Rotterdam, Gelezen het voorstel van de wethouder van Middelen en Sport van 4 juni 2003, P&O nr. 03/2314; Gelet op artikel 125, derde

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Besluit van burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders van de gemeente Wijk bij Duurstede gelet op het bepaalde in artikel 15:2 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Gemeenten, gelet

Nadere informatie

Verslag Registratie Interne Onderzoeken 2011 bij de Nederlandse politie. De Bilt, NPI S&C 5 november 2012

Verslag Registratie Interne Onderzoeken 2011 bij de Nederlandse politie. De Bilt, NPI S&C 5 november 2012 Verslag Registratie Interne Onderzoeken 2011 bij de Nederlandse politie De Bilt, NPI S&C 5 november 2012 Voorwoord Tot en met het jaar 2007 werden jaarlijks de cijfers van de registratie interne onderzoeken

Nadere informatie

Gemeente Borger-Odoorn, Verordening Regeling melden integriteitsschending gemeente Borger-Odoorn 2017 vastgesteld

Gemeente Borger-Odoorn, Verordening Regeling melden integriteitsschending gemeente Borger-Odoorn 2017 vastgesteld GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Borger-Odoorn Nr. 156189 8 september 2017 Gemeente Borger-Odoorn, Verordening Regeling melden integriteitsschending gemeente Borger-Odoorn 2017 vastgesteld

Nadere informatie

Regeling melden integriteitsschending Gemeente Coevorden 2017

Regeling melden integriteitsschending Gemeente Coevorden 2017 CVDR Officiële uitgave van Coevorden. Nr. CVDR608514_1 5 maart 2018 Regeling melden integriteitsschending Gemeente Coevorden 2017 Burgemeester en wethouders van Gemeente Coevorden; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Meldregeling vermoeden misstand bij Pantar (Klokkenluidersregeling)

Meldregeling vermoeden misstand bij Pantar (Klokkenluidersregeling) Meldregeling vermoeden misstand bij Pantar (Klokkenluidersregeling) Inleiding In 2016 is de Wet Huis voor Klokkenluiders van kracht geworden. Deze wet verplicht elke werkgever die meer dan 50 mensen in

Nadere informatie

Protocol ongewenste omgangsvormen

Protocol ongewenste omgangsvormen Protocol ongewenste omgangsvormen 1. Inleiding Het protocol ongewenste omgangsvormen is onderdeel van de Integriteitscode van Vidomes. De Integriteitscode bestaat uit de onderdelen: Zakelijke Integriteit

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hoorn. Nr. 21726 17 april 2014 Regeling Melding Vermoeden Misstand 2014 Zaaknummer: 1026247 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn,

Nadere informatie

Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk

Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk misbruik misbruik misdragingen oneigenlijk Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk t.b.v. de rapportage over 216 Registratieformulier integriteit Alleen rapporteren over de situaties die in 216 zijn afgerond

Nadere informatie

PROCEDURE VOOR HET VERRICHTEN VAN EEN ONDERZOEK BIJ EEN VERMOEDEN VAN MISSTAND

PROCEDURE VOOR HET VERRICHTEN VAN EEN ONDERZOEK BIJ EEN VERMOEDEN VAN MISSTAND Dit protocol beschrijft de fasen, die doorlopen dienen te worden bij een vermoeden of een melding van een vermoeden van een misstand, m.n waar o.a. sprake is van: financiële schendingen; misbruik positie

Nadere informatie

Nr Melding. vermoedens misstanden gemeente Alkmaar (voormalig Klokkenluidersregeling)

Nr Melding. vermoedens misstanden gemeente Alkmaar (voormalig Klokkenluidersregeling) Dit gebied vrijhouden Begin onder de streep van gemeenteblad Via menu kunt u een nieuw artikel beginnen, met de [Tab] toets is het niveau aan te passen. Met ga je naar de

Nadere informatie

Regeling Melden vermoeden van een misstand, onregelmatigheid of integriteitschending

Regeling Melden vermoeden van een misstand, onregelmatigheid of integriteitschending Regeling Melden vermoeden van een misstand, onregelmatigheid of integriteitschending Deze regeling is deels een uitwerking van de wettelijke verplichting uit de Wet Huis voor Klokkenluiders. De definities

Nadere informatie

Regeling Melding Vermoeden Misstand Purmerend 2015

Regeling Melding Vermoeden Misstand Purmerend 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Purmerend. Nr. 43362 8 april 2016 Regeling Melding Vermoeden Misstand Purmerend 2015 Het college van burgemeester en wethouders gelet op het bepaalde in artikel

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Stichting VCO Oost-Nederland

Klokkenluidersregeling Stichting VCO Oost-Nederland Klokkenluidersregeling Stichting VCO Oost-Nederland Regeling melden vermoeden van een misstand. Klokkenluidersreglement Stichting VCO Oost-Nederland 1 Voorwoord De regeling inzake het omgaan met een vermoeden

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling a.s.r.

Klokkenluidersregeling a.s.r. Klokkenluidersregeling a.s.r. December 2017 1 a.s.r. Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel van de Klokkenluidersregeling 3 3. Reikwijdte 3 4. Hoe werkt de Klokkenluidersregeling 4 5. Vertrouwelijke omgang

Nadere informatie

Meldingsregeling misstanden en onregelmatigheden RUG

Meldingsregeling misstanden en onregelmatigheden RUG Meldingsregeling misstanden en onregelmatigheden RUG Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) besluit gelet op: - het belang dat de universiteit hecht aan het voeren van een deugdelijk

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling melding vermoeden misstand en/of integriteitschending

Klokkenluidersregeling melding vermoeden misstand en/of integriteitschending Klokkenluidersregeling melding vermoeden misstand en/of integriteitschending Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. Medewerker: een ieder die werkzaam is of tot maximaal

Nadere informatie

MELDPROCEDURE MISSTANDEN. Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland

MELDPROCEDURE MISSTANDEN. Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland MELDPROCEDURE MISSTANDEN Voor iedereen die werkzaam is bij een van de bedrijfsonderdelen van Transdev Nederland INLEIDING INHOUDSOPGAVE Bij Transdev Nederland willen we op een zo eerlijk en integer mogelijke

Nadere informatie

Regeling melden vermoeden misstand (klokkenluidersregeling)

Regeling melden vermoeden misstand (klokkenluidersregeling) Regeling melden vermoeden misstand (klokkenluidersregeling) Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. SKIPOS: de Stichting voor Katholiek en Interconfessioneel Primair Onderwijs

Nadere informatie

REGELING OMGAAN MET MELDEN VERMOEDEN MISSTAND OF INTEGRITEITSSCHENDING

REGELING OMGAAN MET MELDEN VERMOEDEN MISSTAND OF INTEGRITEITSSCHENDING REGELING OMGAAN MET MELDEN VERMOEDEN MISSTAND OF INTEGRITEITSSCHENDING Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. werknemer: degene die krachtens arbeidsovereenkomst naar

Nadere informatie

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling)

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) datum: 29-11-2016 Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. werknemer: degene die krachtens arbeidsovereenkomst arbeid verricht

Nadere informatie

Regeling melden vermoeden misstanden gemeente Brummen

Regeling melden vermoeden misstanden gemeente Brummen CVDR Officiële uitgave van Brummen. Nr. CVDR405535_1 17 oktober 2017 Regeling melden vermoeden misstanden gemeente Brummen Burgemeester en wethouders van Brummen hebben besloten om: 1. De regeling melden

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING. Versie 2

KLOKKENLUIDERSREGELING. Versie 2 KLOKKENLUIDERSREGELING Versie 2 Viverion vindt het belangrijk dat medewerkers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van misstanden binnen de organisatie. Daarom

Nadere informatie

Model Jaarverslag Vertrouwenspersonen Integriteit 1

Model Jaarverslag Vertrouwenspersonen Integriteit 1 Model Jaarverslag Vertrouwenspersonen Integriteit 1 Organisatie XXXXXXXX [jaartal] Naam van de auteur(s)/vertrouwensperso(o)n(en) 1 Dit jaarverslag is overgenomen van de Gemeente Amsterdam en is aangepast

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling SKOR

Klokkenluidersregeling SKOR Klokkenluidersregeling SKOR Tiel, 8 maart 2017 0 Preambule De regeling voor het melden van een vermoeden van een misstand binnen de Stichting Katholieke Onderwijsbelangen Rivierenland biedt een heldere

Nadere informatie

Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling

Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling Redactie XpertHR Actueel - Arbo Een werkgever is verplicht te zorgen voor een werkomgeving die vrij is van agressie, (seksuele) intimidatie, discriminatie,

Nadere informatie

Brederode Wonen KLOKKENLUIDERSREGELING

Brederode Wonen KLOKKENLUIDERSREGELING Brederode Wonen KLOKKENLUIDERSREGELING Bloemendaal, 3 maart 2017 Pagina 1 van 5 Inleiding Brederode Wonen acht het van belang dat alle werknemers* op adequate en veilige wijze melding kunnen doen van eventuele

Nadere informatie

- [ ] of (bijvoorbeeld) [naam gemeente/organisatie] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel 1.

- [ ] of (bijvoorbeeld) [naam gemeente/organisatie] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel 1. Voorbeeld Regeling melden vermoeden misstand (Interne klokkenluidersregeling [naam gemeente/organisatie]) BIJLAGE BIJ ECWGO/U201601078 Leeswijzer modelbepalingen - [ ] of (bijvoorbeeld) [naam gemeente/organisatie]

Nadere informatie

Hogeschool der Kunsten Den Haag. University of the Arts The Hague KLOKKENLUIDERSREGELING. Koninklijk Conservatorium Royal Conservatoire

Hogeschool der Kunsten Den Haag. University of the Arts The Hague KLOKKENLUIDERSREGELING. Koninklijk Conservatorium Royal Conservatoire KLOKKENLUIDERSREGELING Hogeschool Klokkenluidersregeling Hogeschool Het College van Bestuur besluit, gelet op Branchecode Governance Hogescholen, de Klokkenluidersregeling HdK vast te stellen, die luidt

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Instemming GMR d.d. 6 november 2018 Vastgesteld bevoegd gezag d.d. 7 november 2018 Inhoud Inleiding Artikel 1. Begripsbepalingen Artikel 2. Informatie, advies en ondersteuning voor

Nadere informatie

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid (Klokkenluidersregeling)

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid (Klokkenluidersregeling) Regeling: Klokkenluidersregeling Datum: 24-05-2016 Kenmerk: BGTN7386 Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid (Klokkenluidersregeling) De gemeenschappelijke regeling WOZL en de

Nadere informatie

dan wel degene die anders dan uit dienstbetrekking arbeid verricht of heeft verricht;

dan wel degene die anders dan uit dienstbetrekking arbeid verricht of heeft verricht; Klokkenluidersregeling KSU Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Versie Datum Wijzigingen 1.0 Initieel document Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling)

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) datum: 29-11-2016 Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. werknemer: degene die krachtens arbeidsovereenkomst arbeid verricht

Nadere informatie

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) Stichting Delta-onderwijs

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) Stichting Delta-onderwijs Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) Stichting Delta-onderwijs Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. werknemer: degene die krachtens arbeidsovereenkomst arbeid

Nadere informatie

Regeling melden (vermoedens) van misstanden

Regeling melden (vermoedens) van misstanden Regeling melden (vermoedens) van misstanden 1. Doel van de regeling en toepassingsgebied 1.1 Deze regeling geeft de wijze aan waarop een medewerker (vermoedens van) een misstand kan melden. Cosun moedigt

Nadere informatie

Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling

Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling InterUM BV; gelet op het belang dat InterUM BV hecht aan het voeren van een deugdelijk

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen Protocol Ongewenste Omgangsvormen Van De Banketgroep en haar dochtervennootschappen van toepassing vanaf 1 december 2013 Inleiding De Banketgroep wil ongewenste omgangsvormen zoals seksuele intimidatie,

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling 2016 Klokkenluidersregeling Radarscholen Vereniging voor PC onderwijs te Schouwen-Duiveland 1-11-2016 KLOKKENLUIDERSREGELING RADAR Concept : 8 november 2016. Deze regeling is gebaseerd op de modelregeling

Nadere informatie

Integriteit en de vertrouwenspersoon

Integriteit en de vertrouwenspersoon Integriteit en de vertrouwenspersoon Contactbijeenkomst Integriteit Instituut voor Integriteitsmanagement en BedrijfsEthiek Sacha Spoor 2 juli 2015 Leadership Entrepreneurship Stewardship s.spoor@nyenrode.nl

Nadere informatie

Bijlage 1. Modelregeling Melden vermoeden van een misstand

Bijlage 1. Modelregeling Melden vermoeden van een misstand Bijlage 1 Modelregeling Melden vermoeden van een misstand Deze modelregeling is de uitwerking van de wettelijke verplichting uit de Wet Huis voor Klokkenluiders. De definities uit deze wet zijn dus ook

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de wethouder Haven, Duurzaamheid, Mobiliteit en Organisatie van 3 maart 2015 met kenmerk: ;

gelezen het voorstel van de wethouder Haven, Duurzaamheid, Mobiliteit en Organisatie van 3 maart 2015 met kenmerk: ; Gemeenteblad 2015 Regeling Melding Vermoeden Misstand Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de wethouder Haven, Duurzaamheid, Mobiliteit en Organisatie

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling Woningstichting Woensdrecht

Klokkenluiderregeling Woningstichting Woensdrecht Klokkenluiderregeling Woningstichting Woensdrecht Inleiding Woningstichting Woensdrecht wil in al haar activiteiten hoge normen naleven ten aanzien van openheid en integriteit. Om deze normen te handhaven

Nadere informatie

6.1.9 Klokkenluidersregeling

6.1.9 Klokkenluidersregeling Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB CvB 8 mei 2017 19 april 2017 20 april 2017 Klokkenluidersregeling Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen Stichting

Nadere informatie

Regeling melden (dreigende) misstand (klokkenluidersregeling)

Regeling melden (dreigende) misstand (klokkenluidersregeling) Regeling melden (dreigende) misstand (klokkenluidersregeling) Stichting Respont Vaststelling 12-4-2017 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 Artikel 2. Informatie, advies en ondersteuning voor

Nadere informatie

Laatste update: 28 juni 2018 Verantwoordelijke: Directie

Laatste update: 28 juni 2018 Verantwoordelijke: Directie Klokkenluidersregeling Albero Zorg Zorggroep B.V. en alle daartoe behorende ondernemingen, De Kroon Zorg B.V., De Kroon Plus B.V., De Karmel Zorg B.V. en De Karmel Plus B.V., verder genoemd Albero Zorg.

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling High Five Intenz Groep B.V.

Klokkenluidersregeling High Five Intenz Groep B.V. Klokkenluidersregeling High Five Intenz Groep B.V. Regeling procedure inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand of onregelmatigheid, met instemming van de Ondernemingsraad van High Five Health

Nadere informatie

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 Ongewenste omgangsvormen, waaronder wordt verstaan: seksuele intimidatie pesten discriminatie agressie (inclusief intimiderend gedrag) geweld in de werksituatie en de studieomgeving.

Nadere informatie

PROTOCOL (MOGELIJKE) INTEGRITEITSSCHENDINGEN DOOR LEDEN VAN PROVINCIALE STATEN OF LEDEN VAN GEDEPUTEERDE STATEN PROVINCIE LIMBURG

PROTOCOL (MOGELIJKE) INTEGRITEITSSCHENDINGEN DOOR LEDEN VAN PROVINCIALE STATEN OF LEDEN VAN GEDEPUTEERDE STATEN PROVINCIE LIMBURG PROTOCOL (MOGELIJKE) INTEGRITEITSSCHENDINGEN DOOR LEDEN VAN PROVINCIALE STATEN OF LEDEN VAN GEDEPUTEERDE STATEN PROVINCIE LIMBURG 2017 1 Reikwijdte protocol Dit protocol moet mede worden bezien in het

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelBestuurlijke integriteit

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelBestuurlijke integriteit gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R4810 Inboeknummer 12bst00876 Beslisdatum B&W 15 mei 2012 Dossiernummer 12.20.151 RaadsvoorstelBestuurlijke integriteit Inleiding Het integriteitsbeleid heeft zich binnen

Nadere informatie

Verslag Registratie Interne Onderzoeken 2008, 2009 en 2010 bij de Nederlandse politie. De Bilt, NPI S&C 17 december 2011

Verslag Registratie Interne Onderzoeken 2008, 2009 en 2010 bij de Nederlandse politie. De Bilt, NPI S&C 17 december 2011 Verslag Registratie Interne Onderzoeken 28, 29 en 21 bij de Nederlandse politie De Bilt, NPI S&C 17 december 211 vts Politie Nederland, all rights reserved. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Gewijzigde voorbeeldregeling Melding Vermoeden Misstand. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente ;

Gewijzigde voorbeeldregeling Melding Vermoeden Misstand. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente ; Gewijzigde voorbeeldregeling Melding Vermoeden Misstand Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente ; gelet op het bepaalde in artikel 15:2 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente, gelet

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen SCOH en SPCP (klokkenluidersregeling)

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen SCOH en SPCP (klokkenluidersregeling) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen SCOH en SPCP (klokkenluidersregeling) Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. werknemer: degene die krachtens

Nadere informatie

Klachtenregeling personeel Hogeschool Viaa

Klachtenregeling personeel Hogeschool Viaa Klachtenregeling personeel Hogeschool Viaa Vastgesteld door college van bestuur d.d.11 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg d.d. 15 april 2015 Instemming MR d.d. 5 oktober 2015 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Rolbewust in verbinding

Rolbewust in verbinding Rolbewust in verbinding Protocol integriteit gemeente Montfoort Omgaan met integriteitsvragen en vermeende integriteitsschendingen door bestuurders en volksvertegenwoordigers Voorwoord Voor u ligt een

Nadere informatie

Meldregeling voor een vermoeden van misstanden, onregelmatigheden en integriteitsschendingen

Meldregeling voor een vermoeden van misstanden, onregelmatigheden en integriteitsschendingen Meldregeling voor een vermoeden van misstanden, onregelmatigheden en integriteitsschendingen Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. Werknemer: personen die nu of in het

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol bij vermoedens van misstanden

Onderzoeksprotocol bij vermoedens van misstanden Onderzoeksprotocol bij vermoedens van misstanden 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 pagina 2. Definities 4 3. Aanleiding tot een onderzoek 6 4. Het onderzoek 9 5. Afhandeling van het onderzoek 13 2 1. INLEIDING

Nadere informatie

gemeente Regeling Melding Vermoeden Misstand 2014 HEE `l'lskel`k 15 juli 2014 BIVO/2014/30053 llllll llh l l lllllllllllllllllllllllllll llll

gemeente Regeling Melding Vermoeden Misstand 2014 HEE `l'lskel`k 15 juli 2014 BIVO/2014/30053 llllll llh l l lllllllllllllllllllllllllll llll Regelgeving 30053 Scan nummer 1 van 1 Scanpagina 1 van 7 es gemeente fä HEE `l'lskel`k Regeling Melding Vermoeden Misstand 2014 15 juli 2014 BIVO/2014/30053 llllll llh l l lllllllllllllllllllllllllll llll

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling

Klokkenluiderregeling Klokkenluiderregeling Stichting Dunavie vindt het belangrijk dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van misstanden binnen de organisatie. Daarom is

Nadere informatie

Regeling melding vermoeden misstand of integriteitsschending (Interne klokkenluidersregeling gemeente Lochem)

Regeling melding vermoeden misstand of integriteitsschending (Interne klokkenluidersregeling gemeente Lochem) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Lochem Nr. 8832 17 januari 2018 Regeling melding vermoeden misstand of integriteitsschending (Interne klokkenluidersregeling gemeente Lochem) Burgemeester

Nadere informatie

BIJLAGE 3, BEDOELD IN ARTIKEL F.1, ELFDE LID, VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSVOORWAARDENREGELING PROVINCIES (Regeling melden vermoeden van een misstand)

BIJLAGE 3, BEDOELD IN ARTIKEL F.1, ELFDE LID, VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSVOORWAARDENREGELING PROVINCIES (Regeling melden vermoeden van een misstand) BIJLAGE 3, BEDOELD IN ARTIKEL F.1, ELFDE LID, VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSVOORWAARDENREGELING PROVINCIES (Regeling melden vermoeden van een misstand) Deze regeling is de uitwerking van de wettelijke verplichting

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Doel Definities Werknemer Vermoeden van een misstand Vermoeden van een onregelmatigheid Melder Melding Contactpersoon De regeling heeft tot doel de mogelijkheden tot het melden van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Bekendmaking vaststelling beleid Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend de beleidsregel Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2017" vast te stellen. De nieuwe beleidsregel

Nadere informatie

Het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie Noaberkracht Dinkelland Tubbergen;

Het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie Noaberkracht Dinkelland Tubbergen; Gemeenteblad van de gemeente Dinkelland Jaargang: 2016 Nummer: 26 Uitgifte: 7 april 2016 Besluit van het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie Noaberkracht Dinkelland Tubbergen d.d. 22 maart 2016,

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING

KLOKKENLUIDERSREGELING KLOKKENLUIDERSREGELING Velserbroek, 12 december 2016 Colofon In opdracht van: Het bestuur Pré Wonen Auteurs: Martin West Pré Wonen Postbus 2008 2002 CA Haarlem 1.1. Inleiding Pré Wonen acht het van belang

Nadere informatie

Regeling klokkenluiders

Regeling klokkenluiders Regeling klokkenluiders Een klokkenluider is een medewerker die (al dan niet anoniem) misstanden in zijn bedrijf of organisatie naar buiten brengt. Klokkenluiders moeten vermoedens van misstanden naar

Nadere informatie

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 Ongewenste omgangsvormen, waaronder wordt verstaan: seksuele intimidatie pesten discriminatie agressie (inclusief intimiderend gedrag) geweld in de werksituatie en de studieomgeving.

Nadere informatie

Onderwerp: Regeling Melding Vermoeden Misstand (Klokkenluidersregelnig) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Albrandswaard;

Onderwerp: Regeling Melding Vermoeden Misstand (Klokkenluidersregelnig) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Albrandswaard; CVDR Officiële uitgave van Albrandswaard. Nr. CVDR134077_1 26 juli 2018 Regeling Melding Vermoeden Misstand COLLEGEBESLUIT Besluit nr.: 2011 / 107987 Onderwerp: Regeling Melding Vermoeden Misstand (Klokkenluidersregelnig)

Nadere informatie

ISS Klokkenluidersbeleid

ISS Klokkenluidersbeleid ISS Klokkenluidersbeleid Beleidsverklaring Volgens de Gedragsregels van ISS en de ISS Core Values is de integriteit van ISS niet onderhandelbaar. Wij voeren onze taken uit in overeenstemming met de wet

Nadere informatie

8 Registratie Integriteitsschendingen openbaar bestuur en politie Het landelijk model voor de registratie van de afhandeling van (vermoedens van) integriteitsschendingen is ontwikkeld door het ministerie

Nadere informatie

Regeling Misstanden (klokkenluidersregeling) Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Regeling Misstanden (klokkenluidersregeling) Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Versie: 2014-09-25 Pagina 1/5 INHOUDSOPGAVE Artikel 1. Doelstelling... 3 Artikel 2. Misstanden... 3 Artikel 3. Uitkomst voorlopig onderzoek... 4 Artikel 4. Maatregelen... 4 Artikel 5. Registratie... 5

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Siza 1

Klokkenluidersregeling Siza 1 Klokkenluidersregeling Siza 1 Inleiding Siza zet zich in voor een open en veilige organisatiecultuur, waarin jij je als medewerker betrokken en verantwoordelijk voelt voor de gang van zaken. En waarin

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Emmen. Datum: 12 december 2011. Rapportnummer: 2011/358

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Emmen. Datum: 12 december 2011. Rapportnummer: 2011/358 Rapport Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Emmen. Datum: 12 december 2011 Rapportnummer: 2011/358 2 Klacht Verzoekster klaagt erover, dat de gemeentesecretaris

Nadere informatie

Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken

Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken Klokkenluidersregeling Eigenaar: Auteur: Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken Colette Polak Vastgesteld door het CvB op: 1 november 2016 Preambule De Vrije Universiteit Amsterdam: hierna: Vrije Universiteit,

Nadere informatie

Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011

Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011 Bijlage: Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011 Artikel 1 Begripsomschrijving Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. bevoegd gezag: het orgaan dat in

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Inleiding Deze regeling wordt toegevoegd aan het personeelshandboek, opdat JMW voldoet aan de formele vereisten. Aanleiding voor deze nieuwe regeling vormen: o Invoering op 1 juli

Nadere informatie

Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling)

Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling) Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling) Regeling van de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand en van de (rechts)bescherming van de melder en de vertrouwenspersoon

Nadere informatie