Afvalfonds. Verpakkingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afvalfonds. Verpakkingen"

Transcriptie

1

2 De Afvalbeheersbijdrage Van invoering naar uitvoering

3 Stichting Afvalfonds Opgericht in 2013 als opvolger van de verpakkingenbelasting Voldoet namens producenten en importeurs van verpakte producten aan hun wettelijke producentenverantwoordelijkheid heffingssysteem zo veel mogelijk gekopieerd van belastingdienst Grootste verschillen: andere instantie en andere grondslag tarieven

4 Taken heffen van een afvalbeheersbijdrage en doen aansluiten van alle bijdrageplichtige producenten en importeurs; Monitoren van en rapporteren over alle op de markt gebrachte verpakkingen en de daarbij behaalde recyclepercentages; betalen van vergoedingen aan gemeentes voor gescheiden inzameling of inzameling en nascheiding, verwerking en vermarkting van verpakkingsafval; betalen van kosten voor besturing en uitvoering, monitoring, zwerfverpakkingsafvalpreventie en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken conform de voorwaarden van de Raamovereenkomst; fungeren als normadressant ten aanzien van de recyclingsdoelstellingen sturen van de materiaalketen richting een circulaire economie: verhoging van het milieurendement en verlaging van de kosten.

5

6 Wet- en regelgeving 1. EU richtlijn - Definitie verpakkingen - Recycledoelstellingen voor lidstaten - Essentiele eisen 2. Besluit beheer verpakkingen - Hogere nationale doelstellingen - Producenten verantwoordelijkheid 3. Raamovereenkomst Rijksoverheid, gemeenten en bedrijfsleven - Vergoedingen, monitoring, zwerfafval, ketenregie, statiegeld, verduurzaming 4. Algemeen verbindend verklaring - Heffingsbevoegdheid, tariefsgrondslag, bijdrageplicht, vertrouwelijkheid - drempel kilogram

7 Resultaten

8 Tarieven Systeemkosten Netto ketenkosten

9 Ontwikkeling gerecycled huishoudelijk kunststof verpakkingsafval in Nederland bronscheiding nascheiding

10 Het Westen blijft nog achter bij de rest van het land: Kunststofrecycling (kg/inw)

11 VRAGEN

12 VERPAKKINGEN Besluit van 24 maart 2005, houdende regels voor verpakkingen, verpakkingsafval, papier en karton (Besluit beheer verpakkingen en papier en karton) Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a. verpakkingen: alle producten, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en aanbieden van andere producten, van grondstoffen tot afgewerkte producten, over het gehele traject van producent tot gebruiker of consument, wegwerpartikelen die voor dit doel worden gebruikt daaronder begrepen, waarbij verpakkingen uitsluitend omvatten verkoop- of primaire verpakkingen, verzamel- of secundaire verpakkingen en verzend- of tertiaire verpakkingen en:

13 1. waarbij producten als verpakking worden beschouwd indien zij aan het vorenstaande voldoen, ongeacht andere functies die de verpakking ook kan vervullen, tenzij het product integraal deel uitmaakt van een ander product en het nodig is om dat product tijdens zijn levensduur te bevatten, te ondersteunen of te bewaren en alle elementen bedoeld zijn om samen gebruikt, verbruikt of verwijderd te worden (tenzij bepaling); 2. waarbij producten die ontworpen en bedoeld zijn om op het verkooppunt te worden gevuld alsmede wegwerpartikelen die in gevulde toestand worden verkocht of die ontworpen en bedoeld zijn om op het verkooppunt te worden gevuld, slechts als verpakking worden beschouwd indien zij een verpakkingsfunctie hebben (verkooppuntverpakkingen); 3. waarbij de componenten van een verpakking en de bijbehorende in de verpakking verwerkte elementen worden beschouwd als deel van de verpakking waarin ze verwerkt zijn en waarbij de bijbehorende elementen die aan een verpakt product hangen of bevestigd zijn en die een verpakkingsfunctie hebben, als verpakking worden beschouwd, tenzij zij integraal deel uitmaken van dit product en alle elementen bedoeld zijn om samen verbruikt of verwijderd te worden (componenten).

14 b. verkoop- of primaire verpakking: verpakking die zo is ontworpen dat zij voor de eindgebruiker of consument op het verkooppunt een verkoopeenheid vormt; c. verzamel- of secundaire verpakking: verpakking die zo is ontworpen dat zij op het verkooppunt een verzameling van een aantal verkoopeenheden vormt, ongeacht of deze als dusdanig aan de eindgebruiker of consument wordt verkocht, dan wel alleen dient om de rekken op het verkooppunt bij te vullen en die van het product kan worden verwijderd zonder dat dit de kenmerken ervan beïnvloedt; d. verzend- of tertiaire verpakking: verpakking die zo is ontworpen dat het verladen en het vervoer van een aantal verkoopeenheden of verzamelverpakkingen wordt vergemakkelijkt om fysieke schade door verlading of transport te voorkomen, weg-, spoor-, scheeps- of vliegcontainers niet daaronder begrepen.

15 TENZIJBEPALING Een product is geen verpakking indien het product: integraal deel uitmaakt van een ander product en; het nodig is om dat product tijdens zijn levensduur te bevatten, te ondersteunen of te bewaren en alle elementen bedoeld zijn om samen gebruikt, verbruikt of verwijderd te worden (tenzij bepaling); Aan alle drie de voorwaarden moet worden voldaan. Voorbeelden: waslaag om kaas, pot voor een binnenplant. VERKOOPPUNTVERPAKKINGEN Producten die ontworpen en bedoeld zijn om op het verkooppunt te worden gevuld alsmede wegwerpartikelen die in gevulde toestand worden verkocht of die ontworpen en bedoeld zijn om op het verkooppunt te worden gevuld, slechts als verpakking worden beschouwd indien zij een verpakkingsfunctie hebben. Voorbeelden: draagtassen van papier of kunststof, koffiebekertjes en fritesbakjes. COMPONENTEN Componenten van een verpakking en de bijbehorende in de verpakking verwerkte elementen worden beschouwd als deel van de verpakking waarin ze verwerkt zijn. Voorbeelden: kleefetiketten op een doos, nietjes aan een doos.

16 LOGISTIEKE HULPMIDDELEN Een logistiek hulpmiddel is een product met een verpakkingsfunctie. Toch hoeft voor logistieke hulpmiddelen geen Afvalbeheersbijdrage betaald te worden. Alle verpakkingen die zijn aangemerkt als logistiek hulpmiddel zijn vrijgesteld van Afvalbeheersbijdrage. Voorbeelden: pallets en kratten met een inhoudsmaat vanaf 8 liter. Vooral de krat met een inhoud vanaf 8 liter van hout, kunststof of karton is hierbij van belang. Een krat bestaat uit 6 vlakken, waarvan de bovenkant nagenoeg geheel open is. Hierdoor is het mogelijk dat het verpakte product, zonder dat de verpakking wordt aangepast, kan worden in- of uitgepakt. Een kartonnen tomatentray (30 x 40 x 10 cm = 12 liter) is dus geen verpakking, maar een logistiek hulpmiddel.

17 LOGISTIEKE HULPMIDDELEN De Inspectiedienst Leefomgeving en Transport wil meer inzicht in de logistieke hulpmiddelen die producenten en importeurs van verpakte producten op de markt brengen. Nu is hier onvoldoende duidelijkheid over. Vanwege de complexiteit hebben we besloten vanaf 2017 eenmalige logistieke hulpmiddelen te gaan uitvragen bij producenten en importeurs. In de vaststellingsovereenkomst met de Groenten en Fruit sector is een protocol overeengekomen dat het GroentenFruit Huis dit namens de branche gaat uitvoeren. Zij gaan op sectorniveau gegevens verzamelen voor de eenmalige logistieke hulpmiddelen die op de Nederlandse markt terecht komen.

18 LOONVERPAKKER Onder loonverpakker wordt verstaan de ondernemer, die in opdracht van een ander bedrijf stoffen, preparaten of andere producten, herpakt, verpakt of ontpakt, die hij niet zelf heeft vervaardigd en waarvan hij niet het eigendom verkrijgt. De bijdrageplicht is in die situatie verschoven naar de opdrachtgever van de loonverpakker, ook in het geval dat de loonverpakker de verpakkingsmaterialen zelf, geheel of gedeeltelijk, inkoopt. Indien de loonverpakker de opdracht krijgt vanuit het buitenland, is de Nederlandse afnemer van de loonverpakker (de importeur) bijdrageplichtig. In de groente en fruitbranche komt het regelmatig voor dat een logistieke dienstverlener deze taak op zich neemt. De verpakkingen die hij bij import ontdoet en de verpakkingen die hij toevoegt dienen te worden opgenomen in de aangifte Afvalbeheersbijdrage. Waarbij voor de producent/importeur geldt dat voor de toegevoegde stroom verpakkingen alleen de afgezette verpakte producten op de Nederlandse markt dienen te worden meegenomen.

19 WEL OF GEEN BELASTE VERPAKKING?

20 WEL OF GEEN BELASTE VERPAKKING?

21 WEL OF GEEN BELASTE VERPAKKING?

22 WEL OF GEEN BELASTE VERPAKKING?

23 WEL OF GEEN BELASTE VERPAKKING?

24 WEL OF GEEN BELASTE VERPAKKING?

25 WAT ZIJN VERPAKKINGEN? Besluit beheer verpakkingen en papier en karton van 24 maart 2005 geeft de onderstaande definitie aan. Alle producten, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het: insluiten; beschermen; verladen; afleveren; aanbieden; van andere producten, van grondstoffen en van afgewerkte producten, over het gehele traject van producent tot gebruiker of consument. De producten worden als verpakking beschouwd indien zij aan het vorenstaande voldoen, ongeacht andere functies die de verpakking ook kan vervullen.

26 VRAGEN

27 Inkomende Stroom 1 Nederlandse leverancier: a. levert lege verpakkingen; b. levert grondstoffen of halffabrikaat; c. levert verpakte producten. In 1 ONDERNEMING Uit 1 Uit 2 Uitgaande stroom 1 Nederlandse afnemer neemt producten af Uitgaande stroom 2 Buitenlandse afnemer neemt producten af Inkomende Stroom 2 Buitenlandse leverancier: a. levert lege verpakkingen; b. levert grondstoffen of halffabrikaat; c. levert verpakte producten. In 2 Uit 3 Uitgaande stroom 3 De afvalverwerker neemt het verpakkingsafval af

28 In 1a Nederlandse leverancier levert lege verpakkingen De Nederlandse leverancier levert lege verpakkingen of verpakkingsmaterialen die u gebruikt om uw producten te verpakken. U bent wel bijdrageplichtig voor: De lege verpakkingen die u toevoegt aan uw producten en levert aan Nederlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 1. U bent niet bijdrageplichtig voor: De lege verpakkingen die u doorverkoopt aan een andere ondernemer. Zie uitgaande stroom 1 en 2. Als u deze lege verpakkingen één op één afzet in het buitenland dan komen de verpakkingen om deze lege verpakkingen in aanmerking voor de teruggaafregeling indirecte export als voldaan wordt aan de voorwaarden; De lege verpakkingen die u toevoegt aan uw producten en levert aan Buitenlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 2; van de lege verpakkingen waarvan u zich ontdoet of laat ontdoen (afvoeren, verbranden, etc. Ook als u deze afvoert of laat afvoeren naar het buitenland. Denk hierbij aan strechfolies, straps, dozen en dergelijke. Deze verpakkingen zullen vaak via de afvalverwerker worden verwijderd. Zie uitgaande stroom 3.

29 In 1b Nederlandse leverancier levert grondstoffen De Nederlandse leverancier levert grondstoffen of halffabrikaat die u gebruikt in uw productieproces. U bent wel bijdrageplichtig voor: De verpakking die u toevoegt aan uw producten en levert aan Nederlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 1. U bent niet bijdrageplichtig voor: De verpakkingen van de grondstoffen of halffabrikaat die u doorverkoopt aan een andere ondernemer. Zie uitgaande stroom 1 en 2. Als u deze grondstoffen afzet in het buitenland dan komen de verpakkingen in aanmerking voor de teruggaafregeling indirecte export als voldaan wordt aan de voorwaarden; De verpakkingen die u toevoegt aan uw producten en levert aan Buitenlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 2; van de grondstoffen waarvan u zich ontdoet of laat ontdoen (afvoeren, verbranden, etc. Ook als u deze afvoert of laat afvoeren naar het buitenland. Denk hierbij aan strechfolies, straps, dozen en dergelijke. Uw leverancier is degene die dit product eerder op de Nederlandse markt heeft gebracht. De bijdrageplicht ligt bij hem of zelfs eerder in de keten. Deze verpakkingen zullen vaak via de afvalverwerker worden verwijderd. Zie uitgaande stroom 3.

30 In 1c Nederlandse leverancier levert producten De Nederlandse leverancier levert producten. U bent wel bijdrageplichtig voor: De verpakking die u toevoegt aan de producten en levert aan Nederlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 1. U bent niet bijdrageplichtig voor: De verpakkingen van de producten die u doorverkoopt aan een andere ondernemer. Zie uitgaande stroom 1 en 2. Als u deze producten afzet in het buitenland dan komen de verpakkingen in aanmerking voor de teruggaafregeling indirecte export als voldaan wordt aan de voorwaarden; De verpakkingen die u toevoegt aan de producten en levert aan Buitenlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 2; van de producten waarvan u zich ontdoet of laat ontdoen (afvoeren, verbranden, etc. Ook als u deze afvoert of laat afvoeren naar het buitenland. Denk hierbij aan strechfolies, straps, dozen en dergelijke. Uw leverancier is degene die dit product eerder op de Nederlandse markt heeft gebracht. De bijdrageplicht ligt bij hem of zelfs eerder in de keten. Deze zullen vaak via de afvalverwerker worden verwijderd. Zie uitgaande stroom 3;

31 In 2a Buitenlandse leverancier levert lege verpakkingen De buitenlandse leverancier levert lege verpakkingen of verpakkingsmaterialen die u gebruikt om uw producten te verpakken. U bent wel bijdrageplichtig voor: De lege verpakkingen die u toevoegt aan uw producten en levert aan Nederlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 1; De verpakkingen om de lege verpakkingen die u één op één doorverkoopt aan Nederlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 1; van de lege verpakkingen waarvan u zich ontdoet of laat ontdoen (afvoeren, verbranden, etc. Ook als u deze afvoert of laat afvoeren naar het buitenland. Denk hierbij aan strechfolies, straps, dozen en dergelijke. Deze zullen vaak via de afvalverwerker worden verwijderd. Zie uitgaande stroom 3. U bent niet bijdrageplichtig voor: De lege verpakkingen die u doorverkoopt aan een andere ondernemer. Zie uitgaande stroom 1 en 2; De lege verpakkingen die u toevoegt aan uw producten en levert aan Buitenlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 2.

32 In 2b Buitenlandse leverancier levert grondstoffen De buitenlandse leverancier levert grondstoffen of halffabrikaat die u gebruikt in uw productieproces. U bent wel bijdrageplichtig voor: De verpakking die u toevoegt aan uw producten en levert aan Nederlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 1. De verpakkingen van de grondstoffen of halffabrikaat die u één op één doorverkoopt aan een Nederlandse afnemer. Zie uitgaande stroom 1; van de grondstoffen waarvan u zich ontdoet of laat ontdoen (afvoeren, verbranden, etc. Ook als u deze afvoert of laat afvoeren naar het buitenland. Denk hierbij aan strechfolies, straps, dozen en dergelijke. Deze zullen vaak via de afvalverwerker worden verwijderd. Zie uitgaande stroom 3. U bent niet bijdrageplichtig voor: De verpakkingen die u toevoegt aan uw producten en levert aan Buitenlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 2; De verpakkingen van de grondstoffen die u één op één doorverkoopt aan een buitenlandse afnemer. Zie uitgaande stroom 2.

33 In 2c Buitenlandse leverancier levert producten De Buitenlandse leverancier levert producten. U bent wel bijdrageplichtig voor: De verpakking die u toevoegt aan de producten en levert aan Nederlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 1. De verpakkingen van de producten die u één op één doorverkoopt aan een Nederlandse afnemer. Zie uitgaande stroom 1; De verpakkingen van de producten waarvan u zich ontdoet of laat ontdoen (afvoeren, verbranden, etc. Ook als u deze afvoert of laat afvoeren naar het buitenland. Denk hierbij aan strechfolies, straps, dozen en dergelijke. Deze zullen vaak via de afvalverwerker worden verwijderd. Zie uitgaande stroom 3. U bent niet bijdrageplichtig voor: De verpakkingen die u toevoegt aan de producten en levert aan Buitenlandse afnemers. Zie uitgaande stroom 2; De verpakkingen van de producten die u één op één doorverkoopt aan een buitenlandse afnemer. Zie uitgaande stroom 2.

34 SAMENVATTEND U bent wel bijdrageplichtig voor: De verpakkingen van de producten waarvan u zich ontdoet of laat ontdoen door de loonverpakker en/of logistiek dienstverlener (afvoeren, verbranden, etc.) Ook als u deze afvoert of laat afvoeren naar het buitenland. Denk hierbij aan strechfolies, straps, dozen, hoeklatten en dergelijke. Deze zullen vaak via de afvalverwerker worden verwijderd. De verpakking die u of uw loonverpakker en/of logistiek dienstverlener toevoegt aan de producten en aflevert aan Nederlandse afnemers. De verpakkingen van de producten afkomstig uit het buitenland die u één op één doorverkoopt aan een Nederlandse afnemer. U bent niet bijdrageplichtig voor: De verpakkingen die u of uw loonverpakker en/of logistiek dienstverlener toevoegt aan de producten en levert naar het buitenland. De verpakkingen van de producten afkomstig uit het buitenland die u één op één doorverkoopt en levert naar het buitenland. HET ONTDOEN BIJ IMPORT IS ONGEACHT DE EINDBESTEMMING VAN HET PRODUCT BELAST VOOR DE AFVALBEHEERSBIJDRAGE.

35 Toegevoegde verpakkingen Verpakking geïmporteerde: - producten; - grondstoffen; - halffabrikaten. Ontdoen bij import VERPAKKINGEN ADMINISTRATIE Gewichtenlijst Groente en Fruithuis of zelf wegen. Informatie; - Gewichtenlijst Groente en Fruithuis of zelf wegen; - uit douane documenten Informatie opvragen bij de afvalverwerker. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de al vastgelegde administratie zoals: - Inkoopadministratie; - Verkoopadministratie; - Afvaladministratie; - Logistieke informatiesysteem.

36 CONTROLE ERVARINGEN 1. Logistieke hulpmiddelen met name kleine open top dozen (bijvoorbeeld 30 x 20) vaak foutief beoordeeld!; 2. Indirecte export papier hoog terug gevraagd en meestal laag afgedragen; 3. Geen rekening gehouden met aftrekpercentage PO bij indirecte export; 4. Toevoegingen door logistieke dienstverleners vergeten op te nemen in de aangifte; 5. Ontdoen door logistieke dienstverleners vergeten op te nemen in de aangifte; 6. Ontdoen bij import niet altijd goed aangegeven doordat is uitgegaan van afzet Nederland; 7. Toevoegingen zoals transportverpakkingen (bijvoorbeeld spanbanden, hoeklatten) niet altijd aangegeven; 8. Op het moment dat aan een product een open top doos is gekoppeld en deze is vrij als LHM geen consumentenverpakkingen meegenomen in de berekening; 9. Toepassen drempels per teler maar geen eenmalige bijtelling; 10. Drempels telers foutief toegepast bij meerdere teeltlocaties als er sprake is van VOF, maatschap of FE OB; 11. in dichte of opentopdozen vaak niet meegenomen voorbeeld zakken in bananendoos etc. 12. Afdekvellen, inlegvellen, tussenvellen, vormvellen in fruitdozen niet meegenomen; 13. Stickers niet meegenomen; 14. Pallethoeden niet meegenomen; 16. De beoordeling van dichte of open dozen voor de bepaling wel of geen LHM; 17. Als de leverancier weet dat producten via handelskantoren naar het BTL gaan dan zijn de verpakkingen niet meegenomen.

37 VRAGEN

Wet van 23 december 1994, houdende vaststelling van de Wet belastingen op milieugrondslag

Wet van 23 december 1994, houdende vaststelling van de Wet belastingen op milieugrondslag (Tekst geldend op: 06-02-2010) Wet van 23 december 1994, houdende vaststelling van de Wet belastingen op milieugrondslag Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau,

Nadere informatie

Handreiking verpakkingenadministratie

Handreiking verpakkingenadministratie Handreiking verpakkingenadministratie januari 2013 1 Inhoud 1 Introductie 3 1.1 Voor wie is de handreiking bestemd? 3 1.2 Wat vindt u in deze handreiking? 3 1.3 Meer informatie? 3 2 Uw verpakkingenadministratie

Nadere informatie

HANDLEIDING. Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen. in de groenten- en fruitsector. vanaf

HANDLEIDING. Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen. in de groenten- en fruitsector. vanaf HANDLEIDING Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen in de groenten- en fruitsector vanaf 2017-2019 Samengesteld door: N.E.M. Quaedvlieg, in overleg met het Afvalfonds Verpakkingen GroentenFruit Huis Postbus

Nadere informatie

Nieuwe Raamovereenkomst & Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen

Nieuwe Raamovereenkomst & Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen Nieuwe Raamovereenkomst & Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen KVNW Ledenvergadering Den Haag 4 oktober 2012 Cees de Mol van Otterloo Directeur Afvalfonds Verpakkingen Raamovereenkomst Producentenverantwoordelijkheid

Nadere informatie

mei 2008 Handreiking Verpakkingenadministratie

mei 2008 Handreiking Verpakkingenadministratie mei 2008 Handreiking Verpakkingenadministratie ML 59-1Z*1ED 1. Introductie Als uw onderneming verpakte producten in Nederland op de markt brengt of bij import verpakkingen verwijdert en afvoert, dan bent

Nadere informatie

vergoeding voor inzameling en sortering en vergoeding voor vermarkting van huishoudelijk kunststofverpakkingsafval

vergoeding voor inzameling en sortering en vergoeding voor vermarkting van huishoudelijk kunststofverpakkingsafval vergoeding voor inzameling en sortering en vergoeding voor vermarkting van huishoudelijk kunststofverpakkingsafval nadere toelichting vergoedingsgrondslag 11/12/2014 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Grondslag voor

Nadere informatie

Beleid Afvalfonds Verpakkingen

Beleid Afvalfonds Verpakkingen Beleid Afvalfonds Verpakkingen 22 december 2017 Versie 2.0 1 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Definities 4 3 Algemeen Beleid 7 3.1 Toelichting definitie Verpakkingen 7 3.2 Toelichting Fiscale eenheid omzetbelasting

Nadere informatie

Deze handreiking is bestemd voor ondernemingen die belastingplichtig zijn en aangifte moeten doen voor de verpakkingenbelasting.

Deze handreiking is bestemd voor ondernemingen die belastingplichtig zijn en aangifte moeten doen voor de verpakkingenbelasting. 1. Introductie Als uw onderneming verpakte producten in Nederland op de markt brengt, dan bent u belastingplichtig voor de verpakkingenbelasting. Misschien moet u dan ook aangifte doen over deze verpakkingen.

Nadere informatie

Beleid Afvalfonds Verpakkingen

Beleid Afvalfonds Verpakkingen Beleid Afvalfonds Verpakkingen 30 december 2015 Versie 1.2 1 Versie Datum Wijzigingen t.o.v. vorige versie 1.0 31-01-2013 Eerste versie Beleid Afvalfonds Verpakkingen, ingaande 1 januari 2013 1.1 14-11-2014

Nadere informatie

Verbod op het gebruik van plastic wegwerpzakjes in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Verbod op het gebruik van plastic wegwerpzakjes in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Verbod op het gebruik van plastic wegwerpzakjes in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brulocalis, 14 maart 2017 Rodolphe Paternostre Overzicht van de uiteenzetting 1. Doelstellingen van de vergadering

Nadere informatie

Handleiding verpakkingenbelasting in de sierteelt aangifte voor 2011/2012

Handleiding verpakkingenbelasting in de sierteelt aangifte voor 2011/2012 Informatie voor februari 2012 Pag 1 bedrijven binnen de sierteeltsector Handleiding verpakkingenbelasting in de sierteelt aangifte voor 2011/2012 Maatwerkafspraken bloemen en planten FloraHolland heeft

Nadere informatie

Beleid Afvalfonds Verpakkingen

Beleid Afvalfonds Verpakkingen Beleid Afvalfonds Verpakkingen 20 december 2018 Versie 2.1 1 Versie Datum Wijzigingen t.o.v. vorige versie 1.0 31-01-2013 Eerste versie Beleid Afvalfonds Verpakkingen, ingaande 1 januari 2013 1.1 14-11-2014

Nadere informatie

Accountantsprotocol Aangifte Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen

Accountantsprotocol Aangifte Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen Accountantsprotocol Aangifte Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen september 2013 1 Inhoud 1 Inleiding 2 2 Definities 3 3 Werkingssfeer en wettelijk kader 6 4 Doel 8 5 Het onderzoeksobject 9 6 De onderzoeksaanpak

Nadere informatie

Beleid Afvalfonds Verpakkingen

Beleid Afvalfonds Verpakkingen Beleid Afvalfonds Verpakkingen 15 december 2016 Versie 1.3 1 Versie Datum Wijzigingen t.o.v. vorige versie 1.0 31-01-2013 Eerste versie Beleid Afvalfonds Verpakkingen, ingaande 1 januari 2013 1.1 14-11-2014

Nadere informatie

Besluit van 24 maart 2005, houdende regels voor verpakkingen, verpakkingsafval, papier en karton (Besluit beheer verpakkingen en papier en karton)

Besluit van 24 maart 2005, houdende regels voor verpakkingen, verpakkingsafval, papier en karton (Besluit beheer verpakkingen en papier en karton) (Tekst geldend op: 02-08-2007) Besluit van 24 maart 2005, houdende regels voor verpakkingen, verpakkingsafval, papier en karton (Besluit beheer verpakkingen en papier en karton) Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

januari 2009 Handreiking Verpakkingenadministratie

januari 2009 Handreiking Verpakkingenadministratie januari 2009 Handreiking Verpakkingenadministratie 12345 Inhoud 1 Introductie 2 1.1. Voor wie is de handreiking bestemd? 3 1.2 Wat vindt u in deze handreiking? 5 1.3 Meer informatie? 5 2 Uw administratie

Nadere informatie

Regeling Bedrijfsverpakkers

Regeling Bedrijfsverpakkers Regeling Bedrijfsverpakkers Deze regeling gaat in met ingang van 1 januari 2016 en geldt voor de kalenderjaren 2016 en 2017. Partijen hebben de intentie de regeling na 2018 te continueren. Uitgangspunten

Nadere informatie

St. Bedrijfsverpakkingen Nederland en Vereniging FME-CWM drs. ing. R. van Beek Postbus 190. 2700 AD Zoetermeer. Leidschendam 18 oktober 2012,

St. Bedrijfsverpakkingen Nederland en Vereniging FME-CWM drs. ing. R. van Beek Postbus 190. 2700 AD Zoetermeer. Leidschendam 18 oktober 2012, Overgoo 13 2266 JZ Leidschendam 070 762 02 66 Postbus 1266 2260 BG Leidschendam St. Bedrijfsverpakkingen Nederland en Vereniging FME-CWM drs. ing. R. van Beek Postbus 190 info@afvalfondsverpakkingen.nl

Nadere informatie

Bedrijfsrapport <naam bedrijf>

Bedrijfsrapport <naam bedrijf> Bedrijfsrapport Brancheverduurzamingsplannen Introductie Met behulp van de Webtool Brancheverduurzamingsplannen van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft uw bedrijf

Nadere informatie

Accountantsprotocol Regeling Bedrijfsverpakkers

Accountantsprotocol Regeling Bedrijfsverpakkers Accountantsprotocol Regeling Bedrijfsverpakkers september 2013 1 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Definities 4 3 Werkingssfeer en wettelijk kader 7 4 Doel 8 5 Het onderzoeksobject 9 6 De onderzoeksaanpak 10 6.1

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 28/07/2015

Datum van inontvangstneming : 28/07/2015 Datum van inontvangstneming : 28/07/2015 Samenvatting C-313/15-1 Zaak C-313/15 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Duurzaam verpakken in gerecycled kunststofverpakkingsafval. Empack Theater 2 13 april 2016

Duurzaam verpakken in gerecycled kunststofverpakkingsafval. Empack Theater 2 13 april 2016 Duurzaam verpakken in gerecycled kunststofverpakkingsafval Empack Theater 2 Onderwerpen 1. Kennisinstituut Duurzaam Verpakken 2. Inzet van kunststof neemt toe 3. Beleid gericht op het sluiten van de kuststofketen

Nadere informatie

Kunststofrecycling: een doorkijk. Coen Bertens

Kunststofrecycling: een doorkijk. Coen Bertens Kunststofrecycling: een doorkijk Coen Bertens De organisatie van producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen in Nederland sinds 2013 Producenten/ importeurs Materiaalorganisaties Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

houdende regels voor verpakkingen en verpakkingsafval (Besluit beheer verpakkingen 2014)

houdende regels voor verpakkingen en verpakkingsafval (Besluit beheer verpakkingen 2014) Besluit van houdende regels voor verpakkingen en verpakkingsafval (Besluit beheer verpakkingen 2014) Op de voordracht van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van, nr. IenM/BSK-, Hoofddirectie

Nadere informatie

Afvalbeheersbijdrageovereenkomst Verpakkingen

Afvalbeheersbijdrageovereenkomst Verpakkingen Afvalbeheersbijdrageovereenkomst Verpakkingen tussen Stichting Verpakkingen Fast Moving Consumer Goods Stichting Verpakkingen Non Food Stichting Bedrijfsverpakkingen Nederland en Stichting Afvalfonds Verpakkingen

Nadere informatie

De nieuwe elektronische aangifteformulieren van de IVC Handleiding

De nieuwe elektronische aangifteformulieren van de IVC Handleiding De nieuwe elektronische aangifteformulieren van de IVC Handleiding Hoe de formulieren correct invullen? Om toegang te krijgen tot uw aangifte ga naar: https://forma.ivcie.be en geef uw gebruikersnaam en

Nadere informatie

VERPAKKINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE

VERPAKKINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE VERPAKKINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE Recycling verpakkingen Nederland 2015 INHOUD Recycling 4 resultaten 2015 Voorwoord 5 Monitoring 6 in 2015 Papier 7 en karton Kunststofketen 9 volop in ontwikkeling

Nadere informatie

Handleiding Afvalbeheersbijdrage verpakkingen bloemen en planten

Handleiding Afvalbeheersbijdrage verpakkingen bloemen en planten Informatie voor bedrijven binnen de sierteeltsector Handleiding Afvalbeheersbijdrage verpakkingen bloemen en planten 2 maart 2015 Let op! Bedrijven die zonder toepassing van de regeling boven, maar na

Nadere informatie

De Uitvoeringsregeling belastingen op milieugrondslag wordt als volgt gewijzigd:

De Uitvoeringsregeling belastingen op milieugrondslag wordt als volgt gewijzigd: ( ) Artikel XIV De Uitvoeringsregeling belastingen op milieugrondslag wordt als volgt gewijzigd: A. Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd: 1. In het eerste lid wordt 71, tweede en derde lid, en 92, tweede

Nadere informatie

Basisdocument monitoring verpakkingen (2013-2022) Versie 1.0, augustus 2013. Datum 22 augustus 2013

Basisdocument monitoring verpakkingen (2013-2022) Versie 1.0, augustus 2013. Datum 22 augustus 2013 Basisdocument monitoring verpakkingen (2013-2022) Versie 1.0, augustus 2013 Datum 22 augustus 2013 Colofon Hoewel dit rapport met de grootst mogelijke zorg is samengesteld kan Rijkswaterstaat geen enkele

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Voorpublicatie ontwerp van het Besluit beheer verpakkingen 2014

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Voorpublicatie ontwerp van het Besluit beheer verpakkingen 2014 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11354 15 mei 2014 Voorpublicatie ontwerp van het Besluit beheer verpakkingen 2014 De Staatssecretaris van Infrastructuur

Nadere informatie

Verpakkingen algemeen bestaat uit gescheiden ingezameld verpakkingsafval en via nascheiding als aparte fractie verkregen verpakkingsafval.

Verpakkingen algemeen bestaat uit gescheiden ingezameld verpakkingsafval en via nascheiding als aparte fractie verkregen verpakkingsafval. TEKST SECTORPLAN 41 (onderdeel LAP) Sectorplan 41 Verpakkingen algemeen I Afbakening Verpakkingen algemeen bestaat uit gescheiden ingezameld verpakkingsafval en via nascheiding als aparte fractie verkregen

Nadere informatie

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen Bijlage Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen mei 2009 Pagina 1 van 7 Samenvatting In deze bijlage wordt inzicht gegeven in de mate waarin als gevolg van

Nadere informatie

Eagle Vision Systems B. V. Energiestraat 16 B PBAVP J. Bakker/M. Dekker juli ^teb**^

Eagle Vision Systems B. V. Energiestraat 16 B PBAVP J. Bakker/M. Dekker juli ^teb**^ FORMULIER VERSLAGLEGGING D in dit formulier gestelde vragen moeten zo volledig mogelijk worden beantwoord. U dient de in dit verslag opgenomen kwantitatieve gegevens te onderbouwen door middel van verifieerbare

Nadere informatie

VERPAKKINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE

VERPAKKINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE VERPAKKINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE Recycling verpakkingen Nederland 2017 VERPAKKINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE Recycling verpakkingen Nederland 2017 INHOUD Recycling van verpakkingsafval 6 blijft

Nadere informatie

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk Karen van de Stadt KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Vermindering milieudruk verpakkingsketen.

Nadere informatie

Toelichting Regeling Bedrijfsverpakkers 2013

Toelichting Regeling Bedrijfsverpakkers 2013 Toelichting Regeling Bedrijfsverpakkers 2013 Versie: 10-12-2012 Algemeen Dit document is een bijlage bij de Regeling Bedrijfsverpakkers. Dit document licht de praktische toepassing van de Regeling Bedrijfsverpakkers

Nadere informatie

FORMULIER MEDEDE. Stichting Duurzaam Verpakkingsglas. Woudrichemseweg 36a, 4286 UB ALMKERK. Voorlopig: 0183 40 58 13 en GSM: 06 53 58 23 01

FORMULIER MEDEDE. Stichting Duurzaam Verpakkingsglas. Woudrichemseweg 36a, 4286 UB ALMKERK. Voorlopig: 0183 40 58 13 en GSM: 06 53 58 23 01 'ngekomen post d.d. FORMULIER MEDEDE De in dit formulier gestelde vragen moeten zo volledig mogelijk worden uitvoering van uw verplichtingen gebruik maakt van de diensten van derden, noemt u dan ook altijd

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 409 Besluit van 27 oktober 2014, houdende regels voor verpakkingen en verpakkingsafval (Besluit beheer verpakkingen 2014) 0 Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

Inzamel en recyclingketen kunststof verpakkingsafval. Eindhoven, 8 september 2015

Inzamel en recyclingketen kunststof verpakkingsafval. Eindhoven, 8 september 2015 Inzamel en recyclingketen kunststof verpakkingsafval Eindhoven, 8 september 2015 1 Inhoud 1. Producentenverantwoordelijkheid verpakkingen 2. De inzamel en hergebruikketen 3. Vergoedingen 4. Rapportage

Nadere informatie

1. Op welk jaar heeft dit verslag bedekking en voor welke periode in dat jaar indien verslaglegging niet het hele jaar betreft?

1. Op welk jaar heeft dit verslag bedekking en voor welke periode in dat jaar indien verslaglegging niet het hele jaar betreft? Ingekomen post d.d. FORMULIER VERSLAGLEGGING De in dit formulier gestelde vragen moeten zo vo wefder> beafrtweefdr-kkjienfrde in dit verslag opgenomen kwantitatieve gegevens te o Hierbij kan gedacht worden

Nadere informatie

vergoeding voor inzameling en sortering en vergoeding voor vermarkting van huishoudelijk kunststofverpakkingsafval

vergoeding voor inzameling en sortering en vergoeding voor vermarkting van huishoudelijk kunststofverpakkingsafval vergoeding voor inzameling en sortering en vergoeding voor vermarkting van huishoudelijk kunststofverpakkingsafval 3/7/2014 2 3/7/2014 Inhoud 1 Inleiding 4 2 Vergoeding inzameling en sortering 5 2.1 Integrale

Nadere informatie

Nadere handreiking bij Accountantsprotocol Aangifte Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen

Nadere handreiking bij Accountantsprotocol Aangifte Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen Nadere handreiking bij Accountantsprotocol Aangifte Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen september 2013 1 Inhoud 1 Introductie 3 1.1 Voor wie is deze handreiking bestemd? 3 1.2 Wat vindt u in deze handreiking?

Nadere informatie

Toelichting Regeling Bedrijfsverpakkers 2013

Toelichting Regeling Bedrijfsverpakkers 2013 Toelichting Regeling Bedrijfsverpakkers 2013 Versie: 2-5-2013 Algemeen Dit document is een bijlage bij de Regeling Bedrijfsverpakkers. Dit document licht de praktische toepassing van de Regeling Bedrijfsverpakkers

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 28 694 Verpakkingsbeleid Nr. 129 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

sectorplan 14 Verpakkingsafval

sectorplan 14 Verpakkingsafval sectorplan Verpakkingsafval 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalfracties Papier/karton, kunststoffen, glas, metalen en hout 2. Belangrijkste bronnen Huishoudens, industrie en HDO-sectoren 3. Aanbod

Nadere informatie

JUNI 2006. SenterNovern Den Haag Ingekomen post d.d. SenterNovem T.a.v. Uitvoering Afvalbeheer/PBA Postbus 93144 2509 AC DEN HAAG

JUNI 2006. SenterNovern Den Haag Ingekomen post d.d. SenterNovem T.a.v. Uitvoering Afvalbeheer/PBA Postbus 93144 2509 AC DEN HAAG SenterNovern Den Haag Ingekomen post d.d. SenterNovem T.a.v. Uitvoering Afvalbeheer/PBA Postbus 93144 2509 AC DEN HAAG 'Projector: l Trefwoord: JUNI 2006 STICHTINC PAPIER RECÏCUNC NEDERLAND «^«HooMdorp

Nadere informatie

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG IE E ALDI V ISS AKK I NGSM P R Ve r m i j d e n. n. Hergebruike Re c y c l e r e n. NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID ALDI BELGIË EN LUXEMBURG Versie: juli 2019 NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN

Nadere informatie

Over het UMP. Deze PDF is gegenereerd op via

Over het UMP. Deze PDF is gegenereerd op via Over het UMP Deze PDF is gegenereerd op 23-07-2017 via www.umpverpakkingen.nl 3. Kader wet- en regelgeving In wet- en regelgeving en verschillende overeenkomsten zoals de Raamovereenkomst - zijn zowel

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

Lijst Logistieke Hulpmiddelen 2013

Lijst Logistieke Hulpmiddelen 2013 Lijst Logistieke Hulpmiddelen 2013 Versie: 21-12-2012 Deze lijst omvat alle Logistieke Hulpmiddelen. Deze lijst bevat verschillende categorieën die hierna worden toegelicht. De afbakening van de lijst

Nadere informatie

VERPAKKINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE

VERPAKKINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE VERPAKKINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE Recycling verpakkingen Nederland 2016 VERPAKKINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE Recycling verpakkingen Nederland 2016 INHOUD Circulaire economie met bijdrage 6 verpakkingsketen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Verpakkingenbelasting

HOOFDSTUK 1 Verpakkingenbelasting INLEIDING Afval is een van de grootste milieuproblemen van onze tijd. De hoeveelheid afval per hoofd van de bevolking stijgt nog steeds. De groeiende afvalstroom wordt mede veroorzaakt door eenmalig gebruik

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 28 694 Verpakkingsbeleid Nr. 90 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Brancheverduurzamingsplan verpakkingen Farmacie en zelfzorggeneesmiddelen op weg naar 2018 van Bogin, Nefarma, Neprofarm en KNMP).

Brancheverduurzamingsplan verpakkingen Farmacie en zelfzorggeneesmiddelen op weg naar 2018 van Bogin, Nefarma, Neprofarm en KNMP). Aan: De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, de voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de directeur van het Afvalfonds Verpakkingen. Kenmerk: 2016.0020 Betreft: Bijlagen: Beoordeling

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070 456

Nadere informatie

Vergoedingen Vermarkting Kunststof Verpakkingsafval Huishoudens

Vergoedingen Vermarkting Kunststof Verpakkingsafval Huishoudens Vergoedingen Vermarkting Kunststof Verpakkingsafval Huishoudens De Werkgroep Vergoedingen, Kwaliteit en Ketenregie heeft op 25 juni 2014 ingestemd met de basisprincipes van de opzet voor de vergoeding

Nadere informatie

Verpakking en voedselverspilling

Verpakking en voedselverspilling Verpakking en voedselverspilling Presentatie NVVL Hester Klein Lankhorst, directeur In deze presentatie Een korte introductie: Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Welke kennis vraagt optimaliseren

Nadere informatie

ECLI:NL:PHR:2016:1180

ECLI:NL:PHR:2016:1180 ECLI:NL:PHR:2016:1180 Instantie Datum conclusie 15-11-2016 Parket bij de Hoge Raad Datum publicatie 02-12-2016 Zaaknummer 15/04746 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken - Inhoudsindicatie

Nadere informatie

uw kenmerk ons kenmerk ECFD/U Lbr. 14/096

uw kenmerk ons kenmerk ECFD/U Lbr. 14/096 Gemeente Eindhoven ontvangen i 8 DEC. W VlUG Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Nederlandse Gemeenten Informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Afspraken over de vergoeding

Nadere informatie

Verpakkingen. Karen van de Stadt Marc Reijnders

Verpakkingen. Karen van de Stadt Marc Reijnders Verpakkingen Karen van de Stadt Marc Reijnders Het KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022 Vermindering milieudruk verpakkingsketen Kennisfunctie inzetten om bij te dragen

Nadere informatie

VAN VERPAKKING NAAR GRONDSTOF

VAN VERPAKKING NAAR GRONDSTOF VAN VERPAKKING NAAR GRONDSTOF Recycling Verpakkingen Nederland 2014 INHOUD Dit publieksrapport is een uitgave van het Meer informatie over de monitoring werkzaamheden van het Afvalfonds Verpakkingen kunt

Nadere informatie

Deze lijst omvat alle Logistieke Hulpmiddelen. Deze lijst bevat verschillende categorieën die hierna worden toegelicht.

Deze lijst omvat alle Logistieke Hulpmiddelen. Deze lijst bevat verschillende categorieën die hierna worden toegelicht. Lijst Logistieke Hulpmiddelen 2013 Versie: 11-12-2012 Deze lijst omvat alle Logistieke Hulpmiddelen. Deze lijst bevat verschillende categorieën die hierna worden toegelicht. De afbakening van de Lijst

Nadere informatie

Leren van recycling van kunststof verpakkingsafval van bedrijven. Geert Bergsma, CE Delft ism TNO

Leren van recycling van kunststof verpakkingsafval van bedrijven. Geert Bergsma, CE Delft ism TNO Leren van recycling van kunststof verpakkingsafval van bedrijven Geert Bergsma, CE Delft ism TNO Waarom is recycling van kunststofafval van bedrijven speciaal interessant? Bedrijven krijgen geen vergoeding

Nadere informatie

Handleiding Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen: regeling Bloemen- en plantensector (van toepassing op aangiftes vanaf 1 januari 2017)

Handleiding Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen: regeling Bloemen- en plantensector (van toepassing op aangiftes vanaf 1 januari 2017) Handleiding Afvalbeheersbijdrage Verpakkingen: regeling Bloemen- en plantensector (van toepassing op aangiftes vanaf 1 januari 2017) Royal FloraHolland heeft samen met de VGB (www.vgb.nl) en het Afvalfonds

Nadere informatie

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Hester Klein Lankhorst

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Hester Klein Lankhorst Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk Hester Klein Lankhorst 2 Copyright 2015 KIDV KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Vermindering milieudruk

Nadere informatie

Nadere handreiking bij Accountantsprotocol Regeling Bedrijfsverpakkers

Nadere handreiking bij Accountantsprotocol Regeling Bedrijfsverpakkers Nadere handreiking bij Accountantsprotocol Regeling Bedrijfsverpakkers september 2013 1 Inhoud 1 Introductie 3 1.1 Voor wie is deze handreiking bestemd? 4 1.2 Wat vindt u in deze handreiking? 4 1.3 Meer

Nadere informatie

PRODUCTSCHAP DRANKEN VERPAKKINGSVERORDENING PRODUCTSCHAP DRANKEN 2003

PRODUCTSCHAP DRANKEN VERPAKKINGSVERORDENING PRODUCTSCHAP DRANKEN 2003 PRODUCTSCHAP DRANKEN VERPAKKINGSVERORDENING PRODUCTSCHAP DRANKEN 2003 Verordening d.d. 13 november 2002 van het Productschap Dranken, houdende regels terzake van de aan de onder het Productschap Dranken

Nadere informatie

Kringloop Re-Sell. Piersontaan AZ Doetinchem PBAVP Wanda Smits H.P.A.Esman

Kringloop Re-Sell. Piersontaan AZ Doetinchem PBAVP Wanda Smits H.P.A.Esman II, behorende bij artikel pagina! van Smits, Wanda Van: haroldesman [haroldesman@hetnet.nl] Verzonden: zondag 26 augustus 2007 17:42 Aan: Besluiten Onderwerp: website Concept verslagleggingsformulier 25-6-2007

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 11 juni 2014 Betreft Besluitvorming vrijgeven statiegeld

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 11 juni 2014 Betreft Besluitvorming vrijgeven statiegeld > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Vaststellingsovereenkomst Bloemen en Planten

Vaststellingsovereenkomst Bloemen en Planten Vaststellingsovereenkomst Bloemen en Planten Partijen: (1) Coöperatie Royal FloraHolland U.A., gevestigd te Aalsmeer en kantoorhoudende te (1431 GB) Aalsmeer aan de Legmeerdijk 313 (hierna te noemen "Royal

Nadere informatie

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) 14 april 2016: NCV-NVZ-NAV Jaarvergadering

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) 14 april 2016: NCV-NVZ-NAV Jaarvergadering Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) 14 april 2016: NCV-NVZ-NAV Jaarvergadering KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Gemeente AFVALFASE GRONDSTOF Producenten

Nadere informatie

SIMON DE RIJKE ONDERZOEKER CITYLOGISTIEK HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM AFVAL IN AMSTERDAM

SIMON DE RIJKE ONDERZOEKER CITYLOGISTIEK HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM AFVAL IN AMSTERDAM SIMON DE RIJKE ONDERZOEKER CITYLOGISTIEK HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM AFVAL IN AMSTERDAM 1919 1847 TOT VER IN DE 19E EEUW 1939 Parool d.d. 19 november 2015 #hergebruikendiezooi AGENDA Afval in Amsterdam Wat

Nadere informatie

Recyclebaar? Check t! Workshop Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen 28 maart 2019

Recyclebaar? Check t! Workshop Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen 28 maart 2019 Recyclebaar? Check t! Workshop Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen 28 maart 2019 Programma Workshop Introductie KIDV Uitleg Recyclecheck Presentatie KIDV voorbeelden obv recyclecheck. Deelnemers

Nadere informatie

REACH- en Administratieverplichtingen voor tankterminals en traders van brandstoffen

REACH- en Administratieverplichtingen voor tankterminals en traders van brandstoffen Postbus 16191 2500 BD Den Haag www.ilent.nl Contactpersonen REACH- en Administratieverplichtingen voor tankterminals en traders van brandstoffen Janine Killaars, Peter Hellema, Chiel Bovenkerk T 0652096892

Nadere informatie

Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Datum 11 december 2008 Betreft Oprichten Stichting Afvalfonds

Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Datum 11 december 2008 Betreft Oprichten Stichting Afvalfonds > Retouradres Postbus 30945 2500 GX Den Haag Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag www.vrom.nl Betreft Oprichten Stichting

Nadere informatie

Uitvoerings- en monitoringsprotocol. Bijlagen UP-Gemeenten G Protocol administratieve controles

Uitvoerings- en monitoringsprotocol. Bijlagen UP-Gemeenten G Protocol administratieve controles Uitvoerings- en monitoringsprotocol Bijlagen UP-Gemeenten G 4.2 - Protocol administratieve controles UMP 3.1 23-12-2016 Protocol administratieve controle kunststoffenverpakkingsafval en drankenkartons

Nadere informatie

Sectorplan 14 Verpakkingsafval

Sectorplan 14 Verpakkingsafval Sectorplan 14 Verpakkingsafval 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalfracties Papier/karton, kunststoffen, glas, metalen en hout 2. Belangrijkste bronnen Huishoudens, industrie en HDO-sectoren 3.

Nadere informatie

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig?

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? 6 november 2017 GroenLinks Stichtse Vecht is al jaren een warm voorstander van omgekeerd inzamelen. Wat is dat eigenlijk en wat zijn

Nadere informatie

Meer kunststoffen recyclen!

Meer kunststoffen recyclen! Meer kunststoffen recyclen! 19 maart 2015 Gemeentelijk Afvalcongres Michiel Westerhoff, Manager Strategie en Ontwikkeling Inhoud Wie zijn we? Circulus- Berkel BV Publieke vennootschap Uitsluitend voor

Nadere informatie

Uitvoerings- en monitoringsprotocol. Algemene UMP bijlagen UMP 1 - Definities

Uitvoerings- en monitoringsprotocol. Algemene UMP bijlagen UMP 1 - Definities Uitvoerings- en monitoringsprotocol Algemene UMP bijlagen UMP 1 - Definities UMP 3.0 23-12-2016 UMP bijlage 1 - Definities Deze bijlage bevat de begrippen die zijn gebruikt in het UMP, inclusief de bijbehorende

Nadere informatie

Raamovereenkomst /11

Raamovereenkomst /11 Bijlage 1: Raamovereenkomst tussen het ministerie van VROM, het verpakkende bedrijfsleven en VNG over de aanpak van de dossiers verpakkingen en zwerfafval voor de jaren 2008 t/m 2012 Overwegende: 1. Dat

Nadere informatie

Duurzaam verpakken in de praktijk. Chris Bruijnes

Duurzaam verpakken in de praktijk. Chris Bruijnes Duurzaam verpakken in de praktijk Chris Bruijnes Afvalbeheerstructuur 2 Copyright 2019 KIDV Kennisinstituut Duurzaam verpakken Verminderen van de milieudruk van verpakkingen Onderdeel van de producentenverantwoordelijkheid

Nadere informatie

(070) BAMM/U juli Uitvoeringsprotocollen raamovereenkomst verpakkingen

(070) BAMM/U juli Uitvoeringsprotocollen raamovereenkomst verpakkingen Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 uw kenmerk bijlage(n) betreft Uitvoeringsprotocollen raamovereenkomst verpakkingen ons kenmerk BAMM/U200900803 datum

Nadere informatie

Verpakkingenbelasting werd, tot 1 januari 2013, op grond van artikel 82, eerste lid, van de Wet belastingen op milieugrondslag geheven ter zake van:

Verpakkingenbelasting werd, tot 1 januari 2013, op grond van artikel 82, eerste lid, van de Wet belastingen op milieugrondslag geheven ter zake van: Parket bij de Hoge Raad, 15-11-2016, 15/04748 Inhoudsindicatie Belanghebbende is producent van tapijt. Bij de productie daarvan gebruikt belanghebbende garenklossen, bestaande uit kartonnen kokers (de

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bevindingenrapport evaluatie werking Besluit beheer verpakkingen en papier en karton 18 mei 2011

Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bevindingenrapport evaluatie werking Besluit beheer verpakkingen en papier en karton 18 mei 2011 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Bevindingenrapport evaluatie werking Besluit beheer verpakkingen en papier en karton 18 mei 2011 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Herengracht 9 2511 EG Den

Nadere informatie

Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk

Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk Leveranciersverklaring met betrekking tot de kartonnen verpakkingen, in relatie tot de geldende wetgeving op het gebied van milieu, verpakken en verpakkingsafval.

Nadere informatie

Eindrapportage Simplastic. Hoe komen tot vermindering van plastic verpakkingsafval in de zorg?

Eindrapportage Simplastic. Hoe komen tot vermindering van plastic verpakkingsafval in de zorg? Eindrapportage Simplastic Hoe komen tot vermindering van plastic verpakkingsafval in de zorg? Inhoud 1 Simplastic 2 Circle Scan 3 Conclusies Circle Scan 4 Sorteerproef 5 Conclusies sorteerproef 6 Aanbevelingen

Nadere informatie

In deze regeling en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

In deze regeling en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: (Tekst geldend op: 06-01-2005) Regeling van 29 juni 1997 houdende implementatie van richtlijn nr. 94/62/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 20 december 1994 (PbEG L 365) betreffende

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer PBAVP63026 Besluit op uw mededeling in het kader van het Besluit beheer verpakkingen en papier en karton

Onderwerp Zaaknummer PBAVP63026 Besluit op uw mededeling in het kader van het Besluit beheer verpakkingen en papier en karton Uitvoering Afvalbeheer wordt uitnevnfirrt in SenterA/ovem Stichting Duurzaam Verpakkingsglas t.a.v. de heer R.A.P. van Notten judana van Stobogfean 3 Postbus 38.-o- r,^ A1, i 4286 ZG Almkerk ÏÏ&^u 2509AC

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 28 694 Verpakkingsbeleid Nr. 95 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Tussenevaluatie Raamovereenkomst Verpakkingen OPZET, CONCLUSIES EN VERVOLGAFSPRAKEN ZOALS VASTGELEGD DOOR DE DRIE RAAMOVEREENKOMSTPARTIJEN

Tussenevaluatie Raamovereenkomst Verpakkingen OPZET, CONCLUSIES EN VERVOLGAFSPRAKEN ZOALS VASTGELEGD DOOR DE DRIE RAAMOVEREENKOMSTPARTIJEN Tussenevaluatie Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022 OPZET, CONCLUSIES EN VERVOLGAFSPRAKEN ZOALS VASTGELEGD DOOR DE DRIE RAAMOVEREENKOMSTPARTIJEN FEBRUARI 2018 Inhoud 1. Opzet tussenevaluatie Raamovereenkomst

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 324 Besluit van 24 juli 2010, houdende wijziging van het Besluit beheer verpakkingen en papier en karton in verband met de verbetering van de

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Nr

STAATSCOURANT. Nr STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 75133 28 december 2017 Kennisgeving van het algemeen verbindend verklaren van de Overeenkomst inzake de afvalbeheersbijdrage

Nadere informatie

ADDENDUM RAAMOVEREENKOMST

ADDENDUM RAAMOVEREENKOMST ADDENDUM RAAMOVEREENKOMST 1. Afspraken nascheiding kunststof verpakkingsafval Op 27 juli 2007 zijn VROM, bedrijfsleven en VNG de Raamovereenkomst over de aanpak van de dossiers verpakkingen en zwerfafval

Nadere informatie

Kunststofketenproject. Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017

Kunststofketenproject. Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017 Kunststofketenproject Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017 Het KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022 Vermindering milieudruk verpakkingsketen Kennisfunctie

Nadere informatie

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Verpakkingen Een inwoner van Europa opent gemiddeld 7 verpakkingen per dag. Dit is gemiddeld 157 kilo verpakkingsafval per persoon per jaar. Wat bijna 40% van het

Nadere informatie

Partijen kunnen elkaar over en weer houden aan tijdige uitvoering van de verplichtingen die in dit akkoord zijn neergelegd.

Partijen kunnen elkaar over en weer houden aan tijdige uitvoering van de verplichtingen die in dit akkoord zijn neergelegd. Onderhandelakkoord Akkoord tussen onderhandelaars van het verpakkende bedrijfsleven, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en I&M betreffende invulling op hoofdlijnen van verplichtingen uit het Besluit

Nadere informatie