Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor"

Transcriptie

1 serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen muzikale meesterwerken ton koopman & peter eötvös tros vocaal Dit concert heeft geen pauze 18 april 2014, uur inleiding Leo Samama uur Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Vasily Petrenko dirigent Martina Batič koordirigent Lucrecia García sopraan Agnes Zwierko alt Peter Auty tenor Nathan Berg bas Antonín Dvořák Stabat Mater opus 58 voor vier solisten, koor en orkest (1876/1877) Stabat mater dolorosa Quis est homo? Eia, mater Fac ut ardeat cor meum Tui nati vulnerati Fac me tecum fl ere Virgo virginum praeclara Fac ut portem Christi mortem Infl ammatus et accensus Quando corpus morietur PAUZE? de concertseries van

2 2 Muziek na afl oop Na afl oop van het concert brengen Groot Omroepkoor en musici uit het Radio Filharmonisch Orkest in de foyer nog twee werken ten gehore: Sure on this shining night en Total praise - geniet ervan, met een drankje. Vrienden Groot Omroepkoor Word nú Vriend van het Groot Omroepkoor en profi teer van vele voordelen. Zoals een abonnement op een concertserie (zie pag.18) en een gratis verrassings-cd. Aanmelden kan via de cd-verkoopstand van het GOK of via: Nieuw seizoen Zondagochtend Concert Voor brochures van het nieuwe seizoen van het Zondagochtend Concert zie Nieuw seizoen Goed nieuws voor de liefhebbers van klassieke muziek in Utrecht en omgeving: de nieuwe seizoensbrochure van De Vrijdag van Vredenburg is uit. Nieuw seizoen ZaterdagMatinee Voor het nieuwe seizoen van de ZaterdagMatinee bestelt u brochures via: ZATERDAGMATINEE Live-uitzending De AVROTROS zendt dit concert vanuit Vredenburg Leidsche Rijn live uit op Radio 4. Denkt u eraan dat uw mobiele telefoon uitstaat en dat uw horloge geen geluid kan maken? Dan kan iedereen in de zaal en bij de radio volop genieten van het concert. Presentatie voor Radio 4 vanuit de zaal door Maartje Stokkers.

3 vrijdag 18 april 2014, uur 3 Maria s klaagzang aan het kruis Hij had al een half dozijn strijkkwartetten, vijf symfonieën en nog een aantal andere composities geschreven. Aan ijver en productiviteit ontbrak het Antonín Dvořák niet. Maar internationale bekendheid kreeg hij pas nadat hij een groot religieus werk voor koor en orkest had gecomponeerd. Hij was vijfendertig toen hij zijn Stabat Mater schreef. Van jongs af aan was hij vertrouwd met de inhoud en de gebruiken van de katholieke eredienst. Met zijn heldere jongenssopraan viel hij op in het kerkkoor van zijn geboorteplaats Nelahozeves, een dorpje aan de Moldau ten noorden van Praag. Via Zlonice kwam hij in Praag terecht voor een opleiding als organist en koordirigent aan de zogenoemde Orgelschool. Medestudenten wisten te vertellen dat hij rond 1858 Dvořák was toen zeventien een mis had geschreven. We moeten aannemen, ook gezien zijn toen al sterk ontwikkelde zelfkritiek, dat hij die (al dan niet voltooide) partituur niet in de openbaarheid wilde brengen. Er zijn aanwijzingen dat er in die periode nog een andere mis ontstond. Ook daarvan rest geen spoor. En opeens verscheen er een nog nauwelijks bekende Boheemse componist, die het waarschijnlijk omvangrijkste Stabat Mater in de hele muziekgeschiedenis had vervaardigd. Het Stabat Mater (1876/1877) was zijn eerste gepubliceerde religieuze compositie. Eeuwenlang was de middeleeuwse tekst over de Moeder Gods, wenend naast het kruis, een belangrijke bron van inspiratie voor componisten geweest. Maar sinds Rossini had niemand van betekenis er zich meer aan gewaagd. En nu verscheen er opeens een nog nauwelijks bekende Boheemse componist, die het waarschijnlijk omvangrijkste Stabat Mater in de hele muziekgeschiedenis had vervaardigd, een tachtig à negentig minuten durend werk voor vier vocale solisten, vierstemmig gemengd koor en orkest. Twintig jaar later zou Verdi zijn meer bescheiden Stabat Mater voltooien als onderdeel van zijn Quattro pezzi sacri.

4 4 In de twintigste eeuw zouden onder anderen Szymanowski, Poulenc en Penderecki volgen. Dvořák zelf liet op zijn Stabat Mater enkele andere grote religieuze werken volgen, namelijk de Mis in D, het Requiem en het Te Deum, eveneens partituren die binnen het gewijde repertoire in zijn land ongeevenaard blijven totdat Leoš Janáček in 1926 met zijn Glagolitische Mis verscheen. Antonín Dvořák Ongeluk Aan Dvořáks Stabat Mater was geen opdracht te pas gekomen. Wel hebben privé-omstandigheden ongetwijfeld meegespeeld bij de keus voor dit onderwerp. De componist begon er aan, enkele maanden nadat zijn dochtertje Josefa was overleden, twee dagen na de geboorte. In het jaar daarop werd het gezin nog zwaarder getroffen. Achtereenvolgens stierven dochter Ruzena en zoon Otakar, de eerste nadat zij per ongeluk een vloeistof had gedronken waarin zich een sterke concentratie van fosforzuur bevond, de tweede door pokken. De ouders bleven kinderloos achter. Via uitlatingen van anderen komt Dvořák vooral naar voren als een toegewijd katholiek, accepterend wat het leven hem bracht, geen vragen stellend over de zin van het bestaan en andere existentiële zaken. In die zin leek hij op Bruckner, eveneens geen intellectueel, maar een zoon van het platteland, blakend van godsvertrouwen. Dvořáks Stabat Mater is dan ook geen werk van een verbitterde componist, eerder een teken van bezinning. Daarbij is opmerkelijk dat, ondanks het smartelijke karakter van de tekst, vier van de tien delen in majeur staan. En waar de componist donkere accenten in de tekst volgt, gebeurt dat niet zelden zonder een glans van troost en spirituele verheffing. De enigszins omfloerste, volle klank die in dit werk domineert dankzij de instrumentatie maakt duidelijk wat Brahms zo aansprak in Dvořáks muziek, zeker in de vroegere werken. Dat dit religieuze muziek is die buiten de liturgie staat, hangt niet alleen samen met de tekst, die niet ritueel van karakter is maar een individuele reactie op het lijden weergeeft. Ook door de muzikale opzet, als van een cantate met een afwisseling van koorepisodes, aria s en vocale ensembles, is dit primair een werk voor de concertzaal.

5 Kruis In het eerste deel (Stabat mater dolorosa) laten de stijgende open octaven aan het begin van de orkestinleiding als het ware de luisteraar opkijken naar het kruis. Daar tegenover staat een bij herhaling, ook in het laatste deel, optredende dalende chromatische lijn de duistere kant naar voren brengt. Die afdaling in kleine toonschreden is een van de meest karakteristieke elementen in het werk als totaal, zoals trouwens de vloeiende opeenvolging van dalende en stijgende melodieën smart tegenover troost in het algemeen. Het tweede deel (Quis est homo, qui non fleret) is een hartroerend vocaal kwartet waarin de denkbeeldige toeschouwer weent bij het zien van de wanhopige moeder. Waar over de zonden van Christus volk wordt gesproken (Pro peccatis suae gentis) ontstaat een dramatisch moment (tremolo van strijkers tegenover trombones). Verrassend en heel inventief is de combinatie van vrouwenstemmen en trompet wanneer de foltering van Jezus ter sprake komt. De gevoelens van de omstanders aan de voet van het kruis in het derde deel (Fac, ut tecum lugeam) worden weergegeven door middel van een treurmars, die eerder introverte bedroefdheid toont dan heftige smart. Het vierde deel met bassolo (Fac ut ardeat cor meum) heeft, mede door zijn felle dramatiek, iets van een opera van Verdi (Dvořák was toentertijd weliswaar kerkorganist, hij had jarenlang als altviolist deel uitgemaakt van het orkest van de Nationale Opera in Praag). In het vijfde deel (Tui nati vulnerati), met vloeiende, wiegende ritmen in 6/8 maat, breekt plotseling het licht door waar de overwinning op de dood in herinnering wordt gebracht. Maar bij het woord poenas (het lijden) is er in de muziek een korte, heftige reactie. In deel zes (Fac me vere tecum flere) zingt de tenor over medeleven met wat de zoon van God doormaakt. De woorden in planctu desidero gaan gepaard met een onverwachte uitbarsting van het orkest. Opmerkelijk in het zevende deel, zonder solisten (Virgo, virginum praeclara), is een korte episode waarin het koor a cappella zingt, wat voor Dvořák nogal ongewoon is. Bekend is wel dat hij tijdens zijn opleiding in Praag de polyfonie van Palestrina en andere componisten in diens omgeving heeft 5 Dvořák was toegewijd katholiek, accepteerde wat het leven hem bracht, stelde geen vragen over de zin van het bestaan en andere existentiële zaken. In die zin leek hij op Bruckner, eveneens geen intellectueel, maar een zoon van het platteland, blakend van godsvertrouwen.

6 6 bestudeerd. Het achtste deel (Fac ut portem Christi mortem) is een duet van sopraan en tenor waarin de vraag naar boven komt hoe het verlies van Christus te dragen valt. Mede gezien deze tekst is de muziek opvallend licht van karakter. Daarbij valt de fantasierijke instrumentatie op. Om een heel andere reden is het negende deel, een solostuk voor mezzosopraan of alt (Inflammatus et accensus), heel opmerkelijk. Het bevat meteen al aan het begin een neo-barokke passage (hobo, fagot, strijkers), die wel iets weg heeft van Händel. Daarmee raakt Dvořák, wiens oeuvre stilistisch vrij homogeen is, plotseling wel heel ver van huis. In het slotdeel (Quando corpus morietur) wordt het vertrouwen uitgesproken dat na de dood van het lichaam de geest de glorie van het paradijs deelachtig zal worden. Muzikaal materiaal uit het eerste deel keert terug, en het deel mondt uit in een fugatische apotheose op het woord Amen. Betekenis Dvořák was niet een componist die in de door hem gekozen teksten kroop en hun betekenis trachtte te doorgronden. De woorden zijn bij hem ondergeschikt aan de melodie. Hij werd eerder gehinderd dan geïnspireerd door woorden, aldus Alec Robertson in zijn aan de componist gewijde monografie. Was deze eenmaal in de greep van zijn eigen melodieën, dan herhaalde hij naar hartenlust woorden of hele tekstfragmenten, al naar het hem uitkwam, ook wanneer dat tekstueel minder logisch was. Het derde deel van het Stabat Mater (Eia, mater, fons amoris), omvat slechts drie regels tekst, terwijl de muziek al gauw zeven minuten in beslag neemt. Wellicht is de omvang van het werk als totaal ook te danken aan Dvořáks streven binnen het stramien van de tekst niet alleen koor en orkest tot hun recht te laten komen, maar ook de vier solisten afzonderlijk. Hij was te vriendelijk om iemand die kans te onthouden. Het Stabat Mater werd in een ruwe, niet geïnstrumenteerde vorm in het voorjaar van 1876 voltooid. Vervolgens legde Dvořák de partituur opzij, om die pas zeventien maanden later weer ter hand te nemen. In de tussentijd ontstond een groot aantal andere composities, waaronder de komische opera De slimme boer, zijn enige Pianoconcert, de Moravische duetten en de Symfonische variaties voor orkest. Het Stabat Mater ging in december 1880 in Praag in première en werd spoedig daarna op advies van Johannes Brahms door Simrock uitgegeven. In de daaropvolgende jaren was het werk ook in het buitenland te horen, waaronder in Boedapest, Londen, Birmingham, New York en Wenen. Vooral de door de componist zelf gedirigeerde uitvoering in Londen was een spectaculair succes, dat het begin vormde van een nog steeds voortdurende warme belangstelling van het Britse publiek voor Dvořáks muziek. Aad van der Ven

7 gezongen teksten 7 Stabat mater dolorosa iuxta crucem lacrimosa, dum pendebat filius. Cuius animam gementem contristatam et dolentem, pertransivit gladius. O quam tristis et afflicta fuit illa benedicta mater unigeniti Quae moerebat, et dolebat, et tremebat, dum videbat nati poenas inclyti. Quis est homo qui non fleret, Christi matrem si videret in tanto supplicio? Quis non posset contristari Christi Matrem contemplari dolentem cum filio? Pro peccatis suae gentis, vidit Iesum in tormentis et flagellis subditum. Vidit suum dulcem natum moriendo desolatum, dum emisit spiritum. Eia mater, fons amoris, me sentire vim doloris fac, ut tecum lugeam. Fac ut ardeat cor meum in amando Christum Deum, ut sibi complaceam. Naast het kruis, met wenende ogen, stond de Moeder droefgebogen, waar haar zoon te lijden hing. Ach, hoe haar door t zuchtend harte, medelijdend met zijn smarte, t zwaard van droefheid henenging. O, hoe weende in pijn en rouwe, die gebenedijde vrouwe, Moeder van Gods enige Zoon Ach hoe treurde en hoe streed zij, Ach wat moederangsten leed zij, ziende hem ten spot en hoon Wie, die zonder mederouwen Christus moeder kan aanschouwen in zo wrede foltering? Wie wil niet in droevig wenen met Maria zich verenen, lijdend met haar lieveling? Voor de zonden van de zijnen zag zij Jesus zo in pijnen en door gesels wreed gewond Gans alleen zag zij hem lijden, troosteloos de doodsstrijd strijden in zijn laatste stervensstond. Geef, o Moeder, bron van liefde, dat ik voele wat U griefde, dat ik met U medeklaag. Dat mijn hart ontgloei van binnen, in mijn Heer en God te minnen, dat ik Hem alleen behaag.

8 8 Sancta mater, istud agas Crucifixi fige plagas cordi meo valide. Tui nati vulnerati, tam dignati pro me pati, poenas mecum divide. Fac me vere tecum flere, crucifixo condolere, donec ego vixero. Iuxta crucem tecum stare, et me tibi sociare in planctu desidero. Virgo virginum praeclara, mihi iam non sis amara, fac me tecum plangere. Fac ut portem Christi mortem, passionis, fac consortem, et plagas recolere. Fac me plagis vulnerari, cruce hac inebriari, ob amorem filii. Inflammatus et accensus Per Te, Virgo, sim defensus In die iudicii. Fac me cruce custodiri Morte Christi praemuniri Confoveri gratia Quando corpus morietur, Fac, ut animae donetur Paradisi gloria. Amen. Heilige Moeder, ach verhoor mij, des gekruistes wonden boor mij diep en krachtig in het hart. k Zie Uw Zoon bedekt met wonden talloos om mijn vele zonden, laat mij delen in Zijn smart. Doe mij in liefde met U wenen en met Jezus mij verenen tot mijn stervensuur zal slaan. Diep bedroefd kom ik U vragen met U Jezus leed te dragen en met U bij t kruis te staan. Maagd der Maagden, uitverkoren, wil mij in uw goedheid horen, laat mij wenend bij U zijn. Laat mij al de wrede plagen en de dood van Christus dragen, laat mij sterven zoals Hij. Laat mij Christus doodsangst proeven, om Zijn lijden mij bedroeven, stil herdenken al Zijn pijn. Moge ik in t vuur niet branden, neem o Maagd mijn zaak in handen in het oordeel voor Gods troon. Met Hem aan het kruis geklonken, maak mij van de smarte dronken om de liefde voor Uw Zoon. Als mijn lichaam weg zal sterven, doe mijn ziele dan verwerven t glorievolle Paradijs. Amen. vertaling Hélène Nolthenius

9 uitvoerenden 9 Vasily Petrenko, dirigent Vasily Petrenko studeerde aan het Conservatorium van St. Petersburg en nam deel aan masterclasses met Ilya Musin, Mariss Jansons, Yuri Temirkanov en Esa-Pekka Salonen. Na prijzen bij diverse directiecompetities in St. Petersburg en Spanje was hij van 2004 tot 2007 chef-dirigent van het Staatsacademie Symfonieorkest van St. Petersburg. Sinds dit seizoen is hij chefdirigent van het Filharmonisch Orkest van Oslo, en daarnaast sinds 2009 nog chef-dirigent van het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Ook dirigeert hij als Principal Conductor het National Youth Orchestra of Great Britain, en als eerste gastdirigent het ensemble van het Mikhailovsky Theater in St. Petersburg. De afgelopen seizoenen stond hij op de bok van het London Symphony Orchestra, het Nationaal Filharmonisch Orkest van Rusland, het Radio Filharmonisch Orkest, het London Philharmonic, het Orchestre National de France, de Tsjechische Filharmonie, de Wiener Symphoniker, het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin en orkesten in Tokyo, Sydney, Rome, Philadelphia, Los Angeles, San Francisco, Boston, Chicago en St. Louis. Op het gebied van de opera maakte Petrenko in 2010 zijn debuut bij de Vasily Petrenko Glyndebourne Festival Opera (Macbeth) en bij de Opéra de Paris (Jevgeni Onegin), en recentelijk met Schoppenvrouw bij de Hamburgse Staatsoper, Boris Godoenov bij de Nationale Reisopera, La bohème en Carmen bij het Mikhailovsky Theater en Parsifal bij het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

10 10 Martina Batič, koordirigent De Sloveense koordirigente Martina Batič studeerde in 2001 af aan de Muziek academie in Ljubljana bij Marko Vatovec en volgde meesterklassen in Slovenië en elders bij Timothy Brown, Andraž Hauptman, Guenther Theruring en Robert Ray. Zij begeleidde diverse zangers, onder wie Barbara Kozelj, en koren als pianiste en won daarmee diverse prijzen, onder meer in Chemnitz en Merano. Vanaf 2001 vervolgde ze haar studie koordirectie aan de Musik akademie in München bij Michael Gläser bij wie ze in 2004 afstudeerde. Zij werkte als assistent-dirigent naast Damijan Močnik van het Sloveens Project Kinderkoor en dirigeerde in 2007 het Vancouver Chamber Choir tijdens het National Conductor s Symposium in Vancouver geleid door Jon Washburn. Voor Peter Dijkstra leidde zij repetities met het Koor van de Beierse Radio. Zij werkt als docente koordirectie bij cursussen en meesterklassen in Slovenië, Salzburg en Triëst en maakt geregeld deel uit van jury s bij koorcompetities. Martina Batič In 2006 won Martina Batič de eerste prijs van de Eric Ericson Competitie in Stockholm. Sinds 2004 is zij koordirigente van het het Sloveens Nationaal Theater en Ballet. Lucrecia García Lucrecia García, sopraan De Venezolaanse sopraan Lucrecia García speelde eerst als violist in het Orquesta Sinfónica van Venezuela, begon in 1995 haar zangstudie bij Rosita Del Castillo en zong kort daarna de rol van Ortlinde in Die Walküre. Ze vervolgde haar studie in Madrid bij Alfredo Kraus en Teresa Berganza en volgde masterclasses bij Renata Scotto, Ileana Cotrubas, Tom Krause, Magda Oliveiro en Vincenzo Spatola. Zij trad op met diverse Spaanse orkesten en dirigenten, en ook met Vasily Petrenko. In 2001 debuteerde ze met succes in de rol van Fiordiligi in Così fan tutte in Santander en Madrid. Lof kreeg ze

11 voor haar rol van Aida in Madrid en Segovia en in 2008 ook in Seattle, en later nog in Athene, Oman, Qatar en bij Berliner Staatsoper. Verder zong ze onder meer in Don Carlo in Frankfurt en Berlijn, in Mefistofele in Valencia, en meer recent in Nabucco en Macbeth in Milaan, in Il trovatore in Milaan, Un ballo in maschera in Frankfurt, Attila in Wenen en Warschau, en Aida in Parijs en Napels. Agnes Zwierko, alt De Poolse alt Agnes Zwierko studeerde aan de Frédéric Chopin Muziekacademie in Warschau. Sinds 1990 treedt ze op met diverse orkesten en in operatheaters in Polen. Sinds haar internationale debuut in 2000 in Turijn deed ze ook theaters aan in Kopenhagen, Leipzig, Bratislava, Praag, Palermo, Dresden, Milaan, Bilbao, Oviedo, Málaga, Barcelona, Ottawa, Rome, Tokyo en Buenos Aires, en zong ze bij de Komische Oper Berlin, de Staatsoper Berlin en het Royal Opera House in Londen. Agnes Zwierko Haar repertoire omvat de meeste Verdirollen en operarollen in werken van Mascagni, Cherubini, Cilea, Puccini, Bar tók, Barber, Tsjaikovski, Dvořák, Massenet, Janáček, Penderecki, Richard Strauss, Stravinsky, Szymanowski en Wagner. Agnes Zwierko woont in Warschau. Peter Auty, tenor De Britse tenor Peter Auty maakte zijn debuut bij Opera North in 1998/1999 en kwam er in 2001/2002 terug als Rodolfo in La bohème. Als eerste tenor bij de Royal Opera Covent Garden zong hij diverse grote rollen tussen 1999 en 2002, hij trad er als gastzanger opnieuw op als Malcolm in Macbeth en Edgardo in Lucia di Lammermoor. In andere Britse theaters zong hij onder meer rollen in Tosca, Iolanta, La forza del destino, Jevgeni Onegin, Macbeth, L elisir d amore, Carmen, La bohéme, Der Rosenkavalier, Rigoletto, Cavaleria rusticana, Simon Boccanegra, La traviata en Faust. Daarnaast trad hij op bij de Frankfurter Oper, de Nationale Reisopera en New Zealand Opera. Op het concertpodium was Peter Auty te horen met diverse Britse orkesten, zoals het London Symphony Orchestra met Sir Colin Davis, het Orchestra of the Age of Enlightenment met Sir Mark Elder en het London Philharmonic Orchestra met Neeme Järvi en Vladimir Jurowsky. Verder zong hij met het IJslands Symfonieorkest en Vladimir Ashkenazy, het Filharmonisch Orkest van Bergen en Edward Gardner, defilharmonie en Edo de Waart en het Sydney Symphony Orchestra. 11

12 12 Peter Auty ROBERT WORKMAN Nathan Berg ROBERT BRAY Nathan Berg, bas De Canadese bas Nathan Berg studeerde in Canada, de VS, Frankrijk en aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen, waar hij studeerde bij Vera Rózsa en de Gold Medal for Singers won. Daarnaast won hij nog prijzen bij bij de Royal Over-Seas League, bij de Peter Pears Competition, de Kathleen Ferrier Competition en het Walther Gruner Lieder Wettbewerb. Met een repertoire variërend van Bach en Händel tot Mahler en Verdi trad Nathan Berg op met dirigenten als Davis, Slatkin, Masur, Boulez, Harding, Hogwood, Salonen, Dutoit, Dohnányi, Christie, Herreweghe, Tilson-Thomas, Abbado, Norrington, Haenchen, Rilling, King en Leppard. Hij trad op met onder meer het Los Angeles Philharmonic, het Chicago Symphony, Montreal Symphony, het Orchestra of the Age of Enlightenment, het Rias Kammerchor, de Academy of Ancient Music, Les Arts Florissants, het St. Louis Symphony en het San Francisco Symphony Orchestra. Bij de BBC Proms in Londen zong hij met het English Concert en Trevor Pinnock en met het BBC Symphony Orchestra onder Bĕlohlávek. Voor L Enfance du Christ onder Eschenbach was hij in Parijs, voor Bartóks Blauwbaard in Montreal, en voor Waltons Belshazzar s Feast in Toronto. Nathan Berg geeft recitals met pianisten als Malcolm Martineau en Julius Drake. In januari 2010 zong Nathan Berg in De Vrijdag van Vredenburg in Haydns Die Schöpfung onder leiding van Philippe Herreweghe. Radio Filharmonisch Orkest Het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) bezet een prominente plaats in het Nederlandse muziekleven. Door een onuitputtelijk streven naar de hoogste artistieke kwaliteit en een uitgebalanceerde programmering groeide het momenteel honderd musici sterke orkest uit tot een van de beste orkesten van Nederland. Het orkest werd in 1945 opgericht door Albert van Raalte en werd nadien geleid door achtereen-

13 volgens Paul van Kempen, Bernard Haitink, Jean Fournet, Willem van Otterloo, Hans Vonk, Sergiu Comissiona, Edo de Waart en Jaap van Zweden. In 2012 werd Markus Stenz aangesteld als chef-dirigent. De Amerikaanse dirigent James Gaffigan is vaste gastdirigent sinds het seizoen Met ingang van augustus 2013 maakt het RFO deel uit van de Stichting Omroep Muziek, samen met het Groot Omroepkoor en de productie-afdeling van de concertseries van Radio 4 (NTR en AVROTROS). Het RFO werkte samen met befaamde gastdirigenten als Leopold Stokowski, Kirill Kondrashin, Antal Doráti, Riccardo Muti, Kurt Masur, Charles Dutoit, Mariss Jansons, Michael Tilson Thomas, Gennady Rozhdestvensky, Peter Eötvös, Vladimir Jurowsky en Valery Gergiev. Het RFO levert belangrijke bijdragen aan de NTR Zaterdag- Matinee en Het Zondagochtend Concert in het Amsterdamse Concertgebouw, en aan De Vrijdag van Vredenburg te Utrecht. Het RFO excelleert in bijzonder geprogrammeerde symfonische concerten en concertante operauitvoeringen, waarbij het regelmatig eerste uitvoeringen in Nederland en wereldpremières betreft. Naast de concerten in de omroepseries was het RFO onder andere te horen op het Festival Musica 2008 en tijdens de BBC Proms 2011 in de Royal Albert Hall. Het Radio Filharmonisch Orkest heeft een indrukwekkende plaat- en cd-catalogus opgebouwd. Op verschillende labels verschenen vanaf de jaren 70 legendarische grammofoonplaten met dirigenten als Leopold Stokowski en Antal Doráti. Onder leiding van Jean Fournet werd een serie cd s gerealiseerd met Frans repertoire. Opnamen van de complete symfonieën van Mahler onder leiding van Edo de Waart verschenen op cd, alsook een unieke Wagner-box en de complete orkestwerken van Rachmaninov. Cd s met werken van hedendaagse componisten als Jonathan Harvey, Klas Torstensson en Jan van Vlijmen werden onderscheiden met prijzen en eervolle vermeldingen. Met dirigent Mark Wigglesworth werden de symfonieën van Sjostakovitsj op cd vastgelegd, en onder leiding van Jaap van Zweden verscheen een Bruckner-cyclus. De liveregistratie van Wagners Parsifal, in de NTR ZaterdagMatinee onder leiding van Van Zweden, werd onderscheiden met de Edison Klassiek 2012 in de categorie Opera. volg het Radio Filharmonisch Orkest op twitter (@radiofilhorkest) en facebook Groot Omroepkoor Het Groot Omroepkoor is met zestig vocalisten het grootste professionele koor van Nederland. Sinds de oprichting in 1945 brengt het koor een breed repertoire, uiteenlopend van barok tot en met eigentijdse muziek. Voor de uitvoering van dit repertoire werkt het koor in wisselende bezettingen, afhankelijk van het werk en de wens van de dirigent. Het Groot Omroepkoor werkte 13

14 14 samen met gastdirigenten als Marcus Creed, Peter Dijkstra, Stefan Parkman en Kaspars Putniņš, met oude-muziekspecialisten als Frans Brüggen, Philippe Herreweghe, Nikolaus Harnoncourt en Ton Koopman. In het grote koorsymfonische repertoire en concertante operaproducties werd opgetreden onder leiding van dirigenten als Jaap van Zweden, Riccardo Chailly, Peter Eötvös, Sir Simon Rattle en Mariss Jansons. Het Groot Omroepkoor treedt veelal op met het Radio Filharmonisch Orkest in de concertseries van de publieke omroep, en wordt daarnaast met enige regelmaat uitgenodigd door het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Berliner Philharmoniker. In de NTR ZaterdagMatinee voerde het koor vele wereldpremières uit, en werken van hedendaagse componisten als Ligeti, Boulez, Birtwistle, Kagel, Reich, Wagemans, Adès en Adams. Op cd s schittert het Groot Omroepkoor in een breed repertoire, met opnamen van onder meer Keuris, MacMillan, Mahler, Poulenc, Rossini en Wagner. De eerste officiële chef-dirigent van het Groot Omroepkoor was Kenneth Montgomery. Na hem waren respectievelijk Robin Gritton, Martin Wright, Simon Halsey en Celso Antunes chefdirigent van het koor. Sinds het seizoen is Gijs Leenaars chef-dirigent. Michael Gläser is vaste gastdirigent van het koor sinds september Vanaf augustus 2013 maakt het Groot Omroepkoor deel uit van de Stichting Omroep Muziek, samen met het Radio Filharmonisch Orkest en de productie-afdeling van de concertseries van Radio 4 (NTR en AVROTROS). volg het Groot Omroepkoor op twitter (@grootomroepkoor) en facebook

15 Radio Filharmonisch Orkest 15 BESCHERMHEER Bernard Haitink CHEF-DIRIGENT Markus Stenz HONORARY CHIEF CONDUCTOR Jaap van Zweden ERE-DIRIGENT Edo de Waart VASTE GASTDIRIGENT James Gaffigan EERSTE VIOOL Nadia Wijzenbeek Fred Gaasterland Roswitha Devrient Alberto Facanha Johnson Mariska Godwaldt Josje ter Haar Kerstin Kendler Anna Korpalska Leonie Mensink Pedja Milosavljevic Theo Ploeger Gerrie Rodenhuis Ruud Wagemakers Peter Weimar Anne van Eck TWEEDE VIOOL Casper Bleumers Eveline Trap Andrea van Harmelen Sarah Loerkens Zofia Balcar Esther de Bruijn Michiel Eekhof Wouter Groesz Annemarie van Helderen Esther Kövy Renate van Riel Alexander van den Tol Judith van Driel Robbert Honorits ALTVIOOL Francien Schatborn Frank Brakkee Huub Beckers Igor Bobylev Sabine Duch Annemijn den Herder Erik Krosenbrink Robert Meulendijk Lotte de Vries Ewa Wagner Annemieke Huls Gijs Kramers Maartje van Lent CELLO Michael Müller Harm Bakker Mirjam Bosma Crit Coenegracht Sebastiaan van Eck Anneke Janssen Ansfried Plat Rebecca Smit Arjen Uittenbogaard Marjolein Meijer CONTRABAS Rien Wisse Wilmar de Visser Walter van Egeraat Annika Hope Edward Mebius Jim Schultz Stephan Wienjus Guus Grentzius FLUIT Barbara Deleu Carla Meijers HOBO Aisling Casey Gerard van Andel KLARINET Arjan Woudenberg Diede Brantjes FAGOT Jos Lammerse Freek Sluijs HOORN Petra Botma-Zijlstra Toine Martens Laurens Otto Rebecca Grannetia TROMPET Hans van Loenen Jacco Groenendijk TROMBONE Jaume Gavilan Agullo Victor Belmonte Albert Brandt Attema TUBA Bernard Beniers PAUKEN Paul Jussen ORGEL Stephan Kiefer

16 16 Groot Omroepkoor CHEF-DIRIGENT Gijs Leenaars VASTE GASTDIRIGENT Michael Gläser SOPRANEN Esther Adelaar Annelie Brinkhof Kathelijn van Dongen Elma van den Dool Daphne Druijf Marleen Everink Loes Groot Antink Maria del Mar Codina Sampera Charlotte Janssen Anitra Jellema Michaela Karadjian Margo van Laack Maria del Mar Codina Sampera Margo Post Annette de Rozario Mijke Sekhuis Jolanda Sengers Marieke Steenhoek Liesbeth Vanderhallen Esther de Vos Claudia Wijers ALTEN Yvonne Benschop Nicoline Bovens Ans van Dam Marjan van Eldik Jose Kamminga Anneke Leenman Ekaterina Levental Els Liebregt Suzanne Meessen Marga Melerna Maria de Moel Anjolet Rotteveel Adélaïde Rouyer Janneke Vis Lisinka de Vries Harda van Wageningen Ruth Willemse Anke Zuithoff Pierrette de Zwaan TENOREN Alan Belk Kevin Doss Boguslaw Fiksinski Jaap Hoekstra Mattijs Hoogendijk Peter-Paul Houtmortels Marius Kwaks Aart Mateboer Ioan Micu Matthew Minter Albert van Ommen Benedict Quirke Geraint Roberts Matthew Smith Henk Vels John Vredeveldt Deniz Yilmaz Richard Zook BASSEN Gert-Jan Alders Erks Jan Dekker Mathias Dirks Peter Duyster Geert van Hecke Daniël Hermán Mostert Palle Fuhr Jørgensen Itamar Lapid Gilad Nezer Ludovic Provost Mitchell Sandler Menno van Slooten Lars Terray Luuk Tuinder Hans de Vries Tiemo Wang Jan van Zelm

17 Vasily Petrenko in het Radio 4 Concerthuis Vasily Petrenko werd in 1976 in St. Petersburg geboren. Sinds 2006 is hij chef-dirigent van het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra - bij zijn aanstelling was hij de jongste chef-dirigent van dat orkest ooit. Met zijn opnamen van de symfonieën van Sergej Rachmaninov en Dmitri Sjostakovitsj heeft hij zijn naam definitief gevestigd. 17 In het Radio 4 Concerthuis twee nu al legendarische concerten uit de NTR ZaterdagMatinee. Bovendien een concert uit De Vrijdag van Vredenburg dat velen zich nog zullen herinneren: de combinatie van Prokofjevs ballet Romeo en Julia en de even fenomenale als in Nederland onbekende cantate Johannes van Damascus van Sergej Tanejev. radio4.nl/concerthuis Ook het concert van vandaag is vanaf volgende week te horen in de Orkestmuziekzaal van het Radio 4 Concerthuis. Ga naar RADIO4.NL/CONCERTHUIS

18 HET nieuwe seizoen BEGINT IN HET NIEUWE TivoliVredenburg! 18 Serie Vrienden van het Groot Omroepkoor aanvang uur / inleiding uur abonnement 70 (normale prijs 100) inclusief inleiding, pauzedrankje, garderobe Als u zich aanmeldt als Vriend van het Groot Omroepkoor (zie p.2), dan krijgt u volgend seizoen korting. Bel de kassa van TivoliVredenburg ( ) en bestel de serie Vrienden van het Groot Omroepkoor VRIJDAG 31 OKTOBER 2014, JACOBIKERK Groot Omroepkoor Sigvards Klava dirigent Leo van Doeselaar orgel Pärt Solfeggio J.S. Bach Toccata d-moll ( Dorische ) BWV 538/I Pärt Nunc dimittis J.S. Bach Uit Dritter Clavieruebung: Vater unser im Himmelreich BWV 682 Pärt Da pacem Domine Rachmaninov Liturgie van Johannes Chrysostomos VRIJDAG 12 DECEMBER 2014 Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Philippe Herreweghe dirigent Christina Landshamer sopraan Ingeborg Gillebo mezzosopraan Maximilian Schmitt tenor Sebastian Kohlhepp tenor Florian Boesch bas Mendelssohn Psalm 42 Wie der Hirsch schreit Schubert Mis nr. 6 in Es D 950 VRIJDAG 23 JANUARI 2015 Radio Filharmonisch Orkest Markus Stenz dirigent Rosanne van Sandwijk sopraan Attilio Glaser tenor Maxim Rysanow altviool Kancheli Styx, voor altviool, koor en orkest Mendelssohn Tweede symfonie Lobgesang extra concert VRIJDAG 27 MAART 2015 Groot Omroepkoor Instrumentaal ensemble Stichting Omroep Muziek Gijs Leenaars dirigent Escher Ciel, air et vents Varèse Octandre Dusapin Dona eis Brahms Fünf Gesänge opus 104 Mozart Divertimento in Bes KV 270 WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN Leo van Doeselaar Philippe Herreweghe Christina Landshamer Markus Stenz Gijs Leenaars

19 KOMENDE CONCERTEN IN 19 SERIE MUZIKALE MEESTERWERKEN 23 mei 2014, uur inleiding Emanuel Overbeeke uur Carmen en de legendarische Lemminkäinen Orkest van de Achttiende Eeuw Cappella Amsterdam Pietari Inkinen dirigent Barnabás Kelemen viool Keuris Sinfonia Saint-Saëns Introduction et Rondo capriccioso Bizet/Waxmann Carmen-Fantasie, voor viool en piano Sibelius Lemminkäinen Suite SERIE AVRO KLASSIEK / RICHARD STRAUSS 6 juni 2014, uur inleiding Huib Ramaer uur Slotconcert Tod und Verklärung - en een première Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Antony Hermus dirigent Katrien Baerts sopraan Detlef Roth bariton Beethoven Elegischer Gesang R. Strauss Tod und Verklärung Laman Requiem Songs opdrachtwerk De Vrijdag van Vredenburg WERELDPREMIÈRE Pietari Inkinen Daniel Reuss Antony Hermus

20 CONCERTEN IN DE SII april 2014, uur Concertgebouw Amsterdam Twee gitaren op Koningsdag Radio Filharmonisch Orkest Hans Graf dirigent Izhar Elias gitaar Florian Magnus Maier elektrische gitaar Joris van Rijn viool Samama Koningsfanfare OPDRACHTWERK NTR ZATERDAGMATINEE, WERELDPREMIÈRE Mozart Sechs deutsche Tänze KV 571 Maier Schattenspiel, voor gitaar, elektrische gitaar en orkest OPDRACHTWERK NTR RADIO 4 WERELDPREMIÈRE Schmidt Intermezzo (uit Notre Dame) Sibelius Vier humoresken Borodin Polovetser dansen (uit Vorst Igor) Schattenspiel: een wereldpremière voor de bijna onmogelijke combinatie van klassieke en elektrische gitaar. De Duits-Nederlandse componist Florian Magnus Maier durfde in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee de uitdaging aan en geeft de elektronische gitaar de rol van (verraderlijke) schaduw van zijn oudere familielied. Ook Maiers fascinatie voor flamencomuziek en de klanken van het Midden-Oosten klinken duidelijk door. Op dit feestelijke programma, met naast Maier ook Borodin, Sibelius en Mozart, spatten de kleuren er van af. Toen het werd samengesteld, was echter nog niet bekend dat deze Matinee zou plaatsvinden op de allereerste Koningsdag. Speciaal voor de gelegenheid componeerde Leo Samama daarom een feestelijke opening: een Koningsfanfare. het Concertgebouw is goed bereikbaar zie colofon PROGRAMMERING Astrid in t Veld PRODUCTIE Manon Tuynman, Anneke Peerik, René Meulenberg RANDPROGRAMMERING AVROTROS RADIO4 Thea Derks en Victor Striker EINDREDACTIE RADIO4 AVROTROS Tim Moen REDACTIE PROGRAMMABOEK Clemens Romijn EINDREDACTIE Onno Schoonderwoerd PUBLICITEIT & PRODUCTIE JONG TALENT Anne Marie van Doorn CASTING DIRECTOR Mauricio Fernández VORMGEVING Dorine Verharen ADMINISTRATIE EN FINANCIËN Anneke de Vries ARTISTIEK LEIDER Kees Vlaardingerbroek DRUK Van der Weij BV Hilversum PRESENTATIE RADIO 4 Mark Brouwers, Ab Nieuwdorp en Maartje Stokkers PROGRAMMATOELICHTING Aad van der Ven OMSLAGILLUSTRATIE Gustav Klimt, schets voor een fries in Palais Stoclet, Brussel,

Stabat Mater dolorosa

Stabat Mater dolorosa Remonstranten Den Haag Orde van dienst voor 31 maart 2019 vierde zondag van de veertigdagentijd voorganger: Ds Antje van der Hoek. Organist: Hans Jacobi. Welkom: Ingrid/Roland de Bonth. M.m.v. Gabriele

Nadere informatie

GOEDE VRIJDAG 30 maart 2018, 19:30u

GOEDE VRIJDAG 30 maart 2018, 19:30u GOEDE VRIJDAG 30 maart 2018, 19:30u Voorganger: Orgel: Piano: Zang: Pieter van Winden Bert Wisgerhof Ronald Vinke Jos Somsen Orgelspel Gedicht, Al die mooie beloften, Rutger Kopland We zingen: Jezus, om

Nadere informatie

Onze-Lieve-Vrouw van Smarten op het Stauffenberg altaarstuk, Elzas ca. 1455

Onze-Lieve-Vrouw van Smarten op het Stauffenberg altaarstuk, Elzas ca. 1455 Onze-Lieve-Vrouw van Smarten op het Stauffenberg altaarstuk, Elzas ca. 1455 Het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuws-latijnse gedichten op de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus.

Nadere informatie

Ars Choralis zingt Stabat Mater

Ars Choralis zingt Stabat Mater VESPERS Grote of St. Gudulakerk Lochem 26 maart 2017 4e zondag van de 40-dagen Ars Choralis zingt Stabat Mater Giovanni Battista Pergolesi, 1736 1 Voorbereiding Het gilde der beiermeesters luidt de klokken,

Nadere informatie

Stabat Mater Stabat Pater

Stabat Mater Stabat Pater Stabat Mater Stabat Pater Egon Kracht & The Troupe zondag 18 september 16.30-17.30 uur sint janskerk Musica Sacra Maastricht kunstenfestival 15-18 sept 2016 Offer van Liefde Egon Kracht 1966 Stabat Mater

Nadere informatie

Vesper. Met delen uit het Stabat Mater van Karl Jenkins. 6 maart 2016

Vesper. Met delen uit het Stabat Mater van Karl Jenkins. 6 maart 2016 Vesper Met delen uit het Stabat Mater van Karl Jenkins 6 maart 2016 And the mother did weep Koor o.l.v. Annemiek van der Niet Wout van Veen, piano Willeke Smits, orgel Liturg: Bas van den Berg, Schilderijen

Nadere informatie

Stabat Mater Dolorosa

Stabat Mater Dolorosa Jaargang 7, nummer 17 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Sopraan: Paula Bär-Giese Mezzo: Maria den Hertog Organist: Willeke Smits Lectoren: Mariëtte Goudzwaard en Len Borgdorff Vrijdag 30 maart 2018 Goede

Nadere informatie

vr 14 april u - Sint-Jozefkerk Rapertingen il Gardellino LORE BINON (SOPRAAN) & REGULA BOENINGER (MEZZOSOPRAAN) Stabat Mater van Pergolesi

vr 14 april u - Sint-Jozefkerk Rapertingen il Gardellino LORE BINON (SOPRAAN) & REGULA BOENINGER (MEZZOSOPRAAN) Stabat Mater van Pergolesi vr 14 april 2017-20 u - Sint-Jozefkerk Rapertingen il Gardellino LORE BINON (SOPRAAN) & REGULA BOENINGER (MEZZOSOPRAAN) Stabat Mater van Pergolesi PROGRAMMA J.S. Bach (1685-1750) Concerto voor klavecimbel

Nadere informatie

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Na de oprichting in november 2014 was 2015 het eerste jaar waarin we activiteiten georganiseerd hebben voor onze vrienden.

Nadere informatie

Kruisweg. aan de hand van. Liturgische teksten. Uitgave: R.K.Kapel van het H.Altaarsacrament, Westwal 11, Oldenzaal.

Kruisweg. aan de hand van. Liturgische teksten. Uitgave: R.K.Kapel van het H.Altaarsacrament, Westwal 11, Oldenzaal. 1 Kruisweg. aan de hand van Liturgische teksten. Uitgave: R.K.Kapel van het H.Altaarsacrament, Westwal 11, Oldenzaal. 2 KRUISWEG Wij bidden U, Almachtige God, laat ons niet bezwijken onder de overmaat

Nadere informatie

1. Concert: za 8 september 2018 Modest Moesorgski - Boris Godoenov Dirigent: Pablo Heras-Casado Koordirigent: Martin Wright

1. Concert: za 8 september 2018 Modest Moesorgski - Boris Godoenov Dirigent: Pablo Heras-Casado Koordirigent: Martin Wright The Netherlands Radio Choir Stageprogramma 2018-2019 Work internship programme 2018-2019 Repetitieschema s Rehearsal schedules 1. Concert: za 8 september 2018 Modest Moesorgski - Boris Godoenov Dirigent:

Nadere informatie

Historie Groot Omroepkoor Deel 22 - Op naar de eeuwwisseling - dl 3

Historie Groot Omroepkoor Deel 22 - Op naar de eeuwwisseling - dl 3 Historie Groot Omroepkoor Deel 22 - Op naar de eeuwwisseling - dl 3 - Ria Raven - We zitten in het tijdperk dat er veel meer foto's werden gemaakt van het koor dan in het verleden. Ook de koordirigenten

Nadere informatie

Stichting Vrienden Groot Omroepkoor. Financieel verslag 2015

Stichting Vrienden Groot Omroepkoor. Financieel verslag 2015 Stichting Vrienden Groot Omroepkoor Financieel verslag 2015 Inhoudsopgave Jaarverslag van de het bestuur Jaarverslag van het bestuur Jaarrekening Balans per 31 december 2015 Staat van baten en lasten over

Nadere informatie

1. Za 21 oktober 2017 A-capella concert; dirigent Klaas Stok Bernstein; Carter; Copland; Barber; Ives; Thompson; Lauridsen 1 student per stemgroep.

1. Za 21 oktober 2017 A-capella concert; dirigent Klaas Stok Bernstein; Carter; Copland; Barber; Ives; Thompson; Lauridsen 1 student per stemgroep. Groot Omroepkoor The Netherlands Radio Choir Stageprogramma 2017-2018 Work internship programme 2017-2018 Repetitieschema s Rehearsal schedules 1. Za 21 oktober 2017 A-capella concert; dirigent Klaas Stok

Nadere informatie

Stichting Vrienden Groot Omroepkoor. Financieel verslag 2014

Stichting Vrienden Groot Omroepkoor. Financieel verslag 2014 Stichting Vrienden Groot Omroepkoor Financieel verslag 2014 Inhoudsopgave Jaarverslag van de het bestuur Jaarverslag van het bestuur Jaarrekening Balans per 31 december 2014 Staat van baten en lasten over

Nadere informatie

Seizoen voor Kringleden

Seizoen voor Kringleden Seizoen 2018-2019 voor Kringleden Seizoen 2018-2019 voor Kringleden De Kringconcerten seizoen 2018-2019 In dit boekje worden allereerst de concerten en activiteiten vermeld waarvoor alle Kringleden genodigd

Nadere informatie

Dorothee Mields & Salagon Quartett

Dorothee Mields & Salagon Quartett DONDERDAG 04/04/19 20.15 Concertinleiding door Koen Uvin 21.00 Concert Dorothee Mields & Salagon Quartett Dorothee Mields, sopraan Christine Busch, Lisa Immer, viool Sebastian Wohlfarth, altviool Gesine

Nadere informatie

Historie Groot Omroepkoor Deel 22 - Op naar de eeuwwisseling - dl. 2

Historie Groot Omroepkoor Deel 22 - Op naar de eeuwwisseling - dl. 2 Historie Groot Omroepkoor Deel 22 - Op naar de eeuwwisseling - dl. 2 - Ria Raven - Nog even een kleine greep terug. In het begin van de jaren negentig verscheen een nieuw blad Entr acte, Muziekjournaal.

Nadere informatie

JACOPONE van TODI, een Nar als Mysticus

JACOPONE van TODI, een Nar als Mysticus JACOPONE van TODI, een Nar als Mysticus Lezing gehouden door pastor John Batist op donderdag 19 november 2009 Ca 1230-1267 jeugd, studie en baan Jacopone van Todi is een relatief onbekende mysticus uit

Nadere informatie

Rechterkolom: Kalender. Vriendenactiviteiten kalender

Rechterkolom: Kalender. Vriendenactiviteiten kalender Rechterkolom: Kalender Vriendenactiviteiten kalender De inleidingen beginnen een uur voor aanvang van het concert. Wij verzoeken u vriendelijk op tijd aanwezig te zijn, want eenmaal begonnen wordt u echt

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor

Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen muzikale meesterwerken ton koopman & peter eötvös tros vocaal groot omroepkoor a cappella 8 november 2013, 20.15 uur inleiding Michel

Nadere informatie

J.S. Bach - Matthäus Passion

J.S. Bach - Matthäus Passion J.S. Bach - Matthäus Passion Opname van 23 april 2011, Dr. Anton Philipszaal, Den Haag Reinhard Goebel dirigent Marcel Beekman tenor, evangelist Lukas Jakobski bas, Christus Johannette Zomer sopraan Cécile

Nadere informatie

H 5 hedendaags-5 2013-2014 53e seizoen

H 5 hedendaags-5 2013-2014 53e seizoen H 5 hedendaags-5 2013-2014 53e seizoen DE NIEUWE PASSIE VAN JAMES MACMILLAN zaterdag 15 maart 2014 14.15-15.25 uur Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Nationaal Jeugdkoor Markus Stenz dirigent

Nadere informatie

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam Visueel en interactief Voor de pauze ontrafelt Maestro Jules analytisch en anekdotisch het meesterwerk, het orkest speelt de cruciale fragmenten, bijzondere

Nadere informatie

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00

PROGRAMMA. vr. 4 okt 20:30 Tour de Chanson Matthias Kadar Ç 16,00 (Internetprijs) / Ç 20,00 PROGRAMMA Klassiek vocale muziek van Hõndel tot Verdi en Wagner, en van Franz Schubert tot Georges Brassens en Ramses Shaffy op verschillende locaties in Zuid Limburg en Aken, met meer dan 100 uitvoerenden,

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

vrijdag 8 januari 2016, 20.15 uur inleiding: Michel Khalifa in gesprek met orkestmusici, 19.30 uur Leden van het Radio Filharmonisch Orkest

vrijdag 8 januari 2016, 20.15 uur inleiding: Michel Khalifa in gesprek met orkestmusici, 19.30 uur Leden van het Radio Filharmonisch Orkest HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 8 januari 2016,

Nadere informatie

OOST-VLAAMS SYMFONISCH ORKEST SPONSORDOSSIER 18.

OOST-VLAAMS SYMFONISCH ORKEST SPONSORDOSSIER 18. OOST-VLAAMS SYMFONISCH ORKEST SPONSORDOSSIER 18 info@ovso.be www.ovso.be OVSO IN T KORT Het Oost-Vlaams Symfonisch Orkest werd opgericht in 2008, door en voor gepassioneerde muzikanten die samen interessante

Nadere informatie

Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017

Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017 Igor Stravinsky: Threni Requiem Canticles Posted on Mei 4, 2017 Philippe Herreweghe verrast met een nieuwe cd met werk van Igor Stravinsky uit zijn latere periode. Voorzien van zijn vertrouwd koor en orkest

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis Programma Kamermuziek 16 oktober 2010, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis In de serie Het Kwartet D u d o k K w a r t e t Judith van Driel viool Marleen

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen muzikale meesterwerken ton koopman & peter eötvös tros vocaal 10 januari 2014, 20.15 uur inleiding Leo Samama 19.30 uur Radio Filharmonisch

Nadere informatie

BRUSSELS PHILHARMONIC & VLAAMS RADIO KOOR

BRUSSELS PHILHARMONIC & VLAAMS RADIO KOOR VR 06.04.18 - CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC & VLAAMS RADIO KOOR O.L.V. HERVÉ NIQUET JULIEN LIBEER (PIANO) MARION TASSOU (SOPRAAN) Stabat mater #3 - Francis Poulenc CCHA.BE VR 06.04.18 - CONCERTZAAL

Nadere informatie

concertavond dankzij de Business seat-formule

concertavond dankzij de Business seat-formule @ Inne Helsen Een onvergetelijke concertavond dankzij de Business seat-formule Ook dit seizoen heeft het orkest een aantal aantrekkelijke formules voor u klaar om uw professionele contacten, klanten of

Nadere informatie

Bijlage VWO. kunst. tijdvak 1. tijdvak 1. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje. VW-1029-a-12-1-b

Bijlage VWO. kunst. tijdvak 1. tijdvak 1. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje. VW-1029-a-12-1-b Bijlage VWO 2012 tijdvak 1 tijdvak 1 kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen Tekstboekje VW-1029-a-12-1-b Tekst 1 In de twaalfde en vooral de dertiende eeuw nam de verering van de

Nadere informatie

De zeven smarten der Allerheiligste Maagd Maria, benevens de zeven blijdschappen en zeven droefheden van den H. Joseph

De zeven smarten der Allerheiligste Maagd Maria, benevens de zeven blijdschappen en zeven droefheden van den H. Joseph De zeven smarten der Allerheiligste Maagd Maria, benevens de zeven blijdschappen en zeven droefheden van den H. Joseph http://hdl.handle.net/1874/236322 I [> I ,: AAN MARIA DE KONINGIN DER MARTELARENDE

Nadere informatie

Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017

Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017 Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017 We kijken terug op een zeer geslaagde eerste editie van Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz. Een droom die uit is gekomen: een weekend

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello Programma Kamermuziek 9 juni 2011, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis Martijn Willers piano Joris van den Berg cello L. van Beethoven Variaties op

Nadere informatie

Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland

Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland DMI 7 Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland TRI LISS: IK KIJK GRAAG VOORUIT Na een gastoptreden met de status van de officiële presentatie van de toekomstige chef-dirigent in oktober 2015, is

Nadere informatie

ORLANDO QUINTET CCHA.BE

ORLANDO QUINTET CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) PROGRAMMA Kalevi Aho ( 1949) Kvintetto no.1

Nadere informatie

Goede Vrijdag Duinzichtkerk 30 maart 2018

Goede Vrijdag Duinzichtkerk 30 maart 2018 Goede Vrijdag Duinzichtkerk 30 maart 2018 DUINZICHTKERK - Goede Vrijdag Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger: ds. Corrie van Duinen ouderling van dienst: Rein Willems diaken van dienst: Izabella

Nadere informatie

FRANCISCUSKOOR VENLO

FRANCISCUSKOOR VENLO FRANCISCUSKOOR VENLO STABAT MATER JOSEPH GABRIEL RHEINBERGER REQUIEM KARL JENKINS KAIYI MIN - SOPRAAN KLAARTJE, KOEN EN ELLIS ROODBEEN - SOPRAAN MARCO DEEGENAARS - SHAKUHACHI JOOST ANNE VEERMAN - ORGEL

Nadere informatie

vrijdag 20 november 2015, 20.15 uur voorprogramma kamermuziek 19.00-19.30 uur uitloopfoyer inleiding Madeleine Pfundt 19.30 uur

vrijdag 20 november 2015, 20.15 uur voorprogramma kamermuziek 19.00-19.30 uur uitloopfoyer inleiding Madeleine Pfundt 19.30 uur HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 20 november

Nadere informatie

In de liturgie. n Palmzondag. n Dinsdag. n Woensdag. n Goede Vrijdag. Mattheus 26-27. Marcus 14-15. Lucas 22-23. Johannes 18-19

In de liturgie. n Palmzondag. n Dinsdag. n Woensdag. n Goede Vrijdag. Mattheus 26-27. Marcus 14-15. Lucas 22-23. Johannes 18-19 Passie In de liturgie Palmzondag Mattheus 26-27 Dinsdag Marcus 14-15 Woensdag Lucas 22-23 Goede Vrijdag Johannes 18-19 Vanaf de 4e eeuw Gregoriaanse Passie Psalmodiërend (voornamelijk op één toon) Christuspartij

Nadere informatie

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 EEN ANDER VERHAAL HET DUDOK KWARTET ZOEKT NAAR CONTEXT EN BETREKT DE LUISTERAAR BIJ DIE ZOEKTOCHT Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkkwartet bij alle

Nadere informatie

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Met Amerfortissimo editie 2014 hebben we op veel gebieden enorme stappen gemaakt. Met name op het gebied

Nadere informatie

Evenementen voor Kringleden

Evenementen voor Kringleden Evenementen voor Kringleden 2015 2016 Evenementen voor Kringleden 2015 2016 Alle Kringleden ontvangen de uitnodigingen voor de Dolf van Gendt Service. Op deze avonden is deelname aan het diner en/of concertbezoek

Nadere informatie

JUBILEUMCONCERT. Romantiek in de Muziek. Gemengd Koor Fiori Musicali. o.l.v. Simon Weetjens. Christophe Bursens, orgel Ann Krijnen, sopraan

JUBILEUMCONCERT. Romantiek in de Muziek. Gemengd Koor Fiori Musicali. o.l.v. Simon Weetjens. Christophe Bursens, orgel Ann Krijnen, sopraan JUBILEUMCONCERT Romantiek in de Muziek Gemengd Koor Fiori Musicali o.l.v. Simon Weetjens Christophe Bursens, orgel Ann Krijnen, sopraan werken van E. Tinel / A. Bruckner / J. Rheinberger / F. Schubert

Nadere informatie

Ignazio DonatI. Willibrordvertaling 1995

Ignazio DonatI. Willibrordvertaling 1995 Ignazio DonatI In te Domine speravi non confundar in aeternum. In iustitia tua libera me inclina ad me aurem tuam accelera ut eruas me Esto mihi in Deum protectorem et in domum refugii ut salvum me facias.

Nadere informatie

Brautigam en De Waart

Brautigam en De Waart Liefde Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek I AVROTROS Klassiek II AVROTROS Vocaal Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor vrijdag 25 januari 2019, 20.15 uur inleiding Thea Derks 19.30 uur 40 jaar

Nadere informatie

Stabat Mater. Domenico Scarlatti Knut Nystedt. Paul Valk. zaterdag 21 april 2012 aanvang: 20:15 uur. Zuid-Scharwoude Koogerkerk, Koog 30

Stabat Mater. Domenico Scarlatti Knut Nystedt. Paul Valk. zaterdag 21 april 2012 aanvang: 20:15 uur. Zuid-Scharwoude Koogerkerk, Koog 30 Stabat Mater Domenico Scarlatti Knut Nystedt Gregorio Allegri Miserere Mei, Deus Antonio Vivaldi Sonate in A voor cello en b.c. m.m.v.: onder leiding van: zaterdag 21 april 2012 aanvang: 20:15 uur zondag

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86 Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Korte toelichting op het concert van 13 april maart 2019 Na het prachtige orgelconcert van Jaap de Wit

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

a m m r a g rstellen p r o o vo

a m m r a g rstellen p r o o vo p r o g r a m m a voorstellen Een ander verhaal Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkwartet bij alle mogelijke componisten tot de verbeelding. Het Dudok Kwartet brengt het verhaal in

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen muzikale meesterwerken ton koopman & peter eötvös tros vocaal groot omroepkoor a cappella 1 november 2013, 20.15 uur inleiding Emanuel

Nadere informatie

02.05.14 20:00 MIRYZAAL VOX LUMINIS

02.05.14 20:00 MIRYZAAL VOX LUMINIS 02.05.14 20:00 MIRYZAAL VOX LUMINIS LIEDTEKSTEN PROGRAMMA MARC-ANTOINE CHARPENTIER (1643-1704) Miserere des Jésuites MARC-ANTOINE CHARPENTIER (1643-1704) Litanies de la vierge AGOSTINO STEFFANI (1654-1728)

Nadere informatie

Paltz kamermuziekfestival. Tweede editie 9 & 10 juni 2018

Paltz kamermuziekfestival. Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Paltz kamermuziekfestival Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Paltz kamermuziekfestival Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Op 9 & 10 juni 2018 vond de tweede editie van het Paltz Kamermuziekfestival plaats. We

Nadere informatie

Lichtvoetigheid. Radio Filharmonisch Orkest. Andrej Borejko dirigent Nikolaj Znaider viool

Lichtvoetigheid. Radio Filharmonisch Orkest. Andrej Borejko dirigent Nikolaj Znaider viool HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 2 oktober 2015,

Nadere informatie

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www. MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1 MCO Educatie Voortgezet Onderwijs Muziek moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.mco/educatie MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 2 Muziek moet je

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Datum Witte Donderdag 21 april 2011, aanvang uur

Datum Witte Donderdag 21 april 2011, aanvang uur Johannes Passion, BWV 245 Johann Sebastian Bach (1685 1750) Uitvoerenden Diane Verdoodt sopraan Liesbeth van der Loop alt Bart de Kegel tenor (aria s) Hans de Vries bas (aria s) Jeroen de Vaal tenor (Evangelist)

Nadere informatie

Evenementen voor Kringleden

Evenementen voor Kringleden Evenementen voor Kringleden 2016 2017 Evenementen voor Kringleden 2016 2017 Voor alle vermelde concerten worden Kringleden steeds tijdig uitgenodigd. Voor de MahlerBrahms-concertavonden staan Kringleden

Nadere informatie

Groene of Willibrordkerk Oegstgeest

Groene of Willibrordkerk Oegstgeest Groene of Willibrordkerk Oegstgeest Dinsdag 16 april 2019 20.00 uur PASSIECONCERT Leids Kamerkoor onder leiding van Dody Soetanto Toelichting op het programma Speciaal voor de Stille Week heeft het Leids

Nadere informatie

Flor dirigeert Mozart en Wagner

Flor dirigeert Mozart en Wagner donderdag 16 februari t/m zaterdag 18 februari Flor dirigeert Mozart en Wagner Claus Peter Flor dirigent Rob van de Laar hoorn donderdag 16 februari t/m zaterdag 18 februari Claus Peter Flor dirigent Rob

Nadere informatie

E R I C E R I C S O N S KAMMARKÖR o.l.v. F R E D R I K M A L M B E R G

E R I C E R I C S O N S KAMMARKÖR o.l.v. F R E D R I K M A L M B E R G ZA 21 SEPTEMBER 2013 14:30 TONGERLO, ABDIJKERK A B D I J S T R A A T 4 0 E R I C E R I C S O N S KAMMARKÖR o.l.v. F R E D R I K M A L M B E R G PELLE HANSEN cello EVA ERICSSON-BERGLUND, HANNAH HOLGERSSON,

Nadere informatie

Pianoconcert voor Clara

Pianoconcert voor Clara Liefde Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek I AVROTROS Klassiek II AVROTROS Vocaal Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor vrijdag 12 oktober 2018, 20.15 uur inleiding Kees Arntzen 19.30 uur Pianoconcert

Nadere informatie

KRUISWEGSONNETTEN 2010

KRUISWEGSONNETTEN 2010 Wouter van Belle KRUISWEGSONNETTEN 2010 voor kamerkoor, fluit, althobo en fagot tekst Nanne Nauta 2009 Partituur in c (partituur met althobo in f beschikbaar) 2010 Wouter van Belle www.woutervanbelle.nl

Nadere informatie

MIXTUUR. Orgelconcert ONGEHOORD. door NICO DECLERCK. 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten

MIXTUUR. Orgelconcert ONGEHOORD. door NICO DECLERCK. 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten MIXTUUR Orgelconcert ONGEHOORD door NICO DECLERCK 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten PROGRAMMA 3 Organist Nico Declerck 5 Aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen behaalde Nico Declerck

Nadere informatie

Alltollia Adellita, geboren in Londen, studeerde aan de Royal. Kamerkoor Vocoza, opgericht in 1980, bestaat uit 24 zangers, zes

Alltollia Adellita, geboren in Londen, studeerde aan de Royal. Kamerkoor Vocoza, opgericht in 1980, bestaat uit 24 zangers, zes Alltollia Adellita, geboren in Londen, studeerde aan de Royal Academy of Music, en bij Shirley Verett an het Brereton Music Symposium. Ze treedt regelmatig op in zowel concerten als oratoria. Zo trad ze

Nadere informatie

12 en 13 juni 2010 CARL VISSER... 3 KAMERKOOR MODERATO CANTABILE... 4 PROGRAMMA... 5 GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI...8

12 en 13 juni 2010 CARL VISSER... 3 KAMERKOOR MODERATO CANTABILE... 4 PROGRAMMA... 5 GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI...8 Concert 12 en 13 juni 2010 NANA TCHIKHINASHVILI... 2 CARL VISSER... 3 KAMERKOOR MODERATO CANTABILE... 4 PROGRAMMA... 5 ANTON BRUCKNER... 6 GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI...8 1 Nana Tchikhinashvili zangeres,

Nadere informatie

DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN

DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN Solisten: Clara de Vries Aart Mateboer Bert van de Wetering Orkest: Ensemble Conservatoire Dirigent: Wolfried Kaper VRIJDAG, 11 NOVEMBER 2011-20.00 uur - KONINGSKERK, LANDSHEERLAAN,

Nadere informatie

De Russische Ziel. Radio Filharmonisch Orkest. Jun Märkl dirigent. vrijdag 4 december 2015, 20.15 uur inleiding Kees Wisse 19.

De Russische Ziel. Radio Filharmonisch Orkest. Jun Märkl dirigent. vrijdag 4 december 2015, 20.15 uur inleiding Kees Wisse 19. HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 4 december

Nadere informatie

Conservatoria Symfonieorkest

Conservatoria Symfonieorkest Beethoven Bruch Die Geschöpfe des Prometheus Brahms Benzi Symfonie nr. 2 dirigent solist Conservatoria Symfonieorkest Maastricht, Gent & Tilburg 23/25/26/27 nov 2012 Programma Beethoven Benzi dirigent

Nadere informatie

PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS

PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS PRACHTIGE KLASSIEKE MUZIEK OP UNIEKE LOCATIES IN ZUID-LIMBURG! AVONDCONCERTREEKS 20-30 AUGUSTUS 2015 INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL & CONCOURS Henk Guittart Artistiek leider 20-30 AUGUSTUS 2015 Het

Nadere informatie

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Interview met Arleen van Wijland datum: 14-04-2006 bron: www.eboomberg.nl auteur: ir. Fred van de Biezen Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Het is me qua tijd nog net gelukt om

Nadere informatie

PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT

PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT CONCERT VOLENDAMS OPERA KOOR ST. BARTHOLOMEUSKERK VOORHOUT 7 MAART 2015 AANVANG 20.00 UUR Op zaterdagavond 7 maart zal het Volendams Operakoor een optreden verzorgen.

Nadere informatie

Personalia Annelies Willemse

Personalia Annelies Willemse Concertcyclus Op zondag 8 juli om 16.00 uur musiceren in de St.Willibrorduskerk in Deurne Annelies Willemse op orgel, Carla Nies op dwarsfluit/panfluit en Rolf van Meurs op gitaar. In diverse combinaties

Nadere informatie

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Repetitiebezoek groep 7-8 en VO Onderbouw.

Nadere informatie

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Nieuwsbrief oktober 2017 Beste Muziekliefhebber, Het nieuwe concertseizoen in de Oude Kerk in Oosterbeek staat weer voor de deur. Peter van Praagh - onze programmeur

Nadere informatie

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest 1 Op vrijdag 8 december bezoek je met je klas een muziekvoorstelling in de Doelen. Hier zullen jullie samen met een enthousiaste presentator, Martin Baai, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het muziekstuk

Nadere informatie

Tsjaikovski goes rococo

Tsjaikovski goes rococo HET IDEE AVRO KLASSIEK TROS KLASSIEK HEMELSE MUZIEK GROOT OMROEPKOOR TROS VOCAAL MUZIEK & POLITIEK TROS MUZIKALE MEESTERWERKEN vrijdag 20 februari 2015, 20.15 uur, inleiding Sebastiaan van Eck 19.30 uur

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek George Frideric Handel (1685-1759) Watermusic (1717) Door Hélène Codjo Les 02 Kenmerken van de Barok 1. Instrumenten Violoncello, contrabas en klavecimbel = Basso continuo

Nadere informatie

Gaasperdams Gemengd Koor

Gaasperdams Gemengd Koor Gaasperdams Gemengd Koor 1993-2018 Amsterdam, 10 januari 2018. Beste leden van het Gaasperdams Gemengd Koor, beste Frank en beste Rolf, In januari 2018 word ik 71 jaar; geen getal om bij stil te staan.

Nadere informatie

SAMENVATTING BELEIDSPLAN RESIDENTIE BACHKOOR

SAMENVATTING BELEIDSPLAN RESIDENTIE BACHKOOR SAMENVATTING BELEIDSPLAN 2017-2021 RESIDENTIE BACHKOOR De vereniging Residentie Bachkoor (RBK) heeft tot doel de beoefening van de zangkunst in het algemeen en de uitvoering van muziek van Johann Sebastian

Nadere informatie

DOCUMENTAIRE VAN DE NPS OVER HANS KOX

DOCUMENTAIRE VAN DE NPS OVER HANS KOX NIEUWSBRIEF STICHTING HANS KOX April 2008 Geachte lezers en vrienden van de Stichting, Graag nog een laatste nieuwsbrief met informatie over Hans Kox, voordat we in september bij u terugkeren naar wij

Nadere informatie

Historie Groot Omroepkoor Deel 8: Jubilea en andere jubelzaken

Historie Groot Omroepkoor Deel 8: Jubilea en andere jubelzaken Historie Groot Omroepkoor Deel 8: Jubilea en andere jubelzaken - Ria Raven - Inmiddels zijn we in 1955 beland. Op 30 april 1955 werkt het koor mee aan een Nationaal programma "Nederland Jubelt", waarbij

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Noordse werelden. Radio Filharmonisch Orkest. Dmitri Slobodeniouk dirigent. vrijdag 22 april 2016, 20.15 uur inleiding Philip Ruitenberg, 19.

Noordse werelden. Radio Filharmonisch Orkest. Dmitri Slobodeniouk dirigent. vrijdag 22 april 2016, 20.15 uur inleiding Philip Ruitenberg, 19. HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 22 april 2016,

Nadere informatie

Pieter Vis (1949-.) E. Hinders April 2016

Pieter Vis (1949-.) E. Hinders April 2016 128 Pieter Vis (1949-.) 1979-1997 E. Hinders April 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Aanwijzingen voor de gebruiker...3 Inventaris...4 Pag. 2 van 5 Inleiding Inleiding Pieter Vis is op 18 mei 1949 geboren

Nadere informatie

BUSINESS SEATS 2015-2016

BUSINESS SEATS 2015-2016 BUSINESS SEATS 2015-2016 EEN HEERLIJKE AVOND MET UW GENODIGDEN Ook in het seizoen 2015-2016 biedt het Concertgebouw formules op maat om uw genodigden een onvergetelijke avond te bezorgen. Geniet van een

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Rotterdam Chamber Music Society (RCMS)

Jaarverslag 2016 Rotterdam Chamber Music Society (RCMS) Jaarverslag 2016 Rotterdam Chamber Music Society (RCMS) 27 juni 2017, Rotterdam Stichting Rotterdam Chamber Music Society (RCMS), KvK nr 63041685 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Activiteiten in 2016 3. Behaalde

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008

31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 31 OKTOBER T/M 9 NOVEMBER 2008 gelderland zaterdag 1 nov Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen 20.15 uur www.keizerkarelpodia.nl / 024-3221100 28,00 pashouders 25,75 Rotterdams Kamerorkest Conrad van

Nadere informatie

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17 Classicisme (galante stijl) Terminologie conventionele term: classicisme (ca. 1730- ca. 1800) historisch correct(er): galante stijl (ca. 1730- ca. 1790) (gerelateerd: rococo, empfindsamer Stil ) Sturm

Nadere informatie

JOOST SMEETS. Reutlinger General Anzeiger, schreef het volgende na een concert met de Württembergische Philharmonie Reutlingen, Duitsland

JOOST SMEETS. Reutlinger General Anzeiger, schreef het volgende na een concert met de Württembergische Philharmonie Reutlingen, Duitsland JOOST SMEETS Dirigent Joost Smeets, 1 ste prijswinnaar van het Corduba Conducting Competition 2013, chef-dirigent en artistiek leider van Kamerfilharmonie der Aa Groningen, dirigeerde in zijn korte carrière

Nadere informatie

In 2014 heeft New Voices een koorreis naar Kent, Engeland ondernomen.

In 2014 heeft New Voices een koorreis naar Kent, Engeland ondernomen. In 2014 heeft New Voices een koorreis naar Kent, Engeland ondernomen. Via deze een link een impressie: http://www.youtube.com/watch?v=-xljmoj6ans&authuser=0 Verslag jubileumconcert 10 jaar New Voices,

Nadere informatie

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Tsjaikovski s Pathétique en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin

Nadere informatie

De Romantische van Bruckner

De Romantische van Bruckner Liefde Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek I AVROTROS Klassiek II AVROTROS Vocaal Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor vrijdag 17 mei 2019, 20.15 uur inleiding Kees Wisse, 19.30 uur De Romantische

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

muziekcentrum van de omroep

muziekcentrum van de omroep Radio Filharmonisch Orkest Radio Kamer Filharmonie Groot Omroepkoor Metropole Orkest muziekbibliotheek educatie muziekcentrum van de omroep seizoenbrochure 08 09 Inhoudsopgave Voorwoord pag. 4 Muziekcentrum

Nadere informatie