Tussentijdse evaluatie USK aandachtspunten en prioriteiten voor de provincie Zuid-Holland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tussentijdse evaluatie USK aandachtspunten en prioriteiten voor de provincie Zuid-Holland"

Transcriptie

1 Tussentijdse evaluatie USK aandachtspunten en prioriteiten voor de provincie Zuid-Holland Managementsamenvatting Het Uniform Subsidiekader (USK) is een samenhangend geheel van instrumenten, bedoeld om het subsidieproces efficiënter en effectiever te laten verlopen. Vertrouwen in de subsidieontvanger is daarin het kernelement. Door de ontvanger vertrouwen te bieden, kan worden afgezien van controles, waardoor tijd en geld worden bespaard. Tegenover het vertrouwen plaatst het USK een systeem van checks and balances, om te waarborgen dat implementatie van het USK niet leidt tot (meer) misbruik of onregelmatigheden. In opdracht van het IPO onderzochten wij eerder dit jaar de stand van zaken rondom de implementatie van het USK door alle provincies. Dit vooruitlopend op een eindevaluatie die over twee jaar zal plaatsvinden. De bevindingen van het onderzoek zijn neergelegd in de Rapportage tussentijdse evaluatie USK bij provincies die wij op 8 oktober 2015 presenteerden. Doel was het maken van een foto opname, halverwege de implementatieperiode van het USK. Dat onderzoek heeft 23 aanbevelingen opgeleverd die in de komende periode betrokken kunnen worden bij de verdere consolidatie van alle elementen van het USK in de provinciale subsidiepraktijk. Het nu voorleggende document is het verslag van het nader onderzoek dat wij verrichtten door in te zoomen op de subsidiepraktijk van de provincie Zuid-Holland, op zoek naar een antwoord op de vraag welke thema s en facetten specifiek voor de provincie Zuid-Holland aandacht behoeven en in de komende fase van consolidatie van het USK mogelijk aanleiding zouden kunnen zijn voor het opstellen of aanpassen van (beleids)regels en/of aanpassing van de uitvoeringspraktijk. Het nader onderzoek naar de Zuid-Hollandse subsidiepraktijk voeren wij uit aan de hand van de eerder verkregen onderzoeksresultaten, en nadere bestudering van beleidsregels en regelgeving. Het onderzoek heeft in het verlengde van de 23 algemene aanbevelingen uit het eerste onderzoek - geleid tot 31 nadere aandachtspunten voor de subsidiepraktijk van de provincie Zuid-Holland. In een aantal gevallen doen wij suggesties om de daarbij gehanteerde regelgeving en beleidsregels aan te passen, om de USK-elementen maximaal tot hun recht te laten komen.

2 2/25 Aandachtspunten en aanbevelingen Aandachtspunten toekomstige aanpassingen ASV 1. Erken in toekomstige discussies over artikel 8 van de ASV dat deze bepaling, ondanks haar interne opdrachtkarakter, meerwaarde heeft omdat daardoor voor alle USK-principes een grondslag in de ASV is gecreëerd. 2. De thema s (en hun onderlinge samenhang) waarop met het oog op de verdere implementatie van het USK een actief en consistent beleid moet worden gevoerd, moeten in overzichtsdocument worden beschreven. Daartoe kan het in december 2012 vastgestelde Beleid Misbruik & Oneigenlijk gebruik bij Subsidieverstrekking als vertrekpunt dienen. Aandachtspunten arrangementen; verplichtingen op te nemen in besluiten 3. De ASV brengt zelf (nog) niet tot uitdrukking dat de vaststelling geschiedt onder het voorbehoud van een goede afloop van een eventuele steekproefcontrole. In (een aanpassing van) de ASV (of een toelichting daarop), kan dit voorbehoud omwille van de duidelijkheid worden opgenomen. 4. Met het oog op de rechtszekerheid dient in ieder geval in het vaststellings- c.q. verleningsbesluit (als van toepassing) melding gemaakt te worden van de mogelijkheid van een steekproef, de verplichting tot medewerking daaraan en de mogelijkheid van wijziging van de subsidievaststelling ten nadele als uit het steekproefonderzoek blijkt dat de activiteit waarvoor de subsidie is verleend, niet (of niet geheel) heeft plaatsgevonden. Artikel 4:49, lid 1 sub b van de Awb kan hier een grondslag bieden. 5. Overwogen kan worden om ook de op artikel 40 van de ASV te baseren verplichting tot medewerking aan een gerichte controle, buiten het steekproefbeleid om, omwille van de rechtszekerheid in het subsidieverstrekkingsbesluit op te nemen. 6. De (overige) verplichtingen die in het document Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) van juli 2013 zijn opgenomen, en die betrekking hebben op arrangement 3, dienen ook uitdrukkelijk ook in het besluit tot subsidieverlening te worden opgenomen. Aandachtspunt afwijking van basisprincipe 7. Artikel 17, lid 5 ASV biedt ruimte voor een uitzondering op basisprincipe voor de drie standaard uitvoerings- en verantwoordingsarrangementen. Daarin is de mogelijkheid opgenomen om in voorkomend geval, ook in arrangement 2- situaties, af te rekenen op basis van een verklaring inzake werkelijke kosten en opbrengsten. Wij adviseren om met het oog op een eenduidige uitvoeringspraktijk een

3 3/25 terughoudend gebruik te maken van deze mogelijkheid en te bezien of deze mogelijkheid alleen kan worden toegepast als deze in een specifieke subsidieregeling is opengezet. Aandachtspunten implementatie counterbalances 8. Op onderdelen blijven de beschrijvingen naar ons gevoel nog te zeer aan de oppervlakte. Bezien zou moeten worden of en welke onderdelen van het Beleidsdocument: a. in een volgende versie van het document nader worden uitgewerkt, dan wel b. worden omgezet in best practices (interne werkinstructies of vaste werkwijzen) c. of in concrete, op zichzelf staande, beleidsregels worden geconcretiseerd. 9. Met name zou moeten worden bezien of het sanctiebeleid in een afzonderlijke beleidsregel zou moeten worden neergelegd en bekendgemaakt. Aandachtspunten gebruik van het begrip prestatie 10. Gebruik het prestatiebegrip als handvat bij het bepalen of het (verwachte) resultaat van de activiteit subsidiewaardig is. 11. Wees bij inrichting van subsidieregelingen en subsidieverleningen in arrangement 2 evenwel kritisch omtrent de invulling van de bevoegdheid om subsidie per prestatieeenheid te verlenen (in plaats van verlening voor uitvoering van de activiteit). Aandachtspunten expertise verbetering kosteninschattingen 12. We hebben de indruk dat het beoordelen van kosteninschattingen op gevoel, gezond verstand kan worden verbeterd door slim gebruik te maken van intern bij de provincie aanwezige kennis, niet alleen bij mede subsidiespecialisten, maar ook bij inkoopafdelingen. 13. In aanvulling daarop geven wij in overweging om in bredere kring expertise op te halen, door te leren van bijvoorbeeld de provincies die wel (al) beschikken over een vooraf vastgesteld format voor het bepalen van uurtarieven en vaste kosten. Bezie of gebruik van een dergelijk format op termijn ook uitvoeringslasten voor de provincie Zuid-Holland kan verlichten. 14. Het risico van opgeblazen begrotingen kan worden verkleind door bij het opstellen van subsidieregelingen niet automatisch te kiezen voor volledige subsidiëring. Door aanvragers mede te verwijzen naar andere (mogelijk kritische) financieringsbronnen, worden begrotingen door meerdere ogen beoordeeld.

4 4/25 Aandachtspunten meldplicht en handhaving 15. Het melden van relevante wijzigingen in omstandigheden is een aan de subsidieverstrekking verbonden verplichting. Het uitblijven van een reactie op schendingen van subsidieverplichtingen doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van het bestuursorgaan. 16. Wij geven in overweging om in een op te stellen sanctiebeleidsregel ook een reactielijn op te stellen voor geconstateerde schendingen van de meldplicht, waarbij die schendingen op zichzelf staand worden behandeld (dus los van de vraag of de activiteit wel is verricht en de overige verplichtingen wel zijn nagekomen). In deze reactielijn moet het belang van de (naleving van de) meldplicht voor het USK-systeem tot uitdrukking komen. Als om wat voor reden dan ook een onmiddellijke financiële sanctie niet gewenst is, kunnen wij ons voorstellen dat op een eerste schending een waarschuwing volgt en op volgende schendingen een in zwaarte oplopende korting volgens een nader te bepalen staffel met een bepaald maximum. 17. Bezien zou kunnen worden of en hoe de heel algemeen opgelegde meldplicht, smarter kan worden geformuleerd. Zodoende kan een stortvloed aan minder relevante meldingen worden voorkomen. Wij denken aan het formuleren van bandbreedtes (bijvoorbeeld: een projectuitloop van minder dan vier weken), waarbinnen wijzigingen of afwijkingen in de beoogde uitvoering niet gemeld hoeven worden. 18. Onderken het belang van (handhaving van) naleving van de meldplicht en het belang van registratie van wat wordt gemeld. Dit mede in verband met de evaluatie van de betreffende subsidieregelingen én het steekproefbeleid. Aandachtspunten risicoanalyse 19. Bezie de mogelijkheden om de risicoanalyse een centralere plaats te geven in de voorbereiding van een subsidieregeling. Bij wijzigingen van subsidieregelingen kan het moment van risicoanalyse mogelijk samenvallen met de evaluatie van de te wijzigen regeling. 20. De risicoanalyse beoogt zicht te geven op de mate waarin het gegeven vertrouwen gerechtvaardigd is. Van belang is dan ook dat bij het uitvoeren ervan een zo groot mogelijke mate van objectiviteit wordt bereikt. Dat kan bij de risicoanalyse medewerkers van de provincie met kennis van de markt en van de (potentiële) subsidieontvangers te betrekken. Door risicoanalyse door beleidsmedewerkers én medewerkers van het subsidieloket gezamenlijk te laten uitvoeren, komt het oogmerk van de risicoanalyse beter tot zijn recht.

5 5/25 Aandachtpunten steekproefbeleid en -praktijk 21. Uit artikel 8, lid 4 van de ASV blijkt dat het steekproefbeleid (nog) niet uitdrukkelijk is aangewezen als één van de te evalueren onderdelen van het M&O beleid. Wij geven in overweging om (ook) het steekproefbeleid periodiek te evalueren, bijvoorbeeld door dit uitdrukkelijk te betrekken bij de wel in de verordening voorgeschreven periodieke evaluatie van het risico-analysebeleid. Dat geeft de mogelijkheid om een vinger aan de pols te houden voor wat betreft de omvang (en representativiteit van) de steekproeven. In een dergelijke (periodieke) evaluatie kan mede worden bezien of de steekproefpraktijk (nog) de instemming heeft van de accountant en de door deze te hanteren verantwoordingsregels. 22. Wij geven in overweging om (ook) een (minimale) steekproef(omvang) per uit te voeren subsidieregeling te hanteren. 23. Onderzoek de opportuniteit van een steekproef in de (arrangement 2) gevallen waarin bij de subsidieverlening nauwkeurig is omschreven welk prestatiebewijs moet worden geleverd met het oog op de subsidievaststelling. Aandachtspunten m&o register en de daarop betrekking hebbende beleidsregel 24. Wij adviseren om te bezien of de lat voor registratie van onregelmatigheden lager gelegd kan worden. Tegen over het belang van een hogere werklast staat het belang van het beschikbaar krijgen van informatie over de onregelmatigheden die relevant is voor de evaluatie van de subsidieregelingen en/of het daarmee verband houdende beleid. 25. Registreer met het oog op evaluaties ook gevallen van onderuitputting in arrangement 1 of Bezie of artikel 3 van de beleidsregel duidelijker (en meer als beleidsregel) geformuleerd kan worden. Aandachtspunten beleidsregel sanctiebeleid 27. Wij menen dat de wijze waarop het college van GS van zijn bevoegdheden ex 4:35, 4:48 4:50 van de Awb gebruik maakt, geconcretiseerd moeten worden. 28. Wij adviseren ook een sanctiebeleid te formuleren met betrekking tot de niet naleving van administratieve verplichtingen, dat kan bogen op voldoende draagvlak binnen de organisatie.

6 6/25 Aandachtspunten evaluatie 29. Betrek bij de periodieke evaluaties van de doeltreffendheid van de subsidieregelingen, uitdrukkelijk ook de USK-elementen, zoals de juistheid van de gemaakte risicoanalyse, de steekproefklasse en de effectiviteit van het sanctiebeleid in de desbetreffende subsidieregeling. 30. Maak slim gebruik van de evaluatiehandleidingen van de Algemene Rekenkamer en de Randstedelijke Rekenkamer. Bezie echter ook of elke subsidieregeling in een volgende evaluatieronde steeds even intensief moet worden geëvalueerd, of dat daarin kan worden gedifferentieerd. Wij kunnen ons een stelsel voorstellen waarbij een goed ingeregelde, risicoarme subsidieregeling afwisselend lichter en zwaarder wordt geëvalueerd. 31. Bezie of in het verlengde van de voorgeschreven evaluaties van de individuele subsidieregelingen (waarover gebundeld wordt gerapporteerd ), ook gerapporteerd kan worden over de werking van de USK-elementen.

7 7/25 1 Inleiding 1.1 Het USK is een samenhangend geheel van instrumenten, bedoeld om het subsidieproces efficiënter en effectiever te maken. Binnen het USK is vertrouwen het spilbegrip. Daartegenover plaatst het USK een systeem van checks and balances, om te waarborgen dat implementatie van het USK niet leidt tot (meer) misbruik of onregelmatigheden. 1.2 In opdracht van het IPO onderzochten wij eerder dit jaar de stand van zaken rondom de implementatie van het USK door alle provincies. Dit vooruitlopend op een eindevaluatie die over twee jaar zal plaatsvinden. De bevindingen van het onderzoek zijn neergelegd in de Rapportage tussentijdse evaluatie USK bij provincies die wij op 8 oktober 2015 presenteerden. 1.3 Uit het onderzoek is het volgende gebleken: Er is een breed draagvlak voor het USK: alle provincies hebben het USK geïmplementeerd en hanteren de arrangementsystematiek. Nog niet alle controlemechanismen van het USK zijn volledig geïmplementeerd (in het bijzonder het prestatiegericht subsidiëren, de meldingsplicht en het beleid om misbruik te voorkomen). Lastenverlichting (aan de kant van de provincies) is niet aan de orde in de implementatiefase; implementatie kost nu eenmaal tijd en mankracht. Het gevolg van het feit dat niet alle controlemechanismen van het USK volledig zijn geïmplementeerd, is dat er een disbalans tussen vertrouwen en controle wordt ervaren. Provincies registreren USK-gerelateerde gegevens nog niet voldoende. 1.4 Op basis van ons onderzoek hebben wij aan alle provincies 23 aanbevelingen en aandachtspunten meegegeven voor de komende periode tot aan de eindevaluatie, waarin gewerkt kan worden aan de verdere implementatie en consolidatie van het USK binnen de provinciale subsidiepraktijk. Vervolgrapport toegespitst op de Zuid-Hollands subsidiepraktijk; oogmerk en aanpak 1.5 Met de thema s, aanbevelingen en aandachtspunten uit het eerdere onderzoek als vertrekpunt, hebben wij ingezoomd op de subsidiepraktijk van de provincie Zuid- Holland. Aan de hand van de daarover (uit het onderzoek en beleid- en regelgeving) bekende gegevens is bezien welke thema s en facetten specifiek voor de provincie Zuid-Holland aandacht behoeven en in de komende fase van consolidatie van het USK mogelijk aanleiding zouden kunnen zijn voor het opstellen of aanpassen van (beleids)regels en/of aanpassing van de uitvoeringspraktijk.

8 8/25 2 De Zuid-Hollandse subsidiepraktijk nader beschouwd in het licht van het USK 2.1 Inleiding Onze nadere analyse heeft geleid tot een aantal, specifiek op de Zuid-Hollandse subsidiepraktijk toegesneden aandachtspunten en aanbevelingen (veelal ook op detailniveau). De aandachtspunten bouwen voort op de algemene bevindingen en aanbevelingen die wij in hoofdstuk vier van onze Rapportage tussentijdse evaluatie USK bij provincies (hierna ook: de Rapportage) opnamen We houden de in (hoofdstuk 4 van) de eerdere rapportage neergelegde volgorde aan. De aanvullende aandachtspunten leiden we steeds kort in. 2.2 De implementatie van de drie arrangementen (voortgaand op paragrafen 4.1. en 3.2 van de Rapportage) Implementatie in de ASV Wij hebben de tekst van de ASV inclusief de beoogde aanpassing bestudeerd. Onze conclusie is dat wij daarin voldoende de USK-instrumenten en -principes (of de punten waaraan USK-beleidsinstrumenten kunnen worden gekoppeld), zien terugkomen. Zo bevat de ASV: De beschrijving van de drie standaard uitvoerings- en verantwoordingsarrangementen (artikelen 17 en 23); Een algemene regeling die voorziet in definiëring van begrippen en verplichtingen in het subsidieproces, met name op het terrein van termijnen (artikelen 26 e.v.), voorschotten (artikelen 22 e.v.) en rapportages (artikelen 19 en 20). De haakjes voor het voeren van beleid om misbruik te voorkomen, waaronder: - de meldingsplicht (opgenomen in de verplichtingencatalogus) van artikel 18; - steekproeven en daarop betrekking hebbend beleid (te koppelen aan artikel 17, derde lid, in combinatie met artikel 19) Artikel 8 van de ASV maakt de counterbalances van het USK zichtbaar. Daartoe wordt een aantal opdrachten aan GS geformuleerd, die er op neer komen dat tegen onregelmatigheden (misbruik en oneigenlijk gebruik) moet worden opgetreden, door: a. bij de totstandkoming van subsidieregelingen risicoanalyses uit te voeren; b. ter voorkoming en bestrijding van onregelmatigheden een actief en consistent handhavingsbeleid te voeren;

9 9/25 c. een register bij te houden van onregelmatigheden; d. subsidieregelingen (en de risicoanalyses) periodiek te evalueren Wij menen dat de opdrachten die artikel 8 van de verordening aan het college van GS oplegt, glashelder zijn en in combinatie met de andere USK -bepalingen uit de ASV een goede borging vormen van alle componenten van het USK. Wij menen dan ook dat artikel 8 meerwaarde biedt in de ASV, ondanks het feit dat zij met name opdrachten bevat aan GS en in zoverre dus geen externe werking heeft De samenhang tussen de verschillende (deel)onderwerpen van het consistente en actieve handhavingsbeleid zou in een (overkoepelend) beleidsdocument nader beschreven moeten worden. 1 Wij menen dat het verderop, vanaf onderdeel 2.8 te bespreken document Beleid Misbruik & Oneigenlijk gebruik bij Subsidieverstrekking daarvoor de geëigende plaats is. AANDACHTSPUNTEN TOEKOMSTIGE AANPASSINGEN ASV 1. Erken in toekomstige discussies over artikel 8 van de ASV dat deze bepaling, ondanks haar interne opdrachtkarakter, meerwaarde heeft omdat daardoor voor alle USK-principes een grondslag in de ASV is gecreëerd. 2. De thema s (en hun onderlinge samenhang) waarop met het oog op de verdere implementatie van het USK een actief en consistent beleid moet worden gevoerd, moeten in overzichtsdocument worden beschreven. Daartoe kan het in december 2012 vastgestelde Beleid Misbruik & Oneigenlijk gebruik bij Subsidieverstrekking als vertrekpunt dienen. Aandacht voor duidelijkheid over vaststelling onder voorbehoud in arrangement 1 en De ASV bepaalt (in artikel 17, lid 3) dat subsidies tot ,-- worden vastgesteld zonder dat hieraan voorafgaand een subsidieverleningsbeschikking is gegeven of, indien wel een subsidieverleningsbeschikking is gegeven, ambtshalve worden vastgesteld. Voor subsidies tot ,-- (arrangement 1 en 2) geldt dat er steekproefsgewijze controle kan plaatsvinden, waaraan de ontvanger verplicht is mee te werken. 2 1 Als deelonderwerpen noemen wij naast de (wel genoemde) risicoanalyse, de meldplicht, de steekproeven en een geconcretiseerd sanctiebeleid. Ten dele zijn die deelonderwerpen ook genoemd in de toelichting op artikel 8 van de ASV. 2 Zie ook het document Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) van juli 2013.

10 10/25 AANDACHTSPUNTEN ARRANGEMENTEN; VERPLICHTINGEN OP TE NEMEN IN BESLUITEN 3. De ASV brengt zelf (nog) niet tot uitdrukking dat de vaststelling geschiedt onder het voorbehoud van een goede afloop van een eventuele steekproefcontrole. In (een aanpassing van) de ASV (of een toelichting daarop), kan dit voorbehoud omwille van de duidelijkheid worden opgenomen. 4. Met het oog op de rechtszekerheid dient in ieder geval in het vaststellings- c.q. verleningsbesluit (als van toepassing) melding gemaakt te worden van de mogelijkheid van een steekproef, de verplichting tot medewerking daaraan en de mogelijkheid van wijziging van de subsidievaststelling ten nadele als uit het steekproefonderzoek blijkt dat de activiteit waarvoor de subsidie is verleend, niet (of niet geheel) heeft plaatsgevonden. Artikel 4:49, lid 1 sub b van de Awb kan hier een grondslag bieden. 5. Overwogen kan worden om ook de op artikel 40 van de ASV te baseren verplichting tot medewerking aan een gerichte controle, buiten het steekproefbeleid om, omwille van de rechtszekerheid in het subsidieverstrekkingsbesluit op te nemen. 6. De (overige) verplichtingen die in het document Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) van juli 2013 zijn opgenomen, en die betrekking hebben op arrangement 3, dienen ook uitdrukkelijk in het besluit tot subsidieverlening te worden opgenomen. Artikel 21 van de ASV voorziet in de nodige deregulering en past in de met het USK beoogde vereenvoudiging voor subsidies in arrangement 1 en 2. Keerzijde daarvan is dat de huidige formulering van artikel 21 het in beginsel verbiedt om bijvoorbeeld bij arrangement 2 subsidies om moverende redenen toch af te rekenen op kosten (naast de controle op de prestatie). Ook dat is echter in lijn met het USK. Er is echter ook voorzien in een uitzondering voor die situaties waarin een realistische begroting van de kosten en opbrengsten van de beoogde activiteiten niet vereist kan worden.

11 11/25 AANDACHTSPUNT AFWIJKING VAN BASISPRINCIPE 7. Artikel 17, lid 5 ASV biedt ruimte voor een uitzondering op basisprincipe voor de drie standaard uitvoerings- en verantwoordingsarrangementen. Daarin is de mogelijkheid opgenomen om in voorkomend geval, ook in arrangement 2- situaties, af te rekenen op basis van een verklaring inzake werkelijke kosten en opbrengsten. Wij adviseren om met het oog op een eenduidige uitvoeringspraktijk terughoudend gebruik te maken van deze mogelijkheid en te bezien of deze mogelijkheid alleen kan worden toegepast als deze in een specifieke subsidieregeling is opengezet. Implementatie counterbalances uit USK in beleid nog niet voltooid (voortbouwend op paragraaf 3.2. van de Rapportage) Waar de (basis voor) de implementatie van het USK in de ASV (nagenoeg) is voltooid, kan het zwaartepunt van de aandacht de komende periode komen te liggen de verdere concretisering van het beleid en werkwijzen GS van Zuid-Holland hebben in december 2012 vastgesteld het Beleid Misbruik en Oneigenlijk gebruik bij Subsidieverstrekking. Dat is een belangrijk document omdat daarin de essentie van het USK is vervat, te weten de balans tussen het in de aanvrager gestelde vertrouwen enerzijds en het consequent en effectief optreden tegen schendingen van dat vertrouwen anderzijds. Het document kan fungeren als leidraad bij de verdere doordenking van de lijn waarlangs (en de instrumenten waarmee) het USK in de provinciale subsidiepraktijk moet worden ingebed In het document is op hoofdlijnen de werking van het USK beschreven, inclusief een visie op het gebruik van de checks and balances in de Zuid-Hollandse subsidiepraktijk, waarmee kan worden voorkomen dat het USK leidt tot een toename van misbruik Het document Beleid Misbruik en Oneigenlijk gebruik bij Subsidieverstrekking lijkt daarmee op een document dat vooral op hoofdlijnen de werking van het USK beschrijft. De directe toepasbaarheid varieert. Sommige onderdelen beschrijven algemene principes die direct toepasbaar zijn bij het tot stand brengen en evalueren van subsidieregelingen. 3 Op sommige onderdelen is het document al nader geoperationaliseerd in echte beleidsregels of in een vaste uitvoeringspraktijk. 4 Op sommige onderdelen echter blijft het document steken in algemene beschrijvingen van 3 Zie bijvoorbeeld Hoofdstuk 1 handeling 1 Risico-analyse, (p. 5 en 6), en Hoofdstuk 5 Evaluatie risico s per subsidieregelingen (p. 17). 4 Zoals bijvoorbeeld de Beleidsregels registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies Zuid-Holland, het document Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol (beiden uit juli 2013), of de staande handelwijze rondom het trekken van steekproeven met een omvang die is bepaald op basis van de risico-analyse.

12 12/25 bevoegdheden die de wet biedt om vorm te geven aan de noodzakelijke counterbalances die tegenover het vertrouwen kunnen worden gezet. Wat wij bijvoorbeeld nog missen is een uiteenzetting hoe het college van GS concreet met de in het document beschreven bevoegdheden omgaat Als voorbeeld geven wij de beschouwingen over het preventief handhaven 5 en het repressief handhaven 6. Beide beschouwingen laten in het midden hoe het college van GS in daarvoor in aanmerking komende gevallen gebruikmaakt van de beschreven bevoegdheden tot preventief (artikel 4:35 van de Awb) of repressief handhaven (artikel 4:48-4:50 van de Awb). AANDACHTSPUNTEN IMPLEMENTATIE COUNTERBALANCES 8. Op onderdelen blijven de beschrijvingen naar ons gevoel nog te zeer aan de oppervlakte. Bezien zou moeten worden of en welke onderdelen van het Beleidsdocument: a. in een volgende versie van het document nader worden uitgewerkt, dan wel b. worden omgezet in best practices (interne werkinstructies of vaste werkwijzen) c. of in concrete, op zichzelf staande, beleidsregels worden geconcretiseerd. 9. Met name zou moeten worden bezien of het sanctiebeleid in een afzonderlijke beleidsregel zou moeten worden neergelegd en bekendgemaakt. 2.3 Prestatiedefinities en prestatiegericht subsidiëren; pricingvraagstukken (voortbouwend op paragraaf 4.2. van de Rapportage) Ook de provincie Zuid-Holland doet ervaringen op met prestatiegericht subsidiëren. Met name het formuleren van meetbare en afrekenbare eenheden en die van een reëel prijskaartje te voorzien c.q. of het achterhalen van reële kostprijzen en/of het beoordelen van begrotingen) blijkt daarbij lastig. Het gevoel bestaat dat dit met name lastig is in situaties waarin de provincie de enige partij is die subsidieert. 5 Zie p. 11 onderaan. 6 Zie p. 12 en 13.

13 13/25 Beschouwing (i) prestatiesubsidiëring; toch dicht bij het begrip activiteit blijven Het USK geeft geen definitie van het begrip prestatie. In (artikel 1 sub e van) de ASV is het begrip wel nader omschreven. Daar staat de prestatie gedefinieerd als: het direct resultaat van een activiteit Uit de ASV (artikelen 16 en 17, vierde lid) blijkt dat de provincie Zuid-Holland het begrip prestatie in twee hoedanigheden gebruikt. Het wordt zowel gebruikt om af te wegen of (het resultaat van) een activiteit subsidiewaardig is (artikel 16), als om (in arrangement 2) de omvang van de subsidieaanspraak te bepalen aan de hand van het aantal te verrichten prestatie-eenheden (artikel 17, vierde lid) Met name bij dit gebruik in de tweede zin willen wij als aandachtspunt meegeven dat moeilijkheden kunnen ontstaan als in arrangement 2 regelingen een te strakke definitie van het begrip prestatie wordt gehanteerd die (te) ver afstaat van het activiteitenbegrip dat de Awb hanteert als basisgrootheid voor subsidiëring Als een subsidie per prestatie-eenheid wordt verleend (en vastgesteld), zou uitgaande van de definitiebepaling - voor de uiteindelijk vast te stellen omvang van de subsidie niet de uitvoering van de activiteit en de daarmee verband houdende kosten van belang zijn, maar (louter) het resultaat tellen. Dat kan problematisch zijn in die gevallen waarin subsidieontvangers wel de activiteiten hebben verricht (en de daaraan verbonden kosten hebben moeten maken), zonder dat dit tot het beoogde resultaat heeft geleid. 7 Dat zou in voorkomend geval moeten leiden tot lagere (of: nihil)vaststelling van de subsidie, naar aanleiding van de constatering dat het beoogde resultaat niet is gerealiseerd Het hiervoor geschetste probleem (activiteiten zijn wel verricht, maar er moet nihilvaststelling volgen omdat het beoogde resultaat is uitgebleven) kan voorkomen worden door daarmee bij het opstellen van subsidieregelingen rekening te houden Het probleem kan zich in principe voordoen bij alle subsidies die onder arrangement 2 worden verleend (en vastgesteld). De oplossing ligt in het gebruik van een eenduidige en bruikbare werkdefinitie van het prestatiebegrip, die erop neerkomt dat onder prestatie wordt verstaan: het tot stand brengen van een resultaat door middel van het verrichten van activiteiten en het naleven van de aan de subsidieverlening verbonden verplichtingen. 7 Tijdens het ervaringsinterview is het voorbeeld gegeven van het werven van vrijwilligers als prestatie (het beoogde resultaat), waartoe als activiteit een congres wordt georganiseerd. 8 Dit zal zich sneller voordoen, naarmate minder voorspelbaar is of de activiteit ook zal leiden tot het daarmee beoogde (subsidiabele) resultaat.

14 14/ In dat geval wordt de ontvanger, ook onder arrangement 2, uiteindelijk afgerekend op het (al dan niet) verrichten van de activiteiten en het (al dan niet) naleven van de subsidieverplichtingen en niet op realisatie van het met de activiteit beoogde resultaat. In het kader van het opstellen van de subsidieregeling en/of de verlening van de subsidie moet dan nog wel worden bezien wat het realiteitsgehalte is van de claim dat de te subsidiëren activiteit leidt tot het daarmee beoogde resultaat en of dit resultaat subsidiewaardig is Uit de toelichting op de ASV leiden wij af dat de werkdefinitie ook past binnen de huidige ASV en recht doet aan de ingewikkelde samenhang tussen de gebruikte begrippen activiteit, prestatie en inspanning. 9 Aanpassing van de definitie van prestatie in artikel 1 sub e. van de ASV lijkt ons dan ook niet acuut noodzakelijk. Zeker nu het prestatiebegrip ook wordt gebruikt voor het bepalen van de subsidiewaardigheid van een activiteit, kan in de ASV de verwijzing naar het resultaat blijven bestaan, mits bij het opstellen van subsidieregelingen en bij verleningen in arrangement 2 welbewust wordt stilgestaan bij de mogelijke problemen die kunnen ontstaan als strikt op de prestaties - in de in de ASV gedefinieerde zin - gaat worden afgerekend (en niet op de activiteiten en naleving van de verplichtingen). AANDACHTSPUNTEN GEBRUIK VAN HET BEGRIP PRESTATIE 10. Gebruik het prestatiebegrip als handvat bij het bepalen of het (verwachte) resultaat van de activiteit subsidiewaardig is. 11. Wees bij inrichting van subsidieregelingen en subsidieverleningen in arrangement 2 evenwel kritisch omtrent de invulling van de bevoegdheid om subsidie per prestatieeenheid te verlenen (in plaats van verlening voor uitvoering van de activiteit). Beschouwing (2): Vergroot de expertise die nodig is voor beoordeling van begrotingen, of verdeel de beoordeling In de praktijk wordt geworsteld met de overstap op prestatiebekostiging en de daarvan deel uitmakende noodzaak om vooraf te bepalen wat een reëel subsidiebedrag is. Ook de provincie Zuid-Holland probeert op dit moment werkenderweg de feeling te vergroten met de beoordeling van begrotingen en 9 In de toelichting wordt het volgende opgemerkt: Prestatie subsidiering houdt in dat er een vast bedrag wordt gesubsidieerd ten behoeve van een vooraf overeengekomen activiteit of prestatie. Bij subsidies gebaseerd op een verantwoording van de kosten, wordt vaak zekerheid gezocht in de administratieve verplichtingen zoals het overleggen van facturen en urenadministratie. Hiermee gaan hoge administratieve en bestuurlijke lasten gepaard. Door het vaststellen op basis van de prestaties en het vervallen van de financiële verantwoording bij kleine subsidies, worden de lasten verminderd.

15 15/25 kosteninschattingen. De expertise wordt opgebouwd door het veel te doen, door veel intern overleg te voeren en (intern) ervaringen uit te wisselen, ook met collega s met specifieke inkoopervaring. 10 AANDACHTSPUNTEN EXPERTISE VERBETERING KOSTENINSCHATTINGEN 12. We hebben de indruk dat het beoordelen van kosteninschattingen op gevoel, gezond verstand kan worden verbeterd door slim gebruik te maken van intern bij de provincie aanwezige kennis, niet alleen bij mede subsidiespecialisten, maar ook bij inkoopafdelingen. 13. In aanvulling daarop geven wij in overweging om in bredere kring expertise op te halen, door te leren van bijvoorbeeld de provincies die wel (al) beschikken over een vooraf vastgesteld format voor het bepalen van uurtarieven en vaste kosten 11. Bezie of gebruik van een dergelijk format op termijn ook uitvoeringslasten voor de provincie Zuid-Holland kan verlichten. 14. Het risico van opgeblazen begrotingen kan worden verkleind door bij het opstellen van subsidieregelingen niet automatisch te kiezen voor volledige subsidiëring. Door aanvragers mede te verwijzen naar andere (mogelijk kritische) financieringsbronnen, worden begrotingen door meerdere ogen beoordeeld. 2.4 Meldingsplicht (voortgaand op paragraaf 4.4. van de rapportage) Evenals alle andere provincies, legt de provincie Zuid-Holland in alle gevallen een meldingsplicht op aan subsidieontvangers. Van elke verandering in de uitvoering van het project, (dreigende) niet nakoming van verplichtingen, of relevante wijzigingen in de rechtspersoon, moet melding worden gedaan bij het college van GS. Naar aanleiding daarvan wordt beoordeeld of de wijziging aanleiding is om de subsidie aan te passen Uit het ervaringsinterview 12 is gebleken dat binnen de provincie Zuid-Holland aarzeling bestaat over de wenselijkheid om een zelfstandige sanctie te stellen op niet (tijdige) naleving van de meldplicht. Die aarzeling ligt met name in de proportionaliteit, in gevallen waarin de activiteit/prestatie voor het overige wel geleverd is. In de praktijk wordt in gevallen, waarin een niet tijdige melding aan het licht komt, daaraan geen sanctie verbonden, als de activiteit/prestatie voor het overige wel is verricht. Of een 10 Vergelijk verslag van het interview met de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland, p De provincies Limburg, Zeeland, Overijssel en Noord-Brabant hebben een dergelijk format opgesteld. 12 Zie verslag van het Ervaringsinterview van 29 juni 2015, p. 15.

16 16/25 achterwege gebleven melding consequenties moet hebben wordt feitelijk beoordeeld door na te gaan wat zou zijn gedaan als de onregelmatigheid in de uitvoering wel tijdig zou zijn gemeld. Als GS met, bijvoorbeeld een tijdig gemelde wijziging in de uitvoering, akkoord zou zijn gegaan, ligt een sanctie op niet tijdig melden gevoelsmatig niet voor de hand. In de praktijk wordt met niet tijdige meldingen doorgaans dan ook soepel omgegaan Wij menen dat de meldplicht één van de belangrijke contragewichten is tegenover het aan de subsidieontvanger gegunde vertrouwen. Het is bovendien een belangrijke bron van informatie, waarvan het belang overigens toeneemt, naarmate de omvang van de steekproef kleiner is. De steekproef is niet de aanvulling op de meldplicht. De meldplicht maakt dat überhaupt kan worden volstaan met een steekproefsgewijze controle Ook om periodiek de effectiviteit van het steekproefbeleid (en de werkbaarheid van de subsidieregeling zelf) te kunnen evalueren, is (tijdig gemelde) informatie over gewijzigde uitvoering en/of (dreigende) schending van subsidieverplichtingen cruciaal. Gelet daarop vinden wij dat op geconstateerde schendingen van de meldplicht in ieder geval op enigerlei wijze gereageerd zou moeten worden. Door een consequente, adequate reactie op geconstateerde schendingen, draagt het college van GS uit dat het zwaar tilt aan schendingen van de meldplicht. Door een hierop gericht sanctiebeleid te voren bekend te maken, wordt het belang van naleving van de meldplicht ook bij subsidieontvangers en de uitvoerders van de subsidieregeling verder ingescherpt. AANDACHTSPUNTEN MELDPLICHT EN HANDHAVING 15. Het melden van relevante wijzigingen in omstandigheden is een aan de subsidieverstrekking verbonden verplichting. Het uitblijven van een reactie op schendingen van subsidieverplichtingen doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van het bestuursorgaan. 16. Wij geven in overweging om in een op te stellen sanctiebeleidsregel ook een reactielijn op te stellen voor geconstateerde schendingen van de meldplicht, waarbij die schendingen op zichzelf staand worden behandeld (dus los van de vraag of de activiteit wel is verricht en de overige verplichtingen wel zijn nagekomen). In deze reactielijn moet het belang van de (naleving van de) meldplicht voor het USK-systeem tot uitdrukking komen. Als om wat voor reden dan ook 13 een onmiddellijke financiële 13 Vanwege de proportionaliteit, of de wens tot behoud van een goede verstandhouding, of administratieve lasten van formele besluitvorming naar aanleiding van kleine schendingen.

17 17/25 sanctie niet gewenst is, kunnen wij ons voorstellen dat op een eerste schending een waarschuwing volgt en op volgende schendingen een in zwaarte oplopende korting volgens een nader te bepalen staffel met een bepaald maximum. 17. Bezien zou kunnen worden of en hoe de heel algemeen opgelegde meldplicht, smarter kan worden geformuleerd. Zodoende kan een stortvloed aan minder relevante meldingen worden voorkomen. Wij denken aan het formuleren van bandbreedtes (bijvoorbeeld: een projectuitloop van minder dan vier weken), waarbinnen wijzigingen of afwijkingen in de beoogde uitvoering niet gemeld hoeven worden. 18. Onderken het belang van (handhaving van) naleving van de meldplicht en het belang van registratie van wat wordt gemeld. Dit mede in verband met de evaluatie van de betreffende subsidieregelingen én het steekproefbeleid. 2.5 Risicoanalyse (voortgaand op paragraaf 4.5. van de Rapportage) Op grond van artikel 8 van de ASV is het college van GS verplicht om bij de totstandkoming van een subsidieregeling een risicoanalyse uit te voeren en deze risicoanalyse ook te evalueren. Dat is in overeenstemming met het in het USK verankerde risicomanagement. Bij de risicoanalyse worden de mogelijke risico s in de uitvoering van een subsidieregeling in beeld gebracht en wordt hierop zo mogelijk geanticipeerd bij het vormgeven van de controle, handhaving en het bepalen van de steekproefcategorie (laag, midden, hoog) Binnen de Zuid-Hollandse praktijk worden risicoprofielen niet zelden bepaald aan de hand van een conceptsubsidieregeling die nagenoeg gereed is. Daardoor is niet altijd voldoende gelegenheid voor bijsturing of aanpassing van de regeling naar aanleiding van de uitkomsten van de risicoanalyse. Het resterend belang van de risicoanalyse is dan het bepalen van de steekproeffrequentie in arrangement 1 en De risicoanalyse geeft antwoord op de vraag in welke mate het aan het USK inherente vertrouwen objectief gerechtvaardigd is. Naarmate daarover meer zekerheid bestaat, kan het risicomanagement lichter worden ingestoken. Een goede risicoanalyse kan dan ook op verschillende manieren meerwaarde bieden binnen het USK Naast een verhoging of verlaging van de steekproeffrequentie - naar gelang minder of meer vertrouwen op zijn plaats is - kan ook gedacht worden aan preventief risicomanagement. Denkbaar is bijvoorbeeld het stellen van zwaardere eisen aan de begroting en/of het intensiever beoordelen van begrotingen, het vragen van meer bewijs rondom de financiële continuïteit van subsidieaanvragers. Als de risicoanalyse

18 18/25 een centralere plaats krijgt in de voorbereiding of aanpassing van een subsidieregeling, komen ook preventieve maatregelen binnen handbereik, die dan alsnog in de regeling kunnen worden ingebouwd. 14 AANDACHTSPUNTEN RISICOANALYSE 19. Bezie de mogelijkheden om de risicoanalyse een centralere plaats te geven in de voorbereiding van een subsidieregeling. Bij wijzigingen van subsidieregelingen kan het moment van risicoanalyse mogelijk samenvallen met de evaluatie van de te wijzigen regeling. 20. De risicoanalyse beoogt zicht te geven op de mate waarin het gegeven vertrouwen gerechtvaardigd is. Van belang is dan ook dat bij het uitvoeren ervan een zo groot mogelijke mate van objectiviteit wordt bereikt. Dat kan bij de risicoanalyse medewerkers van de provincie met kennis van de markt en van de (potentiële) subsidieontvangers te betrekken. Door risicoanalyse door beleidsmedewerkers én medewerkers van het subsidieloket gezamenlijk te laten uitvoeren, komt het oogmerk van de risicoanalyse beter tot zijn recht. 2.6 Steekproeven (voortgaand op paragraaf 4.6. van de Rapportage) De provincie Zuid-Holland hanteert een vaste uitvoeringspraktijk ten aanzien steekproeven. Afhankelijk van het risicoprofiel waarin een regeling valt (laag, middel, hoog), worden in een wisselend percentage aselecte steekproeven getrokken. Steekproeven worden aselect getrokken uit alle subsidies van de desbetreffende risicocategorie. Wij hebben begrepen dat naast de aselecte steekproeven in incidentele gevallen ook een gerichte controle wordt uitgevoerd naar aanleiding van signalen van (mogelijk) onregelmatigheden Aan de keuze om per risicocategorie steekproeven te trekken kleeft een nadeel. Deze werkwijze kan in de hand werken dat aanvragers onder een individuele regeling zeker als deze een laag risico-profiel heeft en/of weinig aanvragers kent een te lage kans lopen in de steekproef te vallen. Dat kan met het oog op evaluaties van de regeling lastig zijn. Een steekproefbeleid dat (ook) voorziet in een minimumpercentage controles per regeling geeft (mogelijk) meer informatie over de getrouwheid van de 14 Zoals overigens ook het Beleid Misbruik & Oneigenlijk gebruik bij Subsidieverstrekking (p. 12) tot uitgangspunt neemt: de gedachte is dat op basis van de uitkomst van de risicoanalyse ook aanpassing van de ontwerpsubsidieregeling mogelijk is. 15 Zie verslag van het ervaringsinterview, p 7.

19 19/25 naleving van de subsidieverplichtingen en meer informatie over de betrouwbaarheid en validiteit van de aanvankelijk gemaakte risicoanalyse op regelingenniveau. Een mogelijke tussenweg is handhaven van de huidige systematiek, maar (ook) gerichte steekproeven op regelingenniveau te verrichten of om ook een minimumpercentage aanvragen per regeling in de steekproef te laten vallen De steekproefpraktijk bij arrangement 2 roept de vraag op, welke onderzoek in het kader van een steekproef moet worden verricht in aanvulling op de sowieso al verplichte prestatieverantwoording (en bijbehorende bewijslevering). Wij menen dat als het prestatiebewijs geleverd is (waaruit blijkt dat de activiteiten zijn verricht én dat alle verplichtingen zijn nageleefd) een steekproefonderzoek geen meerwaarde heeft (althans niet bijdraagt aan betere consolidatie van het USK). Dit vergt uiteraard wel bij het opstellen van de subsidieregeling en/of de subsidieverlening een bewuste doordenking van het verlangde prestatiebewijs. AANDACHTPUNTEN STEEKPROEFBELEID EN -PRAKTIJK 21. Uit artikel 8, lid 4 van de ASV blijkt dat het steekproefbeleid (nog) niet uitdrukkelijk is aangewezen als één van de te evalueren onderdelen van het M&O beleid. Wij geven in overweging om (ook) het steekproefbeleid periodiek te evalueren, bijvoorbeeld door dit uitdrukkelijk te betrekken bij de wel in de verordening voorgeschreven periodieke evaluatie van het risico-analysebeleid. Dat geeft de mogelijkheid om een vinger aan de pols te houden voor wat betreft de omvang (en representativiteit van) de steekproeven. In een dergelijke (periodieke) evaluatie kan mede worden bezien of de steekproefpraktijk (nog) de instemming heeft van de accountant en de door deze te hanteren verantwoordingsregels. 22. Wij geven in overweging om (ook) een (minimale) steekproef(omvang) per uit te voeren subsidieregeling te hanteren. 23. Onderzoek de opportuniteit van een steekproef in de (arrangement 2) gevallen waarin bij de subsidieverlening nauwkeurig is omschreven welk prestatiebewijs moet worden geleverd met het oog op de subsidievaststelling. 2.7 Register voor misbruik en oneigenlijk gebruik van subsidies (voortgaand op paragraaf 4.7. van de Rapportage) Met ingang van 1 juli 2013 gelden de Beleidsregels registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies Zuid-Holland. Daarin is geregeld dat ernstige

20 20/25 onregelmatigheden worden opgenomen in een vertrouwelijk provinciaal register. Wat onder ernstige onregelmatigheden of misbruik wordt verstaan, blijkt uit artikel 3 van de Beleidsregels. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen: de situatie waarin hoe dan ook tot registratie wordt overgegaan (bij vaststelling die meer dan 50 procent lager ligt dan het oorspronkelijk verstrekte bedrag én waarbij de meldplicht is geschonden, of wanneer aangifte is gedaan, artikel 3 lid 1); de situatie waarin dat nog moet worden beoordeeld (bij vaststelling die meer dan 50 procent lager ligt dan het oorspronkelijk verstrekte bedrag, zonder schending van de meldplicht of aangifte, artikel 3 lid 2); Opname in het register vindt plaats met het oog op meerdere doelstellingen die op verschillende niveaus spelen. Zo wordt de registratie wordt gebruikt op macroniveau (voor het evalueren van het risico- en steekproefbeleid), op mesoniveau (voor het evalueren en ontwerpen van subsidieregelingen) en op microniveau (voor het beoordelen of en zo ja, onder welke voorwaarden een geregistreerde subsidieontvanger in de toekomst voor subsidies in aanmerking komt) De gegevens blijven vanaf het moment van registratie voor een periode van 3 jaar in het provinciale register opgenomen, of langer als er een juridische procedure aan verbonden is die langer loopt Dat alleen ernstige onregelmatigheden (of misbruik) worden geregistreerd, is vanuit het microperspectief logisch. Niet iedere onregelmatigheid rechtvaardigt immers voor de toekomst een preventieve weigering, of een ongelijke behandeling (in de vorm van zwaardere verplichtingen of aanvraagvereisten). Wij menen echter dat het voor de beleidsmatige doeleinden (op meso- en macroniveau) van belang is om meer en gedetailleerdere informatie te hebben over non-conformiteiten, ook als deze van geringere aard zijn (maar bijvoorbeeld wel op grote schaal voorkomen). Overwogen kan worden om in de registratie een onderscheid aan te brengen tussen artikel 3 - feiten en overige feiten (die uitsluitend voor evaluatieve doeleinden interessant zijn). Er zou dan in het register een onderscheid gemaakt worden tussen ernstige tekortkomingen/misbruik enerzijds en gewone tekortkomingen anderzijds Hoewel niet een onregelmatigheid in de strikte zin van het woord, menen wij dat ook de geconstateerde (of gemelde) onderuitputting in arrangement 2 in voorkomend geval registratie verdient. 16 Uit een nauwgezette analyse van de situatie(s) waarin sprake was van een te ruimhartige subsidie, kan worden afgeleid waar en op welke 16 De provincie Zuid-Holland heeft in lijn met het USK-principe de keuze gemaakt om bij gebleken onderuitputting in arrangement 2, niet tot terugvordering van het restant over te gaan.

21 21/25 manier de beprijzing/beoordeling van de begroting in toekomstige gevallen beter kan en of het gaat om een incidentele of een structurele beoordelingsfout. Technicalities omtrent de Beleidsregels Strikt genomen heeft artikel 3, lid 2 niet het karakter van een beleidsregel. Dit artikellid specificeert immers niet onder welke bijkomende omstandigheden GS in beginsel besluiten tot registratie van een ernstige tekortkoming als sprake is van een lagere vaststelling dan het verleende of eerder vastgestelde bedrag. Wij geven in overweging om artikel 3, lid 2 zo te herformuleren dat (ook) in gevallen waarin een vaststelling 50 procent of meer lager is dan de verlening of eerdere vaststelling, GS overgaan tot registratie van een ernstige tekortkoming. Dat het gaat om een beleidsregel impliceert dat GS in uitzonderlijke gevallen kunnen afzien van registratie als ernstige tekortkoming. Wij zijn overigens van oordeel dat zo n uitzondering zich niet snel zal voordoen. Of (en welke) consequenties aan een ernstige tekortkoming worden verbonden, is immers voorwerp van toekomstige besluitvorming. Op die belangenafweging hoeft niet vooruitgelopen te worden in de registratiefase In (artikel 3 van) de beleidsregels staat zowel in lid 1 als lid 2 vermeld dat vaststelling die minimaal 50 procent lager ligt dan het verleende bedrag aanleiding kan zijn voor opname in de registratie. Strikt genomen is dit niet wat in arrangement 1 aan de orde is, terwijl ook daar naar aanleiding van de steekproef een ernstige onregelmatigheid aan het licht kan komen. Overwogen kan worden om in een volgende versie de tekst aan te passen, aldus: het verleende, of eerder vastgestelde bedrag. AANDACHTSPUNTEN M&O REGISTER EN DE DAAROP BETREKKING HEBBENDE BELEIDSREGEL 24. Wij adviseren om te bezien of de lat voor registratie van onregelmatigheden lager gelegd kan worden. Tegen over het belang van een hogere werklast staat het belang van het beschikbaar krijgen van informatie over de onregelmatigheden die relevant is voor de evaluatie van de subsidieregelingen en/of het daarmee verband houdende beleid. 25. Registreer met het oog op evaluaties ook gevallen van onderuitputting in arrangement 1 of Bezie of artikel 3 van de beleidsregel duidelijker (en meer als beleidsregel) geformuleerd kan worden.

22 22/ Sancties tegen schending van het vertrouwen (voortgaand op paragraaf 4.8 van de Rapportage) Het college van GS heeft in december 2012 vastgesteld het Beleid Misbruik en Oneigenlijk gebruik bij Subsidieverstrekking. 17 Als hiervoor opgemerkt menen wij dat het document met name waar het gaat om het daadwerkelijk opleggen van sancties, nog niet het karakter heeft van een beleidsregel. Bij lezing van het document, is het subsidieontvangers niet aanstonds duidelijk hoe het college van GS precies zal reageren op geconstateerde (ernstige) onregelmatigheden en in zulke gevallen van zijn bevoegdheden gebruik maakt. Wij menen dat de impact van het formuleren (en op de voorgeschreven wijze bekendmaken) en consequent uitvoeren van een sanctiebeleidsregel groter kan zijn. Op dit punt lijkt het Beleid zich te beperken tot het verkennen van wat het college allemaal zou kunnen doen Van een heldere communicatie over wat de subsidie-ontvanger concreet te wachten staat bij onregelmatigheden, gaat een generaal-preventieve werking uit. Vervolgens komt het aan op consequente uitvoering van de aangekondigde handelwijze Als hiervoor opgemerkt, bij de behandeling van de meldplicht, is het in het belang van het behoud van de balans binnen het USK én in het belang van het verkrijgen van voldoende informatie voor evaluatie van subsidieregelingen, dat ook de niet-naleving van (administratieve) verplichtingen, waaronder de meldplicht, in het sanctiebeleid een plaats krijgt. Bezien moet worden of (en op welke wijze en in welke mate), de niet naleving van die verplichtingen leidt tot verlaagde subsidievaststelling. Denkbaar is bijvoorbeeld een systematische sanctionering van geconstateerde schendingen van de meldingsplicht, bijvoorbeeld door standaard 1% korting bij het te laat indienen van de stukken en/of de constatering van niet melden op te leggen Wij realiseren ons dat een consequente uitvoering van een eenmaal vastgesteld sanctiebeleid gebaat is bij draagvlak binnen de organisatie. Er moet voldoende bereidheid bestaan om de hand te houden aan het sanctiebeleid en die boodschap en het belang daarvan - ook uit te leggen aan de subsidieontvangers. Mogelijk dat het draagvlak kan worden vergroot door te wijzen op de onderlinge samenhang tussen alle onderdelen van het USK. Het is van cruciaal belang dat de goede balans tussen het vertrouwen en de daartegenover staande controle- en meldplichten blijft bestaan. Dat 17 De essentie van het daarin opgenomen sanctiebeleid is opgenomen in het antwoord op vraag 76 van de elektronische vragenlijst. 18 Als voorbeeld: tabel 6, (p. 12, onderaan) vermeldt de percentages waarmee de subsidieverlening en de subsidievaststelling (na steekproef) gekort kunnen worden. Er staat niet dat het college aldus zal gaan korten. 19 Artikel 4:84 van de Awb verplicht het bestuursorgaan ook om overeenkomstig de beleidsregel te handelen (tenzij ).

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2015-538305083 (DOS-2011-0005236) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

5 -minuten versie voor Provinciale Staten

5 -minuten versie voor Provinciale Staten 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2016-555658142 (DOS-2011-0005236) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

Beleidsnotitie ter voorkoming van misbruik & oneigenlijk gebruik bij subsidieverstrekking (M&O-beleid) Provincie Zuid-Holland.

Beleidsnotitie ter voorkoming van misbruik & oneigenlijk gebruik bij subsidieverstrekking (M&O-beleid) Provincie Zuid-Holland. Beleidsnotitie ter voorkoming van misbruik & oneigenlijk gebruik bij subsidieverstrekking (M&O-beleid) Provincie Zuid-Holland Juli 2016 Inhoudsopgave Aanleiding...3 Hoofdstuk 1 Risicoanalyse...5 Hoofdstuk

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Beleidsregels sanctie- en handhavingsbeleid bij subsidies 2015 e.v.

PROVINCIAAL BLAD. Beleidsregels sanctie- en handhavingsbeleid bij subsidies 2015 e.v. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Limburg. Nr. 7302 2 november 2015 Beleidsregels sanctie- en handhavingsbeleid bij subsidies 2015 e.v. Gedeputeerde Staten van Limburg maken ter voldoening

Nadere informatie

Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies

Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies Dit document is de uitwerking van Aanwijzing 20 van Aanwijzingen voor subsidieverstrekking en is ambtelijk vastgesteld door interdepartementale

Nadere informatie

provincie HOLLAND ZUID

provincie HOLLAND ZUID 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie HOLLAND ZUID Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Regislralienummer PZH-2012-358445087 (DOS-2011-0005236) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Brabant Nr. 2775 27 juni 2017 Beleidsregel van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant houdende regels omtrent misbruik en oneigenlijk

Nadere informatie

Toelichting op de Algemene Subsidieverordening Gemeente Heerde 2017

Toelichting op de Algemene Subsidieverordening Gemeente Heerde 2017 Toelichting op de Algemene Subsidieverordening Gemeente Heerde 2017 Begripsomschrijvingen In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: - algemene groepsvrijstellingsverordening:

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017

SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017 Provinciaal Blad van Zuid-Holland SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015

Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015 Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; Overwegende

Nadere informatie

Kaderverordening subsidies provincie Groningen Toelichting op de voordracht

Kaderverordening subsidies provincie Groningen Toelichting op de voordracht Kaderverordening subsidies provincie Groningen 2017 Toelichting op de voordracht Kaderverordening subsidies 2017 Toelichting gaat in op: Wat is subsidie? Welke rol hebben PS en GS? Wat wordt geregeld in

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht TOELICHTING

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht TOELICHTING ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht TOELICHTING Artikel 1. Begripsomschrijvingen In dit artikel zijn begripsbepalingen opgenomen, die volgen uit het staatssteunproof maken van de concept ASV.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Verordening van 23 maart, 13 en 20 april 2016 van Provinciale Staten van Drenthe, Fryslân en Groningen, houdende bepalingen met betrekking tot de verstrekking van subsidies van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Rapportage tussentijdse evaluatie USK bij provincies. Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen

Rapportage tussentijdse evaluatie USK bij provincies. Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen Rapportage tussentijdse evaluatie USK bij provincies 8 oktober 2015 2/41 Inhoud Managementsamenvatting 3 1 Inleiding 7 1.1 Het USK 7 1.2 Het onderzoek 8 1.2.1 Vraagstelling 8 1.2.2 Opzet onderzoek 9 1.3

Nadere informatie

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 26 september 2011, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011.

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 26 september 2011, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011. Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 26 september 2011, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011. Provinciale Staten van Noord-Holland; overwegende dat het

Nadere informatie

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; overwegende dat het wenselijk is een bijdrage te leveren aan een slagvaardig

Nadere informatie

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie

Zorgt de gemeente Den Haag ervoor dat de subsidies die ze verstrekt doeltreffend en doelmatig zijn?

Zorgt de gemeente Den Haag ervoor dat de subsidies die ze verstrekt doeltreffend en doelmatig zijn? Aan de gemeenteraad Den Haag, 24 augustus 2017 Voorstel van de Rekenkamer Den Haag inzake het rekenkameronderzoek Eerlijk delen Inleiding In 2011 heeft de rekenkamer het onderzoek afgerond naar het functioneren

Nadere informatie

Beleidsregel uitvoering Rijkssubsidiekader.

Beleidsregel uitvoering Rijkssubsidiekader. ^ groningen Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op Bijlage Onderwerp 1 5 JA?^. 2013 2013-01208/3/A.10, FC 439207 Vinkenvleugel P.J. (050)316

Nadere informatie

Toelichting. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. I. Algemene toelichting. II Artikelgewijze toelichting. Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Toelichting. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. I. Algemene toelichting. II Artikelgewijze toelichting. Artikel 1 Begripsomschrijvingen Toelichting I. Algemene toelichting De gemeente verleent op vele terreinen subsidies aan instellingen en bewoners van Veenendaal. In de in 2007 vastgestelde Algemene subsidieverordening gemeente Veenendaal

Nadere informatie

Nieuwe werkwijze subsidies per 1 januari 2011

Nieuwe werkwijze subsidies per 1 januari 2011 Oktober 2010 Nieuwe werkwijze subsidies per 1 januari 2011 Colofon Uitgave Provincie Utrecht, oktober 2010 E subsidies@provincie-utrecht.nl T 030-258 9111 I www.provincie-utrecht.nl A Postbus 80300, 3508

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Regeling accountantsprotocol subsidies Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 22, vijfde lid, van de Algemene

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: 26 november 2015

Aan de gemeenteraad. Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: 26 november 2015 Postbus 54 Aan de gemeenteraad 7470 AB Goor van Hof van Twente Telefoon: (0547) 858 585 Fax: (0547) 858 586 E-mail: info@hofvantwente.nl Internet: www.hofvantwente.nl Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk:

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Nummer 34 van 2012 PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Besluit van provinciale staten van 23 november 2013, houdende de beleidsnota: "resultaat met subsidie", subsidiebeleid provincie Zeeland. Provinciale staten

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 Doelstelling 3 1.2 Definities 3 1.3 Procedures

Nadere informatie

Subsidieverordening Hollands Kroon

Subsidieverordening Hollands Kroon Subsidieverordening Hollands Kroon De gemeenteraad van Hollands Kroon, Besluit: vast te stellen de navolgende 1. ALGEMENE BEPALINGEN 1.1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen Bij de toepassing

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Artikel 1. Begripsomschrijvingen a. Activiteit: het resultaat van samenhangend handelen van een organisatie, meetbaar in tijd, kwantiteit, kwaliteit

Nadere informatie

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op de Algemene wet bestuursrecht (Awb) titel 4.2 en

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Hoom, inzake de Algemene subsidieverordening Gemeente Hoom 2015;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Hoom, inzake de Algemene subsidieverordening Gemeente Hoom 2015; Registratie nummer: 1128707 Algemene subsidieverordening gemeente Hoorn 2015 De raad van de gemeente Hoom; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Hoom, inzake

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Maastricht 2015 1 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Definities... 3 Artikel 2 Wettelijke

Nadere informatie

Subsidieregeling Onderwijs en Kinderopvang Weert 2017

Subsidieregeling Onderwijs en Kinderopvang Weert 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Weert. Nr. 21810 10 februari 2017 Subsidieregeling Onderwijs en Kinderopvang Weert 2017 Burgemeester en wethouders van Weert; gelet op artikel 3 van de Algemene

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. vast te stellen de Subsidieregeling gedragsbeïnvloeding verkeersveiligheid Fryslân:

PROVINCIAAL BLAD. vast te stellen de Subsidieregeling gedragsbeïnvloeding verkeersveiligheid Fryslân: PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Fryslân. Nr. 152 12 januari 2016 Uitvoeringsregeling van 1 januari 2016, houdende regels betreffende de subsidiëring vanactiviteiten waarmee de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Landsmeer. Nr. 115833 22 augustus 2016 Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap De Dommel

Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap De Dommel WATERSCHAPSBLAD Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap De Dommel Nr. 6717 13 juli 2018 Verordening van het Algemeen Bestuur van Waterschap De Dommel houdende regels omtrent subsidie

Nadere informatie

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK De raad van de gemeente Moerdijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van >, , inzake de Algemene

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht; ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ALMERE 2011 De raad van de gemeente Almere; Gezien het voorstel van het college; Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene

Nadere informatie

gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland;

gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband Noord-Nederland; Provinciale Staten van Fryslân, Groningen en Drenthe: gelezen de voordracht van Gedeputeerde Staten gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit artikel wordt een aantal begrippen verduidelijkt, die in de verordening worden gehanteerd.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit artikel wordt een aantal begrippen verduidelijkt, die in de verordening worden gehanteerd. Algemene toelichting Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit artikel wordt een aantal begrippen verduidelijkt, die in de verordening worden gehanteerd. Er is in de definities een onderscheid gemaakt tussen

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE HOUTEN

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE HOUTEN De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 16 juni 2014, nummer 2014-046; (gewijzigd n.a.v. de raadsvergadering van 7 oktober 2014) overwegende dat - het juridisch

Nadere informatie

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016

Bijlage 2 - Model Raadsbesluit wijziging Algemene subsidieverordening update zomer 2016 Leeswijzer modelbepalingen - [datum] of [naam gemeente] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel II. - [iets] = facultatief, zie bijvoorbeeld artikel I bij artikel 9, derde de lid, onder

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 16 juni, nummer -046; overwegende dat - het juridisch toetsingskader voor de subsidieverstrekking verbetering behoeft

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel 2016

Algemene subsidieverordening Texel 2016 Algemene subsidieverordening Texel 2016 ASV Texel 2016 Vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 23 maart 2016 onder nummer 019 Gemeenteblad Texel 2016 nr 35 datum 24-03-2016 Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Artikel 143 en 145 van de Provinciewet en artikel 4:23, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

PROVINCIAAL BLAD. Artikel 143 en 145 van de Provinciewet en artikel 4:23, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zuid-Holland. Nr. 1831 30 maart 2016 Besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland van 23 maart 2016 tot wijziging van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen Gemeenteblad Elektronisch uitgegeven van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2011 Nummer: 35 Uitgifte: 23 december 2011 Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de

Nadere informatie

STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING

STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING STADSREGIO AMSTERDAM ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Vastgesteld bij besluit van de Regioraad van 26 juni 2007, nr. ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING STADSREGIO AMSTERDAM 1 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Algemene subsidieverordening gemeente Oldebroek Nr. 65148 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 juli 2010; gelet op artikel 149 van

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Stichting Werelderfgoed Kinderdijk t.a.v. het bestuur Overwaard AT KINDERDIJK

Gedeputeerde Staten. Stichting Werelderfgoed Kinderdijk t.a.v. het bestuur Overwaard AT KINDERDIJK Gedeputeerde Staten Bureau Subsidies mw. J.M. Soels T 070-441 70 98 jm.soels@pzh.nl Bureau Bureau Cultuur en vrijetijd mw. K.T. Wassink T 070-441 75 62 kt.wassink@pzh.nl Stichting Werelderfgoed Kinderdijk

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 1 Algemeen Op grond van de Kaderverordening Subsidieverstrekking van de gemeente Alkmaar kunnen subsidies worden verstrekt.

Nadere informatie

Gelet op: de artikelen 143 en 145 van de Provinciewet en 4:23, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op: de artikelen 143 en 145 van de Provinciewet en 4:23, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht; Voordracht aan Provinciale Staten provincie ZUID HOLLAND van Gedeputeerde Staten Vergadering 14 september 2011 Nummer Onderwerp Wijziging van de Algemene subsidieverordening (Asv) 1 Ontwerpbesluit Provinciale

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEPALINGEN

A. ALGEMENE BEPALINGEN No. 070505 St. Annaparochie, 31 mei 2007. De raad der gemeente het Bildt; overwegende; dat de raad bij besluit dd. 11 november 2002 de Algemene Subsidie Verordening heeft vastgesteld; dat het in aanvulling

Nadere informatie

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke Zorg en Welzijn Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie

Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie versie juli 2016 1. Kader Dit document is bedoeld voor instellingen en instanties aan wie één of meerdere subsidies zijn verleend krachtens

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019.

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Drenthe Nr. 2529 4 april 2019 Algemene subsidieregeling SNN 2019 Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 2 april 2019, kenmerk 5.1/2019000925,

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de gemeente Amersfoort gesubsidieerde organisaties November 2014 # 4174019 Algemeen Op grond van de

Nadere informatie

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, REGELING VAN HET STIMULERINGSFONDS VOOR DE JOURNALISTIEK VAN 1 SEPTEMBER 2018, NR.., TOT VASTSTELLING VAN EEN TIJDELIJKE SUBSIDIEREGELING ONDERZOEKSJOURNALISTIEK 2018 Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek,

Nadere informatie

Kadernota accountantscontrole jaarrekening Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond 2015 e.v.

Kadernota accountantscontrole jaarrekening Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond 2015 e.v. AB Jeugdhulp Rijnmond 23 april 2015 bijlage 1 bij agp 11 Kadernota accountantscontrole jaarrekening Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond 2015 e.v. 1 1. Inleiding ln het Besluit Accountantscontrole

Nadere informatie

Het bestuursorgaan bevestigt de ontvangst van een elektronisch ingediende aanvraag.

Het bestuursorgaan bevestigt de ontvangst van een elektronisch ingediende aanvraag. Algemene wet bestuursrecht Titel 4.1. Beschikkingen Afdeling 4.1.1. De aanvraag Artikel 4:1 Tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald, wordt de aanvraag tot het geven van een beschikking schriftelijk

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018

Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 citeertitel: Algemene subsidieverordening gemeente Scherpenzeel 2018 vastgesteld bij besluit van: 15 februari 2018 Algemene subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) versie juli 2013

Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) versie juli 2013 Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) versie juli 2013 1. Kader Dit document is bedoeld voor instellingen en instanties en hun accountants

Nadere informatie

Begrippen In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

Begrippen In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: Algemene toelichting Begrippen In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: - algemene groepsvrijstellingsverordening: verordening (EG) nr. 800/2008 van de Commissie van

Nadere informatie

Gelet op: Artikel 143 en 145 van de Provinciewet en artikel 4:23, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op: Artikel 143 en 145 van de Provinciewet en artikel 4:23, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht; Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Onderwerp Wijziging van de Algemene subsidieverordening 2013 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet op: Artikel 143 en 145

Nadere informatie

De uitvoering van de onderzoeken is gebaseerd op het zogenaamde Groninger Model. Over dit model hebben wij u reeds eerder geïnformeerd.

De uitvoering van de onderzoeken is gebaseerd op het zogenaamde Groninger Model. Over dit model hebben wij u reeds eerder geïnformeerd. 26-7-200725 september 2007 Corr.nr. 2007-34133, FC Nummer 23/ 2007 Zaaknr. 47817 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen tot vaststelling van de Verordening onderzoek doelmatigheid

Nadere informatie

eurne DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56;

eurne DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56; Nr. S6a DE RAAD VAN DE GEMEENTE DEURNE Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2018, nr. 56; gehoord de commissie Economie en Wonen d.d. 4 september 2018; gelet op het bepaalde

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 doelstelling 3 1.2 definities 3 1.3 procedures 3 Hoofdstuk 2 Verantwoording van

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014 ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014 ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING HEERENVEEN 2014 ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING Artikel 1. Begripsomschrijvingen In dit artikel wordt een aantal begrippen verduidelijkt, die in de in de verordening worden gehanteerd.

Nadere informatie

Subsidieregeling milieumaatregel SCR-katalysatoren binnenvaart Zuid Holland 2014

Subsidieregeling milieumaatregel SCR-katalysatoren binnenvaart Zuid Holland 2014 Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Subsidieregeling milieumaatregel

Nadere informatie

gelet op artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening Weert 2017, de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht;

gelet op artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening Weert 2017, de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Weert. Nr. 21832 10 februari 2017 Subsidieregeling Professionele Instellingen Weert 2017 Burgemeester en wethouders van Weert; gelet op artikel 3 van de Algemene

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 32b van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 32b van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14028 1 augustus 2011 Beleidsregels subsidiëring UWV 2011 19 juli 2011 Het Uitvoeringsinsituut werknemersverzekeringen,

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht De raad van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 2015, nr... ; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING

Nadere informatie

op voordracht van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard van 27 mei 2008;

op voordracht van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard van 27 mei 2008; De verenigde vergadering van Schieland en de Krimpenerwaard; op voordracht van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard van 27 mei 2008; Gelet op artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Gemeente ^" Albrandsuuaard

Gemeente ^ Albrandsuuaard 25 Gemeente ^" RAADSBESLUIT Besluit nr.: 90701 Onderwerp: Ie gewijzigde Algemene subsidieverordening Albrandswaard 2010 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het college van de

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2018

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2018 Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2018 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 doelstelling 3 1.2 definities 3 1.3 procedures 3 Hoofdstuk 2 Verantwoording van

Nadere informatie

Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20

Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Mevrouw I. de Graaf/ De heer W. de Jong Onderwerp:

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Westerveld 2018

Algemene subsidieverordening gemeente Westerveld 2018 Algemene subsidieverordening gemeente Westerveld 2018 De raad van de gemeente Westerveld; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 november 2017; gelet op artikel 149

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13558 2 september 2010 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 25 augustus 2010, nr. R&P/RPA/2010/16910,

Nadere informatie

Bijlage I Bij de 5-mlnuten versie voor Provinciale Staten. A. Nieuw in de Algemene subsidieverordening Zutd-Holland Invoering van het RSK

Bijlage I Bij de 5-mlnuten versie voor Provinciale Staten. A. Nieuw in de Algemene subsidieverordening Zutd-Holland Invoering van het RSK Bijlage I Bij de 5-mlnuten versie voor Provinciale Staten A. Nieuw in de Algemene subsidieverordening Zutd-Holland 2013 Invoering van het RSK 1. De arrangementen Het RSK gaat uit van drie standaardarrangementen

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel

Algemene subsidieverordening Texel Algemene subsidieverordening Texel Gemeenteblad Texel 2016 nr 36 datum 24-03-2016 INTREKKING Algemene subsidieverordening Texel 2011 De raad van de gemeente Texel gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2012, gelet op - artikel 149

Nadere informatie

Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014

Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerhugowaard. Nr. 63717 23 mei 2016 Algemene Subsidie Verordening gemeente Heerhugowaard 2014 Algemene subsidieverordening Heerhugowaard 2014 Nr.RB2016030/RB2013232

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting op de ASV 2006

Artikelsgewijze toelichting op de ASV 2006 Artikelsgewijze toelichting op de ASV 2006 Artikel 1 De meeste begrippen spreken voor zich. Het begrip algemeen verbindend voorschrift behoeft enige nadere toelichting. Temeer omdat er verband bestaat

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Algemene Subsidieverordening provincie Utrecht, wijziging EO

PROVINCIAAL BLAD. Algemene Subsidieverordening provincie Utrecht, wijziging EO PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 4174 19 juli 2016 Algemene Subsidieverordening provincie Utrecht, wijziging 818507EO Besluit van Provinciale Staten van Utrecht van 4 juli

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 Raadsvergadering : 25 februari 2016 Agendanr. : 6d Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 januari

Nadere informatie

Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009

Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009 Copro 9220 Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009 Dit protocol treedt in werking op: 16 december 2009 Dit protocol is niet van toepassing op subsidies verleend voor het jaar 2009 of eerder Dit

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland T.a.v. het bestuur Bezuidenhoutseweg AW DEN HAAG

Gedeputeerde Staten. Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland T.a.v. het bestuur Bezuidenhoutseweg AW DEN HAAG Gedeputeerde Staten Bureau Subsidies Contact Mw. L.M. van Os T 070-441 68 25 lm.van.os@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen

Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen Inhoud 1. Inleiding 2 1.1 Wettelijk kader 2 1.1.1 Object van controle 2 1.1.2 Relevante geldstroom 2 1.1.3 Betrokken partijen 3 1.1.4 Controle-

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening 2014

Algemene subsidieverordening 2014 Algemene subsidieverordening 2014 De raad van de gemeente Reimerswaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 april 2014, 14.008846, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer /c; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer /c; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING WESTSTELLINGWERF 2016 De raad van de gemeente Weststellingwerf; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders 4 augustus 2015, nummer 006042/c; gelet op artikel 149 van

Nadere informatie

Algemene Subsidieregeling 2008

Algemene Subsidieregeling 2008 Algemene Subsidieregeling 2008 Paragraaf 1 Inleidende bepalingen Artikel 1.1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. gemeentebestuur: het bestuursorgaan dat bevoegd is tot het nemen van besluiten betreffende

Nadere informatie

Toelichting artikelsgewijs

Toelichting artikelsgewijs Toelichting artikelsgewijs Artikel 2. Reikwijdte Eerste lid Met het eerste lid krijgt het college de bevoegdheid toegewezen om te besluiten over het verstrekken van subsidies waarop de ASV van toepassing

Nadere informatie

Algemene Subsidieverordening gemeente Bunnik 2017

Algemene Subsidieverordening gemeente Bunnik 2017 Algemene Subsidieverordening gemeente Bunnik 207 Aanhef De raad van de gemeente Bunnik, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 oktober 206; Gelet op artikel 49 van de

Nadere informatie

vast te stellen de navolgende ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING 2015.

vast te stellen de navolgende ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING 2015. Vergadering d.d. : 30 september 2014 Agendapunt : 7.2 Registratienummer : 512102 Onderwerp : Algemene subsidieverordening 2015 De raad van de gemeente Hof van Twente; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017 (assurance-rapport & rapport van feitelijke bevindingen alleen toepassing bij aanvragen groter dan of gelijk aan 125.000)

Nadere informatie

Subsidieregeling Kinderopvang gemeente Haren 2018

Subsidieregeling Kinderopvang gemeente Haren 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Haren Nr. 107361 23 mei 2018 Subsidieregeling Kinderopvang gemeente Haren 2018 Subsidieregeling van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

v o o r d r a c h t 30 mei 2017 Documentnummer : , BJC Nummer 29/2017 Dossiernummer : K3053

v o o r d r a c h t 30 mei 2017 Documentnummer : , BJC Nummer 29/2017 Dossiernummer : K3053 v o o r d r a c h t 30 mei 2017 Documentnummer : 2017-046.236, BJC Nummer 29/2017 Dossiernummer : K3053 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de Kaderverordening

Nadere informatie

Vast te stellen de Subsidieverordening opvang en begeleiding van kwetsbare burgers

Vast te stellen de Subsidieverordening opvang en begeleiding van kwetsbare burgers De raad van de gemeente Enschede; Gelezen het voorstel van het college van (datum; DMO, nummer); Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Overwegende dat het bestaande subsidiebeleid dateert uit de periode van 2009/2010;

Overwegende dat het bestaande subsidiebeleid dateert uit de periode van 2009/2010; De raad van de gemeente Nederweert; Overwegende dat het bestaande subsidiebeleid dateert uit de periode van 2009/2010; dat maatschappelijke ontwikkelingen aanleiding zijn geweest om het bestaande beleid

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling Algemene subsidieverordening Purmerend 2014

Onderwerp: Vaststelling Algemene subsidieverordening Purmerend 2014 De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 maart 1014, nr. 1104516; gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht; overwegende dat: - de sinds

Nadere informatie

Aanwijzing voor de verantwoording en de controle van subsidies vanaf ,--

Aanwijzing voor de verantwoording en de controle van subsidies vanaf ,-- Aanwijzing voor de verantwoording en de controle van subsidies vanaf 50.000,-- I. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Houten het nieuwe subsidiebeleid uitgevoerd. De processen rond de subsidieverstrekking

Nadere informatie

Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus AB Venray. Geachte heer Vervoort,

Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus AB Venray. Geachte heer Vervoort, Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus 88 5800 AB Venray Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl

Nadere informatie

f" Provincie Noord-Holland

f Provincie Noord-Holland f" Provincie Noord-Holland 2 5 MEI 2012 POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wormerland Postbus 20 1530 AA WORMER (., OP Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon M.v.d.Plas

Nadere informatie