Totaal ontvangen van Giro555: 3,677,940 Totaal besteed tot : 1,194, % van het totaal te besteden bedrag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Totaal ontvangen van Giro555: 3,677,940 Totaal besteed tot : 1,194, % van het totaal te besteden bedrag"

Transcriptie

1 ICCO & Kerk in Actie Member of Over ons ICCO & Kerk in Actie (I&K) geven noodhulp in 4 steden en 8 districten( "municipalities") in 7 provincies die getroffen werden door de typhoon "Hayan" (lokale naam "Yolanda"). Deze hulp werd verleend via 12 lokale organisaties waar (I&K) al lang mee samenwerkt in het ontwikkelingsprogramma in de Filippijnen. I&K coördineert haar werk met zuster-organisaties in de en via die organisatie ook met de diverse UN-organisaties. Op lokaal niveau wordt met de lokale overheid gecoördineerd. Historie in het gebied I&K zijn gedurende meer dan 40 jaar actief in de Filippijnen. Er wordt nu gewerkt in de thema s sociale gerechtigheid en duurzame bestaanszekerheid. Het noodhulpwerk in typhoon Hayan(Yolanda) wordt begonnen binnen al bestaande partner-relaties met lokale organisaties, wiens werkgebied en de mensen die er wonen is/zijn aangetast door de ramp. Vanuit deze aanpak is het werk uitgebreid naar gebieden waar we nog werkten. Totaal ontvangen van Giro555: 3,677,940 Totaal besteed : 1,194, % van het totaal te besteden bedrag Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Onderdak 4 partners deelden materiaal voor daken uit om gedeeltelijk beschadigde huizen te repareren. Ook werd er voor families wiens huis geheel vernietigd was gezorgd voor een nieuw onderdak. Dit in overleg met de gemeente en met de gemeenschapsorganisaties.

2 Hoofdaandacht voor mensen die het hele huis waren verloren in de ramp en voor armen.in het dorp werd een selectiecommissie ingesteld om dit principe goed te monitoren. In dit commissie zaten mensen van de gemeente en dorpsbewoners. Dit commissie werkte de selectiecriteria verder uit. De bouw werd georganiseerd via lokale gemeenschapsactie ( bayanihan ) Al naar gelang de situatie gaf de lokale gemeente of een externe persoon advies bij nieuwbouw. In Madalag werd oorspronkelijk een algemeen ontwerp gepresenteerd, maar de meeste ontvangers besloten om zelf hun huis te ontwerpen, afhankelijk van hun noden, smaak en hun capaciteit. Plan Vergadering met gemeenschap om ontvangers van hulp te bepalen Inventarisatie van noden en bestelling van materialen Distributie van de materialen Feitelijke reparatie of nieuwbouw wat leidt tot gerepareerde of nieuwe huizen Besteed bedrag Monitoren van gedane werken om kwaliteit te beoordelen Een document tussen organisatie en eigenaar van het onderdag werd getekend met als doel dat de huizen goed gebruikt zouden worden families of mensen kregen steun bij onderdak. 300 startwoningen werden gebouwd op Molocaboc eiland in Negros Occidental en een totaal van families ontvingen bouwpakketten in Madalag, Aklan, Toboso, Manapla en Sagay stad. 307,130 Gezondheidszorg 4 partner organisaties hielden zich bezig met psychosociale zorg voor de gemeenschappen in Tacloban, Cebu, Biliran, Basey Samar, Roxas City, Panay, die getroffen waren door de typhoon. In Cebu werd vooral gewerkt met personen met een handicap. Twee partners in Negros en in Panay distribueerden medische kits, gaven gezondheidsvoorlichting, trainden gezondheid-gemeenschapswerkers en bemensten mobiele medische teams. Doel van dit alles is vooral het voorkomen van ziekten na de typhoon. Plan Debriefing Distributie van medische kits. Training over preventie en genezing van overdraagbare ziektes die na de typhoon de kop kunnen opsteken. Mobiele medische teams op district ("municipality") en wijkniveau. monitoring Een totaal van 4972 huishoudens kregen psychologische assistentie in Tacloban stad, Toboso in Negros Occidental, Bantayan en Daan Bantayan in Cebu en in Roxas City in Panay. Een totaal van 5300 mensen hebben van mobiele teams in Banate, Carles, Iloilo en Roxas stad informatie over hoe om te gaan met stress en ze kregen medische kits. Dit werd gedaan via de sociale werkers van de gemeente met hulp van artsen en verplegend personeel.

3 Besteed bedrag 114,989 Voedsel Het doel is honger en voedselonveiligheid van overlevenden van de ramp te bestrijden. Hoofd activiteiten betroffen distributie van voedselpakketten aan mensen in Batad, Toboso, Carles, Iloilo, Sagay, Caiz, Cadiz, Estancia, San Dionesio, Negros Occidental, Biliran and Basey Samar. Het betrof verstrekken van aanvullende voeding, voedsel in het algemeen en voorlichting over goede voeding om de voedingsgewoonten van de gemeenschap te verbeteren. Plan Distributie van noodhulp (voedselpakken) zodat honger/voedselonveiligheid gereduceerd wordt. Distributie van aanvullende voeding en daardoor verbeteren van voedselveiligheid van borstvoedende moeders, zwangere Besteed bedrag vrouwen, ouderen en ondervoede kinderen mensen ontvingen aanvullende voeding (262 borstvoedende moeders, 260 ouderen; 78 ondervoeden, 700 schoolgaande kinderen) families of naar schatting individuen ontvingen voedselnoodhulp, bestaande uit rijst en kruideniers-waren. Training en aan het werk helpen van dorps-gezondheidswerkers die ook regelmatige ondervoedingschecks uitvoerden. 167, Water en sanitaire voorzieningen Pakketten met water in flessen, handzeep en wasmiddel werden uitgedeeld aan de mensen die al voedsel hadden ontvangen. Plan Distributie van hygiene kits en water. 949 families of 4745 mensen ontvingen deze kits in Toboso, Negro Occidental, en 3750 families of mensen in Carles en Estancia (Iloilo) ontvingen pakketten Besteed bedrag 8503 Oorspronkelijk was voorzien dat lokale partners waterfilters, latrines en diepe putten zouden leveren aan de overlevenden van de ramp. Na overleg met diverse partijen is besloten dit te laten vervallen. Levensonderhoud 4 lokale partner-organisaties vervulden voorwaarden om het economische leven (landbouw/visserij) weer op te starten zoals distributie van zaden, vissersboten en visgerei,

4 Plan Distributie van al dan niet door een motor aangedreven boten en visgerei. (inclusief licht om te vissen en apparatuur om vis te roken.) Betaald (in geld of voedsel) werk om mensen een inkomen te geven en nuttig werk voor de gemeenschap te verrichten. Distributie van zaden voor de boerderij Uitdelen van (klein-) vee Besteed bedrag Training van landbouwvoorlichters Herstel van een biologische wormen-compost productieeenheid en distributie van wormen hieruit aan mensen voor productie bij hun huizen. Herstel van 200 ha rijstvelden. Distributie van landbouwgerei/-apparatuur 286 boeren getraind in biologische landbouw 134 enqueteurs getraind om uit te vinden wat de problemen zijn 350 boeren profiteerden van het herstel van 200 ha rijstvelden 4762 boeren-families en vissers-families ontvingen òf zaden, biologische compost en landbouwgerei òf vissersboten, Van de laatste werden er 120 gedistribueerd in Batad (Iloilo) en Sicogon eiland in Carres, Iloilo. Toelichting op afwijkingen van het plan: Vanwege slechte weersomstandigheden liep het landbouw-programma in een aantal gebieden vertraging op. Boeren wachtten daarom lang met planten. Om aan de noodzaak van voeding te voldoen werden ook groente-zaden gedistribueerd die vroeg in juli geplant werden. In dezelfde tijd begon men het land te bewerken voor mais- en rijst-productie. Overigens gooide in sommige gebieden ook een nieuwe typhoon roet in het eten. Onderwijs Het betreft hier een alternatief onderwijs-systeem dat beroepsopleidingen geeft om kindarbeiders en kinderen die de school hebben verlaten te helpen. Hiertoe zijn lokale vrijwilligers getraind en werden basis-benodigdheden voor de opleidingen verstrekt. Doel is algemene- en beroeps-vaardigheden leren ten behoeve van die families die kinderen niet langer naar school kunnen sturen, meestal omdat hun bestaan verwoest was door de typhoon. Plan Training van gemeenschapsvrijwilligers Opnemen van schoolverlaters en kind-arbeiders. Training van vrijwilligers In kaart brengen wat er aan middelen is/nodig is Curricula ontwikkelen Per juni kinderen aangenomen in het onderwijs Monitoren van vorderingen van kinderen In totaal participeerden 200 kinderen en volwassenen in Toboso (Negros Occidental). Besteed bedrag 1,935 Toelichting op afwijkingen van het plan:

5 De leer-activiteiten zijn pas in juni begonnen, omdat ze parallel lopen aan het school-jaar. Het programma zal een jaar duren. Bescherming Veel mensen waren alle belangrijke papieren verloren in de typhoon. Daarom bestonden ze eigenlijk niet meer. Een lokale partner staat mensen bij met welke documenten ze nodig hebben en hoe die nieuwe documenten te verkrijgen. Dit geeft dan toegang tot claimen eigendommen (waaronder land) en verzekeringen. Plan Huren van assisten-juristen en werven van vrijwilligers Een enquete gehouden om noden in kaart te brengen Assistentie in het verkrijgen van noodzakelijke documenten mensen geinterviewd aan het begin om overzicht over de problemen te krijgen. Uiteindelijk mensen of 3200 families geholpen, de meesten kwamen gewoon binnenlopen bij de lokale partner in Tacloban, Palo, Tanauan en in Tolosa Leyte De eerst 30 vrijwilligers werden later bijgestaan door nog eens 150 vrijwilligers die getraind zijn om het project uit te breiden. Besteed bedrag Rampen-management Rampen management houdt in het zich bezig houden met het voorkomen van en verminderen van impact van rampen. Het richt zich op kwetsbare mensen en heeft een duidelijke gemeenschapsbetrokkenheid. Trainingen met oog voor het belang van vrouwen en om mogelijkheden en beperkingen in dit voorkomen én verminderen van rampen in kaart te brengen, zijn gegeven. Plan Interactieve planning van het werk van voorkomen en verminderen van impact van rampen Het houden van de feitelijke inventarisatie op dit gebied leden van gemeenschappen werden getraind. In Biliran, Basey Samar, Molocaboc Island in Sagay Negros en in Toboso. Besteed bedrag Toelichting op afwijkingen van het plan: In Toboso liepen deze activiteiten vertragingen op door het slechte weer. Programma-management

6 Plan Een project-management team is ondergebracht in het kantoor in Manila. 5 personen werken daar aan dit programma (3 voltijds en 2 in deel-tijd). Project monitoring wordt uitgevoerd door het bezoeken van de projecten (minstens 1x per twee maanden) en ontmoetingen met staf van lokale partnerorganisaties..behalve monitoring, heeft project personeel ook veel tijd en aandacht besteed aan het verder opbouwen van capaciteit bij en begeleiding van partnerorganisaties van ICCO & Kerk in Actie (I&K)om de noodhulp zo goed mogelijk te verlenen en om de middelen zo goed mogelijk te beheren en zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Besteed bedrag Beeld: <naam fotograaf> Beeld: <naam fotograaf> <Plaats hier uw bijschrift> <Plaats hier uw bijschrift> Uitdagingen en beperkingen Gedurende de rapportage-periode waren de grote uitdagingen: beperkte toegang tot bouwmaterialen (voor huizen en boten) en de weerstoestand. Prijzen van bouwmaterialen stegen snel. Soms gingen partners daarom materialen elders kopen. Dat gaf gerelateerde problemen van transport van de materialen (Het land de Filippijnen bestaat grotendeels uit eilanden). Het slechte weer vertraagde de uitvoering soms; soms liepen trainingen vertraging op en soms was er te weinig regen hetgeen nadelig voor de landbouw was.

7 De uitdagingen in termen van slecht weer en hoge prijzen van bouwmaterialen werden op de volgende manieren aangepakt, vaak in samenwerking met de lokale regering: Gebruik middelen (bijv kettingzagen) van de gemeente om gevallen bomen in stukken te zagen zodat ze als bouwmateriaal gebruikt kunnen worden. Dakplaten worden lokaal ingekocht om transportproblemen te voorkomen. De overbelaste NGOs werkers werden bijgestaan door veel vrijwilligers. Ambtenaren hielpen ook. Soms was het moeilijk om materiaal uit de stad te krijgen. Dan leverde onverwacht soms een lokale firma uitkomst. In sommige gevallen was het gebied onveilig (gewapende rebellie) en leverde dat vertraging op. De lokale partner-organisatie trainde mensen in conflictpreventie, om de situatie te verbeteren. Thema s in de hulpverlening Samenwerking & coördinatie De coordinatie en samenwerking binnen de ACT alliance is het meest natuurlijk. Er is een lokaal ACT-Fillippijnen-forum waar de ACT-partners elkaar treffen. In het begin werd vooral veel uitgewisseld. Verder: in het algemeen coordineren lokale partners goed met de lokale overheid. De laatste steunde ons werk. Dit was nuttig in het bepalen wie en waar hulp zou moeten krijgen. Soms gaf de lokale regering steun in de vorm van transportmiddelen en personeel om ons werk te ondersteunen. Via ACT wordt ons werk gecoordineerd met de relevante UN-clusters waar per sector op grote lijnen de hulp wordt gecoördineerd. Lokele partner-organisaties woonden vergaderingen met de UN bij en verscheidene vergaderingen met de nationale maatschappelijke middenveld-organisaties/-koepels. Werkprincipes en standaarden We hebben onze partners een training gegeven in kwaliteitsstandaarden volgens het SPHERE systeem. Toen onze lokale partner op een eiland waar meer dan 100 huizen waren vernietigd bij de herbouw van huizen wilde assisteren, praatten ze met de bewoners over wat ze nodig hebben. Daar kwam uit dat ze onderdak nodig hebben en ook wat voor onderdak ze graag wilden. Heel goed materiaal kon vervolgens geleverd worden waarna de mensen zelf het huis bouwden. Een andere partner zorgde voor goede participatie van ontvangers van hulp, óók in het monitoren van wat er gebeurt. Ze stelden zelf vast hoe ze sukses wilden meten Gedurende een gezamenlijk bezoek van de ACTalliance werd bediscussieerd hoe de verschillende ACT-leden de kwaliteit van hun werk verhoogden. Hoe de SPHERE standaarden te gebruiken om een hoge kwaliteit te verkrijgen? Dit blijkt bijv uit de keuze van materialen en de beschikbare hoeveelheid drinkwater; dat laatste is misschien soms niet goed vanwege verzouting. Verantwoording Er werden speciale borden geplaatst waar de mensen konden zien wat er ging gebeuren. Ook werden leiders en dorpelingen geconsulteerd over wat er gedaan moest worden. Ontvangers van hulp en lokale overheids-functionarissen vormen een commissie die de uitvoering van het werk volgt. In sommige gevallen hielden ze zelfs wekelijkse vergaderingen om klachten te horen. Monitoring en evaluatie

8 Project monitoring wordt gedaan door bezoeken aan de projecten (minstens 1x per 2 maanden). Partners wordt gevraagd iedere 3 maanden schriftelijk te rapporteren over de voortgang. De resultaten van de bezoeken worden met lokale partner-organisaties besproken. In het geval van één partner kwam men er achter dat de bevolking niet goed wist wat er ging gebeuren. Dit is toen verholpen. In een ander geval kwam men er achter dat er geen goede monitoring was van de voortgang. Ook dat is verholpen. Capaciteitsopbouw I&K gaf training mbt rapportage-noden, en gaf steun aan staf van lokale partners door coaching en training ter plekke. Een training in SPHERE standards werd gegeven. Kwetsbare groepen Een van de partners heeft een speciaal programma voor mensen met een handicap. Er werde een enquete gehouden onder 1169 gehandicapten in 8 gemeenten. De uitkomsten hiervan werden gebruikt in het werk van voorkomen van en vermindering van impact van rampen. Een plattelandsvrouwen-organisatie zorgde voor het goed beantwoorden van noden van vrouwen. Zo werden vrouwen gestimuleerd om bezig te zijn met hun eigen vaardigheden m.b.t. hoe een volgende ramp te doorstaan. Ook werden vrouwen getraind in het omgaan met trauma. Een team van facilitatoren gaf 25 debriefings hierover aan 1018 vrouwen. In 10 wijken werd een speciaal op vrouwen gerichte inventarisatie van wat te doen om effecten van rampen te verminderen gehouden. Deze plannen werden door de provincie van Cebu geintegreerd in hun overall-ontwikkelingsplan. Pleitbezorging en lobby Met het ACT-forum in de Filippijnen werd besloten dat hèt onderwerp voor pleitbezorging en lobby de 40-meter-niet-bouwen-zone is. Dit is een niet zo heel duidelijke beslissing van de overheid om in gevaarlijke gebieden de bewoning van huizen te verbieden voor de eerste 40 meter van de zeewater-lijn landinwaarts. Dit staat ter discussie omdat men afvraagt of het sowieso wel effectief is (Hayan maakte tot vele honderden meters landinwaarts slachtoffers) en bovendien hebben mensen vaak geen alternatieven. Mensen zouden moeten worden gehervestigd, maar waar en wie betaalt? Men besloot dat er onderzocht en geleerd moet worden binnen het ACT-forum om te komen met voorstellen voor een goed beleid voor hervestiging. Als begin heeft een van onze lokale partner -organisaties heeft op hoog niveau de regering om opheldering gevraagd en een opheldering gekregen. Op het eiland Sicogon dacht een vastgoed-onderneming zijn kans schoon te zien en deze wilde de vissers na de ramp van het eiland verdrijven om er een vakantieparadijs van te maken. Via onze lokale partner-organisatie hebben we deze vissers geholpen met hun activiteiten weer op te nemen, maar ook helpt de organisatie hen met voor hun rechten op te komen. 100 vissers gingen naar Manila om hun rechten te bepleiten op hoog niveau. Onze lokale partner-organisatie die zich bezig houdt met mensen aan de nodige documentatie (eigendomspapieren, ID-kaarten etc) te helpen heeft een voorstel aan de regering gedaan om in de toekomst dit soort zaken na een ramp gemakkelijker af te handelen. Toekomst hulpverlening Het belangrijkste is dat mensen bestaanszekerheid verwerven met als onderdelen daarvan herstel van economische activiteiten en toegang tot gemeenschaps- en regeringsvoorzieningen. In al deze aspecten zijn de lokale partners actief en zullen ze actief blijven.

9 Zodoende zullen projecten zich blijvend richten op steun voor herstel van eten/inkomen van families, monitoring van hun situatie en pleitbezorging en lobby voor het welzijn van de overlevenden van de ramp.

10 Beeld: Benno Neelenan, ICCO Wormen voor mest Bienvenido Bellarde (52) heeft een vrouw en vijf kinderen en woont in Carles, Noord Iloilo. Tyfoon Haiyan trof niet alleen zijn huis, het dak ging kapot, maar ook zijn oogst. Bellarde verbouwt watermeloen, guave en radijs. Hij is dankbaa dat zijn kinderen niet gewond zijn geraakt door de tyfoon. Kort na de ramp repareerde Bellarde lf het dak van zijn huis. Maar voor het herstel van zijn akkers kreeg hij hulp van ICCO & Kerk in Actie s partnerorganisatie Progresso. Deze organisatie richt hij zich op het bevorderen van organische landbouw. Van Progresso kreeg Bellarde één kilo wormen, waarmee hij zelf verder is gaan kweken. Vermicast heet het vruchtbare product dat door de wormen ontstaat. Inmiddels heeft Bellarde ruim 40 kilo wormen die hij gebruikt voor organische bemesting van zijn grond en die hij per kilo verkoopt aan boeren in zijn omgeving. Organische bemesting is goedkoper, duurzamer en levert betere kwaliteit op dan chemische middelen. Bellarde werkt op het land, zijn vrouw de oogst weer kan verkopen in een stalletje bij huis. Zo werken ze samen aan de toekomst van hun kinderen. Bijschrift

11 Beeld: Evert van Bodegom, ICCO & Kerk in Actie Bijschrift: Over vissen en rechten Angie woont met haar gezin op het eiland Sicogon. Door tyfoon Haiyan verloren zij hun boot, hun bron van inkomsten. Angie ontving een van de 75 motor boten die ICCO & Kerk in Actie financierde met het geld van Giro 555. Dankzij deze boot, heeft mijn gezin geen honger. Ik ga nu vaak mee met mijn man vissen, soms ga ik ook alleen aan het werk. We verkopen onze vangst op de markt. Met het geld dat we verdienen kopen we rijst en andere boodschappen. Voordat Haiyan toesloeg had haar man een assistent die hielp bij het vissen, maar dat kan het gezin zich nu niet meer veroorloven. Het geld dat ze nu besparen omdat Angie meegaat wordt gebruikt voor de scholing van hun kinderen. ICCO steunt het werk van RIGHTS, dat opkomt voor de rechten van de mensen op Sicogon Island. RIGHTS ondersteunt de federatie voor Sicogon eiland boeren en vissers (FESIFFA). Grote commerciële vissers mogen niet vissen in de eerste tien kilometer vanaf de kust. De federatie ziet hierop toe en organiseerde een kustwacht ter bescherming van de vissers uit de dorpen. De boten van ICCO & Kerk in Actie worden ook ingezet voor de patrouilles. Ook steunt RIGHTS de vissers en boeren op Sicogon in hun strijd om op het eiland te blijven wonen. Een groot bedrijf wil de oorspronkelijke bewoners van verjagen, om het eiland te veranderen in een toeristenresort. De rechten van de mensen die hier al generaties lang wonen worden daarbij geschonden.

Member of. Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen. Over ons. Historie in het gebied. Verslag: ICCO en Kerk in Actie

Member of. Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen. Over ons. Historie in het gebied. Verslag: ICCO en Kerk in Actie Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: ICCO en Kerk in Actie Member of Over ons ICCO en Kerk in Actie geven noodhulp en wederopbouw in vier steden en acht districten

Nadere informatie

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Derde tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: ICCO & Kerk in Actie Over ons ICCO & Kerk in Actie geven noodhulp en werken aan wederopbouw in vier steden en acht districten

Nadere informatie

De hulp komt nu op gang, zowel vanuit de Filippijnen als vanuit heel veel buitenlanden. Ook vanuit nederland.

De hulp komt nu op gang, zowel vanuit de Filippijnen als vanuit heel veel buitenlanden. Ook vanuit nederland. Hoi allemaal, Zoals bekend trok op Vrijdag 8 november een zware typhoon over de Filippijnen en deze heeft een spoor van vernietiging achter gelaten. Op TV in Nederland (en ook hier in de Filippijnen) gaat

Nadere informatie

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Derde tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: World Vision Over ons World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn en onderwijs krijgen. World Vision wil

Nadere informatie

UPDATE de Filippijnen zes maanden na tyfoon Haiyan

UPDATE de Filippijnen zes maanden na tyfoon Haiyan UPDATE de Filippijnen zes maanden na tyfoon Haiyan Zes maanden na tyfoon Haiyan Ik dacht dat dit het einde van de wereld was, zeggen de meeste mensen als ze gevraagd wordt waaraan ze dachten tijdens tyfoon

Nadere informatie

Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen. Over ons. Historie in het gebied. Verslag: World Vision

Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen. Over ons. Historie in het gebied. Verslag: World Vision Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: World Vision Over ons World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn en onderwijs krijgen. We willen dat kinderen

Nadere informatie

UPDATE De Filippijnen 1 jaar na tyfoon Haiyan

UPDATE De Filippijnen 1 jaar na tyfoon Haiyan UPDATE De Filippijnen 1 jaar na tyfoon Haiyan 1 jaar na Haiyan Het is alweer bijna een jaar geleden dat tyfoon Haiyan over de Filippijnen raasde en Habitat for Humanity Filippijnen werkt nog steeds hard

Nadere informatie

Onderstaande activiteiten hebben bijgedragen aan de zekerstelling van veilig - en menswaardig onderdak voor de getroffenen door tyfoon Haiyan.

Onderstaande activiteiten hebben bijgedragen aan de zekerstelling van veilig - en menswaardig onderdak voor de getroffenen door tyfoon Haiyan. Derde tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: Het Rode Kruis Over ons Het Rode Kruis is in bijna elk land ter wereld vertegenwoordigd door een nationale Rode Kruis- of Rode

Nadere informatie

Morgo steunt stichting Woord & Daad

Morgo steunt stichting Woord & Daad Morgo steunt stichting Woord & Daad Op zondag 26 December 2004 berooft een vloedgolf van water meer dan 100.000 mensen van het leven. Bijna een jaar later zijn Woord en Daad en ZOA- vluchtelingenzorg nog

Nadere informatie

Eerste tussenrapportage Giro555-actie Nederland helpt Nepal. Over ons. Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Eerste tussenrapportage Giro555-actie Nederland helpt Nepal. Over ons. Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Eerste tussenrapportage Giro555-actie Nederland helpt Nepal Verslag: Icco & Kerk in Actie Over ons ICCO & Kerk in Actie zijn al tientallen jaren actief in Nepal en hebben een kantoor in de hoofdstad Kathmandu.

Nadere informatie

ICCO & Kerk in Actie. Nederland, FSAN).

ICCO & Kerk in Actie. Nederland, FSAN). ICCO & Kerk in Actie Over ons ICCO & Kerk in Actie is in samenwerking met het internationale netwerk de ACT Alliance al jaren actief in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië, Ethiopië, en Kenia. De ACT Alliance

Nadere informatie

Rampenmanagement Zuid-Soedan

Rampenmanagement Zuid-Soedan Rampenmanagement Zuid-Soedan In Zuid-Soedan zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Er is groot gebrek aan schoon water, voedsel en medicijnen. De dreiging van hongersnood groeit, miljoenen mensen zullen

Nadere informatie

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2013. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2013. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord Stichting Emda Beknopt Jaarverslag 2013 Voorwoord Vanaf 2014 is er voor Organisaties met een ANBI-status, zoals Stichting Emda, een publicatieplicht via de website. De Stichting meent met de publicatie

Nadere informatie

Eerste tussenrapportage Giro555-actie Nederland helpt Nepal. Over ons. Verslag: World Vision

Eerste tussenrapportage Giro555-actie Nederland helpt Nepal. Over ons. Verslag: World Vision Eerste tussenrapportage Giro555-actie Nederland helpt Nepal Verslag: World Vision Over ons World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn, onderwijs krijgen en opgroeien in een veilige

Nadere informatie

Het landbouw- en voedselzekerheidsproject van Alcadev

Het landbouw- en voedselzekerheidsproject van Alcadev Het landbouw- en voedselzekerheidsproject van Alcadev Vanaf 2009 steunt Ronoylion jaarlijks Alcadev, een organisatie die werkt voor de inheemse bevolking in afgelegen dorpen van de provincie Surigao. Alcadev

Nadere informatie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Noodhulp in de Hoorn van Afrika Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Wat is er aan de hand? Hoe komt dat? Wat kunnen we er aan doen? Een paar praktijkvoorbeelden Opbouw presentatie

Nadere informatie

Koffie en Carbon in Mexico

Koffie en Carbon in Mexico Koffie en Carbon in Mexico Project voorstel van Solidaridad Oktober 2016 Uit de studie die Hesselink heeft laten uitvoeren door Ecofys, blijkt dat de CO2-voetafdruk van koffie voor 14% bij de plantage

Nadere informatie

In de rij voor water. Informatieavond Filipijnen 17 januari

In de rij voor water. Informatieavond Filipijnen 17 januari In de rij voor water Informatieavond Filipijnen 17 januari In de rij voor water, in de rij voor onderdak, in de rij voor voedsel. Na de verwoestende tyfoon zag Ate Ruth (directeur van partnerorganisatie

Nadere informatie

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Derde tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: Terre des Hommes Over ons Het hoofdkantoor van Terre des Hommes bevindt zich in Den Haag. Om de samenwerking met lokale project

Nadere informatie

Interactief - augustus 2014

Interactief - augustus 2014 La Paz, 30-09-2014 Beste lezer, Allereerst de hartelijke groeten van de hoge hoogten van het regiokantoor van ICCO/Kerk in Actie in La Paz, Bolivia. Hierbij ontvangt u het halfjaarlijkse verslag van de

Nadere informatie

UNICEF Nederland. Totaal te besteden met Giro555*: *Totaal te besteden is inclusief eventuele rentebaten en apparaatskostenvergoeding.

UNICEF Nederland. Totaal te besteden met Giro555*: *Totaal te besteden is inclusief eventuele rentebaten en apparaatskostenvergoeding. UNICEF Nederland Over ons UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de VN en draagt wereldwijd bij aan het borgen van de rechten van kinderen, zowel in reguliere context als noodhulpsituaties. Basale voorzieningen

Nadere informatie

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen Artsen zonder grenzen Dianne van den Bosch Inhoud Zo kwam het... 2 En in Nederland... 2 Hallo hallo!... 3 Wanneer in actie?... 3 Reizen in een vrachtvliegtuig... 3 En verder... 3 Laat maar waaien... 3

Nadere informatie

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Tweede tussenrapportage Giro555-actie Nederland helpt Nepal Verslag: ICCO & Kerk in Actie Over ons ICCO & Kerk in Actie zijn lid van het internationale netwerk van de ACT Alliantie. De ACT Alliantie heeft

Nadere informatie

Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen. Over ons. Historie in het gebied. Verslag: CARE Nederland

Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen. Over ons. Historie in het gebied. Verslag: CARE Nederland Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: CARE Nederland Over ons CARE Nederland maakt sinds 2001 onderdeel uit van de internationale hulporganisatie CARE International.

Nadere informatie

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin Katakle Business Plan 2011 2018 Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin 0 1. Inleiding Achtergrond De Katakle investeerdersgroep werkt sinds 2008 met The Hunger Project aan het einde

Nadere informatie

Totaal ontvangen van Giro555: Totaal besteed tot : (50 % van te besteden bedrag)

Totaal ontvangen van Giro555: Totaal besteed tot : (50 % van te besteden bedrag) Terre des Hommes Over ons Terre de Hommes werkt aan een wereld waarin alle kinderen een menswaardig bestaan hebben en kunnen opgroeien tot zelfstandige volwassenen. Een wereld waarin kinderen niet worden

Nadere informatie

UPDATE NOODHULP NEPAL

UPDATE NOODHULP NEPAL UPDATE NOODHULP NEPAL nieuwsbrief #03 / mei 2015 Samen voor Nepal Onmiddellijk na de aardbeving in Nepal sloegen de ADID-organisaties de handen ineen, ter plekke en in Nederland. We staan geen van allen

Nadere informatie

- UPDATE - Nepal zes maanden na de aardbeving

- UPDATE - Nepal zes maanden na de aardbeving - UPDATE - Nepal zes maanden na de aardbeving Zes maanden na de aardbeving Zes maanden geleden werd Nepal getroffen door een verwoestende aardbeving en verschillende nabevingen, die het leven in dit vriendelijke

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

Pakistan ZES MAANDEN HULP VERLENING. Marco Borsato: Deze actie was heel hard nodig. 2 Waar is uw gift terecht gekomen? 3 Boer oogst weer 5

Pakistan ZES MAANDEN HULP VERLENING. Marco Borsato: Deze actie was heel hard nodig. 2 Waar is uw gift terecht gekomen? 3 Boer oogst weer 5 ZES MAANDEN HULP VERLENING Pakistan Marco Borsato: Deze actie was heel hard nodig. 2 Waar is uw gift terecht gekomen? 3 Boer oogst weer 5 Lees verder op de volgende pagina Nederland in actie We zijn Pakistan

Nadere informatie

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Derde tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: Care Nederland Over ons CARE Nederland maakt sinds 2001 onderdeel uit van de internationale hulporganisatie CARE International.

Nadere informatie

Serving. the. One. who. serves

Serving. the. One. who. serves Serving the One who serves UITDAGING Afrika telt naar schatting 50 miljoen boerengezinnen die lijden aan ondervoeding. Deze kleinschalige boeren zouden de oplossing kunnen zijn voor het wereldvoedselprobleem.

Nadere informatie

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Binnengekomen giften 2017 510.276,23 Duurzame noodhulp Directe noodhulp Waterpompen en irrigatiesystemen 3 scholen zijn voorzien van

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

Rapportage noodhulp Irak

Rapportage noodhulp Irak Deze rapportage geeft een beeld van de voortgang en de resultaten van het noodhulpproject Irak over de periode 15 juni tot en met 15 september 2014. Doelen Het noodhulpproject richt zich op het bemoedigen,

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Sparrow

Jaarverslag Stichting Sparrow Jaarverslag 2013 Stichting Sparrow Beste Lezer, Voor u ligt het jaarverslag van stichting Sparrow 2013. Het jaar 2013 was een jaar van veranderingen. Remco en Ellie Pijper, oprichters van Sparrow, keerden

Nadere informatie

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Bestemd voor: Wim Klein Nagelvoort, ZWO Ontmoetingskerk te Rijssen Aansluitend bij het thema: voedselzekerheid, landbouw, duurzaamheid en klimaat.

Nadere informatie

Heidi Hoogvliet +31 (0) Kinderen met lepra of een handicap horen erbij!

Heidi Hoogvliet +31 (0) Kinderen met lepra of een handicap horen erbij! Heidi Hoogvliet heidi@leprazending.nl +31 (0)55 7600 500 www.leprazending.nl Kinderen met lepra of een handicap horen erbij! Het probleem Lepra is een ziekte die nog jaarlijks honderdduizenden mensen treft

Nadere informatie

Van noodhulp naar herstel

Van noodhulp naar herstel ! Van noodhulp naar herstel! Tweede tussenrapportage Giro555-actie 'Help slachtoffers Filipijnen' Deel 2: beschrijving hulpresultaten Publicatiedatum: november 2014! Foto: Sigrid Spinnox DEELNEMENDE ORGANISATIES

Nadere informatie

12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti

12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti 12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti Land Inwoners: 9.035.536 (België: 10.414.336) Oppervlakte: 27.750 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $1.300 (België: $37.400) Bevolking Levensverwachting bij

Nadere informatie

Overzicht hulpwerkzaamheden SHO

Overzicht hulpwerkzaamheden SHO Overzicht hulpwerkzaamheden SHO Stichting Vluchteling Stichting Vluchteling werkt samen met haar lokale partners om noodhulp te verlenen aan de vele vluchtelingen in Kenia, Ethiopië en Somalië. Voor de

Nadere informatie

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl Vrienden van dorcas www.dorcas.nl Dit is dorcas 2 3 Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al 35 jaar aan

Nadere informatie

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel.

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel. Beste leerling, Wij vinden het erg leuk dat jij informatie opvraagt, voor het houden van een spreekbeurt over de voedselbank. Met het downloaden van deze toolkit heb je alle benodigde informatie binnen

Nadere informatie

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015

Stichting Soduon. Jaarverslag 2015 1. Inleiding Stichting SODUON werd op 03 augustus 2010 opgericht vanuit de wens van een aantal Burundese-Nederlanders om wat te kunnen betekenen voor kansarme families en hun kinderen en de wens om dat

Nadere informatie

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in.

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in. EEN KRACHTIGE NATUURRAMP ERKBOEK VOOR LEERLINGEN Vul hier je naam in. INHOUD at is een tsunami? 2 Vul hier je groep in. Hoe ontstaat een tsunami? 3 aar komen tsunami s voor? 4 De gevolgen van een tsunami

Nadere informatie

Women Empowerment een project van Karunalaya

Women Empowerment een project van Karunalaya Women Empowerment een project van Karunalaya Presentatie voor Stichting Overal. Stichting Amaidhi, juli 2008 Karunalaya Social Service Society is een stichting die zich inzet voor straatkinderen en de

Nadere informatie

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010 N I E U W S B R I E F Sponsor a Granny Support the Community Ethiopië Midterm-rapportage 2010 Older people in St. Michael s home engaging in income generating activities. Inleiding Ethiopië is een van

Nadere informatie

WERELDWIJDE NATUURRAMPEN

WERELDWIJDE NATUURRAMPEN WERELDWIJDE NATUURRAMPEN EEN HALF JAAR LATER... WAT HEEFT UW STEUN BETEKEND VOOR DE SLACHTOFFERS? Binnengekomen giften natuurrampen najaar 2017 Voedselhulp Wie: 855 families Wat: Basis voedselpakketten

Nadere informatie

B E R A A D S G R O E P

B E R A A D S G R O E P Deze Beraadsgroep kent 21 deelnemers. Directeur Peter Mons laat de deelnemers aan de Beraadsgroep weten wat het Voedsel Loket Almere voor wie doet. Na de pauze is er ruimte voor de actualiteit van het

Nadere informatie

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië 28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië Land Inwoners: 260.580.739 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 1.910.931 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 13 120 (België: $ 48 258) Bevolking

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE Update november 2018 LIBANON EDUCATIE IN CRISISSITUATIE, LIBANON Om de kinderen die het meest getroffen zijn door de Syrische crisis een kansrijke toekomst te geven is in

Nadere informatie

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against...

Drive Against Malaria nieuwsbrief file:///volumes/projectmanagement/projecten/drive Against... Bij problemen met de weergave van deze nieuwsbrief, bekijk hem online. D r i v e A g a i n s t M a l a r i a - N e w s f l a s h - A p r i l 2013 W a n n e e r w e i n d e w e r e l d é é n m i n u u t

Nadere informatie

TIKO Project Bamukong

TIKO Project Bamukong TIKO Project Bamukong STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA Land: Kameroen Dorp: Bamukong Drive Against Malaria - BAMUKONG Kameroen Verspreiding muskietennetten werpt vruchten af! START PROJECT BAMUKONG: 2009

Nadere informatie

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten.

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. UNICEF in Mozambique: 2010 2014 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. 2 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten In Mozambique overlijden ieder jaar tienduizenden kinderen

Nadere informatie

In dit nummer: Touwpomp dé oplossing voor Afrika? Hét kippenverhaal TMF een kippenverhaal? Projectnieuws Spotlight Henk Holtslag

In dit nummer: Touwpomp dé oplossing voor Afrika? Hét kippenverhaal TMF een kippenverhaal? Projectnieuws Spotlight Henk Holtslag In dit nummer: Touwpomp dé oplossing voor Afrika? Hét kippenverhaal TMF een kippenverhaal? Projectnieuws Spotlight Henk Holtslag Van de nieuwe Voorzitter Deze nieuwsbrief staat in het teken van vernieuwing.

Nadere informatie

Zelfhulp ter bevordering van efficiëntie en saamhorigheid van de gemeenschap

Zelfhulp ter bevordering van efficiëntie en saamhorigheid van de gemeenschap Zelfhulp ter bevordering van efficiëntie en saamhorigheid van de gemeenschap Wat is zelfhulp? Constructie van de Annai benab (inheemse hut) die tot stand is gekomen door middel van zelfhulp Zelfhulp wordt

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2014. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2014. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord Stichting Emda Beknopt Jaarverslag 2014 Voorwoord De nieuwe publicatieplicht voor een ANBI-status geeft vooral bij kleinere NGO s, zoals de Stichting Emda, nogal extra administratieve en organisatorische

Nadere informatie

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN VIETNAMESAMEN MET BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN Vietnam is het eerste land in Azië dat in 1990 het kinderrechtenverdrag ondertekende. Het Zuid-Aziatische land kan zich inmiddels tot de middeninkomenslanden

Nadere informatie

Enkele projecten... De Health post in Aalapot

Enkele projecten... De Health post in Aalapot Enkele projecten... De Health post in Aalapot De health post of huisartsenkliniek van dr. Jagat Nepali in Aalapot (20 km ten noordoosten van Kathmandu) bereikt een verzorgingsgebied van 10.000 inwoners.

Nadere informatie

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt the well foundation Developing sustainable welfare, daar staat The Well foundation voor. Meer dan 10 jaar

Nadere informatie

Project : ISOBE. Land: KAMEROEN. Onderdeel van het Mount Cameroon Project

Project : ISOBE. Land: KAMEROEN. Onderdeel van het Mount Cameroon Project Project : ISOBE Land: KAMEROEN Onderdeel van het Mount Cameroon Project DAM STEUNT ARMSTEN VAN ISOBE Het dorpje Isobe aan de zuid west kust van Kameroen wordt jaarlijks geteisterd door talrijke overstromingen.

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal januari - Juni 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Projectplan Noodhulp Lahore

Projectplan Noodhulp Lahore Carry each other s burdens Projectplan Noodhulp Lahore Medische post voor de overlevende slachtoffers van de aanslag in Lahore Organisatie: Projectleider: Stichting PECA Sylvester Bhatti Projectperiode:

Nadere informatie

STICHTING ADRA NEDERLAND VERKORT JAARVERSLAG

STICHTING ADRA NEDERLAND VERKORT JAARVERSLAG STICHTING ADRA NEDERLAND VERKORT JAARVERSLAG 2013 VOORWOORD STICHTING ADRA NEDERLAND JAARVERSLAG 2013 Dit is een beknopte weergave van het Algemeen Jaarverslag 2013 van ADRA Nederland. Bent u in het gehele

Nadere informatie

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Een verhaal over dorpsontwikkeling Mijn naam is Daw Htu Sent en ik woon in het dorp Hu Gyi. World Concern werkt in ons dorp sinds 2004. Ik ben één van

Nadere informatie

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer PUBLICATIE 2018 STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318 Contactgegevens STICHTING HOVERAID NEDERLAND Website: www.hoveraid.nl Email: office.nl@hoveraid.com

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Eindrapportage Giro555-Actie Stop de ebola-ramp Verslag: World Vision Over ons World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn en onderwijs krijgen. World Vision wil dat kinderen opgroeien

Nadere informatie

Groentezaden en pootaardappels

Groentezaden en pootaardappels Groentezaden en pootaardappels Actie Veld Vol Voedsel 2016 Een klein pakketje met rijke inhoud! Elk jaar opnieuw staan we er weer versteld van hoeveel mensen de actie Veld Vol Voedsel steunen. Het is hartverwarmend

Nadere informatie

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 1. Introductie... 2 2. Doelstelling... 2 3. Projecten... 3 4. Bestuursorganisatie... 4 5. (Financieel) beleid... 4 6. Doelgroep...

Nadere informatie

Warm de winter door Actie brandhout winter

Warm de winter door Actie brandhout winter Warm de winter door Actie brandhout winter 2016-2017 Beste donateur, Stel je voor Midden in de winter viel bij ons de centrale verwarming uit. Binnen een uur was het steenkoud in huis. Gelukkig kon de

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 Stichting Mano a Mano Bolsward

JAARVERSLAG 2017 Stichting Mano a Mano Bolsward JAARVERSLAG 2017 Stichting Mano a Mano Bolsward Met dankbaarheid kijken we terug... Stichting Mano a Mano Op 27 september 2011 is Stichting Mano a Mano opgericht met als doel: Het verlenen van hulp aan

Nadere informatie

Zending verbindt. Help slachtoffers cycloon Idai. Driebergen, april 2019

Zending verbindt. Help slachtoffers cycloon Idai. Driebergen, april 2019 Help slachtoffers cycloon Idai In maart zijn miljoenen mensen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe getroffen door de cycloon Idai. Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot 843. Onder hen 4 leraren en 39

Nadere informatie

Hulp bij rampen Januari 2010 Haïti

Hulp bij rampen Januari 2010 Haïti In de afgelopen twaalf maanden zijn er honderdduizenden mensen op pad gegaan om hun medemens te helpen ten tijde van een ramp. Zij zijn allemaal getraind in de vaardigheden van de Scientology Pastoraal

Nadere informatie

Maatschappelijk Werk in Moldavië

Maatschappelijk Werk in Moldavië Resultaten van MCA in 2014 Maatschappelijk Werk in Moldavië Hierbij een aantal grepen van de resultaten van MCA in Moldavië: Oprichten van Gezondheidscentrum Hansca Het oprichten van het Gezondheidscentrum

Nadere informatie

Beleidsplan SVK

Beleidsplan SVK Beleidsplan SVK 2016 2020 1 Competentie vorming 1.1 Doelstelling Ons lokale comité in Laos, de Khongdistrict Community Development Association (KCDA), draagt veel bij aan de ontwikkeling van het hele district.

Nadere informatie

De artsen houden spreekuur in diverse dorpen en naar behoefte worden medicamenten voorgeschreven.

De artsen houden spreekuur in diverse dorpen en naar behoefte worden medicamenten voorgeschreven. Begroting 2014-2016 Stg Time to help Nederland 2014 2015 2016 Opbrengsten 156.500,00 172.150,00 189.365,00 Projecten Medische missie 25.000,00 27.500,00 30.250,00 Noodhulp 4.000,00 4.400,00 4.840,00 Vluchtelingen

Nadere informatie

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe

Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Voortgangsrapportage Januari Juni 2015 Ontwikkeling van de Geitenmarkt - Zimbabwe Goat Value Chain for Food Security 2014-2017 Projectperiode : 1 maart 2014-28 februari 2017 Financiering Heifer Nederland

Nadere informatie

INHOUD. Time to Help Nederland Hang GG Rotterdam. Voorwoord 4. Stichting Time to Help Nederland 6. Projecten & Campagnes 8.

INHOUD. Time to Help Nederland Hang GG Rotterdam. Voorwoord 4. Stichting Time to Help Nederland 6. Projecten & Campagnes 8. 2 INHOUD Voorwoord 4 Stichting Time to Help Nederland 6 Visie & Missie 6 Doelstellingen 6 Projecten & Campagnes 8 Time to Help Nederland Hang 4 3033 GG Rotterdam Telefoon: +31 0(10) 766 66 66 Mobiel: +31

Nadere informatie

Stichting Asian Heritage Nepal (SAHN), Nieuwsbrief, september Namasté! Fotoverslag van bezoek aan Nepal

Stichting Asian Heritage Nepal (SAHN), Nieuwsbrief, september Namasté! Fotoverslag van bezoek aan Nepal Stichting Asian Heritage Nepal (SAHN), Nieuwsbrief, september 2015 Namasté! Fotoverslag van bezoek aan Nepal In augustus hebben bestuursleden Pieter van Buul en Annemieke Mencke (op eigen kosten) een bezoek

Nadere informatie

Nepal Een druk jaar voor Help in Action in Nepal

Nepal Een druk jaar voor Help in Action in Nepal Nepal 2015 Een druk jaar voor Help in Action in Nepal Zoals gewoonlijk waren wij in de periode maart/ april in Nepal voor onze normale bezigheden. In die periode legden we bezoeken af, maakten we foto

Nadere informatie

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Derde tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: Cordaid Mensen in Nood Over ons Cordaid Mensen in Nood is lid van het internationale Caritas-netwerk. Tijdens de noodhulpfase,

Nadere informatie

Projectrapportage noodhulp Syrie

Projectrapportage noodhulp Syrie Introductie Deze rapportage geeft een beeld van de voortgang en de resultaten van het noodhulpproject Syrië, waaraan de Generale Diaconale Commissie van de Hersteld Hervormde Kerk een bijdrage van 25.000,-

Nadere informatie

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië 28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië Land Inwoners: 260.580.739 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 1.910.931 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 13 120 (België: $ 48 258) Bevolking

Nadere informatie

noodhulp aan de filipijnen 25 scholen 7.342 herstelde inkomens TWee Jaar hulpverlening in beeld november 2013 - november 2015 2.

noodhulp aan de filipijnen 25 scholen 7.342 herstelde inkomens TWee Jaar hulpverlening in beeld november 2013 - november 2015 2. noodhulp aan de filipijnen 25 scholen 7.342 herstelde inkomens TWee Jaar hulpverlening in beeld november 213 - november 215 2.15 Woningen Hoop voor de toekomst! Zes kinderen grootbrengen is niet eenvoudig.

Nadere informatie

Eerste tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers ramp Filipijnen Maart 2014

Eerste tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers ramp Filipijnen Maart 2014 Eerste tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers ramp Filipijnen Maart 2014 Foto: Cordaid Mensen in Nood DEELNEMENDE ORGANISATIES FILIPIJNEN-ACTIE: CARE Nederland Cordaid Mensen in Nood ICCO en

Nadere informatie

Rapportage Eerste Noodhulp Filipijnen (AMG, CCT en Insol)

Rapportage Eerste Noodhulp Filipijnen (AMG, CCT en Insol) Rapportage Eerste Noodhulp Filipijnen (AMG, CCT en Insol) Introductie In deze rapportage doet Woord en Daad u verslag van de noodhulpactiviteiten die door de partnerorganisaties AMG, CCT en Insol direct

Nadere informatie

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318 PUBLICATIE BETREFFENDE KALENDERJAAR 2012 STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318 Contactgegevens STICHTING HOVERAID NEDERLAND Website: www.hoveraid.nl

Nadere informatie

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera

Lokale Dialogen - 2. Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale Dialogen - 2 Beschrijving van de krutu in Apoera Lokale dialogen: Apoera 23-24 November 2012 Inhoud Inleiding... 3 1. Thema: Introductie klimaatverandering... 4 2. Thema: REDD+... 5 3. Thema: Overzicht

Nadere informatie

Jaarverslag Victims of Violence Hulp voor mensen zonder uitzicht

Jaarverslag Victims of Violence Hulp voor mensen zonder uitzicht Victims of Violence Hulp voor mensen zonder uitzicht Jaarverslag 2017 Stichting Victims of Violence zet zich in voor getraumatiseerde slachtoffers van geweld die elders geen of onvoldoende hulp konden

Nadere informatie

DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË

DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË PROGRAMMA-UPDATE, MAART 2018 DE STRIJD TEGEN KINDERHANDEL EN ONVEILIGE MIGRATIE IN AZIË Migratie is een belangrijke aanjager van sociale en economische verandering in Azië. De regio kent een van de grootste

Nadere informatie

15 maart 2019: Cycloon Idai verwoest Mozambique

15 maart 2019: Cycloon Idai verwoest Mozambique 15 maart 2019: Cycloon Idai verwoest Mozambique Land Inwoners: 24.692.14 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 784.089 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 1.200 (België: $ 48.258) Bevolking Levensverwachting

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018

Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Nieuwsbrief van Stichting Wondem, juli 2018 Goed nieuws voor Ethiopië Ethiopië, met 100 miljoen inwoners het grootste land in de instabiele Hoorn van Afrika, heeft zich in een groot avontuur gestort. Na

Nadere informatie

VNG. INGEKOMEN 1 0 NOV?m3. IN INI III III II llllll llllll. Van: Verzonden: Aan: Onderwerp:

VNG. INGEKOMEN 1 0 NOV?m3. IN INI III III II llllll llllll. Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: TIC dinsdag 19 november 2013 12:05 Postregistrator FW: Lbr. 13/099 - Ramp op de Filipijnen IN13.08642 INI III III II llllll llllll ehhtflpmógelijkheden INGEKOMEN 1 0 NOV?m3

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

Verslag bezoek Kumi Farm in Uganda, februari 2018 Door Henk Willem van Dorp

Verslag bezoek Kumi Farm in Uganda, februari 2018 Door Henk Willem van Dorp Verslag bezoek Kumi Farm in Uganda, februari 2018 Door Henk Willem van Dorp Begin 2018 zijn wij naar Uganda gevlogen. We startten onze reis met een bezoek aan het Evergreen Park in Luwero om daar de voortgang

Nadere informatie