Taken van de scheidsrechter

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Taken van de scheidsrechter"

Transcriptie

1 De scheidsrechter

2 Taken van de scheidsrechter Toepassen van de spelregels. Onderbreekt het spel als, naar zijn oordeel, een speler ernstig geblesseerd is en ziet er op toe dat de speler van het veld geëvacueerd wordt. De scheidsrechter geeft een teken tot hervatting na een spelonderbreking.

3 Verplichtingen voor de scheidsrechter (zie ook presentatie item 8: de voorbereiding) Voor de wedstrijd: Wees tijdig aanwezig! Wees vriendelijk en correct met de afgevaardigde(n). Doe het nazicht van het speelveld, de identiteitskaarten. Vul het wedstrijdblad in. Spreek de kapiteins aan en wens hen een sportieve wedstrijd. Tijdens de wedstrijd: Leidt de wedstrijd in goede banen en draag bij tot een positieve spelbeleving voor iedereen! Na de wedstrijd: Vul het wedstrijdblad correct in op de computer.

4 Beslissingen van de scheidsrechter De beslissingen van de scheidsrechter zijn bindend. Zolang het spel nog niet hervat is, mag een scheidsrechter op zijn beslissing terugkomen.

5 Voordeel Bij voordeel laat de scheidsrechter het spel doorgaan op het moment dat er een overtreding wordt begaan op een speler van de ploeg die de bal heeft. Zo houdt dit team balbezit en gaat het spel door. Hij kan binnen enkele seconden op zijn beslissing terugkomen indien het voordeel zich niet concretiseert. De speler die de overtreding maakt, kan bij de eerstvolgende spelstilstand een gele of rode kaart krijgen.

6 Voordeel Indien een speler een tweede gele kaart of een rode kaart verdient en de scheidsrechter voordeel toekent, mag deze speler niet deelnemen aan het spel. De rode kaart zal bij de volgende spelonderbreking getoond worden. Als de speler bij het spel betrokken raakt, zal de scheidsrechter het spel stoppen, de rode kaart tonen en een indirecte vrije trap toekennen.

7 Bevoegdheid De technische bevoegdheden: DVS - IVS - scheidsrechtersbal De disciplinaire bevoegdheden: verbale opmerking - gele kaart - rode kaart De scheidsrechter heeft de bevoegdheid om een speler uit te sluiten vanaf het ogenblik dat hij het speelveld betreedt bij de inspectie voor de wedstrijd en eindigt na het fluitsignaal bij het einde van de wedstrijd zodra hij het speelveld verlaat.

8 Het staken van de wedstrijd Weersomstandigheden of duisternis Speelveld wordt onbespeelbaar Onregelmatigheden op het veld Eén of beide teams beschikken niet meer over: 7 spelers: in wedstrijden van 11v11 6 spelers: in wedstrijden van 8v8 4 spelers: in wedstrijden van 5v5 Wangedrag van het publiek

9 Verbaal geweld (spreekkoren) en wanordelijkheden buiten het speelveld Fase 1: De scheidsrechter roept de terreinafgevaardigde en de beide kapiteins bij zich en vraagt hen hun (positieve) medewerking om de supporters tot kalmte aan te manen. Fase 2: a)wanneer het gedrag van het publiek niet in positieve zin verandert, onderbreekt de scheidsrechter de wedstrijd en vraagt hij de spelers tijdelijk naar de kleedkamers te gaan. b) Daarbij roept hij nogmaals de hulp van de afgevaardigde in om de supporters een laatste keer aan te manen het rustiger te doen. c) De scheidsrechter hervat het spel na een relevante onderbreking. (zie wachttijden)

10 Fase3: Als de gedrag van het publiek niet verbetert of weerom verslechtert nadat de rust was teruggekeerd moet de scheidsrechter de wedstrijd definitief stopzetten. De scheidsrechter zal -wanneer er sprake is van één van deze fases -een gedetailleerd scheidsrechtersverslag omtrent de feiten opstellen.

11 Signalisaties van de scheidsrechter Het voordeelteken Naast het actueel gangbare twee-armen -signaal om voordeel aan te geven, wordt nu ook het signaal met één arm toegelaten, omdat het voor scheidsrechters niet altijd gemakkelijk is om met beide armen gestrekt te lopen.

12 Directe vrije schop De hand en de arm geven duidelijk de richting aan.

13 Indirecte vrije schop Bij een IVS houdt de scheidsrechter de arm verticaal omhoog tot de bal door een medespeler of tegenstander geraakt is of het speelveld verlaten heeft.

14 Strafschop De scheidsrechter wijst duidelijk naar het strafschoppunt.

15 Doelschop

16 Hoekschop

17 Het tonen van de gele of rode kaart

18 De wedstrijd

19 Duur van de wedstrijd Het competitiereglement bepaalt de duur van de wedstrijd. Ook het aantal periodes en de rust variëren volgens leeftijdscategorie. Raadpleeg altijd het schema bij de voorbereiding van jouw wedstrijd.

20 Duur van de wedstrijd Vorm Duur Rust Wissels Maximum aantal wisselspelers Reserven 11 v 11 2 x 45' 15' vliegend 4 U21 11 v 11 2 x 45' 15' vliegend 5 Elite U19 11 v 11 2 x 45' 15 gewoon 4 U17 11 v 11 4 x 20' 2 x 2' + 1 x 10' verplicht 5 Elite U17 11 v 11 2 x 45' 10' vliegend 4 U16 11 v 11 4 x 20' 2 x 2' + 1 x 10' verplicht 5 Elite U16 11 v 11 2x vliegend 4 U15 11 v 11 4x 20 2 x x 10 verplicht 5 Elite U15 11 v 11 2x vliegend 4 Bij lange onderbrekingen moet de verloren tijd bijgeteld worden bv: wissels, blessures, tijdswinst, enz.

21 Wedstrijd die de reglementaire duur niet gehad heeft Te lang gespeeld: -gedurende de rust of na de wedstrijd deze vaststelling op het wedstrijdblad noteren. Te vroeg stilgelegd: -het spel laten hervatten voor de overgebleven tijd. Anders ook noteren op het wedstrijdblad.

22 Aanvang van de wedstrijd - Toss: opgooi met een muntstuk - De bezoekende kapitein kiest een kant van het muntstuk. - De kapitein die de toss wint, kiest naar welk doel hij zal aanvallen in de eerste helft van de wedstrijd. - De andere ploeg neemt de beginschop.

23 De beginschop In wedstrijden van U15 en U17 wordt bij het nemen van de beginschop als volgt gehandeld: 1ste quarter: ploeg A trapt af 2de quarter: ploeg B trapt af (de beide ploegen blijven op de eigen speelhelftstaan) Na de rust wordt er van kant gewisseld. 3de quarter: ploeg A trapt af 4de quarter: ploeg B trapt af Tip: neem nota van de spelers die op de bank zitten

24 De beginschop De beginschop moet door een effectieve speler getrapt worden en de bal moet op het middelpunt liggen. Alle spelers behalve de beginschopnemer - bevinden zich op de eigen speelhelft. De tegenstanders moeten op ten minste 9,15 m blijven zolang de bal niet in het spel is. Bij de aftrap mag de bal in elke richting gespeeld worden, inclusief achterwaarts.

25 De beginschop De uitvoerder van de beginschop mag de bal pas een tweede keer spelen nadat deze door een andere speler werd aangeraakt. Bij een beginschop kan rechtstreeks gescoord worden. Na doelpunt wordt op dezelfde wijze hervat. Na de rust neemt een speler van de ploeg die de toss won de beginschop.

26 Inbreuken en sancties Beginschop hernemen: -bal niet op het middelpunt -bal niet met de voet in beweging getrapt - spelers behalve de beginschopnemer - niet op eigen speelhelft -tegenstanders niet op ten minste 9,15 m

27 Inbreuken en sancties IVS voor de tegenpartij: als de uitvoerder van de beginschop de bal een tweede keer speelt vooraleer deze door een andere speler werd aangeraakt.

28 De spelhervatting

29 De spelhervatting Algemene principes De wedstrijd dient op het voorziene uur aan te vangen. Na elke spelonderbreking, moet het spel zo snel mogelijk hervat worden.

30 Wachttijden Bij afwezigheid van een ploeg op het voorziene uur van aftrap, maar dit alleen met de goedkeuring van de aanwezige ploeg. Bij onvoorziene omstandigheden. Bij het uitvallen van de verlichting. Circonstances Omstandigheden Afwezigheid van een ploeg Onvoorziene omstandigheden Uitvallen van de verlichting Maximale wachttijd D é lai d attente max. 10 minuten 30 minuten 30 minuten

31 De vrije schoppen Soorten: De directe vrijschop (DVS) waardoor rechtstreekseen doelpunt kan gescoord worden. De indirecte vrijschop (IVS) waaruit niet rechtstreeks een doelpunt kan aangetekend worden. Indien de bal door een andere speler aangeraakt wordt, is het doelpunt geldig.

32 De vrije schoppen Bij een IVS houdt de scheidsrechter de arm verticaal omhoog tot de bal door een medespeler of tegenstander geraakt is of het speelveld verlaten heeft.

33 Basisvoorwaarden om een vrije schop toe te kennen Directe en indirecte vrije schoppen en strafschoppen kunnen enkel toegekend worden voor overtredingen wanneer de bal in het spel is.

34 Correcte uitvoering van een vrije schop De bal moet op de plaats van de overtreding gelegd worden. De bal moet bij de hervatting stilliggen. De tegenstanders staan op ten minste 9,15 m. Het signaal van de scheidsrechter moet afgewacht worden. De bal wordt met de voet geraakt en beweegt duidelijk.

35 De vrije schop in het strafschopgebied IVS voor de aanvallers: Bij vrije schop op minder dan 9,15m van het doel moeten de verdedigers, maar ook de doelverdediger, zich op de doellijn en tussen de doelpalen plaatsen. DVS of IVS voor de verdedigers: De bal moet het strafschopgebied rechtstreeks verlaten.

36 Scheidsrechtersbal Na elke spelonderbreking en op voorwaarde dat de bal in het spel is en dat er niets voorzien is in een andere spelregel, moet de scheidsrechter het spel hervatten met scheidsrechtersbal. Zonder voorafgaand fluitsignaal laat de scheidsrechter de bal op de grond vallen.

37 Scheidsrechtersbal De bal is in het spel zodra hij de grond raakt. Als een speler de bal speelt alvorens deze de grond raakt, wordt de scheidsrechtersbal hernomen. Men kan geen spelstraf geven vooraleer de bal de grond raakt. Er kan niet rechtstreeks gescoord worden uit een scheidsrechtersbal (bal dient ten minste door een 2 e speler geraakt worden)

38 Wanneer toegekend? Bij: scheidsrechterlijke vergissing indien het spel wordt stilgelegd voor een geblesseerde speler onregelmatig worden van de bal tijdens het spel ongelegen fluitsignaal vreemde persoon/voorwerp op het speelveld dat het spel of de spelers hindert gelijktijdige en even zware fout van twee tegenstanders

39 Waar hervatten? Op de plaats waar de bal zich bevond op het ogenblik dat het spel werd onderbroken. In het doelgebied: op de lijn van het doelgebied evenwijdig met de doellijn, zo dicht mogelijk op de plaats van gebeuren. Als de bal in doel gaat alvorens deze geraakt is door ten minste twee spelers, wordt de wedstrijd hervat met: doelschop als de bal in het doel van de tegenpartij komt hoekschop als de bal in eigen doel komt

40 Wanneer hernemen? Als een speler de bal speelt alvorens deze de grond raakt. Als de bal, nadat deze de grond geraakt heeft, buiten het speelveld terechtkomt, zonder door een speler te zijn aangeraakt.

41 De inworp

42 De inworp Wanneer de bal volledig over de zijlijn is gegaan, moet een speler van de tegenpartij deze in een willekeurige richting in het speelveld werpen. De inworp zal gebeuren vanop de plaats waar de bal over de zijlijn ging.

43 Bij het inwerpen moet de speler: Hoe hervatten? - met zijn gezicht naar het speelveld staan. -met een deel van elke voet op of achter de zijlijn staan. -de bal met beide handen van achter het hoofd inwerpen en niet met één hand waarbij de tweede begeleid.

44 Hoe hervatten? De speler, die inwerpt: -mag de bal niet voor de tweede maal spelen vooraleer hij aangeraakt of gespeeld is door een andere speler. Alle tegenstanders moeten op ten minste 2 m afstand staan.

45 Onderrichtingen/richtlijnen Bij inworp kan men niet rechtstreeks scoren. Wanneer de bal in het doel belandt: - door een verdediger = hoekschop - door een aanvaller = doelschop Bij inworp komt de bal op het speelveld en gaat daarna zonder een speler te raken buiten: - over de zijlijn = inworp tegenpartij -over de doellijn: - door een verdediger = hoekschop - door een aanvaller = doelschop

46 Onderrichtingen/richtlijnen Als de bal niet binnen het speelveld komt, dan zal de inworp door dezelfde partij hernomen worden. Een doelverdediger mag een inworp nemen. Er is geen buitenspel bij inworp.

47 Sancties Bij onreglementaire inworp: inworp voor de tegenpartij. Indien de speler, die inwerpt de bal met de hand(en) aanraakt binnen het speelveld voordat hij aangeraakt is door een andere speler wordt een DVS aan de tegenpartij toegekend.

48 De doelschop

49 De doelschop Wanneer de bal volledig de doellijn overschreden heeft en het laatst door een aanvaller werd aangeraakt (behalve bij doelpunt), zal er een doelschop aan de tegenpartij toegekend worden.

50 De doelschop De bal wordt van op een willekeurige plaats in het doelgebied in het spel gebracht. De bal is in het spel van zodra hij met de voet getrapt werd en rechtstreekshet strafschopgebied verlaten heeft.

51 Onderrichtingen/richtlijnen Bij doelschop moeten de tegenstanders zich buiten het strafschopgebied bevinden en dit tot wanneer de bal het strafschopgebied verlaten heeft. Uit doelschop kan men rechtstreeks scoren. Bij doelschop kan men niet buitenspel staan.

52 De doelschop zal hernomen worden: Onderrichtingen/richtlijnen - als de bal niet rechtstreeks buiten het strafschopgebied wordt getrapt. -als de bal door de trap onregelmatig werd in het strafschopgebied.

53 Onderrichtingen/richtlijnen Indien de speler die de doelschop trapt de bal binnen het strafschopgebied opnieuw speelt voordat hij door een andere speler gespeeld of aangeraakt werd: - zal de scheidsrechter de doelschop laten hernemen Indien de speler die de doelschop trapt de bal buiten het strafschopgebied opnieuw speelt voordat hij door een andere speler gespeeld of aangeraakt werd: - zal de scheidsrechter een IVS aan de tegenstander toekennen op de plaats waar de speler de bal raakte; tenzij hij de bal met de hand raakte waarna een DVS zal toegekend worden

54 De hoekschop

55 De hoekschop Wanneer de bal volledig de doellijn overschreden heeft en het laatst door een verdediger werd aangeraakt (behalve bij doelpunt), zal er een hoekschop aan de tegenpartij toegekend worden.

56 X OK OK OK X Plaats van de bal bij hoekschop 109

57 Onderrichtingen/richtlijnen De spelers moeten zich op het speelveld bevinden. De tegenstanders blijven op ten minste 9,15 m van de bal totdat de bal in het spel is. Het is verboden de hoekschopvlag te verplaatsen. Een doelverdediger mag een hoekschop trappen. Uit hoekschop kan men rechtstreeks scoren. Op hoekschop is er geen buitenspel mogelijk.

58 Sancties Indien de speler, die de hoekschop trapt de bal opnieuw speelt voordat hij door een andere speler aangeraakt of gespeeld werd: -zal de scheidsrechter een IVS aan de tegenstander toekennen en dit op de plaats waar de speler de bal raakte. -zal de scheidsrechter een DVS aan de tegenstander toekennen op de plaats waar de speler de bal met de hand raakte.

59 Bijzonder geval Wanneer de bal, na de doelpaal geraakt te hebben, terugkomt bij de speler die de hoekschop nam, wordt een IVS toegekend.

60 De strafschop

61 De strafschop Een strafschop wordt toegekend als: -één van de elf fouten begaan worden, die met een DVS moeten bestraft worden. -de overtreding door een effectieve speler van de verdedigende partij gemaakt werd. - de fout in eigen strafschopgebied wordt gemaakt. -de bal in het spel is.

62 De strafschop De wedstrijdduur na de eerste en/of de tweede speelhelft moet verlengd worden voor het nemen van een strafschop.

63 Afspraken De strafschopnemer moet duidelijk geïdentificeerd zijn. Als de verkeerde speler de strafschop neemt, zal deze speler de gele kaart krijgen en zal er een IVS volgen. De scheidsrechter moet op het volgende letten: -de speler moet met het aangezicht naar doel gekeerd staan. -mag zijn aanloop onderbreken; de trapbeweging niet. -mag de bal slechts opnieuw spelen nadat een andere speler hem geraakt heeft.

64 Afspraken De doelverdediger mag bewegen, maar de voeten niet voor de doellijn plaatsen vooraleer de bal getrapt is. Indien de doelverdediger te vroeg beweegt en ervoor zorgt dat de strafschop opnieuw moet genomen worden, zal de doelverdediger de gele kaart krijgen.

65 Afspraken De bal: - moet stilliggen op het strafschoppunt. -is reglementair in het spel van zodra hij getrapt is en duidelijk beweegt.

66 Afspraken De overige spelers staan: -op het speelveld -buiten het strafschopgebied en op ten minste 9,15 m van de bal - achter het strafschoppunt

67 Afspraken De scheidsrechter: - moet een fluitsignaal geven om de strafschop te laten nemen. -na het fluitsignaal komt de scheidsrechter niet meer tussen en wacht hij het resultaat van de strafschop af vooraleer (mogelijks) een beslissing te nemen.

68 Resultaat van de trap Overtreding Bal in het doel Bal niet in het doel Aanvaller Strafschop hernemen IVS Verdediger Doelpunt Strafschop hernemen Doelverdediger Doelpunt Strafschop hernemen en GK Bal achterwaarts getrapt IVS IVS Doen alsof IVS en GK IVS en GK Andere strafschopnemer dande geïdentificeerde IVS en GK IVS en GK Strafschopnemer + doelverdediger IVS en GK voor strafschopnemer Strafschop hernemen + GK voor beiden

69

70 Buitenspel

71 Buitenspel

72 Buitenspel Wanneer wordt de buitenspelpositie bepaald? Op het moment van de passen niet bij het ontvangen van de bal.

73 Buitenspel Een speler bevindt zich in buitenspelpositie als hij dichter bij de doellijn van de tegenpartij is dan de bal en de voorlaatste tegenstander. Buitenspel staan als zodanig is geen overtreding!

74 Buitenspel Een speler bevindt zich niet in buitenspelpositie als: -hij zich op de eigen speelhelft bevindt - hij gelijk staat met de voorlaatste tegenstander - hij gelijk staat met de twee laatste tegenstanders

75 Strafbaar buitenspel De buitenspelpositie van een speler moet slechts bestraft worden indien de speler, naar het oordeel de scheidsrechter, ACTIEF deelneemt aan het spel door: -in het spel in te grijpen - een tegenspeler te beïnvloeden - voordeel te halen uit zijn (buitenspel)positie

76 Ingrijpen in het spel Betekent: de bal, gespeeld of aangeraakt door een medespeler, aanraken of spelen

77 Een speler beïnvloeden Betekent: te voorkomen dat een tegenspeler de bal kan spelen of in staat is te spelen door duidelijk het gezichtsveld te belemmeren in duel gaanmet de tegenstander om de bal te bekomen duidelijk de bal probeert te spelen die dicht bij hem is en deze actie invloed heeft op de tegenstander het maken van een gebaar of beweging die een tegenstander misleidt of afleidt

78 Voordeel halen uit zijn (buitenspel)positie Betekent dat hij de bal speelt die: terugkaatst of afwijkt van de doelpaal, doellat, wedstrijdofficial of een tegenstander bewust gesaved werd door een tegenstander

79 Niet-strafbaar buitenspel Een speler wordt niet voor zijn buitenspelpositie bestraft als hij de bal rechtstreeks ontvangt uit: -doelschop -inworp -hoekschop

80 Bestraffing Wanneer een speler buitenspel verklaard wordt, zal de scheidsrechter een IVS toekennen aan de tegenstanders, op de plaats waar de overtreding plaatsvond. De vrije schop die volgt op het buitenspel wordt genomen op de plaats waar de speler buitenspel begaat; dit kan ook op de eigen helft zijn.

81 Buitenspel of niet? NEEN

82 Buitenspel of niet? NEEN

83 Buitenspel of niet? JA

84 Buitenspel of niet? NEEN

85 Overtredingen en onsportief gedrag

86 Basisvoorwaarde om een vrije schop toe te kennen Directe en indirectevrije schoppen (strafschoppen) kunnen enkel toegekend worden voor overtredingen en inbreuken wanneer de bal in ter spel is.

87 Overtredingen bestraft met een DVS Een directe vrije schop wordt toegekend aan de tegenpartij indien een speler één van de volgende overtredingen begaat op een wijze die door de scheidsrechter wordt beoordeeld als onvoorzichtig, roekeloos of gepaard gaande met buitensporige inzet: 1. een tegenstander trapt of probeert te trappen 2. een tegenstander doet struikelen of tracht te doen struikelen ( tripping ) 3. een tegenstander tackelt of er mee in duel gaat

88 Overtredingen bestraft met een DVS 4. een tegenstander gevaarlijk aanvalt

89 Overtredingen bestraft met een DVS 5. een tegenstander slaat of probeert te slaan (inclusief kopstoot) 6. een tegenstander duwt 7. een tegenstander vasthoudt

90 Overtredingen bestraft met een DVS 8. opzettelijk de bal met de handen speelt (dit geldt niet voor de doelverdediger binnen eigen strafschopgebied) 9. op een tegenstander springt 10. op of naar iemand spuwt 11. een tegenstander hindert met contact

91 Overtredingen bestraft met IVS Een IVS wordt toegekend aan de tegenpartij als een doelverdediger binnen eigen strafschopgebied één van de volgende overtredingen begaat: -de bal langer dan 6seconden in zijn handen houdt alvorens hem los te laten. -de bal weer met de handen aanraakt, nadat hij deze in het spel heeft gebracht en zonder dat deze door een andere speler geraakt is. deze doelbewust door een ploegmaat naar de doelverdediger werd getrapt. hij deze rechtstreeks heeft ontvangen uit een inworp genomen door een ploegmaat.

92 Overtredingen bestraft met IVS Een IVS wordt eveneens toegekend aan de tegenpartij indien een speler: -op een gevaarlijke wijze speelt (voet te hoog of te laag koppen)

93 Overtredingen bestraft met IVS - een tegenstander in zijn loop belemmert zonder dat er contact wordt gemaakt - voorkomt dat de doelverdediger de bal uit zijn handen in het spel kan brengen, of trapt of tracht te trappen wanneer de doelverdediger deze aan het loslaten is

94 Overtredingen bestraft met IVS - bij buitenspel -bij een spelhervatting raakt de speler de bal tweemaal zonder dat hij door iemand anders gespeeld is. -bij protest, beledigende of opruiende taal en/of gebaren of andere verbale ongepastheden - de terugspeelbal omzeilen

95 Tactische fout Afbreken van een beloftevolle aanval of Duidelijke scoringskans ontnemen waarbij een strafschop wordt toegekend én de overtreder de bal trachtte te spelen = Doelpunt ontnemen of een duidelijke scoringskans ontnemen (anders dan hiervoor vermeld) =

96 Afbreken van een beloftevolle aanval =

97 Een duidelijke scoringskans ontnemen =

98 Een duidelijke scoringskans ontnemen =

99 Aard van de overtreding TACKLES Onvoorzichtig (careless) GEEN KAART Roekeloos (reckless) GELE KAART Buitensporige kracht (excessive force) RODE KAART

100 ONVOORZICHTIG = fout, geen kaart

101 ROEKELOOS=

102 Ernstig gemeen spel = Buitensporige kracht =

103 Ernstig gemeen spel =

104 De voorbereiding van de wedstrijd

105 De verre voorbereiding van de wedstrijd Het is de bedoeling dat de scheidsrechter fysiek in orde is. Geregeld trainen is een must!

106 Controleer tijdens de week je sporttas: - schoenen gepoetst? - uitrusting in orde? - heb je schrijfgerief bij? De materiële voorbereiding

107 De materiële voorbereiding KVK (roodwit) X Doelpunten: Club Brugge (blauw) Doelpunten: Sp G DG R Sp G DG R X = ploeg die aftrapte Sp = spelersnummer G, DG, R = noteer de minuut van gele, dubbel gele of rode kaart Bereid je wedstrijd degelijk voor: -nagaan van de ligging van het terrein -vul je notaboekje op voorhand in

108 De dag van de wedstrijd Verifieer nogmaals je aanduiding. Vertrek tijdig naar je wedstrijd. Wees ten minste 30 minuten vóór de aanvang op de accommodatie aanwezig, waar de wedstrijd doorgaat. (45 min. is aan te raden)

109 Vóór de wedstrijd De scheidsrechter gaat altijd in een nette, verzorgde kledij naar de wedstrijd. (training of sportkledij is uit den boze!) Wees vriendelijk en spontaan in het contact met de afgevaardigden. Je krijgt nooit een tweede kans om een EERSTE INDRUK te maken Maak klare en duidelijke afspraken i.v.m. het wedstrijdblad (15 minuten voor aanvang); ga vooraf na waar de computer staat waar het elektronisch wedstrijdblad moet ingevuld worden. het verifiëren van de truien van de spelers/doelverdedigers het nazicht van de kledij en de schoenen van de spelers de plaats op het terrein (terreinafgevaardigde) het opkomen van de verzorger

110 Vóór de wedstrijd De scheidsrechter voert volgende opdrachten uit: nazicht van het speelveld (mini-doelen!!) invullen en nazicht van het elektronisch wedstrijdblad Het papieren wedstrijdblad wordt enkel gebruikt als het elektronisch blad om één of andere reden niet beschikbaar is. Soorten wedstrijdbladen: voor kampioenschapswedstrijden: roze kleur (papieren versie) voor vriendschappelijke wedstrijden en tornooien: aanwezigheidslijst nazicht van de identiteitskaarten (let op: speler niet weigeren) nazicht van de schoenen en uitrusting

111 Wedstrijdvergoeding Elke scheidsrechter heeft recht op een wedstrijdvergoeding en verplaatsingsonkosten. Een scheidsrechter ontvangt 20,00 en 2,80 per blok. Er worden steeds 2 blokken toegekend zelfs als de verplaatsing 0 of 1 blok bedraagt. Bij benoeming wordt de wedstrijdvergoeding 22,00. Bij een ongeschikt speelveld of bij forfait van ten minste 1 ploeg ontvangt men de volledige verplaatsingsonkosten en de volledigevergoeding. Bij een onbespeelbaar speelveld ontvangt men de volledige verplaatsingsonkosten en de helft van de vergoeding.

112 Blokkensysteem Elke club heeft een bloknummer dat bestaat uit vier cijfers (idem voor de scheidsrechter) vb. H.O.Bierbeek heeft bloknr De scheidsrechter woont in Huldenberg met het nr Het verschil: 4 blokken x 2,80= 11, Indien twee wedstrijden na elkaar moeten geleid worden, ontvangt men tweemaal 20,00 en maar éénmaal de verplaatsingsonkosten.

113 Voor het betreden van het speelveld Nagaan: of de afgevaardigden/trainers hun armband dragen of de kledij van de spelers in orde is of de spelers geen juwelen of gevaarlijke voorwerpen dragen Er wordt preventief tewerk gegaan om moeilijkheden in de wedstrijd te vermijden.

114 De toss De wedstrijd

115 Reglementenkennis De scheidsrechter moet het reglement doen naleven. De kennis van het reglement is voor hem essentieel.

116 Opbouw van je gezag Aangepast fluitsignaal. Opbouw van je gezag: => disciplinaire maatregelen de verbale opmerking de gele kaart en rode kaart

117 Denk aan je body language!! Opbouw van je gezag

118 Zijn ogen spreken! Opbouw van je gezag

119 Opbouw van je gezag Bij moeilijkheden met trainers/afgevaardigden in de wedstrijd, ga hoffelijk met hen om; blaf ze niet af!!

120 Opbouw van je gezag Eén manier van gezagvol optreden bestaat niet. De scheidsrechter moet de wedstrijd aanvoelen en op het gedrag van de spelers inspelen. De scheidsrechter moet zich telkens aanpassen aan nieuwe situaties en aan verschillend gedrag. Temporiseren is een middel om de wedstrijd in de hand te houden.

121 Administratieve taken na de wedstrijd Het digitaal wedstrijdblad moet op het terrein zelf ingevuld worden. Zorg ervoor dat alle rubrieken duidelijk ingevuld zijn: -rubriek gele en rode kaarten - rubriek wissels - rubriek identiteitskaarten -uitslag - rubriek aanmerkingen (eventueel) Overloop de gegevens in aanwezigheid van de beide afgevaardigden. Let erop dat je steeds op de knop VERSTUREN drukt en niet enkel op bevestigen, anders komt het blad niet op het secretariaat toe.

122 Administratieve info

123 Administratieve info Alle briefwisseling bestemd voor het Bureau Arbitrage wordt gericht aan het secretariaat: - provincie Vlaams-Brabant: mev. Els Lejeune - 02/ Marathonlaan Brussel els.lejeune@footbel.com Agressie:Wanneer je tijdens het weekend slachtoffer werd van agressie moet je dit ten laatste de eerste dag na de wedstrijd melden. (vóór 12u) agressionbrab@footbel.com Mentale Cel: Slechte wedstrijd gehad? Je werd door kritiek geraakt. Zie je de arbitrage niet meer zitten? Vooral deze problemen kun je bij de mentale cel terecht. Ze zullen jouw probleem met het nodige respect en discretie behandelen. - dhr. Georges Pollet / georges.pollet@telenet.be

124 Afmeldingen van een wedstrijd(en) tijdens het weekend (permanentie) vrijdag zaterdag zondag Eerste ploegen Georges POLLET 0477/ u00 21u00 09u00 21u00 Assistenten Georges POLLET 0477/ u00 21u00 09u00 21u00 Jeugd Secretariaat (tot 16u00) Els LEJEUNE 02/ afmelding via afmelding via

125 Administratieve info

126 Administratieve info Verlofaanvraag moet ten minste 3weken op voorhand via e-kickoff aangevraagd worden. Belangrijke berichten worden eveneens op e-kickoff gepubliceerd. Raadpleeg meermaals per week je e-kickoff.

127 Het scheidsrechtersverslag De scheidsrechter is verplicht binnen de 48 uur (= tweede werkdag na de wedstrijd) via e-kickoff verslag op te maken van onregelmatigheden: - uitsluitingen spelers - incidenten - wangedrag van afgevaardigden, publiek - schade aangebracht aan de installaties

128 Nuttige info Oproeping Bureau Arbitrage of PC: Indien je niet aanwezig kunt zijn, gelieve het secretariaat te verwittigen; afwezigheid staven met een attest. Ongeval: Indien je het slachtoffer bent van een ongeval, kan je bij jouw club van aansluiting een formulier aangifte van ongeval opvragen. Laat de dokter dit formulier invullen en bezorg het binnen de 14 werkdagen aan: Dienst Ongevallen Houba de Strooperlaan BRUSSEL Nuttige links: -

Wijzigingen aan de Regels van het Voetbalspel /08/2016

Wijzigingen aan de Regels van het Voetbalspel /08/2016 Wijzigingen aan de Regels van het Voetbalspel 2016-2017 27/08/2016 Spelregel 1 : Het speelveld Artificiële en natuurlijke ondergrond mogen niet gecombineerd worden. Hybridesystemen zijn toegestaan (= kunstgras

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

2 Gewestelijke Cursus. Groep J

2 Gewestelijke Cursus. Groep J 2 Gewestelijke Cursus Groep J voetbalfederatievlaanderen.be Inhoud Inleiding Mededelingen - instructies Regel 12 Overtredingen en onsportief gedrag Beelden Opname aanwezigheden Rondvraag - (met afsluiter)

Nadere informatie

De Assistent Scheidsrechter

De Assistent Scheidsrechter De Assistent Scheidsrechter Wat te doen en hoe te handelen. DATUM 21 december 2015 AUTEUR COMMISSIE SCHEIDSRECHTERS ZAKEN CSV 28 VERSIE 1.0 PAGINA 1 van 21 1 PAGINA 2 van 21 Voorwoord Deze instructie is

Nadere informatie

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters Inhoud 1. Doel 2. Taak 3. Voor aanvang van een wedstrijd 4. Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen? 5. Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij spelhervattingen? 6. Enkele

Nadere informatie

Wijzigingen SPELREGELS Leuven 05/08/2017

Wijzigingen SPELREGELS Leuven 05/08/2017 Wijzigingen SPELREGELS 2017-2018 Leuven 05/08/2017 Wijzigingen Spelregels 2017-2018 REGEL 1 : Het Speelveld Wijzigingen Kunstgras mag gebruikt worden als belijning voor grasvelden indien dit geen gevaar

Nadere informatie

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop?

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop? REEKS 1 1. p het moment dat een speler binnen het speelveld voorbij komt lopen, gooit een gewisselde speler van de tegenpartij vanaf de bank een bidon naar deze speler. Hoe hervat de scheidsrechter het

Nadere informatie

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28!

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! Spelregels informatieavond Samenstelling: Evelien Peters,William Aengenend & Jaap Arts Welkom Inhoud 1. Introductie 2. Spelregels 3. De assistent

Nadere informatie

21 september 2015. Reglement

21 september 2015. Reglement 2 september 205 Reglement INLEIDING INHOUDSTAFEL Fairplay charter... 3 Regel : Speelveld... 4 Regel 2: Poules... 4 Regel 3: Bal...6 Regel 4: Aantal spelers... 6 Regel 5: Uitrusting van de spelers... 7

Nadere informatie

SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG!

SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG! SPELREGELRUBRIEK MET DE LAATSTE WIJZIGINGEN. SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG! Scheids buitenspel is een vaak gehoorde opmerking binnen en buiten het voetbalveld. Het geeft maar

Nadere informatie

Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst

Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst Deze videotest is gemaakt op basis van de spelregelwijzigingen die per juni 2016 zijn ingegaan. Met behulp van deze test kunnen de cursisten oefenen met

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Inhoud Doel...3 Taak...4 Voor aanvang van een wedstrijd...4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:...4 Welke positie moet een assistent

Nadere informatie

A. Hij geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart zodra dit mogelijk is, zonder het spel hiervoor te onderbreken.

A. Hij geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart zodra dit mogelijk is, zonder het spel hiervoor te onderbreken. 1. In de rust hebben de doelverdediger en een veldspeler van tenue gewisseld. Als het spel in de tweede helft een paar minuten aan de gang is, wordt dit opgemerkt door de scheidsrechter. Op welke manier

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Leuth, 9 december 2013 [1] Inhoud Doel... 3 Taak... 4 Voor aanvang van een wedstrijd... 4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:....

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015 Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13 Seizoen 2014 2015 De 8 principes van respect = FAIRPLAY 1. Respect voor de spelregels 2. Respect voor de scheidsrechter en de officials

Nadere informatie

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 Doel 2 Taak 2 Voor aanvang van een wedstrijd 2 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen: 3 Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij

Nadere informatie

OPLEIDINGSCURSUS VOOR KANDIDAAT-SCHEIDSRECHTER

OPLEIDINGSCURSUS VOOR KANDIDAAT-SCHEIDSRECHTER OPLEIDINGSCURSUS VOOR KANDIDAAT-SCHEIDSRECHTER Ouders Bestuur Overheden Voetbalspeler Sponsors Begeleiders Trainers VISIE Manager Spelregels laten respecteren Opvoeder preventief optreden VISIE Spelen

Nadere informatie

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019 SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2019 INLEIDING De 133 ste JAV van de IFAB in Aberdeen, Schotland op 2 maart 2019 heeft een aantal wijzigingen en toelichtingen met betrekking tot

Nadere informatie

Handleiding assistent-scheidsrechter

Handleiding assistent-scheidsrechter Handleiding assistent-scheidsrechter Den Ham, 17 september 2015 Deze handleiding geeft een korte toelichting over de wijze van signalering en positionering van een assistent-scheidrechter bij een officiële

Nadere informatie

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop.

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop. VRAAG 1 Een wisselspeler die aan de zijkant van het veld zich aan het warm lopen is, spuugt een speler van de tegenpartij binnen het speelveld raak in zijn gezicht. Die scheidsrechter ziet dit en onderbreekt

Nadere informatie

Informatie over functie van. ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter)

Informatie over functie van. ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter) Informatie over functie van ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter) Delta Sports Scheidsrechter commissie Houten, september 2014 Inhoudsopgave Doel Taak Voor aanvang van een wedstrijd Wanneer moet een

Nadere informatie

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3 SAO spelregelquiz 2018/2019 Ronde 3 1. Indien de scheidsrechter besluit dat een strafschop (tijdens de reguliere speeltijd) overgenomen moet worden; welke van onderstaande antwoorden is dan juist? A. De

Nadere informatie

KONINKLIJKE BELGISCHE LIEFHEBBERSVOETBALBOND

KONINKLIJKE BELGISCHE LIEFHEBBERSVOETBALBOND KONINKLIJKE BELGISCHE LIEFHEBBERSVOETBALBOND ALGEMEEN REGLEMENT REGELS VAN HET ZAALVOETBAL UITGAVE AUGUSTUS 2015 KBLVB AR SPELR_ZAALVOETBAL uitgave 2015 1 Algemene voorwaarden Het zaalvoetbal valt onder

Nadere informatie

SPELREGELS IN HET KORT

SPELREGELS IN HET KORT SPELREGELS IN HET KORT SCHEIDSRECHTERS / JEUGDSCHEIDSRECHTERS Onze vereniging beschikt over niet al teveel scheidsrechters. Nieuwe scheidsrechters zijn dan ook van harte welkom. Mocht het zo zijn dat het

Nadere informatie

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 VOOR ARBITRAGE Uitgave nr. : Versie 1.1 Datum : 13 juli 2016 Puntsgewijze samenvatting van de spelregelwijzigingen REGEL 1 HET SPEELVELD Een combinatie van kunstmatige

Nadere informatie

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 VOOR SPELERS Uitgave nr. : Versie 1.1 Datum : 13 juli 2016 Puntsgewijze samenvatting van de spelregelwijzigingen die van belang zijn voor de spelers REGEL 1 HET

Nadere informatie

REGLEMENT. 4 september 2016

REGLEMENT. 4 september 2016 1 REGLEMENT 4 september 2016 Inhoudstafel Fairplay charter 3 Regel 1: Speelveld 4 Regel 2: Poules 4 Regel 3: Bal 6 Regel 4: Aantal spelers 7 Regel 5: Uitrusting van de spelers 7 Regel 6: Scheidsrechter

Nadere informatie

DE REF & ZIJN / HAAR ADMINISTRATIE

DE REF & ZIJN / HAAR ADMINISTRATIE DE REF & ZIJN / HAAR ADMINISTRATIE Afmelden van een jeugdwedstrijd waarvoor je aangeduid was Wegens ziekte, professionele redenen, 1. Op werkdagen (ma-vr) 9-17u : telefoneren naar het provinciaal secretariaat

Nadere informatie

3 de gewestelijke cursus 15/03/2016

3 de gewestelijke cursus 15/03/2016 3 de gewestelijke cursus 15/03/2016 voetbalfederatievlaanderen.be Inhoud Mededelingen - instructies Plaatsing en verplaatsing Theorie Beelden Opname aanwezigheden Vragen? Mededelingen - instructies Bureau

Nadere informatie

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER ASSISTENT SCHEIDSRECHTER Wat zijn je taken? Hoe moet je lopen? Welk vlagsignaal geef je? september 2015 Coen van den Brink Voetbalvereniging SVI Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Posities... 4 2.1 Aftrap...

Nadere informatie

Vragen Fluitje van een cent Update 2017 West-Vlaamse Refs

Vragen Fluitje van een cent Update 2017 West-Vlaamse Refs Deze update van Fluitje van een cent, oorspronkelijk in 2013 opgesteld door het PSC Brabant ( Gérard François), kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen de negen West-Vlaamse vriendenkringen, Bureau

Nadere informatie

Vragen Fluitje van een cent Update 2017 West-Vlaamse Refs

Vragen Fluitje van een cent Update 2017 West-Vlaamse Refs Deze update van Fluitje van een cent, oorspronkelijk in 2013 opgesteld door het PSC Brabant ( Gérard François), kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen de negen West-Vlaamse vriendenkringen, Bureau

Nadere informatie

FZK Zaalvoetbalregels

FZK Zaalvoetbalregels FZK Zaalvoetbalregels 1. Het speelveld: A: Het strafschopgebied: Dit is het doelgebied van de keeper en heeft een doorsnee van 6 meter. De overtredingen, die hier plaats vinden worden als volgt uitgevoerd:

Nadere informatie

Spelregels Rijsbergse Zaalvoetbal Competitie

Spelregels Rijsbergse Zaalvoetbal Competitie Spelregels Rijsbergse Zaalvoetbal Competitie Hoofdstuk 1: Begin van het spel 1.1 De speeltijd van de wedstrijd gaat in op het moment, dat de scheidsrechter het fluitsignaal voor het nemen van de beginschop

Nadere informatie

SPELREGELS ARBITRAGE ZAALVOETBAL

SPELREGELS ARBITRAGE ZAALVOETBAL SPELREGELS ARBITRAGE ZAALVOETBAL ZVV DE BEVELANDEN 24 AUGUSTUS 2017 PROGRAMMA - Welkom - Verkopen van je beslissingen - Volgen & positie kiezen - Vrije schoppen - De 4 seconden regel - Disciplinaire straffen

Nadere informatie

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2012

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2012 Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2012 Beste lezer, In dit document vindt u alle wijzigingen en aanvullingen die door de werkgroep spelregels zijn aangebracht op

Nadere informatie

OPLOSSINGEN. Reglemententest Enkel wat goed is, is vet gedrukt. 1. Bij een intrap :

OPLOSSINGEN. Reglemententest Enkel wat goed is, is vet gedrukt. 1. Bij een intrap : OPLOSSINGEN Reglemententest 2013-2014 Enkel wat goed is, is vet gedrukt. 1. Bij een intrap : a. mag de bal met hand ingerold worden. (moet met de voet) b. wordt de bal met voet ingetrapt in de omgeving

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL

REGELS VAN HET VOETBALSPEL REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2010-2011 Opmerkingen bij de Spelregels Wijzigingen Behoudens de goedkeuring van de betrokken nationale bond en vooropgesteld dat de principes van deze regels onaangetast blijven,

Nadere informatie

Bijgevolg dienen alle vroegere documenten, die inhoudelijk strijdig zijn met deze vragenlijst, als nietig beschouwd te worden.

Bijgevolg dienen alle vroegere documenten, die inhoudelijk strijdig zijn met deze vragenlijst, als nietig beschouwd te worden. Dit document is geüpdatet als gevolg van: de wijzigingen aan de «Regels van het Voetbalspel» 2013-2014 de wijzigingen aan de «Interpretatie van de Spelregels en Richtlijnen voor Scheidsrechters» 2013-2014

Nadere informatie

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal.

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal. Voetbal: minivoetbal 1 CATEGORIEEN 3 de 4 de leerjaar: jongens meisjes 5 de 6 de leerjaar: jongens meisjes 2 DEELNAME Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 3 MATERIAAL Er wordt

Nadere informatie

Herziening spelregels 2009 2010

Herziening spelregels 2009 2010 Herziening spelregels 2009 2010 Regel 1 Het speelveld VELDOPPERVLAK Nieuwe tekst Wedstrijden mogen worden gespeeld op natuurlijke of kunstmatige oppervlakken overeenkomstig de competitiereglementen. De

Nadere informatie

De assistent-scheidsrechter

De assistent-scheidsrechter De assistent-scheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? pagina 1 van 13 1. De aftrap * De assistent-scheidsrechters moeten zich op één lijn bevinden met de voorlaatste

Nadere informatie

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers.

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 1. CATEGORIEEN 3de - 4de leerjaar: jongens - meisjes 5de - 6de leerjaar: jongens - meisjes 2. DEELNAME Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 3. MATERIAAL VOETBAL MINIVOETBAL

Nadere informatie

Wij zijn als team op de hoogte dat de organisatie het recht heeft ons te diskwalificeren bij het niet naleven

Wij zijn als team op de hoogte dat de organisatie het recht heeft ons te diskwalificeren bij het niet naleven TORNOOI REGLEMENT A. GEDRAGSCHARTER Als deelnemende ploeg aan het GARRINCHA tornooi gaan wij ermee akkoord de volgende regels in acht te nemen om van het tornooi een succes te maken. Wij zijn als team

Nadere informatie

OUDE CATEGORIE NIEUWE CATEGORIE OUDE CATEGORIE NIEUWE CATEGORIE

OUDE CATEGORIE NIEUWE CATEGORIE OUDE CATEGORIE NIEUWE CATEGORIE ARBITRAGE VFV Nieuwe structuur RO wordt vervangen door Departement Management Arbitrage KBVB ( 242) Provinciale Scheidsrechterscommissies worden vervangen door Departement Management Arbitrage VFV (264)

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL

REGELS VAN HET VOETBALSPEL REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2007-2008 REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2007-2008 OPMERKINGEN BIJ DE SPELREGELS Wijzigingen Met het akkoord van de betrokken nationale bond en met inachtneming van de basisprincipes,

Nadere informatie

Onderrichtingen bij de Regels van het Voetbalspel Uitgave 2011 Wijzigingen seizoen

Onderrichtingen bij de Regels van het Voetbalspel Uitgave 2011 Wijzigingen seizoen Onderrichtingen bij de Regels van het Voetbalspel Uitgave 2011 Wijzigingen seizoen 2012-2013. Regel 1 Het speelveld Blz.3 Neutrale zone Nieuwe tekst na 3 de alinea: Elke hindernis op minder dan drie meter

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL

REGELS VAN HET VOETBALSPEL REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2012-2013 3 OPMERKINGEN BIJ DE SPELREGELS Wijzigingen Behoudens de goedkeuring van de betrokken nationale bond en vooropgesteld dat de principes van deze Regels onaangetast

Nadere informatie

VOORWOORD. Kevin Blom, scheidsrechter betaald voetbal

VOORWOORD. Kevin Blom, scheidsrechter betaald voetbal VOORWOORD Wat goed dat je je gaat verdiepen in de spelregels van het veldvoetbal! Met ruim 1,2 miljoen leden en ongeveer 33.000 wedstrijden per week is voetbal de meest populaire sport van ons land. Allemaal

Nadere informatie

SPELREGELS VOOR U6 TOT U13

SPELREGELS VOOR U6 TOT U13 SEIZOEN 2009-2010 SPELREGELS VOOR U6 TOT U13 Redactie : KBVB, Michel Sablon, Technisch Directeur K.U. Leuven, Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie Prof. Dr. Werner Helsen Bart Gilis 1 INHOUDSTAFEL

Nadere informatie

2. door woord of gebaar toont het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter;

2. door woord of gebaar toont het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter; Strafcodes 1 t/m 8 AV - Toelichting voor scheidsrechters Strafcode 1 - Gele kaart Een speler ontvangt een waarschuwing en wordt de gele kaart getoond, indien hij één van de zeven hieronder volgende overtredingen

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

SEIZOEN 2007-2008 SPELREGELS VOOR DEBUTANTJES, DUIVELTJES, PREMINIEMEN, MINIEMEN EN U8 TOT U13. Redactie: KBVB, Michel Sablon, Technisch Directeur

SEIZOEN 2007-2008 SPELREGELS VOOR DEBUTANTJES, DUIVELTJES, PREMINIEMEN, MINIEMEN EN U8 TOT U13. Redactie: KBVB, Michel Sablon, Technisch Directeur SEIZOEN 2007-2008 SPELREGELS VOOR DEBUTANTJES, DUIVELTJES, PREMINIEMEN, MINIEMEN EN U8 TOT U13 Redactie: KBVB, Michel Sablon, Technisch Directeur K.U.Leuven, Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie

Nadere informatie

INLEIDING. De werkgroep spelregels veldvoetbal: Juli 2006

INLEIDING. De werkgroep spelregels veldvoetbal: Juli 2006 INLEIDING In deze uitgave van de "Spelregels Veldvoetbal" zijn de spelregelwijzigingen die de FIFA heeft doorgevoerd, verwerkt. In verband met het WK zijn de wijzigingen van kracht geworden per 1 juni

Nadere informatie

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal Buitenspel! Buitenspel! Nee, hij niet! Nee, hij Samenvatting van de spelregels veldvoetbal niet! Inhoudsopgave Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. De teksten zijn gebaseerd op

Nadere informatie

QUESTIONS & ANSWERS HERZIENING VAN THE LAWS OF THE GAME. Uitgave nr. : Versie 1 juli 2017

QUESTIONS & ANSWERS HERZIENING VAN THE LAWS OF THE GAME. Uitgave nr. : Versie 1 juli 2017 QUESTIONS & ANSWERS HERZIENING VAN THE LAWS OF THE GAME Uitgave nr. : Versie 1 juli 2017 Voorwoord De FIFA/IFAB is verantwoordelijk voor de spelregels veldvoetbal. De afgelopen jaren is er voor gekozen

Nadere informatie

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal Buitenspel! Buitenspel! Nee, hij niet! Nee, hij Samenvatting van de spelregels veldvoetbal niet! Inhoudsopgave klik op de hoofdstukken om door het boekje te gaan Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

BUITENSPEL! NEE, HIJ NIET! SAMENVATTING VAN DE SPELREGELS VELDVOETBAL

BUITENSPEL! NEE, HIJ NIET! SAMENVATTING VAN DE SPELREGELS VELDVOETBAL BUITENSPEL! NEE, HIJ NIET! INHOUDSOPGAVE klik op de hoofdstukken om door het boekje te gaan Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. De teksten zijn gebaseerd op de Spelregels Veldvoetbal

Nadere informatie

SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN. Datum : 1 juni 2017

SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN. Datum : 1 juni 2017 SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2017 PRAKTISCHE RICHTLIJNEN SAMENVATTING VAN DE SPELREGELWIJZIGINGEN 2017/ 18 Onderstaand een vereenvoudigde samenvatting van de belangrijkste veranderingen

Nadere informatie

SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN. Datum : 1 juni 2017

SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN. Datum : 1 juni 2017 SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN Datum : 1 juni 2017 SAMENVATTING VAN DE SPELREGELWIJZIGINGEN 2017/ 18 Onderstaand een vereenvoudigde samenvatting van de belangrijkste veranderingen

Nadere informatie

Strafcodes: Gele kaarten en Rode kaarten

Strafcodes: Gele kaarten en Rode kaarten Strafcodes: Gele kaarten en Rode kaarten Vanaf 2014/ 15 worden alle gele kaarten ondergebracht in één strafcode, voor de directe rode kaarten bestaan zes codes en daarnaast is er de code Overige overtredingen

Nadere informatie

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014 Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014 Beste lezer, In dit document vindt u alle wijzigingen en aanvullingen die door de werkgroep spelregels zijn aangebracht op

Nadere informatie

REGLEMENT ZAAL VOETBAL WEEKCOMPETITIE HAALTERT-NINOVE

REGLEMENT ZAAL VOETBAL WEEKCOMPETITIE HAALTERT-NINOVE REGLEMENT ZAAL VOETBAL WEEKCOMPETITIE HAALTERT-NINOVE SEIZOEN 2013-2014 Het spel: Het spel bestaat uit 2 ploegen, om de wedstrijd te beginnen moet een ploeg uit minimum 4 spelers bestaan. Indien er tijdens

Nadere informatie

Van de E naar de D!! Wat nu??

Van de E naar de D!! Wat nu?? Van de E naar de D!! Wat nu?? Informatie voor DSVP-spelers die op een groot veld gaan spelen. Bij de overgang van de E naar de D veranderen er plotseling een groot aantal dingen die in de E zo gewoon waren.

Nadere informatie

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Uitgave 21 maart 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De spelregels... 3 Het speelveld... 3 De bal... 4 Spelers... 4 Wisselspelers... 4 Doelverdediger... 5

Nadere informatie

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal Buitenspel! Buitenspel! Nee, hij niet! Nee, hij Samenvatting van de spelregels veldvoetbal niet! Inhoudsopgave klik op de hoofdstukken om door het boekje te gaan Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

SPELREGELS INDOOR SOCCER COMPETITIE Soccerhome.nl!

SPELREGELS INDOOR SOCCER COMPETITIE Soccerhome.nl! SPELREGELS INDOOR SOCCER COMPETITIE Soccerhome.nl! Artikel 1 Indoor Soccer draait om fairplay. Strijd op sportieve wijze op het veld. Houd rekening met anderen in zowel woord als daad! Artikel 2 Teams

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL

REGELS VAN HET VOETBALSPEL REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2012-2013 3 OPMERKINGEN BIJ DE SPELREGELS Wijzigingen Behoudens de goedkeuring van de betrokken nationale bond en vooropgesteld dat de principes van deze Regels onaangetast

Nadere informatie

1 De spelregelwijzigingen die de FIFA in 2001 heeft doorgevoerd, zijn voor de werkgroep spelregels veldvoetbal aanleiding om een nieuw spelregelboek

1 De spelregelwijzigingen die de FIFA in 2001 heeft doorgevoerd, zijn voor de werkgroep spelregels veldvoetbal aanleiding om een nieuw spelregelboek 1 De spelregelwijzigingen die de FIFA in 2001 heeft doorgevoerd, zijn voor de werkgroep spelregels veldvoetbal aanleiding om een nieuw spelregelboek uit te geven. De meest opvallende wijziging is het laten

Nadere informatie

BEACH HANDBAL SPELREGELS

BEACH HANDBAL SPELREGELS BEACH HANDBAL SPELREGELS Hierbij geven we niet de volledige versie van de spelregels maar wel een kort overzicht waarin de voornaamste verschillen tussen zaalhandbal en Beach handbal worden aangeduid.

Nadere informatie

De assistentscheidsrechter

De assistentscheidsrechter De assistentscheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? De KNVB publiceert ieder seizoen het boekwerk genaamd spelregels veldvoetbal. Een van de besproken onderwerpen

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2014-2015

REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2014-2015 REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2014-2015 Opmerkingen bij de Spelregels Wijzigingen Behoudens de goedkeuring van de betrokken nationale bond en vooropgesteld dat de principes van deze Regels onaangetast blijven,

Nadere informatie

PRAKTISCHE RICHTLIJNEN

PRAKTISCHE RICHTLIJNEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN AANVULLING SPELREGELS VELDVOETBAL VOOR WEDSTRIJDOFFICIALS Uitgave nr. : Versie 1.0 Datum : 1 juli 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Positie kiezen, volgen van het spel en samenwerking...

Nadere informatie

Schriftelijke spelregelvragen Vraag 01. Vraag 02 Vraag 03. Vraag 04. Vraag 05. Vraag 06.

Schriftelijke spelregelvragen Vraag 01. Vraag 02 Vraag 03. Vraag 04. Vraag 05. Vraag 06. Schriftelijke spelregelvragen Vraag 01. De aanvoerder van een de partijen kan de wedstrijd wegens een blessure niet voortzetten. Geen van zijn partijgenoten wil zijn functie overnemen. Wat beslist de scheidsrechter?

Nadere informatie

Dank je wel voor je engagement. In deze bundel vind je heel wat informatie om alles vlot te laten verlopen. Neem even tijd om hem door te nemen,

Dank je wel voor je engagement. In deze bundel vind je heel wat informatie om alles vlot te laten verlopen. Neem even tijd om hem door te nemen, Beste Sporting speler, Dank je wel voor je engagement. In deze bundel vind je heel wat informatie om alles vlot te laten verlopen. Neem even tijd om hem door te nemen, Veel succes! Belangrijke afspraken

Nadere informatie

INLEIDING. In deze uitgave van de "Spelregels Veldvoetbal" zijn de spelregelwijzigingen die de FIFA vanaf 1 juli 2005 heeft doorgevoerd, verwerkt.

INLEIDING. In deze uitgave van de Spelregels Veldvoetbal zijn de spelregelwijzigingen die de FIFA vanaf 1 juli 2005 heeft doorgevoerd, verwerkt. INLEIDING In deze uitgave van de "Spelregels Veldvoetbal" zijn de spelregelwijzigingen die de FIFA vanaf 1 juli 2005 heeft doorgevoerd, verwerkt. De wijzigingen betreffen: in regel 3 is nu geregeld dat

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m INSTRUCTIEBOEKJE voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m 65m 9.15m 9.15m 100m 1 REGELS VOOR D-PUPILLEN D-pupillen spelen op een heel speelveld. De afmetingen

Nadere informatie

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019 SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2019 INLEIDING De 133 ste JAV van de IFAB in Aberdeen, Schotland op 2 maart 2019 heeft een aantal wijzigingen en toelichtingen met betrekking tot

Nadere informatie

INLEIDING. In deze uitgave van het spelregelboek zijn alle wijzigingen tot en met 2001 verwerkt.

INLEIDING. In deze uitgave van het spelregelboek zijn alle wijzigingen tot en met 2001 verwerkt. INLEIDING De spelregelwijzigingen die de FIFA in 2001 heeft doorgevoerd, zijn voor de werkgroep spelregels veldvoetbal aanleiding om een nieuw spelregelboek uit te geven. De meest opvallende wijziging

Nadere informatie

Fintro: BE TVA/BTW BE Av. Ch. Schallerlaan Bruxelles/Brussel

Fintro: BE TVA/BTW BE Av. Ch. Schallerlaan Bruxelles/Brussel Wijziging spelregels, seizoen 2015 2016 Vier regels zijn veranderd of werden opnieuw ingebracht : 1. Een team bestaat uit maximaal twaalf personen, waarvan ten hoogste zes spelers in het veld en de overige

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

INLEIDING. Wij vestigen uw aandacht graag nog op de onderstaande onderwerpen:

INLEIDING. Wij vestigen uw aandacht graag nog op de onderstaande onderwerpen: INLEIDING In deze uitgave zijn de spelregelwijzigingen verwerkt die de FIFA per 1 juli 2007 heeft ingevoerd. De wijzigingen zijn niet bijzonder ingrijpend, maar de intentie is geweest om meer duidelijkheid

Nadere informatie

Wij rekenen op bereidwilligheid en de sportieve medewerking van alles spelers en supporters van de deelnemende ploegen.

Wij rekenen op bereidwilligheid en de sportieve medewerking van alles spelers en supporters van de deelnemende ploegen. Programmaboekje Beste spelers, scheidsrechters, supporters, Voor al eerst willen wij u bedanken voor de inschrijving op de eerste editie van Beachball Trophee 2013. Beachball Trophee 2013 is tot stand

Nadere informatie

ScheidsrechtersVereniging Drechtsteden. Spelregelwijzigingen

ScheidsrechtersVereniging Drechtsteden. Spelregelwijzigingen ScheidsrechtersVereniging Drechtsteden Spelregelwijzigingen 1-7-2016 De regels Regel 1 Het speelveld Regel 2 De bal Regel 3 De spelers (was: het aantal spelers) Regel 4 De uitrusting van de spelers Regel

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

WALKING FOOTBALL SPELREGELS

WALKING FOOTBALL SPELREGELS ALGEMEEN PRINCIPE Walking Football hanteert dezelfde regels als het reguliere voetbal met een aantal uitzonderingen, namelijk; er mag niet worden gerend, er is geen buitenspel en er zijn geen keepers.

Nadere informatie

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand.

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand. ! De Spelregels Onderstaand zijn de belangrijkste spelregels zoals deze door de KNVB zijn vastgesteld benoemd. Mochten hier vragen over zijn, schroom dan niet contact op te nemen. Genoemde regels worden

Nadere informatie

Toets Regel 1 t/m17 Basisboek arbitrage veld

Toets Regel 1 t/m17 Basisboek arbitrage veld KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Toets Regel 1 t/m17 Basisboek arbitrage veld knvb.nl TOETS REGEL 1 1 Een hoekvlaggenstok moet minimaal boven de grond uitsteken: A : 125 cm B : 98 cm

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR ASSISTENT-SCHEIDSRECHTERS 2011

HANDLEIDING VOOR ASSISTENT-SCHEIDSRECHTERS 2011 HANDLEIDING VOOR ASSISTENT-SCHEIDSRECHTERS 2011 A. HOUDING Algemeen gedraag u respectvol ten opzichte van spelers, clubleiders en publiek. uw houding en uw gedrag moeten respect afdwingen. reageer niet

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U6 tot U13

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U6 tot U13 Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U6 tot U13 De 8 principes van respect = FAIRPLAY Beknopte handleiding begeleiden wedstrijden U6 U13 Pagina 1 1. Respect voor de spelregels 2. Respect

Nadere informatie

OldStars walking football spelregels

OldStars walking football spelregels OldStars walking football spelregels 1 Introductie OldStars walking football hanteert dezelfde regels als het reguliere voetbal met een aantal uitzonderingen. De spelregels dragen voor een belangrijk deel

Nadere informatie

Mededeling aanpassing spelregels geldig vanaf Palen. 1.3 Palen. Palen met beide zijlijnen.

Mededeling aanpassing spelregels geldig vanaf Palen. 1.3 Palen. Palen met beide zijlijnen. Mededeling aanpassing spelregels geldig vanaf 01-07-2015 Huidige tekst 1.3 Palen Palen met beide zijlijnen. Indien bevestiging in het speelveld niet mogelijk is, mag de paal geplaatst zijn op een voldoende

Nadere informatie

Laatst gewijzigd SPELREGELVRAGEN VELDVOETBAL (inclusief antwoorden)

Laatst gewijzigd SPELREGELVRAGEN VELDVOETBAL (inclusief antwoorden) (inclusief antwoorden) Laatst gewijzigd 14-06-2017 Beste (assistent-) scheidsrechter, waarnemer, coach Betaald Voetbal, Voor u ligt het bestand met spelregelvragen veldvoetbal. De IFAB heeft met ingang

Nadere informatie

3.10c; deel 1. Het nemen van de vrije worp

3.10c; deel 1. Het nemen van de vrije worp 3.10c; deel 1 c Het nemen van de vrije worp c Het nemen van de vrije worp De nemer van de vrije worp moet met één voet direct achter het strafworppunt staan en met de andere voet in het gebied achter de

Nadere informatie

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams De veranderingen zijn GEEL gemarkeerd. Hoe ziet het speelveld eruit?.. Veldmarkeringen in de vorm van hoekvlaggen

Nadere informatie

Spelregels Achttal hockey

Spelregels Achttal hockey Spelregels Achttal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? 15m.. speelrichting 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

HANDLEIDING Scheidsrechters Onder 13 en Ouder

HANDLEIDING Scheidsrechters Onder 13 en Ouder HANDLEIDING Scheidsrechters Onder 13 en Ouder Voor de eerste keer scheidsrechter bij de O13 pupillen en ouder, wat moet je weten! Als je voor de 1 e keer gaat fluiten op het grote veld (O13-pupillen en

Nadere informatie

Belgian Homeless Cup Wedstrijdreglement

Belgian Homeless Cup Wedstrijdreglement Belgian Homeless Cup 2014 - Wedstrijdreglement Alle BHC regels zijn bindend voor alle erkende en deelnemende teams aan de Belgian Homeless Cup. Deelnemers die gezien hun medisch achtergrond niet mogen

Nadere informatie

zaterdag 2 juni 2012 minivoetbaltornooi

zaterdag 2 juni 2012 minivoetbaltornooi ERLR - HEIKNT zaterdag 2 juni 2012 F.. HEIKNT minivoetbaltornooi op hun terreinen aan de Melkouwensteenweg te erlaar - Heikant Ploegen en reeksindeling Reglementen Wedstrijdschema LLEN TIJDIG OP POST!!

Nadere informatie

Technische richtlijnen over samenwerking scheidsrechter en assistentscheidsrechter"

Technische richtlijnen over samenwerking scheidsrechter en assistentscheidsrechter Technische richtlijnen over samenwerking scheidsrechter en assistentscheidsrechter" Deze technische richtlijnen zijn een uitreksel van de technische richtlijnen zoals deze bedoeld zijn voor (assistent-)scheidsrechters

Nadere informatie