Pieter-Frank van Dam W A M

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pieter-Frank van Dam W A M"

Transcriptie

1 Pieter-Frank van Dam W A M

2 INHOUD Betekenis WAM? De achtergrond en het doel van de WAM Drie hoofdelementen van de WAM Begrippenkader WAM Verzekeringsrechtelijke aspecten van de WAM Verplichte verzekering kentekenhouder c.q. langdurige houder Locatie? Wiens burgerlijke aansprakelijkheid verzekerd? Welke aansprakelijkheden dienen te worden verzekerd? Gedekte aanspraken? Eigen recht benadeelde? Mogelijkheden van verzekeraar?

3 BETEKENIS Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen

4 ACHTERGROND Internationale achtergrond Overeenkomst tussen Benelux-landen Europese richtlijnen

5 DOEL Bescherming van degenen die slachtoffer zijn geworden van gemotoriseerd verkeer

6 3 HOOFDELEMENTEN 1) Verzekeringsplicht 2) Eigen recht verkeersslachtoffer 3) Waarborgfonds motorrijtuigen

7 BEGRIPPENKADER Wat is een motorrijtuig? motorrijtuigen: alle rij- of voertuigen, bestemd om anders dan langs spoorstaven over de grond te worden voorbewogen uitsluitend of mede door mechanische kracht, op of aan het rij of voertuig zelf aanwezig, dan wel door elektrische tractie met stroomtoevoer van elders; als deel daarvan wordt aangemerkt als hetgeen aan het rij- of voertuig is gekoppeld of na koppeling daarvan is losgemaakt of losgeraakt, zolang het nog niet buiten het verkeer tot stilstand is gekomen.

8 BEGRIPPENKADER Wat is een motorrijtuig? Geduwde bromfiets Gesleepte auto

9 BEGRIPPENKADER Wat is een motorrijtuig? De gebogen bromfietser

10 BEGRIPPENKADER Wat is een motorrijtuig? Aanhanger op hellende weg

11 BEGRIPPENKADER Wat is een motorrijtuig? Aanhanger met 2 lekke banden Afgevallen lading

12 BEGRIPPENKADER Wie is een benadeelde? zij die schade hebben geleden welke grond oplevert voor de toepassing van deze wet, alsmede hun recht verkrijgende.

13 BEGRIPPENKADER Wie is een benadeelde? Blijkens toelichting op de gemeenschappelijke bepalingen moet benadeelde ruim worden verstaan, niet alleen wat betreft de aard van de schade, maar ook wat betreft de kring der gerechtigden; naast hen die bij het verkeersongeval rechtstreeks letsel hebben opgelopen, komt als benadeelde in aanmerking een ieder die krachtens het toepasselijke nationale recht hetzij uit eigen hoofde, hetzij uit hoofde van zijn betrekking tot het slachtoffer, een beroep kan doen op een recht, dat wil zeggen recht kan doen gelden op vergoeding van zijn ongevalschade van welke aard ook jegens diegene die voor die gevolgen van het ongeval aansprakelijk is.

14 BEGRIPPENKADER Wat kwalificeert als weg of terrein Een weg is een weg in de zin van de WAM indien daarop de omschrijving uit de Wegenverkeerswet van toepassing is. Een vaartuig dat wordt gebruikt bij de uitoefening van een veerdienst, wordt krachtens de WAM ook beschouwd als weg.

15 BEGRIPPENKADER Wat kwalificeert als weg of terrein Met betrekking tot terrein wordt de definitie gehanteerd een terrein dat toegankelijk is voor publiek of voor een zeker aantal personen, die het recht hebben daar te komen.

16 BEGRIPPENKADER Verkeersrisico en werkrisico De ontplofte vrachtwagencombinatie Door een ontploffing en brand in of aan een langs de openbare weg op een industrieterrein geparkeerde vrachtwagencombinatie overlijdt de directeur van het bedrijf aan wie de combinatie toe behoorde en is de zaakschade ontstaan aan omringende opstallen. Delta Lloyd heeft deze schade vergoed en vordert op grond van subrogatie middels de directe actie vergoeding van de schade door de WAMverzekeraar. WAM-schade?

17 BEGRIPPENKADER Verkeersrisico en werkrisico Casus 1) Het feit dat een motorrijtuig schade heeft veroorzaakt terwijl het (ook) als werktuig werd gebruikt staat er niet aan in de weg dat het op dat moment deelnam aan het verkeer. Met name als er schade is veroorzaakt op een wijze die karakteristiek is voor schadeveroorzaking door een motorrijtuig in het verkeer op een openbare weg of terreinen, brengt mee dat er een verplichte verzekering afgesloten moet zijn niettegenstaande het feit dat het motorrijtuig tegelijkertijd als werktuig werd gebruikt. 2) De enkele omstandigheid dat tijdens de schadeveroorzaking het motorrijtuig zich bij het verrichten van de desbetreffende werkzaamheden met behulp van zijn wielen heeft verplaatst, teneinde de juiste positie in te nemen, brengt nog niet mee dat de schade veroorzaking in het verkeer plaatsvond, zulks met name niet als het zich verplaatsen van het motorrijtuig redelijkerwijs slechts gezien kan worden als een onderdeel van de manoeuvre waarbij het motorrijtuig als werktuig wordt gebezigd en als de schade niet is veroorzaakt op een wijze die overigens karakteristiek is voor schadeveroorzaking door een motorrijtuig in het verkeer. 3) Het feit dat een motorrijtuig, voordat het als werktuig te werk wordt gesteld een schade veroorzaakt, zich naar de plaats van het werk heeft bewogen en daarbij aan het verkeer heeft deelgenomen brengt nog niet mee dat de daarna bij het gebruik van een motorrijtuig als werktuig veroorzaakte schade moet worden aangemerkt als in het verkeer veroorzaakt.

18 BEGRIPPENKADER Verzekerden bij een WAM-verzekering Dekking burgerrechtelijke aansprakelijkheid van: a) iedere bezitter, b) iedere houder, c) de bestuurder van het verzekerde motorrijtuig alsmede d) diegenen die daarmee worden vervoerd.

19 BEGRIPPENKADER Verzekerden bij een WAM-verzekering De haringkar De geduwde auto

20 BEGRIPPENKADER Verzekerden bij een WAM-verzekering De aangereden haas De psychiatrische patient

21 BEGRIPPENKADER Gedekte aanspraken De bereden bloembollen

22 BEGRIPPENKADER CASUS

23 BEGRIPPENKADER Gedekte aanspraken De vragen welke opdoemen in het kader van het al dan niet toepasselijk zijn van de WAM zijn (onder meer) de navolgende. a) Is de vorkheftruck een motorrijtuig in de zin van de WAM? b) Is de aanhanger (deel van het) motorrijtuig in de zin van de WAM? c) Is de productieloods terrein in de zin van de WAM? d) Is het ongeval zoals zich het heeft voorgedaan karakteristiek voor deelname aan het verkeer (met andere woorden verkeers- of werkrisico)? e) Maakt het nog verschil of de vorkheftruck na de ontkoppeling nog gebruikt is als werktuig (verleggen van de balken)? f) Is het van belang te bepalen of de vorkheftruck veilig buiten het verkeer tot stilstand is gekomen? g) Is de ontkoppelde aanhangwagen veilig buiten het verkeer tot stilstand gekomen? h) Is het handduwen van de aanhangwagen deelname aan het verkeer? i) Valt vallende lading onder de uitsluiting van de AVB-verzekering?

24 BEGRIPPENKADER Gedekte aanspraken De aanhangwagen dient, ook nadat deze was ontkoppeld van de vorkheftruck als deel van het motorrijtuig gezien te worden omdat na afkoppeling van de vorkheftruck deze aanhangwagen niet (veilig) buiten het verkeer tot stilstand was gekomen. Redenen: 1. De aanhangwagen werd gebruikt om stalen balken van een plaats in de productieloods te vervoeren naar een opslagplaats op het bedrijfsterrein. 2. De vorkheftruck werd initieel gebruikt als trekkend motorrijtuig en werd ten gevolge van een bocht als obstakel afgekoppeld waarbij de aanhangwagen plus balken in of ter hoogte van de bocht en in ieder geval op het vervoerstraject tijdelijk werd achtergelaten. 3. Voor de plaats waar de aanhangwagen feitelijk tot stilstand werd gebracht is als zodanig niet bewust gekozen. De keuzemogelijkheden ontbraken zelfs. 4. Gegeven voorts het feit dat er sprake is van 14 meter lange stalen balken, geladen op een aanhangwagen en voortgetrokken door een vorkheftruck, welke combinatie tot stilstand is gebracht in of ter hoogte van een in die omstandigheden met moeite te nemen bocht, bezien in samenhang met de omstandigheid dat na de ontkoppeling van de vorkheftruck het vervoer van de aanhangwagen met de balken vervolgens handmatig is voortgezet, moet ervan worden uitgegaan dat de aanhangwagen ten tijde van de ontkoppeling van de vorkheftruck niet buiten het verkeer tot stilstand was gebracht. 5. Tijdens en als gevolg van de wijze van het na afkoppeling van de vorkheftruck voortgezette vervoer van de aanhangwagen zijn de balken gaan schuiven en is de aanhangwagen omgevallen. Het schuiven van lading ondanks pogingen dit te herstellen of te voorkomen is een toedracht en een oorzaak van ongevallen in het verkeer die met een zekere regelmaat voorkomen, zodat niet gezegd kan worden dat dergelijke ongevallen niet karakteristiek zijn voor deelneming aan het verkeer.

25 EIGEN RECHT Hoofdelijke aansprakelijkheid van de WAMverzekeraar

26 EIGEN RECHT Schuldeloze passagier/zelfde WAMverzekeraar betrokken motorrijtuigen

27 EIGEN RECHT Schuldeloze passagier/zelfde WAMverzekeraar betrokken motorrijtuigen Schuldeloze passagier/twee WAM verzekeraars

28 EIGEN RECHT Krachtens artikel 11 van de WAM mogen geen nietigheden, verweren of vervalbepalingen aan de benadeelde worden tegengeworpen door een verzekeraar, welke voortspruiten uit de wettelijke bepalingen omtrent de verzekeringsovereenkomst of uit de verzekeringsovereenkomst zelf

29 EIGEN RECHT De opgevoerde bromfiets Opzettelijk schade toebrengen

30 EIGEN RECHT Voormelde bepaling heeft ook de vraag opgeworpen of indien een WAM-verzekering die meer dekt dan waartoe de WAM verplicht, dat wil zeggen andersoortige ruimere dekking dan de verzekerde som, de benadeelde, nog immer een rechtstreekse actie toekomt met beroep op de andersoortige ruimere dekking.

31 EIGEN RECHT Ongeval in Duitsland

32 EIGEN RECHT A. Geen bevrijdende betaling van WAM-verzekeraar jegens de benadeelde indien aan eigen verzekerde wordt betaald. B. Geen beroep van WAM-verzekeraar jegens de benadeelde op een eventueel eigen risico. C. De benadeelde kan de WAM-verzekeraar en aansprakelijke dagvaarden voor de rechter van de benadeelde zelf (forum actoris). D. Handelingen die de verjaring van de vordering van een benadeelde tegen de verzekerde stuiten, stuiten ook tegen de verzekeraar en omgekeerd. E. Iedere onderhandeling tussen de verzekeraar en de benadeelde stuit de verjaring jegens de verzekeraar. (NB: Onderhandeling moet ruim worden uitgelegd. Slechts niet reageren of een ondubbelzinnige afwijzing van de verzekeraar laat de termijn (door)lopen). F. Een vonnis gewezen tussen de benadeelde en verzekerde kan worden tegengeworpen aan de verzekeraar als die de materiële procespartij was.

33 MOGELIJKHEDEN VERZEKERAAR Jegens de benadeelde Jegens de benadeelde kunnen alleen verweren worden gevoerd welke uitdrukkelijk enerzijds zijn toegelaten in de WAM en anderzijds als zodanig zijn opgenomen in de polis. Indien een verweer niet wordt toegelaten door de WAM treft het geen doel. Indien een verweer hoewel toegelaten door de WAM niet als zodanig in de polis is opgenomen treft het evenmin doel.

34 MOGELIJKHEDEN VERZEKERAAR Toegestane uitsluitingen a) Uitsluiting voor aansprakelijkheid van dieven en geweldplegers en van hen die, dit wetende, dat motorrijtuig zonder geldige redenen gebruiken. (N.B.Een diefstal vrijwaart de WAMverzekeraar evenwel niet altijd. Met name niet indien naast de bestuurder, ook de bezitter of houder van het gestolen motorrijtuig aansprakelijk is wegens het uit zorgeloosheid aan de dief gelegenheid tot het rijden verschaffen. b) Uitgesloten mag worden schade aan zaken die door het schadeveroorzakende motorrijtuig worden vervoerd, behoudens beroepsmatig vervoerd. c) Ook kan worden uitgesloten de aansprakelijkheid voor schade toegebracht aan de bestuurder van het motorrijtuig dat het ongeval veroorzaakt. d) Door een motorijtuig veroorzaakte schade tijdens een wedstrijd mag worden uitgesloten.

35 MOGELIJKHEDEN VERZEKERAAR Verhaalsrecht WAM jegens verzekerde Het verhaalsrecht van de WAM-verzekeraar wordt geregeld door artikel 15 WAM. De verzekeraar die ingevolge de WAM de schade van een benadeelde geheel of ten dele heeft vergoed, ofschoon de aansprakelijkheid voor die schade niet door een met die verzekeraar gesloten verzekering was gedekt, heeft voor het bedrag van de schadevergoeding verhaal op de aansprakelijke persoon.

36 SLOT Bedankt voor uw aandacht

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Met voorbijgaan aan hetgeen anders in de verzekerings voorwaarden mocht zijn bepaald, wordt deze verzekering

Nadere informatie

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Met voorbijgaan aan hetgeen anders in de verzekerings voorwaarden mocht zijn bepaald, wordt deze verzeke

Nadere informatie

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto Voorwaardenblad 301-93 Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Artikel 65-10.1504 Datum

Nadere informatie

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijfsmotorrijtuig

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijfsmotorrijtuig Voorwaardenblad 321-94 Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijfsmotorrijtuig Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Artikel 264-20.1504

Nadere informatie

: Landsverordening aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Citeertitel: Landsverordening aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen

: Landsverordening aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Citeertitel: Landsverordening aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen Intitulé : Landsverordening aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen Citeertitel: Landsverordening aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen Vindplaats : AB 1999 no. GT 12 Wijzigingen: AB 2001 no.

Nadere informatie

STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME

STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME WET van 14 augustus 1979, regelende de verplichte verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid inzake motorrijtuigen. DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, In overweging

Nadere informatie

Motorrijtuigverzekering WA oldtimer

Motorrijtuigverzekering WA oldtimer Motorrijtuigverzekering WA oldtimer Polisvoorwaarden BP4215-02 Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden de Bruyn Verzekeringspakket (DBP). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden

Nadere informatie

Motorrijtuigverzekering WA oldtimer

Motorrijtuigverzekering WA oldtimer Polisvoorwaarden PP 4215-02 Motorrijtuigverzekering WA oldtimer Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden ZekerheidsPakket Particulieren (ZPP). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden

Nadere informatie

Partijen zullen hierna [BETROKKENE] en [VERZEKERAAR] genoemd worden.

Partijen zullen hierna [BETROKKENE] en [VERZEKERAAR] genoemd worden. beschikking RECHTBANK ROTTERDAM Team handel zaaknummer / rekestnummer: C/10/423356 / HA RK 13-304 Beschikking van in de zaak van [BETROKKENE], wonende te Rotterdam, verzoeker, advocaat mr. P. Meijer, tegen'

Nadere informatie

BIJZONDERE VOORWAARDEN MOTORRIJTUIGENVERZEKERING WETTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VERSIE FEBRUARI 2012 ZEKER IS ZEKER

BIJZONDERE VOORWAARDEN MOTORRIJTUIGENVERZEKERING WETTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VERSIE FEBRUARI 2012 ZEKER IS ZEKER BIJZONDERE VOORWAARDEN MOTORRIJTUIGENVERZEKERING WETTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VERSIE FEBRUARI 2012 INHOUDSOPGAVE Deze bijzondere voorwaarden vormen één geheel met de algemene voorwaarden en de woordenlijst.

Nadere informatie

MINIMUMVOORWAARDEN B.A. MOTORRIJTUIGEN

MINIMUMVOORWAARDEN B.A. MOTORRIJTUIGEN MINIMUMVOORWAARDEN B.A. MOTORRIJTUIGEN Van toepassing sedert 12 mei 2018 Presentatie 23 oktober 2018 Den Eyck - Kasterlee Training / Martin Lampo Copyright Allianz SE KB 16/4/2018- BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN

Nadere informatie

Voorwaarden Garageverzekering rubriek AVM Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen

Voorwaarden Garageverzekering rubriek AVM Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen Voorwaardenblad 364-93 Voorwaarden Garageverzekering rubriek AVM Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 APRIL 2018 C.17.0578.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.17.0578.N 1. BALOISE BELGIUM nv, met zetel te 2600 Antwerpen (Berchem), Posthofbrug 16, 2. AG INSURANCE nv, met zetel te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden Wettelijke Aansprakelijkheid Commercieel Wat vindt u waar?

Bijzondere voorwaarden Wettelijke Aansprakelijkheid Commercieel Wat vindt u waar? Wat vindt u waar? Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 8. Artikel 9. Artikel 10. Artikel 11. Artikel 12. Begripsomschrijvingen Omvang van de dekking 2.1

Nadere informatie

AANVULLENDE VOORWAARDEN voor rubriek VI. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. (aansprakelijkheid van de bewoners)

AANVULLENDE VOORWAARDEN voor rubriek VI. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. (aansprakelijkheid van de bewoners) AANVULLENDE VOORWAARDEN voor rubriek VI (aansprakelijkheid van de bewoners) Artikel 1 Verzekerden 1.1 Als verzekerden worden beschouwd de Individuele bewoners van de verzekerde deelnemer als omschreven

Nadere informatie

Bijzondere Voorwaarden Motorrijtuigenverzekering Wettelijke Aansprakelijkheid

Bijzondere Voorwaarden Motorrijtuigenverzekering Wettelijke Aansprakelijkheid Henck Arronstraat 5 7 Pob 1030 Tel. 473400/477955 Fax 476669 Paramaribo Suriname E-mailadres: assuria@sr.net Filiaal Nickerie R.P. Bharosstraat 68 Pob 6096 Tel. 0231911 Fax 0231912 Nw. Nickerie - Suriname

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1997 1998 25 759 Vaststelling en invoering van afdeling 8.14.1 (verkeersongevallen) van het Burgerlijk Wetboek Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP Aan de Tweede

Nadere informatie

Polisvoorwaarden Motorrijtuigverzekering WA Oldtimer

Polisvoorwaarden Motorrijtuigverzekering WA Oldtimer Polisvoorwaarden Motorrijtuigverzekering WA Oldtimer Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden Hoeksche Waard Totaalpakket Particulieren (HWTP). Als er verschillen zijn, gelden de

Nadere informatie

KBC POLIS BROMFIETS. Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets.

KBC POLIS BROMFIETS. Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets. KBC POLIS BROMFIETS Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets. Iedere eigenaar of (financiële) leasingnemer van een bromfiets. Verzekeringen Welke verzekeringen

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 050.01 ingediend door: hierna te noemen 'klaagster, tegen: hierna te noemen verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

Rialto.Tóch verzekerd. Polisvoorwaarden Schadeverzekering inzittenden

Rialto.Tóch verzekerd. Polisvoorwaarden Schadeverzekering inzittenden Rialto.Tóch verzekerd Polisvoorwaarden Schadeverzekering inzittenden Dit zijn de polisvoorwaarden van de Schadeverzekering Inzittenden. U vindt hier wanneer u en verzekerden recht hebben op een uitkering

Nadere informatie

Voorwaarden Garageverzekering rubriek AVB Aansprakelijkheidsverzekering

Voorwaarden Garageverzekering rubriek AVB Aansprakelijkheidsverzekering Voorwaarden Garageverzekering Aansprakelijkheidsverzekering Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Home 1 Aansprakelijkheids verzekering Voorwaarden

Nadere informatie

VSI Pakketverzekering Auto WA

VSI Pakketverzekering Auto WA 1 VSI Pakketverzekering Auto WA VSIWAM01 Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden VSI Pakketverzekering (hierna genoemd: het pakket). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden en

Nadere informatie

Rolnummer 5763. Arrest nr. 175/2014 van 4 december 2014 A R R E S T

Rolnummer 5763. Arrest nr. 175/2014 van 4 december 2014 A R R E S T Rolnummer 5763 Arrest nr. 175/2014 van 4 december 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 19bis-11, 2, van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Plus Pakketpolis Auto SVI

Plus Pakketpolis Auto SVI 1 Plus Pakketpolis Auto SVI PPSVI01 Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden Plus Pakketpolis (hierna genoemd: het pakket). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden en de polisvoorwaarden

Nadere informatie

Voorwaarden Schadeverzekering voor Inzittenden

Voorwaarden Schadeverzekering voor Inzittenden Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Home 1 Voorwaarden Schadeverzekering voor Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Verzekerden

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden Garageverzekering 2007 Rubriek A

Aanvullende voorwaarden Garageverzekering 2007 Rubriek A Inhoudsopgave Aanvullende begripsomschrijvingen 1.1. Verzekerde Artikel 1 1.2. Derden 1.3. Schade Biezenvijver 1.4. 7 Aanspraak Artikel 2 Artikel 3 1.5. Omstandigheid 1.6. Handelen of nalaten 1.7. Milieuaantasting

Nadere informatie

NnL. Motorrijtuigverzekering WA motor. Hoofdstuk 2 Omschrijving van dekking DEKKING MOTORRIJTUIG WA MOTOR. Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

NnL. Motorrijtuigverzekering WA motor. Hoofdstuk 2 Omschrijving van dekking DEKKING MOTORRIJTUIG WA MOTOR. Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Motorrijtuigverzekering WA motor Polisvoorwaarden PP 4415-01 Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden ZekerheidsPakket Particulieren (ZPP). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Omschijving van dekking. Motorrijtuigverzekering WA personenauto met no-claimbeschermer. Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Hoofdstuk 2 Omschijving van dekking. Motorrijtuigverzekering WA personenauto met no-claimbeschermer. Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen NnL Motorrijtuigverzekering WA personenauto met no-claimbeschermer Polisvoorwaarden PP 3316-01 Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden ZekerheidsPakket Particulieren (ZPP). Bij

Nadere informatie

Motorrijtuigverzekering WA personenauto

Motorrijtuigverzekering WA personenauto Polisvoorwaarden PP 3315-02 Motorrijtuigverzekering WA personenauto Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden ZekerheidsPakket Particulieren (ZPP). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Omschrijving van dekking. Motorrijtuigverzekering WA personenauto DEKKING MOTORRIJTUIG WA PERSONENAUTO. Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Hoofdstuk 2 Omschrijving van dekking. Motorrijtuigverzekering WA personenauto DEKKING MOTORRIJTUIG WA PERSONENAUTO. Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen NnL Motorrijtuigverzekering WA personenauto Polisvoorwaarden PP 3315-02 Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden ZekerheidsPakket Particulieren (ZPP). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden

Nadere informatie

DK220 Bijzondere Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen

DK220 Bijzondere Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen DK220 Bijzondere Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen Deze voorwaarden vormen één geheel met de Algemene Voorwaarden. Woorden welke cursief geschreven zijn, worden nader beschreven

Nadere informatie

LANDSVERORDENING van de 23ste december 1976 betreffende verplichte verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid inzake motorrijtuigen

LANDSVERORDENING van de 23ste december 1976 betreffende verplichte verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid inzake motorrijtuigen Zoek regelingen op overheid.nl Nederlandse Antillen Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 23ste december 1976 betreffende verplichte verzekering

Nadere informatie

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.).

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.). Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (verder ook: RDW) hem na een periode van meer dan zeven jaar heeft aangesproken op het feit dat hij niet over een geldige APK voor zijn

Nadere informatie

Motorrijtuigverzekering WA personenauto met no-claimbeschermer

Motorrijtuigverzekering WA personenauto met no-claimbeschermer Polisvoorwaarden PP 3316-01 Motorrijtuigverzekering WA personenauto met no-claimbeschermer Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden ZekerheidsPakket Particulieren (ZPP). Bij verschil

Nadere informatie

Motorrijtuigverzekering WA motor

Motorrijtuigverzekering WA motor Motorrijtuigverzekering WA motor Polisvoorwaarden BP4415-02 Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden de Bruyn Verzekeringspakket (DBP). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden

Nadere informatie

Bijzondere Voorwaarden. Schadeverzekering voor Inzittenden

Bijzondere Voorwaarden. Schadeverzekering voor Inzittenden Bijzondere Voorwaarden Schadeverzekering voor Inzittenden 1 Bijzondere verzekeringsvoorwaarden Schadeverzekering voor inzittenden Versie B2012.1 Deze verzekeringsvoorwaarden geven - in aanvulling op of

Nadere informatie

N.V. Surinaamse Assurantie Maatschappij

N.V. Surinaamse Assurantie Maatschappij Algemene Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven en Beroepen Artikel 1: Verzekerden Verzekerden krachtens deze verzekering zijn: - de verzekeringnemer (met wie de verzekering is aangegaan),

Nadere informatie

2. Overwegende dat uit het vonnis de navolgende feiten blijken: - de bromfiets van Patricia Jooris stond geparkeerd op de openbare weg;

2. Overwegende dat uit het vonnis de navolgende feiten blijken: - de bromfiets van Patricia Jooris stond geparkeerd op de openbare weg; Het Benelux-Gerechtshof in de zaak A 2002/1 1. Gelet op het op 15 april 2002 door de Politierechtbank te Gent uitgesproken vonnis in de zaak van Patricia Jooris tegen het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds,

Nadere informatie

Motorrijtuigverzekering WA motor. Hoofdstuk 2 Omschrijving van dekking DEKKING MOTORRIJTUIG WA MOTOR. Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Motorrijtuigverzekering WA motor. Hoofdstuk 2 Omschrijving van dekking DEKKING MOTORRIJTUIG WA MOTOR. Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen NnL Motorrijtuigverzekering WA motor Polisvoorwaarden PP 4415-02 Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden ZekerheidsPakket Particulieren (ZPP). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden

Nadere informatie

WA - motorrijtuigverzekering. Inhoud. Wat u vooraf moet weten. Vragen. Verzekeringsvoorwaarden RHN-MRPWA002 november 2015

WA - motorrijtuigverzekering. Inhoud. Wat u vooraf moet weten. Vragen. Verzekeringsvoorwaarden RHN-MRPWA002 november 2015 WA - motorrijtuigverzekering Verzekeringsvoorwaarden RHN-MRPWA002 november 2015 Inhoud 1 Begripsomschrijvingen... 2 1.1 Verzekeraar... 2 1.2 Verzekeringnemer... 2 1.3 Verzekerde... 2 1.4 Motorrijtuig...

Nadere informatie

Garageverzekering - Bijzondere Voorwaarden Rubriek Aansprakelijkheid motorrijtuigen G1

Garageverzekering - Bijzondere Voorwaarden Rubriek Aansprakelijkheid motorrijtuigen G1 - Bijzondere Voorwaarden Rubriek Aansprakelijkheid motorrijtuigen G1 Model GWAM 06-2 (52483) European Warranty Services B.V. Office: +31 (0)88.054.50.00 Mail: info@ewsinsurance.eu Inhoud Algemeen Artikel

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden Werkmaterieelverzekering Wettelijke Aansprakelijkheid 2006

Aanvullende voorwaarden Werkmaterieelverzekering Wettelijke Aansprakelijkheid 2006 Inhoudsopgave Artikel 1. Aanvullende begripsomschrijvingen 1.1 Beredddingskosten 1.2 Gebeurtenis 1.3 IVB 1.4 Schade 1.5 Verzekerd werkmaterieel 1.6 Verzekerde 1.7 Verzekering 1.8 Verzekeringsbewijs 1.9

Nadere informatie

Uitspraak no. 120 van de Geschillencommissie Schadeverzekeraars inzake samenloopgeschil Schade met sondeerrups.

Uitspraak no. 120 van de Geschillencommissie Schadeverzekeraars inzake samenloopgeschil Schade met sondeerrups. Uitspraak no. 120 van de Geschillencommissie Schadeverzekeraars inzake samenloopgeschil Schade met sondeerrups. Betreft: AVB / CAR. Partijen: A; AVB verzekeraar en B; CAR-verzekeraar, hebben zich ter verkrijging

Nadere informatie

Voorwaarden Garage verzekering rubriek AVB Aansprakelijkheids verzekering voor het Bedrijf

Voorwaarden Garage verzekering rubriek AVB Aansprakelijkheids verzekering voor het Bedrijf Voorwaardenblad 362-94 Voorwaarden Garage verzekering rubriek AVB Aansprakelijkheids verzekering voor het Bedrijf Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het

Nadere informatie

Wat kan men meer bepaald voor aanhangwagens afleiden uit die definitie?

Wat kan men meer bepaald voor aanhangwagens afleiden uit die definitie? DE PROBLEMATIEK VAN DE AANHANGWAGENS De eerste Europese richtlijn betreffende verplichte verzekering van de burgerlijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen 1 bepaalt dat alle Lidstaten de nodige maatregelen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2016:665

ECLI:NL:RBROT:2016:665 ECLI:NL:RBROT:2016:665 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 20012016 Datum publicatie 28012016 Zaaknummer C/10/473480 / HA ZA 15333 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

Begripsomschrijvingen

Begripsomschrijvingen Schadeverzekering voor inzittenden van motorrijtuigen SVI 2001 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2 Verzekerden... 3 Artikel 3 Omvang van de dekking... 3 Artikel 4 Uitsluitingen...

Nadere informatie

Artikel 185 WW. Spoorboekje

Artikel 185 WW. Spoorboekje Artikel 185 WW Spoorboekje Wanneer is art. 185 WVW van toepassing? Er moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan wil art. 185 WVW van toepassing zijn. Allereerst zal er sprake moeten zijn van een ongeval

Nadere informatie

Informatie over uw Motorrijtuigverzekering. WA oldtimer. Als onderdeel van het ZekerheidsPakket Particulieren

Informatie over uw Motorrijtuigverzekering. WA oldtimer. Als onderdeel van het ZekerheidsPakket Particulieren Informatie over uw Motorrijtuigverzekering WA oldtimer Als onderdeel van het ZekerheidsPakket Particulieren pagina Leeswijzer, Uw verzekering in het kort 3 Polisvoorwaarden Motorrijtuigverzekering WA oldtimer

Nadere informatie

Polisvoorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB)

Polisvoorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB) Polisvoorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB) Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden en de polisvoorwaarden Zekerheidspakket

Nadere informatie

Garageverzekering - Bijzondere Voorwaarden Rubriek Aansprakelijkheid voor bedrijven G2

Garageverzekering - Bijzondere Voorwaarden Rubriek Aansprakelijkheid voor bedrijven G2 - Bijzondere Voorwaarden Rubriek Aansprakelijkheid voor bedrijven G2 Model GAVB 06-1 (52458) European Warranty Services B.V. Office: +31 (0)88.054.50.00 Mail: info@ewsinsurance.eu Inhoud Algemeen Artikel

Nadere informatie

Verkeersschadeverzekering

Verkeersschadeverzekering Voorwaardenblad 361-91 Verkeersschadeverzekering Polisvoorwaarden Artikel 270-90.1504 Datum 1 april 2015 pagina 1 Begripsomschrijvingen 3 1.1 Maatschappij 3 1.2 Polisblad 3 1.3 Het motorrijtuig 3 1.4 Inzittenden

Nadere informatie

Artikel 7:942 BW Verzekering en verjaring. Marine Insurance Amsterdam 21 juni 2010 Wilbert ten Braak

Artikel 7:942 BW Verzekering en verjaring. Marine Insurance Amsterdam 21 juni 2010 Wilbert ten Braak Artikel 7:942 BW Verzekering en verjaring Marine Insurance Amsterdam 21 juni 2010 Wilbert ten Braak Inleiding Nieuw verzekeringsrecht per 1 januari 2006 met nieuwe regeling voor verjaring Voor 1 januari

Nadere informatie

ARREST In de zaak A 2011/3. Inzake: Mercator Verzekeringen N.V. e.a. tegen: Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds e.a. ARRET Dans l affaire A 2011/3

ARREST In de zaak A 2011/3. Inzake: Mercator Verzekeringen N.V. e.a. tegen: Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds e.a. ARRET Dans l affaire A 2011/3 1 COUR DE JUSTICE BENELUX GERECHTSHOF ~ A 2011/3/7 ARREST In de zaak A 2011/3 Inzake: Mercator Verzekeringen N.V. e.a. tegen: Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds e.a. Procestaal: Nederlands ARRET Dans

Nadere informatie

Schadeverzekering inzittenden (SVI)

Schadeverzekering inzittenden (SVI) Schadeverzekering inzittenden (SVI) Polisvoorwaarden BP3358-02 Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden de Bruyn Verzekeringspakket (DBP). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden

Nadere informatie

DE WAM IN HET KORT. 1. De WAM

DE WAM IN HET KORT. 1. De WAM DE WAM IN HET KORT 1. De WAM Sedert 1 januari 1965 eist de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen dat voor motorrijtuigen een speciale aansprakelijkheidsverzekering gesloten wordt, waarvan de

Nadere informatie

Rolnummer 4995. Arrest nr. 86/2011 van 18 mei 2011 A R R E S T

Rolnummer 4995. Arrest nr. 86/2011 van 18 mei 2011 A R R E S T Rolnummer 4995 Arrest nr. 86/2011 van 18 mei 2011 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 29bis van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

zo getracht om voor de landen uniform recht te sctteo,oe:n. Om het doel van de sla~chtonertj,es<;herming betjerkin.g voor de verzekeraar

zo getracht om voor de landen uniform recht te sctteo,oe:n. Om het doel van de sla~chtonertj,es<;herming betjerkin.g voor de verzekeraar B. Fries* Op het. Verder hebben eenkomst slachtoffers van te beschermen. Bovendien wordt zo getracht om voor de landen uniform recht te sctteo,oe:n. Om het doel van de sla~chtonertj,es

Nadere informatie

Zaaknummer : S21-87 Datum uitspraak : 3 oktober 2017 Plaats uitspraak : Zeist

Zaaknummer : S21-87 Datum uitspraak : 3 oktober 2017 Plaats uitspraak : Zeist Zaaknummer : S21-87 Datum uitspraak : 3 oktober 2017 Plaats uitspraak : Zeist in het geschil tussen: de heer M. van der Bijl wonende te Amstelveen verder te noemen: Van der Bijl tegen: mevrouw E.A. Rozendaal

Nadere informatie

In deze folder wordt informatie. Waarborgfonds wendt met een om schadevergoeding. WAARBORGFONDS ~~RVERKEER

In deze folder wordt informatie. Waarborgfonds wendt met een om schadevergoeding. WAARBORGFONDS ~~RVERKEER In deze folder wordt informatie verstrekt, wanneer die van nut kan zijn, u zich tot het Waarborgfonds wendt met een verzoek om schadevergoeding. WAARBORGFONDS ~~RVERKEER WANNEER NAAR HET WAARBORGFONDS

Nadere informatie

voor inzittenden P SVB

voor inzittenden P SVB Bijzondere verzekeringsvoorwaarden schadeverzekering voor inzittenden P2010.1 140617SVB Voorwoord Deze verzekeringsvoorwaarden geven - in aanvulling op, of in afwijking van de algemene verzekeringsvoorwaarden

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 28/10/2016

Datum van inontvangstneming : 28/10/2016 Datum van inontvangstneming : 28/10/2016 Samenvatting C-503/16-1 Zaak C-503/16 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Richtlijn 72/166/EEG. Artikel 1. In de zin van deze richtlijn moet worden verstaan onder:

Richtlijn 72/166/EEG. Artikel 1. In de zin van deze richtlijn moet worden verstaan onder: GECOÖRDINEERDE TEKST VAN DE EUROPESE RICHTLIJNEN BETREFFENDE DE VERZEKERING TEGEN DE BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID DIE VOORTVLOEIT UIT HET GEBRUIK VAN MOTORVOERTUIGEN Belangrijke opmerkingen: onderstaande

Nadere informatie

Verdrag inzake de wet welke van toepassing is op verkeersongevallen op de weg. De Staten die dit Verdrag hebben ondertekend,

Verdrag inzake de wet welke van toepassing is op verkeersongevallen op de weg. De Staten die dit Verdrag hebben ondertekend, Verdrag inzake de wet welke van toepassing is op verkeersongevallen op de weg De Staten die dit Verdrag hebben ondertekend, Geleid door de wens gemeenschappelijke bepalingen vast te stellen inzake de wet

Nadere informatie

Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer?

Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer? Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer? www.wbf.nl Waarborgfonds kan uitkomst bieden Het kan iedereen overkomen: u wordt aangereden door een motorvoertuig dat onbekend is (omdat de dader is

Nadere informatie

Rolnummer 4237. Arrest nr. 33/2008 van 28 februari 2008 A R R E S T

Rolnummer 4237. Arrest nr. 33/2008 van 28 februari 2008 A R R E S T Rolnummer 4237 Arrest nr. 33/2008 van 28 februari 2008 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 34, 2, van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst, gesteld door

Nadere informatie

Informatie over uw Schadeverzekering inzittenden. Bij uw auto- of oldtimerverzekering in het ZekerheidsPakket Particulieren

Informatie over uw Schadeverzekering inzittenden. Bij uw auto- of oldtimerverzekering in het ZekerheidsPakket Particulieren Informatie over uw Schadeverzekering inzittenden Bij uw auto- of oldtimerverzekering in het ZekerheidsPakket Particulieren Inhoud pagina Leeswijzer, Uw dekking in het kort 3 Polisvoorwaarden Schadeverzekering

Nadere informatie

Knock for knock overeenkomst pleziervaartuigen

Knock for knock overeenkomst pleziervaartuigen Knock for knock overeenkomst pleziervaartuigen De partijen, Achmea Holding N.V. AEGON Schadeverzekering N.V. Allianz Nederland Schadeverzekering N.V. ASR Verzekeringen Delta Lloyd Schadeverzekering N.V.

Nadere informatie

Toelichting Aansprakelijkheidsverzekering (301-93)

Toelichting Aansprakelijkheidsverzekering (301-93) Toelichting Aansprakelijkheidsverzekering (301-93) Hieronder een nadere toelichting op de voorwaarden 'aansprakelijkheidsverzekering'. De aanhef: 'Met voorbijgaan aan hetgeen anders... mocht zijn bepaald...

Nadere informatie

Convenant Regres zorg-/aansprakelijkheidsverzekeraars

Convenant Regres zorg-/aansprakelijkheidsverzekeraars Convenant Regres zorg-/aansprakelijkheidsverzekeraars De partijen: Verbond van Verzekeraars, gevestigd te Den Haag, en Zorgverzekeraars Nederland, gevestigd te Zeist, in aanmerking nemende dat: 1. zorgverzekeraars

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 13/05/2013

Datum van inontvangstneming : 13/05/2013 Datum van inontvangstneming : 13/05/2013 Vertaling C-162/13-1 Zaak C162/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 29 maart 2013 Verwijzende rechter: Vrhovno sodišče Republike Slovenije

Nadere informatie

Voorwaarden Garageverzekering rubriek CASCO

Voorwaarden Garageverzekering rubriek CASCO Voorwaardenblad 365-94 Voorwaarden Garageverzekering rubriek CASCO Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Artikel 349-20.1504 Datum 1 april 2015

Nadere informatie

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.).

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.). Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (verder: RDW) haar na een periode van acht jaar heeft aangesproken op het feit dat zij niet over een geldige verzekering voor haar

Nadere informatie

Voorwaarden Cascoverzekering Bedrijfsmotorrijtuigen

Voorwaarden Cascoverzekering Bedrijfsmotorrijtuigen Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Home 1 Voorwaarden Cascoverzekering Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Omvang van de dekking Schaderegeling

Nadere informatie

Knock for knock overeenkomst pleziervaartuigen

Knock for knock overeenkomst pleziervaartuigen Knock for knock overeenkomst pleziervaartuigen De partijen, Achmea Holding N.V. AEGON Schadeverzekering N.V. Allianz Nederland Schadeverzekering N.V. ASR Verzekeringen Delta Lloyd Schadeverzekering N.V.

Nadere informatie

Clausuleblad motorrijtuigverzekering MO03

Clausuleblad motorrijtuigverzekering MO03 Clausuleblad motorrijtuigverzekering MO03 Facultatieve clausules Onderstaande clausules zijn slechts van kracht voor zover in het polisblad hiernaar verwezen wordt. Clausule 5 Clausule 6 Clausule 8 Clausule

Nadere informatie

Vergoedingsregeling zwakke weggebruiker

Vergoedingsregeling zwakke weggebruiker Vergoedingsregeling zwakke weggebruiker Dit artikel zal ingaan op de meest prangende vraagstukken over die vergoedingsregeling, namelijk wie heeft recht op vergoeding? Welke zijn de voorwaarden voor de

Nadere informatie

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering)

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering) Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de motorrijtuigenverzekering. Welke risico s dekt deze

Nadere informatie

Verkeersschadeverzekering

Verkeersschadeverzekering Polisvoorwaarden PP 3359-02 Verkeersschadeverzekering (VSV) Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden Zekerheidspakket Particulieren (ZPP). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden

Nadere informatie

Voorwaarden. Watersport Cliëntenobjecten FGD

Voorwaarden. Watersport Cliëntenobjecten FGD Voorwaarden Watersport Cliëntenobjecten FGD 2013-01 Inhoudsopgave Algemene voorwaarden 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel 2 Verzekeringsgebied 4 Artikel 3 Omschrijving van de dekking 4 Artikel

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Schadeverzekering inzittenden (SVI) PP 3358-02 Polisvoorwaarden Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden ZekerheidsPakket Particulieren (ZPP). Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden

Nadere informatie

Voorwaarden Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Het Ondernemerspakket. Inhoud. Delta Lloyd Schadeverzekering NV Amsterdam. Model M 03.5.

Voorwaarden Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Het Ondernemerspakket. Inhoud. Delta Lloyd Schadeverzekering NV Amsterdam. Model M 03.5. Delta Lloyd Schadeverzekering NV Amsterdam Model M 03.5.10 A Inhoud Rubriek Algemeen Specifieke begripsomschrijvingen 2 2 Artikel 3 Bijzondere uitsluitingen en insluitingen 4 Artikel 4 Vervaltermijn na

Nadere informatie

Rubriek Algemeen Artikel 1 Specifieke begripsomschrijvingen. Rubriek D. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering M 03.5.10 A. Inhoud

Rubriek Algemeen Artikel 1 Specifieke begripsomschrijvingen. Rubriek D. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering M 03.5.10 A. Inhoud Voorwaarden Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Delta Lloyd Schadeverzekering NV Amsterdam Model M 03.5.10 A Inhoud Rubriek Algemeen Specifieke begripsomschrijvingen Artikel 3 Bijzondere uitsluitingen

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving ϕ1 Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

KBC POLIS MOTORFIETS

KBC POLIS MOTORFIETS KBC POLIS MOTORFIETS Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een motorfiets. Iedere eigenaar of (financiële) leasingnemer van een motorfiets. Verzekeringen Welke

Nadere informatie

De verzekerings(on)mogelijkheden van werkgeversaansprakelijkheid

De verzekerings(on)mogelijkheden van werkgeversaansprakelijkheid De verzekerings(on)mogelijkheden van werkgeversaansprakelijkheid drs V.G.J. (Vincent) Zwijnenberg 8 april 2010 Onderwerpen 1. De behoorlijke verzekering volgens de Hoge Raad 2. De behoorlijke verzekering

Nadere informatie

Bijzondere Voorwaarden Bedrijfsaansprakelijkheid voor Design & Construct COEN.DCAVB.2017

Bijzondere Voorwaarden Bedrijfsaansprakelijkheid voor Design & Construct COEN.DCAVB.2017 Bijzondere Voorwaarden Bedrijfsaansprakelijkheid voor Design & Construct COEN.DCAVB.2017 Inhoud Algemeen... 3 1 Aanvullende algemene bepalingen... 3 1.1 Dekkingsgebied wereld exclusief USA/Canada... 3

Nadere informatie

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Voorwaarden Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Artikel M 03.5.10 A (Delta Lloyd) Datum 01 juli 2018 Inhoud pagina 1 Specifieke begripsomschrijvingen 4 1.1 Verzekerde 4 1.2 Derden 4 1.3 Schade 4 1.4

Nadere informatie

SOS-verzekering. Bijzondere Voorwaarden SOS15

SOS-verzekering. Bijzondere Voorwaarden SOS15 SOS-verzekering Bijzondere Voorwaarden SOS15 Inhoudsopgave I Algemeen 4 1.1 Welke voorwaarden gelden? 4 1.2 Wat bedoelen wij met: 4 II Verzekering 5 2.1 Waar bent u verzekerd? 5 2.2 Wat is verzekerd?

Nadere informatie

Evenementenverzekering Rubriek 1 Aansprakelijkheidsverzekering

Evenementenverzekering Rubriek 1 Aansprakelijkheidsverzekering Voorwaardenblad 15.1 Evenementenverzekering Rubriek 1 Aansprakelijkheidsverzekering Artikel 320-20.1508 Datum 1 augustus 2015 Inhoud pagina Algemene Voorwaarden 3 1 Schadebegrip 3 1.1 Schade aan personen

Nadere informatie

Polisvoorwaarden Schadeverzekering Inzittenden

Polisvoorwaarden Schadeverzekering Inzittenden Polisvoorwaarden Schadeverzekering Inzittenden VPPSVI1401 - SAA Assuradeuren Inhoudsopgave Begripsomschrijvingen 3 Omschrijving van de dekking 3 Uitsluitingen 3 Schade 4 Premie 4 Herziening van tarieven

Nadere informatie

Bijzondere Voorwaarden Verkeersschadeverzekering voor Werknemers

Bijzondere Voorwaarden Verkeersschadeverzekering voor Werknemers Bijzondere Voorwaarden Verkeersschadeverzekering voor Werknemers 1/5 Deze Bijzondere voorwaarden horen bij uw Verkeerschadeverzekering voor Werknemers. Ook de Algemene voorwaarden Bedrijfsverzekeringen

Nadere informatie

AGA International SA, gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Verzekeraar.

AGA International SA, gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Verzekeraar. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-158 d.d. 28 mei 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. I.M.L. Venker, secretaris) Samenvatting Reisverzekering. Uitleg verzekeringsvoorwaarden.

Nadere informatie

BIJZONDERE VOORWAARDEN MOTORRIJTUIGENVERZEKERING VERHAALSRECHTSBIJSTAND VERSIE MEI 2006 ZEKER IS ZEKER

BIJZONDERE VOORWAARDEN MOTORRIJTUIGENVERZEKERING VERHAALSRECHTSBIJSTAND VERSIE MEI 2006 ZEKER IS ZEKER BIJZONDERE VOORWAARDEN MOTORRIJTUIGENVERZEKERING VERHAALSRECHTSBIJSTAND VERSIE MEI 2006 INHOUDSOPGAVE Deze bijzondere voorwaarden vormen één geheel met de algemene voorwaarden en de woordenlijst. Artikel

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden Motorrijtuigverzekering

Bijzondere voorwaarden Motorrijtuigverzekering Model 20276 blad 1 Bijzondere voorwaarden Motorrijtuigverzekering wettelijke aansprakelijkheid Deze bijzondere voorwaarden zijn één geheel met de algemene voorwaarden en de woordenlijst. De woorden waarvan

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden Wettelijke Aansprakelijkheid Wat vindt u waar?

Bijzondere voorwaarden Wettelijke Aansprakelijkheid Wat vindt u waar? Wat vindt u waar? Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 8. Artikel 9. Artikel 10. Artikel 11. Artikel 12. Artikel 13. Begripsomschrijvingen Omvang van de

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 JUNI 2008 C.07.0494.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0494.N AVERO SCHADEVERZEKERING BENELUX, vennootschap naar Nederlands recht met zetel te 3703 NH Zeist (Nederland), Handelsweg 2, die

Nadere informatie

Voorwaarden Verkeersschadeverzekering

Voorwaarden Verkeersschadeverzekering Wegwijzer Zie artikel Begripsomschrijvingen 1 Verzekerden 2 Omvang dekking 3 Uitsluitingen 4 Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen 5 Verplichtingen bij schade 6 Schaderegeling 7 Premie 8 Wijziging

Nadere informatie

PP 3358-03 Schadeverzekering Inzittenden (SVI)

PP 3358-03 Schadeverzekering Inzittenden (SVI) PP 3358-03 Schadeverzekering Inzittenden (SVI) Polisvoorwaarden PP 3358-03 Schadeverzekering Inzittenden (SVI) Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden Zekerheidspakket Particulieren

Nadere informatie