Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak"

Transcriptie

1 Eemstroom ZonneBerg - Licht op het dak Globaal denken, lokaal handelen Zonlicht voorziet de aarde van enorm veel energie: duurzame energie. De hoeveelheid zoninstraling en de daaruit te halen energie is zelfs vele malen groter dan ons energiegebruik. Ook in Nederland. Er zijn dan ook volop kansen voor zonnestroom, elektriciteit die wordt opgewekt door fotovoltaische (PV) systemen. Dat kan op daken, aan gevels of op terreinen. In Amersfoort start Eemstroom ZonneBerg op het dak van de sporthal Juliana van Stolberg. Samen in de regio zorgen voor het terugdringen van fossiel energieverbruik en CO2 uitstoot door regionale inzet. Zonnepanelen zonder gedoe Voor iedereen die graag zelf energie wil opwekken met zonnepanelen zonder alles alleen te moeten regelen is dit collectieve project een uitkomst. Maar ook voor huurders, appartementseigenaren, eigenaren van daken die ongeschikt of al maximaal bedekt zijn met zonnepanelen natuurlijk. Coöperatie Eemstroom ZonneBerg organiseert alles, van start tot finish. Er is subsidie toegekend voor het zonnedak. Dat houdt in dat er een jaarlijkse bijdrage in de exploitatie wordt gegeven gedurende 15 jaar. Het betekent ook dat de opgewekte elektriciteit in zijn geheel geleverd wordt aan het net en dat er niet gesaldeerd hoeft te worden. De deelnemers ontvangen elk jaar hun vergoeding voor de geproduceerde zonnestroom. Beter dan de bank Op basis van de huidige energieprijzen en een looptijd van 15 jaar mag een gemiddeld rendement van 2 tot 3% worden verwacht. Uiteraard is dat geen zekerheid, het blijft een belegging en de toekomst kan niet worden voorspeld. De toestemming voor plaatsing en gebruik van het dak is door de gemeente Amersfoort voor in ieder geval 15 jaar afgegeven met de mogelijkheid dat deze termijn verlengd wordt. Voor één ZonneBergcertificaat wordt 350,-- betaald en dit is dan ook gelijk de minimale afname. Vooralsnog is er geen maximum gesteld aan het aantal certificaten per deelnemer. Mocht echter blijken dat de belangstelling erg groot is, dan kan besloten worden tot maximering van het aantal certificaten per deelnemer. Op de volgende pagina worden de spelregels verder toegelicht.

2 De spelregels die daarbij worden gehanteerd: Particulieren gaan voor op bedrijven; Bij overintekening geldt dat leden van Eemstroom of Duurzaam Bergkwartier voorgaan, onderling op volgorde van hun lidmaatschapsduur bij één van beide organisaties; Voor overige belangstellenden wordt de datum van aanmelden aangehouden. Na ontvangst van alle inschrijvingen worden de ZonneBergcertificaten toegewezen; daarmee zijn de deelnemers bekend. Van iedere deelnemer wordt vervolgens, ongeacht het aantal panelen, een directe aanbetaling van 350,- gevraagd. Mocht het project onverhoopt toch niet doorgaan, dan wordt dit aanbetaalde bedrag teruggestort. Aan deelnemers die zichzelf terugtrekken wordt geen geld geretourneerd. Gelijktijdig met de definitieve doorgang van het project (wanneer tenminste 70% van de certificaten is verkocht) wordt door alle deelnemers voorafgaand aan de bouw het volledig resterende bedrag betaald.

3 Vraag en antwoord Eemstroom ZonneBerg Waaraan moeten aspirant-deelnemers voldoen? Deelnemers moeten bij start in Amersfoort wonen. De aankoop is niet afhankelijk van een postcodegebied. Woonachtig zijn in Amersfoort is alleen van toepassing bij aankoop. Mogen certificaten ook worden aangekocht door bedrijven? Particulieren en ZZP-ers gaan - bij overintekening - voor op bedrijven. Indien certificaten aan bedrijven kunnen worden toegekend, worden daarbij onderling dezelfde volgordecriteria aangehouden als voor de particulieren/zzp-ers. Hoeveel zonnepanelen worden er op het dak van de sporthal gelegd? Een zo groot mogelijk oppervlak van het dak wordt bedekt met zonnepanelen. Rekening houdend met de in acht te nemen afstand tot de dakrand, de voor zoninstraling optimale wijze van plaatsen en de maximale capaciteit waarvoor de subsidie geldt (135 kwpiek) kunnen er circa 460 panelen worden gelegd. Hoeveel ZonneBergcertificaten worden uitgegeven? Er zijn evenveel certificaten als er panelen zijn. Is het mogelijk om een deel van een certificaat te kopen? Dat is niet mogelijk, de minimale afname is één paneel van 350,-- Wat gebeurt er als de kosten per paneel uiteindelijk lager kunnen zijn? Als de werkelijke kosten lager zijn zal het bestuur van de coöperatie beslissen wat er met het geld gaat gebeuren. Restitutie of in kas houden als reserve. Welke zonnepanelen worden gebruikt? De leverancier gaat hiervoor een voorstel doen, gebaseerd op de condities die door Eemstroom ZonneBerg worden gesteld. Uitgangspunt is dat de panelen per stuk een vermogen hebben van circa 265Wp (Wattpiek). Hoe wordt de opbrengst van het dak gemeten en uitbetaald? De productie van zonne-energie door het (totale) dak is voor alle certificaathouders op afstand afleesbaar door in te loggen op een website. Alle deelnemers ontvangen de vergoeding per jaar op basis van werkelijke waarde. Door welk bedrijf wordt het zonnedak geïnstalleerd? Het zonnedak wordt aangelegd door een regionaal werkende partij. Gunning gaat plaatsvinden op basis van een transparant aanbestedingsproces tussen een beperkt aantal aanbieders. Kan mijn zonnepaneel storing hebben? Deelnemers zijn gezamenlijk eigenaar van de gehele installatie. Er is dus geen verband aan te wijzen tussen panelen en individuele certificaathouders. Als er sprake is van storing in de installatie, zorgt coöperatie Eemstroom ZonneBerg ervoor dat dit wordt hersteld.

4 Levert elk certificaat evenveel op of kan mijn buurman meer rendement krijgen op zijn certificaat? caat? Zoals hiervoor aangegeven: er is geen koppeling tussen panelen en certificaathouders. Dat betekent dat elk certificaat evenveel oplevert. Welke prijs wordt voor de zonnestroom betaald? Bij Eemstroom ZonneBerg wordt alle opgewekte energie verkocht. Uitgangspunt is een prijs van 6,1 per0 kwh. In de huidige markt is dat een mooie vergoeding. De toegekende SDE+ subsidie gaat uit van een basisenergieprijs (de gemiddeld gangbare vergoeding) voor de opgewekte energie van 4,4 cent per kwh. Jaarlijks wordt achteraf bepaald wat de basisenergieprijs geweest is. Op het moment dat de basisenergieprijs stijgt neemt de hoeveelheid subsidie af. Is de basisenergieprijs lager, dan zal de subsidie hoger zijn. Waarom wordt er niet gesaldeerd? Salderen gebeurt bij zonnepanelen op het eigen dak of bij zonnedaken volgens de postcoderoos. Daarbij wordt de opgewekte energie in mindering gebracht op het eigen verbruik. Bij Eemstroom ZonneBerg is gekozen voor SDE+ waarbij iedere inwoner van Amersfoort kan deelnemen. Er is geen combinatie met uw huidige energieleverancier zodat u geheel vrij bent in uw keuze daarvoor. Het rendement bij toepassing van de SDE+ regeling is groter dan bij de postcoderoos. Zijn ZonneBergcertificaten overdraagbaar? Ja, de certificaten zijn overdraagbaar. De nieuwe houder wordt automatisch lid van de coöperatie ZonneBerg. Aardig idee is wellicht om de certificaten cadeau te doen aan uw kinderen of kleinkinderen. Wat gebeurt er met mijn certificaten als ik zou komen te overlijden? De certificaten maken op dat moment deel uit van uw erfenis. Hoe wordt het bezit van ZonneBergcertificaten door de belastingdienst behandeld? De ZonneBergcertificaten worden niet beschouwd als groene belegging. Voor particulieren wordt het bezit van ZonneBergcertificaten beschouwd als vermogen in box 3. Is het zonnedak verzekerd en wat omvat die verzekering? Het zonnedak wordt verzekerd tegen aansprakelijkheid en tegen schade aan de constructie zelf. Bij aansprakelijkheid betreft het schade die door de panelen en/of constructie aan het onderliggende gebouw of de omgeving wordt toegebracht. De verzekering voor de constructie zelf kent een alle van buiten komende onheilen dekking. Wat is een energiecoöperatie? Energiecoöperaties zijn organisaties die bestaan uit producenten en verbruikers van duurzame energie. Samen kopen zij groene energie in voor de regio, wekken groene energie op voor de regio en/of nemen groene energie af. Energiecoöperaties ontstaan uit de wil om onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen te bieden aan iedereen in de regio om zo samen te werken aan een duurzame toekomst en regionale werkgelegenheid.

5 Een coöperatie is een vereniging die een onderneming vormt. Die onderneming voorziet in bepaalde stoffelijke behoeften van de leden en sluit daartoe overeenkomsten af met die leden. Essentieel is dat de coöperatie op de eerste plaats geïnteresseerd is in wat de onderneming voor hen doet. De vraag hoeveel winst de onderneming maakt is een afgeleide: een middel. Daarom wordt er bij een coöperatie ook niet gesproken over winst maar over exploitatiesaldo. In een coöperatie komt het er op neer dat je samen met anderen een onderneming opricht waarbij je zelf als klant centraal wilt staan. Een coöperatieve onderneming wordt bestuurd door een bestuur dat gekozen wordt door de leden, in dit geval de gezamenlijke houders van ZonneBergcertificaten. Wie kunnen er lid worden van energiecoöperatie Eemstroom ZonneBerg? Uitsluitend eigenaren van ZonneBergcertificaten kunnen lid zijn van energiecoöperatie Eemstroom ZonneBerg. Het bestuur wordt gekozen uit de leden. Moet ik als lid van de coöperatie ook nog n iets zelf doen? Als lid van de coöperatie bent u slechts in uitzonderingsgevallen iets verplicht. Om goed te kunnen functioneren is het voor een coöperatie natuurlijk wel nodig dat er leden zijn die zich inzetten, die bijvoorbeeld als bestuurslid willen functioneren. Wat is de relatie tussen Eemstroom,, Duurzaam Bergkwartier en Eemstroom ZonneBerg? Eemstroom is de energiecoöperatie in de regio Amersfoort met als doelstelling het verduurzamen van de regio. Duurzaam Bergkwartier heeft ten doel om de wijk Berg duurzamer te maken. Het zonnedak van sporthal Juliana van Stolberg is een project dat in de doelen van beide organisaties past en beide werken daartoe dan ook samen om het dak gerealiseerd te krijgen. Voor het exploiteren van het zonnedak wordt binnenkort de coöperatie Eemstroom ZonneBerg opgericht. Die coöperatie zal uitsluitend bestaan uit alle gezamenlijke certificaathouders. Hoe is het beheer geregeld? Wie zorgt voor melding en oplossen van storingen? Een zonnedak vraagt erg weinig onderhoud en er worden niet veel storingen verwacht. Via de monitoringsfunctie kan de werking van het dak op afstand door de certificaathouders en de beheerder worden gevolgd. Het bestuur van de coöperatie zal in samenwerking met de leverancier voor het beheer zorgdragen. Indien coöperatie Eemstroom ZonneBerg niet tevreden is over een dienstverlener, kan k zij dan wisselen van leverancier? Ja, uiteraard kan dat. Is er een kans dat ik verplicht word om bij te betalen indien calamiteiten optreden? Het zonnedak is eigendom van de gezamenlijke certificaathouders en zij nemen alle beslissingen over de exploitatie. Besluiten gebeuren volgens de reglementen van coöperatie Eemstroom ZonneBerg. Wat gebeurt er als het dak niet meer gebruikt kan worden, bijvoorbeeld omdat de sporthal afgebroken wordt? Moet ik dan betalen voor verwijdering? Met de eigenaar van het gebouw, de gemeente Amersfoort, is afgesproken in een dergelijke situatie samen te zoeken naar een goede invulling.

6 Als ik later zelf ook nog zonnepanelen op mijn dak wil leggen of ik ga minder elektriciteit verbruiken, mag ik mijn certificaat dan behouden? ZonneBergcertificaten vormen hiervoor geen enkele belemmering. Ik heb al een zonnepaneel certificaat bij Greenchoice, mag ik ZonneBerg dan ook nog kopen? Ja, dat mag onbeperkt. Als ik als particulier ga investeren in certificaten, word ik dan aandeelhouder en moet ik dan ook een zakelijke administratie gaan voeren? Nee, dat hoeft niet. Moet ik nu ook een nieuw energiecontract afsluiten of kan ik bij mijn huidige energieleverancier blijven? U kunt gewoon uw huidige energiecontract behouden. Meer vragen? Neem contact op met Eemstroom voor de antwoorden.

Zon op Heerjansdam daar krijgen we energie van! Samenwerkingsverband Wat/Wie Buurtbewoners is kopen van omwonende burgers/ondernemers Zon samen op in een Heerjansdam Op Dit is het het dak tweede van een

Nadere informatie

Zon op Zwijndrecht daar krijg ik energie van Wij Buurtbewoners Wat/Wie Op het zijn dak een van burgerinitiatief kopen een samen in een coöperatie -zonnepanelen is openbaar Zon op gebouw Zwijndrecht Eerste

Nadere informatie

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Mogelijkheden voor energie coöperaties Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Inhoud Samen sterker Belang van gezamenlijke projecten Variant 1: alles achter de meter Variant 2: korting

Nadere informatie

Collectieve opwek van energie

Collectieve opwek van energie Collectieve opwek van energie Het is je waarschijnlijk al wel opgevallen, steeds meer particulieren en bedrijven plaatsen zonnepanelen op hun dak en werken zo mee aan een schonere duurzame leefomgeving.

Nadere informatie

Onderw erp Beschikbaar stellen daken maatschappelijk vastgoed aan energiecoöperaties voor zonnepanelen

Onderw erp Beschikbaar stellen daken maatschappelijk vastgoed aan energiecoöperaties voor zonnepanelen Collegevoorstel Sector : SOB Opsteller : P.M. Sparenburg Telefoon : (033) 469 50 43 User-id : SPAP Onderw erp Beschikbaar stellen daken maatschappelijk vastgoed aan energiecoöperaties voor zonnepanelen

Nadere informatie

Het Zonnedak van Amersfoort

Het Zonnedak van Amersfoort Het Zonnedak van Amersfoort Eemstroom ZonneBerg, locatie Juliana van Stolberg Lex Mellink, Christian Suurmeijer, Frank Venema One Planet Foundation 11 september 2011 Duurzaam Bergkwartier, stichting ter

Nadere informatie

INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK

INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK Wat als je zelf graag zonne-energie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Stichting 1miljoenwatt geeft samen met

Nadere informatie

Meedoen met EigenWijkse Zonprojecten

Meedoen met EigenWijkse Zonprojecten Meedoen met EigenWijkse Zonprojecten 1. Ik wil meedoen met Eigenwijkse Zonprojecten. Wat moet ik doen? Bekijk de actuele projecten op www.ewec.nl. Kies een project en volg de stappen voor aanmelding. 2.

Nadere informatie

Waalre Energie Lokaal. Collectief Zonnedak De Pracht

Waalre Energie Lokaal. Collectief Zonnedak De Pracht Waalre Energie Lokaal Collectief Zonnedak De Pracht Agenda 19.45 Ontvangst met koffie en thee 20.00 Opening 20.10 Presentatie Lukas Leyten Wat is een collectief zonnedak De opzet Offerte-traject Voorstel

Nadere informatie

Greenspread. realising sustainable connections

Greenspread. realising sustainable connections Greenspread realising sustainable connections Greenspread, het Energieakkoord en CoopDeZon Inleiding Inleiding Greenspread richt zich op het ontwikkelen van lokale duurzame-energieproductiemiddelen. Greenspread

Nadere informatie

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Raymond Roeffel Directeur Trineco Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Agenda Waarom zonnestroom? Wet en regelgeving rondom zonnesystemen Salderingstarieven De meest voorkomende situaties

Nadere informatie

Waalre Energie Lokaal. Collectief Zonnedak De Pracht

Waalre Energie Lokaal. Collectief Zonnedak De Pracht Waalre Energie Lokaal Collectief Zonnedak De Pracht Agenda 19.45 Ontvangst met koffie en thee 20.00 Opening door voorzitter WEL 20.10 Presentatie Lukas Leyten Herhaling opzet Collectief Zonnedak Voorstel

Nadere informatie

presentatie over Zonnedak Holthuizen

presentatie over Zonnedak Holthuizen presentatie over Zonnedak Holthuizen 13 maart 2017 1 Zonnedak Holthuizen INHOUD presentatie: 1. introductie (FvH) 2. wat is en wat doet AGEM? (RK) 3. praktijkervaring met zonnedaken (RK) 4. Zonnedak Holthuizen

Nadere informatie

Zon op Zoeterwoude. Project Kaasboerderij van Veen. Zoeterwoude 19 februari 2019

Zon op Zoeterwoude. Project Kaasboerderij van Veen. Zoeterwoude 19 februari 2019 Zon op Zoeterwoude Project Kaasboerderij van Veen Zoeterwoude 19 februari 2019 1 Even voorstellen Jos Atteveld Zoeterwoude Duurzaam 2030 Sjaak en Karin van Veen Kaasboerderij van Veen Zon op Zoeterwoude

Nadere informatie

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Zon op VVE Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Waarom doen we dit? Wereldwijde klimaatcrisis Klimaat top Parijs Energie Akkoord Nederland Klimaatzaak Urgenda Maar er gebeurt nog steeds te weinig en te

Nadere informatie

Pand Fa. Wit, Westerblokker 14-A Blokker

Pand Fa. Wit, Westerblokker 14-A Blokker Pand Fa. Wit, Westerblokker 14-A Blokker JOUW ZONNEPANELEN OP HET DAK IN WESTERBLOKKER UITGANGSPUNTEN, ACHTERGROND EN CONCEPT Coöperatie Zonnecoöperatie West-Friesland (ZCWF) U.A. gaat duurzame energie

Nadere informatie

Coöperatie NoaberZon U.A.

Coöperatie NoaberZon U.A. Coöperatie NoaberZon U.A. Oprichtingsvergadering Coöperatief zonnedak Vragender 28-11-2016 Agenda 1. Opening en verwelkoming 2. Wat doet VCEN 3. Wat doet NoaberZon 4. Voorstellen bestuur NoaberZon 5. Coöperatief

Nadere informatie

DE POSTCODEREGELING JOUW EIGEN ZONNEPANELEN ELDERS OP EEN GROOT DAK

DE POSTCODEREGELING JOUW EIGEN ZONNEPANELEN ELDERS OP EEN GROOT DAK JOUW EIGEN ZONNEPANELEN ELDERS OP EEN GROOT DAK UITGANGSPUNTEN, ACHTERGROND EN CONCEPT Coöperatie Zonnecoöperatie West-Friesland (ZCWF) U.A. produceert duurzame energie om mensen die geen geschikt dak

Nadere informatie

Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort

Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort Achtergrond informatie Eemstroom - Energiecoöperatie Amersfoort Doel van dit document is het bieden van achtergrond informatie over het principe van Eemstroom -Energiecoöperatie Amersfoort. Eemstroom One

Nadere informatie

19.30 Presentatie van Zonnecollectief Tuindorp Hengelo

19.30 Presentatie van Zonnecollectief Tuindorp Hengelo 28 februari 2017 11 19.30 Presentatie van Zonnecollectief Tuindorp Hengelo 20.15 Presentatie GreenChoice 20.30 Pauze 20.45 Vragen 21.30 Einde 2 Onze wijk Tuindorp valt onder de regels voor een beschermd

Nadere informatie

Informatie over het project

Informatie over het project Informatie over het project Op de sporthal Mondriaan in Oss legt Energiecoöperatie Oss een installatie voor het opwekken van elektriciteit uit zonlicht (PV-panelen). Deelnemers kopen er delen van en worden

Nadere informatie

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen ZONNEPANELEN PROJECT RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen Waarom dit project? De ambitie van de gemeente Groningen is om in 2035 energieneutraal te zijn. De Gemeente Groningen ondersteund dit project met

Nadere informatie

Voortgang Postcoderoosproject Hoe staat het er voor met de Energiecoöperatie Zeist?

Voortgang Postcoderoosproject Hoe staat het er voor met de Energiecoöperatie Zeist? Voortgang Postcoderoosproject Hoe staat het er voor met de Energiecoöperatie Zeist? Welkom! Wie staan er voor u? Evelien Raap, voorzitter Stichting Energie Zeist Mijn Groene Huis Arnout van Dijk, project

Nadere informatie

GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS

GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS ZONSTATION GEEN EIGEN DAK, WEL EIGEN ZONNEPANELEN? KOOP NU PANELEN OP ZONSTATION 1. EEN COLLECTIEF ZONNEDAK OP METROSTATION REIGERSBOS Amsterdam staat aan de vooravond van een energietransitie. Van vieze

Nadere informatie

C2 Saldering en zelflevering van zonnestroom Sunday 2013, Wido van Heemstra Agentschap NL. 20 november 2013

C2 Saldering en zelflevering van zonnestroom Sunday 2013, Wido van Heemstra Agentschap NL. 20 november 2013 C2 Saldering en zelflevering van zonnestroom Sunday 2013, Wido van Heemstra Agentschap NL 20 november 2013 Overzicht 1.Saldering 2.Zelflevering 3.Verlaagd tarief bij collectieve opwek Nb. Disclaimer: hoe

Nadere informatie

Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN

Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN Energiek Alphen aan den Rijn AGENDA 1. Opening 2. Wie en wat is Energiek Alphen aan den Rijn 3. Gemeente

Nadere informatie

Samenwerking met Greenchoice

Samenwerking met Greenchoice Samenwerking met Greenchoice Dit document is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld om initiatiefnemers te ondersteunen bij het starten van een

Nadere informatie

Zonnecoöperatie West-Friesland Burgerinitiatief. 1 september 2014

Zonnecoöperatie West-Friesland Burgerinitiatief. 1 september 2014 Zonnecoöperatie West-Friesland Burgerinitiatief 1 september 2014 Programma: Welkom! Wethouders Wijnne en Nootebos aan het woord Werkgroepleden Presentatie plannen Vragen? Afsluiting: circa 21.30 uur Wethouder

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA

INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA IN SAMENWERKING MET: Wat als je zelf graag zonne- energie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Breda DuurSaam heeft het initiatief genomen om iedereen de mogelijkheid

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN, ACHTERGROND EN CONCEPT

UITGANGSPUNTEN, ACHTERGROND EN CONCEPT JOUW ZONNEPANELEN ELDERS OP EEN GROOT DAK UITGANGSPUNTEN, ACHTERGROND EN CONCEPT Coöperatie Zonnecoöperatie West-Friesland (ZCWF) U.A. gaat duurzame energie produceren om mensen die geen geschikt dak hebben

Nadere informatie

INVESTEER IN ZONNE- ENERGIE

INVESTEER IN ZONNE- ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK ENERGIE INVESTEER IN ZONNEENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE Wat als je zelf graag zonneenergie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Stichting miljoenwatt geeft samen met Essent

Nadere informatie

EnergieRijk Voorst. Presentatie voor ZonRijk Voorst. Twello 2017

EnergieRijk Voorst. Presentatie voor ZonRijk Voorst. Twello 2017 EnergieRijk Voorst Presentatie voor ZonRijk Voorst Twello 2017 Inhoud Welkom SV Twello Introductie EnergieRijk Voorst Duurzaamheid stimuleren: Energie akkoord Organisatorische en financiële aspecten Stappenplan/hoe

Nadere informatie

BRANDWEERGARAGE STEDE BROEC

BRANDWEERGARAGE STEDE BROEC BRANDWEERGARAGE STEDE BROEC JOUW ZONNEPANELEN OP HET DAK VAN DE BRANDWEER UITGANGSPUNTEN, ACHTERGROND EN CONCEPT Coöperatie Zonnecoöperatie West-Friesland (ZCWF) gaat duurzame energie produceren om mensen

Nadere informatie

presentatie over Zonnedak Holthuizen

presentatie over Zonnedak Holthuizen presentatie over Zonnedak Holthuizen Frank van Heijst - 23 januari 2018 1 Zonnedak Holthuizen INHOUD presentatie: 1. Introductie 2. Zonnedak Holthuizen 3. Kosten en baten zonnedak voor BoeN 4. Kosten en

Nadere informatie

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam Context Klimaatprobleem Er is sprake van een wereldwijd klimaatprobleem, waarbij de temperatuur over de afgelopen decennia structureel is opgelopen. Deze trend wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgas,

Nadere informatie

Stroom van andermans dak. Voorlichtingsbijeenkomst 24 oktober 2018 Auditorium Rabobank te Sittard Gert Kempen

Stroom van andermans dak. Voorlichtingsbijeenkomst 24 oktober 2018 Auditorium Rabobank te Sittard Gert Kempen Stroom van andermans dak Voorlichtingsbijeenkomst 24 oktober 2018 Auditorium Rabobank te Sittard Gert Kempen Welke regelingen voor PV panelen zijn er? 1. Salderingsregeling Kleinverbruikers Eigen verbruik

Nadere informatie

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 Zonnepanelen op VvE De Albatros Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 We weten waarom we hier zitten Genieten van een winters zonnetje. anp 2017 bij warmste drie jaar: 'Risico's voor leven op aarde' 2017

Nadere informatie

De Postcoderoos in Berg en Dal

De Postcoderoos in Berg en Dal Energierijck Energiecoöperatie u.a De Postcoderoos in Berg en Dal Samen hernieuwbare zonenergie opwekken op andermans dak. Doet u mee? Jos van der Lint Heilig Landstichting 29-11-2017 Coöperatie Energierijck

Nadere informatie

Zon op Heemstede. daar krijg ik energie van. Informatie bijeenkomst 25 september 2014

Zon op Heemstede. daar krijg ik energie van. Informatie bijeenkomst 25 september 2014 Zon op Heemstede daar krijg ik energie van Informatie bijeenkomst 25 september 2014 Wat/Wie is Zon op Heemstede Wij zijn een burgerinitiatief Buurtbewoners kopen samen in een coöperatie - zonnepanelen

Nadere informatie

SAMEN IETS MOOIS GAAN DOEN. Postcoderoos Project ECZoR

SAMEN IETS MOOIS GAAN DOEN. Postcoderoos Project ECZoR SAMEN IETS MOOIS GAAN DOEN Postcoderoos Project ECZoR Agenda Opening en welkom; Jan Snelders, vz. ECU Klimaatdoelstellingen gemeente Tilburg; Paul van Dijk Presentatie collectief PV systeem Pauze Vragenronde

Nadere informatie

Werkgroep HEET/DEH. Zonnepanelen stralen. Gezamenlijke aankoop 2013

Werkgroep HEET/DEH. Zonnepanelen stralen. Gezamenlijke aankoop 2013 WELKOM Werkgroep HEET/DEH Zonnepanelen stralen Gezamenlijke aankoop 2013 Agenda 20.00-20.10 uur Ontvangst en inleiding (Huub) 20.10-20.40 uur Waarop te letten bij aanschaf en selectie-criteria (Jaap) 20.40-20.45

Nadere informatie

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD Over Greencrowd Greencrowd structureert en financiert duurzame-energie-projecten. Greencrowd richt zich hierbij op projecten waarbij lokale, duurzame energieproductie wordt

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZON OP WENNEKER INVESTEER MEE IN DE 219 ZONNEPANELEN

INFORMATIEBROCHURE ZON OP WENNEKER INVESTEER MEE IN DE 219 ZONNEPANELEN INFORMATIEBROCHURE ZON OP WENNEKER INVESTEER MEE IN DE 219 ZONNEPANELEN Het Wennekerpand aan de Vijgensteeg 2 in Schiedam is een karakteristiek gebouw, waar culturele en educatieve activiteiten worden

Nadere informatie

Het eerste Postcoderoosproject in gemeente Roerdalen Zonnedak De Roerparel

Het eerste Postcoderoosproject in gemeente Roerdalen Zonnedak De Roerparel Het eerste Postcoderoosproject in gemeente Roerdalen Zonnedak De Roerparel Opening Voorzitter Duurzaam Roerdalen Agenda Energieverbruik gemeente Roerdalen in beeld Stappenplan energieproject Zonnedak De

Nadere informatie

Zonnestroom Achter de Hoven. 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom

Zonnestroom Achter de Hoven. 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom Zonnestroom Achter de Hoven 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom Zonnestroom systeem: Zonnepanelen Draagconstructie Omvormer Kabels en leidingen Beveiliging Meting J. Cace, 26

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

Zonnestroom voor VvE s. Week van de VvE februari 2019 Amsterdam

Zonnestroom voor VvE s. Week van de VvE februari 2019 Amsterdam Zonnestroom voor VvE s Week van de VvE februari 2019 Amsterdam 1 Even voorstellen Joost de Valk Judith Roodenrijs Zonne-adviseurs coöperatie U.A. advies aan: VvE s, bedrijven, scholen > 160 VvE s in Amsterdam

Nadere informatie

ZonneEnergie voor Thuis

ZonneEnergie voor Thuis ZonneEnergie voor Thuis Programma 20:00 22:00 Welkom Introductie ReestdalEnergie ZonneEnergie: het hoe en waarom Pauze ZonneEnergie van ReestdalEnergie Afsluiting Vragenvuur Reestdal Duurzame Energie

Nadere informatie

Start van Zon op het Dok. De Witte Boei Amsterdam Eric de Lange 18 oktober 2017

Start van Zon op het Dok. De Witte Boei Amsterdam Eric de Lange 18 oktober 2017 Start van Zon op het Dok De Witte Boei Amsterdam Eric de Lange 18 oktober 2017 Klimaatverandering zet door LARS EIST IJS! Wie is Zon op Nederland Iedereen in Nederland in staat stellen zelf zonnestroom

Nadere informatie

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Trends:: Stijgende prijzen? foto: epa Duitse zon drukt dagprijs Nederlandse stroom 31-01-2012

Nadere informatie

Fruitkwekerij t Keetje

Fruitkwekerij t Keetje Fruitkwekerij t Keetje JOUW ZONNEPANELEN OP HET DAK VAN FRUITKWEKERIJ T KEETJE UITGANGSPUNTEN, ACHTERGROND EN CONCEPT Coöperatie Zonnecoöperatie West-Friesland (ZCWF) U.A. gaat duurzame energie produceren

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl

Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl Ontdek de voordelen van de zon. Onafhankelijk Verzekerd van het gebruik van schone stroom die u zelf opwekt. Besparen Bespaar op uw energierekening

Nadere informatie

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT De overheid wil duurzame energie stimu leren en innovatie van duurzame energietechnieken bevor deren: meer duurzame energie in de toekomst. Doel is 16% duur

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

www.ikwordgroen.nl 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1

www.ikwordgroen.nl 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1 Energie opwekken met kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen voor een duurzamere toekomst Inhoudsopgave Wie zijn wij? 3

Nadere informatie

Energie Collectief Ledeacker Informatieavond 27 november 2018

Energie Collectief Ledeacker Informatieavond 27 november 2018 Energie Collectief Ledeacker Informatieavond 27 november 2018 Agenda Welkom Voorstellen werkgroep en Buurkracht Ledeacker Collectief zonnedak Ledeacker Presentatie Energiek Nederland (Henrie van Summeren)

Nadere informatie

Dorien Bartels. Business case. melkveehouderij

Dorien Bartels. Business case. melkveehouderij Dorien Bartels Business case melkveehouderij Inhoud Uitleg Buurtstroom Betrokken partijen Regeling verlaagd Tarief Business case Bunnik Bijbehorend aanbod Business case Werkhoven Bijbehorend aanbod Vergelijking

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA IN SAMENWERKING MET:

INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA IN SAMENWERKING MET: INFORMATIEBROCHURE ZONNEWIJDE BREDA IN SAMENWERKING MET: Wat als je zelf graag zonne- energie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Breda DuurSaam heeft het initiatief genomen om iedereen de mogelijkheid

Nadere informatie

ENERGIE VAN DE BOER. Voor inwoners van postcodegebieden 4251, 4255, 4286, 4271, Ook voor ondernemers met een kleinverbruikers aansluiting.

ENERGIE VAN DE BOER. Voor inwoners van postcodegebieden 4251, 4255, 4286, 4271, Ook voor ondernemers met een kleinverbruikers aansluiting. ENERGIE VAN DE BOER U wilt profiteren van zonne-energie, maar u hebt geen geschikt dak? DEcAB regelt het voor u op een boerendak! Energie van de Boer in Hank is een collectieve zonne-energie installatie

Nadere informatie

Algemene informatie postcoderoosprojecten

Algemene informatie postcoderoosprojecten Zon op Nederland wil zoveel mogelijk huishoudens in Nederland in staat stellen zelf zonneenergie op te wekken, ook als ze zelf geen (geschikt) dak hebben. Dat doen we door samen met lokale initiatiefgroepen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst: 7 Bildtse Zonnedaken

Informatiebijeenkomst: 7 Bildtse Zonnedaken Informatiebijeenkomst: 7 Bildtse Zonnedaken Woensdag 29 juni 2016 Wat gaan we bespreken? Waarom duurzame energie? Wat is Mienskips Energie? Zonnecollectief 7 Bildtse Zonnedaken Vragen? Waarom duurzame

Nadere informatie

Informatieavond collectieve zonnedaken Vollenhove 25 februari 2019, De Burght. Besparen op uw energienota via andermans dak?

Informatieavond collectieve zonnedaken Vollenhove 25 februari 2019, De Burght. Besparen op uw energienota via andermans dak? Informatieavond collectieve zonnedaken Vollenhove 25 februari 2019, De Burght Besparen op uw energienota via andermans dak? Programma informatieavond Waar staan we? Wat is het rendement? Hoe verder? Jan

Nadere informatie

Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk

Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk Bewonersavond Zonnecentrale NH Kerk 20 Juni 2013 That's one small step for a man, one giant leap for mankind." Inhoud 1. Intro 2. Uw stroomprijs 3. Kabinetsbeleid & effect 4. Het project 5. De organisatie

Nadere informatie

Kees Smitskamp Guido Weber. 18 januari 2016

Kees Smitskamp Guido Weber. 18 januari 2016 Kees Smitskamp Guido Weber 18 januari 2016 } 19.30 Presentatie van Zonnecollectief Tuindorp Hengelo } 20.00 Presentatie Pure Energie uit Enschede } 20.15 Pauze } 20.45 Vragen } 21.30 Einde Zaalhuur, koffie,

Nadere informatie

Onze eigen stroom van Zonnepark Rhoon. 3 e vervolgbijeenkomst - 24 april 2018

Onze eigen stroom van Zonnepark Rhoon. 3 e vervolgbijeenkomst - 24 april 2018 Onze eigen stroom van Zonnepark Rhoon 3 e vervolgbijeenkomst - 24 april 2018 Samen ons eigen energieverbruik duurzaam opwekken Coöperatie Initiatiefgroep postcoderoosproject v.l.n.r.: Jan van Opstal Frits

Nadere informatie

Informatieavond 25 januari

Informatieavond 25 januari Informatieavond 25 januari Waarom is BoeN opgericht? Doelstellingen: lokaal Duurzaam Bewustwording Betaalbaar Onafhankelijk Wat wil BoeN? Werkgroepen: 1. Marketing en communicatie 2. Zonne energieprojecten

Nadere informatie

solar power to the people

solar power to the people solar power to the people zonnepanelen te koop SAMEN DE BAAS Zonstation WESTPOORT KOSTEN Aanschaf De kosten per paneel zijn 690. Je wordt daarbij automatisch lid van Amsterdam Energie. In combinatie met

Nadere informatie

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE Nieuwe samenstelling bestuur Nieuwsbrief juli 2012 Vanaf juni 2012 heeft het bestuur van de vereniging een andere samenstelling. Graag willen wij ons aan u voorstellen. Van links naar rechts: Albert Brouwer

Nadere informatie

Het financiële plaatje. EC Noorddijk. Het verdienmodel

Het financiële plaatje. EC Noorddijk. Het verdienmodel Het financiële plaatje EC Noorddijk Het verdienmodel Onderwerpen Doel Energiecoöperatie Noorddijk Resultaat voor de leden Investeringen Financieringen Energieleverancier Hoever zijn we nu? Samenvatting.

Nadere informatie

Collectief Zonnedak Brede School Ekenrooi. Informatieavond, 6 maart 2018

Collectief Zonnedak Brede School Ekenrooi. Informatieavond, 6 maart 2018 Collectief Zonnedak Brede School Ekenrooi Informatieavond, 6 maart 2018 Programma informatieavond, 6 maart 2018 19.45 Ontvangst met koffie en thee 20.00 Opening (Rob van Helvoirt, voorzitter WEL) 20.05

Nadere informatie

De zon als energiebron!

De zon als energiebron! De zon als energiebron! Zelf elektriciteit opwekken met de zon? Door middel van (diverse) subsidie(s) is het zéér rendabel! Met zonnepanelen verlaagt u uw energiekosten. Deze besparing wordt alleen maar

Nadere informatie

Zonnepark Endura Sonnevanck. 6 februari 2019

Zonnepark Endura Sonnevanck. 6 februari 2019 Zonnepark Endura Sonnevanck 6 februari 2019 Wereldwijde energietransitie Parijs: CO2 uitstoot omlaag om opwarming vd aarde tegen te gaan en onder 2 Celsius te houden Geen fossiel maar energie winnen uit

Nadere informatie

Bestuur. Ietse Pestoor (Ezinge) Jan de Vries (Oldehove) Arienne Groenewoud (Oldehove) Peter Kremer (Oldehove) Fred Hendriks (Niehove)

Bestuur. Ietse Pestoor (Ezinge) Jan de Vries (Oldehove) Arienne Groenewoud (Oldehove) Peter Kremer (Oldehove) Fred Hendriks (Niehove) Zon4Ons Energie-coöperatie voor gezamenlijke productie van zonne-energie door en voor Oldehove, Niehove, Saaksum,Ezinge, Zuurdijk, Den Ham, Lauwerzijl, Houwerzijl, Warfhuizen en Noordhorn Bestuur Ietse

Nadere informatie

ZONNEDAK VAN DER OORD EGMOND AAN DEN HOEF JOUW ZONNEPANELEN OP HET DAK VAN EEN GOEDE BUUR

ZONNEDAK VAN DER OORD EGMOND AAN DEN HOEF JOUW ZONNEPANELEN OP HET DAK VAN EEN GOEDE BUUR ZONNEDAK VAN DER OORD EGMOND AAN DEN HOEF JOUW ZONNEPANELEN OP HET DAK VAN EEN GOEDE BUUR Projectbeschrijving zonnedak Van der Oord, januari 2105 ACHTERGROND EN CONCEPT Coöperatie Bergen Energie wil samen

Nadere informatie

Coöperatie Zon4Ons. NB: jonge, energieke bestuursleden gezocht!!!

Coöperatie Zon4Ons. NB: jonge, energieke bestuursleden gezocht!!! Zon4Ons Energie-coöperatie voor gezamenlijke productie van zonne-energie door en voor Oldehove, Niehove, Saaksum,Ezinge, Zuurdijk, Den Ham, Lauwerzijl, Houwerzijl, Warfhuizen en Noordhorn Coöperatie Zon4Ons

Nadere informatie

Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt

Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt Stichting Zonne-energie Wageningen Rogier Coenraads Frank Zegers Juli

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie

ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie 2 3 IDEE 6 ONTWIKKELING 10 CROWDFUNDING 14 REALISATIE 18 EXPLOITATIE 28 4 5 IDEE Rijnstate heeft maatschappelijk

Nadere informatie

Zonnepanelen voor VvE Guirlande

Zonnepanelen voor VvE Guirlande Zonnepanelen voor VvE Guirlande EEN INITIATIEF VAN Jan Cullens 8 september 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach 1,5 minuut introductie Zonnecoaches Wat is de VvE Zonnecoach? Een initiatief

Nadere informatie

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op?

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Door: Ronald Franken en Maarten Corpeleijn (r.franken@atrive.nl / m.corpeleijn@atrive.nl) 3 september 2013 Ten geleide Met het nieuwe energie-akkoord

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZONNEPANELENDELEN THUIS INVESTEER MEE IN DE ZONNEPANELEN

INFORMATIEBROCHURE ZONNEPANELENDELEN THUIS INVESTEER MEE IN DE ZONNEPANELEN INFORMATIEBROCHURE ZONNEPANELENDELEN THUIS INVESTEER MEE IN DE ZONNEPANELEN Familie de Jong Joost & Linda Mariska Haaren Familie Marghadi Daan v/d Meer Veel woningen in Nederland hebben een prachtig mooi

Nadere informatie

19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente Overbetuwe

19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente Overbetuwe Programma 19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente 20.00 uur Plan voor collectieve aanschaf, dhr. H. Bruggeman, Zonnecollectief 20.30 uur Techniek en randvoorwaarden voor plaatsing

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het programma Zonnige Bedrijven

Nadere informatie

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam ProjectManagement Bureau Joost de Valk Noodzaak en ambitie Klimaatbeleid Amsterdam: forse CO 2 reductie 40% in 2025 en klimaatneutraal bouwen en gemeentegebouwen

Nadere informatie

WELKOM. Agenda: Inleiding door Zieuwents Belang Presentatie AGEM Veelgestelde vragen Overige vragen Hoe verder

WELKOM. Agenda: Inleiding door Zieuwents Belang Presentatie AGEM Veelgestelde vragen Overige vragen Hoe verder WELKOM Agenda: Inleiding door Zieuwents Belang Presentatie AGEM Veelgestelde vragen Overige vragen Hoe verder Koffie en 1 consumptie aangeboden door Zieuwents Belang WERKGROEP In juni 2015 opgericht: Margret

Nadere informatie

Welkom bij. Transitie Roermond

Welkom bij. Transitie Roermond 1 Welkom bij Transitie Roermond Transition Towns De kracht van de lokale gemeenschap Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (steden, wijken, dorpen, buurten) die zelf aan de slag gaan om hun leven

Nadere informatie

Regels Collectieve Zonne-Energiecentrale

Regels Collectieve Zonne-Energiecentrale Regels Collectieve Zonne-Energiecentrale 10 mei 2014 Mogelijkheden zonnepanelen Zelfopwekking op eigen dak met eigen panelen => zelf investeren => salderen + btw teruggave Zelfopwekking op eigen dak met

Nadere informatie

Coöperatie: Coöperatie Kennemer Energie U.A., opgericht op 19 december 2017; De statuten van de Coöperatie zoals telkens van kracht;

Coöperatie: Coöperatie Kennemer Energie U.A., opgericht op 19 december 2017; De statuten van de Coöperatie zoals telkens van kracht; Stroomdelenreglement Vastgesteld door het bestuur van Coöperatie Kennemer Energie U.A. Dit reglement maakt integraal onderdeel uit van de Ledenovereenkomst van Coöperatie Kennemer Energie U.A. 1. Definities

Nadere informatie

Duurzame accommodaties. Jaap Veld

Duurzame accommodaties. Jaap Veld Duurzame accommodaties Jaap Veld Zelziuz Zelziuz Advies Zon Thuis Zon Bedrijf Zon Agri Zon Thuis voor huurders Zonnestroom van Wp naar kwh Vermogen zonnestroominstallatie gespecificeerd in Watt peak (Wp)

Nadere informatie

Kansen voor duurzame energie dankzij crowdfunding. Sven Pluut, voorzitter stichting 1miljoenwatt (@Svenrgy)

Kansen voor duurzame energie dankzij crowdfunding. Sven Pluut, voorzitter stichting 1miljoenwatt (@Svenrgy) Kansen voor duurzame energie dankzij crowdfunding Sven Pluut, voorzitter stichting 1miljoenwatt (@Svenrgy) Wie betaalt, bepaald Nieuws Games Energie Dankzij crowdfunding kan iedereen nu ook eenvoudig

Nadere informatie

Zonnepanelen op Kattenburg: Doet u ook mee?

Zonnepanelen op Kattenburg: Doet u ook mee? Zonnepanelen op Kattenburg: Doet u ook mee? Het is zover, er komen zonnepanelen op Kattenburg! Alle procedures en technische berekeningen zijn positief afgerond, we kunnen nu echt van start. In 2016 waren

Nadere informatie

Zonne-energie op kleine daken

Zonne-energie op kleine daken Zonne-energie op kleine daken Inhoud De energietransitie Energieneutraal De Glind Inventarisatie Glindse daken Mogelijkheden Kleine daken Vervolg Vragen De energietransitie Gebruik van fossiele brandstoffen

Nadere informatie

ZON PRIVE ZONNIG VOORDEEL. Informatiebrochure over de zonnepanelenactie exclusief voor medewerkers van gemeente Utrecht

ZON PRIVE ZONNIG VOORDEEL. Informatiebrochure over de zonnepanelenactie exclusief voor medewerkers van gemeente Utrecht ZONNIG VOORDEEL ZON PRIVE 2013 Informatiebrochure over de zonnepanelenactie exclusief voor medewerkers van gemeente Utrecht De actie loopt tot en met 30 september 2013 2 Zon-Privé Utrecht Schoon, Slim

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZONNEDAK DE BENRING INVESTEER MEE IN DE 512 ZONNEPANELEN SAMEN MET:

INFORMATIEBROCHURE ZONNEDAK DE BENRING INVESTEER MEE IN DE 512 ZONNEPANELEN SAMEN MET: INFORMATIEBROCHURE ZONNEDAK DE BENRING INVESTEER MEE IN DE 512 ZONNEPANELEN SAMEN MET: Niemand is te oud om het duurzame voorbeeld te geven! Samen met duurzaamheidorganisatie URGENDA heeft Habion, onder

Nadere informatie

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn Voor de levering van elektriciteit aan uw energieleverancier met behulp van zonnepanelen kunt u aangemerkt worden als ondernemer voor de

Nadere informatie

Zonne-energie in Nederland. Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011

Zonne-energie in Nederland. Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011 Zonne-energie in Nederland Presentatie Landbouwers Gemeente Zijpe 28-09-2011 Informatie Horizon Opgericht 2009 Veel ervaring in (duurzame) energie ca. 60 jaar Grootaandeelhouder HVC Groep in Alkmaar In

Nadere informatie

Zonnig Bergharen. Samen met ondernemers, bewoners en Energiecoöperatie Leur e.o. wordt Bergharen duurzamer 6 februari 2018

Zonnig Bergharen. Samen met ondernemers, bewoners en Energiecoöperatie Leur e.o. wordt Bergharen duurzamer 6 februari 2018 Zonnig Bergharen Samen met ondernemers, bewoners en Energiecoöperatie Leur e.o. wordt Bergharen duurzamer 6 februari 2018 Programma op hoofdlijnen 1. Welkom/ opening 2. Introductie Energiecoöperatie Leur

Nadere informatie

MEI Westerkwartier 4 april 2011

MEI Westerkwartier 4 april 2011 Duurzame Energie veranderingen in de markt van Photo Voltaische systemen (PV) MEI Westerkwartier 4 april 2011 Frans Debets Duurzame energie 4 redenen om het te ontwikkelen 1. Klimaatbeleid, CO2 reductie

Nadere informatie

Purmerend stapt over op Zonnestroom. Een initiatief van Opgewekt in Purmerend

Purmerend stapt over op Zonnestroom. Een initiatief van Opgewekt in Purmerend Purmerend stapt over op Zonnestroom Een initiatief van Opgewekt in Purmerend Wie is Opgewekt In Purmerend (OIP) Stichting die zich inzet voor de bevordering van duurzaamheid in en om Purmerend. Evenementen

Nadere informatie

Zon op Alphen aan den Rijn Projecten Rijnvicus en Zeegersloot. Alphen aan den Rijn Aad Brouwer 11 juni 2018

Zon op Alphen aan den Rijn Projecten Rijnvicus en Zeegersloot. Alphen aan den Rijn Aad Brouwer 11 juni 2018 Zon op Alphen aan den Rijn Projecten Rijnvicus en Zeegersloot Alphen aan den Rijn Aad Brouwer 11 juni 2018 Agenda: Waarom dit initiatief? Waarom een Coöperatie? Wie is Zon op Nederland De PostCodeRoos

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Haal het zonnetje in huis. Onderwerpen. Handicom Solar. Contents

Nieuws onder de zon. Haal het zonnetje in huis. Onderwerpen. Handicom Solar. Contents Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Nieuws onder de zon september 2013 Haal het zonnetje in huis Onderwerpen 1. BTW-nummers

Nadere informatie