van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 30; Aanbeveling 04/2017 van 24 mei 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 30; Aanbeveling 04/2017 van 24 mei 2017"

Transcriptie

1 1 Aanbeveling 04/2017 van 24 mei 2017 Betreft: Aanbeveling betreffende de aanwijzing van een functionaris voor gegevensbescherming in toepassing van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en in het bijzonder de toelaatbaarheid van de cumulatie van deze functie met andere functies waaronder die van veiligheidsconsulent (CO-AR ) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; Gelet op de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 30; Gelet op het verslag van dhr. Willem Debeuckelaere ; Brengt op 24 mei 2017 de volgende aanbeveling uit:

2 Aanbeveling 04/2017-2/21 I. INLEIDING 1. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna AVG) is op 24 mei in werking getreden en zal van toepassing zijn vanaf 25 mei In hoofdstuk IV van de AVG dat de verplichtingen bepaalt van de verwerkingsverantwoordelijken en de verwerkers, is afdeling IV volledig gewijd aan de functionaris voor gegevensbescherming. Meer in het bijzonder detailleert artikel 37 de gevallen waarin de aanwijzing van een functionaris voor gegevensbescherming verplicht is alsook de modaliteiten van deze aanwijzing; artikel 38 omkadert de functie zelf van functionaris voor gegevensbescherming (statuut) en artikel 39 beschrijft zijn opdrachten. Enkele andere artikelen van de AVG vervolledigen de omkadering van deze nieuwe functie Onmiddellijk na de goedkeuring van de AVG hebben de gegevensbeschermingsautoriteiten de kwestie van de functionaris voor gegevensbescherming als prioritair beschouwd. Zij hebben de verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers aangespoord om snel na te gaan of zij er al dan niet juridisch toe gehouden waren een functionaris voor gegevensbescherming aan te wijzen in toepassing van artikel 37.1 van de AVG alsook om over te gaan tot de aanwervingen of het programmeren van de noodzakelijke opleidingen. 3 Verenigd in de Groep artikel 29 hebben zij eveneens de vrijwillige aanduiding van dergelijke functionarissen aangemoedigd en richtsnoeren voorgesteld voor gemeenschappelijke interpretatie van de relevante artikelen van de AVG alsook een aantal aanbevelingen (best practices) geformuleerd Naast de recurrente kwesties waarop zij reeds heeft geantwoord via de FAQ's 5 op haar website (en waarvoor zij zich steunt op de gemeenschappelijke interpretaties van de 1 Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming) Publ.blad, L 119, , pp Artikel 35 betreffende de gegevensbeschermingseffectbeoordeling bepaalt dat de verwerkingsverantwoordelijke het advies inwint van de functionaris voor gegevensbescherming indien een dergelijke functionaris werd aangewezen ( 2) ; artikelen 13 en 14 betreffende de mededeling aan de betrokkene: de contactgegevens van de functionaris voor gegevensbescherming moeten hem meegedeeld worden en de artikelen 33 en 34 betreffende de meldingen van inbreuken aan de toezichthoudende autoriteit en aan de betrokkene: de contactgegevens van de functionaris moeten hen worden meegedeeld. 3 Zie bijvoorbeeld het 13 stappenplan, ontwikkeld door de CBPL: 4 Groep Artikel 29, Guidelines on Data Protection Officers («DPOs»), WP 243 van 13 december 2016, herzien na openbare consultatie en goedgekeurd in zijn definitieve versie op 5 april Rubriek FAQ op de website van de CBPL :

3 Aanbeveling 04/2017-3/21 voormelde Groep artikel 29), ontvangt de CBPL regelmatig de vraag of de "veiligheidsconsulent" 6 die sommige instellingen, organismen en andere entiteiten dienen aan te duiden in toepassing van verschillende Belgische reglementeringen, de functionaris voor gegevensbescherming kan worden - onder meer vereist voor elke openbare autoriteit en organisme (37.1. van de AVG). Mag hij de functies van veiligheidsconsulent en functionaris voor gegevensbescherming cumuleren en, in voorkomend geval, onder welke voorwaarden? 5. Onderhavige aanbeveling heeft als doel de verwerkingsverantwoordelijken en de verwerkers te begeleiden bij hun analyse en keuze voor een functionaris voor gegevensbescherming in overeenstemming van de AVG (zie punt III). Gelet op de vele vragen die de CBPL ontvangt aangaande de cumul van deze functie met die van "veiligheidsconsulent" zal in onderhavige aanbeveling bijzondere maar niet exclusieve aandacht aan dit aspect worden besteed II. VOORGESCHIEDENIS Uitgangspunt van de functie in de richtlijn 95/46/EG: de functionaris voor gegevensbescherming 6. Artikel van de Richtlijn 95/46/EG heeft inderdaad reeds in 1995 de functie van "functionaris voor de gegevensbescherming" ingevoerd. Concreet hebben de lidstaten op basis van deze bepaling - zonder hiertoe verplicht te zijn - via wetgevende weg kunnen bepalen dat de verantwoordelijken voor de verwerking die een functionaris voor de gegevensbescherming aanwijzen in de zin van dit artikel vrijgesteld worden van de voorafgaande aangifte van de verwerking bij de toezichthoudende autoriteit (zijnde de aangifte bedoeld in artikel 17 van de WVP). Volgens voormeld artikel dient deze functionaris voor gegevensbescherming zijn taken en verplichtingen onafhankelijk te vervullen en een register bij te houden van de gegevensverwerkingsactiviteiten van de verwerkingsverantwoordelijke. 7. Een zeker aantal lidstaten van de Europese Unie hebben gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en hebben de functie van "functionaris" voor gegevensbescherming opgenomen in hun nationale wetgeving tot omzetting van de richtlijn 95/46/EG doch niet zonder hier verschillende benamingen aan te verlenen en hem bijkomende opdrachten toe te vertrouwen naast deze die zijn opgenomen in de Richtlijn 95/46/EG. Deze bijkomende opdrachten variëren overigens van de ene nationale wetgeving tot de andere. 8. Zonder dat deze opsomming exhaustief is spreekt men momenteel onder meer over «Correspondants Informatique et Liberté» (CIL) in Frankrijk, over «Chargé de la protection des données» in het Groothertogdom Luxemburg, over «Functionaris voor de 6 Zie de punten 9 tot 15 hierna.

4 Aanbeveling 04/2017-4/21 gegevensbescherming» in Nederland, over «Data Protection Officer» in het Verenigd Koninkrijk, en reeds over «Functionaris voor gegevensbescherming» in de Europese instellingen. De functie van functionaris voor gegevensbescherming en veiligheidsconsulent in het Belgisch recht 9. In het Belgisch recht werd de functie van "aangestelde voor de gegevensbescherming" ingevoerd door artikel 17bis van de Privacywet (WVP) die stelt: De Koning stelt, na advies van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer de categorieën van verwerkingen vast die specifieke risico's inhouden voor de persoonlijke rechten en vrijheden van de betrokkenen en stelt voor deze verwerkingen, eveneens op voorstel van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, bijzondere voorwaarden vast om de rechten en de vrijheden van de betrokkenen te waarborgen. In het bijzonder kan hij bepalen dat de verantwoordelijke voor de verwerking, alleen of samen met andere verantwoordelijken, een aangestelde voor de gegevensbescherming aanwijst die op onafhankelijke wijze zorgt voor de toepassing van deze wet en van haar uitvoeringsmaatregelen. De Koning bepaalt bij een in Ministerraad overlegd besluit, na advies van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, het statuut van de aangestelde voor de gegevensbescherming In tegenstelling tot artikel van de Richtlijn 95/46/EG, koppelt artikel 17bis van de Privacywet niet de begrippen «vrijstelling van aangifte» en «aangestelde voor de gegevensbescherming». 7 De verantwoordelijke voor de verwerking die een aangestelde voor de gegevensverwerking aanwijst wordt op generlei wijze vrijgesteld van de aangifte van de verwerkingen die hij uitvoert bij de CBPL. Artikel 17bis van de Privacywet koppelt daarentegen de functie van "aangestelde voor de gegevensbescherming" aan de uitvoering van verwerkingen die specifieke risico's inhouden voor de persoonlijke rechten en vrijheden van de betrokkenen (1 ste lid). De Belgische wetgever is ook hier afgeweken van de voorschriften van zowel voormeld artikel als van artikel 20 van de Richtlijn 95/46/EG. Volgens deze laatste bepaling, geven de lidstaten aan welke verwerkingen mogelijk specifieke risico's voor de persoonlijke rechten en vrijheden inhouden en dragen zij er zorg voor dat zij vóór de aanvang van de verwerking 7 De term "aangestelde voor de gegevensbescherming" in artikel 17bis van de Privacywet verwijst naar die van "functionaris voor de gegevensbescherming" in artikel 18 2 van de Richtlijn 95/46/EG.

5 Aanbeveling 04/2017-5/21 onderzocht worden ( 1), met andere woorden, vormen ze het onderwerp van voorafgaande machtigingen. 11. De CPBL heeft herhaaldelijk de wens geuit dat dit in artikel 17bis van de WVP vermelde generiek koninklijk besluit zou worden goedgekeurd. Dit is echter nooit gebeurd. 12. Meerdere specifieke wetgevingen hebben niettemin voorzien in de verplichte aanwijzing van een met deze functie belaste persoon, meestal gecumuleerd met een functie van veiligheidsconsulent of -verantwoordelijke al naargelang de terminologie die werd gebruikt door de betrokken wetgeving, zonder dat, zoals reeds werd vermeld, het statuut van deze aangestelde omstandiger werd bepaald. 13. Bij wijze van, niet exhaustief voorbeeld, citeren we: a. De wet betreffende het Rijksregister stelt Iedere openbare overheid, openbare of private instelling die de toegang tot of de mededeling van informatiegegevens van het Rijksregister verkregen heeft, wijst, al dan niet onder haar personeel, een consulent inzake informatieveiligheid en bescherming van de persoonlijke levenssfeer aan die onder meer de functie vervult van aangestelde voor de gegevensbescherming bedoeld in artikel 17bis van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens. ( )». 8 b. De wet van 19 mei 2010 houdende oprichting van de Kruispuntbank van de voertuigen bepaalt in haar artikel 28 dat «Iedere dienst wijst, al dan niet onder haar personeel, een consulent inzake informatieveiligheid en bescherming van de persoonlijke levenssfeer aan die onder meer de functie vervult van aangestelde voor de gegevensbescherming bedoeld in artikel 17bis van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens. De identiteit van deze verantwoordelijke werd meegedeeld aan het sectoraal comité en aan de beheersdienst". c. Het koninklijk besluit van 6 december 2015 betreffende de consulenten voor de veiligheid en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en aan het platform voor de veiligheid en de bescherming van de gegevens genomen ter uitvoering van de wet op het politieambt (artikel 44/3, 1, 5 de lid, 3, en 8, en 2, 2 de lid.). 8 Artikel 8 van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen, B.S., 21 april 1984.

6 Aanbeveling 04/2017-6/ Andere wetgevingen eisen de aanwijzing van een "Veiligheidsconsulent" zonder dat ook hier een algemene en uniforme wettelijke omkadering bestaat: a. Bij de opmaak van de organieke wet op de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, besteedde de wetgever bijzondere aandacht aan de beveiliging van de Kruispuntbank, haar netwerk en de persoonsgegevens die via dit netwerk worden uitgewisseld, onder meer door te voorzien in een "veiligheidsconsulent" in elke sociale instelling 9. b. De ziekenhuisreglementering verplicht eveneens de aanwijzing in de ziekenhuizen van een "veiligheidsconsulent" die ermee is belast de verantwoordelijke voor het dagelijks beheer te adviseren over alle aspecten van de informatiebeveiliging 10. c. Volgens de bepalingen van de Wet van 15 augustus 2012 houdende oprichting en organisatie van een federale dienstenintegrator, dient de federale dienstenintegrator alsook elke deelnemende openbare dienst een veiligheidsconsulent aan te duiden. 11. d. Ook op gewestelijk niveau bestaan dergelijke vereisten. Volgens het Vlaams decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer moet iedere instantie die een authentieke gegevensbron beheert die persoonsgegevens bevat, iedere instantie die elektronische persoonsgegevens ontvangt of uitwisselt, en iedere entiteit die overeenkomstig artikel 4, 3, aangewezen is en persoonsgegevens verwerkt, een veiligheidsconsulent aanwijzen (artikel 9) Om al deze varianten te dekken zal de algemene benaming "Veiligheidsconsulent" in het vervolg van deze aanbeveling gebruikt worden. Hoewel, zoals vermeld, er geen algemeen 9 Artikel 24 van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid). B.S., 22 februari Sinds haar goedkeuring was deze wetgeving onderhevig aan talrijke wijzigingen. Een gecoördineerde en bijgewerkte versie van de wet is beschikbaar op de website van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid Zie in het bijzonder het Koninklijk besluit van 12 augustus 1993 houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid B.S 21 augustus Bijlage A algemene normen van toepassing op de instellingen bedoeld in het Koninklijk besluit van 23 oktober 1964 tot bepaling van de normen die door de ziekenhuizen en hun diensten moeten worden nageleefd, bepaalt: "De houder van het bestand [de verwerkingsverantwoordelijke] wijst een veiligheidsconsulent aan belast met de veiligheid van de informatie. De veiligheidsconsulent staat de verantwoordelijke voor het dagelijks beheer met raad bij inzake alle aspecten van de veiligheid van de informatie. (...)", B.S. 7 november Afdeling 5: artikelen van het Koninklijk besluit van 17 maart 2013 betreffende de veiligheidsadviseurs ingevoerd door de wet van 15 augustus 2012 houdende oprichting en organisatie van een federale dienstenintegrator, B.S., 22 maart Zie eveneens: Besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten, vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.

7 Aanbeveling 04/2017-7/21 wettelijk kader bestaat, zijn de beschrijving van de functie en het statuut van de consulent inzake informatieveiligheid van het koninklijk besluit van 12 augustus 1993 (veiligheidsconsulent van de instellingen van de sociale zekerheid) evenwel gemeenschappelijk in meerdere hogervermelde teksten (koninklijk besluit betreffende de Federale dienstenintegrator, het Vlaams besluit van 15 mei 2009,...). Volgens deze beschrijving heeft de veiligheidsconsulent een adviserende, stimulerende, documenterende en controlerende opdracht. Artikel 3 van het Koninklijk Besluit van 12 augustus 1993 vermeldt aldus: - De informatieveiligheidsdienst wordt geleid door de veiligheidsconsulent. - Deze dienst adviseert (via advies) aangaande alle gedefinieerde aspecten van de informatieveiligheid zoals de strategie, regels, procedures en beveiligingsmiddelen van alle soorten informatie, zowel in de transmissie- als in de verwerkingssystemen met het oog op het waarborgen van de vertrouwelijkheid, de beschikbaarheid De informatieveiligheidsdienst bevordert de naleving van de veiligheidsvoorschriften opgelegd door of krachtens een wets- of reglementsbepaling en het aannemen van een veiligheidsgedrag bij de personen tewerkgesteld in de instelling. - Dezelfde dienst legt de nodige documentatie aan dienaangaande. - Ten slotte ziet de informatieveiligheidsdienst toe op de naleving binnen de instelling van de veiligheidsvoorschriften opgelegd door of krachtens een wets- of reglementsbepaling. Alle vastgestelde inbreuken worden schriftelijk en uitsluitend aan de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van de instelling meegedeeld, vergezeld van de nodige adviezen om dergelijke inbreuken in de toekomst te vermijden. - Aangaande zijn statuut wordt de veiligheidsconsulent aangesteld na advies van het Toezichtscomité dat nagaat (artikel 4) of de betrokkenen voldoende kennis en beschikbare tijd hebben voor de goede uitvoering van hun opdracht. Het Comité gaat eveneens na of hij geen activiteiten uitoefent die onverenigbaar zijn met de opdracht. De veiligheidsconsulent kan niet van deze functie worden ontheven wegens meningen die hij uit of daden die hij stelt in het kader van de goede uitoefening van zijn functie en moet 13 Zie artikel 1, 9 van het voormelde koninklijk besluit van 12 augustus 1993.

8 Aanbeveling 04/2017-8/21 onder het rechtstreeks functioneel gezag van de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van de instelling geplaatst worden. 14 De praktijk van de CISO 16. Zonder hiertoe steeds wettelijk verplicht te zijn hebben een groot aantal organisaties en ondernemingen trouwens een Hoofd Informatieveiligheid aangeduid, soms beter gekend onder de Engelse benaming Chief Information Security Officer (CISO). Nieuwe oriëntering van de AVG 17. De AVG verlaat het concept van de functionaris voor gegevensbescherming meteen relatief beperkte rol en maakt van de nieuwe "functionaris voor gegevensbescherming" een van de hoekstenen van het accountability stelsel waarop hij is gebaseerd. Ze harmoniseert zowel de terminologie als de aanduidingscriteria, het statuut en de taken van deze functionarissen voor gegevensbescherming. Volgens de AVG reikt hun rol heel wat verder dan wat voorzien is in de richtlijn 95/46/EG of van wat werd bepaald in de verschillende nationale wetgevingen ter omzetting van deze richtlijn of andere nationale sectorale wetgevingen. Tot slot, in tegenstelling tot de Richtlijn 95/46/EG beoogt de AVG eveneens de verwerkers en niet langer alleen de verwerkingsverantwoordelijken. 18. Rekening houdend met de taken die hem worden toevertrouwd, kan de functionaris voor gegevensbescherming de conformiteit met de AVG vergemakkelijken in al zijn aspecten (accountability) en een werkelijk competitiviteitsinstrument worden voor de ondernemingen. III. DOEL VAN DE AANBEVELING Voor wie is deze aanbeveling bedoeld? 19. Een functionaris voor gegevensbescherming aanduiden is, in een aantal opgelijste gevallen onder artikel 37.1 van de AVG, een verplichting en, in de andere gevallen een mogelijkheid, zowel voor de verwerkingsverantwoordelijken als voor de verwerkers waarop de AVG van toepassing is, behalve indien de wetgeving van een lidstaat via legale weg een verplicht geval zou toevoegen (art ). Meer bepaald: - Aangezien het gaat om de openbare sector is de aanwijzing van een functionaris voor gegevensbescherming verplicht voor de openbare overheden en openbare organismen behalve bij gerechten in de uitoefening van hun rechterlijke taken (artikel 37.1.a). 14 Het betreft het Comité bedoeld in artikel 37 van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid.

9 Aanbeveling 04/2017-9/21 - Voor de privésector is de aanwijzing van een functionaris voor gegevensbescherming facultatief behalve in de twee gevallen waarvan sprake in artikel b) en c) van de AVG. 20. Krachtens artikel 83 van de AVG, geven inbreuken op de verplichtingen inzake de functionaris voor gegevensbescherming waaraan de verwerkingsverantwoordelijken en de verwerkers krachtens de artikelen 37, 38 en 39 zijn onderworpen, aanleiding tot administratieve geldboeten tot EUR of, voor een onderneming, tot 2% van de totale wereldwijde jaaromzet in het voorgaande boekjaar, indien dit cijfer hoger is. 21. De verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker blijven verantwoordelijk voor de overeenstemming met de reglementering inzake gegevensbescherming en moeten deze overeenstemming kunnen aantonen. De functionaris is niet verantwoordelijk voor deze overeenstemming. Het zijn eveneens de verwerkingsverantwoordelijken en de verwerkers die kunnen gestraft worden voor inbreuken tegen de AVG. Wat is de draagwijdte en de doelstelling van deze aanbeveling? 22. Naast de specifieke kwestie die werd aangestipt in punt 4 hiervoor, luidt de meer algemene vraag te weten of de betrokken verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers, om zich te schikken naar de AVG, de taak van functionaris voor gegevensbescherming aan de ene of andere persoon mag toevertrouwen die overigens reeds een andere functie uitoefent in de instelling, het organisme of de onderneming. Met andere woorden, mag eenzelfde persoon de functie van functionaris voor gegevensbescherming combineren met een andere (reeds bestaande) functie? 23. Of, anders geformuleerd, kan de veiligheidsconsulent van de instellingen van sociale zekerheid, van de ziekenhuizen of nog van het Rijksregister, de functionaris voor gegevensbescherming worden? Maar ook: kan de in de bank- en verzekeringssector vereiste Compliance Officer ook de functie uitoefenen van functionaris voor gegevensbescherming? En wat voor de Directeur Human Ressources, de Risk manager, de verantwoordelijke van de informaticadienst of nog de persoon die zelf geïdentificeerd wordt 24. Onderhavige aanbeveling strekt er niet toe al deze vragen te beantwoorden, noch om een antwoord te bieden voor al deze scenario's noch enig ander dat zich zou kunnen aandienen in functie van de interne organisatie van de openbare overheid, het openbaar organisme of meer in het algemeen van iedere betrokken verwerkingsverantwoordelijke of verwerker.

10 Aanbeveling 04/ /21 De CBPL zal dus in deze aanbeveling niet de verenigbaarheid onderzoeken van de cumulatie van deze verschillende functies met deze van functionaris voor gegevensbescherming zoals voorzien door de AVG, noch op het gebied van de verenigbaarheid van wetteksten die in voorkomend geval de ene of andere van deze functies omkaderen, noch op het gebied van de praktische uitoefening van deze functies, die overigens kan variëren van de ene verwerkingsverantwoordelijke en verwerker tot de andere. 25. De CBPL kan zich om verschillende redenen niet op dit pad begeven: a. Volgens de AVG heeft de toezichthoudende autoriteit niet de bevoegdheid gekregen om de keuze van de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker voor een functionaris voor gegevensbescherming te valideren. In dit opzicht dient de mededeling van de contactgegevens van de functionaris voor gegevensbescherming aan de toezichthoudende autoriteit zoals voorzien in artikel 37.7 op generlei wijze beschouwd te worden als een vraag om akkoord of validatie van de DPA met betrekking tot deze aanduiding. Een dergelijke benadering zou strijdig zijn met de accountability. b. De nodige flexibiliteit moet overgelaten worden aan de verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers met betrekking tot de manier waarop zij de taken en rol van elkeen in hun schoot wensen te organiseren. Een uniek organisatorisch model moet niet worden opgelegd. c. De CBPL moet haar volledige onafhankelijkheid bewaren met het oog op de controles die zij genoopt zou worden uit te voeren, bijvoorbeeld ingevolge klachten tegen de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker, of op eigen initiatief. Hebben deze verwerkingsverantwoordelijken of verwerkers een functionaris voor gegevensbescherming aangewezen zodra zij hiertoe genoopt werden? Is deze functionaris effectief onafhankelijk? Bezit hij de vereiste kwalificaties? Beschikt hij over de nodige tijd om zijn taken effectief te vervullen? 26. De CBPL acht het niettemin belangrijk aan de betrokken verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers een aantal richtlijnen aan te reiken om hen te helpen beslissen aan wie de functie van functionaris voor gegevensbescherming kan worden toevertrouwd in naleving van de AVG. De CBPL beveelt hen in dit verband aan hun analyse en de finale keuze te documenteren.

11 Aanbeveling 04/ / Zij herinnert er ook aan dat de AVG toelaat dat een beroep wordt gedaan op een externe functionaris (artikelen 37.3 en 37.6 van de AVG) 28. Gelet evenwel op zoals reeds gezegd, het groot aantal vragen dat de CBPL ontvangt aangaande de toelaatbaarheid van de cumulatie van de functie van functionaris voor gegevensbescherming met deze van "veiligheidsconsulent" (zie supra), zal deze aanbeveling de grote verschillen tussen deze beide functies toelichten zonder echter exhaustief te zijn. IV. DE FUNCTIONARIS VOOR GEGEVENSBESCHERMING IN DE AVG 29. Het is afgemeten aan de functie van functionaris voor gegevensbescherming zoals beschreven in de AVG dat de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker, die een functionaris voor gegevensbescherming wensen of dienen aan te wijzen, de cumulatiemogelijkheid met een andere functie of de overgang van de ene naar de andere functie dienen te onderzoeken Wat de vrijwillige aanwijzing van de functionaris betreft door de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker, dit wordt aangemoedigd door de Groep artikel 29. Indien hij of zij als dusdanig wordt aangewezen en de naam "functionaris voor gegevensbescherming" krijgt, zullen alle vereisten van de AVG moeten nageleefd worden. De artikelen 37 tot 39 zullen op dezelfde wijze toegepast worden als wanneer de aanwijzing verplicht was. 31. In het verleden ontwikkelde de CBPL een jurisprudentie 16 in toepassing waarvan zij een duidelijk onderscheid maakte tussen de functies van veiligheidsconsulent en functionaris voor gegevensbescherming, doch zonder er zich tegen te verzetten dat eenzelfde persoon deze functies zou cumuleren voor zover de wet hem de onontbeerlijke onafhankelijkheid waarborgde voor de vervulling van deze dubbele taak: a. " De veiligheidsconsulent moet waken over de beveiliging van de toe passingen en de nodige technische en organisatorische maatregelen die de naleving van de vertrouwelijkheid van de gegevens moeten waarborgen alsook de toegangen controleren. Artikel 16 van de WVP verplicht immer het nemen van de passende 15 Wat de door de reglementering vereiste functies betreft, deze blijven van toepassing zolang de wetgever de teksten in voorkomend geval niet heeft gewijzigd. 16 Advies 43/2003 betreffende een ontwerp van koninklijk besluit ter uitvoering van artikel 6, 3, van de wet van 2 juni 1998 houdende oprichting van een Informatie- en Adviescentrum inzake de schadelijke sektarische organisaties en van een Administratieve Coördinatiecel inzake de strijd tegen schadelijke sektarische organisaties. Krachtens het goedgekeurde koninklijk besluit zijn de taken van de aangestelde voor de gegevensbescherming (Hoofdstuk III - artikel 6) beperkt tot louter de aspecten inzake gegevensbescherming (koninklijk besluit van 13 juli 2006 houdende uitvoering van artikel 6 3 van de wet van 2 juni 1998 houdende oprichting van een Informatie- en Adviescentrum inzake de schadelijke sektarische organisaties en van een Administratieve Coördinatiecel inzake de strijd tegen schadelijke sektarische organisaties, B.S. 16 augustus 2006).

12 Aanbeveling 04/ /21 beveiligingsmaatregelen (Veiligheidsbeginsel). De noodzaak om bij iedere verwerking te waken over al de principes die de basis vormen van de bescherming van persoonsgegevens (finaliteit, proportionaliteit, rechten van de betrokkene) noopt overigens tot de invulling van een andere functie: deze van "functionaris voor de gegevensbescherming"? Zoals we hebben gezien dekt dit begrip andere bevoegdheden dan enkel de beveiliging van de gegevens maar omvat dit ook de taak om " op onafhankelijke wijze de toepassing van onderhavige wet en haar uitvoeringsbesluiten te verzekeren", wat inhoudt, naast het controleren van het passend karakter van de veiligheidsmaatregelen, het controleren van de naleving van de rechtmatigheids- en proportionaliteitsbeginselen en van het recht op toegang van de betrokkenen. Hoewel de Commissie het onderscheid tussen de beide functies gegrond acht verzet zij zich er evenwel niet tegen dat eenzelfde persoon beide functies combineert voor zover de wet hem de onontbeerlijke onafhankelijkheid waarborgt voor de vervulling van deze dubbele taak (...)".. 17 Deze jurisprudentie kan vandaag niet worden aangewend om in alle gevallen te besluiten dat de vandaag in dienst zijnde veiligheidsconsulent automatisch de functionaris voor gegevensbescherming van morgen wordt. Zoals reeds vermeld is het voortaan afgemeten aan de functie van functionaris voor gegevensbescherming zoals beschreven in de AVG dat dit aspect moet worden onderzocht. 32. Zonder alle verklaringen verstrekt door de Groep 29 te herhalen die de CBPL aanbeval in haar aanbeveling 06/2016, vestigt de CBPL hierna de aandacht van de verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers op enkele van de essentiële elementen die aan de basis liggen van de functie van functionaris voor gegevensbescherming. 17 Commissie voor de Bescherming van de persoonlijke levenssfeer, advies 33/2002 van 22 augustus 2002 betreffende het ontwerp van wet houdende oprichting van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (punt 21). Zie in dezelfde lijn: Commissie voor de Bescherming van de persoonlijke levenssfeer, Advies 19/2002 van 10 juni 2002 betreffende (1) het Ontwerp van wet tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen en van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen. (2) Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de identiteitskaarten. (3) Ontwerp van koninklijk besluit houdende overgangsmaatregelen in verband met de elektronische identiteitskaart in België en Commissie voor de Bescherming van de persoonlijke levenssfeer, advies 23/2006 van 12 juli 2006 betreffende het voorontwerp van wet betreffende de omkadering van de negatieve lijsten (punten 42 tot 44).

13 Aanbeveling 04/ /21 Welke zijn zijn taken? De functionaris voor gegevensbescherming houdt bij de uitvoering van zijn taken naar behoren rekening met het aan verwerkingen verbonden risico voor de rechten en vrijheden van de betrokkene, en met de aard, de omvang, de context en de verwerkingsdoeleinden. Het is de risicogebaseerde benadering die werd aangenomen door de AVG die toegepast wordt op de werkzaamheden van de functionaris voor gegevensbescherming. 19 De considerans 75 verduidelijkt in dit verband: Het qua waarschijnlijkheid en ernst uiteenlopende risico voor de rechten en vrijheden van natuurlijke personen kan voortvloeien uit persoonsgegevensverwerking die kan resulteren in ernstige lichamelijke, materiële of immateriële schade, met name: ( )» 34. De naleving van de verordening controleren in het algemeen: artikel 39.1.b) bepaalt dat de functionaris voor gegevensbescherming ten minste de volgende taken vervult: toezien 20 op naleving van de verordening (m.a.w. op alle aspecten ervan, o.a. de beginselen met betrekking tot de verwerkingen - finaliteit, rechtmatigheid, proportionaliteit enz. - de rechten van de betrokkenen, de verplichtingen van de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker of nog de omkadering van grensoverschrijdende doorgiften...) van de andere Unierechtelijke of lidstaatrechtelijke gegevensbeschermingsbepalingen en de interne regels van de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens met inbegrip van de toewijzing van verantwoordelijkheden, bewustmaking en opleiding van het bij de verwerking betrokken personeel en de betreffende audits; Overweging 97 verduidelijkt dat de functionaris voor gegevensbescherming de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker zal moeten bijstaan bij het toezicht op de interne naleving van de AVG. Concreet draagt hij bij aan de uitvoering van de essentiële elementen van de verordening zoals de principes betreffende de gegevensverwerkingen (hoofdstuk II van de AVG), de rechten van de betrokkenen (hoofdstuk III van de AVG), de gegevensbescherming by design, het Register van de verwerkingsactiviteiten, de veiligheid van de verwerking en de kennisgeving en mededeling van inbreuken op persoonsgegevens (data breach) enz. (art b) van de AVG). 18 Artikel 39 verduidelijkt dat de vermelde taken op z'n minst moeten toevertrouwd worden aan de functionaris voor gegevensbescherming. Zie voor meer details over de taken van de functionaris voor gegevensbescherming punt 4 van de reeds geciteerde richtsnoeren van de Groep Men vindt deze op het risico gebaseerde benadering voor de betrokkenen terug in de norm ISO en ISO Deze risicoanalyse overstijgt ruimschoots de risico's inzake informatiebeveiliging. 20 De Engelse versie gebruikt het woord monitoring.

14 Aanbeveling 04/ /21 In dit raam kan de functionaris meer in het bijzonder de informatie verzamelen om de verwerkingsactiviteiten te identificeren, de overeenstemming van de verwerkingsactiviteiten controleren en analyseren, advies verlenen en aanbevelingen formuleren. (Art a) van de AVG). 21 Globaal zou de functie van de functionaris dus veeleer moeten gezien worden als een functie inzake begeleiding, opvolging (beter weergegeven door de Engelse term «monitoring») dan als een controlefunctie in de strikte zin van het woord. 35. Rol inzake gegevensbeschermingseffectbeoordeling (art ): onder de voorwaarden van artikel 35 (1) dient de verwerkingsverantwoordelijke - en niet de functionaris voor gegevensbescherming - een gegevensbeschermingseffectbeoordeling uit te voeren (DPIA). De functionaris kan niettemin een belangrijke rol vervullen door de verwerkingsverantwoordelijke op zijn vraag bij te staan (artikelen 35.2 en 39.1.c)). De verwerkingsverantwoordelijke zal de functionaris voor gegevensbescherming onder meer advies vragen over volgende kwesties: (1) al dan niet een gegevensbeschermingseffectbeoordeling uitvoeren, (2) de te gebruiken methode voor de gegevensbeschermingseffectbeoordeling, (3) de gegevensbeschermingseffectbeoordeling intern uitvoeren of uitbesteden, (4) welke soort waarborgen toepassen om het risico voor de rechten en vrijheden van de betrokkenen te verminderen en (5) evaluatie om te bepalen of de DPIA correct werd uitgevoerd en of de conclusies conform de AVG zijn Rol van de functionaris in het bijhouden van het Register van de verwerkingsactiviteiten: krachtens artikel 30, dienen de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker - en niet de functionaris - "een register bij te houden van de verwerkingsactiviteiten die onder hun verantwoordelijkheid plaatsvinden (art voor de verwerkingsverantwoordelijken) of een "register bij te houden van alle categorieën van verwerkingsactiviteiten die zij ten behoeve van een verwerkingsverantwoordelijke hebben verricht" (art voor de verwerkers). De functionaris voor gegevensbescherming moet worden betrokken bij het in kaart brengen van de verwerkingen. 37. De functionaris is er eveneens toe gehouden samen te werken met de toezichthoudende autoriteit (art. (art d)) en dienst te doen als contactpunt voor de kwesties met betrekking tot de verwerking, met inbegrip van de voorafgaande raadpleging bedoeld in artikel 36, en in voorkomend geval raadplegingen uit te voeren voor elk ander onderwerp 21 Zie punt 4.1. voor meer details over dit luik van de taken van de functionaris voor gegevensbescherming in de reeds geciteerde richtsnoeren van de Groep Zie voor meer details aangaande dit luik van de taken van de functionaris voor gegevensbescherming punt 4.2 van de reeds geciteerde richtsnoeren van de Groep 29.

15 Aanbeveling 04/ / De taken die toevertrouwd worden aan de functionaris voor gegevensbescherming hebben betrekking op de aspecten van de gegevensbescherming die behandeld worden in de AVG inclusief de veiligheid van de verwerkingen dat, naast andere, in beginsel wordt gesteld in artikel 5 1 f) en uitvoeriger wordt gedetailleerd in artikel 32 van de AVG. 39. De functionaris voor gegevensbescherming moet vanuit elke vestiging "makkelijk" te contacteren zijn (37.2. van de AVG). Hij moet met andere woorden bereikbaar zijn Hij moet overigens gekend zijn door de toezichthoudende autoriteit aan wie de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker zijn contactgegevens moeten meedelen (37.7. van de AVG) Hij moet eveneens gekend zijn door de betrokkenen, waaronder de medewerkers van de instelling waar hij zijn taken uitvoert. 25 Aangaande de vergelijking met de "veiligheidsconsulent", komt deze transparantie bovenop deze die vereist wordt in artikel 4 van het reeds geciteerde Koninklijk besluit van 12 augustus Tenslotte, om hem toe te laten zijn taken naar behoren te vervullen, dienen de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker ervoor te zorgen dat de functionaris : - Naar behoren en tijdig wordt betrokken bij alle aangelegenheden die verband houden met de bescherming van persoonsgegevens: in het algemeen erover waken dat de functionaris van bij het begin wordt geïnformeerd en geraadpleegd wat de conformiteit met de AVG zal bevorderen en onder meer een benadering zal toelaten die werkelijk gebaseerd is op gegevensbescherming door ontwerp (privacy by design 26 ); Vanuit eenzelfde gedachtegang werkt de "veiligheidsconsulent" nauw samen met de diensten die dit vereisen of een beroep kunnen doen op zijn tussenkomst Hem de benodigde middelen ter beschikking te stellen via: een actieve steun van de directie, het toebedelen van voldoende tijd om zijn taken uit te voeren, de toekenning van financiële middelen, infrastructuur en in voorkomend geval voldoende personeel, een officiële mededeling aan het voltallige personeel van zijn aanwijzing in de hoedanigheid van functionaris, een toegang tot andere diensten alsook een voortdurende opleiding. Al naargelang de omvang en de structuur van het organisme kan het nodig blijken een team 23 Zie punt 2.3. van de richtlijnen van de Groep 29 over de functionaris voor gegevensbescherming. 24 Zie punt van de richtlijnen van de Groep 29 over de functionaris voor gegevensbescherming. 25 Ibidem 26 Zie punt 3.1. van de richtlijnen van de Groep 29 over de functionaris voor gegevensbescherming. 27 Artikel 5 van van het voormelde koninklijk besluit van 12 augustus 1993.

16 Aanbeveling 04/ /21 te vormen rond de functionaris. De interne structuur van het team alsook de taken en verantwoordelijkheden van elkeen zullen duidelijk moeten worden bepaald. 28 Aangaande de vergelijking met de "veiligheidsconsulent " behoort de kwestie of hij over de nodige tijd beschikt tot de bevoegdheid van het Toezichtscomité wat niet het geval zal zijn voor de functionaris voor gegevensbescherming. Voor deze laatste zullen enkel de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker evalueren of aan deze vereiste is voldaan. De veiligheidsconsulent dient zijn kennis op peil te houden; aangaande de functionaris voor gegevensbescherming formuleert de AVG dit onder vorm van een verplichting ten laste van de verwerkingsverantwoordelijken en de verwerkers. - Zijn onafhankelijkheid waarborgen (zie infra punt 48 dat volledig is gewijd aan dit essentieel aspect van de functie). Welk profiel moet hij bezitten? Deskundigheid op het gebied van de wetgeving en de praktijk inzake gegevensbescherming en zijn vermogen de bedoelde taken te vervullen 43. De AVG stelt dat de functionaris voor gegevensbescherming wordt aangewezen op grond van zijn professionele kwaliteiten en, in het bijzonder, zijn deskundigheid op het gebied van de wetgeving en de praktijk inzake gegevensbescherming en zijn vermogen de in artikel 39 bedoelde taken te vervullen wat meer inhoudt dan enkel het voorzien in een adequate beveiliging en de verplichtingen met betrekking tot de verplichte beveiliging, bijvoorbeeld de mededeling van inbreuken (artikelen 33 en 34 van de AVG). Geen enkel diploma noch bijzondere certificering zijn vereist. 44. In het algemeen dient het niveau van gespecialiseerde kennis bepaald te worden in functie van de uitgevoerde gegevensverwerkingsactiviteiten en de bescherming die voor de verwerkte gegevens vereist is. Zij zal dus aangepast zijn aan de gevoeligheid, de complexiteit en het volume van verwerkte gegevens, indien de verwerkingen occasionele of regelmatige doorgiften buiten de EU omvatten enz. Naast een expertiseniveau inzake gegevens bescherming is een kennis van de activiteitensector en de organisatie van de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker essentieel Ten slotte dient de bekwaamheid om zijn taken uit te voeren begrepen worden als verwijzend in de eerste plaats naar de persoonlijke kwaliteiten en de kennis van de functionaris maar eveneens naar zijn positie binnen het organisme. Ethiek en integriteit zijn verbonden met de sleutelrol die hij dient te vervullen bij het bevorderen van de gegevensbeschermingscultuur in de schoot van het organisme, wat vaak menselijke capaciteiten vereist inzake communicatie en conflictbeheer. 28 Zie punt 3.2. van de richtlijnen van de Groep 29 over de functionaris voor gegevensbescherming.

17 Aanbeveling 04/ /21 Zoals reeds vermeld onder punt 42 is luidens de AVG geen enkel diploma noch bijzondere certificering vereist Aangaande de veiligheidsconsulent dient het Toezichtscomité 30 na te gaan of hij over de vereiste kennis beschikt voor de goede uitvoering van zijn opdracht. Zoals werd vermeld in verband met de nodige tijd waarover hij dient te beschikken, is er geen tussenkomst voorzien, noch van een Comité, noch van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer om te beoordelen of de functionaris voor gegevensbescherming al dan niet over de vereiste kwaliteiten beschikt. Dit is een eerste element. 46. Ten tweede gaat de AVG verder door te eisen dat de functionaris voor gegevensbescherming over een gespecialiseerde kennis beschikt van het recht en de praktijken inzake gegevensbescherming alsook over de capaciteit om de taken bedoeld in artikel 39 uit te voeren, zoals vermeld hiervoor in punt 44, wat ruimer is dan de loutere invoering van een passende beveiliging en de verplichtingen in verband met de veiligheidsverplichting. 47. De functionaris moet echter niet alleen werken. Hij kan en dit lijkt meestal wenselijk steunen op bestaande deskundige diensten - zich laten omringen door een team van meerdere profielen om zo goed mogelijk zijn opdrachten te vervullen; de uitoefening van die opdrachten vereist een holistische benadering van de gegevensbescherming en bijgevolg een waaier aan diverse en gespecialiseerde vaardigheden. Het is daarom essentieel te voorzien in een duidelijk rolverdeling voor eenieder en een duidelijke identificatie van de functionaris voor gegevensbescherming als zodanig. Welk is zijn statuut? Onafhankelijk zijn De effectieve onafhankelijkheid van de functionaris voor gegevensbescherming moet volgens de AVG blijken als volgt: Geen instructies ontvangen met betrekking tot de uitvoering van zijn taken (38.3.): De verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker zorgen ervoor dat de functionaris geen instructies ontvangt met betrekking tot de uitvoering van zijn taken. De onafhankelijkheid en autonomie van de functionaris bij de uitoefening van zijn taken betekent evenwel niet dat hij over beslissingsbevoegdheden beschikt die zijn in artikel 39 voorziene taken overstijgen; 29 Zie punt 2.5. van de richtlijnen van de Groep 29 over de functionaris voor gegevensbescherming. 30 Het gaat hier om het Sectoraal Comité sociale zekerheid en gezondheid (voor wat de veiligheid consulent binnen de sociale zekerheid betreft). 31 Zie punt 3.3. van de richtlijnen van de Groep 29 over de functionaris voor gegevensbescherming.

18 Aanbeveling 04/ /21 Niet ontslagen of gestraft worden voor de uitvoering van zijn taken (38.3. van de AVG) 32 ; Rechtstreeks verslag uitbrengen aan het hoogste niveau van de directie (38.3. van de AVG); Onderworpen zijn aan geheimhouding of aan een vertrouwelijkheidsverplichting (38.5. van de AVG) : deze verplichting of beroepsgeheim 33 belet de functionaris evenwel niet de toezichthoudende autoriteit te contacteren of om advies te vragen. Geen belangenconflict hebben (38.6. van de AVG) : in dit verband vermelden de Richtsnoeren van de Groep van het Artikel 29 dat de functionarissen andere opdrachten en taken mogen uitvoeren voor zover dit niet leidt tot belangenvermenging. Dit impliceert onder meer dat de functionaris geen functie in de schoot van het organisme kan vervullen die hem ertoe noopt de doeleinden en de middelen van de verwerking 34 te bepalen. In het algemeen kunnen de conflicterende functies/posities in de schoot van een onderneming directieposten omvatten (zoals directeur-generaal, hoofd exploitatie, hoofd financiën, hoofdgeneesheer, verantwoordelijke van het departement marketing, verantwoordelijke human ressources of verantwoordelijke van het departement informatica), maar kunnen eveneens lagere functies in een organisatorische structuur omvatten indien deze betrekkingen toelaten de doeleinden en de middelen van een verwerking te bepalen 35. De rol van de functionaris voor gegevensbescherming bestaat uit advies verstrekken en begeleiden van de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker bij de uitvoering van de AVG, alsook de controle. Hij kan dus niet diegene zijn die de verwerkingen verricht. Hij is daarentegen diegene die de verwerkingsverantwoordelijke adviseert over de manier waarop die verwerkingen moeten worden verricht. Op dezelfde wijze is hij betrokken bij de gegevensbeschermingseffectenbeoordeling zonder daarvoor evenwel de verantwoordelijkheid te dragen (wat toekomt aan de verwerkingsverantwoordelijke), hij zal de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker adviseren over de beveiliging zonder zelf de noodzakelijke maatregelen uit te voeren. Indien hij dit zou doen, zou hij zich ten aanzien van zijn functie in een ontoelaatbaar belangenconflict bevinden. 32 Zie punt 3.4. van de richtlijnen van de Groep 29 over de functionaris voor gegevensbescherming. 33 De CBPL is van mening dat dit "beroepsgeheim" niet verwant is met het beroepsgeheim waarvan sprake in artikel 458 van het Strafwetboek. 34 De bepaling van de beveiligingsmaatregelen en de invoering ervan vallen onder de verwerkingsmiddelen die door de verantwoordelijke door de verwerking worden bepaald. 35 Zie punt 3.5. van de richtlijnen van de Groep 29 over de functionaris voor gegevensbescherming.

19 Aanbeveling 04/ / Zonder de term "onafhankelijkheid" te vermelden, dient de veiligheidsconsulent, zoals reeds opgemerkt, volgens het koninklijk besluit van 12 augustus 1993 rechtstreeks onder het functioneel gezag van de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur geplaatst te worden. Hij kan niet van deze functie worden ontheven wegens meningen die hij uit of daden die hij stelt in het kader van de goede uitoefening van zijn functie. Hij mag evenmin activiteiten uitoefenen die onverenigbaar zouden kunnen zijn. Een aantal garanties in verband met de vereiste onafhankelijkheid van de functionaris voor gegevensbescherming bestaan dus reeds krachtens het voormeld koninklijk besluit betreffende de "veiligheidsconsulenten". Het is echter in het licht van die welke vereist worden voor de uitoefening van de functie van functionaris voor gegevensbescherming zoals bepaald in de AVG dat ze zullen moeten ingevoerd worden. V. CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN 50. Als conclusie bij de hiervoor uiteengezette richtlijnen alsook in de documenten waarnaar voor meer details wordt verwezen, benadrukt de CBPL de volgende elementen: Het is afgemeten aan de vereisten van de AVG ten opzichte van de functionaris voor gegevensbescherming dat de betrokken verwerkingsverantwoordelijke of verwerker moeten afwegen of een cumulatie van deze functie met een andere functie of een automatische overgang van de ene naar een andere functie toelaatbaar is in het licht van de AVG; Met betrekking van de "Veiligheidsconsulenten in het bijzonder, is er geen enkel automatisme noch systematische overgang van deze functie naar deze van functionaris voor gegevensbescherming; enkel een onderzoek in concreto door de betrokken verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers kan hen hierin begeleiden; o De onderhavige aanbeveling maakt duidelijk dat de opdracht van de functionaris voor gegevensbescherming betrekking hebben op alle bepalingen van de AVG, zijnde op alle aspecten van de bescherming van persoonsgegevens (wettelijkheids-, finaliteits-, en veiligheidsbeginsel; rechten van de betrokken personen; gegevensbescherming by default; activiteitenregister van de verwerkingen; omkadering van grensoverschrijdend gegevensverkeer; beveiliging van de verwerkingen; kennisgeving van inbreuken in verband met

20 Aanbeveling 04/ /21 persoonsgegevens (databreach), met inbegrip van alle aspecten inzake de beveiliging van de verwerkingen en de informatie. De AVG somt een aantal elementen op voor het waarborgen van de onafhankelijkheid van de functionaris voor gegevensbescherming (punt 48) die door de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker moeten uitgevoerd worden en in het licht waarvan, in functie van de interne organisatie, zal moeten georganiseerd worden. o Tenslotte, aangaande de kwalificaties van de functionaris vereist de AVG dat de functionaris voor gegevensbescherming wordt aangeduid op basis van zijn professionele kwaliteiten (inzonderheid zijn gespecialiseerde kennis van het recht en de gegevensbeschermingspraktijken) en op basis van zijn vaardigheid om zijn opdrachten te vervullen. Zoals hierboven al gezegd, behelzen deze opdrachten de bescherming van gegevens in al zijn juridische, technische en organisatorische aspecten. De CBPL benadrukt het belang van dergelijke holistische aanpak van de gegevensbescherming. Daarvoor zal het in de meeste gevallen noodzakelijk zijn dat hij zich omringt met medewerkers met variërende profielen en deskundigheid in een of ander meer gespecialiseerd aspect. Of hij nu alleen werkt, in een netwerk of in een team, de functionaris voor gegevensbescherming moet altijd duidelijk geïdentificeerd zijn. Deze kwalificaties en bekwaamheden zullen niet a priori gevalideerd worden, noch door de Commissie voor de Bescherming van de persoonlijke levenssfeer, noch door een Sectoraal/Toezichtscomité indien het concept van deze comités zou worden behouden na de organieke hervorming van de CBPL ingevolge de AVG; De CBPL beveelt de betrokken verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers aan hun keuze alsook de functie van functionaris voor gegevensbescherming te documenteren. Om de overeenstemming met de verordening aan te tonen zouden zij de nodige documentatie moeten samenstellen en groeperen. De acties die worden ondernomen en de documenten die worden opgemaakt tijdens elke etappe zullen overigens regelmatig opnieuw onderzocht en geactualiseerd moeten worden om een continu gegevensbescherming te verzekeren. Als best practice beveelt de CBPL eveneens aan dat de verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers eveneens de betrekkingen identificeren die onverenigbaar zijn met de functie van functionaris en interne regels opstellen om belangenconflicten te voorkomen. De adviserende rol en de controle (surveillance/monitoring) op de uitvoering van de AVG door

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 66/2018 van 25 juli 2018

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 66/2018 van 25 juli 2018 1/7 Advies nr. 66/2018 van 25 juli 2018 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 augustus 1993 houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de functionarissen

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, artikel 9;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, artikel 9; Besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 betreffende de veiligheidsconsulenten, vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer DE

Nadere informatie

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 92/2018 van 26 september 2018

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 92/2018 van 26 september 2018 1/7 Advies nr. 92/2018 van 26 september 2018 Betreft: adviesaanvraag over het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming, vermeld in artikel 9 van

Nadere informatie

Wat met de privacy? 19 januari

Wat met de privacy? 19 januari Wat met de privacy? 19 januari 2017 www.vlaanderen.be\informatievlaanderen Doel uiteenzetting Verwerking van persoonsgegevens kan enkel voor zover is voldaan aan de privacywet. En vanaf 25 mei 2018 moet

Nadere informatie

12 AUGUSTUS Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid.

12 AUGUSTUS Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid. 12 AUGUSTUS 1993. - Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid. - Bron : SOCIALE VOORZORG Publicatie : 21-08-1993 Inwerkingtreding

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, ontvangen op 21 juni 2018;

Gelet op de adviesaanvraag van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, ontvangen op 21 juni 2018; 1/6 Advies 81/2018 van 5 september 2018 Betreft: Wijziging van de wet van 22 betreffende de rechten van de patiënt - Hoofdstuk 10 - artikel 65 van het wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake gezondheidszorg

Nadere informatie

Impact AVG op de lokale overheden

Impact AVG op de lokale overheden voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Impact AVG op de lokale overheden Caroline Vernaillen Anne Teughels september 2016 Wie zijn wij? o De voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Willem Debeuckelaere De Privacyproef dejuristen Gent 1 juni 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

Clausules betreffende de verwerking van persoonsgegevens

Clausules betreffende de verwerking van persoonsgegevens Clausules betreffende de verwerking van persoonsgegevens 1. Definities 1. "Vertrouwelijkheid": de controle van de toegangsrechten. 2. "Veiligheid": de mogelijkheid tot het afweren van aanvallen als virussen,

Nadere informatie

Handvatten bij de implementatie van de AVG

Handvatten bij de implementatie van de AVG Handvatten bij de implementatie van de AVG 2017 zal voor veel organisaties in het teken staan van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Althans, dat zou zo moeten zijn, want in mei 2018 wordt

Nadere informatie

Krachtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voor de onderwijssector Nieuwe wind, geen orkaan!

Krachtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voor de onderwijssector Nieuwe wind, geen orkaan! Krachtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voor de onderwijssector Nieuwe wind, geen orkaan! Brendan Van Alsenoy Studiedag VVSG Privacybescherming in het onderwijs 16 November 2017

Nadere informatie

Informatieveiligheidsconsulent. 23 sept 2014 Gent

Informatieveiligheidsconsulent. 23 sept 2014 Gent Informatieveiligheidsconsulent 23 sept 2014 Gent Wie zijn ze wat doen ze? VERANTWOORDELIJKHEDEN INFORMATIEVEILIGHEIDSCONSULENTEN Wie moet een informatieveiligheidsconsulent aanstellen? De verplichting

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Voorzitter van de CFI, ontvangen op 07/02/2018; Gelet op de bijkomende inlichtingen ontvangen op 09/03/2018;

Gelet op de aanvraag van de Voorzitter van de CFI, ontvangen op 07/02/2018; Gelet op de bijkomende inlichtingen ontvangen op 09/03/2018; 1/6 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr. 18/2018 van 3 mei 2018 Betreft: aanvraag van de Cel voor financiële informatieverwerking (CFI) om toegang te krijgen tot de gegevens

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen. Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen. Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Willem Debeuckelaere WVG Colloquium gegevensindeling 8 mei 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/5 Advies nr 09/2009 van 8 april 2009 Betreft: Advies inzake het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de veiligheidsconsulenten, vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Direction générale Opérationnelle de la fiscalité du Service Public de Wallonie ontvangen op 22 februari 2017;

Gelet op de aanvraag van de Direction générale Opérationnelle de la fiscalité du Service Public de Wallonie ontvangen op 22 februari 2017; 1/5 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 24/2017 van 24 augustus 2017 Betreft: Aanvraag tot uitbreiding van de machtigingen FO nr. 20/2013 en FO nr. 03/2016 van de Direction Générale

Nadere informatie

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 1/5 Advies nr. 111/2018 van 7 november 2018 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER BERAADSLAGING Nr 02 / 2004 van 15 maart 2004

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER BERAADSLAGING Nr 02 / 2004 van 15 maart 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 Email : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 09/2010 van 17 maart 2010 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 3, 5, 3 van de Wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A ) 1/6 Advies nr. 153/2018 van 19 december 2018 Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A-2018-163) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna "de Autoriteit"); Gelet op de

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Energieagentschap ontvangen op 18/08/2017;

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Energieagentschap ontvangen op 18/08/2017; 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 57/2017 van 4 oktober 2017 Betreft: aanvraag van het Vlaams Energieagentschap tot uitbreiding van de beraadslaging RR nr. 47/2012 met het

Nadere informatie

De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje

De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje De General Data Protection Regulation : persoonsgegevensverwerking in een strakker jasje 1. 25 mei 2018: GDPR treedt in voege Over iets minder dan een jaar, op 25 mei 2018, verkrijgt de General Data Protection

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Belgische Rode Kruis ontvangen op 11/10/2011;

Gelet op de aanvraag van het Belgische Rode Kruis ontvangen op 11/10/2011; 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 71/2011 van 14 december 2011 Betreft: machtigingsaanvraag van het Belgische Rode Kruis om het Rijksregisternummer te gebruiken zodat zij voor

Nadere informatie

BIJLAGE 11: Bepalingen inzake de verwerkingen van persoonsgegevens door de opdrachtnemer in het kader van dit bestek

BIJLAGE 11: Bepalingen inzake de verwerkingen van persoonsgegevens door de opdrachtnemer in het kader van dit bestek BIJLAGE 11: Bepalingen inzake de verwerkingen van persoonsgegevens door de opdrachtnemer in het kader van dit bestek 1 ALGEMEEN De hierna vermelde bepalingen zijn van toepassing op de opdrachtnemer die

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 155/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 155/2018 van 19 december 2018 1/6 Advies nr. 155/2018 van 19 december 2018 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de uitvoering van het wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten en het houden van de registers

Nadere informatie

Deze bijlage blijft gelden zolang als de Verwerker de persoonsgegevens verwerkt namens de Verwerkingsverantwoordelijke.

Deze bijlage blijft gelden zolang als de Verwerker de persoonsgegevens verwerkt namens de Verwerkingsverantwoordelijke. Bijlage: Toepassing van EU verordening 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 15/2019 van 16 januari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 15/2019 van 16 januari 2019 1/6 Advies nr. 15/2019 van 16 januari 2019 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een (vrije vertaling) ontwerp van Besluit van de Waalse Regering houdende de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen en

Nadere informatie

Privacy in de (MAGDA)kijker

Privacy in de (MAGDA)kijker Privacy in de (MAGDA)kijker 26 september 2017 www.vlaanderen.be\informatievlaanderen Doel uiteenzetting Verwerking van persoonsgegevens kan enkel voor zover is voldaan aan de privacywet = WVPvan 8 december

Nadere informatie

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 126/2018 van 7 november 2018

oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Advies nr. 126/2018 van 7 november 2018 1/6 Advies nr. 126/2018 van 7 november 2018 Betreft: Advies betreffende het ontwerp besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september

Nadere informatie

De Algemene Verordening Gegevensbescherming: een nieuwe wind, geen orkaan

De Algemene Verordening Gegevensbescherming: een nieuwe wind, geen orkaan De Algemene Verordening Gegevensbescherming: een nieuwe wind, geen orkaan Jolien Dewaele, 25 januari 2018 De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of General Data Protection Regulation (GDPR)

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Rol van de gegevensbeschermingsautoriteiten (DPA) De leidende autoriteit (Lead DPA)

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Rol van de gegevensbeschermingsautoriteiten (DPA) De leidende autoriteit (Lead DPA) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Rol van de gegevensbeschermingsautoriteiten (DPA) De leidende autoriteit (Lead DPA) Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer Caroline

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034)

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) 1/6 Advies nr 05/2010 van 3 februari 2010 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer 1/6 Advies 30/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Advies uit eigen beweging over de mededeling door de Kruispuntbank van Ondernemingen van gegevens betreffende de functies die een persoon uitoefent binnen een

Nadere informatie

Functieprofiel Functionaris Gegevensbescherming

Functieprofiel Functionaris Gegevensbescherming Functionaris Gegevensbescherming Inhoudsopgave 1. Doel van de functie 2. Plaats in de organisatie 3. Resultaatgebieden 4. Taken, verantwoordelijkheden & bevoegdheden 5. Contacten 6. Opleiding, kennis,

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/035 BERAADSLAGING NR 11/026 VAN 5 APRIL 2011 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/5 Advies n 02/2017 van 11 januari 2017 Betreft: Adviesaanvraag over een Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 323/1 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 houdende de elektronische

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/7 Advies 27/2017 van 24 mei 2017 Betreft: adviesaanvraag m.b.t. een ontwerp van koninklijk besluit houdende samenstelling en organisatie van de interministeriële Commissie voor de strijd tegen namaak

Nadere informatie

kunstenaars (CO-A )

kunstenaars (CO-A ) 1/7 Advies nr. 17/2019 van 6 februari 2019 Betreft: Advies over een ontwerp koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 172bis van de programmawet (I) van 24 december 2002 en een ontwerp van ministerieel

Nadere informatie

ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid art. 29 ;

ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid art. 29 ; 1 Advies nr 07/2016 van 24 februari 2016 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van besluit van de Waalse regering betreffende de identificatie en registratie van katten (CO-A-2016-004) De Commissie

Nadere informatie

Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A )

Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A ) 1 Advies nr 18/2016 van 27 april 2016 Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A-2016-014) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/08/001 BERAADSLAGING NR. 08/001 VAN 15 JANUARI 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN BEPAALDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/256 BERAADSLAGING NR. 18/148 VAN 6 NOVEMBER 2018 MET BETREKKING TOT DE UITWISSELING VAN IDENTIFICATIEGEGEVENS TUSSEN DE FEDERALE

Nadere informatie

Advies nr 18/2015 van 10 ju uni 2015 Betreft:

Advies nr 18/2015 van 10 ju uni 2015 Betreft: 1/6 Adviess nr 18/2015 van 10 juni 2015 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot Titel II, Hoofdstuk 2, afdeling 2 van hett ontwerp van programmawet betreffende de aanwezigheidsregistratie in de vleessector

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/094 BERAADSLAGING NR 09/052 VAN 1 SEPTEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

Phytalis-Verwerkersovereenkomst

Phytalis-Verwerkersovereenkomst Verwerkersovereenkomst Versie 2 April 2018 Gebruiker en Phytalis (hierna: de "Partijen") nemen in aanmerking dat: (a) Phytalis offline en online marketing-communicatie-oplossingen biedt ter ondersteuning

Nadere informatie

Algemene begrippen AVG

Algemene begrippen AVG Vooraf: dit document is bedoeld om informatie te geven en vragen te beantwoorden over de gevolgen van de AVG voor Medlon. Hoewel het soms gaat om juridische begrippen en concepten mag dit document niet

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018 1/6 Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018 Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie of verbetering van een bestaande woning of bij

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 37/2019 van 6 februari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 37/2019 van 6 februari 2019 1/6 Advies nr. 37/2019 van 6 februari 2019 Betreft: Adviesaanvraag over een voorontwerp van wet tot wijziging van Boek XVII "Bijzondere rechtsprocedures" van het Wetboek van economisch recht en van het

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/7 Advies nr 44/2017 van 30 augustus 2017 Betreft: advies over een Koninklijk besluit ter uitvoering van de wet van 25 december 2016 betreffende de verwerking van passagiersgegevens, houdende diverse

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 1/6 Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 Betreft: Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van titel X van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de gemeente Evere (hierna de aanvrager), ontvangen op 02/02/2015; Gelet op de bijkomende informatie ontvangen op 16/03/2015

Gelet op de aanvraag van de gemeente Evere (hierna de aanvrager), ontvangen op 02/02/2015; Gelet op de bijkomende informatie ontvangen op 16/03/2015 1/8 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 14/2015 van 23 april 2015 Betreft: Machtigingsaanvraag van de gemeente Evere om vanwege de Directie Inschrijving Voertuigen (hierna de

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/12/339 BERAADSLAGING NR. 12/112 VAN 4 DECEMBER 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 34/2018 van 16 mei 2018 Betreft: Aanvraag van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen tot aanpassing van de rechtsgrond van beraadslaging

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/7 Advies nr. 24/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van besluit van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, betreffende de identificatie en registratie van

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019 1/8 Advies nr. 124/2019 van 19 juni 2019 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een voorontwerp van besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap houdende uitvoering van het decreet van 18 januari 2018

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, ADVIES Nr 29 / 2003 van 12 juni 2003 O. Ref. : 10 / A / 2003 / 019 BETREFT : Ontwerp van koninklijk besluit tot uitbreiding van het netwerk van de sociale zekerheid tot de pensioen- en solidariteitsinstellingen

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna het Comité); 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 53/2016 van 27/07/2016 Betreft: Machtigingsaanvraag van de Kruispuntbank voor de Uitwisseling van Gegevens om toegang te krijgen tot diverse

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019 1/5 Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit met betrekking tot de attesten voor de belastingvermindering voor premies voor een rechtsbijstandsverzekering (CO-A-2019-120)

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/063 BERAADSLAGING NR 09/039 VAN 7 JULI 2009 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van wet houdende fiscale, fraudebestrijdende, financiële alsook diverse bepalingen (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van wet houdende fiscale, fraudebestrijdende, financiële alsook diverse bepalingen (CO-A ) 1/5 Advies nr. 165/2018 van 19 december 2018 Betreft: Voorontwerp van wet houdende fiscale, fraudebestrijdende, financiële alsook diverse bepalingen (CO-A-2018-140) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna

Nadere informatie

Betreft: voorontwerp van decreet betreffende de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen (CO- A )

Betreft: voorontwerp van decreet betreffende de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen (CO- A ) 1/7 Advies nr. 09/2019 van 16 januari 2019 Betreft: voorontwerp van decreet betreffende de plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen (CO- A-2018-179) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna "de Autoriteit");

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/10/133 BERAADSLAGING NR 10/078 VAN 9 NOVEMBER 2010 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 31 / 96 van 13 november 1996 ------------------------------------------- O. ref. : A / 96 / 028 BETREFT : Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/12/030 BERAADSLAGING NR 12/017 VAN 6 MAART 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN

Nadere informatie

Betreft: adviesaanvraag m.b.t. artikel 58 van de Code wallon du bien-être animal (vrije vertaling: Waals wetboek voor dierenwelzijn) (CO-A )

Betreft: adviesaanvraag m.b.t. artikel 58 van de Code wallon du bien-être animal (vrije vertaling: Waals wetboek voor dierenwelzijn) (CO-A ) 1/5 Advies 68/2018 van 25 juli 2018> Betreft: adviesaanvraag m.b.t. artikel 58 van de Code wallon du bien-être animal (vrije vertaling: Waals wetboek voor dierenwelzijn) (CO-A-2018-046) De Gegevenbeschermingsautoriteit;

Nadere informatie

Het is niet vereist dat elke instantie een individuele VC aanstelt. Er kan één VC worden aangewezen voor verschillende overheidsinstanties.

Het is niet vereist dat elke instantie een individuele VC aanstelt. Er kan één VC worden aangewezen voor verschillende overheidsinstanties. VEILIGHEIDSCONSULENT (VC) VERPLICHTE AANSTELLING Verplicht voor iedere instantie als vermeld in artikel 4, 1, van het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur die een authentieke

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna "de Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/6 Advies nr. 67/2017 van 22 november 2017 Betreft: advies over het voorontwerp van wet tot invoering van een belastingvermindering voor uitgaven met betrekking tot de aankoop van persoonlijke beschermingsmiddelen

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 08/2019 van 16 januari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 08/2019 van 16 januari 2019 1/8 Advies nr. 08/2019 van 16 januari 2019 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de nadere regels voor de toegang tot de databank voor de akten van de burgerlijke stand (CO-A-2018-168)

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 28/2013 van 17 juli 2013

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 28/2013 van 17 juli 2013 1/6 Advies nr 28/2013 van 17 juli 2013 Betreft: Adviesaanvraag van de Federale Overheidsdienst Economie (Beheersdienst Kruispuntbank van Ondernemingen) houdende het ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/142 BERAADSLAGING NR 11/092 VAN 6 DECEMBER 2011 MET BETREKKING TOT DE ONDERLINGE UITWISSELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 39 / 2006 van 27 september 2006

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 39 / 2006 van 27 september 2006 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hoogstraat, 139, B-1000 Brussel Tel.: +32(0)2/213.85.40 E-mail : commission@privacycommission.be Fax.: +32(0)2/213.85.65 http://www.privacycommission.be COMMISSIE VOOR

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensverwerking ( GDPR )

Algemene Verordening Gegevensverwerking ( GDPR ) Algemene Verordening Gegevensverwerking ( GDPR ) What s new? Anouk Focquet 27 april 2017 Minervastraat 5, 1930 Zaventem, T +32 (0)2 275 00 75, F +32 (0)2 275 00 70, www.contrast-law.be What s new in de

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Agentschap Kind en Gezin ontvangen op 16 mei 2017;

Gelet op de aanvraag van het Vlaams Agentschap Kind en Gezin ontvangen op 16 mei 2017; 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 63/2017 van 8 november 2017 Betreft: aanvraag van het Vlaams Agentschap Kind en Gezin om toegang tot krijgen tot het Rijksregister en het

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid SCSZG/18/148 BERAADSLAGING NR. 18/081 VAN 5 JUNI 2018 OVER DE RECHTSTREEKSE UITWISSELING VAN PERSOONSGEGEVENS TUSSEN DE VZW SYNERSEC EN DE

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016 1/6 Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van Koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk besluit van 11 maart 2015 ter uitvoering van artikel 3, 5, 3 van de

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/024 BERAADSLAGING NR 09/019 VAN 7 APRIL 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/08/006 BERAADSLAGING NR. 08/004 VAN 15 JANUARI 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN BEPAALDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Gelet op het verzoek om advies van de heer Johan Van Overtveldt, Minister van Financiën, ontvangen op 14 september 2018;

Gelet op het verzoek om advies van de heer Johan Van Overtveldt, Minister van Financiën, ontvangen op 14 september 2018; 1/6 Advies 123/2018 van 7 november 2018 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een ontwerp van Koninklijk besluit waarbij de informatieplichtigen jegens het centraal aanspreekpunt van rekeningen en financiële

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit betreffende de Centrale voor Kredieten aan Ondernemingen (CO-A-2010-030)

Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit betreffende de Centrale voor Kredieten aan Ondernemingen (CO-A-2010-030) 1/7 Advies nr 07/2011 van 9 februari 2011 Betreft: Ontwerp van Koninklijk besluit betreffende de Centrale voor Kredieten aan Ondernemingen (CO-A-2010-030) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/070 BERAADSLAGING NR 09/048 VAN 1 SEPTEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvangen op 15/10/2013;

Gelet op de aanvraag van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvangen op 15/10/2013; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 81/2013 van 11 december 2013 Betreft: Machtigingsaanvraag van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om het identificatienummer

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/11/098 BERAADSLAGING NR 11/057 VAN 6 SEPTEMBER 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Identificatie voor de verwerkingsverantwoordelijke

Identificatie voor de verwerkingsverantwoordelijke Privacybeleid Identificatie voor de verwerkingsverantwoordelijke Moderne informatie- en communicatietechnologieën spelen een fundamentele rol in de activiteiten van een organisatie zoals JPCR nv. Onze

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/222 BERAADSLAGING NR. 18/122 VAN 2 OKTOBER 2018 INZAKE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS OVER HET VERLOOP VAN DE VASTSTELLING

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 98/2014 van 19 november 2014 Betreft: Aanvraag van de Nationale Bank van België (NBB) om toegang te krijgen tot het Rijksregister en het Rijksregisternummer

Nadere informatie

Gelet op het verzoek om advies van mevrouw Maggie De Block, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, ontvangen op 16 november 2018;

Gelet op het verzoek om advies van mevrouw Maggie De Block, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, ontvangen op 16 november 2018; 1/7 Advies nr. 14/2019 van 16 januari 2019 Betreft: Advies over het ontwerp van Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 19 juli 2018 betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 45/2019 van 6 februari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 45/2019 van 6 februari 2019 1/6 Advies nr. 45/2019 van 6 februari 2019 Betreft: Voorontwerp van besluit van de Waalse Regering tot wijziging van het Besluit van de Waalse Regering van 30 maart 2006 betreffende de openbare dienstverplichtingen

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 127/2019 van 19 juni 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 127/2019 van 19 juni 2019 1/9 Advies nr. 127/2019 van 19 juni 2019 Betreft: advies m.b.t. een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de inzameling van gegevens met het oog op het opstellen van de driemaandelijkse nationale

Nadere informatie

Verwerkersovereenkomst INTRAMED ONLINE

Verwerkersovereenkomst INTRAMED ONLINE Verwerkersovereenkomst INTRAMED ONLINE April 2018 INLEIDING Dit document vormt de verwerkersovereenkomst voor Convenient OnLine BV Producten en Diensten. In deze verwerkersovereenkomst leggen de Partijen

Nadere informatie

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen

Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Het nieuwe Europese raamwerk bescherming persoonsgegevens in Europa en België/Vlaanderen Contrast Law Seminars Willem Debeuckelaere Zaventem, 23 maart 2017 Inhoud 1. Wat vooraf gaat? 2. Huidige stand van

Nadere informatie

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Voorstelling VTC Informatieveiligheid CENTRUMSTEDEN

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Voorstelling VTC Informatieveiligheid CENTRUMSTEDEN voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Voorstelling VTC Informatieveiligheid CENTRUMSTEDEN Anne Teughels & Caroline Vernaillen juni 2013 Wie zijn wij o adviseurs van de VTC o De voor het elektronische

Nadere informatie

GDPR & GeoData Omgaan met gegevensbescherming in een digitale wereld in verandering

GDPR & GeoData Omgaan met gegevensbescherming in een digitale wereld in verandering GDPR & GeoData Omgaan met gegevensbescherming in een digitale wereld in verandering Prof. Dr. Frankie Schram Wat is de GDPR of de AVG? GDPR = General data protection Regulation AVG = Algemene Verordening

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 54/2019 van 27 februari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 54/2019 van 27 februari 2019 1/5 Advies nr. 54/2019 van 27 februari 2019 Betreft: Adviesaanvraag over het voorontwerp van wet tot wijziging van de artikelen 422 en 429 5 van programmawet van 27 december 2004 (CO-A-2019-050) De Gegevensbeschermingsautoriteit

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/10 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 32/2014 van 30 oktober 2014 Betreft: Machtigingsaanvraag van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek om vanwege de Directie Inschrijving Voertuigen

Nadere informatie

ADVIES Nr. 12 / 2004 van 21 oktober 2004

ADVIES Nr. 12 / 2004 van 21 oktober 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 E-mail : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/5 Advies nr 49/2015 van 25 november 2015 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit bepalende dat sommige uitwisselingen van persoonsgegevens geen toelating van het Sectoraal Comité voor de Federale Overheid

Nadere informatie

Gelet op de adviesaanvraag van de heer André Antoine, voorzitter van het Waals Parlement, ontvangen op 4 april 2019;

Gelet op de adviesaanvraag van de heer André Antoine, voorzitter van het Waals Parlement, ontvangen op 4 april 2019; 1/7 Advies nr. 106/2019 van 5 juni 2019 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot het voorstel van decreet tot wijziging van de artikelen L1141-2, L1141-3, L1141-4 en L1141-9 van het Wetboek van de plaatselijke

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 19/2016 van 27 april 2016

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 19/2016 van 27 april 2016 1/7 Advies nr 19/2016 van 27 april 2016 Betreft: advies betreffende een wetsontwerp houdende de wijziging van verscheidene bepalingen betreffende de zakelijke zekerheden op roerende goederen (CO-A-2016-015)

Nadere informatie

Databescherming 2.0 Beginselen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming: Bereid je voor in 13 stappen

Databescherming 2.0 Beginselen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming: Bereid je voor in 13 stappen Databescherming 2.0 Beginselen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming: Bereid je voor in 13 stappen Caroline De Geest 18/09/2017 Introductie Beginselen verwerking van persoonsgegevens (Art. 5)

Nadere informatie