- Beklim nooit de bovenste 3 treden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- Beklim nooit de bovenste 3 treden."

Transcriptie

1 LADDERS Staat van de ladder. Slechte ladder - Ladder gebruiken aangepast aan het werk. - Voldoende stevige ladder gebruiken. - Goed onderhouden ladder gebruiken. - De ladder op de correcte manier gebruiken. - Gelijke afstand tussen de sporten over de volledige lengte van de ladder ( afstand tussen de sporten = 25 à 30 cm, gemeten van as tot as ) - Geen ladder gebruiken waarvan een sport ontbreekt, gebroken, gekloven is of los staat ). - Ronde sporten mogen niet kunnen ronddraaien in de ladderbomen. Opstelling van de ladder. Slecht materiaal Slechte plaatsing - Materialen van goede hoedanigheid, in volmaakte staat van bewaring en zonder enig gebrek waardoor hun weerstand zou kunnen verminderen. - Gekeurde ladder aankopen ( VGS label, CE-markering ) - Indien de ladder gebreken vertoont de ladder onmiddellijk vervangen. - Wegschuiven van de ladder - De steunvlakken van de ladderbomen voorzien van antislipschoenen. - Waar de ladder op de grond staat vastleggen of vast verankeren aan de grond. 1. Dmv.grondpennen. 2. Dmv. stabilisator. - Waar de ladder tegen de muur steunt: 1. dmv. haken vast leggen aan bv. de goot, 2. dmv. permanente of voorlopige verakeringen vastleggen, 3. dmv.basisverbredingen het steunvlak vergroten. - De ladder opstellen volgens de juiste helling. Ideaal = 1/4 van de hoogte of m uitsteek boven het te bereiken vlak.

2 LADDERS - Bij meer dan 25 sporten de ladder bovenaan vastmaken. - Bij een schuifladder: min. 1 m overlapping van beide laddergedeelten. - Bij een dubbele ladder met een ketting of starre verbinding de spreidstand beveilingen tegen uit elkaar schuiven. - Omkantelen van de ladder. - De ladder opstellen op een voldoende stevig steunvlak. - De ladder bovenaan vastleggen. Defecten aan de ladder. Slecht onderhoud van de ladder. - De ladder regelmatig onderwerpen aan een visuele controle dmv. een checklist. - Bij slechte weersomstandigheden de ladder regelmatig schoonmaken. - Bij vervuiling, vb. olie, de ladder onmiddellijk schoonmaken. - De ladder tijdens het gebruik behandelen met de nodige zorg. - De ladder op een correcte manier opbergen. Gebruik van de ladder. Juist gebruik van de ladder. - Het beklimmen en afdalen met je gezicht naar de ladder. - Gebruik beide handen. Hou je vast aan de ladderbomen en niet aan de sporten. Steeds 3 steunpunten: x 1 hand + 2 voeten, x 2 handen + 1 voet. - Draag je werktuigen niet in je hand maar berg ze op in een heupgordel of een bak met schouderbeugel. - Houd het zwaartepunt van je lichaam binnen de ladderbomen. - Indien beide handen nodig zijn om werken uit te voeren draag een veiligheidsharnas vastgehecht aan een vast verankeringspunt. - Werk op een ladder niet met werktuigen zoals boormachines, beitels enz. - Beklim nooit de bovenste 3 treden.

3 LADDERS - Verzeker je ervan dat niemand tegen je ladder kan lopen. - Klim nooit met 2 personen tegelijk op de ladder. - Spring nooit van een ladder. - Kijk bij het afdalen en alvorens een voet op de grond te neer te zetten of er geen voorwerp is neergelegd dat een val zou kunnen veroorzaken. - Laat een ladder nooit tegen een raam rusten. Verplaatsen van de ladder Slecht gebruik van de ladder. - Bij het verplaatsen van de ladder de voorzijde zo dicht mogelijk bij de grond houden. - Lange ladders steeds met 2 personen dragen. - Let op bij het verplaatsen van de ladder op hindernissen in de hoogte. - Gebruik een ladder enkel waarvoor hij is geschikt. - Gebruik een ladder niet als werkvloer of loopbrug. - Indien men zich bij de werkzaamheden niet kan vasthouden, gebruik dan een ander hulpmiddel bv een stelling. - Een ladder enkel gebruiken voor werken van korte duur.

4 PERSOONLIJKE VALBEVEILIGING ( PBM ) - Aankoop - Niet genoeg informatie verzameld. - Informeer steeds voor de aankoop van een PBM welk type het beste geschikt is voor het uit te voeren werk. - Raadpleeg voor het eerste gebruik de handleiding. - Geef het personeel de nodige opleiding over het gebruik en onderhoud ervan. - Val van de persoon. - Niet juist gebruiken van het PBM. - Gebruik geen andere onderdelen, dan dewelke zijn aangekocht met het PBM. - De gebruiker van de nodige informatie voorzien. - Een valbeveiliging enkel gebruiken voor een mogelijke val > 2 m. - Valhoogte beperken tot 0,60m, 1m of 1,50m naargelang de vanglijn. - Pas de valbeveiliging aan naar de gebruiker. - Controleer steeds of bij een mogelijke val, de valweg vrij is van obstakels. - Aanhechtingspunt faalt. - Controleer steeds het aanhechtingspunt alvorens de de valbeveiliging aan te haken. - Nooit aan een punt bevestigen dat zich lager bevindt dan de persoon. - Falen van een onderdeel van de valbeveiliging. - Controleer regelmatig de gespen en andere regelmogelijkheden. - Voor en na elk gebruik de toestand van de banden en stiksels controleren. - Herstellingen steeds laten uit voeren door een bevoegd persoon. - Slecht onderhoud. - Bevuilde gordels-harnassen reinigen met het geschikte reinigingsmiddel. Laten drogen in verluchte, donkere niet al te warme ruimte. - Na zware val het PBM niet meer gebruiken.

5 PERSOONLIJKE VALBEVEILIGING ( PBM ) - Transporteer en stockeer het PBM in zijn verpakking. - Gebruik het PBM niet langer dan 5 jaar. - Laat het PBM keuren: 1. Voor het in dienst te stellen. 2. Ten minste jaarlijks. 3. Telkens de gordel een persoon tijdens een val heeft tegengehouden. - Bevestiging vallijn. - Maak de vanglijn of touwen nooit vast rond scherpe kanten. Gebruik steeds de daarvoor voorziene middelen. - Laat de vanglijn of het touw nooit rusten op scherpe voorwerpen.

6 Hoogwerker Bodemgesteldheid. Niet inspecteren van de werkplek - Uitvoeren van prejobanalyse. - Ervaring/inzetten van gekwalificeerd personeel. - Leggen van steunplaten ( vergroten van draagkracht ). - Gebruik van rijplaten. - Volgen van instructie: proefopstelling maken. Toegang tot de werkplek - Werkplek niet bereikbaar/obstakels - Uitvoeren van prejobanalyse. - Gebruik van rijplaten. - Begeleiding vragen. - Gebruik maken van andere methodes naargelang de omstandigheden. Verplaatsen en opstellen - Verkeersincidenten. - Defensief rijden: opleiding chauffers. van de hoogwerker. - Niet functioneren van de hoogwerker - Interventie van contractuele hersteldienst. 1. Technisch defect - Raadplegen van handleiding. 2. Onvoldoende kennis - Volgen instructies bij noodsituaties. - Checkingen en keuringen - Moeilijke horizontaalstelling. - Onderstutten van de poten. - Opblokken om horizontaal niveau te krijgen. - Waterpas op de hoogwerker. - Ongevallen ten gevolge van slechte signalisatie. - Zwaailichten. - Signalisatie/borden. - Aanvraag van vergunning om werken te mogen uitvoeren. - Verkeer laten regelen door bevoegde instantie ( politie ). - Beschadiging hoogwerker of omgeving / - Bediening voor uitschuiven van poten aan weerszijden van de vrachtwagen ( in voorkomend geval ). - Bevoegd/gekwalificeerd/gemotiveerd personeel/ ervaring.

7 Hoogwerker - Vallen van personen: 1. Vrachtwagencabine - Instructies: in- en uitstappen van vrachtwagencabine. 2. Chassis - Instructie: werken op hoogte. 3. Begane grond - Orde en netheid op de werkplaats. Werken met hoogwerker - Beschadiging van de hoogwerker/vrachtwagen/ - Inzicht/motivatie/voorzichtigheid. omgeving. - Prejobanalyse. - Bevoegd/gekwalificeerd/gemotiveerd personeel/ervaring. - Dodemansbediening. - Noodstop. - Radiusbeveiliging. - Beveiliging werkbereik. - Wegzakken van de poten. - Inzicht van de voerder. - Betere opstelling. - Leggen van steunplaten. - Drukaftasting in steunpoten. - Prejobanalyse. - Ongevraagde bewegingen. - Dodemansbediening. - Noodstop. - Radiusbeveiliging. - Beveiliging werkbereik. - Volgen instructie: noodsituaties. - Interventie van contractuele hersteldienst. - Preventief onderhoud. - Vallen van personen. - Verplicht dragen van de gordel in de hoogwerker/ reling sluiten. - Verwijderen van sneeuw, ijs, olie en hindernissen alvorens de hoogwerker te betreden/reinigen van de hoogwerker/antislipvloer - Instructie: werken op hoogte 1. Niet onnodig over chassis lopen 2. Trapje in veiligheidskleuren met handgreep

8 Hoogwerker - Juiste werkhouding/positie. - Instructie: in- en uitstappen in de korf van de begane grond. - Verwonden van personen - Kijk goed rond alvorens de hoogwerker in beweging te zetten/werkomgeving verkennen. - Goede manipulatie. - Vallen van voorwerpen. - Opstaande rand korf/gebruik materiaaletuis. - Afbakenen werkplek. - Dragen van een helm in de nabijheid van de korf. - Overbelasting van de gewichtscapaciteit in - Afbakenen van het werkterrein. de korf. - Vermelding op de korf. - Bevoegd/gekwalificeerd personeel - Geen lasten hijsen of heffen aan de arm. - Overdrukventiel plaatsen. - Uitvallen van de motor. - Gebruik van noodbediening mogelijk. - Volgen instructie: noodsituaties. - Abnormale werking van de hoogwerker en - Goede manipulatie van de hoogwerker/vrachtwagen. vrachtwagen. - Gemotiveerd personeel. - Volgen instructie: noodsituaties. - Raadplegen van de handleiding. - Melding op evaluatiedocument/dagevaluatie. - Knelgevaar. 1. Gaten in arm. - Bevoegd/gekwalificeerd personeel. 2. Arm-omgeving. - Geen personeel in het bereik van de draaitoren. 3. Korf-omgeving. - Niet werken aan in beweging zijnde delen. 4. Vrachtwagen-omgeving. - Werkomgeving verkennen en afbakenen. - Binnenregeling in kooi.

9 Hoogwerker - Electrocutie. - Aardingskabel voor afvloeien van statische electriciteit. - Niet werken aan onder spanning staande delen. - Verkennen van de omgeving/afbakening werkterrein. - Olieverlies. 1. Leidingen. - Indijken/dichten van lekken. 2. Schuine opstelling. - Regelmatig, preventief onderhoud. - Horizontale opstelling van de hoogwerker: juiste werkmethode en gebruik waterpas. - Melding/interventie contractuele hersteldienst. - Gebruik milieukit. - Omkantelen van de hoogwerker: 1. Slechte manipulatie. - Beveiliging van uitschuiven van de arm. 2. Beveiliging stuk. - Volgen instructie: noodsituaties. 3. Overbelasting. - Raadplegen van de handleiding. 4. Aanrijding. - Interventie van contractuele hersteldienst/regelmatig 5. Ondergrond. onderhoud. 6. Technisch deffect. - Afbakening van het werkterrein. - Gemotiveerd/gekwalificeerd personeel. - Verkennen van de omgeving. - Prejobanalyse. Beëindigen van de werken - Hoogwerker kan niet opgeplooid worden. - Bevoegd:gekwalificeerd personeel. - Volgen instructie: noodsituaties. - Raadplegen van handleiding. - Interventie van contractuele hersteldienst. - Noodafdaalprocedure. - Inschuiven van de poten: knelgevaar. - Omgeving verkennen. - Afbakenen werkplek. - Bediening steunpoten aan beide zijden van de wagen. - Vallen van materiaal. - Vastleggen van het materiaal. - Alles uit de korf verwijderen.

10 Hoogwerker - Vallen van personen. 1. Vrachtwagencabine. - Instructies: in- en uitstappen van vrachtwagencabine. 2. Chassis - Instructie: werken op hoogte. 3. Begane grond. - Orde en netheid op de werkplaats. - Verlaten van het werkterrein. 1. Beschadiging bodem/weg. - Leggen van platen: aangepaste machines. 2. Voorwerp tussen wielen. - Gekwalificeerd/gemotiveerd personeel. 3. Zwerfafval. - Prejobanalyse. 4. Gemorste olie. - Inspectie hoogwerker/terrein. 5. Obstakels.

Toolboxfiche U-008-v01

Toolboxfiche U-008-v01 Toolboxfiche U-008-v01 Gebruik van ladders op de werf Een defecte, slecht geïnstalleerde ladder of een ladder die niet geschikt is voor het uit te voeren werk, kan aan de basis van ernstige ongevallen

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER

WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER WERKEN OP HOOGTE MET DE HOOGWERKER Het werken met een hoogwerker is veilig als de hoogwerker en de medewerker in de hoogwerker niet om kunnen vallen. Zorg daarom voor hoogwerkers en materiaal dat aan de

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Wetgeving. Algemene Preventie. Situaties eigen aan IMEC. Ladders. Stellingen. Docent: Tony Devolder IMEC restricted

Inhoud. Inleiding. Wetgeving. Algemene Preventie. Situaties eigen aan IMEC. Ladders. Stellingen. Docent: Tony Devolder IMEC restricted Werken op hoogte Inhoud Inleiding Wetgeving Algemene Preventie Situaties eigen aan IMEC Ladders Stellingen IMEC restricted 2009 2 Inleiding Ongevallen ten gevolge van het werken op hoogte: - teveel aan

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN Een val van een ladder of trap geeft ernstige verwondingen. Daarom is het zaak dit te voorkomen. Onder een ladder verstaan we draagbaar klimmaterieel, bestaande

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE WERKBAK

WERKEN OP HOOGTE MET DE WERKBAK WERKEN OP HOOGTE MET DE WERKBAK Een werkbak mag alleen bij kortdurende (< 4 uur) en incidentele werkzaamheden (een paar keer per jaar) gebruikt worden voor plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Denk aan

Nadere informatie

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN is een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen. In deze fiche vind je de een aantal algemene preventiemaatregelen en een veiligheidsmaatregelen verbonden aan specifieke arbeidsmiddelen voor

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Telescoopladder

Gebruikershandleiding. Telescoopladder Gebruikershandleiding Telescoopladder Instructies Algemeen De telescoopladder kan worden versteld van een compact formaat (fig. 1) tot de volle lengte (fig. 2) of tot elke mogelijke tussenliggende lengte

Nadere informatie

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.).

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.). 14.01 GEVAAR Vallen. 14.02 WERK IN UITVOERING Bij werkzaamheden boven 2,5 m moeten altijd maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes,

Nadere informatie

Toolboxfiche U011 09/2016

Toolboxfiche U011 09/2016 Toolboxfiche U011 09/2016 Gebruik van een rolsteiger Onjuist gebruik van rolsteigers ligt aan de basis van ernstige ongevallen! 1 Risico s Om rolsteigers gemakkelijk hanteerbaar te houden, worden deze

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. Telescoopladder

Gebruikshandleiding. Telescoopladder Gebruikshandleiding Telescoopladder Instructies Algemeen De telescoopladder kan worden versteld van een compact formaat (fig. 1)tot de volle lengte (fig. 2) of tot elke mogelijke tussenliggende lengtes

Nadere informatie

Kennis Algemeen Eindtermen Onderwerp Theorie Praktijk 1.1 De kandidaat kan uitleggen 1 Hoogwerker x

Kennis Algemeen Eindtermen Onderwerp Theorie Praktijk 1.1 De kandidaat kan uitleggen 1 Hoogwerker x Vakbekwaamheidsgebied 1 Kennis Algemeen 1.1 De kandidaat kan uitleggen 1 Hoogwerker x wat een hoogwerker is 1.2 De kandidaat kan de 1 Transport van materialen werkzaamheden benoemen waarvoor een hoogwerker

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2041 09/2017 Hoogwerker met mobiel hefplatform (hoogwerker, schaarlift) In vele gevallen zijn hoogwerkers een veilig arbeidsmiddel om werken uit te voeren op moeilijk bereikbare plaatsen.

Nadere informatie

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen Hijsen en tillen Een voorwerp dat zwaarder is als 25 kg mag je niet alleen met de hand tillen. Ook is het verstandig om grote of moeilijk te pakken voorwerpen niet alleen te tillen. Zijn voorwerpen te

Nadere informatie

VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN

VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN VALBEVEILIGING : WETTELIJKE VERPLICHTINGEN WAAROM? Risico s vermijden Ongevallen verminderen. Verhogen van veiligheidsbewustzijn. Beter inschatten van risico s, Specifiek: de valrisico s vermijden en in

Nadere informatie

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Bijlage Safety Flash - 2017 / 03 VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Ik zorg ervoor dat mijn werkpost proper en ordelijk is. Ik zet alles na gebruik terug op zijn plaats. Ik hou alle doorgangen vrij en ik

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING STEIGERS Voor werken op hoogte wordt vaak beroep gedaan op steigers (ook nog stellingen) omdat deze een hogere graad van veiligheid bieden dan sommige andere arbeidsmiddelen en

Nadere informatie

Werken met zelfrijdende hoogwerker (IS-005) (inclusief: Werken met schaarlift (AV-003)) Versie TC-K 2011-06-09

Werken met zelfrijdende hoogwerker (IS-005) (inclusief: Werken met schaarlift (AV-003)) Versie TC-K 2011-06-09 Versie TC-K 0-06-09 Doelgroep Medewerkers die op een bedrijfsterrein, in installaties, werkplaatsen, magazijnen, zich verplaatsen en werkzaamheden in de hoogte verrichten met behulp van een zelfrijdende

Nadere informatie

Handleiding. Opbouw en gebruik kamersteiger Alumexx FS 75 basic. Versie: 1.1 Datum: Deze handleiding is samengesteld door: Alumexx BV

Handleiding. Opbouw en gebruik kamersteiger Alumexx FS 75 basic. Versie: 1.1 Datum: Deze handleiding is samengesteld door: Alumexx BV Handleiding Opbouw en gebruik kamersteiger FS 75 basic Versie: 1.1 Datum: 30-12-2017 Deze handleiding is samengesteld door: BV Verrijdbare aluminium kamersteiger, volgens de nationale en internationale

Nadere informatie

HANDLEIDING OPBOUW & GEBRUIK

HANDLEIDING OPBOUW & GEBRUIK HANDLEIDING OPBOUW & GEBRUIK Gebruikershandleiding EUROSCAFFOLD EXTRUSIE 75 KAMERSTEIGER 1 / 5 NL VERRIJDBARE ALUMINIUM KAMERSTEIGERS CONFORM DE NORMERING EN-1004 Deze handleiding geeft instructies voor

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Ladders

Gebruiksaanwijzing Ladders Gebruiksaanwijzing Ladders 1 2 3 4 Veilig gebruik van een ladder Alle ladders die in Nederland in de handel worden gebracht, moeten voldoen aan de Warenwet waarvan de eisen zijn vastgelegd in het Besluit

Nadere informatie

LADDERS EN TRAPPEN BRON: ARBOUW

LADDERS EN TRAPPEN BRON: ARBOUW LADDERS EN TRAPPEN BRON: ARBOUW Inleiding Gemiddeld overlijden 3-4 werknemers per jaar als gevolg van een val van ladder of trap, 20 werknemers per jaar houden permanent letsel hieraan over. Een trap of

Nadere informatie

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl Lees mij eerst! 1Lees deze handleiding zorgvuldig voor de laadbrug te gebruiken. De handleiding omschrijft

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Pagina : 1 van 5 Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Smit Polyweb Boerkensleen 23 b 4705 RL Roosendaal The Netherlands T +31 (0)165-544770 F +31 (0)165-565244 Pagina : 2 van

Nadere informatie

Toolboxfiche U014-14/2015

Toolboxfiche U014-14/2015 Toolboxfiche U014-14/2015 Persoonlijke valbeveiliging In sommige gevallen kan het valrisico niet uitgeschakeld worden met collectieve beschermingsmiddelen en moet gekozen worden voor een systeem dat het

Nadere informatie

Voorbereidingsblad Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte

Voorbereidingsblad Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte Voorbereidingsblad Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte DIT IS SLECHTS EEN HULPMIDDEL, ALLEEN EEN DIGITAAL INGEVULDE VERBETERCHECK IS GELDIG. Dit voorbereidingsblad is bedoeld als hulpmiddel om het

Nadere informatie

Steigercontroleur (AV-022) Versie TC-K 2010-12-15

Steigercontroleur (AV-022) Versie TC-K 2010-12-15 Steigercontroleur (AV-0) Versie TC-K 00--5 Doelgroep Medewerkers, die steigers (vaste steigers, rolsteigers, hangsteigers, ) op een doeltreffende manier op veiligheid kunnen controleren. De steigercontroleur

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER

WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER Een goede rolsteiger kan uiterst onveilig zijn als hij niet goed is opgebouwd, of goed wordt gebruikt. Door het opbouwen vakkundig uit te voeren en alle veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VOORWOORD De oorspronkelijke tekst van VEEJGHEIDSADVIEZEN is gemaakt door een werkgroep (1) samengesteld uit leden van het Comité International de Prévention

Nadere informatie

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland Toolbox: Ladders en Trappen Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is draagbaar klimmateriaal? Met draagbaar

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing MBT Mobiele Bordes Trap

Gebruiksaanwijzing MBT Mobiele Bordes Trap HANDLEIDING Gebruiksaanwijzing MBT Mobiele Bordes Trap 1 Lees steeds aandachtig deze gebruikshandleiding vooraleer u deze trapladder in gebruik neemt. Bewaar deze handleiding zorgvuldig zodat u ook later

Nadere informatie

PBM s voor de bescherming tegen vallen

PBM s voor de bescherming tegen vallen PBM s voor de bescherming tegen vallen Wanneer werknemers werken op een hoogte van meer dan 2 meter en ze het risico lopen om te vallen, moeten ze persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) dragen. Die

Nadere informatie

Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken

Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken Risico s bij bekistingswerken Vallen van hoogte; Val van voorwerpen; Gebruik van hijswerktuigen Rugbelasting (moeilijke werkhouding); Gebruik van draagbare machines;

Nadere informatie

Handleiding valbeveiliging

Handleiding valbeveiliging Handleiding valbeveiliging De volgende punten gaan u uitleg geven over de werking van valbeveiliging De valbeveiliging bestaat uit de volgende onderdelen: Ankerpunt met ankerlijn en openende handgreep.

Nadere informatie

Veiligheid, onderhoud en correct gebruik van een kabelbaan:

Veiligheid, onderhoud en correct gebruik van een kabelbaan: Veiligheid, onderhoud en correct gebruik van een kabelbaan: De kabelbaan en al zijn onderdelen moeten regelmatig worden geïnspecteerd en getest om de risico s op schade en ongevallen, die zouden veroorzaakt

Nadere informatie

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7)

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Onderwerp Algemene veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van de rolsteiger

Nadere informatie

INLEIDING. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Valbeschermingsmethodes. Assortiment mobiele valbeveiliging VALBEVEILIGING

INLEIDING. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Valbeschermingsmethodes. Assortiment mobiele valbeveiliging VALBEVEILIGING 8 Persoonlijke beschermingsmiddelen voor valbescherming worden veel gebruikt in allerlei sectoren. Zij zijn ontworpen om ongelukken te voorkomen of om gevolgen van ongelukken op het werk zoveel mogelijk

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS GEBRUIKERSHANDLEIDING KS150.2450 Geachte klant, U hebt een product van KS Tools via Beneparts BVBA gekocht. Bedankt voor uw aankoop en vertrouwen. In deze gids vindt u al het nodige terug voor een veilig

Nadere informatie

ALGEMENE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN HOOGWERKERS

ALGEMENE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN HOOGWERKERS ALGEMENE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN HOOGWERKERS Lees altijd aandachtig de inlichtingen uit de handleiding door, in het bijzonder de de veiligheidsvoorschriften en de veiligheidsborden op de machine! De bediener

Nadere informatie

PREVENTIEMAATREGELEN ACTIVITEIT ARBEIDSMIDDELEN RISICO S AR RR NVT. Risicoanalyse : WERKEN OP HELLENDE DAKEN

PREVENTIEMAATREGELEN ACTIVITEIT ARBEIDSMIDDELEN RISICO S AR RR NVT. Risicoanalyse : WERKEN OP HELLENDE DAKEN ACTIVITEIT Dakstructuur Gebinte Prefabspanten ARBEIDSMIDDELEN RISICO S Val van een persoon van hoogte Niet werken bij sterke wind. Toegangsmiddelen binnen voorzien ; de spanten niet beklimmen. DAKWERKEN

Nadere informatie

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging INLEIDING Volgens de Arbo-wet is 2,5 meter de kritische hoogte. Zodra er boven deze hoogte gewerkt moet worden, zijn maatregelen vereist en een ieder dient

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Versie 1 dd VIK-040 Laagwerker

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Versie 1 dd VIK-040 Laagwerker Pagina 1 van 6 Onderwerp Machinenummer Type Serienummer Fabrikant/leverancier Datum fabricatie Datum indienststelling Zie navision Gebruik van de laagwerker De machine wordt gebruikt voor controle en inspectie

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 06/2015

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Datum 06/2015 Aandoen antivalharnas Pagina 1 van 5 - Vallen van hoogte 1. RISICO S 2. VEILIGE WERKINSTRUCTIES & FOTO S VISUELE CONTROLE VOOR GEBRUIK: 1. Controleer of alle onderdelen gekeurd zijn. Op het harnas is de

Nadere informatie

Handleiding: minigraafkraan 1000 KG Kubota U10-3

Handleiding: minigraafkraan 1000 KG Kubota U10-3 Handleiding: minigraafkraan 1000 KG Kubota U10-3 Bediening 1 Contactslot 2 Urenteller 3 Waarschuwingslampje 4 Claxonschakelaar 5 Schakelaar werklamp 1 Gashendel 2 Rijhendel (links) 3 Rijhendel (rechts)

Nadere informatie

Handleiding voor opbouw- en gebruik van de vouwsteiger Altus PU Inclusief modules T.E.M. 7,5 M werkhoogte

Handleiding voor opbouw- en gebruik van de vouwsteiger Altus PU Inclusief modules T.E.M. 7,5 M werkhoogte verkoop n.v. ladders maatwerk rolsteigers Handleiding voor opbouw- en gebruik van de vouwsteiger Altus PU Inclusief modules T.E.M. 7,5 M werkhoogte Deze gebruikshandleiding is samen gesteld door : Altus

Nadere informatie

vervolg VEILIG werken met de hoogwerker

vervolg VEILIG werken met de hoogwerker die voldoen aan de voorwaarden voor het specifieke gebruikersprofiel. Hij zal speciale aandacht geven aan de volgende punten: Hij overtuigt zich ervan dat alle gebruikers de instructie gelezen en begrepen

Nadere informatie

NIVEAU 2: OBSERVATIE

NIVEAU 2: OBSERVATIE SOBANE methoden: Veiligheid (ongevallen, vallen, uitglijden ) NIVEAU 2: OBSERVATIE INLEIDING Expertise Analysis PREVENTION Doelstellingen Bestuderen van de situatie in het algemeen en op de werkplaats,

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken met ladders

Toolbox-meeting Werken met ladders Toolbox-meeting Werken met ladders Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Werken op hoogte Werken op hoogte is een risicovolle bezigheid. Jaarlijks

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud verpakking: Inhoud doos: Gegevens op etiket: De Kelfort vanglijn

Nadere informatie

Handleiding. GEBRUIKERSHANDLEIDING Toegangssteiger Steigertrappen Artikelnr t/m Versie: 1.0 Datum:

Handleiding. GEBRUIKERSHANDLEIDING Toegangssteiger Steigertrappen Artikelnr t/m Versie: 1.0 Datum: Handleiding GEBRUIKERSHANDLEIDING Toegangssteiger Steigertrappen Artikelnr. 70908500 t/m 70918653 Versie: 1.0 Datum: 09-02-2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Specificatieblad Werken met zelfrijdende hoogwerker NL

Specificatieblad Werken met zelfrijdende hoogwerker NL SPECIFICATIEBLAD OPLEIDING Werken met zelfrijdende hoogwerker (IS-005) VersieTC-K 2011-06-09 DOELGROEP Medewerkers die op een bedrijfsterrein, in installaties, werkplaatsen, magazijnen, zich verplaatsen

Nadere informatie

1. Basisbegrippen K 1.1 het begrip hoogwerker omschrijven. 1

1. Basisbegrippen K 1.1 het begrip hoogwerker omschrijven. 1 TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: WERKEN MET EEN HOOGWERKER VOOR CATEGORIE B, 3A EN 3B Toetsduur: 30 min. Cesuur: 5 punten of meer is een voldoende Onderwerpen: Algemeen (basisbegrippen) Wetgeving (Arbowet)

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud doos: Gegevens op etiket: Het Kelfort harnas, type Static Two, heeft

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud doos: Gegevens op doos: Het Kelfort harnas, type Static One, heeft

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Fout! Zorg voor een goed begaanbare en bereikbare werkplek Werk met veilige machines op de kas Goed! Zorg dat het servicedok goed op de rail rust (onder en boven!) Figuur 4 Gebruik

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Ontoegankelijkheid door aanwezigheid van teelt Goed! Gebruik voor werkzaamheden in Venlo-kassen een monorail- of buisrailkar Goed! Gebruik voor werkzaamheden bij een breedkapper

Nadere informatie

Handleiding voor opbouw -en gebruik van de kamersteiger met SCAFF-MOVER

Handleiding voor opbouw -en gebruik van de kamersteiger met SCAFF-MOVER Handleiding voor opbouw -en gebruik van de kamersteiger met SCAFF-MOVER Met een werkhoogte van 3.0 meter Deze handleiding is samengesteld door : ASC BV Verrijdbare aluminium kamersteiger met SCAFF-MOVER,

Nadere informatie

Skyworks Vouwsteiger Gebruikershandleiding

Skyworks Vouwsteiger Gebruikershandleiding Skyworks Vouwsteiger V E I L I G W E R K E N O P H O O G N I V E A U Skyworks BV Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs Tel. 010-5140050 Fax 010-5140055 E-mail: info@skyworks.nl Website:

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/7 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: LB Het product: De toepassing: Eigenschappen: Leveringsvorm: EAN-codes: Inhoud verpakking: Inhoud doos: Gegevens op etiket: De Kelfort vanglijn

Nadere informatie

Jasper van Stiphout Anthonie v/d Heimstraat CD Zwolle Inhoudsopgave

Jasper van Stiphout Anthonie v/d Heimstraat CD Zwolle Inhoudsopgave Jasper van Stiphout Anthonie v/d Heimstraat 38 8022 CD Zwolle 06-44 04 22 55 Gebruikershandleiding: luchtkussen Kasteel Inhoudsopgave A. Gebruik opblaasbaar object B. Controle opblaasbaar object C. Omgeving

Nadere informatie

Stretchtenten Opbouw voorbeeld 2018

Stretchtenten Opbouw voorbeeld 2018 Stretchtenten Opbouw voorbeeld 2018 2 1. Inleiding De stretchtenten die Duotent QT fabriceert zijn van hoogwaardig rekbaar tentdoek. De rekbare stof maakt het mogelijk om een tent in verschillende vormen

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken op hoogte

Toolbox-meeting Werken op hoogte Toolbox-meeting Werken op hoogte Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Volgens de Arbowet is werken op hoogte: al het werk dat op hoogte

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2005 02/2017 Toegang tot het dak Je verplaatsen naar een hoger gelegen vlak: niet zonder risico 1 Risico s Vallen is het belangrijkste risico bij de toegang tot een dak, zeker als je daarvoor

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse B Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Leerlooierstraat 32 4871 EN Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Blokzijltcl installatietechniek B.V. Bedrijfsnaam: Onderwerp: B.V. Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: Uitgevoerd door: Tijdsduur van de Toolboxmeeting: Zijn er onveilige situaties / handelingen voorgevallen in de afgelopen periode?

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING WERKEN OP DAKEN Werken op daken is een zeer risicovolle activiteit. Vallen van daken veroorzaakt overwegend zeer zware verwondingen en zelfs de dood; meer nog dan bij andere vormen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding A-2014.01 Multi Trampoline Lees voor het opzetten en gebruiken van het speeltoestel deze gebruikershandleiding zorgvuldig door. Bewaar deze gebruikershandleiding bij het speeltoestel.

Nadere informatie

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN Afmetingen van lokalen en werkruimten : de lokalen zijn tenminste 2,5 m hoog (de delen die geen 2,5 m hoogte bereiken worden niet meegeteld voor de bepaling van

Nadere informatie

1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep

1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep Inhoudts Waarschuwing 1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep Bevestigings Set Bouten M6 Bouten M8 Uitbreiding

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van een ladder: 3.2 Definitie van een trapladder: 3.3 Typen ladders/trappen: 3.4 Deze richtlijn geldt niet voor:

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Bijlage 9 Veilig werken met hoogwerkers Inleiding Het werken met hoogwerkers vereist van de gebruikers een goede en actuele kennis van de machine. Een hoogwerker

Nadere informatie

Specificatieblad Steigercontroleur NL HSA

Specificatieblad Steigercontroleur NL HSA Fax: +3 (0) 9 368.80.8 SPECIFICATIEBLAD OPLEIDING Steigercontroleur (AV-0) Versie TC-K 00--5 DOELGROEP Medewerkers, die steigers (vaste steigers, rolsteigers, hangsteigers, ) op een doeltreffende manier

Nadere informatie

ALGA Products. Montage- en gebruikshandleiding voor Kooi- en Gevelladders

ALGA Products. Montage- en gebruikshandleiding voor Kooi- en Gevelladders ALGA Products Montage- en gebruikshandleiding voor Kooi- en Gevelladders Montage- en gebruikshandleiding Kooi-/Gevelladder Lees voor montage en/of gebruik van de kooi-/gevelladder deze handleiding goed

Nadere informatie

Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger

Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger Bij het werken op grote hoogte bestaat er steeds een risico op valgevaar. Een groot deel van alle arbeidsongevallen gebeurt door vallen van een hoger niveau. De gevolgen hiervan zijn bijna altijd ernstig

Nadere informatie

Handleiding. Opbouw en gebruik kamersteiger Alumexx FS 75. Versie: 1.1 Datum: Deze handleiding is samengesteld door: Alumexx BV

Handleiding. Opbouw en gebruik kamersteiger Alumexx FS 75. Versie: 1.1 Datum: Deze handleiding is samengesteld door: Alumexx BV Handleiding Opbouw en gebruik kamersteiger FS 75 Versie: 1.1 Datum: 30-12-2017 Deze handleiding is samengesteld door: BV Verrijdbare aluminium kamersteiger, volgens de nationale en internationale normeringen:

Nadere informatie

Gecombineerd toestel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering

Gecombineerd toestel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering Vragen over de huidige toestand Niet 1. Conform de EN-norm 1176 Is op het speeltoestel een markering aangebracht dat het in overeenstemming met de NBN/EN-norm 1176 is of kan de fabrikant een geschreven

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche /2016. Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas 1/6

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche /2016. Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas 1/6 Preventiefiche 1041 01/2016 Theoretische informatie: correct gebruik van valbeveiligingsharnas Referentienormen: Het harnas moet volledig zijn, met ten minste één vasthechtingspunt op de rug (aangeduid

Nadere informatie

Handleiding Vlonderframes

Handleiding Vlonderframes Handleiding Vlonderframes Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 7 OPTIONEEL... 10 MONTAGE / DEMONTAGE... 11 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt de toepassing en

Nadere informatie

Handleiding Hijscilinder

Handleiding Hijscilinder Handleiding Hijscilinder Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING...3 BEDIENEN...4 STORINGEN...8 BIJLAGEN... 12 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt het gebruik van de hijscilinder stap voor stap beschreven.

Nadere informatie

Handleiding Driepoot ELLERSAFE TM-9. EN 795:1996 Class B Ref: AT011. Lees aandachtig de handleiding alvorens het materiaal te gebruiken.

Handleiding Driepoot ELLERSAFE TM-9. EN 795:1996 Class B Ref: AT011. Lees aandachtig de handleiding alvorens het materiaal te gebruiken. Handleiding Driepoot ELLERSAFE TM-9 EN 795:1996 Class B Ref: AT011 Lees aandachtig de handleiding alvorens het materiaal te gebruiken. De Aluminium Driepoot TM-9 is een onderdeel van de valbeschermingsmiddelen.

Nadere informatie

WIENESE ROLSTEIGER HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK

WIENESE ROLSTEIGER HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK WIENESE ROLSTEIGER HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK Verrijdbare aluminium steigers, volgens de normering EN-1004. Toegestane belasting 250 kg/m² gelijkmatig verdeeld over het platform, klasse 3. De maximale

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Goed! Werk op een dekreparatiewagen Fout!: Werk niet onveilig op een monorailwagen Let op! Werk met een goedgekeurde monorailwagen Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6 Let op! Werk op

Nadere informatie

Montage / Gebruikers- handleiding Screens

Montage / Gebruikers- handleiding Screens Montage / Gebruikers- handleiding Screens Bestel-zonwering.nl Montagehandleiding Screens versie 2014 1 Montage Handleiding Screens De montage van dit product moet worden uitgevoerd door een vakman. Onjuiste

Nadere informatie

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing.

Risico s Vallen van hoogte. Collectieve beschermingsmiddelen Niet van toepassing. Toolbox: Veilig werken met persoonlijke valbeveiliging Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is persoonlijke

Nadere informatie

zonweringkoopjehier.com - Uitval Schermen - Installatie instructies

zonweringkoopjehier.com - Uitval Schermen - Installatie instructies Contents Inhoud Waarschuwing 1,0 m - 3,0m Zonwering 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep Bevestigings Set Bouten M6 Bouten M8 Uitbreiding

Nadere informatie

Besluit van 29 januari 1986, houdende regelen met betrekking tot bepaalde ladders en trappen

Besluit van 29 januari 1986, houdende regelen met betrekking tot bepaalde ladders en trappen Besluit van 29 januari 1986, houdende regelen met betrekking tot bepaalde ladders en trappen Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Op de voordracht

Nadere informatie

Plan to keep control!

Plan to keep control! Plan to keep control! ita.jandenul.com KRITIEKE OPERATIES KRITIEKE OPERATIES Kritieke operaties zijn activiteiten die een potentieel risico inhouden voor ernstige accidenten. Dit handboek voor kritieke

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2031 05/2017 Steigers met schragen Schragen worden vaak overbelast of verkeerd gebruikt! 1 Beschrijving Steigers met schragen worden erg vaak gebruikt op de bouwplaatsen. We moeten er wel

Nadere informatie

TANDEM PRO XT7 TANDEM PRO XT9. Gebruikshandleiding: TANDEM PRO XT5 CODE: NUTTIGE BELASTING: 150 kg. GEWICHT: 28 kg

TANDEM PRO XT7 TANDEM PRO XT9. Gebruikshandleiding: TANDEM PRO XT5 CODE: NUTTIGE BELASTING: 150 kg. GEWICHT: 28 kg Ingeklapt platform: breedte = 0,75m Ingeklapt platform: breedte = 0,75m Ingeklapt platform: breedte = 0,75m D040374A Gebruikshandleiding: TANDEM PRO XT5 Conform de norm NF P 93-353 december 2009 naam PIRL

Nadere informatie

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ALGEMENE RISICO S Orde en netheid - val van personen op de begane grond - de niet onmiddellijk te gebruiken materialen en gereedschappen

Nadere informatie

ASC Group -, type XS-Tower volgens NEN-EN 1004 EN 1298 HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK XS- TOWER

ASC Group -, type XS-Tower volgens NEN-EN 1004 EN 1298 HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK XS- TOWER ASC Group -, type XS-Tower volgens NEN-EN 1004 EN 1298 HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK XS- TOWER Verrijdbare aluminium steiger, volgens de normering NEN-EN 1004 EN 1298. Toegestane belasting 200 Kg/M²

Nadere informatie

WERKEN OP TALUDS EN HELLINGEN

WERKEN OP TALUDS EN HELLINGEN WERKEN OP TALUDS EN HELLINGEN Werken op taluds en hellingen kan risicovol zijn. Zeker als de hellingen nat of drassig zijn. Op een modderige helling met kuilen en gaten is er een kans aanwezig dat een

Nadere informatie

Veilig werken met de ladder. VSB Henry Dijksma, Altrex

Veilig werken met de ladder. VSB Henry Dijksma, Altrex Veilig werken met de ladder VSB Henry Dijksma, Altrex Inhoud presentatie Inleiding Regelgeving ladders Ladder als werkplek? Wanneer wel, wanneer niet? Veilig werken op een ladder: do s en don ts Regelgeving

Nadere informatie

Jolly jump trampoline. gebruiksaanwijzing

Jolly jump trampoline. gebruiksaanwijzing Jolly jump trampoline gebruiksaanwijzing INLEIDING Gefeliciteerd met de aankoop van jouw Jolly Jump trampoline! In deze gebruiksaanwijzing vind je alle informatie die je nodig hebt om nog jaren plezier

Nadere informatie

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL Het vastzetten van de machines en materieel is van groot belang voor veilig transport. Als de lading niet goed vast zit ontstaan gemakkelijk ongevallen door losschietende

Nadere informatie

Handleiding. Wandencontainer. Instructie voor het laden en lossen. Bruil ebm beton De Smalle Zijde LR Veenendaal

Handleiding. Wandencontainer. Instructie voor het laden en lossen. Bruil ebm beton De Smalle Zijde LR Veenendaal Handleiding Wandencontainer Instructie voor het laden en lossen Bruil ebm beton De Smalle Zijde 78 3903 LR Veenendaal 0318-525055 Versie 1-2015 Inhoudsopgave Werktuiggegevens... 3 Fabrikant... 3 Omschrijving

Nadere informatie

BVBA Na-iso-inventaris Versie nr 01 Datum: 01/01/2004 Blad 1/8

BVBA Na-iso-inventaris Versie nr 01 Datum: 01/01/2004 Blad 1/8 INVENTARIS BVBA Na-iso-inventaris Versie nr 01 Datum: 01/01/2004 Blad 1/8 Activiteit middel omschrijving I.Laden/lossen van grondstoffen in het magazijn(containers) II. Verplaatsing naar en van de werf

Nadere informatie

AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften

AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften 1 AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften AVANTI ANCHOR VEILIGHEIDSPUNT Gebruikershandleiding en installatievoorschriften Publicatiedatum: 1 editie juni 2007 Producent:

Nadere informatie

Montage / Gebruikers- handleiding Rolluiken

Montage / Gebruikers- handleiding Rolluiken Montage / Gebruikers- handleiding Rolluiken Bestel-zonwering.nl Montagehandleiding Rolluiken versie 2014 1 Montage Handleiding Rolluiken De montage van dit product moet worden uitgevoerd door een vakman.

Nadere informatie