Technische instructie/handleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Technische instructie/handleiding"

Transcriptie

1 Blad : 1 van 7 1 DOELSTELLING Het op een veilige wijze verwijderen van inwendige afdichtingen (plaatpakkingen). Het verwijderen van asbesthoudende pakkingen kent het gevaar van vrijkomende asbestvezels. Deze vezels kunnen bij inademen gezondheidsschade veroorzaken. Het is daarom van het grootste belang dat de voorgeschreven beschermende maatregelen nauwgezet worden genomen. Het doel van deze technische instructie is het voorkomen van deze gevaren. 2 TECHNISCHE AFBAKENING Deze instructie gaat over het verwijderen van asbesthoudende plaatpakkingen. De instructie is onlosmakelijk verbonden met het arbeidsomstandighedenbesluit. Tevens zijn de algemene HSE procedures en de specifieke veiligheidsinstructies (BEI/VIAG) van toepassing. Uitvoerenden dienen een asbestherkenningstraining te hebben gevolgd. 3 TERMEN EN DEFINIETIES Zie procedure-bijlage P B2 "Termen en definities VGWM-zorgsysteem". Zie hyperlink: Termen en definities 4 WERKWIJZE OF ACTIVITEITEN Tijdens storingen of geplande werkzaamheden kan men componenten met asbesthoudende afdichtingen tegenkomen. De afdichtingen zijn veelal van buitenaf niet zichtbaar. Algemeen is pas bij demontage te onderscheiden om welke delen het gaat (rubber, kurk en dergelijke). Ook tussen 2 componenten onderling zijn pakkingen aanwezig. In het verleden is tot 1995 asbest in pakkingen verwerkt. Indien de componenten aan beide zijde van de verbinding ouder zijn en geen indicatie van vervanging aanwezig is, moet de pakking als asbest verdacht worden aangemerkt. Als de in deze technische instructie beschreven werkwijze gevolgd wordt, blijft men met deze werkzaamheden binnen risicoklasse 1. In principe kunnen 2 situaties ontstaan: 1) Een pakking laat spontaan (zonder destructieve kracht) los. 2) Een pakking laat niet los zonder deze te beschadigen. In situatie 1 kan de eenvoudige methode worden gekozen (beschreven in par. 4.4). In situatie 2 kan naar inzicht van de WV-er en in overleg met DTA er voor de uitgebreide- of de couveusemethode gekozen worden (beschreven in resp. par. 4.5 en 4.6). In alle andere gevallen worden de werkzaamheden gestaakt en zal het deel met daarin opgesloten de asbestpakkingdelen in geheel worden verwijderd (beschreven in resp. par. 4.7 en 4.8).

2 Blad : 2 van Algemeen Eten, drinken en roken op de werkplek is niet toegestaan; Gebruik voor het verzamelen van (asbest)afval een kunststof zak met etiket asbesthoudend afval. De zak voor gebruik van binnen bevochtigen; Tap, indien aanwezig of mogelijk olie zoveel mogelijk af; Zorg voor opvang van eventuele lekolie (lekbak, couveuse, absorpsiemiddel); Gebruik op de werkplek, bij de uitgebreide- en de couveusetechniek de volgende extra persoonlijke beschermingsmiddelen: o Een wegwerpoverall met capuchon en afsluitbare mouwen (zonder zakken en op stiksels). Deze overall dient over de bestaande veiligheidskleding gedragen te worden; o Goed afspoelbare veiligheidslaarzen; o Goed afsluitende neopreen werkhandschoenen; o Een goed aansluitend halfgelaatsmasker met minimaal P3-filterbus; o Voor baarddragers een overdrukmasker 4.2 Opdracht De werkverantwoordelijke: Stelt een werkplan (in storingssituatie mondeling werkplan doorspreken met OIV er) op en schrijft hierin de werkmethode(n) voor; Houdt regelmatig toezicht; Bespreekt het werkplan conform de BEI/VIAG met de ploegleider. De ploegleider/uitvoerende: Controleert of de verbinding veilig te bereiken is; Controleert of het benodigde gereedschap en persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig zijn en in een goede staat verkeren; Voert de werkzaamheden volgens het werkplan uit. 4.3 Demontage plaatpakking (Basis handeling) Draai de flenzen los; Bespuit de pakking met water of impregneermiddel; Als de pakking spontaan los laat, volg de werkwijze eenvoudige werkmethode ; Als de pakking niet los komt, probeer daarna zonder destructieve kracht alsnog te bereiken dat de pakking loskomt; Als de pakking na aanraken nog niet los komt of begint te scheuren zal in overleg met de WV-er de te nemen vervolgactie worden gekozen: o uitgebreide werkmethode o couveuse werkmethode o volledige demontage of inzet o deskundig toezichthouder asbest (DTA) Bij het maken van de keuze zal men een afweging moeten maken gebaseerd op de omstandigheden (wind, omgeving, praktische mogelijkheden en dergelijke).

3 Blad : 3 van De plaatpakking laat spontaan los (eenvoudige methode) Laat de pakking in de verzamelzak vallen; Controleer of de flenzen visueel vrij zijn van pakkingdelen; Reinig de flens met een kleefdoekje en deponeer deze in de verzamelzak; Bindt de verzamelzak met tape dicht (met zo min mogelijk lucht); Laat de werkplek schoon achter; 4.5 De plaatpakking laat niet spontaan los (uitgebreide methode) Leg een kunststof-grondzeil onder de (flens)verbinding en fixeer deze (tape); Gebruik de aangegeven extra PBM s; Bespuit de pakking regelmatig met water of impregneermiddel; Breek de pakking voorzichtig of snijdt deze los en verwijder in zijn geheel; Laat de vrijgekomen onderdelen zoveel mogelijk in de verzamelzak vallen; Controleer of de flenzen visueel vrij zijn van pakkingdelen; Reinig de flens met een kleefdoekje en deponeer deze in de verzamelzak; Vouw het grondzeil voorzichtig naar binnen dicht en deponeer deze in de verzamelzak; Trek de wegwerpoverall en handschoenen (binnenstebuiten kerend) uit en laat deze in de verzamelzak vallen; Verwijder de filterbus uit het halfgelaatsmasker en laat deze bus in de verzamelzak vallen; Bind de verzamelzak met tape dicht (zorg voor zo min mogelijk lucht in de verzamelzak); Spoel het gebruikte gereedschap en het halfgelaatsmasker met water goed schoon; Voer het asbesthoudend afval volgens procedure P B6 af. Extra optie: couveuse-methode Indien de uitgebreide methode niet toerijkend is kan men gebruik maken van een couveusesysteem (speciale transparante kunststof zak, voorzien van handschoenen, zie ook bijlage: voorbeelden couveuse techniek) die luchtdicht om de leiding wordt aangebracht. Deze techniek kan alleen worden toegepast indien de leiding/component gas- en vloeistofloos is. Gebruik de aangegeven PBM s; Leg de benodigde gereedschappen (mes, impregneermiddel) in de couveuse; Monteer de zak luchtdicht rondom de leiding en flens; Verwijder de pakkingdelen door middel van snijden en breken; Bespuit de pakking regelmatig met water of impregneermiddel; Laat de pakkingdelen in het verzamelcompartiment van de couveuse vallen; Controleer of de flenzen visueel vrij zijn van pakkingdelen; Reinig de flens en gereedschappen met kleefdoekjes en deponeer deze in de verzamelzak; Bind het verzamelcompartiment van de couveusezak met tape onder de leiding dicht; Snijd de zak los van de leiding en laat deze in de verzamelzak vallen; Trek de wegwerpoverall en handschoenen (binnenstebuiten kerend) uit en laat deze in de verzamelzak vallen; Verwijder de filterbus uit het halfgelaatsmasker en laat deze bus in de verzamelzak vallen; Bind de verzamelzak met tape dicht (zorg voor zo min mogelijk lucht in de verzamelzak);

4 Blad : 4 van 7 Spoel het gebruikte gereedschap, halfgelaatsmasker, laarsen, helm o.i.d. met water goed schoon; Voer het asbesthoudend afval volgens procedure P B6 af. Extra optie: inzet asbestspecialist Is de uitgebreide- en of couveuse methode niet verantwoord, moet men een asbestspecialist inschakelen met de daarbij horende asbestprocedures hanteren. Stel de desbetreffende DTA-er op de hoogte; Pakkingen moeten eerst worden geinventrairseerd op asbest, door een gesertificeerd SC540 inventarisatiebureau; Melding van de werkzaamheden bij het milleuloket; Pakkingen moeten worden gesannerd en afgevoerd door een SC 530 gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf; Het asbestverwijderingsbedrijf levert na demontage door middel van een laborant op loactie een asbestvrije wekplek op. 4.6 De plaatpakking laat niet spontaan los (volledige demontage) De werkverantwoordelijke bepaalt in overleg met de ploegleider hoe het component zonder demonteren van de pakking, geheel vervangen kan worden; De componenten worden verder volgens procedure P B6: Tijdelijk opslaan, afvoeren & transporteren asbesthoudende materialen afgevoerd. 4.7 Beeindiging werkzaamheden Was de handen na afloop van de werkzaamheden; Beoordeel na afloop van de werkzaamheden visueel of er geen asbestrestanten zijn achtergebleven. 5 OPMERKINGEN Indien seriematig dergelijke componenten worden aangetroffen heeft het de voorkeur deze componenten gepland uit te wisselen.

5 Blad : 5 van 7 6 REFERENTIES P maatregelen bij het aantreffen van en het werken met asbest P B1 betreedbaarheidstabel en stickerbeleid P B2 globale asbestinventarisatie & rol DTA P B3 voorbeeldsituaties van asbest(verdacht) materiaal en indeling risicoklasse P F1 inventarisatieformulieren GAI P F2 globale risicobeoordeling volgens BRL 5052 P F3 stortplaats en het transportbedrijf" Vigerende wetgeving Arbowet, asbestverwijderingsbesluit, bouwverordening, productenbesluit asbest en certificeringsregelingen SCA, Arbeidsomstandighedenbesluit: Artikel 4.18, 4.46, 4.53.

6 Blad : 6 van 7 BIJLAGEN Voorbeelden: couveuse techniek

7 Blad : 7 van 7

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIES NAAM & HANDTEKENING DATUM OPGESTELD:

Nadere informatie

Opgesteld door: HSE Enexis Procedure eigenaar: Manager HSE Goedgekeurd door: Manager HSE Pagina 1 van 18

Opgesteld door: HSE Enexis Procedure eigenaar: Manager HSE Goedgekeurd door: Manager HSE Pagina 1 van 18 Maatregelen bij het aantreffen van asbest in gebouwen en bij werkzaamheden Doel en toepassingsgebied Het voorkomen van gezondheidsschade door asbestvezels bij het betreden en/of werkzaamheden in elektrische

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Stel de installatie veilig volgens een veiligstelplan: 3.4.2 De LVP

Nadere informatie

mei 2009 ASBEST VGWM Gezondheid Welzijn Milieu A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

mei 2009 ASBEST VGWM Gezondheid Welzijn Milieu A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! mei 2009 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Voor werkzaamheden aan gebouwen, installaties en andere objecten

Nadere informatie

Risico: blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributie net

Risico: blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributie net Netwerkbedrijven Blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributienet Versie: 15 november 2015 (revisie 9 februari 2017) Risico: blootstelling aan asbest

Nadere informatie

Werken conform het rode boekje.

Werken conform het rode boekje. Veilig werken met Asbestcementleidingen in de bodem Werken conform het rode boekje. Asbestverwijderingsbesluit 2005 Artikel 3 1. Degene die: a. anders dan in de uitoefening van een beroep of bedrijf een

Nadere informatie

Risico: blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributie net

Risico: blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributie net Netwerkbedrijven Blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributienet Versie: 15 november 2015, update 7 juni 2017, 2 e update 31 oktober 2017 Risico: blootstelling

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2.1 KB Risico s van blootstelling aan asbest. mutagene agentia Titel 3: Asbest 2 idem 3 idem

1 Beschrijving. 2.1 KB Risico s van blootstelling aan asbest. mutagene agentia Titel 3: Asbest 2 idem 3 idem Preventiefiche 1048 07/2017 Verwijdering van asbesthoudende waterleiding- en rioolbuizen Momenteel wordt ervoor geopteerd om asbesthoudende waterleidingen en rioolbuizen in de grond te laten zitten. Hierover

Nadere informatie

veilig werken met asbestcementleidingen

veilig werken met asbestcementleidingen veilig werken met asbestcementleidingen in het ondergrondse openbare waterleiding-, gas- en rioolafvalwaternet verwijderen afvoeren aansluiten herstellen veilig werken met asbestcementleidingen in het

Nadere informatie

Werken met asbest en asbesthoudende materialen Balen/Overpelt

Werken met asbest en asbesthoudende materialen Balen/Overpelt 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 4.1 Inventarisatie (mogelijke) aanwezigheid van asbest... 2 4.2 Ter beschikking stellen van de asbestinventaris aan de contractor...

Nadere informatie

Neem deze handleiding volledig door voor je start met het verwijderen van hechtgebonden asbest. ASBEST VEILIG VERWIJDEREN EN AFVOEREN

Neem deze handleiding volledig door voor je start met het verwijderen van hechtgebonden asbest. ASBEST VEILIG VERWIJDEREN EN AFVOEREN ASBEST VEILIG VERWIJDEREN EN AFVOEREN via plaatzakken of kuubzakken, een handleiding Neem deze handleiding volledig door voor je start met het verwijderen van hechtgebonden asbest. Veilig verwijderen,

Nadere informatie

Informatiemateriaal NORM/LSA

Informatiemateriaal NORM/LSA H2 Informatiemateriaal NORM/LSA HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van Noordgastransport. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

P Inventarisatie en risicobeoordeling van asbestverdachte gebouwen en componenten Versie onderdeel van het VGWM-zorgsysteem Enexis

P Inventarisatie en risicobeoordeling van asbestverdachte gebouwen en componenten Versie onderdeel van het VGWM-zorgsysteem Enexis Doel en toepassingsgebied Beschrijving van de werkwijze van inventarisatie, risicobeoordeling en catagorisering van bedrijfsruimten en componenten op asbest. Risico s en maatregelen In de VIAG, BEI BLS,

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Technische instructie/handleiding Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: 1 DOELSTELLING Instructie voor tijdelijk en/of definitief herstel van lekke lage druk gasleidingen. De instructie is onlosmakelijk verbonden

Nadere informatie

Werk veilig of werk niet

Werk veilig of werk niet H2 NORM/LSA HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen daadwerkelijk

Nadere informatie

Toolbox-meeting Asbest 4

Toolbox-meeting Asbest 4 Toolbox-meeting Asbest 4 Inleiding Toolbox-meeting Asbest 4 Als vervolg op toolbox-meeting Asbest 3 van 13-2-2002 nog een laatste Toolbox over Asbest. Stand van zaken Inmiddels heeft er tussen de stuurgroep

Nadere informatie

Procedure asbest. Deze procedure is van toepassing op gebouwen en installatieonderdelen die voor 1994 gebouwd zijn.

Procedure asbest. Deze procedure is van toepassing op gebouwen en installatieonderdelen die voor 1994 gebouwd zijn. Pagina: 1 van 5 1.0 Inleiding: Het doel van de asbestprocedure is het vastleggen van de werkwijze en de voorwaarden voor het werken met asbesthoudende materialen. Deze procedure heeft werking op: WI-0227

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

Elke vezel telt! Voor een asbestheld geldt dat elke vezel telt! Emissiebeperkende maatregelen

Elke vezel telt! Voor een asbestheld geldt dat elke vezel telt! Emissiebeperkende maatregelen Voor een asbestheld geldt dat elke vezel telt! Emissiebeperkende maatregelen Brochure over het belang van emissiebeperkende maatregelen in de asbestverwijdering Disclaimer In het kader van de online instructie

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

Bijlage G Model werkplan

Bijlage G Model werkplan blad 1 van 6 CERTIFICATIESCHEMA voor het SCA Arbeidsomstandighedenbesluit; artikel 4.54a en 4.54d Arbeidsomstandighedenregeling; artikel 4.27 Bijlage G Model werkplan Stichting SCA Postbus 22 6720 AA BENNEKOM

Nadere informatie

HSE guidelinesh. April 2017 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

HSE guidelinesh. April 2017 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE guidelinesh April 2017 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat gevaarlijke

Nadere informatie

oktober 2010 VGWM Gezondheid Veiligheid A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

oktober 2010 VGWM Gezondheid Veiligheid A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! oktober 2010 VGWM (Hg) A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Voordat werkzaamheden mogen beginnen, stelt de NAM de

Nadere informatie

Decontaminatieprocedure met transitroute SC-531B

Decontaminatieprocedure met transitroute SC-531B blad 1 van 5 INHOUD 1. VOORWOORD... 2 2. DECONTAMINATIEPROCEDURE MET TRANSITROUTE... 2 2.1 Situatieschets:... 2 2.2 Omschrijving... 3 3. BETREDEN:... 3 3.1 Schone compartiment van de decontaminatie-unit:...

Nadere informatie

VGWM A WAY OF LIVING BENZEEN. Standaards voor professionals, wees alert!

VGWM A WAY OF LIVING BENZEEN. Standaards voor professionals, wees alert! VGWM A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een

Nadere informatie

Toezicht op Asbest. Regelgeving

Toezicht op Asbest. Regelgeving Toezicht op Asbest Regelgeving Belangrijkste regelgeving Asbestverwijderingsbesluit Productenbesluit Asbest Besluit asbestwegen Bouwbesluit Activiteitenbesluit Arbeidsomstandighedenbesluit Subregelgeving

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Mijnstof en Black Powder. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Mijnstof en Black Powder. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met Mijnstof en Black Powder VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen

Nadere informatie

Volledige asbestinventarisatie type-a van perceel aan het Heeleind 82 te Bladel

Volledige asbestinventarisatie type-a van perceel aan het Heeleind 82 te Bladel Volledige asbestinventarisatie type-a van perceel aan het Heeleind 82 te Bladel PROJECT NR : 1252 SC-540 Rabobank- rekeningnr.:138137420 KvK 17212553 BTW nr. NL143215152B01 Opdrachtgever Keeris architecten

Nadere informatie

NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit)

NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) S HSE guidelines mei 2012 NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij

Nadere informatie

Release Notes SMART. In dit document kunt u lezen welke wijzigingen er recent in Smart zijn doorgevoerd.

Release Notes SMART. In dit document kunt u lezen welke wijzigingen er recent in Smart zijn doorgevoerd. Release Notes SMART In dit document kunt u lezen welke wijzigingen er recent in Smart zijn doorgevoerd. Smart kent een software-deel en een zogenaamde regelset. Die laatste is een set met regels die op

Nadere informatie

L3G Verwijderen en bewerken van asbest en keramisch vezelhoudend materiaal (ex procedure 52.01)

L3G Verwijderen en bewerken van asbest en keramisch vezelhoudend materiaal (ex procedure 52.01) keramisch vezelhoudend materiaal (ex procedure 52.01) Introductie Toepassing Doel Verantwoordelijkheden Rol/Functie Site Maintenance Leader Maintenance Leader Maintenance group Leader (MGL) DOW-DTA Trinseo-DTA

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS H HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

DE ROL VAN GOEDE PRAKTIJKEN IN DE NEDERLANDSE ASBEST PRAKTIJK JODY SCHINKEL

DE ROL VAN GOEDE PRAKTIJKEN IN DE NEDERLANDSE ASBEST PRAKTIJK JODY SCHINKEL DE ROL VAN GOEDE PRAKTIJKEN IN DE NEDERLANDSE ASBEST PRAKTIJK JODY SCHINKEL ACHTERGROND Asbest wetgeving Asbest keten / betrokkenen Waarom veilige werkwijzen moeilijk hun weg vinden Hoe we veilige werkwijzen

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS H HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Asbestincidenten Zijn brandweermensen asbestwerkers?

Asbestincidenten Zijn brandweermensen asbestwerkers? Asbestincidenten Zijn brandweermensen asbestwerkers? Jetty Middelkoop AGS BAA Waarom heeft I-SZW aandacht voor de brandweer? Melding uit Rotterdam Rijnmond over onverantwoord omgaan met asbest door de

Nadere informatie

Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker. 25 februari 2013

Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker. 25 februari 2013 Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker 25 februari 2013 1 Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker in Graft Opgesteld door: Geautoriseerd door: Annette van Assem Rob Koning Datum: 25 februari 2013 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

NORM / LSA. HSE guidelines september 2015 HSE LIFE. (Naturally Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit)

NORM / LSA. HSE guidelines september 2015 HSE LIFE. (Naturally Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) S HSE guidelines september 2015 NORM / LSA (Naturally Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk

Nadere informatie

Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen

Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen De Huurdersvereniging van Portaal Nijmegen (HvPN) Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen Programma Wat is asbest? Risico s en normen Toepassingen Voorbeelden

Nadere informatie

Aedes project terugschaling Asbesthoudende kit 19 mei 2016

Aedes project terugschaling Asbesthoudende kit 19 mei 2016 Aedes project terugschaling Asbesthoudende kit 19 mei 2016 Inhoud - Introductie: Rogier Goes en Otto Hegeman - Aanleiding onderzoek - Asbestregels - Asbestonderzoek & resultaat - Protocol: borgen werkmethode

Nadere informatie

B-47 Veilig werken met - en maatregelen na contact met biogascondensaat versie

B-47 Veilig werken met - en maatregelen na contact met biogascondensaat versie Opdracht en aanwijzing Biogas regel- en meetinstallaties Naast een VIAG aanwijzing hebben alle betrokkenen een biogasaantekening. Je krijgt de opdracht van een WV G-distributie via een werkplan. De WV

Nadere informatie

Montagehandleiding. Watertool Mesafsluiter. Geschikt voor PE waterleidingen DN 90 DN 200. Kleiss/Mesafsluiter/ Pagina 1 van 5

Montagehandleiding. Watertool Mesafsluiter. Geschikt voor PE waterleidingen DN 90 DN 200. Kleiss/Mesafsluiter/ Pagina 1 van 5 Montagehandleiding Watertool Mesafsluiter Geschikt voor PE waterleidingen DN 90 DN 200 Kleiss/Mesafsluiter/20160531 Pagina 1 van 5 5 4 3 2 6 1 Nr. Omschrijving Art. Nr. Nr. Omschrijving Art. Nr. Zadel

Nadere informatie

Rapport. Asbestinventarisatie Dalkweg 8 te Klarenbeek. Asbestinventarisatie schuren aan de Dalkweg 8 te Klarenbeek R-TST/235

Rapport. Asbestinventarisatie Dalkweg 8 te Klarenbeek. Asbestinventarisatie schuren aan de Dalkweg 8 te Klarenbeek R-TST/235 Rapport Asbestinventarisatie Dalkweg 8 te Klarenbeek Aveco de Bondt bezoekadres Reggesingel 2 postbus 202 postcode 7460 AE Rijssen telefoon (+31) (0)548 51 52 00 telefax (+31) (0)548 51 85 65 e-mail info@avecodebondt.nl

Nadere informatie

Bijlage 1: opzet van de brief naar inwoners van. Aan de bewoners van dit pand <adres met huisnummer> <postcode plaats>

Bijlage 1: opzet van de brief naar inwoners van. Aan de bewoners van dit pand <adres met huisnummer> <postcode plaats> Bijlage 1: opzet van de brief naar inwoners van. Aan de bewoners van dit pand Uitnodiging De gemeente nodigt u uit om deel te nemen aan de actie Asbestsanering

Nadere informatie

Volledige asbest inventarisatie type A Conform SC 540

Volledige asbest inventarisatie type A Conform SC 540 Volledige asbest inventarisatie type A Conform SC 540 Voorafgaand aan en ten behoeve van het geheel afbreken van een vleeskuikenstal. `t Haantje 66 te `t Haantje Opdrachtgever: Dhr. Kocks Uitvoering door:

Nadere informatie

Milieuwetgeving rond asbest:

Milieuwetgeving rond asbest: Milieuwetgeving rond asbest: - De belangrijkste bepalingen rond asbest zijn in Vlarem II opgenomen in hoofdstuk 4.7 en 6.4 voor respectievelijk ingedeelde en niet-ingedeelde inrichtingen. Ze omvatten de

Nadere informatie

Volledige asbest inventarisatie type A Conform SC 540

Volledige asbest inventarisatie type A Conform SC 540 Volledige asbest inventarisatie type A Conform SC 540 Voorafgaand aan en ten behoeve van het geheel afbreken van een schuurtje ter hoogte van: Kraayenstraat 2 te Angeren Opdrachtgever: Dienst Landelijk

Nadere informatie

Werken met epoxyproducten in de afbouw en onderhoudssector

Werken met epoxyproducten in de afbouw en onderhoudssector Werken met epoxyproducten in de afbouw en onderhoudssector Informatie voor werknemers Epoxyproducten worden veel gebruikt in allerlei toepassingen in de bouw. Niet-uitgeharde epoxy s bevatten schadelijke

Nadere informatie

NORM / LSA. HSE guidelines mei 2012 HSE LIFE. (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit)

NORM / LSA. HSE guidelines mei 2012 HSE LIFE. (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) S HSE guidelines mei 2012 NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen Als je de tuin, de erfbeplanting of een kavel moet gaan bespuiten met een of ander gewasbeschermingsmiddel, moet je ook jezelf beschermen. De middelen zijn erg giftig

Nadere informatie

Asbest in gemeentelijke gebouwen. Een praktisch handvat voor het omgaan met asbest

Asbest in gemeentelijke gebouwen. Een praktisch handvat voor het omgaan met asbest Asbest in gemeentelijke gebouwen Een praktisch handvat voor het omgaan met asbest Bezit uw gemeente gebouwen waarin asbest is verwerkt? Het kan voorkomen dat u als gemeentelijke gebouwbeheerder met asbest

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Validatie metingen conform SC-548 bij proefsanering gevelpuien en destructief onderzoek binnengevelpuien in containment

Plan van Aanpak. Validatie metingen conform SC-548 bij proefsanering gevelpuien en destructief onderzoek binnengevelpuien in containment Plan van Aanpak Validatie metingen conform SC-548 bij proefsanering gevelpuien en destructief onderzoek binnengevelpuien in containment Basisschool Willem Alexander De Wielstraat 6 Beusichem 9 februari

Nadere informatie

mei 2008 VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

mei 2008 VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! mei 2008 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Voor werkzaamheden aan geopende installaties en systemen zijn,

Nadere informatie

Informatieblad. Asbest. Weet hoe het zit!

Informatieblad. Asbest. Weet hoe het zit! Informatieblad Asbest Weet hoe het zit! Wat is asbest Asbest is de verzamelnaam voor een zestal vezelachtige stoffen. Veel toegepaste soorten zijn chrysotiel (wit asbest), crocidoliet (blauw asbest), amosiet

Nadere informatie

SCA Certificaatmodellen Sc-810 versie 02,

SCA Certificaatmodellen Sc-810 versie 02, blad 1 van 13 INHOUD 1. Inleiding... 2 2. Uitgangspunten... 2 3. SCA Persoonscertificaat Deskundig Asbestverwijderaar... 3 4. SCA Persoonscertificaat Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering... 5 5.

Nadere informatie

Workshop: Vooraf scherp, achteraf geen gezeur

Workshop: Vooraf scherp, achteraf geen gezeur Workshop: Vooraf scherp, achteraf geen gezeur Jan de Leeuw, coördinator omgevingsvergunningen Gaston Dolmans, asbestcoördinator 24 november 2014 Samen grip op asbest Inhoud Introductie Kennismaken met

Nadere informatie

E-11 Een LS-kabel selecteren versie behorend bij de BEI-BLS

E-11 Een LS-kabel selecteren versie behorend bij de BEI-BLS Doel De bedoelde LS-kabel veilig selecteren, eventueel met meetapparatuur of knipapparatuur. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij

Nadere informatie

E-11 Een LS-kabel selecteren versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS

E-11 Een LS-kabel selecteren versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS Doel De bedoelde LS-kabel veilig selecteren, eventueel met meetapparatuur of knipapparatuur. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij

Nadere informatie

HSE guidelines. december 2014 CAUSTIC SODA HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. december 2014 CAUSTIC SODA HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines H december 2014 CAUSTIC SODA HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb html

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb html Aanpassingen Arbeidsomstandighedenbesluit (Hoofdstuk 4, Afdeling 5) inzake asbestgrenswaarden en risicoklasse-indeling asbest (en deskundigheidseis DIA) Situatie per 1-1-2017. Aan deze tekst kunnen geen

Nadere informatie

1. definitie voor asbestverontreiniging ( besmetting )

1. definitie voor asbestverontreiniging ( besmetting ) 1. definitie voor asbestverontreiniging ( besmetting ) Asbestverontreiniging ( besmetting *): het aantreffen van visueel zichtbare restanten asbesthoudend materiaal en/of het aanwezig zijn van asbestvezels

Nadere informatie

INSTALLATEURS. enkele regels om met asbest om te gaan. Deze campagne is een initatief van

INSTALLATEURS. enkele regels om met asbest om te gaan. Deze campagne is een initatief van INSTALLATEURS enkele regels om met asbest om te gaan Deze campagne is een initatief van HOE HERKEN JE ASBEST? 2 Asbesthoudende materialen herken je vaak aan hun gewafelde structuur. Soms zie je ook een

Nadere informatie

P Werkzaamheden aan asbestcomponenten Versie onderdeel van het VGWM-zorgsysteem Enexis

P Werkzaamheden aan asbestcomponenten Versie onderdeel van het VGWM-zorgsysteem Enexis Doel en toepassingsgebied Het voorkomen van gezondheidsschade door asbestvezels bij werkzaamheden aan of in de directe nabijheid van componenten van asbest tijdens elektrische of gastechnische werkzaamheden.

Nadere informatie

In dit document kunt u lezen welke wijzigingen er recent in Smart zijn doorgevoerd.

In dit document kunt u lezen welke wijzigingen er recent in Smart zijn doorgevoerd. Release Notes SMART In dit document kunt u lezen welke wijzigingen er recent in Smart zijn doorgevoerd. Smart kent een software-deel en een zogenaamde regelset. Die laatste is een set met regels die op

Nadere informatie

Asbestverwijdering Vertrouwen is goed, Controle is beter!

Asbestverwijdering Vertrouwen is goed, Controle is beter! Asbestverwijdering Vertrouwen is goed, Controle is beter! VOORZICHTIG BEVAT ASBEST Het inademen van asbeststof is schadelijk voor de gezondheid Houdt u aan de veiligheidsvoorschriften ATTENTION CONTIENT

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen)

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen) Document Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel Tel 02 553 03 55 - Fax 02 553 80 06 beleid@lne.vlaanderen.be Onderwerp Status versie datum auteur R-zinnen en S-zinnen

Nadere informatie

Volledige asbest inventarisatie type A Conform SC 540

Volledige asbest inventarisatie type A Conform SC 540 Volledige asbest inventarisatie type A Conform SC 540 Grolseweg 19 te Beltrum Opdrachtgever: Mts. van de Lagemaat Uitvoering door: Obelink asbestinventarisatie Rapport type A, Julianastraat 28 SCA-certificaatnr.

Nadere informatie

FOTO S ONDERZOEKSLOCATIE

FOTO S ONDERZOEKSLOCATIE FOTO S ONDERZOEKSLOCATIE Inventarisatierapport SC-540 type A 24 september 2012 Projectnummer 120676 foto s onderzoekslocatie SAMENVATTING Op verzoek van Gemeente Purmerend heeft Koenders & Partners adviseurs

Nadere informatie

HZ_SLM Ontvangstbevestiging sloopmelding mevr. M. Verstappen Voorwaarden en werkinstructies asbestverwijdering door particulieren

HZ_SLM Ontvangstbevestiging sloopmelding mevr. M. Verstappen Voorwaarden en werkinstructies asbestverwijdering door particulieren de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeente@valkenswaard.nl Mevrouw H.E.M. Schrijvers Schafterdijk 15 5556 VK Valkenswaard www.valkenswaard.nl Kenmerk:

Nadere informatie

Veilig omgaan met asbest

Veilig omgaan met asbest Nieuwsbrief 63 Herfst deel 2 2012 Veilig omgaan met asbest Wetgeving Zoals beschreven in het eerste deel van deze nieuwsbrief is de wetgeving omtrent asbest complex en uitgebreid. Ondermeer volgende besluiten

Nadere informatie

Asbestinventarisatie type A volledig onvolledig (NEN 2991) ernstig blootstellingsrisico Asbestinventarisatie type B Asbestinventarisatie type G

Asbestinventarisatie type A volledig onvolledig (NEN 2991) ernstig blootstellingsrisico Asbestinventarisatie type B Asbestinventarisatie type G Asbestinventarisatie type A volledig onvolledig (NEN 2991) ernstig blootstellingsrisico Asbestinventarisatie type B Asbestinventarisatie type G Voor de renovatie van een in de inleiding nader gespecificeerd

Nadere informatie

Rapport. Asbestinventarisatie Koedijk 76 te Lochem R-BDR/264 05-D050004.01. Gemeente Lochem. 7240 AA Lochem. de heer B.

Rapport. Asbestinventarisatie Koedijk 76 te Lochem R-BDR/264 05-D050004.01. Gemeente Lochem. 7240 AA Lochem. de heer B. Rapport projectnummer 12.1131 kenmerk SCA-code Asbestinventarisatie Koedijk 76 te Lochem R-BDR/264 05-D050004.01 certificaatnummer K13141/07 Aveco de Bondt bezoekadres Reggesingel 2 postbus 202 postcode

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer de Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer de Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer de Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Bouwen Turfmarkt

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren, de dakconstructie van een aanbouw aan een woning en alle direct onderliggende ruimtes

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren, de dakconstructie van een aanbouw aan een woning en alle direct onderliggende ruimtes ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructies van twee schuren, de dakconstructie van een aanbouw aan een woning en alle direct onderliggende ruimtes Adres: Roomweg 4 Plaats: Deurne Kenmerk: P170314 Asbestdak

Nadere informatie

SCHILDER - DECORATEURS

SCHILDER - DECORATEURS SCHILDER - DECORATEURS enkele regels om met asbest om te gaan Deze campagne is een initatief van HOE HERKEN JE ASBEST? 2 in welke toepassingen vinden we asbest? Bij schilder- en decoratiewerken kunnen

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

A WAY OF LIVING NORM/LSA. Standaards voor professionals, wees alert!

A WAY OF LIVING NORM/LSA. Standaards voor professionals, wees alert! V G W M A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Voor werkzaamheden aan geopende installaties en systemen zijn, in verband met de risico s van het vrijkomen van

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Besluit van 16 december 2005, houdende vaststelling van regels voor het inventariseren van asbest en het verwijderen van asbest in het algemeen en uit een bouwwerk in het bijzonder en in verband hiermee

Nadere informatie

PRESENTATIE NVVA-SYMPOSIUM Asbest doorgeslagen?

PRESENTATIE NVVA-SYMPOSIUM Asbest doorgeslagen? PRESENTATIE NVVA-SYMPOSIUM 2017 Asbest doorgeslagen? Wordt het gedachtegoed van de arbeidshygiënische strategie gevolgd? Geke van Meer April 2017 Wie ben ik? Geke van Meer, RAH Programma Introductie; Wet-

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk Boek VI. Chemische, kankerverwekkende en mutagene agentia Titel 3. - Asbest

Codex over het welzijn op het werk Boek VI. Chemische, kankerverwekkende en mutagene agentia Titel 3. - Asbest Codex over het welzijn op het werk Boek VI. Chemische, kankerverwekkende en mutagene agentia Titel 3. - Asbest Afdeling 3.- Eenvoudige handelingen Art. VI.3-54.- Eenvoudige handelingen zijn methodes van

Nadere informatie

Programma. 1. Voordracht new age in de asbestsector : Jan van Willigenburg

Programma. 1. Voordracht new age in de asbestsector : Jan van Willigenburg bme.nl Programma 1. Voordracht new age in de asbestsector : Jan van Willigenburg 2. Intervisie asbestcasussen Regionaal Overleg Asbest voor gemeenten (ROA): Cees Verkade en Jan van Willigenburg bme.nl

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Kwik. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Kwik. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Kwik VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Kwik Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt

Nadere informatie

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd):

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/6 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

Vervangen keramische isolatie Itho Daalderop cv-ketels

Vervangen keramische isolatie Itho Daalderop cv-ketels Vervangen keramische isolatie Itho Daalderop cv-ketels LET OP! Dit document geldt NIET voor de Aqua-Max cv-ketels geleverd vanaf serienummer AQ30-LE0146542 (datum 10-05-2012). Vanaf dit serienummer is

Nadere informatie

Deelrapportage Asbest. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum. Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015

Deelrapportage Asbest. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum. Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015 Deelrapportage Asbest Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015 Seksuele Gezondheid, Infectieziekten en Milieu GGD Zuid Limburg

Nadere informatie

UPI-015 Werken met isolatiematerialen

UPI-015 Werken met isolatiematerialen UPI-015 Werken met isolatiematerialen Uniforme Productie Instructie 29 feb 2012 Hele document heeft aanpassingen ondervonden in samenwerking met contractor versiedatum 09-11-2005 18-03-2008 29-02-2012

Nadere informatie

VLR ARBOCOMMISSIE. Protocol. asbesthoudende materialen. Werkmethodes voor het verantwoord omgaan met asbesthoudende installatieonderdelen.

VLR ARBOCOMMISSIE. Protocol. asbesthoudende materialen. Werkmethodes voor het verantwoord omgaan met asbesthoudende installatieonderdelen. VLR ARBOCOMMISSIE Protocol asbesthoudende materialen Werkmethodes voor het verantwoord omgaan met asbesthoudende installatieonderdelen. versie juni 2016 1. Inleiding 2. Asbest 3. Werkschema algemeen 4.

Nadere informatie

WPI SC-530 QUICKSCAN VKS 01-05- 2012 ZAANDIJK M VD HOEK.DOC QUICKSCAN

WPI SC-530 QUICKSCAN VKS 01-05- 2012 ZAANDIJK M VD HOEK.DOC QUICKSCAN Projectnummer : 14120218 Datum en tijd : 01-05-2012 Projectlocatie : Geauditeerde : Valkstraat 18 Zaandijk M v.d. Hoek DTA Betreft : Containmentwerk Open lucht Glove-bag werk Anders, namelijk Risico klasse

Nadere informatie

SCa-100 Nadere interpretaties Certificatieschema s d.d

SCa-100 Nadere interpretaties Certificatieschema s d.d SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema s blad 1 van 11 SCa-100 Nadere interpretaties Certificatieschema s d.d. 6-6-2019 Stichting ASCERT www.ascert.nl SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIERAPPORT Conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering

ASBESTINVENTARISATIERAPPORT Conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering ASBESTINVENTARISATIERAPPORT Conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering Onderzoeksgebied: een 2-tal slaapkamers Zwaanstraat 27 5109TM 's Gravenmoer Lage Ham 190-192 5102 AE Dongen

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructies van twee schuren Adres: Schalkertweg 3 Plaats: Deurne Kenmerk: P170763 Asbestdak Advies BV Essenerweg 96 3774 LC Kootwijkerbroek 0342-430110 info@asbestdakadvies.nl

Nadere informatie

Deelrapportage Asbest. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven. Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015

Deelrapportage Asbest. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven. Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015 Deelrapportage Asbest Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, juni 2015 Seksuele Gezondheid, Infectieziekten en Milieu GGD Zuid Limburg

Nadere informatie

veilig werken met asbestcementleidingen

veilig werken met asbestcementleidingen veilig werken met asbestcementleidingen in het ondergrondse openbare rioolafvalwaterleidingnet verwijderen afvoeren aansluiten herstellen veilig werken met asbestcementleidingen in het ondergrondse openbare

Nadere informatie

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN :

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : Bijlage IX R 1 : In droge toestand ontplofbaar AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : R 2 : Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken

Nadere informatie

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety.

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety. - en S-zinnen -zinnen zijn internationaal gestandaardiseerde risicobeschrijvingen die (indien van toepassing) dienen te worden aangebracht op verpakkingen van stoffen die bepaalde risico s met zich meebrengen.

Nadere informatie

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering DATUM: 20.03.2009 Wettelijk verplichte gevaarsetikettering In bepaalde gevallen verplicht de wet fabrikanten om gevaarsinformatie te verstrekken (gevaarssymbolen en de bijbehorende risico- en veiligheidszinnen)

Nadere informatie

Leergang Verhuur 2016, Asbest. Peter Kraak Projecten in volkshuisvesting BV

Leergang Verhuur 2016, Asbest. Peter Kraak Projecten in volkshuisvesting BV Leergang Verhuur 2016, Asbest Peter Kraak peterkraak@hetnet.nl Projecten in volkshuisvesting BV Wat is asbest? vezels onder microscoop Ø 0,003mm L : Ø 3:1 2 Eigenschappen asbest Chrysotiel (wit) Amosiet

Nadere informatie

Uitvoering van asbestsaneringen

Uitvoering van asbestsaneringen Uitvoering van asbestsaneringen Door: ir. Ingmar Scheiberlich In de uitvoeringsfase van een asbestsanering houdt de opdrachtgever of projectmanager, zich bezig met het bewaken van de contracten en de beheersing

Nadere informatie

Asbest, wanneer niet en wanneer wel gevaarlijk? In deze brochure leest u wat u moet weten over asbest in en om uw woning

Asbest, wanneer niet en wanneer wel gevaarlijk? In deze brochure leest u wat u moet weten over asbest in en om uw woning Asbest, wanneer niet en wanneer wel gevaarlijk? In deze brochure leest u wat u moet weten over asbest in en om uw woning Inhoud Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk pagina 3 Wat is asbest? pagina 4 Stel

Nadere informatie

Veiligheids- en gezondheidsrisico s in de garage- en carrosseriesector

Veiligheids- en gezondheidsrisico s in de garage- en carrosseriesector Veiligheids- en gezondheidsrisico s in de garage- en carrosseriesector Educam Lokeren 16-17/11/2011 Ing. L. GUILLEMYN Toezicht op het Welzijn op het Werk Waarom deze opleiding? Campagnes door TWW in de

Nadere informatie