Spreekbeurtpakket Olympisch Stadion Amsterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spreekbeurtpakket Olympisch Stadion Amsterdam"

Transcriptie

1 Spreekbeurtpakket Olympisch Stadion Amsterdam Waarom heeft de Olympische vlag vijf ringen? Hoe hoog is de Marathontoren? Wie mag er op het ereterras zitten? Wat zijn de Paralympische Spelen?

2 Spreekbeurtpakket Olympisch Stadion Amsterdam Wat leuk dat jij je spreekbeurt gaat doen over het Olympisch Stadion! Misschien wil je ook nog wat vertellen over de Olympische Spelen? Informatie over het stadion en over de Spelen vind je hier. Wil je dan nog meer weten? Natuurlijk hebben we een paar interessante links voor je. Heel veel succes met je spreekbeurt en hopelijk zien we je snel in de Olympic Experience! Het stadion & de omgeving Het Olympisch Stadion is speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen van De bedenker van het stadion, de architect, is Jan Wils. Veel architecten tekenden ontwerpen in een bepaalde stijl. Jan Wils gebruikte veel kenmerken van de Amsterdamse school. Heel herkenbaar zijn de ramen en deuren van ijzer. Dit is echt iets van de Amsterdamse school. In 1937 kreeg Feyenoord een nieuw stadion: De Kuip. Amsterdam en Rotterdam hielden elkaar toen al erg goed in de gaten. De Kuip was veel groter dan het Olympisch Stadion. En als Amsterdam niet ook een groot stadion had, dan kwamen er vast nooit internationale voetbalwedstrijden naar het Olympisch Stadion. Daarom werd er een tweede ring op het Olympisch Stadion gebouwd. Marathontoren Voor het stadion staat een hoge toren. Deze heeft de naam Marathontoren. Hoe komt een toren nu aan zo n naam? Juist, een marathon is een hardloopwedstrijd van 42 kilometer. De toren is ongeveer 42 meter hoog en de blikvanger van het Olympisch Stadion. Vroeger zag je de toren al van ver boven de stad. Nog steeds valt de toren erg op. Boven op de Marathontoren staat een vuurschaal. Aan het begin van de Olympische Spelen wordt een vuur aangestoken. Dat is voor het eerst zo gedaan toen de Spelen in Amsterdam werden gehouden, in Het is de bedoeling van de Spelen dat alle mensen voelen dat ze bij elkaar horen en dat ze respect moeten hebben voor elkaars prestatie. Om iedereen daaraan te herinneren, wordt het Olympische vuur aangestoken. Voor de Spelen van 1928 ging een medewerker van het gasbedrijf naar boven en stak het vuur aan met een lucifer. Tegenwoordig gebeurt dit met de Olympische fakkel. Ringen op de toren Het Olympisch Stadion is het enige stadion in Nederland dat de ringen mag dragen. De Olympische Spelen van tegenwoordig zijn bedacht door de Fransman Pierre de Coubertin. Hij is de bedenker van de ringen. Deze bestaan al sinds De vijf ringen staan voor de vijf continenten. De kleuren zijn zwart rood geel groen en blauw. Met deze kleuren kunnen alle vlaggen van de wereld gemaakt worden. Op deze manier zijn de landen met elkaar verbonden. De ringen zijn door elkaar getekend. Zo lijkt het alsof de sporters uit de hele wereld elkaar vasthouden. Soms wordt er gezegd dat geel voor Azië is, zwart voor Afrika en blauw voor Europa. Dat is dus niet waar.

3 Kunst Voor de ingang van het stadion staat het beeld van Frederik Willem Christiaan Hendrik baron Van Tuyll van Serooskerken. Hij heeft één hand omhoog, zoals in 1928 de Olympische groet was. Tegenwoordig bestaat die groet niet meer, omdat die doet denken aan de Tweede Wereldoorlog, aan Adolf Hitler. Deze baron was de oprichter van het Nederlands Olympisch Comité (NOC) in 1912, daarnaast was hij de eerste Nederlander in het Internationaal Olympisch Comité (1899). Het beeld werd op 17 mei 1928 onthuld, op de eerste dag van het Olympisch hockeytoernooi. Van Tuyll van Serooskerken heeft dat zelf niet meegemaakt, omdat hij al in 1924 is overleden. Koninklijk ontvangst Als je door de hoofdingang naar binnen komt, kijk je zo op het ereterras. Geen skybox, geen pluche stoelen, maar gewone houten stoelen. Het Koninklijk huis heeft (nog steeds) plaatsen op het ereterras (of te wel het plateau). Prins Bernhard, de overleden vader van Koningin Beatrix, had wel tien stoeltjes op de eretribune. Door deze stoeltjes te kopen, heeft hij geholpen het stadion in stand te houden. Wall of Fame Op het voorplein aan de linkerkant van het stadion staat een groot beeld van de Griekse God Prometheus (dit spreek je uit als pro-men-thuis). Hij heeft een fakkel in zijn hand. Ieder jaar op 4 mei worden bij dit beeld alle omgekomen sporters herdacht. Tegenover het Johan Cruyff Court staat een beeld van Johan Cruijff. Cruijff was de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Hij is zelfs verkozen tot Europees voetballer van de eeuw. Cruijff speelde bijna altijd met rugnummer 14. In april 2007 werd, ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag bekend gemaakt dat Ajax vanaf het seizoen nooit meer met nummer 14 zal spelen. Dit ter ere van de legendarische speler John Cruijff. Onder de Marathonpoort is de Wall of Fame. Hier staan de namen van alle Nederlandse Olympische sporters die goud hebben gehaald. De laatste zomerspelen in Beijing China 2008, leverde acht gouden medailles en veel nieuwe namen op. Er was goud voor de hockeydames, het vrouwen waterpoloteam en het zwemestafetteteam. Van al deze dames wordt de naam vermeld. Maar er waren nog meer gouden medailles. Anky van Grunsven, Marit van Eupen, Kirsten van der Kolk, Marianne Vos en Maarten van der Weijden hebben allemaal een plaats gekregen in de Wall of Fame.

4 Radiokamer Bovenin het Olympisch Stadion is de radiokamer. Hier gaven radiomakers commentaar op de vele evenementen. Radioverslaggever Han Hollander was vaak in het stadion te vinden. Hij heeft zelfs een eigen bordje. Veiligheid Veiligheid is heel erg belangrijk in een stadion. Als er iets gebeurt, moeten de mensen snel naar buiten kunnen. Denk aan de voetbalwedstrijd van FC Groningen tegen Ajax in april Er ontstond brand op de tribune en alle fans moesten zo snel mogelijk naar buiten. In 1928 is al rekening gehouden met de veiligheid. De trappen worden breder aan de onderkant. Zo kan, in geval van nood, iedereen vlug het stadion uit. Bomen uit 1936 In 1936 vonden de Olympische Spelen plaats in Berlijn (Duitsland). Voordat de Spelen begonnen werd hier veel over gesproken. De baas in Duitsland was namelijk Adolf Hitler, hij wilde oorlog voeren om de baas te worden van veel landen in Europa. Maar dat wist in 1936 nog niemand, want de oorlog begon drie jaar later, in De bazen van de Olympische Spelen wilden de Spelen verplaatsen naar Amerika. Uiteindelijk vonden de zomerspelen toch plaats in Berlijn. De Olympisch kampioenen kregen dat jaar niet alleen een gouden medaille, maar ook een boom. Er werden 130 Olympische eiken weggegeven. Nederland presteerde in 1936 goed en nam zes eiken mee naar huis. Op de pot van de eik stond: groei ter ere van de overwinning. Na al die jaren zijn er nog maar 16 eiken in de hele wereld in leven. Twee staan er bij het Olympisch Stadion. Olympic Experience De Olympic Experience is het museum van het Olympisch Stadion. Met beelden en activiteiten word je meegenomen op ontdekkingsreis door de Nederlandse sport. Natuurlijk ontbreken Jan Bos (schaatsen), Johan Cruijff (voetbal) en Richard Krajicek (tennis) niet, maar er is nog veel meer te zien en te beleven. Ook buiten zijn verschillende activiteiten. Heb je wel eens gebasketbald in een rolstoel? Kom naar de Olympic Experience en probeer het uit! Sloop Veel buurtbewoners vonden het niet prettig, zo n stadion in hun woonwijk. Ondanks alle bekerfinales wilden de buren dat het stadion gesloopt werd. Ze waren de voetbalrellen echt beu. Een sloopvergunning werd afgegeven door de gemeente. Een paar bekende Nederlanders voerden toen actie om het stadion te redden. Dit is gelukt! Het Olympisch Stadion is zelfs een rijksmonument geworden. Voor de renovatie werd door diezelfde buren meer dan twee miljoen euro ingezameld.

5 Olympische Spelen De Olympische Spelen is het mooiste sporttoernooi van de wereld. Meer dan tienduizend sporters uit de hele wereld doen eraan mee. Je kunt niet zomaar meedoen aan de Spelen. Sporters zijn jarenlang bezig met de voorbereidingen, het behalen van limieten en het voldoen aan kwalificaties. De Olympische Spelen vinden om de vier jaar plaats. En er zijn zomerspelen en winterspelen. In 2008 vonden de zomerspelen plaats in Beijing (China). In 2010 de winterspelen in Vancouver (Canada). Londen (Groot-Brittannië) organiseert dit jaar de zomerspelen. Om de twee jaar is het dus een Olympisch jaar. De Olympische eed Alle sporters, scheidsrechters en juryleden beloven aan het begin van de Spelen dit: In naam van alle deelnemers beloof ik, dat we met eerlijk spel aan de Olympische Spelen deelnemen en de regels zullen volgen, in de geest van Fair Play, ter meerdere glorie van de sport. Pierre de Coubertin Ongeveer 100 jaar geleden leefde in Frankrijk Pierre de Coubertin. Hij wist dat erg lang geleden in Olympia in Griekenland (in 776 voor Christus) een sporttoernooi werd gehouden. Hij heeft ervoor gezorgd dat die Olympisch Spelen weer gehouden werden in een toernooi waarin respect voor elkaar belangrijk is. Waarin iedereen eerlijk speelt en op een sportieve manier het beste uit zichzelf haalt. Het is een toernooi van idealen en dat merk je aan alles! De Olympische ringen Onder het kopje Ringen op de toren lees je hier meer over. Olympisch Vuur Lees meer over het Olympische vuur onder de kop Marathontoren. Sneller, hoger, sterker Het motto van de Spelen is: sneller, hoger, sterker. De woorden daarvoor in het Latijn zijn: citius, altius, fortius. Dat betekent dat iedere sporter probeert zo goed mogelijk te sporten. Nu of nooit! Bij de Olympische Spelen gaat het erom dat je het beste uit jezelf haalt.

6 Olympische Spelen van Amsterdam In 1928 werden de 9e Olympische Spelen in Amsterdam gehouden. Het Olympisch Stadion werd er zelfs speciaal voor gebouwd. De atletiekbaan van het stadion werd 400 meter lang. Dat is vanaf toen zo gebleven in alle stadions van de wereld. Zoals je hebt gelezen werd in Amsterdam het Olympische vuur geïntroduceerd. Bij de optocht tijdens de opening van de Spelen liepen de sporters van Griekenland voorop en Nederland, het gastland, liep helemaal achteraan. Dit is nooit meer veranderd. In 2008 liep China helemaal achteraan bij de opening. In Amsterdam waren er voor het eerst atletiekwedstrijden voor vrouwen en in 1928 werd Coca Cola als eerste Olympische sponsor in Europa bekend gemaakt. Voor die tijd hadden de mensen in Europa nog nooit van Coca Cola gehoord en ze hadden het nog nooit geproefd. Ook het parkeerbord is uitgevonden in Amsterdam Het blauwe bord met de witte letter P werd bedacht voor de buitenlandse bezoekers. Zij konden natuurlijk geen Nederlands lezen. Op deze manier begrepen ze waar ze hun auto konden parkeren. De organisatie rekende op wel auto s per dag. Het waren er maar 700. Tijdens de Spelen in Amsterdam mocht er slechts één bedrijf foto s maken. Voor andere journalisten was het verboden foto s te schieten. Zelfs de spelers mochten geen foto s maken. Er waren mensen ingehuurd die met een verrekijker de tribunes afspeurden naar illegale fototoestellen. Zo n fotocamera s werden in beslag genomen. Na afloop van het evenement kon iedereen zijn camera weer ophalen. Hoeveel er zijn opgehaald is nooit bekend geworden. Nog één ding moet je weten over de Olympische Spelen in Amsterdam. Het stadion is wel drie keer geopend. Natuurlijk was Koningin Wilhelmina, de oma van Koningin Beatrix, gevraagd, maar de organisatie had eerst de datum geprikt en toen pas de Koningin gevraagd. Zij was hier behoorlijk boos over en wilde dus niet komen. De eerste keer werd het stadion geopend voor een hockeywedstrijd in april tussen Nederland en Brits-Indië. Toeschouwers waren niet toegestaan. Het Olympisch hockey- en voetbaltoernooi begon al in mei. Voor de eerste wedstrijd werd het stadion weer geopend. Nu mochten toeschouwers wel naar binnen en op 28 juli 1928 begonnen officieel de Olympische Spelen. Dit was de dag dat het stadion echt werd geopend! Dit was dus de derde keer. Nederland deed het goed bij deze Spelen. We wonnen acht gouden, tien zilveren en vier bronzen medailles.

7 Olympische Spelen in Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de zomerspelen in Londen Groot Brittannië in volle gang. De sporters kunnen de komende tijd laten zien of ze goed genoeg zijn om naar Londen te gaan. Tijdens de vorige zomerspelen in Beijing, China, eindigde Nederland op de twaalfde plaats met 7 gouden medailles. Dat is het beste resultaat na Sydney 2000 toen twaalf gouden medailles werden behaald. In 2028 is het honderd jaar geleden dat de Olympische Spelen in Amsterdam werden gehouden. Nu al zijn mensen bezig om ervoor te zorgen dat in 2028 in Nederland een goed Olympisch klimaat is. Dat betekent: dat veel mensen bezig zijn met sport en er nog meer mensen snappen hoe belangrijk sport is. Door te sporten leer je om te gaan met winnen en verliezen, het beste uit jezelf te halen en respect te hebben voor je tegenstanders. Misschien is Nederland in 2028 zo Olympisch dat we dan weer de Olympische Spelen mogen organiseren! NOC*NSF Om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland aan sport kan doen, moet er veel geregeld worden. Dit doet het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie. Afgekort schrijf je dit als NOC*NSF. Of het nou gaat om voetbal, tennis, roeien of korfballen en of je nou gehandicapt bent of niet: NOC*NSF weet alles van sport. Zit jij bijvoorbeeld op een voetbalclub of op een tennisvereniging dan ben je eigenlijk ook, zonder dat je dat weet, lid van NOC*NSF. Meedoen aan de Olympische Spelen kan niet zomaar. Je kunt er niet naartoe en vragen hoe laat je moet starten. Pas als je heel goed bent, zegt NOC*NSF dat je mag meedoen. Om mee te doen, zijn normen en limieten opgesteld. Dit betekent dat je vastgestelde sportprestaties moet halen om aan de eisen te voldoen. Misschien ben je wel goed, maar heb je een lichamelijke handicap, dan zijn de Paralympische Spelen wellicht iets voor jou. Ook hier beslist NOC*NSF of jij goed genoeg bent om mee te doen. De Olympische Spelen en de Paralympische Spelen worden elke vier jaar gehouden. Kijken naar de Olympische of Paralympische Spelen mag natuurlijk altijd! Het kantoor van NOC*NSF staat in Papendal. Voor sporters heeft Papendal veel mogelijkheden om te trainen. Papendal heeft een sporthal voor de binnensporten met een groot fitnesscentrum, maar ook tennisbanen, voetbalvelden, een atletiekbaan, een dressuurbak, golfbanen en nog veel meer Een groot aantal sporters traint elke dag op Papendal! NOC*NSF werd in 1912 opgericht. De sportorganisatie bestaat dus al bijna honderd jaar. Tjemp Tjemp is de mascotte van het Nederlands Olympisch Team en Paralympisch Team. Tjemp heeft zijn naam te danken aan de 20-jarige Albert Stek. Hij won de prijsvraag van NOC*NSF om een super naam te bedenken voor de mascotte. De naam Tjemp komt van het Engelse woord champion. Dit betekent kampioen. Alle deelnemers aan de Olympische en Paralympische Spelen zijn kampioenen. Tjemp is een vriendelijke vlam, atletisch, eerlijk en heeft een flinke dosis ambitie! Bovendien is hij erg sportief en goed in allerlei Olympische sporten. De voorzitter van NOC*NSF is Erica Terpstra. Wist je dat zij in 1960 en 1964 meedeed aan de Olympische Spelen? Ze kon fantastisch zwemmen en behaalde een zilveren en bronzen medaille. Tjemp moedigt de Nederlandse topsporters aan. Hij reist het hele land door om bezoeken te brengen aan scholen, sportverenigingen en bedrijven.

8 Bijzondere gebeurtenissen 1928 In 1928 was tandem rijden nog een Olympische sport. Op 7 augustus in dit jaar fietsten Daan van Dijk en Bernard Lange in de finale tegen Groot-Brittannië. De afstand was meter. De Britse tegenstanders kwamen op het laatste rechte eind nog snel terug. Gelukkig kwamen de Nederlanders net iets ieder over de streep. Ze wonnen de gouden medaille! 1954 Juli en augustus staan altijd in het teken van de Tour de France. De grootste wielerwedstrijd van de wereld die altijd eindigt in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk. De meeste dagen fietsen de renners in Frankrijk, maar soms gebeurt het dat ze in een ander land komen. In 1954 vertrok, voor het eerst in de geschiedenis van de Tour de France, een etappe buiten Frankrijk. Dit was natuurlijk vanuit het Olympisch Stadion! En wat deze rit extra bijzonder maakte, was dat deze etappe werd gewonnen door een Nederlander, Wout Wagtmans. Hij kreeg hiervoor de gele trui Het weerbericht voor die avond op 7 december 1966 luidde: Over het algemeen veel bewolking met af en toe wat neerslag. Over mist werd door het KNMI, het weerstation, niet gesproken. De mist maakte de Europa Cup wedstrijd in de tweede ronde tussen Ajax en Liverpool tot een onvergetelijke ervaring. Gelukkig won Ajax die avond met 5-1 ondanks de mist. In die tijd waren er nog geen lichtgevende ballen. De meeste mensen hadden dus niets van de wedstrijd gezien! 2004 Op 13 juni 2004 was er koninklijk bezoek in Amsterdam. Kroonprins Willem Alexander en zwemkampioene Inge de Bruijn ontstoken samen boven op de oude Marathontoren voor één dag de Olympische vlam. De vlam was op weg naar de Spelen die dit jaar in Athene plaatsvonden. Het was een bijzonder moment omdat op dezelfde plek, 76 jaar geleden, voor de eerste keer het Olympisch vuur werd aangestoken. Hiervoor kwam toen geen prins naar Amsterdam. Een medewerker van het Amsterdamse elektriciteit bedrijf klom met een gewone lucifer de toren in. Inge de Bruijn won in Athene in 2004 trouwens vier Olympische medailles Op zondag 16 oktober 2005 werd voor de 30ste keer de Amsterdam Marathon gelopen. Dat valt niet mee, 42 kilometer hardlopen. Bij de mannen won de Ethiopiër Haile Gebrselassie. Aan de marathon deden deelnemers mee.

9 Wil je nog meer weten over het Olympisch Stadion of over de Olympische Spelen? Surf dan eens naar

Olympische Spreekbeurt

Olympische Spreekbeurt Olympische Spreekbeurt INFORMATIE & WEETJES Er is veel te vertellen over de Olympische Spelen. Een goed onderwerp voor een spreekbeurt dus! Hier vind je allerlei informatie en leuke weetjes om je spreekbeurt

Nadere informatie

Olympische Spreekbeurt

Olympische Spreekbeurt Olympische Spreekbeurt INFORMATIE & WEETJES Er is veel te vertellen over de Olympische Spelen. Een goed onderwerp voor een spreekbeurt dus! Hier vind je allerlei informatie en leuke weetjes om je spreekbeurt

Nadere informatie

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur!

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Hoofdstuk 1: Voorwoord blz. 1 Hoofdstuk 2: Geschiedenis blz. 2 Hoofdstuk 3: Het vervolg van de Spelen blz. 3 Hoofdstuk 4: De moderne Spelen blz. 4 Hoofdstuk 5: Olympische

Nadere informatie

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de Gerwin De Decker Sportievelingen zullen zich tijdens de zomervakantie niet vervelen. Want de Olympische Spelen komen er weer aan! Van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 zullen alle topatleten van de hele

Nadere informatie

Olympic Day Spreekbeurt Draaiboek Leerkracht

Olympic Day Spreekbeurt Draaiboek Leerkracht Draaiboek Leerkracht 2014 Inleiding Leuk dat u en uw klas meedoen met de en en een (oud) topsporter in uw klas ontvangen. Dit is het draaiboek waarin u kunt vinden wat de voorbereidingen zijn, hoe het

Nadere informatie

Olympische Spreekbeurt

Olympische Spreekbeurt Olympische Spreekbeurt INFORMATIE & WEETJES Er is veel te vertellen over de Olympische Spelen. Een goed onderwerp voor een spreekbeurt dus! Hier vind je allerlei informatie en leuke weetjes om je spreekbeurt

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Olympische Spelen Voorwoord Ik hou mijn spreekbeurt over de Olympische Spelen omdat ik altijd naar de Olympische Spelen kijk op tv. Zelf vind ik de winterspelen het leukste, omdat ik de sporten zoals :

Nadere informatie

5,8. Werkstuk door een scholier 2137 woorden 20 februari keer beoordeeld. Geschiedenis

5,8. Werkstuk door een scholier 2137 woorden 20 februari keer beoordeeld. Geschiedenis Werkstuk door een scholier 2137 woorden 20 februari 2012 5,8 717 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. Dit werkstuk gaat over de Olympische spelen. Ik vond de Olympische spelen altijd al interessant.

Nadere informatie

Olympische Winterspelen

Olympische Winterspelen Op 12 februari 2010 is het zover! Dan starten de Olympische Winterspelen. Dit evenement is heel wat minder bekend dan de gewone Olympische Spelen. En Wat is de betekenis van de Olympische Spelen? Logo

Nadere informatie

6,7. Werkstuk door een scholier 2021 woorden 11 juni keer beoordeeld. De Olympische spelen

6,7. Werkstuk door een scholier 2021 woorden 11 juni keer beoordeeld. De Olympische spelen Werkstuk door een scholier 2021 woorden 11 juni 2006 6,7 259 keer beoordeeld Vak LO De Olympische spelen 1. De geschiedenis De eerste olympische spelen waren meer dan tweeduizend jaar in Griekenland. De

Nadere informatie

Vriendjes worden met Zeus

Vriendjes worden met Zeus Vriendjes worden met Zeus De Grieken geloofden zo'n 3000 jaar geleden in goden. Ze hadden er een heleboel. De ene god zorgde dat de zon scheen. Een andere dat de wind waaide. En weer een andere dat er

Nadere informatie

Werkstuk LO Olympische spelen

Werkstuk LO Olympische spelen Werkstuk LO Olympische spelen Werkstuk door een scholier 2850 woorden 11 februari 2003 6,2 1338 keer beoordeeld Vak LO Voorwoord: De Olympische spelen stammen uit de tijd van de oude Grieken. Iedere vier

Nadere informatie

Boekverslag door P woorden 12 december 2005 D e O l y m p i s c h e s p e l e n

Boekverslag door P woorden 12 december 2005 D e O l y m p i s c h e s p e l e n https://www.scholieren.com/verslag/24849 Boekverslag door P. 1131 woorden 12 december 2005 D e O l y m p i s c h e s p e l e n Pagina {PAGENO} van {nb} 6.4 Vak Geschiedenis 49 keer beoordeeld INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

LES 2 Aardrijkskunde

LES 2 Aardrijkskunde Dit werkblad is van: Groep: OPDRACHT 1 Weet jij waar deze steden liggen? Teken de volgende steden in op de kaart: - Londen - Barcelona - Rome - Parijs - Amsterdam LES 2 Aardrijkskunde OPDRACHT 2 De Olympische

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Tour de France Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over de Tour de France. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Ik zal tijdens mijn spreekbeurt over een aantal onderwerpen

Nadere informatie

Het Parool SPECIAALE UITGAVEN VOOR DE OLYMPISCHE SPELEN

Het Parool SPECIAALE UITGAVEN VOOR DE OLYMPISCHE SPELEN SPECIAALE UITGAVEN VOOR DE OLYMPISCHE SPELEN DIT IS EEN NIEUWE UITGAVEN VAN HET PAROOL. We gaan het hebben over het ontstaan het olympisch vuur, stadions het vuurwerk, de architecte en de sporten. Met

Nadere informatie

LES 3 - Aardrijkskunde

LES 3 - Aardrijkskunde LES 3 - Aardrijkskunde Dit werkblad is van: Groep: OPDRACHT 1 Weet jij waar deze steden liggen? Teken de volgende steden in op de kaart: - Londen - Barcelona - Rome - Parijs - Amsterdam OPDRACHT 2 De Olympische

Nadere informatie

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen SPREEKBEURT HANDBAL door Casper Houtepen Mijn onderwerp voor de spreekbeurt is handbal. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het zelf doe en ik het een leuke sport vind. Misschien willen door mijn spreekbeurt

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Een spreekbeurt over ADO Den Haag

Een spreekbeurt over ADO Den Haag Een spreekbeurt over ADO Den Haag Wij ontvangen veel berichten van kinderen die graag een spreekbeurt over ADO Den Haag willen houden. Zij weten alleen niet waar of hoe ze moeten beginnen. Wij helpen je

Nadere informatie

stadion spreek uit: [staa die jon] fantastisch [spreek uit: fan tas ties]

stadion spreek uit: [staa die jon] fantastisch [spreek uit: fan tas ties] Vooraf Luister en lees mee. medaille medailles [mee da ju mee da jus] stadion [staa die jon] premier [prumjee] 5000 vijf dui zend Blokhuijsen [ blok hui zen] Ireen Wüst [ ie reen wuust] 3000 drie dui zend

Nadere informatie

LES 3 - Aardrijkskunde

LES 3 - Aardrijkskunde LES 3 - Aardrijkskunde Dit werkblad is van: Groep: OPDRACHT 1 Weet jij waar deze steden liggen? Teken de volgende steden in op de kaart: - Londen - Barcelona - Rome - Parijs - Amsterdam OPDRACHT 2 De Olympische

Nadere informatie

LES 3 - Aardrijkskunde

LES 3 - Aardrijkskunde LES 3 - Aardrijkskunde Dit werkblad is van: Groep: OPDRACHT 1 Een stad wil de Olympische Spelen graag organiseren. De inwoners van de stad die uitgekozen wordt om de Spelen te organiseren zijn erg blij

Nadere informatie

LES 2 Aardrijkskunde

LES 2 Aardrijkskunde Dit werkblad is van: Groep: LES 2 Aardrijkskunde OPDRACHT 1 Een stad wil de Olympische Spelen graag organiseren. De inwoners van de stad die uitgekozen wordt om de Spelen te organiseren zijn erg blij en

Nadere informatie

Winterspelen in Vancouver, Canada

Winterspelen in Vancouver, Canada Winterspelen in Vancouver, Canada Van 12 tot en met 28 februari vinden de 21 e Olympische Winterspelen in Canada plaats. Nederland doet met verschillende sporten mee en maakt vooral kans op medailles bij

Nadere informatie

Tips voor docenten Cursisten kunnen de folder zelfstandig of klassikaal lezen. Dat is afhankelijk van het (lees) niveau van de cursisten.

Tips voor docenten Cursisten kunnen de folder zelfstandig of klassikaal lezen. Dat is afhankelijk van het (lees) niveau van de cursisten. lesbrief Deze lesbrief voor ROC-docenten hoort bij de folder: DE BIBLIOTHEEK De bibliotheek is er voor iedereen, ook voor u In deze lesbrief staan vragen, opdrachten en suggesties om de folder in de klas

Nadere informatie

LES 3 - Aardrijkskunde

LES 3 - Aardrijkskunde LES 3 - Aardrijkskunde Dit werkblad is van: Groep: OPDRACHT 1 Een stad wil de Olympische Spelen graag organiseren. De inwoners van de stad die uitgekozen wordt om de Spelen te organiseren zijn erg blij

Nadere informatie

01 CRUYFF COURTS. Cruyff Courts Geef kinderen hun speelruimte terug

01 CRUYFF COURTS. Cruyff Courts Geef kinderen hun speelruimte terug 01 CRUYFF COURTS Cruyff Courts Geef kinderen hun speelruimte terug De behoeftes van kinderen zijn niet veranderd, maar de wereld waarin ze opgroeien wel 02 CRUYFF COURTS We horen en lezen overal dat kinderen

Nadere informatie

Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma

Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma Zomer vakantie 2 juli t/m 10 augustus Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma Beste kinderen en ouder/ verzorgers, In dit boekje staat informatie over

Nadere informatie

WK-QUIZ 2014. Vul hier je naam in: Vul je antwoorden in naast de vraag en lever dan in.

WK-QUIZ 2014. Vul hier je naam in: Vul je antwoorden in naast de vraag en lever dan in. WK-QUIZ 2014 6 Ronden: (100 punten te verdienen) 1. WK Weetjes (16) 2. Voetbal Quotes (16) 3. WK Landen (16) 4. Wie is het? (16) 5. WK 2014 (20) 6. Voetbalvrouwen (16) Vul hier je naam in: Vul je antwoorden

Nadere informatie

6,2. Werkstuk door een scholier 1396 woorden 22 januari keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding

6,2. Werkstuk door een scholier 1396 woorden 22 januari keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding Werkstuk door een scholier 1396 woorden 22 januari 2002 6,2 142 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Ik doe mijn werkstuk over De Kuip. Omdat ik er zelf ben geweest en ik heb er zelf veel van gehoord

Nadere informatie

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Hi! I am de steenkool. De cole of de stone. I am black, zwart. And I kan fire geven. Jongens, dat is wat die Europese

Nadere informatie

Volleybal Werkstuk van Dilan Aydin groep 6a Voor juf Alexandra 25 maart 2013

Volleybal Werkstuk van Dilan Aydin groep 6a Voor juf Alexandra 25 maart 2013 Volleybal Werkstuk van Dilan Aydin groep 6a Voor juf Alexandra 25 maart 2013 Voorwoord Ik ga mijn werkstuk doen over volleybal. Ik heb het onderwerp gekozen omdat ik zelf op volleybal zit en ik vind het

Nadere informatie

Ik ben Jeremiah Werleman en ik ben zeventien jaar oud. Ik zit in het vierde jaar van de mavo op het Mon Plaisir College, midden in mijn examens.

Ik ben Jeremiah Werleman en ik ben zeventien jaar oud. Ik zit in het vierde jaar van de mavo op het Mon Plaisir College, midden in mijn examens. Talenten op Aruba. Ze zijn overal te vinden. Zij storten zich in het leven, of het nu sport, kunst, uitgaan, lezen, muziek of juist de donkere kant van de samenleving is. Het is aan hen. Voor diegene die

Nadere informatie

1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11. Tot slot.

1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11. Tot slot. 1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11 Tot slot. 12 Gerrit Schulte in de krant 2 Ik hou mijn werkstuk over Gerrit

Nadere informatie

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 1 Voorwoord Tijdens het maken van mijn spreekbeurt over Amerika kwam ik de Koude oorlog tegen. De koude oorlog leek mij een heel interessant onderwerp waar ik niet

Nadere informatie

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ALGEMENE GEDRAGSREGELS Respecteer de regels van het voetbal en de beslissingen van de scheidsrechter of zijn assistent Trek nooit de integriteit van

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF bij Nationale Sportherdenking. Wij zijn vandaag opnieuw bijeengekomen bij dit Olympisch Stadion waar in 1928

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF bij Nationale Sportherdenking. Wij zijn vandaag opnieuw bijeengekomen bij dit Olympisch Stadion waar in 1928 André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF bij Nationale Sportherdenking Olympisch Stadion, 4 mei 2017 Beste aanwezigen, Wij zijn vandaag opnieuw bijeengekomen bij dit Olympisch Stadion waar in 1928 vele sporthelden,

Nadere informatie

OP KOERS NAAR 25 OKTOBER 2015

OP KOERS NAAR 25 OKTOBER 2015 4 E EDITIE! Wedstrijd- & Recreantenloop Bedrijvenloop G-loop Sponsor Kidsrun Kidsrun OP KOERS NAAR DELFZIJL www.smitsport.nl 2 3 Blijf op de hoogte Kijk regelmatig op onze website www.zeemijlenloopdelfzijl.nl

Nadere informatie

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen.

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen. Mijn naam is Aron van der Wal. Ik zit in de sport/brugklas HAVO/VWO van het Fivelcollege in Delfzijl. Naar aanleiding van de opdracht om iemand te interviewen die zich minimaal 20 uren per week met sport

Nadere informatie

Voorwoord. Heel veel plezier en tot vrijdag 10 juni! Epke Zonderland

Voorwoord. Heel veel plezier en tot vrijdag 10 juni! Epke Zonderland AAC Atletiek Voorwoord Gefeliciteerd met het bereiken van Olympic Moves The School Final! Uit de ruim 85 regionale finales hebben 6000 scholieren zich gekwalificeerd voor de landelijke finale, Olympic

Nadere informatie

Gerd de Ley. Voetbal. oorlog. Muitgeverij. Mmarmer. m armer

Gerd de Ley. Voetbal. oorlog. Muitgeverij. Mmarmer. m armer Gerd de Ley Voetbal is oorlog Muitgeverij m armer Mmarmer Mmarmer M Inhoud Voorwoord 7 Het spel 9 De spelers 43 De scheids 73 De trainer 79 De coach 89 Supporters 95 Voetbal en vrouwen 103 Johan Cruijff

Nadere informatie

Wild breien, een voorstelling voor groep 1 t/m 8 door Fabela-Rozo theaterproducties

Wild breien, een voorstelling voor groep 1 t/m 8 door Fabela-Rozo theaterproducties Wild breien, een voorstelling voor groep 1 t/m 8 door Fabela-Rozo theaterproducties Voor jullie ligt de lesbrief van de voorstelling Wild breien. Het is een voorstelling met aan elkaar gebreide verhalen

Nadere informatie

Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat

Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat ik dit in mijn volleybalcarrière nog mee zou maken had

Nadere informatie

1 ste Helft: Vragenronde 1 Toen we nog meetelden

1 ste Helft: Vragenronde 1 Toen we nog meetelden 1 ste Helft: Vragenronde 1 Toen we nog meetelden 1.1 Welke doelman zat bij Feyenoord op de bank tijdens de gewonnen UEFA Cup-finale van 2002 tegen Borussia Dortmund? 1.2 Tegen welke tegenstander en in

Nadere informatie

Groep 5. Hier zie je de kinderen aan het werk: het resultaat. Alle kinderen mee hebben geholpen om de kerstboom op te zetten?

Groep 5. Hier zie je de kinderen aan het werk: het resultaat. Alle kinderen mee hebben geholpen om de kerstboom op te zetten? Groep 5 Groep 5 heeft boekenleggers gemaakt met het thema kerst. Eerst maakten ze kerst tekeningen. Die knipten ze dan uit. De figuren kleurden ze dan mooi in en plakten ze dan op paarse, blauw en rode

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Voorwoord. Heel veel plezier en tot vrijdag 10 juni! Epke Zonderland

Voorwoord. Heel veel plezier en tot vrijdag 10 juni! Epke Zonderland Emergohal Floorball Voorwoord Gefeliciteerd met het bereiken van Olympic Moves The School Final! Uit de ruim 85 regionale finales hebben 6000 scholieren zich gekwalificeerd voor de landelijke finale, Olympic

Nadere informatie

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures Bedrijfsroeien in samenwerking met Roeien: een ideale bedrijfssport De Roeisport Nederland kent circa 28.000 roeiers. Ongeveer evenveel mannen

Nadere informatie

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog Wereldoorlogen en Holocaust LES 1 LEVEN IN DE OORLOG JE LEERT wat er in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurt; wat er verandert in het dagelijks leven van de mensen; wat de mensen doen bij een luchtalarm.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

2500 jaar marathon! Genoeg bewegen ook. Daarom beter. Veel mensen voelen het. kun je beginnen met lopen. Lopen kriebelen. Als het kriebelt, moet

2500 jaar marathon! Genoeg bewegen ook. Daarom beter. Veel mensen voelen het. kun je beginnen met lopen. Lopen kriebelen. Als het kriebelt, moet HR_113_45.jpg Jeroen Defauw Lopen kun je leren Iedereen wil zich beter voelen. Loop, loop, lopen maar! Of er mooier uitzien. Gezond eten is belangrijk. De zon straalt. Het weer wordt Genoeg bewegen ook.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROTE CLUBACTIE

SPREEKBEURT GROTE CLUBACTIE SPREEKBEURT GROTE CLUBACTIE 1. Inleiding Wat leuk dat jij je spreekbeurt gaat houden over de Grote Clubactie! Heb je zelf loten verkocht voor jouw vereniging? En ging dat goed? De meeste kinderen in je

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

Hoe korfbal is ontstaan

Hoe korfbal is ontstaan Hoe korfbal is ontstaan Korfballers hebben hun sport te danken aan een onderwijzer, Nico Broekhuysen is zijn naam. Hij woonde in Amsterdam en hij moest een cursus gaan volgen in Zweden. s Avonds deden

Nadere informatie

5,9. Biografie door G woorden 26 januari keer beoordeeld. Ik ga het over een paar dingen hebben. Vragen. Jeugd

5,9. Biografie door G woorden 26 januari keer beoordeeld. Ik ga het over een paar dingen hebben. Vragen. Jeugd Biografie door G. 1832 woorden 26 januari 2013 5,9 24 keer beoordeeld Vak Anders Ik ga het over een paar dingen hebben. 1. 2. 3. 4. Ik ga vertellen over zijn jonge jaren en hoe hij voetballer is geworden.

Nadere informatie

QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij.

QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij. Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! QUIZ Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven en houdt de stand bij. Wijs een vragensteller aan: die stelt de vraag

Nadere informatie

vrienden van Anne van Dam

vrienden van Anne van Dam www.annevandam.com Anne van dam Van zwembad naar golfbaan is 19 jaar en woont haar hele leven al in Arnhem. Vanaf jongs af aan is ze sportief en heeft ze talent voor vrijwel alle sporten. Op een vakantie

Nadere informatie

Naam: TIJD EN SEIZOENEN

Naam: TIJD EN SEIZOENEN Naam: TIJD EN SEIZOENEN Tijd is belangrijk. Je moet op veel plaatsen op tijd komen. Op tijd op school, op tijd thuis, op tijd voor de bus of de trein. Om te zien hoe laat het is, kijk je op je horloge.

Nadere informatie

AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL

AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL AZ&PC AMERSFOORT WWW.AZPC.NL AZ&PC AMERSFOORT ~ Opgericht op 29 mei 1910 ~ Eén van de oudste zwemsportclubs van Nederland ~ Richt zich op alle sporttakken: synchroonzwemmen, waterpolo schoonspringen en

Nadere informatie

Almere 24 maart 2015

Almere 24 maart 2015 Almere 24 maart 2015 Voorwoord Welkom op de Olympic Moves regionale finale van Almere! Vandaag gaan jullie met je school sporten tegen andere teams en samen plezier beleven. Door het hele land worden regionale

Nadere informatie

Voorwoord Grootste schoolsportcompetitie van Nederland Olympic Moves bestaat 15 jaar!

Voorwoord Grootste schoolsportcompetitie van Nederland Olympic Moves bestaat 15 jaar! De Bloemhof Handbal Voorwoord Gefeliciteerd met het bereiken van Olympic Moves The School Final! Uit de ruim 85 regionale finales hebben 6000 scholieren zich gekwalificeerd voor de landelijke finale, Olympic

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INHOUD Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ blz. 2 Methode -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

GRIMMBROS International Volleyball Breda 2009 Nieuwsbrief Tournament Partners

GRIMMBROS International Volleyball Breda 2009 Nieuwsbrief Tournament Partners GRIMMBROS International Volleyball Breda 2009 Nieuwsbrief Tournament Partners Veelbelovend vrijdagavond programma Schrijf je nu nog in voor de clinic zitvolleybal! Voorzitter Arno van Gerven zei het eerder

Nadere informatie

Jeugdprijs 2012 Pluim2012-2-Jeugdprijs.indd 1 13-09-12 17:35

Jeugdprijs 2012 Pluim2012-2-Jeugdprijs.indd 1 13-09-12 17:35 Jeugdprijs 2012 Pluim2012-2-Jeugdprijs.indd 1 13-09-12 17:35 Inhoud Jeugdprijs 2 Cliëntenbelang 3 Sportservice Amsterdam 4 Johan Cruyff Foundation 5 De 14 van Johan 6 Chris Vos 7 Elise Schöll 8 Kim Oostdijk

Nadere informatie

ZBSD: bowling, voetbal, hardlopen en???

ZBSD: bowling, voetbal, hardlopen en??? ZBSD: bowling, voetbal, hardlopen en??? De Zeeuws Barabantse Sportvereniging voor Doven (ZBSD) heeft als doel: Het doen beoefenen van sport door doven. Dit doel probeert zij onder meer te bereiken door:

Nadere informatie

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel REALITY REEKS Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP marian hoefnagel Een gekke naam Rudsel?? Jims mond valt open van verbazing. Is dat een naam? Hij kijkt met grote ogen naar de jongen die naast hem zit.

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

Extra: Waarom hebben mensen paarden

Extra: Waarom hebben mensen paarden Extra: Waarom hebben mensen paarden In dit extra hoofdstuk leer je: Dat mensen paarden houden met een bepaald doel. Met welk doel mensen vroeger paarden hielden. Waarom mensen nu paarden hebben. Inleiding

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

1 ste Helft: Vragenronde 1 Nederlands clubvoetbal

1 ste Helft: Vragenronde 1 Nederlands clubvoetbal 1 ste Helft: Vragenronde 1 Nederlands clubvoetbal 1.1 Noem de laatste trainer van Ajax die als speler nooit voor het Nederlands Elftal uitkwam. 1.2 Noem de twee Tunesische internationals die in de Eredivisie

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: sport en spel

Auditieve oefeningen bij het thema: sport en spel Auditieve oefeningen bij het thema: sport en spel Boek van de week: 1; Igor Stippelkampioen 2; Boris de kampioen 3; Grote Anna leert hockey spelen 4; Rintje rent het hardst Verhaalbegrip: Bij elk boek

Nadere informatie

Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk.

Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk. Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk. We moesten ook een quiz doen dat was ook wel erg leuk. De kinderen uit mijn klas had het erg naar hun zin. Dit is Corien Oranje-) Dit

Nadere informatie

Naam: IK WOON IN NEDERLAND

Naam: IK WOON IN NEDERLAND Naam: IK WOON IN NEDERLAND Nederland is een land in Europa. Het land ligt aan de Noordzee, naast Duitsland en België. Nederland is niet erg groot. Toch wonen er ruim 16 miljoen mensen, waardoor Nederland

Nadere informatie

5.1. Vroeger. Boekverslag door N woorden 25 april keer beoordeeld

5.1. Vroeger. Boekverslag door N woorden 25 april keer beoordeeld Boekverslag door N. 1996 woorden 25 april 2005 5.1 78 keer beoordeeld Vak LO De Olympische Spelen in de oudheid Hoe zijn de Olympische Spelen ontstaan? De Olympische Spelen zijn ontstaan uit de religieuze

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen PrO -weekkrant Week 46 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 11-17 november 2013 Eenvoudig Communiceren Storm raast over de Filipijnen Foto: ANP Foto: ANP Het land de Filipijnen in Azië

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali PrO -weekkrant Week 45 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 4-1 0 november 2013 Eenvoudig Communiceren Nederlandse soldaten naar Mali Foto: ANP In Mali helpen buitenlandse soldaten de inwoners.

Nadere informatie

Amerika. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis

Amerika. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis Amerika Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Amerika omdat ik er geboren ben en ik het een mooie staat vind met een interessante geschiedenis. Verder staat Amerika ook om veel dingen bekend, zoals het

Nadere informatie

ⱱ Dit wist ik al. X Dit klopt niet met wat ik al

ⱱ Dit wist ik al. X Dit klopt niet met wat ik al 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de tekst actief. Gebruik de volgende tekens bij de tekst om te laten zien dat je actief leest. ⱱ Dit wist ik al. X Dit klopt niet met wat

Nadere informatie

Eind vorig jaar kondigde Dick van Nes met trots

Eind vorig jaar kondigde Dick van Nes met trots 7 Amstelkanaal februari 2014 De Amstel het museum ligt nu in de werkplaats waar hij wordt gerestaureerd. En over een paar maanden hangt deze tekst: Pim Fenger foto s: René Visser Eind vorig jaar kondigde

Nadere informatie

foto s sina willmann haar mannetje

foto s sina willmann haar mannetje foto s sina willmann Sina Willmann staat haar mannetje De wereld van quadraces staat bij het brede publiek voornamelijk bekend als een echte mannenwereld. Er zijn echter ook dames die hun mannetje weten

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 DE GESCHIEDENIS VAN DE SPELEN

HOOFDSTUK 1 DE GESCHIEDENIS VAN DE SPELEN Spreekbeurt door een scholier 2301 woorden 15 maart 2006 6 441 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 DE GESCHIEDENIS VAN DE SPELEN HOOFDSTUK 2 DE MODERNE SPELEN HOOFDSTUK 3 DE TRADITIES

Nadere informatie

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met

Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures. Bedrijfsroeien. in samenwerking met Roeien is een gezonde sport, met weinig kans op blessures Bedrijfsroeien in samenwerking met Bedrijfsroeien Roeien: een ideale bedrijfssport De Roeisport Nederland kent circa 28.000 roeiers. Ongeveer evenveel

Nadere informatie

Voetbal. Damian. Bryan

Voetbal. Damian. Bryan Voetbal Het waren leuke voetbalwedstrijden En we hebben een gelijk gespeeld en een ploeg kwam niet op dagen, dus die hadden we gewonnen. We hadden drie verloren en we waren op het eind vierde van de poule.

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Zwemcentrum Rotterdam doopt 50 meter bad om in Rie Mastenbroek wedstrijdbad

Zwemcentrum Rotterdam doopt 50 meter bad om in Rie Mastenbroek wedstrijdbad 16 februari 2019, 14:00 (CET) Zwemcentrum Rotterdam doopt 50 meter bad om in Rie Mastenbroek wedstrijdbad ROTTERDAM Zwemcentrum Rotterdam zal komende zaterdag haar 50 meter bad voorafgaande aan het levende

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic OPDRACHT Op de volgende pagina vind je een tijdslijn. Daarnet werden er vijf verschillende oorlogen besproken. Duid deze oorlogen aan op de tijdslijn. Kleur de balkjes onder de tijdslijn in de juiste kleur.

Nadere informatie