Sportmonitor Vlaardingen 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sportmonitor Vlaardingen 2015"

Transcriptie

1

2

3 Sportmonitor Vlaardingen 2015 September 2015 Kenniscentrum MVS

4 S p o r t m o n i t o r P a g i n a 1 Inleiding Om het sportbeleid van de gemeente Vlaardingen beter op de wensen van bewoners aan te laten sluiten is in het voorjaar van 2015 een onderzoek verricht in het kader van de Sportmonitor In dit onderzoek is naar de mening van de inwoners gevraagd wat betreft de sportaccommodaties en het sportaanbod in Vlaardingen. Andere onderwerpen binnen het onderzoek waren de mate van lichaamsbeweging en sportdeelname. Het onderzoek richtte zich op de doelgroepen 0-12 jaar, jaar en jaar. Voor het veldwerk van het onderzoek zijn voor alle doelgroepen twee methoden ingezet. Men kon de bijgevoegde schriftelijke vragenlijst invullen of de vragenlijst via internet beantwoorden. De digitale methode, die sneller en meer efficiënt is, moet gezien worden als extra service naar de respondent. Hiervoor was op de website een bericht met een link naar het onderzoek geplaatst. Uit ervaring is bekend dat wanneer de vragenlijst bijgevoegd wordt dat men eerder geneigd is deze methode te kiezen dan de digitale methode. De overgrote meerderheid van de respondenten heeft dan ook gekozen de schriftelijke vragenlijst in te vullen (zie onderstaand responsoverzicht). doelgroep omvang steekproef respons respons totaal respons in % (netto) schriftelijk internet respons 0-12 jr % jr % jr % subtotaal % internetpanel 609 totaal Uit het bevolkingsregister is aselect een steekproef van in totaal personen getrokken. Hierbij is rekening gehouden met de diverse doelgroepen en de gebieden/wijken in Vlaardingen. Deze personen kregen een vragenlijst thuisgestuurd met het verzoek deze in te vullen en terug te sturen. 67 vragenformulieren bleken om uiteenlopende redenen (verhuizing, volle brievenbus, etc,) onbestelbaar. Van de resterende namen uiteindelijk in totaal personen deel aan het onderzoek. De respons bedraagt derhalve 21 procent, een tegenwoordig redelijk gemiddelde score bij bevolkingsonderzoek. Om het aantal respondenten bij dit onderzoek te verhogen is in dezelfde periode, na enkele jaren van afwezigheid van een Kenniscentrum, het gemeentelijk internetpanel van Vlaardingen aangeschreven. Het gevolg was een deelname van nog eens 609 inwoners aan de Sportmonitor Vlaardingen. De uiteindelijke respons van in totaal respondenten is vervolgens vergeleken met de samenstelling van de totale bevolking van Vlaardingen. Voor zover nodig is de respons door middel van weegfactoren gecorrigeerd zodat een exacte afspiegeling ontstaat van de totale Vlaardingse bevolking van 0 tot en met 79 jaar. De uitkomsten van het onderzoek leveren daarmee een betrouwbaar beeld op van de mening van de Vlaardingse inwoners.

5 S p o r t m o n i t o r P a g i n a 2 Uitkomsten Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen Om de mate van lichaamsbeweging te kunnen bepalen is gebruik gemaakt van de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB). Deze norm geeft aan of een persoon genoeg beweegt. Iemand beweegt voldoende als diegene minimaal 5 dagen in de week een half uur matig intensief beweegt. Voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar geldt een norm van minimaal een uur per dag sporten of het verrichten van een andere licht intensieve inspanning. De NNGB wordt ook wel de beweegnorm genoemd 1. De monitor Bewegen en Gezondheid van het TNO volgt sinds 2000 de ontwikkeling van het percentage personen van 18 jaar en ouder dat voldoet aan de NNGB. Volgens dit onderzoeksbureau voldoet in procent van de bevolking aan de beweegnorm. Voldoet u aan de beweegnorm (NNGB)? (bevolking 18 jaar of ouder) Vlaardingen Schiedam Nederland 42% 46% 62% Bron gegevens Nederland: TNO In Vlaardingen voldoet 42 procent van de volwassen bevolking van 18 jaar of ouder naar eigen zeggen aan de beweegnorm en verricht dus minimaal 5 dagen in de week minimaal een half uur matig intensieve activiteiten. Dit aandeel komt goed overeen met het percentage van de Schiedamse bevolking dat aan deze norm voldoet. Op gebiedsniveau is de situatie als volgt: Voldoen aan beweegnorm (NNGB) naar gebied waar respondent (vanaf 18 jaar) woonachtig is Centrum en Rivierzone 36% West 47% Vlaardinger Ambacht 48% Holy-Zuid 41% Holy-Noord 41% Vlaardingen 42% De verschillen op gebiedsniveau blijken voor deze norm zeer klein. Echter wanneer gekeken wordt naar achtergrondkenmerken van de respondenten, dan worden enkele verschillen zichtbaar. In onderstaande tabel is voor een aantal leeftijdsgroepen een vergelijking gemaakt met enkele referentiecijfers. Voldoet u aan de beweegnorm (NNGB)? Leeftijdscategorie Vlaardingen Schiedam Nederland 0-3 jr. 54% jr. 76% 64% * jr. 62% 52% * jr. 45% 40% 58% jr. 38% 47% 67% jr. 44% 43% 64% % 56% 53% Bron gegevens Nederland: TNO 1 De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) geeft de minimale hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor de instandhouding en verbetering van de gezondheid. 2 Landelijke cijfers voor de leeftijdscategorieën aangeduid met een * zijn onvergelijkbaar met de gegevens op gemeenteniveau. De onderzoeksmethodiek en de vragen zijn daarvoor te verschillend.

6 S p o r t m o n i t o r P a g i n a 3 In vergelijking met de landelijke referentiecijfers is het de volwassen bevolking van Vlaardingen die gemiddeld genomen minder beweegt. Van deze personen geeft het overgrote deel aan dat zij te weinig of geen tijd hebben om voldoende te bewegen. De tijd gaat vaak in andere activiteiten zitten. Werk en een druk gezinsleven zorgen ervoor dat het er vaak niet van komt om voldoende te bewegen. Dit geldt zowel voor de jongeren als voor de volwassenen vanaf 18 jaar. Problemen met de gezondheid en het antwoord daar ben ik te oud voor zijn redenen die veelal door 65-plussers worden aangedragen. De jongste leeftijdscategorieën geven meer dan gemiddeld aan te voldoen aan de beweegnorm. In vergelijking met Schiedam scoren deze jonge leeftijdsgroepen in Vlaardingen beter op het gebied van de NNGB. In Schiedam voldoen de 65-plussers vaker aan de beweegnorm. De beweegnorm is tevens voor enkele doelgroepen onderscheiden. Dit is in de volgende tabel opgenomen. Voldoen aan beweegnorm (NNGB) naar geslacht en etniciteit Autochtoon Man 42% Vrouw 45% Allochtoon Man 48% Vrouw 29% Bij de volwassenen vanaf 18 jaar is er een verschil op basis van de etniciteit waarneembaar. 29 procent van de allochtone vrouwen voldoet naar eigen zeggen aan de beweegnorm. Bij de overige groepen varieert dit van 42 tot 48 procent. Het inkomensniveau levert eveneens een verschil op. Zo geeft 46 procent van de hoge inkomensgroepen te kennen aan de beweegnorm te voldoen. Bij lage inkomensgroepen bedraagt dit 36 procent. Fitnorm Voor het meten van de mate van lichamelijke activiteit in de bevolking zijn er naast de NNGB alternatieve indicatoren ontwikkeld voor bewegen. Eén van deze indicatoren betreft de zogeheten fitnorm. Dit is een richtlijn voor het bereiken van een optimale fitheid en goede conditie. De fitnorm schrijft voor dat er tenminste 3 keer per week voor tenminste 20 minuten per keer inspannende lichaamsbeweging wordt beoefend. Het gaat dan om zware lichamelijke activiteiten die lang genoeg duren om bezweet te raken. Voldoen aan de fitnorm? (bevolking 18 jaar of ouder) Vlaardingen Schiedam Nederland 47% 40% 22% Bron gegevens Nederland: TNO In Vlaardingen voldoet bijna de helft van de volwassen bevolking van 18 jaar of ouder aan de fitnorm. In Nederland schommelt dit aandeel al jaren rond de 20 procent. Het blijkt dus dat Vlaardingse inwoners de NNGB minder vaak, maar de fitnorm vaker halen dan gemiddeld. Een zelfde beeld is te zien in Schiedam. Daar voldoet 40 procent van de volwassen bevolking aan de fitnorm. Analyse van de open antwoorden in het onderzoek geeft aan dat 5 keer per week een matig intensieve inspanning te veel wordt bevonden. Maar daar tegenover staat dat relatief veel respondenten te kennen geven dat zij 3 keer per week intensief sporten of bewegen voldoende vinden. Hiermee behalen zij dus wel de fitnorm, maar niet de beweegnorm.

7 S p o r t m o n i t o r P a g i n a 4 De verdeling naar leeftijdscategorieën ziet er als volgt uit: Voldoen aan de fitnorm? Leeftijdscategorie Vlaardingen Schiedam Nederland 0-3 jr. 26% jr. 57% 57% *² jr. 69% 67% * jr. 62% 51% 28% jr. 49% 35% 25% jr. 41% 41% 20% % 33% 11% Bron gegevens Nederland: TNO Voor alle onderscheiden leeftijdscategorieën scoort Vlaardingen beter dan gemiddeld in Nederland. In vergelijking met Schiedam is het de Vlaardingse bevolking in de leeftijd van 18 t/m 54 jaar die vaker voldoet aan de fitnorm. Combinorm Naast de beweegnorm en de fitnorm bestaat nog een derde norm op het gebied van lichaamsbeweging, namelijk de combinorm. Deze combineert de beweeg- en fitnorm en beoordeelt of mensen aan ten minste één van beide voldoen. Voldoen aan de combinorm? (bevolking 18 jaar of ouder) Vlaardingen Schiedam Nederland 62% 61% 69% Bron gegevens Nederland: TNO De landelijke trend voor de combinorm is de afgelopen jaren min of meer dezelfde als voor de NNGB, oftewel een positieve ontwikkeling. In landelijke sportnota s wordt inmiddels de combinorm vaker gebruikt dan de NNGB. Een doel dat landelijk gesteld is, luidt dat 70 procent van de volwassen bevolking aan de combinorm voldoet. In Vlaardingen voldoet 62 procent van de volwassen inwoners aan deze norm en bevindt zich daarmee niet eens zo ver onder het landelijk gemiddelde. Voldoen aan de combinorm? Leeftijdscategorie Vlaardingen Schiedam Nederland 0-3 jr. 56% jr. 84% 79% *² jr. 82% 78% * jr. 70% 64% 67% jr. 59% 59% 72% jr. 62% 61% 69% % 64% 57% Bron gegevens Nederland: TNO In bovenstaande tabel is te zien dat de leeftijdscategorieën jr. en jr. in Vlaardingen minder dan gemiddeld in Nederland voldoen aan de combinorm. Dit geldt eveneens voor de Schiedamse bevolking. De jeugd in Vlaardingen doet het net iets beter dan in Schiedam. Sportdeelname Volgens de RSO (Richtlijn Sportdeelname Onderzoek) is een sporter iemand die minimaal 12 keer per jaar, oftewel minimaal één keer per maand, een sport beoefent. Uit landelijk onderzoek is bekend dat van de Nederlandse bevolking van 6 tot en met 79 jaar 75 procent maandelijks sport en daarmee voldoet aan de richtlijn voor sportdeelname (SCP, Vrijetijdsomnibus 2012).

8 S p o r t m o n i t o r P a g i n a 5 De huidige meting van de sportmonitor laat zien dat dit in Vlaardingen voor 70 procent van de 6 t/m 79 jarigen geldt. In het overzicht op de volgende pagina is de sportdeelname in Vlaardingen uitgesplitst naar enkele persoonskenmerken. Sportdeelname (minimaal 1 keer per maand) naar persoonskenmerken Persoonskenmerken Sportdeelname Vlaardingen (6 t/m 79 jr.) 70% Geslacht Man 76% Vrouw 64% Leeftijd 6-11 jr. 89% jr. 87% jr. 79% jr. 68% jr. 62% jr. 55% Etniciteit Autochtoon 72% Allochtoon 66% Inkomensgroep laag 51% Midden 74% Hoog 82% Gebied/wijk Centrum en Rivierzone 73% West 65% Vlaardinger Ambacht 73% Holy-Zuid 65% Holy-Noord 73% Inkomen, maar ook leeftijd en de daarmee samenhangende mate van gezondheid blijken van grote invloed op de sportdeelname. Van de lage inkomensgroepen is ongeveer de helft aan te merken als sporter. Naarmate de leeftijd stijgt, daalt het percentage sporters. De verschillen op gebiedsniveau zijn klein, maar blijken wel samen te hangen met de verschillen in inkomen, etnische achtergrond en uiteraard de leeftijd van de bewoners. Gebieden/wijken waar het inkomensniveau gemiddeld laag is en gebieden waar het aandeel ouderen en/of allochtonen hoog is blijken een lager percentage sporters te herbergen. Onder de gehele onderzoekspopulatie (0 t/m 79 jaar) is gevraagd aan welke sport(en) zij het afgelopen jaar hebben gedaan. Het gaat dan om sporten die men volgens de gebruiken en regels uit de sportwereld heeft verricht. Men kan uiteraard aan meerdere sporten doen. In onderstaande tabel is de top-5 van meest frequent beoefende sport naar doelgroep opgenomen. Top 5 meest frequent beoefende sporten in Vlaardingen naar doelgroep 0-12 jarigen Jongeren (13-22jr.) Volwassenen (23-79 jr.) Veldvoetbal Fitness Fitness Zwemmen Veldvoetbal Hardlopen/joggen/trimmen Gymnastiek/turnen Hockey Wielrennen/mountainbiken Hockey Dansen (ballet, streetdance, etc.) Wandelen Vecht- en verdedigingssporten Hardlopen/joggen/trimmen en Vecht- en verdedigingssporten Tennis Fitness is de sport die door Vlaardingers het meest frequent wordt beoefend, zowel door jongeren als door volwassenen vanaf 23 jaar. Het zijn vooral de individuele sporten die het meest populair zijn

9 S p o r t m o n i t o r P a g i n a 6 onder volwassenen, namelijk fitness, hardlopen, en wandelen. Onder de jongste leeftijdscategorieën staan teamsporten zoals veldvoetbal en hockey hoog op de lijst. Bij de jongste Vlaardingers zijn ook zwemmen (vaak voor een zwemdiploma), gymnastiek/turnen en verdedigingssporten populair. Sportstimulering, beoordeling sportaanbod en accommodaties In het onderzoek is eveneens gevraagd naar de mening over het sportaanbod en de sportaccommodaties in Vlaardingen. De respondenten konden een beoordeling geven in de vorm van een rapportcijfer (zie onderstaande tabel). Beoordeling sportaanbod en -accommodaties rapportcijfer Sportaanbod (mogelijkheden tot sporten en bewegen) 6.4 Sportaccommodaties (sportvelden, gymzalen, etc.) 6.7 Afgaande op de uitkomst uit het huidige onderzoek mag men concluderen dat men over het algemeen redelijk tevreden is over de sport- en beweegmogelijkheden en de sportaccommodaties in Vlaardingen. Echter er is zeker ruimte voor verbetering. Dat komt mede tot uiting wanneer gevraagd wordt naar welk sportaanbod en/of sportaccommodaties er volgens de inwoners ontbreken in Vlaardingen. Maar liefst respondenten hebben antwoord gegeven op deze vraag. Top-10 van welke sport of sportaccommodatie er volgens de respondenten ontbreekt in het huidige aanbod van sportaccommodaties in Vlaardingen? 1. Buitenzwembad 2. Schaats- / ijsbaan 3. Basketbal 4. Aangepast sporten/voor bepaalde doelgroepen 5. Binnenzwembad 6. Sportveldjes/trapveldjes in de woonwijken 7. Accommodatie voor verdedigingssporten 8. Fitnessattributen in de openbare ruimte 9. Rugby 10. Moderne sporthal Het ontbreekt volgens de respondenten aan sporten en sportaccommodaties zoals een buitenzwembad, een schaatsbaan en een basketbalvereniging. Daarnaast geven de respondenten aan behoefte te hebben aan meer sportveldjes in de wijken en zijn zij bang dat het aanbod aan binnenzwemmen verschraald. Met name vanuit West komt de roep om een nieuwe sporthal. Van alle antwoorden betreft het ook sporten of accommodaties die wel degelijk in Vlaardingen te vinden zijn. Blijkbaar is enige publiciteit en/of informatie omtrent deze sporten/accommodaties vereist om dit bij een breed publiek kenbaar te maken. Sommige sporten zijn wel aanwezig, maar worden te duur bevonden. Dit komt eveneens tot uiting in de volgende vraag 3 : Wat zou de gemeente in uw ogen moeten doen om sport verder te stimuleren? % Lidmaatschap van een vereniging goedkoper maken 65% Kwalitatief betere sportaccommodaties realiseren 27% Verenigingen meer naar de wijk halen 26% Meer sportvoorzieningen in de buurt/wijk realiseren 37% Meer sportstimuleringsactiviteiten organiseren 33% Anders, namelijk 16% 3 Omdat er meerdere antwoorden op deze vraag mogelijk waren, telt het totaal niet op tot 100%.

10 S p o r t m o n i t o r P a g i n a 7 Ongeveer tweederde van de respondenten, zowel jongeren als volwassenen, zou willen dat het lidmaatschap van een vereniging goedkoper gemaakt kon worden. Ook het realiseren van sportvoorzieningen in de wijken en meer sportactiviteiten organiseren spreekt een groot deel van de Vlaardingers aan. In de categorie anders, namelijk komt de behoefte aan meer informatie over de sportmogelijkheden in Vlaardingen naar voren. Volgens de respondenten zouden reclames en voorlichting of sportdemonstraties op scholen een goed middel zijn om dit te bewerkstelligen. Overige opmerkingen die werden geuit hadden betrekking op de hoge kosten van sporten, de bezuinigingen op het gebied van sport en subsidies/steun aan sportverenigingen. Kortom in de ogen van de respondent zijn er tal van sportstimuleringsacties te bedenken. Aanvullend is de volgende vraag gesteld: Vindt u dat de gemeente Vlaardingen voldoende doet om sport te stimuleren? % 20% 40% 60% 80% 100% ja nee weet niet / geen mening Het overgrote deel van de respondenten kan geen mening vormen naar aanleiding van deze vraag. Dat betekent dat het beleid om sport te stimuleren vanuit de gemeente bij de meeste inwoners onbekend is. Die onbekendheid met (sport)stimuleringsactiviteiten komt eveneens terug in de uitkomst op de vraag of men het Sociaal Cultureel Fonds kent. In Vlaardingen is het namelijk mogelijk om voor kinderen van 4 tot 18 jaar een vergoeding aan te vragen uit het Sociaal Cultureel Fonds. Het gaat dan om kosten voor sport, recreatie en culturele activiteiten. Bent u bekend met het Sociaal Cultureel fonds? 69% 31% ja nee Na een korte inleiding met betrekking tot dit fonds blijkt dat ruim tweederde van de Vlaardingse inwoners het Sociaal Cultureel Fonds niet kent. Voeding Bij de jongste doelgroep ontvingen de ouders de vragenlijst met de bedoeling dit voor hun kind of eventueel met hun kind in te vullen. Een vragenblok over voeding was voor deze doelgroep toegevoegd aan de vragenlijst. De vragen gingen over eet- en drinkgewoonten van kinderen in de leeftijd 0 t/m 12 jaar.

11 S p o r t m o n i t o r P a g i n a 8 Zoete dranken Zoete dranken worden vooral uit een glas of pakjes gedronken. Gemiddeld gaat het om 2 glazen of pakjes per dag. Zoete dranken worden vooral gedronken na schooltijd, in de pauze op school en bij het middageten. 74 procent van de kinderen vindt zoete dranken lekker. Daartegenover staat een even groot aandeel van de ouders dat vindt dat zoete dranken niet gezond zijn voor hun kind. 42 procent van de ouders/verzorgers vindt het makkelijk om zoete drankjes mee te geven naar school. Kraanwater Maar liefst 89 procent van de kinderen wordt blij van het drinken van kraanwater. De verschillen naar wijken zijn minimaal. Gemiddeld drinken de kinderen 1 glas water per dag. De momenten om water te drinken zijn zeer divers. Bij het avondeten en na het sporten wordt het meest water gedronken. Slechts 4 procent van de kinderen drinkt nooit water. Ontbijt De uitkomsten geven aan dat bijna alle kinderen(95%) iedere dag van de week ontbijten. Degene die dat niet doen, zijn over het algemeen nog heel jong, namelijk 0 of 1 jaar. Bovendien zien we dat 11 en 12 jarigen heel af en toe een ontbijt overslaan. Toch ontbijt ook het overgrote deel van deze groep (90%) elke dag. Op gebiedsniveau liggen de percentages eveneens dichtbij elkaar. Slechts enkele kinderen (3%) ontbijten op een ander tijdstip dan s ochtends thuis voordat naar school gegaan wordt. Brood wordt nog steeds door de meeste kinderen als ontbijt gegeten, namelijk door 75 procent. Fruit Over het eten van fruit zijn ongeveer de zelfde vragen gesteld. Gemiddeld eet 57 procent van de kinderen elke dag fruit. Op gebiedsniveau zijn de verschillen klein, maar valt Holy-Zuid enigszins negatief op. Aandeel van de 0-12 jarigen dat iedere dag fruit eet, naar gebied (in %) Holy-Noord 58 Holy-Zuid 51 Vlaardinger Ambacht West Centrum en Rivierzone % De momenten om fruit te eten zijn wat meer divers. 60 procent van de kinderen eten fruit thuis als tussendoortje, gevolgd door 28 procent op school. De helft van de kinderen eet dan 1 stuk fruit per dag. Groente Gemiddeld eet 33 procent van de kinderen iedere dag groente. Op gebiedsniveau zijn de verschillen wederom klein, maar ook hier scoort Holy-Zuid wat lager dan gemiddeld.

12 S p o r t m o n i t o r P a g i n a 9 Aandeel van de 0-12 jarigen dat iedere dag groente eet, naar gebied (in %) Holy-Noord 36 Holy-Zuid Vlaardinger Ambacht West Centrum en Rivierzone % De meeste kinderen eten tussen de 50 en 100 gram groenten per dag. Dat komt overeen met ongeveer 1 à 2 opscheplepels per dag. Het voedingsblok werd afgesloten met enkele stellingen waarop de ouders en hun kinderen konden reageren. Het onderwerp was groente en fruit. Aandeel van de ouders dat het (helemaal) eens is met onderstaande stellingen met betrekking tot groente en fruit. Mijn kind vindt fruit lekker 89 Mijn kind vindt groente lekker 66 Fruit is goedkoop 24 Groente is goedkoop 33 Fruit is gemakkelijk klaar te maken en op te eten 79 fruit is gemakkelijk mee te nemen naar school Groente is gemakkelijk klaar te maken en op te eten Groente is makkelijk mee te nemen naar school % De ouders zijn het met de meeste stellingen duidelijk eens. Over de kosten van groente en fruit zijn de meningen meer verdeeld. Dit geldt ook voor het meenemen van groente naar school. Een net zo groot aandeel van de ouders is het oneens met deze stelling.

13 S p o r t m o n i t o r P a g i n a 10 Conclusie In de programmabegroting van de gemeente Vlaardingen is onder andere een doelstelling opgenomen betreffende sport en bewegen. Zo is het bijvoorbeeld een doel om het aantal Vlaardingers dat voldoet aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen toe te laten nemen. De voorliggende monitor diende ervoor om te kunnen meten wat de stand van zaken is op het gebied van sport- en beweeggedrag. Van de bevolking van 18 jaar en ouder in Vlaardingen voldoet 42 procent aan de beweegnorm (NNGB). Dit is fors minder dan gemiddeld in Nederland (62%), maar redelijk vergelijkbaar met het aandeel in Schiedam. Het is bekend dat kinderen in de basisschoolleeftijd het meest aan sport doen. Dit is in Vlaardingen eveneens te zien. In de puberteit neemt dit sterk af en op volwassen leeftijd blijft dit redelijk constant, waarna rond de leeftijd van 70 jaar de wil en de mogelijkheden om aan sport te doen afnemen. Het verbaast dus niet dat de sportdeelname en beweegnormen onder de jongste leeftijdscategorieën in Vlaardingen hoog scoren. Bovendien was de inzet van de gemeente Vlaardingen de afgelopen jaren juist op deze groepen gericht. In vergelijking met landelijke referentiecijfers gaat het met name om de volwassenen die lager scoren op de diverse normen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen sociaal-economische factoren enerzijds en gezondheid, bewegen en sportdeelname anderzijds. Groepen moet een lage sociaal economische status vertonen over het algemeen een minder gezonde leefwijze en doen minder aan sport. Voor Vlaardingen geldt dat de stad op meerdere indicatoren die invloed hebben op de sociaal-economische status, niet zo gunstig scoort: zo ligt het gemiddeld besteedbaar inkomen zo n 10 procent onder het landelijk niveau en wonen er in Vlaardingen relatief veel huishoudens met een zeer laag inkomen. Bovendien kent de stad naar verhouding veel laagopgeleide inwoners. Ook het aandeel mensen dat niet werkt, ligt boven het landelijk gemiddelde. Kortom, allemaal omstandigheden die een ongunstige invloed hebben op een gezonde leefstijl. Dit verklaart mede waarom de beweegnorm en de sportdeelname van Vlaardingen (enigszins) achterblijft bij landelijke cijfers. Bovendien is het in deze omstandigheden ook moeilijker om bewegen en sporten onder de inwoners te bevorderen. Uit het huidige onderzoek komen nog enkele aandachtspunten naar voren, die wellicht van invloed kunnen zijn op de beweegnormen en sportdeelname: Vooral het aandeel allochtone vrouwen dat voldoet aan de beweegnorm (NNGB) is met 29 procent laag. Specifieke aandacht voor deze vaak moeilijk te bereiken groep is noodzakelijk; Het ontbreekt volgens de respondenten aan sporten en sportaccommodaties zoals een buitenzwembad, een schaatsbaan en een basketbalvereniging. Daarnaast geven de respondenten aan behoefte te hebben aan meer sportveldjes in de wijken en zijn zij bang dat het aanbod aan binnenzwemmen verschraald. Een aantal van deze sporten en sportaccommodaties is weliswaar in Vlaardingen aanwezig, maar blijkbaar niet onder alle inwoners even goed bekend. Enige informatie hieromtrent zou breder beschikbaar moeten komen. Meer informatie en het faciliteren van sporten die ontbreken zouden de sportdeelname wellicht kunnen verhogen; De meerderheid van de respondenten is best tevreden met de sportaccommodaties (rapportcijfer 6,7) en het sportaanbod (rapportcijfer 6,4) in Vlaardingen. Desondanks is er wel ruimte tot verbetering. Om de sport te stimuleren zou de gemeente volgens de respondenten sport goedkoper moeten maken, vooral voor mensen die het financieel moeilijk hebben en voor gehandicapten. Verder wordt aangegeven dat specifiek aanbod voor bijvoorbeeld ouderen, vrouwen of mensen met een handicap gemist wordt. Het gaat dan vaak om sportaanbod met een lagere intensiteit en meer persoonlijke begeleiding.

14 S p o r t m o n i t o r P a g i n a 11 Over het algemeen kan gesteld worden dat informatievoorziening een belangrijk aandachtpunt is om zowel de beweegnormen en de sportdeelname als een gezonde leefstijl te stimuleren. Uit het onderzoek blijkt dat niet iedereen in Vlaardingen weet wat er aan (doelgroepgerichte) sport- en bewegingsactiviteiten/evenementen georganiseerd wordt. Wat voeding (eten en drinken)betreft zijn de uitkomsten positief. Men staat positief tegenover het drinken van kraanwater, men weet over het algemeen wat gezond is en wat niet, de kinderen ontbijten bijna allemaal voordat zij naar school gaan. Het eten van fruit en groente gebeurt niet elke dag, maar voor het overgrote deel wel minstens 5 keer per week. Meer informatie over dit onderzoek is verkrijgbaar bij Ton Dijkshoorn van het Kenniscentrum MVS tel , ton.dijkshoorn@vlaardingen.nl

% dat vindt dat hij/zij voldoende beweegt. 4-12 jr. 13-22 jr. 23-79 jr. 81% Nederlandse Norm Gezond Bewegen 47% 48% 0% 4-12 jr. 13-22 jr. 23-79 jr.

% dat vindt dat hij/zij voldoende beweegt. 4-12 jr. 13-22 jr. 23-79 jr. 81% Nederlandse Norm Gezond Bewegen 47% 48% 0% 4-12 jr. 13-22 jr. 23-79 jr. % dat vindt dat hij/zij voldoende beweegt 4-12 jr. 13-22 jr. 23-79 jr. 82% 77% 70% 81% 61% Fitnorm (tenminste 3x per week intensieve lichaamsbeweging) 80% Nederlandse Norm Gezond Bewegen 23-79 jr. 38%

Nadere informatie

Sportparticipatie Volwassenen

Sportparticipatie Volwassenen Sportparticipatie 2014 Volwassenen Onderzoek & Statistiek Februari 2015 2 Samenvatting In het najaar van 2014 is de sportparticipatie van de volwassen inwoners van de gemeente s- Hertogenbosch onderzocht.

Nadere informatie

Factsheet Sportparticipatie in Utrecht

Factsheet Sportparticipatie in Utrecht Factsheet Sportparticipatie in Utrecht mei 2015 Overzicht Deze factsheet geeft op hoofdlijnen een beeld van sporten en bewegen in de stad en maakt deel uit van Utrecht Sport, de Utrechtse sportvisie op

Nadere informatie

Dordt sport! Inhoud 2014 DE BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN OP EEN RIJ. 1 Sporten

Dordt sport! Inhoud 2014 DE BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN OP EEN RIJ. 1 Sporten Dordt sport! DE BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN OP EEN RIJ Inhoud Sport en beweging zijn van grote waarde in het sociaal beleid van de gemeente Dordrecht. Uit de door ons uitgevoerde Sportmonitor blijkt dat

Nadere informatie

Fit en Gezond in Overijssel 2016

Fit en Gezond in Overijssel 2016 Fit en Gezond in Overijssel 2016 Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Provinciale resultaten sport en bewegen Colofon Fit en Gezond in Overijssel Provinciale resultaten sport en bewegen uit de

Nadere informatie

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten.

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. Hoofdstuk 11 Sport 11.1 Inleiding Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: 11.2

Nadere informatie

Rapportage Ben Bizzie Monitor Basisschool Den Doelhof Meijel. augustus 2018

Rapportage Ben Bizzie Monitor Basisschool Den Doelhof Meijel. augustus 2018 Rapportage Ben Bizzie Monitor Basisschool Den Doelhof Meijel augustus 2018 2 INHOUDSOPGAVE Samenvatting 1. Inleiding 2. Onderzoeksopzet 3. Onderzoeksresultaten 4. Conclusie en aanbevelingen 3 4 5 6 18

Nadere informatie

Feiten en cijfers beweegnormen

Feiten en cijfers beweegnormen Feiten en cijfers beweegnormen * Hoe staat Súdwest-Fryslân er voor op het gebied van sport en bewegen? Evaluatie sportbeleidsnota 2013-2016 * Nieske Witteveen MSc - maart 2016 Achtergrondinfotmatie beweegnormen

Nadere informatie

Onderzoek Lichaamsbeweging en Sport 2011

Onderzoek Lichaamsbeweging en Sport 2011 Onderzoek Lichaamsbeweging en Sport 2011 Januari 2012 Gemeente Schiedam Onderzoek & Statistiek O n d e r z o e k L i c h a a m s b e w e g i n g e n S p o r t 2 0 1 1 P a g i n a 1 Inleiding De gemeente

Nadere informatie

Sportparticipatie 2016 Volwassenen

Sportparticipatie 2016 Volwassenen Sportparticipatie Volwassenen Onderzoek & Statistiek Februari 2017 2 Samenvatting In het najaar van is de sportparticipatie onderzocht van volwassenen in de gemeente s-hertogenbosch. Het onderzoek is gehouden

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 47 november 2016 In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 6 5 7 8 Inhoudsopgave Sportdeelname Index november 2016 Sportdeelname afgelopen

Nadere informatie

BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2013

BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2013 BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-203 TNO-MONITOR BEWEGEN EN GEZONDHEID De TNO-Monitor Bewegen en Gezondheid, onderdeel van Ongevallen en Bewegen in Nederland (OBiN), is een continue uitgevoerde enquête naar het

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017

Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017 Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017 Inleiding In mei 2016 is in Nieuw-Lekkerland het project 'Gezond Nieuw-Lekkerland' (GNL) gestart: met subsidie van

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Sportdeelname Index Meting 53 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 Sportdeelname 2 3 4 6 5 7 8 Sportdeelname schoolgaande jeugd (t/m 18 jaar) Sportdeelname per tak van sport Duurzaamheid sporten

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 34 oktober In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 6 5 7 Inhoudsopgave Sportdeelname Index oktober Sportdeelname afgelopen maand Sportdeelname

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 41 mei 2016 In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 6 5 7 8 Inhoudsopgave Sportdeelname Index mei 2016 Sportdeelname afgelopen maand

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 29 Mei 2015 In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 5 6 7 8 Inhoudsopgave Sportdeelname Index mei 2015 Sportdeelname afgelopen maand

Nadere informatie

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R VOEDING, BEWEGING EN GEWICHT K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R Jeugd 2010 6 Kinderenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst leerlingen

Resultaten vragenlijst leerlingen Resultaten vragenlijst leerlingen Drie scholen, tweede meting (T1) voorjaar 2018 Inleiding In mei 2016 is in Nieuw-Lekkerland het project 'Gezond Nieuw-Lekkerland' gestart. Met subsidie van Fonds Nuts

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar JAAROVERZICHT Tot en met meting 35 incl. nov. 15 In opdracht van NOC*NSF GfK December 18, Sportdeelname maandmeting november 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 44 augustus 2016 In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 6 5 7 8 Inhoudsopgave Sportdeelname Index augustus 2016 Sportdeelname afgelopen

Nadere informatie

Tabel 25.1b Percentage Leidenaren dat meer dan 12 x per jaar aan sport doet, in % van alle Leidenaren

Tabel 25.1b Percentage Leidenaren dat meer dan 12 x per jaar aan sport doet, in % van alle Leidenaren 25 SPORTDEELNAME De sportdeelname van Leidenaren staat centraal in dit hoofdstuk. Het RSO (Richtlijn Sportdeelname Onderzoek), een landelijk standaardmodel voor onderzoek naar sportdeelname, is als uitgangspunt

Nadere informatie

Overname van dit rapport of gedeelten daaruit is toegestaan, mits de bron wordt vermeld.

Overname van dit rapport of gedeelten daaruit is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. Colofon Jeugdsportmonitor Overijssel 2016 Provinciaal onderzoek naar sport, bewegen en leefstijl onder jongeren (4 tot en met 17 jaar) Mei 2017 In opdracht van de provincie Overijssel en de deelnemende

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 33 september In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 6 5 7 Inhoudsopgave Sportdeelname Index september Sportdeelname afgelopen maand

Nadere informatie

NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ACHMEA SPORT INDEX T/M 18. Meting 25 Januari 2015. In opdracht van NOC*NSF

NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ACHMEA SPORT INDEX T/M 18. Meting 25 Januari 2015. In opdracht van NOC*NSF NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ACHMEA SPORT INDEX T/M 18 Meting 25 2015 In opdracht van NOC*NSF GfK Sportdeelname Index 2015 1 Inhoudsopgave 1 Sportdeelname Index 2015 2 Sportdeelname afgelopen maand 3 Sportdeelname

Nadere informatie

Burgerijenquête 2005. Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties

Burgerijenquête 2005. Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties Burgerijenquête 2005 Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties Burgerijenquête 2005 Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties De Oosterhoutse Burgerijenquête is een vorm van onderzoek

Nadere informatie

Sportparticipatie 2012 Tabellenboek

Sportparticipatie 2012 Tabellenboek Sportparticipatie 2012 Tabellenboek Onderzoek & Statistiek April 2013 Wat staat er in het tabellenboek? Het tabellenboek presenteert als eerste de zogenaamde rechte tellingen. Deze tellingen geven de door

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 36 december In opdracht van NOC*NSF GfK February 1, 2016 Sportdeelname maandmeting december 1 1 2 3 4 6 5 7 Inhoudsopgave Sportdeelname

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst leerlingen en meten & wegen Drie scholen, nulmeting (T0) voorjaar 2017

Resultaten vragenlijst leerlingen en meten & wegen Drie scholen, nulmeting (T0) voorjaar 2017 Resultaten vragenlijst leerlingen en meten & wegen Drie scholen, nulmeting () voorjaar 2017 Inleiding In mei 2016 is in Nieuw-Lekkerland het project 'Gezond Nieuw-Lekkerland' gestart: met subsidie van

Nadere informatie

12 Sportbeleidsstukken

12 Sportbeleidsstukken DC 12 Sportbeleidsstukken 1 Inleiding In dit thema bespreken we het overheidsbeleid ten aanzien van sport. We besteden aandacht aan de sportnota Tijd voor Sport. Het ministerie van VWS heeft in 2011 een

Nadere informatie

Sportparticipatie 2012 Volwassenen

Sportparticipatie 2012 Volwassenen Sportparticipatie 2012 Volwassenen Onderzoek & Statistiek April 2013 2 Overzicht belangrijkste uitkomsten In het najaar van 2012 is de sportparticipatie van bewoners vann de gemeente s-hertogenbosch onderzocht.

Nadere informatie

Rapport. Hagenaars en sport. Onderzoek sportdeelname 2014

Rapport. Hagenaars en sport. Onderzoek sportdeelname 2014 Rapport Hagenaars en sport Onderzoek sportdeelname 2014 December 2014 Hagenaars en sport Onderzoek sportdeelname 2014 Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Stafgroep Onderzoek,

Nadere informatie

Factsheet. Bewegen en sporten. Gelderland-Zuid. Onderzoek onder volwassenen en ouderen

Factsheet. Bewegen en sporten. Gelderland-Zuid. Onderzoek onder volwassenen en ouderen Gelderland-Zuid Factsheet Bewegen en sporten Onderzoek onder volwassenen en ouderen Bewegen en sporten De Volwassenen- en ouderenmonitor is eind 2012 onder ruim 22.000 zelfstandig wonende inwoners van

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 30 Juni 2015 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 Sportdeelname Index juni 2015 Sportdeelname afgelopen maand

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 31 juli In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 Sportdeelname Index juli Sportdeelname afgelopen maand Sportdeelname

Nadere informatie

SPORTPARTICIPATIE (2013)

SPORTPARTICIPATIE (2013) SPORTPARTICIPATIE (2013) 4-11 70% 8-11 93% 12-17 79% 18-23 74% Sportparticipatie 4-11 82% 4-23 79% 12-23 76% 15-84 64% 4-84 67% Het antwoord op de vraag hoeveel Eindhovenaren sporten 1, hangt sterk af

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Bewegen in Nederland

Bewegen in Nederland Onderzoeksresultaten Resultaten Monitor Bewegen en Gezondheid Bewegen in Nederland 2000-2008 Sinds 2000 meet de Monitor Bewegen en Gezondheid trends in het beweeggedrag van de Nederlandse bevolking om

Nadere informatie

PARTNERS IN SPORT NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ZILVEREN KRUIS SPORT INDEX T/M 18. Meting 26 Februari In opdracht van NOC*NSF

PARTNERS IN SPORT NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ZILVEREN KRUIS SPORT INDEX T/M 18. Meting 26 Februari In opdracht van NOC*NSF PARTNERS IN SPORT NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ZILVEREN KRUIS SPORT INDEX T/M 18 Meting 26 Februari 2015 In opdracht van NOC*NSF GfK Sportdeelname Index Februari 2015 1 Inhoudsopgave 1 Sportdeelname Index

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bureau Onderzoek en Statistiek. Sportmonitor 2013. Inzicht in het sportgedrag van Amsterdammers

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bureau Onderzoek en Statistiek. Sportmonitor 2013. Inzicht in het sportgedrag van Amsterdammers Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en Bureau Onderzoek en Statistiek Sportmonitor 2013 Inzicht in het sportgedrag van Amsterdammers Sportdeelname Amsterdam Aandeel sporters in Amsterdam toegenomen 67%

Nadere informatie

NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ACHMEA SPORT INDEX T/M 18. Meting 23 November 2014. In opdracht van NOC*NSF

NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ACHMEA SPORT INDEX T/M 18. Meting 23 November 2014. In opdracht van NOC*NSF NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ACHMEA SPORT INDEX T/M 18 Meting 23 In opdracht van NOC*NSF GfK Sportdeelname Index 1 Inhoudsopgave 1 Sportdeelname Index 2 Sportdeelname afgelopen maand 3 Sportdeelname afgelopen

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Index Meting 65 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 schoolgaande jeugd (t/m 18 jaar) per tak van sport Index 5 6 7 8 Beweeg-, fit- en combinorm Tevredenheid sportbeoefening Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 32 augustus In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 5 6 7 8 Inhoudsopgave Sportdeelname Index augustus Sportdeelname afgelopen maand

Nadere informatie

BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2010

BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2010 R E S U LTAT E N T N O - M O N I TO R B E W EG E N E N G E ZO N D H E I D BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2010 Sinds 2000 meet de TNO-Monitor Bewegen en Gezondheid trends in het beweeggedrag van de Nederlandse

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Jaaroverzicht Sportdeelname

Jaaroverzicht Sportdeelname Jaaroverzicht Sportdeelname NOC*NSF Sportdeelname maandmetingen: 2013 1 Sportdeelname: jaargemiddelden 2013 2 In sportte gemiddeld minimaal wekelijks, dit komt overeen met ongeveer 10 miljoen Nederlanders

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Onderzoek sportdeelname 2010 HAGENAARS EN SPORT

Onderzoek sportdeelname 2010 HAGENAARS EN SPORT Onderzoek sportdeelname 2010 HAGENAARS EN SPORT Inhoudsopgave SAMENVATTING 5 Den Haag, december 2010 Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Productgroep Onderzoek & Integrale Vraagstukken

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Index Meting 68 augustus In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 augustus schoolgaande jeugd (t/m 18 jaar) per tak van sport Index augustus 5 6 7 8 Beweeg-, fit- en combinorm Tevredenheid

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 64%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 64%. Samenvatting gezondheidsbeleving, 2015 Het Internet Panel (DIP) is in maart 2015 benaderd over het onderwerp gezondheidsbeleving. De GGD doet elke 4 onderzoek naar de gezondheid van bewoners. Dit doen

Nadere informatie

Evaluatie JOGG Roosendaal Basisschool de Vlindertuin. Resultaten evaluatie JOGG December 2017

Evaluatie JOGG Roosendaal Basisschool de Vlindertuin. Resultaten evaluatie JOGG December 2017 Evaluatie JOGG Roosendaal Basisschool de Vlindertuin Resultaten evaluatie JOGG December 2017 Inleiding Achtergrond In het kader van de JOGG aanpak in de gemeente Roosendaal heeft op basisschool de Vlindertuin

Nadere informatie

SPORTPARTICIPATIE (2014)

SPORTPARTICIPATIE (2014) SPORTPARTICIPATIE (2014) Bijna twee derde deel (64%) van de volwassen Eindhovenaren (18-84 ) doet aan sport, van de jongeren (4-17 ) sport vier vijfde deel (82%). Bij de onderzoeken is gebruik gemaakt

Nadere informatie

Sportparticipatie Kinderen en jongeren

Sportparticipatie Kinderen en jongeren Sportparticipatie 2017 Kinderen en jongeren Onderzoek & Statistiek Juni 2017 Samenvatting Begin 2017 heeft de afdeling Onderzoek & Statistiek een onderzoek uitgezet onder ouders en jongeren uit de gemeente

Nadere informatie

PARTNERS IN SPORT NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ZILVEREN KRUIS SPORT INDEX T/M 18. Meting 28 April In opdracht van NOC*NSF

PARTNERS IN SPORT NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ZILVEREN KRUIS SPORT INDEX T/M 18. Meting 28 April In opdracht van NOC*NSF PARTNERS IN SPORT NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ZILVEREN KRUIS SPORT INDEX T/M 18 Meting 28 April 2015 In opdracht van NOC*NSF GfK Sportdeelname Index April 2015 1 Inhoudsopgave 1 Sportdeelname Index april

Nadere informatie

Bewegen in Nederland 2000-2010

Bewegen in Nederland 2000-2010 R e s u ltaten tno - M on i tor B ewegen en G ezond h e i d Bewegen in Nederland 2000-2010 Sinds 2000 meet de TNO-Monitor Bewegen en Gezondheid trends in het beweeggedrag van de Nederlandse bevolking om

Nadere informatie

PARTNERS IN SPORT NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ZILVEREN KRUIS SPORT INDEX T/M 18. Meting 27 Maart 2015. In opdracht van NOC*NSF

PARTNERS IN SPORT NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ZILVEREN KRUIS SPORT INDEX T/M 18. Meting 27 Maart 2015. In opdracht van NOC*NSF PARTNERS IN SPORT NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ZILVEREN KRUIS SPORT INDEX T/M 18 Meting 27 Maart 2015 In opdracht van NOC*NSF GfK Sportdeelname Index Maart 2015 1 Inhoudsopgave 1 Sportdeelname Index maart

Nadere informatie

Jaaroverzicht Sportdeelname

Jaaroverzicht Sportdeelname Jaaroverzicht Sportdeelname NOC*NSF Sportdeelname maandmetingen: 2013 2017 1 Sportdeelname: jaargemiddelden 2013 2017 2 In 2017 sportte gemiddeld 64% minimaal wekelijks, dit komt overeen met bijna 9,9

Nadere informatie

Sportdeelname volwassenen 2012

Sportdeelname volwassenen 2012 b In Eindhoven doet ongeveer twee derde deel van de bevolking (15-84 jaar) aan sport. De sportparticipatie ligt op 66%. In 2008 was de sportdeelname 67%. b Sporters voelen zich gezonder dan niet-sporters

Nadere informatie

Themarapport. Voeding en bewegen

Themarapport. Voeding en bewegen Themarapport Voeding en bewegen Inleiding In het najaar van 2011 heeft de GGD Hollands Noorden de Kindermonitor 0-12 jaar uitgevoerd. Het doel van de Kindermonitor is om de gemeente, de GGD en andere belanghebbenden

Nadere informatie

BEWEGEN IN NEDERLAND

BEWEGEN IN NEDERLAND BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2012 Sinds 2000 meet de TNO-Monitor Bewegen en Gezondheid trends in het beweeggedrag van de Nederlandse bevolking om het beleid van de overheid te evalueren. In 2012 bewoog 70

Nadere informatie

Outcome monitor Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht 2016 DEEL 2: BUURTAANPAK

Outcome monitor Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht 2016 DEEL 2: BUURTAANPAK Outcome monitor Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht 2016 DEEL 2: BUURTAANPAK Colofon Gemeente Amsterdam Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht Ilona Steenkamer isteenkamer@ggd.amsterdam.nl Sanne Franssen sfranssen@ggd.amsterdam.nl

Nadere informatie

Dordt sport! Inhoud SPORTMONITOR 2018 DE BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN OP EEN RIJ. 1 Conclusies. 2 Sporten

Dordt sport! Inhoud SPORTMONITOR 2018 DE BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN OP EEN RIJ. 1 Conclusies. 2 Sporten Dordt sport! SPORTMONITOR 2018 DE BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN OP EEN RIJ Inhoud 1. Conclusies 2. Sporten 3. Sportverenigingen 4. Vrijwilligerswerk 5. Sportevenementen bezoeken Sport en beweging zijn van

Nadere informatie

Sportparticipatie 2008

Sportparticipatie 2008 Sportparticipatie 2008 O&S juli 2009 Kort samengevat In het najaar van 2008 is de sportparticipatie van bewoners van de gemeente s-hertogenbosch onderzocht. Het onderzoek is gehouden onder bewoners van

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2007

Stadsenquête Leiden 2007 Hoofdstuk 16. Sport Samenvatting Tweederde van de Leidenaren zegt in de afgelopen 12 maanden te hebben gesport. Bijna vier op de tien Leidenaren geeft aan minimaal wekelijks te sporten. Het landelijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 19 Sportdeelname

Hoofdstuk 19 Sportdeelname Hoofdstuk 19 Sportdeelname Samenvatting Driekwart van de Leidenaren zegt in de afgelopen 12 maanden te hebben gesport. Ruim vier op de tien Leidenaren geven aan minimaal wekelijks te sporten. Het landelijke

Nadere informatie

Publiekssamenvatting Onderzoek sportdeelname. Gemeente Zeewolde

Publiekssamenvatting Onderzoek sportdeelname. Gemeente Zeewolde Publiekssamenvatting Onderzoek sportdeelname Gemeente Zeewolde 16 2 Achtergrond en doel onderzoek De gemeente Zeewolde heeft recentelijk haar ambities verwoord in nota sport en bewegen met de titel Sportief

Nadere informatie

VOEDING, BEWEGEN EN GEWICHT

VOEDING, BEWEGEN EN GEWICHT IJsselland VOEDING, BEWEGEN EN GEWICHT Jongerenmonitor 2015 77% ontbijt dagelijks 10.3 jongeren School 13-14 jaar 15- jaar 76% een gezond gewicht 15% beweegt voldoende Genotmiddelen Psychosociale gezondheid

Nadere informatie

SPORT EN BEWEGEN IN LANSINGERLAND

SPORT EN BEWEGEN IN LANSINGERLAND SPORT EN BEWEGEN IN LANSINGERLAND Burgerpanel Lansingerland Maart 2018 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2018 /40 Datum Maart 2018

Nadere informatie

Water drinken. Resultaten 1-meting op de CJ s in Zaanstad

Water drinken. Resultaten 1-meting op de CJ s in Zaanstad Water drinken Resultaten 1-meting op de CJ s in Zaanstad Deelnemers In de eerste maanden van 215 hebben 339 ouders die de 5 Centra Jong (CJ) in Zaanstad bezochten een vragenlijst ingevuld over hun kind

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Losser

Kernboodschappen Gezondheid Losser Kernboodschappen Gezondheid Losser De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Losser epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Losser en de factoren die hierop van invloed

Nadere informatie

Sportdeelname gemeente Amsterdam

Sportdeelname gemeente Amsterdam Sportdeelname gemeente Amsterdam Meting over november 2017 Gemeente Amsterdam / OIS NOC*NSF GfK GfK november 2017 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 3 4 5 6 7 8 Management Summary Sportdeelname in Amsterdam

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Index Meting 62 ruari 2018 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 ruari 2018 2 schoolgaande jeugd (t/m 18 jaar) 3 per tak van sport 4 5 6 7 Beweeg-, fit- en combinorm Tevredenheid sportbeoefening

Nadere informatie

PEILING 65-PLUSSERS. Gemeente Enkhuizen januari 2015. www.ioresearch.nl

PEILING 65-PLUSSERS. Gemeente Enkhuizen januari 2015. www.ioresearch.nl PEILING 65-PLUSSERS Gemeente Enkhuizen januari 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Telnr. : 0229-282555 Rapportnummer 2015-2080 Datum januari 2015 Opdrachtgever

Nadere informatie

Sportdeelname gemeente Amsterdam

Sportdeelname gemeente Amsterdam Sportdeelname gemeente Amsterdam Meting over april 2017 Gemeente Amsterdam / OIS NOC*NSF GfK GfK Juli 2017 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 3 4 5 6 7 8 Management Summary Sportdeelname in Amsterdam Top-10

Nadere informatie

Sportdeelname gemeente Amsterdam

Sportdeelname gemeente Amsterdam Sportdeelname gemeente Amsterdam Meting over april 2018 Gemeente Amsterdam / OIS NOC*NSF GfK GfK Juni 2018 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 3 4 5 6 7 8 Management Summary Sportdeelname in Amsterdam Top-10

Nadere informatie

Sportmonitor Dordrecht 2008

Sportmonitor Dordrecht 2008 Sportmonitor Dordrecht 2008 Onderzoekcentrum Drechtsteden drs. S.A.W. van der Meijden drs. A.L.C. Leijs april 2009 Colofon Opdrachtgevers Sportbedrijf en sector Maatschappelijke Ontwikkeling, gemeente

Nadere informatie

Sport I.S PORTDEELNAME BIJ. Sportdeelname opnieuw toegenomen Het aandeel volwassenen dat aan sport doet is opnieuw

Sport I.S PORTDEELNAME BIJ. Sportdeelname opnieuw toegenomen Het aandeel volwassenen dat aan sport doet is opnieuw Onder de volwassenen Nijmegenaren groeit de sportdeelname nog steeds, bij de jongeren is de groei tot stilstand gekomen. In de aandachtsgebieden sporten minder volwassenen dan in de niet aandachtsgebieden.

Nadere informatie

Rapportage gouden voornemens 2016

Rapportage gouden voornemens 2016 Rapportage gouden voornemens 2016 Extra vragen NOC*NSF Sportdeelname maandmeting december 2015 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 Inleiding Management Summary Onderzoeksresultaten Onderzoeksverantwoording Contact

Nadere informatie

Evaluatie Pilotfase concepten Sport en Bewegen in de Buurt

Evaluatie Pilotfase concepten Sport en Bewegen in de Buurt Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Otterstraat 118-124 Postbus 1568 3500 BN Utrecht Telefoon 030 2729 700 Evaluatie Pilotfase concepten Sport en Bewegen in de Buurt 2011-2012 -

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN GEMEENTELIJKE SPORTBELEID. In opdracht van NOC*NSF

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN GEMEENTELIJKE SPORTBELEID. In opdracht van NOC*NSF GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN GEMEENTELIJKE SPORTBELEID In opdracht van NOC*NSF GfK 2014 Gemeenteraadsverkiezingen Sportdeelname Index Hardlooprapportage en gemeentelijk sportbeleid februari 2014 1 Inleiding

Nadere informatie

Dordt sport! Inhoud TABELLENBOEK. 2. Sportverenigingen 3. Vrijwilligerswerk 4. Sportevenementen kijken 5. Kinderen 4 t/m 12 jaar

Dordt sport! Inhoud TABELLENBOEK. 2. Sportverenigingen 3. Vrijwilligerswerk 4. Sportevenementen kijken 5. Kinderen 4 t/m 12 jaar Dordt sport! 2018 - TABELLENBOEK Inhoud Voor de Sportmonitor 2018 hebben we een steekproef van 3.500 personen van 4 jaar en ouder getrokken uit de BRP van Dordrecht (bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen

Nadere informatie

Leeswijzer Jeugdmonitor Utrecht tabellen

Leeswijzer Jeugdmonitor Utrecht tabellen Leeswijzer Jeugdmonitor Utrecht tabellen In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend bij een bepaald thema. De tabellen zijn toegespitst op de door u opgevraagde leeftijdscategorie. In de tabellen

Nadere informatie

TABELLENBOEK JEUGDSPORTMONITOR 2016

TABELLENBOEK JEUGDSPORTMONITOR 2016 TABELLENBOEK JEUGDSPORTMONITOR 2016 Sportservice Overijssel Drs. Marieke van Vilsteren April 2017 TOELICHTING OP HET TABELLENBOEK Dit tabellenboek bevat de resultaten van de Jeugdsportmonitor Overijssel

Nadere informatie

In paars de gegevens van de 13 tot 17-jarigen. Dus: Rosmolenwijk Zaandam Zuid: RZz, Zaanstad: Z, Zaanstreek-Waterland:ZW

In paars de gegevens van de 13 tot 17-jarigen. Dus: Rosmolenwijk Zaandam Zuid: RZz, Zaanstad: Z, Zaanstreek-Waterland:ZW Feb 2018. 1 2 In paars de gegevens van de 13 tot 17-jarigen. Dus: Rosmolenwijk Zaandam Zuid: RZz, Zaanstad: Z, Zaanstreek-Waterland:ZW 3 KM W/K: 433 deelnemers geven informatie over 3450 kinderen in de

Nadere informatie

Sportdeelname gemeente Amsterdam

Sportdeelname gemeente Amsterdam Sportdeelname gemeente Amsterdam Meting over november 2016 Gemeente Amsterdam / OIS NOC*NSF GfK GfK Maart 2017 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 3 4 5 6 7 8 Management Summary Sportdeelname in Amsterdam Top-10

Nadere informatie

Evaluatie Pilotfase concepten Sport en Bewegen in de Buurt 2011-2012

Evaluatie Pilotfase concepten Sport en Bewegen in de Buurt 2011-2012 Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Otterstraat 118-12 Postbus 1568 3500 BN Utrecht Telefoon 030 2729 700 Evaluatie Pilotfase concepten Sport en Bewegen in de Buurt 2011-2012 - Resultaten

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Almelo

Kernboodschappen Gezondheid Almelo Kernboodschappen Gezondheid Almelo De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Almelo epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Almelo en de factoren die hierop van invloed

Nadere informatie

Behoeften op het vlak van actieve sportbeoefening bij Nijmegenaren vanaf 50 jaar. meting voorjaar 2003

Behoeften op het vlak van actieve sportbeoefening bij Nijmegenaren vanaf 50 jaar. meting voorjaar 2003 Behoeften op het vlak van actieve sportbeoefening bij Nijmegenaren vanaf 50 jaar meting voorjaar 2003 O&S Nijmegen februari 2004 Inhoudsopgave 1 Samenvatting en conclusies 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Sportdeelname

Nadere informatie

NOORDZEE EN ZEELEVEN. 2-meting Noordzee-campagne. Februari 2015. GfK 2015 Noordzee en zeeleven Stichting Greenpeace Februari 2015

NOORDZEE EN ZEELEVEN. 2-meting Noordzee-campagne. Februari 2015. GfK 2015 Noordzee en zeeleven Stichting Greenpeace Februari 2015 NOORDZEE EN ZEELEVEN 2-meting Noordzee-campagne Februari 2015 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2. Onderzoeksverantwoording 3. Onderzoeksresultaten 4. Contact 2 1. Samenvatting 3 Samenvatting Houding t.a.v.

Nadere informatie

V O LW A S S E N E N

V O LW A S S E N E N LICHAAMSBEWEGING EN GEWICHT V O LW A S S E N E N Volwassenen 2009 4 Volwassenenonderzoek 2009 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD Zuid-Holland West in

Nadere informatie

Rapportage Sportonderzoeken Gemeente Beverwijk Juli 2015 INT

Rapportage Sportonderzoeken Gemeente Beverwijk Juli 2015 INT Rapportage Sportonderzoeken Gemeente Beverwijk Juli 2015 INT-15-24426 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1. Inleiding... 5 2. Sportdeelname onderzoek... 6 2.1 Inleiding... 6 2.2 Resultaten... 7 2.3 Conclusie...

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Jeugd. 3.1 Inleiding

Hoofdstuk 3. Jeugd. 3.1 Inleiding Hoofdstuk 3 Jeugd Vincent Hildebrandt 1, Claire Bernaards 1, Hedwig Hofstetter 1, Dorine Collard 2, Huib Valkenberg 3 1 TNO Gezond Leven, Leiden 2 Mulier Instituut, Utrecht 3 VeiligheidNL, Amsterdam 3.1

Nadere informatie

Bewegen en overgewicht in Purmerend

Bewegen en overgewicht in Purmerend Bewegen en overgewicht in Purmerend In opdracht van: Spurd, Marianne Hagenbeuk Uitgevoerd door: Monique van Diest Team Beleidsonderzoek en Informatiemanagement Gemeente Purmerend mei 2009 Verkrijgbaar

Nadere informatie

Hoeveel mensen voldoen aan de door de Gezondheidsraad geadviseerde Beweegrichtlijnen 2017?

Hoeveel mensen voldoen aan de door de Gezondheidsraad geadviseerde Beweegrichtlijnen 2017? Hoeveel mensen voldoen aan de door de Gezondheidsraad geadviseerde Beweegrichtlijnen 2017? De Gezondheidsraad heeft de recente wetenschappelijke inzichten over de relatie tussen bewegen en gezondheid verwerkt

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Gezondere leefstijl blijkt voor velen moeilijk haalbaar

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Gezondere leefstijl blijkt voor velen moeilijk haalbaar Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB10-017 16 maart 2010 9.30 uur Gezondere leefstijl blijkt voor velen moeilijk haalbaar Bijna een op de twee beweegt onvoldoende Ruim een op de tien heeft

Nadere informatie

Beweging, voeding en. (over)gewicht

Beweging, voeding en. (over)gewicht JONGERENPEILING 2008 ZUID-HOLLAND NOORD De jongerenpeiling heeft als doel om periodiek op systematische wijze ontwikkelingen in gezondheid en gewoonten van jongeren in kaart te brengen. Dit is het eerste

Nadere informatie

Resultaten BOS-onderzoek nulmeting Gemeente Eijsden 9-12 jarigen

Resultaten BOS-onderzoek nulmeting Gemeente Eijsden 9-12 jarigen Resultaten BOS-onderzoek nulmeting Gemeente Eijsden 9-12 jarigen GGD Zuid Limburg December 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Methoden 3 3. Resultaten 0-meting 4 3.1 Respons 4 3.2 Achtergrondkenmerken

Nadere informatie

Alcoholgebruik: omvang in de regio

Alcoholgebruik: omvang in de regio Alcoholgebruik: omvang in de regio Schadelijk alcoholgebruik in de regio Het alcoholgebruik(1) onder volwassenen (tot 65 jaar) in Zuid-Limburg is 85%. Van de ouderen (65+) geeft 75% aan alcohol te drinken.

Nadere informatie

Drentse Sportmonitor Inzicht in het beweeg- en sportgedrag van de inwoners van de provincie Drenthe

Drentse Sportmonitor Inzicht in het beweeg- en sportgedrag van de inwoners van de provincie Drenthe Drentse Sportmonitor 2010 Inzicht in het beweeg- en sportgedrag van de inwoners van de provincie Drenthe 2008-2010 Colofon Auteur Drs. N.T. Schouwenaars Redactie P.H.J. Schouwink Met medewerking van W.J.H.

Nadere informatie

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013 Samenvatting Losser Versie 1, oktober 2013 Lage SES, bevolkingskrimp en vergrijzing punt van aandacht in Losser In de gemeente Losser wonen 22.552 mensen; 11.324 mannen en 11.228 vrouwen. Als we de verschillende

Nadere informatie