HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon:"

Transcriptie

1 HARDERWIJK EN OMSTREKEN (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon:

2

3 Groei & Bloei De Tuinliefhebbers mei 2013 In dit boekje geen uitnodiging voor een avond in de Kiekmure, maar wel om in de komende maanden te gaan genieten van een aantal tuinen in de omgeving. Wij hebben gelukkig weer voldoende enthousiaste tuinierende leden en niet-leden bereid gevonden ons hun tuin te laten zien. Liefhebbers van hun tuin zijn eigenlijk altijd leuke mensen, die hun hobby graag met anderen delen, dus uit ervaring weten wij dat deze avonden altijd heel gezellig zijn. De avond van 16 april jl. met Marjan Sorgdrager We konden veel leren deze avond, bijvoorbeeld hoe je probleemloos iemand langzaam kunt vergiftigen, hoe je je tegen heksen kunt beschermen of met welke planten je ze juist kunt lokken als je het toch wel leuke types vindt. In de columns die ze voorlas, werd uitgelegd hoe bepaalde planten aan hun naam komen. Dat is heel vaak een verhaal van slecht aflopende liefdes, jaloerse echtgenotes, boze goden enz. Maar ook de heilzame werking van veel ook nu nog bekende planten kreeg aandacht. Voor de vrijwilligers van de Kruidentuin klonken die namen allemaal heel bekend, maar gebruiken doen we ze toch maar niet. Het bestuur had rekening gehouden met misschien weinig planten voor de ruilbeurs, omdat het weer tot dan toe niet echt aantrekkelijk was geweest om de tuin in te gaan. Maar onze leden zijn echte tuinliefhebbers, dus er werd gelukkig toch een groot aantal planten meegebracht. Het was een gezellige drukte bij de tafels en de planten verdwenen in een rap tempo in de plastic tassen. Er bleef niets over, dus een dag later is er in veel tuinen in Zeewolde en Harderwijk flink gewerkt. In memoriam mevrouw Wanne Kok-Spruit Op 27 april jl. overleed op bijna 92-jarige leeftijd mevrouw Wanne Kok. Zij was sinds 1993 erelid van Groei en Bloei, kreeg in 1990 de Erespeld van de Gemeente Harderwijk, was erelid van de Harderwijkse Kantkloskring en van de Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen. Zij heeft dus veel betekend voor het Harderwijkse Verenigingsleven.

4 Maar voor ons was zij toch vooral actief lid van Groei en Bloei, oud bestuurslid van onze afdeling en moeder van de Kruidentuin. Zij heeft een grote rol gespeeld bij de wedergeboorte van een Hortus Botanicus in onze gemeente, op de plaats waar die ook vroeger heeft gelegen. Weliswaar een heel stuk kleiner, maar zoals velen van u zullen kunnen beamen, een prachtige groene oase achter het Linnaeustorentje. Bij de totstandkoming in 1989 werd met de Gemeente Harderwijk afgesproken dat zij de aanleg voor hun rekening zouden nemen en dat onze afdeling voor het onderhoud zou zorgen. En een groep vrijwilligers van Groei en Bloei doet dit nu al bijna 25 jaar. Vele jaren onder leiding van Wanne Kok, maar toen zij de 80 ruim was gepasseerd, moest zij tot haar verdriet het stokje overdragen. Wel kwam ze nog regelmatig langs als wij aan het werk waren en vond het dan altijd weer moeilijk om niet meer mee te kunnen doen. Enkele bestuursleden en een aantal Tuinkabouters hebben in Nieuwegein afscheid van Wanne genomen. Wij hebben daarbij een boeketje bloemen uit onze Hortustuin op haar kist gelegd. Wij zullen er voor zorgen dat de Kruidentuin een pareltje zal blijven in de binnenstad, dat zijn wij aan haar verplicht. Open tuinen 2013 Het is ons wederom gelukt om een interessant tuinprogramma samen te stellen. Erg leuk en bijzonder welkom was deze keer een spontane aanmelding! Nog even voor de duidelijkheid: De tuinen zijn open van tot uur. U kunt er gewoon op eigen gelegenheid naar toe gaan. Soms bieden we de mogelijkheid aan om gezamenlijk te fietsen en/of mee te rijden. Het verzamelpunt is dan altijd Winkelcentrum Tweelingstad aan de Nassaulaan (zie hiervoor verder bij de beschrijving van de tuinavonden. Dinsdag 28 mei We zijn te gast in de tuinen van mevrouw Balen, Rooseveltlaan 3 en van Luuk Vermeer, Randweg 100. in Harderwijk. U heeft over deze twee tuinen al kunnen lezen in het vorige groene boekje. Dinsdag 11 juni U kunt gaan kijken in de groenrijke J.P. Heyelaan. De tuinen liggen vlakbij elkaar. Ziet u dat het in de ene tuin al druk is, ga dan alvast een paar tuindeuren verder. Mevr. Dijkstra, J.P. Heyelaan 50, vindt het erg leuk om u in haar tuin te begroeten. Toen ik er begin mei al even was, werd ik door een enthousiaste

5

6 tuinvrouw ontvangen. De tuin zag er al keurig uit. Er staat een mooie hulst, een grote rododendron, verschillende hortensia's en mooie pollen vaste planten. De borders liggen langs het gazon. Er is een kleine vijver en in het grasveld is een mini rotstuintje te zien. Keien met een paar rotsplantjes er tussen. Een leuk idee voor in het gras of op een ander plekje. Kortom er is genoeg moois te bekijken. De tuin van familie Koekoek, J.P. Heyelaan 56, ligt rond een huis wat vroeger een boerderijtje is geweest. Deze tuin past echt bij het huis: een bont geheel. Er wordt op natuurlijke wijze getuind. Dat is het wegtrekken van plantjes als het te gek wordt. Sommige planten sterven af. De lege plekken die dan ontstaan, worden ingenomen door andere. Er staan oude appelrassen en wat wilde rozen. Een ouderwetse sering en een groenblijvende kamperfoelie. Kortom er mag heel veel groeien en bloeien. Dinsdag 25 juni. We zijn welkom in twee tuinen die ontworpen zijn door mevrouw Ans Krikke. We bekijken haar eigen tuin en die van de familie Foppen. De tuinen van Ans kenmerken zich door een duidelijke structuur en plantgebruik op kleur. De tuin van de familie Foppen ligt aan de Swingdreef 47. De structuur komt tot uiting in strakke hagen van taxus, beuk en buxus. Veel vierkante en ronde buxusvormen. Witte vaste planten in de vakken, zoals bergenia (schoenlapperplant) en allium. Ook zie je veel grassen toegepast. Erg mooi is de akebia met rode bessen. Voor wat hoge accenten zorgen de kiwi, een witte klimroos, malussoorten en krent. De tuin van Ans Krikke zelf is te vinden aan de Jazzdreef 12. Bij aankomst herkent u al het ontwerp van de voortuin. Een mooie zichtlijn vanaf het huis naar een bankje achter in de tuin. Ook hier vormen de hagen en het gebruik van vaste planten op kleur een belangrijk facet in het tuin. De tuin straalt rust uit. Alhoewel... het bijhouden van de vele hagen en haagjes is wel veel werk. Wat best spannend is: door de hagen overzie je niet in een keer de gehele tuin. Dinsdag 9 juli gaan we tuinen kijken in Zeewolde. Dit keer blijven we in het dorp aan de Kornoelje nr. 6, 9, en 22 Op Kornoelje nr. 6 wonen Erna Kooij en haar man. Bij de voordeur staat een geweldige buxusslak in een pot. Een gezellig zitje in een nis trekt meteen de aandacht, net als de tuinbeelden die hier en daar in de tuin staan en de vijver met mooie planten.

7 Er lopen gezellige paadjes door de tuin waar heel veel vaste planten staan, zoals Delphinium, Lavendel, Campanula, Phlox. Ook staan er mooie Hortensia s, een magnolia, een viburnum en een mooi gesnoeide Es waar nu het avondzonnetje weer onder door schijnt. Genoeg te zien in deze mooie tuin van een enthousiaste tuinvrouw. Kornoelje nr. 15 wordt bewoond door Paula Lammertink met haar gezin. Twee jaar geleden is er verbouwd en kwam er een stuk bij de kamer. Het gevolg hiervan was dat haar tuin flink op zijn kop lag en haar taxushaag weer opnieuw ingepoot moest worden. Het is dit jaar dus spannend hoe alles het weer gaat doen. Paula heeft een hele heldere vijver met heel veel Elritsjes er in. Wie wil mag wat van de kleine visjes meenemen. Er zitten er zoveel in haar vijver dat er wel een paar uit mogen. Dus wie interesse heeft.(..) Er staan veel vaste planten in haar tuin die ze aanvult met leuke eenjarigen. Paula tuiniert op kleur, achter veel wit geel en oranje en de mooie roos Just Joey. In haar voortuin veel roze en blauw gecombineerd met een rode beukenhaag. In haar achtertuin staat ook een pruimenboom waar vorig jaar zelfs 70 kg pruimen van af kwam. De tuin is nu zo n 20 jaar oud maar de borders zijn nooit af en elk jaar weer anders. Ook Paula is een enthousiaste tuinvrouw. Aan de overkant op nr. 22 wonen Jenny en Henk Ittersum. Voor ze 20 jaar geleden naar het dorp verhuisden, woonden ze op een boerderij in het buitengebied. Henk heeft volgens zijn buren de mooiste grasmat van de straat en helpt Jenny graag in de tuin. Er zitten mooie hoogteverschillen in de tuin en waar eerst een vijver lag hebben ze nu een heerlijk terras aangelegd. Ook in deze tuin weer mooi gesnoeide buxus, skimmia s, heleborus en rodendendrons, aangevuld met vaste planten, Yucca s en hortensia s. En niet te vergeten de aardbeienplantjes waar ze heerlijk van kunnen smullen. Bij de voordeur staan mooie potten met gezellige eenjarigen. Ook deze tuin is het bekijken meer dan waard. Natuurlijk carpoolen wij weer deze avond, dus wie mee wil rijden dient om uur aanwezig te zijn bij het winkelcentrum Tweelingstad aan de Nassaulaan.

8 Dinsdag 23 juli. Vanavond zijn we welkom in de bostuin van mevrouw Klaverwijden, Stobbeweg 2 te Hierden. U rijdt vanuit de Molenweg links af de Stobbeweg in. U ziet eerst nummer 2A. Rij hier voorbij! Dan volgt nummer 2. Bij het verroeste hek moet u zijn! Let op! Er staat, op verzoek, geen bordje Open tuin bij de ingang. Deze tuin ligt helemaal verscholen in de bossen. Toen wij er in het voorjaar al even waren, bloeide er de bijzondere mooie Corylopsis (schijnhazelaar). Zachtgele bloemetjes. In de voortuin staat een oude appelboom, helemaal begroeit met mos. Met het zonlicht erop is dat een prachtig gezicht. Het is een heel natuurlijke tuin. Kruip door- sluip door paadjes kronkelen rondom het huis. Behalve vaste planten en bollen treft u er ook veel heestersoorten aan, waaronder een mooie krulhazelaar. Geen gras, maar helemaal vol met planten. Wat zullen vlinders, vogels en andere dieren hier graag toeven! Ondanks dat we vanavond maar één tuin voor u in petto hebben, zult u zich niet vervelen. Er is voldoende te ontdekken in deze toch wel spannende tuin. Wilt u meefietsen. We vertrekken om 18:30 uur vanaf winkelcentrum Tweelingstad. Dinsdag 6 augustus Zoals u al heeft kunnen lezen in het april-boekje, organiseert Tuincentrum 't Binnenland dit jaar (gecombineerde) Phlox-en Salviaweken van 12 juli t/m 17 augustus. Gedurende 5 weken staan Phlox en Salvia centraal. In die periode is het op vrijdagavond koopavond! Daarnaast zetten ze in die periode tijdens de weekenden telkens 1 andere plant in het zonnetje waarvan verschillende variëteiten te koop zijn. 19 en 20 juli: de Nepeta 26 en 27 juli:de Agastache 2 en 3 augustus: de Monarda 9 en 10 augustus: de Echinacea Afgezien van deze gezamenlijke dinsdagavond zijn er dus nog vele dagen waarop u kunt gaan winkelen bij Willem Wajer. Wilt u meerijden op 6 augustus, kom dan tijdig naar winkelcentrum Tweelingstad aan de Nassaulaan. We vertrekken daar om 19:15 uur. Dinsdag 13 augustus. Op deze laatste avond van ons open tuinen programma gaan wij naar twee tuinen in Hierden.

9 De tuin van de familie Schaaff ligt aan de Biesteweg 14. Vanaf de Molenweg gaat u links af de Biesteweg in. Het doodlopende weggetje waar nummer 14 staat, rijdt u in. Achterin bevindt zich de tuin waar u moet zijn. De tuin is niet zo lang geleden op de schop genomen. Zelfs de vijver is verplaatst. De tuin heeft nu ronde golvende lijnen. Ook is het terrein wat glooiend. Er wordt gewerkt met borders in de kleuren: blauw, wit en geel. Er staan veel vaste planten. Maar ook de bomen en vele heestersoorten zijn het bekijken waard. Het prachtige lijnenspel van borders en gras zal u zeker direct opvallen. De tweede tuin is van de familie Whittaker. Deze treft u aan op Schaapskamp 7. In de voortuin tuiniert mevrouw Whittaker. In dit stuk tuin zie je een cirkel waar je omheen kunt lopen om alles goed te bekijken. Zij houdt van planten met gele, oranje en rode bloemen. Die vindt u daar in overvloed. De achtertuin is het domein van de heer Whittaker. Hier vindt u met name vierkante vormen en vakken waarin groenten en fruit staan. De liefde voor het tuinieren gaat hier duidelijk door de maag. Verder staan er grassen en is er een mooie vijver. De heer en mevrouw Whittaker proberen veel ideeën uit en houden van veranderen. Een leuke en actieve manier van tuinieren. Kortom: op deze avond treft u twee heel verschillende tuinen aan; qua structuur en wijze van tuinieren. Leuk om mee kennis te maken en van te genieten. U bent van harte uitgenodigd. Ook deze avond kunt u meefietsen vanaf winkelcentrum Tweelingstad. We vertrekken om 18:30 uur. We hopen u op een of meerdere avonden te mogen begroeten. De open tuinen commissie Op zondag 19 en maandag 20 mei organiseert de Vereniging Groei en Bloei afdeling Epe-Heerde De Pure Pinksterfair. In het park rondom kasteel Cannenburch staan smaakvol ingerichte stands op het gebied van natuur, tuin en cultuur. U vindt er veel producten, proeverijen, workshops en demonstraties. De fair is geopend van uur tot uur. Adres: Maarten van Rossumplein 4 te Vaassen. Misschien een leuke tip om naar toe te gaan met de pinksterdagen. Meer informatie over het programma op De toegangsprijs is 6 euro. Parkeren is gratis.

10

11 Bloemschikken in Zeewolde Omdat wij toch een aanzienlijk aantal leden hebben die in Zeewolde wonen, overweegt het bestuur om daar in het najaar een beginnerscursus bloemschikken te organiseren. Daar komt natuurlijk wel het één en ander bij kijken. Jaap Vlijm ziet geen kans om dat er ook nog bij te doen, dus moeten wij op zoek naar een docent en vanzelfsprekend een locatie. Dat is geen probleem, als wij tenminste bij benadering weten op hoeveel cursisten wij zouden kunnen rekenen. Om te beginnen gaan wij uit van een cursus van 6 à 8 lessen, te beginnen eind september/begin oktober. Denkt u er eens over na of u dit zou willen gaan doen. Iedereen kan bloemschikken leren en alle basishandelingen worden stap voor stap uitgelegd en voorgedaan. U zult verstelt staan hoe snel u leert om een heel leuk bloemstuk te maken. U bent creatief bezig met levend materiaal, dat geeft veel voldoening. Heeft u wel belangstelling voor zo n cursus in uw eigen woonplaats, laat dat dan weten aan de secretaris, Henriëtte Koekoek, of henriette.koekoek@hccnet.nl Het gaat dus in eerste instantie om de belangstelling te peilen, zodat wij kunnen inschatten of het organiseren van een cursus haalbaar is. Het bestuur zou het prettig vinden als er ook een lid uit Zeewolde mee zou willen besturen. Vanuit Harderwijk is niet goed te bepalen wat de mogelijkheden zijn om ook in Zeewolde af en toe iets te organiseren. Er is nog steeds een vacature in het bestuur, dus denkt u er in de zomermaanden eens rustig over na of u zich in wilt zetten voor onze afdeling Groei en Bloei. In de aanbieding Sinds wij een zwembad hebben in plaats van een vijver, zijn er ook geen vissen meer om te voeren. Maar er staan nog wel steeds 2 zakken van 15 liter White sticks die wij graag zouden willen ruilen voor een flesje witte wijn. Dus heeft u interesse, neem dan even contact met ons op. tel Diny en Frans Slootman

12 Plannen voor volgend seizoen In de zomermaanden zullen wij hopelijk velen van u treffen bij de open tuinen en dan vanaf 24 september weer op onze avonden in de Kiekmure. Maar wij zijn ook van plan om in de herfst, winter en/of voorjaar workshops te organiseren zoals bijvoorbeeld het maken van een herfstmand, een bollenmand en een hanging basket. U hoort daar uiteraard meer over na de zomer, maar het is leuk om er alvast over na te denken. Ons programma tot eind september 2013 De Tulpengekte Willy Atema 22 oktober 2013 Canada Luuk Vermeer 19 november 2013 Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen John ter Horst 17 december 2013 Kerstworkshop Het bestuur wenst u allen een mooie zomer. Wij hopen velen van u te ontmoeten in de open tuinen en anders weer in september in de Kiekmure.

13

14

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 HARDERWIJK EN OMSTREKEN (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 Groei & Bloei De Tuinliefhebbers September 2013 Misschien komt er na

Nadere informatie

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon:

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: HARDERWIJK EN OMSTREKEN (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 Groei & Bloei De Tuinliefhebbers oktober 2013 Uitnodiging Het bestuur

Nadere informatie

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 HARDERWIJK EN OMSTREKEN (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 Groei & Bloei april 2013 De Tuinliefhebbers Uitnodiging Op 16 april,

Nadere informatie

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon:

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: HARDERWIJK EN OMSTREKEN (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 Groei & Bloei De Tuinliefhebbers maart 2013 Uitnodiging voor onze ledenavond

Nadere informatie

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 HARDERWIJK EN OMSTREKEN (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 Groei & Bloei De Tuinliefhebbers november 2013 Uitnodiging voor de ledenavond

Nadere informatie

Programma Tuinweek. Fijne tuindagen gewenst!

Programma Tuinweek. Fijne tuindagen gewenst! Programma Tuinweek Programma Tuinweek Groei & Bloei afd. Gorinchem en afd. Alblasserwaard Kinderactiviteiten Woensdag 18 juni van 14.00-15.30 uur Bij Tuincentrum Sterk Vlietskade 1074 in Arkel is er een

Nadere informatie

Tuinuitje Oxalis op 23 mei 2017 naar Garrelsweer en Lageland

Tuinuitje Oxalis op 23 mei 2017 naar Garrelsweer en Lageland Tuinuitje Oxalis op 23 mei 2017 naar Garrelsweer en Lageland Alvorens uit Winschoten te vertrekken, eerst enkele mededelingen gedaan, o.a. met betrekking tot de gezondheidstoestand van Ge, het blijft voor

Nadere informatie

GENIETEN VAN EEN GROENE BOERDERIJTUIN. tuin in beeld

GENIETEN VAN EEN GROENE BOERDERIJTUIN. tuin in beeld 56 57 tuin in beeld GENIETEN VAN EEN GROENE BOERDERIJTUIN TOEN JESSICA EN HAAR MAN HUN BOERDERIJ KOCHTEN, HAD DE TUIN DE SFEER VAN EEN PARK. DE RONDE PERKJES EN KEURIG GESNOEIDE BOMEN VONDEN ZIJ NIET PASSEND

Nadere informatie

mei 2015 Zomer-doe-avond 20 mei a.s. Nieuwsbrief De Floriaan Mei 2015 Vergeet u niet het volgende mee te brengen: Beste 3Florianen,

mei 2015 Zomer-doe-avond 20 mei a.s. Nieuwsbrief De Floriaan Mei 2015 Vergeet u niet het volgende mee te brengen: Beste 3Florianen, Nieuwsbrief De Floriaan Mei 2015 mei 2015 Zomer-doe-avond 20 mei a.s. Vergeet u niet het volgende mee te brengen: Beste 3Florianen, Op woensdag 20 mei hebben we een gezellige zomer-doe-avond gepland. Tijdens

Nadere informatie

Auditieve oefeningen - lente. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen - lente. Hakken en plakken Auditieve oefeningen - lente Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) len-te kro-kus tul-pen lam-me-tje bloe-men zaai-en tuin-tje ro-zen vo-gel tuin-man bij-en

Nadere informatie

Het Open Tuinen Weekend 17 en 18 juni 2017 Groei& Bloei afdeling Zwolle

Het Open Tuinen Weekend 17 en 18 juni 2017 Groei& Bloei afdeling Zwolle Het Open Tuinen Weekend 17 en 18 juni 2017 Groei& Bloei afdeling Zwolle Zwolle 'Pluktuin' Kleine Veerweg 9, 8017 BP Zwolle Op biologische wijze teelt Josefien een grote verscheidenheid aan bloemen en kruiden.

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

Uw tuin goed onderhouden

Uw tuin goed onderhouden Uw tuin goed onderhouden Een goed onderhouden tuin is een lust voor het oog en een kostbaar bezit. Het vereist de nodige kennis en kunde om het onderhoud goed uit te voeren. Bijvoorbeeld wat, wanneer en

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Wimilingen mei-juni 2019

Nieuwsbrief De Wimilingen mei-juni 2019 Nieuwsbrief De Wimilingen mei-juni 2019 Lokaal dienstencentrum De Wimilingen Kruizemunt 15, 2160 Wommelgem Contactgegevens voor info/ inschrijvingen: Marleen Dobbels tel: 03 355 18 14 marleen.dobbels@emmaus.be

Nadere informatie

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard WWW.GARDENZINE.NL SEPTEMBER 2009 3,95 H E T T I J D S C H R I F T V O O R D E T U I N, S E R R E E N H E T T E R R A S +!717973!911562! kktkt Tuintrip: Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire Nazomeren

Nadere informatie

INTERVIEW. Nicolette Fox: INTERVIEW ROLF TIMMER. FOTOGRAFIE: BART BRUSSEE LIBELLE TUINPLANNEN

INTERVIEW. Nicolette Fox: INTERVIEW ROLF TIMMER. FOTOGRAFIE: BART BRUSSEE LIBELLE TUINPLANNEN Nicolette Fox: INTERVIEW ROLF TIMMER. FOTOGRAFIE: BART BRUSSEE 77 Elke dag speelde Libelle s redactiemanager Nicolette Fox (45) als kind in de grote achtertuin naast de moestuin van haar vader. Daar begon

Nadere informatie

Totaal. Taxatierapport Tuinnummer SOORT prijs p.st afwijkende prijs. Aantal

Totaal. Taxatierapport Tuinnummer SOORT prijs p.st afwijkende prijs. Aantal NAALDBOMEN/CONIFEREN - Blauwe Ceder 30,00 - Blauwspar 15,00 - Ceder 10,00 - Coniferen (speciaal: 20,-) 5,00 - Cryptomeria 15,00 - Cypres - solitair ( 7,50-15,-) 15,00 - Grove Den 12,50 - Jeneverbes 5,00

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

Groei & Bloei. De Tuinliefhebbers. januari 2013

Groei & Bloei. De Tuinliefhebbers. januari 2013 Groei & Bloei De Tuinliefhebbers januari 2013 Het nieuwe jaar is begonnen na een heel groene, heel natte en veel te warme Kerst. Maar wie weet is het een beetje winter op het moment dat u dit leest. Wij

Nadere informatie

Acanthuskusjes- zomer 2015

Acanthuskusjes- zomer 2015 Acanthuskusjes- zomer 2015 Een nieuwe trend zet door! Kies voor een Prairietuin! Schoorvoetend, maar toch, sinds de mooie promotietuin, die Tuinontwerp de Weieven in Zijtaart had bij Geert van Boxmeer

Nadere informatie

Presentatie permacultuurproject Karla Mulder, 2012

Presentatie permacultuurproject Karla Mulder, 2012 Presentatie permacultuurproject Karla Mulder, 2012 Wat heb ik geleerd? Hoe heb ik permacultuur principes toegepast? Plannen Ik koos mijn voortuin in Nijmegen als project. Mijn project: Voortuin in Nijmegen,

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Maart 2012 1. Voorwoord Op 20 april 2011 was het zover: de officiële oprichting van de Vereniging Buurtmoestuin Castellum! Het was het tastbare resultaat

Nadere informatie

Geheel verzorgde week met excursies en koken

Geheel verzorgde week met excursies en koken Toe aan vakantie? Bijtanken in Salzburgerland! Herfstweek: zaterdag 18-25 oktober (in overleg kunnen we voor een groep de data verschuiven) Geheel verzorgde week met excursies en koken Excursies en koken:

Nadere informatie

Van de Voorzitter afdeling Zwolle.

Van de Voorzitter afdeling Zwolle. Van de Voorzitter afdeling Zwolle. Het is al weer enige tijd geleden dat er een convocaat uitkwam. Als bestuur hadden we de beslissing genomen om alle informatie digitaal te verspreiden. Het bleek echter

Nadere informatie

Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015

Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015 Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015 Agenda: oktober/november UITDAGEND ONDERWIJS MET EEN STERKE BASIS maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag oktober 19 Start herfstvakantie 12

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

De Stuifmail. HALLO tuinders van Rust en Vreugd!

De Stuifmail. HALLO tuinders van Rust en Vreugd! View this em ail in y our browser De Stuifmail Nieuwsbrief Tuinpark Rust en Vreugd. Verschijnt drie keer per seizoen. Nr.5, maart 2014 HALLO tuinders van Rust en Vreugd! De zomertijd is ingegaan. De hekken

Nadere informatie

Casa Benamato Accommodatie en Prijzen 2018

Casa Benamato Accommodatie en Prijzen 2018 Casa Benamato Accommodatie en Prijzen 2018 Accommodatie Het deel van Casa Benamato dat op het dal gericht is, vormt het exclusieve domein van de gasten. De twee appartementen van Casa Benamato hebben een

Nadere informatie

FEESTJE & VASTE PLANTEN VAN GRASSEN

FEESTJE & VASTE PLANTEN VAN GRASSEN FEESTJE VAN GRASSEN & VASTE PLANTEN Ook in een onderhoudsvriendelijke tuin kan de beplanting een lust voor het oog zijn. Zo ontwierp Klaas van Elsäcker een strakke watertuin met een weelderige border die

Nadere informatie

Nieuwsbrief april G&B - Liemers

Nieuwsbrief april G&B - Liemers Bekijk de webversie Nieuwsbrief april G&B - Liemers Beste lezers, Op maandag 9 april a.s. houden wij weer onze Algemene Leden Vergadering (ALV), waarbij onze leden van harte zijn uitgenodigd. Vanaf 20.15

Nadere informatie

Doe niets met planten in de tuin als het vriest!

Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Wintertips December Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Dahlia s, gladiolen en dergelijke planten die opgeslagen liggen, liggen vaak té vochtig en krijgen last van schimmels. December is de

Nadere informatie

Baarlo. Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal 2017.

Baarlo. Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal 2017. Baarlo Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal 2017. 1 2 Open Inloop. Tijdens de open inloop kunt u vrijblijvend binnenlopen. Het is een ruimte voor alle mensen uit Baarlo. Een gemeenschapsruimte,

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

Oostkerke ademt Mien Ruys

Oostkerke ademt Mien Ruys NIEUWSBRIEF 82 juli 2014 Beste, Je hebt via www.atelierartisjok.be ingetekend op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief zal je wat meer wegwijs maken in diverse thema's rond planten en tuinarchitectuur. Suggesties

Nadere informatie

meivakantie boerderij

meivakantie boerderij Hebben jullie ook zo'n zin in vakantie? Na zo hard werken op school. Wij wel!!!!. We gaan er een super leuke tijd van maken op de boerderij met zeker ook een koninklijke verassing. Doen jullie ook mee?

Nadere informatie

Groei & Bloei. De liefde voor tuinieren is een zaadje, dat eenmaal ontkiemd, nooit meer afsterft. Gertrude Jekyle. De Tuinliefhebbers.

Groei & Bloei. De liefde voor tuinieren is een zaadje, dat eenmaal ontkiemd, nooit meer afsterft. Gertrude Jekyle. De Tuinliefhebbers. Groei & Bloei De Tuinliefhebbers mei 2012 De liefde voor tuinieren is een zaadje, dat eenmaal ontkiemd, nooit meer afsterft. Gertrude Jekyle Het laatste boekje voor onze zomerstop. Nou ja, stoppen doen

Nadere informatie

Door de ogen van Piet Oudolf

Door de ogen van Piet Oudolf Door de ogen van Piet Oudolf In Singer Laren opent begin juni de tentoonstelling Geschilderde tuinen. Dan is ook voor het eerst de nieuwe door Piet Oudolf ontworpen beeldentuin toegankelijk. Als opmaat

Nadere informatie

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Semi-Bungalow. Wonen aan het Water! Luxe afgewerkt goed onderhouden. Bijzondere architectuur

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Semi-Bungalow. Wonen aan het Water! Luxe afgewerkt goed onderhouden. Bijzondere architectuur Huizen van Hoekstra & van Eck Sonatestraat 8, 1312 EH Almere Wonen aan het Water! Bijzondere architectuur Luxe afgewerkt goed onderhouden Semi-Bungalow H19 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte Perceeloppervlakte

Nadere informatie

Graag willen wij jou laten kennismaken met ons zomerprogramma. Dit jaar in het thema:

Graag willen wij jou laten kennismaken met ons zomerprogramma. Dit jaar in het thema: Beste bewoner, familie, bezoeker, Graag willen wij jou laten kennismaken met ons zomerprogramma. Dit jaar in het thema: Reis door Europa In dit Zonneblad vind je een overzicht van al onze grote activiteiten.

Nadere informatie

TUINEN VAN SALLANDROUTE

TUINEN VAN SALLANDROUTE Buitenleven En Route TUINEN VAN SALLANDROUTE In de het Overijsselse Salland zijn op 24 april en 1 mei twee bollentuinen en een kwekerij geopend. Onder de noemer Tuinen van Salland kun je een route maken

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei-Juni 2014

Nieuwsbrief Mei-Juni 2014 Nieuwsbrief Mei-Juni 2014 Annelies Aarts De Smeelen 49 6021 VB Budel Telefoon: + 31 (0 )6-22986548 www.anneliesaarts.com info@anneliesaarts.com Welkom bij deze nieuwsbrief... In deze nieuwsbrief de activiteiten

Nadere informatie

Casa Benamato Accommodatie en Prijzen

Casa Benamato Accommodatie en Prijzen Casa Benamato Accommodatie en Prijzen Accommodatie Het deel van Casa Benamato dat op het dal gericht is, vormt het exclusieve domein van de gasten. De twee appartementen van Casa Benamato hebben een fantastische

Nadere informatie

Joris bouwt! Aanleiding. Leefplein. Ruimte

Joris bouwt! Aanleiding. Leefplein. Ruimte Joris bouwt! Zorg Aanleiding Goede dag meneer, goede dag mevrouw, wat kan ik voor u doen? Wilt u misschien een kopje koffie? Neemt u vast plaats in het grandcafé of op het terras. Het zonnetje schijnt

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL PARK MAASHORST Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL Een gebied met ongekende mogelijkheden In het Noorden van Uden, aan de rand van één van

Nadere informatie

Op reis naar de rust. van een landelijk interieur INTERIEUR

Op reis naar de rust. van een landelijk interieur INTERIEUR Op reis naar de rust INTERIEUR van een landelijk interieur Precies een jaar wonen Sylvie, Christophe en hun kinderen nu in hun nieuwe woning; lang genoeg dus om zich te realiseren dat grote dromen inderdaad

Nadere informatie

Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2013-2014 1

Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2013-2014 1 Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2013-2014 1 Voorwoord Ook dit jaar ga ik weer met nieuwe ideeën van start en hoop dat het weer een leuk seizoen wordt! Er is weer een uitgebreid aanbod

Nadere informatie

Hydrangea macrophylla Magical selectie

Hydrangea macrophylla Magical selectie Hydrangea macrophylla Magical selectie Magical Four Seasons Speciaal geselecteerd Kleurverandering per seizoen Prachtig geschenk De vier seizoenen van de Magical De Hydrangea macrophylla Magical is een

Nadere informatie

Vlinders kijken. op Landgoed Schothorst

Vlinders kijken. op Landgoed Schothorst Vlinders kijken op Landgoed Schothorst Enke Kleine vos erdpa In de maanden mei tot en met september zie je ze vliegen: eeg vandaag ga je op zoek naar s. In dit boekje s!iveook nst Du vind je allerlei spelletjes

Nadere informatie

September 2016 Welkom + ETEN & DRINKEN

September 2016 Welkom + ETEN & DRINKEN September 0 Welkom + ETEN & DRINKEN Logeerkoffer mee 4 je foto mee van jezelf voor op de 4 0 lege verpakking fotomuur 0 4 Eind deze maand beginnen we weer met het VVE programma Piramide. Piramide is totaalprogramma

Nadere informatie

Feestje. & vaste planten. van grassen

Feestje. & vaste planten. van grassen Feestje van grassen & vaste planten Ook in een onderhoudsvriendelijke tuin kan de beplanting een lust voor het oog zijn. Zo ontwierp Klaas van Elsäcker een strakke watertuin met een weelderige border die

Nadere informatie

EXOTISCH GENIETEN BIJ DE MILLINGER THEETUIN

EXOTISCH GENIETEN BIJ DE MILLINGER THEETUIN EXOTISCH GENIETEN BIJ DE MILLINGER THEETUIN Verliefd op een bijzonder mooi plekje Na een heerlijke wandeling door het weidse landschap van De Millingerwaard kom ik uit op een bijzonder mooi plekje, gelegen

Nadere informatie

Uitnodiging. Bijeenkomst van imkers. Even bijpraten! Diploma-uitreiking, film en een goed gesprek met imkers onder elkaar: Maandag 15 november 2010

Uitnodiging. Bijeenkomst van imkers. Even bijpraten! Diploma-uitreiking, film en een goed gesprek met imkers onder elkaar: Maandag 15 november 2010 November 2010 2 Uitnodiging Bijeenkomst van imkers Even bijpraten Diploma-uitreiking, film en een goed gesprek met imkers onder elkaar: Maandag 15 november 2010 Ons Huis Herman Kuykstraat 11 Geldermalsen

Nadere informatie

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda Uit de serie Natuur in Gouda 10 2 colofon tekst: Cyclus, gemeente Gouda en RAVON lay-out: Steenbergen Ontwerp Studio foto s: André van Kleinwee en Richard

Nadere informatie

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN De Keuzemeersen is een klein natuurgebied naast de Leie. Een natuurgebied is leuk voor de mensen die in de stad wonen. Niet iedereen heeft een tuin. Of sommigen willen

Nadere informatie

OOSTWOLD Lageland 5. Vraagprijs: T: E: W:

OOSTWOLD Lageland 5. Vraagprijs: T: E: W: OOSTWOLD Lageland 5 Vraagprijs: 250.000 Omschrijving OOSTWOLD - Lageland 5 Let op: het betreft hier een vanafprijs Verkopers aan het woord: "13 jaar geleden hebben we dit huis laten bouwen. Na enkele jaren

Nadere informatie

De Stuifmail. HALLO tuinders van Rust en Vreugd! 29 juni. Maak je eigen moestuin & speurtocht!

De Stuifmail. HALLO tuinders van Rust en Vreugd! 29 juni. Maak je eigen moestuin & speurtocht! View this em ail in y our browser De Stuifmail Nieuwsbrief Tuinpark Rust en Vreugd. Verschijnt drie keer per seizoen. Nr.6, juni 2014 HALLO tuinders van Rust en Vreugd! Het tuinseizoen is nu echt begonnen.

Nadere informatie

Welkom in Clarissenhof

Welkom in Clarissenhof 2 Welkom in Clarissenhof Hier komt alles samen. Rust en leven, de stad en groen, jong en oud, historie en moderne 03 architectuur. Gelegen op een minuut lopen van het station en vlak bij het centrum is

Nadere informatie

Een heel geslaagde dag en ook leuk om eindelijk de mensen bij de stemmen van de telefoon te leren kennen.

Een heel geslaagde dag en ook leuk om eindelijk de mensen bij de stemmen van de telefoon te leren kennen. Groei en Bloei, Het word teen goed fruit jaar. Ook de takken van onze eigen fruitbomen buigen door onder het gewicht van de vruchten. We krijgen perziken, kweeperen, appels peren, mispels en pruimen. Alleen

Nadere informatie

Tuinontwerp De Weieven---Mieke Hurkmans Nieuwsbrief 33----zomer 2016

Tuinontwerp De Weieven---Mieke Hurkmans Nieuwsbrief 33----zomer 2016 Tuinontwerp De Weieven---Mieke Hurkmans Nieuwsbrief 33----zomer 2016 Met hierin: Dankbaar zaad uit Ierland. In goede Aarde kwekerij en siertuin op de klei. Foto s Prairietuin Veldhoven, aangelegd najaar

Nadere informatie

de Zanderij dat is meer dan kamperen

de Zanderij dat is meer dan kamperen de Zanderij dat is meer dan kamperen welkom op de Zanderij een lange traditie van Veluws gastheerschap Verscholen in de uitgestrekte bossen van de Veluwe, vlakbij fraaie heidevelden, zandverstuivingen

Nadere informatie

De vakantie is helaas weer ten einde, we hopen dat u allemaal een goede vakantie heeft gehad zonder ongelukken.

De vakantie is helaas weer ten einde, we hopen dat u allemaal een goede vakantie heeft gehad zonder ongelukken. Fonteintje 1 september 2017 Beste ouders en verzorgers, Start schooljaar De vakantie is helaas weer ten einde, we hopen dat u allemaal een goede vakantie heeft gehad zonder ongelukken. Het was, wat ons

Nadere informatie

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo Natuurlijke wellnesstuin De privétuin van tuinontwerper Noël van Mierlo - een natuurlijk ogende stadstuin - werd in 2010 gekozen tot Tuin van het Jaar. Bij zijn bedrijf in Deurne ligt een al even indrukwekkend

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

ma di wo do vr za zo Begin thema Logeerkoffer mee

ma di wo do vr za zo Begin thema Logeerkoffer mee Augustus 0 WELKOM 7 0 7 Logeerkoffer mee 0 7 0 Deze maand beginnen we weer met het VVE programma Piramide. Piramide is een totaalprogramma waarbij alle ontwikkelingsgebieden van het kind gestimuleerd worden.

Nadere informatie

van 19.30 uur tot 22.00 uur van 13.30 uur tot +/- 16.00 uur Zaterdagmiddag: van 13.30 uur tot 16.00 uur van 8.45 uur tot 11.45 uur

van 19.30 uur tot 22.00 uur van 13.30 uur tot +/- 16.00 uur Zaterdagmiddag: van 13.30 uur tot 16.00 uur van 8.45 uur tot 11.45 uur Algemene informatie Opgave workshops Tijdens de opendagen kunt u zich opgeven voor de workshops of het cursus bloemschikken, later is telefonische opgave ook mogelijk. U kunt zich uiterlijk 3 weken voor

Nadere informatie

Welkom bij kinderboerderij de Rekerhout

Welkom bij kinderboerderij de Rekerhout Welkom bij kinderboerderij de Rekerhout OKTOBER 2018 Inhoud Warm! Bloemen Plus wandel4daagse Rabobank fietstocht Eendenvijver Warm en droog Resto van Harte Wespen Onderhoud bomen Onderhoud boerderij Foto

Nadere informatie

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang Nieuws van de ASKA Maandelijks laat ik u in deze nieuwsbrief zien welke leuke activiteiten er op onze locaties weer zijn geweest. Naast de activiteiten in het kader van ons jaarthema op de bso s en de

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

Tuinontwerp De Weieven Nieuwsbrief winter

Tuinontwerp De Weieven Nieuwsbrief winter Tuinontwerp De Weieven Nieuwsbrief 31----winter 2015-2016 Met hierin Winter? Verslag van de kerstworkshops. Goede start laat aangelegde prairietuin van de Weieven. Klimaatsverandering vraagt om Prairietuin.

Nadere informatie

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden Het sprookje van Wonen op het mooiste plekje van Uden park maashorst parkmaashorst.nl P ark M aashorst 1 Uden Noord, grenzend aan Maashorst, is het ideale gebied voor een bijzondere ontwikkeling. Op de

Nadere informatie

Heeft dit verhaal je geinspireerd? bel dan met Mieke Hurkmans op of mail naar:

Heeft dit verhaal je geinspireerd? bel dan met Mieke Hurkmans op of mail naar: De Prairietuin Een nieuwe trend zet door! Kies voor een Prairietuin! Schoorvoetend, maar toch De prairietuin staat in de belangstelling. De aandacht nam toe nadat ik in 2011 bij Geert van Boxmeer hoveniers

Nadere informatie

STOERE GEZINSTUIN. Mooi & praktisch

STOERE GEZINSTUIN. Mooi & praktisch Mooi & praktisch Achterin deze stoere gezinstuin zijn een fietsenhok, hobbyruimte én zandbak met speelhuisje mooi weggewerkt achter een wand van steigerhout. Een nis biedt hier ruimte aan een knus, overdekt

Nadere informatie

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Tuinvoornemens 2017 25 & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Een goed begin is het halve werk. Voor iedereen met mooie balkon-, terras- of tuinplannen organiseren wij in samenwerking met de van TV bekende

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

zaterdag, 19 mei :53 Even voorstellen: De Familie Berg!

zaterdag, 19 mei :53 Even voorstellen: De Familie Berg! zaterdag, 19 mei 2018 12:53 Even voorstellen: De Familie Berg! Want hoewel het allemaal nog netjes was, was het wel wat gedateerd voor Bernard en Ietje Berg. Ze hebben het nu geheel in eigen stijl, wat

Nadere informatie

PLANTWIJZER VIDEO 15

PLANTWIJZER VIDEO 15 PLANTWIJZER V I D E O 15 15 VIDEO 15 VASTE PLANTEN 1 Deze video gaat over bloeiende vaste planten. Dit is een uitgebreide groep waarover ik in een bijgevoegde pdf vertel welke de meest makkelijk te gebruiken

Nadere informatie

CRANBERRYFARM DE HOEVE

CRANBERRYFARM DE HOEVE CRANBERRYFARM DE HOEVE In het zuidoosten van Friesland stroomt de rivier de Linde (Lende). Voor mensen die van rust en ruimte, en een afwisselende omgeving houden is dit gebied een ware verrassing. Ook

Nadere informatie

Tuinders Harde kern Tuin 141 - Albert Uppelschoten (75 jaar) Tuin 154 - Harry de Groot (67 jaar)

Tuinders Harde kern Tuin 141 - Albert Uppelschoten (75 jaar) Tuin 154 - Harry de Groot (67 jaar) Tuinders Ontmoet de tuinders die in De Volkstuin voorbijkomen. Iedereen zorgt op zijn eigen manier goed voor zijn tuintje en draagt iets bij aan de vereniging. Elke week komt de harde kern van Ons Genot

Nadere informatie

ACTIVITEITENPROGRAMMA TUININDESTAD. Najaar 2012 (september & oktober) Voor groepen kinderen va 4-12 jaar

ACTIVITEITENPROGRAMMA TUININDESTAD. Najaar 2012 (september & oktober) Voor groepen kinderen va 4-12 jaar ACTIVITEITENPROGRAMMA TUININDESTAD Voor groepen kinderen va 4-12 jaar Najaar 2012 (september & oktober) INTRODUCTIE: WAT IS TUININDESTAD? Tuinindestad richt zich op de liefhebbers in de stad. Mensen die

Nadere informatie

Creatief met lijnen Inrichten tuinen

Creatief met lijnen Inrichten tuinen Creatief met lijnen Inrichten tuinen L. Barnier K. Gieteling eerste druk, 2003 3 Artikelnummer: 24057 Colofon Uitgever Auteursteam: Onderwijskundige Illustraties: Redactie: Ontwikkelcentrum L. Barnier,

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

Groei & Bloei. Paasworkshop. Brian Kabbes. Agenda. Demonstratie plantenvermeerdering. De Tuinliefhebbers. april 2012

Groei & Bloei. Paasworkshop. Brian Kabbes. Agenda. Demonstratie plantenvermeerdering. De Tuinliefhebbers. april 2012 Groei & Bloei De Tuinliefhebbers april 2012 Een tuin lijkt op zo n eng apparaat dat de stofjas van een man grijpt, of zijn arm; vervolgens wordt zijn hand, zijn been, zijn hele lichaam naar binnen getrokken

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

WILSIERBESTRATING.NL. Tuinideeën

WILSIERBESTRATING.NL. Tuinideeën Tuinideeën wilsierbestrating.nl vervaardigt regelmatig nieuwe tuinconcepten. De tuinontwerpen zijn zo gemaakt, dat ze relatief eenvoudig in iedere tuin nagemaakt kunnen worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Bijlage bij video 10

Bijlage bij video 10 Tuincursus.com Ron den Dikken PlantWijzer online programma Bijlage bij video 10 Struiken Struiken Struiken vormen de tweede laag in een tuin Zou je die laag overslaan en bijvoorbeeld alleen vaste planten

Nadere informatie

Bungalowpark Hoge Hexel

Bungalowpark Hoge Hexel Bungalowpark Hoge Hexel Uw tweede thuis in Twente Rustig gelegen Overdekt zwembad Luxe bungalows Speeltuinen Visvijver Thuiskomen bij bungalowpark Hoge Hexel Graag verwelkomen wij u op ons prachtig gelegen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Harderwijk & Omstreken - 4e kwartaal 2016

Nieuwsbrief Harderwijk & Omstreken - 4e kwartaal 2016 Nieuwsbrief Harderwijk & Omstreken - 4e kwartaal 2016 Bloemschik demo - Bollenmand maken - Kerstworkshop - Zadenruilbeurs Lezingen: Wijngaard Telgt - Wat maakt dat een plantencombinatie werkt Verslagen:

Nadere informatie

TIPS VOOR EEN KLEINE TUIN

TIPS VOOR EEN KLEINE TUIN TIP 1 Boom als parasol De dakmoerbei (Morus alba Fruitless ) zorgt voor dieptewerking in de tuin, bovendien doet hij s zomers dienst als heerlijke parasol en camoufleert hij de buurhuizen. Bij aankoop

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2018

Nieuwsbrief april 2018 Nieuwsbrief april 2018 Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 14 mei De jaarlijkse ledenvergadering hebben we genoteerd op 14 mei. En iedereen is uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Je kunt op

Nadere informatie

Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment. Klik hier om de online versie te bekijken

Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment. Klik hier om de online versie te bekijken Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment Klik hier om de online versie te bekijken Schelpen naar keuze Leef je eens lekker uit met schelpen, want mooie schelpen gaan het dit jaar helemaal

Nadere informatie

Lente. Lente. Zomer. Herfst. Winter

Lente. Lente. Zomer. Herfst. Winter Lente Winter Lente Zomer Herfst De zon schijnt, de lucht is blauw, de vogeltjes fluiten en het wordt een mooie dag! Beer Juf zingt: La, la, la, ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk. Zo vrolijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief September 2016

Nieuwsbrief September 2016 Nieuwsbrief September 2016 Beste ouders en gastouders, De vakantie is voor de meesten al weer voorbij maar hopelijk kunnen we nog even genieten van wat mooie dagen. Voor jullie hier de september nieuwsbrief.

Nadere informatie

VOORJAARS-ACTIVITEITEN

VOORJAARS-ACTIVITEITEN VOORJAARS-ACTIVITEITEN WELKOM De lente is weer in aantocht! Groene blaadjes aan de bomen, het zonnetje breekt voorzichtig door en alles staat weer in volle bloei. Ook bij ons zijn de lentekriebels al volop

Nadere informatie

Gezellige geveltuinen. Maak uw eigen buitenruimte mooier met levend groen. Neem een geveltuin.

Gezellige geveltuinen. Maak uw eigen buitenruimte mooier met levend groen. Neem een geveltuin. Gezellige geveltuinen Maak uw eigen buitenruimte mooier met levend groen. Neem een geveltuin. Leiden is een prachtige stad met veel historie en gezellige wijken en buurten, in het centrum en daar buiten.

Nadere informatie

ZOMER. op he t For t

ZOMER. op he t For t ZOMER op he t For t programma zomervakantie 2011 2 011 Onze Nieuwe Activiteiten! Papier Hier zelf papier maken Bouwen met modder Zin in zomer op het Fort De natuur-bso op Fort Lunet 1 is leuk. En deze

Nadere informatie

Melkweg. Wat een troep! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: milieu. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Melkweg. Wat een troep! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: milieu. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Wat een troep! Wonen: milieu Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Wat een troep!, 2016. Dit boekje is een uitgave van Stichting Melkweg

Nadere informatie

Laurens Aesopus. Uw persoonlijke keuze. Er heerst een gezellige en warme sfeer. Wat kunnen wij voor u betekenen?

Laurens Aesopus. Uw persoonlijke keuze. Er heerst een gezellige en warme sfeer. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens Aesopus Uw persoonlijke keuze Er heerst een gezellige en warme sfeer. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens Aesopus Verpleeghuis voor ouderen met psychiatrische problemen Laurens Aesopus is

Nadere informatie

Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp

Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp Inhoudsopgave Afhankelijk van de tuinklus is het belangrijk om vooraf over enkele zaken na te denken, zoals de ligging en de maatvoering van de tuin

Nadere informatie