Verslag Sociale Zekerheid 1 e halfjaar 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Sociale Zekerheid 1 e halfjaar 2016"

Transcriptie

1 Verslag Sociale Zekerheid 1 e halfjaar 2016

2 Inleiding Voor u ligt het beleidsverslag 1 e halfjaar 2016 ter verantwoording van het gevoerde beleid op het terrein van werk en inkomen. Onder 1 worden behandeld de algemene gegevens van de uitkeringsverstrekking 1 e halfjaar Onder 2 wordt behandeld de re-integratie/participatie van de uitkeringsgerechtigden. Onder 3 worden behandeld de bijzonder bijstand, het armoedebeleid en de schuldhulpverlening. 1. Uitkeringsverstrekking 1e halfjaar 2016 Tot en met 2015 is het aantal uitkeringen in de gemeente Aalburg toegenomen tot 113. Werknemers die hun baan verliezen hebben immers eerst recht op een WW-uitkering. Tot en met 2015 duurde een WW-uitkering minimaal 3 maanden en maximaal 38 maanden. Hoelang een WWuitkering duurt hangt af van het totale arbeidsverleden en het moment waarop iemand werkloos is geworden. Sinds 1 januari 2016 gaat de maximale duur van de WW-uitkering stap voor stap terug naar 24 maanden in Vanaf 2012 laat het aantal uitkeringen een stijging zien. Deze stijging heeft zich tot het 1 e halfjaar 2016 doorgezet. De ontwikkeling van het aantal uitkeringen is in onderstaande grafiek weergegeven. Ontwikkeling uitkeringsbestand IOAW WWB IOAZ/Bbz e halfjaar 2016 Ontwikkeling uitkeringsbestand tot en met 1 e halfjaar 2016 Per 1 januari 2016 Per 30 juni 2016 WWB-uitkeringen IOAZ-uitkeringen - - IOAW-uitkeringen 8 10 Bbz-uitkeringen 1 - WWB-uitkering voor zak/kleedgeld 1 2 Totaal

3 1.1. Instroom P-Wet 34 aanvragen voor een WWB-uitkering zijn ingediend bij de gemeente waarvan: 27 WWB-uitkeringen zijn toegekend. 0 aanvragen zijn afgewezen. 6 aanvragen zijn ingetrokken. 1 aanvraag is buiten behandeling gesteld laat een grote toename zien van het aantal PW-uitkeringen. Dit komt onder andere door: Statushouders; Einde WW; Toename doelgroepjongeren; Verslavingsproblematiek; Echtscheidingen; Faillissement; In 2015 hebben we om te voldoen aan onze taakstelling huisvesting vluchtelingen meer vluchtelingen gehuisvest dan voorgaande jaren. In 2014 hebben wij 5 vluchtelingen/vluchtelingengezinnen geholpen. In 2015 zijn 10 vluchtelingengezinnen gehuisvest. Deze hebben allemaal recht op bijstand. In het 1e halfjaar van 2016 hebben wij 5 vluchtelingen/vluchtelingengezinnen geplaatst en van een uitkering P-wet voorzien Uitstroom P-Wet In het 1e halfjaar 2016 zijn 17 personen/echtparen uitgestroomd waarvan: 5 personen aan het werk gegaan. 9 personen zijn verhuisd naar een andere gemeente. 1 persoon is overleden. 1 persoon heeft de AOW-leeftijd bereikt. 1 persoon met andere oorzaak uitgestroomd Instroom IOAW/Uitstroom IOAW 3 personen/echtparen van 50 jaar en ouder hebben zich bij de gemeente gemeld in verband met het bereiken van de maximale termijn WW voor een IOAW-uitkering en hebben deze toegekend gekregen. 1 persoon heeft de AOW-leeftijd bereikt. Het aantal IOAW ers is in het 1e halfjaar 2016 weer gestegen. Dit zijn over het algemeen werklozen die ouder zijn dan 50 jaar en de maximale termijn voor een WW-uitkering hebben bereikt. Opnieuw werk vinden is voor deze doelgroep extra moeilijk Bestand IOAZ en Bbz In het 1e halfjaar 2016 had onze gemeente: 0 IOAZ-uitkeringen 0 Bbz-uitkeringen 1.5. Budget van het Rijk voor uitkeringsverstrekking Budget gebundelde uitkering Ontvangen budget ( ) Verwachte uitgaven uitkeringen Verwachte inkomsten uitkeringen Totaal Verwacht tekort (afgerond) ( ) ======== Van het tekort blijft voor rekening van de gemeente Voor het resterende gedeelte van van het tekort van kan een aanvraag ingediend worden bij het Rijk voor een aanvullende uitkering (= vangnetregeling). Dit is verwerkt in de 2 e tussenrapportage 2016.

4 2. Re-integratie/participatie Uitgangspunt van de P-wet is werk boven uitkering. De gemeente is verantwoordelijk voor reintegratie van mensen met een P-wet-uitkering. Mensen die gedurende een langere periode een bijstandsuitkering hebben, vinden vaak moeilijk werk. De gemeente kan hierbij helpen door het inzetten van instrumenten zoals proefplaatsing, werkgeverssubsidie, re-integratietrajecten enz. De arbeidsintegratie wordt onmiddellijk opgepakt door de re-integratiemedewerker en eventueel in samenwerking met Werklink worden deze uitkeringsgerechtigden zo spoedig mogelijk bemiddeld naar en baan. Het re-integratiebudget voor onze gemeente voor 2016 bedraagt ( ). Uitgaven re-integratie participatie Uitgaven Werklink De gemeente Aalburg maakt gebruik van de diensten van Werklink te Oosterhout. Werklink is een werkgeversservicepunt van de 6 WAVA gemeenten en het UWV. Werklink richt zich op dienstverlening aan de werkgevers met het oogpunt om uitkeringsgerechtigden van de deelnemende partijen te plaatsen op openstaande vacatures. Jaarlijks betalen wij een vaste bijdrage van aan Werklink. Afgesproken is dat voor dit bedrag jaarlijks 3 plaatsingen worden gerealiseerd door Werklink voor onze gemeente. Jaarlijks organiseert Werklink een Banenbeurs om werkzoekenden in contact te brengen met werkgevers in de regio. In 2016 is de Banenbeurs georganiseerd op 4 oktober in Fort Altena. Plaatsingen via Werklink in het 1 e halfjaar personen zijn via Werklink geplaatst bij werkgevers Proefplaatsing / Werken met behoud van uitkering Hierbij wordt aan personen die zelf nog geen werk hebben gevonden en een beroep doen op een PWuitkering een overeenkomst aangeboden om aan het werk te gaan. Deze proefplaatsing of werken met behoud van uitkering kan zijn bij!go, maar ook bij een andere werkgever. Binnen deze overeenkomst kan door de werkgever gekeken worden of men werknemersvaardigheden heeft en/of men geschikt is voor zijn bedrijf om in dienst te treden. Werken met behoud van uitkering kan maximaal 3 maanden worden ingezet. Proefplaatsingen/werken met behoud van uitkering 1 personen proefplaatsing/werken met behoud van uitkering Convenant plaatsing uitkeringsgerechtigden bij Schoonmaakbedrijf Correct In 2014 is een convenant afgesloten met Correct. Hierin is afgesproken dat Correct over 2015 tot en met plaatsingen zal realiseren. De plaatsingen vinden in de vorm van een arbeidspool plaats. Op 30 juni 2016 is 1 persoon werkzaam bij Correct met aanvullende P-Wet uitkering. Overige personeelsleden die geplaatst zijn op grond van het convenant, zijn overgenomen door een andere werkgever.

5 2.4. Re-integratie en activeringstrajecten Naast de inzet van gesubsidieerde arbeid, werken met behoud van uitkering en werkgeverssubsidie zetten we ook re-integratie activeringstrajecten in. Bij een re-integratietraject is er een directe focus op werk en bij een activeringstraject worden de eerste stappen op weg naar werk gezet. In het 1e halfjaar 2016 zijn de volgende trajecten gestart: 20 inburgerings/re-integratietrajecten/educatie 1 proefplaatsingen 1 werken met behoud van uitkering 1 opleiding om de kansen op arbeidsmarkt te vergroten (bijv. beveiliging, heftruckchauffeur enz.) De overige uitkeringsgerechtigden verrichten vrijwilligerswerk of verlenen mantelzorg. Participatiebudget re-integratie regelingen SZW voor heel 2016 Opgenomen in de begroting Loonkosten arbeidsconsulent!go/re-integratiegelden Uitgaven voor scholing Bijdrage Werklink Kosten arbeidsdeskundig onderzoek 593 Diverse kosten participatie (reiskosten, kinderopvang, loonwaardebepaling enz.) Totaal Verwacht tekort ======= De overige kosten voor de arbeidsconsulent van worden gedekt binnen de in de begroting 2016 opgenomen raming voor de uitvoeringskosten voor het sociaal domein. Tegenprestatie Per 1 januari 2015 is de P-Wet in werking getreden. Hierin is een mogelijkheid opgenomen voor gemeenten om aan de uitkeringsgerechtigden verplicht een tegenprestatie op te leggen. De tegenprestatie biedt gemeenten de mogelijkheid aan PW-ers de verplichting op te leggen om naar vermogen bepaalde onbeloonde maatschappelijk nuttige activiteiten te verrichten. De plicht tot het leveren van een tegenprestatie staat in principe los van de arbeids- en re-integratieplicht. De tegenprestatie is niet bedoeld als re-integratie-instrument. De tegenprestatie mag de re-integratie en het accepteren van werk niet in de weg staan en de werkzaamheden die ingezet worden moeten in omvang en tijd beperkt zijn. Verder moeten de opgelegde werkzaamheden afgestemd worden met de fysieke en psychische omstandigheden van de PW-er en niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. Bij de nieuwe uitkeringsgerechtigden zonder arbeidsbeperkingen wordt de tegenprestatie als verplichting opgelegd. In het 1e halfjaar 2016 hebben 5 personen een tegenprestatie geleverd voor hun uitkering o.a. is er geassisteerd bij Maaswaarden, Vluchtelingenwerk en Sportawards. Via Werklink zijn in mei 2016 rondetafelgesprekken gehouden om vacatures in de regio te matchen met onze uitkeringsgerechtigden.

6 3. Armoedebeleid / Beleidsregels tegemoetkoming bijzondere kosten Aalburg (1 december 2015) Door de gemeenteraad zijn per 1 december 2015 de Beleidsregels tegemoetkoming bijzondere kosten Aalburg vastgesteld. In de periode daarvoor gold het armoedebeleid. Door middel van het Armoedebeleid/Beleidsregels tegemoetkoming bijzondere kosten willen we bereiken dat een minimum bestaansvoorziening voor alle inwoners van Aalburg is gegarandeerd. Dit doen we door een goed minimabeleid neer te zetten dat laagdrempelig en duidelijk is voor de inwoners van Aalburg. In dit hoofdstuk is weergegeven hoe we in het 1e halfjaar 2016 uitvoering hebben gegeven aan het Armoedebeleid en wat de resultaten daarvan zijn Minimaregelingen in 1e halfjaar 2016/Bijzondere bijstand algemeen Bijzondere bijstand is bedoeld voor personen met een laag inkomen die worden geconfronteerd met (niet voorzienbare) bijzondere kosten die nodig zijn en die niet ergens anders vergoed worden (Beleidsregels tegemoetkoming bijzondere kosten Aalburg). Hieronder een willekeurige opsomming van de belangrijkste verstrekkingen in het kader van het Armoedebeleid Kwijtschelding gemeentelijke heffingen Op grond van de Invorderingswet kan de gemeente aan personen, waarvan geacht wordt dat ze geen betaalcapaciteit hebben, kwijtschelding verlenen van gemeentelijke heffingen. De gemeente heeft binnen de kaders van de wet enige beleidsvrijheid. Op verzoek helpen de medewerkers van de vrijwilligerscentrale bij de aanvraag kwijtschelding. In het 1e halfjaar 2016 is voor een bedrag van ,84 kwijtschelding gemeentelijke heffingen verleend Individuele inkomenstoeslag Inwoners van Aalburg, die al langere tijd een inkomen op 110% van de bijstandsnorm hebben en geen uitzicht hebben op inkomensverbetering, maken aanspraak op de individuele inkomenstoeslag. Verstrekt in het 1e halfjaar 2016: totaal 14 verstrekkingen Collectieve ziektekostenverzekering Onze gemeente heeft een collectieve ziektekostenverzekering voor minima. Deze verzekering voorziet in een uitgebreide aanvullende verzekering tegen een gereduceerd tarief. Daarnaast is een aantal kosten zoal bijvoorbeeld eigen bijdrage huishoudelijke hulp, waarvoor de gemeente in het verleden veelvuldig bijzondere bijstand verstrekte, ondergebracht in deze verzekering. In het 1e halfjaar 2016 waren er 182 deelnemers aan de collectieve verzekering + de mogelijkheid om te kiezen herverzekering eigen risico (is eigen risico 0). Het VGZ GemeentePakket Compleet Deze verzekering bestaat uit het wettelijk verplichte basisverzekering en een aanvullende verzekering; De kosten van dit pakket zijn 140,83 per maand; De gemeentelijke bijdrage is 37,30 per maand; Per maand kost deze verzekering dus 103,53. Het VGZ GemeentePakket Compleet met 0 eigen risico Deze verzekering bestaat uit de wettelijke verplichte basisverzekering, de aanvullende verzekering en een verzekering voor het wettelijk eigen risico. Uw wettelijk eigen risico wordt hierdoor 0. Deze extra verzekering is geschikt als u verwacht dat u zoveel ziektekosten maakt dat uw wettelijk eigen risico helemaal (of voor een groot deel) moet betalen in 2016; De kosten van dit pakket zijn 170,24 per maand; De gemeentelijk bijdrage is 51,63 per maand; Per maand kost deze verzekering dus 118,61. Verstrekt in het 1e halfjaar 2016 voor aanvullende verzekering een bedrag van

7 Inrichtingskosten of huisraad en overige voorzieningen voor de woning Een tegemoetkoming bijzondere kosten (bv. koelkast of wasmachine) voor noodzakelijk duurzame gebruiksgoederen wordt verleend in de vorm van een geldlening, mits de aanvrager geen financiering kan regelen bij de Kredietbank. Er is in het kader van het Armoedebeleid ook een regeling om in aanmerking te komen voor leenbijstand voor de kosten van inrichting van een woning, bijvoorbeeld voor vluchtelingen die zich voor de 1 e maal in Nederland vestigen. Verstrekt in het 1e halfjaar ,57 totaal 13 verstrekkingen Medische kosten In het kader van het Armoedebeleid kan een vergoeding worden toegekend voor medische kosten. Deze vergoeding geldt alleen maar voor de eigen bijdrage in de medische kosten die niet worden vergoed volgens de VGZ-vergoedingslijst van de collectieve verzekering gemeente Aalburg. Het betreft bijvoorbeeld eigen bijdrage in kosten van een bril, tandarts, fysiotherapie enz. Verstrekt in het 1e halfjaar ,52 totaal 11 verstrekkingen Bijdrageregeling sociaal culturele activiteiten, sport en kosten schoolgaande kinderen langdurige minima Het beleid richt zich op het beiden van mogelijkheden aan personen met een laag inkomen om deel te nemen aan de samenleving. Vooral kinderen van langdurige minima hebben een kwetsbare positie, omdat ze afhankelijk zijn van de gezinssituatie. In hun ontwikkeling mogen ze niet belemmerd worden door de financiële situatie binnen het gezin. De verstrekkingen bestaan onder andere uit deelname aan culturele activiteiten, vergoeding voor zwemlessen, lidmaatschap sportvereniging, bijdragen voor indirecte schoolkosten, overstapregeling, fietsen enz. De Gemeente Aalburg is aangesloten bij Stichting Leergeld per 1 augustus Verstrekt in het 1e halfjaar totaal 60 verstrekkingen Schuldhulpverlening Per 1 juli 2013 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in werking getreden. In het nieuwe beleid schuldhulpverlening voorziet de gemeente in een integrale aanpak. Dit wil zeggen dat er in het aanbod van schuldhulpverlening niet alleen aandacht is voor de financiële problematiek van de persoon met schulden en doorverwijzing nar de kredietbank, maar ook voor eventuele daarmee samenhangende immateriële problematiek. Preventie blijft een belangrijk onderdeel van het nieuwe beleid schuldhulpverlening. Voorkomen is beter dan genezen. Ook is er een brede toegankelijkheid mogelijk gemaakt voor de inwoners van de gemeente Aalburg. Er geldt alleen een beperkte (of geen) toegang bij recidive, het plegen van fraude, (eerdere) uitval en een eerder mislukt traject. Er zijn in het 1e halfjaar 2016 zes aanvragen voor schuldhulpverlening ingediend. Totaal doen 27 mensen een beroep op de kredietbank. Uitgaven in het 1e halfjaar ,21 voor 27 trajecten. Conclusie: Naar verwachting bedraagt de overschrijding voor bijzondere bijstand en minima Deze hebben betrekking op zowel toename aantal clienten als vergunninghouders die recht hebben op bijzondere bijstand. Het bedrag van dat betrekking heeft op vergunninghouders wordt gedekt door de ontvangen middelen voor de verhoogde asielstroom. Hierna resteert een nadeel van Dit bedrag is opgenomen in de 2 e tussenrapportage.

Verslag Sociale Zekerheid 2016

Verslag Sociale Zekerheid 2016 Verslag Sociale Zekerheid 2016 1 Inleiding Voor u ligt het beleidsverslag 2016 ter verantwoording van het gevoerde beleid op het terrein van werk en inkomen. Onder 1 worden behandeld de algemene gegevens

Nadere informatie

Afdeling Sociale Zaken

Afdeling Sociale Zaken Afdeling Sociale Zaken Doelstelling en Visie Onze doelstelling is dat we op klantgerichte en kostenbewuste wijze onze inwoners ondersteunen, zodat deze zolang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Begrotingswijziging Avres 2016

Begrotingswijziging Avres 2016 Begrotingswijziging Avres 1 Voorwoord: Inleiding: Bijgaand treft u de swijziging over aan van de Gemeenschappelijke Regeling Avres. Overeenkomstig de bepalingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 1e e half 2014 gemeente Landsmeer Afdeling Zorg en Welzijn September 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage over de uitvoering van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Managementrapportage team sociale zaken 2014

Managementrapportage team sociale zaken 2014 Managementrapportage team sociale zaken 2014 Hierbij de managementrapportage 2014 van het team sociale zaken. Sociale zaken betreft het voorzien van inkomen, reintegratie en zorg, waaronder de front office

Nadere informatie

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand Tussenrapportage Sociaal Domein januari - augustus 2018 Ridderkerk Eind 2017 is gestart met het ontwikkelen van een nieuwe tussenrapportage Sociaal Domein, die is gekoppeld aan de P&C-cyclus. Hierbij treft

Nadere informatie

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Agendapuntnr.: Nr.: 149997 Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Renswoude, 27 oktober 2015 Aan de gemeenteraad Geachte raad, Inleiding Sinds 2012 beschikken

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Minimaregelingen en bijzondere bijstand

Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn er verschillende algemene minimaregelingen

Nadere informatie

Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen

Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen Beleidsverslag Werk en inkomen 2013 1/11 Inhoud Beleidsverslag 2013...1 Werk en inkomen...1 Inhoud...2 1 Inleiding...2 2.1 Ontwikkeling van de omvang van het uitkeringsbestand...3

Nadere informatie

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief - 6AUG2BU ons kenmerk werkendam.n Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad.

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief - 6AUG2BU ons kenmerk werkendam.n Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad. gemeente werkendam Raadsinformatiebrief Brief van het college aan de raad Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 50 72 00 Fax: (0183)50 73 00 E-mail: info@werkendam.nl

Nadere informatie

ISD. Kwartaalrapportage. Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen

ISD. Kwartaalrapportage. Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen ISD Kwartaalrapportage Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen i Inhoudsopgave Inkomen Gemeentelijke taak 3 Doelstelling en realisatie Inkomen 4 Werk Gemeentelijke taak 7 Doelstelling en realisatie werk

Nadere informatie

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag 2017 IGSD Steenwijkerland/Westerveld.

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag 2017 IGSD Steenwijkerland/Westerveld. Beleidsregels individuele inkomenstoeslag 2017 IGSD Steenwijkerland/Westerveld. Algemeen De individuele inkomenstoeslag is niet gerelateerd aan bepaalde kosten. Het is een inkomensondersteunende maatregel

Nadere informatie

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2016 IGSD Steenwijkerland/Westerveld integraal weergegeven.

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2016 IGSD Steenwijkerland/Westerveld integraal weergegeven. Beleidsregels individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2016 IGSD Steenwijkerland/Westerveld integraal weergegeven. Algemeen De individuele inkomenstoeslag is niet gerelateerd aan bepaalde kosten. Het

Nadere informatie

MEMO. Lokaal. Geachte raad,

MEMO. Lokaal. Geachte raad, MEMO Aan: De gemeenteraad Van: Het college van B&W Onderwerp: Overzicht van minimaregelingen 3 november 2015 Bijlage: bijstandsnormen hoogbijstand Afschrift aan: snor Geachte raad, Op uw verzoek, gedaan

Nadere informatie

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee! De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn

Nadere informatie

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne Evaluatie Minimabeleid 2006 gemeente De Marne Inleiding De gemeente De Marne heeft haar minimabeleid in april 2006 geëvalueerd en besloten aanvullend op het reeds bestaande beleid een aantal regelingen

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Peel en Maas

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Peel en Maas Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Peel en Maas DE RAAD VAN DE GEMEENTE PEEL EN MAAS Gelet op het raadsvoorstel (2016-087 07) Gelet op het bepaalde in artikel 147 en 149

Nadere informatie

Toelichting behorende bij de Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Oldenzaal 2015

Toelichting behorende bij de Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Oldenzaal 2015 Toelichting behorende bij de Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Oldenzaal 2015 (vastgesteld bij raadsbesluit van 15 december 2014, nr. 498) Het college is bevoegd een belanghebbende

Nadere informatie

b e s l u i t : Het college kan een tegenprestatie opdragen voor zover die werkzaamheden:

b e s l u i t : Het college kan een tegenprestatie opdragen voor zover die werkzaamheden: De gemeenteraad Gooise Meren Gelezen het voorstel van 9348 gelet op artikel 7, lid 1 sub c, artikel 8a, lid 1 sub b en artikel 9 van de Participatiewet; gelet op artikel 35, lid e sub e en artikel 37 van

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Onderwerp : Aanvraag Incidentele aanvullende uitkering WWB Vergadering d.d. : 8 juli 2010 agendapunt :

Voorstel aan de Raad. Onderwerp : Aanvraag Incidentele aanvullende uitkering WWB Vergadering d.d. : 8 juli 2010 agendapunt : Voorstel aan de Raad Onderwerp : Aanvraag Incidentele aanvullende uitkering WWB 2009 Vergadering d.d. : 8 juli 2010 agendapunt : Portefeuillehouder : M.P. Groffen datum : 15 juni 2010 Zaaknummer : Beslispunt(en):

Nadere informatie

KLeintje begroting 2010

KLeintje begroting 2010 KLeintje begroting 2010 De begroting is onderverdeeld in vijf beleidsproducten te weten: Inkomenswaarborg, Activering en Uitstroom, Handhaving, Inburgering en Kinderopvang. De beleidsproducten zijn weer

Nadere informatie

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting Minimabeleid 2015 Beek, september 2014 Danielle Marting - 2-1. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Beek een stevig armoedebeleid opgebouwd. Sinds 2006 is Beek actief in het voorkomen en bestrijden

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Definitieve versie 30-10-2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 De raad van de gemeente Montferland; Gelezen het

Nadere informatie

Premieverordening 2012

Premieverordening 2012 Premieverordening 2012 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2012, gelet op de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN Het college van de gemeente Hoogeveen, gelet op artikel 35, Wet Werk en Bijstand, besluit vast te stellen de volgende beleidsregels: beleidsregels minimabeleid

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Paragraaf 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen

Nadere informatie

1.0 Wet werk en bijstand (WWB)

1.0 Wet werk en bijstand (WWB) 1. Wet werk en bijstand (WWB) 1.1 Intakes In het derde kwartaal van 11 hebben 139 personen een intake gesprek voor een uitkering gehad. Dat zijn er 11 minder dan in het voorgaande kwartaal. Onderstaande

Nadere informatie

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000).

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000). Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 8.405 1.309 7.096 7.096 Uitkeringen Participatiewet 28.133 27.674 459-749 Bbz2004 99 46 53-13

Nadere informatie

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t WW w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t NOTA VOOR DE RAAD Datum: 26 februari 2016 Onderwerp: Minimabeleid 2016 en verder Nummer raadsnota: Bl.0150661 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Vissers 1. Minimabeleid

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijssen-Holten. Nr. 83916 31 december 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2015 Overwegingen: - dat per 1 januari

Nadere informatie

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Agendanr. : Doc.nr : B2003 14372 Afdeling: : Sociale Zaken en Werkgelegenheid B&W-VOORSTEL Onderwerp : Langdurigheidstoeslag 2003 Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Algemeen:

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESENTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESENTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESENTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 Artikel 1. Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder: a) uitkeringsgerechtigden: personen die een uitkering ontvangen op grond van

Nadere informatie

Overzicht huidige minimaregelingen

Overzicht huidige minimaregelingen Datum 10 juni 2014 1 (7) Overzicht huidige minimaregelingen Auteur Eveline Bal, Beleidsadviseur Werk & Inkomen Het huidige minimabeleid van de gemeente Nieuwegein kent verschillende instrumenten ter bestrijding

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 mei 2015 nr. TB 15.5037761; gelet op artikel 8a,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen De raad van de gemeente Oldebroek; Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ 2012 kenmerk 98182 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 april 2012; gelet op de artikelen 7 en 8 en 10

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemeen. Artikel 1 Begripsomschrijvingen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renswoude;

Hoofdstuk 1 Algemeen. Artikel 1 Begripsomschrijvingen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renswoude; 122649 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renswoude; overwegende dat re-integratie van diverse doelgroepen een verantwoordelijkheid is van de gemeente; het Besluit re-integratievoorzieningen

Nadere informatie

De raad van de gemeente Schiermonnikoog,

De raad van de gemeente Schiermonnikoog, De raad van de gemeente Schiermonnikoog, Gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet, artikel 35, eerste lid, onderdeel e van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

vast te stellen de hierna volgende Verordening tegenprestatie Alkmaar 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

vast te stellen de hierna volgende Verordening tegenprestatie Alkmaar 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alkmaar. Nr. 1818 8 januari 2015 Verordening tegenprestatie Alkmaar 2015 De raad van de gemeente Alkmaar; gelezen het voorstel de stuurgroep fusie; gelet op

Nadere informatie

Algemene toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 gemeente Pijnacker-Nootdorp

Algemene toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 gemeente Pijnacker-Nootdorp Algemene toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 gemeente Pijnacker-Nootdorp Het college is bevoegd een belanghebbende te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten,

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Noordoostpolder Nr. 11290 18 januari 2018 Beleidsregels Participatie Noordoostpolder 2018 Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder overwegende

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie WerkSaam Westfriesland 2015

Verordening Tegenprestatie WerkSaam Westfriesland 2015 Verordening Tegenprestatie WerkSaam Westfriesland 2015 Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling WerkSaam Westfriesland, gevestigd te Hoorn; Gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur

Nadere informatie

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000).

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000). Wat kost het de gemeente Tynaarlo? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.283 199 1.084 1.084 Uitkeringen Participatiewet 5.673 5.304 369-187 Bbz2004 111 85 25-27

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

ISD de Kempen Participatiewet 2017

ISD de Kempen Participatiewet 2017 ISD de Kempen Participatiewet 2017 Gemeente Eersel 31 januari 2017 Sjak Vrieswijk Directeur ISD de Kempen Agenda ISD de Kempen Uitganspunten Participatie Wet Cijfers Financiën Vangnetregeling Minima regelingen

Nadere informatie

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen CVDR Officiële uitgave van Tholen. Nr. CVDR43763_1 20 maart 2018 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen De raad der gemeente Tholen; gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

gelet op artikel 36 en artikel 8 lid 2 van de Participatiewet en artikel 2 van de verordening individuele inkomenstoeslag Castricum 2015;

gelet op artikel 36 en artikel 8 lid 2 van de Participatiewet en artikel 2 van de verordening individuele inkomenstoeslag Castricum 2015; Beleidsregels Individuele inkomenstoeslag gemeente Castricum Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum; gelet op artikel 36 en artikel 8 lid 2 van de Participatiewet en artikel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum Raadsvoorstel Datum 10 december 2014 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Hans Verbraak Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2011,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2011, de raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2011, gelet op artikel 8, eerste lid, onder a van de Wet werk en bijstand, gezien het advies van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987; De raad van de gemeente Emmen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987; gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, onderdeel b van de Participatiewet,

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 ================================================================================== De raad van de gemeente (naam gemeente) ; gelezen het voorstel

Nadere informatie

BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland

BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland Sandra Sonke Marleen van der Maas Dirk Verburg Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 2 Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

VRAGEN. 2. (pag. 11): Hoe hoog is het voorschot dat de gemeente binnen vier weken na aanvraag voor een bijstandsuitkering moet verstrekken?

VRAGEN. 2. (pag. 11): Hoe hoog is het voorschot dat de gemeente binnen vier weken na aanvraag voor een bijstandsuitkering moet verstrekken? Raadsvergadering d.d. 26 juni 2007 Raadsnota nummer: 0007046 Onderwerp: Beleidsverslag sociale zekerheid 2006 Vragen van fractie: GroenLinks/D66 Naam raadslid: W.J.W.A. van der Zanden VRAGEN 1. (pag. 11):

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 Wetstechnische informatie 1. Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Officiële naam regeling Verordening tegenprestatie participatiewet

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Onderwerp Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr. 2012-004 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel 23 december 2011 Opiniërende raad 31

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie 2015. Gemeente Achtkarspelen

Verordening Tegenprestatie 2015. Gemeente Achtkarspelen Verordening Tegenprestatie 2015 Gemeente Achtkarspelen De Raad van de gemeente Achtkarspelen: overwegende dat: de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers,

Nadere informatie

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1... 4 1.2 Toelichting op de begroting 2016... 5 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1... 6 2.2 Toelichting op

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie Sociale Zekerheid 2015 gemeente Aalburg

Verordening Tegenprestatie Sociale Zekerheid 2015 gemeente Aalburg CVDR Officiële uitgave van Aalburg. Nr. CVDR346142_1 16 april 2019 Verordening Tegenprestatie Sociale Zekerheid 2015 gemeente Aalburg Vastgesteld door gemeenteraad van Aalburg op 16 december 2014 Hoofdstuk

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks Beleidskader en verordeningen Participatiewet 2015 Eddy van der Spek Eva Mercks Inhoud Proces van totstandkoming Participatiewet Wat blijft hetzelfde Wat verandert er Dienstverleningsarrangementen werkzoekenden

Nadere informatie

Individuele omstandigheden. Geen tegenprestatie. Afstemmen. Bevoegdheid opdragen tegenprestatie. Tegenprestatie is geen re-integratie-instrument

Individuele omstandigheden. Geen tegenprestatie. Afstemmen. Bevoegdheid opdragen tegenprestatie. Tegenprestatie is geen re-integratie-instrument Algemene toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Doesburg Het college is bevoegd een belanghebbende te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten, ook als die tegenprestatie

Nadere informatie

Afdeling kwartaal 1

Afdeling kwartaal 1 1 6. 0 0 0 3 0 3 0 Afdeling 1 Gebundelde uitkering (BUIG) Onderstaand overzicht geeft inzage in de ontwikkeling van het budget gebundelde uitkering (BUIG) gedurende het jaar Uit het budget BUIG wordt algemene

Nadere informatie

Bijlage 2: Begrotingswijziging

Bijlage 2: Begrotingswijziging Bijlage 2: Begrotingswijziging Inkomen Realisatie INKOMEN Primitieve Voordeel/nadeel VJN NJN Bijdrage gemeenten 5.544.945 5.723.105 5.770.412 47.307 Uitgaven 5.544.945 5.723.105 5.770.412-47.307 apparaatskosten

Nadere informatie

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT Van bijstand naar Participatiewet WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT >>> VANAF 1 januari 2015 TREEDT DE PARTIcIPATIEWET IN WERKING. DEZE VERVANGT DE WET WERK EN BIjSTAND (WWB), DE IOAW EN

Nadere informatie

Aan de raden en colleges van de gemeente Ermelo, Harderwijk en Zeewolde

Aan de raden en colleges van de gemeente Ermelo, Harderwijk en Zeewolde Concept 2, 13 april 2017 Versie SDV 00.02 Aan de raden en colleges van de gemeente Ermelo, Harderwijk en Zeewolde Geacht college / Raad Hierbij bieden wij u de jaarrekening 2016 van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Bijlage van de gemeente Wijchen bij de Verordening tegenprestatie

besluit vast te stellen de Bijlage van de gemeente Wijchen bij de Verordening tegenprestatie Het Algemeen Bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijchen van 6 januari 2015; gelet op artikel

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR349797_1

CVDR. Nr. CVDR349797_1 CVDR Officiële uitgave van Rijnwaarden. Nr. CVDR349797_1 8 maart 2016 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ De raad van de gemeente

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal??

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal?? PARTICIPATIEWET Inleiding Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, valt vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De Participatiewet is er namelijk

Nadere informatie

De jaarrekening 2015 RSD en Avelingen Groep. Lokaal vertaald in grafieken en tabellen. Gemeente Gorinchem

De jaarrekening 2015 RSD en Avelingen Groep. Lokaal vertaald in grafieken en tabellen. Gemeente Gorinchem De jaarrekening 2015 RSD en Avelingen Groep Lokaal vertaald in grafieken en tabellen. Gemeente Gorinchem Inleiding De jaarrekeningen van de RSD en de Avelingen Groep zijn samengesteld op het niveau van

Nadere informatie

Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft; - Houdt

Nadere informatie

Toelichting op de verordening individuele inkomenstoeslag

Toelichting op de verordening individuele inkomenstoeslag Toelichting op de verordening individuele inkomenstoeslag Algemeen Aan de bijstand ligt het uitgangspunt ten grondslag dat het normbedrag, bedoeld ter voorziening in de algemeen noodzakelijke kosten van

Nadere informatie

Verordeningen Participatiewet 1-1-2015

Verordeningen Participatiewet 1-1-2015 Verordeningen Participatiewet 1-1-2015 Programma Wat is er al: Visienota werken naar vermogen in Midden Limburg (2012) Uitgangspuntennotitie Participatiewet (30 oktober 2014) Wat komt er nu aan: Vijf verordeningen

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Venray 2017

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Venray 2017 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Venray 2017 De raad van de gemeente Venray; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Participatiewet en artikel 35

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010; CVDR Officiële uitgave van Eemsmond. Nr. CVDR63088_1 11 oktober 2016 Re-integratieverordening 2010 De raad van de gemeente Eemsmond; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Notitie. Tegenprestatie naar vermogen

Notitie. Tegenprestatie naar vermogen Notitie Tegenprestatie naar vermogen Gemeente Den Helder Afdeling Publiekszaken Juli 2012 Inhoud Wat is de aanleiding voor deze notitie? Aan welke werkzaamheden denken we? Voor wie geldt de tegenprestatie?

Nadere informatie

gemeente roerdalen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen heeft;

gemeente roerdalen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen heeft; gemeente roerdalen Beleidsregel maatschappelijk actief bonus 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen heeft; gelet op het gemeentelijk minimabeleid zoals beschreven in

Nadere informatie

Datum vergadering: Nota openbaar: Ja

Datum vergadering: Nota openbaar: Ja Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT01753 Datum vergadering: Nota openbaar: Ja 2? MEI 20Í4 Onderwerp: Planning aanpassing minimabeleid Advies:» Kennisnemen van deze nota» Instemmen met de

Nadere informatie

wordt de draagkracht berekend over middelen waarover belanghebbende daadwerkelijk de beschikking

wordt de draagkracht berekend over middelen waarover belanghebbende daadwerkelijk de beschikking GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Haarlem Nr. 207856 1 oktober 2018 Beleidsregel HaarlemPas 2019 Het college van de gemeente Haarlem Gelet op de artikelen 35, eerste lid van de Participatiewet;

Nadere informatie

Wijziging Wet werk en bijstand en samenvoeging WIJ. Corina Garcia Consulent Werk, inkomen en zorg

Wijziging Wet werk en bijstand en samenvoeging WIJ. Corina Garcia Consulent Werk, inkomen en zorg Wijziging Wet werk en bijstand en samenvoeging WIJ Corina Garcia Consulent Werk, inkomen en zorg WELKOM AGENDA Uitgangspunten van de wijzigingen Meest ingrijpende wijzigingen IOAW Wijzigingen voor gemeente

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 Kenmerk: 183277 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8a, eerste lid,

Nadere informatie

de Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Zeewolde 2015.

de Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Zeewolde 2015. CVDR Officiële uitgave van Zeewolde. Nr. CVDR346846_1 21 november 2017 Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Zeewolde 2015 Documentnummer V177 De raad van de gemeente Zeewolde,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, De raad der gemeente Aa en Hunze; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, d.d. 28-10-2014 nummer.; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet en op artikel

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d.

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. De raad van de gemeente Echt-Susteren, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. Gelet op het bepaalde in de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Verordening Re-integratie Participatiewet gemeente Oldebroek

Verordening Re-integratie Participatiewet gemeente Oldebroek Verordening Re-integratie Participatiewet gemeente Oldebroek Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder: 1. doelgroep: personen als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Bezoek commissie Sociaal Domein Langedijk. 28 juni 2017, uur

Bezoek commissie Sociaal Domein Langedijk. 28 juni 2017, uur Bezoek commissie Sociaal Domein Langedijk 28 juni 2017, 20.00 20.45 uur Agenda Wie en wat is Halte Werk? Geldstromen Focus op dienstverlening Zorgen & aandachtspunten Wie is Halte Werk? Uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 14.0969 d.d. 28-10-2014 Onderwerp Beleidsregels koopkrachttegemoetkoming 2014 Besluiten: 1) De beleidsregels koopkrachttegemoetkoming lage inkomens 2014 vast te stellen en daarmee in te stemmen

Nadere informatie

GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B030 BELEIDSREGELS ONTHEFFING ARBEIDSPLICHT

GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B030 BELEIDSREGELS ONTHEFFING ARBEIDSPLICHT Jaar: 2010 Nummer: 116 Besluit: B&W 21 december 2010 Gemeenteblad GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B030 BELEIDSREGELS ONTHEFFING ARBEIDSPLICHT Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op

Nadere informatie

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum Aan de gemeenteraad 13 december 2011 Onderwerp: Vaststelling Verordeningen wetswijzigingen WWB 2012 en de bijbehorende beleidsregels 1. Voorstel 1. Voorgesteld wordt om de Verordening Langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Asten. Nr. 66494 21 juli 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW en IOAZ ASTEN 2015 De raad van de gemeente Asten, gezien het voorstel van Burgemeester

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Datum uitwerkingtreding

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Datum uitwerkingtreding Beleidsregels Participatieverordening 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Sint-Michielsgestel Officiële naam regeling Beleidsregels Participatieverordening

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 december 2015;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 december 2015; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Berg en Dal. Nr. 15879 11 februari 2016 Verordening Tegenprestatie naar Vermogen gemeente Berg en Dal De raad van de gemeente Berg en Dal; gelezen het voorstel

Nadere informatie

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam / bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam de leden van de gemeenteraad van Werkendam Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 5072 00 Fax: (0183) 507300 6-mail:

Nadere informatie

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 -1.833.52 REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet : de WWB b. WWB:

Nadere informatie

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 -

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 - Participatiewet raadscommissie EM 9 september 2014-1 - Inhoud achtergrond wijzigingen sociale zekerheid hoofdlijnen Participatiewet 1 januari 2015 financiering Rijk wetswijzigingen WWB 1 januari 2015 voorbereidingen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de college van burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van de college van burgemeester en wethouders; De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van de college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet; overwegende dat het van belang

Nadere informatie

Gezien het advies van het Cliëntenplatform van 23 oktober 2014 b e s l u i t : vast te stellen de volgende verordening:

Gezien het advies van het Cliëntenplatform van 23 oktober 2014 b e s l u i t : vast te stellen de volgende verordening: CVDR Officiële uitgave van De Ronde Venen. Nr. CVDR346668_1 20 februari 2018 Verordening tegenprestatie Participatiewet De Ronde Venen 2015 De raad van de gemeente De Ronde Venen gelezen het voorstel van

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING VERORDENING TEGENPRESTATIE

ALGEMENE TOELICHTING VERORDENING TEGENPRESTATIE ALGEMENE TOELICHTING VERORDENING TEGENPRESTATIE Het college is bevoegd een uitkeringsgerechtigde te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten, ook als die tegenprestatie niet direct samenhangt

Nadere informatie